Referat af HMU-møde. udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Kl. 9:30 12:00

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af HMU-møde. udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Kl. 9:30 12:00"

Transkript

1 Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat af HMU-møde Dato Tid 23. august 2017 Kl. 9:30 12:00 HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Sted Frichsparken 1.86 så vi sammen sikrer, at bor- gerne får et bedre liv. Mødeleder Hosea Dutschke Referent Lone Justesen Mødedeltagere Afbud Anette Samuelsen Anne-Mette Kallehauge Britha Lund Sørensen Charlotte Storm Gregersen Hanne Svenning Hosea Dutschke Iben Lene Hansen Jette D. Harreskov Jytte Dylmer Kirsten Blåbjerg Pedersen Kirsten Møller Hansen Klaus Bach Trads Lasse Dahl Leon Kanstrup Trine Petersen Gitte Schneider Kirstine Markvorsen Maj Morgenstjerne Bek Forventning til mødedeltagere Deltagerne forventes aktivt og konstruktivt at bidrage til drøftelser og beslutninger ved at reflektere og videreformidle beslutninger og orienteringspunkter.

2 Dagorden 1 Godkendelse af referat, 14. juni Godkendelse af dagsorden 3 HMU-følgegrupper til implementering af effektiviseringer på plejehjemmene 4 Sygefravær i MSO 1. halvår 5 Social kapital 6 Personaleredegørelsen Rettidig information 8 Velfærdsteknologi i plejehjem 9 MED-uddannelse FMU-fortolkning af MED-grunduddannelse HMU s kompetenceudvikling LMU ernes kompetenceudvikling 10 HMU mødeplanlægning og sammenhæng med HAU og LMU 11 Beklædning 12 Start dagen ved borgeren Mundtlige orienteringer: Valg til LMU-HMU efteråret 2017 Budget mundtlig orientering Skriftlig orientering 15 Eventuelt HAU s kommissorium (udsnit af referat) Halvårsregnskab Ansættelse af sundhedschef Forskningsprojekt vedr. frivillighed i ældreplejen

3 Referat af HMU-møde den 23. august 2017 Punkt 1: Godkendelse af referat, 14. juni 2017 Godkendt Punkt 2: Godkendelse af dagsorden Godkendt Punkt 3: HMU-følgegrupper til implementering af effektiviseringer på plejehjemmene Chefteamet har besluttet, at Sundhed og Omsorg i første omgang skal implementere seks af BDO s ti anbefalinger: Derudover er det besluttet, at Sundhed og Omsorg skal have ekstern hjælp til implementeringen. Implementeringen af de seks anbefalinger er derfor sendt i udbud før sommerferien, med frist 21. august. Der er tale om tre udbud, som er forankret i hver sin forvaltning på følgende måde: Økonomi Forbedret arbejdstilrettelæggelse Generel tilpasning af personaleforbruget Strategi og Udvikling Effektivisering af mødeaktivitet og mødeafholdelse Forbedring af den strategiske planlægning Sundhed Bedre udnyttelse af sygeplejefaglige ressourcer Træningsfagligt personale og rehabilitering Der kommer derfor til at være en miniarbejdsgruppe eller tovholder i hver forvaltning, som sikrer kontakten med de konsulenter, der vælges til opgaven. Der bliver koblet en følgegruppe på hvert af de tre implementeringsspor. I følgegrupperne er der foruden de to HMU-repræsentanter også en ledelsesrepræsentant, samt tovholderen for implementeringen. Medarbejdersiden ønsker alene at deltage følgegruppen under Sundhed, med: Kirsten Blåbjerg Pedersen Kirsten Møller Hansen Ledersiden er endnu ikke udpeget. Der bliver efter al sandsynlighed ikke følgegrupper for indsatserne, der ligger under Strategi og Udvikling samt Økonomi.

4 Punkt 4: Sygefravær i MSO, første halvår 2017 To gange om året modtager HMU en opgørelse af udviklingen sygefravær og arbejdsulykker. Sygefravær ligger på omtrent på sammen niveau som sidste år. Opgørelsen viser, at SOSU-personalets fravær er steget en smule, hvorimod sygeplejerskerne og terapeuternes er faldet. Der blev spurgt om, hvad er årsagen til, at SOSU-personalet er mere syge end sygeplejersker og terapeuter, og om der kan drages læring ud af dette til gavn for andre arbejdsområder. Opgaven sendes videre til Klyngen for Arbejdsmiljø og sygefravær Elevernes fravær er faldet, og ligger nu under gennemsnittet for fravær i MSO. Der er ikke en éntydig forklaring på faldet i fraværet, men kan skyldes, at SOSU-skolen og Områderne i MSO har fået en fælles forståelse for, at nærvær i praktikperioderne er vigtige i forhold til den samlede uddannelse. Antallet og typer af arbejdsulykker blev ligeledes gennemgået. Antallet af ulykker er steget kraftigt i nogle områder. Dette vil der blive arbejdet med lokalt i arbejdsmiljøgrupper og i LMU erne. Opgørelsen giver endvidere anledning til, at nogle ulykkeskategorier skal undersøges noget mere. Det drejer sig bl.a. om de fysiske ulykker, som dækker et stort område. Vi skal have afdækket årsager til ulykkerne. Denne opgave sendes videre til HAU. Set over en årrække er MSO på rette vej. Ulykkerne er i en nedadgående retning de seneste tre år, hvilket er glædeligt. MSO vil fortsat arbejde på at bringe antallet af ulykker ned, til gavn for medarbejderne og i sidste ende borgerne. Der blev stillet spørgsmål til om alle ulykker bliver anmeldt. Punkt 5: Social kapital og trivsel i MSO opfølgning på årets indsatser I april blev HMU præsenteret for resultaterne af årets social kapital måling. Her drøftede HMU hvilke trivselsog Social kapitalindsatser HMU og HAU ønsker at sætte fokus på i HAU tog drøftelsen videre og udvalgte tre primære fokusområder for HMU/HAU i ) Hjemmeplejens arbejdsglæde 2) Herunder arbejdsvilkår og arbejdsglæde for lederne i hjemmeplejen 3) Samarbejdet mellem hjemmeplejen og sundhedsenhederne Med denne indstilling får HMU en kort status med eksempler på hvor i organisationen, der i øjeblikket arbejdes med at understøtte disse indsatser på den fælles bane. Hvordan der arbejdes med indsatserne lokalt, vil der blive gjort status på efter årlig arbejdsmiljødrøftelse i efteråret.

