PIGER UDSÆTTES FOR VOLD, UNDERTRYKKELSE OG OVERGREB HVER ENESTE DAG. PLANBØRNEFONDEN KÆMPER FOR AT SKABE LIGE MULIGHEDER FOR PIGER OG DRENGE.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PIGER UDSÆTTES FOR VOLD, UNDERTRYKKELSE OG OVERGREB HVER ENESTE DAG. PLANBØRNEFONDEN KÆMPER FOR AT SKABE LIGE MULIGHEDER FOR PIGER OG DRENGE."

Transkript

1 #STØTPIGERNE PIGER UDSÆTTES FOR VOLD, UNDERTRYKKELSE OG OVERGREB HVER ENESTE DAG. PLANBØRNEFONDEN KÆMPER FOR AT SKABE LIGE MULIGHEDER FOR PIGER OG DRENGE.

2 Piger er den gruppe, som er mest udsat for diskrimination og stigmatisering i verden. Alene på grund af deres alder og køn. De forlader i højere grad skolen før tid, de bliver tvunget ind i børneægteskaber og bliver gravide, mens de stadig selv er børn. Men piger er i stand til at skabe forandring i verden omkring dem og for dem selv. Vi ved, at når piger inddrages i beslutningsprocesser, bliver verden rigere og mere retfærdig. Hvis vi ikke forløser pigers potentiale, får vi ikke opfyldt Verdensmålene, og piger vil fortsat stå bagerst i køen. Derfor arbejder PlanBørnefonden for pigers rettigheder. Piger og kvinders rettigheder skal respekteres. Det er i vores alles interesse, og det er også vores alles ansvar. Piger og kvinder har ligesom drenge og mænd ret til at gå i skole, ret til at bestemme over deres egen krop og fremtid. De har retten tii at tage styringen i eget Iiv. Gwen Wisti Adm. direktør, PlanBørnefonden

3 PlanBørnefonden har et særligt fokus på at ændre livsvilkårene og fremtiden for de millioner af piger, der ikke bliver hørt og set. Vi kæmper for pigers rettigheder ved at påvirke regeringer, EU og FN til at vedtage love og regler, der fremmer ligestilling. Vi støtter også konkrete projekter, der gør en forskel her og nu.

4 Juliette Når familien går i seng, begynder Juliette at arbejde. Hun køber nødder i sække om eftermiddagen på vej hjem fra skole. I skæret fra en olielampe sorterer hun dem omhyggeligt og vælger de dårlige fra. Så vasker hun nødderne, tørrer dem, salter dem, ryster og rister dem over ildstedet og hælder dem i poser. Salget af peanuts giver et overskud på mere end 150 kroner om ugen, og det er nok til at betale for college og nok til at spare op til universitetet. Der bliver lagt mærke til Juliette i slumområdet Kibera i Kenya. Når man er pige på år, driller folk dig. Hvorfor er du ikke blevet gift? spørger de. Du ender med at blive gammel og grim, og så vil ingen have dig. Naboernes drillerier preller af på Juliette. Hun er fast besluttet på at blive promillen i statistikken. Hun vil have en uddannelse, tjene sine egne penge og samtidig støtte og inspirere piger i Kibera til at gå samme vej. Ved siden af sin forretning og studierne har hun skabt sin egen organisation, hvor hun sammen med andre frivillige træner piger i at starte små forretninger. Hvis du tjener dine egne penge, kan det aldrig gå helt galt. Så kan du altid kiare dig seiv, og du er ikke afhængig af en mand, der kan behandie dig, som han vil. Du er fri.

5 Asha At vokse op i Kibera er som at bo indeni en boble. Vi oplever vold hver eneste dag, fra vi er helt små. For mange mennesker er hele livet en kamp for at overleve, og ofte ved man ikke, hvor det næste måltid skal komme fra. Jeg var 16 år, før jeg opdagede, at sådan ser resten af verden ikke ud. At der findes et andet liv. Asha er opdraget til, at en pige skal kende sin plads. På knæ ved ildstedet eller bærende på et barn. Kvinder skal helst ikke larme og helst ikke skille sig ud og på ingen måde hæve stemmen over for mænd. Men det gør Asha. Hun er flyttet hjemmefra. Hun læser på universitetet, hun lever af at skrive artikler og blogge, og hun blander sig i lokalpolitik. Hun er alt andet end det, hun er opdraget til og rundet af. Jeg er ikke flygtet, jeg vil gerne blive lige her og være med til at skabe forandring. Jeg er stolt af at komme herfra, og jeg vil ikke skamme mig. Når du kommer fra Kibera, vil du altid lyve om, hvor du kommer fra. For folk vil ikke ansætte dig eller omgås dig. Kibera er et taberstempel og et brændemærke, som du render rundt med. Kibera er en slum i Kenya, som turister besøger for at opleve, hvordan ekstrem fattigdom ser ud og stedet underspiller ingenting. Her lugter af råddent affald og afføring, her er ingen infrastruktur og stort set ingen lægehjæip eller skole, selvom siummen er hjem for Iangt over en millioner mennesker. Prøv at google os der er udelukkende billeder af rustne blikskure, sultne børn, affald og elendighed. Hvis det er den historie, der fortælles om det sted, du bor, så er det den historie, du ender med at biive. Hør flere kvinder fortælle om deres liv i Kiberas slum ved at åbne din telefons kamera og holde det hen over QR-koden eller ved at bruge en QR-scanner. 120 millioner piger har været udsat for voldtægt eller anden seksuel vold.

