SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommunne. Øsløs. april/juni 2009 Anne-Grete Andersen (AGA)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommunne. Øsløs. april/juni 2009 Anne-Grete Andersen (AGA)"

Transkript

1 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Øsløs Thisted kommunne 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster 3. Udsnit og dele X X X Registreringsdato Registrator foto 1 april/juni 2009 Anne-Grete Andersen (AGA) Kort over bebygget struktur fx: Terrænformer / Rumdefinerende elementer / Homogene forløb / Grænser / Fikspunkter / Kig Øsløs målebordeblade 1:

2 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 02 Topografisk undersøgelse fx: Topografiske forhold / strukturerende landskabstræk og arealanvendelse / Byprofil-silhuet / Grænse mellem byrum og land / Grænse til vand / infrastruktur og tekniske anlæg Overordnet landskabelig placering Landskabet i Thy er af Thisted kommune inddelt i 4 landskabelige hovedområder: 1. Nordsølandet mod vestkysten, 2. Fjordlandet mod fjordkysten, 3. Agerlandet i midten og 4. Bybåndet mellem Thisted og Hanstholm. Øsløs ligger i den øslige del af Thy i det såkaldte Fjordland med gode jorde og i nær forbindelse til de sydlige vådområder og Limfjorden. Kilde: Thisted kommune - Planstrategi

3 SAVE kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 03 SAVE -registrering - kodeliste Øsløs topografisk kort 1: med indtegning af vådområder Øsløs sogn ligger ud til Limfjorden i et landskab, der er præget af mindre moræneknolde og store vådområder. Mod vest liggerårup Vejle, mod nordvest ligger Tømmerby Fjord og mod nordøst ligger Bygholm Vejle. Landsbyen Øsløs ligger på Hannæs, som i stenalderen var en halvø, hvor den østlige del nu er hævet havbund med flere større moræneknolde. Jorderne på Hannæs er gode og lermuldede og er de bedste i hele herredet. De laveste arealer mod Limfjorden er dog noget sandede og vandlidende, men med gode fritids- og bademuligheder. Syd for Øsløs ligger det lave marine forland Holmkær. I området har bebyggelsens placering og udnyttelse af landskabets naturlige ressourcer sin årsag i terrænnets naturlige beskaffenhed ved Limfjorden, hvor det fremtrædende landskabselement er den småkuperede overflade og de lave Littorinaflader. Gårdene har lagt sig spredt i landskabet mellem agerland og eng på et så stort stykke land, som man kunne overkomme at dyrke. De arealer i de senere afvandede Littorinaflader, der lå for langt væk fra gårdene til at udnyttelsen var rentabel, blev i 1800 tallet overladt til småbrugerne at slå sig ned på. (Frit efter Viggo Hansen: Danmarks bebyggelsesgeografi ). Denne bosætningsform passer udmærket på Øsløs, hvor de store gårde ligger optimalt placeret for foden af Hannæs knolden med adgang til agerland, eng og fiskeri og med en småbebyggelsen, der ligger helt ud på fladen med de mange vandgrøfter.

4 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 04 Moræneknold Gårdene i Øsløs ligger langs kanten af en større moræneknold Kirken er højt placeret i forhold til landsbyen og herfra er der en storslået udsigt over det flade land 6 Gl. Mølle Vandgrøfter 1 Fra alleén ses kirken ikke En markant og tæt alle fører op til kirken 3 Kig til kirken Afskåret del af Øsløs 4 Tunnel under landevejen Bebyggelsen ligger på det flade terræn med flere kig til Limfjorden Vådområder Øsløs Ø 1: topografisk undersøgelse 1 Fjorden Vådområder Gårde Bygning Kig og sigtelinier Skovflader Højdekurver Veje Byflade Vandgrøft Hegn Allétræer Udsigt Gårdene i Øsløs ligger spredet og har fulgt landskabets kurver i et langstrakt slynget forløb for foden af en større moræneknold på hvis top kirken er placeret. Fra kirken er der et flot udsyn over de flade engarealer, kysten og Limfjorden. En anden del af bebyggelsen, der består af mindre længehuse, ligger en dobbeltrække på langs med kysten/stranden. Bebyggelsen i Øsløs ligger smukt placeret på det flade terræn for foden af en moræneknold, hvorfra landsbyen strækker sig mod sydøst og kommer tæt på kysten. Her har de gode jorde kunnet udnyttes samtidig med rigdommen i Fjordens vand. Landsbyens afgrænsning mod syd gives naturligt af de store vådområder der går ned til Limfjordskysten. Trods landsbyens beliggelhed tæt ud til vådområderne og fjordkysten er der ikke så mange kig til Fjorden, som man umiddelbart skulle forvente på grund af en tæt beplantning langs det slyngede vejforløb. Det frie kig ud over det flade landskab er endvidere noget generet af den nyere landevej - Ålborgvej, der er anlagt langs kysten. Endvidere afskærer denne vej den sydvestlige del af Østløs fra resten af bebyggelsen. De er nu forbundet med en tunnel.

5 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 05 Fra den solitært beliggende kirke i Øsløs er der en imponerende udsigt over Øsløs, vådområderne og Limfjorden i det fjerne Fra Øsløs førere en tæt allé op til kirken. Alléen virker som et markant kulturlandskabstræk i det næsten åbne landskab, men kirken kan ikke ses herfra.

6 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 06 Kirken markerer sig smukt i det åbne landskab med mange fine kig hertil fra bebyggelsen på fladen. Fra Skippergade er der pletvise kig til de sydlige vådområder og Limfjorden

7 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 07 Fra det åbne område i midten af Øsløs er der udsigt over det småkuperede landskab mod nordvest. Kirken anes i baggrunden. Landskabet omkring Øsløs er på ingen måde dramatisk, men de lange kig udover fladen har alligevel særlige landskabskvaliteter

8 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 08 Beplantningen i Øsløs er flere steder så tæt, at landskabet ikke fornemmes De store gårde, som her Præstegård, ligger åbent og spredt ud til de flade engarealer

9 B SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 09 A B A Oplevet snit Øsløs A-A B-B

10 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 10 Historisk analyse fx: Historisk byplan / Matrikelstruktur / Byudviklingsområder / Funktionelle byområder / Gade- og vejstruktur / Bygningshistorie / Byrumsenheder / funktionelle sammenhænge Øsløs - Original 2 kort fra rentegnet efter original 1 kort uden indtegning af mellemtidens udflytning Bebyggelsen er sparsom i Øsløs. Alligevel tegner der sig et bosætningsmønster, hvor de større gårde ligger i en spredt række langs morænebakken medens en anden mindre bebyggelse bestående af mindre længehuse ligger langs Skippergade i en lang lige række. Endvidere er de lange engparceller ud til Limfjorden et karakteristisk træk, der i flere tilfælde tilhører de store gårde. Mod sydvest ligger et område, som betegnes som en fælles lergrav. Vejsystemet er karakteristisk med sit uregelmæssige forløb, hvori der forekommer flere åbne områder. Omkring den store Præstegård er der en mindre fortætning af bebyggelsen.

