2. kvartalvise status på implementeringen af Udviklingsplan for AUH Psykiatrien til regionsrådet, oktober 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2. kvartalvise status på implementeringen af Udviklingsplan for AUH Psykiatrien til regionsrådet, oktober 2018"

Transkript

1 Psykiatri og Social Administrationen Ledelsessekretariatet Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel kvartalvise status på implementeringen af Udviklingsplan for AUH Psykiatrien til regionsrådet, oktober 2018 Regionsrådet godkendte den 15. december 2017 "Udviklingsplan for Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien", der skal styrke psykiatriens faglige position som en del af universitetshospitalet med højt specialiseret behandling, forskning og uddannelse til gavn for psykisk syge i hele regionen. Dato Søren Rynkeby Knudsen Tel SOERKD@rm.dk Udviklingsplanen omfatter begge de psykiatriske specialer voksenpsykiatrien såvel som børne- og ungdomspsykiatrien - og består af elementerne: Eftersyn af specialiserede funktioner Vilkår for forskning Satsningsområder Side 1 Regionsrådet modtager hermed den anden kvartalsvise status på implementeringen af udviklingsplanen. Eftersyn af specialiserede funktioner Psykiatrien i Region Midtjylland varetager 27 specialfunktioner for voksenpsykiatrien og 13 specialfunktioner for børne- og ungdomspsykiatrien (oversigt over specialfunktioner vedlagt). Sundhedsstyrelsen har fastlagt en række generelle forudsætninger og krav til bl.a. kapacitet og forskning, som skal opfyldes for at varetage specialfunktioner. En oversigt over forudsætninger og krav til hospitalernes varetagelse af specialfunktioner fremgår af figur 1.

2 Figur 1: Oversigt over forudsætninger og krav til hospitalets varetagelse af specialfunktioner Side 2 Kilde: Specialeplanlægning - begreber, principper og krav. Sundhedsstyrelsen, Der er i foråret 2018 gennemført et eftersyn af de specialiserede funktioner, der i dag varetages på Aarhus Universitetshospital, Risskov med henblik på at kortlægge om de generelle krav og forudsætninger opfyldes for specialfunktionerne i regionen. 1 Resultat af eftersynet af de specialiserede funktioner Tilbagemeldingerne viser, at særligt Afd. Q (afdeling for depression og angst) og Afd. P (afdeling for psykoser) har udfordringer. Resultaterne af eftersynet i AUH Risskov har været drøftet på driftsmøderne som psykiatri- og socialledelsen afholder med de enkelte afdelingsledelser en gang om måneden. Samlet set peger eftersynet i Afd. Q og Afd. P på at udfordringerne med at løfte specialfunktionerne bl.a. skyldes rekrutteringsproblemer ift. speciallæger tilknyttet specialfunktioner, hvor der er krav om mindst 3 speciallæger. Generelt er der udfordringer med rekruttering af kvalificerede speciallæger, og ved nyansættelser er det blandt andet svært at matche lønkrav. Der ses dog en positiv udvikling i rekruttering af Yngre Læger. I perioden 2015 til 2018 er der sket en stigning i antallet af Yngre Læger i voksenpsykiatrien i Aarhus Universitetshospital, Risskov fra 34 til 60, hvilket giver en stigning på 76,5% 2. 1 Der er gennemført et lignende eftersyn af de specialiserede funktioner i Regionspsykiatrierne Midt og Vest i juni I voksenpsykiatrien inklusiv regionspsykiatrierne ses en stigning på 34%

3 En anden udfordring i forhold til at kunne løfte specialfunktionerne er, at personalet føler et stort arbejdspres og mangel på ressourcer. Nye funktioner/opgaver, som er kommet til i specialeplanen i 2017, har bevirket øget pres på både økonomiske og personalemæssige ressourcer. Dette har blandt andet den indvirkning, at personalet ikke vurderes at have tilstrækkelig med tid til forskning og udvikling. Eftersynet af specialfunktionerne i BUC og Afd. R viser, at specialfunktionerne løftes tilfredsstillende i forhold til de krav, som skal opfyldes for varetagelse. 3 Afdelinger peger dog på, i lighed med afd. Q og Afd. P, at det er en udfordring at afsætte tid til forskning og faglig udvikling, svært at rekruttere kvalificeret personale/læger, samt mangel på ressourcer inden for området. Endvidere fremhæves det, at på trods af at kompetencerne er til stede, så er der fortsat behov for at vedligeholde og videreudvikle kompetencerne inden for specialfunktionerne. Side 3 Igangsatte tiltag der skal løfte specialfunktionerne Afd. P og Afd. Q har på baggrund af drøftelserne på driftsmøderne igangsat en række tiltag på kort sigt med henblik på at imødegå nogle af ovenstående udfordringer. Afd. Q har delvist imødegået udfordringen omkring speciallægemangel inden for de højtspecialiserede funktioner ved at etablere et samarbejde med Afdelingen for kvindesygdomme og fødsler på AUH, samt ved øgning af speciallægedækningen. Afd. P har planer om at opkvalificere/kompetenceudvikle flere speciallæger i afdelingen til at kunne varetage de specialiserede funktioner, samt omorganisere driften i afdelingen med henblik på at efterkomme kravene til specialfunktioner. Med henblik på at kunne imødegå udfordringen om mangel på kvalificeret personale og fortsat udvikling af kompetencerne inden for specialfunktionerne har psykiatri- og socialledelsen afsat 1. mio. kr. til kompetenceløft målrettet Afd. P og Afd. Q, som har de største udfordringer med at efterkomme principper og krav for specialfunktionerne. 4 Afdelingerne er pt. i gang med at lægge en plan for, hvorledes midlerne anvendes bedst muligt. For at imødegå udfordringen med at der ikke vurderes at være tilstrækkelig tid til forskning og udvikling, har psykiatri- og socialledelsen og afdelingsledelserne besluttet, at personalet skal have mulighed for at prioritere tiden og deres arbejde med den faglige udviklingsplan. Dette indebærer en målsætning om, at medarbejderne kan afsætte cirka 10 % af deres arbejdstid til generelt relevant arbejde 3 Specialefunktionen løftes også tilfredsstillende i Regionspsykiatrien Midt 4 Regionspsykiatrien Vest bliver også tilgodeset indenfor de afsatte kompetencermidler.

