Region Midtjylland. Samarbejdet mellem regionerne og Helse. Bilag. til Regionsrådets møde den 16. januar Punkt nr. 7

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Region Midtjylland. Samarbejdet mellem regionerne og Helse. Bilag. til Regionsrådets møde den 16. januar 2008. Punkt nr. 7"

Transkript

1 Region Midtjylland Samarbejdet mellem regionerne og Helse Bilag til Regionsrådets møde den 16. januar 2008 Punkt nr. 7

2 Integreret samarbejde mellem Danske Regioner og Helse om patientrettet forebyggelse 10. oktober 2007/kle Helse har i mere end 50 år stået for pålidelig og dokumenteret oplysning om sundhed. Med ny bestyrelse og ledelse har Helse ændret sin strategi og varetager i dag udviklingsog oplysningsaktiviteter for at forebygge sygdom og fremme sundhed. Helse er i dag langt mere end blot et blad. Helse er i 1973 etableret som en fond af amterne og kommunerne. Vi arbejder non-profit og for et almennyttigt formål. Helse er tæt knyttet til regionerne i og med Danske Regioner har tre pladser i Helses bestyrelse. Formanden for Helses bestyrelse, Ove Nørholm, er medlem af regionsrådet i Region Midtjylland. Regionsrådsmedlem Ulla Astman, Region Nordjylland samt regionsrådsmedlem Bo Libergren, Region Syddanmark, varetager de to øvrige bestyrelsesposter. Regionerne er derfor medejere af Helse. Undersøgelser viser, at Helse er et troværdigt, meget kendt og pålideligt varemærke indenfor oplysning om sundhed. Det giver regionerne det bedst tænkelige afsæt for formidling via Helsebladet til patienter, kronikere og borgere og for samarbejde i øvrigt med Helse. Helse kan understøtte regionernes patientforebyggelse og borgeroplysning generelt samt specifikt understøtte regionens informationsforpligtelser jf. sundhedsloven via vores medier. Dette kan yderligere udbygges via fælles udviklingsprojekter på formidlingsområdet i form af kampagner, undervisnings- og kursusaktiviteter m.v. Helsebladet til alle regioner Helse tilbyder Helsebladet til alle fem regioner. Med tilbuddet forventes alle regioner samlet set at aftage stk. Helseblade pr. måned fordelt i forhold til de enkelte regioners indbyggertal. Distribution sker til to steder i den enkelte region. Samlet yder regionerne for dette en betaling på 2,5 mio. kroner pr. år til Helse. Dermed vil prisen pr. borger blot være 0,46 kr. for et blad. De 2,5 mio. kr. er ligesom antal blade fordelt forholdsmæssigt mellem regionerne. Fra og med 2008 udkommer Helsebladet 10 gange årligt. Se de konkrete tal i vedlagte bilag. Den anførte prisstruktur er fastsat lavt, og derfor betinget af, at alle regioner indgår i aftalegrundlaget. Samtidig får regionerne mulighed for at gøre brug af Helses eksisterende produktion, distribution og brand.

3 Regionens eget blad i Helse-bladet Det tættere samarbejde medfører også, at regionerne til kostpris får tilbudt at placere egne indstik i alle de Helse-blade, der distribueres i den enkelte region. Det vil sige, at den enkelte regions indstik kommer i det blad, der distribueres til alle borgere i den pågældende region og derved alle nuværende og kommende patienter samt kronikere. Antallet af blade med indstik rækker således ud over det antal som regionerne betaler for. Indholdet i indstikket udarbejdes af den enkelte region, og Helse står for tryk. Indstikket kan være fra 2 til 32 sider, og kan indgå i bladet ved hver udgivelse eller enkelte gange i løbet af året. Dette aftales for et år ad gangen med den enkelte region. Regionerne får hermed mulighed for at kommunikere til patienter, kronikere og borgere via Helse-bladet om ønsket hver gang det udkommer. Regionen vil med andre ord ikke længere være henvist til fx husstandsomdelte magasiner, der udkommer en eller to gange pr. år eller alene være henvist til egne patientrettede oplysningsmaterialer. Se de konkrete beløb for indstik i vedlagte bilag. Understøttes redaktionelt Helse vil i Helsebladet dække landets regioner redaktionelt med afsæt i konkrete, konstruktive patientcases, der sætter fokus på bl.a. rettigheder, tilskuds- og godtgørelsesmuligheder. Sætte fokus på hvilken hjælp man forventeligt kan trække på når man bliver udskrevet fra behandling på sygehus samt anvisninger, der bidrager til at forebygge genindlæggelser og hjælpe kronikere. Evt. regionale indstikssider i Helsebladet vil blive understøttet af det generelle redaktionelle stof som dermed bidrager til den patientrettede forebyggelse i regionen. Mere konkret samarbejde mellem Danske Regioner og Helse Som en del af det tættere samarbejde vil Danske Regioner få tilbudt plads i det kommende faglige panel bestående af otte specialister og fagfolk indenfor sundhedsfremme og forebyggelse af sygdom. Vores faglige panel skal give Helse sparring i forhold til indsatsområder for forebyggelse af sygdom og fremme af sundhed, samt om emner og ideer til Helses generelle sundhedsoplysning. På et senere tidspunkt kan samarbejdet eventuelt skabe grundlag for et redaktionelt miljø omkring et egentligt Danske Regioner-indstik i Helsebladet, der udelukkende formidler indhold fra hver af de fem regioner direkte til borgerne. Det regionale redaktionsmiljø kan blive styret, koordineret og sekretariatsbetjent af Helses redaktion i direkte samarbejde med regionernes kommunikationsafdelinger og Danske Regioner. Redaktionsmiljøet kan dermed blive et konkret forum, hvor man mødes og udveksler ideer samt planlægger indhold, der leveres af regionerne, og som Helse tilpasser og layouter. Denne samarbejdsmodel skal i givet fald drøftes nærmere.