5 HMU tog status for de fællesindsatser, som HMU pegede på i forbindelse med behandling af Social Kapitalmålingen i april 2017, til efterretning. Status for indsatserne fortæller udelukkende noget om de indsatser, der er igangsat på den fælles bane i MSO. LMU ernes bidrag kommer i forlængelse af de årlige arbejdsmiljødrøftelser. HMU s medarbejderside spurgte om, genmålingen af udvalgte team var færdig. Dette kunne der svare bekræftende på. Involverede team samt direktionerne har fået tilbagemeldingerne. Det blev besluttet, at LMU erne skal behandle deres egne resultater. Samt at HMU på det kommende møde skal have et overblik over de samlede resultater samt opfølgningerne herpå. Der er ikke et éntydigt billede af resultaterne. Nogle steder er resultaterne forbedret andre steder er det status quo. Det er vigtigt, at såvel arbejdsmiljørepræsentanterne som TR inddrages i det lokale arbejde. Der blev fra ledelsesside appelleret til tålmodighed. Kulturforandringer tager tid. Klyngen for Arbejdsmiljø og Sygefravær har til opgave, at gøre LMU erne opmærksom på deres forpligtelse om at tage resultaterne op i LMU samt udarbejde et overblik af genmålingerne til HMU. Plancher medsendes. Punkt 6: Personaleredegørelsen 2016 Årets personaleredegørelse falder i to halvdele: første del er baseret på social kapital målingen på tværs af magistratsafdelinger. Anden halvdel er som førhen - baseret på statistik i forhold til medarbejderne i Aarhus Kommune. Da det er første gang, at Personaleredegørelsen er udarbejdet i denne form, skal den betragtes som en nulpunktsmåling. Allerede nu er der en række forbedringspunkter, der vil indgå i de kommende personaleredegørelser. F.eks. punktet om personaleomsætning, hvor elever indgår i den nuværende opgørelse. Derfor giver punktet ikke et retvisende indblik i, hvordan personaleomsætningen er blandt fastansatte. Personaleomsætningen er dog - renset for elever stadig høj. Det kunne fremadrettet være interessant om man kunne differentiere mellem faggrupper, alders- og kønfordeling. For at arbejde målrettet på at nedbringe personaleomsætningen er det nødvendigt at vide, hvor MSO skal sætte ind. Endvidere blev det pointeret, at arbejdet med attraktive arbejdspladser ikke udelukkende skal være ord på papir. Attraktive arbejdspladser skal omsættes i det daglige arbejde. Vi har en relativ høj aldersprofil indenfor SOSU-grupperne, og set i lyset af rekrutteringsproblemer, kræver det en ekstra opmærksomhed. I den forbindelse blev det nævnt, at der måske skal gøres en særlig indsats for seniormedarbejderne. 10%-aktiveringen er skævt fordelt mellem personalegrupper. Det er efter HMU s vurdering nødvendigt at arbejde med et bredere koncept. Det er ikke omkostningsfrit at have så mange i aktivering. Det er endvidere nødvendigt at alle i Aarhus kommune hjælper hinanden med at løfte opgaven.

6 I forhold til ligeløn fandt HMU ikke statistikken anvendelig i forhold til det konkrete arbejde. Statistikken skal opdeles i undergrupper f.eks. set i forhold til de enkelte faggrupper og køn. Det er endvidere vigtigt, at alle faggrupper kan finde sig selv i Personaleredegørelsen. Som eksempel kan nævnes ernæringsassistenterne. Evaluering HMU finder, at designet er godt. Det kan blive et rigtigt godt udgangspunkt for strategiske drøftelser og indsatser i de enkelte magistratsafdelinger. Social Kapital afsnittet er med til at understøtte den fremadrettede indsats. Der er dog tale om en 0-punktsmåling, så vi er kun lige begyndt. Vi øver os stadig. Men målingen skaber et bedre overblik i forhold til indsatsområderne og gør i det hele taget Personaleredegørelsen mere læsbar. Så den nye form giver god mening. Samtidig bliver HMU s medlemmer interesserede i at undersøge underliggende materiale, for at blive endnu skarpere på det fremadrettede arbejde. Temaet vil være velegnet til en del af en uddannelsesdag i HMU. HMU sætter generelt pris på, at ikke kun er statistik, men også peger på nogle fremadrettede initiativer Punkt 7: Rettidig information i MED-systemet MED-aftalen, som er en-strenget, skal danne grundlag for samarbejdet mellem ledere og medarbejdere i Aarhus Kommune og for fortsat udvikling af arbejdsmiljøet. Aftalen skal medvirke til at sikre alle medarbejdere medindflydelse og medbestemmelse på arbejds- personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold (APSA). Der er stadigt et behov for at styrke MED-systemet, blandt i at MED-udvalgene også er et arbejdsmiljøudvalg. Der er behov for at få lys på, hvordan HMU kan hjælpe med at få udvalgene til at arbejde mellem møderne, og at temaer kommer rettidigt på dagsorden, da det er nødvendigt, hvis vi skal kunne arbejde med den hastighed tingene udvikler sig. Det drejer sig bl.a. om: Arbejdstilsynsbesøg Tilsynsbesøg af forskellige karakter Økonomiopfølgning Sygefraværsopfølgning Ovennævnte eksempler skal behandles i MED-systemet, da der er APSA vinkler på, og har den karakter, at der skal udarbejdes handleplaner. Medarbejdersiden i HMU finder, at arbejdet i LMU erne i nogen udstrækning bære præg at orientering og ikke drøftelse. Herudover er arbejdsmiljødelen ikke tilstrækkeligt prioriteret i LMU ernes arbejde. HMU drøftede, muligheder for at understøtte LMU ernes arbejde. Et par områder har gode erfaringer med at inddrage en AMR i planlægningen af dagsordenen. Det sikrer, at relevante arbejdsmiljøudfordringer kommer på dagsordene til drøftelse. Ledelsen foreslog at der skal oprettes en netværk for sekretærer fra henholdsvis LMU og HMU.

