Velkomst v/formand Suzanne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkomst v/formand Suzanne"

Transkript

1 Referat fra medlemsmøde Hvornår: Lørdag d. 25. maj 2019 kl. 09:00-17:00 Hvor: Scandic Ringsted Deltagere: 73 personer, heraf 6 afbud og 4, der ikke dukkede op Deltagere fra bestyrelsen: Formand Suzanne, næstformand Lone, kasserer Anne-Lise og bestyrelsesmedlem Lotte og Henrik Velkomst v/formand Suzanne Vi er 507 medlemmer i foreningen, heraf 488 kvinder, 9 mænd, 5 familier med børn, der har Lichen Sclerosus, og 5 støttemedlemmer. 237 kommer fra Sjælland, 31 fra Fyn, 224 fra Jylland, 8 fra øvrige øer og 7 fra Grønland, Færøerne, Norge og Tyskland. Husk at dele visitkort ud til alle interesserede og gør opmærksom på, at vi meget gerne modtager donationer på reg.nr og konto nr til støtte for vores videre arbejde (bemærk, at dette kontonumre IKKE må benyttes til indbetaling af kontingent). Cathrine Stenz var desværre blevet syg, så punktet Fysioterapeutisk og sexologisk rådgivning til kvinder (og pårørende) med Lichen Sclerosus og Lichen Planus måtte desværre udgå. I stedet havde vi forlænget spørgetiden med Knud Damsgaard og brugte lidt længere tid i erfa-grupperne. Generelt om Lichen Sclerosus og Lichen Planus v/speciallæge i vulvologi, Knud Damsgaard Autoimmune sygdomme Knud fortalte, at Lichen Sclerosus er en autoimmun sygdom, hvor organismen producerer antistoffer og lymfocytter, som reagerer mod kroppens egne celler. Risikofaktorerne er forskellige for de forskellige autoimmune sygdomme. 1/5 af befolkningen lider af en eller anden autoimmun sygdom, og forekomsten er dobbelt så hyppig hos kvinder. Autoimmune sygdomme udvikler sig ofte snigende. Skal man have et gennembrud i sygdomsbehandlingen, skal man finde en måde at dæmpe den uhensigtsmæssige lymfocyt-aktivitet og samtidig ændre deres funktion, så de beskytter mod sygdommen. CRISPR er forskernes nyeste genetiske værktøj, som gør dem i stand til præcist at rette sygdomsfremkaldende genfejl ved at raske gener kan erstatte de defekte/muterede gener. Danisco opdagede det i 2007, og metoden er blandt andet anvendt til helbredelse af cystisk fibrose. Måske et håb i forhold til behandlingen af Lichen Sclerosus og Lichen Planus?

