PILOTTEST AF PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PILOTTEST AF PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN"

Transkript

1 PILOTTEST AF PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN ERFARING NR Konceptet har forbedret DB med 20 kr. pr. slagtesvin. Det er opnået ved krav om brug af nyeste viden, overvågning og opfølgning. Samtidigt er det lykkedes at øge motivationen for at ændre og fastholde rutiner. Testen er gennemført i seks besætninger. INSTITUTION: FORFATTER: SEGES SVINEPRODUKTION, DEN RULLENDE AFPRØVNING JOACHIM GLERUP ANDERSEN, LOTTE SKADE OG ELSE VILS UDGIVET: 5. JULI 2018 Dyregruppe: Fagområde: Slagtesvin Ernæring, sundhed, management Sammendrag Produktionskoncept Slagtesvin er testet i seks pilotbesætninger. Besætningerne har produceret 36 holdopgørelser bestående af i alt producerede slagtesvin, som har opnået et øget dækningsbidrag på samlet kr. I første kvartal med konceptet blev der opnået et øget DB på 10 kr. pr. gris og i de øvrige kvartaler med fuld implementering, blev der opnået et øget DB på 20 kr. pr. gris. Årsagen til dette er primært, at referencefoderforbruget fra 30 til 110 kg er reduceret fra 2,80 til 2,70 FEsv/kg tilvækst. Der er udviklet et produktionskoncept til slagtesvin, som består af: a. En række krav og anbefalinger, som deltagende besætningerne skal overholde for at opnå høj effektivitet. b. Løbende og elektronisk produktionsovervågning, samt E-kontroller opdelt på hold.

2 c. Model for introduktion og opfølgning, som fastholder og udvikler ejers og ansattes motivation og kompetencer. d. Nye nøgletal i form af værktøjet 28-dages tal og PSU-score til sammenligning af produktivitet mellem hold og besætninger. PSU-scoren er lavet med fokus på at måle, hvor meget besætningen har forbedret sig siden opstart. De seks pilotbesætninger har modtaget fire til seks besøg om året, og skal overholde en række krav for at kunne deltage og fortsat være tilknyttet projektet. I hver besætning er opsat overvågningsudstyr, således at bl.a. tilvækst fra dag til dag kan følges i enkelte stier. Årsagen til den positive forskel i besætningerne er både brug af svinefaglig viden, og viden om hvordan denne kan implementeres i produktionen, således at både ejere og ansatte er motiveret for at ændre og fastholde nye rutiner i hverdagen. I en spørgeundersøgelse anfører besætningsejerne, at deres vigtigste erfaringer for, hvad der øger deres effektivitet har været: Brug af værktøjet 28-dages tal (med måling af tilvækst og foderoptag), korrekt fodring og øget fokus/vedholdenhed. Den øgedefokus/vedholdenhed er bl.a. opnået gennem kontinuerlig opfølgning udført af rådgiver og dyrlæge, hvor tiltag og besætningens målsætning evalueres. 28-dages tallene bruges som en løbende evaluering af hver holdopstart, og udføres ved at grisenes tilvækst og foderoptag måles mellem indsættelse og 28 dage senere. Baggrunden for projektet er, at slagtesvineproduktionen i Danmark i flere år har haft lav rentabilitet. Projektet har udviklet Produktionskoncept Slagtesvin som en løsning på anbefaling #1 fra vækstpanel rapporten, hvor der sættes fokus på udvikling af nye ledelses- og produktionskoncepter. Pilotprojektet er gennemført sammen med partnere fra slagterier, dyrlægepraksis og den lokale svinerådgivning i perioden 2016 til LÆS OGSÅ: Erfaring nr Realtidsovervågning i slagtesvinebesætninger Baggrund Slagtesvineproduktionen i Danmark har i flere år haft en lav rentabilitet. En måde at forbedre rentabiliteten er ved at øge produktiviteten i slagtesvineproduktionen. Dette er også baggrunden for Anbefaling #1 fra vækstpanel rapporten [3], som anbefaler, at der sættes fokus på udvikling af nye ledelses- og produktionskoncepter. Der er tidligere gennemført en række projekter [1], [2] som viser, at rådgivningsforløb og fokus på bedre rutiner giver øget effektivitet. Projekterne var med brug af rådgivning og anbefalinger, hvor besætningerne selv har kunnet vælge, hvilke tiltag de ville implementere i besætningerne.

3 Produktionskoncept Slagtesvin tager udgangspunkt i de foregående projekter, men der er ydermere fastsat krav til, hvordan produktionen skal drives. Disse krav skal have belæg i forsøgsmæssig dokumenteret viden og skal følges af besætningerne. Dette element er også kendt fra udlandet, hvor produktioner ejes af integrator firmaer, som lejer bygninger og betaler bygningsejer for pasning af grisene. Integratorerne i udlandet har også en række krav, som skal overholdes for at bevare kontrakten, dette kan eksempelvis være at stalden drives efter AIAU princippet [4]. I tidligere projekter [2] har man konkluderet, at det i opstartsperioden er nemt at skabe en øget effektivitet, men at der i opfølgningen hurtigt bliver stor forskel på, hvor gode ejere, medarbejdere, rådgivere og dyrlæger er til at fastholde de nye tiltag og dermed den øgede effektivitet. Der er derfor behov for at udvikle en model for introduktion og opfølgning, der kan fastholde høj motivation og høj produktivitet. Formålet med projektet er at udvikle og teste et produktionskoncept, som sikrer høj produktivitet og en konkurrencedygtig slagtesvineproduktion. Denne erfaring omhandler pilottesten i de første seks besætninger. Som stortest igangsættes yderligere 19 besætninger for at videreudvikle konceptet og udbrede til flere besætninger. Materiale og metode Produktionskoncept Slagtesvin Der er udviklet et produktionskoncept til slagtesvin, som består af: a. En række krav og anbefalinger som deltagende besætningerne skal overholde for at opnå høj effektivitet. b. Løbende og elektronisk produktionsovervågning samt E-kontroller opdelt på hold. c. Model for introduktion og opfølgning, som fastholder og udvikler ejers og ansattes motivation og kompetencer. d. Nye nøgletal i form af værktøjet 28-dages tal og PSU-score til sammenligning af produktivitet mellem hold og besætninger. PSU-scoren er lavet med fokus på at måle, hvor meget besætningen har forbedret sig siden opstart. Krav og anbefalinger i konceptet I konceptet er udviklet en liste af krav og anbefalinger, som bruges ved de forskellige besøg. Disse er opdelt i afsnit, som kan ses på figur 1. Den fulde liste kan ses i appendiks 1. Derudover findes en række anlægskrav, som skulle være overholdt inden besætningen kunne optages som pilotbesætning. På den måde sikres, at besætningen har mulighed for at få effekt, og ikke påføres større investeringer pga. konceptets krav til bygningsindretning m.m. Hvert afsnit på listen indeholder en række krav og anbefalinger. Kravene skal overholdes i alle besætninger modsat anbefalingerne, som kan fraviges.

4 Listen med krav og anbefalinger er udviklet og vedligeholdt af projektgruppen med udgangspunkt i viden opnået fra afprøvninger i SEGES Svineproduktion. Der er forskellige punkter til besætningerne afhængig af deres foderanlæg og -type. Figur 1. Opbygning af krav og anbefalinger i konceptet. Model for introduktion og opfølgning Konceptet introduceres i besætningen ved en række besøg, og der følges op på målinger fra stalden for at sikre, at resultaterne bruges aktivt til at forbedre produktiviteten. Besøgene, som er udført i hver besætning: 1. Introbesøg 2. Teknikbesøg 3. Opstartsbesøg. Foder, klima, sundhed i fokus 4. Handlingsplan med tiltag i aktuelle besætninger, og prioritering med de fem vigtigste lige nu 5. Opfølgning med rådgiver, fire til seks besøg pr. år. Justering og inspiration 6. Staldgrupper lokalt Uddybninger: 1. Introbesøg Introbesøget gennemføres inden der indgås kontrakt, og det primære fokus er at afstemme forventninger samt en screening for om anlægget overholder anlægskravene. Dette er eksempelvis krav om mekaniske ventilationssystemer, mobildækning og mandeluger i alle siloer og tanke.

5 2. Teknikbesøg Besøg, hvor teknik til udfodring, dataregistrering og overvågning af tilvækst kontrolleres og opstartes. 3. Opstartsbesøg Besøget sikrer, at relevante faglige krav og anbefalinger implementeres i besætningen. Ved opstartsbesøget deltager ejer, medarbejder, egen rådgiver, egen dyrlæge og eksperter fra hvert fagområde. I erkendelse af, at hver besætning, trods koncept og ensretning, altid vil have behov for individuelle tilpasninger, og for at alle parter efterfølgende har en øget mulighed for at deltage med motivation og engagement gennemføres opstartsmødet således: Besætningens eget mål. Hvor meget skal effektiviteten forbedres det næste år, og hvor stort et økonomisk potentiale er dette i kr./år? Gruppen gennemgår besætningen og dens rutiner og udpeger, hvilke af de ca. 100 krav og anbefalinger som den specifikke besætning ikke allerede udfører, og derfor skal have implementeret. Se figur 2. Gruppen udpeger, hvilke helt nye ideer, eksempelvis fra egen dyrlæge eller medarbejdere, som måske kan hæve effektiviteten yderligere. Ejer og rådgiver vurderer, hvilke af ovenstående tiltag som her og nu har størst effekt for mindst omkostning, og dette er brugt til at prioritere rækkefølgen for, hvordan tiltagene opstartes. 4. Handlingsplan Efter opstartsmødet samles alle aftaler i en fælles handlingsplan, som løbende revideres af rådgiver og ejer.

6 Figur 2. Eksempel på, hvordan et opstartsmøde afsluttes. Alle tiltag kommer på tavlen, hvorefter de fem vigtigste prioriteres af ejer og rådgiver, således at tiltag med størst forventet effekt prioriteres først. 5. Opfølgningsbesøg og samtaler Efterfølgende besøg udføres løbende, hvor handlingsplanen og de vigtigste fem tiltag lige her og nu opdateres, således at der følges op på om tiltag er implementeret og virker som forventet. Ved opfølgning kan også tilføjes yderligere tiltag, hvis der indtræffer hændelser, som kræver ændringer. Forløbet er gjort intensivt i starten, hvor der erfaringsmæssigt er størst behov for analyse og nye tiltag. Efter opstarten er der fokus på at bevare motivation og optimere produktionen yderligere. Dette er eksempelvis ved at besætningsejer og ansatte mindst en gang månedligt er i kontakt med svinerådgiver. I konceptet udføres der ved almindelig opfølgning fire til seks besøg om året. Til opfølgning er der udviklet nye værktøjer med produktionsovervågning af grisenes tilvækst m.m. Dette er beskrevet i erfaring nr Realtidsovervågning i slagtesvinebesætninger. Dette er også udført for at styrke motivationen og fastholdelsen af nye tiltag. Et eksempel er værktøjet med 28- dages tal. Dette værktøj måler efter hver holdstart om grisene har haft en god eller dårlig start. Målsætning for opstarten af en 30 kg gris er en tilvækst på mindst 27 kg og et foderoptag på 61 FEsv. En almindelig slagtesvinebesætning har typisk fire årlige E-kontroller, hvor effektiviteten bliver målt. 28- dages værktøjet har typisk tal for hver sektion, der fyldes og giver dermed yderligere to til ti målinger af effektiviteten hvert kvartal. Det øgede antal målinger giver øget kommunikation mellem medarbejder, ejer og rådgiver. Her evalueres de nye tiltag, og opfølgningen styrkes via produktionsovervågningen.

7 Figur 3. Eksempel på opfølgningsbesøg, hvor rådgiver og besætningsejer anvender det løbende overvågningssystem af daglig tilvækst ved grisene. 6. Staldgrupper lokalt Besætningerne samles i lokale grupper, som gennemfører besøg hos hinanden, hvor der sættes fokus på værtens besætning. Både dennes succeser, men også hvor der er nogle udfordringer som resten af gruppen eventuelt har ideer til, hvordan de kan løses. PSU-score For at kunne sammenligne imellem besætninger og imellem hold indenfor samme besætning er der udviklet et nyt nøgletal: PSU Score. Beregningsgrundlag er vist i appendiks 2. Scoren er lavet med fokus på at måle, hvor meget besætningen har forbedret sig siden opstart. Dette måles således, at en score på 100 er besætningens før niveau. En efter periode på eksempelvis score 121 viser, at besætningen har forbedret sig med 21 point. Hvert point svarer til at DB/produceret slagtesvin hæves med en krone. Hvert point beregnes kun ud fra nøgletallene: Reference foderforbrug 30 til 110 kg, tilvækst, dødelighed og kødprocent. Forenkling er gjort for at kunne sammenligne mellem hold, men også for at ejer og medarbejder nemt kan udpege, hvilket/hvilke nøgletal der er årsag til en fremgang eller tilbagegang. Øgede udgifter til foder, arbejdsforbrug og lignende er ikke indsamlet, men vurderes til at være fra nul til fire kroner pr. produceret gris. Der kan forekomme øgede udgifter, såfremt en cost/benefit beregning viser, at det vil øge indtjeningen.

