arbejdsplads ligger på et befærdet sted. Med

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "arbejdsplads ligger på et befærdet sted. Med"

Transkript

1 Tryghed mod terrortruslen. Danmark opleves generelt som et trygt samfund. Men når danskerne bevæger sig på steder med mange mennesker, falder følelsen af tryghed. Det viser en undersøgelse, som TrygFonden og Politiets Efterretningstjeneste (PET) fik gennemført i I 2012 lancerer PET derfor Projekt Omtanke, der skal øge trygheden og sikkerheden på befærdede steder. Din arbejdsplads ligger på et befærdet sted. Med en øget opmærksomhed på sikkerheden kan du hjælpe politiet med at forhindre kriminalitet og derved gøre borgerne mere trygge. Du kan være med til at styrke sikkerheden og skabe tryghed for de mennesker, der hver dag færdes i og omkring din arbejdsplads. Og det er vores erfaring, at du kan gøre en stor forskel, når bare du ved hvordan. Velkommen til Projekt Omtanke.

2 Det var en t-shirt-sælger med et vågent blik, der var med til at forhindre et terrorangreb på Times Square i New York den 1. maj Duane Jackson alarmerede politiet, da han så røg stige op fra en parkeret bil. Politiet fandt bomben og fik den menneskefyldte plads evakueret.

3 Terror er for mange en utænkelig hændelse i vores hverdag. Men vi må ikke lukke øjnene for, at et angreb kan finde sted i Danmark. Danskernes sikkerhed og tryghed på befærdede steder opstår i et samspil mellem politi, borgere og lokale arbejdspladser. Projekt Omtanke er en invitation til ledere i Danmark. Det vil gøre en stor forskel, hvis du ved, hvordan du skal reagere i en kritisk situation, så du kan give trygheden videre til ansatte og kunder. Hvem gør hvad hvis?

4 Sig til, hvis du pludselig ser noget, der er anderledes Trusler og terror er en opgave for politiet og PET. Men en løbende dialog med dig, der færdes de samme steder hver dag, kan være en effektiv hjælp i vores forebyggende arbejde. Du er ekspert i dit nærmiljø. Du følger hver dag den samme vej til arbejde, møder de samme mennesker og runder de samme hjørner. Denne fortrolighed med dine omgivelser er værdifuld for os. Hvis du møder noget, der afviger fra normalbilledet og forstyrrer dit blik, så kontakt dit lokale politi. Fortæl præcist, hvad du har set, og hvorfor det undrer dig. Og ring hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det er myndighedernes opgave at samle puslespillet: Din oplysning kan være præcis den brik, vi mangler, når vi skal forebygge terrortruslen mod Danmark.

5 Risikoen for at blive ramt af terror i Danmark er fortsat meget begrænset. Men vi kan omvendt ikke se bort fra, at der er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Kollektive transportmidler, hoteller, indkøbscentre og offentlige pladser kan være i terroris ternes fokus, da de er let tilgængelige mål, hvor mange mennesker er tæt samlet.

6 Tænk i tryghed De færreste af os ønsker at tænke på, at der er en alvorlig terrortrussel mod Danmark. Alligevel er vi nødt til at være klar, hvis det utænkelige sker. Det behøver hverken være svært eller dyrt at øge sikkerheden i og omkring din arbejdsplads. Men det er nødvendigt at tage stilling og give sikkerheden opmærksomhed. Du får konkret viden og praktiske tjeklister på kurset Projekt Omtanke. Sådan kan du gøre en forskel for sikkerheden Skab en sikkerhedskultur tal om, hvordan I håndterer hverdagens risici, f. eks. når det gælder brand, tyveri og it-kriminalitet. Træn dit personale lær dem at være opmærksomme på mistænkelige forhold og at rapportere, hvis de ser noget. Og lær dem, hvordan man håndterer en mulig trussel. Støv beredskabsplanerne af hvor står de, hvad står der i dem, hvor mange kender dem, og trænger de evt. til en opdatering eller en øvelse? Jeg kan godt lide at være forberedt. Vi har mange situationer i dagligdagen, hvor man skal handle rigtigt, når der sker noget, man ikke forventer. Og det har ofte vist sig at være godt med en plan B. Butikschef Tina Steffensen, Ecco, strøget Det ville være løgn at sige, at jeg ikke har tænkt over truslen fra terror. Specielt omkring klimatopmødet i Man kunne næsten ikke undgå at tænke, hvad nu hvis det sker? Hvad skulle man gøre anderledes end ved f. eks. en brandalarm? Butikschef Søren Berling Løj, Bog & Idé, Fields Man kan næsten ikke undgå at tænke på, at der kan ske et terrorangreb, når man arbejder på Strøget. Det ligger i underbevidstheden. Jeg synes, jeg mangler noget information om, hvad man kan og ikke kan gøre. Butikschef Annette Møller, Triumph, Strøget Investér i sikkerhed lær at håndtere forskellige trusler, tag forholdsregler, når du ansætter nye medarbejdere, og se på de fysiske sikkerhedsforanstaltninger, I har i og omkring virksomheden eller pladsen.

