Lokaliseringskrav og porteføljestyring i en digital tid

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lokaliseringskrav og porteføljestyring i en digital tid"

Transkript

1

2 SCAN KODEN OG BLIV MEGET KLOGERE PÅ EMNET 27 LAU MELCHIORSEN har mere end 25 års erfaring i ejendomsbranchen, både i Danmark og internationalt, igennem sit arbejde med ejendomme i Østeuropa og Baltikum. De sidste 10 år har han arbejdet med virksomheder og rådgivet dem i forbindelse med optimering af deres ejendomme og porteføljer, domicilsøgninger og lokaliseringer samt international porteføljestyring og forhandlinger. Lokaliseringskrav og porteføljestyring i en digital tid Kort fortalt Digitaliseringen ændrer porteføljestyringen på flere afgørende måder: Kerneforretningerne ændrer forretningsmodel og bliver digitale. For nogen tager det sig mere drastisk ud end for andre, men næsten alle virksomheder bliver påvirket i deres kerneforretning af digitaliseringen, og dermed ændres også, hvad det vil sige at have de rigtige bygninger de rigtige steder. Vi har fået data og digitale værktøjer, der gør det muligt at lægge en bevidst strategisk styring på vores ejendomsportefølje. Det samme er sket for alle andre forretningsområder, og derfor forventer direktionerne, at den ansvarlige for ejendomsporteføljen har styr på, hvad de enkelte ejendomme kan tilføre virksomheden i forhold til både omkostninger og organisationens samlede performance. På det offentlige område har vi fået større kommuner og større regioner. De udvikler alle professionelle FM-organisationer, der har det samlede overblik over kommunen eller regionens behov.

3 28 KAPITEL 1 På investorside ser vi nye, store spillere, der gerne stiller bygninger til rådighed for både offentlige og private. Pensionsselskaberne investerer i ejendomme, udenlandske investorer er kommet til, og de klassiske ejendomsinvestorer konsoliderer og udvikler sig. Brugerne af ejendomme har fået rigtig mange muligheder for at finde den forretningsmodel, der passer dem bedst: Skal vi eje eller leje, skal vi selv stå for driften, hvad skal insources og hvad skal outsources, og hvilket strategisk samarbejde skal vi søge med leverandører, lejere og udlejere. Det betyder, at fordelen ved at have en professionel, strategisk tilgang til sine lokaliseringskrav og porteføljestyring er blevet større. Der ses i dag mange eksempler på virksomheder, der fastholder en lokation grundet f.eks. tradition eller frygt for tab ved salg, uanset at ejendommen ikke længere er tidssvarende på grund af placering eller indretning og dermed ikke understøtter virksomhedens performance. Det er helt afgørende, at bygningsporteføljen vurderes i en helhedsbetragtning, der både omfatter omkostninger og bygningernes evne til at understøtte organisationens produktivitet. Et sådant overblik kan kun skabes, hvis man både har dybt kendskab til, hvad der er afgørende for virksomhedens succes, og hvilke løsninger og alternativer markedet kan levere. Lokalisering Lokaliseringen af virksomheder har historisk været tæt knyttet til adgangen til de grundelementer, der har været nødvendige for produktionen. I den meget tidlige industrialisering placerede virksomhederne sig tæt på enten grundstofferne eller forsyningen, men i takt med udviklingen opstod en række virksomheder i lokalsamfundene på baggrund af en god idé. Virksomhederne blev ofte etableret af Ole Opfinder, der startede i garagen og efterhånden udviklede virksomheden. I takt med at behovet for arbejdskraften på landet blev mindre, flyttede folk hen til steder, hvor der var jobmuligheder. Disse jobmuligheder opstod, hvor fabrikkerne skød op, og mange byer har udviklet sig i takt med lokale virksomheder. Billund havde ikke været det samme uden Lego og Sønderborg ikke det samme uden Danfoss.

4 LOKALISERINGSKRAV OG PORTEFØLJESTYRING I EN DIGITAL TID 29 Traditionelt har Facilities Management fokuseret på at drifte og vedligeholde det eksisterende optimalt og effektivt. Der har ikke været tale om at udfordre præmissen, som ejendommene drives på, eller at stille spørgsmålet, om det eksisterende fortsat er den optimale løsning i forhold til de aktuelle behov. FM-organisationernes kompetencer har oftest været styret af drift og vedligehold og derfor fokuseret på håndværks- eller ingeniørbaggrunde. I takt med stigende fokus på kantine- og receptionsservice er der også blevet ansat servicefolk, men mange steder mangler der fortsat økonomisk eller strategisk forståelse og indsigt i forretningen. FM-organisationen har derfor ofte svært ved at udfordre strategien og fokuserer derfor alene på besparelser og øget effektivitet. Den teknologiske og digitale udvikling har ført til en forretningsudvikling, der stiller langt større krav til virksomhedernes omstillingsevne. De virksomheder, der i dag er verdens mest værdifulde, kendte vi for de flestes vedkommende ikke for en generation siden. Den gennemsnitlige levealder for en virksomhed er blevet kortere til gengæld skaber virksomhederne meget større værdi i deres korte levetid. Når man byggede virksomhedsdomiciler og industribygninger for 100 år siden, var det almindeligt at gøre firmanavnet til en del af bygningen navnetrækkene kan stadig ses på bevaringsværdige bygninger men i dag markeres firmanavne med skilte, der kan skiftes hen over natten, når medarbejdere og kunder vågner op til en ny fusion eller en flytning til nye rammer, der bedre understøtter virksomhedens succes. Det er derfor blevet vigtigere end nogen sinde, at virksomheden til stadighed tilpasser ejendomsporteføljen, således at denne understøtter f.eks. rekruttering og fastholdelse af nøglemedarbejdere, produktivitet, innovation og samarbejde. Data og digitalisering Styring af ejendomme kræver adgang til relevante data på tværs af organisationen. HR bør f.eks. have overblik over både nuværende og fremtidige personalebehov ikke blot i forhold til antal, men også i forhold til f.eks. demografiske mønstre for fremtidig

5 30 KAPITEL 1 rekruttering af de rigtige kompetencer. Finans/FM bør have overblik over den samlede økonomi og overblik over den samlede forpligtelse på de enkelte lejekontrakter. IT bør have en strategi for fremtidige behov, og salg- og markedsføring bør have en strategi for de enkelte markeder og lokationer. Alle disse elementer bør kobles sammen med en forståelse for, hvorledes medarbejdere fremover bør samarbejde og virke på fremtidens arbejdsplads. (Det bliver FM s store udfordring at integrere alle disse hensyn i en samlet strategi, inklusive en dynamisk portefølje- og lokaliseringsstrategi.) Dette vil oftest være en løbende proces og ændre sig over tid, og man kan f.eks. ikke på et hvilket som helst givet tidspunkt udskifte alle lokationer, da dette ofte vil være en uoverskuelig økonomisk og organisatorisk opgave. I forbindelse med ejendomme vil der ofte være længere kontraktlige bindingsperioder eller salgsomkostninger. Dertil kommer væsentlige flytte- og indretningsomkostninger. FM er defineret til at dække people, places og processes. Denne tredeling kan være det overordnede udgangspunkt for, hvilke data man som FM-ansvarlig bør skabe i et samarbejde med HR, IT, Finans m.v. Og husk, at det er ikke nok at have en strategi for, hvor man gerne vil hen. Man er også nødt til at vide, hvor man befinder sig i øjeblikket ellers ved man ikke, om fremtidens mål ligger mod nord eller mod syd.

