Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor?"

Transkript

1 Årsberetning 2004

2 Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor? Af Berit Schelde Christensen Formålet med stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes arbejde er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger. Igen og igen må vi stille spørgsmålet: Hvordan?«Vi må konstatere, at Folkekirke og Religionsmødes tre arbejdsprincipper selvbesindelse, brobygning og mission er velvalgte som udgangspunkt og som pejlemærker. Disse tre opgaver understøtter og påvirker hinanden gensidigt, og det er ikke muligt at sige, hvor den ene ender, og den anden begynder. Den gensidige påvirkning, disse tre opgaver uvægerligt har på hinanden, betyder også, at ordene hele tiden uddybes og fornyes. Det gør arbejdet med folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger til en dynamisk og spændende proces med en åben horisont. Formålet med stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes arbejde er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger En betingelse for at kunne leve og arbejde med en åben horisont er, at vi har et fast centrum og udgangspunkt at forholde os til. For Folkekirke og Religionsmøde er det troen på Jesus Kristus og troen på hans betydning for menneskers liv. Bestyrelsen har i 2004 drøftet og vedtaget et basis-dokument for Folkekirke og Religionsmødes arbejde. Heri præciserer man, hvordan Folkekirke og Religionsmøde forstår forholdet mellem kirkens tro på Kristus og kirkens liv og opgave i en tid og et samfund, der i stigende grad er præget af en mangfoldighed af religioner, trosforestillinger og religiøs praksis. Basis-dokumentet arbejder med spørgsmålet Hvordan?«men også med spørgsmålet Hvorfor?«Arbejdet med religionsmødet skal ikke udelukkende blive et ny kirkelig aktivitet«. Det er vigtigt, at vi holder gang i en samtale med hinanden om, hvordan vi forstår og oplever, at troen på Gud og Jesus Kristus giver mening og liv, og hvordan den sætter os i relation til mennesker, der har en anden tro. Hvad er vores grundlag?«hvem er Kristus?«Hvad er det, vi håber og vil?«svaret på sådanne spørgsmål kan (måske) møde vores egen og andres længsel efter livsfylde og retning for livet i alle dets forhold. Derfor er det vigtigt, at vi fokuserer religionsmødet såvel som kirkens andre aktiviteter omkring denne spørgen efter centrum. Årsberetningen 2004 Folkekirke og Religionsmødes årsberetning sendes til Kirkeministeriet, biskopperne, stiftskontorerne, stiftsudvalg, samarbejdspartnere i kirkelige institutioner og organisationer og netværkskontakter. Vi ønsker hermed at informere om arbejdet og aktiviteterne i stiftssamarbejdet. Vi vil samtidig benytte lejligheden til at takke for alt godt samarbejde i det forløbne år. Som det ses, løber en del af aktiviteterne over længere tid, og hører til ikke bare i 2004 men også i 2005 og Vi vil begynde årsberetningen med det vigtigste nemlig målsætningerne for de kommende års arbejde i Folkekirke og Religionsmøde (herefter F&R).

3 Målsætninger for 2005 Der er mange opgaver at tage fat på, og arbejdet med religionsmøde har mange facetter og kan gribes an fra vange vinkler. For de kommende to års arbejde, har vi sat os en række mål og pejlemærker: Information F&R skal viderebringe information, oplysning og nyheder om F&R s og andres arbejde med religionsmødet. Dette skal primært ske gennem relancering af hjemmeside, som skal indeholde information, inspiration, ressourcer, nyheder, links, materialer og erfaringsudveksling. Desuden etablering af Nyhedsbrev. Folkekirke og Religionsmødes logo Stiftssamarbejde Stiftssamarbejde: F&R skal have kontakt til nøglepersoner i stifterne og være med til at styrke samarbejde og udveksling stifterne imellem med henblik på deres arbejde med religionsmødet. F&R s hjemmeside skal formidle oplysninger om arrangementer og tiltag. Udgivelser F&R skal medvirke til udgivelse af relevant materiale om religionsmødet. Netværk F&R skal have gode kontakter og samarbejdsrelationer med henblik på at styrke arbejdet med F&R s formål. F&R skal formidle kontakter og henvendelser mellem forskellige aktører i menigheder, organisationer, samfundslivet og repræsentanter fra andre religioner. Kurser og seminarer F&R skal uddanne kirkelige medarbejdere til at engagere sig i de opgaver og udfordringer, der er relateret til religionsmødet. Formidling og inspiration F&R skal formidle information om national og international religionsmødeerfaring og religionsmødetænkning. Profi lering F&R skal være med til at profi lere folkekirkens arbejde med religionsmødet i Danmark og være med til at pege på vigtigheden af det kirkelige og teologiske engagement i religions- og kulturmødet.