6 Det kunne jo have været mig selv Influencer Kristine Sloth har kastet sin kærlighed på PlanBørnefondens arbejde for piger. To gange har hun rejst ud i verden med os for at bruge sin stemme og sine sociale medier til at sætte fokus på pigers rettigheder eller mangel på samme. Det er så vigtigt at fortælle unge, danske piger om de her seje piger og kvinder, som vokser op i udsatte dele af verden uden selv at have bedt om det. Man vælger jo ikke selv, hvor man er født, siger Kristine Sloth. Senest har den 19-årige influencer været i Ugandas hovedstad, Kampala, for at møde piger, som bor i slummen. Mange af de piger og kvinder, som hun talte med, fortalte også om nødvendigheden af at prostituere sig selv for at tjene penge til husleje og mad. Alle de piger, som jeg talte med, var jævnaldrende med mig. Måske er det derfor, de gjorde så stort et indtryk på mig. Det kunne jo have været mig selv, der var tvunget ud i prostitution for at overleve, hvis jeg var født i slummen og ikke hjemme i Danmark, siger Kristine og tilføjer: Alle burde sendes til slummen for at få sat deres verdenssyn, privilegier og virkelighed i perspektiv. Mange af de piger, Kristine mødte på sin rejse, var bange for at gå ud, når mørket faldt på. Herhjemme kan man jo være ude til klokken fem om morgenen uden at være nervøs. Tænk, at være så bange for at gå alene, når det er mørkt. Efter at have været i slummen og talt med pigerne, sætter jeg virkelig pris på friheden til at kunne gøre netop det, fortæller Kristine. Frygten går blandt andet på at blive overfaldet og voldtaget, hvilket netop skete for en af de piger, som Kristine mødte gennem et af PlanBørnefondens projekter. Scovia var 14 år, da hun blev voldtaget af sin onkel. Nu arbejder hun som frisør i en af de saloner, som er med i et af PlanBørnefondens projekter i slummen. Hun var ærlig og åben om sin fortid, og hun var bare sej. Hun vidste præcis, hvad hun ville med sit liv, fortæller Kristine. I alt har hun lavet omkring ti afsnit om pigers rettigheder på sin YouTube-kanal. For mig er det vigtigt, at unge danske piger ved, at det her sker og måske får et andet syn på deres eget liv. Det er sundt at være bevidst om, hvad der sker andre steder i verden. Det er voldsomt og langt fra den hverdag, vi kender. De skal jo ikke tænke over pigerne og deres forhold hver dag, men de må altså gerne reflektere over det af og til, siger Kristine.

7 Hun ved godt, at hun ikke redder verden ved at rejse til slummen og dokumentere det, hun ser. Alligevel fortsætter hun med at bruge sit ambassadørskab til at sætte fokus på pigers rettigheder. Det handler om at starte et sted, og jeg starter med pigerne. Jeg kan samle penge ind, og selvom det ikke er alverden, gør det en forskel. Jeg kan ikke nå alle, men det er også okay at nå ud til nogle få, som oplever en konkret forbedring i deres liv på grund af det, vi gør. Jeg er bare glad og stolt over, at jeg har muligheden for at bidrage, slutter Kristine. I september 2018 vandt Kristine prisen Årets budskab ved prisuddelingen Guldtuben for serien om piger i Uganda, som hun optog på sin rejse med PlanBørnefonden. Du kan se Kristines to serier om pigers rettigheder ved at åbne din telefons kamera og holde det hen over QR-koden eller ved at bruge en QR-scanner. Alle burde sendes til slummen for at få sat deres verdenssyn, privilegier og virkelighed i perspektiv.

8 Hvert andet sekund bliver en pige under 18 år giftet bort. Det svarer til 15 millioner piger om året. på verdensplan er der 130 millioner piger, som ikke går i skole.

9 SKOLELEGATER GIVER PIGER I KENYA NYE DRØMME I Kenya giftes mange piger under 18 år væk på grund af fattigdom og manglende muligheder. Med støtte fra vores sponsorer uddeler vi skolegater til udsatte piger, så de får en bedre fremtid, hvor de selv bestemmer over deres liv. Når pigerne kommer i skole og får en uddannelse, er det nemmere for dem at få et arbejde, tjene penge og forsørge sig selv. Jeg blev gift som teenager, og jeg kom kun tilbage i skolen, fordi PlanBørnefonden støtter mig. - Florence, 18 år Jeg bor alene med min mor og mine seks yngre søskende. Jeg har altid skullet passe mine søskende, men nu har jeg endelig mulighed for at gå i skole. - Linda, 17 år

10 DE USYNLIGE PIGER SKAL FREM I LYSET Alt for mange udsatte piger er usynlige for regeringer og beslutningstagere. Plan International, som PlanBørnefonden er en del af, har iværksat en storstilet indsats, hvor vi frem mod 2030 indsamler dokumentation om de usynlige piger i hele verden. Officielt har piger de samme rettigheder som drenge, men virkeligheden ser meget anderledes ud. Piger krænkes hver eneste dag. De udsættes for vold, undertrykkelse og overgreb. Barnebrude er et problem over hele verden. Hvert år bliver millioner af piger under 18 år gift, og hver eneste dag udsættes piger for voldtægt og seksuelle overgreb. Piger får heller ikke lov til at gå i skole i samme grad som drengene, og sammenlagt er der cirka 130 millioner piger, som ikke går i skole. Tallene er store, men mange piger optræder slet ikke i statistikkerne. De er usynlige. Regeringer og beslutningstagere har ikke fokus på pigerne, fastslår Plan Internationals rapport Counting the Invisible. Mangel på data betyder, at regeringer er blinde for pigers grundlæggende rettigheder såsom uddannelse og ret til at bestemme over egen krop. Ifølge de oplysninger, vi kender til, oplever piger svigt, misbrug og udnyttelse på dagligt basis. Men det reelle omfang af uretfærdighederne kan være meget værre, siger Plan Internationals administrerende direktør, Anne-Birgitte Albrectsen. Plan International har iværksat en omfattende indsats, hvor vi frem mod 2030 indsamler informationer om de usynlige piger i hele verden. Hvert år udgiver vi en ny rapport om udsatte piger sammen med: Data2X, International Women s Health Coalition, ONE, Women Deliver og KPMG. Det er ét af FN s verdensmål at nå ligestilling mellem kønnene i I PlanBørnefonden mener vi, at der er brug for mere systematisk indsamling af viden om udsatte piger og kvinder, hvis de skal have de samme muligheder som deres brødre. Alle har ret til at bestemme over egen krop Næsten 70 procent af befolkningen i Zambia er under 25 år. Det skyldes især, at halvdelen af pigerne giftes bort, inden de fylder 18 år og selv får børn tidligt. Pigerne bestemmer ikke selv, hvornår de vil være mødre. PlanBørnefondens arbejde handler blandt andet om at støtte seksualundervisning og oplysning om piger og kvinders rettigheder i slummen. Sygeplejersker rådgiver unge om prævention, kønssygdomme og retten til egen krop. På billedet venter mødre på at få undersøgt deres børn for sygdomme samt fejl- og underernæring.