8 Pilotbesætninger Der deltog seks besætninger i pilottesten. For at opnå bedst mulig stabilitet i testperioden blev besætningerne i pilottesten udvalgt med høj sundhedsstatus, og er således alle enten Ren SPF eller SPF+Myc. Ventilationssystemet i pilotbesætningerne var enten diffus loftventilation og/eller vægventiler, således at erfaringerne fra pilottesten vil kunne overføres til flest mulige andre besætninger efterfølgende. Oversigt over fodrings- og vejesystem i besætningerne fremgår af tabel 1. Tabel 1. Fodrings- og vejesystemer i de seks pilotbesætninger Besætning nr. Udfodring Fodertype Overvågning vægt, tilvækst 1 Tør Færdigfoder SKOV Progrow 2 Våd Hjemmeblandet Tilskudsfoder MS Schippers vægt 3 Våd Hjemmeblandet Tilskudsfoder MS Schippers vægt 21 Våd Hjemmeblandet Mineraler MS Schippers vægt 22 Våd Hjemmeblandet Mineraler MS Schippers vægt 23 Våd Hjemmeblandet Mineraler MS Schippers vægt Spørgeskema Der blev besvaret et fælles spørgeskema, se appendiks 3, fra følgende personer: Seks besætningsejere Tre medarbejdere i deltagende besætninger To rådgivere Fem besætningsdyrlæger Formålet med spørgeskemaerne var at evaluere besætningernes erfaringer med konceptet. Skemaet blev besvaret i november Resultater og diskussion Øget motivation ved brug af model for introduktion og opfølgning Årsagen til den positive forskel i besætningerne er både brug af svinefaglig viden, men også viden om, hvordan denne kan implementeres i produktionen, således at både ejere og ansatte er motiveret for at ændre og fastholde nye rutiner i hverdagen. Viden om implementering er indeholdt i modellen for introduktion og opfølgning. Se oversigt af modellens metoder og forventede resultater i tabel 2.

9 Tabel 2. Oversigt over modellens metoder og forventede resultater Metode Element i Forventet resultat for ejere og ansatte forløbet Fælles brainstorm og Opstartsbesøg Erkendelse af, hvad der skal ændres; ejerskab og engagement. målsætning Individuel tilpasning Opstartsbesøg Ejerskab og højere effektivitet. Prioritering af tiltag Opstartsbesøg Overblik og handlekraft. Intensiv opstart Opfølgning Støtte og overblik når de nye rutiner opstartes. Mindst en månedlig kontakt Opfølgning Fastholde rutinerne og øge motivationen. Undgå at falde tilbage i gamle vaner. Produktionsovervågning Opfølgning Fastholde motivation og læring fra hold til hold. af tilvækst m.m. Øget antal E-kontroller Opfølgning Øget kommunikation i dagligdagen mellem ejer, ansatte m.fl., fordi der oftere er rapporter fra produktionen. Måling med PSU Score Opfølgning Nem og hurtig benchmarking af de enkelte hold, var de succes eller fiasko? PSU- score og produktivitet i pilotbesætningerne De seks pilotbesætninger har produceret 36 hold bestående af grise. I første kvartal med konceptet har de seks besætninger opnået en samlet PSU score på 110 og i de øvrige kvartaler, med fuld implementering, opnået en samlet score på 120. Dette svarer til at DB pr. gris er hævet med henholdsvis 10 og 20 kr. Denne effekt er kun målt på foderforbrug, tilvækst, kødprocent og dødelighed. Øgede udgifter til foder, arbejdsforbrug og lignende er ikke indsamlet, men vurderes til at være fra 0 til 4 kr. pr. produceret gris. For de grise er opnået en samlet effekt på kr. Oversigt over PSU-score fremgår af figur 4. Tal brugt fra før perioden er E-kontroller for den foregående seks måneders periode inden opstart. En besætning har været nystartet, og har derfor fået lov at fastsætte deres før tal ud fra andre af deres produktionsejendomme og erfaringer fra disse. Tal fra efter perioden er fra E-kontroller på aktuelle hold produceret i besætningerne og indberettes af besætninger og/eller deres rådgiver.

10 PSU score, vægtet gns. PSU score oversigt 125,00 120,00 115,00 110,00 105,00 100,00 95,00 Før 1. kvartal ( grise prod.) Fra og med 2. kvartal ( grise prod.) 90,00 85,00 80,00 Figur 4. Udvikling i PSU Score for de seks pilotbesætninger. Besætningerne har været igangsat i otte til 15 måneder, og flere af besætningerne har opnået et forløb, hvor deres PSU score fortsat er stigende, og derfor forventes at stige yderligere i kommende perioder. Udvikling i foderforbruget, se figur 5, er medtaget som det nøgletal, der har størst indvirken på besætningernes økonomi pr. slagtesvin. Ved deltagelse i projektet er besætningerne lykkedes med at sænke foderforbruget med -0,10 FEsv/kg tilvækst. Alle besætninger har formået at reducere foderforbruget. Halvdelen har hold med foderbrug under eller på egen målsætning.

11 Udvikling i reference foderforbrug 2,90 2,85 2,80 2,75 2,70 2,65 2,60 2,55 2,50 2, Vægtet gns. Besætningsnummer og antal producerede grise i konceptet Før Mål Nu Figur 5. Udvikling i reference foderforbrug kg. Alle pilot besætninger. Spørgeskemaundersøgelse Hvilke krav i konceptet har forbedret effektiviteten? De seks pilot besætninger (seks ejere og tre medarbejdere) er adspurgt om, hvilke grupper af krav de synes giver bedst effekt. Se tabel 3. Besvarelserne er en skalavurdering af hver gruppe af krav. Skala, der er brugt er: Meget enig, Enig, Uenig, Meget uenig eller Ved ikke. Tabel 3. Svar på spørgeskema. Kun vejledende grundet de få antal personer i undersøgelsen. Rangeret efter dem som har svaret Meget enig eller Enig. Rangering Gruppe af krav Andel i % Meget enig eller Enig 1 Kontrol af foderkvalitet (blandesikkerhed) Fodersammensætning Klargøring af stalden (udtørring) 92 4 Foderkurven og opfølgning på kurven 92 5 Indsættelses procedure 92 6 Kontrol af formalingsgrad og brug af fodersigte* 83 7 Smittebeskyttelse internt og eksternt 66 8 Grisene FØR ankomst** 58 Krav til foderkvalitet og sammensætning rangerer højt ligesom krav til klargøring af stald og indsættelsesprocedure, når grisene ankommer til stalden. Krav til grisene FØR ankomst har fået laveste score. Planen var at gennemføre besøg i smågrisebesætninger, hvor der skulle være fokus på tiltag, som kunne påvirke grisene før ankomst. Denne aktivitet er kun delvist gennemført, og dette giver formentligt den lave score.

12 Besætningernes vigtigste erfaringer og/eller resultater Følgende er anført som vigtigste erfaringer/resultater opnået af besætningerne. Besvarelserne er besætningernes egne udsagn. Tabel 4. Svar på spørgeskema. Resultatet er vejledende grundet kun ni besvarelser og sammenskrivning af enslydende svar. Emne Nævnt antal gange 28-dages måling af tilvækst og foderoptag 6 Korrekt fodring, silokontrol, undgå tomme siloer, undgå overspring af fodring 4 Fokus, vedholdenhed 3 Dokumentation af tør stald, måling af temperatur på gulv 3 Korrekt foderkurve ved vådfoder 3 Ventilationsstyring, temperatur 2 Kompensation for tab af aminosyrer i vådfoder 2 Rådgivning, dyrlæge, opfølgning fra eksterne 2 Formaling og skema med sigteprøver 2 De fleste besætninger har fået nye metoder til at sætte flere detaljer på grisenes tilvækst og foderoptag. Dette bruges både som analyse værktøj, når der er dage med for lav tilvækst, men også som analyse for, hvor god en opstart (dag 0 til 28) hvert hold grise præsterer. Se tabel dages målingen giver desuden mulighed for at konkurrere internt fra hold til hold gennem forbedret resultat. Værktøjet med 28-dages målinger er yderligere beskrevet i erfaring nr Realtidsovervågning i slagtesvinebesætninger. I en situation med for lav tilvækst er det udbredt at kigge efter fejl i forbindelse med foder og fodring, og her er iværksat en række forbedringer til at undgå tomme siloer og overspring af fodringer. Sammenhæng mellem spørgsmål til krav og resultater Indsatsområder vedrørende intro, foder og overvågning har stort fokus, hvilket fremgår af både tabel 4 og 5. Indsatsområder vedrørende smittebeskyttelse og sundhed er begge vurderet til lavere effekt. Det kan skyldes, at sundhed og smittebeskyttelse er svære at måle, men kan også blot være udtryk for, at pilotbesætningernes sundhedsniveau allerede var relativt højt før opstart af konceptet. Endelig viser evalueringen også, at der efter opstartsbesøg har været besætninger med dårlig eller ingen kommunikation mellem rådgiver og dyrlæge. En øget kommunikation mellem rådgiver og dyrlæge kan formentlig forbedre konceptet fremadrettet. Opnået med projektet i besætningerne Blandt ejere (seks personer) og ansatte (tre personer) var alle meget enige (38 pct.) eller enige (62 pct.) i, at deltagelse i konceptet har haft en positiv indflydelse i besætningen. Derudover har de svaret følgende til, hvad der er opnået ved at deltage:

13 Nye muligheder for at benchmarke sig. 100 pct. Ja Mere motiverede ejere/medarbejdere. 88 pct. Ja Bedre kontakt til rådgiver: 75 pct. Ja Mere spændende hverdag: 75 pct. Ja Bedre overblik i produktionen: 50 pct. Ja Mere stolthed af at være slagtesvineproducent: 25 pct. Ja Bedre kontakt til dyrlæge: 25pct. Ja Lettere hverdag: 0 pct. Ja Besvarelserne understøtter, at modellens metoder, beskrevet i tabel 2, ser ud til at have den forventede effekt. At lettere hverdag ikke scorer højt skyldes bl.a. de mange data, som indsamles i den elektroniske overvågning. Grundet de få besætninger er der ikke udviklet special software, og dermed har der været mange mindre regneark og skemaer, som skulle udfyldes. Er kravene overholdt Anlægskravene, se appendiks 1, er af projektleder og rådgivere brugt til at frasortere besætninger inden opstart af pilottesten. Således er besætninger med mindre udbredte staldsystemer fravalgt tidligt. Den fulde liste af krav er også brugt i den daglige drift af konceptet, hvor der ved grov afvigelse gives en advarsel og om nødvendigt eksklusion. Der har kun været behov for at give enkelte advarsler. Fra besætningerne er der kommet positiv tilkendegivelse af opbygningen med krav og anbefalinger, da det gør det tydeligt, hvad der har stor betydning for bedre effektivitet, og hvad der har mindre betydning. Erfaringen er også, at opstart og individuelle tilpasninger af kravene til hver besætning har taget en til tre måneder. De lange forløb med tre måneder var uventet og skyldes gennemgribende ændringer i f.eks. mineralblandinger og/eller optimering af pumper i vådfodringsanlæg. Konklusion Produktionskoncept Slagtesvin er testet i seks pilotbesætninger. Besætningerne har produceret 36 holdopgørelser bestående af i alt slagtesvin, som har opnået et øget dækningsbidrag på samlet kr. I første kvartal med konceptet er opnået en PSU score på gennemsnitlig 110 og i de øvrige kvartaler med fuld implementering er opnået en score på gennemsnitlig 120. Det svarer til, at DB pr. gris er hævet med henholdsvis 10 og 20 kr. Årsagen til dette er primært, at reference foderforbruget 30 til 110 kg er reduceret fra 2,80 til 2,70 FEsv/kg tilvækst. PSU-scoren medregner kun effekt på foderforbrug, tilvækst, kødprocent og dødelighed. Øgede udgifter til foder, arbejdsforbrug og lignende er ikke indsamlet, men vurderes til at være fra 0 til 4 kr. pr. produceret gris.

