Filmen bliver vist i Med Skolen i Biografen 2017/18

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Filmen bliver vist i Med Skolen i Biografen 2017/18"

Transkript

1 Lammet Filmen bliver vist i Med Skolen i Biografen 2017/18 Trailer Om undervisningsmaterialet Et undervisningsmateriale til den etiopiske spillefilm Lammet, der handler om drengen Ephraim og hans bedste ven, lammet Chuni, og deres kamp for at overleve i det fattige Etiopien. Få baggrundsviden og ideer til temaer. Find analyser og konkrete arbejdsforslag. Fokus i undervisningsmaterialet er at give indsigt i filmens temaer, indhold og form. Undervisningsmaterialet er skrevet til læreren. Til venstre under menuen ligger et elevark (pdf) til dansk, natur/teknologi, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. Det indeholder spørgsmål og opgaver, som understøtter de faglige mål og er relateret til emnerne i Fag og temaer og Filmfaglige vinkler. Fagligt fokus Fag og temaer Venskab og dyreetik Ulande Filmfaglige vinkler Afrikanske film Analyse af trailer Dette materiale er skrevet af Rasmus Welling og Mette Welling, maj 2017 Om filmen Instruktør Yared Zekele er opvokset i Etiopien og ønsker med filmen at skildre hjemlandets kontraster og komplekser, som han skriver i filmens pressemateriale. Han vil vise både den smukke natur og sulten, fattigdommen og krigen, som han selv oplevede som barn. Filmen er delvist selvbiografisk, da Zekele ligesom filmens hovedperson Ephraim blev efterladt af sine forældre og efterfølgende blev passet af stærke kvinder. Som Ephraim foretrak han også madlavning frem for landbrug og sport. Zekele har arbejdet i flere nødhjælpsorganisationer, før han blev filminstruktør. Lammet er hans spillefilmsdebut, og den første etiopiske film nogensinde, der er blevet udtaget til hovedkonkurrencen ved Cannes Filmfestival. Læs mere baggrundsinformation i filmens pressemateriale under Links og litteratur I undervisningsmæssig sammenhæng er filmen interessant i forhold til dyreetik/natursyn, ulande, billedsprog og afrikanske film som genre. Filmens credits Titel: Lammet Originaltitel: Lamb Produktionsland og -år: Etiopien, 2015 Instruktion: Yared Zekele Længde: 94 min. Distribution: Øst for Paradis

2 Medierådet for Børn og Unges vurdering: 7 år Læs Medierådets vurdering Medvirkende: Ephraim: Rediat Amare Tsion: Kidist Siyum Solomon: Surafel Teka Emama: Welela Assefa Før I ser filmen Da filmen i billedsprog og handling afviger en del fra vestlige film, er det en god ide at forberede eleverne ved at lade dem se filmens trailer og tale om genretræk ved afrikanske film (se afsnittet Afrikanske film under Filmfaglige vinkler) Det vil desuden være en fordel, at eleverne har lidt viden om levevilkår i Etiopien og ulande generelt, inden I ser filmen, så de bedre forstår de udfordringer, filmens hovedperson møder. Handlingsreferat Filmen foregår i Etiopien, hvor drengen Ephraim bor sammen med sin far. Ephraims mor er død. Ephraims bedste ven er lammet Chuni, som han har med sig overalt. Familien er fattig, og faren rejser til storbyen for at søge arbejde. På vejen afleverer han Ephraim hos sin bror Solomon, der også passer teenageren Tsion. Solomons kone har travlt med at få Tsion gift, men hun vil hellere uddanne sig og bryde de traditionelle kønsroller. Ephraim er god til at lave mad, men Solomon forbyder ham det. Solomon mener, at drenge skal dyrke landbrug på trods af, at Ephraim ikke har evner for det. Ephraim er ked af at bo hos familien og tager Chuni med op på et bjerg, hvor han drømmer om sine forældre. Efterfølgende går han og lammet gennem Den forbudte skov, hvor en soldat standser dem. Soldaten tager dem med tilbage til Solomon og truer ham med en bøde.

