Sådan bekæmper vi byrder. 20 forslag som gør det enklere at drive virksomhed i Danmark

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan bekæmper vi byrder. 20 forslag som gør det enklere at drive virksomhed i Danmark"

Transkript

1 + Sådan bekæmper vi byrder 20 forslag som gør det enklere at drive virksomhed i Danmark

2 Bøvl for milliarder En forbedret og gennemsigtig lovgivningsproces er et vigtigt skridt for at få styrket tilliden blandt borgere og virksomheder. DI har en vision om, at Danmark skal være det bedste land i verden at drive virksomhed i og ud fra. En simpel, effektiv og tilgængelig erhvervsregulering er et helt essentielt parameter for at opnå dette. Danske virksomheder bruger hvert år milliarder på at efterleve og dokumentere komplicerede regler og krav fra offentlige myndigheder. Det kan dreje sig om alt fra godkendelser og indberetninger til håndtering af danske særregler. En bedre erhvervsrettet lovgivning handler om at mindske tid og penge, som virksomhederne bruger på indberetninger og efterlevelse af kompliceret lovgivning tid og penge som kan bruges på at drive forretningen i stedet. Det handler om, at lovgivningen støtter op om en forbedret konkurrenceevne for danske virksomheder i stedet for at modarbejde den. Danmark har brug for regulering, der skaber et internationalt konkurrencedygtigt miljø for virksomhederne. Ellers risikerer vi, at det ender i tabt konkurrenceevne, tabte ordrer og dermed færre danske jobs og lavere velstand. Gode og ambitiøse tiltag har skabt resultater Skiftende regeringer har taget kampen op imod bøvl og byrder og det har givet resultater. Den hidtidige indsats har spillet på forskellige tangenter og har sigtet mod at fjerne overflødige og byrdefulde krav i eksisterende regulering, sikre en effektiv implementering af EU-regler og styrke digitaliseringen. Der er gennemført mange gode og ambitiøse tiltag. Senest i rækken er regeringens nyligt lancerede byrdeudspil Mindre bureaukrati mere vækst, som frem mod 2020 skal lette byrder og bøvl for virksomhederne med i alt 2,6 mia. kr. fordelt på 42 initiativer. Politisk samarbejde over midten Regeringens byrdeudspil indeholder mange positive forslag, heriblandt flere som DI længe har arbejdet for, og mange af forslagene kan sættes i værk med det samme. Samtidig er der en lang række forslag til i alt cirka 1,3 mia. kr., som skal forhandles på Christiansborg. Men vi skal langt videre end det. Frem mod 2025 skal vi have sænket byrderne for dansk erhvervslivfor i alt 6 mia. kr. Der er derfor behov for at fortsætte det brede samarbejde på tværs af de politiske partier om at lette byrderne for erhvervslivet. Det kræver en åben tilgang til, hvordan Danmark kan sikre en effektiv og gennemsigtig lovgivningsproces. En åben tilgang, der tager hele den politiske proces i betragtning - fra initiativfasen, hvor et lovforslag fødes, over til de politiske forhandlinger, videre til det lovforberedende arbejde og hen til implementering og et eventuelt efterfølgende tilsyn. Med dette katalog foreslår DI en samlet pakke for en fornyet og forstærket indsats for bedre regulering. En indsats som ser ud over de eksisterende initiativer. En indsats, som sætter ind før, under og efter lovgivningen bliver til.

3 20 konkrete anbefalinger Kataloget indeholder 20 konkrete forslag til, hvordan politikerne og embedsværket kan skabe en bedre regulering, som kan sikre en endnu højere kvalitet i lovarbejdet. Anbefalingerne kan stå enkeltvist eller som et samlet hele. Det første afsnit lægger ud med at foreslå en samlet indsats for arbejdet med enklere regler i Danmark. Derefter følger fire afsnit, der hver især laver nedslag i lovgivningsprocessen. Slutteligt følger et tværgående afsnit om digitalisering. EU-lovgivningen fylder stadig mere i dansk ret. Derfor er det også vigtigt med et konstant fokus på enklere regler og processer i EU. I kataloget fokuserer DI alene på nationale initiativer, som danske politikere og embedsmænd kan ændre her og nu. Men det er vigtigt, at danske politikere og embedsmænd bliver ved med at forme og tage ejerskab over kommende lovgivning fra EU. Der er naturligvis også processer, der kan forbedres i EU. DI har derfor i regi af Implementeringsrådet afleveret en række anbefalinger om bedre regulering til en kommende Europa-Kommission.