7 Der udarbejdes en overordnet tids/proceslinje for HMU og LMU. Hermed menes, at det vil være godt, at Budget, social kapital, årlig arbejdsmiljødrøftelse ligger på samme tidspunkt i alle LMUér, så man husker det. Det blev endvidere besluttet, at LMU- og HMU-sekretæren danner et netværk i et netværk med henblik på at understøtte MED-systemet. (ansvarlig HMU-sekretæren) LMU erne kan med fordel udarbejdet et årshjul. Der ligger op ad HMU s årshjul (se pkt.10) HMU udsender et brev til alle LMU er med baggrund i denne drøftelse. I tilbagemeldingen skal LMU erne tage stilling til, hvordan de fremadrettet vil sikre sig, at MED-medlemmerne inddrages rettidigt i MED relevante drøftelser, herunder hvordan arbejdsmiljø-spørgsmål kan indarbejdes mere i LMU ernes arbejde. Opgaven ligger ved HMU-sekretæren. Tilbagemelding på HMU-mødet i den 7. november 2017 Punkt 8: Velfærdsteknologi i plejehjem Program for Mere velfærdsteknologi i plejehjem (VT plejehjem) blev igangsat af chefteamet i Visionen er at fremtidssikre plejehjemmene i kraft af en ambitiøs velfærdsteknologisk indsats. Indsatsen er finansieret af godt 50 mio. kr. ledige KB-midler og 60 mio. kr. fra Byrådet i 2018/-19. Fra efteråret 2015 blev en alsidig pakke af velfærdsteknologi testet på plejehjemmet Trøjborg og evalueret i efteråret 2016, bl.a. af medarbejdere. Evalueringen viste, at de afprøvede teknologier har positive effekter på borgernes livskvalitet og medarbejdernes arbejdsmiljø. Visse af teknologierne indeholder desuden et driftsmæssigt effektiviseringspotentiale, som CT har besluttet at udbrede ( ). Der er overvejelser om en slutevaluering for at følge, om de forventede effekter kan indfris i praksis. Styregruppen for Økonomi har tilsluttet sig, at de centrale KBmidler finansierer indkøb af teknologier. Udgifter til drift/vedligehold og genanskaffelse afholdes lokalt ( ). Derfor må man også forudsætte, at teknologierne i større eller mindre grad kan komme til at erstatte personaleressourcer. Implementeringen kræver en mærkbar kulturforandring for at lykkes. CFT understøtter lokalområderne med rammer for en grundig og involverende implementeringsproces. Der tilføres midler til lokalområdernes implementering for at sikre tid og opmærksomhed til ændring og tilpasning af arbejdsgange. Vi har erfaret, at det er vanskeligt at fastholde effekter, når hverdagen atter melder sig. Derfor arbejder vi også med at finde svar på spørgsmål som: Hvordan sikres ledelseskraften? Hvilket behov er der for medarbejder(e) med særligt ansvar for VT? I hvilken form kan netværk bedst sprede viden om VT? Hvordan fornys og vedligeholdes kompetencer? Formålet med velfærdsteknologi på plejehjemmene er, at have fokus på borgernes liv samt at forbedre medarbejdernes arbejdsmiljø. Det er et projekt, der kræver ændring af kulturen på arbejdspladerne, der kommer til at tage tid. Medarbejdersiden efterlyser data fra de pilotprojekter der er kommet frem i pilotafprøvningerne. Af dem kan vi lære hvad der gik godt, og hvad vi som organisation skal være opmærksom på fremadrettet, HMU ønsker, at HAU bliver involveret i arbejdsmiljøvurderingerne af de nye teknologier. Det er ikke de lokale arbejdsmiljøgrupper, der kan gennemføre disse analyser, men et samspil mellem lokale aktører, eksperter og HAU.

8 Indførelsen af de nye teknologier medfører ændrede plejeforhold, og det er vigtigt, for at understøtte implementering og velfungerende kultur forandringer, at der er tid til implementeringen, at forståelsen for teknologien er til stede blande medarbejderne og at der er et tæt samarbejde med borgerne. HMU ønsker en oversigtvover hvordan opgavefordelingen er mellem arbejdsmiljøaktørerne i MSO. Et særligt opmærksomhedspunkt i dette projekt er snitfladeproblematikken mellem forskellige magistratsafdelinger. De nye teknologier er gode, men i nogen tilfælde er det ikke muligt at få dem fordi en anden magistratsafdeling skal betale for med. Denne opgave ligger til afklaring i Center for Frihedsteknologi. Punkt 9: MED-uddannelse FMU drøftede og godkendte på møde den 31. maj en præcisering af principperne for MED-uddannelse i Aarhus Kommune. De væsentligste præciseringer er, at: - Det fortsat er obligatorisk for nye medlemmer at deltage på grunduddannelse, men at det er op til det enkelte MED-udvalg at vurdere, om og hvornår det giver mening at deltage som et samlet udvalg igen. - MED-udvalgsmedlemmer har ret til supplerende uddannelsesdage og at disse kan spares op. Samtidig anbefales det, at: Hvert MED-udvalg foretager en årlig drøftelse af behovet og mulighederne for MED-uddannelse (grunduddannelse og suppleringsuddannelse). Denne drøftelse kan startes i Hoved MED-udvalgene. I forlængelse heraf kan der udarbejdes en uddannelsesplan. Drøftelse Sekretæren for HMU sender principperne for uddannelse i MED-systemet ud til alle LMU er. HMU anbefaler, at LMU erne bruger de uddannelsesmuligheder, der er og at man årligt tager stilling til hvad behovet for uddannelse er det kommende år. Generelt opfordrer HMU til, at der skal være fokus på, at MED-systemet er énstrenget og dermed også er et arbejdsmiljøudvalg og hvilken betydning det har for LMU ernes arbejde. HMU vil i 2018 have en uddannelsesdag, der omhandler: Personaleredegørelsen i et fremadrettet perspektiv Rettidig information i MED-systemet HMU som arbejdsmiljøudvalg Den fælles opgave og ansvar for at tiden bliver brugt rigtigt o Formøder o Arbejdet mellem møderne o Årshjul o Opgavefordeling mm. Arbejdet mellem LMU og HMU HMU-sekretæren har til opgave at finde en dato til uddannelse i HMU i første halvår 2018.