3 Solomon mener, at Chuni er Guds gave, og han vil ofre det ved den følgende højtid. For at forhindre det forsøger Ephraim at skaffe penge til en billet hjem ved at sælge mad. Han bliver bestjålet af en bande drenge og når derfor ikke at skaffe penge nok. Men Tsion hjælper ham ved at få Chuni passet hos en fåreavler under højtiden. Efter højtiden opdager Ephraim, at fåreavleren slår Chuni, så Ephraim tager lammet med sig igen. Da Tsion kort efter tager med en lastbil ind til storbyen, forsøger Ephraim at tage med, men bliver opdaget. Han afleverer i stedet lammet hos en fårehyrde, men da han senere vil hente det, vil det ikke med. Bedrøvet tager Ephraim op på bjerget og falder senere i søvn i skoven. Soldaten bærer ham hjem, og Ephraim får nu lov til at lave mad og bliver en del af familien. Fælles mål Eleverne kan opfylde bl.a. følgende Fælles Mål ved at arbejde med dette materiale: Dansk efter 6. klasse Kompetenceområde: Fremstilling Kompetencemål: Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billede i formelle situationer Eleven har viden om virkemidler i drama og dokumentar på film, i tv og på internettet (vidensmål) Kompetenceområde: Fortolkning Kompetencemål: Eleven kan forholde sig til almene temaer gennem systematisk undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster Eleven kan udtrykke en æstetisk teksts stemning (færdighedsmål) Eleven har viden om at læse på, mellem og bag linjerne (vidensmål) Eleven kan udtrykke sin tekstforståelse gennem medskabelse af teksten (færdighedsmål) Eleven kan sammenfatte sin fortolkning (færdighedsmål) Natur/teknologi efter 6. klasse Kompetenceområde: Perspektivering Kompetencemål: Eleven kan perspektivere natur/teknologi til omverdenen og aktuelle hændelser Eleven kan beskrive interessemodsætninger i menneskets forvaltning af naturen lokalt og globalt (færdighedsmål) Eleven har viden om forskellige natursyn (vidensmål) Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab efter 6. klasse Kompetenceområde: Køn, krop og seksualitet Kompetencemål: Eleven kan analysere mangfoldighed i krop, køn og seksualitet Eleven kan analysere, hvordan normer for køn og krop kan påvirke børn og unge (færdighedsmål) Eleven har viden om normer for køn og krop (vidensmål) Kompetenceområde: Sundhed og trivsel Kompetencemål: Eleven kan fremme sundhed og trivsel på skolen Eleven kan analysere, hvordan sundhed påvirkes af levevilkår (færdighedsmål)

4 Eleven har viden om samspil mellem sundhed, trivsel og levevilkår (vidensmål) Fag og temaer I dette afsnit gennemgås de fagfaglige områder, som elevmaterialet retter sig mod. Brug filmens trailer til at genopfriske handlingen, inden I går i gang med arbejdet. Bemærk: Der er byttet om på dette afsnit og Filmfaglige vinkler på elevarket, da dette er mest hensigtsmæssigt i forhold til handlingsforståelse. Venskab og dyreetik Lammet Chuni er Ephraims ven og fortrolige, og det vises tydeligt flere gange i filmen: Ephraim taler med lammet og har givet det navn, hvilket undrer hyrden, der får lammet i filmens slutning. Ephraim har lammet med overalt og sover også hos det. Selvom der er mangel på mad, sørger han for, at lammet får mad. I mange scener vises Ephraim og Chuni med hovederne tæt sammen i nærbillede eller ultranær. I filmens begyndelse ses Ephraim og faren på samme måde, og det understreger lammets betydning for drengen, da faren er væk. Da Ephraim falder i søvn på bjerget, drømmer han om at være sammen med faren og den afdøde mor. Chuni er med i drømmen og fremstår som en del af familien. Onkel Solomons syn på dyr er fundamentalt anderledes end Ephraims. Solomon betrager dyr som arbejdskraft eller mad, og det understreges ved, at han flere gange gentager, at lammet er en gave fra Gud, der sørger for, at de ikke sulter under højtiden. Første gang han ser Chuni, kommenterer han glad på dets størrelse, før han hårdhændet trækker det med. Ud fra ovenstående kan eleverne i natur/teknologi diskutere og tage stilling til de to former for natursyn, der ligger bag Ephraim og Solomons holdninger. Ulande Selvom der ikke findes nogen fast definition på, hvad et uland er, skildrer filmen en række af de problemer og faktorer, der typisk kendetegner lande i den 3. verden. (Se også Links og litteratur) Det traditionelle arbejde er landbrug, og det er ramt af tørke. Det medfører udbredt fattigdom og sult, så Ephraims far må søge arbejde i storbyen. Der er alvorlige sygdomme og høj dødelighed. Onkel Solomons søn bliver syg, og Ephraims mor er død. I byens slum ser vi en bande af drenge, der sandsynligvis er forældreløse og overladt til sig selv. Befolkningen er lavtuddannet, og der er udbredt skepsis mod videnskab mens overtro og religion har stor betydning. Solomon vrænger af Tsions avislæsning og vanding med urin, og Ephraims tante mener, at en læge er spild af penge i forhold til en præst. Solomon siger, at lammet er Guds gave, de beder bordbøn, og bedstemoren og fårehyrden bruger bedekrans og bedetæppe. Landet er præget af politisk uro efter borgerkrig, og det oplever Ephraim i Den forbudte skov, hvor han møder en soldat. Kønsrollerne er traditionelle. Det forventes, at Tsion bliver hurtigt gift og ikke læser avis. Solomon mener, at madlavning er pigearbejde og forbyder Ephraim at udføre det. I stedet skal drengen dyrke det traditionelle landbrug.

