1. Her angives den årlige opfølgning på, hvor langt kommunen er kommet med opfyldelsen af de opstillede mål

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Her angives den årlige opfølgning på, hvor langt kommunen er kommet med opfyldelsen af de opstillede mål"

Transkript

1 Politikområde: Ældreområdet Emne: Omsorgsteknologi Den overordnede målsætning for Viborg Kommune er en øget anvendelse af IT teknologier og teknologiske hjælpemidler inden for ældreplejen. El-cykler og mobilpersonløfter er sat i drift, flere andre teknologiske hjælpemidler/redskaber afprøves p.t. Der er indledt et forsøg med bækken- badestole og arbejdsmetoder på et af plejecentrene, dette projekt forventes udbredt til alle plejecentre. E-learning er i drift som uddannelsesprogrammer til personalet. Målene vedrørende velfærdsteknologi videreføres på baggrund af de erfaringer der på nuværende tidspunkt er indhentet. Der er store forventninger til den fortsatte implementering af velfærds- og omsorgsteknologi. Implementering af omsorgsteknologi inden for ældreplejen i form af fx - senge - robotstøvsugere - robotplæneklippere - handicapvenlige toiletter - storskærme i personalerum og mødelokaler - videokonferencer Der forventes reduceret behov for personaleressourcer i forbindelse med ydelser inden for personlig pleje og praktisk hjælp svarende til 1 mio. i 2011 og 7 mio. fra 2012 og frem.

2

3 Politikområde: Ældreområdet Emne: Boliger til ældre Plejeboliggarantien overholdes fortsat. Der er oprettet specialiserede pladser på henholdsvis Bytoften og Møllehuset til ældre med psykiatriske lidelser og på Åbrinken til borgere fra voksenhandicap området med et stort pleje/omsorgsbehov og hvor aldringssymptomer nu overskygger den oprindelige lidelse, samt hvor borgeren ikke længere har et stort pædagogisk behov. Tilbud for senhjerneskadede borgere er under implementering på Toftegården i Møldrup afhængig af endelig politisk godkendelse. Strukturanalyse vedrørende behov for antal og placering af plejeboliger er igangsat Den igangsatte strukturanalyse vil udføre fundamentet for den fremtidige planlægning i forhold til etablering af ældreboliger. Blandt andet samarbejde med boligforeninger om fx opgangsfællesskaber vil indgå heri. Strukturanalysen vil indgå i drøftelserne i forbindelse med budgetkonferencen Derudover videreføres målsætningerne vedrørende sikring af tilstrækkeligt udbud af egnede boliger, som imødekommer de ældre borgeres behov og ønsker og ud fra nærhedsprincippet og mestring af eget liv og overholdelse af plejeboliggarantien.

4

5 Politikområde: Ældreområdet Emne: Demensindsatsen Der er etableret 30 demensboliger på Skovvænget. Demensvidensteamet på Liselund er igangsat. Ansættelse af en projektleder er sket medio Der ansættes fagkoordinatorer på alle demensafsnit senest i juni Kompetenceafklaring- og udvikling er i gang. Processen fortsætter og demensområdet vil fortsat være et indsatsområde for Viborg Kommune. Kompetenceafklaring og udvikling vil være et fokusområde og en specifik målsætning for demensområdet er, at indsatsen og effekten i den forbindelse dokumenteres. Følgende målsætninger videreføres: Viborg Kommune skal være førende inden for demensområdet og Videnscentet på Liselund skal være omdrejningspunkt herfor og det sted hvor såvel interne medarbejdere som eksterne samarbejdsparter søger information om demens og indsatsen for demente.

6

7 Politikområde: Voksenhandicapområdet Emne: Unge med særlige behov og uddannelse STU Viborg blev startet op den 1. august Sideløbende med opstarten af uddannelsestilbuddet, blev der i samarbejde med B&U etableret et fritidstilbud. Den første årgang, der har gjort brug af uddannelsestilbuddet, omfattede 65 unge med særlige behov. Der er pt. ved at blive visiteret unge ind på uddannelsen til det kommende skoleår. De oprindelige målsætninger forventes indfriet. Kvalitetskontrakten er ikke længere aktuel.