4 Mere end blad-samarbejde Helse er ikke længere blot et blad. Helse har fra 2006 som formål at udvikle, afprøve, dokumentere og udbrede redskaber, der giver den enkelte borger et længere og et godt liv. Herunder mennesker med kronisk sygdom. For at opnå dette vil Helse i samarbejde med regionerne skabe fælles formidlingsprojekter, hvor den regionale indsats for information, vejledning og rådgivning overfor fx kronikergrupper kan gå op i en højere enhed med en national formidling af såvel proces som produkt. Målet er bl.a. videndeling på tværs af regionerne, oplysning til borgerne, forebyggelse af genindlæggelser, oplysning til patienter og forbedring af familiernes samt nærmiljøets muligheder for at indgå i kronikeres egenomsorg. Det kan også være mere kampagneorienteret samarbejde, hvad angår oplysning og overblik over patienternes muligheder for at modtage tilskud og godtgørelser samt borgernes muligheder for forebyggende helbredsundersøgelser. Det kan være mere profilerende oplysningsindsatser nationalt i kombination med det regionale, hvad angår kvalitetsudvikling og sikkerhed i det offentlige sygehusvæsen. Eller oplysning for at øge borgernes viden om, hvilke konkrete sygehusydelser og behandlingspladser regionerne stiller til rådighed samt den forskning, der foregår. Dette samarbejde kan bl.a. sættes i gang gennem fortløbende drøftelser mellem Helse og Danske Regioners medlem af Helses faglige panel. Jf. en undersøgelse blandt medlemssygehusene i det tidl. Netværk af Forebyggende Sygehuse har netværkssygehusene selv kompetence til at stå for den patientrettede forebyggelse. Derfor vil der, fx som nævnt herover, være oplagte muligheder for, at Helse tilbyder at understøtte de regionale forebyggelsesmiljøer, som opstår på denne baggrund. Herunder med involvering af forskellige patientforeninger og handicaporganisationer, der igen kan bidrage til at forbedre mulighederne for fx kronikeres mulighed for at drage egenomsorg. Set i forhold til ulighed i sundhed har Helse fokus på at hjælpe den del af Danmarks befolkning, der står dårligst i forhold til sundhed med deraf afledte træk på sundhedsydelserne. Helse kan bl.a. via redaktionelle bidrag understøtte uddannelse af patienter på patientskoler samt ved alliancer med patientforeninger og handicaporganisationer positivt medvirke via formidling til at regulere fx patientgruppers anvendelse af de regionale behandlingstilbud. Udviklingsaktiviteter i øvrigt Helse har etableret en udviklingsafdeling, der varetager udvikling, afprøvning, dokumentation og implementering af metoder til at opnå de bedste resultater i fremme af sundhed og forebyggelse af sygdom. Helses udviklingsaktiviteter fokuserer på såvel privat- som arbejdslivet, herunder bolig og nærmiljø samt involvering af de frivillige organisationer. Helse har allerede igangsat forskellige projekter og har flere under projektering.

5 Helse kendes af mange Op mod 1 mio. mennesker anvender Helses medier i form af Helse-bladet, Helse ArbejdsLiv og Helse.dk. De får dermed adgang til ny viden samt metoder til at forebygge sygdom og fremme sundhed. Hvad angår Helse-bladet læser en femtedel af borgerne i alle regioner Helsebladet hver måned. Børnefamilierne udgør 15 pct. af læserne, og aldersmæssigt har vi fat i en femtedel af danskerne mellem 30 og 59 år. Helse-bladet bliver distribueret via regioner, kommuner og apoteker. Såvel indhold, udseende som distributionskanaler undergår modernisering netop nu, og såvel alderssammensætning som andelen af børnefamilier forventes at forskubbe sig mod yngre læsere. Som følge af moderniseret distribution er Helse-bladets oplag i det seneste år steget med mere end 50 pct. Forventningen er, at oplagsfremgangen i 2008 medfører et læsertal på 1,2 mio. Helse ArbejdsLiv er et nyt blad om sundhed på arbejdspladsen, og det forventes at nå et oplag på stk. fordelt på alle typer af danske arbejdspladser. Online forventer vi på Helse.dk at få et besøgstal på pr. måned af sundhedsinteresserede brugere. Helse har med succes gennemført den nationale kampagne Tæl Dine Skridt på arbejdspladser i 2005 og Kampagnen gentages i Helse ArbejdsLiv - en hjælp til medarbejderne i regionen Helse udgiver bladet Helse ArbejdsLiv specielt til arbejdspladser. Det handler om sundhed og arbejdsliv i bred forstand og henvender sig til medarbejdere på alle typer af arbejdspladser. Bladet udkommer hver anden måned. Helse ArbejdsLiv skriver om alt det, der har med sund livsstil i samspil med godt arbejdsmiljø at gøre. Ambitionen er at give den enkelte medarbejder ideer til et sundere arbejdsliv. Og arbejdspladsen som helhed inspiration til at gøre virksomhedens sundhedspolitik til virkelighed. For den professionelle med ansvar for medarbejdernes sundhed får man adgang til best practise i form af viden og erfaringer med `hvad der virker. Helse ArbejdsLiv kan anvendes som et led i regionernes arbejde for medarbejdernes sundhed og trivsel. Med Helse ArbejdsLIv synliggør regionen, at man reelt ønsker at gøre noget for medarbejdernes sundhed. Modtager alle regioner samlet og mindst 5000 stk. Helse ArbejdsLiv pr. udgave yder Helse en rabat. Normalt er laveste pris pr. blad 9,75 kr. Helse tilbyder hermed en rabat så bladet pr. stk. i stedet vil koste 8,75 kr. Det svarer til en udgift på ,- kr. pr. udgivelse for alle regionerne tilsammen. Bladet udkommer som nævnt seks gange om året.