11 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 11 Øsløs generalstabens målebordsblade Mønsteret er det samme med den spredte gårdbebyggelse og de mindre længehuse langs Skippergade og nu også flere små bebyggelser langs Vejlevejen. Der er kommet to smedier til samt en skole i krydset mellem Højstrupvej og Skippergade.En vejrmølle er kommet til i det nordlige Øsløs. Kirkens markante placeres ses tydeligt. Øsløs målebordsblade Udover at der er kommet lidt flere huse til langs Vejlevejen er der ikke sket de store strukturelle ændringer heller ikke i vejføringen. En smedie, en vindmølle, telefonstation og et fattighus er kommet til i den sydvestlige ende af Øsløs.

12 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 12 Øsløs målebordsblade Øsløs er kendt som Østløs og Jøstløs i 1408 og som Østløs i Landsbyen blev udskiftet 1786 som en blokudskiftning suppleret med karakteristiske lange smalle parceller fra Skippergade til kysten. Landsbyen karakteriseres som en slynget vejby, som er den mest almindelige i det meste af landet og viser en overordentlig stor tilpasning til de lokale terrænforhold. Det slyngede vejsystem har flere mindre forgreninger. Skippergades beboere var kendt som fjordkrejlere og landmænd, med det dobbelterhverv, som er almindeligt for en sådan landskabelig placering. Skippergade har måske fået navnet efter disse krejleskippere, der sejlede på Limfjorden og solgte varer som potter og sild m.m. I Øsløs opførtes i 1892 en friskole og i 1909 et forsamlingshus. Østløs fik sønderskole i 1923, nordre skole i 1936 tegnet af arkitekt A. Krogfeldt og en husflidsskole i Kirken i Øsløs ligger karakteristisk placeret et stykke fra landsbyen alene på morænebakken nordvest for byen. I Øsløs fødtes husmandsdigteren Johan Skjoldborg ( ) og hans hjem i Skippergade er nu indrettet som museum. En markant ændring i Øsløs bystruktur er indtrådt ved anlæggelsen af Ålborgvejen, som er blevet ført syd om landsbyen. Derved afskæres den direkte afgang til fjorden, som har været et særligt karakteristika for landsbyen. Endvidere afskærer Ålborgvejen den sydvestlige del af Øsløs fra den øvrige bebyggelse, hvad der for helheden er mere katastrofalt. De to dele er nu forbundet med en tunnel under landevejen. Hovedstruktuten i landsbyen er dog stadig genkendelig omend en smule amputeret. Byen har en sparekasse, benzinstation kaldet tanken med dagligvareudsalg og grillbar samt Øsløs maskinfabrik, der er specialiseret i rustfrit stål og har eget glaspusteri. Umiddelbart øst for landsbyen ligger en campingplads og et motel med mange forskellige faciliteter.

13 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 13 Øsløs kirke består af romansk kor og skib samt sengotisk tårn. Den romanske bygning er opført af granitkvadre på skråkantssokkel, og begge de retkantede døre, der ikke bryder soklen, ses tilmurede - syddøren først i Af de oprindelige vinduer er kun korets nordvindue bevaret. Det sengotiske tårn fra o tallet, der nu tjener som forhal, er opført af udflyttede kvadre og gule munkesten. Kirkens indre er præget af et kraftigt bjælkeloft og en nekel og spartansk indretning.

14 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 14 Skomager Skjoldborgs hus i Øsløs er forfatteren Johan Skjoldborgs ( ) bardomshjem. I 1960 købte sognerådet hans fødehus for at indrette det til museum. Det blev indviet i Efter en lukning af museet blev det i 1982 atter genåbnet og er herefter løbende blevet vedligeholdt. I Johan Skjoldborgs erindringsbog fortæller han om barndommen i Øsløs og livet i dette lille samfund og de mange erhverv der her eksisterede i landsbyen med store gårde, mellemstore gårde og små husmandsbrug.

15 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 15 I 1870 etablerede gårdejer Thomas Dige købmandshandel i gården Højstrupvej 120. Efter sønnen Christian Diges krak i 1909 blev den solgt til Kristian Dybdahl, der drev den til Herefter forpagtedes den bort, blev solgt i 1959 og der blev drevet købmandshandel til Øsløs Postkort. Købmand Kristian Dybdahl. Han drev butiken på Højstrupvej 120 fra 1910 til 1944, hvor han solgte den til Johan Sørensen. Billede er på Vesløs Arkiv. (Scannet på Vangsaa Arkiv) Øsløs Højstrupvej 120. Købmand Christen Diges butik i Øsløs. Nedbrudt af købmand Ove Fihl Fotograf Arne Hjelm Nielsen. Billede er på Vesløs Arkiv. (Scannet på Vangsaa Arkiv).

16 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 16 Øsløs - Højstrupvej 118. Brugsen blev stiftet i 1912 i et pakhus til købmandsgården Højstrupvej 120. Her blev den drevet til 1929, hvore den nuværende bygning opførtes. Brugsen stoppede den Bygningerne ejes i dag af Niels Sunesen og hustru Sofie. Øsløs Sparekasse, filial af Klim Sparekasse, har idag lokaler i den tidligere butik. Billede er på Vesløs Arkiv. (Scannet på Vangsaa Arkiv). Øsløs. Til højre Sdr. skole til venstre forsamlingshuset, der er opført Skolen er nedrevet. Billede er på Vesløs Arkiv, reg på Vangsaa Arkiv.

17 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 17 Øsløs På billedet ses forrest i midten Højstrupvej 131, til venstre Højstrupvej 118 (Øsløs brugsforening, dernæst Højstrupvej 120 (Øsløs købmandshandel). Til højre øverst, Højstrupvej 111(Øsløs Friskole), længere til højre øverst, Højstrupvej 109,længst til højre øverst, Højstrupvej 123A, på billedet ses endvidere, foran Højstrupvej 109, Højstrupvej verfor Højstrupvej 120, ses Højstrupvej 127A-B og Højstrupvej 129. Billede er på Vesløs Arkiv, reg på Vangsaa Arkiv. Øsløs Postkort. Øverst købmand Diges forretning inde i midten i Øsløs By, nederst Højstrupvej 101 Øsløs Mølle og Bageri, der blev etableret i 1872, hvor møllen blev opført. Møllen blev nedbrudt ca Bageriet fungerede til Billede er på Vesløs Arkiv. Scannet på Vangsaa Arkiv.

18 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 18 Arkitektonisk iagttagelse - skitsering fx: Målforhold / Rumlige relationer / Åbninger / Stigninger / Grænser / Retninger / Bebyggelseselementer / Belægninger / belysning De større gårde, der er tilbage i Øsløs, er med til at skabe et landsbyagtigt miljø Kirken ligger smukt og solitært placeret hævet over landsbyen En markant allé fører op til kirken Præstegård Højstrupvej Vejlevej Parcelhuskvarteret mellem Vejlevej og Skippergade er sjældent tilpasset og har sin egen charme Ny bebyggelse Skippergade Søndre Øsløsvej Bygningerne langs Skippergade, Vejlevej og Højstrupvej har sammen med den tætte beplantning en klar rumskabende virkning Ålborggade Øsløs Ø 1: Arkitektonisk iagttagelse 1 Gårde Dominerende bygningsværk Markant rumskabende bebyggelse Bygning Kig og sigtelinier Skovflader Højdekurver Veje Træer Vandgrøfter Hegn Udsigt Dominerende træk/hovedstruktur Landsbyens overordnede hovedtræk er gårdenes spredte beliggenhed langs kanten af morænebakken og de mindre længehusenes placering i en åben dobbelt række parallelt med kysten langs Skippergade. Denne hovedstruktur er markant og stadig aflæselig. Som dominerende enkeltbygninger kan nævnes Maskinstationen og Øsløs Skole, som udskiller sig fra den øvrige bebyggelse via deres kompakthed og volumen samt kirken, som via sin markante og solitære beliggenhed nærmest troner over den lavereliggende bebyggelse. Bebyggelsen langs landsbyens slyngede vejnet er sammen med den frodige beplantning som helhed ret rumskabende bortset fra den sydlige del af Højstrupvej omkring alléen til kirken, der er meget åben. Bebyggelsen i Øsløs er meget forskellig i stil og alder men bindes sammen af husenes placeringen tæt ud til vejsystemet og den fælles skala. Øsløs fremstår i sin helhed som et fint lille samlet miljø, der stadig har et vist landsbypræg med flere gamle huse og gårde.