9 Punkt 10: HMU-mødeplanlægning 2018 Der er én stor ændring, i det HMU-møderne flyttes fra onsdag formiddag til torsdag eftermiddag. Det skyldes en anden mødekadence i andre centrale mødefora. HMU mødes torsdage mellem og Der er dd. ikke planlagt møder i HAU. Der er ikke planlagt møder i januar måned pga. byrådsvalg samt ny konstituering i MED-organisationen. I HAU s kommissorium strå der, at der afholdes to fælles møder mellem HMU og HAU årligt. I vedlagte forslag, er der taget højde for det. Af forslaget til mødeplanen fremgår det, at der i nogle typer sager er en meget lang sagsgang, f.eks. når det drejer sig om den årlige arbejdsmiljødrøftelse. HMU-HAU s arbejdsmiljødrøftelse er planlagt til den 8. februar 2017, hvilket er det senest mulige tidspunkt, da Borgmesterens Afdeling skal have MSO s bidrag senest den 19. februar HMU godkendte mødeplanen for 2018 Det anbefales, at LMU erne har møde midtvejs mellem HMU s møder Det blev endvidere besluttet, at der skal planlægges en studietur for HMU i efteråret Den 8. februar 2018 skal udover den årlige arbejdsmiljødrøftelse også indeholde en strategiske drøftelse af HMU s fremadrettede arbejde, Der skal afsættes yderlige tid på mødet til arbejdet. Punkt 11: Arbejdsbeklædning Hvorfor skal MSO have en beklædningsløsning? Det vigtigste argument for en beklædningsløsning er Sundhedsstyrelsens (SST) vejledning om arbejdstøj inden for sundheds- og plejesektoren fra Denne siger, at medarbejdere i plejesektoren skal iføre sig arbejdsbeklædning ved arbejdets start og tage den af efter endt arbejde og lægge den til vask, så der ikke spredes sygdomme og resistente bakterier mellem arbejde og hjem. Hvad betyder det for medarbejderne Der er tale om personmærket arbejdsbeklædning og alle medarbejdere skal i løbet af sommeren vælge hvilke modeller de vil have i deres pakke og have taget mål til dette. Den valgte leverandør kommer ud til en række adresser i hvert lokalområde og hjælper med dette. Tid og sted for dette meldes ud ved en senere lejlighed. Da der på ca. ¾ af alle adresser ikke er den fornødne plads til depotrum og omklædning, vil leverandøren på disse adresser opstille leveringsskabe, hvori den rene arbejdsbeklædning afleveres. Medarbejderne på disse adresser skal: tage den rene arbejdsbeklædning med hjem og tage arbejdsbeklædningen på hjemmefra, opbevare sin arbejdsbeklædning hjemme, aflevere den brugte arbejdsbeklædning på arbejdsstedet og have arbejdstid til afhentning og aflevering af arbejdsbeklædning.

10 Medarbejderne får udleveret en rygsæk, som skal anvendes til at fragte arbejdsbeklædningen mellem arbejdssted og bopæl. Ved plejeboliger, hvor der er depotrum og omklædningsmuligheder, skal medarbejderne klæde om på arbejdspladsen. Medarbejdersiden oplyser om, at der er uro i baglandet vedr. den nye arbejdsbeklædning. Det skaber utryghed at medarbejderne bliver bedt om at tage urent tøj med hjem, idet der er risiko for smitte mellem arbejdsplads og medarbejdernes hjem. Der blev stillet et spørgsmål fra Område Nord om, hvilken lovgivning, der vægter mest Sundhedsstyrelsen vejledning vedr. risiko for smitte eller arbejdstilsynets vejledning om velfærdsforanstaltninger (omklædningsfaciliteter). Medarbejdersiden beder endvidere om en afklaring af de forsikringsmæssige spørgsmål i forhold til arbejdsbeklædningen. Endvidere beder medarbejdersiden om, at de faglige organisationer inddrages i spørgsmålene vedr. arbejdsbeklædning. Disse spørgsmål gives videre til Fællesstaben i Sundhed, til nærmere afklaring. HAU skal inddrages i de arbejdsmiljømæssige spørgsmål der er i den videre behandling af spørgsmålet. Punkt 12: Start hos borgeren I december 2016 besluttede Chefteamet at implementere Start hos borgeren i hjemmeplejen i Aarhus Kommune. Ændringen betyder, at hjemmeplejen starter og slutter vagten hos borgeren i stedet for at starte og slutte vagten med at møde ind på lokalcentret. Informationssikkerhed og teknik, der fungerer, er centralt for Start hos borgeren. Derfor har styregruppen besluttet, at Start hos borgeren starter i hjemmeplejen senest 1. november Direktionerne i alle 7 områder har fået et oplæg til planlægning af ændringerne. Oplægget hedder Ramme for implementering og ligger på MSO-Portalen. Hvert område har siden april arbejdet på at finde den bedste model til at kunne starte hos borgeren med inddragelse af medarbejdere. Desuden inddrages LMU. For at støtte områderne i implementeringsprocessen er der nedsat en implementeringsgruppe, hvor alle direktioner er repræsenteret. HMU har tidligere drøftet projektet og peget på en række udfordringer for blandt andet arbejdsmiljøet. Der arbejdes på at få alle områder på at forberede Start hos borgeren. Der bliver løbende samlet op på de udfordringer der opstår og lokalt findes der løsninger der virker. Løsningerne deles i Implementeringsgruppen for at give inspiration. Medarbejdersiden oplyser, at opmærksomheden særligt er rette mod, at der bliver taget hånd om arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Så alle procedurer/retningslinjer er på plads ved opstart. Endvidere er der fra medarbejderside en særlig opmærksomhed på om besparelserne på 14. mio. kommer i hus. Medarbejdersiden påpeger, at den lokale mødestruktur er afgørende for medarbejdernes arbejdsmiljø og sociale tilhørsforhold.

