Referat fra HMU-møde den 10. januar 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra HMU-møde den 10. januar 2019"

Transkript

1 Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat fra HMU-møde den 10. januar 2019 Tilstede: Medarbejdersiden: Anette Samuelsen, Britha Lund Sørensen, Iben Lene Hansen, Jeanette Vrønding Drasbæk, Kirsten Blåbjerg Pedersen, Laila Mikkelsen, Lasse Dahl, Mette Sørensen, Monika Peterson Ekström, Margit Johannesen Ledersiden: Hosea Dutschke, Jette D. Harreskov, Kirstine Markvorsen, Maj Morgenstjerne Bek, Trine Petersen Afbud: Medarbejdersiden: Vicki Dannemand, Kirsten Møller Hansen, Klaus Bach Trads, Lasse Elmer Nielsen, Ledersiden Charlotte Storm Gregersen Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden 2. Godkendelse af referat: a. HMU-referat den 15. november b. Opsamling på temadrøftelse den 27. september Beklædning 4. Trivselsundersøgelsen Boligplan 6. Frivillighed og Medborgerskab Personaleredegørelsen Kompetenceudvikling i MED-udvalgene 9. MUS og TUS i MSO 10. Eventuelt

2 Punkt 1: Godkendelse af dagsorden Godkendt Punkt 2: Godkendelse af referat Referat fra HMU-mødet den 15. november og opsamling fra HMU-temadrøftelsen den 27. september Temadrøftelsen i den 27. september sættes på næstkommende dagsorden sammen med det fremadrettede perspektiv med henblik på, hvordan vi kommer videre. Arbejdsgruppe: Maj morgenstjerne, Laila Mikkelsen og Mette Sørensen Punkt 3: Beklædning Der er indført uniformspligt i MSO. Efter ibrugtagning af de nye uniformer er der de sidste måneder indløbet forskellige typer af klager over de valgte uniformer. Der opleves stadig mange udfordringer med beklædningen. Der nedsættes en arbejdsgruppe, bestående at Britha Lund Sørensen, Maj Morgenstjerne og Lone Elleberg Justesen, der skal formulere spørgsmål, som LMU erne skal sørge for bliver besvaret gennem arbejdsmiljøgrupperne. LMU erne sender et områdevis svar på spørgsmålene. HMU skal behandle tilbagemeldingerne på førstkommende møde den 28. marts Herudover sendes spørgsmål vedr: Langsom vaskerotation Mangel på fleecetrøjer i den kolde tid Termotøj videre fællesfunktionen i MSO ligeledes til afklaring den 28. marts. Spørgeramme til Arbejdsmiljøgruppen samt revideret beklædningsplan udsendes sammen med referatet. Punkt 4: Trivselsundersøgelsen 2018 I Aarhus Kommune gennemføres medarbejder trivselsmåling hver 3. år. Formålet med medarbejdermålingerne er primært at give den enkelte arbejdsplads et værktøj til at arbejde med arbejdsmiljøet og trivslen på arbejdspladsen. Samtidig dækker trivselsmålingen også kortlægningskravet i forbindelse med gennemførelsen af APV på det psykiske arbejdsmiljø. MSO s hovedrapport viser tendenser og fællestræk på tværs af MSO. De overordnede tendenser blev fremlagt for HMU og HAU d. 19. december. På MSO-niveau er opfølgningen forankret hos chefteamet og i HMU. Genmåling: HMU drøftede fordele og ulemper ved genmålingerne. HMU ønsker generelt mere dialog om mindre måling.

3 Der er ingen obligatoriske genmålinger, men der er et tilbud om en genmåling i maj 2019 og vil bestå af et spørgeskema på ca. 15 spørgsmål. Nærmere tidsplan meldes ud i løbet februar. Målingen giver mulighed for en midtvejs-temperaturmåling for teamet, fx hvis der er sket store ændringer i et team i form af omorganisering, ny leder, nye opgaver eller større trivselsindsatser. HMU opfordre til, at Nye ledere/nye teams deltager i genmålingen HMU præciserer, at LMU inddrages i drøftelsen af hvilke teams, der skal deltage i genmålingen Teams der skal følges særligt af LMU HMU ønsker, at der er fokus på og særlige tilbud til de teams, der har et gennemsnit på 3,0 og derunder på spørgsmålet om Arbejdsglæde i teamet i Trivselsmåling Arbejdsglæde er et strategisk fokusområde i MSO. Arbejdsglæde øger trivslen, fastholder medarbejderne og øger kvaliteten i arbejdet. HMU har besluttet, at: Teamet/teamene skal følges af jeres LMU, og hvordan I vil gøre det, besluttes i LMU. Derudover skal det sikres, at teamets leder føler sig hjulpet i arbejdet med at skabe større arbejdsglæde i teamet. Hvis der er behov, skal lederen tilbydes understøttelse i den lokale opfølgning til at kortlægge udfordringerne og igangsatte indsatser. HMU s medlemmer for en oversigt over de mest belastede team. Der er afsat et begrænset økonomisk beløb til konsulentbistand til de meste belastede team. Drøftelse af HMU s fokuspunkter HMU har drøftet de overordnede resultater af trivselsmålingen og har valgt særligt at interessere sig for følgende tre temaer: 1. Arbejdsmængde/arbejdstempo 2. Selvrapporteret stress 3. Ledelseskvalitet og samarbejde med nærmeste leder. HMU vil bede LMU drøfte for hver af de tre temaer: - Hvordan ser udfordringen ud i jeres område? - Ser I nogle løsningsforslag/hvordan kan vi arbejde med temaer? Både lokalt og på den fælles bane. Tilbagemeldingerne drøftes på HMU-mødet den 28. marts. Efter HMU har aftalt mednæstformanden i HMU, at drøftelsen af HMU s 3 fokusområder ikke bliver sendt til drøftelse i de lokale LMU er inden næste HMU. Der er kun 1 eller 2 områder, der har LMU i denne periode. I stedet tages punktet på som en del af Årlig arbejdsmiljødrøftelse, hvor der er inviteret repræsentanter fra hvert LMU. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse finder sted den 6. marts.