2 Lichen Sclerosus Man ved ikke præcist, hvor mange der har Lichen Sclerosus, men blandt kvinder anslås ca. 1,7% (blandt kvinder på plejehjem 3,1%), og blandt mænd 0,07-0,3%. Op til 1/3 af kvindelige patienter oplever ingen symptomer, men objektivt er der symptomer (klitoris og de små kønslæber er væk). Hud og underhud angribes primært i kønsorganerne, men Lichen Sclerosus kan også forekomme andre steder på kroppen. Sygdommen ødelægger de elastiske væv og erstatter dem med uelastisk, fortykket væv, som medfører fissurer og ardannelse. Vævet skrumper og giver sammenvoksninger. Typiske gener er kløe, svie, revner og rifter (fissurer), smerter ved vandladning (pga. svie fra fissurer), afføring (når området omkring anus er angrebet). Samleje giver traume i slimhinden og aktiverer sygdommen. Tidlig behandling er essentiel, da det reducerer de anatomiske forandringer i området. Ved korrekt behandling af Lichen Sclerosus, kan sygdommen stoppes på det niveau, den er nået til. Mange patienter med vulvalidelser er ofte frustrerede over mødet med sundhedssystemet. Symptomer har været tilstede mange år, før diagnosen stilles, - gennemsnitligt 5,7 år efter hos voksne og 1 år hos børn. Korrekt diagnose stilles typisk med vævsprøve (biopsi) for at udelukke andre hudsygdomme der findes ca. 200 forskellige hudsygdomme, og mange ligner hinanden. Knud anbefaler både vævsprøve af sygt og rask væv for at patologen kan sammenligne prøverne. Livskvaliteten bliver påvirket undersøgelser viser fysiske og psykiske gener af sygdommen. Dermovatbehandling Dermovat er et kunstigt binyrebarkhormon, der undertrykker binyrerne. Derfor er det vigtigt at trappe stille og roligt ud af behandlingen. Kunstigt binyrebarkhormon optages i kroppen, og nyere studier har vist, at for meget optagelse i kroppen øger risikoen for type 2 diabetes. Brug Dermovat på de fortykkede områder (få din læge til at vise dig, hvor du skal smøre) 1 måned hver aften, herefter 1 måned hver 2. dag og til sidst 1 måned 1 gang om ugen. Herefter bør man smøre med Mildison Lipid (hydrocortison) dagligt resten af sit liv (nye undersøgelser viser, at man ikke bør smøre med Dermovat 2 x ugentligt). Mildison Lipid indeholder citronsyre for at holde på fedtstoffet, så det ikke bliver harsk. Derfor kan den svie hos nogle. Er huden meget tynd, kan anbefales Elidel. Den kan dog svie og brænde hos nogle. Supplér med fedtcreme dagligt, da sygdommen ødelægger talgkirtler og glandler i vulva, der normalt skaber fugt og talg. Kirtlerne går til grunde og fungerer ikke, og derfor er det vigtigt med erstatning for disse med salver med fedtstof (lipid), f.eks. Dr. Warming Basiscreme eller Ceridal hudolie.

3 Knud anbefaler at smøre med Mildison Lipid om aftenen/natten og med fedtcreme om morgenen/dagen. Vær opmærksom på, at ved sammenvoksning over klitoris kan man få talgcyster, der er meget smertefulde, så gå til lægen, hvis du mærker noget i den retning. Ved sygdomsaktivitet omkring anus anbefales en god barrierecreme i stedet for fedtcreme. Lichen Sclerosus patienter kan opleve at få infektioner med B-streptokokker. De skal normalt ikke behandles, medmindre man har Lichen Sclerosus, da det så kan aktivere sygdommen. Forsøg med mælkesyrebakterier oralt har vist, at det kan bedre symptomerne, da det ændrer på bakteriekulturen i vagina, men man skal være meget tålmodig, da det tager tid. Fæces transplantation er forsøgt i relation til Morbus Crohn og depression med gode resultater. Det er vanskeligt at forske i tarmbakterier, da der er vildt mange forskellige bakterier. Det er dyr forskning. Det er altid godt med god og sund kost. Vær også opmærksom på at få tilstrækkeligt med D- vitamin (tilskud med D-vitamin i Østrig viste en bedring af symptomerne hos kvinder med Lichen Sclerosus). Ved samleje anbefales at bruge silikonebaseret glidecreme (vandbaseret virker udtørrende på huden). Husk også at bruge dilatorer for at holde skedeindgangen åben. Massage hver aften min. 90 sekunder ved klitoris og skedeindgangen kan hjælpe til bedre blodgennemstrømning og forebygge sammenvoksninger. Ved velbehandlet Lichen Sclerosus er risikoen for cancer mindre. Vær særligt opmærksom på runde sår, der ikke vil hele, og kontakt din læge, hvis du er i tvivl. Lichen Planus Lichen Planus kan angribe hud (håndled, knæhaser), hår, negle, slimhinder (munden, vulva, spiserøret/mavesækken, tårekanalerne). 50% af kvinder med Lichen Planus i huden har også Lichen Planus i vulvaslimhinderne. Forekomsten er 0,2-1% hos voksne, og patienterne har ofte andre autoimmune sygdomme. En række disponerende faktorer: Hepatitis C, Beta-blokere og NSAID. Beskyttende faktorer: Visse blodtryksmedicin-præparater kan beskytte mod Lichen Planus, Angiotensin II receptor-blokere. Forværrende faktorer: Ibuprofen. Sygdommen er arvelig, så husk at vær opmærksom på jeres børnebørn. Vagifem vagitorer er OK at bruge, men IKKE østrogencreme ude på slimhinden, da det får sygdommen til at blusse op. Lichen Planus patienter får det værre af laserbehandling.