6 N O T A T Notat om Helses situation Helse er i 1973 etableret som en almennyttig fond af amterne og kommunerne ifm. afvikling af sygekasserne. Samtidig blev Helsefonden etableret Sag nr. 00/1643 Dokumentnr /07 Janet Samuel Tel jsa@regioner.dk Regionerne har tre pladser i Helses bestyrelse. Desuden har kommunerne to pladser, og Apotekerforeningen, Praktiserende Lægers Organisation og Komiteen for Sundhedsoplysning har hver en plads. Helse er primært kendt som Helsebladet, men Helse er i gang med at implementere en ændret strategi, hvor Helse som supplement til udgivelse af Helsebladet i højere grad vil fokusere på at udvikle, afprøve og udbrede redskaber og metoder inden for sundhedsfremme og forebyggelse. Helse ønsker således at udvikle sig i retning af informations-, rådgivnings- og udviklingsvirksomhed orienteret mod sygdomsbekæmpelse og forebyggelse. Helse ønsker endvidere at samarbejde tættere med regionerne. Helses økonomiske situation Helse er i dag primært et annoncefinansieret blad. Tidligere var finansieringen i høj grad baseret på abonnementer. Helse-bladet har stadig stor betydning for Helses samlede økonomi. Omstillingen fra et primært abonnementsfinansieret blad til et blad, der i højere grad er annoncefinansieret er ikke gået helt glat. Bl.a. presser fremkomsten af flere, nye gratis blade og aviser et annoncefinansieret blad. Helses økonomi som den fremgår af regnskab 06 og budget 07: Helse har en grundkapital på kr.. Helses årsregnskab for 2006 (som ikke har givet anledning til revisionsforbehold) udviser en nettoomsætning på 23,8 mio. kr. (i 2005 var omsætningen 28,4 mio. kr.). Årets resultat var et underskud på lidt over kr. (i

7 2005 var underskuddet kr.). Egenkapitalen ultimo 2006 var på 6,2 mio. kr. (ultimo 2005 var egenkapitalen på 7,7 mio. kr.) Side 2 Af Helses budget for 2007 fremgår en nettoomsætning på 27,2 mio.kr., et årsresultat i form af et underskud på 1,2 mio. kr. samt en budgetteret egenkapital på 4,1 mio. kr. Der regnes i budgettet for 2007 med indtægter fra: Abonnementer (Helse og Helse Arbejdsliv) 6,9 mio.kr., annoncer (Helse og Helse Arbejdsliv) 13,8 mio.kr., fonde 6,4 mio. kr. (heraf var de 1,4 mio. kr. bevilget pr. 1/1-07) Sekretariatet er ikke i besiddelse af oplysninger om forventet regnskab for Helse har i dag et større oplags- og læsertal end tidligere. Det bør kunne muliggøre større annonceindtægter, men eftersom læserundersøgelsen, der skal retfærdiggøre højere annoncepriser kun foretages én gang årligt, har Helse et finansieringsbehov nu og her (jf. nedenfor om seneste regnskab og budget). Helse har derfor valgt at henvende sig til stifterne regionerne og kommunerne dels for at få en økonomisk indsprøjtning og i forlængelse heraf for at kunne signalere at regioner og kommuner vedkender sig Helse. Helse har således også henvendt sig til KL, og har afholdt et møde med formanden for KL s social og sundhedsudvalg, Tove Larsen med ønske om at kommunerne også aftager et antal blade. Danske Regioners sekretariat er på baggrund af en kontakt til KL s sekretariat orienteret om, at man vil indstille til et kommende møde i KL s socialog sundhedsudvalg, at KL ikke specifikt skal opfordre til, at kommunerne indgår i en abonnementsordning. Evt. fusion med Helse-fonden Helse har endvidere indledt en proces m.h.p. en eventuel fusion af Helse med Helsefonden. Helse og Helsefonden har på lange stræk har samme formålsbestemmelser (og samme udspring nemlig afvikling af sygekasserne). Helsefondens bestyrelse har efter en indledende drøftelse i oktober måned 2007 udskudt sin stillingtagen hertil til et møde i december måned. Evt. opløsning af fonden

8 I det tilfælde at Helse Bestyrelse ser sig nødsaget til at opløse fonden, skal det ske efter enstemmig vedtagelse i Helses bestyrelse (vedtægternes 10). Beslutningen forelægges til godkendelse af fondsmyndigheden og justitsministeren. En evt. indestående kapital skal efter dækning af alle aktuelle forpligtelser, anvendes til almennyttigt formål. Side 3 Det fremgår endvidere af Helses vedtægter, 7, at Stifterne hæfter ikke for et eventuelt underskud, der alene skal dækkes ind ved institutionens egenkapital eller udefra tilført kapital.

9 Bilag Antal indbyggere i Danmarks 5 regioner Salgspris pr. blad 2,78 Helses forslag til fordeling af blade i regionerne Indbyggerantal Indbyggerantal Helseblade fordelt på Pris pr. Pris pr i % indbyggerantal region borger Region Hovedstaden ,05% kr kr 0,46 Region Midtjylland ,53% kr kr 0,46 Region Nordjylland ,59% kr kr 0,46 Region Sjælland ,98% kr kr 0,46 Region Syddanmark ,84% kr kr 0, ,00% kr Indstiksomkostninger pr. udgave: Indstiksomkostninger pr udgave Antal indstikssider /oplagsstørrelse 2 sider 4 sider 8 sider 16 sider 24 sider 32 sider Region Hovedstaden/ ekspl. kr kr kr kr kr kr Region Midtjylland/ ekspl. kr kr kr kr kr kr Region Nordjylland/ ekspl. kr kr kr kr kr kr Region Sjælland/ ekspl. kr kr kr kr kr kr Region Syddanmark/ ekspl. kr kr kr kr kr kr

10 Regionshuset Viborg Kommunikation Notat Regionshuset, Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel Vurderinger af kommunikation og økonomi i samarbejdet med Helse Dato Finn Møller Danske Regioners Forretningsudvalg besluttede på mødet den 12. oktober 2007 at videresende Helses anmodning til de enkelte regioner med henblik på at hver enkelt region tager stilling til, om man ønsker at aftage og distribuere Helsebladet, som foreslået af Helse. Tel finn.moeller@stab.rm.dk Side 1 Tilbud: Som et led i dette udbyggede samarbejde foreslås, at regionerne samlet aftager og distribuerer eksemplarer af Helsebladet pr. måned. Det vil samlet koste regionerne 2,5 mio. kr. om året, og Region Midtjyllands andel heraf vil udgøre godt kr. årligt. Dertil kommer et tilbud om at annoncere i Helse i form af et indstik på minimum 2 sider for kr og ikke medregnede udgifter til distribution af blade i Region Midtjylland hver måned. Status og økonomiske konsekvenser I dag: Region Midtjylland har i dag som den eneste af de 5 regioner - et samarbejde med Helse om bladet Helse, som indebærer, at regionen hver anden måned svarende til seks ud af tolv udgivelser om året - har et indstik på 2 sider, hvor der kan bringes artikler m.v. fra Region Midtjylland. Udgiften hertil udgør ca kr. årligt samt mindre udgifter til distribution af bladet til regionens institutioner. Helse distribuerer selv bladet til de praktiserende læger m.fl. i den primære sundhedssektor. Med den gældende aftale har Region Midtjylland forpligtet sig til at aftage eksemplarer af Helse per måned. Erfaringer fra en indkøringsperiode i 2006 og 2007 viser, at hospitalerne, regionshusene og regionens institutioner maksimalt kan aftage godt eksemplarer af Helse pr. gang.