11 FN s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling I 2015 mødtes verdens stats- og regeringsledere på et FN-topmøde i New York. Her vedtog de 17 mål, som skal føre til en mere bæredygtig udvikling for verden. Målene gælder alle FN s medlemslande, de trådte i kraft i januar 2016 og skal nås inden Formålet er blandt andet at afskaffe fattigdom og sult, reducere ulighed, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. Deruover skal målene fremme fred og sikkerhed og styrke internationale partnerskaber. PlanBørnefondens arbejde handler blandt andet om Verdensmål 5: At opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinder og pigers rettigheder og muligheder ved at: - Stoppe alle former for diskrimination mod piger og kvinder. - Stoppe alle former for vold, udnyttelse og overgreb mod piger og kvinder. - Stoppe børneægteskaber, tvangsægteskaber og omskæring af piger. - Sikre, at ulønnet omsorgsarbejde bliver værdsat og at ansvaret i hjemmet deles. - Give kvinder mulighed for at lede og træffe beslutninger i politik, økonomi og det offentlige liv. - Give alle adgang til seksuel- og reproduktiv sundhed. - Sikre lige rettigheder til økonomiske ressourcer som jord og ejendom. - Styrke pigers og kvinders rettigheder gennem teknologi. - Sikre, at man vedtager lovgivning, som fremmer ligestilling og styrker piger og kvinders rettigheder. Læs mere om målene på verdensmaalene.dk eller verdensbedstenyheder.dk/verdensmaal/

12 NORMAS LIV ER FASTLAGT Otteårige Norma er nummer tre i en søskendeflok på seks børn. Familien bor i Peru, langt oppe i Andesbjergene i cirka 4000 meters højde. Det tager familien to timer til fods at nå frem til den nærmeste landsby. De lever af at væve de fineste stoffer. Noget af det sælger de i metermål, andet syes til tasker, ponchoer og sengetæpper. Hver søndag går familien ned ad bjerget for at sælge deres varer og købe de ting, de har brug for. Børnene har slidt tøj på, da det fine vævede tøj, som familien selv fremstiller, er for kostbart til at give dem på. I køkkenet, der er uden rindende vand og elektricitet, løber marsvin rundt på gulvet. Når dyrene er gamle nok, ender de i gryden over det åbne ildsted og bliver spist. Udenfor går et par grise rundt mellem alpacaer og høns. Familien lever af kartofler, som de selv dyrker. Begge forældre, Ernesto og Juana, har gået ét år i skole. De tre mellemste børn, heriblandt Norma, er med støtte fra PlanBørnefonden kommet i skole. Da Juana var barn, sendte man ikke piger i skole, og det er stadig meget normalt, at piger bliver taget ud af skolen efter et år eller to. De fleste piger bliver også gift og får deres første barn, inden de fylder 20 år. ung og helt alene 15-årige Norys lærer havde altid tænkt, at Nory var den elev, der ville nå længst. Derfor var skuffelsen stor, da Nory en dag klagede over ondt i maven og kvalme. I stedet for at tage en uddannelse er Nory nu mor på tredje måned. Tilværelsen som teenagemor deler hun med tusindvis af andre unge piger i Peru. Faren til tre måneder gamle Dalesca er 17 år, og han har for længst meldt sig ud af familieprojektet. Derfor er Nory alene om ansvaret for sit barn. Både faren til barnet, hans forældre og Norys egen familie blev rasende på hende, og i første omgang blev hun smidt ud hjemmefra, gravid og ulykkelig. Nory vidste ingenting om sex eller prævention. Inden Nory fødte, fik hun alligevel lov til at komme hjem til sine forældre og bo. Her bor hun i et simpelt skur uden gulve og med tynde vægge af strå. Nu drømmer Nory om et bedre liv for sig selv og for sin datter. Hun vil tilbage til skolen så hurtigt som muligt og håber at kunne uddanne sig til sygeplejerske og arbejde på den lokale sundhedsklinik. Nory ved, at hun er nødt til at arbejde hårdt for at nå sine mål. Derfor støtter PlanBørnefonden piger som Nory, så de kan komme tilbage i skolen.

13 I Mali baner fodbold vejen for ligestilling Fodboldbanen er tegnet op med kridt i sandet, og målene i hver ende af banen er slidte og faldefærdige. Kampen fløjtes i gang, og langs banen har unge og gamle tilskuere taget plads. Som regel kommer de for at se drenge og mænd spille. Nu er de begyndt at komme for at se piger og kvinder. Mali i Vestafrika er blandt de fattigste lande i verden og har i mange år været plaget af konflikter, uro og ustabilitet. Pigerne er blandt de mest udsatte og har ikke de samme grundlæggende rettigheder som drenge. De piger, som får lov til at gå i skole, skal som regel komme hjem direkte efter sidste time, så de kan hjælpe til med huslige pligter, mens drengene får lov til at blive og dyrke sport. Forældrene ser også helst, at pigerne er hurtige til at finde en mand og blive gift. Det betyder, at pigerne hverken får mulighed for at lege, dyrke sport eller gennemføre deres skolegang. Alt dette er lige så stille ved at ændre sig ved hjælp af noget så simpelt og ekstraordinært som fodbold. Projektet Kick It blev lanceret i 2017 og handler om at sikre samme rettigheder for piger som for drenge. Gennem fodbold får pigerne selvtillid til at gå forrest, være ledere og udvikle sig til selvstændige personer. Projektet skal sikre, at pigerne får lov til at dyrke idræt i skoletiden. Derfor har PlanBørnefondens lokale kontor sørget for, at projektet er en del af undervisningen. Når skolen samarbejder, inddrages uddannelsesministeriet automatisk, og derudover er projektet forbundet med de lokale myndigheder, Malis kvindelige professionelle fodboldliga og FIFAs repræsentanter i Mali. Samlet set betyder det, at projektet får stor gennemslagskraft i hele området. Kvindelige trænere bliver rekrutteret fra de lokale ligahold og uddannet til også at coache pigerne. Foruden at spille fodbold bliver piger undervist i ledelse, karakterudvikling og rettigheder - særligt om retten til egen krop. Projektet er støttet af flere danske virksomheder og bygger videre på det arbejde, vi udfører takket være PlanBørnefondens sponsorer.