4 Organisatorisk udvikling 2004 Nye deltagere i stiftssamarbejdet I 2004 har Lolland-Falster Stift og Ribe Stift valgt at tilslutte sig stiftssamarbejdet, og biskopperne Holger Jepsen og Elisabeth Dons Christensen har hver især udpeget to medlemmer til F&R s bestyrelse. Vi opfatter det som en yderligere konsolidering af arbejdet, at ni af folkekirkens ti stifter nu deltager i samarbejdet, og glæder os naturligvis over det. Ny formand for F&R Mogens S. Mogensen afgik som formand ved årsskiftet 2005 efter at have haft denne post siden stiftssamarbejdets begyndelse i december januar 2005 tiltrådte Leif Vestergaard som ny formand for F&R. Han er repræsentant for Århus Stift i F&R s bestyrelse og er sognepræst i Fredenskirken i Århus. Ansatte Berit Schelde Christensen Generalsekretær Mogens S. Mogensen forlader imidlertid ikke arbejdet i F&R. Han er nu knyttet til F&R som konsulent og sparringspartner, og han varetager som sådan en række defi nerede opgaver. I den forbindelse er Berit Schelde Christensens stillingsbenævnelse ændret generalsekretær. Berit Schelde Christensen har hidtil været ansat på åremålskontrakter, men er pr. 1/1 ansat i en fast stilling i F&R. I 2004 har F&R desuden ansat Peter Vittrup som studentermedarbejder til at varetage opgaver vedrørende information og kommunikation. Sekretariat Mogens S. Mogensen konsulent F&R har fortsat til huse på Teologisk Fakultet i Århus på Center for Multireligiøse Studier ledet af professor Viggo Mortensen. Det giver gode rammer for arbejdet rent praktisk men ikke mindst i form af relationerne til ansatte og studerende og kontakten til det akademiske miljø. Økonomi i 2004 bevilligede Kirkeministeriet til F&R, hvilket med hensættelserne fra 2003 skabte grundlag for afholdelse af udgifter til lønninger og årets aktiviteter. Viborg Stiftskontor varetager forholdene vedr. bogføring og regnskab i samarbejde med konsulenten og kassereren og står desuden for lønadministrationen. Peter Vittrup Studentermedarbejder

5 Aktiviteter og projekter Arbejdet med at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger består af en række forskellige aktiviteter, projekter og processer. Der er mange målgrupper og samarbejdspartnere, som overordnet kan skitseres således: - Menigheder og stifter: Konsulentbistand, information og inspiration, oplæg/ foredrag - Præster: Uddannelse, formidling af kontakter, sparringspartner, oplysning og information, inspiration - Institutioner og organisationer: Samarbejde om konkrete projekter; dialog; gensidig formationsproces - Kirkedebat og kirkeforståelse på bredere plan: Teologi, kirke og mission i et mangfoldigt samfund - Internationale netværk: Erfaringsudveksling, samarbejde - Netværk, samarbejde og dialog med muslimer og andre personer og grupper med anden tro F&R arbejder i høj grad sammen med andre aktører omkring en række af aktiviteterne, dels pga. synergieffekten, dels for at sikre modtagere/aftagerforholdene og at arrangementerne når længere ud og dels pga. de begrænsede ressourcer, som F&R råder over økonomisk og personalemæssigt. Udgivelser Religiøs søgen i og omkring folkekirken«i samarbejde med Landsforeningen for Menighedsrådsmedlemmer udgiver F&R marts 2005 et hæfte om folkekirkens møde med den nye åndelige søgen. Hæftet indeholder en række artikler til inspiration for samtale i menighedsrådene, samt et konkret redskab som kan bruges til at evaluere og udvikle det lokale menighedsliv, så man kan komme søgende mennesker i møde. Pastorale udfordringer ved religionsmødet. Nyt hæfte om folkekirkens møde med den åndelige søgen F&R er indgået i et samarbejde med Unitas forlag om udgivelsen af en række bøger der beskæftiger sig med religionsmøde og de nye opgaver og udfordringer, det medfører for præster og menigheder. Første bind udgives i Det omhandler forhold vedrørende omvendelse, og udarbejdes af Mogens S. Mogensen på baggrund af hans undersøgelse i folkekirkens stifter af dåb af mennesker med anden religiøs baggrund. Startpakke til kristendommen«f&r og Bibelselskabet har i 2004 arbejdet med at udvikle en idé om en startpakke«til kristendommen. Formålet er at formidle basal viden om kristen tro og give konkrete anvisninger om kristen praksis.

6 Undervisningsmateriale til skolernes ældste klasser Danmarks Kirkelige Mediecenter udgav i 1998 undervisningsmaterialet Abrahams Hus«om islam, jødedom og kristendom. F&R er indgået i et samarbejde med DKM og den folkekirkelige skole-kirketjeneste i København og på Frederiksberg om at lave et undervisningsmateriale til brug i skolernes ældste klasser og den kirkelige undervisning, der skal bygge videre på dette materiale. Studieprojekt Abrahams Hus Religionsteologisk studieprojekt i folkekirken I samarbejde med Center for Multireligiøse Studier, Teologisk Fakultet i Århus, arbejder F&R med at etablere et toårigt studieprojekt baseret på studiegrupper i de enkelte stifter. Emnet skal være, hvordan den evangelisk lutherske folkekirke forholder sig til en række temaer, livstydninger og teologiske udkast, man præsenteres for i mødet med andre religioner, autonom religiøsitet, ny religiøsitet og folkereligiøsitet. Der stiles mod at studierne formidles dels på et fælles seminar, dels i et forskningsprojekt og dels i en artikelsamling, der kan danne baggrund for provstikonventer Kurser Kirken og religionsmødet«kursus på TPC 2005 og studierejse til Indien 2006 F&R, Teologisk Pædagogisk Center, Danmission og IKON samarbejder om et kursus og en studierejse til det sydlige Indien. Kurset henvender sig til præster, kirkelige medarbejde og andre, der ønsker at arbejde systematisk teologisk og praktisk med den situation, at folkekirken befi nder sig i et samfund, der i stigende grad præges af en mangfoldighed af religioner, trosforestillinger og religiøs praksis. Kursus og rejse til Indien i samarbejde med Teologisk Pædagogisk Center Stiftskurser: De andre og os og Vorherre om kirke og religionsmøde«i samarbejde med Teologisk Pædagogisk Center er vi i færd med at planlægge et forløb af stiftskurser af to dages varighed i alle stifter, på Bornholm og i Sydslesvig i februar og marts Vinklingen på kurserne er dels religionsteologisk og dels religionspædagogisk, og de henvender sig til præster, sognemedhjælpere, lærere og andre interesserede.