8

9 Politikområde: Voksenhandicap Emne: Botilbud i nærområdet En opgørelse foretaget af Visitation Social pr. 1. oktober 2010 viser, at der på daværende tidspunkt var 81 % af borgerne inden for handicapområdet, der benyttede sig af et nærtilbud i Viborg Kommune. Med de revisitationer, der siden hen har været gennemført på området, samt den generelle tilbageholdenhed i forhold til visitation ud af Kommunen, forventes denne procentsats at være øget. Målsætningen forventes indfriet inden for en kort årrække, bl.a. grundet opførelsen af Katrinehaven. Målene i kvalitetskontrakten videreføres i 2012.

10

11 Politikområde: Voksenhandicapområdet Emne: Bruger- og pårørendesamarbejde Følgende bruger-pårørende fora er etableret (godkendt af SU den ): - Centralt brugerpårørende råd for hele organisationen HPU (afholder bl.a. 2 årlige møder med SU) - Decentrale brugerpårørenderåd inden for hvert ledelsesområde under HPU - Dialogforum for interesseorganisationer - Tættere samarbejde mellem SU og Handicaprådet Desuden er det besluttet, at der afholdes en årlig bruger-pårørende dag. Tilbud om brugerdeltagelse ved visitation er ikke pt igangsat. De oprindelige målsætninger forventes indfriet og kvalitetskontrakten er ikke længere aktuel.

12

13 Politikområde: Sundhedsområdet Emne: Patientrettet sundhedsfremme og forebyggelse Vil blive udarbejdet i forbindelse med gennemgangen af rapporten Hvordan har du det 2010 jf. nedenstående. Rapporten Hvordan har du det 2010 inddrages i planlægning af Viborg Kommunes indsats og konklusioner herfra danner grundlag for udpegelse af fokusområder.

14 Politikområde: Sundhedsområdet Emne: Mestringsevne og handlekompetence Følgende er etableret: - akut team, - akut pladser - specialisering af sygeplejersker Følgende er under opbyggelse: - forebyggende hjemmebesøg Indsatserne videreføres.

15

16 Politikområde: Sundhedsområdet Emne: Sammenhængende patientforløb Der arbejdes videre med rehabiliteringsteamet og etablering af delestillinger med regionen. Der er desuden etableret et forløbsprogram for kræft Målsætningerne videreføres i form af: Der etableres mindst et yderligere forløbsprogram i Viborg Kommune konkret arbejdes der på oprettelse af et forløbsprogram for depresseion De nuværende forløbsprogrammer evalueres på indhold, organisering, effekt og økonomi Sundhedsvæsenet er undergået et paradigmeskifte, og kommunerne er tiltænkt en langt stærkere position end tidligere. Målsætning: Der skal skabes sammenhæng mellem Servicelov og Sundhedslov for derigennem, at sikre en koordineret og sammenhængende indsats i forhold til de kommunale sundhedsopgaver.

17

18 Politikområde: Pensioner og boligstøtte m.v. Emne: Digitalisering af ansøgninger om folkepension Målet er ikke nået. Siden efteråret 2010 har der været forskellige tekniske problemer med de digitale løsninger, som har gjort, at borgeren ikke kunne bruge disse. Informationsbrevet til kommende folkepensionister oplyser, hvor den elektroniske ansøgning findes med et adresselink og en let forståeligt manual til udfyldelse af skemaet digitalt. Medarbejderne i Borgerservice/Bibliotekerne guider borgeren igennem det digitale ansøgningsskema, når borgerne først selv har forsøgt og opgivet. Målene er ikke 100 % indfriet. Kvalitetskontrakten videreføres. Tidsperspektiv: ved udgangen af 2012.

19

20 Politikområde: Pensioner og boligstøtte m.v. Emne: Efterreguleringssager på boligsikring Der anvendes i høj grad e-indkomst. Efterregulering for året 2010 kan først måles i sommeren 2011, men den fulde effekt kan ikke ses, da kvalitetsmålene først blev iværksat medio Den fulde effekt kan først måles i sommeren 2012, ved efterreguleringer for året Målene er ikke 100 % indfriet. Kvalitetskontrakten videreføres. Målsætningen skal synliggøres for medarbejderne, og der skal ske prioritering og fokusering på opgaven. Indsatserne implementeres løbende fra 2010 og frem.

21

22 Politikområde: Pensioner og boligstøtte m.v. Emne: Digitalisering af ansøgninger om boligsikring Målet er ikke nået. Siden efteråret 2010 har der været forskellige tekniske problemer med de digitale løsninger, som har gjort, at borgeren ikke kunne bruge disse. Fra medio april måned 2011 skulle de digitale løsninger fungerer. Målene er ikke 100 % indfriet. Kvalitetskontrakten videreføres

Den overordnede målsætning for Viborg Kommune er en øget anvendelse af ITteknologier og teknologiske hjælpemidler inden for ældreplejen.