14 TÆNK, HVIS DET VAR DIG Verdens ledere har i FN vedtaget 17 ambitiøse udviklingsmål, der skal gøre verden til at bedre sted inden Verdensmål 5 er at opnå ligestilling mellem kønnene. Det er ikke muligt at fremme ligestilling uden at se på traditionelle normer og ulige vilkår, som drenge og piger vokser op med. Lad os se på en almindelig piges vilkår ude i verden og forestille os, at det er dig. Af Cecilie Nørgaard, uddannelses- og kønssociolog, og Gwen Wisti, adm. direktør i PlanBørnefonden Du bor måske i Indien, måske i Zambia. Du er fattig og har ikke adgang til basal sundhedspleje. Sandsynligheden for, at du slet ikke bliver født, er stor, fordi du er en pige. Hvis dine forældre bor i Indien, risikerer du, at dine forældre får foretaget en ulovlig abort på grund af dit køn. Tidsskriftet The Lancet anslår, at flere end 10 millioner pigefostre er gået til på denne måde alene i Indien. Du får ikke nok mad Hvis du bliver født, har dine forældre ikke adgang til viden om ernæring eller mulighed for at dyrke eller købe den kost, du har brug for. Når familien mangler mad, er du og familiens øvrige piger og kvinder de sidste, der spiser. Mænd og drenge skal være mætte først, da de i kulturen anses som de vigtigste. Ifølge FN s fødevareorgan, FAO, har piger dobbelt så høj risiko som drenge for at lide af kronisk fejl- og underernæring. Du udsættes for overgreb Du kommer sent i skole, hvis du overhovedet kommer i skole, for dine forældre prioriterer dine brødres skolegang. Globalt mangler 130 millioner piger på skolebænken. Skolen ligger et godt stykke væk fra hjemmet, og du frygter at blive overfaldet på vejen. Omkring en ud af ti piger har været udsat for voldtægt eller anden form for seksuel vold. Mange rundt om i verden ved ikke, at vold er ødelæggende. Mange bruger vold som et opdragende redskab. Vi skal ikke længere tilbage end 1997, hvor Revselsesretten blev afskaffet i Danmark. Indtil da var det for så vidt lovligt at slå sine børn herhjemme. Hvis du bor i Zambia, kan vold være en del af din hverdag. Mange piger udsættes også for overgreb af både lærere og andre elever. Der mangler trygge skoletoiletter, hvilket kan medvirke til at gøre skolen til et utrygt sted for dig og andre piger. Menstruation sætter ofte en

15 stopper for skolegang, fordi der ganske enkelt ikke er råd til bind, og skammen forbundet med blødningen gør, at pigerne bliver hjemme. Når du fylder 10 år, bliver du omskåret, ligesom millioner af piger bliver det hvert år. Dine forældre viderefører en gammel tradition, og de er ikke informerede om dine rettigheder og om, hvilke konsekvenser omskæring har. Du bliver gift som barn Når du fylder 13 år, finder dine forældre en såkaldt passende ægtemand til dig, fordi de ikke har råd til at have dig boende længere. Din ægtemand er meget ældre, så han kan forsørge dig. Din ungdom er din kapital. Du fortsætter livet i et potentielt voldeligt ægteskab som mandens ejendom. Omkring syv ud af 10 piger og kvinder oplever vold eller overgreb i ægteskabet ifølge FN. 603 millioner piger og kvinder lever i lande, hvor vold i ægteskabet ikke anses som en forbrydelse. En barnebrud har ingen rettigheder. Ikke barnets beskyttelse og ikke en kvindes rettigheder. FN betragter børneægteskaber som en krænkelse af barnets rettigheder og anser tvungne ægteskaber som en potentiel form for slaveri. 700 millioner nulevende kvinder blev gift, før de fyldte 18 år. Lad os stoppe med at kalde det børneægteskaber. Det lyder ufarligt, næsten nuttet. PlanBørnefonden anbefaler, at vi kalder det, hvad det er: tvangsægteskaber. Du går fra et barneliv til pludselig at skulle udfylde en hustrus sociale og seksuelle rolle. Hvem har retten til din krop? Du har aldrig modtaget seksualundervisning, hørt om samtykke eller kvinders rettigheder, og du bliver gravid længe inden, din krop er klar til at føde børn. Graviditet og fødsel er i mange udviklingslande den hyppigste dødsårsag blandt teenagepiger mellem år. Hvert år dør piger i barselssengen ifølge FN. Du bliver forladt Du overlever, men din mand er gået fra dig, og du står tilbage som alenemor. En skæbne du deler med millioner af teenagemødre verden over. Skammen over skilsmissen gør, at dine forældre ikke vil tage dig tilbage til familien og da manden har smidt dig ud, ender du på gaden for at forsørge dig selv og dit barn. Millioner af piger og kvinder arbejder som prostituerede, og hvert år bliver mere end en halv million ofre for trafficking. Nu står du så på tærsklen til voksenlivet uden uddannelse, uden værktøjer og uden netværk. Du kan se ind i en fremtid, hvor du aldrig vil få adgang til hverken det formelle jobmarked eller at forfølge muligheden som selvstændig, da du ikke har tilgang til finansielle tjenester som simple lån eller mulighed for at spare op. PlanBørnefonden arbejder for at forandre forholdene, arbejde for pigers værd og kvinders ligestilling. Verdenssamfundet kan lykkes med, blandt andet med Verdensmålene i ryggen at sætte ind og skabe andre muligheder for piger og kvinder. Det skal understreges, at der skal sættes ind langt tidligere i livet, så vi socialiserer alle uanset køn til en ligestillet fremtid. Der skal forebygges og ikke kun slukkes brande.

16 Teenager BEkæmper TEENAGEGRAVIDITETER I det vestafrikanske land Benin bliver næsten hvert tiende barn født af en mor mellem 15 og 19 år. En af dem var Armelle. Hun oplevede på egen krop konsekvenserne ved at blive uønsket gravid som teenager. Derfor har hun dedikeret sin tid til at forhindre andre piger i at begå samme fejl. Autoriteten stråler ud af 16-årige Armelle, når hun står foran godt 100 unge drenge og piger. Der er ikke en snert af nervøsitet at spore i hendes stemme, selvom hun holder oplæg for de jævnaldrende om sikker sex, prævention og teenagegraviditeter. Det er pigerne, som betaler prisen og bærer byrden, når de bliver gravide som teenagere. Drengene kan uden problemer fortsætte med skolen og deres liv, siger Armelle, der selv var tvunget til at droppe ud af skolen, da hun blev gravid for tre år siden. Det er derfor, jeg bruger min energi på at fortælle både pigerne og drengene om konsekvenserne ved usikker sex, siger hun. I dag bor Armelle med sin toårige søn hos forældrene, der har støttet deres datter igennem hele forløbet og hjælper hende. Det giver hende mulighed for at fortsætte sin uddannelse og tre gange om ugen stå foran en ny gruppe unge med plakaten, som illustrerer en teenager som venter på en sundhedsklinik, og fortælle sin egen historie. Hun runder altid af med at understrege, at de unge skal huske kondom. Jeg ville ønske, at det her blev fortalt i skolen, så alle unge hørte det. Selv drømmer Armelle om at uddanne sig endnu mere indenfor sundhedsområdet og fortsætte med at påvirke lokalsamfundet i en bedre retning.

