Regenerativt byggeri og certificering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Regenerativt byggeri og certificering"

Transkript

1 Regenerativt byggeri og certificering

2 CIRKELFIGUR

3 Forord Bæredygtig byggeri hos Søren Jensen Vi tror på at næste generations byggeri er regenerativt og går derfor forrest for at finde de løsninger, der kan indgå i en cirkulær dagsorden, hvor den bedst tænkelige balance opnås mellem bevaring af jordens ressourcer, investeret økonomi og rammen for det gode liv. Derfor vælger vi at kalde Søren Jensens tilgang for bæredygtigt byggeri det regenerative byggeri. Læs mere om dette på: specialkompetencer/regenerativt-byggeri/ DGNB certificering er nært beslægtet med det regenerative byggeri. Et regenerativt byggeri kan DGNB certificeres, men det er ingen garanti, at et DGNB certificeret projekt er regenerativt. Samarbejdet med dig Den mest succesfulde bæredygtige omstilling sker, når det bæredygtige byggeri sker som et led af en større forandringsproces. Når du beslutter, at dit byggeri skal være bæredygtigt, hjælper vi dig med at afklare spørgsmålet: hvad er bæredygtighed egentligt for mig? Og hvordan hænger min tilgang til bæredygtighed sammen med min virksomheds forretningsmodel og eventuelle strategi for miljøledelse? Med udgangspunkt i en dialog om din nuværende og fremtidige forretningsmodel svarer vi sammen på spørgsmålet: hvilke regenerative tiltag giver mening på dette projekt? Resultatet af denne proces er en projektspecifik bæredygtighedsstrategi og implementeringsplan, der er skræddersyet til dit projekt og din virksomhed. Tilblivelsen af strategien og implementeringsplanen sker i samarbejde med dig og de øvrige rådgivere på projektet. Processen er den samme uanset om der foretages bæredygtighedscertificering af projektet. Social, miljømæssig og økonomisk ansvarlighed hos Søren Jensen Det regenerative byggeri er et af flere fokuspunkter under Better Corporation hos Søren Jensen. Better Corporation er opdelt i regenerativt byggeri, der fokuserer på social, økonomisk og miljømæssig ansvarlighed på vores byggeprojekter, og i virksomhedsdrift, der fokuserer på social, økonomisk og miljømæssig ansvarlighed i driften af Søren Jensen som virksomhed, herunder lejemål, transport af medarbejdere, indkøb af varer og serviceydelser.

4 Regenerativt byggeri

5 Regenerativt byggeri Regenerativt byggeri bygger på en cirkulær tilgang til byggeprojekter, der: betragter anvendte ressourcer som en del af naturlige eller tekniske kredsløb, har en høj kvalitet i anvendelsen og sikrer social synergi vurderer investeringer i et langsigtet perspektiv. Regenerativt byggeri er altid baseret på miljømæssige og økonomiske livscyklusvurderinger, der medregner alle faser af et byggeri fra udvinding og produktion af materialer, til drift og bortskaffelse. God kvalitet prioriteres og der anvendes ikke materialer uden disse har et funktionelt formål ligesom tekniske løsninger skal være så smarte og enkle som projektet tillader. Tilsyn i udførelsesfasen og commissioning sikrer et driftssikkert byggeri på afleveringstidspunktet samt miljømæssig og social bæredygtighed i byggefasen. Nutidens byggevarer er fremtidens ressourcer - vi skelner mellem naturlige og tekniske kredsløb: Materialer, der indgår i det naturlige kredsløb, er organiske og bionedbrydelige uden særlige tiltag. Materialer i det tekniske kredsløb er uorganiske og ikke nedbrydelige. Materialer i det tekniske kredsløb skal kunne genbruges uden forringelse af materialernes egenskaber eller kvalitet, mens det er acceptabelt, at kvaliteten af materialer i det naturlige kredsløb forringes over tid og i forbindelse med genbrug. Organiske materialer, der kan reproduceres indenfor 0 til 25 år favoriseres over uorganiske materialer. På alle projekter skal der udarbejdes materialepas, der redegør for hvordan indbyggede materialer kan adskilles og genbruges inklusiv scenarier for bortskaffelse. Da alle materialer skal kunne genbruges eller nedbrydes uden afbrænding eller anvendelse af kemi må disse ikke indeholde materialer, der er toksiske eller mistænkt for at være toksiske. Krav til kildesortering af dagrenovation øges i næste generations byggeri. Derfor gennemføres en analyse af affaldsmængder og flow på projektet. Resultatet heraf er anbefalinger til arealer til affaldshåndtering, placering af sortering samt gangbreder. Næste generations byggeri er effektivt energi- og vandbehov og er enten tilknyttet forsyning med en lav årlig miljøbelastning eller selvforsynende. Tiltag der sigter mod besparelser bør altid ses i sammenhæng med den lokale forsyning og bygningens tekniske systemer skal afspejle de lokale muligheder for bæredygtig energi- og

6 vandforsyning samt overvejelser om byggeriets levetidsomkostninger. Mennesker vil i fremtiden fortsat opholde sig meget indendørs og regenerativt byggeri skal derfor sikre et godt inde- og udeklima. Bygherrer opfordres til at følge Søren Jensens indeklima standard, hvor der tidligt i projektet gennemføres en analyse af projektets biodiversitet og en kortlægning af bevaringsværdig beplantning på grunden. For at imødekomme nutidens prognoser for globale temperaturstigninger og den resulterende udvikling i ekstreme vejrsituationer, screenes alle projekter for behov for klimatilpasning. Denne screening fokuserer på risiko for temperaturstigninger og oversvømmelse. På baggrund af screeningen gennemføres termiske simuleringer for fremtidsscenarier samt indstilling til ambitionsniveauet for lokal håndtering af regnvand. Regenerativt byggeri fremmer cyklisme, kollektiv transport, samkørsel og lavemissionskøretøjer og byggeriet skal fremtidssikres til anvendelse af el-biler og -cykler. Byggeriet bør indeholde tilbud til bygningens brugere, der øger interessen for cyklisme. Hvis vi er involveret i valg af byggegrund, udføres en mobilitetsanalyse, der fokuserer på adgang til offentlig transport og relevans af samkørsels-/delebilordninger. Større parkeringsarealer dobbeltprogrammeres og der udarbejdes fremtidsscenarier for alternativ anvendelse af arealerne. Regenerativt byggeri og deleøkonomi er nært beslægtet og dermed skal regenerativt byggeri være multifunktionelt og understøtte mødet mellem forskellige typer af brugere både i bygningen og i byplan. Driftsomkostninger skal være overkommelige og kunne deles mellem forskellige brugergrupper. I byggeperioden skal der ligeledes sikres regenerativ håndtering af ressourcer og anvendelse af vedvarende energi enten via forsyningsnettet eller tiltag i skurbyen. Forurening af overfladevand og jord sikres via forsvarlig opbevaring af byggematerialer og kemi. Mulighed for fremtidig beplantning uden væsentlig forstyrrelse af jordbalancen sikres via genindbygning af jord og anvendelse af køreplader. Overholdelse af arbejdsmiljøkrav samt hensyn til naboer dokumenteres. Det anbefales endvidere, at der stilles krav om eftervisning af klimaskærmens kvalitet, overholdelse af det atmosfæriske og akustiske indeklima, acceptabelt fugtindhold i indbyggede materialer, video af kloak og radon målinger.

7 Regenerativt byggeri som design paradigme Med udgangspunkt i det konkrete projekt og den konkrete bygherres organisation og forretningsmodel gennemgås nedenstående fokuspunkter for det regenerative byggeri. Punkternes relevans evalueres, behov for analyser og viden registreres og punkterne prioriteres forud for detaljeringen af et design koncept for bæredygtighed. Komfortabelt indeklima Energibehov Komfortabelt indeklima der sikrer et komfortabelt indeklima for bygningstypen uden der stilles skærpede krav. Energibehov der sikrer en lav miljøpåvirkning fra bygningsdrift og en god driftsøkonomi. Materialers livscyklus Materialers livscyklus hvor materialer med stor miljøbelastning fravælges til fordel for materialer med en lav miljøbelastning. Energiforsyning Energiforsyning der sikrer samspil mellem forsyning og energibehov samt evaluering af den samlede miljøbelastning fra energiforsyning til byggeriet. Design til adskillelse Design til adskillelse hvor ygningens konstruktioner og bygningsdele designes til adskillelse og genbrug uden forringelse af materialernes kvalitet og anvendelsesmuligheder. Passive og naturlige løsninger Passive og naturlige løsninger der understøtter et lavt energibehov og et godt indeklima. Sunde materialer der forebygger allergi eller alvorlig sygdom hos brugerne eller udførende håndværkere. Vand og spildevand der sikrer et reduceret forbrug af drikkevand og udledning af regnvand til forsyningsnettet. Sunde materialer Vand og spildevand Certificerede byggevarer Certificerede byggevarer der sikrer bevaring af biodiversitet og et godt arbejdsmiljø i udvinding og produktionsfasen. Commissioning Commissioning der sikrer at byggeriets energiforbrugende systemer og klimaskærmen er gransket på tværs af grænseflader. Fornybare materialer Fornybare materialer der sikrer at der, hvis det giver mening rent funktionelt og økonomisk, anvendes materialer, der er fornybare. Levetidsomkostninger Levetidsomkostninger der nuancerer fokus på anlægsøkonomien i et langsigtet tidsperspektiv.