4 Er der kløe, så undersøg for andre sygdomme. Børn og unge Tidlig diagnose og behandling er altafgørende for at forhindre langvarige komplikationer! Husk at børn ikke får svamp uden at der er en anden underliggende sygdom. Reager også, hvis barnet lider af gentagne forstoppelser. Ofte forveksles sygdommen med allergi hos børn, men biopsi viser Lichen Sclerosus. Sygdommen kan diagnosticeres objektivt uden biopsi, men hvis man er i tvivl, så bør biopsien tages. Forekomsten er 1:900 og ofte stilles diagnosen først efter gennemsnitligt 1,6 år. Cøliaki patienter har øget tendens til Lichen Sclerosus (6,6%). 67% af børnene med Lichen Sclerosus lider også af forstoppelse. Lichen Sclerosus ses helt ned til 2-årige børn. Der sættes ind med aggressiv behandling med Dermovat til børn, og man skal ikke være bange for det. Enkelte får også injektioner med binyrebarkhormon under huden, for at få det til at falde til ro. Forebyg opblussen med daglig brug af Mildison Lipid lige som hos voksne. Også selv om der ikke synes at være nogen symptomer, er det vigtigt at fortsætte forebyggende behandling. Sygdommen kan brænde ud hos nogle børn. Vær tilbageholdende med Elidel og Protopic pga. lille risiko for at udvikle cancer. Lichen Planus er meget sjælden hos børn. Er man smittet med hepatitis C, kan man være mere udsat for Lichen Planus. Tantramassage for kvinder med Lichen v/ulrik Lyshøj fra Tantra Templet Tantramassage er ofte misforstået som noget seksuelt, men oprindeligt er der tale om en spirituel retning, hvor tantra er med til at skabe healing og balance, en forbedret livskvalitet, større glæde og bedre forhold til sig selv og sine elskede. Tantrasex er misforstået og findes ikke. Tantra og sex er 2 forskellige ting. Tantramassage er en nærværende kærlig berøring, en sanselig massageform, der giver dyb afspænding og erotisk energi. Tantra er en dyb intim kommunikationsform. Kønsorganerne (yoni hos kvinder og lingam hos mænd) bør mødes med kærlighed og respekt. Yoni har en indbygget intelligens som en slags egen hukommelse. Det den mødes med, er der fokus er. Dvs. at den både kan være et punkt ladet med følelsesløshed, smerter og ubehag (f.eks. pga. Lichen Sclerosus), eller glæde, energi og livskraft. Sex kan gå for stærkt, og det er ikke hensigtsmæssigt, da man ikke skal presse yoni en til noget.