11 HMU anbefaler endvidere, at Start hos borgeren evalueres efter to kvartaler, fordi det er et vigtigt strategisk indsatsområde, og derfor skal følges tæt. Implementeringsgruppen har møde fredag den 25. august. HMU vil gerne have en skriftlig orientering på næste møde den 11. oktober Projektlederen er ansvarlig for denne. 13 Mundlig orientering Valg i MED-organisationen i efteråret 2017 ny konstituering 1.januar 2018 Budgetforhandlinger (intet nyt) 14 Skriftlig orientering Ny Sundhedschef Kommissorium for HAU Halvårsregnskab eftersendes. Forskningsprojekt vedr. frivillighed i ældreplejen 15 Eventuelt Intet

Dagsorden til HMU-møde. Forventning til mødedeltagere

Dagsorden til HMU-møde. Forventning til mødedeltagere Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat Dagsorden til HMU-møde Dato Tid 21. juni 2018 Kl. 12.30 15.00 HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og

Læs mere

Hoved MED Udvalg (HMU)

Hoved MED Udvalg (HMU) Sundhed og Omsorg Sundhed og Omsorg Tværgående Referat Hoved MED Udvalg (HMU) 31-05-2018 12:30 31-05-2018 15:00 Dato: Tid: Sted: Deltagere: 31. maj 2018 12:30-15:00 Frichsparken lokale 1.86 Hosea Dutschke

Læs mere

REFERAT HAU 15. september 2017, kl , Frichsparken lokale 1.94

REFERAT HAU 15. september 2017, kl , Frichsparken lokale 1.94 REFERAT HAU 15. september 2017, kl. 12 14, Frichsparken lokale 1.94 Deltagere: Afbud: Referent: Gitte Schneider, Mette Nissen Sørensen, Diana Thielsen Kølvraa, Jeanett Drasbæk, Anne-Mette Kallehauge, Ulla

Læs mere

Referat af HMU-møde den 6. september 2018

Referat af HMU-møde den 6. september 2018 Referat af HMU-møde den 6. september 2018 Tilstede: Medarbejdersiden: Anette Samuelsen, Britha Lund Sørensen, Iben Lene Hansen, Diana Thilsen Kølvraa (supl), Kirsten Møller Hansen, Klaus Bach Trads, Laila

Læs mere

Referat fra HMU-møde den 10. januar 2019

Referat fra HMU-møde den 10. januar 2019 Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat fra HMU-møde den 10. januar 2019 Tilstede: Medarbejdersiden: Anette Samuelsen, Britha Lund Sørensen, Iben Lene Hansen, Jeanette Vrønding Drasbæk, Kirsten Blåbjerg

Læs mere

Referat fra HMU-møde

Referat fra HMU-møde Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat fra HMU-møde Dato Tid 8. februar 2017 Kl. 9:30-11:30 Mødeformål HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og

Læs mere

Referat af HMU-møde den 31. maj 2018

Referat af HMU-møde den 31. maj 2018 Referat af HMU-møde den 31. maj 2018 Mødedeltagere Anette Samuelsen, Britha Lund Sørensen, Charlotte Storm Gregersen, Iben Lene Hansen, Hosea Dutschke, Jeanette Vrønding Drasbæk, Jette D. Harreskov, Kirsten

Læs mere

Udkast til Referat af HMU-møde den 27. september 2018

Udkast til Referat af HMU-møde den 27. september 2018 Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Udkast til Referat af HMU-møde den 27. september 2018 Tilstede: Medarbejdersiden: Anette Samuelsen, Britha Lund Sørensen, Kirsten Blåbjerg Pedersen, Kirsten Møller Hansen,

Læs mere

Hoved MED Udvalg (HMU)

Hoved MED Udvalg (HMU) Sundhed og Omsorg Sundhed og Omsorg Tværgående Referat Hoved MED Udvalg (HMU) 28-03-2019 12:30 28-03-2019 15:00 Dato: Tid: Sted: Deltagere: Afbud: 28. marts 2019 12:30-15:00 Frichsparken 1.86 Hosea Dutschke

Læs mere

Udkast til referat den 15. november 2018

Udkast til referat den 15. november 2018 Udkast til referat den 15. november 2018 Tilstede: Medarbejdersiden: Anette Samuelsen, Kirsten Blåbjerg Pedersen, Kirsten Møller Hansen, Klaus Bach Trads, Laila Mikkelsen,, Mette Sørensen, Vickey Mamohato

Læs mere

Referat af HMU-møde den 15. december 2017

Referat af HMU-møde den 15. december 2017 Referat af HMU-møde den 15. december 2017 Deltagere: Anette Samuelsen, Anne-Mette Kallehauge, Britha Lund Sørensen, Charlotte Storm Gregersen, Hosea Dutschke, Iben Lene Hansen, Jette D. Harreskov, Jytte

Læs mere

Referat af HMU-møde. udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Kl. 9:30 12:00

Referat af HMU-møde. udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Kl. 9:30 12:00 Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat af HMU-møde Dato Tid 14. juni 2017 Kl. 9:30 12:00 HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Sted

Læs mere

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2014 Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat 1. Resumé Det velfærdsteknologiske udviklingssekretariat skal udmønte byrådets

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data,

Læs mere

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017.

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Aarhus Kommune arbejder for at skabe attraktive og bæredygtige arbejdspladser for medarbejderne ansat

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, OUH, Svendborg...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH Odense... 1 Forord...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, OUH,

Læs mere

Få det dobbelte ud af dine referater

Få det dobbelte ud af dine referater Få det dobbelte ud af dine referater Mødereferat Stil krav til referatets kvalitet & definer jeres kvalitetskrav : - F.eks. fokus på beslutninger/konklusioner; - fokus på synsvinkler og - uddybende kommentarer

Læs mere

Guldborgsund Handicap MED UDVALG - FORRETNINGSORDEN. Indhold

Guldborgsund Handicap MED UDVALG - FORRETNINGSORDEN. Indhold 1 Forretningsorden for MED-udvalg, Guldborgsund Handicaps Guldborgsund Handicap MED UDVALG - FORRETNINGSORDEN Indhold 1. Formål... 2 2. Udvalgets sammensætning... 2 3. Konstituering... 2 4. Mødevirksomhed...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTRATEGI

ARBEJDSMILJØSTRATEGI ARBEJDSMILJØSTRATEGI 2018-2020 ARBEJDSMILJØPOLITIKKENS VISION Vi skaber effektivitet og kvalitet i løsningen af kerneopgaven gennem høj social kapital samt sikre og sunde rammer. 2 Sådan er arbejdsmiljøstrategien

Læs mere

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 21. ordinære møde tirsdag den 12. december 2017 kl til ca I Frichsparken, vær 1.