6 LOKALISERINGSKRAV OG PORTEFØLJESTYRING I EN DIGITAL TID 31 People (Medarbejdere ) Nuværende situation Nuværende medarbejdere Nuværende kompetencer Hvor bor medarbejderne? Fremtidige behov Får vi brug for flere eller færre? Får vi brug for andre kompetencer? Hvor finder vi fremtidens medarbejdere, og hvor gider de arbejde? Processer Places (Bygninger og facilitieter) Hvordan ser kernevirksomhedens arbejdsprocesser ud i dag, og hvordan understøttes de af bygningsfaciliteter og services (FM)? Hvad betyder nærhed til kunder, leverandører, samarbejdspartnere m.v. Areal Omkostninger/kvadratmeter Omkostninger/medarbejder Omkostninger i forhold til konkurrenter Tilstand Indeklima Indretning/space management Hvilke arbejdsprocesser understøttes? (individuel/ teams/tværorganisatorisk) Hvor er kernevirksomhedens arbejdsprocesser på vej hen? Hvordan kan vi understøtte fremtidens arbejdsprocesser? Hvordan vil nærhed til interessenter og forretningsnetværk ændre sig i fremtiden? Fremtidigt arealbehov Fremtidigt indretningsbehov Fremtidigt kvalitetsniveau (i forhold til konkurrenter) Fremtidigt lokaliseringsbehov Data bør sammenholdes og kunne overskues i forhold til markeder og eksisterende lokationer under hensyntagen til løbetider på lejekontrakter, investeringsramme m.v. Udfordringen er omvendt at sikre fokus på centrale nøgletal i forhold til den overordnede styring. I nogle sammenhænge er det væsentligt f.eks. at kende omkostninger til vedligehold, energiforbrug, kantinedrift m.v., hvorimod disse data kan være forstyrrende i forhold til overblikket over lejeomkostninger og løbetider.

7 32 KAPITEL 1 Porteføljestyring Som nævnt ovenfor er data afgørende for en effektiv styring af en ejendomsportefølje. Mange data kan indsamles fra ens egen organisation, mens andre ofte kræver input fra eksterne professionelle. Data om antal medarbejdere, omsætning og forventninger til vækst og organisation bør komme fra den lokale organisation eventuelt koordineret med den overordnede udvikling og strategi. Omvendt bør data om en eksisterende ejendom eller lejemål indsamles direkte fra originaldokumenterne via professionelle, da datakvaliteten ofte er dårlig, hvis der indrapporteres fra den lokale organisation. De samme professionelle vil i forbindelse med lejekontrakten også være i stand til at koble data sammen med markedsdata og standarder og levere en professionel vurdering af ejendommen eller lejekontrakten, hvilket er en central faktor for at vurdere, om der er optimeringsmuligheder. Delivering portfolio transparency processs overview

8 LOKALISERINGSKRAV OG PORTEFØLJESTYRING I EN DIGITAL TID 33 Med baggrund i de indsamlede data bør der skabes et overblik over porteføljen, som viser aktuelle nøgletal som f.eks. årlige omkostninger pr. medarbejder og areal pr. arbejdsplads, hvilket giver mulighed for at vurdere, om faciliteterne understøtter virksomhedens strategi og kerneprocesser og mulighed for efterfølgende at vurdere, hvad der skal til for, at bygninger og faciliteter lever op til fremtidens behov. Eje og leje I gamle dage var bygninger noget, som virksomheden opførte for egen regning, og de var således en del af produktionsapparatet. Man vedligeholdt, udbyggede og fornyede i takt med virksomhedens behov. Dette er fortsat tilfældet for virksomheder med en stor industriel produktion. Det giver også god mening i de tilfælde, hvor ejendommens primære funktion er at holde produktionsapparatet tørt og varmt, og produktionsapparatet er den største investering og dyrt at genanskaffe og/ eller flytte. Omvendt har virksomheder, der primært har let produktion eller kontorer, en tendens til at skifte over mod at leje. Dette gælder også ofte for lager-, distributions- og logistikfaciliteter, da disse efterhånden er standardiserede og hurtigt kan indrettes til andre virksomheder. Tidligere var der et krav om, at virksomheden skulle opgøre sine leje- og leasingforpligtelser som en del af årsregnskabet, men det indgik ikke i balancen. Med de nye regnskabsregler ( IFRS 16 ) er der et krav om, at de samlede lejeforpligtelser opgøres som en del af balancen, hvorfor det ikke i sig selv forbedrer virksomhedens nøgletal at leje fremfor at eje. I forbindelse med egne ejendomme er det også væsentligt, at ejendommens værdi opgøres, og her er der væsentlig forskel på, om ejendommen fortsat skal anvendes af virksomheden til et defineret formål, eller om virksomheden under alle omstændigheder er i gang med at finde nye lokaler. Ejendomme kan være velfungerende og dermed værdifulde for den nuværende ejer, hvis de fremmer virksomhedens samlede produktivitet og effektivitet herunder er det vigtigt at stille spørgsmålet, om

9 34 KAPITEL 1 bygningerne understøtter de strategiske forandringer, alle virksomheder undergår nogle hurtigere end andre. Skal en bygning vurderes i forhold til dens værdi på markedet, så er det vigtigt med en realistisk vurdering af, hvilke forandringer, moderniseringer og istandsættelser en ny bruger formentlig vil kræve. Ombygninger er relativt omkostningskrævende i forhold til at bygge nyt, hvilket trækker ned på værdien af huse, der kræver større istandsættelser eller moderniseringer. Til gengæld spiller det en meget vigtig rolle, at ejendommene har den rigtige beliggenhed, og det løfter ofte priserne på eksisterende ejendomme. Lokaliseringsvalg Mange beslutninger om enten at forblive i de nuværende lokaler eller flytte til nye er historisk baseret på tilfældigheder og antagelser, uden at disse er begrundet i fakta eller vurderet i forhold til relevante alternativer. Krav til kvalitet, størrelse og placering bør i langt højere grad baseres på viden og data, som er skabt i samarbejde mellem HR og IT og på fremtidens ønsker til People, Processes og Places frem for på følelser og fornemmelser. Den optimale beslutning bør tage udgangspunkt i klare og transparente kriterier og vurderes på baggrund af forskellige alternative scenarier. Dette betyder fortsat, at kriterierne og deres indbyrdes prioritering bør være en ledelsesbeslutning, men den bør være begrundet i en vurdering af virksomhedens behov såvel nu som i fremtiden og afspejle virksomhedens overordnede forretningsstrategi. Dette kræver en forståelse af de forskellige behov hos specielt kunder og medarbejdere samt indflydelsen fra det omgivende miljø. I takt med at virksomheder er vokset, er der opstået et forøget behov for at styre flere lokationer både nationalt og internationalt. Disse lokationer kan være etableret med henblik på forskellige funktioner. Mange virksomheder har i dag centraliserede lager- og distributionscentre, salgskontorer og forsknings- og udviklingscentre, datacentre m.v.