4 En samlet indsats for enklere regler Den danske indsats for enklere regler foregår i dag i to parallelle spor med Virksomhedsforum for Enklere Regler (2012) og Implementeringsrådet (2015) som de primære instanser, hvor forslag til forenkling fremsættes og behandles. Disse to fora har hvert sit sekretariat i henholdsvis Erhvervsstyrelsen og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. I begge fora sidder en bred kreds af interessenter fra erhvervsorganisationer, arbejdstagerorganisationer, forbrugerorganisationer, eksperter og virksomheder, som står bag udformningen af konkrete forslag, som regeringen er forpligtet til at respondere på efter et følg-eller-forklar princip. Implementeringsrådet har efter tre års virke etableret sig som et centralt organ med fokus på EU-regler. Arbejdet har haft stor værdi - særligt når det gælder interessenters mulighed for at komme med input til regeringens tidlige interessevaretagelse i Bruxelles. Virksomhedsforum er ligeledes veletableret, og sammenlagt har de to fora produceret mere end 800 konkrete forslag til at lette bøvl og byrder for danske virksomheder. Forslag fra de to fora behandles af henholdsvis Økonomiudvalget og Implementeringsudvalget. Forankringen i regeringsudvalg er med til at sikre fremdrift og dermed underbygge en kulturændring i de enkelte ministerier. Med to regelforenklingsfora og to politiske udvalg, der arbejder med regelforenkling, har der dog gennem årene til tider været overlappende interesseområder. 1. Arbejdet med at sikre enklere regler skal fortsætte med at være et centralt element under en ny regering. 2. Virksomhedsforum for Enklere Regler og Implementeringsrådet skal styrkes, og indsatsen skal i højere grad koordineres på tværs af de to fora, som skal; a. følge op på og drøfte den samlede indsats for bedre regulering, herunder også principperne for implementering af erhvervsrettet EU-regulering b. evaluere efterlevelsen af principperne for agil erhvervsrettet regulering c. rådgive regeringen om bedre regulering 3. Den politiske forankring i regeringen skal samles et sted. Der skal sikres en systematisk og ensartet tilgang til at lette virksomhedernes byrder, som tager højde for konkrete forslag til forenklinger, implementering af EU-regulering og agil lovgivning. Formålet er at få et styrket politisk fokus på hele lovgivningsprocessen fra det lovforberedende arbejde til udførelsen af tilsyn.

5 Uafhængige kvalitetstjek Den danske indsats om bedre regulering har været centreret om at nedbringe virksomhedernes byrder i eksisterende lovgivning. En rapport fra OECD peger nu på, at Danmark halter efter i forhold til det lovforberedende arbejde. Det gælder især administrative forskrifter som bekendtgørelser, hvor særligt manglende gennemsigtighed udgør et problem. Det er en aktuel udfordring for Danmark, da antallet af bekendtgørelser overstiger antallet af lovforslag og udgør hovedparten af de regler, som virksomhederne skal følge. For at sikre, at Danmark også fremadrettet kan ligge i toppen, når det gælder kampen for bedre regulering, skal der rettes et større fokus på det lovforberedende arbejde. Det kan med fordel ske ved at oprette et uafhængigt organ til at vurdere kvaliteten af konsekvensvurderinger, lovhøringer og lovprocessen som helhed. Den konkrete organisering af organet kan udvikles med inspiration fra EU, Storbritannien, Tyskland eller Sverige, som allerede har etableret lignende uafhængige kontrolenheder til at forbedre kvaliteten af lovgivningen og konsekvensvurderingerne. 4. Et nyt og uafhængigt organ skal oprettes. Organet skal på eget og Folketingets initiativ kunne igangsætte analyser og vurderinger af det lovforberedende arbejde, herunder lovhøringer. Gennem uvildige analyser og gennemgang af det lovforberedende arbejde vil organet samtidig være med til at sikre høj gennemsigtighed i lovgivningsprocessen. Det gælder fra dannelsen af et lovforslag til udarbejdelse af en bekendtgørelse. Organet skal fungere sideløbende med Erhvervsministeriets indsats på området og på anmodning kunne få indsigt i Erhvervsministeriets vurdering af fagministeriers konsekvensvurderinger. Samtidig bør det uafhængige organ have et fast kontaktpunkt ind til regeringen.

6 Lovgivning der passer til tiden Verden udvikler sig hele tiden. Derfor er det vigtigt, at lovgivningen passer til den kontekst og det samfund, som den skal virke i. Et vigtigt element i det nuværende arbejde er at vurdere den eksisterende lovgivning blandt andet i regi af Virksomhedsforum for Enklere Regler og Implementeringsrådet. Den danske indsats med eksisterende lovgivning fremhæves ofte som best practice inden for inddragelse af interessenter. Men indsatsen skal fortsætte i et styrket set-up, så Danmark også fremadrettet ligger i top, når det gælder bedre regulering. 5. Tempoet for implementering af forslag om forenkling af eksisterende regulering, som regeringen har godkendt, skal øges. Konkret bør der ikke gå mere end 12 måneder fra et forslag er godkendt, til det er implementeret. 6. Såfremt der går mere end 12 måneder, skal det ansvarlige ministerium forklare sig efter følg-eller-forklar princippet. 7. Hvis regeringen godkender et forslag til forenkling, skal det klart fremgå, om gennemførelsen kræver et flertal i Folketinget. 8. Regeringen skal forpligte sig til at gennemføre mindst halvdelen af alle fremsatte forslag til forenklinger. 9. Det skal være nemmere at følge et godkendt forslags vej gennem systemet fra det godtages, til det bliver en realitet for virksomhederne.

