Indledning Af Berit Schelde Christensen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning Af Berit Schelde Christensen"

Transkript

1 Årsberetning 2007

2 Indledning Af Berit Schelde Christensen Hvad er den største udfordring til folkekirken? Islam? Blandingsreligiøsitet blandt folkekirkens medlemmer? Sekularisering? Det var ét af spørgsmålene til præsterne i en undersøgelse præsenteret i bogen Karma, koran og kirke Religiøs mangfoldighed som folkekirkelig udfordring, som Folkekirke og Religionsmøde udgav i Noget overraskende viste det sig, at bare 7 % svarede islam. Det er nok knapt så overraskende, at 62 % oplever sekularisering som det mest udfordrende. Det lader til, at det, der opleves som den mindste udfordring af de tre samtidig bevirker, at vi er blevet mere opmærksomme på den største udfordring - nemlig sekularisering. Tilstedeværelsen af islam og synligheden af muslimer i samfundet åbner for spørgsmålene ikke bare om de andres men også om vores egen tro og kristne tradition. Jeg oplevede det Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger. helt konkret i forbindelse med en dåbssamtale, hvor forældrene gav udtryk for, at dåben af deres første barn nærmest var som en slags kulturel automatik for dem det var naturligt og vigtigt, men de havde ikke funderet dybere over meningen. Nu 12 år og en Muhammed-krise senere har kristendommen fået en større betydning. Ikke at de går i kirke, men det er gået op for dem, at det kristne værdigrundlag faktisk ikke er noget ligegyldigt. De kan se, at det giver mening, og de er nysgerrige i forhold til, hvad kristendommen egentlig går ud på. Og da er det, sekulariseringen står tydeligt frem som en udfordring i samtalen, for der er ikke umiddelbart et udgangspunkt i et givet fælles religiøst sprog eller referenceramme. Det er ikke desto mindre en spændende udfordring, for den insisterer på en tro og en formidling, der kan knytte til ved kernen i det almindelige og jordnære menneskeliv. Tro og religion er kommet på danskernes dagsorden på en måde, som det ikke har været længe og i mangfoldige former. Ser vi nærmere efter, så præger religiøs mangfoldighed ikke bare samfundet men det er også et fænomen, der fi ndes på kirkens egne bænkerækker og blandt folkekirkens medlemmer. 32 % af præsterne i ovennævnte spørgeskemaundersøgelse angav, at de oplever blandingsreligiøsitet blandt folkekirkens medlemmer som den største udfordring. Her er det ikke islam, der springer i øjnene, men indfl ydelsen af fra østlige religioner som buddhisme og hinduisme og andre former for østlig inspireret religiøsitet og spiritualitet. Det afspejler sig på fl ere måder. Gennem den mere diffuse velværekultur med fokus på energi, krop, helbred og selvudvikling. Gennem interessen for buddhisme og hinduisme, som fl ere af de kendte er eksponenter for, og som man derfor møder TV-shows, ugeblade og magasiner. Og gennem fokus på spiritualitet i erhvervslivet, hvor ledere for eksempel kan gå på kursus i mindfullness og meditation.

3 Som det fremgår af årsrapporten 2007 arbejder F&R både i forhold til folkekirkens møde med muslimer og islam og med forholdet til østlig inspireret religiøsitet. For begge områder gælder det, at der er fokus på brobygning, selvbesindelse og mission. Disse tre opgaver kan ikke skilles ad og hver af dem vil lede til de andre. Det gør arbejdet med kirkens forhold til andre religioner til en unik mulighed for fornyelse og selvbesindelse, og det har potentiale til at være meget mere end en niche-aktivitet indenfor det kirkelige arbejde. For religionsmødet fører uundgåeligt til de steder og spørgsmål, hvor der kastes lys på kristendommens væsen, den kristne tros grundlag og kirkens opgave. Det sker, når man bevæger sig ud i grænselandet og tæt på andre religioner og mennesker med en anden tro. Grænselandet er som det sted hvor tro møder tro - både det farlige sted og det frugtbare sted. Det farlige sted, hvor den kristne identitet står i spændingsfeltet mellem hvad der er kristendom og hvad der ikke er kristendom. Det frugtbare sted, hvor der udveksles livsforståelse og erfaringer, hvor den kristne tro udfoldes og vokser, og hvor det er muligt at afl ægge et troværdigt vidnesbyrd og gøre kirkens og kristendommens grundlag tydeligt, levende og gældende. Berit Schelde Christensen Generalsekretær Årsberetningen 2007 F&R s årsberetning sendes til Kirkeministeriet, biskopperne, stiftskontorerne, stiftsudvalg, samarbejdspartnere i kirkelige institutioner og organisationer og netværkskontakter. Vi ønsker hermed at informere om arbejdet og aktiviteterne i stiftssamarbejdet. Vi vil samtidig benytte lejligheden til at takke for godt samarbejde.

4 Satsningsområder for 2007 og 2008 Bestyrelsen har defi neret fi re satsningsområder for perioden Grundlaget er formålsparagraffen, det hidtidige arbejde og drøftelser med biskopperne under studieturen til Leicester i Religionsmødet og menigheden Fokus: Være inspirator og give mod, viden, tryghed og erfaring med at skabe dialog, samarbejde og fællesskab på tværs af religiøse grænser. På denne måde at bistå menighederne til at leve i et fl erreligiøst samfund på en måde, der er præget af respekt og åbenhed. Formål: At styrke religionsmødet på lokalplan. Religionspædagogisk arbejde Fokus: Udvikling af religionspædagogiske materialer og metoder. Formål: At styrke kirkens medlemmers selvbesindelse på den kristne tro i lyset af mødet med mennesker med anden tro. Mødet med muslimer Fokus: Videreføring af arbejdet med lytteproces og konferencer for kristne og muslimske ledere. Formål: At styrke relationerne mellem kristne og muslimske ledere i Danmark. Mødet med mennesker påvirket af østens religioner Fokus: Buddhisme. Formål: Buddhismen (i sin vestlige udformning) er den største udfordring til folkekirken. At klargøre arten og indholdet af den teologiske, pastorale og praktiske udfordring, og hvordan kirkens møde med buddhismen og østlig inspireret religiøsitet kan styrkes.

5 Organisatorisk udvikling 2007 F&R s aktiviteter og organisation blev drøftet med biskopperne på deres møde den 4. januar 2007 på baggrund af rapporten om F&R s arbejde Givet sit væsen af et samarbejde mellem stifter og biskopper, er disse drøftelser af stor vigtighed med henblik på at sikre fællesskab og enighed om, hvordan formålet holdes for øje og aktiviteterne i stiftssamarbejdet tilrettelægges. Udfordringen er at sikre såvel relevans af arbejdet indenfor de enkelte fokusområder som effekten i forhold til de forskellige målgrupper. I særdeleshed er det væsentligt med et fælles fokus på, hvordan arbejdet bidrager til at styrke fokus på aktivt kirkeligt arbejde med religionsmøde på det lokale plan i sogne og menigheder. På mødet med biskoppernedrøftedes endvidere kommunikationsstrukturerne i og med de enkelte stifter og mulighederne for at styrke disse, den organisatoriske opbygning og forholdet til andre organisationer og den linie, der er lagt for F&R s arbejde ud fra forståelsen af mission og dialog. Biskop Lise-Lotte Rebel meddelte i marts 2007, at Hensingør Stift ønskede at udtræde af F&R pr Ansatte Berit Schelde Christensen Generalsekretær Generalsekretær Berit Schelde Christensen er daglig leder af F&R s aktiviteter og organisation. Kristen Skriver Frandsen er ansat som religionspædagogisk konsulent i en 50 % stilling og varetager arbejdet med religionspædagogiske aktiviteter. Tine Zinck Damgaard er ansat i en studentermedarbejderstilling til at løse opgaver vedrørende information og kommunikation. Hun afl øste Christian Pedersen 1. september 2007, da han tiltrådte stillingen som informationsmedarbejder i Ålborg Stift og sognepræst i Hals sogn. Øvrige medarbejdere Mogens S. Mogensen er tilknyttet F&R som ekstern konsulent, og Karsten Poulsen varetager bogholderiet. Kristen Skriver Frandsen Religionspædagogiskmedarbejder Sekretariat F&R har fortsat til huse på Det Teologiske Fakultet i Århus i kontorfællesskab med Center for Multireligiøse Studier under ledelse af professor Viggo Mortensen. Her er der gode rammer for arbejdet rent praktisk og givtige relationer til ansatte og studerende. Økonomi Tine Zinck Damgaard Studentermedarbejder I 2007 bevilligede Kirkeministeriet kr til F&R. De otte stifter bidrog med i alt kr til det religionspædagogiske arbejde. Derudover ydede stiftelsen Areopagos kr til arbejdet med mødet med østlig inspireret religiøsitet. Danmission, Sudanmissionen og Areopagos bidrog økonomisk til den anden konference for kristne og muslimske ledere i Danmark.