8 Multifunktionelt byggeri Affaldshåndtering Bæredygtig byggeplads Klimatilpasning Biodiversitet Tilbud til omgivelser Transport af brugere Multifunktionelt byggeri der forberedes til ændringer i anvendelser og fremtidssikrer bygherres investering. Affaldshåndtering der sikrer en god logistik i anvendelsen af byggeriet samt en høj grad af kildesortering og genbrug af ressourcer. Bæredygtig byggeplads der sikrer et godt arbejdsmiljø på byggepladsen samt at nabogener og miljøbelastning fra byggepladsen reduceres. Klimatilpasning der fremtidssikrer byggeriet ved at forebygge varmeøer og lokal ophobning af regnvand. Biodiversitet med fokus på at bevare så meget mangfoldig beplantning som muligt samt etablering af erstatningsbiotoper. Tilbud til omgivelser hvor funktioner i bygningen eller dens udearealer åbnes for udlån eller udlejning til offentligheden eller foreninger. Transport af brugere hvor der sikres lav miljøbelastning fra transport af brugere til og fra byggeriet. Regenerativt byggeri og bæredygtighedscertificering På næste side ses sammenhængen mellem Søren Jensens design paradigme for regenerativt byggeri og andre kendte certificeringssystemer og design paradigmer. Den mørkegrønne farve indikerer at fokuspunktet er fuldt integreret i certificeringssystemet eller design paradigmet. Den lysegrønne farve indikerer, at fokuspunktet er delvist integreret i certificeringssystemet, mens et tomt felt indikerer at fokuspunktet ikke indgår i certificeringssystemet eller design paradigmet. Afhængig af fokuspunkterne i det konkrete projekt vil forskellige certificeringssystemer og design paradigmer være relevante for projektet. Disse kan enten anvendes til certificering via et certificeringsbureau eller som detajleret metodik for projektets tilgang til bæredygtighed. BREEAM BREEAM står for Building Research Establishment Environmental Assessment Method. BREEAM er udviklet i England i 1990 af den engelske version af SBi (BRE). Set med danske briller er BREEAM systemet det mest ambitiøse system, når det kommer til miljøkrav, krav til dagslys og byggepladser. BREEAM systemet anvendes i mange europæiske lande - blandt andet England, Skotland,

9 Cradle to Cradle WELL Aktivhus Passivhus Svanemærket LEED BREEAM DGNB Tilbud til omgivelser Certificerede byggevarer Passive og naturlige løsninger Transport af brugere Klimatilpasning Komfortabelt indeklima Fornybare materialer Biodiversitet Energiforsyning Vand og spildevand Energibehov Affaldshåndtering Sunde materialer Design til adskillelse Bæredygtig byggeplads Commissioning Multifunktionelt byggeri Levetidsomkostninger Materialers livscyklus SIGNATUR Fuld integration Deivis integration Inden integration

10 Irland, Norge, Sverige, Spanien m.fl. Systemet har ikke stor udbredelse i Danmark fordi det er meget rigidt at arbejde med. BREEAM systemet anvender følgende klassificeringer: Pass (30-44%), Good (45-54%), Very Good (55-69%), Excellent (70-84%), Outstanding (>84%). BREEAM manualen findes i forskellige udgaver. I Danmark anvendes BREEAM International, mens blandt andre Norge og Sverige har deres egne udgaver af BREEAM systemet. For at kunne BREEAM certificere en bygning skal man være uddannet BREEAM Assessor. LEED LEED står i dag for Leadership i Energy and Environmental Design. LEED systemet er udviklet i USA i 1998 og dengang stod forkortelsen for Leadership in Energy Efficient Design. LEED systemet har udviklet sig meget siden det blev frigivet. LEED systemets kriterier kan anvendes i hele verden og alle certificeringer sker i det samme system. Hermed er der ingen lokale tilpasninger af kriterierne - manualen er dog udvidet til også at inkludere europæiske standarder. LEED systemet anvendes fortsat i Danmark. Multinationale virksomheder anvender systemet, fordi de får ensartede design kriterier for alle deres geografiske adresser og fordi systemet er det mest udbredte med certificeret byggeri i mere end 140 lande. Investeringsog forsikringsselskaber anvender systemet fordi deres investorer har valgt LEED systemet som deres kvalitetsstempel. LEED systemet opererer med følgende klassificeringer: Certified (40-49 point) Silver (50-59 point), Gold (60-79 point) og Platin (>79 point). Alle kan gennemføre en LEED certificering - man får dog 1 point ud af 110 point for at tilknytte en LEED Accredited Professional. Svanemærket Svanemærket er oprindeligt udviklet som et kvalitetsstempel af enfamiliehuse i forbindelse med konkurrencen om fremtidens parcelhus (2006). Mærkningsordningen er en enten/eller ordning; det vil sige enten har man et svanemærke eller også har man ikke. Målgruppen for svanemærket var dengang typehusproducenterne. hvorfor selve certificeringsgebyret til Ecolabel er meget lavt. I dag kan en entreprenør blive svanemærket, hvorefter denne kan gennemføre svanemærket byggeri. I dag kan følgende bygningstyper svanemærkes: parcelhuse, rækkehuse, etageejendomme og daginstitutioner. Desværre findes der kun i begrænset omfang svanemærkede byggevarer og derfor er det meget tidskrævende at gennemføre en svanemærkning af byggeri.

11 Passivhus standarden Passivhus standarden havde sin storhedstid i 00 erne, hvor metoden bidrog til udviklingen af energi-effektive bygningskomponenter og meget energi-effektive klimaskærme. I Danmark fik ordningen aldrig den succes, man havde spået. Dette skyldes blandt andet at bygningsreglementet i høj grad understøtter den samme dagsorden via energirammen samt at indeklimaet i mange af passivhusene i Østrig, Schweiz og Tyskland ikke kan leve op til de danske krav til dagslys og luftkvalitet. Aktivhus VKR står bag udviklingen af aktivhus konceptet. Udviklingen af konceptet udspringer af en reaktion på, hvor dårligt indeklimaet var i mange af de passivhuse bygget i Tyskland, Østrig og Schweiz. Aktivhus konceptet fokuserer derfor på at opnå et godt indeklima samt energineutralitet set over byggeriets levetid, hvor miljøpåvirkning fra indbyggede materialer og byggepladsen afskrives over en årrække ved hjælp af overkapacitet på installerede vedvarende energikilder. WELL WELL er udviklet af the International WELL Building Institute, der er en organisation under USGBC, der også står bag LEED systemet. WELL systemet der fokuserer på bygningsbrugerens sundhed og komfort er ret uprøvet i en dansk kontekst. Til forskel fra andre certificeringssystemer er det et bruger-certifikat fremfor et bygningscertifikat. Det vil sige, at certifikatet er koblet op på den virksomhed, der skal bo i huset og kun byggeriet. Cradle to Cradle Cradle to Cradle principperne er formuleret af Michael Braungart og William McDonough i 1970 erne. Tilgangen fokuserer på at etablere en positiv tilgang til bæredygtigt byggeri fremfor en reduktionistisk tilgang, der i høj grad præger andre tilgange til bæredygtighed. Det er indtil videre ikke muligt at certificere bygninger, idet certificeringssystemet indtil videre udelukkende er udviklet til certificering af industrielle produkter. Vugge til Vugge i Danmark har sammen med blandt andre GxN publiceret et design paradigme, der i høj grad afspejler en regenerativ tilgang til byggeriet. Cradle to Cradle paradigmet lægger op til en forandring i den måde byggebranchen tænker i levetider og livscyklus, samt hvordan bygherrer tænker omkring økonomi. DGNB DGNB systemet er dét certificeringssystem, der er tilpasset danske standarder og dansk byggeskik. Certificeringssystemet introduceres på de kommende sider.

12 Illustration: ART Architects & JAJA Architects

13

14 Introduktion til DGNB DGNB står for Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen. DGNB er den frivillige danske certificeringsordning for bæredygtigt byggeri, som har afsæt i den tysk udviklede ordning af samme navn. Ordningen tager udgangspunkt i internationale standarder, men er tilpasset danske normer og byggeskik. I Danmark administreres ordningen af Dansk Green Building Council (DK- GBC), som er en uafhængig non-profit organisation. DGNB systemet findes for udvalgte bygningstyper, men alle projekter, med undtagelse af parkeringshuse, kan DGNB certificeres. Formålet med DGNB systemet er at sikre et fælles sprog om bæredygtigt byggeri og muliggøre evaluering af bæredygtighed. Det er et byggeriets helhedsorienterede bæredygtighed, der evalueres indenfor fem hovedområder: miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed, samt byggeprojektets tekniske og procesmæssige kvaliteter. Disse fem kvaliteter vægtes, med undtagelse af proceskvalitet, alle lige højt. Udover disse fem kvaliteter evalueres Grundens kvalitet via et særskilt certifikat. For hver af de fem hovedområder i DGNB-ordningen er der opsat en række kriterier og byggeriets bæredygtighed vurderes ud fra, hvor stor en del af disse kriterier, projektet opfylder. Stort set alle kriterier har et sæt underkriterier, der evalueres. Kriterierne er vægtet forskelligt afhængig af, hvor stor betydning det enkelte underkriterium har for en forbedring af byggeriets bæredygtighed. MILJØ ØKONOMI SOCIAL ØKONOMI (22,5%) MILJØ (22,5%) SOCIAL (22,5%) TEKNIK GRUNDEN (100%) PROCES (10%) TEKNIK (22,5%) PROCES GRUNDEN Oversigt over DGNB systemets kvaliteter.