14 Årsagen til den positive forskel i besætningerne er både brug af svinefaglig viden, men også viden om, hvordan denne kan implementeres i produktionen, således at både ejere og ansatte er motiveret for at ændre og fastholde nye rutiner i hverdagen. Viden om implementering er indeholdt i modellen for introduktion og opfølgning, hvor der er forsøgt at opnå nedenstående: Erkendelse af, hvad der skal ændres og et ejerskab til nye rutiner. Overblik og handlekraft. Støtte når de mange nye rutiner opstartes. Fastholdelse af nye rutiner og undgå at falde tilbage i gamle vaner. Læring fra hold til hold. Øget kommunikation i dagligdagen mellem ejer, ansatte m.fl. Nem og hurtig benchmarking af succes eller fiasko med aktuelle hold. Besætningernes vigtigste erfaringer for, hvad der øger deres effektivitet har været: Brug af værktøjet 28-dages tal (med måling af tilvækst og foderoptag), korrekt fodring og øget fokus/vedholdenhed. Den øget fokus/vedholdenhed er bl.a. opnået gennem kontinuerlig opfølgning udført af rådgiver og dyrlæge, hvor tiltag og besætningens målsætning evalueres. 28-dages tallene bruges som en løbende evaluering af hver holdopstart, og udføres ved at grisenes tilvækst og foderoptag måles mellem indsættelse og dag 28 senere. En spørgeskemaundersøgelse har vist, at alle ejere og ansatte har opnået en positiv forskel i besætningerne. Fra besætningerne er der kommet positiv tilkendegivelse af opbygningen med krav og anbefalinger, da det gør det tydeligt, hvad der har stor betydning for bedre effektivitet, og hvad der har mindre betydning. Erfaringen viser samtidigt, at opstart og individuelle tilpasninger af kravene til hver besætning har taget en til tre måneder. Perspektivering Projektets opbygning som et koncept, brug af krav fremfor kun anbefalinger og brug af nye produktionsovervågningsværktøjer viser en mulig vej til at forbedre en større del af den danske slagtesvineproduktion. Foreløbig er igangsat yderligere besætninger for at udvikle konceptet og bl.a. eftervise, at det kan lade sig gøre, også når konceptet udbredes yderligere. Et øget DB på +20 kr. pr. produceret slagtesvin skal fremover kunne betale for udgifter til konceptets drift. Dette vil eksempelvis være udgifter til rådgivning, overvågningsudstyr m.m. Med nuværende brug af rådgivning og overvågningsudstyr vurderes dette realistisk og dermed, at produktionskonceptet kan være et værktøj til at øge deltagende slagtesvinebesætningers bundlinje betragteligt.

15 Der er behov for en fremtidig udvikling med fokus på forenkling af de elektroniske overvågningsværktøjer og fortsatte forbedringer, således at ejer, ansatte, svinerådgiver og dyrlæge motiveres til yderligere forbedringer samt fastholdelse af nye tiltag. Fremtidige produktionskoncepter og projekter vil skulle fortsætte sporet med at bruge kendt svineviden opnået i SEGES Svineproduktion Den rullende Afprøvning m.m. og samtidigt udvikle ny viden om, hvordan dette bedst implementeres helt ude i staldene. Implementering skal være med fokus på ejere og ansatte, og hvordan de motiveres, ændrer adfærd og fastholder nye rutiner, således at management i besætningerne forbedres yderligere. Referencer [1] Jørgensen, L; Nielsen, E.O.; Steinmetz, H.V.; Pedersen, A.Ø.; Damsted, E.; Johansen, M.; Kaiser, M.; Udesen, F.K. og Baadsgaard, N.P.: (2010): +25 kr. pr. slagtesvin, Fase 2. Erfaring 1020, Videncenter for Svineproduktion [2] Shooter, L.; Sattarova, E.; og Jessen, O.: (2016): Systematik og rådgivning reducerede foderforbruget. Erfaring 1612, SEGES Videncenter for Svineproduktion [3] Public Affairs: (2016): Flere grise på danske hænder, SEGES Videncenter for Svineproduktion [4] Hansen, B.O.; Johansen M.; Frandsen C.K.: (2013): Rapport fra studietur til Catalonien, Spanien, Rapport nr. 41, SEGES Svineproduktion. Tak til: De seks pilotbesætninger. Både deres ejere og medarbejdere, som har deltaget engageret både ved vores besøg og møder. Deltagere i styregruppen og projektgruppen fra følgende organisationer: Danish Crown, Tican, LMO, VKST Husdyr & Miljø, Svinerådgivningen, SvineXperten, Vet-team og SEGES Svineproduktion. //KMY//

16 Appendiks 1. Krav og tiltag I konceptet indgår løbende brug af nedenstående lister. Listerne er opsat elektronisk, således at kun relevante tiltag for typen af besætning bruges. Eksempelvis vil der i besøg hos en besætning med hjemmelavet vådfoder være fjernet alle tiltag, som beskriver justering af tørfoderautomater osv. Sidst i listen er en række anlægskrav, som bruges inden besætningen optages i konceptet. På den måde sikres, at besætningen har størst mulighed for at få effekt af konceptet og ikke påføres større investeringer pga. konceptets krav til bygningsindretning m.m. FØR ANKOMST (0-12 uger) Kommentar 1 Sundhedsstatus: Hvis Myc status skal hver gris Myc. vaccineres. 2 Krav til genetik fokus på avlsfremgang og vækstpotentiale. Hundyr skal være indkøbte polte fra Danavl eller hundyr med indeks i kernestyring over 90. Slagtesvin skal være trerace krydsninger. 3 Nok ædepladser i klimastalden, så det passer med belægning, se vækstmanagement. 4 Udfyld og vedligehold smågrisepas. Anbefalinger: 10 Hvis over 0,5 pct. døde slagtesvin i første syv dage efter ankomst pga. mavesår: Krav om sigteprofil af foderet brugt de sidste 20 dage inden levering. 11 AIAU på sektionsniveau i smågrisestalden. 12 Maks alder 4 måneder ved 30 kg. 13 Farestalde og smågrisestalde er vasket, udtørret og skrabet bag søerne (medd. 1054). 14 Vacciner tjek dosering og opbevaringstemperatur (2 til 8 grader). 15 Vacciner. Der skal skiftes kanyle imellem hver smågrisesti eller faresti. 16 Mindste grise fra fravænning skal være over 6,0 kg. 17 Brug langtrug med elektrolyt vand ved de mindste grise ved fravænning. 1 uge. 18 Optimerede smågrisestier til mindste. Skal have 15 pct. af stierne overdækket, med varmelampe og halmbræt. 19 Max. 60 cm åbning mellem overdækning og gulv. INTRO (12-16 uger) Kommentar 24 Mere end 300 m til nærmeste besætning med lavere sundhedsstatus. 25 SPF smittebeskyttelseskrav. 26 Alt ind/alt ud sektionsniveau ved slagtesvin. Der må ikke føres store grise tilbage i yngre sektioner. 27 Intern smittebeskyttelse. Rene støvler. Rene kedeldragter. Start hos mindste grise. 28 En til to sektioner syge/restgrise, skal tømmes og vaskes mindst halvårligt. Ved indsættelse: 31 Stalden/sektionen skal være renvasket og desinficeret kontrolleres visuelt. 32 Gyllekummerne skal være tømt for gylle.

17 33 Stalden skal være udtørret (3 kw/m2) kontrolleres med olieforbrug og overfladetemperatur (min. 22 grader C). Stor tankkapacitet. Noter temperatur målt med IR termometer. 34 Under udtørring skal ventileres med 5 til 15 pct. 35 Kontroller at krybberne er tomme og tørre ved indsættelse. 36 Kontroller at foderautomaterne er justerbare. Juster nedfaldsrør ens. 37 Spjældreguleringen kontrolleres ved at ventilationsstyringen køres i min. og maks. 38 Kurveindstillingen kontrolleres i ventilationsstyringen. Kontroller at startvægten passer. 39 Aktuelt antal indtastes på ventilationsstyringen og uret kontrolleres (skal passe +/- 1 time). 40 Ydelsen på vandventiler kontrolleres (mindst 1 l/minut). 41 Lad vandet løbe indtil vandet er frisk efter tomperiode (koldt). 42 Modtagekontrol af smågrisene. Reklamation til smågrisesælger ved fejl iht. kontrakt. 43 Varme på anlægget kontrolleres (hvis der er varmetilsætning). 44 Overbrusningen kontrolleres, virker den? Cyklus/on-tid skal være rigtig. 45 For hver foderventil tastes antal grise og med aktuelle vægt. 46 Grisene startes med indsættelseskurve med 50 pct. reduktion og tilbage til normkurve på fem dage eller mindre. 47 Krybbelængde pr. gris ved indsættelse minimum 0,30 meter. 48 Mindst fire daglige fodringer. 49 Hjemmeblandet foder: Max. 34 grise pr. foderautomat. 50 Indkøbt foder: Max. 40 grise pr. foderautomat. Anbefaling: 52 Daglig tilvækst under 950 gram eller grisene ikke når tilbage til norm kurve efter første fem dage: Der skal anvendes tilskud af tørfoder i fire til fem dage pct. af stierne fyldes med blandet størrelser af grise. De mindste 10 pct. af grisene skal sorteres til egne stier. 54 Flader skal desinficeres, mens flader er fugtige. 55 Tøj og støvle skift mellem sektioner. 56 Mindst en sygesti i alle sektioner til grise, der kan følge med holdet endnu. 57 Minimumsventilation skal justeres ugentligt. Start ved 5 m3 pr. dyr. Slut ved 14 m3 pr. dyr. 58 Over m til nærmeste besætning. 59 Rengøringsvenlige overfalder f.eks. epoxybehandling af gulve og vægge op til en meter. 60 Gennemgå smågrisekontrakten ved behov, dog mindst en gang årligt. 61 Besætningsspecifikke handlingsplaner for intern smittebeskyttelse og generel hygiejne. 62 To gange årlig vandprøve. 63 Mere end 0,5 pct. døde de første syv dage udløser obduktion. 64 Ved over X antal døde pr uge: Udfør obduktioner med anden relevant diagnostik (f.eks. USK maver) og krav om blodprøver, hvis mistanke om uønskede sygdomme i forhold til leverandørbesætning.

18 DRIFT (16-20 uger) Kommentar 70 Alle grise skal observeres i forbindelse med fodring en gang dagligt. 71 Indstilling af foderautomater skal vurderes dagligt. Juster ved behov. 72 Kontroller hver dag, at der er fri adgang til vand (vandspejl). 73 Grise i sygesti skal vurderes aktivt mindst en gang dagligt. 74 Optimer sygestier. Overdækning i sygestier skal være tæt. 75 Senest tre dage efter endt behandling skal effekten vurderes. 76 Behandlinger af grise skal registreres i Agrosoft. 77 Rensning af vandrør efter hver medicinsk behandling. 78 Temperatur i grisenes leje justeres med IR målinger. Skal være 20 til 22 grader C. 79 Hold så stabile grupper i stierne som muligt, kun fraflytning fra stien. 80 Ved 60 kg skal ventiler kontrolleres for: Ingen med % tillæg og ingen med forkert antal. 81 Grisenes vægt og dage fra indsættelse skal være retvisende. 82 Døde grise pr. uge skal registreres i Agrosoft Winpig. 83 Der skal laves holdvis E-kontrol i Agrosoft og dermed holdes styr på flytning af grise imellem hold, og hvilke hold der slagtes fra. Hvert hold må være grupperet således, at der kan være op til tre ugers aldersforskel på smågrisene. 84 Alle data og handlingsplaner skal være tilgængelige på fælles database for rådgiver og dyrlæge. 85 Ved start besøg skal der udføres en konsekvensberegning som tydeligt viser besætningens produktivitet før start og forventet produktivitet efter konceptet er gennemført. 86 Tilvækst pr. dag skal registres for hvert hold i en eller flere stier. Måles enten med gennemløbsvægt eller manuelt vejehold (ugentlig vejning). 87 Foder optag pr. dag skal registreres for sektionen. Anbefalinger: 90 En gang i kvartalet samles de relevante batch E-kontroller til én samlet E-kontrol pr. lokalitet, som viser besætningens overordnede produktivitet med start og slut statusvægte. 91 For to sektioner monteres bøjle på væg, hvor tablet kan opbevares under arbejde. 92 Spildplade omkring foderautomaten, f.eks. 30 cm på alle tre sider. 93 Noter foderregulering dagligt de første fire uger. 94 Kalibrering af foderregulering: Tag billede af ti foderautomater og send til rådgiver, skriv om du har reguleret. FODER Kommentar Krav til fodersammensætning og optimering: 100 Foder skal være optimeret efter seneste udgave af SEGES s næringsstofnormer, herunder anbefalinger om ekstra aminosyrer ved lavt foderforbrug og ekstra protein ved behov for højere kødprocent (UK-produktion). 101 Indregn tab af syntetisk lysin og treonin (FK = 75 pct.) i vådfoder med rørrest. 102 Energiindhold skal være mindst 0,3 FEsv pr. kg fodermix i fase 1. Gerne 0,33 FEsv/kg