4 med faglig udvikling, idet enkelte projekter dog kan kræve, at der afsættes tid over de 10 % til faglig udvikling. I forhold til udfordringerne med at rekruttere personale, er der nedsat en task force, der skal finde langsigtede løsninger på rekruttering og fastholdelse af læger. Denne task force har indtil videre identificeret følgende 11 områder, som der skal arbejdes videre med: De små ting, der kan gøre hverdagen nemmere Yngre læger ansat i hele Psykiatri og Social fremfor på enkelte afdelinger Opgavefordelingen/arbejdsglidningen mellem læger og andre faggrupper Bedre fordeling af uddannelsesstillinger indenfor specialerne samt fokus på hvilke opgaver, der kun må varetages af speciallæger Lægernes arbejdsvilkår Rekruttering og geografiske forskelligheder i forhold til I- stillingerne samt fokus på det "svage led" mellem I- og H- stillinger Mere fokus på karriereveje og læger i ledelse Alternative rekrutteringsspor som f.eks. udenlandske læger og seniorer, der bliver længere tid for at supervisere de yngre læger Fokus på at gøre diktering/journalisering mere effektivt Fælles bagvagt Specialeansvarlige overlæger Side 4 For at forbedre lægernes arbejdsvilkår, er der blandt andet etableret en flowkoordinatorfunktion i Afd. Q, Afd. P og BUC, der skal bidrage til at skabe bedre flow i afdelingerne samt forebygge overbelægning. Derudover afholdes en fælles temadag mellem LMU-formandskaberne i psykiatrien og psykiatri- og socialledelsen med henblik på at drøfte fælles tiltag, som kan imødegå ovennævnte udfordringer. Vilkår for forskning Forskning på et højt internationalt niveau er en forudsætning for, at evidensbaseret udredning og behandling kan videreudvikles til gavn for patienterne. Et attraktivt forskningsmiljø er endvidere af betydning for at kunne rekruttere nye medarbejdere til psykiatrien. Aarhus Universitetshospital Psykiatrien er en aktiv og anerkendt forskningsaktør, der sætter en ære i at gøre sig gældende på højt niveau i regional, national og international sammenhæng. I Aarhus Universitetshospital Psykiatrien er der følgende tre måder at bedrive forskning på:

5 Grundforskning og klinisk forskning i afdelingerne Der er afsat mio. kr. til forskning i psykiatrien i Region Midtjylland. Forskerstaben i psykiatrien består af 5 professorer, 7 ikke-læger ansat som lektorer, 23 ph.d. studerende og 20 ansatte med ph.d. Det samlet interne personale består således af over 50 medarbejdere. Derudover er der tilknyttet 6 gæsteprofessorer, og der arbejdes aktuelt på at tilknytte yderligere 2 anerkendte udenlandske professorer. Der er aktuelt 115 igangværende forskningsprojekter med overvægt af eksterne parter herunder flere udenlandske fra særligt amerikanske, europæiske og andre nordiske lande. Emnerne på forskningsprojekterne er vidtgående indenfor blandt andet registerforskning, neurobiologi, hel-genom test, risikovurdering og fysioterapi ift. tvang, psykisk afvigende lovovertrædere, NordLots om OCD, ADHD, mv. I 2017 blev der sammenlagt publiceret 82 forskningsartikler fra afdelingerne i Risskov. Ydermere bliver der i gennemsnit udgivet 3-5 ph.d.-afhandlinger om året. Side 5 Forskning i Translational Neuropsychiatry Unit (TNU) TNU er en del af Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og er placeret på Aarhus Universitets Hospital Risskov. TNU udfører translations neuropsykiatrisk forskning, især med fokus på forsøg på mennesker og dyr. TNU yder desuden et tværfagligt samarbejdsforskningsmiljø, der sikrer frugtbar forskningsinteraktion med de kliniske psykiatriske forskningsafdelinger i Risskov. Forskningen spænder fra grundlæggende neurobiologisk videnskab til klinisk orienteret undersøgelse af neuropsykiatriske lidelser. Forskning i ipsych IPSYCH er et nationalt projekt forankret på Aarhus Universitet i samarbejde med Københavns Universitet, Region Midtjylland og Region Hovedstaden og Statens Serum Institut. IPSYCH studerer fem specifikke psykiske lidelser; autisme, ADHD, skizofreni, bipolar lidelse og depression. De vigtigste mål er at identificere årsagerne til disse lidelser ved at forske i de genetiske og miljømæssige faktorer og dermed finde nye mål for behandling. Perspektivet er at tilbyde bedre og mere personlig behandling, hvilket giver et bedre liv for hver enkelt patient med lidelsen - og måske endda i nogle tilfælde at forebygge udviklingen af disse lidelser. IPSYCH har for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Bevillingen betyder, at projektet fortsat er verdens førende inden for psykiatrisk forskning. Ole Mors der er forskningsleder, professor og overlæge i Afdeling for Psykoser er en af de fem medlemmer af ipsych projektgruppen. I 2017 blev der udgivet 34 artikler i regi af ipsych.

6 Eftersyn af forskningen i psykiatrien i Region Midtjylland Der er i foråret 2018 gennemført et eftersyn af forskningen i psykiatrien med henblik på at styrke vilkår og rammer for forskningen på Aarhus Universitetshospital. Til dette formål har der været nedsat en arbejdsgruppe bestående af den lægefaglige direktør for Psykiatri og Social samt professorerne i psykiatrien inden for den kliniske forskning og grundforskning. Arbejdsgruppen har udarbejdet en række anbefalinger for at skabe bedre vilkår for forskningen, og der er gennemført/igangsat nedenstående tiltag. Igangsatte tiltag der skal løfte forskningen i psykiatrien Anbefalingerne er blandt andet blevet drøftet i den nedsatte fælles ledergruppe i AUH Risskov, samt med tidligere Institutleder, Kristjar Skajaa, Aarhus Universitet. Side 6 Flere af arbejdsgruppens anbefalinger er p.t. blevet gennemført eller i gang med at blive implementeret: Der er sket en forbedring af pladsforholdene for forskerne. Der er etableret ekstra lokaler til forskningsmiljøerne, i en bygning i umiddelbar tilknytning til Aarhus Universitetshospital Psykiatrien. Der er igangsat tiltag med henblik på at tilknytte flere gæsteprofessorer. Der er blandt andet indgået aftale med to gæsteprofessorer i voksenpsykiatrien foruden en professorer i børne- og ungdomspsykiatrien og en adjungeret professor i retspsykiatrien. Der er blevet ansat en statistiker med henblik på at understøtte forskningsmiljøerne Der er igangsat planlægning af kvartalsvise mødefora mellem forskerne på tværs af afdelingerne, samt månedlige møder mellem klinikere og forskere fra de fire afdelinger, med henblik på opstart primo 2019 i de nye rammer i Skejby. Tiltaget har til formål at løfte samspillet mellem klinikken og forskning, gennem fælles undervisning/udvikling, og med sigte på at bibringe større viden. Satsningsområder Psykiatrien i Risskov flytter i slutningen af 2018 til Skejby, og bliver dermed en del af det nye, samlede Aarhus Universitetshospital. Ambitionen er at Aarhus Universitetshospital Psykiatrien positioneres med en stærk faglig profil og tydelige satsningsområder. Arbejdet med at udfolde de faglige satsningsområder har høj prioritet, men arbejdet sker samtidig i konkurrence med blandt andet udflytningen til Skejby, der trækker mange ressourcer. Derfor kører arbejdet med at udfolde de faglige satsningsområder i flere forskellige tempi, og er dermed i forskellige stadier i arbejdet.