15 MILJØKVALITET PROCESKVALITET TEMAOMRÅDE KRITERIEGRUPP PLANLÆGNING UDFØRELSE GLOBAL OG LOKAL MILJØPÅVIRKNING RESSOURCE- FORBRUG OG AFFALD KRITERIUM PRO 1.1 Kvalitet i forberedelsen af projektet PRO 1.2 Integreret designproces PRO 1.3 Vurdering og optimering af kompleksitet i planlægningen PRO 1.4 Bæredygtighedsaspekter i udbudsmateriale og ordretildeling PRO 1.5 Vejledning om vedligehold og brug i bygningen PRO 2.1 Byggeplads og byggeproces PRO 2.2 Dokumentation af kvalitet i udførelsen ENV 1.1 Livscyklusvurdering (LCA) - miljøpåvirkninger 7,9 % ENV 1.2 Miljøricisi til byggevarer ENV 1.3 Miljøpåvirkning ved indvinding af materialer ENV 2.1 Livscyklusvurdering (LCA) - primærenergi ENV 2.2 Drikkevandsforbrug og spildevandsudledning ENV 2.3 Effektiv arealanvendelse ANDEL (%) AF DEN SAMLEDE BEDØMMELSE 1,7 % 1,7 % 1,7 % 1,1 % 1,1 % 1,1 % 1,7 % 3,4 % 1,1 % 5,5 % 2,3 % 2,3 % ØKONOMISK KVALITET TOTALØKONOMI ØKONOMISK FREMTIDSSIKRING ECO 1.1 Bygningsrelaterede levetidsomkostninger ECO 2.1 Fleksibilitet og tilpasningsevne ECO 2.2 Robusthed 9,6 % 6,4 % 6,4 % SOC 1.1 Termisk komfort 4,3 % SUNDHED, KOMFORT OG BRUGERTILFREDSHED SOC 1.2 Indendørs luftkvalitet SOC 1.4 Visuel komfort 2,6 % 2,6 % TEKNISK KVALITET SOCIAL KVALITET FUNKTIONALITET ÆSTETIK TEKNISK UDFØRELSE SOC 1.5 Brugernes muligheder for styring af indeklimaet SOC 1.6 Kvalitet af udearealer SOC 1.7 Tryghed og sikkerhed SOC 2.1 Tilgængelighed SOC 2.2 Offentlig adgang SOC 2.3 Forhold for cyklister SOC 3.1 Arkitektonisk kvalitet SOC 3.2 Bygningsintegreret kunst SOC 3.3 Plandisponering TEC 1.1 Brandsikring og sikkerhed TEC 1.2 Akustik og lydisolering TEC 1.3 Klimaskærmens kvalitet TEC 1.4 De tekniske systemers tilpasningsevne TEC 1.5 Bygningens vedligehold og rengøringsvenlighed TEC 1.6 Egnethed med henblik på nedtagning og genanvendelse TEC 1.7 Commissioning 1,7 % 1,7 % 0,9 % 1,7 % 0,9 % 0,9 % 2,6 % 0,9 % 1,7 % 3,0 % 4,5 % 3,0 % 3,0 % 3,0 % 1,5 % 3,0 % TEC 1.8 Dokumentation med miljøvaredeklarationer (EPD) 1,5 % SITE 1.1 Ydre miljøpåvirkninger 0,0 % OMRÅDETS KVALITET OMRÅDE SITE 1.2 Områdets og kvarterets image og tilstand SITE 1.3 Trafikforbindelser SITE 1.4 Adgang til faciliteter i nærområdet 0,0 % 0,0 % 0,0 % Knockout-kriterier, hvor der kræves en minimumscore Oversigt over DGNB kriterier i kontormanualen. Vægtningen af det enkelte kriterium er angivet i %, mens! betyder, at der er tale om et knock-out kriterium. Knock-out kriterier skal overholdes for at projektet kan opnå certificering.

16 Klassificeringer i DGNB systemet DGNB arbejder med tre klassificeringer for bæredygtighed; Sølv, Guld og Platin. For at sikre den overordnede bæredygtighed stiller disse klassificeringer ikke blot krav til byggeriets samlede performance, men også byggeriets performance inden for hver af de fem kvaliteter. Dette skyldes et ønske om at sikre, at et DGNB certifikat ikke kan opnås uden, at byggeriet performer på et vist niveau i alle fem kvaliteter. Altså er det ikke nok eksempelvis at fokusere på miljømæssig og økonomisk bæredygtighed og negligere de øvrige tre kvaliteter. Sølv (50% samlet) Minimum 35% i hver kvalitet Guld (65% samlet) Minimum 50% i hver kvalitet Platin (80% samlet) Minimum 65% i hver kvalitet Figuren illustrerer mindstekrav til den samlede score og hver enkelt kvalitet for at opnå de tre klassificeringer. DGNB processen DGNB systemet kræver tidlig indarbejdelse i byggeprojekter og bygherre har stillet krav om dette allerede i konkurrencefasen. DGNB certificeringen gennemføres af DGNB auditor. DGNB auditor gennemfører screeninger af projektet og synliggør DGNB systemets krav til projektets parter. På baggrund af dokumentation fra alle projektets parter udarbejdes rapportering til Dansk Green Building Council, der udfører uvildig 3. part kontrol af projektets bæredygtighed og udsteder et DGNB certifikat. Figuren på næste side afbilleder DGNB auditorens proces i en hovedentreprise udbudt efter afsluttet hovedprojekt. Figuren varierer afhængig af udbudstidspunkt og udbudsform. De to kurver indikerer timeforbruget afhængigt af om DGNB systemet anvendes med eller uden certificering.

17 Figuren viser et eksempel på med og uden certificering. Omkostninger til DGNB certificering Omkostninger til dokumentation En DGNB certificering er en ekstra dokumentation af projektets bæredygtigrende fra bygherre, rådgivere og udføhed. Omkostningerne til certificering Ekstra anlægsomkostninger til afhænger i høj grad af projektets kompleksitet og byggeperiodens længde. Omkostninger til eftervisende certificeret træ og ekstra tiltag Der skal påregnes følgende omkostninger til en DGNB certificering: målinger. Certificeringsgebyr til Dansk Priser for certificering varierer meget Green Building Council. Dette afhængig af projektets ambitionsniveau (sølv, guld eller platin) og afhænger af projektets størrelse og type, samt om der tilvælges projektets kompleksitet. Der vil som præ-certificering af projektet. udgangspunkt ikke være ekstra anlægsomkostninger til et sølv projekt, Omkostninger til DGNB auditor, herunder screening af projektet, mens et guld projekt kan have mindre udarbejdelse af strategi for implementering, koordinering af ansvar - eksempelvis til certificeret træ. Et forøgelser af anlægsomkostninger og dokumentation, løbende opfølgning i design-, projekterings- lægsomkostninger. Dette afhænger platinprojekt kan medføre større an- og byggefaserne. af projektets design og funktionelle kravspecifikation.

18 Illustration: JaJa Architects

19 Udvalgte Referencer

20 Vrå Skole og Børnehus Vrå Skole og Børnehus er udbudt i totalrådgiverkonkurrence i 2017 og forventes at stå færdigt i JaJa, Aart Architects og Søren Jensen vandt denne konkurrence. Projektet udbydes i en tidlig partneringentreprise og skal DGNB certificeres til en DGNB guld klassificering. Søren Jensen er DGNB auditor på sagen og forestår koordinering af dokumentation til DGNB certificeringen, samt rapportering til Dansk Green Building Council. Visualisering af Vrå Skole og Børnehus OPP, Kalvebod Brygge Bygningsstyrelsen udbød i 2015 OPP projektet omhandlende etablering af nye lokaler på Kalvebod Brygge i København. Denne opgave vandt A. Enggaard sammen med Arkitema Architects, MOE og Caverion. Byggeriet skal DGNB certificeres til Guld og Søren Jensen er DGNB auditor, hvor vi forestår kommunikation omkring DGNB systemet med bygherre, rådgiverteamet, OPP leverandøren og byggeledelsen, samt koordinering af dokumentation til rapportering til Dansk Green Building Council. Visualisering af OPP projektet

21 Fremtidens By og Boligliv på Kellersvej Ejendomscenteret ved Gladsaxe Kommune udbød i 2015 opgaven om totalrådgivning på Fremtidens By og Boligliv på Kellersvej. Cubo Arkitekter, Oluf Jørgensen Ingeniører og Henrik Jørgensen Landskab er rådgivere på denne. Projektet er udbudt i hovedentreprise og de nye bygninger skal DGNB certificeres og Søren Jensen er DGNB auditor på sagen. Projektet afsluttes i Visualisering af Fremtidens By og Boligliv på Kellersvej Vallensbæk Company House IV NCC Property Development udvider endnu engang deres aktiviteter i Vallensbæk med endnu et company house. Dansk Hal Entreprise er totalentreprenør på byggeriet. Byggeriet skal DGNB certificeres til Guld og Søren Jensen er DGNB auditor, hvor vi forestår kommunikation omkring DGNB systemet med bygherre, rådgiverteamet og totalentreprenøren, samt koordinering af dokumentation til rapportering til Dansk Green Building Council. Visualisering af Vellansbæk Company House IV

22 Fremtidens Sølund Fremtidens Sølund er et multi-funktionelt byggeri ved Søerne i København tegnet af C.F. Møller Arkitekter. Søren Jensen har forestået projektering af ingeniørfag på projektet samt rådgivning om DGNB frem til udbud af projektforslaget i totalentreprise. DGNB certificeringen kombinerer certificering af plejeboliger, seniorboliger og en børnehave i én samlet DGNB certificering via DGNB Flex systemet (version 2016). Visualisering af Fremtidens Sølund Villa Grenå I Grenå bygges Danmarks første DGNB og FSC certificerede parcelhus. Søren Jensen bistår med DGNB auditering af projektet. Projektet er et pilotprojekt, der forventes at resultere i en ny DGNB manual for parcelhuse. LOOP Architects og Transition forestår øvrig rådgivning på projektet. Visualisering af Villa Grenå