11 Fremover: For Region Midtjylland vil de økonomiske konsekvenser af det fremsendte oplæg fra Helse dels bestå i udgiften til det antal blade, som regionen aftager, på godt kr. årligt, dels udgiften til selve annonceringen i et regionalt indstik på minimum to sider per udgivelse svarende til en årlig udgift på kr. samt ekstra udgifter til distribution, idet Helse fremover kun leverer bladet to steder i regionen. Ved levering 100 steder vil den anslåede pris være kr. per udgivelse. Og da Helse betinger, at regionen aftager og distribuerer bladet 10 gange om året, svarer det til en årlig udgift på ca kr. Skal regionen også stå for distributionen til de ca. 600 lægepraksis, vil udgifterne til distribution være større. Samlet vil det fremsendte oplæg fra Helse medføre en årlig udgift på minimum 1.1 mill. kroner for et regionalt indstik/annonce på 2 sider 6 gange om året. I forhold til gældende aftale vil det betyde merudgifter for ca kr. årligt Kommunikationsfaglig vurdering Aktuelt er der i andre regioner igangsat en række parallelle og konkurrerende kommunikationsaktiviteter i forhold til Helse. Eksempelvis udgiver Region Sjælland deres eget sundhedsmagasin, og i Region Syddanmark har man netop lanceret Sund i Syd, som er et delvist annoncefinansieret blad, hvori også kommunerne er med. Flere kommuner har valgt at være medudgiver med hver deres lokale indstik i bladet Sund i Syd. Desuden er Sund i Syd også en hjemmeside på internettet med blandt andet videoproduktion af de artikler og temaer, som er omtalt i bladet. Den kommunikationsmæssige fordel ved at satse på egne kanaler - frem for Helse - er, at regionen tydeligt markerer sig som afsender og leverandør af serviceydelser til borgerne i regionen. Denne synlighed vil være væsentligt mindre med et annonceindstik på to sider hver anden måned i Helse. Desuden er Helses målgruppe forholdsvist afgrænset. Kernelæseren er en kvinde på 56 år med kortere eller mellemlang uddannelse og som har påtaget sig ansvaret for hele familiens trivsel. Dog har Helse i løbet af 2008 ændret layout i forsøget på at indfange de yngre læsere. Men konkurrencen er hård fra andre medier. Derfor er det næppe sandsynligt, at Region Midtjylland via Helse når tilstrækkeligt bredt ud og lever op til en forpligtelse om at tilgodese alle borgere med sundhedsinformation. Økonomien i Helses tilbud vil indsnævre råderummet for andre og bredere borgerrettede kommunikationsaktiviteter. Og så lægger Helse op til, at Region Midtjylland fremover skal distribuere yderligere eksemplarer af bladet per måned, hvilket erfaringsmæssigt forekommer at være en urealistisk opgave. Ved at fravælge et samarbejde med bladet Helse mister Region Midtjylland umiddelbart mulighederne for at fortælle om regionens sundhedsvæsen i en patient- og borgerrettet form. Men det kan der kompenseres for. Side 2

12 Dels ved at bringe historierne fra annonceindstikket i Helse i regionens eget Magasinet MIDT. Her kan sund i midt blive et fast tema over 4 til 6 sider hver gang. Magasinet udkom fire gange i 2007 med et oplag på eks. pr. udgivelse. Magasinet MIDT er først og fremmest rettet til medarbejderne som borgere og ansatte i regionen, men sendes også i stigende omfang til eksterne læsere og abonnenter. Magasinet MIDT distribueres til ca. 100 interne adresser hospitaler, institutioner, regionshuse mv. og til alle praktiserende læger, tandlægeklinikker, kiropraktorer, terapeuter samt til presse, biblioteker, apoteker, partnere, privatpersoner m.fl. Dels ved at udnytte en stadig større vifte af medier med fokus på sundhed og livsstil. Eksempelvis andre sundhedsmagasiner, netdoktor.dk og andre netportaler samt fra stadig flere tv-udsendelser om livsstil, lægens bord m.v. Erfaringerne er, at redaktionerne i dag er stadig mere åbne for at få indlæg og bidrag udefra. Og de historier som Region Midtjylland i dag bringer i annonceform i Helse kan med stor sandsynlighed indgå som en del af det almindelige redaktionelle stof, fordi det er historier, som typisk er skrevet og set med patienternes øjne. Samlet vurderer Kommunikation, at der med Helses oplæg er tale om en uforholdsmæssig dyr annoncering, og bemærker at en ny og samlet storkundeaftale for alle regioner kommer til at betyde mærkbare merudgifter i forhold til Region Midtjyllands nuværende engagement som enkelt kunde. Kommunikation så gerne, at samarbejdet med Helse kunne fortsætte i mindre justeret form inden for rammerne af den gældende aftale og kan i øvrigt tilslutte sig Helses ambition om i højere grad at afprøve nye metoder og værktøjer, når det gælder information og rådgivning mod sygdomsbekæmpelse og forebyggelse. Men Helse mangler, at konkretisere, hvad der ligger i et udvidet samarbejde om sundhedsoplysende kampagner og lignende. Det må som følge af opgavefordelingen efter strukturreformen forudsættes, at også kommunerne går ind i et sådan samarbejde og har en ledende rolle omkring det indholdsmæssige og det udviklingsarbejde, der lægges op til. Venlig hilsen Finn Møller- kommunikationskonsulent Side 3

Emne: Henvendelse fra Nina Berrig (C) om samarbejde omkring et borgerrettet blad, Helse, som er afvist af administrationen

Emne: Henvendelse fra Nina Berrig (C) om samarbejde omkring et borgerrettet blad, Helse, som er afvist af administrationen REGION HOVEDSTADEN Regionsrrådets møde den 18. december 2007 Sag nr. 18 Emne: Henvendelse fra Nina Berrig (C) om samarbejde omkring et borgerrettet blad, Helse, som er afvist af administrationen Supplerende