Den overordnede målsætning for Viborg Kommune er en øget anvendelse af ITteknologier og teknologiske hjælpemidler inden for ældreplejen. Politikområdet ældreområdet Omsorgsteknologi Plejesektoren er et af de områder, hvor der vurderes, at der med fordel kan investeres i teknologi, som dels kan være med til at aflaste medarbejderne, dels

Læs mere

Den overordnede målsætning for Viborg

Den overordnede målsætning for Viborg Politikområdet ældreområdet Omsorgsteknologi Plejesektoren er et af de områder, hvor der vurderes, at der med fordel kan investeres i teknologi, som dels kan være med til at aflaste medarbejderne, dels

Læs mere

Kvalitetsmål samt opfølgningsredegørelse for politikområderne:

Kvalitetsmål samt opfølgningsredegørelse for politikområderne: Socialudvalget Kvalitetsmål samt opfølgningsredegørelse for politikområderne: Ældreområdet Voksenhandicapområdet Sundhedsområdet Pensioner og boligstøtte m.v. Socialudvalget Forslag til ændringer i den

Læs mere

Implementering af strategiplan for Sundhed & Omsorg. Lis Kaastrup Sundhed og Omsorgschef

Implementering af strategiplan for Sundhed & Omsorg. Lis Kaastrup Sundhed og Omsorgschef Implementering af strategiplan for Sundhed & Omsorg Lis Kaastrup Sundhed og Omsorgschef Hvad er der sket siden strategiplanen for Sundhed & Omsorg blev vedtaget? Udgangspunktet Strategiplan Sundhed & Omsorg

Læs mere

OPFØLGNINGSREDEGØRELSE VIBORG KOMMUNE, Opfølgning på kvalitetskontrakt 2010

OPFØLGNINGSREDEGØRELSE VIBORG KOMMUNE, Opfølgning på kvalitetskontrakt 2010 OPFØLGNINGSREDEGØRELSE VIBORG KOMMUNE, 2011 Opfølgning på kvalitetskontrakt 2010 Godkendt af Viborg Byråd, den xx.xx.2011 1 Opfølgningsredegørelse I lovgivningen om kommunale kvalitetskontrakter, der trådte

Læs mere

Vision. Budget. Politikker. Tværgående politikker. Kvalitetsstandarder. Sektorpolitikker. Strategiplaner

Vision. Budget. Politikker. Tværgående politikker. Kvalitetsstandarder. Sektorpolitikker. Strategiplaner Vision Tværgående politikker Udvalgets nettodriftsudgifter fordelt på politikområder (i mio. kr.) Kvalitetsstandarder Politikker Sektorpolitikker Strategiplaner Fokusområder Den demografiske udvikling

Læs mere

Job og Velfærd. Direktør Mette Andreassen

Job og Velfærd. Direktør Mette Andreassen Direktør Mette Andreassen Overordnet organisering Social Arbejdsmarked Sundhed Omsorg Sekretariat Bostøtte Jobcenter og Ungdommens Uddannelsesvejledning Rehabiliteringscenter Viborg 14 Plejecentre Team

Læs mere

Mål og Midler Ældreområdet

Mål og Midler Ældreområdet Fokusområder i Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

Mål og Midler Ældreområdet

Mål og Midler Ældreområdet Fokusområder Den demografiske udvikling på ældreområdet: Det er velkendt, at vi står over for en demografisk udfordring. De næste mange år vil der blive flere ældre og særligt antallet af +80-årige vil

Læs mere

Mål og Midler Socialudvalget

Mål og Midler Socialudvalget Mål og Midler Socialudvalget Budget Socialudvalget har i 2014 et samlet nettodriftsbudget på 1.946,8 mio. kr. Budgettet udgør 37 % af Viborg Kommune samlede driftsudgifter. Udvalgets nettodriftsudgifter

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Frederikssund Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Frederikssund Kommune Tilskud: 8.880.000 Link til værdighedspolitik: http://www.frederikssund.dk/media/0de01847-1109-46f7-9348-

Læs mere

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe

Formålet med indsatsen De planlagte aktiviteter Initiativets målgruppe Oversigt over mulige indsatser under puljen til løft af det kommunale ældreområde Hovedområde 1: Bedre forhold for de svageste ældre (prædefineret) Bemærk at udgiftsposter markeret med * kan op- eller

