Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer"

Transkript

1 Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer

2 SIDE 2 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 3 Lærervejledning Introduktion I dette forløb skal eleverne stifte bekendtskab med en række måder at hakke, snitte, skære og rive grøntsager på. Samtidig er det hensigten, at eleverne gør sig erfaringer med, hvilke udskæringer der passer godt til forskellige tilberedninger. Forløbet kan være godt at placere først i madkundskabsundervisningen, så I løbende kan vende tilbage til de forskellige teknikker, og eleverne får lejlighed til at øve sig på dem undervejs. Overordnet om materialet Materialet er opbygget med en intention om at gøre det meget lettilgængeligt, så det kræver et minimum at forberede sig. Indledningsvis er der en gennemgang af indholdet i de enkelte undervisningsgange, og hvordan man kan organisere det. Derudover er der inkluderet et teoriafsnit til læreren, der kort berører nogle af de centrale begreber, som man kan konsultere efter behov. Endelig er der udarbejdet en række Kopiark, der skal kopieres og udleveres til eleverne undervejs i forløbet. Kopiarkene rummer forskellige opgaver og opskrifter. Forløbet indeholder ligeledes to videoer, som understøtter undervisningens indhold. Materialet er bygget op omkring to forløb: 1. Udskæringer - snitte, hakke, skære og rive (2 lektioner) 2. Tilberedning og evaluering (2 lektioner) Der er en del små opgaver, og det kan derfor være nødvendigt at holde en rimelig stram tidsstyring. Man kan evt. benytte sig af et ur, der er synligt for eleverne. Det kan både være en hjælp for underviseren og virke motiverende for eleverne at skulle holde sig inden for en tidsramme. Forløbene tager udgangspunkt i madkundskabs kompetencemål. Det kan være en god idé at hænge læringsmålene op i faglokalet, så de er synlige for eleverne, og man løbende kan vende tilbage dem. Derfor indeholder dette materiale også et Kopiark med læringsmålene, der er klar til at printe og hænge op. Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen), Christine Bendix, madkundskabslærer og Lone Feld, madkundskabslærer i Roskilde Kommune.

3 SIDE 4 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 5 Kompetencemål for madkundskab I dette forløb arbejdes der med følgende mål: Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring FORLØB 1 - UDSKÆRINGER: SNITTE, HAKKE, SKÆRE OG RIVE Særlige materialer Kopiark Løg Kopiark 1 Læringsmål Gulerødder Kopiark 2 Udskæringer Hvidkål VIDEO 1: Udskæringer af grøntsager u VARIGHED 2 x 45 MIN. Madlavning Eleven kan anvende madlav- Grundmetoder og madteknik - Fase 1 Eleven kan lave mad ud fra I kan bruge en kniv fornuftigt og forsvarligt. At eleverne arbejder med og holder på kniv VIDEO 2: Grøntsagsudskæringer i retter u ningsteknikker og enkle grundmetoder og og grøntsager, omsætte idéer i madlavningen. teknikker. I ved, hvordan I skærer i skiver, som de har fået demonstreret. Undervisningens opbygning Eleven har viden om grund- stave, julienne metoder og teknikker i madlavning. (tændstikker) og brunoise (små tern) At eleverne anvender de på en smart og rigtige udskæringer OPSTART WORKSHOP 1 WORKSHOP 2 OPSAMLING OPRYDNING sikker måde, og I kan vise det. i 2. undervisningsgang. 10 minutter 40 minutter 20 minutter 10 minutter 10 minutter I kan vurdere, hvilken udskæring der passer bedst til hvilken 1 tilberedning. OPSTART - 10 minutter 1. Start med at skrive dagens program på tavlen og gennemgå det med eleverne. Workshop 1 - Udskæringer Workshop 2 - Smag og anvendelse Opsamling på workshop 2 Oprydning 2. Gennemgå læringsmålene (Kopiark 1) for hele forløbet med eleverne. Læringsmålene hænges op i faglokalet, så de er synlige for eleverne.

4 SIDE 6 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 7 2 WORKSHOP 1-40 minutter Til denne workshop hører video 1, hvor eleverne bliver introduceret til, hvordan man håndterer en kniv, samt hvordan man laver udskæringerne; julienne, brunoise og japan-snit. 3 WORKSHOP 2-20 minutter I denne workshop skal eleverne smage på forskellige grøntsagsudskæringer og vurdere deres anvendelsesmuligheder. Hertil hører video 2, hvor eleverne kan se, hvordan man kan bruge grøntsagsudskæringerne i retter. 1. Del eleverne i grupper af to hvert makkerpar går sammen om et skærebræt og en kniv. Om muligt kan du printe udskæringerne på side 11 og 12 i farver til eleverne. 1. Se video 2 2. Udlever Kopiark 2 og forklar opgaven. 3. Eleverne arbejder i samme grupper, og udfylder skemaet. 2. Bed eleverne om at skrælle et løg og fire gulerødder pr. par. Del et hvidkålshoved i otte - hvert elevpar får et ⅛ kålhoved at arbejde med. 3. I ser video 1. Du supplerer ved at demonstrere for eleverne, hvordan man håndterer et rivejern, samt hvordan man laver de resterende udskæringer på side 11 og 12. Gennemgå så mange det er muligt ift. tid og udstyr. 4 OPSAMLING - 10 minutter 1. Med udgangspunkt i videoen og elevernes besvarelser på Kopiark 2 laver I en opsamling i klassen. Du kan evt. stille eleverne følgende spørgsmål: - Var der noget i filmen, som I undrede jer over? - Brugte I noget, som I havde set i filmen, da I skulle udfylde kopiarket? 4. Herefter skal eleverne gentage og som minimum demonstrere følgende: Hakke løg fint. Skære en gulerod i skiver, stave, julienne (tændstikker) og brunoise (små tern). Hvordan man med en tyndskræller kan lave fine, tynde strimler. Skære hvidkål i strimler. Fint- og groftrevet gulerod. 5 OPRYDNING - 10 minutter 1. Eleverne vasker op og rydder op. Eleverne lægger udskæringerne frem på små tallerkner. 5. Hvis der er tid til overs, kan du evt. opfordre parrene til selv at finde på en udskæring af en gulerod. 6. Tag en runde, hvor hvert par viser deres udskæring, og hvordan de har skåret udskæringen.