7 Styr på byrderne Skal store byrdelettelser findes og realiseres, er det essentielt, at ministerierne bidrager til forenklingsindsatsen, da de har ekspertviden om den konkrete regulering og har derfor et unikt udgangspunkt for at drive indsatsen. Erfaringerne med konkret inddragelse af de forskellige ministerier fra tidligere indsatser har været gode. Det omfatter reduktionen på 25 pct. af erhvervslivets byrder mellem 2001 og Både danske og internationale erfaringer har vist, at der skal en konkret byrdemålsætning til for at skabe det nødvendige pres i embedsværket, hvis vi for alvor skal opnå en forenkling af den eksisterende lovgivning. Kvantitative målsætninger vil holde arbejdet med reduktion af de administrative og økonomiske byrder højt på den politiske dagsorden og særligt gøre en reel forskel for de mange små og mellemstore virksomheder. 10. Alle erhvervsrettede byrder fra både EU- og dansk regulering skal fortsat medregnes i den årlige redegørelse om til Folketinget, erhvervslivet og reguleringen. Byrder fra EU skal ligeledes medregnes i kommende reduktionsmål. 11. Der skal fastsættes individuelle netto reduktionsmål for reduktion af erhvervslivets byrder inden for specifikke politikområder. Det kan knyttes op på 10 udvalgte politikområder, som regeringen identificerer som de mest byrdefulde. 12. Der skal etableres en fælles metode til at sammenligne værdien af byrder, lettelser og omstillingsomkostninger over tid. Når de erhvervsøkonomiske omkostninger ved love og regler udregnes, gøres det i løbende priser. På samme måde udregnes eventuelle lempelser 10 år efter også i løbende priser. Byrder og lettelser er således ikke sammenlignelige over tid, hvilket gør det svært at sammenligne konsekvensvurderingerne i de enkelte love. 13. Ved opgørelse af byrder og byrdelettelser skal der udvikles en simpel metode til at lave et estimat af værdien af mindre byrdelettelser, så også lettelser og byrder under 4 mio. kr. konkretiseres og tælles med i den årlige byrderedegørelse. 14. De administrative konsekvenser for de enkelte hovedelementer i fremsatte lovforslag skal beskrives hver for sig. Det skal sikre, at de administrative konsekvenser for de enkelte tiltag tydeliggøres. Formålet med opsplitningen af konsekvensvurderingerne er desuden at gøre de antagelser, der ligger til grund for beregningerne, mere transparente. 15. På hjemmesiden høringsportalen.dk skal der på forsiden angives omstillingsomkostninger samt løbende byrder/lettelser for hvert enkelt lovforslag. Det skal øge gennemsigtigheden af byrdefuld lovgivning.

8 Mere effektive tilsyn Virksomheder oplever fortsat høje omkostninger forbundet med tilsyn. Der er derfor behov for en særlig indsats, som systematisk gennemgår offentlige myndigheders krav til erhvervslivet i forbindelse med tilsyn. Hensigten med tilsynet skal fastholdes, men der bør gøres op med unødigt detaljerede krav og tunge processer i udmøntningen af tilsynet. 16. Tilsyn, der er særligt bebyrdende for erhvervslivet, skal gennemgås med henblik på at fjerne tiltag, hvor byrden ikke er proportional med tilsynsopgaven. Det kan være unødigt tunge indberetningskrav, som virksomhederne pålægges, eller forhåndsgodkendelser, som kan erstattes af intelligente tilsyn. 17. Tilsyn skal i højere grad være datadrevne og differentierede. Der skal arbejdes ud fra en risikobaseret tilgang, hvor virksomheder, der vurderes at være i lav risiko for at bryde reglerne, skal opleve mindre byrdefulde tilsyn. Omvendt skal virksomheder, der konsekvent omgår lovgivning, sanktioneres. 18. Løbende evalueringer skal i stigende grad målrettes byrdefulde tilsynsområder.

9 Sæt strøm til lovgivningen Ny digital teknologi og innovative forretningsmodeller rummer store potentialer og vinder løbende frem. Men skal vi nå i mål med digitalisering, er det afgørende, at lovgivningen ikke modarbejder den drivkraft, som digitalisering rummer. Det sker gennem forældede krav til processer, for mange manuelle skøn eller ved unødigt komplekse regler, som fungerer som en barriere for udviklingen. Et vigtigt element i arbejdet er principperne for digitaliseringsklar og agil lovgivning. Men det er vigtigt, at principperne ikke står alene. Der er behov for en modernisering af eksisterende lovgivning, hvis digitalisering skal slå igennem i den offentlige forvaltning. 19. Der skal foretages en gennemgribende analyse af centrale regelsæt med fokus på at fjerne skønsprægede bestemmelser, hvor det giver mening, og strømline definitioner på tværs af lovgivningen. Det vil gøre det nemmere at sætte strøm til lovgivningen og lette sagsbehandling gennem øget brug af straksafgørelser. 20. Regeringen bør fremlægge en køreplan for hvilke lovgivnings- og tilsynsområder, der skal gentænkes som følge af ny teknologi. Det vil øge muligheden for, at dansk lovgivning på længere sigt er på forkant med den teknologiske udvikling.