23 Teknisk Skole Silkeborg / College 360 Søren Jensen er rådgivende ingeniør på den nye tekniske skole i Silkeborg - også kaldet College sammen med Årstiderne Arkitekter. Projektet er præcertificeret til en DGNB Guld i pilotfasen for DGNB manualen for undervisningsbyggeri og børneinstitutioner. Søren Jensen deler rollen som DGNB auditor med Årstiderne Arkitekter. Visualisering af Teknisk Skole Silkeborg PWC Marmormolen PWC bygger et nyt domicil på Marmormolen i København. Søren Jensen er rådgivende ingeniør på projektet, der er tegnet af Henning Larsen Architects. Projektet skal DGNB certificeres til en Sølv jf. version 2016 af kontormanualen. Søren Jensen er DGNB auditor på projektet. Visualisering af PWC Marmormolen

24 Cleantech House Cleantech House er et parcelhus i tegl, som Gråsten Teglværk bygger som en demonstration af en række nye og bæredygtige løsninger. Søren Jensen bidrager med DGNB certificering af projektet. Situationsplan for Cleantech House Søren Jensens DHL Pavilion 2018 I foråret og sommeren 2018 gennemførte Søren Jensen et materiale-eksperiment, hvor vi dyrkede et membran materiale i kaffegrums, hamp og mycelium. Membranen blev en del af Søren Jensens årlige DHL pavilion. Erfaringer fra eksperimentet har sidenhen ledt til deltagelse i Circular Construction Challenge udskrevet af Realdania og Dansk Design Center. Foto af Søren Jensens DHL pavilion 2018

25 Isfjordcenteret i Illulissat Isfjordcenteret i Illulissat er stedet, hvor forskere og turister kan bevidne og lære om, hvordan klimaforandringer påvirker landskabet og klimaet i Grønland. Dorte Mandrup Arkitekter har tegnet projektet og Søren Jensen har forestået ingeniørrådgivning på projektet. Visualisering af isfjordcenteret i Ilulissat Dialog og prioriteringsværktøj Med støtte fra den almene forsøgspulje har Søren Jensen bistået AL2Bolig og Boligselskabet Sct. Jørgen - Viborg med udvikling af et dialog- og prioriteringsværktøj til inddragelse af beboerdemokrater i tidlige strategiske diskusioner om byggeprojekters bæredygtighed. Værktøjet er gratis tilgængeligt på Almennet.dk Dialog og prioriteringsværktøj

26 Illustration: C. F. Møller Architects PHOTO SØLUND

27 Bæredygtighedsspecialister

28 Jeg brænder for at hjælpe virksomheder og organisationer med at skærpe deres egen forståelse for, hvordan de som individer og organisationer kan bidrage til en bæredygtig omstilling. Indenfor det regenerative byggeri er jeg især optaget af byggeriet som materialebank og hvordan vores projekter sætter en værdiskabende ramme for brugerens liv i bygningen. Hanne Tine Ring Hansen Bæredygtighedsingeniør Kontakt hrh@sj.dk Uddannelse Cand.Polyt.Ark, Ph.d. DGNB Auditor i boliger og kontorbygninger, Undervisningsog institutionsbyggeri BREEAM International Assessor Hanne er ansvarlig for koordinering og udvikling af Søren Jensens interne miljøledelse. Med 14 års erfaring med forskning og rådgivning om helhedsorienteret bæredygtighed i byggeriet, har Hanne i rollen som henholdsvis bygherrerådgiver og bæredygtighedsspecialist faciliteret udarbejdelse af bæredygtighedsstrategier og implementeringsplaner, samt opfølgning i udførelsesfasen på på mere end 65 byggeprojekter af meget forskellig karakter, heraf 26 DGNB projekter - 13 for Søren Jensen. Udvalgte projekter Vallensbæk 4 Company House Semco Maritime Middelfart rådhus OPP, Kalvebod Brygge FBBB Lisbjerg og Seest Sødisbakke Fremtidens By og Boliv på Kellersvej Fremtidens Sølund Villa Grenå Teknisk Skole Silkeborg / College 360 Vrå Skole og Børnehus Pwc Marmormolen Cleantech House Dialog og prioriteringsværktøj Søren Jensens DHL Pavilion 2018

29 Jeg brænder for bæredygtighed fordi det dels er vores fælles ansvar i et globalt perspektiv og fordi det er med til at give nogle gode bygninger. Ulla Madsen Thau Energi og Installation Kontakt umt@sj.dk Uddannelse Cand.Polyt., Ph.d. DGNB auditor i undervisningsog børneinstitutioner Med sin mangeårige erfaring fra bygherrerådgivning, konkurrenceprojekter og udviklingsopgaver indenfor VVS, Energi og indeklima har Ulla opbygget solide kompetencer indenfor bæredygtigt byggeri.ulla har stået for DGNB pilotcertificeringen af Teknisk Skole i Silkeborg, Ulla har stor erfaring med integreret energidesign, rådgivning om indeklima (temperaturer, luftkvalitet og belysning), energirenovering, arbejdsmiljø, helhedsorienteret bæredygtighed, vedvarende energi, samt projektering af energisystemer, ventilation og VVS-installationer til alle typer byggerier. Udvalgte projekter Teknisk Skole Silkeborg / College 360

30 Min særlige interesse indenfor det regenerative byggeri er materialerne og forholdet mellem deres konstruktive egenskaber og deres miljø- og sundhedsmæssige egenskaber. Stine Skøtt Pedersen Energi og indeklima Kontakt Uddannelse Cand.Polyt. DGNB konsulent Stine har bidraget til flere DGNB certificeringer af danske bolig og kontorprojekter, herunder boligrenovering, nye boliger og kontorer, samt undervisnings- og institutionsbyggeri i den danske version af DGNB systemet, hvor flere af byggerierne er færdigcertificeret. Stine har desuden erfaring med DGNB screeninger jævnfør DGNB International system for hospitalsbyggeri. Udvalgte projekter Vallensbæk 4 Company House Semco Maritime Middelfart rådhus Ny Kærvang Sødisbakke Fremtiden Sølund Fremtidens By og Boliv på Kellersvej Innovest Vrå Skole og Børnehus Rambøll Domicil Esbjerg OPP Kalvebod Brygge Dialog og prioriteringsværktøj

31 Jeg brænder for at finde løsninger i byggeriet, der belaster miljøet minimalt og samtidig sætter mennesket i centrum gennem oplevelsen af arkitektur og indeklima som sund og stimulerende. Jon er specialiseret i computational design i relation til indeklima og energi, hvor han har bidraget til konkurrencefasen og projekteringsfasen på Isfjordcenteret i Ilulissat, samt den kommende kirke i Sydhavn (København). Herudover bidrager han til DGNB certificering af et boligbyggeri og et kontorbyggeri. Jon Wedersø Strunge Energi og Installation Kontakt jws@sj.dk Uddannelse Cand.Polyt. DGNB konsulent Jon har erfaring med integreret og klimabaseret energidesign opnået gennem en række konceptuelle projekter. Fokus er på passivt, ved minimal energitilførsel, at skabe bygninger med et godt indeklima. Det tætte samarbejde med projektteams praktiseres gennem analyse, samt formidling af høj performance i digitale modeller. Udvalgte projekter OPP, Kalvebod Brygge Isfjordcenteret i Illulissat Søren Jensens DHL pavilion 2018

32 Aarhus Åboulevarden Aarhus C tlf.: info@sj.dk København Frederiksborggade 1, 2. tv 1360 København K tlf.: info@sj.dk Illustration: JaJa Architects

Regenerativt byggeri og certificering

Regenerativt byggeri og certificering Regenerativt byggeri og certificering CIRKELFIGUR Forord Bæredygtig byggeri hos Søren Jensen Vi tror på at næste generations byggeri er regenerativt og går derfor forrest for at finde de løsninger, der

Læs mere

DGNB. Agenda 1/27/2017. Bæredygtigheds-certificering. 6. December Bæredygtighed i byggeriet. Green Building Council Denmark (DK-GBC)

DGNB. Agenda 1/27/2017. Bæredygtigheds-certificering. 6. December Bæredygtighed i byggeriet. Green Building Council Denmark (DK-GBC) ½ DGNB Bæredygtigheds-certificering Thomas Fænø Mondrup Teknisk rådgiver, DK-GBC 6. December 2016 Agenda Bæredygtighed i byggeriet Green Building Council Denmark (DK-GBC) DGNB-bæredygtighedscertificering

Læs mere

DGNB CERTIFICERING BÆREDYGTIGT BYGGERI. Konference om bæredygtigt byggeri Aalborg 8. Dec 2014

DGNB CERTIFICERING BÆREDYGTIGT BYGGERI. Konference om bæredygtigt byggeri Aalborg 8. Dec 2014 DGNB CERTIFICERING BÆREDYGTIGT BYGGERI Alte BÆREDYGTIGHED I RAMBØLL BYGGERI BÆREDYGTIGHEDS TEAM Certificeringsopgaver Skræddersyet strategier Bygherrerådgivning Dokumentationspakker for materiale producenter

Læs mere

DGNB-CERTIFICERET BYGGERI DANSK TAGPAP. Sådan bidrager Phønix Tag Materialer til certificeringen af bæredygtige bygninger.