5 SIDE 8 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 9 FORLØB 2 - TILBEREDNING OG EVALUERING Særlige materialer Kopiark Råvarer, jvf. opskrifter Kopiark 3 Opskrift: Ovnkartofler Kopiark 4 Opskrift: Coleslaw Kopiark 5 Evalueringsspørgsmål VARIGHED 2 x 45 MIN. 3 SPISE OG EVALUERE - 20 minutter 1. Mens der spises, kan I tale om: Udskæringens betydning for konsistensen. Hvordan fungerede udskæringerne i de to opskrifter? Var der nogen, der ville have valgt en anden udskæring? 2. Eleverne besvarer sammen med deres makker evalueringsspørgsmålene på Kopiark 5. Besvarelserne gennemgåes samlet. Undervisningens opbygning OPRYDNING - 10 minutter 1. Eleverne vasker op og rydder op. OPSTART ARBEJDE I KØKKENET SPISE OG EVALUERE OPRYDNING 10 minutter 50 minutter 20 minutter 10 minutter 1 OPSTART - 10 minutter 1. Start med at skrive dagens program på tavlen og gennemgå det for eleverne: Arbejde i køkkenet Spise og besvare spørgsmål Oprydning 2. Hvad lærte I sidst? Genopfrisk læringsmål. 3. Gennemgå opskrifterne med eleverne (Kopiark 3 og 4). Eleverne sættes sammen to og to. 2 ARBEJDE I KØKKENET - 50 minutter 1. Eleverne arbejder med de to opskrifter.

6 SIDE 10 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 11 TEORI OG KOPIARK Teori Håndtering af kniv og rivejern Her er nogle forslag til, hvad du kan komme omkring, når du underviser eleverne i, hvordan de skal håndtere en kniv og et rivejern. Eleverne skal altid huske at bruge et skærebræt. Læg evt. en fugtig klud eller køkkenrulle under skærebrættet, så det ikke glider. Eleverne skal, så vidt muligt, starte med at skære grøntsagen til, så der opstår en flad side, der ligger stabilt på skærebrættet. Eleverne skal være forsigtige, når de vasker knive og rivejern, så de ikke skærer sig. Det er vigtigt, at eleverne går korrekt med kniven, hvis de skal bevæge sig rundt i lokalet med den, altså nedad langs siden. Et rivejern er små knive, hvor man bevæger grøntsagen i stedet for kniven. Udskæring Udskæringsteknikker er som regel nemmest at vise i praksis. Derfor er der til dette materiale lavet en video, der viser udvalgte udskæringer. Hvis du ønsker inspiration til andre udskæringsteknikker, kan du finde anvendelige videoer på disse sider: madbio.com kvalimad.dk gocook.dk mitkokkeri.dk Japan-snit Det såkaldte japan-snit kan være svært at afkode ud fra et billede. Læg guleroden horisontalt foran dig. Lav et 45 graders snit igennem guleroden. Rul nu guleroden en kvart omgang og lav et nyt skråt snit. Fortsæt med resten af guleroden. Det lyder mere kompliceret på skrift end det er. Ved denne udskæring får du et dekorativt, uenst resultat. Ved tilberedning får guleroden både en mør og knasende del, der giver en anderledes oplevelse i munden. Japan-snittet bliver også demonstreret i video 1.

7 SIDE 12 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 13 Udskæringer Tykke skiver Tynde skiver Stave Japan-snit Tynde strimler Spiralskåret Bedst ved lidt længere Kort tilberedning Spises rå Uregelmæssigt snit Laves med kartoffelskræller Kræver særlig tilberedning Tilberedes i kort tid, f.eks. Server gerne med noget at der giver forskellige tekstur Brug i salat grøntsagsskærer God i gryderetter i lidt fedtstof dyppe i God i gryderetter, stegt og Spises rå med dressing vendt i en dressing eller vendt i pasta lige inden Julienne Brunoise Skråsnit Groft revet Fint revet servering Kort tilberedning Kort tilberedning Spis gerne rå i salat Spis rå med dressing Spis rå med dressing God i wokretter Bruges i supper eller risotto God med en dressing Kan også bruges i kødsovs Kan også bruges i bagværk

8 SIDE 14 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 15 Kopiark 1 Kopiark 2 LÆRINGSMÅL MADKUNDSKAB UDSKÆRINGER Efter dette forløb om udskæringer er det målet at: I kan bruge en kniv fornuftigt og forsvarligt. I ved, hvordan I skærer i skiver, stave, julienne (tændstikker) og brunoise (små tern) på en smart og sikker måde, og at I kan vise det. Samt ved, hvordan I bruger et rivejern. I kan vurdere, hvilken udskæring der passer bedst til det resultat og den situation, det skal bruges i. I skal nu smage på de forskellige udskæringer af guleroden. 1. Start med at smage på julienne. Vurder, hvordan de er at spise. Hvordan er konsistensen? Hård, blød, knasende eller noget helt fjerde? 2. Skriv din vurdering i skemaet. 3. Snak med din makker om, hvad udskæringen egner sig til. Egner den sig til at koge, stege, spise rå i for eksempel en sandwich eller hvad synes I? 4. Fortsæt med de andre udskæringer. Gulerødder Hvordan er de at spise? Hvad egner de sig til? Julienne (tændstikker) Skiver Stave Brunoise (små tern) Jeres egen udskæring Tynde strimler Fintrevet Groftrevet