7 Proces og tiltag for arbejdet med at udfolde de faglige satsningsområder I udviklingsplanen er der udpeget følgende fem satsningsområder, der skal styrke den faglige profil for psykiatrien på Aarhus Universitetshospital: Forebyggelse og tidlig indsats Målebaseret behandling (Measurement Based Care) Selvskade og Suicidalitet Somatisk sygdom Non-farmakologisk behandling Der har i foråret 2018 været igangsat en proces, hvor det kliniske personale har haft mulighed for at tilkendegive deres interesse i satsningsområderne. Der har været stor interesse i arbejdet med satsningsområderne, hvor 273 medarbejdere har tilkendegivet interesse i at engagere sig i arbejdet med satsningsområderne. Der er således en bred repræsentation for alle faggrupper i det videre arbejde med satsningsområderne. Side 7 Indenfor forebyggelse og tidlig indsats, er der identificeret følgende fokusområder: 1. Optimering af snitflade til primær sektor (samt undersøge muligheden for kommende satspuljeprojekter) 2. Moduleret udredning/behandling (intern stepped care) 3. Optimering af kontinuitet mellem afsnit, herunder særligt transition mellem voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien (model for overgange) 4. Udvikling af hospitalets hjemmeside med mere informationsmateriale til patienter og pårørende og andre fagprofessionelle (herunder gøre allerede eksisterende materiale fra forskellige afsnit tilgængeligt, henvise til relevant links mv.) 5. Øge videreformidling af forskning og brobygning mellem forskning/klinik, herunder mere formidling til primær praksis (f.eks. ved etablering af "formidlingsteam"/ nøglepersonskurser) Der arbejdes aktuelt videre med ovenstående ideer, hvorefter der afholdes et stormøde den 8. oktober 2018 med deltagelse af alle medarbejdere med interessetilkendegivelse for området. Indenfor området om målebaseret behandling (Measurement Based Care), har man via en spørgeskemaundersøgelse foretaget en afdækning af afdelingerne i AUH Risskovs brug af rating scales i den daglige kliniske praksis for at få en status over den aktuelle brug af målebaseret behandling. Der afholdes to møder i december måned, hvor resultaterne fra undersøgelsen fremlægges og drøftes. Dette sker med udgangspunkt i følgende forskningsspørgsmål:

8 1. Hvilke yderligere symptommål kan anvendes til measurementbased care - og kan der harmoniseres så samme mål anvendes på tværs af f.eks. ambulatorier og sengeafsnit? 2. Kan målingen af bivirkninger optimeres/systematiseres - f.eks. med brug af et selvrapporteringssystem? 3. Kan WHO-5 well-being skalaen (5 simple spørgsmål) anvendes til måling af psykisk velvære på tværs af afdelingerne? Til hvor unge børn kan den anvendes? 4. Hvilke yderligere rating scales (top 5 liste) ønskes integreret i EPJ (som SFI) og hvilke ønskes gjort elektroniske, så de kan sendes til patienterne? Indenfor målbaseret behandling arbejdes der aktuelt med følgende igangværende forskningsprojekter, der vil indgå i det videre arbejde i satsningsområdet: Klinisk validering af Simplified Negative and Positive Symptoms Interview (SNAPSI) til måling af PANSS-6 (kernesymptomer ved skizofreni) blandt indlagte patienter. Klinisk validering af Simplified Negative and Positive Symptoms Interview (SNAPSI) til måling af PANSS-6 (kernesymptomer ved skizofreni) blandt ambulante patienter. Klinisk validering af Glasgow Antipsychotic Side-effect Scale (GASS). Etablering og klinisk validering af komplet item-bank over bivirkninger til psykofarmaka. Klinisk validering af HAM-D6 selv-rating blandt indlagte patienter med depression. Side 8 I forhold til non-farmakologisk behandling er forligspartierne i Budget 2019 enige om, at der ved udmøntningen af midlerne til psykiatrien prioriteres midler til at fremme non-farmakologiske behandlingsmuligheder i psykiatrien. I den forbindelse skal der blandt andet sættes fokus på anvendelse af Åben dialog som behandlingsmetode ved at Region Midtjylland, så vidt muligt i samarbejde med kommuner i regionen, afholder en konference om Åben dialog i andet halvår af Inden da bliver afholdt en temadag for de medarbejdere, som har udtrykt interesse for deltagelse i arbejdet med satsningsområdet. Temadagen skal omhandle såvel det kliniske arbejde, samt berøre igangværende forskningsaktiviteter indenfor non-farmakologisk behandling. Aktuelt er der følgende forskningsprojekter, som temadagen blandt andet vil berøre: Non-farmakologisk behandling af søvn- og døgnrytmeforstyrrelser ved indlagte patienter med affektiv lidelse. Behandling af PTSD hos ambulante patienter med desensibilisering og omformning af øjenbevægelser (EMDR) Kugledynens effekt på insomni ved depression og angst

