Rapport. Naturundersøgelser. Nordbanen Kortlægning af naturinteresser nær Nordbanen mellem Lyngby og Hillerød Stationer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapport. Naturundersøgelser. Nordbanen Kortlægning af naturinteresser nær Nordbanen mellem Lyngby og Hillerød Stationer."

Transkript

1 Rapport Granskoven Glostrup Danmark T F CVR-nr Naturundersøgelser. Nordbanen Kortlægning af naturinteresser nær Nordbanen mellem Lyngby og Hillerød Stationer. 11. November 2011 Projekt: Udarbejdet Kontrolleret : Palle Grevy, Charlotte Møller, Jeppe Dahl-Nielsen, Morten Christensen : Palle Grevy INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Indledning Kortlægning og vurdering Signalprogrammet Påvirkninger Vægtning af informationer Bilag IV arter Natura 2000 områder Natura 2000 område 139 (Habitatområde 123 og Fuglebeskyttelsesområde F 109) Natura 2000 område 137 (Habitatområde nr.121) Påvirkninger af natura 2000 områder og Bilag IV arter Påvirkninger af forekommende bilag IV-arter Påvirkninger af fuglearter i udpegningsgrundlag til Natura 2000 områder Fredede områder og Naturbeskyttede 3 områder Andre beskyttede områder og arter Vurdering af påvirkninger i fredede områder og arter Appendiks 1-6 Appendiks 1 - Padder Appendiks 2 - Flagermus Appendiks 4 - Øvrige Bilag IV arter Appendiks 3-3 områder Appendiks 5 - Alle beskyttede områder Appendiks 6 - Metodeafsnit for bilag IV-artsundersøgelser udført på strækningen mellem Lyngby og Holte 2011 D M E palle.grevy@grontmij.dk Nordbanen_ Lyngby Hillerød natur kortlægning PDG_13nov2011.doc

2 Side 2 1 INDLEDNING 1.1 Kortlægning og vurdering Det foreliggende notat vedrørende kortlægning af naturinteresser er udarbejdet af Grontmij til Banedanmark til brug ved en VVM-vurdering af Signalprogrammet for strækningen på Nordbanen mellem Lyngby og Hillerød stationer. Notatet er resultaterne af en screening af de naturinteresser, der er forbundet med arter og arealer, der forekommer langs banestrækningen. I forlængelse af kortlægningen foretages en vurdering af, om Signalprogrammet kunne tænkes at påvirke eventuelle naturinteresser i et omfang, som kræver anvendelse af afværge- eller beskyttelsesforanstaltninger. Kortlægningen er foretaget på baggrund af eksisterende viden og data suppleret med enkelte egentlige feltundersøgelser. De områder, hvor der er foretaget egentlige feltundersøgelser omfatter Vaserne, Kattehalemose og naturområder og søer omkring Hillerød station. Vaserne er dog væsentligt mere undersøgt, da dette område indgik i en egentlig naturkortlægning på Nordbanen fra Hellerup til Holte i Ved udarbejdelsen af notatet er der taget udgangspunkt i Miljøportalen 1 og i data fra hhv. Naturdata.dk 2, dofbasen.dk 3 og Fugleognatur.dk 4. Ligeledes er naturundersøgelser omkring Favrholm byudviklingsområde i Hillerød Kommune 2011 inddraget 5. Det skal bemærkes at oplysninger i fugleognatur.dk og dofbasen.dk er indsamlet på baggrund af frivilligt arbejde, og at observationerne ikke er foretaget efter overvågningsprogrammernes tekniske anvisninger. At arter er indberettet for en lokalitet betyder ikke, at andre arter, som ikke er indberettet, også forekommer på lokaliteten. Det gælder især for almindelige arter som eksempelvis knopsvane og blishøne, men gælder også for eksempel for flagermus, der kræver særligt udstyr for en korrekt identifikation, og som privatpersoner sædvanligvis ikke har adgang til. Der er foretaget supplerende kortlægning i form af lytning efter flagermus og eftersøgning af padder. Undersøgelserne af padder er hovedsalig foretaget d. 18. og 19. april Der er lyttet efter flagermus med ultralydsdetektor over en længere periode i aftentimerne. På strækningen mellem Vaserne og Hillerød er der en række lytte punkter udvalgt og besøgt i slutningen af april På strækningen fra Vaserne og syd på til Holte er lyttet væsentlig mere intensivt, med mindst 3 besøg i forår og sommeren 2010.(Se appendiks 6 for metodeafsnit for bilag IVarts undersøgelser udført på strækningen mellem Lyngby og Holte 2010.) Alle registreringer er lavet ved brug af detektoren Pettersson D1000, som er markedets mest avancerede. Og alle fund er dokumenteret med lydfiler. Padder er eftersøgt primært som æg i søer og vandhuller, hvor voksne dyr også er registreret Natur i Favrholm byudviklingsområde. Kortlægning af bilag IV arter. Oktober Hillerød Kommune. COWI A/S.

3 1.2 Signalprogrammet Side Påvirkninger Vurderingerne af de fysiske påvirkninger af naturinteresser, som Signalprogrammet eventuelt vil kunne give anledning til, kan i hovedtræk sammenfattes som beskrevet i det følgende: Signalprogrammet er rettet mod en forøgelse af kørselshastigheden på banestrækningen mellem Lyngby og Hillerød Forøgelsen af kørehastigheden vil være i størrelsesordenen ca. 15 km/time på delstrækninger således at hastighederne vil kunne forøges fra 90 til 108 km/time Signalprogrammet vil ikke medføre øget trafik på strækningen Der vil ikke ske ændringer i sporanlægget som vil inddrage andre arealer end dem, der i dag er omfattet af banestrækningen De anlægstekniske indgreb vil alene være knyttet til etablering af signalanlægget Behovet for udlæg til arbejdspladser vil være begrænset og kun omfatte midlertidige arbejdsarealer Med udgangspunkt i den overordnede beskrivelse af Signalprogrammet er vurderingerne af eventuelle påvirkningseffekter forholdsvis enkle, når det samtidig tages i betragtning at Nordbanen har eksisteret i sin nuværende udformning i mange år, og at de påvirkninger, som kan betegnes som væsentlige, stort set alene er knyttet til ændrede kørselshastigheder. Ændringer i kørselshastighederne i den størrelsesorden, der her er tale om, kan kun vanskeligt forbindes med forøgede barriereeffekter og arealpåvirkninger, som vil kunne have væsentlig betydning for flora og fauna. En afledt effekt kan være knyttet til den forøget støjbelastning beregnet til mellem 1-4 db, som følge af en forøget kørselshastighed. Denne kunne eventuelt have betydning for ynglende beskyttede fuglearter, men antallet af ynglende beskyttede fuglearter langs banen er begrænsede og det må forventes at arterne vil vænne sig til den øgede støj på en måde, der ikke påvirker arternes lokale økologiske funktionalitet væsentligt. 1.4 Vægtning af informationer Som udgangspunkt for kortlægningen af naturinteresser og de tilhørende vurderinger er der fokuseret på Natura 2000 områder med reference til henholdsvis EU Habitatdirektivet og Bilag IV arter, EU Fuglebeskyttelsesdirektivets bilag I arter samt beskyttede naturområder, der er udpeget på baggrund af Naturbeskyttelsesloven par. 3 samt Skovloven med tilhørende bestemmelser vedrørende fredskov.

4 Side 4 2 BILAG IV ARTER I tabel 1 er vist en samlet oversigt over de danske internationalt beskyttede arter og deres forekomst i områder, der grænser op til eller beliggende tæt på Nordbanen mellem Lyngby og Hillerød. I appendiks 1,2 og 3 er de registrerede forekomster af bilag IV arter angivet Tabel 1 Oversigt over arter beskyttet efter habitatdirektivets bilag IV, som forekommer i områder omkring banen. Beskyttelse Dansk navn Latinsk navn Forekomst Natura 2000 område Biller Bilag IV Bred vandkalv Dytiscus latissimus Ikke fundet i området siden 1969 Bilag IV Lys skivevandkalv Graphoderus bilineatus Vaserne 139 Flagermus Bilag IV Brunflagermus Nyctalus noctula Almindelig i hele området 139 Bilag IV Dværgflagermus Pipistrellus pygmaeus Almindelig i hele området 139 Bilag IV Langøret Flagermus Plecotus auritus Sandsynligvis ret almindelig Bilag IV Skimmelflagermus Vespertilio murinus Ret almindelig i hele området 139 Bilag IV Sydflagermus Eptesicus serotinus Ret sjælden Bilag IV Troldflagermus Pipistrellus nathusii Ret almindelig i hele området 139 Bilag IV Vandflagermus Myotis daubentoni Almindelig omkring søerne i 139 området Guldsmede Bilag IV Grøn Mosaikguldsmed Aeshna viridis Fundet i Vaserne, Kattehale mose og ved Allerød BilagIV Stor Kærguldsmed Leucorrhinia pectoralis Vaserne, Kattehale mose, 137, 139 Sønderskov, Børstingerød Krybdyr Bilag IV Markfirben Lacerta agilis Fundet ved Allerød sø Padder Bilag IV Stor Vandsalamander Triturus cristatus Allerød Sø, Vaserne 137, 139 Bilag IV Spidssnudet Frø Rana arvalis Kattehale, Sortemose, 137, 139 Vaserne, Allerød Sø Bilag IV Springfrø Rana dalmatina Ved Hillerød I tabel 1 er ikke alle fauna klasser medtaget. Det gælder feks. fiskefauna som Signalprogrammet ikke forventes at kunne få indflydelse på, og det antages heller ikke at kunne berøre forhold, som vedrører målsætningerne for vandløb og søer i Vandplan Øresund. Som det fremgår af tabellen og appendiks 1, 2 og 3 er der ikke registreret mange bilag IV arter i områderne langs banen. De bilag IV arter, der er registreret i de eksisterende tilgængelige databaser er: Lys Skivevandkalv, 7 flagermusarter, 3 guldsmede, Markfirben, Stor Vandsalamander og Spidssnudet frø. I forbindelse med konkrete feltundersøgelser foretaget af Grontmij i 2010 og 2011 er der for flagermusenes vedkommende registreret syv arter langs banen (dværg-, trold, syd, skimmel, brun-, og vandflagermus, samt langøret flagermus). For flagermusenes vedkommende er flere arter udbredt i hele området. Hovedparten af de øvrige registrerede bilag IV arter knytter sig til de 2 Natura områder, se figur 1.