Læs mere

Hvad er der ikke fundet plads til af nye initiativer i 2009

Hvad er der ikke fundet plads til af nye initiativer i 2009 Regionshuset Viborg Sundhedsstaben Sundhedøkonomi Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Hvad er der ikke fundet plads til af nye initiativer i 2009 Dette notat søger

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Sundheds- og frivillighedsområdet

Sundheds- og frivillighedsområdet Sundheds- og frivillighedsområdet i Ringsted Kommune Januar 2010 2 Indholdsfortegnelse: 1. Nøgletal for sundheds- og frivillighedsområdet..3 2. Organisation.3 3. Samarbejde med regionen...3 4. Formål og

Læs mere

UDKAST. God kommunikation. - Kommunikationspolitik for Region Midtjylland. I. FORORD Dato 26.02.2008

UDKAST. God kommunikation. - Kommunikationspolitik for Region Midtjylland. I. FORORD Dato 26.02.2008 Regionshuset Viborg Kommunikation UDKAST Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kommunikation@stab.rm.dk www.regionmidtjylland.dk God kommunikation - Kommunikationspolitik for Region Midtjylland

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 28 Forslag til etablering af sundhedscenter i Hvidovre Kommune 529535 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering

Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering Regionshuset Aarhus CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Koncern Kvalitet Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering Olof Palmes Allé 15 DK-8200 Aarhus N Tel. +45 7841 0003 www.cfk.rm.dk

Læs mere

Sagsnr. 08/5078 Udbudsmateriale - Offentligt udbud Udbud af bleer og inkontinensprodukter. Indholdsfortegnelse 1

Sagsnr. 08/5078 Udbudsmateriale - Offentligt udbud Udbud af bleer og inkontinensprodukter. Indholdsfortegnelse 1 KRAVSPECIFIKATION Offentligt udbud til Region Hovedstaden Region Sjælland Region Nordjylland Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 KRAVSPECIFIKATION... 2 1.1 Indledning... 2 1.2

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Projekttitel. "Kostvejledning og Livsstilsændring i nord" Oplysninger om ansøger

Projekttitel. Kostvejledning og Livsstilsændring i nord Oplysninger om ansøger Projekttitel "Kostvejledning og Livsstilsændring i nord" Oplysninger om ansøger Fitness Nord er et foreningsbaseret fitnesscenter, som er en del af Nordlangelands Multihus, som også huser Bowling Langeland,

Læs mere

Samarbejdsaftale vedr. udbredelse af Telesår projektet

Samarbejdsaftale vedr. udbredelse af Telesår projektet Odense d. 29 januar 2010 Samarbejdsaftale vedr. udbredelse af Telesår projektet Aftaleparter: Der er dags dato indgået samarbejdsaftale om deltagelse i: Mellem: MedCom det danske sundhedsdatanet Rugårdsvej

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-09-2009 Dato: 28-08-2009 Sag nr.: KB 164 Sagsbehandler: Mette Kaltoft Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som ikke bliver mindre i fremtiden. I den fortsatte udvikling

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

KARRIERE. »Vi ønsker, at arbejdet med. rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces.

KARRIERE. »Vi ønsker, at arbejdet med. rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces. »Vi ønsker, at arbejdet med rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces. Mona Rashed 4 pharma februar 2011 Medicingennemgang og mobilisering af patienterne Region

Læs mere

Urafstemning 2011. Layout: Sundhedskartellet Grafisk Enhed 10-182 Tryk: Eks-Skolens Trykkeri Oplag: 1.500 eksemplarer

Urafstemning 2011. Layout: Sundhedskartellet Grafisk Enhed 10-182 Tryk: Eks-Skolens Trykkeri Oplag: 1.500 eksemplarer URAFSTEMNING 2011 Urafstemning 2011 Layout: Sundhedskartellet Grafisk Enhed 10-182 Tryk: Eks-Skolens Trykkeri Oplag: 1.500 eksemplarer Copyright Sundhedskartellet 2011 Marts 2011 Alle rettigheder forbeholdes.

Læs mere

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 16. december 2008 af Karl H. Bornhøft (SF), Özlem Sara Cekic (SF), Jonas Dahl (SF) og Ole Sohn (SF)

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

BrancheArbejdsmiljøRådet Undervisning & Forskning. Aktivitetsplan 2016

BrancheArbejdsmiljøRådet Undervisning & Forskning. Aktivitetsplan 2016 BrancheArbejdsmiljøRådet Undervisning & Forskning Aktivitetsplan 2016 Aktivitetsplan 2016 Indhold Indledning... 2 Indsatsområder... 3 Budget... 4 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Psykisk arbejdsmiljø: Formidlingskonference...

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget 9. Sundhedsudvalget 87 88 9. Sundhedsudvalget Budget 2013, Drift: U/I Budget 2013 81 Aktivitetsbestemt medfinans. af sundhedsvæsenet U 161.062.000 82 Kommunal genoptræning og vedligeh. træning U 15.007.000

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

TILRETTELÆGGELSE AF BUSTRAFIK EFTER KOMMUNALREFORMEN

TILRETTELÆGGELSE AF BUSTRAFIK EFTER KOMMUNALREFORMEN Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Ebbe Jensen Afdeling: Mobilitet og infrastruktur E-mail: ebbe.jensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/8455 Telefon: 76631987 Dato: 20. november 2008 TILRETTELÆGGELSE

Læs mere

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 03. november 2008 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:30 15:45 Peer Thisted, Formand (A) Birgitte Josefsen (V) Jette Ramskov (A) Johnny Sort Jensen

Læs mere

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum

NOTAT. Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske. Samspil mellem Regionsrådet og Vækstforum Regionshuset Viborg Regionssekretariatet NOTAT Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Til: Møde 22.9.2009 i Udvalg vedrørende evaluering af den politiske

Læs mere

Sundhedsaftalekonference 2011 - sammenhængende sundhedsvæsen. Tema 4: Forebyggelse og Sundhedsfremme

Sundhedsaftalekonference 2011 - sammenhængende sundhedsvæsen. Tema 4: Forebyggelse og Sundhedsfremme Sundhedsaftalekonference 2011 - sammenhængende sundhedsvæsen Tema 4: Forebyggelse og Sundhedsfremme Tirsdag den 11. oktober 2011 Oplægsholderen Alice Morsbøl, kontorchef Regional koordinerende funktion,

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNING

VEJLEDNING TIL ANSØGNING VEJLEDNING TIL ANSØGNING Her findes en vejledning til udfyldelse af ansøgningsskemaet, samt til de bilag, som ansøger som minimum skal indsende sammen med ansøgningen. Hvis ansøgningen om tilskud ikke

Læs mere

Integrationsministeriet har ikke konkretiseret målsætningerne mht. deltagelse og værdier.