19 103 Hvis fasefodring, skal der være en tank pr fase. 104 Foderets sammensætning skal som udgangspunkt være baseret på korn og sojaskrå. Hvis summen af alternative fodermidler er større end 8 pct. af tørfoder, skal der fremlægges en cost- benefit beregning, der viser besparelsen i foderpris. 105 Der må kun anvendes tilsætningsstoffer med dokumenteret effekt. Fytase tilsættes altid. 106 Eget korn eller store partier (>200 t) indkøbt korn skal analyseres, forudsat der udtages repræsentative prøver (henvisning til HB-blad). Tre repræsentative prøver analyseres for vand og råprotein. For løbende indkøbte kornpartier eller kornarter, der anvendes med mindre end 15 pct. i blandingen anvendes tabelværdier. Der kan anvendes kemiske analyser eller NIT. Krav til kontrolprocedurer for foderkvalitet: 107 Ved start og en gang årligt gennemføres et servicetjek af vådfoder, blandecomputer og klimacomputer. Udføres af firmatekniker og vådfodertjek af foderrådgiver. Anvend mini tjekliste for vådfodringsanlæg. 108 Hver gang optimeringer er blevet ændret, skal det kontrolleres, at der anvendes samme TS-% og FE/kg foder i optimering, fodercomputer og E-kontrol-program. Optimeringer, skærmdump fra fodercomputer og E-kontrol lægges i dropboks og kontrolleres af rådgiver ved hvert besøg. 109 Ved anvendelse af biprodukter skal der fremlægges en cost- benefit-beregning, der viser foderbesparelsen samt evt. ekstra håndterings- og opbevaringsomkostninger. Der laves en vurdering af biproduktet, som kan udløse særlige krav. 111 Rengøringsplan for vådfodrings- og hjemmeblandingsanlæg skal justeres således, at anlægget og siloer holdes rent. 112 Blandesikkerhed kontrolleres ved løbende opfølgning på, at indvejet mængde = indkøbt mængde (Silokontrol) på alle indkøbte råvarer. 113 Sigtekontrol af formalet korn foretages min. en gang hver fjortende dag på Bygholm 2 sigte eller tilsvarende. Sigteprofil noteres løbende. Partikelfordelingen skal være således, at minimum 70 pct. af partiklerne er under 1 mm. Partikelfordelingen må kun være grovere, såfremt en USK-maveundersøgelse på minimum 20 maver indikerer et mavesårsproblem. Det skal være nemt at udtage prøver til sigteanalyse, hvilket evt. kræver etablering af klapkasse. 114 Modtagekontrol i form af kontrol af indlægsseddel og udtagning af foderprøve, som kontrolleres for syn, lugt og temperatur Krav til foderkurve: 115 Foderkurve skal løbende tilpasses den enkelte besætning. Standardfoderkurve baseret på 950 gram tilvækst og 2,7 FEsv pr. kg bruges som udgangspunkt. 116 Foderkurve skal justeres således at 30 pct. af stierne fra 30 til 60 kg har behov for nedjustering. Henvis til håndbogsblad H12 vådfodermanual. Anbefaling: 117 Stier med mindste grise har slutfoder styrke på +0,2 FEsv/dag. 118 Ved forekomst af gaspustere eller øget dødelighed: udtag prøver af vådfoder og send til mikrobiologisk analyse. Der må max. være to foderfaser. 119 Ved forekomst af gaspustere eller øget dødelighed: Ekstra kontrol af hygiejne i fodersilo, - rør og -automater.

20 120 Kødprocent under 60 pct. og høj foderoptagelse: Lukke for vand i foderautomaterne fra 60 til 70 kg (lukning af vand i automat kræver, at der er vand andet sted i stien). Pas på foderspild. 121 Kødprocent under 60 pct. og høj foderoptagelse: Holde pauser i udfodringen fra ca. 60 kg. Pas på adfærdsproblemer. 122 Kødprocent under 60 pct. og høj foderoptagelse: Reducere foderets energiindhold (FEsv pr kg) til f.eks. 1,02 fra ca. 60 til 70 kg. 123 Kødprocent under 60 pct. og høj foderoptagelse: Ændre foderets sammensætning, så der indgår f.eks. 40 pct. rug fra ca. 60 kg. 125 Ved afvigelse i tilvækst og/eller foderudnyttelse, monter nogle trevejshaner ved foderventiler inkl. nedløbsrør til inspektionsgang, så der kan udtages repræsentative prøver til regelmæssig analyse af den færdige fodersuppe. 126 Der skal opsættes supplerende vandkop, hvis foder kan drysse ned i foderautomatens vandkopper. 127 Kornkvalitet skal kontrolleres en gang pr. måned. Lav en plan, der er kontrollerbar. 128 Big Dutchman anlæg eftermonteres med ædetidsstyring. 131 Få lavet et ekstra vådfodertjek af foderrådgiver. LEVERING Kommentar 134 I uge otte efter indsættelse skal de første grise vejes og evt. slagtes. 135 Modtag SMS service til personer, som tilmelder grise. 136 Lav kødprocent (under 60,5 pct.): Kræv brug af Top Duroc sæd i soholdet. 137 Luk rettidigt for fyldning af foderautomaten, så den er tom, når stien tømmes. Anbefalinger: 138 Under 90 pct. i basis: Der skal bruges vejning af stikprøve grise. 139 Lav slagtevægt og/eller høje vægtfradrag: Beregn optimal slagtevægt i den aktuelle besætning. ANLÆGSKRAV (skal opfyldes FØR start) Kommentar 140 Kun almindelige staldtyper. Kan ikke bruges i V-stalde, stalde med stor stier eller stalde med naturlig ventilation. 141 Stalde skal kunne opvarmes imellem vask og indsættelse af grise. 142 Forrum med håndvask og rist i gulv. 143 Tørfoder: Foderautomater skal kunne justeres. 144 Tørfoder: Der skal være mindst to vandventiler pr. sti. 145 Alle siloer og tanke skal være med mandehuller. 146 AIAU på sektionsniveau. 147 Minimer sammenblanding. Max. 10 pct. af grisene i hver sti udsorteres efter uge et. 148 Vedligeholdt anlæg: Tætte stalde, krybbekanter. 149 Rimelig dækning på mobilt netværk 3G eller 4G. 150 Interesse for IT, computere og tablet til styring og registrering. 151 Laver Agrosoft E-kontrol i dag. 152 Moderdyrenes genetik skal være indkøbte sopolte eller egen avl med brug af kernestyring. 153 Smågrise i fast kontrakt. Kendt status hos soholder.

21 Appendiks 2. Beregningsgrundlag PSU Score Følgende nøgletal indgår i beregningen: Reference foderforbrug 30 til 110 kg. Døde og kasserede. Daglig tilvækst. Indregnes med den antagelse at bedre tilvækst udnyttes til højere slagtevægt, flere grise producerede eller lignende. Kødprocent. Følgende nøgletal indgår ikke i beregningen: Foderpris. Fravalgt pga. en stor del af udsving skyldes generelle prisudsving snarere end handlinger foretaget af ejer. Grise indkøb og salgspris. Fravalgt pga. en stor del af udsving skyldes generelle prisudsving snarere end handlinger foretaget af ejer. Slagtevægt. Fravalgt pga. det ofte ikke er et tal som medarbejder og ejer har fuld kontrol over. Indgangsvægt. Fravalgt pga. det ofte ikke er et tal som medarbejder og ejer har fuld kontrol over. Økonomiske omkostninger ved at deltage i projektet. Fravalgt at dokumentere pga. kompleksiteten og dermed ressourceforbruget ved at gøre dette. En investering i nye foderautomater er f.eks. svær at indregne, fordi der så skal aftales afskrivningsperiode og udgifter alene til konceptet skal opgøres præcist. Selvom omkostninger er fravalgt indregnet, er de stadig taget i betragtning når rådgiver og ejer beslutter, hvilke tiltag der iværksættes. Således er fokus på ejers bundlinje bevaret uanset deltagelse i konceptet. Tal brugt i før perioden er E-kontroller for den foregående seks måneders periode. Enkelte besætninger har været nystartet, og har derfor fået lov at fastsætte deres før tal ud fra andre af deres produktionsejendomme og erfaringer fra disse. Forudsætninger bag formler Faktor Forklaring Reference Ref. foderforbrug 30 til 110 kg: Foderforbruget, men med korrektion på foderforbrug 30 til 110 0,018 FE/kg tilvækst for hvert kg middelvægten ændres. kg Foderpris: 1,72 kr./fe (gns. priser år ). Samlet score for foderforbrug: (Ændring i ref. foderforbrug 30 til 110 kg) x 80 x 1,72 kr./fesv. Tilvækst % ændring i tilvækst x 107 kr. i DB pr. gris. (DB er gns. år ). Døde og kasseret % ændring x med 719 kr. Tallet er middelværdien af køb og salgspris + destruktionsudgift på 65 kr. (priserne er gns ). Kødprocent % ændring x 0,12 x slagtevægt på 84 kg.

22 Appendiks 3. Spørgeskema Hermed spørgeskema angående Produktionskoncept Slagtesvin. Første del omhandler konceptet og de seks pilotbesætninger. Anden del er mere generelt omkring Produktionsovervågning. Formålet er at lære af forløbene hos de første seks pilot besætninger og dermed kunne forbedre konceptet i stortest besætningerne. Endelig vil vi også gerne vide mere om, hvilken effekt konceptet hidtil har haft. Svarene vil blive brugt i kommende publikationer fra SEGES Svineproduktion. Besvarelserne og navn vil være kendte af projektgruppen, men bliver ikke offentliggjort med navn. Jeg er: (1) Ejer af grisene (2) Medarbejder i besætning (3) Rådgiver i besætning (4) Dyrlæge i besætning KONCEPTETS VÆRKTØJER Foderoptagelse på dag 28: Jeg har brugt værktøjet? (2) Ja (3) Nej Værktøjet nævnt i forrige spørgsmål har forbedret grisenes effektivitet? (1) Meget enig (2) Enig (3) Uenig (4) Meget uenig (5) Ved ikke Tilvækst på dag 28. Enten målt med automatisk eller manuel grisevægt: Jeg har brugt værktøjet? (2) Ja (3) Nej

23 Værktøjet nævnt i forrige spørgsmål har forbedret grisenes effektivitet? (1) Meget enig (2) Enig (3) Uenig (4) Meget uenig (5) Ved ikke Realtidsovervågning af grisenes tilvækst (vækstkurver) udført med udstyr fra enten Schippers eller SKOV. Jeg har brugt værktøjet? (2) Ja (3) Nej Værktøjet nævnt i forrige spørgsmål har forbedret grisenes effektivitet? (1) Meget enig (2) Enig (3) Uenig (4) Meget uenig (5) Ved ikke E-kontrol for hvert hold i stedet for hvert kvartal: Jeg har brugt værktøjet? (2) Ja (3) Nej Værktøjet nævnt i forrige spørgsmål har forbedret grisenes effektivitet? (1) Meget enig (2) Enig (3) Uenig (4) Meget uenig (5) Ved ikke

24 Opfølgningsbesøgene udført af rådgiver eller projektleder: Jeg har brugt værktøjet? (2) Ja (3) Nej Værktøjet nævnt i forrige spørgsmål har forbedret grisenes effektivitet? (1) Meget enig (2) Enig (3) Uenig (4) Meget uenig (5) Ved ikke PS log og styring (det fælles skema, der følger grisene fra hold til hold): Jeg har brugt værktøjet? (2) Ja (3) Nej Værktøjet nævnt i forrige spørgsmål har forbedret grisenes effektivitet? (1) Meget enig (2) Enig (3) Uenig (4) Meget uenig (5) Ved ikke Tablet som værktøj er brugt til eksempelvis at se min "PS log og styring", se andre fælles dokumenter eller til at kunne se data fra tilvækst og lignende: Jeg har brugt værktøjet? (2) Ja (3) Nej

25 Værktøjet nævnt i forrige spørgsmål har forbedret grisenes effektivitet? (1) Meget enig (2) Enig (3) Uenig (4) Meget uenig (5) Ved ikke PSU score oversigten. Hvor min besætning sammenlignes med de andre batches produceret: Jeg har brugt værktøjet? (2) Ja (3) Nej Værktøjet nævnt i forrige spørgsmål har forbedret grisenes effektivitet? (1) Meget enig (2) Enig (3) Uenig (4) Meget uenig (5) Ved ikke Dødsårsager i Agrosoft: Jeg har brugt værktøjet? (2) Ja (3) Nej Værktøjet nævnt i forrige spørgsmål har forbedret grisenes effektivitet? (1) Meget enig (2) Enig (3) Uenig (4) Meget uenig (5) Ved ikke

26 Værktøjerne generelt? Andre værktøjer som jeg har brugt med succes: Værktøjer som jeg ikke har brugt, og/eller ikke veil anbefale: Ideer til tilpasninger, så værktøjerne kommer til at virke endnu bedre: Kravene i konceptet. Min effektivitet er forbedret som følge af: Meget enig Enig Uenig Meget uenig Ved ikke Krav til grisene FØR ankomst til slagtesvinestalden (1) (2) (3) (4) (5) Krav til klargøring af stalden. Eksempelvis registrering af betonfladernes temperatur, når (1) (2) (3) (4) (5) grisenes indsættes Krav til indsættelsesprocedurer (1) (2) (3) (4) (5) Krav til smittebeskyttelse eksternt og internt i stalden (1) (2) (3) (4) (5) Krav til fodersammensætning (1) (2) (3) (4) (5) Krav til kontrol af foderkvalitet (blandesikkerhed, hygiejne) (1) (2) (3) (4) (5) Krav til foderkurve og opfølgning på kurven (1) (2) (3) (4) (5) Krav til kontrol af formalingsgrad og brug af fodersigte (1) (2) (3) (4) (5)