9 SIDE 16 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 17 Kopiark 3 Kopiark 4 OPSKRIFT: OVNKARTOFLER OPSKRIFT: COLESLAW Du skal bruge: Sådan gør du: Du skal bruge: Sådan gør du: Ingredienser Tænd ovnen på 200 almindelig ovn. Ingredienser Snit hvidkål meget fint. 2-4 kartofler (gerne lidt store) Tag en bageplade og læg bagepapir på. 250 g hvidkål Skær 1 gulerod i meget fin julienne 3 tsk olivenolie Skrub kartoflerne med en ren svamp. 2 gulerødder (tændstikker). 1 tsk salt Vælg 2-3 forskellige udskæringer, som du 1 æble Skær æblet i brunoise (små tern). Lidt peber vil skære dine kartofler ud i (f.eks. julienne, ½ løg Riv 1 gulerod groft. skiver, pommes frites). Snit løget i meget fin brunoise (små tern) Køkkengrej Skær kartoflerne. Til dressing eller riv groft. 1 plastikpose Kom 1 tsk olie, lidt salt, lidt peber og den ene ½ dl mayonnaise Kom alle ingredienserne til dressingen i en 1 ren svamp udskæring kartofler i en pose. 1 dl A38 eller skyr skål og rør dressingen sammen. 2 skærebrætter Ryst posen godt, så olien er fordelt på ½ tsk sukker eller honning Kom grøntsagerne i skålen med dressingen og 2 grøntsagsknive kartoflerne. ½-1 tsk sennep bland godt sammen. 1 bageplade Læg kartoflerne på en tredjedel af en ½ tsk karry Bagepapir bageplade med bagepapir. ½ tsk gurkemeje Gør det samme med de andre udskæringer 1-2 tsk frugt- eller vineddike eller citronsaft og læg dem hver for sig på bagepladen. ½ tsk salt Bag kartoflerne ved minutter ved 200. Køkkengrej VIGTIGT 2 skærebrætter Kartoflerne skal have forskellig tid alt efter, hvilken 2 grøntsagsknive udskæring I har valgt. Hold derfor øje med kartof- 1 rivejern lerne. Kartoflerne er færdige, når de er lysebrune 1 skål og møre. Grydeske TIPS Coleslaw bliver bedre, hvis det trækker lidt i køleskabet, og det kan sagtens gemmes til næste dag.

10 SIDE 18 Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 19 Kopiark 5 EVALUERINGSSPØRGSMÅL 1. Nævn to eksempler hvor I vil bruge julienne som udskæring: 2. I skal have gulerødder og agurk med i madpakken, hvordan vil I skære dem ud? 3. I skal have rå hvidkål i en salat til en middag, hvordan vil I skære det? 4. I skal tilberede rodfrugter i ovnen som tilbehør til frikadeller, hvordan vil I skære dem? 5. Der skal rå løg i jeres salat, hvordan vil I skære det? 6. Der skal tomat i en sandwich, hvordan vil I skære den?

11

Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer

Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer Mad kund skab Undervisningsforløb om udskæringer SIDE 2 Undervisningsforløb om udskæringer Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen), Christine Bendix, madkundskabslærer

Læs mere

Undervisningsforløb om udskæringer

Undervisningsforløb om udskæringer Undervisningsforløb om udskæringer Udarbejdet af Madkulturen og Roskilde Kommune SIDE 2 Undervisningsforløb om udskæringer Materialet er udarbejdet i samarbejde mellem Rasmus Dalsgaard, fagkonsulent (Madkulturen),

Læs mere

agurk gulerod grøntsager

agurk gulerod grøntsager Opgave : Grove og fine grøntsager Fine grøntsager som agurk og tomat indeholder mere vand end grove grøntsager som gulerod og kål. Find ud af, hvor meget vand du kan presse ud af en agurk og af en gulerod.

Læs mere

Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød.

Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød. KlimaKøkken Her får du seks opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson om vinteren. Der er både retter med og uden kød. Du kan finde flere opskrifter på klimavenlig mad på nettet. Her

Læs mere

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g.

Salat og dressing. Dressing. Regionshospitalet Viborg, Skive, Kjellerup Børneafdelingen. Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Salat og dressing Dressing Vælg dressing med højst 5 g fedt pr. 100 g. Færdigkøbt dressing Fedtfri dressing eller dressing med max. 5 % fedt. Dressingpulvere beregnet til omrøring med olie eller creme

Læs mere

Sund og varieret kost

Sund og varieret kost Karrysuppe med ris 2 spsk. olie 1-2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. karry 1 tsk. chili 1 bouillonterninger 2 pakker hakkede tomater 1 l. vand 100 g. ris 2 porre i tynde ringe Der kan evt. tilsættes kylling i

Læs mere

til 4 elever Sådan gør du

til 4 elever Sådan gør du Opgave 2: Kød og god hygiejne i køkkenet Læs opskriften på `Åben burger grundigt igennem (se nedenfor). Markér de punkter i opskriften, hvor det er særligt vigtigt at holde en god hygiejne, når du laver

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG Bløde løg 10 g smør 4 zittauerløg i halve, tynde ringe (ca. 300 g) ½ tsk. groft salt 3 dl vand Hakkebøffer 15 g smør 600 g hakket oksekød ¼ tsk. groft salt friskkværnet peber

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

Så skal der laves mad med løg

Så skal der laves mad med løg Forløb: Smagen af løg Aktivitet: Så skal der laves mad med løg Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling 0 Så skal der laves mad med løg Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine

Læs mere

2. Skær kartoflen over i to halve. Find kork, marv og barklagene.

2. Skær kartoflen over i to halve. Find kork, marv og barklagene. Opgave : Undersøg kartoflen Du skal nu undersøge kartoflen.. Se på kartoflen. Beskriv dens skræl. Er skrællen tyk eller tynd?. Skær kartoflen over i to halve. Find kork, marv og barklagene.. Skræl de to

Læs mere

Opgave 1: Udskæringer af kylling

Opgave 1: Udskæringer af kylling Opgave 1: Udskæringer af kylling Undersøg, hvilke udskæringer af kylling, I kan købe i supermarkedet. Tag fotos af pakkerne, men husk at spørge personalet i butikken om lov først. Udfyld skemaet. Fersk

Læs mere

Skinketortilla med sennepscreme

Skinketortilla med sennepscreme Skinketortilla med sennepscreme Ingredienser 100 g friskost med højst 4 % fedt 1 spsk. sød fransk sennep 1 tsk. dijonsennep Salt og peber Fyld 2 blade icebergsalat 1 stor gulerod (ca. 100 g) ½ grøn peberfrugt

Læs mere

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver

Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Strimler af nakkekotelet. med. kartoffelskiver Aftensmad Madpakkeforslag Kokkelærens madplan Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekoteletter Klassisk med asparges æggekage med og kartofler bacon Laks fra i fredags med agurkedressing Strimler af

Læs mere

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet.

Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Morgenmad Her får du ideer til din morgenmad, som er nemt og hurtigt at lave. De forskellige ideer kan mikses og kombineres med andet. Yoghurt naturel (evt. blandet med fromage fraiche) med fiberdrys og

Læs mere

VILDMOSEKARTOFFELFESTIVAL 14. OKTOBER 2017

VILDMOSEKARTOFFELFESTIVAL 14. OKTOBER 2017 Menu Forret Kartoffel/løg suppe m/drys af chorizo og persille + flûte Hovedret Krydderkam Knuste kartofler med estragon Røde kartofler i urtemayonnaise Nye kartofler i urtepuré med rug knas Coleslaw med

Læs mere

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler

Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Ovnbagt laks med squash og agurkedressing. kartofler. surt Kolde hasselbagte kartofler Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Kokkelærens madplan mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Nakkekotelet Broccoli og Espressostegt Spaghetti med stegte løgtærte med

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya

Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya KYLLING PIE MED GRØN SALAT 1 hel kylling 3 løg 1½ dl hvedemel

Læs mere

OPSKRIFTER FARSEREDE PORRER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER FARSEREDE PORRER. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41 MESTERSLAGTERENS FARSEREDE PORRER 3-4 porrer 600 g hakket svinekød 1 æg 1½ spsk. mel 1 dl havregryn Ca. 1 dl vand 1 tsk. salt ¼ tsk. peber 50 g rasp Lidt olie Porrerne skylles og renses. Skæres i stave på ca. 7 cm længde,

Læs mere

FLERE NEMME OPSKRIFTER MED LAKS OG TORSK FISKE- FARS

FLERE NEMME OPSKRIFTER MED LAKS OG TORSK FISKE- FARS FLERE NEMME OPSKRIFTER MED LAKS OG TORSK FISKE- FARS HAR DU UDFORDRET DIN FISKEFARS? ELLERS KAN DU GØRE DET NU Der skal så lidt til at pifte en fiskefars op eller anvende farsen på en anden måde - prøv

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Madlavningsaften

Madlavningsaften Madlavningsaften 25.10.17 Grov madtærtebund - 1 stk. Tærtefyld - 1 tærte Bagte rødbeder og græskar med timian - 4 prs. Groft brød - 8 stk. Rullet dampet fiskefilet - 4 prs. Salat - 4 prs. Frugtspyd 30

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Kartoffel/sellerimos. 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille.

Kartoffel/sellerimos. 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille. Kartoffel/sellerimos 1 kg kartofler 1 selleri 1/2-1 dl mælk eller fløde evt. 30 g smør Salt og peber 1 bundt persille. Kartofler og sellerien skrælles, ternes og koges i i usaltet vand til alt er helt

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38 MESTERSLAGTERENS ITALIENSKE KØDBOLLER I FAD 600 g hakket kalv og flæsk 2 æg 2 løg 3 dl mælk 30 g hvedemel 1 dl rasp Friskkværnet peber Kartoffelsalat 800 g små kartofler 1 dl hakket bredbladet persille 1 tsk. citronsaft

Læs mere

Til middag hos... Aktivitets-overview

Til middag hos... Aktivitets-overview Aktivitet: Til middag hos... Fag: Madkundskab Klassetrin: Mellemtrin, Udskoling Side: 1/14 Til middag hos... Forfattere: Martha Freja Andreassen, Rasmus Petersen Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer:

Læs mere

buffet til 70 personer

buffet til 70 personer k o o c o g t n a r u a t res buffet til 70 personer menu - til buffet for 70 personer 1. røddernes suppe med rugbrødscroutoner 2. salat med grønne bønner og tomater 3. spidskålssalat med bacon 4. urtemos

Læs mere

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 nøglehuls retter 1 Oksekødsgryde Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Oksekødsgryde Det skal du bruge (4 pers.) 400 g SMAGFULD hakket oksekød 3-7% 1 spsk. olie 1 stort skrællet groft hakket løg (ca. 90 g)

Læs mere

og peber. 8. Kom smørret i en stor gryde, 17. Til pynt: Tag de grove blade og smelt det.

og peber. 8. Kom smørret i en stor gryde, 17. Til pynt: Tag de grove blade og smelt det. Du skal bruge 1 stk. løg 1. Vask hænder. 11 Kom laurbærbladet, 1 fed hvidløg 2. Find alle ingredienserne vand og hønsebouillon 2 stk. gulerødder frem. terningerne i gryden og rør. Ca. 250 g selleri 3.

Læs mere

BURGER MED FRITTER. 1 Portion

BURGER MED FRITTER. 1 Portion DRENGERØVSMAD BURGER MED FRITTER 1 Portion Ingredienser 1 bagekartoffel (125 g) 1 tsk. olie (5g) 100 g hakket oksekød Salt, peber 1 skive ost 30+ 1 stor fuldkornsburgerbolle Sennep Ketchup 2 sprøde salat

Læs mere

Hvad sker der med de forskellige grøntsagers smag?

Hvad sker der med de forskellige grøntsagers smag? på grøntsager Hvad sker der med de forskellige grøntsagers smag? Opgave 1: Når du tilbereder rodfrugter, ændrer de smag og konsistens. Undersøg smag og konsistens, når rodfrugterne er stegt, kogt og bagt.