5 Med udgangspunkt i dette kan eleverne gennem fagtekster og kortfilm undersøge, hvordan forholdene er i andre ulande. Se Links og litteratur og afsnittet om afrikanske film under Filmfaglige vinkler. Filmfaglige vinkler I det følgende gennemgås de filmfaglige områder, som elevmaterialet retter sig mod. Afrikanske film Lammet er typisk for afrikanske film som genre på en række områder: Filmens dramaturgi er anderledes end de fortællinger, et dansk publikum er vant til. Handlingen i europæiske og amerikanske film følger meget ofte Berettermodellen. Men sådan er det ikke med Lammet. Der er fx ikke noget klimaks eller en endelig prøve, som hovedpersonen skal klare. Filmen kan dog godt analyseres med Kontraktmodellen: Vi følger Ephraims rejse fra barndommen hos faren ( hjemme ) gennem prøvelser i uderummet, hvor han fx skal skaffe penge og mad. Til slut genetableres kontrakten, da han bliver accepteret i Solomons familie ( hjemme ). Fortælletempoet er langsomt, og filmens handling kunne i princippet være afviklet som en kortfilm. I en række scener er der sparsom dialog. I stedet bliver Ephraims følelser vist gennem billeder og underlægningsmusik blandt andet, da han tager op på Det magiske bjerg og drømmer om familien. Flere gange vises hans reaktioner tydeligt i nærbilleder og ultranær. I andre indstillinger bruges supertotal til at understrege, at han føler sig ensom og lille. Det ser vi fx da faren efterlader Ephraim, og han står alene i det store landskab. Naturen, miljøet og omgivelserne er vigtige medspillere i handlingen, og det understreges flere gange gennem indstillinger i total og supertotal. Det er en både storslået og barsk natur, og familien er meget afhængige af dens luner: Når der er regn og frodighed, får familien mad på bordet, og når der er tørke, sulter de og bliver syge. Naturen har stor betydning for filmens personer, og derfor fylder den også meget i filmens billeder. I dette klip kan I se eksempel på, hvordan naturen får lov at fylde i filmen: den første indstilling i supertotal holdes i lang tid så længe at Ephraim når at gå næsten helt ud af billedet. Det understreger, hvor stor og dominerende, naturen er. Til slut i klippet kan I se eksempel på, hvordan nærbillede bruges til at fortælle om Ephraims følelser, da vi ser hans ansigt med et nysgerrigt og lidt vagtsomt udtryk. Analyse af trailer Underlægningsmusikken har stor betydning for vores oplevelse af traileren (se forsiden af materialet). Den indledes med rolig, melankolsk musik, der indimellem er lidt dyster og skæbnesvanger. Midtvejs bliver musikken lettere, lysere og mere optimistisk. Et minut inde i traileren ændrer musik og rytme sig markant: nu er det feststemt afrikansk musik med hurtig puls, sang og klap. 1:14 slår musikken om igen: et melodisk klavernummer med forventningsfuld stemning antyder, at en forløsning er på vej. Musikken antyder udviklingen i filmens handling: konflikter og bekymringer -> problemløsning -> happy end.

6 Klippetempoet er højere i traileren end i filmen, men alligevel langsommere end i mange andre trailere, vi er vant til at se. Det antyder, at her er en film, der giver stof til eftertanke og en film, der er lidt anderledes, end en dansk biografgænger er vant til. Traileren præsenterer filmens personer: Den allerførste indstilling er et nærbillede af Ephraims hånd, der aer lammets pels. Det viser, at her er en film om det nære forhold mellem en dreng og et lam. Herefter ser vi faren, farens familie, Onkel Solomon, folk i byen og en række andre personer. Dvs. at vi møder hovedpersonerne først og derefter bipersonerne. Traileren præsenterer filmens locations: Den etiopiske natur og byen, familiens hytte og stalden. Traileren introducerer de centrale temaer og konflikter: Ephraim bliver forladt af sin far, der er tørke, onklen vil ofre lammet og Ephraim prøver at redde det. Anden halvdel af traileren fokuserer på frihed og ansvar. Ephraim er splittet: han længes efter frihed, men har et ansvar overfor familien. Links og litteratur Om filmen Pressemateriale, hvor instruktør Yared Zeleke fortæller om sit mål med filmen. Afrikanske film Salaam Filmfestivals omfattende artikelsamling og idebank til at arbejde med afrikanske film i undervisningen. Kibera Kid (Kenya, 2007). Kortfilm om den 12-årige Otieno, der skal stjæle mobiltelefoner for at overleve. Subira (Kenya, 2007) Kortfilm om den 11-årige Subira, hvis mor en dag forlanger, at hun skal gå med tørklæde. Der er undervisningsmateriale til filmen. Ulande Danida verdensfilm om ulande. Faglig inspiration til Danidas verdensfilm. Red Barnets tema om naturkatastrofer, krige og sult i den 3. verden. Læserakettens temaer om lande med undervisningsmaterialer. Skoletube og digitale værktøjer Skoletube og Læserakettens kanal med billeder og filmklip fra Burkina Faso. Kan bruges til den afsluttende opgave. Søg på ordet film i kanalen for at finde klip. Samlet indgang til Skoletube. Brug værktøjerne SlideMaker eller Slidesshows (præsentationer), MovieCut (film) eller Pixton (tegneserie).