27 Konceptet - Hvad kan forbedres/udvikles for at konceptet virker bedre? Projektleder kan ændre: Ejer/ansatte kan ændre: Rådgiver kan ændre: Dyrlæge kan ændre: Nævn de tre vigtigste erfaringer og/eller resultater, som I har fået indtil nu: Erfaring/resultat nr. 1 Erfaring/resultat nr. 2 Erfaring/resultat nr. 3 Grisenes effektivitet sammenlignet med før opstart af konceptet, og til nu er forbedret: (1) Over 20 kr. pr. gris (2) kr. pr. gris (3) 1-10 kr. pr. gris (4) Uændret (5) Dårligere Samlet vurdering (1) Meget enig (2) Enig (3) Uenig (4) Meget uenig (5) Ved ikke

28 Besætningen har desuden opnået, sæt et eller flere krydser: (1) Lettere hverdag (2) Mere spændende hverdag (3) Mere motiverede medarbejdere/ejer (4) Bedre overblik i produktionen (5) Mere stolthed af at være slagtesvineproducent (6) Bedre kontakt til rådgiver (7) Bedre kontakt til dyrlæge (8) Nye muligheder for at benchmarke sig med andre (9) Mere stabil produktion (10) Andet Hvad vil slagtesvineproducenter betale for konceptet? En meget vigtig del af projektet er, at det bliver udbredt til så mange besætninger som muligt. Derfor er det vigtigt at vi ved noget om hvor meget det er værd. Et fremtidigt koncept kunne være med en samlet effekt på 15 kr. pr. gris, og en omkostning på 6 kr. pr. gris. Samlet et øget dækningsbidrag på: 15-6 = 9 kr. pr. gris. Vil du, med dét øgede dækningsbidrag, anbefale konceptet til andre slagtesvineproducenter? (2) Ja (3) Nej (4) Måske Uddyb evt. svaret Generelt om effekten af overvågning Eksempler fra besætninger på effekt af overvågning: Besætning som ønsker at lave et nyt tiltag i stalden. Vil supplement af tørfoder i den første uge efter indsættelse i vådfoderstalden give øget vægt på dag 28? Ja, efter et par hold kan det ses, at grisenes vægt stiger. Besætning som ønsker at finde fejl. Tilvæksten falder drastisk i to dage. Der er gentagne fejl med kornsilo, som render tør, og fodringer som udsættes. Kan fejlen forebygges så det ikke ske endnu engang for de nuværende grise?

29 Realtidsovervågning - brugen af sensorer, som fra dag til dag samler data om tilvækst, foderoptagelse, temperatur m.m. gør svineproducenten i stand til at: Meget enig Enig Uenig Meget uenig Ved ikke Sætte hurtigere ind, når produktionen ikke kører (1) (2) (3) (4) (5) planmæssigt Se effekten af nye tiltag og forbedre fra hold til hold (1) (2) (3) (4) (5) Motivere ejer og ansatte ved oftere at kunne måle sin egen (1) (2) (3) (4) (5) præstation. Samme score. Rådgiver og/eller dyrlæge kan nemmere lave god opfølgning, fordi de har adgang til data. (1) (2) (3) (4) (5) Samme score. Give bedre mulighed for at slagte grisene ved økonomisk (1) (2) (3) (4) (5) optimal vægt. Benchmarke (sammenligne) imellem forskellige hold, og mellem andre besætninger. På (1) (2) (3) (4) (5) den måde kan ens egne stærke og svage sider findes løbende. Aflaste ejer af grisene, således at grisene kan passes med mindre krav til medarbejderes (1) (2) (3) (4) (5) erfaring og/eller uddannelse.

30 Fremtidige møder for deltagere i produktionskonceptet Hvilke emner/ideer skal vi have sat fokus på? Tak for din besvarelse. Afslut din besvarelse ved at klikke på afslut i nederste højre hjørne. Tlf.: svineproduktion@seges.dk Ophavsretten tilhører SEGES. Informationerne fra denne hjemmeside må anvendes i anden sammenhæng med kildeangivelse. Ansvar: Informationerne på denne side er af generel karakter og søger ikke at løse individuelle eller konkrete rådgivningsbehov. SEGES er således i intet tilfælde ansvarlig for tab, direkte såvel som indirekte, som brugere måtte lide ved at anvende de indlagte informationer.

FØR ANKOMST (0-12 uger)

FØR ANKOMST (0-12 uger) Krav, tiltag og anbefalinger PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN Konceptet gør din produktion stabil, effektiv og nemmere Emnerne er kun som en database af tiltag, og skal altid kombineres med konceptets brug

Læs mere

SEGES P/S seges.dk HØJ PRODUKTIVITET I HVERT HOLD VI ER PÅ VEJ PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN TIDSPLAN

SEGES P/S seges.dk HØJ PRODUKTIVITET I HVERT HOLD VI ER PÅ VEJ PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN TIDSPLAN HØJ PRODUKTIVITET I HVERT HOLD 1. del: Produktionskoncept Slagtesvin 2. del: Sådan gør jeg Besætning med lavt foderforbrug Anders Rahbek, Frølund Agro HØJ PRODUKTIVITET I HVERT HOLD SLAGTESVIN Joachim

Læs mere

INDHOLD. SEGES P/S seges.dk PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN - HVAD GÅR DET UD PÅ?

INDHOLD. SEGES P/S seges.dk PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN - HVAD GÅR DET UD PÅ? PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN - HVAD GÅR DET UD PÅ? Joachim Glerup Andersen, projektleder INDHOLD 1. Hvad er indholdet i konceptet? Aktiviteter Tidsplan 2. Hvilke krav stilles til deltagerne? 3. Sidste

Læs mere

HØJ PRODUKTIVITET I HVERT HOLD. SEGES P/S seges.dk HØJ PRODUKTIVITET I HVERT HOLD SLAGTESVIN. 1. del: Produktionskoncept Slagtesvin

HØJ PRODUKTIVITET I HVERT HOLD. SEGES P/S seges.dk HØJ PRODUKTIVITET I HVERT HOLD SLAGTESVIN. 1. del: Produktionskoncept Slagtesvin HØJ PRODUKTIVITET I HVERT HOLD SLAGTESVIN Joachim Glerup Andersen, Innovation Foredrag nr. 41, Herning 26. oktober 2016 HØJ PRODUKTIVITET I HVERT HOLD 1. del: Produktionskoncept Slagtesvin 2. del: Sådan

Læs mere

Nr. 5/54 Sådan henter jeg 48 kr. Produktionskoncept Slagtesvin

Nr. 5/54 Sådan henter jeg 48 kr. Produktionskoncept Slagtesvin Nr. 5/54 Sådan henter jeg 48 kr. Produktionskoncept Slagtesvin Joachim Glerup Andersen Svinekongres 2018 Indhold 2.. Status på resultaterne Erfaringer fra de øvrige besætninger Produktionskoncept Slagtesvin

Læs mere

PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN

PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN KONCEPTBESKRIVELSE PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN STABIL PRODUKTIVITET, KLARE REGLER OG EN NEMMERE HVERDAG Konceptet gør din produktion stabil, effektiv og nemmere Deltagere kan forvente: Stabil effektivitet

Læs mere

KONGRES 2015 Udnyt potentialet i din slagtesvineproduktion

KONGRES 2015 Udnyt potentialet i din slagtesvineproduktion KONGRES 2015 Udnyt potentialet i din slagtesvineproduktion Chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen, Centrovice jbo@centrovice.dk AGENDA Hvad er potentialet Udviklingen i produktivitet Avl Sundhed Produktionsform

Læs mere

PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN. Struktur og systematik på staldgangen

PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN. Struktur og systematik på staldgangen PRODUKTIONSKONCEPT SLAGTESVIN Struktur og systematik på staldgangen Det skal vi igennem Hvad er Produktions koncept Slagtesvin Hvordan bruger vi det i hverdagen Virker det Er det noget for dig? 2 Baggrund

Læs mere

DB-TJEK SOHOLD 7 KG, 30 KG OG SLAGTESVIN FOR 2014

DB-TJEK SOHOLD 7 KG, 30 KG OG SLAGTESVIN FOR 2014 DB-TJEK SOHOLD 7 KG, 30 KG OG SLAGTESVIN FOR 2014 NOTAT NR. 1514 Analyse på DB-tjek viser store potentialer indenfor svineproduktion, når der tages de rigtige strategiske valg omkring produktionssystemerne.

Læs mere

Hvad kendetegner de bedste slagtesvineproducenter? Årsmøde, den 24. januar 2019 Svinerådgiver Caroline K. Simonsen og Peter Jakobsen

Hvad kendetegner de bedste slagtesvineproducenter? Årsmøde, den 24. januar 2019 Svinerådgiver Caroline K. Simonsen og Peter Jakobsen Hvad kendetegner de bedste slagtesvineproducenter? Årsmøde, den 24. januar 2019 Svinerådgiver Caroline K. Simonsen og Peter Jakobsen Indhold 10 dygtige slagtesvineproducenter er der nogle fælles træk?

Læs mere

DB-TJEK SOHOLD, 30 KG OG SLAGTESVIN FOR 2013

DB-TJEK SOHOLD, 30 KG OG SLAGTESVIN FOR 2013 Støttet af: DB-TJEK SOHOLD, 30 KG OG SLAGTESVIN FOR 2013 NOTAT NR. 1421 Selvom DB pr. slagtesvin var lavt i første halvår, var der stor hjemmeblanderfordel og stordriftsfordel, hvilket har holdt hånden

Læs mere

ØKONOMISKE KONSEKVENSBEREGNINGER 2014

ØKONOMISKE KONSEKVENSBEREGNINGER 2014 Støttet af: ØKONOMISKE KONSEKVENSBEREGNINGER 2014 NOTAT NR. 1405 De økonomiske konsekvenser ved afvigelser i effektivitet i forhold til landsgennemsnittet, kan anvendes som overslag over muligt tab og

Læs mere

Når noteringen ikke vil komme til os, Må vi komme til noteringen

Når noteringen ikke vil komme til os, Må vi komme til noteringen Når noteringen ikke vil komme til os, Må vi komme til noteringen - Målsætning efterår 2016 - Målsætning efterår 2018 - Hvordan gør vi tingene idag - Hvilke værktøjer bruger vi Hos I/S Feldthusen V. Bjarne

Læs mere

SÅDAN SKAL DINE SLAGTESVIN FODRES!

SÅDAN SKAL DINE SLAGTESVIN FODRES! SÅDAN SKAL DINE SLAGTESVIN FODRES! Else Vils, Chefforsker, SEGES Husdyrinnovation Randers 13. marts 2017 Sorø 16. marts 2017 Billund 21. marts 2017 Thisted 23. marts 2017 EMNER Sammenhænge: Foderstyrke,

Læs mere

INTENSIV FOKUS PÅ SMÅGRISE OG SLAGTESVIN GIVER RESULTATER

INTENSIV FOKUS PÅ SMÅGRISE OG SLAGTESVIN GIVER RESULTATER INTENSIV FOKUS PÅ SMÅGRISE OG SLAGTESVIN GIVER RESULTATER v. Bjarne Knudsen, bjk@sraad.dk Fodermøder, Billund og Aulum MINUS 30 FE FRA IDÉ TIL PRAKTIK Enkle handlingsplaner Målsætninger Planer for opfølgning

Læs mere

ØKONOMISKE KONSEKVENSBEREGNINGER 2013

ØKONOMISKE KONSEKVENSBEREGNINGER 2013 ØKONOMISKE KONSEKVENSBEREGNINGER 2013 NOTAT NR. 1301 De økonomiske konsekvenser ved afvigelser i effektivitet i forhold til landsgennemsnittet, kan anvendes som overslag over muligt tab og gevinst i dækningsbidraget

Læs mere

Produktionsstyring LFID-12-7101. Optimering af muligheder i slagtesvineproduktionen

Produktionsstyring LFID-12-7101. Optimering af muligheder i slagtesvineproduktionen Produktionsstyring Optimering af muligheder i slagtesvineproduktionen Svinerådgiver Inga Riber Kristiansen, LandboNord og Projektleder Jette Pedersen, VSP LFID-12-7101 Turbo på slagtesvin Børs for ledige