10 LOKALISERINGSKRAV OG PORTEFØLJESTYRING I EN DIGITAL TID 35 I den nye økonomi er medarbejderne nøgleressourcen, og virksomhedernes evne til at fastholde og tiltrække de rigtige medarbejdere vil i fremtiden blive altafgørende for virksomhedernes udvikling. Ofte er lokaliseringsbeslutninger taget med udgangspunkt i ledelsens subjektive præferencer, og virksomheder bør derfor være meget opmærksomme på valget af lokalisering med hensyn til både at kunne fastholde de eksisterende medarbejdere og på i endnu højere grad at kunne tiltrække medarbejdere i fremtiden. Der kan ofte opleves en indbygget modstand hos eksisterende medarbejdere, da der ved en flytning altid vil være nogen, der stilles ringere end før. Hertil kommer, at der i de fleste mennesker er en indbygget skepsis mod forandring, da man ikke kender det nye. Traditionelt set tages der oftest udgangspunkt i de nuværende ansatte nogle gange dog mest ledelsen og deres afstand til arbejdet, men andre kriterier som nærhed til kunder, leverandører, samarbejdspartnere og eventuelt uddannelsesinstitutioner bør også indgå med en passende vægt. Digitaliseringen betyder, at mange virksomheder har fået ændret deres forretningsmodel og f.eks. fremover primært har online-kontakt til kunderne. Det gælder f.eks. forsikringsselskaber, der ikke længere placerer sig efter nærhed til kunderne, men i langt højere grad placerer sig, hvor man mener at kunne tiltrække de rigtige medarbejdere.

11 36 KAPITEL 1 Eksempel på kort over eksisterende medarbejdere og forventninger til kommende medarbejdere i forhold til offentlig transport Generelt betyder konkurrencen om nye medarbejdere, at der nu i endnu højere grad skal tages højde for rekruttering af nye medarbejdere, herunder bl.a. demografiske ændringer og bosætningsmønstre. Det er derfor også vigtigt at overveje, om organisationen er stor nok til reelt at have eget kontor, eller om man hellere bør leje sig ind i eksisterende kontormiljøer eller kontorhoteller. I et marked, hvor man ikke har et fuldt overblik over fremtiden, kan det være en stor fordel at leje sig ind i et miljø med fælles service og fleksible lejekontrakter. Kriterier og vægtning Indledningsvist er det naturligvis afgørende at gøre sig klart, hvad det er, man ønsker at opnå i forbindelse med domicilovervejelserne, herunder hvilke kriterier der er afgørende ( need to have ), og hvilke man ønsker ( nice to have ), og som man kan vurdere på eventuelt i kombination.

12 LOKALISERINGSKRAV OG PORTEFØLJESTYRING I EN DIGITAL TID 37 Det afgørende er, om man skal se bort fra muligheder, der ikke opfylder kriteriet, eller om de skal inkluderes og vægtes i sammenhæng med andre. Man kan f.eks. have et krav om, at det skal være i nærheden af lufthavnen, men set i lyset af Københavns størrelse, så vil det meste af byen umiddelbart være inden for almindelig, rimelig rækkevidde, men det er omvendt åbenlyst, at f.eks. Ørestad vil være nærmere lufthavnen, end Lyngby er. Virksomheden kan også have mange medarbejdere med rejseaktivitet og derfor ønske nærheden til lufthavnen også af hensyn til internationale besøgende, men hvis virksomheden er hjemmehørende i Nordsjælland, kan nærheden til lufthavnen godt tænkes at være på bekostning af mange medarbejderes daglige transporttid. Gruppe Vægt Kriterier Vægt Geografi 40% Faciliteter i nærområdet/"byliv" 10,0% Medarbejdernes rejsetid 20,0% Nærhed til nye medarbejdere 10,0% Adgang til motorvej 0,0% Afstand til lufthavn 0,0% Parkering i nærområdet 20,0% Nærhed til samarbejdspartnere og kunder 15,0% Nærhed til uddannelsesinstitutioner 0,0% Tæt på metro/s-tog/station 25,0% 100,0% Bygning & lejemål 40% Udvendige arealer 0,0% Fleksibilitet og skalerbarhed af arealer 5,0% Plantegninger, space compliance, funktionalitet 15,0% Ankomstforhold 10,0% Kvalitet, image & identitet 20,0% Parkering 20,0% Cykelparkering & omklædning 15,0% Andre virksomheder i området/på adressen 0,0% Kantine 15,0% Fællesmødelokaler 0,0% Reception 0,0% 100,0% Teknik 10%

13 38 KAPITEL 1 Proces Formålet med en struktureret proces er at sikre en gennemførelse, der er både transparent og logisk for at foretage det bedste valg. Det må omvendt også sikres, at valget af domicil og indretning er en ledelsesbeslutning, hvor der undervejs i processen foretages nogle valg. Uanset om prioriteringen og valgene er en demokratisk proces, eller om det er en ren ledelsesbeslutning, så bør det altid sikres, at årsagerne er klart definerede, og at valgene er transparente Uanset f.eks. at alle de nuværende medarbejdere bor tæt på det eksisterende domicil, så bør det ikke udelukke, at virksomheden flytter. Her kan vægtningen af f.eks. synlighed eller nærhed til kunder, forskning eller uddannelse godt overstige hensynet til de nuværende medarbejdere.

14 LOKALISERINGSKRAV OG PORTEFØLJESTYRING I EN DIGITAL TID 39 Økonomi I forbindelse med overvejelserne om et nyt domicil må man naturligvis ikke se bort fra økonomien, og det er vigtigt, at man undervejs i processen gør sig de økonomiske overvejelser klart. Det er også vigtigt, at man er opmærksom på forholdet mellem omkostninger til anlæg, drift og vedligehold og virksomhedens samlede omkostninger. Der bør således gennemføres en business case, der sammenligner totaløkonomien af de forskellige alternativer over den samme tidsrække. Totaløkonomien bør indeholde alle sammenlignelige driftsomkostninger og de nødvendige investeringer.