7 Mødet Når danskerne skifter tro blev arrabjeret i samarbejde med Kristeligt Dagblad, Areopagos og F&R Debatmøder Når danskere skifter tro«mødet med temaet omvendelse var arrangeret i samarbejde mellem Kristeligt Dagblad, Areopagos og F&R og fandt sted i november. I panelet sad Mogens Mogensen, Kresten Drejergaard, Aminah Tønnsen, Lars Muhl, Subair Hussain og Karin Juul Jensen. Arrangementet appellerede bredt, og en broget skare på 65 deltagere var mødt op på Århus Universitet heriblandt en del studerende, præster, menighedsrådsmedlemmer, nogle buddhister, teosoffer og muslimer. Det blev tydeligt, hvor stor og vidtrækkende en kommunikationsudfordring kirken står overfor, ikke mindst i forhold til de såkaldt religiøst autonome individer«der kan levere et udsagn som Jeg ser mig selv om en buddhistisk, hinduistisk, sufi stisk, zharatruistisk kristen!«islam og kristendom mulighed for sameksistens?«f&r deltog på Danske Kirkedage og stod for et af hovedarrangementerne nemlig en paneldebat mellem Fatih Alev og Niels Henrik Arendt. Fora Islam-forum Formålet med dette forum er at skabe et fællesskab og et netværk mellem de grupper, præster, lægfolk, organisationer og institutioner, som arbejder med kirkens møde med muslimer i Danmark. F&R har stået for program og indkaldelse. På seminardagen gav Ph.d Lene Kühle et oplæg Moskeer i Danmark«ud fra forskningsprojektet Muslimsk mangfoldighed en undersøgelse af muslimske bedesteder i Danmark«. Cand. theol. Lars Viftrup bidrog med et oplæg om Den folkekirkelige islam-diskurs en post-kolonial analyse«. Religionsteologisk forum F&R faciliterer møderne for en gruppe teologer, der er specialiserede i religionsteologi og arbejder med religionsmøde i praksis. Formålet er fælles studier og udveksling og udvikling af tanker, erfaringer og idéer.

8 Studieture Induction to ministry in a multi-faith society Leicester, juni F&R var inviteret til at bringe en gruppe danskere til et seminar i Leicester, England. Seminaret var arrangeret af den anglikanske kirke for præster og lægfolk involveret i det kirkelige arbejde med religionsmøde. Seks danskere deltog i denne studietur, der havde til formål at give et indblik i kirkens vilkår og arbejde i et samfund, der i allerhøjeste grad er præget af religiøs og kulturel mangfoldighed. Turen bød på mange slags møder: mødet med det multikulturelle Leicester, mødet med det multikulturelle samfund, religionsmødet og det mellemkirkelige møde. Studietur til Leicester, april Religionsmøde og integration«leicester, april 2005 I samarbejde med KFUM og KFUK i Danmark, Danmission, IKON og Økumenisk Ungdom sender F&R atten unge (19-25 år) ledere i det kirkelige børne- og ungdomsarbejde på studietur til Leicester. Fokus for turen vil være religionsmøde og arbejdet med det multikulturelle samfund. Konferencer Inspirationsdage Spiritualitet og kristentro«viborg d juni 2005 Inspirationsdagene arrangeres i et samarbejde mellem F&R, Folkekirkens Mission, Kirkefondet, IKON, Kirkefaglig Videreuddannelse (Diakonissestiftelsen) og Danske Kirkers Råd. Baggrunden for konferencen er opblomstringen af interessen for at arbejde med spiritualitet i folkekirken. Formålet er at skabe mulighed for udveksling af erfaringer, at give inspiration, at arbejde med spiritualitetens forankring i kirke og menighed og give anledning til folkekirkelig selvbesindelse på tidens religiøsitet. Vi forventer et deltagerantal på 125 til arrangementet. Egyptisk Dansk dialog«københavn, august danskere og 17 egyptere deltog i denne konference, som på foranledning af Danmission, var arrangeret i samarbejde med F&R, Islamisk Kristent Studiecenter, Det mellemkirkelige Råd og Muslimer i Dialog. Konferencen var projekteret som en del af et samarbejdsprojekt mellem Danmission og deres egyptiske partner CEOSS (Coptic Evangelical Organisation for Social Service). Organisationen arbejder bl.a. med dialog på tværs af etniske, kulturelle og religiøse grupper i Egypten.

9 Undervisning og foredrag Undervisning Pastoralseminariet i Århus. Også i 2004 har F&R har arrangeret to dages blokundervisning på pastoralseminariets forårshold og efterårshold om religionsmøde. Foredrag Berit Schelde Christensen har holdt foredrag ved en række arrangementer i stifter, sogne og organisationer. Relationer til stifterne Studiedag: Folkekirkens møde med den nye åndelige søgen. Denne studiedag for bestyrelsen, biskopper, stiftsrepræsentanter og andre interesserede blev afholdt 15. marts. Oplægsholdere var journalist Merete Ørskov og gadepræst Iben Munkgaard Davids. Stiftsseminarer Folkekirke og Religionsmøde - et samarbejde mellem stifter i folkekirken Religionsmøde os spiritualitet«var overskriften over et stiftsseminar i København arrangeret af Areopagos, F&R og biskoppen over Københavns Stift. En række indbudte aktører i stiftet (præster, stiftsudvalg m.fl.) arbejdede med emnerne religiøs pluralisme, mødet med muslimer og mødet med ny åndelighed og tegnede linier og ideer for arbejdet i stiftet på disse områder. I Århus og Ålborg stifter arrangeres der i 2005 lignende stiftsseminarer, der relaterer til de lokale forhold og udfordringer. Møder med stiftsudvalg Stifterne har forskellige udvalg og strukturer, der varetager arbejdet relateret til Folkekirke og Religionsmødet. F&R s konsulent arbejder med at etablere og vedligeholde kontakten til udvalgene, og at fi nde de hensigtsmæssige kanaler for den løbende kommunikation mellem F&R og stifterne. I den forbindelse har hun i 2004 deltaget i følgende møder: Ålborg Stift: Møde med biskoppen og stiftsudvalgene for islam og nyreligiøsitet. Ved mødet blev udvalgene for islam og for nyreligiøsitet samlet til ét udvalg med navnet Stiftsudvalget for Folkekirke og Religionsmøde. Viborg Stift: Møde med biskoppen og stiftsudvalgene for ny religiøsitet, folkekirkens mission, undervisning og mellemkirkeligt arbejde. Ved mødet blev et Stiftsforum for Folkekirke og Religionsmøde«etableret, hvor biskoppen, F&R s konsulent og repræsentanter for ovennævnte udvalg mødes én gang årligt. Lolland-Falster Stift: Møde med stiftsudvalget for mission og introduktion til F&R.