9 Nordlots: Kognitiv adfærdsterapi (CBT) til patienter med OCD Forældretræning til små børn med ADHD I og med at et stort antal medarbejdere har udvist interesse i satsningsområdet, afholdes temadagen i første halvår af 2019, når udflytningen til Skejby er gennemført. Der afholdes møde i planlægningsgruppen den 30. oktober, hvor det videre indhold af temadagen drøftes. Indenfor området selvskade og suicidalitet er der indledningsvist sket en afdækning af, hvad der i øjeblikket er af forskning og forskningsbaseret faglig udvikling, uddannelse, undervisning og vidensdeling indenfor området. Ole Mors, der er formand for satsningsområdet er på orlov i september, hvorfor det første møde i planlægningsgruppen afholdes den 29. oktober. På mødet vil der blive taget udgangspunkt i følgende igangværende forskningsprojekter, og hvordan dette arbejde kan udfoldes yderligere i det videre arbejde med satsningsområdet: Forskningsenheden for Psykosers publikationer vedr. genetiske studier af selvmord samt selvmordstanker under antidepressiv behandling Identifikation af selvpåført, fysisk skade uden selvmordsintention og stratificering af risikofaktorer for recidiv hos den akutte (psykiatriske) patient som udgangspunkt for intervention Datamining af EPJ: Vurdering af risikoen for selvmord og selvmordsadfærd indenfor 3 måneder efter indlæggelse Side 9 Indenfor området somatisk sygdom har der været afholdt et planlægningsmøde den 22. august. Efterfølgende har der pågået en opgave med at kortlægge de nuværende forskningsprojekter, der kan indgå i det videre arbejde i satsningsområdet. Følgende forskningsprojekter indenfor somatisk sygdom er i den sammenhæng identificeret: Forlængelse af QTc-intervallet hos patienter med anoreksi og bulimi. Undersøgelse for at forbedre knoglesundheden og den psykopatologiske status hos patienter med anoreksi. Studie i sammenhængen mellem anoreksi og risiko for at udvikle en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse. Graviditet og symptomer hos kvinder der tidligere har haft spiseforstyrrelser. Mortalitet blandt retspsykiatriske patienter EKG forandringer og måling af psykofarmaka i blodet. Det fremgår i Budget 2019 at, der som en del af satsningen med at udvikle Aarhus Universitetshospital Psykiatrien og de højtspecialiserede funktioner skal igangsættes samarbejdsprojekter mellem somatikken og psykiatrien for at fremme integrationen af patientbehand-

10 ling, forskning og uddannelse. Der vil derfor i det videre arbejde i satsningsområdet blive inddraget relevante samarbejdspartnere fra de somatisk afdelinger på Aarhus Universitetshospital. Side 10

Opsamling på spørgeskemaundersøgelse i forlængelse af dialogmøder med lægerne på AUH, Risskov Voksenpsykiatrien

Opsamling på spørgeskemaundersøgelse i forlængelse af dialogmøder med lægerne på AUH, Risskov Voksenpsykiatrien Psykiatri og Social Administrationen Rapport for Voksenpsykiatrien Kvalitet Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Opsamling på spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Afrapportering fra psykiatriens Årsplan 2018

Afrapportering fra psykiatriens Årsplan 2018 Psykiatri og Social Administrationen Psykiatrilplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Afrapportering fra psykiatriens Årsplan 2018 Dato:

Læs mere

Opsamling på spørgeskemaundersøgelse i forlængelse af dialogmøder med lægerne på AUH, Risskov Børne- og ungdomspsykiatrien

Opsamling på spørgeskemaundersøgelse i forlængelse af dialogmøder med lægerne på AUH, Risskov Børne- og ungdomspsykiatrien Psykiatri og Social Administrationen Rapport for Børne- og ungdomspsykiatrien Kvalitet Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Opsamling på spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Udviklingsplan. For Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien

Udviklingsplan. For Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien Udviklingsplan For Aarhus Universitetshospital, Psykiatrien Psykiatri og Social December 2017 Indholdsfortegnelse Indledning hvorfor en udviklingsplan... 3 Til gavn for hele regionen... 4 1. Eftersyn af

Læs mere

Opsamling på spørgeskemaundersøgelse i forlængelse af dialogmøder med lægerne på AUH, Risskov samlet rapport

Opsamling på spørgeskemaundersøgelse i forlængelse af dialogmøder med lægerne på AUH, Risskov samlet rapport Psykiatri og Social Administrationen Kvalitet Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Opsamling på spørgeskemaundersøgelse i forlængelse af dialogmøder

Læs mere

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 20. november 2018 Udmøntning af budgetmidler til psykiatrien og det nære og sammenhængende sundhedsvæsen 0. Indledning I forliget om budget 2019 gav forligspartierne et betydeligt løft af psykiatrien på

Læs mere

Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1

Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1 Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1 - en del af Aarhus Universitetshospital Psykiatri og Social Baggrund Direktionen i Region Midtjylland og psykiatri- og socialledelsen har besluttet at igangsætte

Læs mere

Status for anvendelsen af tvang i Region Midtjylland

Status for anvendelsen af tvang i Region Midtjylland Psykiatri og Social Administrationen Kvalitet Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Dato 30-09-2013 Status for anvendelsen af tvang i Region Midtjylland

Læs mere

PRÆSENTATION AF FORLØB I VALGMODUL 13

PRÆSENTATION AF FORLØB I VALGMODUL 13 PRÆSENTATION AF FORLØB I VALGMODUL 13 2014-10-01 Valgmodulets titel : Patient- og pårørendeinddragelse i psykiatrien Klinisk undervisningssted: Aarhus Universitetshospital, Risskov og Børne- og Ungdomspsykiatrisk

Læs mere

Analyser af psykiatrien

Analyser af psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Analyser af psykiatrien I henhold til konstitueringsaftalen for regionsrådet i Region Midtjylland for

Læs mere

Initiativer vedr. arbejdstilrettelæggelse i psykiatrien

Initiativer vedr. arbejdstilrettelæggelse i psykiatrien Psykiatri og Social Administrationen Til Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Sekretariat, kommunikation og HR Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk

Læs mere

Høringssvar fra LMU, De Psykiatriske Specialklinikker, vedr. forslag til Masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov.

Høringssvar fra LMU, De Psykiatriske Specialklinikker, vedr. forslag til Masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov. Risskov, d. 18 maj, 2010. Høringssvar fra LMU, De Psykiatriske Specialklinikker, vedr. forslag til Masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov. LMU har på sit møde d. 11-5, 2010, drøftet forslag

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum

Psykiatrisk Dialogforum Psykiatrisk Dialogforum 09 09 14 Fra sandkasse til eliteforskning Videreudvikle stærke og specialiserede forskningsmiljøer At forskningsresultater bruges i praksis Godt og tæt samarbejde med eksterne partnere

Læs mere

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M 2012-2015 Aarhus Universitetshospital, Risskov Opdateret maj 2013 1 Indledning Forskning er en af grundforudsætningerne for vedvarende at kunne kvalificere og udvikle patientbehandlingen.