15 40 KAPITEL 1 Såfremt der er tale om investeringer i egne bygninger, bør der også tages højde for scrapværdien af ejendommen ved udgangen af tidsrækken. De samlede omkostninger for hvert alternativ kan herefter sammenlignes og sammen med den kvalitetsmæssige vurdering (scorecard) danne et objektivt grundlag for den samlede vurdering og beslutning. 10-årigNettonutidsværdi (tdkk) I Palægade 2 Nuværende lejemål - Nuværende lejemål - Genforhandling af nye arealer, lejen genforhandling af lejen Ipsensvej 1 Hansensgade 2 Nielsensgade 3 Jensensvej 4 Konklusion En aktiv styring af porteføljen på ejendoms- eller lejemålsniveau kræver, at ejendomsfunktionen tilføres nye kompetencer og mere ansvar i forhold til forretningen. De eksisterende kompetencer er ofte fokuseret på bygningsvedligehold, drift og service, men kan mangle kompetencer i forhold til økonomi, finansiering og forretningsmodeller. Den, der sidder med ansvaret for porteføljestyringen, skal proaktivt kunne reagere på de forretningsmæssige strategiændringer, som direktionen beslutter. Det betyder, at hver gang direktionen er blevet enig om en større eller mindre strategiændring eller er kommet med planer for udmøntning af de overordnede strategier skal porteføljemanageren kunne give direktionen et billede af, hvad det betyder for virksomhedens bygningsportefølje og lokalisering. Eller sagt med andre ord: Når direktionen vil gå i

16 LOKALISERINGSKRAV OG PORTEFØLJESTYRING I EN DIGITAL TID 41 den retning, så har det disse konsekvenser for, om vi fremover har de rigtige bygninger de rigtige steder. Der findes en række produkter på markedet, som kan understøtte en centraliseret styring af virksomhedens ejendomsportefølje. Værktøjer som f.eks. Planon, SAP m.v. har løsninger, beregnet til virksomheder. For mange virksomheder vil det dog være at skyde over målet, og meget kan styres med et regneark, såfremt man har fokus på de væsentligste nøgletal. Det kan nogle gange være vigtigere at komme i gang og lære af processen end at forsøge at udtænke den perfekte løsning, som det tager lang tid at opbygge og implementere.

Facility Management som digital forandringsagent. Hvad vi mener, du skal vide om transformation af FM i en digital tid

Facility Management som digital forandringsagent. Hvad vi mener, du skal vide om transformation af FM i en digital tid Facility Management som digital forandringsagent Hvad vi mener, du skal vide om transformation af FM i en digital tid Facility Management som digital forandringsagent Hvad vi mener, du skal vide om transformation

Læs mere

DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 2017

DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 2017 DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 217 Af Svend Bie og Poul Henrik Due Facilities Management er under forandring. Medlemsundersøgelsen, der er gennemført op til Årskonferencen, peger på en række udviklingstræk,

Læs mere

Ejendomsstrategier og porteføljestyring

Ejendomsstrategier og porteføljestyring Ejendomsstrategier og porteføljestyring Per Anker Jensen Professor 31. marts 2014 Hvad er en strategi? Strategos - hærleder? Strategi er et spørgsmål om at vinde krigen og overleve! Niveauer i tilpasning

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Facilities Management 2012 Survey: Aktiviteter og forventninger. FM forbedre organisationens bundlinje yderligere

Facilities Management 2012 Survey: Aktiviteter og forventninger. FM forbedre organisationens bundlinje yderligere Facilities Management 2012 Survey: Aktiviteter og forventninger FM forbedre organisationens bundlinje yderligere Mere værdiskabelse med right-sourcing Aktiviteterne stiger. Omkostningerne følger ikke med

Læs mere

VELKOMMEN TIL WORLD TRADE

VELKOMMEN TIL WORLD TRADE VELKOMMEN TIL WORLD TRADE Velkommen til World Trade Center Ballerup Washington og Beijing har deres - nu har også Danmark fået sit første World Trade Center. Som lejer i World Trade Center Ballerup bliver

Læs mere

FM 2011 Survey: Aktiviteter og forventninger. Facilities Management kommer styrket ud af krisen

FM 2011 Survey: Aktiviteter og forventninger. Facilities Management kommer styrket ud af krisen FM 2011 Survey: Aktiviteter og forventninger Facilities Management kommer styrket ud af krisen Udvider eller fastholder budget trods generelle nedskæringer Stor og øget opmærksomhed på FM fra topledelsen

Læs mere

Politik og strategi for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m²

Politik og strategi for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m² Politik og strategi for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m² Center for Kommunale Ejendomme 13. maj 2014 Politik for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m² Slagelse Kommune ønsker med sin

Læs mere

Ørestads Boulevard 67, København S

Ørestads Boulevard 67, København S Ørestads Boulevard 67, 1. 2300 København S 428-759 m² til virksomheden som vil have det hele. 428 m 2 759 m 2 Energimærke D Årlig leje 1.100 kr. pr. m² Ejendommen Unikt storrumskontor som let kan indrettes

Læs mere

Ørestads Boulevard 67, København S

Ørestads Boulevard 67, København S Ørestads Boulevard 67, 1. 2300 København S 759 m² til virksomheden som vil have det hele. 759 m2 20-40 Kontorpladser Energimærke D Årlig leje 1.350 kr. pr. m² Ejendommen Unikt storrumskontor som let kan

Læs mere

Facility Management Drift & vedligehold

Facility Management Drift & vedligehold DFM netværk og hvad er tendenserne inden for FM v/eva Kartholm, direktør DFM Facility Management Drift & vedligehold Agenda Begrebsafklaring DFMs foreninger Trends Strategisk fokus Trends her og nu + på

Læs mere

Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning

Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning For tomandsvirksomheden Workform har deltagelsen i Rethink Business været værdifuld i forhold til at designe og producere

Læs mere

Det danske ERP marked

Det danske ERP marked Det danske ERP marked ComputerCamp seminar 25. marts 2009 Herbert Nathan Indhold Introduktion til HerbertNathan & Co Nogle indledende system begreber ERP-markedet leverandører og trends Hvorfor anskaffe

Læs mere

Vi præsenterer. Talent Management

Vi præsenterer. Talent Management Vi præsenterer Talent Management Der findes desværre ikke en opskrift på vellykket Talent Management, men solidt HR-håndværk, kombineret med intelligente og effektive løsninger giver resultater. Vi deler

Læs mere

På forkant med fremtiden

På forkant med fremtiden : 31-05-2016 : 2015-009367-23 På forkant med fremtiden Formål Fortællingen På forkant med fremtiden skal skabe mening, motivation og fælles forståelse. Det er fortællingen om, hvorfor vi er her, hvad vi

Læs mere

Hvornår er dit ERP-system dødt?