5 I tantra er yonimassage langsom, nærværende og baseret på tillid. Først får man en lang kropsmassage, og dernæst kærlig bevidst berøring af yoni en, der healer, åbner og bringer meget mere opmærksomhed. Yonimassage hos kvinder med Lichen Sclerosus kan derfor hjælpe med at få kvinden ud af offerrollen og patientrollen og gøre yoni en kilde til kraft og nydelse i stedet. Altså erstatte de negative oplevelser med positive oplevelser. Tantra templet tilbyder også undervisning af par i tantra massage som en helt ny måde at være intime sammen på. Ofte giver det en meget dybere intimitet end ved almindelig sex, og en smuk nærværende samhørighed hos parret. Ulrik vil gerne forsøge at skaffe midler til et researchprojekt omkring de positive effekter af tantramassage hos kvinder med Lichen Sclerosus. Tesen er, at der vil kunne opnås målbare resultater i forhold til livskvalitet, selvværd og et bedre erotisk liv. Han forestiller sig et forsøg over 4 måneder med 4 tantramassager og spørgeskemaer før, under og 6 måneder efter massagerne. Ønsker du at prøve en tantramassage, tilbyder Ulrik en bonus på 30 min. ekstra massage til den massage, du køber, til deltagere på Lichen Sclerosus Foreningens medlemsmøde i dag. Du kan prøve en tantramassage i Aarhus, Odense eller København. Send en til dem på info@tantratemple.com med emnet Medlem af LS-Foreningen for at få denne bonus. Nordic Trading produkter v/andré Fleron Første gang André hørte om Lichen Sclerosus, tænkte han, om det var et dyr fra Afrika? Seksualitet er ikke bare sex, men er som et internt netværk af følelser, der er unikke for hver enkelt af os. Nærhed er vigtigt. Det er vigtigt at blive rørt ved og mærke nærheden fra et andet menneske. Det udløser oxytocin, som er et hormon, der koordinerer fred og ro -systemet i dig og reducerer stress og giver en række positive sundhedsmæssige virkninger på f.eks. immunsystemet, blodcirkulationen, blodtryk, næringsoptagelse og sårheling. Par, der oplever problemer i deres sexliv, kan nogle gange stoppe med at tage på hinanden eller kramme, fordi det minder om det mislykkede sexliv. Så forstærkes problemet yderligere, da man mangler dette hormon til at øge tillid og åbenhed mellem hinanden. Sensualitetstræning er en måde til at genoprette fysisk nærhed og vende sexlivet. Dr. Warming Critical Care: Huden kan sagtens ånde gennem den. Den består af max. 10% vand og indeholder 4 forskellige ingredienser i form af mineralske olier. Den har et højt fedtindhold på 85% og smelter umiddelbart efter påsmøring på tempereret hud. Det høje fedtindhold virker som en dyne, der holder på fugtigheden i området. Den er uden parabener, emulgatorer, phregulatorer, farvestoffer og parfume. André delte vareprøver ud af denne. Dr. Warming salven: Er en 100% fedtholdig salve, der indeholder vegetabilske olier, som er mere moderne. Dr. Warming Basiscremen og Dr. Warming Critical Care er fuldstændig det samme.

6 Tamponer indeholder lim og blegemiddel. Derfor tænker André, at en menstruationskop er bedre for kvinder med Lichen Sclerosus. Den er lavet af silikone, som er et naturprodukt. 25% af jordens overflade består af silikone. Str. 1 er til kvinder, der ikke har født, eller kvinder under 30 år. Str. 2 er til kvinder, der har født, eller kvinder over 30 år. Små og store vibratorer er for kvinder med smerter under eller efter samleje og til almindelig intim leg. André præsenterede forskellige vibratorer til inspiration fra Belladot. Belladot har tilknyttet en sexolog, som man kan skrive og få svar hos om sexologiske spørgsmål. Se mere på André havde også vareprøver med fra Belladots silikonebaserede glidecreme. De omtalte produkter kan blandt andet købes hos OnlineShoppen365 på hvor man som klubmedlem kan få min. 10% rabat på alle ordrer. De kan kontaktes på tlf eller mail: info@os-365.dk. Deres webshop holder til på Møllelodden i Dragør. Udstilling Som altid havde vi udstillingsborde med produkter fra Nordic Trading (Belladot og Warming Critical Care), foreningens egne bøger til inspiration mv. Vi havde disse bøger med: Læge Lasse Hessel Kærlighedens vindue, antikvarisk Adam Arent Sex, stillinger & teknikker Inger Mann Forbes & Else Marie Juhl Thomsen Få styr på dit stofskifte Lotte Arndal Den hele kvinde stærkere bækkenbund CD Den velfungerende bækkenbund M/K købes hos Maria Felding Den plantebaserede kost Martin Kreutzer og Anne Larsen Antiinflammatorisk kost Martin Kreutzer og Anne Larsen Den store antiinflammatoriske kostguide Louise Bruun & Jerk W. Langer 21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost Sanna Ehdin Anandala Sund og rask med antiinflammatorisk kost Carsten Vagn-Hansen Maven din bedste ven Pernille Lund Immunforsvarets nye ABC Herudover havde vi besøg af Beata Fortling fra Energy Laser, der havde en stand bagerst i mødelokalet. Her fortalte hun i pauserne om laserterapi til sår og smerter, og hun havde en håndholdt laser med til selvbehandling derhjemme. Læs mere på eller kontakt hende på tlf eller på mail bf@energy-laser.com.