5 3 NATURA 2000 OMRÅDER Side 5 Banestrækningen mellem Lyngby og Hillerød passerer to Natura 2000 områder, som alle ligger indenfor en afstand af 500 m fra banen, se figur 1. De tre Natura 2000-områder er: Natura 2000 område 139 o Fuglebeskyttelsesområde nr Furesø med Vaserne og Farum Sø o Habitatområde nr. 123 Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov. Natura 2000 område 137 o Habitatområde nr. 121 Kattehale Mose De tre Natura 2000 områder er vist i figur 1 Figur 1 Natura 2000 områder

6 Side Natura 2000 område 139 (Habitatområde 123 og Fuglebeskyttelsesområde F 109) Området Vaserne er omfattet af både Fuglebeskyttelsesområde nr Furesø med Vaserne og Farum Sø samt habitatområde nr. 123 Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov. Området er beliggende umiddelbart op til banearealet nord for Holte Station. Udsyn til Vaserne er vist i figur 1 Figur 2 Vaserne Området er udpeget med henblik på at beskytte 14 habitattyper og 5 arter. Arter og naturtyper i udpegningsgrundlaget for habitatområde H123 og fuglebeskyttelsesområde F109 er vist i tabel 2 Tabel 2: Udpegningsgrundlag for Natura 2000 område 139 og vurdering af relevans i forhold til påvirkninger ved etablering af signalprogrammet. Naturtype/art Relevans Kalkrige søer og vandhuller med kransnålalger Ikke relevant Næringsrige søer og vandhuller med flydeplanter eller store Ikke relevant vandaks Brunvandede søer og vandhuller Ikke relevant Vandløb med vandplanter Ikke relevant 6210.Overdrev og krat på mere eller mindre kalkholdig bund (*: kun Ikke relevant vigtige orkidélokaliteter) Bræmmer med høje urter langs vandløb eller skyggende Ikke relevant skovbryn Hængesæk og andre kærsamfund dannet flydende i vand Ikke relevant Kilder eller væld med kalkholdigt (hårdt) vand Ikke relevant Rigkær Ikke relevant Bøgeskov på morbund uden Kristtorn Ikke relevant Bøgeskov på muldbund Ikke relevant Ege- og blandskove på mere eller mindre rig jordbund Ikke relevant 91D0. Skovbevoksede tørvemoser Ikke relevant 91E0. Elle- og Askeskov ved vandløb, søer og væld Ikke relevant

7 Side 7 Naturtype/art Relevans Skæv Vindelsnegl Ikke relevant Sumpvindelsnegl Ikke relevant Stor Kærguldsmed Relevant Lys Skivevandkalv Ikke relevant Stor Vandsalamander Relevant A081. Rørhøg (ynglende) Relevant A119. Plettet Rørvagtel (ynglende) Relevant 3.2 Natura 2000 område 137 (Habitatområde nr.121) Habitatområde nr. 121 Kattehale Mose er beliggende ca. 400 meter sydvest for banen syd for Allerød Station. Området er udpeget med henblik på at beskytte 5 naturtyper og to arter (heri er ikke indregnet fuglearter). Udsyn til Kattehale Mose er vist i figur 2 Figur 3 På grænsen til Kattehale mose Arter og naturtyper i udpegningsgrundlaget er vist i tabel 3 Tabel 3: Udpegningsgrundlag for Natura 2000 område 137 og vurdering af relevans i forhold til påvirkning fra indførelse af signalprogrammet. Naturtype/art Relevans 3150, Næringsrige søer og vandhuller med flydeplanter eller store Ikke relevant vandaks 3160, Brunvandede søer og vandhuller Ikke relevant 7140, Hængesæk og andre kærsamfund dannet i flydende vand Ikke relevant 7150, Plantesamfund med næbfrø, soldug eller ulvefod på vådt sand Ikke relevant eller blottet tørv 91D0, Skovbevoksede tørvemoser Ikke relevant 1042, Stor kærguldsmed Relevant 1166, Stor vandsalamander Relevant

8 Side 8 4 PÅVIRKNINGER AF NATURA 2000 OMRÅDER OG BILAG IV ARTER Sammenfattende for Natura 2000 naturtyperne kan det siges, at der ikke vil være umiddelbare påvirkninger forbundet med etableringen af Signalprogrammet, som vil kunne påvirke deres fremtidige bevaring. De trusler, der er knyttet til nogle af naturtyperne vedrører deponeringen af kvælstof. Tålegrænserne for de næringsfattige naturtyper, som er karakteriserede ved tørv, hængesæk, tørvemose og brunvandede søer bliver i dag overskredet. Forøgede kørselshastigheder ville kunne medføre forøget kvælstofdeposition nær banelegemet, men da togdriften er elektrificeret er kvælstofdeponeringen ikke et relevant emne i forhold til signalprogrammet. 4.1 Påvirkninger af forekommende bilag IV-arter Insekter Stor kærguldsmed og grøn mosaikguldsmed forekommer på flere lokaliteter langs banen, se appendiks 3, og Nordøstsjælland udgør et kerneområde for begge arter. Konkret er Stor Kærguldsmed fundet i Tokkekøb Hegn. Området mellem Allerød Sø og Sortemosen må derfor formodes at være en spredningsvej for denne art 6. I forhold til de egnede levesteder for guldsmede ligger banen relativt langt væk. Derfor vurderes det, at bestandene af guldsmede ikke vil blive påvirket af en forøget kørselshastighed. Registreringer af de to arter er vist appendiks 3. Flagermus Alle danske flagermus er beskyttede i henhold til Habitatdirektivet, Flere af de arter, der er registreret ved feltundersøgelser vil potentielt have risiko for en øget dødelighed som følge den øgede kørselshastighed på banen. Hvor jernbanen passerer skove og vådområder, vil risikoen for trafikdrab muligvis kunne reduceres igennem afskærmning og en hensigtsmæssig beplantning. Ligeledes vil en generel hensigtsmæssig beplantningsplan langs banen kunne guide flagermusene til sikre under- eller overflyvningssteder, samt gøre uhensigtsmæssige områder mindre attraktive for flagermusene. Generelt er det dog ikke sandsynligt, at en forøget kørselshastighed vil medføre flere påkørsler. De eksisterende køreledninger og standere må antages at blive registreret som et faresignal af flagermus, når de bevæger ind imod banelegemet. Registreringen af flagermus er vist i appendiks 2 Markfirben For det beskyttede markfirben vil en forøget kørselshastighed ikke medføre påvirkninger som afviger fra dem der kendes i dag. Markfirben anvender gerne solrige jernbaneskråninger som levested og må forventes også at krydse selve banen. Der vil derfor allerede i dag ske overkørsler af firben, og det vurderes, at en hastighedsforøgelse ikke vil ændre på antallet af overkørte firben, når frekvensen af tog ikke ændres. Registreringer af markfirben er vist i appendiks 3. Padder De internationalt beskyttede padder, stor vandsalamander og spidssnudet frø, forekommer både i Vaserne og Kattehalemose. Springfrø kendes fra området lige nord for Hillerød, men er ikke med sikkerhed konstateret langs jernbanen. 6 Pers com. Karen Tommerup, Allerød Kommune