Integrationsministeriet har ikke konkretiseret målsætningerne mht. deltagelse og værdier. REDEGØRELSE Dato: 18. august 2008 Kontor: ØA J.nr.: 2007/1042-23 Sagsbeh.: LMA Fil-navn: 18-redegørelse 180808 Redegørelse for foranstaltninger og overvejelser i forbindelse med Rigsrevisionens beretning

Læs mere

Handleplan for nedbringelse af tvang

Handleplan for nedbringelse af tvang Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen NOTAT Kristineberg 3 2100 København Ø. Telefon 45 11 20 00 Direkte 45112015 Fax 45 11 20 07 Mail psykiatri@regionh.dk Web www.psykiatri-regionh.dk Dato: 15. juni

Læs mere

Gennemgang og vurdering af regionernes mulighed for at videreføre en række amtskommunale aktiviteter

Gennemgang og vurdering af regionernes mulighed for at videreføre en række amtskommunale aktiviteter Sundhedsudvalget (2. samling) L 74 - Svar på Spørgsmål 97 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 30. maj 2005 Kontor: Stabsenheden J.nr.: 2004-2000-10 Sagsbeh.: DSI Fil-navn: div. notat 30.05.

Læs mere

Kræftens Bekæmpelses høringssvar på Region Sjællands udkast til Sundhedsaftale 2015-18

Kræftens Bekæmpelses høringssvar på Region Sjællands udkast til Sundhedsaftale 2015-18 14. september 2014 Region Sjælland Alleen 15 4180 Sorø Att.: Kvalitet og Udvikling Område Sjælland Område Sjælland Ringstedgade 71 4700 Næstved Tel +45 +45 2646 www.cancer.dk UNDER PROTEKTION AF HENDES

Læs mere

Brønderslev Kommune. Økonomiudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Økonomiudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Økonomiudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. august 2007 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: kl. 10.00-11.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/280 Styrelsesvedtægt

Læs mere

Forløbsprogrammer og samarbejdsmodeller DemensDagene 2. Maj, 2011

Forløbsprogrammer og samarbejdsmodeller DemensDagene 2. Maj, 2011 Forløbsprogrammer og samarbejdsmodeller DemensDagene 2. Maj, 2011 Gunhild Waldemar Nationalt Videnscenter for Demens Demens som kronisk sygdom Mangeårigt forløb med behov for både sundhedsfaglig og social

Læs mere

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015

Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune. Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 HANDICAPPOLITIK Et godt liv som barn, ung og voksen med handicap i Ballerup Kommune Udgivet af Center for Social og Sundhed, Ballerup Kommune 2015 Produktion og Layout: Tryk: Oplag: Eksemplarer af folderen

Læs mere

Dagsorden til møde i Forretningsudvalget

Dagsorden til møde i Forretningsudvalget Dagsorden til møde i Forretningsudvalget Dato: 21. januar 2016 Tid: Kl. 16.00 Sted: Sekretariatet, Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Foreløbigt regnskab 2015

Læs mere

Hovedpointer fra erfaringsopsamling SUNDHED I NÆRMILJØET 2011-14

Hovedpointer fra erfaringsopsamling SUNDHED I NÆRMILJØET 2011-14 Hovedpointer fra erfaringsopsamling SUNDHED I NÆRMILJØET 2011-14 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed Oktober 2014 Resume Der blev i budget 2011 afsat 4 mio. i 2011 og 5 mio. om året fra

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

SEKSUEL FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME I DANMARK

SEKSUEL FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME I DANMARK SEKSUEL FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME I DANMARK ANBEFALINGER FRA Høring om Seksuel sundhed i Danmark afholdt på Christiansborg den 19. april 2007 Af Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv

Læs mere

Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Baggrund. Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området

Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Baggrund. Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området Baggrund Baggrunden for initiativet er et større antal skolestartere i Fredensborg Kommune

Læs mere

DAGSORDEN. Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand) Jytte Schmidt (A) Hans Jørgen Hitz (L) Hans Erik Husum (V)

DAGSORDEN. Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand) Jytte Schmidt (A) Hans Jørgen Hitz (L) Hans Erik Husum (V) Sundhedsudvalget DAGSORDEN Møde nr. : 02/2007 Sted : Rådhuset Grenaa. Mødelokale 2 Dato : 13. marts 2007 Start kl. : 12.00 Slut kl. : Sundhedsudvalget Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A)

Læs mere

Kommunal træning 2014

Kommunal træning 2014 Kommunal træning 2014 En undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Danske Fysioterapeuter, Danske Handicaporganisationer og Ældre Sagen Udarbejdet af Bia R. J. Nielsen Januar 2015 Projektnummer: 61285 1

Læs mere

DGI Potentielle læsere Marts 2014

DGI Potentielle læsere Marts 2014 DGI Potentielle læsere Marts 2014 2013 Side 1 Indhold Konklusion og anbefaling 3 Kendskab 6 Max Diff Indhold 8 Digital profil 16 Baggrund, formål og metode 20 Kontakt 29 2013 Side 2 1 Konklusion og anbefaling

Læs mere

Notat. Dato: 15-6-2015. Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid

Notat. Dato: 15-6-2015. Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid Natur og Vand Dato: 15-06-2015 Sagsnr.: 15/33599 Sagsbehandler: vpjojo Notat Dato: 15-6-2015 Supplerende materiale om Gudenåsamarbejdets fremtid Som supplement til dagsordenen om Gudenåsamarbejdets fremtid

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Ti skridt i en sund retning!