19 SAVE SAVE - registrering kortlægning - og kodeliste registrering af bevaringsværdier / De store gårde, der ligger spredt langs kanten af morænebakken markerer sig tydeligt i landsbybillede. Nogle er ombygget efter nye produktionsformer, andre fremstår mere autentiske. 2. Bebyggelsen langs Skippergade består af mindre længehuse, der ligger i en spredt struktur langs vejen og er en af de bærende og dominerende hovedtræk ved Øsløs. 3. Maskinstationen i Øsløs er udvidet med nye produktioner og er et erhvervsaktiv for landsbyen. Den adskiller sig i størrelse og udtryk fra den øvbrige bebyggelse. Fastholdelse af erhverv i landsbyen er vigtigt. 4. Øsløs Skole har en stort etydning for landsbyens aktivitet. Den ligger med sine gule murstensbygninger i udkanten af landsbyen mod nord, som en markant afslutning på det svagt stigende terræn. 5. Omkring alléen, der fører op til kirken er der et forholdsvis åbent område, hvor bygningerne ligger mere spredt. 6. Kirkens ensomme beliggenhed væk fra landsbyens bebyggelse er et smukt og markant træk i landskabet.

20 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / 20 Bebyggelsesmønstre 7. og 8. Gårdene Udover at være et et hovedtræk i landsbyen kan man også karakteriserer gårdene som værende et bebyggelsesmønster i sig selv. Placeringen er markant på kanten mellem eng og ager i en slynget formation. Men dette karakteristiske træk er i tidens løb blevet sløret af dels udflytninger, nedrivninger og ikke mindst af Ålborgvejen, der deler den oprindelige landsbystruktur over i to dele. Den samlede helhed kan ikke umiddelbart anes. Mange af gårdene har en del autentisitet og fremstår som velbevarede med kalkede mure, tegleller ståtag, mens andre af dem virker øde, forladte og med et begyndende forfald, hvor gårdens oprindelige arkitektoniske værdier dog stadig er ganske indlysende og bevaringsværdige. Der er ingen tvivl om at dette bebyggelsesmønster og de enkelte gårde er særdeles værdifulde i sig selv og ikke mindst i det samlede landsbybillede. 9. og 10. Skippergade Bebyggelsen langs Skippergade er både (som gårdene) et markant træk ved byen og udgør samtidig et meget fint lille bebyggelsesmønster med klare strukturelle kvaliteter og mange forskelligartede arkitektoniske værdier bl.a. de typiske højremskonstruktioner. Som helhed bindes den spredte bebyggelse sammen af den frodige beplantning, men også selve bebyggelsens orientering til gaden er væsentlig for den sammenhængende oplevelse. De fleste småhuse er forholdsvis gamle, men der er stor forskel på hvordan de er blevet vedligeholdt eller ombygget. Enkelte nye huse ligger der også ud til Skippergade, men de falder godt ind i helheden, fordi de i deres placering og skala og form har respekteret hovedstrukturen i området. Skippergade mange kvaliteter og er i sin helhed yderst bevaringsværdig

21 SAVE registrering - kortlægning - kodeliste og registrering af bevaringsværdier / og 12. Udfyldningen mellem Skippergade og Vejlevej Denne bebyggelse er et lille samlet hele, som får Øsløs til at virke mere kompakt. En lille sti fører fra Skippergade til dette område. Bebyggelsen er for det meste placeret ud til vejnettet og virker på denne måde velintegreret i landsbyens struktur iøvrigt. De enkelte huse i denne bebyggelse adskiller sig dog tydeligt fra den øvrige bebyggelse i alder og især i tagformen. Det hele er bundet tæt sammen med en rumskabende beplantning og som helhed virker kvarteret ganske charmerende. Udsnit og dele 13. og 14. Forsamlingshuset Øsløs forsamlingshus blev opført i 1909 og har således i år 100 års jubilæum. Det ligger på hjørnet af Skippergade og markerer adgangen hertil. Forsamlingshuset er en ganske enkelt bygning opført i røde teglsten og med et nyere tag af matsorte eternit tagsten, der respekterer husets form.

22 SAVE SAVE - kortlægning registrering - og kodeliste registrering af bevaringsværdier / og 16. Præstens have Ud til den lille sti, derfører fra Skippergade til parcelhuskvarteret ligger denne lille grønne plads kaldet Præstens Have Et lille plejet åndehul, der ser ud til at blive brugt til både leg og sammenkomster Fotostandpunkter

23 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 23 Samlet vurdering fx: Samspil mellem topografi og bebyggelsesstruktur / Fikspunkter / Homogene forløb / Rumligt artikulerede brud og forskelle / historiske strukturer og bygninger / Sammenhæng mellem historiske lag / arkitektoniske kvaliteter Moræneknold De større gårde, der er tilbage i Øsløs vidner endnu om den oprindelige struktur Gårdene i Øsløs ligger langs kanten af en større moræneknold Kirken er højt placeret i forhold til landsbyen og herfra er der en storslået udsigt over det flade land Afskåret del af Øsløs Søndre Øsløsvej En markant allé fører op til kirken Tunnel under landevejen Kig til kirken Forsamlingshus Sdr. skole nu nedrevet Øsløs Skole Tdl. Brugs Maskinfabrik Tdl. købmandshandel Højstrupvej Præstens Have Præstegård Museum Gl. Mølle Vejlevej Skippergade Ålborggade Bebyggelsen ligger på det flade terræn med flere kig til Limfjorden Vandgrøfter Parcelhuskvarteret mellem Vejlevej og Skippergade er sjældent tilpasset og har sin egen charme Bygningerne langs Skippergade, Vejlevej og Højstrupvej har sammen med den tætte beplantning en klar rumskabende virkning Vådområder Øsløs 1: Sammenfatning Øsløs ligger i et landskab præget af mindre moræneknolde og store vådområder. Området har gode jorde og bebyggelsen har i sin placering fuldt udnyttet landskabets naturlige ressourcer. Den oprindelige struktur med de større gårde langs kanten af morænebakken og de mindre længehuse langs det slyngede vejsystem er stadig aflæseligt trods det, at flere gårde i tidens løb er blevet nedrevet. En markant ændring i vejsystemet er Ålborgvej, der gennemskærer strukturen på uheldig vis og afskærer landsbyen fra nærheden til kysten. Som helhed fremstår Øsløs, som en lille samlet bebyggelse med et tydeligt landsbypræg. De gamle gårde og huse danner sammen med de nyere tilkomne en homogen helhed bundet sammen af den rumskabende beplantning. Mange huse og gårde har klare arkitektoniske og bevaringsværdige værdier og der findes flere eksempler på de typiske højremskonstruktioner.