DGNB-CERTIFICERET BYGGERI DANSK TAGPAP. Sådan bidrager Phønix Tag Materialer til certificeringen af bæredygtige bygninger. DGNB-CERTIFICERET BYGGERI DANSK TAGPAP Sådan bidrager Phønix Tag Materialer til certificeringen af bæredygtige bygninger. Phønix Tag Materialer er en grøn virksomhed, der tager ansvar for miljø og mennesker.

Læs mere

VALG AF CERTIFICERINGSORDNING I DK

VALG AF CERTIFICERINGSORDNING I DK VALG AF CERTIFICERINGSORDNING I DK HARPA BIRGISDOTTIR 2009 Vi har brug for en certificeringsordning for bæredygtigt byggeri Samme forståelse af begreber mv. Erfaringer med at emnet forsvandt i projektforløbet

Læs mere

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri

Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Efter- og videreuddannelse indenfor bæredygtigt byggeri Tine Steen Larsen, PhD Konsulent Energi, Indeklima & bæredygtigt byggeri UCN act2learn TEKNOLOGI Hvem er jeg? Uddannelse DGNB konsulent, Green Building

Læs mere

DGNB Bæredygtigheds-certificering Temamøde om bæredygtigt byggeri, SDU 30. sep Thomas Fænø Mondrup Green Building Council Denmark

DGNB Bæredygtigheds-certificering Temamøde om bæredygtigt byggeri, SDU 30. sep Thomas Fænø Mondrup Green Building Council Denmark DGNB Bæredygtigheds-certificering Temamøde om bæredygtigt byggeri, SDU 30. sep. 2016 Thomas Fænø Mondrup Green Building Council Denmark Agenda Introduktion Generelt om Green Building Council Denmark (DK-GBC)

Læs mere

DGNB Eksisterende kontorbygninger NBE formiddagsmøde d. 13. september Thomas Fænø Mondrup Green Building Council Denmark

DGNB Eksisterende kontorbygninger NBE formiddagsmøde d. 13. september Thomas Fænø Mondrup Green Building Council Denmark DGNB Eksisterende kontorbygninger NBE formiddagsmøde d. 13. september 2016 Thomas Fænø Mondrup Green Building Council Denmark Agenda Generelt om Green Building Council Denmark (DK-GBC) DGNB for eksisterende

Læs mere

Byggeriets Evaluerings Center

Byggeriets Evaluerings Center Byggeriets Evaluerings Center Simon Mortensen Temamøde Vand i byer den 26. maj 2010, Bygholm Horsens www.byggeevaluering.dk Byggeriets Evaluerings Center Erhvervsdrivende fond Stiftet i 2002 af den danske

Læs mere

»DGNB-certificering og hospitalsbyggeri

»DGNB-certificering og hospitalsbyggeri »DGNB-certificering og hospitalsbyggeri Maj Agerbæk Jakobsen Seniorkonsulent DGNB Auditor, LEED Green Associate, BREEAM International Assessor og BREEAM Nor Revisor »Agenda 1. Hvorfor bæredygtighed 2.

Læs mere

MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT

MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT LÆSEVEJLEDNING Lejerbos bæredygtige boliger er beskrevet i tre dokumenter, som samlet tegner Lejerbos koncept for almene bæredygtige boliger. Visionsdokumentet beskriver den

Læs mere

Hvad omfatter en DGNB-certificering? DGNB-konsulent Tine Steen Larsen, UCN act2learn TEKNOLOGI. De digitale dage, UCN 11.04.2013. Hvem er jeg?

Hvad omfatter en DGNB-certificering? DGNB-konsulent Tine Steen Larsen, UCN act2learn TEKNOLOGI. De digitale dage, UCN 11.04.2013. Hvem er jeg? Hvad omfatter en DGNB-certificering? DGNB-konsulent Tine Steen Larsen, UCN act2learn TEKNOLOGI De digitale dage, UCN 11.04.2013 Hvem er jeg? Uddannelse DGNB konsulent, Green Building Council Denmark Certificeret

Læs mere

Naturlig ventilation kan bidrage med over 76 DGNB point

Naturlig ventilation kan bidrage med over 76 DGNB point Naturlig ventilation kan bidrage med over 76 DGNB point DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) er en frivillig certificeringsordning for bæredygtigt byggeri, som bl.a. anvendes i Tyskland

Læs mere

Edo-design for the construktion industry

Edo-design for the construktion industry Edo-design for the construktion industry En offentlig bygherres krav om bæredygtighedscertificering Kontorchef Niels Sloth 2 Overskrifter Region Nordjylland som virksomhed Region Nordjylland som KlimaRegion

Læs mere

Passivhus Nordvest Fyraftensmøde 20.11.2014. Rådgiverens arbejde i praksis med bæredygtighed og herunder certificeringsordninger (DGNB)

Passivhus Nordvest Fyraftensmøde 20.11.2014. Rådgiverens arbejde i praksis med bæredygtighed og herunder certificeringsordninger (DGNB) Passivhus Nordvest Fyraftensmøde 20.11.2014 Rådgiverens arbejde i praksis med bæredygtighed og herunder certificeringsordninger (DGNB) Introduktion Indlægsholder Jørgen Lange Teknikumingeniør 1987, Byggeri,

Læs mere

DNV Gødstrup. Bilag 10.11 Miljøplan

DNV Gødstrup. Bilag 10.11 Miljøplan DNV Gødstrup Bilag 10.11 Miljøplan Dokumentnummer: DNV C BP 08 Bilag 10_11 til Byggeprogram Projekt: H10159 Rev. Dato Tekst Firma Udarbejdet Kontrolleret Godkendt 29.06.2012 Byggeprogram etape 1 HLH PWA

Læs mere

De første erfaringer med den nye danske standard DGNB

De første erfaringer med den nye danske standard DGNB De første erfaringer med den nye danske standard DGNB En offentlig bygherre investerer i fremtiden Lars Lundsgaard 2 Region Nordjylland som virksomhed Region Nordjylland som KlimaRegion Drift af bygninger

Læs mere

PensionDanmark Ejendomme

PensionDanmark Ejendomme PensionDanmark Ejendomme Investor som driver på bæredygtigt byggeri 6. september 2016 Oversigt Samlet porteføljeværdi på ca. 14 mia. OVERSIGT 1 2 3 4 Erhverv Retail Boliger OPP Retail 16,6% SEGMENTER Hoteller

Læs mere

BYGGEBRANCHEN KAN BLIVE BÆREDYGTIGERE

BYGGEBRANCHEN KAN BLIVE BÆREDYGTIGERE BYGGEBRANCH AN BLIVE BÆREDYGTIGERE Green Building Council Denmark Frederiksborggade 22, 1.tv. 1360 øbenhavn info@dk-gbc.dk www.dk-gbc.dk Byggebranchen kan komme meget længere ad den bæredygtige vej Danmark

Læs mere

NOV 2015 / HANS ANDERSEN

NOV 2015 / HANS ANDERSEN E N E R G I B E S P A R E L S E R E N E R G I R E N O V E R I N G A F B Y G N I N G E R, D G N B? M O N E Y F O R N O T H I N G A N D C H I C K S F O R F R E E NOV 2015 / HANS ANDERSEN A G E N D A 1. KORT

Læs mere

Gladsaxe Company House Danmarks første DGNB-guldcertificerede kontorhus

Gladsaxe Company House Danmarks første DGNB-guldcertificerede kontorhus Gladsaxe Company House Danmarks første DGNB-guldcertificerede kontorhus Byggesocietetets Sundhedsudvalg, 26.08.15 Vibeke Grupe Larsen Områdechef Bæredygtighed, NCC Construction 8/27/2015 NCC Construction,

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. v. Mette Qvist DK-GBC Comwell, 20. september 2018

Bæredygtigt byggeri. v. Mette Qvist DK-GBC Comwell, 20. september 2018 Bæredygtigt byggeri v. Mette Qvist DK-GBC Comwell, 20. september 2018 1921 1992 Bæredygtigt byggeri fornyelse eller gamle dyder? State of Green 3 Sort dansk virkelighed Kort tidshorisont er standard Frivillige

Læs mere

Evalueringsrapport af bæredygtigheds-kursus

Evalueringsrapport af bæredygtigheds-kursus Evalueringsrapport af bæredygtigheds-kursus INDHOLDSFORTEGNELSE Kursusindhold side 3 Baggrund og formål side 3 Forløb side 3 Deltagere side 3 Evaluering side 4 Udbytte side 4 Konklusion og anbefaling side

Læs mere

Troldtekt i det DGNB - certificerede byggeri. Sådan bidrager Troldtekt til certificering af bæredygtige bygninger

Troldtekt i det DGNB - certificerede byggeri. Sådan bidrager Troldtekt til certificering af bæredygtige bygninger Troldtekt i det DGNB - certificerede byggeri Sådan bidrager Troldtekt til certificering af bæredygtige bygninger Bæredygtigt byggeri på formel En DGNB-certificering dokumenterer bredt, hvor bæredygtig

Læs mere

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri VELFAC i DGNB-certificeret byggeri Vælg VELFAC til bæredygtigt byggeri Bæredygtigt byggeri starter i forberedelserne og med et godt samarbejde. Som mønstervirksomhed er det en del af vores værdier og naturligt

Læs mere

Er Danmark i verdenseliten indenfor bæredygtigt byggeri?