Læs mere

PRODUKTIONSOVERVÅGNING AF SLAGTESVIN

PRODUKTIONSOVERVÅGNING AF SLAGTESVIN PRODUKTIONSOVERVÅGNING AF SLAGTESVIN NOTAT NR. 1606 Store afvigelser i daglig tilvækst hos slagtesvin kan vise sig som fejl i foderet. Det bør undgås med bedre styring og overvågning af foderlagrene. INSTITUTION:

Læs mere

Fodring af smågrise og slagtesvin

Fodring af smågrise og slagtesvin Fodring af smågrise og slagtesvin Seminar Viden i arbejde, Menstrup Kro, 9. december 2014 Lisbeth Jørgensen Høj produktivitet Bedre bundlinje Høj sundhed 1 Landsgennemsnitstal 2013-referencetal for smågrise,

Læs mere

SÆT DIN PRODUKTION I SYSTEM OG UNDGÅ FEJL

SÆT DIN PRODUKTION I SYSTEM OG UNDGÅ FEJL SÆT DIN PRODUKTION I SYSTEM OG UNDGÅ FEJL Produktionskoncept Slagtesvin Svinerådgiver Jakob Nielsen, Vkst jan@vkst.dk / 51 23 18 56 Driftsleder Søgård, Jens Christian Marcussen Det skal vi igennem Hvordan

Læs mere

VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION, SAMT DEN LOKALE

VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION, SAMT DEN LOKALE DB-TJEK SLAGTESVIN NOTAT NR. 324 DB-tjek opgørelserne er analyseret for forklarende faktorer for dækningsbidrag og omkostninger over perioden 2004 til og med 202. Der er fundet en række variabler, som

Læs mere

NÆRINGSINDHOLD I HVEDE OG RUG FRA EGEN BEDRIFT VARIERER KUN LIDT

NÆRINGSINDHOLD I HVEDE OG RUG FRA EGEN BEDRIFT VARIERER KUN LIDT NÆRINGSINDHOLD I HVEDE OG RUG FRA EGEN BEDRIFT VARIERER KUN LIDT ERFARING NR. 1318 Variationen i korns indhold af vand, råprotein og fosfor henover fodringssæsonen er så lille, at der ikke er grund til

Læs mere

Vådfoder - Udnyt potentialet. Svinerådgiver Inga Riber

Vådfoder - Udnyt potentialet. Svinerådgiver Inga Riber Vådfoder - Udnyt potentialet Svinerådgiver Inga Riber Program Slagtesvin Foderkurven Følg en fodring Antal daglige fodringer 3, 4 eller 5? Fordeling over døgnet Diegivende søer Fordeling af dagsration

Læs mere

REALTIDSOVERVÅGNING I SLAGTESVINEBESÆTNINGER

REALTIDSOVERVÅGNING I SLAGTESVINEBESÆTNINGER REALTIDSOVERVÅGNING I SLAGTESVINEBESÆTNINGER ERFARING NR. 1807 I Produktionskoncept Slagtesvin er udført overvågning i seks pilotbesætninger. Værktøjerne Foderoptagelse på dag 28, Opfølgningsbesøg, Realtidsovervågning

Læs mere

Fra vådfodertank til krybbe

Fra vådfodertank til krybbe Fra vådfodertank til krybbe Driftsleder Henrik Berg og chefforsker Anni Øyan Pedersen, VSP Disposition Nye forsøg med vådfoder Formalingsgrad af korn Tab af syntetiske aminosyrer Ædetidsstyring Vådfodring

Læs mere

48. Effektiv fodring i klimastalden. v. Rådgiver Bjarne Knudsen,

48. Effektiv fodring i klimastalden. v. Rådgiver Bjarne Knudsen, 48. Effektiv fodring i klimastalden v. Rådgiver Bjarne Knudsen, bjk@sraad.dk Svinekongres 2017 Emner Situationen i klimastalden De første 2 uger kom godt i gang Ædepladser og vand Karakteristik af blandingerne

Læs mere

Turbo på slagtesvin. Kongres for Svineproducenter 2009

Turbo på slagtesvin. Kongres for Svineproducenter 2009 Turbo på slagtesvin WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Kongres for Svineproducenter 2009 Erik Damsted, VSP Lisbeth Jørgensen, VSP Hans Jørgen Bakkegaard, svineproducent Joachim Gleerup Andersen,

Læs mere

SEGES P/S seges.dk. At reducere det samlede foderforbrug fra undfangelse af grisen til slagtning FORLØBET MINUS 30 - BAGGRUNDEN

SEGES P/S seges.dk. At reducere det samlede foderforbrug fra undfangelse af grisen til slagtning FORLØBET MINUS 30 - BAGGRUNDEN HVAD ER MINUS 30 FE PR. PRODUCERET GRIS? REDUCER FODERFORBRUGET MED MINUS30 Lisbeth Shooter, Innovation, Fodereffektivitet Gitte Hansen, Gefion Svinerådgivning Svinekongres D. 26. okt. 2016 At reducere

Læs mere

MINUS 30 FODERENHEDER VSP største demoprojekt

MINUS 30 FODERENHEDER VSP største demoprojekt 26-02-2015 MINUS 30 FODERENHEDER VSP største demoprojekt Svinerådgiver Jakob Nielsen, Gefion Driftsleder Lars Frederiksmose, I/S Nordahl I/S NORDAHL ALLAN OG CHRISTIAN NORDAHL 650 søer 7 kg 400 søer 30

Læs mere

ET LAVT FODERFORBRUG OG KORREKT FODER

ET LAVT FODERFORBRUG OG KORREKT FODER ET LAVT FODERFORBRUG OG KORREKT FODER Jesper Poulsen, Husdyrinnovation Slagtesvineseminar 2018 Horsens 23 Maj,Sorø 31 Maj EMNER Næringsstoffer : Aminosyrer, ford. råprotein og vitaminer Relation mellem

Læs mere

De forsvundne penge. i smågrise- og slagtesvineproduktionen. Af Jes Callesen, Syddansk Svinerådgivning. 3. marts 2015, LVK kundemøde Øster Vrå

De forsvundne penge. i smågrise- og slagtesvineproduktionen. Af Jes Callesen, Syddansk Svinerådgivning. 3. marts 2015, LVK kundemøde Øster Vrå De forsvundne penge i smågrise- og slagtesvineproduktionen Af Jes Callesen, Syddansk Svinerådgivning 3. marts 2015, LVK kundemøde Øster Vrå 7 steder hvor pengene tabes #1. Dårlig opstart (udtørring) #2.

Læs mere

SEGES P/S seges.dk SLAGTESVINEFODRING. MLM Group A/S. Herning 25. oktober Markbrug ha egen jord - Moderne maskinpark

SEGES P/S seges.dk SLAGTESVINEFODRING. MLM Group A/S. Herning 25. oktober Markbrug ha egen jord - Moderne maskinpark Præsentation Ny Endrupholm Nye normer til slagtesvin Nye normer på Ny Endrupholm Brug af råvareanalyser Nye normer til slagtesvin Økonomi SLAGTESVINEFODRING Svinerådgiver Birgitte Bendixen, Ny Endrupholm

Læs mere

Få smågrisene og slagtesvinene godt ud over rampen. v. Bjarne Knudsen,

Få smågrisene og slagtesvinene godt ud over rampen. v. Bjarne Knudsen, Få smågrisene og slagtesvinene godt ud over rampen v. Bjarne Knudsen, bjk@sraad.dk LVK-fyraftensmøder, 2017 Smågrise FODEROPTAGELSEN ER FOR LAV! Ligger ofte på 0,6 0,75 FE/dag foderopt. foderforbr. daglig

Læs mere

5. SLAGTESVINEFODRING

5. SLAGTESVINEFODRING Herning 25. oktober 2016 Svinerådgiver Birgitte Bendixen, Ny Endrupholm Chefforskere Hanne Maribo & Niels Morten Sloth, SEGES Videncenter for Svineproduktion 5. SLAGTESVINEFODRING Præsentation Ny Endrupholm

Læs mere

SPOR 2. Slagtesvin genetik, management og staldsystemer. -Udnyt potentialet fra DanAvl i din slagtesvinebesætning

SPOR 2. Slagtesvin genetik, management og staldsystemer. -Udnyt potentialet fra DanAvl i din slagtesvinebesætning SPOR 2 Slagtesvin genetik, management og staldsystemer Genetik -Udnyt potentialet fra DanAvl i din slagtesvinebesætning 26/2 2014 Årsmøde for svineproducenter, Gefion, Sorø Teamleder Søren Balder Bendtsen

Læs mere

VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION, SAMT DEN LOKALE

VIDENCENTER FOR SVINEPRODUKTION, SAMT DEN LOKALE Støttet af: DB-TJEK SOHOLD, 7 KG NOTAT NR. 1414 DB-tjek sohold 7 kg er analyseret og en række væsentlige faktorer for dækningsbidraget er analyseret for perioden 2006-2013. Analysen omfatter effekten af

Læs mere

OPTIMERING AF SMÅGRISE OG SLAGTESVIN

OPTIMERING AF SMÅGRISE OG SLAGTESVIN OPTIMERING AF SMÅGRISE OG SLAGTESVIN v. Bjarne Knudsen, bjk@sraad.dk MINUS 30 FE FRA IDÉ TIL PRAKTIK Enkle handlingsplaner Målsætninger Planer for opfølgning 1 MINUS 30 FE FRA IDÉ TIL PRAKTIK Besøgsrapporter

Læs mere

NYT OMKRING SMÅGRISE OG SLAGTESVIN. Gitte Hansen SvineRådgivningen, Gefion.

NYT OMKRING SMÅGRISE OG SLAGTESVIN. Gitte Hansen SvineRådgivningen, Gefion. NYT OMKRING SMÅGRISE OG SLAGTESVIN Gitte Hansen SvineRådgivningen, Gefion. Hvad har betydning for tilvækst og dødelighed 2 nye undersøgelser fra SEGES (nr 1053 og 1054) Positiv indflydelse Samler grise

Læs mere

NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2017

NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2017 NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2017 NOTAT NR.1619 Normtallene viser det gennemsnitlige niveau samt den bedste tredjedel for forskellige omkostninger og produktivitetsmål. Ved budgetlægning kan bedriftens egne

Læs mere

Succes med Slagtesvin Velkommen. Ved Direktør Nicolaj Nørgaard 19. juni 2013

Succes med Slagtesvin Velkommen. Ved Direktør Nicolaj Nørgaard 19. juni 2013 Succes med Slagtesvin Velkommen Ved Direktør Nicolaj Nørgaard 19. juni 2013 Slagtesvin Hvordan gør vi det bedst? Top orner Genetisk potentiale bestemmes tidligt i dyrets liv 3 Risiko for mavesår Formaling

Læs mere

Find en halv mio. kroner. I tider hvor priserne på fast ejendom er faldende, kan svineproducenter

Find en halv mio. kroner. I tider hvor priserne på fast ejendom er faldende, kan svineproducenter Find en halv mio. kroner DB-tjek giver svineproducenten mulighed for at måle sig med andre svineproducenter på udvalgte parametre, der alle påvirker dækningsbidraget. Tema > > Dorthe Poulsgård Frandsen,

Læs mere

Handleplaner og opfølgning - vejen til fokus

Handleplaner og opfølgning - vejen til fokus Handlingsplaner Enkeltstående tiltag Handleplaner og opfølgning - vejen til fokus 1. Afdække forbedringsmuligheder (stald, foderlade, mark, finansiering) 2. Synliggøre det økonomiske potentiale ved tiltag

Læs mere

MINUS 30 FE PR. PRODUCERET GRIS

MINUS 30 FE PR. PRODUCERET GRIS MINUS 30 FE PR. PRODUCERET GRIS Lisbeth Shooter Projektleder Minus30 Afdelingsleder Patriotisk Selskab Danvet Årsmøde Brædstrup 13. Marts 2015 At reducere det samlede foderforbrug fra undfangelse af grisen

Læs mere

Hvordan får vi bedre økonomi i smågrise og slagtesvineproduktion? Af direktør Jan Rodenberg

Hvordan får vi bedre økonomi i smågrise og slagtesvineproduktion? Af direktør Jan Rodenberg Hvordan får vi bedre økonomi i smågrise og slagtesvineproduktion? Af direktør Jan Rodenberg SRDK SRDK 3 nye pr. 3. februar Preben Høj Preben Rohde Rasmussen Louise Christine Oxholm Fremgang søer/slagtesvin

Læs mere

Reducer foderforbruget. Succes med vådfoder. Martin Molbo Svineproducent Ulstrup & Peter Mark Nielsen svinekonsulent LMO

Reducer foderforbruget. Succes med vådfoder. Martin Molbo Svineproducent Ulstrup & Peter Mark Nielsen svinekonsulent LMO Reducer foderforbruget Succes med vådfoder Martin Molbo Svineproducent Ulstrup & Peter Mark Nielsen svinekonsulent LMO Ejendommen 690 søer Site 1 23.000 smågrise Site 2 5.600 slagtesvin Site 3 370 Ha 4

Læs mere

Økonomisk optimering af slagtesvineproduktionen via fodring og management omkring levering

Økonomisk optimering af slagtesvineproduktionen via fodring og management omkring levering Økonomisk optimering af slagtesvineproduktionen via fodring og management omkring levering Fokus på foder, 2017 v. Flemming Laursen og Bjarne Knudsen Aktuelt DB-slagtesvin ½ pulje-½ beregn. + 20 kr notering

Læs mere

Få det optimale ud af dit hjemmeblanderi

Få det optimale ud af dit hjemmeblanderi Få det optimale ud af dit hjemmeblanderi Peter Mark Nielsen, LMO Tommy Nielsen, VSP Program Systematik i blandeladen Få anlægget til at køre optimalt Formalingsgrad Opblanding af antibiotika Lovgivning

Læs mere

FREMTIDENS SLAGTESVINESTALD Seniorprojektleder Henriette Steinmetz og

FREMTIDENS SLAGTESVINESTALD    Seniorprojektleder Henriette Steinmetz og FREMTIDENS SLAGTESVINESTALD WWW.DANSKSVINEPRODUKTION.DK EMAIL: DSP-INFO@LF.DK Seniorprojektleder Henriette Steinmetz og projektchef Torben Jensen 11. november 2009 1 DISPOSITION Struktur Systemer Fodring

Læs mere

NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2018

NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2018 NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2018 NOTAT NR. 1733 Normtallene viser det gennemsnitlige niveau samt den bedste tredjedel for forskellige omkostninger og produktivitetsmål. Ved budgetlægning kan bedriftens egne

Læs mere

Host, lort og hale på rette sted

Host, lort og hale på rette sted Host, lort og hale på rette sted Joachim Glerup Andersen LMO Søften Præsentation Rådgiver omkring klima og ventilation i slagtesvin, smågrise og sostalde. Er på/fra staldgangen. Turbo på slagtesvin, vækstmanagement

Læs mere

HVORDAN SKAL DER BYGGES?