7 Videoguides til Skoletubes værktøjer. Film not available:

NÅR KASTASTROFEN RAMMER. Jonathan Hyams/Red Barnet

NÅR KASTASTROFEN RAMMER. Jonathan Hyams/Red Barnet NÅR KASTASTROFEN Jonathan Hyams/Red Barnet RAMMER g in n d e jl e v s g in n is v r e d Un indhold 3 4 TIL UNDERVISEREN hvad man skal være opmærksom på? 4 information til forældre 5 målgruppe, tidsforbrug

Læs mere

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål Kompetenceområde Efter 3. klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Sundhed og trivsel Eleven kan forklare,

Læs mere

Sundheds- og seksual- undervisning og familiekundskab Fælles Mål

Sundheds- og seksual- undervisning og familiekundskab Fælles Mål Sundheds- og seksual- undervisning og familiekundskab Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter Efter 5 Efter 6. 5 Efter 9. 5 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål Kompetenceområde Efter 3. klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Sundhed og forklare, hvad og i eget liv fremme og på skolen fremme egen og andres og med udgangspunkt i demokrati

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

Vores verden. Om filmen. trailer Om materialet. Fagligt fokus. Filmens credits. Filmcentralen undervisning

Vores verden. Om filmen. trailer Om materialet. Fagligt fokus. Filmens credits. Filmcentralen undervisning Filmcentralen undervisning Vores verden Filmen bliver vist i Med Skolen i Biogafen 2017/18 trailer Om materialet Et undervisningsmateriale om filmen "Vores verden". Den handler om den 10-årige pige Sun,

Læs mere

NÅR KASTASTROFEN RAMMER. Jonathan Hyams/Red Barnet. Undervisningsvejledning

NÅR KASTASTROFEN RAMMER. Jonathan Hyams/Red Barnet. Undervisningsvejledning NÅR KASTASTROFEN RAMMER Jonathan Hyams/Red Barnet Undervisningsvejledning indhold 3 4 TIL UNDERVISEREN hvad skal man være opmærksom på? 4 information til forældre 5 målgruppe, tidsforbrug og anvendelse

Læs mere

Lærervejledning. En anderledes dreng - et undervisningsmateriale. Indhold: Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse

Lærervejledning. En anderledes dreng - et undervisningsmateriale. Indhold: Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse En anderledes dreng - et undervisningsmateriale Lærervejledning Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse Grundskolefag: Dansk, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning, understøttende undervisning

Læs mere

BLANDT MÆND OG FÅR (elevark) Undervisningsmateriale af Rasmus Welling og Mette Welling

BLANDT MÆND OG FÅR (elevark) Undervisningsmateriale af Rasmus Welling og Mette Welling BLANDT MÆND OG FÅR (elevark) Undervisningsmateriale af Rasmus Welling og Mette Welling Mål De faglige mål for dette undervisningsforløb er, at I skal: have viden om temaer, fortælleteknik og billedsprog

Læs mere

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL Skemaerne viser udvalgte kompetencemål, som helt eller delvis kan opfyldes gennem Gråzoner-forløbet. Der er ved hvert færdighedsmål udvalgt de mest relevante dele

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Sundhed og seksuallære:

Sundhed og seksuallære: Sundhed og seksuallære: Kompetencemål efter 9. klasse: Undervisningen giver eleven mulighed for at kunne: udvikle handlestrategier, der forebygger sygdom og fremmer sundhed anvende strategier der fremmer

Læs mere

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om.

Kig på forsidebilledet og titlen. Hvad tænker du om romanen og hvad tror du fortællingen kan handle om. Titel Tema: Fag: Målgruppe: Familierelationer, ensomhed Dansk 4.-5. klasse Data om læremidlet: Forfatter: Bjarne Reuter Forlag: Gyldendal, 2016 Faglig relevans/kompetenceområder Litteraturundervisning

Læs mere

Indskoling. Børn i verden

Indskoling. Børn i verden Indskoling Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende.

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Månestenen #20 Opgaveark Dansk: 1.-2. klasse Dansk og N/T: 3.-5. klasse Omfang: 60 minutter Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Opgave til Dansk

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Sundhed og seksualitet:

Sundhed og seksualitet: Sundhed og seksualitet: Kompetencemål efter 9. klasse: Undervisningen giver eleven mulighed for at kunne vurdere normer og rettigheder for krop, køn og seksualitet i et samfundsmæssigt perspektiv have

Læs mere

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål 1. ER DU ENIG? FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål Beskrivelse Eleverne og underviseren sidder på stole i en cirkel. Underviseren læser et udsagn højt. Hvis eleverne er

Læs mere

Skolenavn: SCT. KNUDS GYMNASIUM

Skolenavn: SCT. KNUDS GYMNASIUM Kom så, Danmark Det nationale bliver ofte fremstillet og brugt på en måde, så det bringer nogle følelser frem hos en person. At have fokus på det nationale er ikke noget nyt, det er noget, der har været

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Dansk 7.-9. klasse) Dansk, 7.-9. klassetrin. 2 lektioner (svarende til 90 min.) Materialer: Computer, tablet eller telefon. Introduktion Dette koncentrat er tredje del af en serie

Læs mere

Dansk 2017/ kl.