Hvornår er dit ERP-system dødt? Hvornår er dit ERP-system dødt? Ved du egentlig hvornår dit ERP-system er dødt? Vi giver dig vores bud på, hvilke tegn du skal holde øje med, så du kan handle i tide. Hvornår er dit ERP-system dødt? At

Læs mere

MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN

MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN MINIUDGAVE AF DIGITALISERINGS- POLITIKKEN 2014-17 Visionen Visionen for politikken er: DETTE ER EN KORT GENNEMGANG AF DIGITALISERINGSPOLITIKKENS FORMÅL, OPBYGNING OG INDHOLD, SOM SKAL ANSES SOM ET SUPPLEMENT

Læs mere

Lokale funktionsbygninger (skoler og andre undervisningsfaciliteter).

Lokale funktionsbygninger (skoler og andre undervisningsfaciliteter). KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT Intelligente m 2 12-01-2012 Sagsnr. 2011-185553 Dokumentnr. 2012-36513 Københavns Kommunes Porteføljestrategi 2012 Københavns

Læs mere

Forretningsudvikling i landbruget Ansvarlig GUB Oprettet Projekt: 7483 forretningsudvikling i landbruget Side 1 af 5

Forretningsudvikling i landbruget Ansvarlig GUB Oprettet Projekt: 7483 forretningsudvikling i landbruget Side 1 af 5 Notat SEGES P/S SEGES Økonomi & Virksomhedsledelse Forretningsudvikling i landbruget Ansvarlig GUB Oprettet 22.12.2015 Projekt: 7483 forretningsudvikling i landbruget Side 1 af 5 Forretningsudvikling i

Læs mere

Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering

Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering Hanne Merete Lassen, chefkonsulent, haml@di.dk, 3377 3868 Mille Munksgaard, konsulent, mimu@di.dk, 3377 4631 NOVEMBER 2018 Der ligger store muligheder i innovation og digitalisering Virksomhederne arbejder

Læs mere

DIGITALE DATA SOM GRUNDLAG

DIGITALE DATA SOM GRUNDLAG Center for Økonomi og Ejendomme DIGITALE DATA SOM GRUNDLAG BIM Universe 2019 22 og 23. maj 2019 Thomas Winther Afdelingsleder Thomas Winther Afdelingsleder for Ejendomme Udbud og indkøb Forsikring og risikostyring

Læs mere

Arla på Sønderhøj Merværdi ved optimering af de fysiske rammer. v/facilitychef Hardy Kjærgaard, Arla

Arla på Sønderhøj Merværdi ved optimering af de fysiske rammer. v/facilitychef Hardy Kjærgaard, Arla Arla på Sønderhøj Merværdi ved optimering af de fysiske rammer v/facilitychef Hardy Kjærgaard, Arla Kort om Arla Arla Foods er verdens 8. største mejeriselskab og verdens største leverandør af økologiske

Læs mere

Strategi for ejendomsportefølje 24. august 2012. Preben Gramstrup fm3.dk. M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.dk

Strategi for ejendomsportefølje 24. august 2012. Preben Gramstrup fm3.dk. M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.dk Strategi for ejendomsportefølje 24. august 2012 Preben Gramstrup fm3.dk M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.dk fm3.dk august 2012 FM - Ejendoms cirkel Portefølje-ejer Driftsherre Planlægning - Prognoser -

Læs mere

Facilities Management i. DFM-konferencen 2007: Facilities Management - for mennesker Vejle den 2. februar 2007, kl. 11.15 til kl. 12.

Facilities Management i. DFM-konferencen 2007: Facilities Management - for mennesker Vejle den 2. februar 2007, kl. 11.15 til kl. 12. Facilities Management i DFM-konferencen 2007: Vejle den 2. februar 2007, kl. 11.15 til kl. 12.00 Indlæg v/ projektchef Peter Joensen DFM Titel konferencen indsættes ved den at vælge 2. februar SKAT 2007

Læs mere

At bygge bro mellem systemer, processer og mennesker

At bygge bro mellem systemer, processer og mennesker At bygge bro mellem systemer, processer og mennesker Introduktion Anders Reinhardt Cand. Polit 8 år hos VELUX 2002 Rapportering og analyse til VELUX koncernledelse samt bestyrelse 2005 2008 Ansvarlig for

Læs mere

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING SEMINAR OG WORKSHOPFORLØB Evnen til at udnytte nye markedsmuligheder og digitale forretningsområder har afgørende betydning for en virksomheds potentiale og konkurrenceevne.

Læs mere

Status og næste skridt for FødevareFabrikken

Status og næste skridt for FødevareFabrikken Status og næste skridt for FødevareFabrikken Vejen Kommune ønsker at styrke sin position som centrum for fødevareproduktion yderligere. Kommunen oplever, at der mangler produktionslokaler, hvor små og

Læs mere

DEN 18. JANUAR 2017 KRISTIAN SKOV KOMPETENCER & VÆKST FÅ SUCCES MED INNOVATION

DEN 18. JANUAR 2017 KRISTIAN SKOV KOMPETENCER & VÆKST FÅ SUCCES MED INNOVATION DEN 18. JANUAR 2017 KRISTIAN SKOV KOMPETENCER & VÆKST FÅ SUCCES MED INNOVATION Kristian Skov SEGES - Afdelingsleder i Kompetencer & Vækst - Optaget af næste generation rådgivere og landmænd - Strategi

Læs mere

Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje

Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje Indhold 01 Strategisk indsatsområde: Effektivisering 02 Strategisk indsatsområde: Bedre borgerinddragelse 03 Strategisk indsatsområde: Tværgående samarbejde

Læs mere

VELKOMMEN TIL WORLD TRADE

VELKOMMEN TIL WORLD TRADE VELKOMMEN TIL WORLD TRADE Velkommen til World Trade Center Ballerup Washington og Beijing har deres - nu har også Danmark fået sit første World Trade Center. Som virksomhed i World Trade Center Ballerup

Læs mere

Vejledning i etablering af forretningsoverblik. Januar 2018

Vejledning i etablering af forretningsoverblik. Januar 2018 Vejledning i etablering af forretningsoverblik Januar 2018 Indhold 1. Forretningsoverblikket 4 1.1 De interne forhold og interessenter 4 1.2 De eksterne forhold og interessenter 5 2. Kortlægning af processer

Læs mere

Revideret Forslag til ejendomsstrategi

Revideret Forslag til ejendomsstrategi Revideret Forslag til ejendomsstrategi Bruger Økonomi Bygning 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Baggrund og udfordringer... 4 Vision... 6 Mission... 6 Mål... 6 Hvor skal vi hen?...