HVORDAN SKAL DER BYGGES? HVORDAN SKAL DER BYGGES? Økonomisk stormøde for svineproducenter VKST den 14. november - 2017. Helle Christensen, Tove Goldbeck Jensen og Gitte Hansen Dagsorden 2 Det første 3 Hvilken produktion vil du

Læs mere

Sådan sparede jeg 0,5 mill. på foderet!

Sådan sparede jeg 0,5 mill. på foderet! Sådan sparede jeg 0,5 mill. på foderet! Jan Houe, Ginnerupgård, Hurup Tlf. 21743355. E-mail: houe@privat.dk Mogens Bækgaard Tlf. 40884890. E-mail: mgb@midtsvin.dk Hovedejendommen Besætning og markbrug

Læs mere

HVOR ER PENGENE I SVINEPRODUKTION

HVOR ER PENGENE I SVINEPRODUKTION HVOR ER PENGENE I SVINEPRODUKTION Tips og tricks, PattegriseLIV Keld Sommer, svine og byggerådgiver PattegriseLIV Totaldødelighed maks. 20 % i 2020 Landsgennemsnit 2014: 21,9 %(200924,2%) Gefion gns. Lige

Læs mere

Gainmax.Svinevet.dk. Fokus på produktivitet i klima- og slagtesvinestalden. SvineVet

Gainmax.Svinevet.dk. Fokus på produktivitet i klima- og slagtesvinestalden. SvineVet Gainmax.Svinevet.dk Fokus på produktivitet i klima- og slagtesvinestalden Dagsorden Hvor ligger produktiviteten i dag? Hvorfor Vejehold? Hvordan startede det? GainMax GainMax eksempler Opsumering Hvor

Læs mere

Det lugter lidt af gris

Det lugter lidt af gris Det lugter lidt af gris Fodring i slagtesvinestalden Velkommen 1 Stor spredning på produktionsresultater mellem besætninger Hvad kan de danske slagtesvin præstere? Periode 2014 2013 2012 2011 2010 2009

Læs mere

SÅDAN HÅNDTERES FERMENTERINGSTAB AF AMINOSYRER I VÅDFODER

SÅDAN HÅNDTERES FERMENTERINGSTAB AF AMINOSYRER I VÅDFODER SÅDAN HÅNDTERES FERMENTERINGSTAB AF AMINOSYRER I VÅDFODER NOTAT NR. 1906 I foderoptimeringen håndteres fermenteringstab af tilsat lysin og treonin i vådfoder af fordøjelighedskoefficienter, der er fastsat

Læs mere

STOR VARIATION I OMKOSTNINGER TIL HJEMMEBLANDING

STOR VARIATION I OMKOSTNINGER TIL HJEMMEBLANDING Støttet af: STOR VARIATION I OMKOSTNINGER TIL HJEMMEBLANDING ERFARING NR. 1417 Kontante kapacitetsomkostninger til energi, arbejde og vedligehold af hjemmeblandingsanlæg er målt på 11 bedrifter. De målte

Læs mere

Vådfoder - Udnyt potentialet

Vådfoder - Udnyt potentialet Vådfoder - Udnyt potentialet Fodermøde 2014 Svinerådgiver Bjarne Knudsen Program Slagtesvin Foderkurven Følg en fodring Antal daglige fodringer 3, 4 eller 5? Fordeling over døgnet Diegivende søer Fordeling

Læs mere

Kvalitetshåndbog i hjemmeblanding. Kongres for svineproducenter d. 26. oktober 2011 ved projektchef Else Vils, VSP

Kvalitetshåndbog i hjemmeblanding. Kongres for svineproducenter d. 26. oktober 2011 ved projektchef Else Vils, VSP Kvalitetshåndbog i hjemmeblanding Kongres for svineproducenter d. 26. oktober 2011 ved projektchef Else Vils, VSP Påstande Foto: Øgendahl Maskinfabrik Fordele ved hjemmeblanding Billigere foder Frisk foder

Læs mere

FODRING AF GRISE I VÆKST SÅ DU VINDER MINUS 30

FODRING AF GRISE I VÆKST SÅ DU VINDER MINUS 30 FODRING AF GRISE I VÆKST SÅ DU VINDER MINUS 30 Anni Øyan Pedersen Vissenbjerg og Viborg 17. og 18. november 2015 DETTE SKAL I HØRE OM Normer for protein og aminosyrer Formalingsgrad af korn Vådfodring

Læs mere

Skærpet fokus på foderforbrug i danske slagtesvinebesætninger

Skærpet fokus på foderforbrug i danske slagtesvinebesætninger Skærpet fokus på foderforbrug i danske slagtesvinebesætninger Chefkonsulent Erik Dam Jensen Udviklingen i produktiviteten hos danske slagtesvin 2007-2016. Produktivitet 2007/2008 2008/2009 2009 2010 2011

Læs mere

RENTABILITET I DANSK SVINEPRODUKTION SEPTEMBER 2015

RENTABILITET I DANSK SVINEPRODUKTION SEPTEMBER 2015 RENTABILITET I DANSK SVINEPRODUKTION SEPTEMBER NOTAT NR. 1532 Rentabiliteten i svineproduktionen er et mål for, hvordan temperaturen er i erhvervet. I forventes der en negativ rentabilitet på 81 kr. pr.

Læs mere

Nye mål for økologisk svineproduktion. v. Økologisk svineproducent, Nicolaj Pedersen & Seniorprojektleder, Helle Pelant Lahrmann, VSP

Nye mål for økologisk svineproduktion. v. Økologisk svineproducent, Nicolaj Pedersen & Seniorprojektleder, Helle Pelant Lahrmann, VSP Nye mål for økologisk svineproduktion v. Økologisk svineproducent, Nicolaj Pedersen & Seniorprojektleder, Helle Pelant Lahrmann, VSP Velfærdsseminar Svineproducenternes målsætninger: 1. Indsamling af produktionsdata

Læs mere

Høj sundhed er en forudsætning sådan gør vi. Boje og Eriksen Landbrug I/S v. Lasse Eriksen

Høj sundhed er en forudsætning sådan gør vi. Boje og Eriksen Landbrug I/S v. Lasse Eriksen Høj sundhed er en forudsætning sådan gør vi Boje og Eriksen Landbrug I/S v. Lasse Eriksen Disposition 1 Generelt information for Boje og Eriksen 2 Information om driften 3 Sundhed 4 På den anden side ændringerne

Læs mere

Sådan har vi optimeret min slagtesvineproduktion

Sådan har vi optimeret min slagtesvineproduktion Sådan har vi optimeret min slagtesvineproduktion Af Svineproducent Martin Lund Madsen, og Rådgiver Birgitte Bendixen, Syddansk Svinerådgivning Disposition TurboPlus projektet Præsentation af Foderforbrug

Læs mere

RÅDGIVNING DER RYKKER

RÅDGIVNING DER RYKKER RÅDGIVNING DER RYKKER Økonomisk stormøde for svineproducenter 2. November 2016, Gefion Ledelseskonsulent Tove Goldbeck Jensen, Gefion Hvad virker og hvordan synliggøre Det lange seje træk = Forløb VSP

Læs mere

Smågrise uden medicinsk zink - erfaringer fra staldgangen

Smågrise uden medicinsk zink - erfaringer fra staldgangen Smågrise uden medicinsk zink - erfaringer fra staldgangen Svinekongres 2017 Peter Juul Sørensen, svineproducent, Kolind Ida Friis Overgaard, svinefagdyrlæge, LVK Baggrund EMA /EU har vedtaget forbud for

Læs mere

LANDSGENNEMSNIT FOR PRODUKTIVITET I SVINEPRODUKTIONEN 2016

LANDSGENNEMSNIT FOR PRODUKTIVITET I SVINEPRODUKTIONEN 2016 LANDSGENNEMSNIT FOR PRODUKTIVITET I SVINEPRODUKTIONEN 2016 NOTAT NR. 1716 Landsgennemsnittet for produktivitet 2016 viser en fremgang på 0,8 fravænnet gris pr. årsso. Både smågrise og slagtesvin viser

Læs mere

DB-tjek nu helt til bundlinjen. Af Jan Rodenberg Ledende konsulent SvinerådgivningDanmark

DB-tjek nu helt til bundlinjen. Af Jan Rodenberg Ledende konsulent SvinerådgivningDanmark DB-tjek nu helt til bundlinjen Af Jan Rodenberg Ledende konsulent SvinerådgivningDanmark Hvad siger nr. 1? Produktet Benchmarkingværktøj, med høj datasikkerhed. Ejet af den lokale svinerådgivning Uundværligt

Læs mere

LANDSGENNEMSNIT FOR PRODUKTIVITET I SVINEPRODUKTIONEN 2017

LANDSGENNEMSNIT FOR PRODUKTIVITET I SVINEPRODUKTIONEN 2017 LANDSGENNEMSNIT FOR PRODUKTIVITET I SVINEPRODUKTIONEN 207 NOTAT NR. 89 Landsgennemsnittet for produktivitet 207 viste en fremgang på, fravænnet gris pr. årsso. For slagtesvin sås en forbedring i produktiviteten

Læs mere

1100 gram daglig tilvækst med 2,5 Fe/kg.tv.!!

1100 gram daglig tilvækst med 2,5 Fe/kg.tv.!! 1100 gram daglig tilvækst med 2,5 Fe/kg.tv.!! Af, Svinevet Der er mange knapper at trykke på!! Hvad kan de danske slagtesvin Præstere! Der regnes med 2.3 Kr./fe Der regnes med 6,5 kr. / % døde slagtesvin

Læs mere

Duroc - Pietrain sammenligning. Hanne Maribo, SEGES Svineproduktion Svinekongres 2018, Herning

Duroc - Pietrain sammenligning. Hanne Maribo, SEGES Svineproduktion Svinekongres 2018, Herning Duroc - Pietrain sammenligning Hanne Maribo, SEGES Svineproduktion Svinekongres 2018, Herning Duroc-Pietrain-forsøg Baggrund Efterspørgsel og omtale af Pietrain som ornerace i Danmark Pietrain sæd til

Læs mere

FODER - DECEMBER 2018

FODER - DECEMBER 2018 FODER - DECEMBER 2018 JENS KORNELIUSSEN DECEMBER 2018 PROGRAM Foderpriser Hvad arbejder vi med I besætningerne lige nu? 1 FODERPRISER Korn 11/12-2018 leveret hele træk tippet af. Hvede : ca. 160 kr - 156-170

Læs mere

STRØMFORBRUG VED TRIAK-, FREKVENS- OG JÆVNSTRØMSMOTORER FRA MUNTERS A/S

STRØMFORBRUG VED TRIAK-, FREKVENS- OG JÆVNSTRØMSMOTORER FRA MUNTERS A/S STRØMFORBRUG VED TRIAK-, FREKVENS- OG JÆVNSTRØMSMOTORER FRA MUNTERS A/S ERFARING NR. 1605 Strømforbruget til ventilation kan reduceres med henholdsvis 51 og 26 pct. ved at udskifte triak- og frekvensmotorer

Læs mere

SEGES P/S seges.dk. At reducere det samlede foderforbrug fra undfangelse af grisen til slagtning. FORLØBET 34 bes. MINUS 30 - BAGGRUNDEN

SEGES P/S seges.dk. At reducere det samlede foderforbrug fra undfangelse af grisen til slagtning. FORLØBET 34 bes. MINUS 30 - BAGGRUNDEN HVAD ER MINUS 30 FE PR. PRODUCERET GRIS? REDUCER FODERFORBRUGET MED MINUS30 Lisbeth Shooter, Innovation, Fodereffektivitet Peter Jacobsen, Landbonord Landbonord D. 16. nov. 2016 At reducere det samlede

Læs mere

Sådan gør de dygtige slagtesvineproducenter. Slagtesvineproduktionen i Danmark halter bagefter. Ingen reel effektivitetsforbedring de seneste

Sådan gør de dygtige slagtesvineproducenter. Slagtesvineproduktionen i Danmark halter bagefter. Ingen reel effektivitetsforbedring de seneste Sådan gør de dygtige slagtesvineproducenter De dygtigste slagtesvineproducenter sørger omhyggeligt for alle de vigtige detaljer, fra indsættelse af smågrisene til levering af de slagteklare svin. Tema

Læs mere

OPTIMAL BRUG AF ANTIBIOTIKA: ESTIMERING AF VÆGT FOR SMÅGRISE 7-30 KG.