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 21. ordinære møde tirsdag den 12. december 2017 kl til ca I Frichsparken, vær 1. DAGSORDEN og referat til Ældrerådets 21. ordinære møde tirsdag den 12. december 2017 kl. 09.00 til ca. 13.00 I Frichsparken, vær 1.86 Til: Ældrerådets 15 medlemmer Fuldmægtig Claus Rasmussen, Sundhed og

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune

Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune Indledning Den lokale MED Aftale og Arbejdsmiljøaftalen fastsætter de overordnede rammer for arbejdsmiljøarbejdet i Aarhus Kommune, herunder at Fælles MED Udvalget

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1

Læs mere

Sundhed og omsorg 2012

Sundhed og omsorg 2012 Evaluering af Sundhed og omsorg 2012 Denne rapport er udarbejdet i samarbejde mellem: HR og Kvalitet Udviklingsafdelingen Innovationscentret i Sundhed og Omsorg Indledning/formål Sundhed og Omsorg iværksatte

Læs mere

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Side 1 af 5 Mødedeltagere: Lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital (Afbud) Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen, Aarhus

Læs mere

Hovedudvalg. Dagsorden. Den 25. februar Tidspunkt: 08:00-12:00. Sted: Rådhuset, mødelokale 2

Hovedudvalg. Dagsorden. Den 25. februar Tidspunkt: 08:00-12:00. Sted: Rådhuset, mødelokale 2 Hovedudvalg Den 25. februar 2019 Tidspunkt: 08:00-12:00 Sted: Rådhuset, mødelokale 2 Deltagere: Henning Haahr, Jette Lorenzen, Karsten Poulsen, Morten Møller, Anne Stenbæk, Ole Stounbjerg, Lone Bay, Torben

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Klinisk Genetisk Afdeling Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2018-2020 Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Indhold Baggrund og formål... 3 MED og arbejdsmiljøarbejdet mod 2020... 4 Styrket psykiske

Læs mere

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 23. ordinære møde tirsdag den 13. december 2016 kl til ca I Frichsparken, vær 1.

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 23. ordinære møde tirsdag den 13. december 2016 kl til ca I Frichsparken, vær 1. DAGSORDEN og referat til Ældrerådets 23. ordinære møde tirsdag den 13. december 2016 kl. 09.00 til ca. 13.30 I Frichsparken, vær 1.86 Til: Kopi til: Ældrerådets 15 medlemmer Fuldmægtig Claus Rasmussen,

Læs mere

Dagsorden til HMU-møde

Dagsorden til HMU-møde Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Dagsorden til HMU-møde Dato Tid 11. oktober 2018 Kl. 9:30 12:00 HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg,

Læs mere

Udvalg for byudvikling og bolig Orientering: Status på Furesø Kommunes samlede sygefravær efter 1. halvår 2018 Sagsnr.

Udvalg for byudvikling og bolig Orientering: Status på Furesø Kommunes samlede sygefravær efter 1. halvår 2018 Sagsnr. Orientering: Status på Furesø Kommunes samlede sygefravær efter 1. halvår 2018 Sagsnr. i ESDH: 18/10876 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Økonomiudvalget I denne sag orienteres Økonomiudvalget om

Læs mere

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune ARBEJDSMILJØAFTALE FOR Aarhus Kommune Indhold Forord... 3 1 Aftalens område... 3 2 Struktur og opbygning... 3 3 Formål, aktiviteter og metode... 4 4 Procedure for gennemførelse og opfølgning af virksomhedsaftalen

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Hjerte-, Lunge-

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Evaluering af forsøg med samtaler under sygefravær

Evaluering af forsøg med samtaler under sygefravær Evaluering af forsøg med 1-5-14 samtaler under sygefravær Forsøg er kørt over 16 uger og gennemført i 2015. 49 arbejdspladser har deltaget i forsøget. 1 Som led i sygefraværsindsatsen besluttede direktionen

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Endokrinologisk Afdeling M, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Endokrinologisk Afdeling M, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Endokrinologisk Afdeling M, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Endokrinologisk Afdeling M,

Læs mere

Referat fra møde i OmrådeUdvalg for Social- og Sundhedsområdet

Referat fra møde i OmrådeUdvalg for Social- og Sundhedsområdet Referat fra møde i OmrådeUdvalg for Social- og Sundhedsområdet Dato: 2. maj 2017 kl. 13.00-15.00 Mødested: Odder Rådhus, møderum 1 Mødelokalet er reserveret til formøde for personalerepræsentanterne fra

Læs mere

Få det dobbelte ud af dine referater

Få det dobbelte ud af dine referater Få det dobbelte ud af dine referater Mødereferat Stil krav til referatets kvalitet & definer jeres kvalitetskrav : - F.eks. fokus på beslutninger/konklusioner; - fokus på synsvinkler og - uddybende kommentarer

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Enheden for Nyt OUH Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

DAGPLEJEN. MED-møde i Dagplejen mandag d. 4. maj 2015, kl. 8:30-13:00. - Sygefravær - APV - Børnetal i områderne - Projekt TAG - AMU uddannelsen

DAGPLEJEN. MED-møde i Dagplejen mandag d. 4. maj 2015, kl. 8:30-13:00. - Sygefravær - APV - Børnetal i områderne - Projekt TAG - AMU uddannelsen MED-møde i Dagplejen mandag d. 4. maj 2015, kl. 8:30-13:00 Mødested: Mødelokalet ved døren, Grubbemøllevej 20-22 Mødeleder: Referent: Käthe/ Deltagere: Gitte W, Gitte O, Kristine, Susanne, og Käthe Afbud:

Læs mere

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn

Sundhed og Omsorg. Plejecenter Glesborg. Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn Sundhed og Omsorg Plejecenter Glesborg Uanmeldt og anmeldt kommunalt tilsyn 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Kvalitetsvurdering... 2 3. Datakilder... 2 4. Samlet vurdering... 3 5. Anbefalinger...

Læs mere

Referat af HMU-møde. Forventning til mødedeltagere

Referat af HMU-møde. Forventning til mødedeltagere Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat af HMU-møde Dato Tid 3. april 2018 Kl. 11.00 13.30 HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Sted

Læs mere

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Temadag for medlemmer af Hoved-MED 20. september 2018 Hvem er vi? AMR? TR? Medarbejderrepræsentant? Andet? Hvad er strategisk arbejdsmiljøarbejde?