6 Målgrupper og samarbejdspartnere F&R s arbejde med at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger består af en række forskellige aktiviteter, projekter og processer. De mange målgrupper og samarbejdspartnere, kan overordnet skitseres således: Menigheder og stifter: Konsulentbistand, information, inspiration, foredrag og undervisning Præster: Uddannelse, inspiration, formidling af kontakter, sparringspartner og information Institutioner og organisationer: Samarbejde om konkrete projekter; dialog og udvikling Kirkedebat og kirkeforståelse på bredere plan: Teologi, kirke og mission i et mangfoldigt samfund Netværk, samarbejde og dialog med muslimer og andre med anden tro Internationale netværk: Erfaringsudveksling, samarbejde Samarbejdspartnere i 2007 Areopagos; Center for Multireligiøse Studier; Danmission; Danske Kirkers Råd; Folkekirkens Mission; Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense; Grundtvigsk Forum; IKON; Islamisk Kristent Studiecenter; Kirkefaglig Videreuddannelse; Kirkefondet; KIVIK; Landsforeningen af Menighedsråd; Løgumkloster Højskole; Det Mellemkirkelige Råd; Muslimer i Dialog; Dialogforum; Rosborg Gymnasium; SamtaleNet; Teologisk Pædagogisk Center; Tværkulturelt Center. Religionsmødet og menigheden Karma, koran og kirke Religiøs mangfoldighed som folkekirkelig udfordring. Bogen udkom i april 2007 (red. Berit Schelde Christensen, Viggo Mortensen og Lars Buch Viftrup). Den blev til på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse udført blandt danske præster. Projektet blev foretaget i samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd, seniorkonsulent Steen Marqvard Rasmussen og Center for Multireligiøse Studier ved Aarhus Universitet. Ud over undersøgelsens resultater indeholder bogen tretten artikler af forfattere, der kommenterer undersøgelsen fra forskellige teologiske, kirkeretslige, religionssociologiske og kirkelige vinkler. Hovedformålet med iværksættelse af projektet var at undersøge, hvilke udfordringer og tematikker lokale sogne og præster oplever at stå overfor i mødet med den religiøse mangfoldig og at komme bag billederne og indtrykkene, som medierne formidler. Projektet har desuden haft til hensigt at kvalifi cere F&R s arbejde, tilvejebringe velfunderet viden om området og skabe debat.

7 Tema-dag i forbindelse med bogudgivelsen Fredag den 27. april afholdt F&R og CMS en tema-dag, hvor bogen og spørgeskemaundersøgelsen blev præsenteret. Programmet bød på gennemgang af undersøgelsens metode og resultater ved Steen Marqvard Rasmussen, oplæg til debat ved biskop Karsten Nissen, sognepræst Thomas Reinholdt Rasmussen og sekretariatschef Jørgen Skov-Sørensen samt debat med deltagerne. Danske Kirkedage 2007 F&R var repræsenteret med en stand på Mulighedernes Marked. Desuden blev der arrangeret to workshops: Workshoppen Kærlighedsbegrebet i buddhisme, islam og kristendom var en panelsamtale mellem gymnasielektor Lars Moeslund, buddhist; Cand. polit. Zubbair Butt Hussain, talsmand for Muslimer i Dialog og sognepræst Karen Marianne Kristensen. Der deltog ca. 100 personer i denne særdeles interessante udveksling. Temaet for den anden workshop var Dialog mellem unge kristne og muslimer enhed i forsonet mangfoldighed. Seks unge fra fællesrejsen for kristne og muslimske unge til Leicester præsenterede projektet og fortalte om rejsens betydning for dem selv og om religionsmødets betydning for samfundet. Kursus om Islam og kristendom Kirken og religionsmødet Kurset blev arrangeret i samarbejde mellem F&R og Løgumkloster Højskole. Deltagerne var engagerede i lokalt kirkeligt arbejde primært i menighedsråd, og deres motivation var at få mere viden om islammed henblik på at kunne forholde sig aktivt til udfordringen og oplevelsen af islams indfl ydelse i Danmark. Det blev tydeligt, at der er stort engagement men også behov for viden om såvel kristendom som islam og forskelle og ligheder religionerne imellem. Tema-dage om Religiøs mangfoldighed som udfordring til menighedsrådene F&R og Landsforeningen af Menighedsråd arrangerede i fællesskab to temadage for menighedsrådsmedlemmer i hhv. Århus og København. Ud over foredrag og oplæg var der arrangeret syv workshops. Desværre måtte arrangementerne afl yses pga. for få tilmeldinger. Religiøs mangfoldighed som en udfordring til menighedsrådene Temaer og resultater fra Karma, koran, kirke, blev formidlet i et mindre hæfte udgivet i samarbejde mellem F&R og Landsforeningen af Menighesråd. Målgruppen er menighedsrådsmedlemmerne, og materialet lægger op til videre drøftelse og vurdering af mulige tiltag i menighedsrådene. Inspirationsdage om SPIRITUALITET OG KRISTENTRO, Grenå, januar 2007 Inspirationsdage om SPIRITUALITET OG KRISTENTRO blev afholdt for anden gang med 170 deltagere og 50 på venteliste. Temaet var Synd og he(a)ling, og det blev drøftet i plenum bl.a. med foredrag ved Peter Haldorf og i tretten forskellige workshops. Arrangørerne bag arrangementet var F&R, Kirkefondet, Danske Kirkers Råd, Landsudvalget Areopagos Danmark, Folkekirkens Mission, Kirkefaglig Videreuddannelse og IKON-Danmark.

8 Inspirationsdage om SPIRITUALITET OG KRISTENTRO, Haslev 2008 Arrangørkredsen omkring Inspirationsdagene 2008 er udvidet, og har fået en større bredde idet, Grundtvigs Forum og Landsforeningen af Menighedsråd er kommet med. Inspirationsdagen i maj 2008 har temaet Hverdagens spiritualitet hver dags spiritualitet. Efteruddannelseskursus for præster om Folkekirkens møde med muslimer og islam. I samarbejde med TPC er der udbudt et efteruddannelseskursus for præster, der arbejder eller gerne vil arbejde med mødet med muslimer og islam eller har særlig interesse for området. Kurset vil forløbe over to år med fi re moduler af en uges varighed. Kurset er blevet til på baggrund af efterspørgsel af efteruddannelse på dette område, og kurset er udviklet på baggrund af møder med præster i hhv. Århus og København. Formålet med kurset er at arbejde med de særlige omstædigheder og udfordringer, der er ved at være præst i et sogn, hvor der er mange muslimer. Kursets indhold vil være centreret omkring pastorale og teologiske problemstillinger i folkekirkens møde med muslimer og islam. Hvordan forholder man sig til pastorale spørgsmål som konversion, dåbsoplæring af muslimer, bøn, blandede ægteskaber og brobygning i sognet? Hvilke spørgsmål rejser sig omkring forkyndelse, undervisning, mission, religionsteologi og kirkens opgave i et fl erreligiøst sogn? Hvordan er billedet af islam i Danmark og Europa i dag, og hvilke tendenser tegner sig? Kursusdeltagerne vil blive medinddraget gennem refl eksion over deres eget arbejde og erfaringer samt gennem cases. Der vil være indføring i brug af systemisk teori og metode, og der vil være mulighed for deltagelse i netværksgrupper. I kurset vil indgå møder med muslimer og ekskursioner til Sverige og Tyskland. Målet er at uddanne en gruppe præster med særlig teologisk og praktisk kompetence på dette område og styrke netværket og erfaringsudveksling mellem dem. Biskopperne har indvilliget i at udpege deltagere fra stifterne, for hvem kurset vil være relevant. Herved opbygges et netværk stifterne imellem, og de enkelte stifter får uddannet ressourcepersoner på dette område Religionspædagogisk arbejde Det religionspædagogiske arbejde i F&R skal på et religionsteologisk fagligt grundlag udvikle undervisningsprojekter og materialer om kristendom og religionsmøde. Projekter og materialer formidler viden om kirkens forkyndelse, men kan også anvendes i ikke-konfessionalt forpligtet undervisning i f.eks. folkeskolen og gymnasiet. Den primære målgruppe for det religionspædagogiske arbejde er unge (13-20 år) og den sekundære målgruppe er undervisere (præster og lærere) for aldersgruppen. På religionsmoede.dk fi ndes information og inspiration til arbejdet med religionsmøde i undervisningssammenhæng. Den religionspædagogiske konsulent står desuden til rådighed for stifterne, uddannelsessteder og kirkelige institutioner. Bibel og mødet med anden tro Dette studiemateriale henvender sig til voksne. Det kan bruges til selvstudium og er