Læs mere

OPSKRIFTER KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 43 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 43 MESTERSLAGTERENS KRYDREDE FRIKADELLER MED FLØDETOMATSAUCE OG PASTA 600 g hakket skinkekød 1 æg 1 dl hvedemel 1 dl skummetmælk 3 fed hvidløg 3 spsk. frisk oregano 3 spsk. frisk basilikum 1 tsk. salt ½ tsk. peber 150 g mozzarella

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

OPSKRIFTER ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46 MESTERSLAGTERENS ITALIENSK KØDSOVS MED SPAGHETTI 600 g hakket oksekød 1 stort bundt persille 2 løg 2 gulerødder 2 stilke bladselleri eller et stykke Knoldselleri 3-4 fed hvidløg 2 spsk. olivenolie 3 dl vin (rød eller hvid)

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Palmekål og baconristede rodfrugter med timian

Palmekål og baconristede rodfrugter med timian 1 Palmekål og baconristede rodfrugter med timian 150 g bacon i tern 1 spsk olie 2 fed hvidløg 4-6 jordskokker eller lidt selleri 2-3 mindre rødbeder gerne stribede 2 gulerødder 1 bundt palmekål 2 æbler

Læs mere

Madplan feb. 1. Madværkstedets. Kødboller i tomatsauce med spaghetti og kakisalat. Farseret porre med råmarinerede bær

Madplan feb. 1. Madværkstedets. Kødboller i tomatsauce med spaghetti og kakisalat. Farseret porre med råmarinerede bær Madværkstedets feb. 1 Farseret porre med råmarinerede bær Kødboller i tomatsauce med spaghetti og kakisalat Vietnamesiske forårsruller med peanutdressing feb. 1 Dag 1 Farseret porre med råmarinerede bær

Læs mere

Kostplan 1. Trimester, Dag 1

Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Kostplan 1. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En halv grovbolle med et tyndt lag smør og en almindelig skive ost 30+ En halv grovbolle med et tyndt lag smør og 2-3 tsk marmelade 100 gram vindruer Mellemmåltid

Læs mere

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber

Spansk tortilla i ovn. 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat. Salt og peber Spansk tortilla i ovn 4 pers. 2 bagekartofler 1 løg 1 spsk olivenolie 1 rød peberfrugt 6 æg 100 g frisk spinat Salt og peber 1. Sæt ovnen på 175 2. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern 3. Pil løget

Læs mere

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens Indbagt oksefars med salat 500 g hakket oksekød 2 løg 500 g friske champignoner Salt og peber 200 g butterdej 4 spsk. rapsolie Salat 4 tomater 1 agurk 2 peberfrugt 1 hovedsalat 1 ds majs Skyl champignon

Læs mere

UD SKO LING LOMA UD SKO LING LOMA UNDER VISNING SUND UNDERVISNING LOMA MAD CASE SUND LOMA-MAD OG PROTEINER

UD SKO LING LOMA UD SKO LING LOMA UNDER VISNING SUND UNDERVISNING LOMA MAD CASE SUND LOMA-MAD OG PROTEINER CASE - OG PROTEINER - Eleverne kan tilegne sig viden om sund mad med vegetabilske proteiner, således at de kan omsætte denne viden til - og træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed på skolen. FORSLAG

Læs mere

Opskrifter. Farspandekage og smørdampede grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41. mesterslagterens

Opskrifter. Farspandekage og smørdampede grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 41. mesterslagterens Farspandekage og smørdampede grøntsager 600 g hakket kalv og skinke 2 spsk. hvedemel 1½ spsk. fintrevet zittauerløg 1½ tsk. groft salt Friskkværnet peber 1 æg eller 2 æggehvider 2 dl mælk 50 g smør Smørdampede

Læs mere

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder

Madværkstedets. Madplan sept. 2. Chilikylling med blomkålsris og jalapeños. bagte søde rødder Madværkstedets sept. 2 Fyldt mørbrad med bagte søde rødder Chilikylling med blomkålsris og jalapeños September 2 Dag 1 Fyldt mørbrad med søde rødder Dag 2 Dag 3 Chilikylling med blomkålsris og jalapeños

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Karrysuppe Pizza med Fiskefilet Hamburgerryg Omelet med med kylling fra

Læs mere

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C.

Knasende sund Pizza. Forvarm ovnen til 220 grader C. Sunde Opskrifter Knasende sund Pizza 2 dl Hvedemel 3 dl Fuldkornsmel 25 g Gær 1 spsk Olivenolie 2 dl Lunkent vand 1 2 tsk Sukker 1 tsk Salt Forvarm ovnen til 220 grader C. Opløs gæren i det lunkne vand,

Læs mere

Madplan Juni 1. Madværkstedets. Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling. Pizzabøf med pasta og græsk salat

Madplan Juni 1. Madværkstedets. Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling. Pizzabøf med pasta og græsk salat Madværkstedets Juni 1 Pizzabøf med pasta og græsk salat Bagte søde kartofler med helstegt citronkylling Kokospande med appelsinmarinerede svinekoteletter Juni 1 Dag 1 Pizzabøf med pasta og græsk salat

Læs mere

Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød.

Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød. KlimaKøkken Her får du fem opskrifter på klimavenlige retter med råvarer, der har sæson tidligt på foråret. Der er både retter med og uden kød. Du kan finde flere opskrifter på klimavenlig mad på nettet.

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER OKSEKØDSTÆRTE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 39 MESTERSLAGTERENS OKSEKØDSTÆRTE 600 g oksekød 1-2 løg, i skiver 1-2 peberfrugter 1 lille ds. koncentreret tomatpuré 1 dl. vand salt, peber, merian 2 fed hvidløg 5 pl. Butterdej ca. 5 tomater 100-150 g reven ost. Svits løgene

Læs mere

Pip i madkassen. Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40. www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry.

Pip i madkassen. Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40. www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry. Pip i madkassen Rose Poultry A/S Tværmosevej 10 7830 Vinderup Telefon 99 95 95 95 Fax 99 95 95 40 www.rosepoultry.dk, rose@rosepoultry.dk Mere end bare madpakker! Vi har udviklet en håndfuld lækre og sunde

Læs mere

Hakke- / Rivejern. Model Nr.: 1995. 10-i-1 til køkkenet. Tern, skiver, strimler, bånd, kvarte og ottendedele -- alle funktioner i ét og samme sæt!

Hakke- / Rivejern. Model Nr.: 1995. 10-i-1 til køkkenet. Tern, skiver, strimler, bånd, kvarte og ottendedele -- alle funktioner i ét og samme sæt! Hakke- / Rivejern Model Nr.: 1995 10-i-1 til køkkenet Tern, skiver, strimler, bånd, kvarte og ottendedele -- alle funktioner i ét og samme sæt! BETJENINGSVEJLEDNING Kære kunde! Normalt tager det lang tid

Læs mere

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt?

Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Naturens spisekammer: Æbler hvordan gemmer vi sæsonens frugt? Læringsforløbet handler om hygiejne med omdrejningspunktet at hente og gemme sæsonens råvarer i naturen. Eleverne skal lære, at de også kan

Læs mere

Opskrifter. Små farsbrød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33. mesterslagterens

Opskrifter. Små farsbrød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 33. mesterslagterens Små farsbrød med bacon 600 g hakket kalve- og skinkekød 1 lille løg, ca. 50 g 2 stilke blegselleri 1-2 fed hvidløg ½ citron 1-2 tsk. karry ½ tsk. salt ¼ tsk. peber 1-2 gulerødder, ca. 100 g 50 g tørrede

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer Go mad med Holm: Madplan for uge 18 Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 700 g kartofler, kogte 250 g gulerødder, kogte 100 g smør 900 g hakket oksekød 2 løg, finthakket

Læs mere

Grøntsager og kostfibre

Grøntsager og kostfibre Grøntsager og kostfibre Patientinformation Grøntsager Grøntsager, og især de grove grøntsager, indeholder mange kostfibre. Det er derfor godt at spise mange af de grove grøntsager og gerne flere gange

Læs mere

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna

Mine noter. Madværksted. Sund hverdagsmad. v/ Sara & Nanna Mine noter Madværksted Sund hverdagsmad v/ Sara & Nanna Fiskelasagne Tortillas med avocado og tun Opskrifter Fyldte peberfrugt Kilde: madlaboratoriet.blogspot.dk Fiskelasagne : 1 porre ½ spsk. olie 2 gulerødder

Læs mere

Madplan nov. 1. Madværkstedets. Tunfrikadeller med pastasalat og dressing. Koteletter i fad med tomatsauce og ris

Madplan nov. 1. Madværkstedets. Tunfrikadeller med pastasalat og dressing. Koteletter i fad med tomatsauce og ris Madværkstedets nov. 1 Koteletter i fad med tomatsauce og ris Tunfrikadeller med pastasalat og dressing Culottesteg med stegte svampe, jordskokcreme og kartoffelbåde November 1 Dag 1 Koteletter i fad med

Læs mere

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde

Uge 7. Indkøb. Basis. Rema1000. Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Denne uge består madplanen af: Uge 7 Rodfrugtlasagne Nakkekam med citron og bagte kartofler Alt i en gryde Rødspættefilet Helstegt kylling i ovn Risotto med kylling og ærter Kinesiske kyllingewraps Indkøb

Læs mere

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID

SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID SPIS FISK I SÆSON 6 NEMME RETTER MED DANSK FISK TIL DEN KOLDE TID FISH TACO MED VESTERHAVS- TORSK 400 g vesterhavstorsk i filet 1 dl sesamfrø 2 spsk vegetabilsk olie ½ bundt koriander, groft hakket 2 dl

Læs mere

Ingredienserne til farsen røres sammen, formes til frikadeller og steges på panden

Ingredienserne til farsen røres sammen, formes til frikadeller og steges på panden Frikadeller med flødetomatsauce og pasta 600 g hakket skinkekød 1 æg 1 dl hvedemel 1 dl skummetmælk 3 fed hvidløg 3 spsk. frisk oregano 3 spsk. frisk basilikum 1 tsk. salt ½ tsk. peber 150 g mozzarella

Læs mere

Den økologiske. madpakke

Den økologiske. madpakke Den økologiske madpakke God smag God dag Den daglige madpakke skal ikke bare være sund, sjov, varieret og velsmagende den skal også være både nem at tilberede og nem at spise. Det er ikke nemt! I dette

Læs mere

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt

400 g rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, gulerod, rødbede) 4 tsk olie 2 tsk citronsaft 1 tsk salt Her er opskrifter, så I kan lave mad derhjemme. Det var fantastisk at møde jer. Jeg håber, I huske at bruge Jeres Mad-talenter i køkkenet derhjemme. I kan finde flere opskrifter på www.diaetist-iskov.dk.

Læs mere

Madglæde i hverdagen. 5 opskrifter der sætter mad på bordet i hverdagen

Madglæde i hverdagen. 5 opskrifter der sætter mad på bordet i hverdagen Madglæde i hverdagen 5 opskrifter der sætter mad på bordet i hverdagen Mødrehjælpen, Abel Cathrines Gade 13, 1654 København Opskrifter: Claus Holm, Foto: Winnie Methmann, Portræt: David Bering Marts 2018

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 600 g hakket oksekød 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon

Læs mere

Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag

Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag Side: 1/12 Sanseposer - indpakket duft, tekstur og smag Forfattere: Pia Styrbæk, Klavs Styrbæk Redaktør: Cathrine Terkelsen Faglige temaer: Smagsoplevelser, Smag med alle sanser, Sæt ord på smagen Kompetenceområder:

Læs mere

Kostplan En uge fra Diva Light

Kostplan En uge fra Diva Light Kostplan En uge fra Diva Light Mandag 1 æg ½ avokado Peberfrugt 2 tsk pesto eller nøddeolie 20 gram mandler 1 tomat Kog ægget til det er blødkogt eller hårdkogt, vend peberfrugt og avokado i pesto eller

Læs mere

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens

Opskrifter. Xl koteletter med varm kartoffelsalat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 23. mesterslagterens Xl koteletter med varm kartoffelsalat 4 XL koteletter (svinekoteletter) 1 liter vand 1 kg skrabede nye kartofler Varm kartoffelsalat ¾ dl lagereddike 4 spsk. sirup friskkværnet peber 3 små, nye gulerødder

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme

INDHOLDSFORTEGNELSE. Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme INDHOLDSFORTEGNELSE Smoothie med frugt og bær Kartoffelpizza Ovnbagte rodfrugter med dip Gazpacho Bagte blommer med vaniljecreme Indsæt egne opskrifter FOKUSORD BLENDE RISTE CITRONSAFT Smoothie med frugt,