10 Arrangementer i de enkelte stifter F&R s konsulent har deltaget i planlægningen af følgende arrangementer: Haderslev Stift: På tværs af kultur og tro«. Idémøde Haderslev Stift, august Århus Stift: Troens fundament. Fundamentalismen i vores tro«. Studiedag i Århus Stift arrangeret i samarbejde med KIVIK og Kirkefondets Stiftsudvalg. Profilering og information Logo og grafisk profil I april fi k F&R sit eget logo og grafi ske profi l. Logoet forestiller fi re mennesker/hoveder i et møde enten siddende omkring et bord eller stående ansigt til ansigt. I tegningen fremstår desuden et kors. Gennem efteråret har vi arbejdet med at udvikle F&R s hjemmeside, og efter planen relancerer vi den til marts Vores mål er, at hjemmesiden skal fungere som et ressourcested for arbejdet med religionsmødet. Den skal viderebringe oplysning og nyheder om F&R s og andres arbejde med religionsmødet, og den skal indeholde information, inspiration, ressourcer, nyheder, links, materialer og erfaringsudveksling. Netværksmøder Ny hjemmesside lanceres i matts Der er mange kirkelige organisationer og kredse, hvis arbejde har et fokus, der relaterer til F&R s virksomhed. For F&R er det vigtigt at have relationer til disse, og i året løb har der været møder med KIVIK (Kristent Informations- og Videnscenter om Islam og Kristendom), trekantssamarbejdet mellem Areopagos, IKON og I Mesterens Lys og møde i Theo-baltregi (Det mellemkirkelige Råd) med deltagere fra Mødestedet på Vesterbro, Tværkulturelt Center, Kirkernes IntegrationsTjeneste (KIT frikirkernes integrationsarbejde) og den katolske kirke.

11 Internationalt netværk Leicester, England F&R har et godt samarbejde med kirkelige ledere i England, der arbejder med inter faith relations. Vi håber i fremtiden at kunne gøre brug af et center for kirkeligt arbejde med religionsmødet, som man er i færd med at etablere i Leicester i nærheden af Birmingham. CEC-CCEE Committee for Relations with Muslims in Europe Berit Schelde Christensen deltager som rådgiver i denne komité, som er nedsat i fællesskab af Kirkernes Europæiske Konference og den Katolske Bispekonference i Europa. F&R i Norge Den norske kirkes Mellemkirkelige Råd og Areopagos arbejder på at etablere Folkekirke og Religionsmøde i Norge efter inspiration fra Danmark. F&R i Danmark har bidraget til processen med erfaringer og rådgivning, og vi ser frem til, at have en nordisk søsterorganisation, som forhåbentlig etableres til sommer Bestyrelsen for Folkekirke og Religionsmøde Leif Vestergaard, sognepræst, (formand, Århus Stift) Niels Underbjerg, stiftspræst, (næstformand, København Stift) Leif Munksgaard, pastor, (kasserer, Fyens Stift) Lone Hvejsel, sognepræst, (sekretær, Aalborg Stift) Carl Hertz-Jensen, sognepræst, (Aalborg Stift) Børge Terp, provst, (Århus Stift) Kirsten Münster, sognepræst, (Haderslev Stift) Mogens Lützen, lærer, (Haderslev Stift) Chr. Dickmeiss, domprovst, (Fyens Stift) Henrik Jul Petersen, sognepræst, (Helsingør Stift) Jan Ulrik Dyrkjøb, sognepræst, (Helsingør Stift) Palle Thordal, provst, (København Stift) Christian Bach Iversen, Forh. lærer (Viborg Stift) Jørgen Vindvad, Forh. forstander (Viborg Stift) Nils Christensen Roland, provst, (Lolland-Falster Stift) Lauritz Hvidt, stiftsamtmand, (Lolland-Falster Stift) Mogens Thams, sognepræst, (Ribe Stift) Karl Lund, sognepræst, (Ribe Stift) Karsten Nissen, biskop over Viborg stift, repræsentant for biskopperne Afgåede bestyrelsesmedlemmer i 2004: Mogens S. Mogensen, Haderslev Stift (afgået som formand pr. 31/ )

12 Det Teologiske Fakultet Tåsingegade Århus C bsc@religionsmoede.dk Generalsekretær: Pastor Berit Schelde Christensen

Indledning. Af Berit Schelde Christensen

Indledning. Af Berit Schelde Christensen Årsberetning 2005 Indledning Af Berit Schelde Christensen I vinterens løb har det med al tydelighed vist sig, at mødet mellem religioner og kulturer i Danmark er et område, hvor der ligger et stort potentiale

Læs mere

FORORD. Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger.