9 desuden målrettet til brug i studiekredse, kirkelig og folkelig voksenundervisning samt på gymnasiale ungdomsuddannelser, højskoler mv. Materialet arbejder med en række af de spørgsmål, som er grundlæggende i religionsmødet og lægger op til at diskutere tro, etik og livssyn. I hæftet fi nder man bibeltekster, tolkninger, citater og billeder der bringer en række af de væsentligste temaer på banen: Samme Gud? ; Sandhed og erkendelse ; Jesu forkyndelse og praksis ; Frelse og forløsning, Sameksistens og Måder at mødes. Desuden bringes vejledning til brug, ordforklaringer, bibel- og litteraturhenvisninger. Materialet blev desuden lagt på internettet som Bibel og mødet med anden tro online. Bibelen i Religionsmødet Materialet på religionsmoede.dk er en videreudvikling af Bibel og mødet med anden tro online. Det er bygget op over samme temaer og centreret omkring bibelcitater, der relaterer til religionsmødet.. For hvert skriftsted bringes kontekstbeskrivelse, kommentar og relevante citater, der kan bruges i videre refl eksion og diskussion om emnet. Inspirationsmateriale til magasinet Religionsmøde i sognet Dette materiale er udarbejdet med henblik på brugen af magasinet Religionsmøde i sognet i undervisningssammenhæng. Det består af en række ark med spørgsmål til hovedartiklerne i magasinet samt opgaveark, som kan danne grundlag for en samtale. Samtalecafé om Islam og Kristendom for gymnasieskolen og ungdomsuddannelser Samtalecafé om Islam og Kristendom blev en succes på Rosborg Gymnasium Dette projekt er udviklet i samarbejde med Rosborg Gymnasium og lanceres til andre gymnasier i I caféarrangementet medvirker en præst, en imam og unge kristne og muslimer. På baggrund af korte oplæg og menukort med spørgsmål til drøftelse er caféarrangementets formål at engagere eleverne i mødet mellem islam og kristendom i det danske samfund og at øge interessen for religiøse og livsfi losofi ske spørgsmål generelt. Caféen kan forberedes eller følges op af undervisningen med eksamensrelevant tekstmateriale, som er udarbejdet af F&R. F&R påtager sig at arrangere cafésamtalerne og stiller sin religionspædagogiske konsulent står til rådighed som eventleder. Mødet med muslimer Hovedopgaven indenfor dette fokusområde har været videreføringen af arbejdet med konferencerne for kristne og muslimske ledere i Danmark. Den første konference blev afholdt i Nyborg i 2006 som følge af F&R s lytterunde blandt 23 muslimske organisationer og moskéer i kølvandet på karikatur-krisen. På den konference blev det besluttet at videreføre processen og etablere et samtaleforum for kristne og muslimske ledere. Processens formål er at styrke relationerne og fremme dialogen mellem muslimske og kristne ledere på nationalt og regionalt plan. I netværket adresserer man i fællesskab emner af samfundsmæssig, kulturel og religiøs karakter. Hovedaktiviteterne er afholdelse af en årlig konference og nedsættelse af fælles arbejdsgrupper. Desværre blev der givet

10 afslag på en ansøgning til Integrationsministeriet til opbygningen af arbejdet over en to-årig proces. Pengene skulle bl.a. have været brugt til afl ønning af en koordinator af aktiviteterne. Sekretariatsfunktionen ligger derfor nu hos F&R. Biskopperne har drøftet projektet og har tilkendegivet, at modellen med at holde en årlig konference er en hensigtsmæssig model for denne type arbejde i dansk kontekst. Anden konference for kristne og muslimske ledere i Danmark, Imam Ali Cultural Centre, september 2007 På første konference nedsatte deltagerne en styregruppe bestående af Naveed Baig, Leif Vestergaard, Mogens Mogensen, Radwan Mansour, Peter Fisher-Nielsen, Safet Bektovic og F&R s generalsekretær. Gruppen arbejdede først med ansøgningen til Integrationsministeriet. Pga. afslaget måtte de logistiske planer for den anden konference ændres, og man takkede ja til en invitation fra den shiamuslimske moské Imam Ali Islamic Cultural Centre, som tilbød at være værter for konferencen. Konferencen forløb succesfuldt ikke mindst takket være styringsgruppens grundige arbejde og stor imødekommenhed fra Imam Ali Centers side. Deltagere: Konferencedeltagerne talte 18 muslimer og 18 kristne. Det lykkedes at sikre bredden i begge grupper og trods nogen udskiftning og nye tilkomne, blev der arbejdet videre på grundlaget fra første konference. Det spillede en væsentlig rolle, at der deltog ledere og repræsentanter fra de større samlende grupper som det nyetablerede Muslimernes Fællesråd, Dansk Islamisk Råd, Det mellemkirkelige Råd og Landsforeningen af Menighedsråd. Fra kristen side var der endvidere deltagere der repræsenterede frikirkerne, den katolske kirke og migrantmenighederne. Imam Khatemi byder velkommen til konferencen, som blev afholdt i Imam Ali Islamisk Center i København. Tema og program: Konferencens tema var Naboskab og medborgerskab. Jakob Skovgaard-Petersen Leder af det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Cairo holdt foredrag om kristne-muslimske relationer i den arabiske verden i historisk perspektiv, og henviste til emner, der har relevans i den danske sammenhæng i dag. Efterfølgende blev temaet drøftet i grupper. Søndag fortalte professor ved Det Teologiske Fakultet i Oslo og medlem af Kontaktgruppen for Den norske Kirke og Islamsk Råd i Norge, Oddbjørn Leirvik om arbejdet med etableringen af Kontaktgruppen mellem Mellemkirkeligt Råd og Islamisk Råd i Norge, og forholdene i Danmark blev drøftet i grupperne. Arbejdsgruppe om ytringsfrihed: Konferencen begyndte den dag, hvor en række danske aviser havde offentliggjort den svenske Muhammed-tegning. Dette kom op undervejs som et tema, og nogle muslimer ønskede en offi ciel udmelding fra konferencen med afstandtagen til tegningerne. Det blev ikke vedtaget, men i stedet blev der nedsat en arbejdsgruppe med tre muslimer og tre kristne med henblik på at drøfte temaet Ytringsfrihed. Den videre proces: Deltagerne vedtog at afholde den tredje konference i efteråret 2008 (d oktober i Fredens Kirke, København). Konferencen nedsatte en ny styringsgruppe til at varetage processen frem til næste konference. Styringsgruppen blev udvidet med en ekstra repræsentant fra hver side. Årligt møde i Islam-forum om Nutidig islam i Europa. 52 deltagere deltog i mødet med temaet Nutidig islam i Europa. Jørgen S. Nielsen,