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Kvalitet og Forskning/MTV

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Kvalitet og Forskning/MTV Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Kvalitet og Forskning/MTV Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Dagsorden. Møde i Personalepolitisk underudvalg Tirsdag den 7. november 2017 kl. 12:00 Mødelokale 20. Deltagere:

Dagsorden. Møde i Personalepolitisk underudvalg Tirsdag den 7. november 2017 kl. 12:00 Mødelokale 20. Deltagere: Dagsorden Møde i Personalepolitisk underudvalg Tirsdag den 7. november 2017 kl. 12:00 Mødelokale 20 Deltagere: Ledelsesrepræsentanter: Marianne Evers Michael Nørgaard - afbud Kim Leck Fischer Medarbejderrepræsentanter:

Læs mere

Social kapital målingen. BORGMESTERENS AFDE- LING HR og Jura Aarhus Kommune

Social kapital målingen. BORGMESTERENS AFDE- LING HR og Jura Aarhus Kommune Social kapital målingen Baggrund I Aarhus Kommune prioriteres det løbende at udvikle vores samarbejdsrelationer omkring at løfte kerneopgaven. Som et redskab i det arbejde har Fælles MED Udvalget besluttet

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

Hovedudvalget. Referat

Hovedudvalget. Referat Hovedudvalget Referat Mødedato: Tirsdag den 03-12-2013 Starttidspunkt for møde: 13:00 Mødelokale: Mødelokale 1 Deltagere: Bemærkninger: Fraværende: : Jørgen Christiansen, Anne-Lene Haveløkke, Kurt Habekost,

Læs mere

Referat for møde i OmrådeUdvalget for Rådhuset

Referat for møde i OmrådeUdvalget for Rådhuset Referat for møde i OmrådeUdvalget for Rådhuset Mødedato: 15. september 2016, kl. 10.00 til 12.00 Mødested: Møderum 2 Mødelokale 2 er reserveret fra kl. 9-10 til formøde for personalerepræsentanterne Deltagere:

Læs mere

Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF

Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Fundamentet for aftalen er Personalestyrelsens Cirkulære om aftale om Samarbejde og samarbejdsudvalg i statens virksomheder

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens status (2014)

Arbejdsmiljøgruppens status (2014) Arbejdsmiljøgruppens status (2014) Arbejdsmiljøgruppe Arbejdsmiljøgruppen på CKV og CKV LMU Udfyldt af Pia Olsen Dato Drøftet og godkendt på LMU den 24. februar 2015 Centrets er organiseret med lokale

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Driftsoptimering og IT(DOIT), Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Driftsoptimering og IT(DOIT), Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Driftsoptimering og IT(DOIT), Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for DOIT, OUH,

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Øjenafdeling E

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Øjenafdeling E Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Øjenafdeling E Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Rehabiliteringsafdelingen, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Rehabiliteringsafdelingen, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Rehabiliteringsafdelingen, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Rehabiliteringsafdelingen, OUH,

Læs mere

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29.

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. oktober 2014 Styrkelse og effektivisering af arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Referat fra møde i OmrådeUdvalget for Rådhuset

Referat fra møde i OmrådeUdvalget for Rådhuset Mødedato: 13. marts kl. 10.00-12.00 Mødested: Møderum 1 Referat fra møde i OmrådeUdvalget for Rådhuset Mødelokalet er reserveret fra kl.9.00 til formøde for personalerepræsentanterne Deltagere: Ledelsesrepræsentanter:

Læs mere

Holmstrupgård Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård

Holmstrupgård Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård Holmstrupgård 2017-2018 Side 1 af 7 Holmstrupgård 2017-2018 Titel Retningslinje for Arbejdsmiljø Formål med retningslinjen for Arbejdsmiljø skal sikre At der udarbejdes en lokal arbejdsmiljøaftale. At

Læs mere

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet.

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet. Vedrørende: Påbud vedr. overtrædelse af reglerne om formelle krav. Sagsnavn: Generelt rådgivningspåbud vedr. formelle krav Sagsnummer: 87.00.00-P20-1-12 Skrevet af: Kim Hornbæk E-mail: Kim.Hornbaek@randers.dk

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET

SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET Side 1 af 6 SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET 1. Regelgrundlag 1. XXsamarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler

Læs mere

Strategipapir for Områdeudvalg for Sundheds- og omsorgsområdet

Strategipapir for Områdeudvalg for Sundheds- og omsorgsområdet Strategipapir for Områdeudvalg for Sundheds- og omsorgsområdet Opgaver og formål for Områdeudvalg for Sundheds- og omsorgsområdet Dette dokument er områdeudvalget for Sundheds- og omsorgsområdets strategipapir

Læs mere

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012 5 Strategi for Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 00-0 5 Derfor har vi en Strategi for arbejdsmiljø og sundhedsfremme Strategi for arbejdsmiljø og sundhedsfremme bygger på den personalepolitiske værdi Trivsel

Læs mere

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Indhold Forord... 3 1 Område... 3 2 Formål... 3 3 Medindflydelse og medbestemmelse... 4 4 Form og struktur... 4 5 MED udvalgenes sammensætning...

Læs mere

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet 2017-2020 Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Formål 4 Processen indtil nu 5 Beskrivelse af Fokusområderne 6 Bilag 1 Inspirationsskema

Læs mere

Ejerstrategi for. Syddjurs Spildevand A/S

Ejerstrategi for. Syddjurs Spildevand A/S Ejerstrategi for Syddjurs Spildevand A/S Syddjurs Spildevand A/S ("selskabet") blev stiftet den 1. januar 2009 af Syddjurs Kommune (herefter "kommunen"), som er eneaktionær i selskabet. Syddjurs Kommune

Læs mere

Strategiplan for MED og arbejdsmiljø

Strategiplan for MED og arbejdsmiljø Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2016-2017 Godkendt i HMU den 15.12.2015 Justeret i HMU den 29.11.2016 Indhold Forord... 3 Holdninger... 3 Indsatser og mål... 4 Indsatsområder... 5 Mål og succeskriterier...

Læs mere

50% af de adspurgte i 3i1 havde haft MUS inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke var blevet fulgt op på udviklingsaftalen

50% af de adspurgte i 3i1 havde haft MUS inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke var blevet fulgt op på udviklingsaftalen Notat om i Skanderborg Kommune Da 3i1 blev gennemført i Skanderborg Kommune i 2015 viste resultaterne, at: 50% af de adspurgte i 3i1 havde haft inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke

Læs mere

Få det dobbelte ud af dine referater

Få det dobbelte ud af dine referater Få det dobbelte ud af dine referater Mødereferat Stil krav til referatets kvalitet & definer jeres kvalitetskrav : - F.eks. fokus på beslutninger/konklusioner; - fokus på synsvinkler og - uddybende kommentarer

Læs mere

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø Introduktion til MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø > 2 MED-systemet i Region Syddanmark består af 130 udvalg og 630 arbejdsmiljøgrupper MED samarbejdet I samarbejdet

Læs mere

Lokalt MED udvalg Rådhusvej 2, Faxe. Referat

Lokalt MED udvalg Rådhusvej 2, Faxe. Referat Refer Mødedo: Starttidspunkt: 13:00 Mødelokale: Mødelokale 2, Afbud: Indholdsfortegnelse Punkter til dagsorden. 2 6. Godkendelse af dagsorden Lokalt MED-udvalg Rådhusvej 2 indstiller, dagsordenen godkendes.