FORORD. Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger. Rapport 2002-2006 FORORD Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde har nu eksisteret i fem år. I den forbindelse har forretningsudvalget og biskopperne haft et evaluerende møde af stiftssamarbejdets

Læs mere

Indledning Af Berit Schelde Christensen

Indledning Af Berit Schelde Christensen Årsberetning 2007 Indledning Af Berit Schelde Christensen Hvad er den største udfordring til folkekirken? Islam? Blandingsreligiøsitet blandt folkekirkens medlemmer? Sekularisering? Det var ét af spørgsmålene

Læs mere

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2008 Indledning Af Kåre Schelde Christensen Religionsmøde kalder på selvbesindelse. Det bliver tydeligt gennem to lytterunderapporter Tro i tiden og Tro i lære som Folkekirke og Religionsmøde

Læs mere

Handlingsplan for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde

Handlingsplan for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Handlingsplan 2015 2016 for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Indledning a. Overordnet mål: Handlingsplanen er forankret i: F&R s formålsparagraf: F&R s formål er med udgangspunkt i evangeliets

Læs mere

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Tid: 28. 30. august 2012 Sted: København, Vartov Tema: Udfordringer og muligheder i det multikulturelle samfund

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Snoghøj, d. 4. februar 2011 J.nr. 013 JSS/jn Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården

Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården VIBORG STIFT Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde September 2013 Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården

Læs mere

Plan for mødet: Herefter behandling af dagsorden.

Plan for mødet: Herefter behandling af dagsorden. Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 29. maj 2018 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 1 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk Annette B. Bennedsgaard Formand REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 15.

Læs mere

Fra sekretariatet: Søren Dalsgaard, Susanne Bak Knudsen (punkt 4), Birger Nygaard, Thorsten Rørbæk og Rebekka Højmark Svenningsen.

Fra sekretariatet: Søren Dalsgaard, Susanne Bak Knudsen (punkt 4), Birger Nygaard, Thorsten Rørbæk og Rebekka Højmark Svenningsen. Peter Bangs Vej 1 DK-2000 Frederiksberg T: +45 33 11 44 88 interchurch@interchurch.dk www.interchurch.dk Frederiksberg, den 28. april 2016 J.nr. 013 BN/rhs Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 3/08

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 3/08 Det mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 23.april, 2008 J.nr. 013 JSS/ka MKR 3/08 Protokol fra møde i Det mellemkirkelige

Læs mere

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Formål: Det er tværkulturelt udvalgs mål at skabe et klart ansættelsesforhold og derved gode arbejdsbetingelser for den tværkulturelle kirke- og

Læs mere

Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue

Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue Indledning ved Christian Bach Iversen 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 22. september 2010 J.nr. 013 JSS/jn MKR 4/10 Protokol fra møde i Folkekirkens

Læs mere

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00 Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00 Mødedeltagere: Ester Larsen, Erik Vind, Inger Lund, Rasmus Kr. Rasmussen, Inge Dalsgaard, Jens Rønn Sørensen, Henrik Wigh-Poulsen, Eva

Læs mere

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS NÆSTEKÆRLIGHED I PRAKSIS Du skal elske din næste som dig selv! Det er kristendommens rettesnor for, hvordan vi skal opføre os over for vores medmennesker.

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 28. februar 2018 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

Referat fra konference den 4. september 2018 kl i Landemodesalen i Bispegården

Referat fra konference den 4. september 2018 kl i Landemodesalen i Bispegården Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Referat fra konference den 4. september 2018 kl. 15.30-18.30 i Landemodesalen i Bispegården Fraværende: Vilhelm Værge, Else Højvang. 1. Valg af dirigent

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 3. december 2014 J.nr. 013 JSS/-- Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSSYN BAGGRUND EN PRÆSTS DANNELSE RUMMER MANGE FACETTER Præster er under stadig dannelse. Man lærer sig færdigheder, får

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Middelfart, d. 5. februar 2010 J.nr. 013 JSS/jn MKR 1/10 Protokol fra møde i Folkekirkens

Læs mere

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg 2018-2019 Velkommen til et nyt initiativ! Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg er et tilbud til dem, der gerne vil gå i dybden med den kristne tro. Det er teologi for

Læs mere

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Peter, 46 år, der beskriver sig selv som mystiker og tidligere buddhist. HVAD BETYDER FRIHED FOR DIG? I forhold til det åndelige

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Vejle, den 31. januar 2014 J.nr. 013 JSS/dlv Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd

Folkekirkens mellemkirkelige Råd Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 2. september 2009 J.nr. 013 JSS/jn MKR 3/09 Protokol fra møde i Det mellemkirkelige

Læs mere

Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift

Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift Ribe Stift, marts 2013 Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift Hermed det halvårlige nyhedsbrev fra Det Religionspædagogiske Sekretariat, som holder til i Hundehuset ved Tårnborg i Ribe. Der er fortsat

Læs mere

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2010 Indledning Af Kåre Schelde Christensen I Holland uddanner man morgendagens religiøse ledere For nyligt vendte seks biskopper samt 11 medlemmer af Folkekirke og Religionsmødes bestyrelse

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, fredag den 5. februar 2016 kl. 15-17

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 4. juni kl. 11.00-15.30 Gellerup Kirke,

Læs mere

Indledning. F&R fejrer 10 års jubilæum. Nye sognelæringsnetværk om kirkens møde med muslimer. Af Kåre Schelde Christensen

Indledning. F&R fejrer 10 års jubilæum. Nye sognelæringsnetværk om kirkens møde med muslimer. Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2011 Indledning Af Kåre Schelde Christensen F&R s årsberetning sendes til Kirkeministeriet, biskopper, stiftsråd, stiftskontorer, provster, stiftsudvalg, samarbejdspartnere i kirkelige institutioner

Læs mere

Ribe Stift, marts 2014. Kære præster og menighedsråd.

Ribe Stift, marts 2014. Kære præster og menighedsråd. Ribe Stift, marts 2014 Kære præster og menighedsråd. Her følger en lille opdatering på det religionspædagogiske arbejde i stiftet. I det sidste halve år er der sket nogle ændringer på personalefronten.