24 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 24 Sårbarhed fx: Forfald / Ændring af arkitektur og byggeskik / Byudvikling / Veje og tekniske anlæg / Større produktionsanlæg / Terrænændringer / Tilplantning-tilgroning / bebyggelseshøjder og dimensioner Landsbyen er sårbar overfor en yderligere sløring af den oprindelige struktur dels ved nedrivning af gårdene, utilpassede ombygninger og udvidelser, der ikke respekteret stedets karakteristika. Den landskabelige kvalitet, der ligger i kirkens åbne og solitære beliggenhed bør under ingen omstændigheder sløres. Den tætte og rumskabende beplantning er vigtig for at samle bebyggelsen, men den bør heller ikke tage overhånd og skygge for udsigter og kig. De erhverv, der er i byen, er et yderst vigtigt aktiv for stedet og landsbyen er sårbar over for nedlæggelse eller flytning af disse. En nedlæggelse af funktioner så som især Øsløs Skole vil være truende for det lille samfund. De nedslidte og delvis faldefærdige gårde og huse i området kan have en uheldig virkning på landsbyens helhed. Det er uheldigt at landsbyen er afskåret den umiddelbare adgang til vådområderne og fjorden af Ålborgvejen og at landsbyen derved er delt i en østlig del og en vestlig del.

25 SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 25 Anbefalinger fx: Konkrete anbefalinger til forbedring af bygninger, strukturer og byrum / Restaurering / Omdannelse / Udpegning af kulturmiljø / Bevarende lokalplan / Etablering af bevaringsforening-landsbyråd / Formidling og offentlig adgang / Fredning Fastholdelse af service og skole Markerne omkring kirken skal fastholdes, så det åbne land bevares Der skal tages initiativ i forhold til faldefærdige gårde og huse i landsbyen Eventuel ny bebyggelse skal overholde den eksisterende struktur i landsbyen Vurdere mulighed for at lette adgang fra landsbyen til fjorden og vådområderne Øsløs 1: Anbefalinger Ved eventuel udbygning skal nybebyggelse respektere landsbyens karakteristika - så som bl.a. skala og placering på grunden. De åbne marker omkring kirken og alléen bør fastholdes, så det åbne landskab fastholdes. Beplantningen bør styres gennem vejledninger Fastholdelse af servive og skole i området via bl. a lokal støtte til initiativer Udarbejde en plan for den samlede bebyggelse, der kan bevare bygningsmassen og udarbejde vejledninger i forhold til vedligehold og ombygninger. Der bør tages et særligt og hurtigt iniativ i forhold til den forfaldne/nedslidte bebyggelse - bevaring/ istandsættelse/redrivning eller nybyggeri. En større synlighed af forbindelsen under Ålborgvejen til den østlige del er vigtig for at kunne opfatte landsbyens helhed.

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommune. Morup Mølle

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommune. Morup Mølle SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Morup Mølle Thisted kommune 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster

Læs mere

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommune. Skyum. april/juni 2009 AGA - Anne-Grete Andersen

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted kommune. Skyum. april/juni 2009 AGA - Anne-Grete Andersen SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Skyum Thisted kommune 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster 3.

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 02: Asminderød

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 02: Asminderød Kortlægning af kulturmiljøer 2014 02: Asminderød Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk

Læs mere

Biersted Kirke > > Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Biersted Sogn

Biersted Kirke > > Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Biersted Sogn Biersted Kirke Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Biersted Sogn 3 > > > Kortet viser Biersted Kirke, markeret med rødt samt fotovinkler. 1 2 Beliggenhed Biersted Kirke ligger ca.

Læs mere

Forundersøgelse Thy. Trap Danmark

Forundersøgelse Thy. Trap Danmark Forundersøgelse Thy Trap Danmark Kulturarvsstyrelsen 2009 Indholdsfortegnelse Tema s. 3 Landskabsmæssig inddeling af landsbyerne s. 3 Overordnede træk s. 3 De bebyggede strukturer s. 4 Beskrivelse af de

Læs mere

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Roskilde kommune. Vindinge. Vindinge målebordsblade 1:25.

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Roskilde kommune. Vindinge. Vindinge målebordsblade 1:25. SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Vindinge Roskilde kommune 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Landskabskarakterbeskrivelse Landskabsvurdering Anbefalinger til planlægningen SYDVEST MORS Sydvest Mors Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Landskabskarakterområdet Sydvestmors omfatter

Læs mere

Klintholm havn - Kulturmiljøbeskrivelse. Kulturhistoriske værdier på Møn

Klintholm havn - Kulturmiljøbeskrivelse. Kulturhistoriske værdier på Møn Side 1 af 5 Kulturhistoriske værdier på Møn Til oversigt Klintholm havn Alle illustrationer kan forstørres Skemanummer: Betegnelse: Kategori: Registreringsdato: Registrator: 10 Klintholm havn Bebyggelsesmønstre

Læs mere

KULTURMILJØER I ÅRHUS AMT

KULTURMILJØER I ÅRHUS AMT KULTURMILJØER I ÅRHUS AMT Kommune-nummer: 701 Kommune-navn: Ebeltoft Lokalitet: Dejret Emne: Landsby Registreringsdato: April 2004 Registrant: Sven Allan Jensen as Dejret Dejret ligger højt i et frugtbart

Læs mere

Landskabskarakterområde 9. Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Elmelunde

Landskabskarakterområde 9. Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Elmelunde Landskabskarakterområde 9. Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Elmelunde Foto 1: Selje røn allé langs Nordfeltvej. I horisonten skimtes Elmelunde Kirke. Terrænforhold, bevoksede diger, spredt bebyggelse

Læs mere

Område 18 Aggersvold. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 18 Aggersvold. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 18 Aggersvold Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen MIDTMORS SYD

Landskabskarakterbeskrivelse. Landskabsvurdering. Anbefalinger til planlægningen MIDTMORS SYD Landskabskarakterbeskrivelse Landskabsvurdering Anbefalinger til planlægningen MIDTMORS SYD Midtmors syd Landskabskarakterbeskrivelse Beliggenhed og afgrænsning Området Midtmors Syd ligger i den centrale

Læs mere

3. Landsbyer. 3. Landsbyer R E T N I N G S L I N J E R R E D E G Ø R E L S E. Faxe Kommuneplan 2013 143

3. Landsbyer. 3. Landsbyer R E T N I N G S L I N J E R R E D E G Ø R E L S E. Faxe Kommuneplan 2013 143 3. Landsbyer 3. Landsbyer R E T N I N G S L I N J E R 1. Afgrænsede landsbyer bør understøttes og udvikles på baggrund af de eksisterende bygningsmæssige, fysiske og sociale værdier, bl.a. ved bibeholdelse

Læs mere

Bilag 1: Visualiseringer af stationer

Bilag 1: Visualiseringer af stationer BILAG 1: VISUALISERINGER AF STATIONER 1 Bilag 1: Visualiseringer af stationer Indhold 1 Visualiseringer 2 1.1 Metode og forudsætninger 2 1.1.1 Beplantningsbælte 3 1.2 Valg af fotopunkter 3 1.2.1 Station

Læs mere

20. Tinghøj. 20.01 Tinghøj By. 20.02 Orten. 20.03 Mejls. 20.10 Åbent land Tinghøj. Bevaringsværdige bygninger. Rammer

20. Tinghøj. 20.01 Tinghøj By. 20.02 Orten. 20.03 Mejls. 20.10 Åbent land Tinghøj. Bevaringsværdige bygninger. Rammer 20. Tinghøj 20.01 Tinghøj By 20.02 Orten 20.03 Mejls 20.10 Åbent land Tinghøj Bevaringsværdige bygninger Rammer 20.01 Tinghøj By Status Tinghøj er en mindre landsby, der ligger ca. 5 km nord for Varde.