Læs mere

Bilag: Udviklingen i fuldtidsstillinger og vikarudgifter for perioden Fuldtidsstillinger i de psykiatriske afdelinger.

Bilag: Udviklingen i fuldtidsstillinger og vikarudgifter for perioden Fuldtidsstillinger i de psykiatriske afdelinger. Psykiatri og Social Administrationen Psykiatriens Økonomi- og Planlægningsafdeling Tingvej 15B, 3. sal Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Bilag: Udviklingen

Læs mere

Baggrundsnotat. Etablering af nyt sengeafsnit i Psykiatrien

Baggrundsnotat. Etablering af nyt sengeafsnit i Psykiatrien Psykiatri og Social Administrationen Psykiatriens Økonomi- og Planlægningsafdeling Tingvej 15B, 3. sal Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Baggrundsnotat Etablering

Læs mere

Slutevaluering af satspuljeprojektet Etablering af 11 psykiatriske sengepladser i hovedfunktion i Region Midtjylland, projektnr.

Slutevaluering af satspuljeprojektet Etablering af 11 psykiatriske sengepladser i hovedfunktion i Region Midtjylland, projektnr. Psykiatri og Social Administrationen Sundheds- og Ældreministeriet Att. Center for Primær Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K Psykiatriplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg

Læs mere

Afdelings- og funktionsbeskrivelse for overlæge Afdeling Q for Depression og Angst, Århus Universitetshospital Risskov

Afdelings- og funktionsbeskrivelse for overlæge Afdeling Q for Depression og Angst, Århus Universitetshospital Risskov Afdelings- og funktionsbeskrivelse for overlæge Afdeling Q for Depression og Angst, Århus Universitetshospital Risskov Afdeling for Depression og Angst indgår som en del af Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Satspuljeprojekter aktuel status

Satspuljeprojekter aktuel status Satspuljeprojekter aktuel status Melhe/14. november 2014 Psykiatrien Vest Etablering af akut modtagelse i Slagelse (Projekt nr. 61602 / 2010-2013). Projektet er i sommeren 2013 besluttet videreført til

Læs mere

Forskning i børne og ungdomspsykiatri. Per Hove Thomsen Charlotte U. Rask

Forskning i børne og ungdomspsykiatri. Per Hove Thomsen Charlotte U. Rask Forskning i børne og ungdomspsykiatri Per Hove Thomsen Charlotte U. Rask BUC's organisation * Ledende psykolog med reference til Centerledelsen Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Følgende sygdomsgrupper

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Psykiatri Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 7. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-88 Viborg Tel. +45 8728 5 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2018

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2018 Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser

Læs mere

Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg

Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg Psykiatri og social Administrationen, Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 8800 Viborg Den 26. maj 2010 Ref.: RSA/EW Medlems nr.: Sagsnr.: Høringssvar vedr. masterplan for Århus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

Referat af møde i underudvalget vedrørende ny teknologi og samarbejde med praksissektoren på psykiatriområdet onsdag d. 14.

Referat af møde i underudvalget vedrørende ny teknologi og samarbejde med praksissektoren på psykiatriområdet onsdag d. 14. Regionshuset Viborg Psykiatri- og Socialstaben Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 4003 www.regionmidtjylland.dk Referat af møde i underudvalget vedrørende ny teknologi og samarbejde med praksissektoren

Læs mere

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014

27/11/2014. Psykiatriplan Psykiatrien i dag. Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatriplan 2015-2020 Temadrøftelse Regionsrådet 26. november 2014 Psykiatrien i dag 1 Udvikling i antal henvisninger (indextal 2008=100) 225 200 175 150 125 100 143 134 107 I alt Voksenpsyk i alt B&U

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden Region Midtjylland Regionssekretariatet 7. august 2017 /GRYOJE Dagsorden til møde i Udvalg vedrørende psykiatriområdet og det kl. 13:00 i Regionshuset Aarhus, mødelokale 13, Olof Palmes Allé 15, 8200 Aarhus

Læs mere

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved

NOTAT. Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved NOTAT Orientering om status på Integreret Psykiatri i Næstved Baggrund Regionsrådet har afsat 2 mio. kr. i 2014 og 2015 til opstart af et pilotprojekt om integreret psykiatri, som skal muliggøre en mere

Læs mere

Status på anbefalingerne - rapport vedr. behandling og rehabilitering af svær spiseforstyrrelse.

Status på anbefalingerne - rapport vedr. behandling og rehabilitering af svær spiseforstyrrelse. Psykiatri og Social Administrationen Psykiatriplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Status på anbefalingerne - rapport vedr. behandling

Læs mere

Notat: Rammer og principper for fusionen mellem Regionspsykiatrien Herning og Regionspsykiatrien Holstebro

Notat: Rammer og principper for fusionen mellem Regionspsykiatrien Herning og Regionspsykiatrien Holstebro Psykiatri og Social Administrationen Planlægningsafdelingen Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Notat: Rammer og principper for fusionen mellem Regionspsykiatrien

Læs mere

Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. 1. Indledning

Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. 1. Indledning Psykiatri og Social Administrationen Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social Økonomiafdelingen Tingvej 15 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 PsykiatriSocial@rm.dk www.rm.dk Opfølgning budgetforlig

Læs mere

Forskningsstrategi OUH Svendborg Sygehus

Forskningsstrategi OUH Svendborg Sygehus Forskningsstrategi 2012-2015 OUH Svendborg Sygehus Forord OUH Svendborg Sygehus ønsker at styrke sundhedsforskningen til gavn for patienter, personale og samfundet som helhed. Lokalt forankret klinisk

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelsen 2017 Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser

Læs mere

Revideret specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri (version til ansøgning) 24-11-2015 Revideret specialevejledning for børne- og ungdomspsykiatri (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208,

Læs mere

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne Psykiatri og Social Administrationen Planlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-88 Viborg Tel. +45 8728 5 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Retspsykiatriske patienter i Region Midtjylland - tendenser fra tværsnitsundersøgelserne

Læs mere

Introduktion til Psykiatri og Social

Introduktion til Psykiatri og Social Introduktion til Psykiatri og Social Ved koncerndirektør Anne Jastrup Psykiatri og Social Disposition Organisering Rammebetingelser Psykiatrien Nøgletal, vision, målgrupper og udfordringer Socialområdet

Læs mere

Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011. Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr.

Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011. Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr. REGION HOVEDSTADEN Psykiatri og handicapudvalgets møde den 7. marts 2011 Sag nr. 4 Emne: Opfølgning på udmøntning af 77 mio.kr. Bilag 1 Til: Psykiatri og handicapudvalget Koncern Plan og Udvikling Enhed

Læs mere

Udkast til nødplan for Regionspsykiatrien Vest

Udkast til nødplan for Regionspsykiatrien Vest Psykiatri og Social Administrationen Psykiatriplanlægning Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Udkast til nødplan for Regionspsykiatrien Vest Det

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Børne- og ungdomspsykiatri

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Børne- og ungdomspsykiatri Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Børne- og ungdomspsykiatri Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 7. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation

Læs mere

Forskningsplan for Afd. P. Afdeling for Psykoser, AUH Risskov 2011-2015

Forskningsplan for Afd. P. Afdeling for Psykoser, AUH Risskov 2011-2015 Århus Universitetshospital Risskov Afd. P - Afdeling for Psykoser Forskningsplan for Afd. P Skovagervej 2 DK- 8240 Risskov Tel. +45 7847 1627 www.regionmidtjylland.dk Afdeling for Psykoser, AUH Risskov

Læs mere

Psykiatri og Social. Forslag om omlægning af sengekapaciteten i Regionspsykiatrien

Psykiatri og Social. Forslag om omlægning af sengekapaciteten i Regionspsykiatrien Psykiatri og Social Psykiatriplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Forslag om omlægning af sengekapaciteten i Regionspsykiatrien Horsens.

Læs mere

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted

Alternativt forslag til Psykiatriplan vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Alternativt forslag til Psykiatriplan 2015-2020 vedr. udvikling af specialiserede sengepladser i N8, Thisted Psykiatriledelsen Baggrund I høringsudgaven til psykiatriplan 2015-2020 indgår der et forslag

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

8. Januar 2019 oplæg v. Charlotte Rosenkrantz Josefsen. På vej mod ny psykiatriplan hvad fortæller data og fakta os..

8. Januar 2019 oplæg v. Charlotte Rosenkrantz Josefsen. På vej mod ny psykiatriplan hvad fortæller data og fakta os.. 8. Januar 2019 oplæg v. Charlotte Rosenkrantz Josefsen På vej mod ny psykiatriplan hvad fortæller data og fakta os.. Temaer og baggrund 1. Patienter og pårørende 2. Ulighed i sundhed 3. Sammenhæng og forebyggelse

Læs mere

Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tlf

Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tlf Foto og layout: Kommunikation, Aarhus Universitetshospital Best.nr. HØ0115HN Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tlf. 7845 5566 www.auh.dk Forsknings- og udviklingsstrategi Fysioterapi- og

Læs mere

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Projektgruppen Professor, overlæge, dr.med. Lars Vedel Kessing* (formand) Overlæge Hanne Vibe Hansen* (lægefaglig sekretær) Professor,

Læs mere

Vejen mod en bedre psykiatri

Vejen mod en bedre psykiatri Vejen mod en bedre psykiatri Mennesker med psykisk sygdom skal have den rette hjælp og de samme rettigheder som andre patienter i danmark. det er desværre langt fra tilfældet i dag Psykiatrien er økonomisk

Læs mere

vejen mod en Bedre psykiatri

vejen mod en Bedre psykiatri vejen mod en Bedre psykiatri mennesker med psykisk sygdom skal have den rette hjælp og de samme rettigheder som andre patienter i danmark. det er desværre langt fra tilfældet i dag Psykiatrien er økonomisk

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Center for Primær Sundhed Holbergsgade København K

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Center for Primær Sundhed Holbergsgade København K Psykiatri og Social Administrationen Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Center for Primær Sundhed Holbergsgade 6 1057 København K Planlægning Tingvej 11 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 11. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

1 Indledning. 2 Shared care

1 Indledning. 2 Shared care 1 Indledning Anvendelsen af ny teknologi og samarbejde med praksissektoren er højt prioriterede udviklingsområder i Region Midtjyllands psykiatriplan. Regionsrådet nedsatte på den baggrund i februar 2008

Læs mere

Psykiatri- og Socialudvalget

Psykiatri- og Socialudvalget Psykiatri- og Socialudvalget 20. NOVEMBER 2018: Oplæg ved Charlotte R. Josefsen og Torben Kyed Larsen Regeringens psykiatriplan det aktuelle politiske og faglige grundlag for psykiatrien i Region Syddanmark

Læs mere

Årsplan 2018 for psykiatrien

Årsplan 2018 for psykiatrien Psykiatri og Social Administrationen Psykiatriplanlægning Tingvej 15 Postboks 36 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 Psykiatrisocial@rm.dk www.ps.rm.dk Årsplan 2018 for psykiatrien 1. Proces for Årsplan

Læs mere

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed.

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. Punkt 16. Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. 2013-47476. Forvaltningerne indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling og Ældre- og Handicapudvalget godkender fordeling af rammen for

Læs mere

Psykiatrisk Forskning med patienten først STRATEGI FOR PSYKIATRISK FORSKNING

Psykiatrisk Forskning med patienten først STRATEGI FOR PSYKIATRISK FORSKNING Psykiatrisk Forskning med patienten først STRATEGI FOR PSYKIATRISK FORSKNING 2017 2020 Indledning, vision og indsatsområder FORSKNING er en vigtig opgave for Psykiatrien i Region Syddanmark. Forskning

Læs mere

Lokal strategi for Etablering af forskning i klinisk sygepleje

Lokal strategi for Etablering af forskning i klinisk sygepleje Regionshospitalet Horsens, Brædstrup og Odder Hospitalsledelsen Sundvej 30 DK-8700 Horsens Telefon +45 7927 4444 Telefax +45 7927 4930 www.regionshospitalethorsens.dk post@horsens.rm.dk Lokal strategi

Læs mere

Psykiatriens Medicinrådgivning opgaver og økonomi efter 2017

Psykiatriens Medicinrådgivning opgaver og økonomi efter 2017 Afdeling: Økonomi- og Planlægning Journal nr.: 14/27109 Dato: 17. oktober 2017 Notat Psykiatriens Medicinrådgivning opgaver og økonomi efter 2017 Psykiatrisygehuset har etableret et medicinrådgivningsteam

Læs mere

Psykiatrien Klinisk basisuddannelse KBU

Psykiatrien Klinisk basisuddannelse KBU Psykiatrien Klinisk basisuddannelse KBU Psykiatri og Social www.skarpehjerner.dk En KBU-stilling i psykiatrien i Region Midtjylland tilbyder Indblik i et speciale med høj faglighed, kvalitet og evidens