11 nytilsat forskningsprofessor ved Center for Europæisk Islamisk Tænkning, holdt foredrag om dagens tema, og Hospitalsimam Naveed Baig gav en indføring i begrebet Sharias rod, betydning og udvikling og forskellige brug og fortolkninger blandt muslimer i Vesten i dag. Formålet med møderne i Islam-forum, som koordineres af F&R, er at skabe netværk og fællesskab mellem de grupper, præster, lægfolk, organisationer og institutioner, som arbejder med kirkens møde med muslimer i Danmark. Mødet med mennesker påvirket af østens religioner Folkekirken står overfor en række nye udfordringer som følge af, at danskernes forhold til religion er blevet meget forskelligartet. Kristendommen er ikke længere den eneste synlige religion i det offentlige rum, og den bruges og udlægges på mange forskellige måder. Det er heller ikke ualmindeligt, at man er medlem af folkekirken og samtidig har et livssyn og en religiøs praksis, der indeholder elementer fra buddhisme, hinduisme, taoisme, teosofi og forskellige former for mystik og meditation baseret på østlige religioner og livstydninger. F&R har i samarbejde med Areopagos skitseret en to-årigt proces til arbejde med dette tema. Det har i 2007 involveret et tænketanksmøde, en lytterunde om østlig inspireret religiøsitet og rapporten Tro i tiden Lytterunde blandt mennesker inspireret af østlig religiøsitet og spiritualitet. Lytterunde omkring østlig inspireret religion Et team bestående af Lars Mollerup-Degn (Areopagos), Leif Vestergaard og Mogens Mogensen har besøgt 12 personer, der repræsenterer forskellige religioner, grupper og strømninger relateret til østlig religion og religiøsitet. Målet med lytterunden var: At gå ind i møder, samtaler og refl eksioner omkring tro, religiøsitet og spiritualitet i dagens Danmark. At klargøre de teologiske, pastorale og praktiske udfordringer i folkekirkens møde med østligt inspireret religion. At inspirere til kirkelig selvbesindelse på, hvordan kirken formidler kristen tro og spiritualitet i mødet med mennesker inspireret af buddhisme og østlig religiøsitet. Rapporten fra samtalerne, Tro i tiden, er en jordnær og erfaringstæt beskrivelse af, hvordan mennesker lever deres hverdagsliv med en pluriform identitet sammensat af nok så forskellige dele. I rapporten præsenteres nogle af samtalepartnernes tros- og livshistorier; de væsentlige træk i deres tro og praksis; deres relation til kirke og kristendom og afsluttende betragtninger og spørgsmål til kirken. Missionskonferencen juni 2008 F&R, Folkekirkens Mission, Landsforeningen af Menighedsråd og Teologisk Pædagogisk Center samarbejder om planlægningen af den tredje missionskonference i juni 2008 med temaet Mødet med ny åndelighed og østlig inspireret religiøsitet fra missional tænkning til kirkens hverdag.

12 På konferencen præsenteres resultaterne og processen omkring lytterunden om østlig inspireret religiøsitet. Der vil være foredrag ved den norske professor Notto Thelle og den engelske biskop Graham Cray; paneldrøftelse og workshops med temaerne; Mødet med ny åndelighed ; Biografi, tro og den store fortælling ; Hverdagsfromhed og Den danske model. Perspektiver for det videre arbejde Arbejdet omkring mødet med østlig inspireret religiøsitet og spiritualitet i 2008 indebærer desuden møde med tænketanken, lytterunde blandt præster og teologer samt udgivelse af rapporten Tro i lære, udvikling af ressourcematerialer og lokale pilot-forløb og arbejde med seminarer og kurser på lokalt og regionalt plan i stifterne. Andet Religionsteologisk forum F&R koordinerer møder for en gruppe teologer, præster og organisationsansatte, der er specialiserede i religionsteologi og arbejder med religionsmøde i praksis. Formålet er fælles studier, drøftelser og udvikling af tanker, erfaringer og idéer. Dette forum mødes fi re gange årligt. I 2007 har gruppen arbejdet med planlægningen af en religionsteologisk studiedag, som blev afholdt i februar 2008 med temaet Religion i det offentlige rum når mange religioner byder sig til. Relationer til stifterne F&R s gennemgående kontakt til stifterne er sikret gennem bestyrelsens sammensætning, hvor biskopperne for de deltagende stifter har udpeget to repræsentanter fra hvert stift til at deltage i arbejdet. Bestyrelsesmedlemmerne varetager stifternes interesser og ansvar og formidler information begge veje. Møde med biskopperne Den 4. januar 2007 var medlemmerne af F&R s forretningsudvalg indbudt til møde med biskopperne. Biskopperne takkede for rapporten, der er udarbejdet om Folkekirke og Religionsmøde Efterfølgende fandt en drøftelse sted om stiftssamarbejdets aktiviteter og hvordan de kan sikres gennemslagskraft i stifterne; om udfordringen i forhold til at nå ud til de enkelte sogne; om kommunikationsstrukturer i de enkelte stifter og med F&R og mulighederne for at styrke kommunikationen; om F&R s struktur og organisatoriske opbygning; om forholdet til andre organisationer og om den linie, der er lagt for arbejdet på baggrund af forståelsen af mission og dialog. Møder med stifterne Stifterne har forskellige udvalg og strukturer, der varetager arbejdet relateret til F&R. F&R s generalsekretær og formand deltager i møder med stiftsudvalg og i lokale arrangementer i stifterne med henblik på at sikre løbende kommunikation og samarbejde mellem F&R og stifterne. I den forbindelse har de i 2007 deltaget i følgende møder og arrangementer:

13 Ålborg Stift: 6. februar. Generalsekretæren deltog i biskoppens årlige møde med stiftsudvalget for Folkekirke og Religionsmøde i Aalborg Stift og oplæg om pastoralteologiske udfordringer i lyset af den religiøse mangfoldighed. 15. november. Sogneaften i Hammer Sogn, hvor generalsekretæren holdt foredrag om emnet Når Jesus møder Muhammed. Århus Stift: 21. marts. Sogneaften, Brabrand, hvor generalsekretæren hold foredrag om emnet Fra mono til multi religiøs og kulturel mangfoldighed i dagens Danmark 10. maj. Generalsekretær og formand mødtes med repræsentanter fra den muslimske organisation Dialogforum Århus på baggrund af en henvendelse om samarbejde om fælles arrangementer. I mødet deltog repræsentanter fra stiftsudvalget vedrørende islam og kristendom, Gellerup Sogn, KIVIK og IKON. 16. november. Fredagsforum i Fredenskirken, hvor generalsekretæren holdt temaaften om østlig inspireret religiøsitet som udfordring til folkekirken Indspil til Stiftsudvalget vedrørende islam og kristendom omkring en spørgeskemaundersøgelse, der skal kortlægge de sogne, hvor der er aktiviteter rettet mod den bredere gruppe af fl ygtninge/indvandrere på tværs af religionsforskelle. Viborg Stift: 22. februar. Sogneaften i Snejbjerg, hvor generalsekretæren holdt foredrag om emnet Når Jesus møder Muhammed. 28. marts. Generalsekretæren mødtes med stiftsudvalget vedr. Islam i Viborg Stift. Udvalget har siden besøgt stiftsudvalget i Århus for bl.a. at høre om deres arbejde med kortlægning af aktiviteter i stiftet. Arbejde med nye strukturer for stiftsudvalgsarbejdet i stiftet. Haderslev Stift: Bestyrelsesmedlemmerne har haft et møde med biskoppen ang. F&R. I Haderslev Stift søges arbejdet koblet tættere til ved stiftsudvalget for tværkulturelt arbejde. Stiftsudvalget har bl.a. rettet henvendelse til en række sogne, hvor der er mange muslimer, med henblik på at skabe netværk mellem dem. 15. november. Formanden holdt deltog med et oplæg på stiftsseminaret om østens religioner som optakt til missionskonferencen Fyens stift: Stiftsrådet har udsendt en folder til menighedsrådene i Fyens Stift med idéer til foredrag omkring mission og religionsmøde. I folderen præsenteres teams med unge kristne og muslimer fra studieturen til Leicester, som står til rådighed for foredrag. Københavns Stift: 8. marts. Samfundshøjskolearrangement i Kgs. Lyngby, hvor generalsekretæren holdt foredrag om emnet Kultur og integration 9.marts. Generalsekretæren holdt oplæg ved Folkekirkens Nødhjælps debat-dag om Religionsmøde i Danmark og Internationalt. Stiftsudvalget Folkekirke og Religionsmøde er oprettet gennem sammenlægning af stiftsudvalget for mission, stiftsudvalget vdr. etniske minoriteter og stiftsudvalget for ny religiøsitet.