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger 07. Henne 07.01 Henne Stationsby 07.02 Henne Strand 07.03 Henneby 07.04 Stausø 07.05 Henne Kirkeby 07.10 Åbent land Henne Bevaringsværdige bygninger Rammer 07.01 Henne Stationsby Status Henne Stationsby

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Arkitektoniske elementer, der viser en historisk/social udvikling (3) Lokalitet Kystområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 33 1 Sammenfatning

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald

Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K. Att. Tove Kjeldsen Nykøbing F. den 28.11.2014 J.nr.: MLF01254 AJN, KQ Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot

Læs mere

Boligudbygning. Status. Udfordringerne. Mål. Rækkefølge for udbygning i Brændkjær - Dalby - Tved

Boligudbygning. Status. Udfordringerne. Mål. Rækkefølge for udbygning i Brændkjær - Dalby - Tved Boligudbygning Mål Målet er at skabe bysamfund, hvor bæredygtighed og hensynet til områdets landskabelige værdier og kulturmiljøer er styrende for udviklingen. Områdets nye boligområder Ved Lindgård og

Læs mere

Friområde. Vandareal. Visuel barriere. Bygningsfront. Udsigt. Markant byrum og rumligt forløb. Markant byrum og rumligt forløb vand.

Friområde. Vandareal. Visuel barriere. Bygningsfront. Udsigt. Markant byrum og rumligt forløb. Markant byrum og rumligt forløb vand. Friområde Vandareal Visuel barriere Bygningsfront Udsigt Markant byrum og rumligt forløb Markant byrum og rumligt forløb vand Vartegn Sigtelinie Bydelsgrænse 1:20.000 0 500 m Overordnede rumlige træk.

Læs mere

Vedsted Kirke. Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Vedsted Sogn. Foto 1

Vedsted Kirke. Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Vedsted Sogn. Foto 1 Vedsted Kirke Jammerbugt Kommune, Aalborg Stift, Aalborg Nordre Provsti, Vedsted Sogn Beliggenhed Vedsted Kirke ligger i byen Birkelse sydøst for Vedsted Kær i den sydvestlige del af Vendsyssel. Birkelse

Læs mere

Københavns Universitet. Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin. Publication date: 2008

Københavns Universitet. Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin. Publication date: 2008 university of copenhagen Københavns Universitet Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin Publication date: 2008 Document Version Forlagets

Læs mere

2005. For at visualiseringerne er sammenlignelige

2005. For at visualiseringerne er sammenlignelige 2005. For at visualiseringerne er sammenlignelige er de gengivet i samme forstørrelse. Eneste undtagelse er enkelte af de viste panoramaer, hvor det har været nødvendigt at formindske billedformatet for

Læs mere

Ulvshale Skov - Kulturmiljøbeskrivelse. Kulturhistoriske værdier på Møn

Ulvshale Skov - Kulturmiljøbeskrivelse. Kulturhistoriske værdier på Møn Side 1 af 5 Kulturhistoriske værdier på Møn Til oversigt Ulvshale Skov Alle illustrationer kan forstørres Skemanummer: Betegnelse: Kategori: Registreringsdato: Registrator: 5 Ulvshale Skov Udsnit og dele

Læs mere

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg KARAKTEROMRÅDER Ullerup Landsby Ullerup Skov Blans Slagteri Avnbøl Sned Ullerup Ullerup ligger nordvest for Sønderborg. Landskabet omkring Ullerup kan betegnes som det bløde og bakkede landskab på fastlandet,

Læs mere

for et område omkring kirken i Vindinge,

for et område omkring kirken i Vindinge, 1-2.. )..Q Lokalplan nr, 249 for et område omkring kirken i Vindinge, Redegørelse, Indledning: Vindinge 1782. Vindinge landsby bestod oprindelig af både tre- og firlængede gårde og enkelte småhuse, der

Læs mere

Nyopførte punkthuse. Lejligheder med udsigt til Roskilde by

Nyopførte punkthuse. Lejligheder med udsigt til Roskilde by Nyopførte punkthuse Lejligheder med udsigt til Roskilde by Side 2 Himmelev Have Side 3 Himmelev Have ROSKILDE FJORD Grøn idyl med 5 minutters kørsel til centrum og havn Himmelev Have Side 4 Himmelev Have

Læs mere

Byggeri på landet 11 afgrænsede byer. Odder Kommune

Byggeri på landet 11 afgrænsede byer. Odder Kommune Byggeri på landet 11 afgrænsede byer Odder Kommune Der er udpeget 11 afgrænsede byer i landzone: Assedrup, Balle, Bovlstrup, Dyngby, Falling, Fensten, Neder Randlev, Nølev, Over Randlev, Oldrup og Torrild.

Læs mere

Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke

Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke Landskabskarakterområde 12, Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Sømarke Foto 1: Den nordlige del af karakterområdet set fra Strivelsehøj mod øst. Foto 2: Den sydlige del af karakterområdet set fra

Læs mere

Vesterbølle. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Landsby, græsningshaver. Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Tid Middelalderen 1800-tallet.

Vesterbølle. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Landsby, græsningshaver. Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Tid Middelalderen 1800-tallet. Vesterbølle Tema Bosætning landet Emne(-r) Landsby, græsningshaver Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Landsbyen Vesterbølle er beliggende ved Lilleås nordre smalle ådal kort øst for sammenløbet fra nordøst

Læs mere

Landzonetilladelse. Tilladelse til at etablere en hundesvømmehal på ejendommen matr. nr. 11b, Sæby By, Sæby, beliggende Sæbyvej 17, 4270 Høng.

Landzonetilladelse. Tilladelse til at etablere en hundesvømmehal på ejendommen matr. nr. 11b, Sæby By, Sæby, beliggende Sæbyvej 17, 4270 Høng. Returadresse: Holbækvej 141B, 4400 Kalundborg Tim Theiss Axen Sæbyvej 17 4270 Høng DATO 29. april 2016 SAGSNR. 326-2016-9598 BETJEN DIG SELV Landzonetilladelse Tilladelse til at etablere en hundesvømmehal

Læs mere

Manstrup. Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Tema. Emne(-r) Landsby, forteby. Tid Middelalderen og frem til i dag. Kulturmiljø nr.