Læs mere

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Sammendrag af strategier Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Århus Sygehus 2005-2008 Forskning Evidensbasering og monitorering Dokumentation Århus Universitetshospital Århus Sygehus Virkeliggørelse af

Læs mere

Notat om belægning på de psykiatriske sengeafsnit

Notat om belægning på de psykiatriske sengeafsnit Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Notat om belægning på de psykiatriske sengeafsnit Belægningsprocenten er et mål for, hvor stor en del

Læs mere

Strategi for den psykiatriske forskning i Psykiatrien i Region Nordjylland

Strategi for den psykiatriske forskning i Psykiatrien i Region Nordjylland Strategi for den psykiatriske forskning i Psykiatrien i Region Nordjylland Forskningsstrategi 2010-2015 Forskningsstrategi 2010-2015 Psykiatrien i Region Nordjylland Mølleparkvej 10 9000 Aalborg www.psykiatri.rn.dk

Læs mere

VIRKSOMHEDS - GRUNDLAG for

VIRKSOMHEDS - GRUNDLAG for VIRKSOMHEDS - GRUNDLAG for Fysioterapi- og Ergoterapiafdelingen Aarhus Universitetshospital Fysioterapi- og Ergoterapiafdelingen VIRKSOMHEDS - GRUNDLAG Aarhus Universitetshospital Fysioterapi- og Ergoterapiafdelingen

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. 3864 0000 38640078 3864 0007 psykiatri@regionh.dk www.psykiatri-regionh.dk Dato: 11. november 2015 Shared Care i Region Hovedstadens

Læs mere

Erfaringer fra indflytning og ibrugtagning af Psykiatrien i Skejby Niels Aller, driftschef

Erfaringer fra indflytning og ibrugtagning af Psykiatrien i Skejby Niels Aller, driftschef Erfaringer fra indflytning og ibrugtagning af Psykiatrien i Skejby Niels Aller, driftschef Erfaringer fra indflytning og ibrugtagning Tilløb Planlægning af udbuddet Byggeplanlægning Kontrolprocessen Tidsplaner

Læs mere

Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold

Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold Organisatorisk placering Afsnit M2 er organisatorisk placeret under Region Midtjylland, Aarhus Universitets Hospital, Risskov, Afdeling M. Afdeling

Læs mere

Forslag til permanent placering af op til 32 særlige pladser i Psykiatrien

Forslag til permanent placering af op til 32 særlige pladser i Psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Forslag til permanent placering af op til 32 særlige pladser i Psykiatrien Den 2. juni 2017 blev lovforslaget

Læs mere

Psykiatrien i Region Sjælland

Psykiatrien i Region Sjælland Psykiatrien i Region Sjælland Psykiatrien i Region Sjælland tilbyder undersøgelse, diagnosticering og behandling enten ambulant eller ved indlæggelse i åbne eller lukkede afsnit. Patienter i de lukkede

Læs mere

MENNESKER OG MULIGHEDER

MENNESKER OG MULIGHEDER MENNESKER OG MULIGHEER Samarbejde med brugere og pårørende Målet for Region Sjællands Psykiatri er at være en helhedspsykiatri, hvor borgeren oplever respekt og sammenhæng, præget af god tilgængelighed

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Fælles undervisning 1. Projektets titel: Bedre forløb og sammenhæng for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug i Region Midtjylland. 2. Der er behov for en

Læs mere

Klinik for selvmordsforebyggelse

Klinik for selvmordsforebyggelse Klinik for selvmordsforebyggelse Information til samarbejdspartnere Regionspskyiatrien Vest Klinik for Selvmordsforebyggelse Selvmordstanker og selvmordsforsøg skal altid tages alvorligt Alle mennesker

Læs mere

Forslag om etablering af 14 midlertidige særlige pladser i Regionspsykiatrien Vest, Holstebro, eller Regionspsykiatrien Midt, Viborg

Forslag om etablering af 14 midlertidige særlige pladser i Regionspsykiatrien Vest, Holstebro, eller Regionspsykiatrien Midt, Viborg Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Forslag om etablering af 14 midlertidige særlige pladser i Regionspsykiatrien Vest, Holstebro, eller Regionspsykiatrien

Læs mere

Notat om normeringen på psykiatriens sengeafsnit

Notat om normeringen på psykiatriens sengeafsnit Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Notat om normeringen på psykiatriens sengeafsnit Formålet med notatet er at belyse forhold omkring personalenormeringen

Læs mere

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017

PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 PSYKIATRI UDFORDRINGER 2017 Oplæg for KKR juni 2017 ORGANISERING Jobcentre Behandling Psykiatri sygehusene Lokal psykiatrien Region Syddanmark Sygehusene Skoler og daginstitutioner Socialpædagogisk indsats

Læs mere

UDFORDRINGER PÅ BØRNE- OG UNGEOMRÅDET MED FOKUS PÅ PSYKIATRI Jesper Pedersen, ledende overlæge, phd

UDFORDRINGER PÅ BØRNE- OG UNGEOMRÅDET MED FOKUS PÅ PSYKIATRI Jesper Pedersen, ledende overlæge, phd Jesper Pedersen, ledende overlæge, ph.d. UDFORDRINGER PÅ BØRNE- OG UNGEOMRÅDET MED FOKUS PÅ PSYKIATRI Jesper Pedersen, ledende overlæge, phd Fagligt symposium, 27. august 2018, Slagelse. 1 Antal indlæggelser

Læs mere

Der er selvstændige psykiatriske afdelinger, som alle allerede i dag varetager hovedfunktioner,

Der er selvstændige psykiatriske afdelinger, som alle allerede i dag varetager hovedfunktioner, !!" # $ # % &$ Efter gennemførelsen af strukturomlægninger i 2009 vil der blive modtaget voksenpsykiatriske patienter akut til vurdering og evt. indlæggelse i Regionspsykiatrien Herning, Regionspsykiatrien

Læs mere

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri

Dato Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen. Status på projekt integreret psykiatri Sagsnr. 27.35.00-A00-1-14 Dato 23-11-2014 Sagsbehandler Lotte Riberholt Andersen Status på projekt integreret psykiatri Baggrund Som orienteret på udvalgets møde d. 7. april 2014 er der aftalt et samarbejde

Læs mere

Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold

Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold Beskrivelse af organisatoriske og ledelsesmæssige forhold Organisatorisk placering Århus Universitetshospital, Risskov hører under Psykiatri og Social Midtjylland. Yderligere oplysning om psykiatrien i