7 Se virkeligheden i øjnene Danmark har færre erfaringer med terrorangreb end visse andre europæiske lande. Men en række forpurrede angreb minder os med jævne mellemrum om, at det kan blive Danmark en dag. København og udforsket alternative bombemål, bl.a. Hovedbanegården. De undersøgte også muligheden for et attentat mod Jyllands-Postens kulturredaktør og tegneren Kurt Westergaard. Hotel Jørgensen. 2010, København I 2010 blev en person med tjetjenskbelgisk bagrund såret ved en eksplosion på et toilet på Hotel Jørgensen i det indre København. Den pågældende var ved at færdiggøre en bombe, da den eksploderede. Manden flygtede, men blev fundet kvæstet i H.C. Ørstedsparken nær hotellet. Gerningsmanden havde skjult bombemanualer, sprængstofopskrifter og opildnende militante videoer hos sin veninde i Belgien, og han var efter alt at dømme i færd med at fremstille en brevbombe, der skulle være rettet mod Jyllands-Posten. I maj 2011 blev han idømt 12 års fængsel. Hold øjnene åbne I dette tilfælde blev en erhvervsdrivende (hotelejeren) involveret ved et tilfælde. Sagen understreger behovet for at holde øjne og ører åbne for usædvanlig adfærd i dit nærmiljø. Headley-sagen. 2009, København og Aarhus I 2009 afslørede amerikansk politi to personer med amerikansk-pakistansk baggrund, der var i færd med at forberede et angreb mod Jyllands-Posten. De to mænd havde indhentet oplysninger om mål i Danmark. Den ene havde besøgt og filmet avisens kontorer i Aarhus og Hold øjnene åbne Den ene gerningsmand tog en række billeder som et led i fjendtlig rekognoscering. Hvis du observerer personer, der tager billeder af noget usædvanligt, så henvend dig til det lokale politi. Northwest Orient Airlines. 1985, København Den 22. juli 1985 eksploderede to bomber i København. Den første bombe sprang ved Northwest Orient Airlines danske kontor ved Vesterport i København kl Den anden bombe sprang kl ved den jødiske synagoge i Krystalgade. Man fandt også en taske med en tredje bombe, der ikke var sprængt. En person blev dræbt og 27 såret. En shiamuslimsk terrororganisation tog ansvaret for angrebet, og tre palæstinensere blev i 1989 idømt fængsel på livstid for angrebet. Hold øjnene åbne En ældre dame så kort før bomberne sprang en ung mand stille en taske fra sig uden for flyselskabet El Al. Hun bad ham tage den med sig. Han smed tasken i havnen, og ingen kom til skade. Det er vigtigt at være opmærksom på mistænkelig adfærd og underrette politiet.

8 Deltag i Projekt Omtanke Ligesom du ruster din arbejdsplads og dine ansatte til at håndtere brand, tyveri og hærværk, bør du også ruste dem til at forebygge trusler og andre sikkerheds risici. Projekt Omtanke er et halvdagskursus, der giver dig værktøjerne til at håndtere trusler mod sikkerheden. Vi åbner dine øjne for det, du bør lægge mærke til for at forhindre kriminelle handlinger, og vi lærer dig at gøre sikkerhedshensyn til en naturlig del af jeres hverdag. Du får også svar på vigtige spørgsmål, som f. eks: Hvordan kan du nedsætte risikoen for, at mennesker og bygninger lider skade? Hvem kan du arbejde sammen med for at løfte sikkerhedsopgaven? Hvordan håndterer du en farlig situation? Hvordan vender I hurtigst muligt tilbage til business as usual? Tag del i Projekt Omtanke og hjælp os med at holde Danmark sikkert og trygt.

9 Hvem gør hvad hvis? Alle har en opgave, når mennesker og værdier skal beskyttes. Men kender du din rolle, og ved du, hvad du skal gøre i tilfælde af terror? Projekt Omtanke er et kursus, der lærer dig, hvad du skal se efter, og hvordan du skal handle i en kritisk situation. Læs mere på pet.dk/projektomtanke TrygFonden arbejder for at skabe mere tryghed i Danmark inden for kerneområderne sikkerhed, sundhed og trivsel. Projekt Omtanke er en del af TrygFonden og PET s samarbejde om tryghed og terror i det offentlige rum. Politiets Efterretningstjeneste (PET) er Danmarks nationale sikkerheds- og efterretningstjeneste, der har som hovedopgave at modvirke og bekæmpe trusler mod friheden, demokratiet og sikkerheden i det danske samfund. PET s forebyggende arbejde tager sigte på at styrke samfundets robusthed.