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem

Dialogbaseret aftale mellem Dialogbaseret aftale mellem (Sundhed og Omsorg) og (Plejecentrene) 2015 1.1 Fokusområder i aftaleperioden Der tages udgangspunkt i fokusområder og effektmål i budgetstyringsdokumentet Mål og Midler for

Læs mere

Byrådets budgetkonference 28-29. august 2014. Ældreområdet plejecenterstruktur i Viborg Kommune / v. direktør Leif G. Christensen, Job & Velfærd

Byrådets budgetkonference 28-29. august 2014. Ældreområdet plejecenterstruktur i Viborg Kommune / v. direktør Leif G. Christensen, Job & Velfærd Byrådets budgetkonference 28-29. august 2014 Ældreområdet plejecenterstruktur i Viborg Kommune / v. direktør Leif G. Christensen, Job & Velfærd Plejetyngden bliver større og større på plejecentrene: Kommunerne

Læs mere

Mål og Midler Ældreområdet

Mål og Midler Ældreområdet Mål og Midler Ældreområdet Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger,

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Status for Mål og Midler Voksenhandicapområdet

Status for Mål og Midler Voksenhandicapområdet Fokusområder i 2014 Status Mål forventes at blive realiseret Mål forventes at blive delvist realiseret Mål forventes ikke at blive realiseret Fokusområde Organisation Politikområdet voksenhandicap består

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Ny organisering af Aktivitet & Pleje og Sundhed

Ny organisering af Aktivitet & Pleje og Sundhed Ny organisering af Aktivitet & Pleje og Sundhed Indledning: Baggrunden for at se på en ny organisering handler om at få en organisation som tænker og handler på tværs af kommunen og dermed kommer til at

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2018 Foreløbig redegørelse tilpasses til ansøgningsskema for 2018, når dette foreligger. Kommune: Frederikssund Kommune

Læs mere

Socialudvalget. Referat

Socialudvalget. Referat Refer Mødetidspunkt: Fra kl.: 10.00 Til kl.: 12.00 Mødested: Job & Velfærd Fælledvej 3 1. sal 8800 Viborg Mødenr.: 11 Udvalgets medlemmer: Mette Nielsen (formand) Rikke Cramer Christiansen (næstformand)

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

Pulje til løft af ældreområdet

Pulje til løft af ældreområdet Pulje til løft af ældreområdet Aftale om finanslov for 2014 Fordeling af ansøgningspunkter samlet ansøgning 2014-2015 Øge serviceniveau personlig pleje på plejecentrene Styrke den sociale dimension Velfærdsteknologiske

Læs mere

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen.

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen. N O TAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

Hjemmeplejen: ca. 800 borgere er visiteret til en/ flere indsatser Ca. 330 borgere modtager personlig pleje og ca. 730 borgere modtager praktisk

Hjemmeplejen: ca. 800 borgere er visiteret til en/ flere indsatser Ca. 330 borgere modtager personlig pleje og ca. 730 borgere modtager praktisk 1 Hjemmeplejen: ca. 800 borgere er visiteret til en/ flere indsatser Ca. 330 borgere modtager personlig pleje og ca. 730 borgere modtager praktisk hjælp Heraf får ca. 350 borgere praktisk hjælp & ca. 10

Læs mere

Politisk udvalg: Socialudvalg

Politisk udvalg: Socialudvalg Demensområdet socialudvalget xx I fremtiden stiger antallet af personer med demens markant. Også forbruget af antidemensmedicin og de samfundsøkonomiske omkostninger af sygdommene forventes at stige. I

Læs mere

Aktive borgere Fredensborg Kommune skaber rammer for at ældre selv får mulighed for :

Aktive borgere Fredensborg Kommune skaber rammer for at ældre selv får mulighed for : Seniorrådets forslag til ældrepolitik med indbyggede værdighedskriterier 7. Februar 2016 Indledning Fredensborg Kommune har revideret sin ældrepolitik i lyset af den lov om værdighed i ældreplejen, som

Læs mere

Handleplan for rehabiliteringsindsatsen på ældreområdet mv.