4 Punkt 5: Boligplan Boligpolitikken er grundlaget for ombygning og nybyggeri af ældre- og plejeboliger i Aarhus Kommune. Den seneste boligplan er vedtaget 13. december 2017 Boligpolitikken skal sikre, at plejeboliggarantien hele tiden kan overholdes og at boligmassen løbende bliver tilpasset, så den svarer til det nuværende og forventede fremtidige behov. Afløseren for Boligplan 2017 vil bestå af to dele. Det drejer sig for det første om en generel boligpolitik, som beskriver de principper, som lægges til grund, når boligmassen tilpasses og når der bygges nyt. Det kan fx dreje sig om generelle principper omkring indretning til demente, profilplejehjem osv. Det drejer sig for det andet om en mere konkret boligplan, som beskriver dimensionering, placering og finansiering af nybyggeri og evt. ændringer af eksisterende byggeri. Der efterspørges på nuværende tidspunkt input til boligpolitikken, som skal drøftes i Sundheds- og Omsorgsudvalget i februar. Bygningschef Marianne Weberg gav en kort status og strukturen for arbejdet med boligpolitikken og boligplanen samt et overblik over processen. Boligplanen opdateres ca. hvert andet år for at sikre, at boliggarantien kan overholdes. Prognosen viser, at der ved uændret visitationspraksis er behov for yderligere 380 plejeboliger om 10 år. Heraf er de 250 ikke finansieret i den nuværende boligplan. De 5 generelle principper i boligplan 2017, nærhedsprincip, hjemliggørelse, generationsbyg, samspil og økonomi fortsætter. Visionen for Boligplanen 2019 er at sikre, at udbuddet af ældre- og plejeboliger hele tiden matcher behov og efterspørgsel. HMU opfordrer til, at der sættes fokus på APSA-perspektiverne (arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold i det fremadrettede arbejde. Herunder de særlige problematikker, der kan opstå i et-rumsboliger. Der skal desuden være en særlig opmærksomhed på, at de lokale arbejdsmiljøgrupper inddrages i de konkrete byggeprocesser tidsnok til, at de har indflydelse udformningen af boligerne. Punkt 6: Fokus 19 I januar 2018 besluttede Chefteamet at sætte en fælles kurs for Sundhed og Omsorgs strategi, Ledetrådene og udpege en række prioriterede temaer og særlige udfordringer også kaldet Fokus 18. Ved slutningen af året 2018 er der blevet gjort status på Fokus 18 og med afsæt heri peget fremad mod 2019 og de prioriterede temaer og særlige udfordringer, der skal indgå i Fokus 19. Udviklingschef Maj Morgenstjerne gennemgik Chefteamets fælles kurs og udpegede prioriterede temaer og særlige udfordringer. I forhold til drøftelsen om, hvorvidt Forløbsmodellen kan udgå af Fokus 19 mener HMU, at der er for tidligt at slippe Forløbsmodellen som program. Der er stadig behov for at følge implementeringen tæt bl.a. med en opmærksomhed på koblingen af BDO-rapporten og brug af indirekte tid. Forløbsmodellen bør derfor fortsætte blandt de særlige udfordringer, der har ledelsesmæssig bevågenhed. HMU mener herudover, at rekrutteringsudfordringen er særdeles vigtig.

5 HMU vil gerne sikre at de inddrages i programmerne når der er APSA vinkler, og de skal inddrages inden der træffes CT beslutninger. Det har programejerne sammen med PMO (Project Management Office) en rolle i at sikre. Derudover får HMU en status midt på året. Punkt 7: Frivillighed og Medborgerskab 2019 I november 2017 besluttede direktioner og Chefteam at etablere en midlertidig klynge for frivillighed og medborgerskab (frivilligkonsulenterne) og at arbejde med 4 fokusområder og indsatser i Nogle af indsatserne retter sig udad mod at styrke samarbejdet med aktive medborgere, frivillige og foreninger. Andre retter sig indad mod at styrke vores egen kultur og tilgængelighed. Det fremadrettede arbejde med Frivillighed og medborgerskab er ikke fastlagt endnu, derfor bedes HMU komme med input til fokusområder. I nogle dele af MSO arbejdet med frivillige en integreret del af arbejdet, men f.eks. på hjemmeplejeområdet er det et ubetrådt land. HMU anførte, at erfaringer fra studieturen i Barcelona er vigtige at inddrage i det fremtidige arbejde, herunder uddannelse af frivillige. HMU finder det endvidere vigtigt, at der på arbejdspladserne er en kontaktperson, der koordinerer indsatsen. Det kan ikke forventes, at den enkelte medarbejder har overblikket over frivillige-indsatsen. Det er vigtigt at signalere, at det er godt at have frivillige på arbejdspladsen, men det er lige så vigtigt, at det er OK at sige fra under særlige omstændigheder. Det kræver tid og overskud at få frivillige ført godt ind i arbejdet. HMU foreslår: Der skal arbejdes videre med kommunikation og kendskab til frivillige og medborgerskabsområdet. At arbejdet med uddannelse af medarbejderne og introduktion af frivillige udvikles Bemærkningerne indarbejdes i det videre arbejde. Punkt 8: Personaleredegørelsen Personaleredegørelsen er den årlige afrapportering til Aarhus Byråd. Den laves af Borgmesterens Afdeling og belyser en række forhold om medarbejderne i Aarhus Kommune ved hjælp af beskrivende tekster og statistikker. Det drejer sig om medarbejdernes antal, fordeling, alder, mangfoldighed, lønudvikling, sygefravær, omsætning, etc. HMU drøftede personaleredegørelse om ønsker i løbet af 2019 at have fire temadrøftelser i relation til Personaleredegørelsens temaer. Rekruttering og fastholdelse: HMU ønsker at drøfte: gerne se nærmere på udfordringen ift. specifikke faggrupper samt geografiske områder aldersprofiler på faggrupper personaleomsætning også på faggrupper optag til relevante uddannelser. Hvad ved vi om forhindringer (f.eks. boglige krav)