17 Piger fortæller om overgreb i storbyer Gennem en app på telefonen har kvinder under 30 år anonymt markeret, hvor i byerne de føler sig usikre, og skrevet historier fra de forskellige områder. De fortæller om seksuelle overfald, hvor drenge og mænd har blottet sig, befamlet, chikaneret og voldtaget dem. Pigerne og kvinderne føler sig allermest usikre, når de går alene på gaden. Jeg er bange for at gå alene på gaden. Det påvirker både min krop og mine tanker, når jeg bliver chikaneret af mænd. - ung pige i lima, peru I en ny undersøgelse fra Plan International, som PlanBørnefonden er en del af, fortæller piger og unge kvinder om overgreb i storbyer. Oplevelserne begrænser pigers frihed og muligheder for uddannelse og arbejde. Plan International har foretaget en omfattende undersøgelse Unsafe in the City, hvor piger og kvinder i storbyer rundt omkring i verden fortæller om seksuelle- og kønsdiskriminerende oplevelser. Fælles for storbyerne er, at piger og unge kvinder er bange for overgreb og oplever, at folk på gaden eller autoriteter ikke hjælper dem. Vi kan det samme som mænd 24-årige Zainab er født i slummen i Freetown i Sierra Leone og forsørger sig selv og bidrager til familiens indkomst ved at sælge sodavand. Men det er ikke ufarligt at bevæge sig rundt i området, fortæller hun: Rapporten viser, hvordan overgreb begrænser piger og unge kvinders frihed til at færdes på gaden og klæde sig, som de har lyst til. Overgreb og chikanering har konsekvenser for både deres uddannelses- og arbejdsmuligheder. Ved at indsamle historier fra piger og kvinder verden over arbejder PlanBørnefonden for, at de kan trives sikkert i storbyerne. Det skal ske gennem bedre infrastruktur i byerne, mere dialog om ligestilling og ved at både piger og kvinder får mere indflydelse på beslutningsprocesser. Det er ikke et trygt sted for piger eller unge kvinder. Jeg er blevet overfaldet flere gange. Drengene og mændene mener, at de har ret til at tage på dig og røre ved dig, selvom man siger, at de skal lade være. Zainab er en del af PlanBørnefondens låne-sparegruppe, hvor hun sammen med andre kvinder lærer at drive en forretning og håndtere økonomi. Hun vil gerne inspirere andre piger til at tro på, at de selv kan gøre en forskel, og at de har ret til at bestemme over deres egen krop og liv. Piger og kvinder kan jo præcis det samme som drenge og mænd. Vi kan også lave vores egen forretning og tjene penge, siger Zainab.

18 BØRNEÆGTESKABER ER tvangsægteskaber 700 millioner nulevende kvinder er blevet gift, før de fyldte 18 år. Børneægteskaber er en af de største forhindringer for, at vi opnår ligestilling mellem kønnene. Det kæmper PlanBørnefonden for at ændre. Børneægteskaber er et globalt problem, og årsagerne er mange og komplekse. Ofte er det en konsekvens af massiv fattigdom og trusler om overgreb. Forældre gifter ikke deres børn væk af ond vilje, men drevet af håbet om at give dem en bedre fremtid og beskytte dem mod vanæren ved graviditet før ægteskabet. De fleste barnebrude forlader skolen i utide, og hverken de eller samfundet får mulighed for at opdage og udnytte deres potentiale. PlanBørnefonden kæmper for pigers rettigheder ved at påvirke regeringer og politikere til at vedtage love og regler, der fremmer ligestilling mellem kønnene. Vi sidder også med ved forhandlingsbordet i FN for at sikre, at pigers rettigheder prioriteres internationalt. Vi ved, at når man investerer i piger, så får både de og deres børn en bedre fremtid. En del af vores arbejde for piger handler om at uddele skolelegater til teenagepiger i Zimbabwe, forhindre børneægteskaber i Zambia og sørge for rent vand og latriner i Kenya.

19 frivillige unge stopper tvangsægteskaber Unge frivillige kaldet Wedding Busters bekæmper børneægteskaber i Bangladesh ved at tale med forældre og møde talstærkt op til bryllupsceremonier. I samarbejde med os har de forhindret 2000 børneægteskaber på tre år. I Bangladesh bliver op mod 66 procent af pigerne gift, inden de fylder 18 år. Det sker, selvom regeringen har vedtaget, at børneægteskaber er ulovlige. Jeg kan ikke forklare, hvad jeg følte, da jeg blev gift. Jeg var chokeret, fortæller Masha fra hovedstaden, Dhaka. Hun blev gift som 16-årig med en 27-årig mand, som hendes bedsteforældre havde valgt til hende. Børneægteskaber finder blandt andet sted, fordi pigernes forældre ifølge tradition skal betale en medgift til gommens forældre, når der indgås ægteskab. Medgiften stiger, jo ældre pigen er. Fattige familier går derfor med til at gifte deres døtre væk, mens de stadig er børn. Wedding Busters tager kampen op Ungdomsgrupper kaldet Wedding Busters gør, hvad de kan, for at forhindre børneægteskaber med rådgivning fra os. Rana bor i Dhakas slum og har været med til at stoppe flere ægteskaber: Børn bør ikke giftes. Jeg har stoppet omkring børneægteskaber sammen med de andre unge herfra ved at tale med forældrene og også ved at afbryde vielser, fortæller han. Når de unge hører om et planlagt ægteskab, fortæller de forældrene, at det er rent faktisk er ulovligt, og at det har mange negative konsekvenser for pigerne. For eksempel tvinges mange piger til at droppe ud af skolen for at passe hjemmet, de udsættes for misbrug, og de bliver gravide, før deres kroppe er klar til at føde børn. For at fortsætte den positive udvikling med at stoppe børneægteskaber er det nødvendigt, at lærere, forældre, regeringer, sundhedspersonale og lokalsamfundet tager afstand til praksissen. Plan International, som PlanBørnefonden er en del af, har været med til at forhindre 2000 børneægteskaber i landet. Blandt andet ved at samarbejde med lokale myndigheder, fortælle mænd og drenge om de negative konsekvenser ved børneægteskaber og ved at undervise unge i deres rettigheder, så de kan sige fra, hvis familier planlægger et børneægteskab. i udviklingslande er 1 ud af 3 piger gift, inden de fylder 18 år.