Manstrup. Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Tema. Emne(-r) Landsby, forteby. Tid Middelalderen og frem til i dag. Kulturmiljø nr. Manstrup Kulturmiljø nr. 71 Tema Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Bosættelse landet Emne(-r) Landsby, forteby Manstrup ligger ca. 2 km. fra Limfjorden i syd og omkring 8 km i fugleflugt

Læs mere

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted. april-juni 2009 AGA - Anne-Grete Andersen

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Thisted. april-juni 2009 AGA - Anne-Grete Andersen SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Ydby-Tvolm Thisted 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster 3. Udsnit

Læs mere

kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Lergrave i landskaberne omkring Stenstrup Ruin af teglværksovn ved Stenstrup Syd 1

kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Lergrave i landskaberne omkring Stenstrup Ruin af teglværksovn ved Stenstrup Syd 1 kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Lergrave i landskaberne omkring Stenstrup Ruin af teglværksovn ved Stenstrup Syd 1 Teglværksejervilla på Rødmevej (tv). Villa på Assensvej (th). Bebyggelsen ved

Læs mere

Landbruget i Landskabet er støttet af Landdistriktsmidler og Region Nordjylland.

Landbruget i Landskabet er støttet af Landdistriktsmidler og Region Nordjylland. Landbruget i Landskabet er støttet af Landdistriktsmidler og Region Nordjylland. Notat Videncentret for Landbrug Arkitektur og Planlægning Asdal Hovedgård, Landskab og Landbrug Ansvarlig KOB + TRE Oprettet

Læs mere

Byggeri og anlæg på Klitten. anbefalinger til bevaring og forbedring

Byggeri og anlæg på Klitten. anbefalinger til bevaring og forbedring Byggeri og anlæg på Klitten anbefalinger til bevaring og forbedring 1 Grundens indretning Områdets naturpræg bevares ved at vælge elementer med mindst mulig villapræg og ved at minimere belægningerne,

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 13 1 Sammenfatning Fårevejle

Læs mere

Skipperhus Dalsgårdvej 22 Dalsgaard, 6300 Gråsten

Skipperhus Dalsgårdvej 22 Dalsgaard, 6300 Gråsten Skipperhus Dalsgårdvej 22 Dalsgaard, 6300 Gråsten Fredningsforslaget omfatter det tidligere skipperhus opført 1834 Østfacade Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur på opfordring

Læs mere

Beskrivelse af kulturmijø

Beskrivelse af kulturmijø Beskrivelse af kulturmijø 339-4 Landsbyen Hjembæk Beskrivelse Byen har kun 6-7 gårde liggende i byen (26 gårde i 1682), men mange gode eksempler på gadehuse langs gaden i en karakteristisk bebyggelse omkring

Læs mere

På skulderen af en fredningsmedarbejder

På skulderen af en fredningsmedarbejder På skulderen af en fredningsmedarbejder Af Helle Nysted Andersen, Bygningskultur 2015 Bærende værdier: Kulturstyrelsens gennemgang af landets fredede bygninger skal sikre, at vi får en objektiv beskrivelse

Læs mere

Område 30 Maglesø. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 30 Maglesø. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 30 Maglesø Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Bygningsbeskrivelse Boltinggård Gods

Bygningsbeskrivelse Boltinggård Gods Bygningsbeskrivelse Boltinggård Gods Fremtidens Herregård - - Idékonkurrence 2013 Fremtidens Herregård - - Idékonkurrence 2013 Boltinggård Gods 18 I 06 I 2013 Forord Boltinggaard Gods er en hovedgård,

Læs mere

Gjøl. Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion

Gjøl. Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion Gjøl Kulturmiljø nr. 56 Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion Emne(-r) Fiskerleje, marina, ophalersteder, udskibningssted, kystvendt herregård, fiskeri og minkavl Sted/Topografi

Læs mere

Bilag A Industrimuseets bemærkninger til rammeområde 4, Frederiksværk

Bilag A Industrimuseets bemærkninger til rammeområde 4, Frederiksværk Dato: 22. juni 2016 qweqwe Bilag A Industrimuseets bemærkninger til rammeområde 4, Frederiksværk Industrimuseet Frederiks Værk har foretaget en kort gennemgang af rammebestemmelserne for center og boligområder

Læs mere

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha.

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha. Notat Landskabsanalyse for skovrejsningsområdet ved Solhøj Fælled, Skov- og Naturstyrelsen, Østsjælland Natur og Friluftsliv J.nr. Ref. kve Den 7. marts 2008 Projektområdet til skovrejsning ligger syd

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 4-013 for området ved Vejgård Vandværk Byrådet godkendte den 14. juni 2010 kommuneplantillæg

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kommunenr. 481 Kommune Sydlangeland Kategori 2 Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk Lokalitet Kystområdet Emne Landvinding Registreringsdato forår 2002 Registrator

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Frejlevgaard, Frejlev Boplads med langhuse fra ældre jernalder og stenbygget grav fra romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6120 Februar 2014 Ved Museumsinspektør

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 19: Kongevejen

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 19: Kongevejen Kortlægning af kulturmiljøer 2014 19: Kongevejen Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk

Læs mere

Forhøjninger i landskabet

Forhøjninger i landskabet Forhøjninger i landskabet Erfaringer med brugen af det nye reliefkort indenfor Færgegårdens ansvarsområde Palle Ø. Sørensen, museumsinspektør, Museet Færgegården Kan man se ting som man troede var væk?

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: KASERNEOMRÅDET, HOLBÆK Historie I begyndelsen af 1900-tallet blev det i det daværende Krigsministerium besluttet, at der skulle udpeges

Læs mere

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014

RUTS KIRKE. Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING. Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 RUTS KIRKE Omkring 1900 KIRKENS FORVANDLING Historisk redegørelse NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 1 Indledning Ruts Kirke står overfor en indvendig vedligeholdelse i de kommende år. Menighedsrådet har

Læs mere

Hirtshals Fyr og befæstningsanlæg

Hirtshals Fyr og befæstningsanlæg Hirtshals Fyr og befæstningsanlæg Kulturmiljø nr. 5 Tema Anlæg ved kysten Emne (-r) Fyr og befæstningsanlæg fra 2. verdenskrig Sted/Topografi Hirtshals ligger på et 15-20 meter højt plateau, der falder

Læs mere

8 Vemmetofte herregårdslandskab med skov og kyst

8 Vemmetofte herregårdslandskab med skov og kyst LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 141 8 Vemmetofte herregårdslandskab med skov og kyst Nøglekarakter Bølget herregårdslandskab med store skovpartier, alléer og vidtstrakte, bygningsløse marker og skovklædt

Læs mere

Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th).

Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th). kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th). NATURGRUNDLAG OG LANDSKAB Området ligger ned til Svendborg Sund med udsigt til Vindebyøre,

Læs mere

10 Kobanke bakkeparti og skovklædte landbrugslandskab

10 Kobanke bakkeparti og skovklædte landbrugslandskab 178 LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 10 Kobanke bakkeparti og skovklædte landbrugslandskab Nøglekarakter Stærkt kuperet og skovklædt landskab med en del spredt bebyggelse, store veje og landbrugsarealer

Læs mere

Vindmøller i Nørrekær Enge

Vindmøller i Nørrekær Enge Vindmøller i Nørrekær Enge Miljørapport, Bilag 1 - øvrige visualiseringer August 2007 Fotostandpunkter: Naboer 1a Nabo A 1b Nabo N (2 stk. panoramaer) Aggersund 2a Aggersund bro 2b Aggersund by 2c Aggersborgrimme

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 20: Parforcevejene

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 20: Parforcevejene Kortlægning af kulturmiljøer 2014 20: Parforcevejene Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk

Læs mere

Nr. 51. Partiel byplan. for et område af SVOGERSLEV BY. i Roskilde kommune ROSKILDE. Felix Møllers Bogtrykkeri vi S. & V.