Referat fra medlemsmøde

Referat fra medlemsmøde Referat fra medlemsmøde Hvornår: Lørdag d. 3. november 2018 kl. 9:00 17:30 Hvor: Torvehallerne, Vejle Deltagere: 91, heraf 9 afbud og 3, der ikke dukkede op Deltagere fra bestyrelsen: Formand Suzanne,

Læs mere

Referat fra medlemsmøde

Referat fra medlemsmøde Hvornår: Lørdag d. 2. juni 2018 kl. 9:00 17:00 Hvor: Scandic Ringsted Referat fra medlemsmøde Deltagere: 92, heraf 8 afbud og 4, der ikke dukkede op Deltagere fra bestyrelsen: Formand Suzanne, næstformand

Læs mere

Referat fra medlemsmøde d. 28. oktober 2017

Referat fra medlemsmøde d. 28. oktober 2017 Referat fra medlemsmøde d. 28. oktober 2017 Velkomst Mødet blev afholdt på Scandic Ringsted. Der var 77 tilmeldte og ca. 65 fremmødte. Der var et medlem, der havde betalt dobbelt tilmeldingsgebyr for 2

Læs mere

Referat og opsamling fra møde i LS gruppen den 13. september 2009 hos Karina i Allerød

Referat og opsamling fra møde i LS gruppen den 13. september 2009 hos Karina i Allerød Referat og opsamling fra møde i LS gruppen den 13. september 2009 hos Karina i Allerød 22 kvinder mødtes til frokostmøde en smuk efterårsdag i skoven. Aldersspredningen var fra 26 til 65 år, og gennemsnitsalderen

Læs mere

Referat fra medlemsmøde i Lichen Sclerosus Foreningen lørdag d. 1. november 2014

Referat fra medlemsmøde i Lichen Sclerosus Foreningen lørdag d. 1. november 2014 Referat fra medlemsmøde i Lichen Sclerosus Foreningen lørdag d. 1. november 2014 Velkomst 67 deltagere var mødt op til efterårets medlemsmøde hos Akva Waterbeds i Ry. Suz startede med kort at fortælle

Læs mere

Referat og opsamling fra møde i LS gruppen den 18. april 2010 hos Elisabeth i Næstved.

Referat og opsamling fra møde i LS gruppen den 18. april 2010 hos Elisabeth i Næstved. Referat og opsamling fra møde i LS gruppen den 18. april 2010 hos Elisabeth i Næstved. 19 kvinder mødtes til brunchmøde kl. 11 om formiddagen. Elisabeth lagde hus til, og alle medbragte noget til det fælles

Læs mere

Generel samtale og information

Generel samtale og information Referat fra medlemsmøde i Lichen Sclerosus Foreningen Efter den afholdte generalforsamling fortsatte vi med medlemsmøde lørdag d. 24. marts 2012 kl. 12.00 16.00 i Ringsted. Generel samtale og information