20 sådan kan du støtte STØT PIGERNE SMS teksten bind til Det koster 18 kroner og giver en pige genanvendelige bind i to år. BLIV SPONSOR Som sponsor støtter du et barn og det lokalsamfund, som barnet er en del af. Du er med til at skabe lige muligheder for piger og drenge, sikre børns rettigheder og opbygge stærke, bæredygtige lokalsamfund for verdens mest udsatte børn. Læs mere på #STØTPIGERNE

#STØTPIGERNE. FN s Verdensmål 5. Rettigheder giver muligheder

#STØTPIGERNE. FN s Verdensmål 5. Rettigheder giver muligheder #STØTPIGERNE Rettigheder giver muligheder Bliv klogere på, hvordan piger diskrimineres, og hvad der skal til for at opnå ligestilling mellem kønnene. FN s Verdensmål 5 Alle former for diskrimination skal

Læs mere

Plans Pigefond. Årsrapport 2015/ projekter i Kenya, Bangladesh, Zimbabwe og Nepal er gennemført på grund af din støtte.

Plans Pigefond. Årsrapport 2015/ projekter i Kenya, Bangladesh, Zimbabwe og Nepal er gennemført på grund af din støtte. Plans Pigefond Årsrapport 2015/2016 4 projekter i Kenya, Bangladesh, Zimbabwe og Nepal er gennemført på grund af din støtte. Læs om, hvad pigerne har fået ud af din støtte. Og om et nystartet projekt i

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2

Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids. ➋ Graviditet. ➌ Sult MED LIVET. Svar: 2 Hvad er hovedårsagen til, at piger mellem 15 og 19 år dør i fattige lande? ➊ Aids ➋ Graviditet ➌ Sult Svar: 2 MED LIVET SPIL Hvor mange piger mellem 15 og 19 år bliver årligt gravide i Afrika syd for

Læs mere

Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi

Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi Fra fødsel til ungdom sådan arbejder vi VI TÆNKER LANGSIGTET VI HAR MANGE STØTTER VI ARBEJDER BREDT VI ER TIL STEDE I AFRIKA VI RÅDGIVER OM UDFORDRINGER VI UNDERSTØTTER VERDENSMÅLENE BØRNEfonden har i

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM SEX & SAMFUNDS INTERNATIONALE ARBEJDE

ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM SEX & SAMFUNDS INTERNATIONALE ARBEJDE SEKSUALITET RETTIGHEDER SEX & POLITIK REGERINGER R MÆND UNGE REGERINGER SUNDHEDSYDELSER RETTIGHEDER AVIDITETER MØDREDØDELIGHED ABORT PRÆVENTION ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM

Læs mere

Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger...

Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger... Flere børn i skole Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, opfindsomme og brugbare løsninger... Hvem er UNICEF I dag er UNICEF verdens største hjælpeorganisation for børn. Vi arbejder med nødhjælp,

Læs mere

Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011

Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011 Sex & Samfunds spørgeskema til kåring af folketingvalgets mest sexede kandidat 2011 Spørgsmålene er sendt ud til samtlige opstillede kandidater ved folketingsvalget 2011. I det følgende har vi opstillet

Læs mere

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014

Rosa Lund (Enhedslisten MF) 2014 Tale til 8. Marts Tak for invitationen. I morges hørte jeg i radioen at i dag er kvindernes dag. Kvindernes dag? nej i dag er kvindernes internationale kampdag! Jeg synes også at I dag, er en dag, hvor

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Forslag til samtaler om Trækfuglen

Forslag til samtaler om Trækfuglen Trækfuglen Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Trækfuglen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Trækfuglen. Samtaleemnerne

Læs mere

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist.

Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist. Lene Midtgaard, konsulent og fagjournalist lene@bewild.dk www.bewild.dk MÅLENE TRÅDTE I KRAFT DEN 1. JANUAR 2016 OG SKAL FREM TIL 2030 SÆTTE OS KURS MOD EN MERE BÆREDYGTIG UDVIKLING FOR BÅDE MENNESKER

Læs mere

VERDE. fra fattigdom til fremtid

VERDE. fra fattigdom til fremtid K A P VERDE fra fattigdom til fremtid NU KAN KAP VERDE SELV Det er en glædelig begivenhed i BØRNEfondens 45-årige historie, at vi nu kan afslutte vores arbejde i Kap Verde. Vores lange, seje træk har bidraget

Læs mere

FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog

FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog FN Konvention om barnets rettigheder - på et børnevenligt sprog Rettigheder er ting alle børn skal have muligheder for at gøre. Alle børn har de samme rettigheder. Disse rettigheder er nedskrevet i FNs

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling

De nye verdensmål for bæredygtig udvikling De nye verdensmål for bæredygtig udvikling Nu skal I høre om nogle fælles mål for at gøre verden et bedre sted, som ledere fra alle lande har arbejdet med. Først vil nogle måske gerne vide, hvad et mål

Læs mere

yuseth LÆSERAKETTEN 2019

yuseth LÆSERAKETTEN 2019 yuseth 92 LÆSERAKETTEN 2019 Yuseth var spærret inde HEIDI BREHM ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM Trommernes taktfaste rytme blandes med stemmer. Familiemedlemmer og folk fra området snakker ude foran huset.

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål

Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Virksomhedernes arbejde med FNs verdensmål Oktober 2018 Indledning Den 25. september 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York FNs 17 verdensmål. Verdensmålene udgør 17 konkrete

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om HVAD ER NORMER Opgave 1 Hvad er rigtigt? 1. Hvad nomader gør. 1 Normer handler om 2. Hvad man normalt gør. 3. Hvad nordmænd gør. 1. Alle normer er ens. 2 Normer i forskellige lande 2. Ingen normer er ens.

Læs mere

NÅR KVINDER STÅR SAMMEN OG BLIVER STÆRKE

NÅR KVINDER STÅR SAMMEN OG BLIVER STÆRKE NÅR KVINDER STÅR SAMMEN OG BLIVER STÆRKE KVINDER FÅR HJÆLP TIL AT BLIVE HØRT Tvangsægteskaber. Børneægteskaber. Vold. Sex uden samtykke. Uønsket graviditet. Mangel på adgang til prævention og sikre aborter.

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

Børnekirken Julen 2018

Børnekirken Julen 2018 Adventkalender til Børnekirken Julen 2018 1. søndag i advent: Børn på flugt! I dag må mange børn flygte på samme måde, som Jesusbarnet måtte flygte fra Herodes. Dette oplæg kan hjælpe børn til at forstå,

Læs mere

Bed og mærk fællesskabet!