14 Information og kommunikation Religionsmoede.dk I arbejdet med at gøre hjemmesiden mere redskabs- og praksisorienteret, er der oprettet nogle nye sider. Siden Undervisning præsenterer religionspædagogiske projekter og materialer til arbejdet med religionsmødet, samt anmeldelser af bøger og oversigt over litteratur til brug i undervisning. Siden Inspiration giver idéer og vejledning til projekter og temaer og er beregnet til brug for alle, der ønsker at gå i gang med konkrete projekter eller opgaver. Her kan man fi nde idéer, vejledning, materiale og links til andre ressourcer. Foredragsholderliste Folkekirke og Religionsmødes hjemmeside På religiosnmoede.dk er der oprettet en foredragsholderliste, som pt. præsenterer 20 foredragsholdere, der taler om emner relateret til F&R s arbejde. Siden beskriver de enkelte foredragsholderes baggrund og interesser og lister idéer til temaer for deres foredrag. Siden er opbygget af en gruppe studerende på Institut for Informationsvidenskab ved Aarhus Universitet. Nyhedsbrev I december lancerede F&R en ny type nyhedsbrev. Det bliver udsendt fi re gange årligt og indeholder nyt om F&R s arbejde og projekter og information om, hvad der ellers rører sig på dette område i stifterne, organisationer og internationalt. Tilmelding til nyhedsbrevet sker ved at indtaste navn og adresse i formularen på forsiden af religionsmoede.dk. Internationalt netværk CEC-CCEE Committee for Relations with Muslims in Europe Berit Schelde Christensen er medlem af denne kommission, som er nedsat i fællesskab af Kirkernes Europæiske Konference og den Katolske Bispekonference i Europa og har medlemmer fra Malta, Tyrkiet, Norge, England, Irland, Italien, Rumænien, Tyskland, Portugal, Belgien, Frankrig, Rusland og Danmark. Kommissionen arrangerer blandt andet en konference for muslimske og kristne ledere i Europa i oktober 2008 med temaet Being a Citizen of Europe and a Person of Faith - Christians and Muslims as Active Partners in European Societies april. Generalsekretæren deltog i en konference arrangeret af European Society for Intercultural Theology and Interreligious Studies med temaet The Resurgence of Religions in Europe Exploring the Implications of Religious Pluralism in Europe. I Norden har F&R samarbejdsrelationer til personer og organisationer, der arbejder med religionsmøde og religionsteologi i Norge, Sverige og Finland. Generalsekretæren har bl..a. holdt oplæg for styregruppen for F&R s norske søsterorganisation Religionsmøtet og Menigheten.

15 F&R s bestyrelse Bestyrelsen har holdt fi re bestyrelsesmøder i På møderne har der været afsat tid til generelle drøftelser omkring religionsmødeproblematikker med temaerne: Den religiøse mangfoldigheds pastoralteologiske udfordringer med oplæg ud fra spørgeskemaundersøgelsen Religiøs mangfoldighed som folkekirkelig udfordring Folkekirken og kristen spiritualitet Folkekirke og Religionsmødes logo A Common Word Between Us and You det brev, som 138 muslimske ledere og lærde, (sunni- og shiamuslimer fra hele verden) sendte, til paven og lederne fra alle andre kristne kirker ved afslutningen af Ramadanen Bestyrelsesmedlemmer Niels Henrik Arendt, biskop over Haderslev stift, repræsentant for biskopperne Leif Vestergaard, sognepræst, (formand, Århus Stift) Niels Underbjerg, stiftspræst, (næstformand, København Stift) Jørgen Vindvad, forh. forstander, (kasserer, Viborg Stift) Lone Hvejsel, sognepræst, (sekretær, Aalborg Stift) Mogens Lützen, forh. skoleinspektør, (medlem af forretningsudvalget, Haderslev Stift) Leif Munksgaard, leder af Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense, (Fyens Stift) Carl Hertz-Jensen, sognepræst, (Aalborg Stift) Christian Bach Iversen, forh. lærer (Viborg Stift) Børge Terp, provst, (Århus Stift) Kirsten Münster, sognepræst, (Haderslev Stift) Chr. Dickmeiss, domprovst, (Fyens Stift) Henrik Jul Petersen, sognepræst, (Helsingør Stift), udtrådt pr. 1/ Jan Ulrik Dyrkjøb, sognepræst, (Helsingør Stift), udtrådt pr. 1/ Palle Thordal, provst, (København Stift) Nils Christensen Roland, provst, (Lolland-Falster Stift) Caris Elkjær Trads Johannesen, sognepræst, (Lolland-Falster Stift) Mogens Thams, sognepræst, (Ribe Stift) Jens Chr. Jensen, sognepræst, (Ribe Stift) Karsten Nissen var indtil 22. maj 2007 biskoppernes repræsentant i bestyrelsen Jesper Hougaard Larsen, leder af Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense, afl øste Leif Munksgaard i bestyrelsen pr. 1/

16 Det Teologiske Fakultet Tåsingegade Århus C bsc@religionsmoede.dk Generalsekretær: Berit Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2008 Indledning Af Kåre Schelde Christensen Religionsmøde kalder på selvbesindelse. Det bliver tydeligt gennem to lytterunderapporter Tro i tiden og Tro i lære som Folkekirke og Religionsmøde

Læs mere

Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor?

Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor? Årsberetning 2004 Folkekirken og religionsmødet - Hvordan? og Hvorfor? Af Berit Schelde Christensen Formålet med stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes arbejde er at styrke folkekirkens møde med

Læs mere

Indledning. Af Berit Schelde Christensen

Indledning. Af Berit Schelde Christensen Årsberetning 2005 Indledning Af Berit Schelde Christensen I vinterens løb har det med al tydelighed vist sig, at mødet mellem religioner og kulturer i Danmark er et område, hvor der ligger et stort potentiale

Læs mere

Handlingsplan for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde

Handlingsplan for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Handlingsplan 2015 2016 for Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Indledning a. Overordnet mål: Handlingsplanen er forankret i: F&R s formålsparagraf: F&R s formål er med udgangspunkt i evangeliets

Læs mere

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle

Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Haderslev Stiftsudvalg for mødet med det nyspirituelle Referat fra møde den 20/11-15 kl 9-13 hos Birgit Urd Andersen, Bramdrupdam Tilstede: Birgit Urd Andersen Søren Due Peter Glistrup Margaret Hammer

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

FORORD. Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger.

FORORD. Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmødes formål er at styrke folkekirkens møde med andre religioner og livstydninger. Rapport 2002-2006 FORORD Stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde har nu eksisteret i fem år. I den forbindelse har forretningsudvalget og biskopperne haft et evaluerende møde af stiftssamarbejdets

Læs mere

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2010 Indledning Af Kåre Schelde Christensen I Holland uddanner man morgendagens religiøse ledere For nyligt vendte seks biskopper samt 11 medlemmer af Folkekirke og Religionsmødes bestyrelse

Læs mere

Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d august 2006

Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d august 2006 Referat fra konference for kristne og muslimske ledere Hotel Nyborg Strand d. 19.-20. august 2006 LØRDAG D. 19. AUGUST Velkomst og introduktion ved Biskop Karsten Nissen Biskop Karsten Nissen (KN) understregede

Læs mere

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSSYN BAGGRUND EN PRÆSTS DANNELSE RUMMER MANGE FACETTER Præster er under stadig dannelse. Man lærer sig færdigheder, får

Læs mere

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Tid: 28. 30. august 2012 Sted: København, Vartov Tema: Udfordringer og muligheder i det multikulturelle samfund

Læs mere

Plan for mødet: Herefter behandling af dagsorden.

Plan for mødet: Herefter behandling af dagsorden. Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 29. maj 2018 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg 2018-2019 Velkommen til et nyt initiativ! Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg er et tilbud til dem, der gerne vil gå i dybden med den kristne tro. Det er teologi for

Læs mere

Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue

Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Dagsorden for møde mandag den 24. marts 2014 kl. 15.30 18 i Sognegårdens konfirmandstue Indledning ved Christian Bach Iversen 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Indledning Af Kåre Schelde Christensen

Indledning Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2009 Indledning Af Kåre Schelde Christensen Den 30. januar 2010 indkaldte biskoppernes og Landsforeningen af Menighedsråds fællesudvalg til konference om Kirkeliv og de kirkelige reformer/bloktilskud

Læs mere

Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift. Møder i løbet af 2018:

Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift. Møder i løbet af 2018: -- AKT 370672 -- BILAG 1 -- [ Årsrapport for 2018_ ] -- Årsrapport for 2018: Stiftsudvalgets navn: Diakoniudvalget i Haderslev Stift Møder i løbet af 2018: Udvalget har haft 4 ordinære udvalgsmøder. Referater

Læs mere

Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift

Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift Ribe Stift, marts 2013 Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift Hermed det halvårlige nyhedsbrev fra Det Religionspædagogiske Sekretariat, som holder til i Hundehuset ved Tårnborg i Ribe. Der er fortsat

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 1 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk Annette B. Bennedsgaard Formand REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 15.