Læs mere

BILAG TIL AFTALE MELLEM AARHUS UNIVERSITET OG REGI- ONSHOSPITALERNE I REGION MIDTJYLLAND

BILAG TIL AFTALE MELLEM AARHUS UNIVERSITET OG REGI- ONSHOSPITALERNE I REGION MIDTJYLLAND BILAG TIL AFTALE MELLEM AARHUS UNIVERSITET OG REGI- ONSHOSPITALERNE I REGION MIDTJYLLAND Aftale om tilknytningsformer Regionshospitalerne, regionspsykiatrien og Præhospitalet i Region Midtjylland er med

Læs mere

Psykiatrien. Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund. Michael Schmidt, ledende overlæge

Psykiatrien. Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund. Michael Schmidt, ledende overlæge Psykiatrien Tanker om psykiatriens udvikling og samspillet med det omgivende samfund Michael Schmidt, ledende overlæge Psykisk sygdom i Danmark 200.000 lider af depression 250.000 har en angstlidelse 80.000

Læs mere

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet.

Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Udfordringer og muligheder for forbedringer i det tværsektorielle samarbejde på akutområdet. Søren Liner Christensen, direktør, Herning Kommune Møde i Sundhedsstyregruppen 27. marts 2019 Opgaven Sundhedskoordinationsudvalget

Læs mere

Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark

Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark - Revideret den 19. november 2018 Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark Baggrund Sundhedsstyrelsen udgav i juni 2018 nye anbefalinger

Læs mere

Bilag til dagsordenspunkt vedr. Kvaliteten af behandlingen af patienter med depression

Bilag til dagsordenspunkt vedr. Kvaliteten af behandlingen af patienter med depression Regionshuset Viborg Strategisk Kvalitet Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Bilag til dagsordenspunkt vedr. Kvaliteten af behandlingen af

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Aftalegrundlaget er dynamisk og et udtryk for det aktuelle samarbejde og skal som sådan løbende ajourføres.

AARHUS UNIVERSITET. Aftalegrundlaget er dynamisk og et udtryk for det aktuelle samarbejde og skal som sådan løbende ajourføres. Aftale vedrørende samarbejde om forskning og undervisning mellem Health, Aarhus Universitet og regionshospitalerne, inkl. regionspsykiatrien og Præhospitalet i Region Midtjylland 1. Indledning Blandt andet

Læs mere

Notat om tvang på de enkelte afsnit i psykiatrien

Notat om tvang på de enkelte afsnit i psykiatrien Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.rm.dk Notat om tvang på de enkelte afsnit i psykiatrien Uddrag af lovgrundlaget Ligesom i somatikken sker indlæggelse,

Læs mere

Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland

Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Tid Kl. 08.45-09.00 Kl. 09.00-09:45 Kl. 09:45-10:10 Aktivitet Registrering og morgenmad Psykiatriledelsen byder velkommen og holder oplæg med fokus på fakta, værdier

Læs mere

Sundhedspolitisk Dialogforum

Sundhedspolitisk Dialogforum Sundhedspolitisk Dialogforum D. 22. oktober 2015 Oplæg om Det psykiatriske område (kommunale og regionale snitflader) Sundhed og psykisk sygdom Mennesker, der har en alvorlig psykisk sygdom som f.eks.

Læs mere

Speciallæge Børne- og Ungdomspsykiatri

Speciallæge Børne- og Ungdomspsykiatri Speciallæge Børne- og Ungdomspsykiatri Psykiatri og Social www.skarpehjerner.dk Bliv speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri FORDI speciallægerne indenfor psykiatri gør en forskel for meget syge mennesker,

Læs mere

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse

Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Samarbejdsaftale om mennesker med sindslidelse Proces: Opdateret august 2014 tilrettet december 2016 Den Tværsektorielle Grundaftale Samarbejdsaftale om Mennesker med sindslidelse Dato Arbejdsgruppens

Læs mere

Indhold. Kvantitativ fremstilling af situationen i Børne- og ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland

Indhold. Kvantitativ fremstilling af situationen i Børne- og ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland Budget- og planlægningsafdelingen Kvantitativ fremstilling af situationen i Børne- og ungdomspsykiatrien i Region Nordjylland Mølleparkvej 10 9000 Aalborg Tlf.: 97 64 30 00 www.psykiatrien@rn.dk d. 8/10

Læs mere

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009 REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009 Sag nr. 2 Emne: Medicinering i psykiatrien 1 bilag Region Hovedstaden Underudvalget for psykiatri og socialområdet

Læs mere

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Satspuljeopslag: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Ansøgningsfrist den 18. maj 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021 er der

Læs mere

Ulighed i sundhed. Overdødelighed blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen

Ulighed i sundhed. Overdødelighed blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen Ulighed i sundhed Overdødelighed blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen Kortere middellevetid blandt psykisk syge sammenlignet med normal befolkningen Gennemsnitligt 20 år tidligere for

Læs mere

Psykiatrien på vej mod 2020. Sikre og effektive patientforløb med mennesket i centrum

Psykiatrien på vej mod 2020. Sikre og effektive patientforløb med mennesket i centrum Psykiatrien på vej mod 2020 Sikre og effektive patientforløb med mennesket i centrum Denne pjece er udarbejdet i anledning af, at regionsrådet i Region Nordjylland har sendt Psykiatriplan 2015-2020 i høring

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Handleplan for Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond

Bilag. Region Midtjylland. Handleplan for Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond Region Midtjylland Handleplan for Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond Bilag til Regionsrådets møde den 21. maj 2008 Punkt nr. 18 Regionshuset Århus Region Midtjyllands sundhedsvidenskabelige

Læs mere

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Indledning Aarhus Universitetshospital skal i fremtiden tilhøre eliten blandt universitetshospitaler i Europa indenfor

Læs mere

Et projekt under Socialstyrelsen, som er forankret i Center for Boområdet i Aarhus Kommune. Der samarbejdes med Afdeling P, AUH Risskov.

Et projekt under Socialstyrelsen, som er forankret i Center for Boområdet i Aarhus Kommune. Der samarbejdes med Afdeling P, AUH Risskov. Aarhus Universitetshospital Risskov Afdeling P Ledelsessekretariatet Skovagervej 2 DK-8240 Risskov Tel. +45 7847 1610 www.regionmidtjylland.dk Projektbeskrivelser Afdeling P Der er i Afdeling P løbende

Læs mere