OPTIMAL BRUG AF ANTIBIOTIKA: ESTIMERING AF VÆGT FOR SMÅGRISE 7-30 KG. Støttet af: OPTIMAL BRUG AF ANTIBIOTIKA: ESTIMERING AF VÆGT FOR SMÅGRISE 7-30 KG. NOTAT NR. 1341 Når man kender indsættelsesvægten og den daglige tilvækst hos smågrisene, så kan man beregne hvor meget

Læs mere

NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2019

NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2019 NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2019 NOTAT NR. 1840 Normtallene viser det gennemsnitlige niveau samt den bedste tredjedel for forskellige omkostninger og produktivitetsmål. Ved budgetlægning kan bedriftens egne

Læs mere

NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2015

NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2015 Støttet af: NORMTAL FOR OMKOSTNINGER 2015 NOTAT NR. 1427 Normtallene viser det gennemsnitlige niveau samt bedste tredjedel for forskellige omkostninger og produktivitetsmål. Ved budgetlægning kan bedriftens

Læs mere

Fodring i farestalden til debat. Fagchef Lisbeth Shooter, HusdyrInnovation og gæster Svinekongres 2018, Herning

Fodring i farestalden til debat. Fagchef Lisbeth Shooter, HusdyrInnovation og gæster Svinekongres 2018, Herning Fodring i farestalden til debat Fagchef Lisbeth Shooter, HusdyrInnovation og gæster Svinekongres 2018, Herning Dagens gæster: Svinerådgiver Jens Korneliussen, SvineRådgivningen Seniorrådgiver Jens Svendgaard,

Læs mere

*) Små tal i kursiv er ved sohold DB/prod.gris og ved 7-30 kg s grise, slagtesvin er det DB/365 foderdage 28-01-2010 BUDGETKALKULER 2010 og 2011

*) Små tal i kursiv er ved sohold DB/prod.gris og ved 7-30 kg s grise, slagtesvin er det DB/365 foderdage 28-01-2010 BUDGETKALKULER 2010 og 2011 Oversigt over dækningsbidrag Side og produktionsgren Foderplan Året 2010 Året 2011 Ændring Dækningsbidrag = DB*)Kr Pct. 73 Sohold, 4½ ugers frav. Korn&tilsk.foder 4681 172 4781 176 100 2,1 73 Sohold, 4½

Læs mere

Slagtesvin 2020 flere i 2020? v. svinerådgiver Joachim Glerup Andersen

Slagtesvin 2020 flere i 2020? v. svinerådgiver Joachim Glerup Andersen Slagtesvin 2020 flere i 2020? v. svinerådgiver Joachim Glerup Andersen År 2020 Præsentation År 2020: 4 mill. færre DK slagtninger end idag. 400 producenter færre end i dag. 20% færre grise end i dag. Betyder:

Læs mere

ANVENDELSE AF EGNE FODERTAL TIL REDUKTION AF HARMONIAREAL FOR SLAGTESVIN

ANVENDELSE AF EGNE FODERTAL TIL REDUKTION AF HARMONIAREAL FOR SLAGTESVIN ANVENDELSE AF EGNE FODERTAL TIL REDUKTION AF HARMONIAREAL FOR SLAGTESVIN NOTAT NR. 1722 Hvis foderforbrug og/eller fosforindhold er lavere end landsgennemsnittet, kan der udbringes gødning fra flere slagtesvin

Læs mere

Stil skarpt på poltene

Stil skarpt på poltene Stil skarpt på poltene Fodermøde SvinerådgivningDanmark Herning 10. juni 2014 Projektleder Thomas Bruun, Ernæring & Reproduktion Det skal I høre om Baggrund for nye normer til polte Gennemgang af litteratur

Læs mere

Sådan øger vi DB på slagtesvin med 10 %!

Sådan øger vi DB på slagtesvin med 10 %! Sådan øger vi DB på slagtesvin med 10 %! v/ Bjarne Knudsen DB pr. gris ud fra prognose Notering: 10,69 kr/kg (+ 0,70 kr/kg) Foderpris: 1,65 kr/fe diverse omk.: 10 kr/gris Foderforbrug: 2,75 FE/kg tilvækst

Læs mere

TEMPERATURMÅLING DANSK SVINEPRODUKTION MAJ 2017

TEMPERATURMÅLING DANSK SVINEPRODUKTION MAJ 2017 TEMPERATURMÅLING DANSK SVINEPRODUKTION MAJ 207 NOTAT NR. 77 Højere afregningspriser samt lavere foderpriser medfører forbedret rentabilitet i svineproduktionen for 207 og 208. INSTITUTION: FORFATTER: SEGES

Læs mere

RENTABILITET I DANSK SVINEPRODUKTION DECEMBER 2014

RENTABILITET I DANSK SVINEPRODUKTION DECEMBER 2014 RENTABILITET I DANSK SVINEPRODUKTION DECEMBER NOTAT NR. 1501 Rentabiliteten i den danske svineproduktion bliver kraftigt forværret i. Den dårlige rentabilitet for svineproducenterne skyldes en lav slagtesvinenotering

Læs mere

32 leverede slagtesvin pr. årsso Karsten Westh

32 leverede slagtesvin pr. årsso Karsten Westh 32 leverede slagtesvin pr. årsso Karsten Westh Producent og formand for Bornholms Landbrug, Svinerådgivning 1 Disposition Introduktion Min bedrift Landets højeste gennemsnit Hvorfor? Udvikling af min bedrift

Læs mere

TAL OG BEGREBER. SEGES Svineproduktion Foder 2018

TAL OG BEGREBER. SEGES Svineproduktion Foder 2018 TAL OG BEGREBER SEGES Svineproduktion Foder 2018 PRODUKTIONSØKONOMI SVIN 2017 (NOTAT 1724) PRODUKTIONSØKONOMI SVIN 2017 (NOTAT 1724) FODER OG ØKONOMI Derfor er det vigtigt!!!!! Nøgletal Foder Din besætning

Læs mere

TEMPERATURMÅLING DANSK SVINE- PRODUKTION JANUAR 2018

TEMPERATURMÅLING DANSK SVINE- PRODUKTION JANUAR 2018 TEMPERATURMÅLING DANSK SVINE- PRODUKTION JANUAR 2018 NOTAT NR. 1802 Faldende afregningspriser medfører forværret rentabilitet i svineproduktionen i 2018. Tendensen ser ud til at forsætte ind i 2019. INSTITUTION:

Læs mere

Høj kvalitet og lav pris - er det muligt?

Høj kvalitet og lav pris - er det muligt? TEMA Høj kvalitet og lav pris - er det muligt? - Lave foderomkostninger kræver optimal kvalitetssikring og - kontrol AF CHRISTINA HANSEN OG JACOB DALL, SØNDERJYSK SVINERÅDGIVNING Der hersker mange forskellige

Læs mere

TEST AF DANBRED DUROC OG PIETRAIN SOM FARRACE TIL SMÅGRISE OG SLAGTESVIN

TEST AF DANBRED DUROC OG PIETRAIN SOM FARRACE TIL SMÅGRISE OG SLAGTESVIN TEST AF DANBRED DUROC OG PIETRAIN SOM FARRACE TIL SMÅGRISE OG SLAGTESVIN MEDDELELSE NR. 1160 DanBred Duroc krydsninger (DLY) af sogrise og galte havde højere daglig tilvækst og bedre foderudnyttelse end

Læs mere

FRAVÆNNING UDEN ZINK ERFARINGER FRA STALDGANGEN

FRAVÆNNING UDEN ZINK ERFARINGER FRA STALDGANGEN FRAVÆNNING UDEN ZINK ERFARINGER FRA STALDGANGEN Dyrlæge Nicolai Rosager Weber, HusdyrInnovation Zink workshop, Dalum November 2018 HVORFOR ERFARINGSINDSAMLING? Vi tror ikke på, at et produkt kan afløse

Læs mere

Kort om Foder. Fagchef Lisbeth Shooter, HusdyrInnovation. Fodringsseminar 10. april 2019 Comwell Kolding

Kort om Foder. Fagchef Lisbeth Shooter, HusdyrInnovation. Fodringsseminar 10. april 2019 Comwell Kolding Kort om Foder Fagchef Lisbeth Shooter, HusdyrInnovation Fodringsseminar 10. april 2019 Comwell Kolding Fosfor til slagtesvin Resultater Besætning 1 GÅR DET VED 2,6 FESV PR. KG TILVÆKST (30-110 KG)? FORELØBIGE

Læs mere

3 PRRS-STABILE SOHOLD LEVEREDE HVER 10 HOLD PRRS-FRI SMÅGRISE

3 PRRS-STABILE SOHOLD LEVEREDE HVER 10 HOLD PRRS-FRI SMÅGRISE 3 PRRS-STABILE SOHOLD LEVEREDE HVER 10 HOLD PRRS-FRI SMÅGRISE ERFARING NR. 1404 Tre besætninger producerede hver 10 hold PRRS-fri smågrise, selvom soholdet var PRRS-positivt. Dette var muligt på trods

Læs mere

ØKONOMISK OPTIMAL UDNYTTELSE AF SLAGTESVINESTALDEN. Svinekongres 2018 Herning den 24. oktober

ØKONOMISK OPTIMAL UDNYTTELSE AF SLAGTESVINESTALDEN. Svinekongres 2018 Herning den 24. oktober ØKONOMISK OPTIMAL UDNYTTELSE AF SLAGTESVINESTALDEN Svinekongres 2018 Herning den 24. oktober Konsulent Gitte Hansen VKST mail: gh@vkst.dk Kan du forbedre udnyttelsen af din stald Din virksomhed Staldanlæg/

Læs mere

BENCHMARKING AF FODERUDGIFT

BENCHMARKING AF FODERUDGIFT BENCHMARKING AF FODERUDGIFT Finn Udesen Billund 29.4.2015 AGENDA Aktuel økonomi Foderomkostningens betydning for produktionsøkonomien Mål for foderudnyttelse Hvorfor benchmarke DB tjek som grundlag for

Læs mere

SENESTE RESULTATER FRA FODEREFFEKTIVITET

SENESTE RESULTATER FRA FODEREFFEKTIVITET SENESTE RESULTATER FRA FODEREFFEKTIVITET Afdelingsleder Lisbeth Shooter, Team Fodereffektivitet Fodringsseminar 27. april 2016 DET VIL JEG FORTÆLLE OM Fosfor til smågrise (9-30 kg) Benzoesyre til smågrise

Læs mere

Jagten på foderomkostninger. Peter Mark Nielsen Svinerådgiver LMO pmn@lmo.dk

Jagten på foderomkostninger. Peter Mark Nielsen Svinerådgiver LMO pmn@lmo.dk Jagten på foderomkostninger Peter Mark Nielsen Svinerådgiver LMO pmn@lmo.dk Konklusionen Jeg har ikke fundet et alternativt fodermiddel eller tilsætningsstof, der kan opveje de stigende råvarepriser Det

Læs mere

Valg af fodersystem og foderfremstilling til slagtesvin. v. Michael Holm, Videncenter for Svineproduktion & Jan Karlsen, Porcus

Valg af fodersystem og foderfremstilling til slagtesvin. v. Michael Holm, Videncenter for Svineproduktion & Jan Karlsen, Porcus Valg af fodersystem og foderfremstilling til slagtesvin v. Michael Holm, Videncenter for Svineproduktion & Jan Karlsen, Porcus Vådfoder kontra tørfoder til slagtesvin 50 50 % 50 % Valg af fodersystem -

Læs mere