9 Side 9 Padder, som vil migrere over banelegemet, vil ikke blive berørt anderledes end i dag. Der vil ske påkørsler af padder i forbindelse med begge lokaliteter, men det vil alle andre forhold lige ske med samme hyppighed som i dag, da frekvensen af tog vil være den samme i fremtiden. I den sammenhæng er det ligegyldigt om påkørslerne sker med 90 eller 108 km/time. Registreringen af padder er vist i Appendiks Påvirkninger af fuglearter i udpegningsgrundlag til Natura 2000 områder De to beskyttede fuglearter, rørhøg og rørvagtel som er knyttet til habitatområdet Furesø og Farum Sø er registreret i nærheden banestrækningen ved Vaserne, men der forekommer ikke faste ynglebestande i området. 5 FREDEDE OMRÅDER OG NATURBESKYTTEDE 3 OMRÅDER Det skønnes, at der i alt er 82 3 områder beliggende i banens nærhed, se tabel 4. Fordelingen af naturtyper blandt de fredede områder ses også af tabellen. De vigtigste områders beliggenhed fremgår af appendiks 4 og 5. Da der ikke er tale om en udvidelse af baneanlægget, vil naturarealerne ikke blive berørt direkte. Tabel 4 Områder med beskyttet natur Type Antal Sø 47 Eng 3 Mose 21 Overdrev 11 I alt 82 I det følgende beskrives de vigtigste beskyttede områder langs banestrækningen. Holmene Holmene er beliggende øst for banen, med Hillerød by som områdets nordlige afgrænsning. Området er fredet med det formål, at holde det fri af bebyggelse med henblik på bevarelse af det åbne landskab. Der har tidligere været gravet tørv i området. Området indeholder gode naturkvaliteter. Den øgede hastighed på togene strider ikke imod fredningen. Derimod vil etableringen af eventuelle midlertidige arbejdspladser og signal-anlæg i området kræve tilladelser. Saltpetermosen og Holmene, Hillerød Saltpetermosen er en større mosaik af naturbeskyttede mosearealer, søer og engområder beliggende ca. 1,5 km syd for Hillerød station vest for jernbanen. På den østlige side af jernbanen er det større skovområde Lille Hestehave som også omfatter det fredede område Holmene, Hillerød 7. Området samlet set rummer væsentlig natur i form af flora og fauna. Banedriften har en negativ effekt på den øst-vestlige spredning, men en øget hastighed vil ikke bidrage med yderligere påvirkninger. 7 Afgørelser reg. nr Fredning vedr. Holmene, Hillerød

10 Side 10 Kattehalemosen Kattehalemosen var oprindelig en højmose, som blev status quo fredet som lysåben tørve-parcelmose af Fredningsnævnet ved en Overfredningskendelse i Kattehale mose indgår desuden i Natura 2000 område nr I 2008 blev Allerød sø-kattehale Mose omfattet af et fredningsforslag 8. Formålet med en fredning af området er: at sikre og forstærke naturværdierne, at sikre offentlighedens adgang til området under respekt af naturværdierne og at området bevares som bynært rekreativt naturområde, at sikre fortsat pleje og gennemførelse af femårige plejeplaner, og at sikre de kulturhistoriske spor efter lergravningen og teglværksperioden. Området har en høj naturkvalitet og fungerer som spredningskorridor mellem Tokkekøb hegn, Allerød sø og Kattehale mose. Banedriften har en negativ effekt på denne spredningskorridor, men en øget hastighed vil ikke bidrage med yderligere påvirkninger. Sortemosen Sortemosen er beliggende i den sydligste del af Tokkekøb hegn. Området ligger nær banen (ca. 50m) i den nordlige del af Allerød by. Arealet er et moseområde med en blanding af fugtig løvskov og områder med højmose. Området har en høj naturkvalitet og fungerer som spredningskorridor mellem Tokkekøb hegn, Allerød sø og Kattehale mose. Banedriften har en negativ effekt på denne spredningskorridor, men en øget hastighed vil ikke bidrage med yderligere påvirkninger. Figur 4 Paddeegnet vandhul ved det militære øvelsesareal ved Høvelte, hvor der er konstateret æg af butsnudet frø og spidssnudet frø Fredeningsforslag 'Allerød Sø Kattehale Mose- Naturmosaik syd og øst for Kattehale' rejst af Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Allerød kommune

11 Side 11 Høvelte, Sandholm, Sjælsmark Høvelte, Sandholm, Sjælsmark fredningen omfatter gamle militære øvelsesarealer. Arealet ligger umiddelbart op ad banen på den nordlige side af strækningen Birkerød - Høvelte. Området er en blanding af sø, eng, mose og overdrev. Fredningens formål er at bevare området fri for bebyggelse samt at sikre natur, kultur og rekreative muligheder. En øget hastighed vil ikke være i strid med fredningen. Etablering af eventuelle arbejdspladser og signalanlæg vil kræve dispensation fra fredningen. Kajerød Det fredede areal Kajerød ligger som en kile imellem Høvelte, Sandholm, Sjælsmark fredningen og Kajerød by. Fredningens formål er at bevare det åbne landbrugslandskab. Arealet danner en grænse for byens udvikling mod vest. En kort strækning af området ligger helt op til baneområdet, men en dispensation i forbindelse med ændring af kørselshastigheder er ikke nødvendig. Dumpedalen Dumpedalen er beliggende øst for Bistrup hegn, og syd for Birkerød. Mod syd gennemskærer banen en lille del af området. Arealet er fredet med henblik på at bevare de mange vandhuller, moser og åbne arealer. En øget hastighed vil ikke være i strid med fredningen. Vaserne Vaserne er ud over at være et EF habitatområde også fredet i henhold til Naturbeskyttelsesloven. Fredningen har til hensigt at holde området åbent og ubebygget. Det fredede areal er beliggende mellem Rudegård og Birkerød. Banestrækningen forløber igennem området. Mod syd grænser arealet op til Furesø, medens området mod nord grænser op til Rudegård samt det fredede område Dumpedalen. Det vil kræve dispensation at opføre nye anlæg i tilknytning til baneanlægget. En øget hastighed på banen vil ikke påvirke fredningen. Geels Skoven Geels Skoven er fredsskov og indgår i fredning fra 1958, der også omfatter Wesselminde og Tyvekrogen 9. Fredningens formål er at sikre/forbedre kulturhistoriske, landskabelige og biologiske værdier og fastholde/regulere almen færdselsret. Geels Skov er et væsentligt rekreativt område og er en hundeskov. Skoven ligger tæt op ad banen fra stien til Skovriddergårdskvarteret og frem til Holte Station. Banestrækningen ligger mellem skoven og Wesselsminde. Lige efter Virum Station findes også et hjørne af Geels Skov, der ligger relativt tæt ved banen. En øget hastighed på banen vil ikke være i strid med fredningen. Bagsværd Sø og Lyngby Sø Bagsværd Sø og Lyngby Sø samt en række andre områder op til søerne er fredet med det formål bl.a. at bevare og forbedre områdets landskabelige og naturmæssige kvaliteter, at sikre og udvikle områdets almene rekreative kvaliteter og friluftsliv, herunder rammerne for rosportsaktiviteter og skabe grundlag for naturpleje og naturgenopretning 10. Lyngby Sø og Mølleåen er beskyttet af Naturbeskyttelsesloven og omfattet af miljømål efter vandplanerne. 9 Afgørelser reg. nr Fredning vedr. Wesselsminde, Geelskov og Tyvekrogen 10 FRS 40/2008. Forslag til fredning af Bagsværd Sø og Lyngby Sø med omgivelser, Kendelse

12 Side 12 Lyngby Sø forløber langs banen på en dæmning, på en ca. 0,5 km lang strækning mellem Lyngby St. og Sorgenfri St. Dæmningen blev ved banens grundlæggelse bygget i selve søen. Derved er Lyngby Sø nu afskåret fra resten af søen på østsiden af Lyngbyvej. Lyngby Sø er 58,7 ha med en maksimal dybde på 3,3 m. Området ved Lyngby Sø er et kerneområde for flagermus med et stort antal flagermus og mange forskellige arter. Området rummer gode raste- og ynlgeområder samt gode fødesøgningsområder. Områderne for flagermus findes på begge sider af jernbanen, hvorfor der vil være flagermus der krydser banen i området. Ved Lyngby Sø findes også Lyngby Åmose som også er fredet 11. I Lyngby Åmose findes højmose-lignende partier, kær, vandhuller og mose, der flere steder er sprunget i skov. Mosen er dannet ved at lavvandede områder af Lyngby Sø blevet dækket med hængesæk af tørvemosser. Efterhånden er store dele af mosen præget af tørbundsvegetation. Lyngby Åmose er et værdifuldt naturområde både med hensyn til botanik, fugle, padder og insekter. En øget hastighed på banen vil ikke stride med de ovennævnte fredninger. Mølleådalen Mølleådalen er fredet 12 med det primære formål at sikre og bevare området på grund af dets væsentlige kulturhistoriske og landskabelige værdier samt fastholdelse og regulering af offentlighedens ret til færdsel i området. Fra Lyngby Sø løber Mølleåen mod øst, og er ført under jernbanen og Lyngbyvejen gennem to broer uden tør passage. Dette er den eneste egentlige forbindelse mellem Lyngby Sø og Mølleådalen på den anden side af Lyngbyvej. Mølleåen løber ud ved Lyngby Mølle, hvor den har karakter af en mølledam. Mølleåen fortsætter på den anden side af Lyngby Hovedgade og gennem Sorgenfri Slotspark ud til Øresund ved Strandmøllen. Broerne over Mølleåen er beskyttede fortidsminder, som en del af det gamle Københavns befæstning. En øget hastighed på banen vil ikke være i strid med fredningen. Øvrige naturområder Banen passerer udover de nævnte Natura 2000 områder og fredninger også en række andre naturområder med høj naturkvalitet og artsdiversitet. Alle beskyttede områder er vist i Appendiks 5. 6 ANDRE BESKYTTEDE OMRÅDER OG ARTER Fredskov Banen passerer og gennemskærer flere fredsskovarealer på strækningen. De primære områder er området nær Vaserne, Bistrup skov, Sønderskov, arealerne omkring Allerød Sø og Kattehale mose, Tokkekøb hegn og skovområdet syd for Holmene, se appendiks 5. Skovområder er hjemsted for en række af de beskyttede dyrearter, især flagermus. Det forventes ikke at signalprogrammet påvirker fredskov, da der ikke inddrages arealer. Vandløb 11 Afgørelser reg. nr Fredning vedr. Lyngby Åmose 12 Afgørelser reg. nr Fredning vedr. Mølleådalen 1. Etape