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Gode kollegiale samtaler

Gode kollegiale samtaler TEMA Stress Værktøj 4 Der støtter og udvikler 1 Indhold Introduktion Formålene med dette værktøj Før I går i gang Hvordan kommer I i gang Processen trin for trin Redskab 1: Tre typer af samtaler Tre typer

Læs mere

TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER

TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Andreas og Thomas, der er kolleger kommer

Læs mere

rettigheder for personer med handicap

rettigheder for personer med handicap FN s KONVENTION OM rettigheder for personer med handicap PÅ LET DANSK FN s KONVENTION OM RETTIGHEDER FOR PERSONER MED HANDICAP PÅ LET DANSK Udgivet af: Socialministeriet, 2010 Bearbejdning af FN s konvention

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Konflikthåndtering på arbejdspladsen

Konflikthåndtering på arbejdspladsen Konflikthåndtering på arbejdspladsen En værktøjskasse om konflikthåndtering Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241

INDHOLDSFORTEGNELSE. Skriv selv: 1. Mit liv med alkohol... 238 2. Dagbog om at lære at drikke med måde... 241 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning............................................ 6 2. Læsevejledning......................................... 14 3. Min egen historie.......................................

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

an jeg snakke med kommunen

an jeg snakke med kommunen Stor succes med at lade 2 sprogede medarbejdere udføre forebyggende hjemmebesøg til borgere med anden etninsk baggrund end dansk - allerede ved 65 års alderen. Besøgene skaber synlige forandringer og åbner

Læs mere

Trusler og vold mod kommunalpolitikere - en vejledning

Trusler og vold mod kommunalpolitikere - en vejledning - en vejledning Marts 2006 Trusler og vold mod kommunalpolitikere - en vejledning Indholdsfortegnelse Forord... 3 Trusler og vold mod kommunalpolitikere i Danmark... 4 Hvordan skal du forholde dig før,

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

Når boligen bliver et HJeM

Når boligen bliver et HJeM fotos: bam/scanpix Når boligen bliver et HJeM Vores hjem er ikke blot vores bolig, den er en del af os selv og vores identitet. På godt og ondt for vi er ikke så gode til at acceptere forskellighed og

Læs mere

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet.

DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL. Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. DET ER OGSÅ FAGLIGHED AT REAGERE PÅ TVIVL Rettidig underretning hjælper hvert år tusindvis af børn og unge til et bedre liv i hjemmet. 1 1 RETTIDIG UNDERRETNING HJÆLPER BØRN OG UNGE TIL ET BEDRE LIV Er

Læs mere

bliv køreklar igen efter en voldsom oplevelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

bliv køreklar igen efter en voldsom oplevelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros bliv køreklar igen efter en voldsom oplevelse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Bliv køreklar igen - efter en voldsom oplevelse/hændelse Indhold Indledning.... 1 Hvad er en voldsom oplevelse/hændelse?...

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED

ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED En håndbog om hvordan man kan gøre noget ved det psykiske arbejdsmiljø Kolofon Udarbejdelsen af denne håndbog er medfinansieret af Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur,

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER VI SKAL HJÆLPE DEM, SÅ GODT VI KAN. DE ER BEBOERE LIGESOM ALLE ANDRE. CARSTEN, varmemester 2 NÅR EN BEBOER

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

DIGITAL DIALOG I SKOLEN

DIGITAL DIALOG I SKOLEN DIGITAL DIALOG I SKOLEN Værktøjer og inspiration til arbejdet med jeres skoles digitale trivsel Til forældre, elever, ansatte og ledelse Indhold 2 3 FORORD FRA ARBEJDSGRUPPEN 4 FAKTA OM BØRNS LIV PÅ NETTET

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen INDHOLD 1. Indledning 3 2. Hvad er mobning? 4 Tegn på mobning 4 3. Forebyg mobning 5 Gode råd til lederen om at forebygge mobning 5 Løs konflikter 5 Skab

Læs mere

Kom volden i forkøbet

Kom volden i forkøbet TEMA Vold Kom volden i forkøbet Inspiration til indsatsen på arbejdspladsen 2 Kom volden i forkøbet Faglig kvalitet i trygge rammer At kunne give borgere og kunder ordentlig service og kompetent sagsbehandling

Læs mere