Bed og mærk fællesskabet! Bed og mærk fællesskabet! Den internationale bede og fællesskabsuge nærmer sig. Fra den 9.-15. november samles YMCA og YWCA over hele kloden til bøn og refleksion. Faktisk har denne uge været afholdt hvert

Læs mere

KVINDER OG PIGER I KATASTROFER INDBLIK. kvinder i katastrofer_indblik.indd 1 09/03/18 15:26

KVINDER OG PIGER I KATASTROFER INDBLIK. kvinder i katastrofer_indblik.indd 1 09/03/18 15:26 KVINDER OG PIGER I KATASTROFER INDBLIK kvinder i katastrofer_indblik.indd 1 09/03/18 15:26 Indblik Kvinder og piger i katastrofer Ligestilling og kvinders deltagelse i økonomien og beslutningsprocesser

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika

Danmarks Indsamling 2011. Det nye Afrika Danmarks Indsamling 2011 Det nye Afrika Fremtiden er de unges. Unge repræsenterer håb og mod. Men på et kontinent, hvor uddannelse er svær at få, arbejdsløsheden ekstrem og dødeligheden høj, har Afrikas

Læs mere

Fattigdom er også en sindstilstand

Fattigdom er også en sindstilstand Fattigdom er også en sindstilstand Siden 2005 har danske sygeplejersker gjort det muligt for forældreløse børn af sygeplejersker at få en uddannelse. Nogle af pigerne deler her deres historier og fortæller,

Læs mere

Om de fem segmenter. De overbeviste 24 % De tillidsfulde 15 % De positive 38 % De negative 9 % De skeptiske 14 %

Om de fem segmenter. De overbeviste 24 % De tillidsfulde 15 % De positive 38 % De negative 9 % De skeptiske 14 % Rapport Oktober 2015 Om de fem segmenter I rapporten skelnes der mellem følgende fem segmenter: De overbeviste, som synes, de ved meget og er moderate eller stærke tilhængere af udviklingsbistand De tillidsfulde,

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

Du er selv ansvarlig for at komme videre

Du er selv ansvarlig for at komme videre Du er selv ansvarlig for at komme videre Stine Arenshøj er 40 år. Hun er tidligere brandinspektør og indsatsleder, nu selvstændig coach, psykotraumatolog og foredragsholder. Stine bor med sine tre børn

Læs mere

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende?

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende? Ida i 6. klasse har afleveret en stil, hvor hun beskriver, at hun hader, at faderen hver aften kommer ind på hendes værelse, når hun ligger i sin seng. Han stikker hånden ind under dynen. Ida lader, som

Læs mere

Et kærligt hjem til alle børn

Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyerne programpolitik Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyernes programpolitik 2 programpolitik SOS Børnebyerne Indhold 1. Den danske programpolitik... 3 2. Del af en international strategi...

Læs mere

JULIAN LÆSERAKETTEN 2019

JULIAN LÆSERAKETTEN 2019 JULIAN 98 LÆSERAKETTEN 2019 Band eller bande? HEIDI BREHM ANDREAS BECK Byens travle gader forsvinder langsomt bag ham, mens bilen kører op ad bjerget. Store træer omgiver vejen. Bilen holder ind ved den

Læs mere

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev DISCIPLIN I SKOLEN Af Agnete Hansen, skoleelev Jeg har aldrig brudt mig om ordet disciplin. Det første jeg tænker, når det ord bliver sagt, er den skole jeg forestiller mig mine bedsteforældre gik i, eller

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820

Sammenligningsniveau 1: Horsens - Klassetrin ( Alle ) - - Antal besvarelser: : Horsens - Klassetrin ( Alle ) - og - Antal besvarelser: 1820 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Anonym ungeprofilundersøgelse for GRUNDLAG Horsens

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF

FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF FÅ KAN SIGE, DE HAR FORANDRET VERDEN. DET KAN DU. BLIV MAJOR DONOR I UNICEF Steen M. Andersen 2 I UNICEF Generalsekretær, UNICEF Danmark UNICEF/UNI194536/KHUZAIE J eg har mødt rigtig mange udsatte børn,

Læs mere

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019 keiler stiven 86 LÆSERAKETTEN 2019 Min mor var soldat STINE BANG ANDREAS BECK Junglen er tæt, og det er kun enkelte steder, solens stråler når ned til jorden. Fuglene i træerne siger kurukukuuuu kurukukuuuu,

Læs mere

Evaluering af Ung Mor

Evaluering af Ung Mor Evaluering af Ung Mor Et gruppetibud til unge gravide/mødre i Vejen Kommune Evaluering udarbejdet af praktikant Sofie Holmgaard Olesen, juni 2015. 1 Projekt Ung Mor er et gruppetilbud til unge gravide/mødre

Læs mere

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv.

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv. Viden om rettigheder At børn har rettigheder betyder, at de har ret til noget. At der er noget de har lov til, og noget de kan kræve. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II

Lucia-gudstjeneste i Bejsnap 13. december s.i advent II I dag har vi et dejligt solskinsvejr, og det nyder vi i fulde drag, for det er småt med lyset for tiden. Mørket har magten uden for i disse dage. Det er mørkt når vi står op, og det begynder allerede at

Læs mere

FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST?

FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST? FN s VERDENSMÅL HVORDAN FÅR DIN VIRKSOMHED VÆRDI AF FN S 17 VERDENSMÅL I EN ETISK OG FORRETNINGSMÆSSIG KONTEKST? Erhverv Norddanmark og NIRAS, 28.11.18 Oplæg ved Finn Reske-Nielsen, FN-forbundet Hvad er

Læs mere

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED KAPITEL 2: SOCIAL ULIGHED I SUNDHED de rige er raske, de fattige er syge 20 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 21 Kapitel 2: Nogle er sundere end andre Det er dit eget valg,

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Bliv erhvervspartner med Aktion Børnehjælp

Bliv erhvervspartner med Aktion Børnehjælp Bliv erhvervspartner med Aktion Børnehjælp - Hvordan din virksomhed kan gøre en endnu større forskel Hvem er Aktion Børnehjælp? Aktion Børnehjælp har siden 1965 formidlet hjælp til over 100.000 fattige

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse Hjælp! Er der noget galt med mig? Hej brevkasse Jeg er en pige på 12 (næsten 13), som har en masse spørgsmål til jer! Jeg vejer 39 kilo og er ca. 159 cm høj. Jeg er også meget tynd og slank. Jeg har kønsbehåring

Læs mere

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse En af de andre spillere trækker et quiz-kort til dig fra bunken og læser højt for dig. Svarer du rigtigt, må du rykke 1 felt frem. En af de andre spillere trækker et Er-Det-Normalt?-kort

Læs mere

Bella får hjælp til at gå i skole

Bella får hjælp til at gå i skole Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet af : Rikke og Jan Have Odgaard Forlag : JHOconsult 997731 ISBN: 978-87-997731-2-1

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet?

Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet? Hvad betyder FN s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling for arbejdsmiljøarbejdet? Workshop nr. 110 på AM:2018 19. NOVEMBER 2018. PER TYBJERG ALDRICH, NIRAS A/S Mål med workshoppen Viden - Erfaringer -

Læs mere

Åbenhed om psykisk sygdom giver tættere venskaber

Åbenhed om psykisk sygdom giver tættere venskaber Åbenhed om psykisk sygdom giver tættere venskaber Ofte er unge, der har eller har haft en psykisk sygdom, nervøse for at fortælle deres venner, hvordan de har det. Det har de dog i mange tilfælde ikke

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Undervisningsmateriale fra Arbejdsopgaver til Til døden os skiller

Undervisningsmateriale fra   Arbejdsopgaver til Til døden os skiller Arbejdsopgaver til Til døden os skiller!1 Spørgsmål til bogen - Hvilke temaer er der i bogen? - Beskriv de forskellige personer (Nick, Isabelle, Lasse, Emma, Nicks mor, Alfred) - Beskriv Nicks forhold

Læs mere

Historien om Tankernes Hus

Historien om Tankernes Hus Historien om Tankernes Hus På en måde kan man godt sige, at tankerne bor inde i hovedet. Forestil dig, at tankerne bor i et hus med mange rum, hvor du kan bevæge dig rundt og opdage dem. Når du skal opdage

Læs mere

Cases og handlemuligheder

Cases og handlemuligheder Den svære samtale Cases og handlemuligheder Der er 9 cases og du skal vælge dem, der er mest relevante for den pågældende klasse. Cases: 1. Ligestilling 2. Beskyttelse af privatlivet 3. Religionsfrihed

Læs mere

15-08-2013. Børns Vilkår. Historien. Trine Natasja Sindahl

15-08-2013. Børns Vilkår. Historien. Trine Natasja Sindahl Trine Natasja Sindahl Cand.psych. Børnefaglig konsulent I Børns Vilkår Har arbejder med metodeudvikling på BørneTelefonen siden 2007 Ekstern lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet trine@bornsvilkar.dk

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Ret til skolegang uden vold

Ret til skolegang uden vold Ret til skolegang uden vold 1 Tema ADRA vil klæde unge i Burundi på til at kæmpe for deres ret til skolegang uden diskrimination, vold, fysisk afstraffelse og seksuelle overgreb og hermed forbedre unges

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse.

2. Få hele verden i skole a. Inden 2015 skal alle børn, drenge og piger, have mulighed for at fuldføre en grundskoleuddannelse. Fakta om 2015-målene August 2015 I september 2000 mødtes verdens ledere til topmøde i New York for at diskutere FN s rolle i det 21. århundrede. Ud af mødet kom den såkaldte Millennium-erklæring og otte

Læs mere

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Skrevet af Asta Sofia Resume Eksil er en ungdomsroman der handler om en ung pige, ved navnet Samantha. Man følger hende gennem fire år, fra hun er 15, tii hun er 18

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

ELKIN LÆSERAKETTEN 2019

ELKIN LÆSERAKETTEN 2019 ELKIN 50 LÆSERAKETTEN 2019 Man skal lære tusind ting HEIDI BREHM ANDREAS BECK OG HEIDI BREHM Solen bager ned, selv om det er tidlig morgen. Elkin går gennem de støvede gader på vej mod skolen. Hvert skridt

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

FN s Børnekonvention. Information til Langelinieskolens forældre om børns rettigheder

FN s Børnekonvention. Information til Langelinieskolens forældre om børns rettigheder FN s Børnekonvention Information til Langelinieskolens forældre om børns rettigheder Der er mange forskellige forståelser af, hvordan børnerettigheder adskiller sig fra menneskerettigheder, og hvad de

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og klasse

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og klasse RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse GRUNDLAG Tingløkkeskolen - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER 114 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg

Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille var anorektiker: Spiseforstyrrelse ledte til selvmordsforsøg Pernille Sølvhøi levede hele sin ungdom med spisevægring. Da hun var 15 år, prøvede hun for første gang at begå selvmord. Her er hendes

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus.

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. Der er brug for helhed i indsatsen Lad mig præsentere jer for 3 børn i Danmark der møder konssekvensen af at vokse op i fattigdom:. I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. 1) Jakob er otte år og bor alene

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17,

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17, Bruger Side 1 08-05-2016 Tekst: Johs. 17, 20-26. Dette er en usædvanlig og helt speciel tekst, som vi lige har hørt. Et medhør ind i Guds eget lønkammer. Gud Fader og Gud søn taler sammen. Vi kalder kap

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 17. Lørdag den 4. december

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 17. Lørdag den 4. december Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 17 Lørdag den 4. december Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 18 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 19 Foredraget foregik i mere formelle

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

#03 FORÆLDREINFORMATION, EKSEMPEL

#03 FORÆLDREINFORMATION, EKSEMPEL #03 FORÆLDREINFORMATION, EKSEMPEL FN S BØRNEKONVENTION Information til Langelinieskolens forældre om børns rettigheder Der er mange forskellige forståelser af, hvordan børnerettigheder adskiller sig fra

Læs mere

Det bedste i verden er håb

Det bedste i verden er håb Det bedste i verden er håb 1 I mit arbejde som generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp ser jeg, hvordan en lille håndsrækning kan ændre livet for verdens fattigste familier. Ofte har familiens ældste

Læs mere

Undervisning i brugen af Cornell-noten

Undervisning i brugen af Cornell-noten Undervisning i brugen af Cornell-noten I denne lektion arbejder I med at skrive for at lære Målet for denne lektion: Du lærer at bruge Cornell-noten til at Eleverne får et Cornell-noteark og udfylder det

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

#stopvoldmodbørn 11/2/2017

#stopvoldmodbørn 11/2/2017 Links til materiale fra Red Barnet Fakta og film om skærpet underretningspligt: redbarnet.dk/stopvold Fire film, bl.a. Den perfekte middag om vold i familien: redbarnet.dk/sigdet Kvinders vold og seksuelle

Læs mere