Handleplan for rehabiliteringsindsatsen på ældreområdet mv. Handleplan for rehabiliteringsindsatsen på ældreområdet mv. Side 1 af 9 Baggrund og formålet med handleplanen Der stilles stadig stigende krav til effektivitet og kvalitet i det nære sundhedsvæsen, og

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2017-2025 Baggrund Demenssygdom er en hastigt voksende folkesygdom. Nationalt Videnscenter for Demens har estimeret, at der vil ske en fordobling af antallet af demente frem mod 2040 1.

Læs mere

Introduktion til Handicap og Socialpsykiatriområdet

Introduktion til Handicap og Socialpsykiatriområdet Introduktion til Handicap og Socialpsykiatriområdet Lovgivning Hjemmel for afgørelser og indsatser findes i: Serviceloven Sundhedsloven Almenboligloven Trafikselskabsloven Specialundervisningsloven Lov

Læs mere

Indsatsområder SSU 1. kvartal 2014

Indsatsområder SSU 1. kvartal 2014 Indsatsområder SSU 1. kvartal 2014 Social- og sundhedsudvalget har valgt nedenstående 6 politiske indsatsområder gældende for 2014. Nedenstående notat er opfølgning på indsatser og/eller nøgletal for 1.

Læs mere

Notat vedr. økonomi. Opmærksomhedspunkter og handlemuligheder Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov

Notat vedr. økonomi. Opmærksomhedspunkter og handlemuligheder Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Notat vedr. økonomi. Opmærksomhedspunkter og handlemuligheder Socialudvalget har ved flere lejligheder drøftet den økonomiske situation for politikområder voksenhandicap. Senest på Socialudvalgsmødet 3.

Læs mere

Mål og Midler - Sundhedsområdet

Mål og Midler - Sundhedsområdet Mål og Midler - Sundhedsområdet Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger,

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2018: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

Budget 2014. Budget 2015. Politikområde Ældre DRIFT - Budgetramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6

Budget 2014. Budget 2015. Politikområde Ældre DRIFT - Budgetramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6 Socialudvalget Oversigt over udvalgsområde Regnskab 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Politikområde Ældre DRIFT - ramme 1+2 392,4 404,3 406,6 413,0 420,2 432,6 ramme 1 400,4 410,6 413,0 419,4 426,5 438,9 Virksomheder

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Strategi for demensområdet

Strategi for demensområdet Velfærd og Sundhed Sagsnr. 27.00.00-P05-6-14 Sagsbe. TC/SR/MSJ Dato:03.09.2015 Strategi for demensområdet 2015-2019 Håndterbarhed Begribelighed Meningsfuldhed Oplevelse af sammenhæng 1 Formål Horsens Kommune

Læs mere

Kapacitets- og behovsanalyse på ældre- og plejeboligområdet i Viborg Kommune

Kapacitets- og behovsanalyse på ældre- og plejeboligområdet i Viborg Kommune Kapacitets- og behovsanalyse på ældre- og plejeboligområdet i Viborg Kommune August 2014 Indhold 1. BAGGRUND OG FORMÅL... 3 2. UDVIKLINGEN I ANTALLET AF ÆLDRE I VIBORG KOMMUNE... 5 Den generelle udvikling...

Læs mere

Tabel 1. Budget for 2017 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og

Tabel 1. Budget for 2017 fordelt på områder Kr. Samlet beløb Livskvalitet Selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2017 Kommune: Mariagerfjord Kommune Tilskud: 8.328.000 Link: http://www.mariagerfjord.dk/politik/planer-politikkerog-strategier

Læs mere

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018 Visitationen Møde i Ældrerådet den 28. marts 2018 Visitationens opgaver I Visitationen er en myndighedsafdeling i Ældre og Social Service, som vurderer og bevilger ydelser og indsatser på baggrund af lovgivning,

Læs mere

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 14. august Leder af visitationen Rikke Barnholdt Hansen

Visitationen. Møde i Ældrerådet den 14. august Leder af visitationen Rikke Barnholdt Hansen Visitationen Møde i Ældrerådet den 14. august 2017 Leder af visitationen Rikke Barnholdt Hansen Visitationens opgaver I Visitationen er en myndighedsafdeling i Ældre og Social Service, som vurderer og

Læs mere

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget 2015

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget 2015 2. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Tekst med rødt er tilføjelser siden 1. Budgetopfølgning 2015 Forslag Kort beskrivelse af indsatsen Indsatsen tager afsæt i masterplanen

Læs mere

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2 INDSATSOMRÅDE 2 Viden til tiden Bedre sammenhæng i patientforløb er en vigtig fælles målsætning, som KL, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet på flere fronter samarbejder om. Parterne har med