Dansk 2017/ kl. Dansk 2017/2018 7.kl. ( med forbehold for ændringer!...) Uge 32-33 Præsentation af dig (Udsmykning i klassen) Stilen om dig 33-36 Soldater græder ikke Arbejde med opgaver på Uge 37-41 Uge 39: Emneuge Uge

Læs mere

JULIAN LÆSERAKETTEN 2019

JULIAN LÆSERAKETTEN 2019 JULIAN 98 LÆSERAKETTEN 2019 Band eller bande? HEIDI BREHM ANDREAS BECK Byens travle gader forsvinder langsomt bag ham, mens bilen kører op ad bjerget. Store træer omgiver vejen. Bilen holder ind ved den

Læs mere

Det er vores mål, at undervisningen tilrettelægges sådan, at eleverne skal kunne:

Det er vores mål, at undervisningen tilrettelægges sådan, at eleverne skal kunne: Årsplan 6. klasse Dansk 2017/18 Trine Person Det er vores mål, at undervisningen tilrettelægges sådan, at eleverne skal kunne: Deltage aktivt i undervisningen Samarbejde på flere planer Blive medansvarlige

Læs mere

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold Klasse 34 har 9 lektioner dansk ugentligt. Derudover er der 30 minutters læse- eller skrivebånd dagligt. Aktiviteterne i læse- og skrivebånd kan ses herunder: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Læsebånd

Læs mere

Årsplan med Fandango 5

Årsplan med Fandango 5 Årsplan med Fandango 5 På side 47-56 er der en oversigt for hvert kapitel i Fandango 5. Oversigterne viser, hvilke kompetenceområder og færdigheds- og vidensmål der kan tilgodeses gennem t med Fandango

Læs mere

d dansk 6. klasse, kapitel 2: Læs en roman Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

d dansk 6. klasse, kapitel 2: Læs en roman Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Afkodning (Fase 1) Eleven kan læse ukendte ord ved umiddelbar genkendelse af de mest almindelige orddele / Eleven har viden om morfemer i danske

Læs mere

Workshop om Analyserende artikler. Digitale opgaver Forsøg med skriftlig dansk hf

Workshop om Analyserende artikler. Digitale opgaver Forsøg med skriftlig dansk hf Workshop om Analyserende artikler Digitale opgaver Forsøg med skriftlig dansk hf Program Om analyserende opgaver med digitale tekster Eksempel på digital tekst Gruppearbejde: a) Analyse af digitalt eksempel

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Cahaya 4. 7. klasse Land Sprog Censur Original titel Instruktion Varighed Niveau Fag Temaer

Cahaya 4. 7. klasse Land Sprog Censur Original titel Instruktion Varighed Niveau Fag Temaer 4. 7. klasse Land: Indonesien, 2012 Sprog Indonesisk tale, danske undertekster Censur Ej fastsat af Medierådet Original titel Cahaya Instruktion Jean Lee Varighed 10 min Niveau 4. 7. klasse Fag Dansk,

Læs mere

Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH

Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH Årsplan for fag: Dansk 7. Årgang 2015/2016 STH & LAH Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Forløb/stofområder Evt. produkt Evaluering Periode: 33 36 Eleven kan styre og regulere sin

Læs mere

Max og Lenny klasse. Kolofon. LAND: Frankrig, SPROG: Fransk med engelske undertekster. CENSUR: Ej fastsat af Medierådet

Max og Lenny klasse. Kolofon. LAND: Frankrig, SPROG: Fransk med engelske undertekster. CENSUR: Ej fastsat af Medierådet Max og Lenny 7. 10. klasse Kolofon LAND: Frankrig, 2014 SPROG: Fransk med engelske undertekster CENSUR: Ej fastsat af Medierådet ORIGINAL TITEL: Max et Lenny INSTRUKTION: Frédéric Nicolas VARIGHED: 86

Læs mere

Mål for forløb Skovhugger for en dag

Mål for forløb Skovhugger for en dag Natur/teknologi 5.-6. klasse Undersøgelse Undersøgelser i naturfag Eleven kan gennemføre enkle systematiske undersøgelser. Eleven har viden om variabler i en undersøgelse. træarter der vokser i et bestemt

Læs mere

P.S. Krøyer - sikken fest!

P.S. Krøyer - sikken fest! Pædagogisk vejledning P.S. Krøyer - sikken fest! Tema: billedkunst, kulturhistorie, kunsthistorie, biografi Fag: Dansk, billedkunst som valgfag Målgruppe: 8-10. Klasse Hip, hip, hurra, billedet er fra

Læs mere

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag.

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. 1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. UGE Emne Aktiviteter Fælles mål 33 Klassens værdier/regler - Introduktion

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Dansk kl.

Dansk kl. Dansk 2017-2018 8.kl. ( med forbehold for ændringer!...) Uge 32-38 Uge 39-41 Uge 42 Uge 43-47 Uge 48-51 Uge 1-5 Uge 6 Uge 7 Uge 8 Uge 9-11 Uge 12-14 Roman: Intet (opgaver vokseværker s. 148-163) Den kære

Læs mere

Obs! Traileren er på fransk med engelske undertekster, men filmen bliver vist i en dansk version.