Læs mere

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00 Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 16. november 2011 kl. 14.00 Mødedeltagere: Ester Larsen, Erik Vind, Inger Lund, Rasmus Kr. Rasmussen, Inge Dalsgaard, Jens Rønn Sørensen, Henrik Wigh-Poulsen, Eva

Læs mere

Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården

Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården VIBORG STIFT Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde September 2013 Referat fra møde i Stiftsudvalg for økumeni, mission og religionsmøde Torsdag den 19. september 2013 kl 15.30-19.00 i Bispegården

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Forår 2019 Fire moduler Uddannelsen består af en række fag, som kan tages enkeltvis eller som et samlet

Læs mere

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS NÆSTEKÆRLIGHED I PRAKSIS Du skal elske din næste som dig selv! Det er kristendommens rettesnor for, hvordan vi skal opføre os over for vores medmennesker.

Læs mere

Indledning. F&R fejrer 10 års jubilæum. Nye sognelæringsnetværk om kirkens møde med muslimer. Af Kåre Schelde Christensen

Indledning. F&R fejrer 10 års jubilæum. Nye sognelæringsnetværk om kirkens møde med muslimer. Af Kåre Schelde Christensen Årsberetning 2011 Indledning Af Kåre Schelde Christensen F&R s årsberetning sendes til Kirkeministeriet, biskopper, stiftsråd, stiftskontorer, provster, stiftsudvalg, samarbejdspartnere i kirkelige institutioner

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Snoghøj, d. 4. februar 2011 J.nr. 013 JSS/jn Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Efterår 2019 Fire moduler Uddannelsen består af en række fag, som kan tages enkeltvis eller som et

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Torsdag d. 28. februar 2018 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018 i Aarhus Bispegård

Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018 i Aarhus Bispegård Aarhus Stift Dalgas Avenue 46 8000 Aarhus C Den 30. august 2018 Akt.id.: 172429 Sagsbehandler: PEEL/uga 13104 Beslutningsprotokol til 03. møde i Stiftsrådet i Aarhus Stift torsdag, den 30. august 2018

Læs mere

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS TRO OG TVIVL»Tro er fast tillid til det, der håbes på, overbevisning om det, der ikke ses«, står der i Bibelen (Hebræerbrevet 11,1). Troen på Gud forhindrer

Læs mere

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag Menighedsfakultetets tilbud om foredrag 1 Bestil en taler fra Menighedsfakultetet Menighedsfakultetet uddanner teologer for kirkens skyld. Derfor stiller vore lærere, så langt tid og ressourcer rækker,

Læs mere

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Peter, 46 år, der beskriver sig selv som mystiker og tidligere buddhist. HVAD BETYDER FRIHED FOR DIG? I forhold til det åndelige

Læs mere

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation

Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Den Folkekirkelige Udviklingsfond: Tildeling af midler 2012, dok.nr 23827/12 Identifikation Økonomi Ans Nr. Dok. nr. Ansøger Projekttitel Ansøgt beløb Tildelt beløb Bemærkninger 4 95929/11 Flemming Chr.

Læs mere

Beslutningsprotokollat Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Torsdag d. 8. marts 2018 kl. 16.30-20.00 i Helligåndshuset, Valkendorfsgade 23, 1151 København K. Afbud fra Annette Kaas og Anders Gadegaard (studieorlov). For

Læs mere

Fra sekretariatet: Søren Dalsgaard, Susanne Bak Knudsen (punkt 4), Birger Nygaard, Thorsten Rørbæk og Rebekka Højmark Svenningsen.

Fra sekretariatet: Søren Dalsgaard, Susanne Bak Knudsen (punkt 4), Birger Nygaard, Thorsten Rørbæk og Rebekka Højmark Svenningsen. Peter Bangs Vej 1 DK-2000 Frederiksberg T: +45 33 11 44 88 interchurch@interchurch.dk www.interchurch.dk Frederiksberg, den 28. april 2016 J.nr. 013 BN/rhs Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Referat fra konference den 4. september 2018 kl i Landemodesalen i Bispegården

Referat fra konference den 4. september 2018 kl i Landemodesalen i Bispegården Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Referat fra konference den 4. september 2018 kl. 15.30-18.30 i Landemodesalen i Bispegården Fraværende: Vilhelm Værge, Else Højvang. 1. Valg af dirigent

Læs mere

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS Dåb og nadver er hellige handlinger, og de er synlige tegn på, at Gud kommer os i møde og rører ved os. DÅB Både børn og voksne kan blive døbt.

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, den 3. december 2014 J.nr. 013 JSS/-- Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Torsdag den 12. november 2015 kl. 16.30-20.00 i Københavns Bispegård, Nørregade 11, 1165 København K. For mødet var fastsat følgende dagsorden: Der forelå afbud

Læs mere

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling

O = Orientering B = Beslutning I = Indstilling fra FU U = Udvikling Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 5B 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 4. juni kl. 11.00-15.30 Gellerup Kirke,

Læs mere

Annette Bennedsgaard og Birthe Jacobsen deltog i første halvdel af mødet.

Annette Bennedsgaard og Birthe Jacobsen deltog i første halvdel af mødet. Folkekirke og Religionsmøde Peter Bangs Vej 1 2000 Frederiksberg Tlf: 38 38 49 91 mail@religionsmoede.dk www.religionsmoede.dk REFERAT AF BESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 29. november 2016 kl. 10.00-15.00 Domkirkens

Læs mere

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 Eleverne i 8.-9.klasse har religion to lektioner om ugen. Undervisningen i religionsfaget tager udgangspunkt i nedenstående temaer, som er bygget op omkring

Læs mere

Kirkehøjskole i Aalborg

Kirkehøjskole i Aalborg Kirkehøjskole i Aalborg 2019-2020 Velkommen til Kirkehøjskole Aalborg 2019-20 I dybden med den kristne tro Kirkehøjskole i Aalborg er et tilbud til alle, der gerne vil fordybe sig i den kristne tro. Det

Læs mere

INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR

INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR KONFERENCE INVITATION TIL KONFERENCE OM KIRKENS SOCIALE ANSVAR Kirkens Korshær i Aarhus, Jysk børneforsorg/fredehjem og Diakonhøjskolen indbyder til en årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen

Læs mere

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Formål: Det er tværkulturelt udvalgs mål at skabe et klart ansættelsesforhold og derved gode arbejdsbetingelser for den tværkulturelle kirke- og

Læs mere

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Baggrund: På MR mødet d. 26. april blev Berit og Simon givet opgaven med at udarbejde oplæg til høringssvar på Kirkeministeriets

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Efterår 2017 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

Beslutningsreferat fra møde i Stiftsrådet den 20. november 2014

Beslutningsreferat fra møde i Stiftsrådet den 20. november 2014 Dok.nr. 132982/14 Beslutningsreferat fra møde i Stiftsrådet den 20. november 2014 Sted Mødedeltagere Afbud Indkaldt stedfortræder Fraværende uden afbud Fra stiftsadministrationen Vor Frue Kloster, Hestemøllestræde

Læs mere

Vedtægter for Danske Kirkers Råd

Vedtægter for Danske Kirkers Råd Vedtægter for Danske Kirkers Råd 1. Grundlag Stk. 1. Danske Kirkers Råd er et fællesskab af kristne kirker, trossamfund og menigheder i Danmark, som tilbeder og bekender én Gud - Faderen, Sønnen og Helligånden

Læs mere

TORVETs deltagelse i Himmelske Dage i Herning Missionshus lørdag den 1. juni 2019

TORVETs deltagelse i Himmelske Dage i Herning Missionshus lørdag den 1. juni 2019 TORVETs deltagelse i Himmelske Dage i Herning Missionshus lørdag den 1. juni 2019 Opdatering af aktivitetsskema den 28.5.2019 ved Lene Klokkeslæt Café ved IM i Herning 9-10 IM gør klar! Storsal (Ca. 100

Læs mere

ÅND OG FÆLLESSKAB KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ÅND OG FÆLLESSKAB KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ÅND OG FÆLLESSKAB KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS FÆLLESSKAB Mennesket er skabt til fællesskab med andre mennesker og med Gud. Vi er med i mange fællesskaber: i familien, på arbejdspladsen, sammen