6 hvor mange opsiges pga. sygdom I forhold til fastholdelse ønsker HMU at blive klogere på medarbejderomsætningen Beskæftigelse af ekstraordinært ansatte HMU ønsker at vide: Hvordan MSO bruger beskæftigelse af ekstraordinært ansatte i et rekrutteringsøjemed? Fritidsjobbere hvordan ser fremtiden ud for ordningen og er der basis for fremtidig rekruttering? Arbejdsmiljø HMU ønsker at dykke ned i Forebyggelse af sygefravær hvordan er det gået med diverse indsatser? Registrering af arbejdsskader og langtidssygefravær Hvor mange medarbejdere opsiges i MSO grundet sygefravær? Seniorer/Livsfase HMU ønsker at drøfte: hvilke muligheder ser vi for fastholdelse af vores medarbejdere gennem en aktiv livsfasepolitik? hvad gør vi med seniorsamtalerne? Særlige skånehensyn, der belaster resten af organisationens medlemmer Punkt 9: Kompetenceudvikling af MED-systemet Ifølge Aarhus kommunes MED-aftale er det obligatorisk for nye medlemmer at deltage på grunduddannelse. Samtidig er er i MED-rammeaftalen indføjet en rettighed, der giver MED-udvalgsmedlemmer har ret til supplerende uddannelsesdage og at disse kan spares op. Derfor er det vigtigt, at de enkeltes MED-udvalg årligt drøfter deres uddannelsesbehov. I Aarhus kommune har der ikke været den efterspørgsel på supplerende uddannelse i daglig tale kaldet Klippekort som forventet. I MSO har 4 ud af 10 LMU er deltaget i et klippekort i Herudover har HMU haft 1½ uddannelsesdag i Den lokale uddannelse giver LMU erne ulighed for at dykke ned i konkrete udfordringer eller udviklingstiltag på arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt at LMU erne griber muligheden for at temasætte lokale problematikker/udfordringer, der i det daglige arbejde ikke er mulighed for at komme i dybden med. HMU ønsker en tilbagemelding om: 1. Hvilken kompetenceudvikling (indhold) planlægger LMU i 2019 og hvornår? Punktet skal på igen dagsordenen den 28. marts, hvor HMU s kompetenceudvikling også inddrages. Punkt 10: MUS og TUS i MSO HMU drøftede på HMU-mødet den 15. november under punktet: Eventuelt MUS og TUS samtaler i MSO. Medarbejdersiden i HMU ønskede en opgørelse over afholdte samtaler gennemført i MSO. For at gøre LMU drøftelserne mere præcise og kvalificerede skal HMU drøfte hvilken indfaldsvinkel og hvilke oplysninger der vil være gavnlige for HMU s videre drøftelser Der er en oplevelse i medarbejdersiden i HMU, at MUS-samtalerne ikke bliver afholdt i tilstrækkelig omfang i MSO, derfor ønskes en status på området.

7 For at få et mere fast grundlag at agere ud fra ønsker HMU at vide: 1. Hvor mange medarbejdere har gennemført en MUS-samtale i 2018? 2. Hvordan vil man sikre, at alle medarbejdere tilbydes MUS-samtaler i 2019? Svarene på spørgsmålene skal give HMU et grundlag for at drøfte MUS i en mere strategisk kontekst. Spørgsmålene sendes til LMU erne sammen med en kort rammebeskrivelse (Aftalegrundlaget). Temaet skal på næste HMU-møde den 28. marts. Punkt 11: Eventuelt Der er sket en del ændringer arbejdsmiljøorganisationen som følge af organisationsændringerne i MSO. Det betyder generelt, at der er kommet flere arbejdsmiljøgrupper i Områderne. LMU erne skal drøfte arbejdsmiljøorganisering. Arbejdsmiljøorganiseringen skal besluttes i HMU. Skal på HMU den 2. maj. Afrapporteringen skal fremsendes i form af organisationsdiagrammer.