Obs! Traileren er på fransk med engelske undertekster, men filmen bliver vist i en dansk version. Filmcentralen undervisning Trækfugle Filmen blev vist i Med Skolen i Biografen 2016/17 Trailer Obs! Traileren er på fransk med engelske undertekster, men filmen bliver vist i en dansk version. Om materialet

Læs mere

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indledning Emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er et obligatorisk emne i Folkeskolen fra børnehaveklasse til

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Kulturforståelse via kortfilm - i tysk

Kulturforståelse via kortfilm - i tysk Kulturforståelse via kortfilm - i tysk Onsdag den 25.10.2017 Mål Du får: kendskab til konkrete tysksprogede kortfilm til undervisningen viden om, hvordan kortfilmene kan sættes i spil i forhold til 'Kulturforståelse'

Læs mere

Dansk 2019/ kl.

Dansk 2019/ kl. Dansk 2019/2020 7.kl. ( med forbehold for ændringer!...) Uge Arbejdsområde Afleveringer Uge 32-33 Præsentation af dig (Udsmykning i klassen) Brevet om dig 33-36 Soldater græder ikke Arbejde med opgaver

Læs mere

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr

Kultur og samfund. Tro og Ritualer. Totemdyr Tro og Ritualer Totemdyr TRIN 1 Opgave: Lav dit eget totemdyr Lad eleverne lave deres eget totemdyr. De skal selv finde på, hvilke egenskaber dyret skal have. Tag udgangspunkt i følgende spørgsmål Hvad

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Dansk 3. klasse årsplan 2019/2020

Dansk 3. klasse årsplan 2019/2020 Måned Uge nr. Forløb August 33 Sprog og 34 kommunikation Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 12 Kommunikation Dialog Krop og drama Sproglig bevidsthed Læringsmål Kanon Læseforløb

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Menneskets forhold til naturen

Menneskets forhold til naturen Menneskets forhold til naturen Overordnede problemstillinger Naturen er en del af din hverdag. Havregryn, kaffe og smør er alle bearbejdede produkter hentet fra naturen. Meget af det tøj, du har på, er

Læs mere

Spil fødekæde-stratego

Spil fødekæde-stratego Side 1/5 Fag/klassetrin: Natur/teknologi 3.-4. klasse. Omfang: 2-4 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Med denne opgave får eleverne en forståelse af, at jordens organismer

Læs mere

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål FÆLLES mål Forløbet om sprog tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, historie, samfundsfag, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (efter 9. klassetrin)

Læs mere

OM DOKUMENTARFILM. Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM?

OM DOKUMENTARFILM. Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM? OM DOKUMENTARFILM Forberedelsesmateriale til Vild med film 2019 DEL 1 HVAD ER EN DOKUMENTARFILM? Dokumentarfilm handler om virkeligheden. Den viser os ægte følelser, mennesker og oplevelser. Du har helt

Læs mere

Musikforløb for 4. klasse

Musikforløb for 4. klasse Sønderjyllands Symfoniorkester Musikforløb for 4. klasse TEMA 2019: Carl Nielsen eller... LÆRERMATERIALE Carl Nielsen-illustrationer tegnet af Kasper Lundsfryd KÆRE LÆRERE Nu er det snart tid til, at vi

Læs mere

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer

Svimlende store og ok kaotiske kom med til Afrikas megabyer Introduktion og mål (Geografi 7.-9. klasse) Geografi, 7.-9. klassetrin, 2 lektioner (svarende til 90 min. Ellers længere tid, hvis man arbejder tværfagligt med materialet til dansk og samfundsfag) Materialer:

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Trækfuglen Opgaveark Dansk, 3.-4. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Og Børnenes Egen U-landskalender består netop grundlæggende

Læs mere

1. Reflekser som en ninja - om personkarakteristik

1. Reflekser som en ninja - om personkarakteristik 1. Reflekser som en ninja - om personkarakteristik s. 18-39 og s. 4-20 Anslået tidsforbrug: 4-5 uger Eleven kan læse med fordobling Eleven har viden om at læse på, mellem og bag linjerne s. 4-6, 7, 9-10,

Læs mere

Struktur. Den korte fortælling

Struktur. Den korte fortælling Struktur Som mennesker er vi vant til struktur. De fleste af os har udviklet en form for struktur, som vi bruger dagligt for at kunne få vores hverdag til at hænge sammen. Afvigelser kan således fx skabe

Læs mere

Ground Zero - Eksemplarisk læsning

Ground Zero - Eksemplarisk læsning Ground Zero - Eksemplarisk læsning Jens Christensen (4,2 ns) Lone Hørslevs digt Ground Zero er fra digtsamlingen Lige mig fra 2007 5 (Gyldendal). Digtets titel fremkalder umiddelbart billeder hos læseren.