Læs mere

ÅND OG FÆLLESSKAB KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ÅND OG FÆLLESSKAB KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ÅND OG FÆLLESSKAB KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS FÆLLESSKAB Mennesket er skabt til fællesskab med andre mennesker og med Gud. Vi er med i mange fællesskaber: i familien, på arbejdspladsen, sammen

Læs mere

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Referat fra møde den 20/11-15 kl 9-13 hos Birgit Urd Andersen, Bramdrupdam Tilstede: Birgit Urd Andersen Søren Due Peter Glistrup Margaret Hammer

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Forår 2019 Fire moduler Uddannelsen består af en række fag, som kan tages enkeltvis eller som et samlet

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

Annette Bennedsgaard og Birthe Jacobsen deltog i første halvdel af mødet.

Annette Bennedsgaard og Birthe Jacobsen deltog i første halvdel af mødet. Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 1 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 29. november 2016 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Økonomi Ans Nr. Dok. nr. Ansøger Projekttitel Ansøgt beløb Tildelt beløb Bemærkninger 4 95929/11 Flemming Chr.

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 2. december 2015 J.nr. 013 BN/rhs Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift. Møder i løbet af 2018:

Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift. Møder i løbet af 2018: -- AKT 370672 -- BILAG 1 -- [ Årsrapport for 2018_ ] -- Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift Møder i løbet af 2018: Udvalget har haft 4 ordinære udvalgsmøder. Referater

Læs mere

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag Menighedsfakultetets tilbud om foredrag 1 Bestil en taler fra Menighedsfakultetet Menighedsfakultetet uddanner teologer for kirkens skyld. Derfor stiller vore lærere, så langt tid og ressourcer rækker,

Læs mere

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER FORÅR 2018 Teologisk Salon: Hvad brænder troen for? Vi har lige fejret 500 året for Martin Luther og Reformationen, der satte spor ned i alle led af samfundet,

Læs mere

Vedtægter for Danske Kirkers Råd

Vedtægter for Danske Kirkers Råd Vedtægter for Danske Kirkers Råd 1. Grundlag Stk. 1. Danske Kirkers Råd er et fællesskab af kristne kirker, trossamfund og menigheder i Danmark, som tilbeder og bekender én Gud - Faderen, Sønnen og Helligånden

Læs mere

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti Vedtægt For samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 42a (lovbekendtgørelse nr. 9 af 03.01.2007) om Ungdomspræst- & Kirke-skole-samarbejde i Undertegnede menighedsråd i,

Læs mere

Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn

Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn August 2015 Juni 2016 August Program for Nicolaifællesskabet 26.08 Bibelundervisning ApG. 1,1-14 Optakt til den åndelige krig! Gudsriget

Læs mere

Referat fra bispemøde den 5. og 6. januar 2009 i Københavns Bispegård

Referat fra bispemøde den 5. og 6. januar 2009 i Københavns Bispegård Referat fra bispemøde den 5. og 6. januar 2009 i Københavns Bispegård Mødeleder: Niels Henrik Arendt Referent: stiftskontorchef Helle Ostenfeld Den 6. januar kl. 1400 mødte repræsentanter for Det mellemkirkelige

Læs mere

Arbejdsplan 2011-2013 DANSKE KIRKERS RÅD

Arbejdsplan 2011-2013 DANSKE KIRKERS RÅD Arbejdsplan 2011-2013 DANSKE KIRKERS RÅD 2 Indhold 1. Indledning 4 1.1 Vores formål 4 1.2 Vores vision for 2011-13 4 1.3 Arbejdsplan 2011-13 5 2. Råd og fora 7 2.1 Rådet 7 2.1.1 Forretningsudvalget 7 2.2

Læs mere

Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d august 2006

Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d august 2006 Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d. 19.-20. august 2006 LØRDAG D. 19. AUGUST Velkomst og introduktion ved Biskop Karsten Nissen Biskop Karsten Nissen (KN) understregede

Læs mere

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2009 Indledning Af Kåre Schelde Christensen Den 30. januar 2010 indkaldte biskoppernes og Landsforeningen af Menighedsråds fællesudvalg til konference om Kirkeliv og de kirkelige reformer/bloktilskud

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Tovholder for kirkeligt samarbejdsnetværk

Tovholder for kirkeligt samarbejdsnetværk Tovholder for kirkeligt samarbejdsnetværk opgaver og ansvar Koordinering styrker integrationen Mange kirker vil gerne gøre mere for at hjælpe de mange flygtninge, der i disse år kommer til vores land.

Læs mere

Vi elsker alle muslimer. En kort guide til Mahabba. En kort guide til Mahabba

Vi elsker alle muslimer. En kort guide til Mahabba. En kort guide til Mahabba En kort guide til Mahabba At hjælpe lokale kirker med at ruste deres medlemmer til at forkynde det kristne budskab for muslimer. For mere information, kontakt: Vi elsker alle muslimer En kort guide til

Læs mere

Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 4. september 2013 J.nr. 013 JSS/-- Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd onsdag d. 4. september

Læs mere

Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, torsdag den 7. september 2016 kl. 11:00 til 16:00, Diakonissestiftelsen, Frederiksberg

Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, torsdag den 7. september 2016 kl. 11:00 til 16:00, Diakonissestiftelsen, Frederiksberg Peter Bangs Vej 1 DK-2000 Frederiksberg T: +45 33 11 44 88 interchurch@interchurch.dk www.interchurch.dk Frederiksberg, den 7. september 2016 J.nr. 013 BN/HJ Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Udvalget for Diakoni: Dagsorden med referat af mødet

Udvalget for Diakoni: Dagsorden med referat af mødet 1 Udvalget for Diakoni: Dagsorden med referat af mødet 26.2.2015 Til det aftalte og tidligere indkaldte møde i udvalget d. 26.2.'15/Adventskirken fremsendes hermed forslag til dagsorden: (Red. opl: EMA

Læs mere

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS TRO OG TVIVL»Tro er fast tillid til det, der håbes på, overbevisning om det, der ikke ses«, står der i Bibelen (Hebræerbrevet 11,1). Troen på Gud forhindrer

Læs mere

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening.

Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. 1 Bestyrelsens beretning ved generalforsamlingen 2019 Det er altid en festdag at holde generalforsamling i Fyens Stifts Menighedsrådsforening. Som ved et menighedsrådsvalg fejrer vi det folkekirkelige

Læs mere

HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Anne, 34 år, der beskriver sig selv som religiøst søgende. HVEM ER DU? Jeg har prøvet at sætte mig på et helligt bjerg i Indien

Læs mere

PROGRAM FOR VETERANKURSUS TEOLOGI FOR LÆGFOLK

PROGRAM FOR VETERANKURSUS TEOLOGI FOR LÆGFOLK PROGRAM FOR VETERANKURSUS 2010 TEOLOGI FOR LÆGFOLK Kære tidligere kursister ved Teologi for Lægfolk Højbjerg, den 3. maj 2010 Det er en glæde igen i år at kunne indbyde tidligere kursister på TFL til sommerkursus

Læs mere

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE

FOLKEKIRKEN FOLKEKIRKENS LOGO FOLKEKIRKENS FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S LOGO S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DECEMBER 2012 BAGGRUNDSMATERIALE S FÆLLES VISUELLE IDENTITET DET FOLKELIGE KORS NOT SUITABLE FOR PRODUCTION PURPOSES 2012 JACOB JENSEN DESIGN S LOGO INDHOLD 3 TILBLIVELSEN

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Onsdag d. 13. september 2017 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018 i Aarhus Bispegård

Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018 i Aarhus Bispegård Aarhus Stift Dalgas Avenue 46 8000 Aarhus C Den 30. august 2018 Akt.id.: 172429 Sagsbehandler: PEEL/uga 13104 Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd tirsdag den 6. maj 2014 klokken 10:00

Læs mere

Folkekirken og Porvoo

Folkekirken og Porvoo Folkekirken og Porvoo Den 3. oktober 2010 tilslutter Den danske Folkekirke sig Porvoo Fællesskabet. Porvoo Fællesskabet består af lutherske og anglikanske kirker i Norden, Baltikum samt Storbritannien

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Efterår 2017 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 6. maj 2015 J.nr. 013 BN/TK Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Beretning - Fyens Stift Menighedsrådsforening for året 2006-07.

Beretning - Fyens Stift Menighedsrådsforening for året 2006-07. Beretning - Fyens Stift Menighedsrådsforening for året 2006-07. Velkommen til Fyens Stifts Menighedsrådsforenings forårsmøde. Det er altid med glæde, at bestyrelsen indkalder til forårsmøde. Vi glæder

Læs mere

SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS FADERVOR Den vigtigste kristne bøn er Fadervor. Det er en bøn, som Jesus lærte sine disciple. I den bøn bliver det tydeligt, at vi kan bede til

Læs mere

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS Dåb og nadver er hellige handlinger, og de er synlige tegn på, at Gud kommer os i møde og rører ved os. DÅB Både børn og voksne kan blive døbt.

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Torsdag den 12. november 2015 kl. 16.30-20.00 i Københavns Bispegård, Nørregade 11, 1165 København K. For mødet var fastsat følgende dagsorden: Der forelå afbud

Læs mere

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Stiftsrådet Dagsorden og referat Dato: Den 21. oktober 2015 Kl.: 17:00 Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende deltog i mødet: Biskop Peter Fischer-Møller, domprovst Jens

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd lørdag den 31. januar 2015 klokken

Læs mere

Til FU. Frederiksberg d. 2. februar, 2007

Til FU. Frederiksberg d. 2. februar, 2007 Til FU Frederiksberg d. 2. februar, 2007 Hermed udsendes endeligt referat fra forretningsudvalgsmøde i Danske Kirkers Råd d. 17. januar i Trinitatisstuen på Peter Bangs Vej 1D kl. 15-18 med efterfølgende

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol MKR 2/11

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol MKR 2/11 Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 4. maj 2011 J.nr. 013 JSS/jn Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Indledning I 2009 blev der blandt andet på foranledning af Rigsrevisionen indgået

Læs mere

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 Til Ikast-Brande Kommune Vi tillader os at sende denne ansøgning med håbet om, at Byrådet vil se positiv på den. Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 På vegne af Danske Kirkers Råd (se beskrivelse

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR RELIGIONSMØDE

RETNINGSLINJER FOR RELIGIONSMØDE RETNINGSLINJER RETNI FOR RELIGIONSMØDE Indholdsfortegnelse A B C D Introduktion At begynde med Gud Situationen i vore dages samfund Udfordringen til at skønne Tolv emner, der angår kristne i religionsmødet

Læs mere

Protokol og referat fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, onsdag den 7. december 2016 kl. 13:00 til 17:00, Diakonissestiftelsen, Frederiksberg

Protokol og referat fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, onsdag den 7. december 2016 kl. 13:00 til 17:00, Diakonissestiftelsen, Frederiksberg Frederiksberg, den 7. december 2016 J.nr. 013 MK Protokol og referat fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, onsdag den 7. december 2016 kl. 13:00 til 17:00, Diakonissestiftelsen, Frederiksberg Til

Læs mere

RAMS - Menighedsrådenes Skoletjeneste Ribe Stift

RAMS - Menighedsrådenes Skoletjeneste Ribe Stift Vedtægter for samarbejde mellem menighedsråd i medfør af bekendtgørelse nr. 164 af 16. marts 2004 af lov om menighedsråd om RAMS - Menighedsrådenes Skoletjeneste Ribe Stift De menighedsråd i sogne beliggende