Ti skridt i en sund retning! Ti skridt i en sund retning! For Enhedslisten er sundhed meget mere end behandling af syge mennesker med medicin og operationer på sygehuse. Sundhed hænger sammen med, hvordan vi arbejder, bor og lever,

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

BESTYRELSESMØDE NR. 1 REFERAT

BESTYRELSESMØDE NR. 1 REFERAT BESTYRELSESMØDE NR. 1 REFERAT Den 6. februar 2011 Tidspunkt : Fredag den 6. januar kl. 15.00 17.00. Sted : Arne Ennegaard Jørgensens kontor Tilstede : Bestyrelsen Fraværende/Afbud : Sekretærer : Arne Ennegaard

Læs mere

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler kompetenceudvikling for ansatte i kommunen (fremover kaldet kompetenceudviklingspolitikken). Hvad er kompetenceudvikling?

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet. Kissen Møller Hansen, Sonja Iskov, Lars Bahl / Billedhuset 2.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet. Kissen Møller Hansen, Sonja Iskov, Lars Bahl / Billedhuset 2. Regeringen Titel: Udgiver: Bedre mad til ældre Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet Udgivelsesår: 2001 Udgave, oplag: Fotos: Sats: Tryk og bogbind: 1. udgave, 1. oplag, 1.000

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Regeringen, maj 2 Et debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Publikationen kan

Læs mere

Møns Banks redegørelse for samfundsansvar

Møns Banks redegørelse for samfundsansvar Møns Banks redegørelse for samfundsansvar Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar jf. 135 i Bekendtgørelse for finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. Denne redegørelse

Læs mere

Patienters oplevelser i Region Nordjylland 2012. Spørgeskemaundersøgelse blandt 7.601 indlagte og 17.589 ambulante patienter

Patienters oplevelser i Region Nordjylland 2012. Spørgeskemaundersøgelse blandt 7.601 indlagte og 17.589 ambulante patienter Patienters oplevelser i Region Nordjylland 202 Spørgeskemaundersøgelse blandt 7.60 indlagte og 7.589 ambulante patienter Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af Region Nordjylland Enheden

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS Indholdsfortegnelse Kort om behandlings- og sundhedskompasset...4 Den optimale kurs mod din behandling...7 Second opinion...9 Samarbejde med det offentlige...11 Samspil med

Læs mere

Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008. Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang

Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008. Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang Dagplejere søges! Rekrutteringskampagne 2008 Testkampagne i Horsens, Skanderborg, Svendborg og Holbæk Og flere andre er også gået i gang Vi mangler dagplejere her og nu - lad os lave en kampagne KØR! Vi

Læs mere

Lean på OUH. Målrettet satsning på kvalitet og effektivitet. Lean-staben

Lean på OUH. Målrettet satsning på kvalitet og effektivitet. Lean-staben Lean på OUH Målrettet satsning på kvalitet og effektivitet Lean-staben OUH ganske kort fortalt Odense Universitetshospital er et af landets tre største hospitalscentre med opgaver inden for behandling,

Læs mere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere 1. Overordnet målsætning Med en bevidst rekrutteringsstrategi ønsker vi at fastholde og tiltrække medarbejdere, der kan medvirke til, at Gentofte

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning

Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning 23. november 2006 Jnr: 2-08-0056-06 Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning 1.0 Indledning Efter Sundhedslovens bestemmelser skal region og kommuner indgå obligatoriske sundhedsaftaler.

Læs mere

Morsø Kommunes Sundhedspolitik

Morsø Kommunes Sundhedspolitik Morsø Kommunes Sundhedspolitik Vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar 2008 2008 Morsø Kommunes sundhedspolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar Indhold Forord side 1 Sundheden i Morsø Kommune

Læs mere

Notat. Til: Social- og Sundhedsudvalget Kopi til: Fra: Michael Bjørn. Kroniker-strategi (indsats på området patientrettet forebyggelse)

Notat. Til: Social- og Sundhedsudvalget Kopi til: Fra: Michael Bjørn. Kroniker-strategi (indsats på området patientrettet forebyggelse) Notat Til: Social- og Sundhedsudvalget Kopi til: Fra: Michael Bjørn Kroniker-strategi (indsats på området patientrettet forebyggelse) Indledning Flere og flere danskere lever en dagligdag med kronisk sygdom.

Læs mere

Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014

Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014 27. september 2011 Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014 Byggeriets Arbejdsmiljøbus er en mobil konsulenttjeneste, som har til formål at formidle god arbejdsmiljøpraksis og viden om udvikling

Læs mere

Årlig statusrapport. Denne skabelon skal anvendes ved den årlige afrapportering af længerevarende projekter i januar måned.

Årlig statusrapport. Denne skabelon skal anvendes ved den årlige afrapportering af længerevarende projekter i januar måned. Årlig statusrapport Denne skabelon skal anvendes ved den årlige afrapportering af længerevarende projekter i januar måned. Oplysninger og dokumentation som afgives nedenfor under pkt. 2. vil blive offentliggjort

Læs mere

Projekttitel. "Kostvejledning og Livsstilsændring i nord" Oplysninger om ansøger

Projekttitel. Kostvejledning og Livsstilsændring i nord Oplysninger om ansøger Projekttitel "Kostvejledning og Livsstilsændring i nord" Oplysninger om ansøger Fitness Nord er et foreningsbaseret fitnesscenter, som er en del af Nordlangelands Multihus, som også huser Bowling Langeland,

Læs mere

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune Job- og personprofil Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune 1 1. Indledning Vores nuværende afdelingschef i Natur og Miljø gennem de sidste godt otte år er blevet ansat som forvaltningsdirektør

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

1. Onboarding og uddannelse

1. Onboarding og uddannelse Den systematiske sygefraværsindsats i MSO skal sikre, at målet om 9,5 sygefraværsdage pr. medarbejder i 2016 nås. Målet skal nås gennem en række fokusområder og konkrete indsatser, som er beskrevet i denne

Læs mere

Mere specifikt bør Arbejdsmiljørådet fremover fokusere på følgende opgaver:

Mere specifikt bør Arbejdsmiljørådet fremover fokusere på følgende opgaver: Den 1. juni 2004 0XOLJHKRYHGOLQLHULHWQ\WSDUWVV\VWHPSnDUEHMGVPLOM RPUnGHW %DJJUXQG Det fremgår af Strukturudvalgsrapporten, at et enigt Strukturudvalg med opbakning fra såvel arbejdsgivere som lønmodtagere

Læs mere

Sundhedsområdet. Byrådets plankonference marts 2016. Direktør Mette Andreassen Job & Velfærd

Sundhedsområdet. Byrådets plankonference marts 2016. Direktør Mette Andreassen Job & Velfærd Sundhedsområdet Byrådets plankonference marts 2016 Direktør Mette Andreassen Job & Velfærd Historik udviklingen i samarbejdet form og indhold 2007: Strukturreform Kommunerne får en rolle i finansieringen

Læs mere

24-03-2014. Til direktionen KFF. Sagsnr. 2014-0059806. Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation. Dokumentnr.