13 Side 13 Banen krydser 2 beskyttede vandløb. Det ene er beliggende i tilknytning til Vaserne, og et er beliggende nord for Birkerød. Yderligere tangerer banen 2 beskyttede vandløb, hvoraf det ene forløber gennem Bistrup hegn og et andet forløber nordøst for Allerød sø. En række andre mindre vandløb forløber ligeledes langs banen, og der er ligeledes vandløb, der passerer banen gennem underføringer. Det vurderes ikke at en forøget kørselshastighed med elektrificerede tog vil kunne medføre påvirkning af vandløb i en grad, der kan hindre målopfyldelse af vandplanerne. Øvrige padder Alle danske padder er fredede, og en række almindelige padder forekommer i området. Disse er butsnudet frø, grøn frø, skrubtudse og lille vandsalamander. Padder som vil migrere over banelegemet vil ikke blive berørt anderledes end i dag. Der vil ske påkørsler af padder i forbindelse med begge lokaliteter, men det vil alle andre forhold lige ske med samme hyppighed som i dag, da frekvensen af tog vil være den samme i fremtiden. I den sammenhæng er det ligegyldigt om påkørslerne sker med 90 eller 108 km/time. 7 VURDERING AF PÅVIRKNINGER I FREDEDE OMRÅDER OG ARTER De beskyttede naturtyper som eng, hede, mose, overdrev og søer er karakteriserede udfra arealanvendelsen. De fredede områder kan indeholde en række naturmæssige kvaliteter som ønskes bevaret uden at de nødvendigvis er specificeret på artsniveau eller som detaljerede beskrivelser af habitatstyper i samme omfang, som det bliver gjort for Natura 2000 områder. Men i det omfang påvirkningerne af Signalprogrammet ikke omfatter inddragelse af fredede arealer efter Naturbeskyttelsesloven, vil det ikke nødvendigvis betyde, at der skal indhentes tilladelser eller dispensationer. Såfremt der vil blive lagt bånd på fredede arealer, vil det kræve tilladelser og dispensationer og i nogle tilfælde vil det blive krævet, at der etableres erstatningsbiotoper. De arealbundne begrænsninger i arealudnyttelsen er ligeledes knyttet til fredskovarealer, som, hvis de bliver berørt, vil kræve etablering af erstatningsskov. Der inddrages ikke fredede arealer til midlertidige arbejdspladser eller andre formål. På den baggrund vurderes det at etableringen af signalprogrammet ikke vil medføre påvirkninger, som vil kunne få væsentlig indflydelse på fredede arealer.

14 Side 14 Såfremt det skal vurderes, i hvilket omfang dyr med tilknytning til fredede arealer vil blive påvirkede vil det kræve, at der foreligger støjmålinger i forhold til specifikke naturtyper. Internationale undersøgelser har eksempelvis vist en sammenhæng mellem engfuglenes ynglesucces og niveauet af støj. Øgede støjgener som følge af øget hastighed kan have en negativ effekt på fuglenes ynglesucces i fredede områder 13. Det er dog forventet, at den øgede støjbelastning på mellem 1-4 db er så relativt lille, at fugle og dyr generelt med tiden vil vænne sig til den, og arternes lokale økologiske funktionalitet ikke påvirkes væsentligt. Ligeledes kan det forventes at antallet af fugle dræbt ved sammenstød med tog vil stige. En antagelse kunne være at en stigning i trafikdræbte fugle vil kunne ramme rovfuglene hårdt, da de i højere grad vil fouragerer på banestrækningen, grundet den øgede mængde trafikdræbte småfugle. Men set på baggrund af de foreliggende oplysninger omkring Signalprogrammet og med det udgangspunkt, at en stor del af den foreliggende kortlægning er foretaget med udgangspunkt i databaseoplysninger og begrænsede feltundersøgelser, er der ingen belæg for at konkludere, at der vil kunne optræde væsentlige påvirkninger af fredede områder og arter. Appendiks 1-6 Appendiks 1 - Padder Appendiks 2 - Flagermus Appendiks 3 Øvrige Bilag IV arter Appendiks 3-3 områder Appendiks 5 - Alle beskyttede områder Appendiks 6 Metodeafsnit for bilag IV-artsundersøgelser udført på strækningen mellem Lyngby og Holte Waterman E., Tulp I., Reijnen R., Krijgsveld K. and Ter Braak C: Noise disturbance of meadow birds by railway noise The 33 rd International Congress and Exposition on Noise Control Engineering.

15 Side 15 Appendiks 1 - Padder

16 Side 16 Appendiks 2 - Flagermus

17 Side 17 Appendiks 3 Øvrige Bilag IV arter

18 Side 18 Appendiks 4-3 områder

19 Side 19 Appendiks 5 - Alle beskyttede områder

20 Side 20 Appendiks 6 - Metodeafsnit for bilag IV-artsundersøgelser udført på strækningen mellem Lyngby og Holte 2010 Flagermus Området langs banen er undersøgt for flagermus med en metode der følger Vejdirektoratets vejledning i flagermus og større veje. Der er i denne undersøgelse tale om den fulde pakke med forårs, sommer og efterårs kortlægning. I foråret (27. april, 5. maj, 6. juni og 8. juni) er strækningen gennemgået for at identificere evt. opholdsteder før yngletiden. 30. juli og 3. august er området gennemgået med særligt henblik på at identificere yngle- og rastetræer og bygninger, som evt. kunne berøres af en kommende udvidelse af banen. I september (13., 21. og 29.) er der foretaget opfølgende kortlægning af flagermus. Med særligt henblik på at finde områder med særlig betydning for flagermusenes efterårsfouragering. Forekomsten af flagermus er undersøgt op til ca. 200 meters afstand af banen og er kortlagt og artsbestemt ved brug af ultralydsdetektorer, der omsætter flagermusenes navigations-signaler til lyde der kan høres med det menneskelige øre. Den anvendte håndbårne detektor var en Pettersson D1000X Ultrasound Detector, som anvendtes sammen med en Garmin GPS CS60. Detektoren er markedets mest avancerede og regnes for state of the art inden for flagermusovervågning. Lytningen er sket på relevante steder der blev identificeret ud fra luftfotos og ved en gennemgang af området mens det stadig var lyst. Typiske steder der er udvalgt er skovkanter, områder med vand eller mose samt områder nær bygninger, som formodes at huse rastende flagermus. På hvert sted er lyttet i minimum 10 minutter med søgning på alle relevante frekvenser. På steder med mulig forekomst af langøret flagermus eller andre vanskelige arter anvendes mere tid per punkt. Alle optagelser af flagermusene fra de to detektorer er lagret som 3 sekunders wav-filer, der kan bruges som dokumentation og evt. sendes til eksperter, hvis der er tvivl om artsbestemmelserne. Padder Padderne er eftersøgt ved lytning under forårets flagermusaftner og ved en netfiskning at alle relevante søer og vådområder nær bane. Særlig eftersøgning efter paddeyngel er foretaget i maj, juni og juli. Guldsmede Guldsmede er eftersøgt i Lyngby Åmose og Vaserne ved to besøg i juni og juli Markfirben Områder med egnede forhold for markfirben er kortlagt under den generelle gennemgang af området langs banen. Men der er ikke lavet specifikke eftersøgninger af arten. Der er ikke lavet specifikke eftersøgninger af vindelsnegle, vandkalve og moskorpion.

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 134 1014 Skæv vindelsnegl Tilgroning med græs og høje urter Naturpleje Mulige virkemidler til truslen: Naturpleje Tilgroning

Læs mere

Bilag IV-arter. Projektets betydning for Bilag 4 arter. Ingen påvirkning. påvirkning. Pattedyr

Bilag IV-arter. Projektets betydning for Bilag 4 arter. Ingen påvirkning. påvirkning. Pattedyr Bilag IV-screening ifm. tilladelse til indvinding af råstoffer Navn på graveområde Dato for screeningen Screenet af Bilag IV-arter Arter Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus) Damflagermus

Læs mere

Bilag IV-arter. Projektets betydning for Bilag 4 arter. Ingen påvirkning. påvirkning. Pattedyr

Bilag IV-arter. Projektets betydning for Bilag 4 arter. Ingen påvirkning. påvirkning. Pattedyr Bilag IV-screening ifm. tilladelse til indvinding af råstoffer Navn på graveområde Dato for screeningen Screenet af Bilag IV-arter Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus) Damflagermus (Myotis

Læs mere

Bilag til SMV screening. Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen påvirkning Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus)

Bilag til SMV screening. Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen påvirkning Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus) Bilag til SMV screening Navn på plan VVM-screening for 3 husstandsvindmøller Dato for screeningen 20.05.15 Screenet af Steen Roed Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella

Læs mere

Der er i udført en omfattende undersøgelse af flagermus i Stevns Kommune.