Hoved MED Udvalg (HMU)

Hoved MED Udvalg (HMU) Sundhed og Omsorg Sundhed og Omsorg Tværgående Referat Hoved MED Udvalg (HMU) 28-03-2019 12:30 28-03-2019 15:00 Dato: Tid: Sted: Deltagere: Afbud: 28. marts 2019 12:30-15:00 Frichsparken 1.86 Hosea Dutschke

Læs mere

Hoved MED Udvalg (HMU)

Hoved MED Udvalg (HMU) Sundhed og Omsorg Sundhed og Omsorg Tværgående Referat Hoved MED Udvalg (HMU) 31-05-2018 12:30 31-05-2018 15:00 Dato: Tid: Sted: Deltagere: 31. maj 2018 12:30-15:00 Frichsparken lokale 1.86 Hosea Dutschke

Læs mere

Referat af HMU-møde den 6. september 2018

Referat af HMU-møde den 6. september 2018 Referat af HMU-møde den 6. september 2018 Tilstede: Medarbejdersiden: Anette Samuelsen, Britha Lund Sørensen, Iben Lene Hansen, Diana Thilsen Kølvraa (supl), Kirsten Møller Hansen, Klaus Bach Trads, Laila

Læs mere

Dagsorden til HMU-møde. Forventning til mødedeltagere

Dagsorden til HMU-møde. Forventning til mødedeltagere Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat Dagsorden til HMU-møde Dato Tid 21. juni 2018 Kl. 12.30 15.00 HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og

Læs mere

Udkast til Referat af HMU-møde den 27. september 2018

Udkast til Referat af HMU-møde den 27. september 2018 Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Udkast til Referat af HMU-møde den 27. september 2018 Tilstede: Medarbejdersiden: Anette Samuelsen, Britha Lund Sørensen, Kirsten Blåbjerg Pedersen, Kirsten Møller Hansen,

Læs mere

Referat af HMU-møde den 31. maj 2018

Referat af HMU-møde den 31. maj 2018 Referat af HMU-møde den 31. maj 2018 Mødedeltagere Anette Samuelsen, Britha Lund Sørensen, Charlotte Storm Gregersen, Iben Lene Hansen, Hosea Dutschke, Jeanette Vrønding Drasbæk, Jette D. Harreskov, Kirsten

Læs mere

Udkast til referat den 15. november 2018

Udkast til referat den 15. november 2018 Udkast til referat den 15. november 2018 Tilstede: Medarbejdersiden: Anette Samuelsen, Kirsten Blåbjerg Pedersen, Kirsten Møller Hansen, Klaus Bach Trads, Laila Mikkelsen,, Mette Sørensen, Vickey Mamohato

Læs mere

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017.

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Aarhus Kommune arbejder for at skabe attraktive og bæredygtige arbejdspladser for medarbejderne ansat

Læs mere

Referat fra HMU-møde

Referat fra HMU-møde Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat fra HMU-møde Dato Tid 8. februar 2017 Kl. 9:30-11:30 Mødeformål HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og

Læs mere

REFERAT HAU 15. september 2017, kl , Frichsparken lokale 1.94

REFERAT HAU 15. september 2017, kl , Frichsparken lokale 1.94 REFERAT HAU 15. september 2017, kl. 12 14, Frichsparken lokale 1.94 Deltagere: Afbud: Referent: Gitte Schneider, Mette Nissen Sørensen, Diana Thielsen Kølvraa, Jeanett Drasbæk, Anne-Mette Kallehauge, Ulla

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen - program Dag 1 Velkomst præsentation af program Deltagerpræsentation og forventningsafstemning Deltagernes

Læs mere

Referat fra møde i OmrådeUdvalget for Rådhuset

Referat fra møde i OmrådeUdvalget for Rådhuset Mødedato: 13. marts kl. 10.00-12.00 Mødested: Møderum 1 Referat fra møde i OmrådeUdvalget for Rådhuset Mødelokalet er reserveret fra kl.9.00 til formøde for personalerepræsentanterne Deltagere: Ledelsesrepræsentanter:

Læs mere

Referat af HMU-møde. Forventning til mødedeltagere

Referat af HMU-møde. Forventning til mødedeltagere Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat af HMU-møde Dato Tid 3. april 2018 Kl. 11.00 13.30 HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Sted

Læs mere

Referat af HMU-møde. udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Kl. 9:30 12:00

Referat af HMU-møde. udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Kl. 9:30 12:00 Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat af HMU-møde Dato Tid 23. august 2017 Kl. 9:30 12:00 HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Sted

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Referat af HMU-møde den 15. december 2017

Referat af HMU-møde den 15. december 2017 Referat af HMU-møde den 15. december 2017 Deltagere: Anette Samuelsen, Anne-Mette Kallehauge, Britha Lund Sørensen, Charlotte Storm Gregersen, Hosea Dutschke, Iben Lene Hansen, Jette D. Harreskov, Jytte

Læs mere

APV-nyhedsbrev nr. 1 marts 2015. INDHOLD APV og trivselsundersøgelsen 2015 Fysisk APV løbende APV Psykisk APV trivselsundersøgelsen

APV-nyhedsbrev nr. 1 marts 2015. INDHOLD APV og trivselsundersøgelsen 2015 Fysisk APV løbende APV Psykisk APV trivselsundersøgelsen APV-nyhedsbrev nr. 1 marts 2015 INDHOLD APV og trivselsundersøgelsen 2015 Fysisk APV løbende APV Psykisk APV trivselsundersøgelsen o Lokale spørgsmål Validering af arbejdsmiljøorganisationen og medarbejderne

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune

Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune Indledning Den lokale MED Aftale og Arbejdsmiljøaftalen fastsætter de overordnede rammer for arbejdsmiljøarbejdet i Aarhus Kommune, herunder at Fælles MED Udvalget

Læs mere

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato november 2011 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan arbejde

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Temaer for HSU. Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017

Temaer for HSU. Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017 Temaer for HSU Godkendt af HSU 24. marts 2014 Revideret februar 2017 Temaer for HSU Indhold 1. Indledning... 3 2. Temaer... 3 2.1 Mål, strategi og økonomi... 3 2.2 Arbejds- og personaleforhold... 4 2.3

Læs mere

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29.