10 En styrket indsats for bedre regulering DI s anbefalinger har til formål at styrke Danmark, som det bedste sted i verden at starte, drive og udvikle virksomhed i og ud fra. For at skabe et internationalt konkurrencedygtigt miljø for danske virksomheder er det helt essentielt, at regeringen tilpasser lovgivningen til den virkelighed, som virksomhederne møder. Det kan kun ske, hvis mulighederne i hele lovgivningsprocessen styrkes og arbejdet med bedre regulering bredes ud. Målet med at styrke indsatsen for enklere regler er, at beslutninger træffes på et oplyst grundlag. Det skal sikre, at danske virksomheder ikke utilsigtet påføres væsentlige omkostninger, som hæmmer deres samlede konkurrencekraft, og i sidste ende koster danske jobs. Med en bred vifte af initiativer lægger DI med dette katalog op til en helhedsorienteret tilgang, hvor såvel eksisterende lovgivning som mulige nye byrder sættes under lup.

11

Implementering af byrdelettelser er gået i stå

Implementering af byrdelettelser er gået i stå Ema Radmilovic, konsulent emra@di.dk, 28772859 SEPTEMBER 2018 Implementering af byrdelettelser er gået i stå Reduktion af erhvervslivets byrder skal føre til, at virksomhederne oplever færre byrder og

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

Langsommelig statslig regelforenkling svækker virksomhedernes

Langsommelig statslig regelforenkling svækker virksomhedernes DI ANALYSE Februar 2016 Langsommelig statslig regelforenkling svækker virksomhedernes produktivitet Over halvdelen af de politisk godkendte forslag fra Virksomhedsforum for enklere regler er endnu ikke

Læs mere

ADMINISTRATIVE BYRDER HÆMMER VIRKSOMHEDERS VÆKST

ADMINISTRATIVE BYRDER HÆMMER VIRKSOMHEDERS VÆKST Januar 214 ADMINISTRATIVE BYRDER HÆMMER VIRKSOMHEDERS VÆKST AF KONSULENT JES LERCHE RATZER, JELR@DI.DK De mindre og mellemstore danske virksomheder (MMV er) bruger uforholdsvis meget tid på at leve op

Læs mere

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Justitsministeriet Lovafdelingen Sendt pr. mail til: lovkvalitetskontoret@jm.dk 18. august 2017 Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Dansk Erhverv konstaterer, at Justitsministeriet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. August 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. August 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen August 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten af regelforenklingsindsatsen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. Maj 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. Maj 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen Maj 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten af regelforenklingsindsatsen (beretning nr.

Læs mere

REDEGØRELSE OM ERHVERVSLIVET, EU-IMPLEMENTERING OG REGULERIN- GEN 2015

REDEGØRELSE OM ERHVERVSLIVET, EU-IMPLEMENTERING OG REGULERIN- GEN 2015 REDEGØRELSE OM ERHVERVSLIVET, EU-IMPLEMENTERING OG REGULERIN- GEN 2015 MAJ 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Resumé... 4 2. Regeringens skatte- og byrdestop... 5 3. Udviklingen i de erhvervsøkonomiske byrder

Læs mere

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

Redegørelse om indsatsen for en mindre byrdefuld implementering af erhvervsrettet EU-regulering

Redegørelse om indsatsen for en mindre byrdefuld implementering af erhvervsrettet EU-regulering Redegørelse om indsatsen for en mindre byrdefuld implementering af erhvervsrettet EU-regulering Titel: Redegørelse om indsatsen for en mindre byrdefuld implementering af erhvervsrettet EU-regulering Udgivet

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 9. juni 2015 Forslag om bedre lovgivning i EU Europa-Kommissionen fremlagde

Læs mere

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt

Erhvervsudvalget ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 194 Offentligt Europaudvalget, Udvalget for Videnskab og Teknologi, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Finansudvalget Aktstk. 97 Offentligt. Aktstykke nr. 97 Folketinget Erhvervsministeriet. København, den 12. marts 2019.

Finansudvalget Aktstk. 97 Offentligt. Aktstykke nr. 97 Folketinget Erhvervsministeriet. København, den 12. marts 2019. Finansudvalget 2018-19 Aktstk. 97 Offentligt Aktstykke nr. 97 Folketinget 2018-19 97 Erhvervsministeriet. København, den 12. marts 2019. a. Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

Digitalisering af offentlige indkøb

Digitalisering af offentlige indkøb Digitalisering af offentlige indkøb 12. Marts 2019 Nihad Hodzic Dagsorden 1 Baggrund for digitalisering af offentlige indkøb 2 Målsætninger 3 Overordnet tidsplan 4 Seneste nyt 5 Langsigtet migrationsstrategi

Læs mere

AGIL ERHVERVSRETTET REGULERING

AGIL ERHVERVSRETTET REGULERING AGIL ERHVERVSRETTET REGULERING 2. oktober 2018 Team Effektiv Regulering BAGGRUND FOR INDSATSEN Erhvervsstyrelsen 2 Teknologisk/ digital udvikling Eksponentiel hastighed og skala Markedet Afgørende konkurrenceparameter

Læs mere

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. lempelsen af revisionspligten

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. lempelsen af revisionspligten Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om lempelsen af revisionspligten Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 17/2018 om lempelsen