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi

Arbejdsmiljøstrategi Arbejdsmiljøstrategi 2008-2012 Vedtaget af hoved-med den 7. april 2008 Godkendt i Viborg Byråd den 25. juni 2008 2 Sådan blev arbejdsmiljøstrategien lavet! Processen vedrørende udarbejdelse af arbejdsmiljøstrategien

Læs mere

Referat bestyrelsesmøde fredag den 25. maj 2012

Referat bestyrelsesmøde fredag den 25. maj 2012 Bestyrelsen i Århus Skolelederforening mødtes fredag d. 25 maj 2012 På mødet var følgende blandt andet på dagsordenen: I forhold til den ny skolestruktur er det vigtigt at der bliver tale om en åben, hurtig

Læs mere

Borger & Arbejdsmarked ønsker med denne projektbeskrivelse at sætte indsatsen for at nedbringe sygefraværet på dagsordenen i 2013.

Borger & Arbejdsmarked ønsker med denne projektbeskrivelse at sætte indsatsen for at nedbringe sygefraværet på dagsordenen i 2013. Vi knækker kurven! projekt om fravær i Borger & Arbejdsmarked 2013 Indledning Borger & Arbejdsmarked ønsker med denne projektbeskrivelse at sætte indsatsen for at nedbringe sygefraværet på dagsordenen

Læs mere

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 15. ordinære møde tirsdag den 23 august 2016 kl til ca I Frichsparken, vær 1.

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 15. ordinære møde tirsdag den 23 august 2016 kl til ca I Frichsparken, vær 1. DAGSORDEN og referat til Ældrerådets 15. ordinære møde tirsdag den 23 august 2016 kl. 09.00 til ca. 13.00 I Frichsparken, vær 1.86 Til: Kopi til: Ældrerådets 15 medlemmer Fuldmægtig Claus Rasmussen, Sundhed

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, OUH, Odense...

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Lederforeningen Den januar 2019 Kvæsthuset Kl. 10:00-15:00

Bestyrelsesmøde i Lederforeningen Den januar 2019 Kvæsthuset Kl. 10:00-15:00 Bestyrelsesmøde i Lederforeningen Den 23-24. januar 2019 Kvæsthuset Kl. 10:00-15:00 Onsdag d. 23. januar 2019 Kl. 10:00-11.15 1. Godkendelse af dagsorden 2. Godkendelse af referat fra sidste bestyrelsesmøde

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Kæbekirurgisk Afdeling K

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Kæbekirurgisk Afdeling K August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Kæbekirurgisk Afdeling K Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

Referat. Møde i Personalepolitisk underudvalg Mandag den 3. december 2018 kl. 08:00 Mødelokale 20. Deltagere:

Referat. Møde i Personalepolitisk underudvalg Mandag den 3. december 2018 kl. 08:00 Mødelokale 20. Deltagere: Referat Møde i Personalepolitisk underudvalg Mandag den 3. december 2018 kl. 08:00 Mødelokale 20 Deltagere: Ledelsesrepræsentanter: Marianne Evers Ricco Norman Dyhr- afbud Michael Nørgaard- afbud Kim Leck

Læs mere

Tids- og handleplan for implementeringen af forløbsmodellen, 2017 Fase 2 og Fase 3 PIXI-UDGAVE

Tids- og handleplan for implementeringen af forløbsmodellen, 2017 Fase 2 og Fase 3 PIXI-UDGAVE Tids- og handleplan for implementeringen af forløbsmodellen, 2017 Fase 2 og Fase 3 PIXI-UDGAVE Implementering af forløbsmodel Tids- og handleplan fase 2 og 3 (PIXI-Udgave) Side 2 Indhold 1. BAGGRUND...

Læs mere

Indstilling. Udbud af hjemmeplejen. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 25. april 2014

Indstilling. Udbud af hjemmeplejen. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 25. april 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 25. april 2014 Udbud af hjemmeplejen 1. Resumé Regeringen har vedtaget at forenkle reglerne for frit valg i hjemmeplejen. Det foreslås derfor, at de private

Læs mere

Videreudvikling af fælles lederuddannelse i Aarhus Kommune

Videreudvikling af fælles lederuddannelse i Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 19. oktober 2015 lederuddannelse i Aarhus Kommune 1. Resume Den fælles Lederuddannelse - DOL i Aarhus Kommune har siden efteråret

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken Oktober 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 2 Sådan

Læs mere

Udvalgs-/mødereferat. Referat af møde i TR-rådet den 28. marts L For referat: Karen Fischer-Nielsen. Dato for udarbejdelse: 11.

Udvalgs-/mødereferat. Referat af møde i TR-rådet den 28. marts L For referat: Karen Fischer-Nielsen. Dato for udarbejdelse: 11. Referat af møde i TR-rådet den 28. marts 2014 Dato for udarbejdelse: 11. april 2014 L For referat: Karen Fischer-Nielsen Deltagere: Kirsten Ægidius Kirsten Thoke (pkt. 1-5 og 7) Rikke Vigstrup Dalgaard

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik November 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data 0 Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Hjertemedicinsk Afdeling B, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Hjertemedicinsk Afdeling B, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 01 for Hjertemedicinsk Afdeling B, Odense - Juni 013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 01 for Hjertemedicinsk Afdeling B, OUH,

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

Fælles APV-indsatser 2016

Fælles APV-indsatser 2016 Fælles APV-indsatser 2016 Lejre Kommune gennemførte den lovpligtige APV undersøgelse af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i oktober og november 2015. Undersøgelsen indeholdt samtidig en opfølgning på

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Indkøb og Logistik, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Indkøb og Logistik, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Indkøb og Logistik, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Indkøb og

Læs mere