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Handicappolitik i Ringkøbing-Skjern kommune

Handicappolitik i Ringkøbing-Skjern kommune Handicappolitik i Ringkøbing-Skjern kommune Ringkøbing-Skjern Kommunes vision Naturens Rige er udtryk for, at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv og at skabe vækst i kommunen. Visionen

Læs mere

Odsherred Kommune. Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016

Odsherred Kommune. Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016 Odsherred Kommune Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016 Godkendt i Byrådet 30. oktober 2012 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 4 3 VISION 5 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 7 4.1

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem. (Visitation, administration og Innovationscenter) og (Sundhed & Omsorg)

Dialogbaseret aftale mellem. (Visitation, administration og Innovationscenter) og (Sundhed & Omsorg) Dialogbaseret aftale mellem (Visitation, administration og Innovationscenter) og (Sundhed & Omsorg) 2014 1 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås mellem forvaltningen

Læs mere

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune

Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Værdighedspolitik for ældreplejen i Frederikshavn Kommune Det er borgerens liv. Derfor ved borgeren bedst, hvad der er brug for. Borgeren er herre i eget hus og liv. Vi motiverer og bakker op. Vi forventer

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

Sundhed, Pleje & Omsorg. Virksomhedsplan Sundhed, Pleje & Omsorg januar Sundhed, Pleje & Omsorg

Sundhed, Pleje & Omsorg. Virksomhedsplan Sundhed, Pleje & Omsorg januar Sundhed, Pleje & Omsorg Virksomhedsplan Sundhed, Pleje & Omsorg januar 2014 Sundhed, Pleje & Omsorg Sundhed, Pleje & Omsorg Albertslund Kommune Nordmarks allè 2 2620 Albertslund www.albertslund.dk bkv.sundhed.pleje.omsorg@albertslund.dk

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Senior- og boligpolitik i Esbjerg Kommune. - længst muligt aktiv i eget liv

Senior- og boligpolitik i Esbjerg Kommune. - længst muligt aktiv i eget liv Senior- og boligpolitik i Esbjerg Kommune - længst muligt aktiv i eget liv Indhold Forord... 3 Indledning... 4 Vision og værdier... 5 Vision... 5 Værdier... 6 Hvorfor... 7 Hvordan... 7 Seniorundersøgelsen...

Læs mere

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 Side 1 af 21 25.000.000 20.000.000 Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 201 15.000.000 10.000.000 Den månedlige betaling til Region Nordjylland for Hjørring Kommunes brug

Læs mere

Mindsket behov for hjælp til hjemmeboende borgere

Mindsket behov for hjælp til hjemmeboende borgere Titel for effektmålet Baggrund Mindsket behov for hjælp til hjemmeboende borgere Fra strategiplanen for Sundhed & Omsorg (2010-2014) har vi følgende målsætning i forbindelse med rehabilitering og mestringsevne:

Læs mere

Statusrapport. Værdighedspolitik Velfærds- og Sundhedsudvalget

Statusrapport. Værdighedspolitik Velfærds- og Sundhedsudvalget Statusrapport Værdighedspolitik 2016-2017 Velfærds- og Sundhedsudvalget Velfærds- og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: IBF/LL Sagsnr. 27.00.00-P22-2-17 Dato:26-04-2018 Indhold Side Indledning

Læs mere

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller

KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller KL's dataindsamling om sundhedsområdet 2017: Bemærkninger til tabeller Baggrund KL har siden efteråret 2012 gennemført spørgeskemaundersøgelser til alle landets kommuner vedr. status for kommunernes sundhedsindsatser.

Læs mere

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED Udvalgsplan 2014-2017 Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet December 2015 Indledning Fredensborg Kommune ønsker, at den ældrepolitik, som skal ligge til grund for at realisere kommunens vision om tilfredse

Læs mere

Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Handicapråd Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Revidering af Horsens Kommunes Handicappolitik - kl. 15:00-16:00 2 2 Høring - Sammenhængende

Læs mere

Ældreområdet Udvalgsaftale

Ældreområdet Udvalgsaftale Ældreområdet Udvalgsaftale 2014-15 Udvalgsaftale Ældreområdet Indholdsfortegnelse Indledning...3 Området...3 Ressourcer...4 Udviklingstendenser...4 Udviklingsmål...5 Tværgående indsatsområder og udviklingsmål...5

Læs mere

Kvalitetskontrakten skal give borgerne et overblik på det overordnede plan over hvilke mål, Faaborg-Midtfyn Kommune arbejder efter.