Læs mere

7727/16 gng/aan/ikn 1 DGG 3A

7727/16 gng/aan/ikn 1 DGG 3A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. april 2016 (OR. en) 7727/16 COMPET 145 RECH 89 NOTE fra: til: Vedr.: formandskabet delegationerne Udkast til Rådets konklusioner - Bedre regulering med

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0097 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. maj 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum

Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum Regeringens svar på fem forslag fra Virksomhedsforum der gennemføres Én indgang til det offentlige på miljøområdet (Miljøministeriet) Én indgang er særlig relevant på miljøområdet, idet virksomheder blandt

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Stærke virksomheder i et stærkt samfund

Stærke virksomheder i et stærkt samfund Stærke virksomheder i et stærkt samfund D É T A R B E J D E R D I FO R D É T A R BEJ D ER D I FO R Stærke virksomheder i et stærkt samfund Danmark skal være verdens bedste land at leve i og verdens bedste

Læs mere

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019

Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Kommissorium for Dataetisk Råd 30. januar 2019 Baggrund Der har i de seneste år været en stigende offentlig debat og et stort fokus på forskellige dataetiske spørgsmål, som brugen af digitale løsninger

Læs mere

Analyse af tilbudslovens. annonceringspligt resumé

Analyse af tilbudslovens. annonceringspligt resumé Analyse af tilbudslovens regler om annonceringspligt resumé 24. september 2009 UDBUDSRÅDET Resumé, konklusioner og anbefalinger Udbudsrådet traf på sit 1. møde den 28. januar 2009 beslutning om at iværksætte

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Dato: 24. august 2016 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og

Læs mere

Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl (10 min.)

Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl (10 min.) Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl. 14.00 (10 min.) [DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Kære iværksættere, Tak for invitationen til at komme og tale her i dag. Som iværksættere ved I bedre

Læs mere

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

Det er blevet mere byrdefuldt at drive virksomhed i Danmark

Det er blevet mere byrdefuldt at drive virksomhed i Danmark ANALYSE Det er blevet mere byrdefuldt at drive virksomhed i Danmark Resumé Det er blevet mere byrdefuldt at drive virksomhed i Danmark. Det er vurderingen fra 447 virksomheder, der har deltaget i en survey

Læs mere

Erhvervsstyrelsen og ny politik.. v. Anders Hoffmann Vicedirektør, Erhvervsstyrelsen

Erhvervsstyrelsen og ny politik.. v. Anders Hoffmann Vicedirektør, Erhvervsstyrelsen Erhvervsstyrelsen og ny politik.. v. Anders Hoffmann Vicedirektør, Erhvervsstyrelsen Den nye styrelse: Mission og vision Mission I partnerskab med andre gør vi det enkelt og attraktivt at drive virksomhed

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K.

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K. Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeren Ved Stranden 8 1061 København K ministersvar@ft.dk T +45 72 20 50 00 E bm@bm.dk www.bm.dk Beskæftigelsesministerens

Læs mere

Mål- og resultatplan. December 2018

Mål- og resultatplan. December 2018 Mål- og resultatplan December 2018 Indhold Strategisk målbillede for Digitaliseringsstyrelsen 3 Strategiske pejlemærker 4 Mål for 2019 7 Gyldighedsperiode og rapportering 9 Påtegning 9 Side 3 af 10 Strategisk

Læs mere

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens September 2012 DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens arbejde Vigtigt initiativ Erhvervslivets produktivitetspanel Løbende indspil fra erhvervslivet DI mener, at nedsættelsen af Produktivitetskommissionen

Læs mere

Det talte ord gælder

Det talte ord gælder Det talte ord gælder Forespørgsel til ministeren for nordisk samarbejde, justitsministeren og social- og integrationsministeren. Af Bertel Haarder (V), Karin Gaardsted (S), Marie Krarup (DF), Jeppe Mikkelsen

Læs mere

Politisk nyt. Oplæg for Dansk Forening for Arbejdsret v. Andrew Hjuler Crichton. 8. maj 2015. Afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet

Politisk nyt. Oplæg for Dansk Forening for Arbejdsret v. Andrew Hjuler Crichton. 8. maj 2015. Afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet Politisk nyt Oplæg for Dansk Forening for Arbejdsret v. Andrew Hjuler Crichton Afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet 8. maj 2015 1 Præsentation Afdelingschef ved Beskæftigelsesministeriet i Center

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt N O T AT T I L FOLKE TI NGE TS EUROP AU D V AL G Klima-, Energi- og Bygnings ministeriet 31. oktober 2014 Kommissionens forslag til Rådets direktiv

Læs mere

Aftale om digitaliseringsklar lovgivning

Aftale om digitaliseringsklar lovgivning Aftale om digitaliseringsklar lovgivning I lovgivningen er der mange undtagelser og uklare begreber, som både gør det svært for borgerne at gennemskue, hvilke regler der gælder, men også giver lange sagsbehandlingstider

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0215 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0215 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0215 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. juni 2015 15/04130-1 Kommissionens meddelelse om Bedre regulering for bedre resultater en

Læs mere

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation Den 27. maj 2011 Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation 1. Indledning I dag har regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas- Møller indgået aftale