Er Danmark i verdenseliten indenfor bæredygtigt byggeri? Er Danmark i verdenseliten indenfor bæredygtigt byggeri? Lidt om mig.. Simon Stig-Gylling Miljø- og Bæredygtighedskonsulent i Dansk Byggeri Ansat i DB siden 2011 Jeg arbejder med: - Cirkulær økonomi -

Læs mere

Get Up, Green Up COWI

Get Up, Green Up COWI Get Up, Green Up COWI Hvorfor DK-GBC og DGNB? Mette Qvist, Green Building Council Denmark Byggeri og miljø Byggesektoren er vigtig for miljø og ressourcer 42% energiforbrug i Europa 35% drivhusgas i

Læs mere

PensionDanmark Ejendomme

PensionDanmark Ejendomme PensionDanmark Ejendomme En plan for vækst Investering 10. november 2016 PensionDanmark Ejendomme PensionDanmark kort fortalt Hvad betyder det for vore investeringer? 681.000 medlemmer - heraf 368.300

Læs mere

Energirenovering af erhvervsbyggeri Trends og muligheder for renovering af erhvervsbyggeri. Fællesskab mellem Rockwool, DONG Energy og COWI

Energirenovering af erhvervsbyggeri Trends og muligheder for renovering af erhvervsbyggeri. Fællesskab mellem Rockwool, DONG Energy og COWI Energirenovering af erhvervsbyggeri Trends og muligheder for renovering af erhvervsbyggeri Fællesskab mellem Rockwool, DONG Energy og COWI Agenda: Præsentation af samarbejdsparter Hvorfor renovere? Eksempler

Læs mere

BÆREDYGTIG ARKITEKTUR 28 medarbejder Afdelinger i Hjørring, Aalborg, København, Oslo, Warszawa

BÆREDYGTIG ARKITEKTUR 28 medarbejder Afdelinger i Hjørring, Aalborg, København, Oslo, Warszawa BÆREDYGTIG ARKITEKTUR 28 medarbejder Afdelinger i Hjørring, Aalborg, København, Oslo, Warszawa ARKITEKTUR VORES TILGANG ENERGIOPTIMERING BÆREDYGTIGHED MILJØMÆSSIG KVALITET påvirkning på natur, miljø, klima

Læs mere

Green Building Council Medlemsmøde Onsdag den 25. juni 2014. Mette Qvist, Direktør, Green Building Council

Green Building Council Medlemsmøde Onsdag den 25. juni 2014. Mette Qvist, Direktør, Green Building Council Green Building Council Medlemsmøde Onsdag den 25. juni 2014 Mette Qvist, Direktør, Green Building Council Agenda Kort præsentation (alle) Introduktion (Mette) DGNB Etageejendomme og rækkehuse (Lau) Kort

Læs mere

Green Building Council Denmark. DGNB Danmark erfaringer og fremtid v. Mette Qvist

Green Building Council Denmark. DGNB Danmark erfaringer og fremtid v. Mette Qvist Green Building Council Denmark DGNB Danmark erfaringer og fremtid v. Mette Qvist Måling af bæredygtighed Hvordan? Ønske om en dansk tilgang International respekt Afprøvning af 4 bæredygtighedscertificeringsordninger

Læs mere

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri VELFAC i DGNB-certificeret byggeri Vælg VELFAC til bæredygtigt byggeri Bæredygtigt byggeri starter i forberedelserne og med et godt samarbejde. Som mønstervirksomhed er det en del af vores værdier og naturligt

Læs mere

Bæredygtighedscertificering Baggrund og Status

Bæredygtighedscertificering Baggrund og Status Statens Byggeforskningsinstitut Energi og Miljø Bæredygtighedscertificering Baggrund og Status Dansk Byggeri 16. juni 2010 Søren Aggerholm Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Energi og miljø Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

40354 Bæredygtigt byggeri byggematerialers livscyklus

40354 Bæredygtigt byggeri byggematerialers livscyklus 1 40354 Bæredygtigt byggeri byggematerialers livscyklus Undervisningsministeriet. December. Materialet er udviklet af i samarbejde med HåndværkerAkademiet ved EUC Nord. Undervisningsmaterialer kan være

Læs mere

Bæredygtighed og certificering. v. Mette Qvist DK-GBC IDA, 12. november 2018

Bæredygtighed og certificering. v. Mette Qvist DK-GBC IDA, 12. november 2018 Bæredygtighed og certificering v. Mette Qvist DK-GBC IDA, 12. november 2018 Klima aftalen fra Paris 2015 at holde den globale temperatur et godt stykke under 2 grader, gerne under 1,5 grader hvis muligt

Læs mere

Nikolaj Hertel Adm. dir. NCC Property Development A/S. Formand for bestyrelsen i Green Building Council Denmark

Nikolaj Hertel Adm. dir. NCC Property Development A/S. Formand for bestyrelsen i Green Building Council Denmark Nikolaj Hertel Adm. dir. NCC Property Development A/S Formand for bestyrelsen i Green Building Council Denmark Opsummering Certificerede bygninger opnår højere leje Certificerede bygninger har højere udlejningsgrad

Læs mere

Ecophons akustikløsninger som en del af Green Building Certification Systems

Ecophons akustikløsninger som en del af Green Building Certification Systems Ecophons akustikløsninger som en del af Green Building Certification Systems - vores bidrag til DGNB s certificeringssystem - Hvad er Green Building Certification Systems? Bygninger står for op til 40

Læs mere

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri sådan kommer du godt i gang FÅ DE BEDSTE RESULTATER TIL TIDEN Har du lyst til at: At forbedre dine faglige kompetencer? Mindske fejl og

Læs mere

»DGNB-certificering af EAL Odense - Erfaringer. Jens Rolin

»DGNB-certificering af EAL Odense - Erfaringer. Jens Rolin »DGNB-certificering af EAL Odense - Erfaringer Jens Rolin 2016-09-30 Agenda 1. Præsentation 2. Status 3. Tanker og indledende planlægning af DGNB certificering 4. Dokumentation af delkriterie 5. Erfaringer

Læs mere

På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad

På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad 04. september 2014 Niels-Arne Jensen // Københavns Ejendomme 1 Københavns Ejendomme Københavns Kommunes ejendomsenhed 849 ejendomme + lejemål, i alt

Læs mere

Energirenovering. Videncenter for energibesparelser i bygninger. 27. november 2015. NCC præsentation Videncenter for energibesparelser i bygninger

Energirenovering. Videncenter for energibesparelser i bygninger. 27. november 2015. NCC præsentation Videncenter for energibesparelser i bygninger NCC NCC Construction Energirenovering Danmark A/S Energirenovering NCC præsentation Videncenter for energibesparelser i bygninger Videncenter for energibesparelser i bygninger 27. november 2015 27. november

Læs mere

Miljøvaredeklarationer - EPD

Miljøvaredeklarationer - EPD Miljøvaredeklarationer - EPD Henrik Fred Larsen Seniorkonsulent EPD Danmark Teknologisk Institut Indhold Hvad er en EPD og hvad bliver den brugt til? Hvor kommer krav til EPD er fra? Hvordan laves en EPD?

Læs mere

Arbejdsindsats (og dermed behov for ændret risiko og honorar) Opfølgning, byggeledelse, tilsyn

Arbejdsindsats (og dermed behov for ændret risiko og honorar) Opfølgning, byggeledelse, tilsyn Forbedret integration: - Totaløkonomi, LCC - Performance, energi, ressourcer, LCA - Funktionalitet, indeklima Arbejdsindsats (og dermed behov for ændret risiko og honorar) DESIGNPROCES BYGGEPROCES DRIFT

Læs mere

BÆREDYGTIGE BYGGERIER

BÆREDYGTIGE BYGGERIER Billede BÆREDYGTIGE BYGGERIER Temasession på TR-Forum 2019 INVESTERINGER I EJENDOMME 22 MIA. KR. 1,4 MIO. M 2 RETAIL ERHVERV BOLIGER HOTEL OPP HVAD INVESTERER VI I? SEGMENTER KRITERIER 1 Kontor- og hotelejendomme

Læs mere

1. Velkomst ved Alice Andersen, COWI

1. Velkomst ved Alice Andersen, COWI Get Up, Green Up 1. Velkomst ved Alice Andersen, COWI 2. Introduktion til DGNB og den økonomiske vægtning. Hvad er DGNB, og hvordan bygger DGNB ovenpå dansk byggeris traditioner? Ved associeret partner

Læs mere

Udbud og bæredygtigt offentligt byggeri

Udbud og bæredygtigt offentligt byggeri Udbud og bæredygtigt offentligt byggeri AaK Bygninger stiller krav til bæredygtighed i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune AaK Udvikling Befolkningsudviklingen 2016-2028 stiger

Læs mere

NBE INSPIRATIONSMØDE BÆREDYGTIG ARKITEKTUR I PRAKSIS DANMARKS 1. PASSIVHUS ÆLDRECENTER/ SVANELUNDSNBAKKEN ARKITEKTURPRIS 2013

NBE INSPIRATIONSMØDE BÆREDYGTIG ARKITEKTUR I PRAKSIS DANMARKS 1. PASSIVHUS ÆLDRECENTER/ SVANELUNDSNBAKKEN ARKITEKTURPRIS 2013 NBE INSPIRATIONSMØDE BÆREDYGTIG ARKITEKTUR I PRAKSIS 01.03.2018 PASSIVHUS BØRNEHAVE/ OSLO DANMARKS 1. PASSIVHUS ÆLDRECENTER/ SVANELUNDSNBAKKEN ARKITEKTURPRIS 2013 PASSIVHUS BOLIGER PASSIVHUS TILBYGNING/

Læs mere

- BYGNINGERS ROLLE I DEN GRØNNE OMSTILLING

- BYGNINGERS ROLLE I DEN GRØNNE OMSTILLING ROADMAP - BYGNINGERS ROLLE I DEN GRØNNE OMSTILLING OM PUBLIKATIONEN Publikationen er en PIXI-udgave af en rapport udarbejdet i projektet Roadmap 2030: Bygningers rolle i den grønne omstilling, støttet