Læs mere

Undervisning i brugen af Cornell-noten

Undervisning i brugen af Cornell-noten Undervisning i brugen af Cornell-noten I denne lektion arbejder I med at skrive for at lære Målet for denne lektion: Du lærer at bruge Cornell-noten til at Eleverne får et Cornell-noteark og udfylder det

Læs mere

To Live and Skate Kabul klasse

To Live and Skate Kabul klasse To Live and Skate Kabul 6. 10. klasse Skateistan: To Live and Skate Kabul En film om projektet Skateistan i Afghanistan. Skateistan giver mange drenge og piger fra Kabul et frirum ved at undervise dem

Læs mere

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence

Dagens program. 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence Dagens program 1. Didaktiske overvejelser - Hvordan små børn oplever film - Fælles Mål i faget dansk - Udvikling af børns mediekompetence 2. Undervisningsforslag til film: - Drengen i kufferten - Bondegårdens

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDER

FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDER FÆLLES Forløbet om køn og seksualitet tager udgangspunkt i følgende kompetence-, færdigheds- og vidensmål for dansk, historie, samfundsfag, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab:

Læs mere

Salaam Filmfestival byder velkommen til arrangementer med verdensfilm og flerkulturelle oplægsholdere i din kommune.

Salaam Filmfestival byder velkommen til arrangementer med verdensfilm og flerkulturelle oplægsholdere i din kommune. Mer end film 15 kr. pr. billet i biffen SCALA 1-2-3-4 Andreas Bro Salaam Filmfestival byder velkommen til arrangementer med verdensfilm og flerkulturelle oplægsholdere i din kommune. Tag din klasse med

Læs mere

Mad og mennesker. Overordnede problemstillinger

Mad og mennesker. Overordnede problemstillinger Mad og mennesker Overordnede problemstillinger Behov Vi har brug for mad. Den tilfredsstiller vores naturlige, biologiske behov. Maden giver kroppen energi til at fungere. Jo hårdere fysisk arbejde og

Læs mere

Dansk årsplan 16/17 KK

Dansk årsplan 16/17 KK Dansk årsplan 16/17 KK Årsplanen er udarbejdet ud fra Fælles Mål for faget dansk 10, som overordnet indeholder følgende kompetenceområder og kompetencemål: Kompetenceområde Kompetencemål Læsning Eleven

Læs mere

LOGBOG KORTFILM. Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen

LOGBOG KORTFILM. Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen LOGBOG KORTFILM Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen Analysemodel til kortfilm SKA' VI VÆRE KÆRESTER? 1) Filmens dramaturgi A. Filmens handling og fortalte tid - Hvor lang tid varer kortfilmen (fortælletiden)?

Læs mere

Forslag til samtaler om Månestenen

Forslag til samtaler om Månestenen Månestenen #02 Opgaveark Dansk 1.-5. klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Månestenen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Månestenen. Samtale-emnerne

Læs mere

Berettermodellen FILMUGE. Kortfilm

Berettermodellen FILMUGE. Kortfilm FILMUGE Berettermodellen MUST DO - TRICKS - OG ANDET DANSK FAGLIGT 1 2 Anslag: stemningssætter - en lille appetitvækker Præsentation af personer, tid og sted. Uddybning: Lære personerne at kende - kan

Læs mere

Titel: Blæsten har så travlt i dag. Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling

Titel: Blæsten har så travlt i dag. Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling Titel: Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling Søren Eppler har i denne musikvideo sat musik til Halfdan Rasmussens tekst: BLÆSTEN HAR SÅ TRAVLT I DAG I musikvideoen følger vi en dreng gennem

Læs mere

Filmens byggesten - fortsat

Filmens byggesten - fortsat Filmens byggesten - fortsat Sekvens en række af scener, der er bundet sammen af en fælles idé eller et afrundet handlingsforløb. - Overholder kun handlingens enhed (ikke tid og sted). - Har ofte en begyndelse,

Læs mere

Venner 4ever, afsnit 1 Mille

Venner 4ever, afsnit 1 Mille Venner 4ever, afsnit 1 Mille DR1, 2009, 30 min. Alle billeder i denne vejledning er fra tv-udsendelsen. Kort resume af tv-serien Mille er en tv-serie i 10 afsnit á 30 minutter. Serien er en fortælling

Læs mere

Langt borte fra 1.-4. klasse

Langt borte fra 1.-4. klasse 1.-4. klasse Land Canada, 2003 Sprog Dansk tale Censur Ej fastsat af Medierådet Original titel From far Away Instruktion Shira Avni og Serene El-Haj Daoud Varighed 7 min. Niveau 1. - 4. kl. Fag Billedkunst,

Læs mere

Dansk årsplan for 5.A & 5.B 2017/2018 Iqra Privatskole

Dansk årsplan for 5.A & 5.B 2017/2018 Iqra Privatskole Dansk årsplan for 5.A & 5.B 2017/2018 Iqra Privatskole Årsplanen er lavet med udgangspunkt i de nye forenklede fælles mål for faget dansk, hvor omdrejningspunkterne er: Læsning: Eleven kan styre og regulere

Læs mere

Forslag til samtaler om Trækfuglen

Forslag til samtaler om Trækfuglen Trækfuglen Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Trækfuglen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Trækfuglen. Samtaleemnerne

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Årsplan 9. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17