Der er i udført en omfattende undersøgelse af flagermus i Stevns Kommune. Bilag til SMV-screening Navn på plan Spildevandstillæg 6 Dato for screeningen 08.09.16 Screenet af Steen Roed Generelt for flagermus Der er i 2012-2014 udført en omfattende undersøgelse af flagermus i

Læs mere

Bilag til SMV screening. Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen påvirkning Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus)

Bilag til SMV screening. Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen påvirkning Pattedyr Bredøret Flagermus (Barbastella barbastellus) Bilag til SMV screening Navn på plan VVM-screening: solfangerfelt, Myrekærvej 3, 4652 Hårlev Dato for screeningen 13.05.15 Screenet af Steen Roed Bilag IV Arter Arter Påvirkning Ingen Pattedyr Bredøret

Læs mere

Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej

Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt med mail til: Brita.skovlyst@silkeborg.dk 1. september 2017 Afgørelse om ikke-vvm-pligt for etablering af cykelstier langs Gjessøvej

Læs mere

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017

Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Registrering af beskyttede naturtyper og Bilag IV-arter i Hvidovre kommune 2017 Indhold Metode... 3 Screening... 3 Feltarbejde... 3 Registrering af beskyttet natur... 3 Registrering af bilag IV-arter -

Læs mere

Foreløbig vurdering af planlagte udlæg til kommunale veje og stier (retningslinje T17) i forhold til habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet

Foreløbig vurdering af planlagte udlæg til kommunale veje og stier (retningslinje T17) i forhold til habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet 20. maj 2010 Foreløbig vurdering af planlagte udlæg til kommunale veje og stier (retningslinje T17) i forhold til habitatdirektivet og fuglebeskyttelsesdirektivet EU s habitatdirektiv udpeger en række

Læs mere

AFGØRELSE. Afgørelse: VVM-screening af gyllebeholder hvori der ønskes opbevaring af spildevandsslam fra kommunale rensningsanlæg.

AFGØRELSE. Afgørelse: VVM-screening af gyllebeholder hvori der ønskes opbevaring af spildevandsslam fra kommunale rensningsanlæg. AFGØRELSE 24. SEPTEMBER 2016 JOURNALNUMMER 01.16.04-G01-1-16 SKREVET AF LILIAN SCHMIDT Afgørelse: VVM-screening af gyllebeholder hvori der ønskes opbevaring af spildevandsslam fra kommunale rensningsanlæg.

Læs mere

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gravning i mose

Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til gravning i mose Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Tlf. 49282504 amo55@helsingor.dk www.helsingor.dk Dato 03.07.2015 Sagsnr. 15/8008 Sagsbeh. Anne-Marie Møldrup Dispensation

Læs mere

6. ejeren af broen bærer alle følger med hensyn til broen i tilfælde, hvor vandløbet senere skal uddybes, reguleres eller på anden måde ændres.

6. ejeren af broen bærer alle følger med hensyn til broen i tilfælde, hvor vandløbet senere skal uddybes, reguleres eller på anden måde ændres. Varde Kommune Teknik og Miljø Att: Henrik Nonnegård Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947400 Afgørelse om etablering af flydebro i Varde Å Varde Kommune, Teknik og Miljø har d. 4. januar 2018 med

Læs mere

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild

Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Udvidelse af det Nationale Testcenter for Vindmøller i Østerild Projektbeskrivelse 9 standpladser (2 nye) Max højde 330 m (+ 80) 2 yderste dog fortsat max 250 m Ny offentlig adgangsvej Yderligere skovrydning

Læs mere

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler

Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Bilag 2 - Opsummering af Natura 2000-planen og mulige virkemidler Natura 2000-område: 171 og Klinteskov kalkgrund 1016 Sumpvindelsnegl Ukendt Bevaring eller genopretning af gunstig status Tilgroning med

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 20. april 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelcenter Nordsjælland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. 121, Kattehale Mose INDHOLD 1 Beskrivelse

Læs mere

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

VURDERINGSRAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia Vejdirektoratet 21. december 2010 Projekt nr. 201993 Udarbejdet af Amphi Consult Kontrolleret af LRM/MAC Godkendt af MXJ VURDERINGSRAPPORT VVM-undersøgelse for udbygning af E20/E45, Kolding Fredericia

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ. Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk. Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande

TEKNIK OG MILJØ. Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk. Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande TEKNIK OG MILJØ Kaj Nielsen Sdr. Ommevej 25 7330 Brande Miljø og Klima Rådhuset Torvet 7400 Herning Tlf. 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk Dato: 18. april 2013 Udtalelse om arealer beliggende i

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 20. marts 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelscenter Midtjylland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. H228 Stenholt Skov og Stenholt Mose INDHOLD

Læs mere

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING

NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING FREMTIDENS NORDFORBRÆNDING NY OVNLINJE 5 PÅ NORDFORBRÆNDING I HØRSHOLM KOMMUNE Del 1 Kommuneplantillæg med miljøvurdering Del 2 Ikke teknisk resume Del 3 VVM-redegørelse Vurdering af levesteder og mulige

Læs mere

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af et foreslået graveområde i Hellum og Siem Skov ved Hellum INDHOLD. 1 Baggrund...

Notat. Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af et foreslået graveområde i Hellum og Siem Skov ved Hellum INDHOLD. 1 Baggrund... Notat Region Nordjylland Foreløbig naturkonsekvensvurdering af et foreslået graveområde i Hellum og Siem Skov ved Hellum INDHOLD 29. Oktober 2015 Projekt nr. 220849 Dokument nr. 1217667297 Version 1 Udarbejdet

Læs mere

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup

SAGSANSVARLIG Peter Jannerup NOTAT DATO 09-03-2012 JOURNAL NR. 326-2012-12815 SAGSANSVARLIG Peter Jannerup PLAN BYG OG MILJØ Konsekvensvurdering i forhold til Natura 2000-områder af miljøgodkendelse til Gørlev Flyveplads Der er i

Læs mere

SMV-screening af planer og programmer

SMV-screening af planer og programmer SMV-screening af planer og programmer Generelle oplysninger Navn på plan Lokalplan 177 Område til fritids- og turismeformål ved Stevns Fyr Dato for screeningen 24. juni 2016. Justeret 28. november 2016

Læs mere

Lokalplanområdet vurderes at være artsfattigt og med relativt lav naturværdi.

Lokalplanområdet vurderes at være artsfattigt og med relativt lav naturværdi. Ingen Ikke væsentlig Væsentlig Miljøvurdering af planer og programmer Screeningsskema iht. lovbekendtgørelse nr. 936 af 24/9 2009. Screeningen (forundersøgelsen) omfatter sandsynlige væsentlige påvirkning

Læs mere

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-områder ved udpegning af Glim Graveområde, Lejre Kommune

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-områder ved udpegning af Glim Graveområde, Lejre Kommune Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-områder ved udpegning af Glim Graveområde, Lejre Kommune Habitatbekendtgørelsen, bkg. nr. 408 af 1/5-2007 6-9 stiller krav om at myndigheden skal foretage

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

7. Miljøvurdering af væsentlige miljøpåvirkninger

7. Miljøvurdering af væsentlige miljøpåvirkninger 7. Miljøvurdering af væsentlige miljøpåvirkninger Natura 2000 områder Natura 2000 områderne er udpeget i medfør af EU s habitatdirektiv og omfatter habitatområder og fuglebeskyttelsesområder. Kommunen

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 98 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 98 Offentligt Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 98 Offentligt Dato: 10-11-2006. november 2006 Arkivnummer: 622-123-27/021623105447 EU Kommissionen DG Miljø (ENV) B - 1049 Brussels Belgium Klage over afgørelser truffet

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 27. februar 2013 J.nr.: NMK-510-00302 Ref.: meh AFGØRELSE i sag om omlægning af Vasevej m.v. i Rudersdal Kommune Natur-

Læs mere

Ansøgning om anlæg af vandledning under vandløb mv.

Ansøgning om anlæg af vandledning under vandløb mv. Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg Ansøgning om anlæg af vandledning under vandløb mv. Baggrund og projektbeskrivelse NIRAS A/S ansøger hermed på vegne af Energi Viborg Vand A/S om nedgravning

Læs mere

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune

Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune Vurdering af påvirkning af nærliggende Natura 2000-område ved udpegning af St. Musse Graveområde, Guldborgsund Kommune Habitatbekendtgørelsen, bkg. nr. 408 af 1/5-2007 6-9 stiller krav om at myndigheden

Læs mere

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde.

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde. Bilag 8 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds sydlige del - udvidet område Sagsnr. 2017-0393605 Dokumentnr.