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. oktober 2014 Styrkelse og effektivisering af arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Referat. Referat fra HovedMED 19. februar 2015. Sted: Hørsholm Rådhus, D1 Dato: 19. februar 2015

Referat. Referat fra HovedMED 19. februar 2015. Sted: Hørsholm Rådhus, D1 Dato: 19. februar 2015 Referat Sted: Hørsholm Rådhus, D1 Dato: 19. februar 2015 Deltagere: Hugo Pedersen, Kommunaldirektør, Formand Klaus Poulsen, Arbejdsleder Marianne Lindholdt, Næstformand, DLF Marlene Dalskov, BUPL Hanne

Læs mere

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK

SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SYGE- FRAVÆRS- POLITIK SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN Godkendt af SUF MED 23. maj 2017. Gældende fra 1. juli 2017 Side 1 Indholdsfortegnelse Formål med sygefraværspolitikken 3 Mål for fraværsarbejdet

Læs mere

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012 5 Strategi for Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 00-0 5 Derfor har vi en Strategi for arbejdsmiljø og sundhedsfremme Strategi for arbejdsmiljø og sundhedsfremme bygger på den personalepolitiske værdi Trivsel

Læs mere

Arbejdsmiljøkonference

Arbejdsmiljøkonference Arbejdsmiljøkonference Onsdag den 4. oktober 2017 Dagens program 9.15-9.45 Erfaringer med MED-uddannelse i Odder Kommune Lone Bay og Torben Nielsen 9.45-10.15 Trivselsmåling 2017 Ulla Salling og Malene

Læs mere

Ny model for arbejdsmiljøarbejde

Ny model for arbejdsmiljøarbejde Ny model for arbejdsmiljøarbejde Indledning På baggrund af en analyse af effekten af arbejdsmiljøcertificeringen på alle arbejdspladser i Odense Kommune besluttede Hovedudvalget den 15. december 2016 at

Læs mere

Hovedudvalg. Dagsorden. Den 25. februar Tidspunkt: 08:00-12:00. Sted: Rådhuset, mødelokale 2

Hovedudvalg. Dagsorden. Den 25. februar Tidspunkt: 08:00-12:00. Sted: Rådhuset, mødelokale 2 Hovedudvalg Den 25. februar 2019 Tidspunkt: 08:00-12:00 Sted: Rådhuset, mødelokale 2 Deltagere: Henning Haahr, Jette Lorenzen, Karsten Poulsen, Morten Møller, Anne Stenbæk, Ole Stounbjerg, Lone Bay, Torben

Læs mere

forord På vegne af HMU

forord På vegne af HMU e n i l e p i p d e m s e g n u g o n r ø b forord Børn og Unge har en ambitiøs børne- og ungepolitik, som sætter børnene og de unge i centrum. Børne- og ungepolitikken udstikker rammerne for vores arbejde,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH Odense... 1 Forord...

Læs mere

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Psykiatri og Social Januar 2016 Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Resumé over arbejdsgange vedrørende arbejdsmiljø Arbejdsmiljø Generelt Lokal arbejdsmiljøaftale Dokumentation Der findes en

Læs mere

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Side 75 BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Indledning Til brug for de regioner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse og

Læs mere

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune ARBEJDSMILJØAFTALE FOR Aarhus Kommune Indhold Forord... 3 1 Aftalens område... 3 2 Struktur og opbygning... 3 3 Formål, aktiviteter og metode... 4 4 Procedure for gennemførelse og opfølgning af virksomhedsaftalen

Læs mere

Få det dobbelte ud af dine referater

Få det dobbelte ud af dine referater Få det dobbelte ud af dine referater Mødereferat Stil krav til referatets kvalitet & definer jeres kvalitetskrav : - F.eks. fokus på beslutninger/konklusioner; - fokus på synsvinkler og - uddybende kommentarer

Læs mere

08.86 O.13 42/2014 Side 1. Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet

08.86 O.13 42/2014 Side 1. Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet Side 1 Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet KL Sundhedskartellet Side 2 Indledning Til brug for de kommuner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse

Læs mere

1. Indledning Temaer Mål, strategi og økonomi Arbejds- og personaleforhold Tillid, samarbejde og trivsel...

1. Indledning Temaer Mål, strategi og økonomi Arbejds- og personaleforhold Tillid, samarbejde og trivsel... HR OG KOMMUNIKATION Temaer for HSU Godkendt af HSU 24. marts 2014 Marts 2014 Udarbejdet af: Jytte Beck, Leila D. Pedersen, Bo M. Pedersen, Ulla Mulbjerg og Erik Knudsen. Temaer for HSU Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Referat af HMU-møde. udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Kl. 9:30 12:00

Referat af HMU-møde. udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Kl. 9:30 12:00 Aarhus Kommune Sundhed og Omsorg Referat af HMU-møde Dato Tid 14. juni 2017 Kl. 9:30 12:00 HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed og Omsorg, Sted

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data,

Læs mere

3. Analyse og prioritering. Fokus på trivsel og det psykiske arbejdsmiljø. 4. Handleplan og opfølgning

3. Analyse og prioritering. Fokus på trivsel og det psykiske arbejdsmiljø. 4. Handleplan og opfølgning Mere information Trivselsundersøgelsen er udviklet som en del af et projekt om arbejdsmiljø i skovbranchen. Den er gratis og kan bruges af alle virksomheder i skovbranchen. 12 Fokus på trivsel og det psykiske

Læs mere

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden.