Kvalitetskontrakten skal give borgerne et overblik på det overordnede plan over hvilke mål, Faaborg-Midtfyn Kommune arbejder efter. UDKAST Kvalitetskontrakt for Faaborg-Midtfyn Kommune 2010 Kommunerne er ansvarlige over for hovedparten af velfærdssamfundets kerneydelser. Det betyder, at mange af Faaborg-Midtfyn kommunens borgere er

Læs mere

Handicappolitik i Ringkøbing-Skjern kommune

Handicappolitik i Ringkøbing-Skjern kommune Handicappolitik i Ringkøbing-Skjern kommune Ringkøbing-Skjern Kommunes vision Naturens Rige er udtryk for, at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv og at skabe vækst i kommunen. Visionen

Læs mere

Mål og Midler - Sundhedsområdet

Mål og Midler - Sundhedsområdet Mål og Midler - Sundhedsområdet Fokusområder i 2016 Fokusområder er de målsætninger og indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetåret. De udvælges ud fra Byrådets flerårige politikker, ny

Læs mere

Kommissorium for. Senior- og Handicapudvalget

Kommissorium for. Senior- og Handicapudvalget Kommissorium for Senior- og Handicapudvalget 2018-2021 Baggrund Byrådet har et særligt ansvar overfor borgere med særlige fysiske eller psykiske behov. Byrådet ønsker en rehabiliterende tilgang for at

Læs mere

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 Side 1 af 23 25.000.000 20.000.000 Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 15.000.000 10.000.000 Den månedlige betaling til Region Nordjylland for Hjørring Kommunes brug af

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: Styrket sundhedsfagligrådgivning og lettere adgang til børneog ungdomspsykiatrisk udredning i Region Syddanmark. 2. Med udredningsretten og behandlingsgarantien

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget 50.52 Tilbud til ældre pensionister 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov 50.56 Sundhed og forebyggelse 50.58

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder Sundhedsområdet er specielt i kommunal økonomisk sammenhæng, idet langt hovedparten af økonomien er knyttet til finansiering/medfinansiering af aktiviteter i det regionale sundhedsvæsen og

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

Kommunens sundhedsfaglige opgaver

Kommunens sundhedsfaglige opgaver Kommunens sundhedsfaglige opgaver Temadag i Danske Ældreråd d. 2. oktober 2019 V./ Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center for Velfærd og Omsorg Lene Miller, Centerchef i Lejre Kommune, Center

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre

Det gode og aktive hverdagsliv. Aabenraa Kommunes politik for ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens ældre borgere har mulighed for at leve et godt, aktivt og

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget

Social- og sundhedsudvalget Ultimo februar 2017 Social- og sundhedsudvalget Samlet overblik Social- og Sundhedsudvalget Omplaceringer 28-02- 2017 regnskab afvigelse Samlet Drift 707.515 1.360 0 708.875 82.193 708.875 0 Senior 280.461-640

Læs mere

Projektbeskrivelse Styrket genoptræning og rehabilitering af voksne personer med erhvervet hjerneskade

Projektbeskrivelse Styrket genoptræning og rehabilitering af voksne personer med erhvervet hjerneskade Projektbeskrivelse Styrket genoptræning og rehabilitering af voksne personer med erhvervet hjerneskade Udarbejdet af: Projektgruppen Dato: 30. januar 2012 Sagsnummer.: xx Projektansvarlig enhed Fagsekretariat

Læs mere

GODKENDTE FORSLAG TIL PULJEN TIL LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Besluttet på Seniorudvalgsmøde 3. februar 2014

GODKENDTE FORSLAG TIL PULJEN TIL LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Besluttet på Seniorudvalgsmøde 3. februar 2014 KOLDING KOMMUNE GODKENDTE FORSLAG TIL PULJEN TIL LØFT AF ÆLDREOMRÅDET Besluttet på Seniorudvalgsmøde 3. februar 2014 SAMLET OVERBLIK (BELØB I 1.000 KR.) 2014 2015 1 Øge fokus på borgerens ressourcer, vedligeholdelse

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

Værdighedspolitik. Indsatser til udmøntning af Værdighedspolitikken. Overblik og status