Læs mere

Krav til vinduer, glas og facader i fremtidens bæredygtige byggeri

Krav til vinduer, glas og facader i fremtidens bæredygtige byggeri Krav til vinduer, glas og facader i fremtidens bæredygtige byggeri Nationale og internationale standarder og trends Dokumentation af bæredygtighed TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER BYGGECENTRUM, D. 11/11-2013

Læs mere

Bæredygtighed og byggematerialer. V. Lau Raffnsøe, Teknisk Direktør

Bæredygtighed og byggematerialer. V. Lau Raffnsøe, Teknisk Direktør Bæredygtighed og byggematerialer V. Lau Raffnsøe, Teknisk Direktør Green Building Council Denmark Stiftet i 2010, non-profit medlemsorganisation 290+ medlemmer fra hele den danske bygge- og ejendomsbranche

Læs mere

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen Teknologisk Institut, Beton

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen Teknologisk Institut, Beton Beton og bæredygtighed Gitte Normann Munch-Petersen Teknologisk Institut, Beton Oversigt Agenda Beton Grøn beton Bæredygtighed Bæredygtig beton Oversigt Beton Danmark 8,0 mio. tons - eller 3,5 mio. m 3

Læs mere

Arbejdsmiljø og bygherreansvar. AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune

Arbejdsmiljø og bygherreansvar. AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune Arbejdsmiljø og bygherreansvar AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune Bygherrefunktionen Sikre god bygherreskik på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

AktivHus evaluering Byg og Bo 2017

AktivHus evaluering Byg og Bo 2017 Arkitema Architects AktivHus evaluering Byg og Bo 2017 Evalureing af Møddebro Parkvej 8, 8355 Solbjerg Amdi Schjødt Worm 31-01-2017 Contents Introduktion... 2 Beskrivelse... 2 Konklusion... 2 Resultater...

Læs mere

Ecophons akustikløsninger som en del af Green Building Certification Systems

Ecophons akustikløsninger som en del af Green Building Certification Systems Ecophons akustikløsninger som en del af Green Building Certification Systems - vores bidrag til HQE s certificeringssystem - Hvad er Green Building Certification Systems? Bygninger står for op til 40 %

Læs mere

INTRO TIL VEJLEDNINGSINDSATS PÅ BÆREDYGTIGHEDSOMRÅDET LCA OG LCC VÆRKTØJER

INTRO TIL VEJLEDNINGSINDSATS PÅ BÆREDYGTIGHEDSOMRÅDET LCA OG LCC VÆRKTØJER INTRO TIL VEJLEDNINGSINDSATS PÅ BÆREDYGTIGHEDSOMRÅDET LCA OG LCC VÆRKTØJER HARPA BIRGISDOTTIR, SENIORFORSKER, SBI Byggepolitisk strategi initiativ 31 Bæredygtighedspakke med en række vejledninger til opførelse

Læs mere

Buddingevej Et DGNB Byggeri

Buddingevej Et DGNB Byggeri Buddingevej 272 - Et DGNB Byggeri Kort om mig Peter Hesselholt MOE A/S Byggeri og Design Kompetencechef Bæredygtighed DGNB Auditor og BREEAM Assessor Ansvarlig for DGNB certificering af Buddingevej 272

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere

Byggeri med et formål. Bæredygtigt byggeri.

Byggeri med et formål. Bæredygtigt byggeri. Byggeri med et formål. Bæredygtigt byggeri. Civica har i Årslev opført 40 bæredygtige almene familieboliger. Afdelingen Lensmarken er Civicas første og Fyns første - boligbyggeri, hvor man i hele projektets

Læs mere

BÆREDYGTIGHED I PRAKSIS EN FÆLLES UDFORDRING. Økonomi og Ejendomme Roskilde Kommune

BÆREDYGTIGHED I PRAKSIS EN FÆLLES UDFORDRING. Økonomi og Ejendomme Roskilde Kommune BÆREDYGTIGHED I PRAKSIS EN FÆLLES UDFORDRING Økonomi og Ejendomme Roskilde Kommune Unge i Roskilde strejker for klimaet De unge mener, at de voksne snakker uden at gøre noget, og de er bange for, at der

Læs mere

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen / Claus V Nielsen Teknologisk Institut, Beton / Rambøll

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen / Claus V Nielsen Teknologisk Institut, Beton / Rambøll Beton og bæredygtighed Gitte Normann Munch-Petersen / Claus V Nielsen Teknologisk Institut, Beton / Rambøll Betonworkshop 27. oktober 2017 Oversigt Agenda Beton og miljøpåvirkninger Grøn beton Bæredygtighed

Læs mere

RENOVERING AF RÆKKEHUS. Amdi Worm Teknologisk Institut ACTIVE HOUSE EVALUERING

RENOVERING AF RÆKKEHUS. Amdi Worm Teknologisk Institut ACTIVE HOUSE EVALUERING RENOVERING AF RÆKKEHUS ACTIVE HOUSE Amdi Worm Teknologisk Institut EVALUERING 0 Indholdsfortegnelse Active House radar, evaluering... 2 Introduktion... 2 Radar resultater... 2 Beskrivelse af rækkehuset

Læs mere

Udbud af bæredygtigt byggeri en inspirationsfolder

Udbud af bæredygtigt byggeri en inspirationsfolder Udbud af bæredygtigt byggeri en inspirationsfolder Udbud af bæredygtigt byggeri en inspirationsfolder 1. udgave, 2015 Udgiver InnoBYG v/teknologisk Institut Gregersensvej 4, 2630 Taastrup + 45 72 20 29

Læs mere

Totaløkonomi og certificeringsordninger

Totaløkonomi og certificeringsordninger Totaløkonomi og certificeringsordninger Kim Haugbølle Aalborg Universitet InnoBYG, AAU-CPH, 30. januar 2013 khh@sbi.aau.dk Disposition Introduktion Principper Certificeringsordninger DGNB Opsamling 2 Introduktion

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

BÆREDYGTIGT BYGGERI. Oplæg ved BIM Århus den 5. februar 2014

BÆREDYGTIGT BYGGERI. Oplæg ved BIM Århus den 5. februar 2014 BÆREDYGTIGT BYGGERI Oplæg ved BIM Århus den 5. februar 2014 AGENDA BæredygDgt byggeri kort fortalt BæredygDghedscerDficeringer Omfanget af krav Lavenergibyggeri vs. bæredygdgt byggeri Behov for proces

Læs mere

Notat. Ejendomsstrategi - Sådan udvikler og driver Albertslund de kommunale ejendomme

Notat. Ejendomsstrategi - Sådan udvikler og driver Albertslund de kommunale ejendomme Notat Ejendomsstrategi - Sådan udvikler og driver Albertslund de kommunale ejendomme De kommunale ejendomme danner rammen om en stor del af de aktiviteter, som Albertslund leverer til sine borgere. Albertslund

Læs mere

Nye uddannelsestilbud i Bæredygtigt Byggeri

Nye uddannelsestilbud i Bæredygtigt Byggeri Nye uddannelsestilbud i Bæredygtigt Byggeri AMU kurserne vil blive afholdt vinter 2012/2013 Ingeniør- og akademikurserne vil blive afholdt i foråret 2013 Projekt Opkvalificering af region Sjælland til

Læs mere

Bæredygtigt byggeri vinder frem både i Danmark og Europa. Nu kan du som leverandør være på forkant

Bæredygtigt byggeri vinder frem både i Danmark og Europa. Nu kan du som leverandør være på forkant Bæredygtigt byggeri vinder frem både i Danmark og Europa Nu kan du som leverandør være på forkant ByggeBasen har åbnet mulighed for, at du som leverandør har mulighed for at samle dokumentationen for dine

Læs mere

SOLCELLER OG GRØNNE CERTIFICERINGER I DANSK BYGGERI

SOLCELLER OG GRØNNE CERTIFICERINGER I DANSK BYGGERI SOLCELLER OG GRØNNE CERTIFICERINGER I DANSK BYGGERI Et byggeris værdi og omdømme kan øges via en grøn certificering Denne pjece gennemgår hvordan solceller kan bidrage til at opnå relevante certificeringer

Læs mere

Dokumentation af bæredygtighed

Dokumentation af bæredygtighed Dokumentation af bæredygtighed -Krav til miljødokumentation for byggematerialer Netværksmøde Dome of Visions i Århus d. 6. december 2016 Anja S. Brogaard, Dancert Lead Auditor og faglig leder ved Center

Læs mere

Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle

Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle Hvordan skal cirkulær økonomi tænkes ind i et byggeri? v/anke Oberender, Centerleder for Videncenter for

Læs mere

Mangler forsidebillede (baggrund) Hvad er energi- og miljørigtigt byggeri?

Mangler forsidebillede (baggrund) Hvad er energi- og miljørigtigt byggeri? Mangler forsidebillede (baggrund) Hvad er energi- og miljørigtigt byggeri? Selvbyggede halmhuse med muldtoiletter i økologiske kollektiver? Grimme bygninger som er alt for dyre at bygge!? Selvbyggede

Læs mere

DGNB det nye projektstyringsværktøj Bæredygtighedsseminar den 8. september 2015

DGNB det nye projektstyringsværktøj Bæredygtighedsseminar den 8. september 2015 DGNB det nye projektstyringsværktøj Bæredygtighedsseminar den 8. september 2015 NCC Property Development Hvordan DGNB anvendes som en investering v/marius Møller, adm. direktør 2015-09-08 NCC Property

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg. Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation

Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg. Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation Hvordan ser CTS virkeligheden ud i Danmark. Der er i dag rigtig mange eksisterende CTS

Læs mere

Fra sund fornuft til god forretning. Realdania ErhvervsForum

Fra sund fornuft til god forretning. Realdania ErhvervsForum Fra sund fornuft til god forretning Realdania ErhvervsForum Den 9. november 2011 Aktivt ejerskab ATP Koncernen arbejder med samfundsansvar på flere niveauer Kunder og samfund Medarbejdere Miljø og klima

Læs mere

LEAN IN THE PUBLIC SECTOR - LIPS 2016 HVORFOR SPILDER VI TID OG PENGE?