Læs mere

HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET HOLISME KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Anne, 34 år, der beskriver sig selv som religiøst søgende. HVEM ER DU? Jeg har prøvet at sætte mig på et helligt bjerg i Indien

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Dagsorden og referat Stiftsrådet Dato: 12. september 2018 Kl. 17.00-20.30: Stiftsrådsmøde Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende deltog i mødet: Konstitueret biskop og domprovst

Læs mere

Referat af møde i Undervisningsudvalget den 7. oktober 2010

Referat af møde i Undervisningsudvalget den 7. oktober 2010 Referat af møde i Undervisningsudvalget den 7. oktober 2010 Sted: Landemodesalen, Bispegården i Viborg. Deltagere: Niels-Peter Lund Jacobsen (NPJ), Karsten Vinther (KV), Margrethe Møller (MM), Merete Lindhardt

Læs mere

Protokol fra MKR møde i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Torsdag, den 27. september 2018, kl til Bispegården, København

Protokol fra MKR møde i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Torsdag, den 27. september 2018, kl til Bispegården, København Frederiksberg, den 27. september 2018 J.nr. 01.30 Protokol fra MKR 2018-3 møde i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Torsdag, den 27. september 2018, kl. 14.00 til 17.00 Bispegården, København Til stede:

Læs mere

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 3/08

Det mellemkirkelige Råd PROTOKOL 3/08 Det mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 23.april, 2008 J.nr. 013 JSS/ka MKR 3/08 Protokol fra møde i Det mellemkirkelige

Læs mere

Leg med tro - Inspiration til debatter

Leg med tro - Inspiration til debatter Leg med tro - Inspiration til debatter Hvornår havde I i menighedsrådet, på ledermødet eller personalemødet sidst tro på dagsordenen? Altså ikke rammerne for andres tro, men jeres egen tro? Hvornår satte

Læs mere

SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS FADERVOR Den vigtigste kristne bøn er Fadervor. Det er en bøn, som Jesus lærte sine disciple. I den bøn bliver det tydeligt, at vi kan bede til

Læs mere

Referat af Stiftsrådsmødet tirsdag den 13. november 2012 kl

Referat af Stiftsrådsmødet tirsdag den 13. november 2012 kl Referat af Stiftsrådsmødet tirsdag den 13. november 2012 kl. 14.00 Mødedeltagere: Ester Larsen, Erik Vind, Inger Lund, Rasmus Kr. Rasmussen, Inge Dalsgaard, Henrik Wigh-Poulsen, Eva Fischer Boel, Grethe

Læs mere

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning Dato: 27.februar 2007 Model for evaluering af stiftsråd 1 Indledning I regeringsgrundlaget Nye mål er anført følgende om stiftsråd: For at øge demokratiet og den lokale selvbestemmelse i folkekirken er

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Vejle, den 31. januar 2014 J.nr. 013 JSS/dlv Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR RELIGIONSMØDE

RETNINGSLINJER FOR RELIGIONSMØDE RETNINGSLINJER RETNI FOR RELIGIONSMØDE Indholdsfortegnelse A B C D Introduktion At begynde med Gud Situationen i vore dages samfund Udfordringen til at skønne Tolv emner, der angår kristne i religionsmødet

Læs mere

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019

Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 Til Ikast-Brande Kommune Vi tillader os at sende denne ansøgning med håbet om, at Byrådet vil se positiv på den. Ansøgning om støtte til Kirkedagene i 2019 På vegne af Danske Kirkers Råd (se beskrivelse

Læs mere

Medarbejderskabsmappe for frivillige

Medarbejderskabsmappe for frivillige Frivilligt medarbejderskab i Abildgård Kirke Medarbejderskabsmappe for frivillige Abildgård Kirke en kirke med liv Indhold Abildgård Kirke o Abildgård kirke og frivillighed o Kommissorium for frivillighedsudvalget

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Forår 2018 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 21. maj 2014 kl. 14.00-17.00

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 21. maj 2014 kl. 14.00-17.00 Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 21. maj 2014 kl. 14.00-17.00 Mødedeltagere: Tine Lindhardt, Henrik Wigh Poulsen, Erik Vind, Ester Larsen, Helga Højsager, Bente Kaysen, Grethe Krogh Jakobsen, Mikael

Læs mere

Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus

Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus Opbygning af Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus REPRÆSENTANTSKAB ( 1 gang årligt i begyndelsen af oktober) (Vælger bestyrelse, vedtægtsændringer). Alle kirker og skoler, der aktivt har tilmeldt sig har én

Læs mere

NETVÆRK. på og læs mere om alle MOSAIK s kirker.

NETVÆRK. på   og læs mere om alle MOSAIK s kirker. MOSAIK MOSAIK er et netværk af frikirker med rødder i pinsekirkerne Danmark. Vi har skiftet navn og profil, da vi ønsker at åbne netværket, for alle kirker, som kan se sig selv i netværkets teologi, vision

Læs mere

Protokol. Stiftsrådsmødet onsdag den 24. januar kl til 15.30

Protokol. Stiftsrådsmødet onsdag den 24. januar kl til 15.30 Protokol: Stiftsrådsmødet onsdag den 24. januar kl. 13.00 til 15.30 Mødedeltagere: Erik Vind, Tine Lindhardt, Kjeld Danielsen, Tom Søgaard (stedfortræder for Vibeke Westphal), Erik Witten, Doris Krarup

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Onsdag den 31. januar 2018 kl. 16.30 20.00 i Helligåndshuset, Valkendorfsgade 23, 1151 København K. Afbud Karen Lisbeth Rasmussen. For mødet er fastsat følgende

Læs mere

Protokol fra: Stiftsrådsmødet onsdag den 10. oktober 2018 kl

Protokol fra: Stiftsrådsmødet onsdag den 10. oktober 2018 kl Protokol fra: Stiftsrådsmødet onsdag den 10. oktober 2018 kl. 15.00 17.30 Mødedeltagere: Tine Lindhardt, Regina Ljung, Ester Larsen, Hanne Møller Wolfsberg, Mikael Krarup, Ole Nielsen, Kjeld Danielsen,

Læs mere

Rapport til Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti marts-juni 2017

Rapport til Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti marts-juni 2017 Rapport til Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti marts-juni 2017 A. Regelmæssige aktiviteter: 1. KIC gudstjenester blev afholdt første søndag i følgende måneder: marts, april, maj, juni fra kl. 13 med

Læs mere

VIBORG STIFTS MEDIEDAG

VIBORG STIFTS MEDIEDAG VIBORG STIFTS MEDIEDAG KIRKEN I TV... KIRKEN I TALE... KIRKEN I TEKST... KIRKEN PÅ TRYK... KIRKEN PÅ VIDEO... KIRKEN I BILLEDET... KIRKEN PÅ NETTET... KiRKEN PÅ TWITTER... KIRKEN PÅ PLAKATEN... KIRKEN

Læs mere

Kirkens Liv & Vækst. Diakoni i sognet. Lørdag den 7. marts på Diakonhøjskolen i Århus

Kirkens Liv & Vækst. Diakoni i sognet. Lørdag den 7. marts på Diakonhøjskolen i Århus Kirkens Liv & Vækst Diakoni i sognet Lørdag den 7. marts 2009 på Diakonhøjskolen i Århus et stiftsarrangement til inspiration for menighedsråd, præster, ansatte og frivillige i Århus Stift første lejlighed

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Dagsorden og referat Stiftsrådet Dato: 31. oktober 2018 kl. 17.00-20.30 Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende deltog i mødet: Sognepræst Lone Balle Olesen. Fra provstierne:

Læs mere

Orientering om udbud af IT-systemet KAS og GIAS. Hans-Henrik Nielsen, formand for Økonomi- og Kirkegårdsudvalget

Orientering om udbud af IT-systemet KAS og GIAS. Hans-Henrik Nielsen, formand for Økonomi- og Kirkegårdsudvalget Aktuelle emner 1 Orientering om udbud af IT-systemet KAS og GIAS Hans-Henrik Nielsen, formand for Økonomi- og Kirkegårdsudvalget 2 Baggrund Videre proces KAS og GIAS IT-systemerne skal i udbud Hovedformålet

Læs mere

Reformationsjubilæet 2017

Reformationsjubilæet 2017 Navn: Efterskolefestival 2017: Individ og fællesskab Fra Luther til 2017 v. Peter Sørensen KFUM/KFUK Emne: Læringsfestival for efterskoleelever. Målgruppe: Efterskoleelever i 8. til 10. klasse. Tid, sted