Årsplan 9. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17 Tema: Identitet Uge 32-39 32 styre og regulere sin læseproces og diskutere teksters betydning i deres udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form der passer til

Læs mere

Filmbeskrivelser - Salaam Filmfestival 2011/12

Filmbeskrivelser - Salaam Filmfestival 2011/12 Filmbeskrivelser - Salaam Filmfestival 2011/12 Her kan du læse vores forslag til film i Grenaa og Ørsted under Salaam Filmfestival 2011/12. Vi har også vedhæftet/vedlagt en kort beskrivelse af Salaams

Læs mere

færdigheds- og vidensområde

færdigheds- og vidensområde Fælles mål Forløbet om familier tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, historie, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: Dansk (efter 2. klasse) Eleven kan forberede

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

SCIENCE FICTION FILM JERES FORESTILLINGER OM FREMTIDEN

SCIENCE FICTION FILM JERES FORESTILLINGER OM FREMTIDEN 1 SCIENCE FICTION FILM JERES FORESTILLINGER OM FREMTIDEN Still: Gennem portalen, baggrundsfilm / FILM-X studie 3 Science fiction-genren rummer alt fra hæsblæsende underholdning til både smukke og dystopiske

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

Dansk 5. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 5. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 Social Star 19 33 (fase 2) 34 Kommunikation Dialog (fase 2) It og kommunikation (fase 1) It og kommunikation

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Dansk 3. klasse årsplan 2018/2019

Dansk 3. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Garmanns 33 hemmelighed Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder 12 Læsning Sammenhæng Læringsmål Kanon Læsetræningstekster Træningsøvelser Jeg kan vurdere,

Læs mere

1. Skal vi kigge lidt i spejlet? om personkarakteristik

1. Skal vi kigge lidt i spejlet? om personkarakteristik 1. Skal vi kigge lidt i spejlet? om personkarakteristik s. 11-40 og s. 4-22 Anslået tidsforbrug: 4-5 uger Eleven kan læse med fordobling Eleven har viden om at læse på, mellem og bag linjerne Eleven kan

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Faglig relevans/kompetenceområder

Faglig relevans/kompetenceområder Titel Tema: Fag: Målgruppe: Oprør fra Ghettoen (3) frihed til at være mig Oprør, integration, forelskelse, homoseksualitet, parallelsamfund, generationskløft Dansk, samfundsfag 8.-10. klasse, GU, VU Data

Læs mere

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Skrevet af Asta Sofia Resume Eksil er en ungdomsroman der handler om en ung pige, ved navnet Samantha. Man følger hende gennem fire år, fra hun er 15, tii hun er 18

Læs mere

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min 10-12 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

2. klasse. Børn i verden

2. klasse. Børn i verden 2. klasse Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Det er vores mål, at undervisningen tilrettelægges sådan, at eleverne skal kunne:

Det er vores mål, at undervisningen tilrettelægges sådan, at eleverne skal kunne: Årsplan 4. klasse Dansk 2017/18 Trine Person Det er vores mål, at undervisningen tilrettelægges sådan, at eleverne skal kunne: Deltage aktivt i undervisningen Samarbejde på flere planer Blive medansvarlige

Læs mere

Årsplan Dansk 9. kl. 2017/18

Årsplan Dansk 9. kl. 2017/18 Årsplan Dansk 9. kl. 2017/18 Årsplanen sigter på at opfylde af de i Fælles mål beskrevne kompetencemål for grundskolen(folkeskolen). Fagformål Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse

Læs mere

SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING OG FAMILIEKUNDSKAB

SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING OG FAMILIEKUNDSKAB Fælles Mål 2009 SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING OG FAMILIEKUNDSKAB Fagformål Formålet med undervisningen i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er, at eleverne tilegner sig indsigt i vilkår

Læs mere

Lav flotte fotohistorier om Bangladesh

Lav flotte fotohistorier om Bangladesh Trækfuglen Opgaveark Dansk og Natur/teknologi, Omfang: 1-3 lektioner pr. fotohistorie (Tidsforbruget varierer efter, hvor grundigt I arbejder, og hvor mange fotohistorier I vil lave) Lav flotte fotohistorier

Læs mere

KORTFILM. Logbog 25. NOVEMBER ANNA MARIE hammerumskole

KORTFILM. Logbog 25. NOVEMBER ANNA MARIE hammerumskole KORTFILM Logbog 25. NOVEMBER 2014 ANNA MARIE hammerumskole Analysemodel til kortfilm: min far er bokser 1) Filmens dramaturgi A. Filmens handling og fortalte tid - Hvor lang tid varer kortfilmen (fortælletiden)?

Læs mere

Dyr i bevægelse Fra Fælles Mål 1l læringsmål for forløbet

Dyr i bevægelse Fra Fælles Mål 1l læringsmål for forløbet Dyr i bevægelse Fra Fælles Mål 1l læringsmål for forløbet Fælles Mål for N/T Efter 4.klassetrin Eleven kan relatere natur og teknologi til andre kontekster Eleven kan beskrive enkle naturfaglige og teknologiske

Læs mere