Læs mere

Bilag til Fællesnotat om genanvendelse af Auderødlejren

Bilag til Fællesnotat om genanvendelse af Auderødlejren Notits SKOV OG NATURSTYREL- SEN Drift J.nr. SNS-512-00118 Ref. lht Den 15. august 2008 Bilag til Fællesnotat om genanvendelse af Auderødlejren Notat fra Skov- og Naturstyrelsen om de særlige natur- og

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå nr. 52, habitatområde H48 og Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Væsentlig negativ indvirkning Skal anvendes, når planen medfører væsentlige ændringer i forhold til det bestående miljø.

Væsentlig negativ indvirkning Skal anvendes, når planen medfører væsentlige ændringer i forhold til det bestående miljø. 1/8 Screening for miljøvurdering af planforslag Rammeplan for grundvandsbeskyttelse i Skanderborg Kommune i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Udfyldning af skemaet Skemaet er udfyldt

Læs mere

Der er registreret 17 3 områder indenfor fredningsforslaget: 11 vandhuller, 1 mose, 2 strandenge og 3 ferske enge.

Der er registreret 17 3 områder indenfor fredningsforslaget: 11 vandhuller, 1 mose, 2 strandenge og 3 ferske enge. 1 of 5 Notat om naturinteresser indenfor forslag til fredning, Eskerod Dette notat er udarbejdet som støtte for en kommunal stillingtagen til det fredningsforslag, der i februar 2014 er udarbejdet af Danmarks

Læs mere

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1 ASSENS KOMMUNE MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MIJØSCREENING INDHOLD 1 Indledning 1 2 Lovgrundlag

Læs mere

Bilag IV Arter. Lokalplan 193 for Stevnshallen. Dato for screeningen Generelle betragtninger:

Bilag IV Arter. Lokalplan 193 for Stevnshallen. Dato for screeningen Generelle betragtninger: Bilag IV Arter Navn på plan Lokalplan 193 for Stevnshallen Dato for screeningen 11-07-2019 Screenet af Mads Brinck Lillelund Generelle betragtninger: Kommunalbetyrelsen har besluttet at igangsætte udarbejdelse

Læs mere

Dispensation efter Naturbeskyttelsesloven i forbindelse med etablering af omløb ved Mølledam i Usserød Å

Dispensation efter Naturbeskyttelsesloven i forbindelse med etablering af omløb ved Mølledam i Usserød Å Center for Teknik Ådalsparkvej 2, Hørsholm 2970 Dato: 1.6.2017 Center for Teknik Team Miljø horsholm.dk Dispensation efter Naturbeskyttelsesloven i forbindelse med etablering af omløb ved Mølledam i Usserød

Læs mere

Kortlægning af flagermus langs planlagte linieføringer for Rute 26 Århus-Viborg; Etape 1 og 6

Kortlægning af flagermus langs planlagte linieføringer for Rute 26 Århus-Viborg; Etape 1 og 6 Grontmij Carl Bro A/S 7. januar 2011 Projekt nr. 201993 Udarbejdet af Morten Christensen, Carl Bro Kontrolleret af Jakob Ingerslev, Carl Bro Godkendt af Maria Christensen og Mette Jeppesen, NIRAS Granskoven

Læs mere

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars Vesthimmerlands Kommune Trafik og Grønne områder Himmerlandsgade 27 9600 Aars Sendt til: jkr@vesthimmerland.dk Dato: 01. juni 2015 Teknik- og Økonomiforvaltningen, Farsø Sagsnr.: 820-2015-16385 Dokumentnr.:

Læs mere

Tillæg 9 til spildevandsplan , Revision af separatkloakering for dele af Strøby Egede (Etape A), inkl. og regnvandsbassin ved Solgårdsparken.

Tillæg 9 til spildevandsplan , Revision af separatkloakering for dele af Strøby Egede (Etape A), inkl. og regnvandsbassin ved Solgårdsparken. Bilag IV Arter Navn på plan Tillæg 9 til spildevandsplan 2012-2020, Revision af separatkloakering for dele af Strøby Egede (Etape A), inkl. og regnvandsbassin ved Solgårdsparken. Dato for screeningen 12-09-2019

Læs mere

Notat om VVM Screening af. Husstandsmølle på Dybdalvej 26, 8420 Knebel

Notat om VVM Screening af. Husstandsmølle på Dybdalvej 26, 8420 Knebel Notat om VVM Screening af Husstandsmølle på Dybdalvej 26, 8420 Knebel Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Projektet...3 Sagens dokumenter...3 Screening efter bilag 3 i VVM-bekendtgørelsen...3 1. Anlæggets karakteristika...5

Læs mere

Indledende foreløbig vurdering af påvirkning af natlyssværmer ved etablering af ny midlertidig perron ved Rødby Færgehavn

Indledende foreløbig vurdering af påvirkning af natlyssværmer ved etablering af ny midlertidig perron ved Rødby Færgehavn Ringsted Femern Banen Projekteringsfasen, NIRAS + Rambøll Notat Dato 07-05-2014 RFB_05_03_04_Nr1501 Naturvurdering af perron på Rødby Station Indledende foreløbig vurdering af påvirkning af natlyssværmer

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7

Kommuneplantillæg nr. 7 Kommuneplantillæg nr. 7 Indholdsfortegnelse Redegørelse 3 Rammer 5 Kommuneplanramme 08.B54 - Boligområde 6 2 Redegørelse Baggrund Planområdet er den nordligste del af rammeområderne i Skørping. Det indsendte

Læs mere

Plan for tilsyn med naturområder

Plan for tilsyn med naturområder Miljøudvalget 11.04.2011 Sag nr. 27, bilag 1 Plan for tilsyn med naturområder Sø i Høje Gladsaxe Parken 2011 J. nr. 01.05.00K07 Indholdsfortegnelse Indledning/Formål: Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Læs mere

Udskiftning af signalanlæg (signalprogrammet) på s-banestrækningen Lyngby-Hillerød

Udskiftning af signalanlæg (signalprogrammet) på s-banestrækningen Lyngby-Hillerød Udskiftning af signalanlæg (signalprogrammet) på s-banestrækningen Lyngby-Hillerød Del 4: Udkast til VVM-tilladelse Del 1. Kommuneplantillæg inkl. miljørapport Offentliggjort som forslag 15. november 2011

Læs mere

Bilag IV Arter. Dato for screeningen Generelle betragtninger: Formålet med tillæg 10 til Stevns Kommunes Spildevandsplan er:

Bilag IV Arter. Dato for screeningen Generelle betragtninger: Formålet med tillæg 10 til Stevns Kommunes Spildevandsplan er: Bilag IV Arter Navn på plan Tillæg 10 til spildevandsplan 2012-2020, Revison af separatkloakering for dele af Strøby Egede (Etape B), inkl. og regnvandsbassin ved og for Nimgården og Strandroseparken Dato

Læs mere

Natura 2000-handleplan Øvre Grejs Ådal. Natura 2000-område nr. 81. Habitatområde H70

Natura 2000-handleplan Øvre Grejs Ådal. Natura 2000-område nr. 81. Habitatområde H70 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Øvre Grejs Ådal Natura 2000-område nr. 81 Habitatområde H70 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Øvre Grejs Ådal Udgiver: Vejle Kommune År: 2016 Forsidefoto: Peter Ruhlmann

Læs mere

Notat om fredning og natur på Amager Fælleds nordlige del

Notat om fredning og natur på Amager Fælleds nordlige del Bilag 22 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds nordlige del Delområderne Tre af delområderne berører helt

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. nr af 23. november 2016]

Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. nr af 23. november 2016] Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. nr. 1440 af 23. november 2016] VVM Myndighed Skive Kommune Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Projektet

Læs mere

Forslag til justering af afgrænsning af Natura 2000-område nr Habitatområde 123. Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov.

Forslag til justering af afgrænsning af Natura 2000-område nr Habitatområde 123. Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov. DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING I FURESØ KOMMUNE Furesø, den 31.12.2017 Til Miljøstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Sendt via Miljøstyrelsens høringsside Forslag til justering af afgrænsning af

Læs mere

Kap Biologiske Interesser

Kap Biologiske Interesser Kap. 3.4. Biologiske Interesser Planmål - Køge Kommune vil: Sikre og forbedre naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder i et sammenhængende Grønt Danmarkskort, hvor i indgår

Læs mere

INDVIRKNING PÅ NATURA 2000 OMRÅDE AF OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDE I NØDEBO TIL BYZONE INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1.

INDVIRKNING PÅ NATURA 2000 OMRÅDE AF OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDE I NØDEBO TIL BYZONE INDHOLD. 1 Konklusion. 1 Konklusion 1. ERHVERVSSTYRELSEN INDVIRKNING PÅ NATURA 2000 OMRÅDE AF OVERFØRSEL AF SOMMERHUSOMRÅDE I NØDEBO TIL BYZONE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

LANDZONETILLADELSE. Allerød Kommune. BOS A/S Mallevej Ranum. Att.: Dorte Samuelsen

LANDZONETILLADELSE. Allerød Kommune. BOS A/S Mallevej Ranum. Att.: Dorte Samuelsen Allerød Kommune BOS A/S Mallevej 3 9681 Ranum Att.: Dorte Samuelsen LANDZONETILLADELSE Matr. nr. 1a Mørdrup By, Uggeløse, Mørdrupvej 5-7-9 Mørdrupgård Landzonetilladelse til multihus/bålhytte Vi har den

Læs mere

Afgørelse Egedal Kommune vurderer, at vandhullet kan etableres uden en særlig vurdering af virkningerne på miljøet (VVM).