24-03-2014. Til direktionen KFF. Sagsnr. 2014-0059806. Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Københavns Borgerservice Frontoffice NOTAT Til direktionen KFF Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation Borgerne, brugerne, tilflytterne og turisterne Hver dag har vores

Læs mere

Der er vedlagt et skema med de krav, de private sygehuse og klinikker stilles over for.

Der er vedlagt et skema med de krav, de private sygehuse og klinikker stilles over for. N O T A T Bilag 1 til henvendelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Danske Regioners initiativer vedrørende kvalitetskrav i aftalerne med private sygehuse og klinikker Kvalitets- og dokumentationskrav

Læs mere

15.74.10.30 Samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet til forebyggende indsatser for personer med sindslidelser.

15.74.10.30 Samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet til forebyggende indsatser for personer med sindslidelser. Social- og Integrationsministeriet 15.74.10.30 Samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet til forebyggende indsatser for personer med sindslidelser. Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk

Læs mere

Borgeradgang til E-Journal i Region Hovedstaden Projektleder Mikael Zebbelin Poulsen, Region Hovedstaden

Borgeradgang til E-Journal i Region Hovedstaden Projektleder Mikael Zebbelin Poulsen, Region Hovedstaden Borgeradgang til E-Journal i Region Hovedstaden Projektleder Mikael Zebbelin Poulsen, Region Hovedstaden 1 e-sundhedsobservatoriet 21.-22. oktober 2009 Kort historik og status på borgeradgang g g i e-journal

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

Mentorgruppe har positiv effekt. Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth

Mentorgruppe har positiv effekt. Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth Mentorgruppe har positiv effekt Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth CAFA kort fortalt Alle opgaver med udsatte børn og unge i fokus Samarbejdspartner:

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

Aftalestyring. Aftale mellem Varde Byråd og Center for Sundhedsfremme 2014

Aftalestyring. Aftale mellem Varde Byråd og Center for Sundhedsfremme 2014 Aftalestyring Aftale mellem Varde Byråd og Center for Sundhedsfremme 2014 Varde Kommunes overordnede vision Vi vil opleves som et sted - med et hav af muligheder, og plads til fyrtårne - hvor det gode

Læs mere

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet.

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet. Nye samarbejds- og organisationsformer 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Papiret beskriver, hvordan regionerne vil arbejde med nye samarbejds- og organisationsformer, herunder det fremadrettede

Læs mere

Strategi for kommunikation om EPJ

Strategi for kommunikation om EPJ Regionshuset Viborg Koncern Kommunikation Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kommunikation@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk Strategi for kommunikation om EPJ I løbet af 2010

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Sundhedsudvalget Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 25.02.2010 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Budget 2011-2014 - Orientering om den politiske tids- og arbejdsplan

Læs mere

Notat - Fortroligt. Forslag om lægebemanding af akutbilen i Lemvig

Notat - Fortroligt. Forslag om lægebemanding af akutbilen i Lemvig Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Notat - Fortroligt Forslag om lægebemanding af akutbilen i Lemvig Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 87285000 www.regionmidtjylland.dk Baggrund Forretningsudvalget

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

Udfordringer og erfaringer fra tværsektorielt samarbejde, når det er bedst set fra et hospitalsledelsesperspektiv.

Udfordringer og erfaringer fra tværsektorielt samarbejde, når det er bedst set fra et hospitalsledelsesperspektiv. Udfordringer og erfaringer fra tværsektorielt samarbejde, når det er bedst set fra et hospitalsledelsesperspektiv. 13.oktober 2013 Ida Götke www.regionmidtjylland.dk Hospitalsenheden VEST 2 www.vest.rm.dk

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Godkendelse af vedtægter for Sundhedsbrugerrådet i Region Midtjylland. til Forretningsudvalgets møde den 20.

Bilag. Region Midtjylland. Godkendelse af vedtægter for Sundhedsbrugerrådet i Region Midtjylland. til Forretningsudvalgets møde den 20. Region Midtjylland Godkendelse af vedtægter for Sundhedsbrugerrådet i Region Midtjylland Bilag til Forretningsudvalgets møde den 20. februar 2007 Punkt nr. 5 Vedtægter for Sundhedsbrugerrådet i Region

Læs mere

Småøernes Aktionsgruppe

Småøernes Aktionsgruppe Vejledning om støtte via Småøernes Aktionsgruppe Vi støtter projekter, som viser nye veje og skaber fremskridt på de 27 småøer synliggør muligheder og kvaliteter på småøerne styrker samarbejde og fællesskab

Læs mere

rediger ansøgning 1. Grundlæggende oplysninger om projektet Beløb Forskning Regionalt eller landsdækkende

rediger ansøgning 1. Grundlæggende oplysninger om projektet Beløb Forskning Regionalt eller landsdækkende rediger ansøgning 1. Grundlæggende oplysninger om projektet Beløb Hvor meget søger du præcist (angiv kr. inkl. moms)? 89.000 Forskning Søger du støtte til et videnskabeligt forskningsprojekt? Ja Nej Regionalt

Læs mere

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme Ottawa Charter Om sundhedsfremme Forord Komiteen for Sundhedsoplysning ønsker med denne publikation at udbrede kendskabet til en væsentlig international aktivitet for at fremme sundhed. Charteret er udarbejdet

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet

Region Midtjylland Regionssekretariatet Region Midtjylland Regionssekretariatet Viborg, den 28. februar 2013 /LOHOLK Referat af møde i demokratiudvalget den 20. februar 2013 kl. 13:00 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse af referat

Læs mere

Jobfremgang på tværs af landet

Jobfremgang på tværs af landet 1K 2008 2K 2008 3K 2008 4K 2008 1K 2009 2K 2009 3K 2009 4K 2009 1K 2010 2K 2010 3K 2010 4K 2010 1K 2011 2K 2011 3K 2011 4K 2011 1K 2012 2K 2012 3K 2012 4K 2012 1K 2013 2K 2013 3K 2013 4K 2013 1K 2014 2K

Læs mere