Læs mere

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene Jes Lerche Ratzer, chefkonsulent jelr@di.dk, 3377 4518 AUGUST 2019 Virksomhederne søger forskellig vejledning fra erhvervshusene Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig

Læs mere

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN

Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 14. marts 2018 Kommissorium for HORSENS ALLIANCEN 2018-2021 Med HORSENS ALLIANCEN blev der i 2013 skabt en helt ny samarbejdsplatform i Horsens kommune en platform, hvor erhvervslivet, de faglige organisationer

Læs mere

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Nyt kapitel Regeringen og KL er enige om at nedbringe sagsbehandlingstiderne for erhvervsrettede myndighedsopgaver i kommunerne

Læs mere

Overimplementeringer af EUregler. Lone Saaby, Plantekongres, 15. januar 2014

Overimplementeringer af EUregler. Lone Saaby, Plantekongres, 15. januar 2014 Overimplementeringer af EUregler Lone Saaby, Plantekongres, 15. januar 2014 Hvad er overimplementering? Overimplementeringer (gold plating) er, når myndighederne i forbindelse med implementeringen af EU-regler

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Forslag til ny revisorlov. v/ Victor Kjær Vicedirektør

Forslag til ny revisorlov. v/ Victor Kjær Vicedirektør Forslag til ny revisorlov v/ Victor Kjær Vicedirektør Lovforslaget udtryk for balanceret tilgang Minimumsimplementering, men stadig nye krav til revisor og ledelse Bredt anvendelsesområde Lempede krav

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om fejludbetalinger af sociale ydelser. Juni 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om fejludbetalinger af sociale ydelser. Juni 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om fejludbetalinger af sociale ydelser Juni 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 10/2013 om fejludbetalinger af

Læs mere

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Regeringen og KL er enige om at nedbringe sagsbehandlingstiderne for erhvervsrettede myndighedsopgaver i kommunerne med

Læs mere

18. jan. 16. Miljøgodkendelser nu og i fremtiden

18. jan. 16. Miljøgodkendelser nu og i fremtiden IDA Miljø Miljøgodkendelser nu og i fremtiden Fremtidens miljø- og Miljø- og ken skal understøtte, at virksomhederne kan udvikle og producere konkurrencedygtige produkter i en ressourceeffektiv økonomi

Læs mere

Fremsat den 26. januar 2017 af Kirsten Normann Andersen (SF) og Jacob Mark (SF)

Fremsat den 26. januar 2017 af Kirsten Normann Andersen (SF) og Jacob Mark (SF) 2016/1 BSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 7. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 26. januar 2017 af Kirsten Normann Andersen (SF) og Jacob Mark (SF) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

Statsrevisorernes beretning nr. 11/2012 om tilskud til forskning, udvikling og demonstration på energiområdet

Statsrevisorernes beretning nr. 11/2012 om tilskud til forskning, udvikling og demonstration på energiområdet Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København Statsrevisorernes beretning nr. 11/2012 om tilskud til forskning, udvikling og demonstration på energiområdet Ministeren 27-09-2013 Statsrevisorerne

Læs mere

Socialøkonomiske virksomheder er private og driver erhverv med det formål gennem deres virke og indtjening at fremme sociale formål.

Socialøkonomiske virksomheder er private og driver erhverv med det formål gennem deres virke og indtjening at fremme sociale formål. KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for mål og rammer NOTAT Til Socialudvalget Status på Regeringens Udvalg for Socialøkonomiske virksomheder På Socialudvalgets møde med Udsatterådet i Københavns

Læs mere

Digital forskning fylder meget lidt

Digital forskning fylder meget lidt Jonas Orebo Pyndt, fagleder for forsknings- og innovationspolitik jopy@di.dk, 3377 4613 Mads Juul Sørensen, studentermedhjælper mjus@di.dk, 3377 3993 Digital forskning fylder meget lidt Digitaliseringen

Læs mere

Cover - Aftale med regeringen om moderniserings- og effektiviseringsprogrammet

Cover - Aftale med regeringen om moderniserings- og effektiviseringsprogrammet KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Økonomiudvalget Cover - Aftale med regeringen om moderniserings- og effektiviseringsprogrammet KL har den 27. oktober 2016 indgået en

Læs mere

Fødevareministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedrørende Beretning nr. 17 om revisionen af EU-midler i Danmark i 2012

Fødevareministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedrørende Beretning nr. 17 om revisionen af EU-midler i Danmark i 2012 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1040 København K København, den 21. januar 2014 Sagsnr.: 23266 Dok.nr.: 619560 Fødevareministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedrørende Beretning

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0255 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 29. May 17 Xx/xxxx-x Meddelelse fra Kommissionen om Handlingsplan for at styrke Solvit: give

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Deleøkonomi i Danmark. Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt

Deleøkonomi i Danmark. Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt Deleøkonomi i Danmark Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt OKTOBER 2017 Deleøkonomi i Danmark Strategi for vækst gennem deleøkonomi kort fortalt OKTOBER 2017 2017/18:4 Oktober 2017 Erhvervsministeriet