Afgørelse Egedal Kommune vurderer, at vandhullet kan etableres uden en særlig vurdering af virkningerne på miljøet (VVM). VVM-screening af sø efter Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1335 af 6. december 2006. 1. Projektbeskrivelse Den 30. september 2016 Sagsnummer 16/14340 Ansøger Anlæg Placering Ejer Peter Bang Vind, Nordre

Læs mere

Planlovstilladelse til etablering af en ny sø ved Ormstrupvej 9, 7500 Holstebro

Planlovstilladelse til etablering af en ny sø ved Ormstrupvej 9, 7500 Holstebro Side 1/7 Anders Hedegaard Gransgårdvej 19 7620Lemvig Dato: 22-11-2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-76-16 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling tlf.: 9611 7557 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Afgørelse om miljøvurdering

Afgørelse om miljøvurdering Afgørelse om miljøvurdering Furesø Kommune har truffet afgørelse om, at plejeplan for Allerød Lergrav ikke er omfattet af krav om miljøvurdering. Forslaget til plejeplanen har været i høring fra den 10.

Læs mere

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2

OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forhold til Natura 2000-reglerne 2 FANØ KOMMUNE OPGRADERING AF VESTERNASEN OG BATTERIVEJ SAMT NY VEJFORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NATURA 2000-VÆSENTLIGHEDSVURDERING

Læs mere

Ikast-Brande Kommune Rådhusstrædet Ikast

Ikast-Brande Kommune Rådhusstrædet Ikast Ikast-Brande Kommune Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Dato 31. august 2015 Sagsbehandler Mette Aaris-Nielsen Mail maan@vd.dk Telefon 72442197 Dokument 15/03819-15 Side 1/6 Projekt for en cykelsti fra Sandvadvej-Hærvejen,

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave, Natura 2000-område nr. 56, habitatområde H52 og Fuglebeskyttelsesområde F36 Screening i henhold

Læs mere

Afgørelsen vil så vidt muligt blive offentliggjort tirsdag den 30. juli 2019 ved annoncering på

Afgørelsen vil så vidt muligt blive offentliggjort tirsdag den 30. juli 2019 ved annoncering på Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Merete Harbo Dir: +4579755605 Mob: e-mail: byg@hedensted.dk Sagsnr. 02.34.00-P19-467-19 29.7.2019 Landzonetilladelse til et shelter Landzonetilladelse til at bygge et

Læs mere

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Dispensation til

Læs mere

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen

Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen Silkeborg Kommune Habitatkonsekvensvurdering af nyt regulativ for Gudenåen RESUMÉ AF FULD KONSEKVENSVURDERING Rekvirent Silkeborg Kommune Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Projektnummer

Læs mere

Grundvand og terrestriske økosystemer

Grundvand og terrestriske økosystemer Grundvand og terrestriske økosystemer Rasmus Ejrnæs & Bettina Nygaard D A N M A R K S M i L J Ø U N D E R S Ø G E L S E R A A R H U S U N I V E R S I T E T Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet Kildevæld

Læs mere

Erfaringer med VVM og Natur

Erfaringer med VVM og Natur Erfaringer med VVM og Natur Hvad sker der fra VVM til færdigt projekt Anne B. Hansen, Banedanmark 14. april 2015 1 Fra VVM til virkelighedens anlægsarbejde når der skabes nye landskaber og ny natur Hvorvidt

Læs mere

Dagsorden for sø-brugerrådsmødet for Arresø d. 6. oktober kl

Dagsorden for sø-brugerrådsmødet for Arresø d. 6. oktober kl Dagsorden for sø-brugerrådsmødet for Arresø d. 6. oktober kl. 13 16 Præsentation og sammensætning af søbrugerrådet Generelt om skovdistriktet og om Arresø Overvågning af Arresøs miljøtilstand, NOVANA og

Læs mere

VVM Redegørelse Regnvandssøer i Høje Gladsaxe Park

VVM Redegørelse Regnvandssøer i Høje Gladsaxe Park VVM Redegørelse Regnvandssøer i Høje Gladsaxe Park - Ikke teknisk resumé Gladsaxe Kommune 24.10.2012 Ikke teknisk resume Gladsaxe Kommune har som et af de vigtigste indsatsområder i spildevandsplanlægningen,

Læs mere

Skemaet benyttes til screening af projekter for at afgøre om der er VVM-pligt, jf. kriterier iht. bilag 6 i lovbekendtgørelse nr af 25/10/2018

Skemaet benyttes til screening af projekter for at afgøre om der er VVM-pligt, jf. kriterier iht. bilag 6 i lovbekendtgørelse nr af 25/10/2018 Bilag 1. Skemaet benyttes til screening af projekter for at afgøre om der er VVM-pligt, jf. kriterier iht. bilag 6 i lovbekendtgørelse nr. 1225 af 25/10/2018 VVM Myndighed Fredericia Kommune Basis oplysninger

Læs mere

Flagermus undersøgelse i Lille Vildmose, sommer 2013

Flagermus undersøgelse i Lille Vildmose, sommer 2013 Flagermus undersøgelse i Lille Vildmose, sommer 2013 Formål: At få indsigt i forekomsten af flagermus i 90 punkter fordelt på både Tofte Skov og Høstemark. Metode og tilknyttede kommentarer: Automatiske

Læs mere

Golfbaner og vand Søer og vand

Golfbaner og vand Søer og vand Golfbaner og vand Søer og vand Naturbeskyttelsesloven 3 beskyttede naturtyper Vandhuller 29a EU s arter Vejledningen til Loven (erstatningsbiotoper) Landzoneloven Vandplaner Naturplaner Golfbaner i Allerød

Læs mere

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år efter, at den er meddelt jf. Naturbeskyttelseslovens 66, stk. 2.

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år efter, at den er meddelt jf. Naturbeskyttelseslovens 66, stk. 2. Ærø Kommune Statene 1 5970 Ærøskøbing Att.: Susanne Chemnitz Frederiksen Det åbne land J.nr. NST-4132-492-00078 Ref. tinsa Den 24. september 2015 Sendt pr. e-mail til: scf@aeroekommune.dk Dispensation

Læs mere

Eksempel på præsentation (borgermøde) Udvikling i præsentationer (animationer)

Eksempel på præsentation (borgermøde) Udvikling i præsentationer (animationer) Eksempler på en præsentationer ved borgermøder Eksempel på præsentation (borgermøde) Udvikling i præsentationer (animationer) Tendenser (miljø) Eksempler på en præsentationer ved borgermøder VVM-redegørelsens

Læs mere

Oversigt over nye Natura 2000-, Habitat- og Fuglebeskyttelsesområder

Oversigt over nye Natura 2000-, Habitat- og Fuglebeskyttelsesområder NOTAT Arter og Naturbeskyttelse J.nr. MST-824-00251 August 2018 Oversigt over nye Natura 2000-, Habitat- og Fuglebeskyttelsesområder Baggrund Aftaleparterne bag Naturpakken har i juni 2018 ønsket at udvide

Læs mere

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10)

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10) Plejeplan for moser ved Gulstav 2018-2028 (delprojekt nr. 10) Indhold 1. Indledning... 3 2. Beskyttelsesmæssig status... 3 3. Beskrivelse af området og potentiale... 4 4. Målsætning for moserne ved Gulstav...

Læs mere

Natura 2000 handleplaner

Natura 2000 handleplaner Natura 2000 handleplaner 2016-2021 159 Bagholt Mose Udpegningsgrundlag: Kransnålalge sø Brunvandet sø Hængesæk Skovbevokset tørvemose Elle- og askeskov Mygblomst Målsætning: At det lysåbne areal udvides

Læs mere

Furesø Kommune Natur og Miljø. Dispensation til naturpleje af rigkær i Sækken/Baunesletten på matr. nr. 6a, 6cd, 6q og 7fæ Ll. Værløse By, Værløse.