Læs mere

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S

Stillings- og personprofil. Administrerende direktør FDC A/S Stillings- og personprofil Administrerende direktør FDC A/S Maj 2014 Opdragsgiver FDC A/S Adresse Lautrupvang 3A 2750 Ballerup Tlf.: 44 65 45 00 www.fdc.dk Stilling Administrerende direktør Refererer til

Læs mere

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde business AHead Consulting & Concept Development www.b-ahead.dk Kontaktperson: Henning Jørgensen E-mail: mail@b-ahead.dk Tlf.: +45 40 54 84 80 Velkommen hos business AHead Missionen er lykkedes når du leder

Læs mere

Effektivisering af ejendomsdrift

Effektivisering af ejendomsdrift Effektivisering af ejendomsdrift v/ Christian Fredberg, direktør, F-Advise og Søren Skibsted, partner, Kromann Reumert - besparelser gennem strategisk tilgang til ejendomsdriften Indhold Ejendomsdriften

Læs mere

Erhvervsservice Vækst og udvikling

Erhvervsservice Vækst og udvikling Erhvervsservice Vækst og udvikling Hvem er jeg? Erhvervskonsulent Danske Fysioterapeuter Uddannet Cand. Merc. 22 år selvstændig ledelses- og erhvervskonsulent Primære arbejdsopgaver i dag: Rådgivning af

Læs mere

Den succesfulde leder i krisetider. Ledelsens Dag 2009

Den succesfulde leder i krisetider. Ledelsens Dag 2009 Den succesfulde leder i krisetider Ledelsens Dag 2009 4 scenarier Vækst Scenarie 1 Scenarie 2 Mere af det samme Fagre nye verden Forbruger økonomi Økonomisk vækst, evolutionær påvirkning af strategien

Læs mere

Velfærds Partnerskab folder_oplæg_4sidet.indd 1 02/03/

Velfærds Partnerskab folder_oplæg_4sidet.indd 1 02/03/ VelfærdsPartnerskab Nye løsninger på velfærdsområdet Fremtidens udfordring Samfundet står over for en global udfordring. Den demografiske udvikling betyder, at der er færre hænder til at løse stadig flere

Læs mere

ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE?

ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE? ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE? ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE? Digital transformering har en stor påvirkning på arbejdsgangene hos CFO erne. Den digitale bølge giver nye muligheder,

Læs mere

Sådan leverer Næsbjerg Rådgivning & Revision bedre rådgivning med Karnov Business Optimiser

Sådan leverer Næsbjerg Rådgivning & Revision bedre rådgivning med Karnov Business Optimiser Case study Sådan leverer Næsbjerg Rådgivning & Revision bedre rådgivning med Karnov Business Optimiser karnovgroup.dk/kbo Næsbjerg Rådgivning & Revision er et revisionsselskab med vægt på rådgivning. Som

Læs mere

5 gode råd om strategisk ledelse

5 gode råd om strategisk ledelse 5 gode råd om strategisk ledelse Verden er i forandring. Bryd med traditionerne Bedre resultater med empati Alle er sælgere Branding øger potentialet Bryd med traditionerne Virksomhedsstrategi fokuserer

Læs mere

Grundlaget for digital transformation: Hastighed og Fleksibilitet

Grundlaget for digital transformation: Hastighed og Fleksibilitet Grundlaget for digital transformation: Hastighed og Fleksibilitet Væsentlige iagttagelser: Hvad driver moderne virksomheder til at gennemgå en digital transformation? Hvordan kan BPM-værktøjer hjælpe digitale

Læs mere

Når økonomioutsourcing er den rigtige løsning

Når økonomioutsourcing er den rigtige løsning Når økonomioutsourcing er den rigtige løsning Overvejer I at oursource hele eller dele af jeres økonomifunktion? Dette whitepaper er udarbejdet, så I har et bedre beslutningsgrundlag at handle ud fra.

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

EnergiMidt ENERGIMIDT EN VINDERVIRKSOMHED I VÆKST OG UDVIKLING

EnergiMidt ENERGIMIDT EN VINDERVIRKSOMHED I VÆKST OG UDVIKLING EnergiMidt ENERGIMIDT EN VINDERVIRKSOMHED I VÆKST OG UDVIKLING Mit perspektiv på forretningsmodeller: Strategisk / organisatorisk Kort om EnergiMidt Vores arbejde med forretningsmodeller Vores strategiske

Læs mere

#BREVFLET# Click here to enter text. Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE

#BREVFLET# Click here to enter text. Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE Click here to enter text. #BREVFLET# Businesscase KORTFATTET INTRO TIL AALBORG KOMMUNES BUSINESSCASE METODE 1 Indledning Aalborg Kommunes businesscase metoden er udarbejdet sammen med Aalborg Universitet

Læs mere

SAS Institute CIO networking

SAS Institute CIO networking SAS Institute CIO networking Torsdag den 30. oktober Underdirektør Ejvind Jørgensen Rambøll Management Consulting Slide 1 Udvalgte temaer Forretningsudvikling og prioriteringer CIO en og relationen til

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG,

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, EM@RAMBOLL.COM 19.06.2017 INTRODUKTION TIL RAMBØLL Rambøll Uafhængigt ingeniør-, design- og rådgivervirksomhed Rambøll

Læs mere

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER En bog til håndværkeren der er klar til at tage det digitale skridt og dermed optimere sin dagligdag. Koster det at skippe digitaliseringen? Flere og flere virksomheder

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Forretningsudvikling i de mindre havne. Assens Havn, Havnechef Ole Knudsen Workshop- Udvikling eller afvikling Havnekonference 2014

Forretningsudvikling i de mindre havne. Assens Havn, Havnechef Ole Knudsen Workshop- Udvikling eller afvikling Havnekonference 2014 Forretningsudvikling i de mindre havne Assens Havn, Havnechef Ole Knudsen Workshop- Udvikling eller afvikling Havnekonference 2014 Arbejdsgruppen Status og udfordringer hvorfor en forretningsmanual? 1

Læs mere

K- afdelingen lader IT i stikken

K- afdelingen lader IT i stikken K- afdelingen lader IT i stikken Kommunikationsfolk bør i langt højere grad rette blikket mod IT- afdelingen. Alt for ofte står den alene med opgaver, der bliver helt afgørende for virksomhedens konkurrenceevne

Læs mere

Skab forretning med CSR

Skab forretning med CSR VELKOMMEN I DANMARKS CSR HUS Skab forretning med CSR Opbyg de rette CSR kompetencer og løsninger i samarbejde med Green Network GREEN NETWORK MAKE CSR YOUR BUSINESS NÅ I MÅL MED CSR Få styr på kvaliteten

Læs mere

BILAG 4 - OPLÆG TIL EJERSTRATEGI

BILAG 4 - OPLÆG TIL EJERSTRATEGI 1 BILAG 4 - OPLÆG TIL EJERSTRATEGI Glostrup Ejendomme administrerer ejerskabet af kommunens ejendomme for Glostrup Kommune. Ejerstrategien skal på et overordnet niveau beskrive Glostrup Kommunes strategi

Læs mere

Facilities Management 2015 Survey. Fokus på strategi forbedrer resultaterne

Facilities Management 2015 Survey. Fokus på strategi forbedrer resultaterne Facilities Management 2015 Survey Fokus på strategi forbedrer resultaterne FM2015 Survey viser, at FM har bevæget sig op i den strategiske helikopter og at hele organisationen vinder, når FM forøger sit

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Indholdsfortegnelse Indledning 3 Hvorfor det? 4 Fordele og ulemper ved outsourcing 5 Kendte faldgrupper 6 Hvordan skal virksomheden Outsource? 6 Pris på outsourcing

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi? Selv efter et årti er BIM stadiget af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til. Hvor peger

Læs mere

Det gør det nemt og overskueligt for kunden og muligt for JN Data at levere sikker og stabil IT-drift effektivt - og til en attraktiv pris.