LEAN IN THE PUBLIC SECTOR - LIPS 2016 HVORFOR SPILDER VI TID OG PENGE? LEAN IN THE PUBLIC SECTOR - LIPS 2016 HVORFOR SPILDER VI TID OG PENGE? H VA D K O M M E R D E R U D A F D E T? HVAD KOMMER DER UD AF DET? Skovbo og Bakkebo, Mariager Nybyggeri Udbudt med krav om Lean i

Læs mere

Company House 3, Skejby. Auditor: Frank Skov Jensen NCC Property Development. Stand-in: Nikolaj Hertel NCC Property Development

Company House 3, Skejby. Auditor: Frank Skov Jensen NCC Property Development. Stand-in: Nikolaj Hertel NCC Property Development Company House 3, Skejby Bygherre: C.W.Obel Ejendomme A/S Kim Freilev Auditor: Frank Skov Jensen NCC Property Development Stand-in: Nikolaj Hertel NCC Property Development Company House Skejby 100 90 80

Læs mere

Fokuspunkter for Lokale og Anlægsfondens vurdering

Fokuspunkter for Lokale og Anlægsfondens vurdering Fokuspunkter for Lokale og Anlægsfondens vurdering Ansøgningsproces Forhåndsvurdering Ved forhåndsvurdering af projektet skal der indsendes en række dokumenter for henholdsvis byggeprojekter og anlægsprojekter

Læs mere

Arkitektskolen Aarhus Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet

Arkitektskolen Aarhus Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Arkitektskolen Aarhus Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Udvikle et værktøj til at vurdere styrker og svagheder i en bygnings boværdi 9 BYBILLEDET 8 ÆLDRE-

Læs mere

DGNB Konsulentuddannelse

DGNB Konsulentuddannelse DGNB Konsulentuddannelse En uddannelse som konsulent i DGNB system Denmark giver dig en indgående forståelse for DGNB certificeringssystemet og for, hvordan du kan bruge systemet som en guide til at komme

Læs mere

MiljøForum Fyn tilbyder projektspecifikke materiale-databaser og der ydes støtte til tilpasning og intro til byggeriets parter.

MiljøForum Fyn tilbyder projektspecifikke materiale-databaser og der ydes støtte til tilpasning og intro til byggeriets parter. Manual til bæredygtighedshensyn og miljøredegørelser i byggeri Denne manual er MiljøForum Fyn-Byggeri s minimumskrav til indhold af en miljøredegørelse som forudsætning for diploméring af bygherrens og

Læs mere

KOMFORT HUSENE. - projektet og designprocesser. Camilla Brunsgaard cb@civil.aau.dk Projekttitel: Passivhuskoncepter i Danmark

KOMFORT HUSENE. - projektet og designprocesser. Camilla Brunsgaard cb@civil.aau.dk Projekttitel: Passivhuskoncepter i Danmark KOMFORT HUSENE - projektet og designprocesser Camilla Brunsgaard cb@civil.aau.dk Projekttitel: Passivhuskoncepter i Danmark Vejleder: Per Heiselberg, AAU Bi-vejledere: Mary-Ann Knudstrup, AAU og Søren

Læs mere

DABYFO Byggesymposie 2013 Aalborg Kongres- og Kulturcenter BÆREDYGTIGHED. John Sommer, salgsdirektør 12. november mth.dk

DABYFO Byggesymposie 2013 Aalborg Kongres- og Kulturcenter BÆREDYGTIGHED. John Sommer, salgsdirektør 12. november mth.dk DABYFO Byggesymposie 2013 Aalborg Kongres- og Kulturcenter BÆREDYGTIGHED John Sommer, salgsdirektør 12. november 2013 1 mth.dk 29. november 2013 Agenda 1. Bæredygtighed definition, systemer fordele mv.

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Bæredygtighed og Facilities Management

Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed er tophistorier i mange medier, og mange virksomheder og kommuner bruger mange penge på at blive bæredygtige Men hvad er bæredygtighed er når det omhandler

Læs mere

Professionel bygherrerådgivning gør hele forskellen

Professionel bygherrerådgivning gør hele forskellen Professionel bygherrerådgivning gør hele forskellen Hos OBH-Gruppen findes intet standard produkt, da vores grundlæggende præmis er at kunne tilbyde 360 rådgivning med bygherren i fokus. Vi er bygherrens

Læs mere

Mini-guide til DGNB. Certificering af bæredygtigt kontorbyggeri i Danmark

Mini-guide til DGNB. Certificering af bæredygtigt kontorbyggeri i Danmark Mini-guide til DGNB Certificering af bæredygtigt kontorbyggeri i Danmark 3 Introduktion Green Building Council Denmark (DK-GBC) er en nonprofit organisation, der arbejder for at udbrede bæredygtighed i

Læs mere

Evaluering af bæredygtige danske byggerier til best practise

Evaluering af bæredygtige danske byggerier til best practise Evaluering af bæredygtige danske byggerier til best practise Sæby Strand bebyggelsen under Frederikshavn Boligforening vandt i 2014 NBO Boligprisen, der har en vision om økonomisk, økologisk og socialt

Læs mere

Troldtekt A/S. Bæredygtigt byggeri og DGNB, Aalborg 08.12.2014

Troldtekt A/S. Bæredygtigt byggeri og DGNB, Aalborg 08.12.2014 Troldtekt A/S Bæredygtigt byggeri og DGNB, Aalborg 08.12.2014 Fra bøvl til forretningsmulighed v. marketing- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen Troldtekt A/S Stiftet som handelsselskab i Århus

Læs mere

DET BÆREDYGTIGE DOMICIL LEJERENS FREMTIDIGE KVALITETSSIKRING

DET BÆREDYGTIGE DOMICIL LEJERENS FREMTIDIGE KVALITETSSIKRING DET BÆREDYGTIGE DOMICIL LEJERENS FREMTIDIGE KVALITETSSIKRING JJW ARKITEKTER A/S Arkitektfirma etableret i 1986. I dag ca. 80 medarbejdere. Omsætning på ca. 60 mio.kr. årligt. Forretningsområder: Erhverv

Læs mere

Bæredygtighed Viden til tiden

Bæredygtighed Viden til tiden Bæredygtighed Viden til tiden Det bæredygtige byggeri Uanset hvilket abstraktionsniveau man fokuserer på, så kommer vi ikke uden om bæredygtighed. Hensynet til Moder Jord, til menneskene omkring os, til

Læs mere

Kortlægning af udvalgte cetificeringsmetoder forud for valg af tyske DGNB standard

Kortlægning af udvalgte cetificeringsmetoder forud for valg af tyske DGNB standard Kortlægning af udvalgte cetificeringsmetoder forud for valg af tyske DGNB standard Temadag i Københavns Kommune, 25.11.11 Lavenergistandarder og certificering af byggeri Vibeke Grupe Larsen VGLCPH / Viegand

Læs mere

DGNB Fokus på kommunalt byggeri og proces v. Mette Qvist, Green Building Council DK

DGNB Fokus på kommunalt byggeri og proces v. Mette Qvist, Green Building Council DK DGNB Fokus på kommunalt byggeri og proces v. Mette Qvist, Green Building Council DK Udfordring Energi effektiv Ressource effektiv Bæredygtig Byggesektoren vigtig for omstillingen Sociale aspekter Miljø

Læs mere

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Fremtidens byer 9. december 2009 Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Chefkonsulent Niels-Arne Jensen, Københavns Ejendomme KØBENHAVNS1 Agenda Københavns Ejendomme Klimaplan

Læs mere

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning)

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Marts 2019 AFTALE om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren Bilag 2 - Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren AlmenNet, Studeistrædet

Læs mere

GRØN VIDEN - DANSK KVALITET. Grønne løsninger har mange farver

GRØN VIDEN - DANSK KVALITET. Grønne løsninger har mange farver GRØN VIDEN - DANSK KVALITET Grønne løsninger har mange farver Cirkulær økonomi Hver dag arbejder vi hos Phønix Tag Materialer for at beskytte og forbedre miljøet til gavn for alle. Phønix Tag Materialers

Læs mere

Tilpasning af DGNB til dansk bygge- og miljølovgivning. Harpa Birgisdottir Seniorforsker, ph.d., Statens Byggeforskningsinstitut

Tilpasning af DGNB til dansk bygge- og miljølovgivning. Harpa Birgisdottir Seniorforsker, ph.d., Statens Byggeforskningsinstitut Tilpasning af DGNB til dansk bygge- og miljølovgivning Harpa Birgisdottir Seniorforsker, ph.d., Statens Byggeforskningsinstitut DGNB DGNB certificeringsordning lanceret i Tyskland i 2008 DGNB International

Læs mere

Bæredygtighed i energirenovering

Bæredygtighed i energirenovering Bæredygtighed i energirenovering 7. November 0 Præsenteret af: Henrik Poulin Teknologisk Institut Center for bæredygtigt byggeri sektioner Bæredygtighedsgruppen Certificering og kontrol Byggelaboratoriet

Læs mere