Nr. 51. Partiel byplan. for et område af SVOGERSLEV BY. i Roskilde kommune ROSKILDE. Felix Møllers Bogtrykkeri vi S. & V. Nr. 51 Partiel byplan for et område af SVOGERSLEV BY i Roskilde kommune ROSKILDE Felix Møllers Bogtrykkeri vi S. & V. Pedersen 1977 Indledning. Svogerslev landsby bestod oprindelig af en 'bebyggelse af

Læs mere

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del)

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Tekster N.M. Schaiffel-Nielsen Postkortene N.M. Schaiffel-Nielsens arkiv Postkortene er primært fremstillet af gårdejer, køb- og kromand Søren L.

Læs mere

Hesselager Hotel (tv) og "porten til Østergade" (th).

Hesselager Hotel (tv) og porten til Østergade (th). kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Hesselager Hotel (tv) og "porten til Østergade" (th). Bymiljø med lukkede butikker i Østergade (tv) og boliger i Langgade (th). Karakteristiske småboliger fra 1930

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 16 1 Sammenfatning Tryggelev

Læs mere

1 Teestrup issølandskab med morænebakker

1 Teestrup issølandskab med morænebakker LANDSKABSKARAKTERANALYSE FAXE KOMMUNE 23 1 Teestrup issølandskab med morænebakker Nøglekarakter Issølandskab med et jævnt stigende og faldende terræn, øst-vestgående morænebakker, adskillige åer samt intensivt

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 01: Slotsbyen

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 01: Slotsbyen Kortlægning af kulturmiljøer 2014 01: Slotsbyen Kolofon Udgivet November 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk Udarbejdet

Læs mere

Morsø Kommune www.morsoe.dk

Morsø Kommune www.morsoe.dk LANDSKABSKARAKTERBESKRIVELSE Beskrivelse Lavtliggende og let bølget landbrugsflade med intensivt dyrkede marker, opdelt i et middelskalalandskab af fragmenterede levende hegn, enkelte store gårde, middelstore

Læs mere

Boligudbygning. Status. Udfordringerne. Vamdrup. Mål

Boligudbygning. Status. Udfordringerne. Vamdrup. Mål Boligudbygning Mål Målet er at udvikle attraktive boligområder i Vamdrup og i de omkringliggende lokal- og landsbyer i tæt tilknytning til og respekt for det eksisterende miljø og med høj arkitektonisk

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Kystområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 35 1 Sammenfatning nr.

Læs mere

KBM 2366 Vestergade 29-31

KBM 2366 Vestergade 29-31 KBM 2366 Vestergade 29-31 Udgravningsrapport Lene Høst-Madsen 26-09-2013 Arkæologisk undersøgelse af område ved Sankt Clemens Kirkegård, fund af middelalder kirkegårdsafgrænsning, skeletter, affaldsgruber

Læs mere

Møborg Bakkeø. Møborg Kirke med udsigten mod nordvest. Landskabskarakteranalyse... 182-189 Landskabsvurdering... 190-199

Møborg Bakkeø. Møborg Kirke med udsigten mod nordvest. Landskabskarakteranalyse... 182-189 Landskabsvurdering... 190-199 Møborg Bakkeø L A N D S K A B S K A R A K T E R O M R Å D E L Møborg Kirke med udsigten mod nordvest. Landskabskarakteranalyse... 182-189 Landskabsvurdering... 190-199 187 Landskabets nøglekarakter Møborg

Læs mere

Fremtidig udvikling og tilpasning i Kalvehave området

Fremtidig udvikling og tilpasning i Kalvehave området Fremtidig udvikling og tilpasning i Kalvehave området Nærværende tilpasningsplan for hele Kalvehaveområdet tager udgangspunkt i de karakteristika der beskriver området, - for at fastholde, og ultimativt

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 6. januar 2009. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 6. januar 2009. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 6. januar 2009 Offentlig fremlæggelse af forslag til lokalplan nr. 853, bevarende lokalplan for boligområdet Finnebyen, Århus V og Tillæg

Læs mere

Egebjerg, som jeg har kendt det

Egebjerg, som jeg har kendt det EGNSHISTORISK FORENING for Thyholm og Jegindø Årsskriftet for 1978 (4. årgang ). Siderne 29-33 Egebjerg, som jeg har kendt det Johannes Riis Når man en sommerdag tager cyklen og kører østpå fra Hvidbjerg

Læs mere

K O M M U N E P L A N. Tillæg 3.011 for ændret anvendelse fra bolig- til erhvervsformål ved Gabriel m.m.

K O M M U N E P L A N. Tillæg 3.011 for ændret anvendelse fra bolig- til erhvervsformål ved Gabriel m.m. K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 3.011 for ændret anvendelse fra bolig- til erhvervsformål ved Gabriel m.m. Aalborg

Læs mere

Martin Rasmussen Strammelse Gade 62 Tåsinge 5700 Svendborg LANDZONETILLADELSE STRAMMELSE GADE 62 (5700) ENFAMILIEHUS, GARAGE OG STALD

Martin Rasmussen Strammelse Gade 62 Tåsinge 5700 Svendborg LANDZONETILLADELSE STRAMMELSE GADE 62 (5700) ENFAMILIEHUS, GARAGE OG STALD Martin Rasmussen Strammelse Gade 62 Tåsinge 5700 Svendborg Byg, Plan og Erhverv Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 byg@svendborg.dk www.svendborg.dk LANDZONETILLADELSE STRAMMELSE GADE 62 (5700)

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 09 1 Sammenfatning nr.

Læs mere

K O M M U N E P L A N. Tillæg 1.024 for Institutionsbælte ved Annebergvej, Saxogade og Sankt Jørgens Gade

K O M M U N E P L A N. Tillæg 1.024 for Institutionsbælte ved Annebergvej, Saxogade og Sankt Jørgens Gade K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 1.024 for Institutionsbælte ved Annebergvej, Saxogade og Sankt Jørgens Gade Aalborg

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation nr. Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstype og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 14 1 Sammenfatning nr.

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 102 Lyø Lyø ligger i den sydvestlige del af Det Sydfynske Øhav ud for Horne Land. Øens vestlige og sydlige kyster ligger ud mod Lillebælt mens dens østlige og nordlige kyster

Læs mere

Bevaringsværdier i Farum Hovedgade. Bebygget struktur. SAVE-registrering gennemført for Furesø Kommune af Center for Bygningsbevaring i 2015

Bevaringsværdier i Farum Hovedgade. Bebygget struktur. SAVE-registrering gennemført for Furesø Kommune af Center for Bygningsbevaring i 2015 Bevaringsværdier i Farum Hovedgade Bebygget struktur SAVE-registrering gennemført for Furesø Kommune af Center for Bygningsbevaring i 2015 Center for Bygningsbevaring Raadvad 40, 2800 Kgs. Lyngby 45 96

Læs mere

BYUDVIKLING I FJENNESLEV SKITSEOPLÆG, UDARBEJDET AF STEEN PALSBØLL ARKITEKER MAA, MAJ 2009

BYUDVIKLING I FJENNESLEV SKITSEOPLÆG, UDARBEJDET AF STEEN PALSBØLL ARKITEKER MAA, MAJ 2009 BYUDVIKLING I FJENNESLEV SKITSEOPLÆG, UDARBEJDET AF STEEN PALSBØLL ARKITEKER MAA, MAJ 2009 SORØ FJENNESLEV RINGSTED PLACERING I BY- OG LANDSKABS-KONTEKST 5km Sorø 8 min Korsør 38 min Sorø-Odense 48 min

Læs mere

Hvidkilde. Indgangsparti til hovedbygningen på Hvidkilde.