Læs mere

Referat debatmøde i Fyens Stift 6. februar 2006

Referat debatmøde i Fyens Stift 6. februar 2006 Bilag 182 Dato: 8. februar 2006 Referat debatmøde i Fyens Stift 6. februar 2006 Ordstyrer: Kirsten Luunbjerg bød velkommen til de ca. 285 deltagere og arbejdsgruppens repræsentanter. Efter praktiske oplysninger

Læs mere

LIVET ER EN GAVE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

LIVET ER EN GAVE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET LIVET ER EN GAVE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUDS HISTORIE Gud har skabt verden og har givet mennesket en helt særlig plads i skaberværket. Han elsker alle mennesker og vil os alt godt. Han

Læs mere

Referat for Årsmøde den 24. april 2010. Frederiksberg d. 22. marts 2011

Referat for Årsmøde den 24. april 2010. Frederiksberg d. 22. marts 2011 Referat for Årsmøde den 24. april 2010 Peter Bangs Vej 1D DK-2000 Frederiksberg Danmark Tel + 45 3543 2943 Fax + 45 3838 1793 dkr@danskekirkersraad.dk www.danskekirkersraad.dk Giro 605 5710 Frederiksberg

Læs mere

Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde

Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Ingen afbud. Referat fra møde torsdag den 20. november 2014 kl. 15.30 18.00 i Landemodesalen, Viborg Bispegård. Indledning ved Hans Vestergaard Jensen

Læs mere

Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne. BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd

Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne. BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd Vi begyndte mødet med at synge salme nr. 370 Menneske, din egen magt. Som afslutning sang vi salme

Læs mere

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning Dato: 27.februar 2007 Model for evaluering af stiftsråd 1 Indledning I regeringsgrundlaget Nye mål er anført følgende om stiftsråd: For at øge demokratiet og den lokale selvbestemmelse i folkekirken er

Læs mere

Handlingsplan for Dansk Diakoniråd for

Handlingsplan for Dansk Diakoniråd for Status med skråskrift er opdateringer i.h.t. Dansk Diakoniråds møde den 10. juni 2008 Handlingsplan for Dansk Diakoniråd for 2005-2008 Dansk Diakoniråds formål er 1. at fremme diakonien i Den danske Folkekirke

Læs mere

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti Vedtægt For samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 42a (lovbekendtgørelse nr. 9 af 03.01.2007) om Ungdomspræst- & Skole-kirke-samarbejde i Undertegnede menighedsråd i,

Læs mere

Delrapport 2 om et folkekirkeligt videns- og studiecenter

Delrapport 2 om et folkekirkeligt videns- og studiecenter Delrapport 2 om et folkekirkeligt videns- og studiecenter Ministeriet for Ligestilling og Kirke Marts 2013 1. Udvalgets kommissorium og nedsættelse Daværende kirkeminister Per Stig Møller besluttede at

Læs mere

DIVERSE STATISTIKKER OVER TPC S KURSUSVIRKSOMHED 2002-2008 INDHOLD:

DIVERSE STATISTIKKER OVER TPC S KURSUSVIRKSOMHED 2002-2008 INDHOLD: DIVERSE STATISTIKKER OVER TPC S KURSUSVIRKSOMHED 2002-2008 INDHOLD: I. Samlet opgørelse over perioden 2004-2008 1. Fordelingen af de 2060 forskellige præsters kursusaktivitet beregnet ud fra antal dage

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 18. ordinære møde den 24. februar 2014 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 18. ordinære møde den 24. februar 2014 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 25493/14 MJOH Referat af Stiftsrådets 18. ordinære møde den 24. februar 2014 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti), Ole Dørum Jensen (Aalborg Nordre provsti),

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd

Folkekirkens mellemkirkelige Råd Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 6. februar 2009 J.nr. 013 JSS/ka MKR 1/09 Protokol for møde i Det mellemkirkelige

Læs mere

Landemodeberetning 24. september 2010.

Landemodeberetning 24. september 2010. Landemodeberetning 24. september 2010. Denne landemodeberetning adskiller sig fra en sædvanlig beretning bl.a. derved, at den er blevet til på baggrund af mine blot 5 måneder som biskop over Aalborg stift.

Læs mere

Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev

Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev Projekt Børn som pårørende Nyhedsbrev I dette nyhedsbrev kan du læse om hvad der sker netop nu i projekt Børn som pårørende i psykiatrien. Projekt Børn som pårørende i psykiatrien er et tre årigt samarbejdsprojekt

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 4. december 2013 J.nr. 013 JSS/-- Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Danske Sømandsog Udlandskirker. Handlingsplan 2012-2015. www.dsuk.dk

Danske Sømandsog Udlandskirker. Handlingsplan 2012-2015. www.dsuk.dk Danske Sømandsog Udlandskirker Handlingsplan 2012-2015 www.dsuk.dk [ Værdi 1 ] [ Vi er den danske evangelisklutherske folkekirke i udlandet ] at vi tilbyder rammer for gudstjeneste, menighedsliv og kirkelige

Læs mere

ÅRSBERETNING 2O14/15

ÅRSBERETNING 2O14/15 ÅRSBERETNING 2O14/2O15 ÅRSBERETNING 2O14/15-1- FOLKEKIRKE & RELIGIONSMØDE FORSIDEFOTO BISKOP PETER SKOV-JAKOBSEN SAMMEN MED OVERRABBINER JAIR MELCHIOR OG IMAM NAVEED BAIG I FORBINDELSE MED MINDEHØJTIDELIGHEDEN

Læs mere

Arbejdsplan DANSKE KIRKERS RÅD

Arbejdsplan DANSKE KIRKERS RÅD Arbejdsplan 2017-2019 DANSKE KIRKERS RÅD INDHOLD 1. Indledning 3 1.1 Vores formål 3 2. Arbejdsplan 2017-19 3 2.1 Behovet for Danske Kirkers Råd 3 2.2 Prioritering 4 2.3 Fokusområder 2017-19 4 2.3.1 Frihed

Læs mere