Læs mere

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens

Opskrifter. Brændende kærlighed. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 38. mesterslagterens Brændende kærlighed 1 kg bacon 4 store hakkede løg 1½ kg melede kartofler 1½ dl skummet- eller minimælk ½ tsk groft salt ½ dl klippet purløg 400 g syltede rødbeder 240 g rugbrød eller andet godt brød Kartoffelmos

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER SPAGHETTI MED KØDSOVS. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS SPAGHETTI MED KØDSOVS 600 g hakket oksekød 3 spsk. olivenolie 1 stk. stort løg 1 stk. gulerod 2 fed hvidløg 1 dåse flåede tomater 1 dl bouillon 1 tsk. oregano 1 tsk. basilikum 1 tsk. salt En smule peber

Læs mere

Vibeke Lund NØGNE SANDHEDER. om smagen af grøntsager - nu med dressing

Vibeke Lund NØGNE SANDHEDER. om smagen af grøntsager - nu med dressing Vibeke Lund Sukkersherif & Sundhedscoach prof.bachelor i human ernæring Slotsgade 65, B2 3400 Hillerød Telefon: 70 28 10 38 mail@thesweetcompany.dk www.thesweetcompany.dk www.facebook.com/ thesweetcompany.

Læs mere

Hillerødmesterskaber i madkundskab

Hillerødmesterskaber i madkundskab Hillerødmesterskaber i madkundskab Opskriftshæfte Kreativitet og konkurrence i samarbejde med Kokkeskolen Nordsjælland 1 Kyllingefrikadeller 300g hakket kylling/kalkun 1 tsk. salt ½ tsk. peber ½ løg. revet

Læs mere

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens

Opskrifter. Sommerfrikadeller. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31. mesterslagterens Sommerfrikadeller 600 g hakket skinkekød 1 tsk salt ¼ tsk. peber 1 æg 1 lille løg 2 dl mælk eller vand 1 dl hvedemel 2 spsk. purløg 2 spsk. dild ¼- ½ rød peberfrugt 1 fed hvidløg evt. lidt Tabascosauce

Læs mere

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer)

Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) Fritatta med kartofler og bønner samt tomatsalat (4 personer) 50 minutter Gryde Sigte Kartoffelskræller spatel Grydelåg Husk at vaske 200 g grønne bønner 1 tsk salt 250 kartofler 2 løg, ca. 150 g 4 tsk

Læs mere

skoleskabet.dk Forret Rimmet laks med hyldebomstkaviar, rygeostcreme, sprøde havreflager og dild Side 1 af 19

skoleskabet.dk Forret Rimmet laks med hyldebomstkaviar, rygeostcreme, sprøde havreflager og dild Side 1 af 19 Forret Rimmet laks med hyldebomstkaviar, rygeostcreme, sprøde havreflager og dild Side 1 af 19 Hovedret skoleskabet.dk Ballotine af kylling, ærter francaise og små kartofler Side 2 af 19 Rimmet laks skoleskabet.dk

Læs mere

Madværksted. Mine noter. Diabetesmad; slankemad. v/sundhedscenter Viborg

Madværksted. Mine noter. Diabetesmad; slankemad. v/sundhedscenter Viborg Mine noter Madværksted Diabetesmad; slankemad v/sundhedscenter Viborg Opskrifter Hjemmelavet mysli 3 Hønsesalat 4 Blomkålshummus 5 Boller i karry 6 Sojalaks med ingefærbønne-gulerodssalat 8 Broccolisuppe

Læs mere

Brug god salt og friskkværnet peber det gælder i øvrigt til alle retter. Og så en god pande (slip-let), som du kan lide.

Brug god salt og friskkværnet peber det gælder i øvrigt til alle retter. Og så en god pande (slip-let), som du kan lide. Go mad med Holm: Madplan for uge 14 Mandag: Fynsk æggekage med gulerødder og blomkål - emmentaler og lidt gris (Med fyldet til æggekage, kan du også bare tømme din grøntbox og komme det på toppen) Æggekagen

Læs mere

Kostplan 2. Trimester, Dag 1

Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Kostplan 2. Trimester, Dag 1 Morgenmad kl. 7.00 En skål yoghurt naturel (200 ml) med 1 dl havregryn, en banan i skiver og 2 spsk rosiner Et stykke groft rugknækbrød med et tyndt lag smør Mellemmåltid kl.

Læs mere

Dette skal du have fast i dit køkken:

Dette skal du have fast i dit køkken: Dette skal du have fast i dit køkken: Olivenolie Eddike (evt. æbleeddike men ikke nødvendigvis) Sukker Salt Peber Hvedemel Dijonsennep Soya BACONWRAPS MED SVAMPE & RØGET SVINEMØRBRAD - 1 pakke wraps (madpandekager)

Læs mere

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig

NEMME ÆG NU NEMME ÆG NU NEMME. Nix pille! Vi har klaret det for dig NEMME NEMME ÆG ÆG NU NU NEMME ÆG NU Nix pille! 15/01/14 08.56 Vi Vi har har klaret klaret det det for for dig dig Vi har klaret det for dig Salade Nicoise med grillstegt tun 4 personer Ingredienser Grillstegt

Læs mere

Opgave 1: Tørrede skiver af æble Du kan nu prøve at lave dine egne tørrede frugter, nemlig tørrede skiver af æble.

Opgave 1: Tørrede skiver af æble Du kan nu prøve at lave dine egne tørrede frugter, nemlig tørrede skiver af æble. Opgave : Tørrede skiver af æble Du kan nu prøve at lave dine egne tørrede frugter, nemlig tørrede skiver af æble. Du skal bruge æbler til 4 elever Sådan gør du. Vask hænder.. Tænd ovnen på 6 grader varmluft..

Læs mere

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie.

Vask svampene og del dem i kvarte. Rist svampene og fennikel af på en pande med lidt olie. Mandag Omelet med friske svampe, ost og fennikel 8 stk. æg 0,5 dl mælk 10 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 1 stk. fennikel, delt i halve og skåret super tyndt 200 gram svampe, som Karl

Læs mere

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.).