Hvidkilde. Indgangsparti til hovedbygningen på Hvidkilde. Hvidkilde kulturmiljø beskrivelse og fotos 2011 Indgangsparti til hovedbygningen på Hvidkilde. Hvidkilde er opkaldt efter kilden, der udsprang tæt ved hovedbygningen (tv). Hovedbygningen er oprindeligt

Læs mere

Randersvej 229, Skejby - stor udvalgsvarebutik, erhverv og pladskrævende varegrupper

Randersvej 229, Skejby - stor udvalgsvarebutik, erhverv og pladskrævende varegrupper Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 28. april 2016 Randersvej 229, Skejby - stor udvalgsvarebutik, erhverv og pladskrævende varegrupper Dette materiale omhandler et område nær dig. Aarhus Kommune

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

9 Redegørelse. Odder Kommune. Miljøvurdering af Kommuneplan 2013-2025 for Odder. Plan, Odder Kommune 05-08-2013 Dok.id.

9 Redegørelse. Odder Kommune. Miljøvurdering af Kommuneplan 2013-2025 for Odder. Plan, Odder Kommune 05-08-2013 Dok.id. Odder Kommune 9 Redegørelse Miljøvurdering af Kommuneplan 2013-2025 for Odder Plan, Odder Kommune 05-08-2013 Dok.id.: 727-2013-70537 Indhold 1. Indledning... 3 2. Integrering af miljøhensyn... 3 3. Miljørapportens

Læs mere

MARIELYST KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET

MARIELYST KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET Marielyst - Karakter og kvalitet i sommerhusområdet er udarbejdet af Guldborgsund Kommune, Stab og Plan i samarbejde med Hasløv & Kjærsgaard, Byplankonsulenter,

Læs mere

Bilag 1: Beskrivelse af mulige lokaliteter til LAGI 2014 konkurrence

Bilag 1: Beskrivelse af mulige lokaliteter til LAGI 2014 konkurrence Bilag 1: Beskrivelse af mulige lokaliteter til LAGI 2014 konkurrence a) Lynge Grusgrav Områdets karakter Lynge Grusgrav omfatter ca. 160 ha og er beliggende mellem Lynge og erhvervsområdet Vassingerød.

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 6 - GØRLØSE/SIGERSLEV LANDBRUGSLANDSKAB

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 6 - GØRLØSE/SIGERSLEV LANDBRUGSLANDSKAB LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 6 - GØRLØSE/SIGERSLEV LANDBRUGSLANDSKAB HILLERØD KOMMUNE LANDSKABSKARAKTER Karakterområdet er et højtliggende landbrugslandskab som fremstår åbent og let bølget med mellemstore

Læs mere

KBM 4002 Torvegade. Christianshavns Kvarter, Vor Frelser Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt. Sagsnr.: 2012-7.23.02-0095

KBM 4002 Torvegade. Christianshavns Kvarter, Vor Frelser Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt. Sagsnr.: 2012-7.23.02-0095 KØBENHAVNS MUSEUM MUSEUM OF COPENHAGEN / ARCHAEOLOGICAL REPORT KBM 4002 Torvegade Christianshavns Kvarter, Vor Frelser Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt. Sagsnr.: 2012-7.23.02-0095 C.W. Eckersberg.

Læs mere

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Roskilde kommune. Hvedstrup. Hvedstrup målebordsblade 1:25.

SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Bebyggede strukturer. Roskilde kommune. Hvedstrup. Hvedstrup målebordsblade 1:25. SAVE - kortlægning og registrering af bevaringsværdier / 01 Identifikation kommunenummer kommune Betegnelse (navn på bebygget struktur) Hvedstrup Roskilde kommune 1. Dominerende træk 2. Bebyggelsesmønster

Læs mere

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning

Turismeområde. Agersø - ændring af campingmulighederne. Planlægning Turismeområde Agersø - ændring af campingmulighederne Planlægning Januar 2013 Indledning Slagelse Kommune har i forbindelse med Kommuneplan 2013 udarbejdet Turismepolitiske overvejelser, og på baggrund

Læs mere

Borre - Kulturmiljøbeskrivelse. Kulturhistoriske værdier på Møn

Borre - Kulturmiljøbeskrivelse. Kulturhistoriske værdier på Møn Side 1 af 7 Kulturhistoriske værdier på Møn Til oversigt Borre Alle illustrationer kan forstørres Skemanummer: Betegnelse: Kategori: Registreringsdato: Registrator: 7 Borre Bebyggelsesmønstre December

Læs mere

Sommerhuse på klitten INSPIRATION TIL BEVARING OG FORBEDRING - GOD BYGGESKIK -

Sommerhuse på klitten INSPIRATION TIL BEVARING OG FORBEDRING - GOD BYGGESKIK - Sommerhuse på klitten INSPIRATION TIL BEVARING OG FORBEDRING - GOD BYGGESKIK - 1 LANDSKABET BEVARING AF KLITLANDSKABETS SÆRPRÆG, KRÆVER AT HUSE OG OMGIVELSER VEDLIGEHOLDES MED RESPEKT FOR NATURENS SÆRPRÆG

Læs mere

Bårse lokalområde 23

Bårse lokalområde 23 Bårse lokalområde 23 Kulturmiljøer Faksinge Sanatorium Even Sø området Landskab: Ådal, skov Tema: Rekreation, infrastruktur. Emne: Vejanlæg, sanatorium, natur Tid: Oldtid, 1906-1958. Even er en markant

Læs mere

LOKALPLAN NR. 1.27_345. Tølløse Avlsgård

LOKALPLAN NR. 1.27_345. Tølløse Avlsgård LOKALPLAN NR. 1.27_345 Tølløse Avlsgård Ændring af lokalplan nummer. I forbindelse med Kommunesammenlægningen i 2007 har denne lokalplan sammenfaldende lokalplannummer med andre lokalplaner indenfor Holbæk

Læs mere

08. HO VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013

08. HO VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Ho 08. HO KOMMUNEPLAN 2013 VARDE KOMMUNE - RAMMEDEL - SEPTEMBER 2013 Kommuneplanens opbygning og retsvirkninger Kommuneplanens opbygning Kommuneplan 2013 består af: Hovedstruktur der angiver de overordnede

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE

BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE Eskær Mosbjergvej 510, Mosbjerg Nørregade 38, Sindal BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE Strandvejen 37, Tornby Astrupvej 652, Astrup Nørregade 27, Hjørring Forord I Hjørring Kommune er godt

Læs mere

ESTER. Skitseforslag 02.09.2010

ESTER. Skitseforslag 02.09.2010 ESTER Skitseforslag 02.09.2010 BY Udarbejdet af og NORD arkitekter TRAFIKSANERING AF SVENDBORGVEJ I VESTER AABY Skitseforslag Udarbejdet af Vejdirektoratet og NORD Arkitekter 02.09.2010 Yderligere oplysninger:

Læs mere

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Kort over Vandel by tegnet af den tyske ingeniør G.B.Z. Rothe den 21. marts 1944. Tre måneder før de sidste indbyggere forlod

Læs mere