Læs mere

FN s Verdenserklæringen om Menneskerettighederne, artikel 1

FN s Verdenserklæringen om Menneskerettighederne, artikel 1 STRATEGI 2017-2020 Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder. De er udstyret med fornuft og samvittighed, og de bør handle mod hverandre i en broderskabets ånd. FN s Verdenserklæringen

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab

Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab Udmøntningsplan Baggrund I Hvidovre gennemfører ca. 85 procent af alle unge en ungdomsuddannelse. Det er et udmærket tal, men der skal sættes målrettet ind for, at kommunen

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Guide til ministerier vedrørende arbejdet i regeringens EU-Implementeringsudvalg og Implementeringsrådet

Guide til ministerier vedrørende arbejdet i regeringens EU-Implementeringsudvalg og Implementeringsrådet N O T A T December 2017 Guide til ministerier vedrørende arbejdet i regeringens EU-Implementeringsudvalg og Implementeringsrådet Denne guide beskriver opgaverne i regeringens EU-Implementeringsudvalg og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Høringssvar vedr. bestemmelser om obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige

Høringssvar vedr. bestemmelser om obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige Notat Høringssvar vedr. bestemmelser om obligatorisk digital kommunikation mellem virksomheder og det offentlige Til: Michael Søsted og Grethe Krogh Jensen, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Fra: Dansk Erhverv

Læs mere

LØNÅBENHED I STORBRITANNIEN

LØNÅBENHED I STORBRITANNIEN LØNÅBENHED I STORBRITANNIEN Storbritannien vedtog med virkning fra den 1. april 2017 et tillæg til The Equalities Act fra 2010. Loven omhandler offentliggørelse af lønoplysninger og omfatter 41 pct. af

Læs mere

17 mia. kr. i gevinst med højere produktivitet i servicesektoren

17 mia. kr. i gevinst med højere produktivitet i servicesektoren Thomas Q. Christensen, Seniorchefkonsulent TQCH@DI.DK, 3377 3316 NOVEMBER 2018 17 mia. kr. i gevinst med højere produktivitet i servicesektoren Produktivitetsudviklingen i de serviceerhverv, der opererer

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del Bilag 155 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del Bilag 155 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del Bilag 155 Offentligt Regeringens udspil om forenklet beskæftigelsesindsats må suppleres Regeringen fremlagde i november sit udspil "Mere frihed. Mindre bureaukrati.

Læs mere

Det gælder reformen af førtidspension og fleksjob, der trådte i kraft 1. januar 2014.

Det gælder reformen af førtidspension og fleksjob, der trådte i kraft 1. januar 2014. Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 372 Offentligt T A L E d e t t a l t e o r d g æ l d e r 14. april 2016 Samrådstale om Statsrevisorernes kritik af implementeringen

Læs mere

NOVEMBER 2018 LONE BROSE SIKKERHEDSSTYRELSEN. Temadag Udvikling, administration og effekt af EU regler for køleanlæg og varmepumper

NOVEMBER 2018 LONE BROSE SIKKERHEDSSTYRELSEN. Temadag Udvikling, administration og effekt af EU regler for køleanlæg og varmepumper NOVEMBER 2018 LONE BROSE SIKKERHEDSSTYRELSEN Temadag Udvikling, administration og effekt af EU regler for køleanlæg og varmepumper KORT OM SIKKERHEDSSTYRELSEN Myndighed under Erhvervsministeriet Center

Læs mere

Mål- og resultatplan

Mål- og resultatplan Mål- og resultatplan Indhold Strategisk målbillede for Moderniseringsstyrelsen 3 Strategiske pejlemærker 4 Mål for 2018 6 Mål for kerneopgaver 6 Mål for intern administration 8 Gyldighedsperiode og rapportering

Læs mere

B 103 - Bilag 6 Offentligt

B 103 - Bilag 6 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi B 103 - Bilag 6 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed fremsendes

Læs mere

9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed

9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed 9 forslag, som gør det lettere at drive virksomhed Ny undersøgelse fra Dansk Erhverv og Dansk Byggeri viser, at danske virksomheder fortsat rammes af administrativt bøvl. På baggrund af undersøgelsen har

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Danmark som gigabit-samfund. 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig

Danmark som gigabit-samfund. 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig Danmark som gigabit-samfund 7 anbefalinger til et nyt dansk teleforlig Danmark som gigabit-samfund Danmark er én af frontløberne i Europa, når det gælder mobil- og bredbåndsdækning. Over 90 pct. af alle

Læs mere

Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering

Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 17-01-2013 Kommissorium for styrket decentral forvaltningsorganisering Som opfølgning på Strukturudvalgets rapport fra 2. halvår 2012 besluttede

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. maj 2014 Kommissionens meddelelse om revision af eksportkontrolpolitikken,

Læs mere

Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor

Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor Digitalisering er et væsentligt værktøj i bestræbelserne på at modernisere den offentlige sektor. Digitalisering af den offentlige sektor skal især

Læs mere

Udenrigsministeriet Ligestillingsafdelingen Asiatisk plads København K. Att.: og

Udenrigsministeriet Ligestillingsafdelingen Asiatisk plads København K. Att.: og Udenrigsministeriet Ligestillingsafdelingen Asiatisk plads 2 1448 København K Att.: lige@um.dk og emmhol@um.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

L 17 Forslag 1 2 10. 3

L 17 Forslag 1 2 10. 3 Lovforslag nr. L 17 Folketinget 2014-15 Fremsat den 8. oktober 2014 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ophævelse af lov om næringsbrev til visse fødevarevirksomheder

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2018-19 (2. samling) KEF Alm.del - Bilag 83 Offentligt FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET 100% CO 2 -NEUTRAL FJERNVARME I 2030 Kim Mortensen & Michael

Læs mere

Ministeren bedes endvidere oplyse om det efter regeringens opfattelse er nødvendigt at indføre prøveperioder for nye systemer.