Læs mere

FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET FRED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Gerda, 60 år, der beskriver sig selv som alternativ behandler. HVOR HENTER DU FRED? I naturen, ved skov og strand, og når jeg arbejder

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 8. ordinære møde den 23. august 2011 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 8. ordinære møde den 23. august 2011 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 76404/11 MJOH Referat af Stiftsrådets 8. ordinære møde den 23. august 2011 i Aalborg Bispegård Til stede: Ole Dørum Jensen (Aalborg Nordre provsti), Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti),

Læs mere

Kristendommen i nutid (til læreren burger måske uddrag, men i så fald bliver det skrevet om til 4. kl. niveau)

Kristendommen i nutid (til læreren burger måske uddrag, men i så fald bliver det skrevet om til 4. kl. niveau) Årsplan for kristendom i 4. klasse 2011/2012 Formål Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen

Læs mere

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar

Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Workshop Invitation til konference om kirkens sociale ansvar Kirkens Korshær i Aarhus og Diakonhøjskolen indbyder til en ny, årlig konference om kirkens sociale ansvar. Konferencen henvender sig til alle

Læs mere

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark

FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD. Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark FOLKEKIRKENS MELLEMKIRKELIGE RÅD Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Protokol fra møde i Folkekirkens mellemkirkelige Råd, fredag den 5. februar 2016 kl. 15-17

Læs mere

Dagsorden for møde i Stiftsrådet torsdag den 16. november 2017 kl

Dagsorden for møde i Stiftsrådet torsdag den 16. november 2017 kl Dagsorden for møde i Stiftsrådet torsdag den 16. november 2017 kl. 16.00 Dok.nr. 122596/17 Sted Vor Frue Kloster, Hestemøllestræde 3 A, Helsingør Mødedeltagere Afbud Fraværende uden afbud Fra stiftsadministrationen

Læs mere

HÅBET KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

HÅBET KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET HÅBET KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS KÆRLIGHEDEN ER STÆRKERE END DØDEN Kærligheden overvinder alt! Det er betydningen af påskens budskab om Jesu død og opstandelse. Fordi døden ikke er det sidste

Læs mere

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER

HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER HELSINGØR STIFT KURSER OG INSPIRATIONSMØDER FORÅR 2018 Teologisk Salon: Hvad brænder troen for? Vi har lige fejret 500 året for Martin Luther og Reformationen, der satte spor ned i alle led af samfundet,

Læs mere

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift

Beslutningsprotokollat - Stiftsrådet i Københavns stift Beslutningsprotokol fra møde i Stiftsrådet Tirsdag den 30. maj 2017 kl. 16.30 18.00 i Københavns Bispegård, Nørregade 11, 1165 København K med efterfølgende besigtigelse i Ørestaden. Fraværende med afbud:

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 13. ordinære møde den 25. oktober 2012 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 13. ordinære møde den 25. oktober 2012 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 110751/12 MJOH Referat af Stiftsrådets 13. ordinære møde den 25. oktober 2012 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti), Ole Dørum Jensen (Aalborg Nordre provsti),

Læs mere

Referat fra møde torsdag den 28. august 2014 kl. 15.30 18.30 i Søndermarkskirken, Koldingvej 79 8800 Viborg

Referat fra møde torsdag den 28. august 2014 kl. 15.30 18.30 i Søndermarkskirken, Koldingvej 79 8800 Viborg Stiftsudvalget for Økumeni, Mission og Religionsmøde Referat fra møde torsdag den 28. august 2014 kl. 15.30 18.30 i Søndermarkskirken, Koldingvej 79 8800 Viborg Afbud fra Christian Bach Iversen Indledning

Læs mere

Vi elsker alle muslimer. En kort guide til Mahabba. En kort guide til Mahabba

Vi elsker alle muslimer. En kort guide til Mahabba. En kort guide til Mahabba En kort guide til Mahabba At hjælpe lokale kirker med at ruste deres medlemmer til at forkynde det kristne budskab for muslimer. For mere information, kontakt: Vi elsker alle muslimer En kort guide til

Læs mere

Formanden har ordet. Fra systemtro til troen som livsfortolkning. Af formand Annette Brounbjerg Bennedsgaard

Formanden har ordet. Fra systemtro til troen som livsfortolkning. Af formand Annette Brounbjerg Bennedsgaard Årsberetning 2012 Formanden har ordet Fra systemtro til troen som livsfortolkning Af formand Annette Brounbjerg Bennedsgaard En folkekirke, der både vil og kan finde ressourcer til religionsmøde Stiftssamarbejdet

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol

Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Protokol Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Middelfart, d. 5. februar 2010 J.nr. 013 JSS/jn MKR 1/10 Protokol fra møde i Folkekirkens

Læs mere

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti Vedtægt For samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 42a (lovbekendtgørelse nr. 9 af 03.01.2007) om Ungdomspræst- & Kirke-skole-samarbejde i Undertegnede menighedsråd i,

Læs mere

Folkekirkens mellemkirkelige Råd

Folkekirkens mellemkirkelige Råd Folkekirkens mellemkirkelige Råd Council on International Relations of the Evangelical Lutheran Church in Denmark Frederiksberg, d. 6. februar 2009 J.nr. 013 JSS/ka MKR 1/09 Protokol for møde i Det mellemkirkelige

Læs mere

24/10-11: Her er et forslag fra bestyrelsen til vedtagelse på generalforsamlingen.

24/10-11: Her er et forslag fra bestyrelsen til vedtagelse på generalforsamlingen. Handelsskolernes forening af studievejledere 27/10-12: Vores forening er nu sluttet sammen med teknisk skoles og gymnasiets vejlederforeninger under navnet Ungdommens Uddannelsesvejlederforening UUVF.

Læs mere

FEstivaler og lejre i KFUM og KFUK. hvad vil vi og hvordan gør vi?

FEstivaler og lejre i KFUM og KFUK. hvad vil vi og hvordan gør vi? FEstivaler og lejre i KFUM og KFUK hvad vil vi og hvordan gør vi? VElkommen Tak for dit engagement i KFUM og KFUK. Du sidder her med folderen, der handler om vores afsæt, når vi skaber en festival eller

Læs mere

Dagsorden til Stiftsrådsmødet torsdag den 29. september 2011 kl. 14.00

Dagsorden til Stiftsrådsmødet torsdag den 29. september 2011 kl. 14.00 Dagsorden til Stiftsrådsmødet torsdag den 29. september 2011 kl. 14.00 Mødedeltagere: Ester Larsen, Kresten Drejergaard, Erik Vind, Inger Lund, Rasmus Kr. Rasmussen, Inge Dalsgaard, Jens Rønn Sørensen,

Læs mere

Vedtægter for Menighedsfakultetet Aarhus. Menighedsfakultetet/ Lutheran School of Theology in Aarhus

Vedtægter for Menighedsfakultetet Aarhus. Menighedsfakultetet/ Lutheran School of Theology in Aarhus Vedtægter for Menighedsfakultetet Aarhus Menighedsfakultetet/ Lutheran School of Theology in Aarhus 1 Navn Menighedsfakultetet (MF) / Lutheran School of Theology in Aarhus (LSTA) er en selvejende og uafhængig

Læs mere

Referat af Stiftsrådets 20. ordinære møde den 26. august 2014 i Aalborg Bispegård

Referat af Stiftsrådets 20. ordinære møde den 26. august 2014 i Aalborg Bispegård Dok.nr.: 94590/14 HREJ Referat af Stiftsrådets 20. ordinære møde den 26. august 2014 i Aalborg Bispegård Til stede: Ejnar Haugaard Thomsen (Aalborg Vestre provsti), Ole Dørum Jensen (Aalborg Nordre provsti),

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Stiftsrådet Dagsorden og referat Dato: 14. marts 2017 Kl. 16.00-17.00: Besøg på stiftsbiblioteket Kl. 17.00-19.30: Stiftsrådsmøde Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende

Læs mere

Dagsorden og referat

Dagsorden og referat Stiftsrådet Dagsorden og referat Dato: Den 21. oktober 2015 Kl.: 17:00 Sted: Roskilde Stiftskontor, Stændertorvet 3 A, 4000 Roskilde Følgende deltog i mødet: Biskop Peter Fischer-Møller, domprovst Jens

Læs mere