Det gør det nemt og overskueligt for kunden og muligt for JN Data at levere sikker og stabil IT-drift effektivt - og til en attraktiv pris. STRATEGI 2020 I JN Data har vi lanceret en strategi med et kommercielt sigte. Med strategien har vi en klar ambition om, at vi i 2020 er en one stop shop for vores kunder. Det betyder, at vi finder vi

Læs mere

KTC ÅRSMØDE `12. Ejendomsdrift Udvikling i stedet for afvikling. Bent Michael Nielsen Chefrådgiver Facilities Management.

KTC ÅRSMØDE `12. Ejendomsdrift Udvikling i stedet for afvikling. Bent Michael Nielsen Chefrådgiver Facilities Management. Ejendomsdrift Udvikling i stedet for afvikling Bent Michael Nielsen Chefrådgiver Facilities Management Orbicon 1 Artikel i Teknik & Miljø (Stads og Havneingeniøren) Udvikling i stedet for afvikling Orbicon

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Godkendt i xx den xx.xx.2010 Digitalisering i Viborg Kommune skal understøtte en helhedsorienteret og effektiv service over for borgere og virksomheder effektivisere de kommunale

Læs mere

Benchmark Management. en strategisk benchmark af nøgletal!

Benchmark Management. en strategisk benchmark af nøgletal! Benchmark Management en strategisk benchmark af nøgletal! 1 Hvilke spørgsmål kan jeg på svar på? Er der utilsigtede ledelsesmæssige beslutninger, som har betydning for vores resultatopgørelse? Hvor effektive

Læs mere

Sikre gevinstrealisering

Sikre gevinstrealisering White Paper v1.0-2013 PORTEFØLJELEDELSE OG EFFEKT Topledere, mellemledere og programledere har ansvar for virksomhedens samlede udviklingsplaner samt den indbyrdes prioritering heraf. Med udgangspunkt

Læs mere

Canon Business Services

Canon Business Services Canon Business Services "Transforming your business" Canon Business Services I et landskab, hvor kundeadfærden hele tiden ændrer sig, ændrer det også den måde, virksomheder arbejder på, samt hvordan de

Læs mere

Diplomvej 381, kgs. lyngby Kontorer - laboratorier - værksteder

Diplomvej 381, kgs. lyngby Kontorer - laboratorier - værksteder Diplomvej 381, kgs. lyngby Kontorer - laboratorier - værksteder Serious about Innovation Flyt til en forskerpark - og få mere end blot m2 Ejendommen ejendommen Unikt beliggende i Lyngby med DTU som nærmeste

Læs mere

paustian: MERA forstår vores forretning

paustian: MERA forstår vores forretning paustian: MERA forstår vores forretning Paustian er afhængig af et virksomhedssystem, der giver overblik og som er bygget af folk med forretningsforståelse og evne til at skræddersy de enkelte dele på

Læs mere

Ejendomsstrategi Ringsted Kommune. 29. november 2018

Ejendomsstrategi Ringsted Kommune. 29. november 2018 Ejendomsstrategi Ringsted Kommune 29. november 2018 1 1 Indledning Ringsted Kommunes nye Ejendomspolitik blev vedtaget i Byrådet den 8. maj 2017. Ejendomspolitikken udmøntes videre med en Ejendomsstrategi

Læs mere

Flyt til en forskerpark - og få mere end blot m2

Flyt til en forskerpark - og få mere end blot m2 Flyt til en forskerpark - og få mere end blot m2 Agern Allé 24-26, Hørsholm Kontordomicil Serious about Innovation Flyt til en forskerpark - og få mere end blot m2 Ejendommen ejendommen Agern Alle 24-26

Læs mere

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING e Indholdsfortegnelse Indledning 3 Outsourcing Hvorfor det? 4 Fordele og ulemper ved outsourcing 5 Kendte faldgrupper 6 Hvordan skal virksomheden Outsource 6

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Temaer for kommende drøftelser Overordnede temaer, som partnerskabet skal drøfte 1. Nye teknologier og forretningsmodeller 2. Fremtidens kompetencer 3.

Læs mere

Kickstart din virksomheds digitale rejse

Kickstart din virksomheds digitale rejse www.pwc.dk Kickstart din virksomheds digitale rejse Revision. Skat. Rådgivning. Har du overvejet digitalisering men ved ikke, hvor din virksomhed skal starte? Hvordan vil digitalisering i Danmark påvirke

Læs mere

4.675 m² visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej

4.675 m² visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej 4.675 m² visuel og futuristisk ejendom v/ballerup Byvej MANAGEMENT & UDLEJNING DATEA Lyngby Hovedgade 4 2800 Kgs. Lyngby datea.dk I det attraktive erhvervsområde Lautrupparken i Ballerup, ligger den præsentable

Læs mere

Center for Kommunale Ejendomme. Slagelse Kommunes EJENDOMSSTRATEGI. Center for Kommunale Ejendomme. 20. oktober

Center for Kommunale Ejendomme. Slagelse Kommunes EJENDOMSSTRATEGI. Center for Kommunale Ejendomme. 20. oktober Center for Kommunale Ejendomme 1 Slagelse Kommunes EJENDOMSSTRATEGI Center for Kommunale Ejendomme Udgangspunktet 2014 Center for Kommunale Ejendomme 2 417 ejendomme inkl. eksterne lejemål 975 bygninger

Læs mere

Forandringens forandring

Forandringens forandring Forandringens forandring Hvad har vi lært om forandringer sammen med vores kunder i tiden efter finanskrisen? Del 2: Anbefalinger til udvikling af lederens rolle i en forandringsproces White paper Indhold

Læs mere

Projekter skal ikke styres de skal ledes Microsoft-seminar

Projekter skal ikke styres de skal ledes Microsoft-seminar Projekter skal ikke styres de skal ledes Microsoft-seminar Frank Madsen PA Consulting Group 17. april 2007 Hvor moden er din virksomhed? Taktiske projekt gennemførelser Styret ProjektPortefølje Projektinitiering

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Dansk Facilities Management Optimering af lejekontrakter Deloitte d. 23. september 2008