Ministeren bedes endvidere oplyse om det efter regeringens opfattelse er nødvendigt at indføre prøveperioder for nye systemer. Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 58 Offentligt (01) Notat Talepunkter til besvarelsee af KOU samrådsspørgsmål E Samrådsspørgsmål E Vil ministeren redegøre for regeringens

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2014

Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Digitaliseringsstrategi 2011-2014 Indholdsfortegnelse: Hørsholm Kommune vil være en digital kommune...3 Hvor skal vi hen...3 Mål for digitalisering...5 Strategiske spor...6 A. Alle ledere og medarbejdere

Læs mere

Retningslinier for udarbejdelse af bidrag til lovprogrammet 2012/2013

Retningslinier for udarbejdelse af bidrag til lovprogrammet 2012/2013 Bilag 1 30. april 2012 Retningslinier for udarbejdelse af bidrag til lovprogrammet 2012/2013 Ministeriet bedes udarbejde bidraget til lovprogrammet efter de vedlagte skabeloner 1, 2 og 3. En elektronisk

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER 5. april 2017 17/02708-6 ama-dep Samråd i ERU den 7. april

Læs mere

Der har imidlertid ikke hidtil været afsat tid og ressourcer til den nødvendige modernisering og forenkling af det samlede lovkompleks.

Der har imidlertid ikke hidtil været afsat tid og ressourcer til den nødvendige modernisering og forenkling af det samlede lovkompleks. 13. juni 2013 vip Miljøstyrelsen Att.: Michel Schilling Strandgade 29 1401 København Igennem en årrække har DI påpeget behovet for en modernisering af den eksisterende miljølovgivning, som har eksisteret,

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den KOM(2011) 685 endelig

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den KOM(2011) 685 endelig EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.10.2011 KOM(2011) 685 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG, REGIONSUDVALGET

Læs mere

EU S STRUKTURFONDE FOR PERIODEN EFTER 2020

EU S STRUKTURFONDE FOR PERIODEN EFTER 2020 HOLDNINGSPAPIR STRUKTURFONDE HOLDNINGSPAPIR EU S STRUKTURFONDE FOR PERIODEN EFTER 2020 KL S HOLDNINGSPAPIR EU's STRUKTURFONDE Side 2 af 6 BAGGRUND Nærværende papir beskriver KL's holdning til fremtidens

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3423 - konkurrenceevne Bilag 1 Offentligt NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2. november 2015 Nyt notat Situationen i den europæiske stålindustri 1. Resumé På opfordring fra

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer (Administrative lettelser på funktionærrettens område)

Forslag til Lov om ændring af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer (Administrative lettelser på funktionærrettens område) Fremsat den 2007 af beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen. Forslag til Lov om ændring af lov om retsforholdet mellem arbejdsgivere og funktionærer (Administrative lettelser på funktionærrettens

Læs mere

1. Departementets kompetencestrategi

1. Departementets kompetencestrategi Den 3. april 2006 1. Departementets kompetencestrategi Kompetenceudviklingen i Beskæftigelsesministeriet skal være både strategisk og systematisk. Strategisk ved at have sammenhæng med ministeriets udfordringer,

Læs mere

Tak for invitationen til dette samråd i dag om forslaget til en ny markedsføringslov.

Tak for invitationen til dette samråd i dag om forslaget til en ny markedsføringslov. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 endeligt svar på spørgsmål 36 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 8. marts 2017 Samråd i ERU den 23. marts 2017 Spørgsmål G-H stillet

Læs mere

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Tidl. dok. nr.: 7679/17 JEUN 39 Vedr.: De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod DI s strategi Et stærkere Danmark frem mod 2020 Forord Siden dannelsen af DI i 1992 har vi skabt et fællesskab, hvor både de allerstørste og de mange tusinde mindre og mellemstore virksomheder i Danmark

Læs mere

VEU-centre kontrakter Mål- og indikatorplan

VEU-centre kontrakter Mål- og indikatorplan VEU-centre kontrakter 2016-2017 Mål- og indikatorplan VERSION 19-11-2015 1 Overordnede ændringer i kontraktmodellen Kvantitative indikatorer (indsatsområde 1+2) skal udløse point for delvis målopfyldelse.

Læs mere

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012 April 2012 Effektiv digitalisering - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015 Baggrund Danmark står med væsentlige økonomiske udfordringer og en demografi, der betyder færre på arbejdsmarkedet til

Læs mere