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden. Arbejdsmiljømål 2017-2018 Odder Kommunes mål og indsatser for at styrke et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø tager afsæt i den fælles forståelse og udvikling af kerneopgaven hvad er det for en

Læs mere

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2018-2020 Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Indhold Baggrund og formål... 3 MED og arbejdsmiljøarbejdet mod 2020... 4 Styrket psykiske

Læs mere

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Temadag for medlemmer af Hoved-MED 20. september 2018 Hvem er vi? AMR? TR? Medarbejderrepræsentant? Andet? Hvad er strategisk arbejdsmiljøarbejde?

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

Strategiplan for MED og arbejdsmiljø

Strategiplan for MED og arbejdsmiljø Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2016-2017 Godkendt i HMU den 15.12.2015 Justeret i HMU den 29.11.2016 Indhold Forord... 3 Holdninger... 3 Indsatser og mål... 4 Indsatsområder... 5 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Referat. Møde i Personalepolitisk underudvalg torsdag den 21. maj 2015 kl. 13:30 Mødelokale 3, Roskilde Sygehus. Deltagere:

Referat. Møde i Personalepolitisk underudvalg torsdag den 21. maj 2015 kl. 13:30 Mødelokale 3, Roskilde Sygehus. Deltagere: Referat Møde i Personalepolitisk underudvalg torsdag den 21. maj 2015 kl. 13:30 Mødelokale 3, Roskilde Sygehus Deltagere: Ledelsesrepræsentanter: Marianne Evers Arne Cyron Michael Nørgaard Kim Leck Fischer

Læs mere

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 15. ordinære møde tirsdag den 23 august 2016 kl til ca I Frichsparken, vær 1.

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 15. ordinære møde tirsdag den 23 august 2016 kl til ca I Frichsparken, vær 1. DAGSORDEN og referat til Ældrerådets 15. ordinære møde tirsdag den 23 august 2016 kl. 09.00 til ca. 13.00 I Frichsparken, vær 1.86 Til: Kopi til: Ældrerådets 15 medlemmer Fuldmægtig Claus Rasmussen, Sundhed

Læs mere

Indstilling. Personaleredegørelse Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Personaleredegørelse Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. maj 2013 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Personaleredegørelse 2012 1. Resume Personaleredegørelse 2012 belyser en række personalemæssige

Læs mere

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Side 1 af 5 Mødedeltagere: Lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital (Afbud) Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen, Aarhus

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet 2017-2020 Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Formål 4 Processen indtil nu 5 Beskrivelse af Fokusområderne 6 Bilag 1 Inspirationsskema

Læs mere

Mødereferat. Referat af den årlige Arbejdsmiljødrøftelse 2015 Aarhus Brandvæsen. Den 17. februar 2015

Mødereferat. Referat af den årlige Arbejdsmiljødrøftelse 2015 Aarhus Brandvæsen. Den 17. februar 2015 Mødereferat Referat af den årlige Arbejdsmiljødrøftelse 2015 Aarhus Brandvæsen Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 17. februar 2015 Staben Ny Munkegade 15 8000 Aarhus C Mødedato: 2. februar 2015 Mødetid:

Læs mere

Efter udarbejdelse af måltal og handlingsplanen er opgaven for lederen at:

Efter udarbejdelse af måltal og handlingsplanen er opgaven for lederen at: Det er besluttet, at Varde Kommune medio 2017 skal have nedbragt det samlede fravær med 1%. Det samlede mål nås ved, at alle arbejdspladser nedbringer deres fravær mest muligt. Som leder er det din opgave

Læs mere

Social kapital målingen. BORGMESTERENS AFDE- LING HR og Jura Aarhus Kommune

Social kapital målingen. BORGMESTERENS AFDE- LING HR og Jura Aarhus Kommune Social kapital målingen Baggrund I Aarhus Kommune prioriteres det løbende at udvikle vores samarbejdsrelationer omkring at løfte kerneopgaven. Som et redskab i det arbejde har Fælles MED Udvalget besluttet

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, OUH, Svendborg...

Læs mere

Strategi for sygefravær

Strategi for sygefravær Personalepolitik Strategi for sygefravær 2013-2016 September 2012 Formål Esbjerg Kommunes sygefraværsstrategi har som formål at understøtte den overordnede personalepolitiks mål om at tage vare på kommunens

Læs mere

Få det dobbelte ud af dine referater

Få det dobbelte ud af dine referater Få det dobbelte ud af dine referater Mødereferat Stil krav til referatets kvalitet & definer jeres kvalitetskrav : - F.eks. fokus på beslutninger/konklusioner; - fokus på synsvinkler og - uddybende kommentarer

Læs mere

50% af de adspurgte i 3i1 havde haft MUS inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke var blevet fulgt op på udviklingsaftalen

50% af de adspurgte i 3i1 havde haft MUS inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke var blevet fulgt op på udviklingsaftalen Notat om i Skanderborg Kommune Da 3i1 blev gennemført i Skanderborg Kommune i 2015 viste resultaterne, at: 50% af de adspurgte i 3i1 havde haft inden for det sidste år 50% af disse oplevede, at der ikke

Læs mere

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Notat Den 6. januar 2015 Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Aarhus Kommune Børn og Unge Denne vejledning vedrører, oprettelse og

Læs mere

Indhold. MED i Tønder Kommune

Indhold. MED i Tønder Kommune Indhold... 4 Formål... 4 Hvad er MED-indflydelse... 4 Hvad er MED-bestemmelse... 4 Arbejdsopgaver.... 5 MED-organisationen... 6 Flere niveauer... 7 Arbejdsmiljø... 9 Valg af tillidsrepræsentant... 9 Valg

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1

Læs mere

Referat af HMU-møde. Mødeformål HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed

Referat af HMU-møde. Mødeformål HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed Referat af HMU-møde Dato Tid 5. april 2017 Kl. 9:30-12.00 Mødeformål HMU har til opgave at forbedre og udvikle samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Sundhed Sted Frichsparken 1.86 og Omsorg, så

Læs mere

Referat fra temagruppemøde den 8. februar 2012, kl på Uddanelsescentret, Mosegaardsvej 2, Fredericia

Referat fra temagruppemøde den 8. februar 2012, kl på Uddanelsescentret, Mosegaardsvej 2, Fredericia Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen Gitte Pedersen - cn19175@rk.dk - 3637 7656 Kurt Æbelø - kurt.abelo@fredericia.dk - 7210 7236 9. februar 2012 Referat fra temagruppemøde den 8. februar 2012, kl. 10-16

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Arbejdsmiljøet et fælles ansvar I socialforvaltningen har vi hver især et ansvar for at tage vare på egen trivsel og arbejdsmiljø. Derudover er det et fælles ansvar for

Læs mere

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 21. ordinære møde tirsdag den 12. december 2017 kl til ca I Frichsparken, vær 1.

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 21. ordinære møde tirsdag den 12. december 2017 kl til ca I Frichsparken, vær 1. DAGSORDEN og referat til Ældrerådets 21. ordinære møde tirsdag den 12. december 2017 kl. 09.00 til ca. 13.00 I Frichsparken, vær 1.86 Til: Ældrerådets 15 medlemmer Fuldmægtig Claus Rasmussen, Sundhed og

Læs mere

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune HR-Strategi for Gladsaxe Kommune Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at styrke den strategiske HR-indsats, for dermed at sikre, at de HR-indsatser der gennemføres i dag og fremover understøtter den strategiske

Læs mere

TRIVSELSMÅLING OG PSYKISK APV Svarprocent: 87,5% Antal besvarelser: 63 Søndervangsskolen

TRIVSELSMÅLING OG PSYKISK APV Svarprocent: 87,5% Antal besvarelser: 63 Søndervangsskolen TRIVSELSMÅLING OG PSYKISK APV 8 Svarprocent: 87,% Antal besvarelser: 6 Søndervangsskolen SÅDAN BRUGES RAPPORTEN Modtagelse af rapport Rapporten indeholder resultater fra Trivsels og psykisk APV 8 i, der

Læs mere

APV og trivselsundersøgelse på skolerne i efteråret 2014. APV-nyhedsbrev nr. 2 august 2014. Indhold

APV og trivselsundersøgelse på skolerne i efteråret 2014. APV-nyhedsbrev nr. 2 august 2014. Indhold APV og trivselsundersøgelse på skolerne i efteråret 2014 APV-nyhedsbrev nr. 2 august 2014 Indhold APV og trivselsundersøgelse på skolerne i efteråret 2014 Lokale spørgsmål indberettes i perioden 22. august

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, OUH,

Læs mere

KONCEPT FOR MEDARBEJDER- UDVIKLINGSSAMTALE (MUS) OG GRUPPEUDVIKLINGSSAMTALE (GRUS)

KONCEPT FOR MEDARBEJDER- UDVIKLINGSSAMTALE (MUS) OG GRUPPEUDVIKLINGSSAMTALE (GRUS) DIALOG RESULTATER TRIVSEL MUS GRUS KONCEPT FOR MEDARBEJDER- UDVIKLINGSSAMTALE (MUS) OG GRUPPEUDVIKLINGSSAMTALE (GRUS) 1. INDLEDNING I Syddjurs Kommune gennemføres samtaler i form af medarbejderudviklingssamtaler

Læs mere

Holmstrupgård Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård

Holmstrupgård Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård Holmstrupgård 2017-2018 Side 1 af 7 Holmstrupgård 2017-2018 Titel Retningslinje for Arbejdsmiljø Formål med retningslinjen for Arbejdsmiljø skal sikre At der udarbejdes en lokal arbejdsmiljøaftale. At

Læs mere

arbejdsmiljøorganisationen

arbejdsmiljøorganisationen GODE RÅD OM... arbejdsmiljøorganisationen SIDE 1 Indhold Organisering af arbejdsmiljøarbejdet 3 Virksomheder uden arbejdsmiljøorganisation 3 Virksomheder med arbejdsmiljøorganisation 3 Hvem betragtes som

Læs mere

Opsamling fra møde ml. Magistraten og Fælles MED Udvalget. BORGMESTERENS AFDELING HR Aarhus Kommune

Opsamling fra møde ml. Magistraten og Fælles MED Udvalget. BORGMESTERENS AFDELING HR Aarhus Kommune Opsamling fra møde ml Magistraten og Fælles MED Udvalget Afbud: Rabih Azad-Ahmad Hanne Vinther Kristiane Schroll Jacob Engedal Krath Lone Skov Hansen Mette Hvid Johannesen (suppleant Kåre Graversen deltager)

Læs mere

KONCEPT FOR TRIVSELSMÅLING

KONCEPT FOR TRIVSELSMÅLING KONCEPT FOR TRIVSELSMÅLING 1. Indledning Dette notat beskriver konceptet for gennemførelse af Trivselsmåling i Syddjurs Kommune. Konceptbeskrivelsen angiver de overordnede principper for gennemførelse

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012

Læs mere

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 23. ordinære møde tirsdag den 13. december 2016 kl til ca I Frichsparken, vær 1.