Kære Spejdere. Kogebogen er lavet således, at der er to forslag til hver kødtype (hakket kød, kylling osv.). KOGEBOG Kære Spejdere I sidder nu med Proviantudvalgets forslag til retter til aftensmåltidet, der kan laves ud fra de ingredienser, I kan hente i jeres proviantudlevering. Der kan selvfølgelig laves 10.000

Læs mere

Tjek at du selv har: JuleMåltidsKassen indeholder:

Tjek at du selv har: JuleMåltidsKassen indeholder: Sanne Venlov, Søren Ejlersen og Thomas Hess er kokkene bag JuleMåltidsKassen. Vi ønsker jer alle en rigtig glædelig jul! Skriv til info@aarstiderne.com, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til kassen.

Læs mere

Kyllingefilet med saltkogte kartofler og tzatziki

Kyllingefilet med saltkogte kartofler og tzatziki Kyllingefilet med saltkogte kartofler og tzatziki Mandag d. 20 1,250 kg kyllingefilet 100 g fedtstof 2½ agurk 1 tsk. salt 5 fed hvidløg 5 dl creme fraiche 2 spsk. olie Kartofler Kylling: 1. Krydder kyllingefileterne

Læs mere

Tips til frikadeller på nye måder

Tips til frikadeller på nye måder Tips til frikadeller på nye måder Hvederisotto med frikadeller, ærter og tomater 4 PERSONER 8 Tulip Pandestegte MiddagsFrikadeller eller 16 MiniFrikadeller 300 g hvedekerner 6 dl kraftig hønsebouillon

Læs mere

pak maden ind Uhm, Madpakker til aften

pak maden ind Uhm, Madpakker til aften Af Camilla Zarah Lawes. Foto: Columbus Leth. Regi: Bolig & Brocante og privateje Uhm, Madpakker til aften pak maden ind Hvad har butterdej, filodej, serranoskinke, bacon og en stegeso til fælles? De egner

Læs mere

Madværksted. Groft og grønt. v/sundhedscenter Viborg

Madværksted. Groft og grønt. v/sundhedscenter Viborg Madværksted Groft og grønt v/sundhedscenter Viborg Opskrifter Fiskefrikadeller Hjemmelavet grov remoulade Bulgursalat Blomkålssalat Rodfrugtssuppe Grønkålspesto Grønkålssalat Grøntsagsrosti Kerneknækbrød

Læs mere

OPSKRIFTER GRYDERET. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31 MESTERSLAGTERENS. Varm retten op i gryde.

OPSKRIFTER GRYDERET. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 31 MESTERSLAGTERENS. Varm retten op i gryde. GRYDERET 800 g gryderet 400 g rødbeder 200 g selleri 2 syrlige æbler 2 spsk. olie 1 spsk. estragoneddike 1 fed hvidløg, presset 1 spsk. hakket persille Salt og friskkværnet peber Varm retten op i gryde.

Læs mere

Opskrifter. Kalvegryde steg med perleløg og persillekartofler. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22. mesterslagterens

Opskrifter. Kalvegryde steg med perleløg og persillekartofler. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22. mesterslagterens Kalvegryde steg med perleløg og persillekartofler 1,2 kg kalvesteg 200 g perleløg evt. fra glas 1 hakket løg 1 selleri stængel 2 fed hvidløg ½ fl. hvidvin 1 kg kogte kartofler 1 bundt+ persille Brun stegen

Læs mere

Sådan tilbereder du julemad på nye måder

Sådan tilbereder du julemad på nye måder Sådan tilbereder du julemad på nye måder Sund og slank med Lene Hansson: Her får du tips og tricks til den lækre juleand, risengrød og karrysild. Velbekomme Af Lene Hansson, 14. december 2012 03 Andebryst

Læs mere

IndkøbslIsTe. Ugepakken. Uge 8-9. 600 gram frisk pasta 3 stk. løg 500 gram champignon 2.5 dl fløde. 75 gram smør 1 æg 1 bæger fetatern 1 agurk

IndkøbslIsTe. Ugepakken. Uge 8-9. 600 gram frisk pasta 3 stk. løg 500 gram champignon 2.5 dl fløde. 75 gram smør 1 æg 1 bæger fetatern 1 agurk Uge 8-9 IndkøbslIsTe Ugepakken inderholder i denne uge 700 gram mørbradgryde. 4 stk. okseroullade. 4 stk. hamburgerrygkoteletter. 6 stk. marinerede kyllingespyd. 600 gram blandet kalveog skinkekød, friskhakket.

Læs mere

livretter - med kartofler

livretter - med kartofler Opgave 1: Hvad er din livret? Hvad er din livret, og kan du beskrive det særlige ved retten? Hvem laver den, hvornår får du den? Hvornår fik du den første gang? Hvem spiser du livretten sammen med? Hvorfor

Læs mere

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Carne hvidløgsbrød. Karbonader Fisk pakket i. ris. BBQ Rissalat med grøntsager

Kokkelærens Madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Carne hvidløgsbrød. Karbonader Fisk pakket i. ris. BBQ Rissalat med grøntsager Kokkelærens Madplan Aftensmad Madpakkeforslag med rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Tomat suppe Chili con Rodfrugtratatouille Karbonader Fisk pakket i med Carne med spidskål parmaskinke hvidløgsbrød

Læs mere

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser

Eriks Mad og Musik 25.6. 2011 Kogte nye kartofler med dild Ingredienser TEMA: Kar tofler Kogte nye kartofler Ingredienser Eriks Mad og Musik.. 0 Kogte nye kartofler Kartofler Groft salt Smør Evt. persille eller dild TEMA: Kartofler Vask kartoflerne og kog dem men endelig ikke for længe. 0- minutter kan være nok, hvis de er

Læs mere

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat

Madplan Juli 1. Madværkstedets. Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat. Fisk i fad med fennikel salat Madværkstedets Juli 1 Fisk i fad med fennikel salat Flanksteak med timian kartofler og tomatsalat Utraditionel kyllinge tærte med frisk salat Juli 1 Dag 1 Fisk i fad med fennikelsalat Dag 2 Flanksteak

Læs mere