Furesø Kommune Natur og Miljø. Dispensation til naturpleje af rigkær i Sækken/Baunesletten på matr. nr. 6a, 6cd, 6q og 7fæ Ll. Værløse By, Værløse. Furesø Kommune Natur og Miljø Dispensation til naturpleje af rigkær i Sækken/Baunesletten på matr. nr. 6a, 6cd, 6q og 7fæ Ll. Værløse By, Værløse. Furesø Kommune har den 28. september 2012 fået tilsagn

Læs mere

Energinet.dk FORUNDERSØGELSER, KABELLÆGNING V. LILLEBÆLT Notat vedr. beskyttet natur, bilag IV-arter og rødlistede arter på land T:

Energinet.dk FORUNDERSØGELSER, KABELLÆGNING V. LILLEBÆLT Notat vedr. beskyttet natur, bilag IV-arter og rødlistede arter på land T: Notat Energinet.dk FORUNDERSØGELSER, KABELLÆGNING V. LILLEBÆLT Notat vedr. beskyttet natur, bilag IV-arter og rødlistede arter på land 10. november 2011 INDLEDNING I november 2008 indgik de partier i folketinget,

Læs mere

VELKOMMEN BORGERMØDE OM FORLÆNGELSEN AF DREWSENSVEJ MOD ØST. NORDSKOVVEJ 22. november

VELKOMMEN BORGERMØDE OM FORLÆNGELSEN AF DREWSENSVEJ MOD ØST. NORDSKOVVEJ 22. november VELKOMMEN BORGERMØDE OM FORLÆNGELSEN AF DREWSENSVEJ MOD ØST NORDSKOVVEJ 22. november 2012 1 PROGRAM 19.00-19.45 Overordnet trafikafvikling Naturhensyn Vejens forløb og stiforbindelser VVM-redegørelse Pause

Læs mere

Beskrivelse af projekt og område

Beskrivelse af projekt og område Konsekvensvurdering af råstofindvindings påvirkning af nærliggende Natura 2000- områder ved udpegning af Kaldred delområde, Kalundborg Kommune Habitatbekendtgørelsen, bkg. nr. 408 af 1/5-2007 6-9 stiller

Læs mere

Aage V. Jensen Naturfond Kampmannsgade 1, København V

Aage V. Jensen Naturfond Kampmannsgade 1, København V Aage V. Jensen Naturfond Kampmannsgade 1, 6 1604 København V Teknik og Miljø Bytoften 2, 6800 Varde 79947485 Tilladelse fra Vandløbsloven og dispensation fra Naturbeskyttelsesloven til etablering af højvandssluse

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård

Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov. Skovridergård. Knudsbygård Basisanalyse for Natura 2000 område 181, Oreby Skov Storstrøms Amt 2006 Kringelhøje Jættestue Trehøje Delbjerg Stubbehøj Strandgård Roshøj Viekærgård Milehøj Skovridergård Knudsbygård Knudsby Oreby Orehøj

Læs mere

Forsvaret. naturforvalter -

Forsvaret. naturforvalter - Forsvaret som naturforvalter - Feltarbejde mellem nedslag af lysraketter og bombekratere lørdag den 5. marts 2016 v. botaniker Peter Wind Aarhus Universitet Bioscience Kalø Oversigt over forsvarets arealer

Læs mere

Kystbeskyttelse - Kobæk Strand

Kystbeskyttelse - Kobæk Strand Kobæk Strand kystbeskyttelsesudvalg Notat sendes med mail til hele udvalget efter aftale med Ole Holst. Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Tlf.: 58 57 36 00 chjor@slagelse.dk www.slagelse.dk 11. juni 2009

Læs mere

Ll. Valby, Slagelse Jorder nyt nr. Ll. Valby, Slagelse Jorder mark og fold,15f 1280kvm. Bilag 2, punkt 1d. undersøges

Ll. Valby, Slagelse Jorder nyt nr. Ll. Valby, Slagelse Jorder mark og fold,15f 1280kvm. Bilag 2, punkt 1d. undersøges Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Slagelse Nordskov (arbejdstitel) er et samarbejde mellem Slagelse Kommune og

Læs mere

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane.

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane. VVM-screening af: Benniksgaard Golf Cource Aps v/jens Enemark Bakkegårdsvej 29 6340 Kruså Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard

Læs mere

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear Industrivej 2 4683 Rønnede Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk Dear NY VINDMØLLEPARK VED TUREBYLILLE I FAXE KOMMUNE - ANSØG- NING OM DISPENSATION TIL ETABLERING AF TO NYE OVERKØRSLER INDENFOR

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag til Banedanmarks Signalprogram på S- banestrækningen Lyngby Hillerød

Indkaldelse af ideer og forslag til Banedanmarks Signalprogram på S- banestrækningen Lyngby Hillerød Indkaldelse af ideer og forslag til Banedanmarks Signalprogram på S- banestrækningen Lyngby Hillerød Maj 2011 1 Hvad er VVM? Forkortelsen VVM står for Vurdering af Virkninger på Miljøet. VVM-reglerne for

Læs mere

Billund kommune. Jorden Rundt Grindsted. Att. Mette Hammershøj. Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Billund kommune. Jorden Rundt Grindsted. Att. Mette Hammershøj. Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune 1 - TM-Landbrug-Høringssvar til anden kommune vedr. mi Billund kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Att. Mette Hammershøj 2. januar 2017 Side 1 af 7 J. nr.: 09.17.00-P19-73-16 Vurdering af udbringningsarealer

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Vedr. høring om ændring af bekendtgørelser om beskyttede naturtyper, bygge- og beskyttelseslinjer samt beskyttede sten- og jorddiger

Vedr. høring om ændring af bekendtgørelser om beskyttede naturtyper, bygge- og beskyttelseslinjer samt beskyttede sten- og jorddiger Anne-Marie Rasmussen Naturbeskyttelseskontoret Skov- og Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Dato: 13-03-2001 Journ.nr.: 00-112-0012 Ref.: BAA, TNP Tel. dir.: 3395 5790 e-mail dir.: Vedr. høring

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt)

Skema til brug for screening (VVM-pligt) Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projektbeskrivelse jf. anmeldelsen: Projektet omhandler rejsning af 5,43 ha skov ud fra et ønske om mere og sammenhængende

Læs mere

Tilladelse til badebro ud for Rosenvold Strand Camping, matr.nr. 1f, Rosenvold Hgd., Stouby

Tilladelse til badebro ud for Rosenvold Strand Camping, matr.nr. 1f, Rosenvold Hgd., Stouby Rosenvold Strand Camping v/ Karen og Brian Rosenvoldvej 19 7140, Stouby og Stouby lokalråd v/ Formand Ole Lyse Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Vibeke Rahbek Dir: +4579755675 Mob: +4521130536 e-mail:

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til tilstandsændringer i forbindelse med vådområdeprojekt

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til tilstandsændringer i forbindelse med vådområdeprojekt Center Natur og Miljø Rebild Kommune Team Vandløb Att. Ivan Holm Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Journalnr: 01.05.00-P20-15681-11 Ref.: Karen Elizabeth Clausager

Læs mere

Formålet med den nye kildeplads er at sikre forsyningssikkerheden til Gråsten by og omegn.

Formålet med den nye kildeplads er at sikre forsyningssikkerheden til Gråsten by og omegn. Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Sønderborg Kommune Projekt beskrivelse jf. anmeldelse Sønderborg Forsyning A/S (Sonfor) ønsker at etablere en ny kildeplads i Gråsten Skov på arealer,

Læs mere

Titel: Rikke Storm-Ringström Intern høringsfrist: Ekstern høringsfrist: Sags.nr.: 15/6419 Matrikler:

Titel: Rikke Storm-Ringström Intern høringsfrist: Ekstern høringsfrist: Sags.nr.: 15/6419 Matrikler: Miljøvurderings-screeningskema af Udkast til Natura 2000- handleplan for Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov, efter Lov om Miljøvurdering af planer og programmer (LBK nr. 1533 af 10. december 2015)

Læs mere

Natur og miljø i højsædet

Natur og miljø i højsædet Natur og miljø i højsædet Spidssnudet frø lægger æg i lysåbne vandhuller. Brunflagermus sover og overvintrer i hule træer i skoven. Markfirben lever på lysåbne, sydvendte skråninger. Vi passer på naturen

Læs mere

Udskiftning af signalsystemet på S-banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram)

Udskiftning af signalsystemet på S-banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram) Udskiftning af signalsystemet på S-banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram) Del 2: VVM-redegørelse Del 1. Forslag til kommuneplantillæg inkl. miljørapport Offentliggjort som forslag

Læs mere

Naturvisioner for Bøtø Plantage

Naturvisioner for Bøtø Plantage Naturvisioner for Bøtø Plantage 1 Indledning... 3 Almindelig beskrivelse... 3 Status og skovkort... 3 Offentlige reguleringer... 4 Natura 2000... 4 Naturbeskyttelseslovens 3... 4 Nøglebiotoper... 4 Bevaring

Læs mere

Indsatsplan Mølleåen Delområde 3 Vaserne

Indsatsplan Mølleåen Delområde 3 Vaserne Skov- og Naturstyrelsen, Hovedstaden Indsatsplan Mølleåen Delområde 3 Vaserne Teknisk rapport April 2009 Skov- og Naturstyrelsen, Hovedstaden Indsatsplan Mølleåen Delområde 3 Vaserne Teknisk Rapport Marts

Læs mere

RAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af Rute 26 Viborg-Aarhus, etape 2

RAPPORT. Vejdirektoratet. VVM-undersøgelse for udbygning af Rute 26 Viborg-Aarhus, etape 2 Vejdirektoratet 26. januar 2011 Projekt nr. 201993 Udarbejdet af Grontmij Carl Bro A/S Kontrolleret af MAC Godkendt af MXJ RAPPORT VVM-undersøgelse for udbygning af Rute 26 Viborg-Aarhus, etape 2 Flagermus

Læs mere