Dansk Facilities Management Optimering af lejekontrakter Deloitte d. 23. september 2008 Dansk Facilities Management Optimering af lejekontrakter Deloitte d. 23. september 2008 September 2008 Colliers Hans Vestergaard A/S Gl. Kongevej 60 DK - 1805 Frederiksberg Kontaktinformation Jonas Sand

Læs mere

ENTERPRISE ARCHITECTURE (EA) STRATEGY, BUSINESS AND IT ALIGNMENT

ENTERPRISE ARCHITECTURE (EA) STRATEGY, BUSINESS AND IT ALIGNMENT (EA) STRATEGY, BUSINESS AND IT ALIGNMENT EFTER FROKOST Del 2 - EA Use case Når forretningen driver teknikken. EA USE CASE Dansk produktionsvirksomhed Producerer og sælger elektronikkomponenter til Droner

Læs mere

VORES BYGNINGER ODENSE KOMMUNE

VORES BYGNINGER ODENSE KOMMUNE VORES BYGNINGER ODENSE KOMMUNE Erfaringer med optimering af ejendomsdrift og arealoptimering i anvendelsen af kommunens ejendomme gennem Effektiviseringsstrategien Vores bygninger. DAGSORDEN 1. Vision

Læs mere

Københavns billigste arbejdspladser i moderne og fleksible omgivelser

Københavns billigste arbejdspladser i moderne og fleksible omgivelser Udlejningsprospekt CPH Business Park Stamholmen 143-161 2650 Hvidovre Book en fremvisning hos Sadolin & Albæk 70 11 66 55 Og kom i selskab med bl.a. IF, Santander Bank og Hilti Københavns billigste arbejdspladser

Læs mere

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 INVESTERING I ET BÆREDYGTIGT SAMFUND For PFA er det en grundlæggende del af forretningsmodellen at tage et medansvar

Læs mere

KONTORDOMICILER. Beliggenhed Branding Bæredygtighed

KONTORDOMICILER. Beliggenhed Branding Bæredygtighed KONTORDOMICILER Beliggenhed Branding Bæredygtighed ighed / Beliggenhed / Branding / B ng nding /? Bæredygtighed?/ Beliggenhed? Br/ liggenhed? Branding? Bæredygtighed? B dygtighed enhed / Branding? Beliggenhed

Læs mere

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens September 2012 DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens arbejde Vigtigt initiativ Erhvervslivets produktivitetspanel Løbende indspil fra erhvervslivet DI mener, at nedsættelsen af Produktivitetskommissionen

Læs mere

ecapacity Digitale kanaler: Strategi Eksekvering Analyse

ecapacity Digitale kanaler: Strategi Eksekvering Analyse ecapacity Digitale kanaler: Strategi Eksekvering Analyse Strategi, eksekvering og analyse ecapacity tilbyder end-to-end forbedring af digital performance ecapacity har indgående erfaring med at udvikle

Læs mere

EJERSKIFTE FOR VIRKSOMHEDSEJERE

EJERSKIFTE FOR VIRKSOMHEDSEJERE EJERSKIFTE FOR VIRKSOMHEDSEJERE - ALLE TALER OM DET, FÅ GØR NOGET VED DET IMENS DU KONCENTRERER DIG OM DIN VIRKSOMHED, FINDER VI DET 100 % RIGTIGE MATCH TIL DIG AGENDA MATCH-ONLINE A/S ALT STARTER MED

Læs mere

Energirådgivning EnergiMidt

Energirådgivning EnergiMidt Energirådgivning EnergiMidt Silkeborg d. 15 nov. 2012 V. Ulf Rytter Jensen Ingeniør, Fagansvarlig Disposition (40 min.) Fra energiforlig i Folketinget til energibesparelser ved slutbrugeren Netselskabernes

Læs mere

Dusager Aarhus N

Dusager Aarhus N Når alle de fornuftige detaljer er på plads, står du tilbage med den vigtigste; Føles stedet rigtigt Dusager 8 8200 Aarhus N Markant domicillejemål i mondæn stil Fantastisk eksponering mod Randersvej Gode

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Ejendomsselskabet Olav de Linde køber stor Aarhus C ejendom af Post- Nord

Ejendomsselskabet Olav de Linde køber stor Aarhus C ejendom af Post- Nord 31. januar 2019 Ejendomsselskabet Olav de Linde køber stor Aarhus C ejendom af Post- Nord PostNord har fundet den nye ejer af Ankersgade 12 i Aarhus. Rådgiver på handlen, TrueMarketValue, beretter om stor

Læs mere

FORRETNINGSUDVIKLING (i et strategisk perspektiv)

FORRETNINGSUDVIKLING (i et strategisk perspektiv) FORRETNINGSUDVIKLING (i et strategisk perspektiv) Mærkeforeningsmøde Middelfart, 19. februar 2013 INDHOLD Resumé 26.11.2012 Udfordringer de næste 3 år Forretningsudvikling Mulige løsninger Og hvad så nu?

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

agern allé 1, hørsholm Kontor - laboratorier

agern allé 1, hørsholm Kontor - laboratorier agern allé 1, hørsholm Kontor - laboratorier Serious about Innovation Flyt til en forskerpark - og få mere end blot m2 Ejendommen Dette moderne laboratoriehus er på i alt 3.900 m² og med en meget fleksibel

Læs mere

KAPITALFORVALTNING FOR MENNESKER MED SUNDE VÆRDIER

KAPITALFORVALTNING FOR MENNESKER MED SUNDE VÆRDIER KAPITALFORVALTNING FOR MENNESKER MED SUNDE VÆRDIER BENJAMIN FRANKLIN, DEN AMERIKANSKE FILOSOF, FORFATTER, VIDENSKABSMAND OG JOURNALIST, STOD I SIN TID BAG ORDENE - TID ER PENGE. ET UDTRYK, DER HANDLER

Læs mere

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet?

Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Efter et årti med BIM i Danmark: Hvor langt er vi kommet? Selv efter et årti er BIM stadig et af byggebranchens helt store buzzwords - og et begreb som enhver materialeproducent skal forholde sig til.

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Egedal Kommunes Ejendomsstrategi Vision

Egedal Kommunes Ejendomsstrategi Vision Egedal Kommunes Ejendomsstrategi Vision I Egedal skal kommunens ejendomme danne en fleksibel, multifunktionel og bæredygtig ramme omkring kerneopgaver som læring, omsorg, pleje, sundhed, fritidsaktiviteter,

Læs mere

Byens ejendom Kontormarkedets udvikling 2014-2020. Peter Lassen, Colliers International Danmark A/S, København

Byens ejendom Kontormarkedets udvikling 2014-2020. Peter Lassen, Colliers International Danmark A/S, København Byens ejendom Kontormarkedets udvikling 2014-2020 Peter Lassen, Colliers International Danmark A/S, København Indhold Overskrifter kontormarkedet Sammenhæng beskæftigelse tomgang Lejeniveau og markedssituation

Læs mere