Værdighedspolitik. Indsatser til udmøntning af Værdighedspolitikken. Overblik og status Værdighedspolitik Indsatser til udmøntning af Værdighedspolitikken Overblik og status I skemaet er præsenteret de indsatser, som skal udmønte Faaborg-Midtfyn Kommunes værdighedspolitik. Et opmærksomhedspunkt

Læs mere

Høring angående serviceharmonisering vedrørende Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)

Høring angående serviceharmonisering vedrørende Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Høring angående serviceharmonisering vedrørende Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) Udvalgsnavn: Handicaprådet Mødedato: Torsdag den 28. juni 2012 Sagsnr.: 12/1460 Sagsansvarl ig: Rikke Gaardsted Nielsen

Læs mere

Introduktion til Social- & Arbejdsmarkedsudvalgets forvaltningsområde

Introduktion til Social- & Arbejdsmarkedsudvalgets forvaltningsområde Introduktion til Social- & Arbejdsmarkedsudvalgets forvaltningsområde Introduktion til Social- & Arbejdsmarkedsudvalgets forvaltningsområde Job & Velfærd - Organisering Kilde: Jobindsats Fakta om Arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

Ansøgte midler til løft af ældreområdet

Ansøgte midler til løft af ældreområdet Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Sygeplejerskeprofil. Til rette borger - I rette tid - På rette sted. Hvorfor har vi sygeplejersker i ældreplejen?

Sygeplejerskeprofil. Til rette borger - I rette tid - På rette sted. Hvorfor har vi sygeplejersker i ældreplejen? Sygeplejerskeprofil Sygeplejerskeprofil Hvorfor har vi rsker i ældreplejen? Udviklingen i sundhedsvæsnet som følge af kommunalreformen i 2007, herunder en ændring af opgavefordelingen mellem regioner og

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Politiske pejlemærker for Center for Sundhed & Ældre

Politiske pejlemærker for Center for Sundhed & Ældre Politiske pejlemærker for Center for Sundhed & Ældre 2018-2021 Dialogbaseret Styringsmodel - Ældre- og Sundhedsudvalget Møde i Ældre- og Sundhedsudvalget 19. september 2018 Politiske pejlemærker Ældre-

Læs mere

Oplæg til nye kvalitetsmål på Socialudvalgets område

Oplæg til nye kvalitetsmål på Socialudvalgets område Oplæg til nye kvalitetsmål på Socialudvalgets område Politikområde Sundhed og Omsorg (Ældre samt Sundhed) Aktivt medborgerskab og borgerinddragelse Sundhed & Omsorg arbejder ud fra princippet - borgeren

Læs mere

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 Side 1 af 24 25.000.000 20.000.000 Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 15.000.000 10.000.000 Den månedlige betaling til Region Nordjylland for Hjørring Kommunes brug af

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord

Værdighedspolitik. Halsnæs Kommune. Forord Værdighedspolitik Halsnæs Kommune Forord I Halsnæs Kommune skal det være muligt at leve et værdigt liv, hele livet, også når man bliver ældre og måske får brug for hjælp. Med denne værdighedspolitik sætter

Læs mere

Svendborg Kommune. Kvalitetsstandard for Boliger. Tillæg til serviceinformation

Svendborg Kommune. Kvalitetsstandard for Boliger. Tillæg til serviceinformation Svendborg Kommune Kvalitetsstandard for Boliger Tillæg til serviceinformation Lovgrundlag Lovgrundlag for ældreboliger, plejeboliger og boliger for demente findes i: l Lov om Social Service 108, 192 samt

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene.

Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene. 1 of 9 Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene. Indhold X. Udvalget for sundhed, ældre og social.... 2 X.X Sundhedsområdet... 2 X.X.X Demografipulje på sundhedsområdet... 2 X.X.X

Læs mere

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016

Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 25.000.000 20.000.000 Sundhedsområdet Aktivitetsbestemt medfinansiering Forbrug og budget 2016 15.000.000 10.000.000 Den månedlige betaling til Region Nordjylland for Hjørring Kommunes brug af somatiske-,

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle

Læs mere

Støtte til voksne. Kvalitetsstandarder 2020

Støtte til voksne. Kvalitetsstandarder 2020 Støtte til voksne Kvalitetsstandarder 2020 Indholdsfortegnelse FORORD...3 HVAD SKAL JEG GØRE, HVIS JEG HAR BEHOV FOR STØTTE?...4 PRAKTISKE INFORMATIONER...4 HVAD ER EN KVALITETSSTANDARD?...6 PERSONLIG

Læs mere