DAGSORDEN og referat. til. Ældrerådets 23. ordinære møde tirsdag den 13. december 2016 kl til ca I Frichsparken, vær 1. DAGSORDEN og referat til Ældrerådets 23. ordinære møde tirsdag den 13. december 2016 kl. 09.00 til ca. 13.30 I Frichsparken, vær 1.86 Til: Kopi til: Ældrerådets 15 medlemmer Fuldmægtig Claus Rasmussen,

Læs mere

Mere nærvær - mindre fravær. Børne- og Ungeområdets Handleplan for nedbringelse af sygefravær

Mere nærvær - mindre fravær. Børne- og Ungeområdets Handleplan for nedbringelse af sygefravær Mere nærvær - mindre fravær Børne- og Ungeområdets Handleplan for nedbringelse af sygefravær Børne- og Ungeområdet Oktober 2011 Frederiksberg Kommune Børne- og Ungeområdet Rådhuset Smallegade 1 2000 Frederiksberg

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling,

Læs mere

Dagsorden til mødet i HovedUdvalget

Dagsorden til mødet i HovedUdvalget Mødedato: 27. februar 2017 kl. 13.00-16.00 Dagsorden til mødet i HovedUdvalget Mødested: Parkvejens skole, Indskolingens fællesrum ( det hvide rum ) Mødelokalet er reserveret fra kl. 11.00 til formøde

Læs mere

Politisk udvalg: Økonomiudvalg

Politisk udvalg: Økonomiudvalg MED-aftale 2013 Alle ansatte i Faaborg-Midtfyn Kommune har medindflydelse og medbestemmelse på arbejdets tilrettelæggelse og udformning af egen arbejdssituation. En ny og revideret lokal MED-aftale, vil

Læs mere

Referat. fra. Ældrerådets møde torsdag den 2. maj 2019 kl til Sted: Frichsparken, Lokale 1.86

Referat. fra. Ældrerådets møde torsdag den 2. maj 2019 kl til Sted: Frichsparken, Lokale 1.86 Side 1 af 5 Referat fra Ældrerådets møde torsdag den 2. maj 2019 kl. 09.00 til 13.00 Sted: Frichsparken, Lokale 1.86 Til: Ældrerådets 15 medlemmer Sekretariatsleder Søren Hougaard Jensen Kopi til: Rådmand

Læs mere

Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen

Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen Direktoratet for Kriminalforsorgen har udarbejdet en fremadrettet strategi for arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen. Denne indbefatter

Læs mere

2011 ARBEJDSMILJØREGNSKAB

2011 ARBEJDSMILJØREGNSKAB 211 ARBEJDSMILJØREGNSKAB DIAKONISSESTIFTELSEN / ARBEJDSMILJØREGNSKAB 211 Arbejdsmiljøregnskab 211 Medarbejder- og lederudviklingssamtaler (MUS og LUS) De årlige medarbejderudviklingssamtaler (MUS) og lederudviklingssamtaler

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling

Læs mere

Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014.

Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014. Personalepolitisk Redegørelse Arbejdsmiljø 1 FORORD Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014. Redegørelsen indeholder både en oversigt

Læs mere

Indstillingen tiltrådt

Indstillingen tiltrådt Indstillingen tiltrådt Emne Til Kopi til Arbejdsmiljøredegørelse - Arbejdsmiljødrøftelse og ledelsens evaluering samt delmål for HMU Aarhus Kommune Den 11. november 2011 Indledning En gang årlig skal ledelsen

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTRATEGI

ARBEJDSMILJØSTRATEGI ARBEJDSMILJØSTRATEGI 2018-2020 ARBEJDSMILJØPOLITIKKENS VISION Vi skaber effektivitet og kvalitet i løsningen af kerneopgaven gennem høj social kapital samt sikre og sunde rammer. 2 Sådan er arbejdsmiljøstrategien

Læs mere

Allerød Kommune. Referat. Hovedudvalget afholdt møde den 4. september Afbud:

Allerød Kommune. Referat. Hovedudvalget afholdt møde den 4. september Afbud: Referat Allerød Kommune Personale Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Hovedudvalget afholdt møde den 4. september 2017 Afbud: 1. Bemærkninger til

Læs mere

Arbejdsmiljø og sygefravær

Arbejdsmiljø og sygefravær Tema om sygefravær Alle på en arbejdsplads bliver berørt af sygefravær. Enten direkte ved egen sygdom eller indirekte, når kolleger er syge. For at minimere sygefraværet skal der ses nærmere på årsagerne

Læs mere

Aftale om anden organisering af arbejdsmiljøarbejdet på Københavns Universitet

Aftale om anden organisering af arbejdsmiljøarbejdet på Københavns Universitet 1. Indledning Aftale om anden organisering af arbejdsmiljøarbejdet på Københavns Universitet I henhold til Finansministeriets cirkulære af 1. juni 2011 om samarbejde og samarbejdsudvalg i statens virksomheder

Læs mere

Holmstrupgård. Retningslinje for arbejdsmiljø

Holmstrupgård. Retningslinje for arbejdsmiljø Holmstrupgård September 2014 Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård...3 Forord...3 Aftalens område...3 Arbejdsmiljøaftale gælder for alle ansatte på Holmstrupgård...3 Arbejdsmiljøstruktur...4

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik November 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data 0 Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Dagsorden. Møde i Personalepolitisk underudvalg Tirsdag den 7. november 2017 kl. 12:00 Mødelokale 20. Deltagere:

Dagsorden. Møde i Personalepolitisk underudvalg Tirsdag den 7. november 2017 kl. 12:00 Mødelokale 20. Deltagere: Dagsorden Møde i Personalepolitisk underudvalg Tirsdag den 7. november 2017 kl. 12:00 Mødelokale 20 Deltagere: Ledelsesrepræsentanter: Marianne Evers Michael Nørgaard - afbud Kim Leck Fischer Medarbejderrepræsentanter:

Læs mere