Læs mere

Referat fra minimøde om en udfordret seksualitet Tirsdag d. 6. juni 2017

Referat fra minimøde om en udfordret seksualitet Tirsdag d. 6. juni 2017 Referat fra minimøde om en udfordret seksualitet Tirsdag d. 6. juni 2017 Generelt Mødet blev afholdt på Kildegården i Roskilde i et lejet lokale. Der var 48 tilmeldte og 37 fremmødte. Indlægsholder Michael

Læs mere

Kvinder, kræft og seksualitet. Temaeftermiddag SKA Herlev 2014

Kvinder, kræft og seksualitet. Temaeftermiddag SKA Herlev 2014 Kvinder, kræft og seksualitet Temaeftermiddag SKA Herlev 2014 Sygeplejerske og sexologisk vejleder Ditte Maria Bjerno Nielsen, 2014 Hvem er jeg? Uddannet fra Sygeplejerskeuddannelsen København i 2008 Ansat

Læs mere

Patientinformation. Lichen Planus

Patientinformation. Lichen Planus Patientinformation Lichen Planus Kvalitet Døgnet Rundt Kæbekirurgisk afdeling 1 Lichen Planus Lichen planus eller Lichen ruber er en hudsygdom, der rammer ca. 2 % af den voksne befolkning. Ligesom mange

Læs mere

Referat fra medlemsmøde i Lichen Sclerosus Foreningen lørdag d. 26. april 2014

Referat fra medlemsmøde i Lichen Sclerosus Foreningen lørdag d. 26. april 2014 Referat fra medlemsmøde i Lichen Sclerosus Foreningen lørdag d. 26. april 2014 Velkomst Suzanne bød velkommen til de 56 deltagere - heraf 2 bestyrelsesmedlemmer: Karina og Suzanne og overlæge i gynækologi

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Seksuelle problemer og diabetes

Seksuelle problemer og diabetes Seksuelle problemer og diabetes Læge, ph.d.-studerende Sexologisk Klinik, Disposition Seksuelle problemer hos mænd Seksuelle problemer hos kvinder Kommunikation om seksualitet Åbningsreplikker PLISSIT-model

Læs mere

Foreningen UK Lichen Planus bringer mennesker med LP sammen for at udveksle informationer og yde hinanden støtte.

Foreningen UK Lichen Planus bringer mennesker med LP sammen for at udveksle informationer og yde hinanden støtte. Livet med lichen planus Lichen planus rammer ca. 1-2% af befolkningen. Foreningen UK Lichen Planus har til formål at fremme livskvaliteten hos de mænd og kvinder, som lever med LP. Man mener, at lichen

Læs mere

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem.

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem. Eksem Kontakteksem Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der

Læs mere

visualisering & Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser

visualisering & Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Styrk dit immunforsvar 2 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te IMMUNFORSVARET Immunforsvaret er

Læs mere

Seksualitet og intimitet hele livet

Seksualitet og intimitet hele livet Seksualitet og intimitet hele livet - og hvordan kan vi tale med patienterne om dette? Fx Landskursus for Plastikkirurgiske sygeplejersker d. 8. November 2017 på Comwell Middelfart. Foto: Maria Fonfara

Læs mere

SEX OG ÆLDRE. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk

SEX OG ÆLDRE. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk SEX OG ÆLDRE AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk Kroppen ændrer sig med alderen Kroppens funktioner ændrer sig livet igennem, men der er intet der tyder på at kvaliteten af sexlivet bliver dårligere

Læs mere

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf.

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf. Behandling med Rituximab (Mabthera ) Indledning Sidst revideret: 28.08.2019 Side 1 af 6 Palle Juul-Jensens Boulevard 99 8200 Aarhus N Tlf. 7845 5810 Blodsygdomme Denne vejledning skal give dig og dine

Læs mere

Undervisning i. nedre hygiejne.

Undervisning i. nedre hygiejne. Undervisning i nedre hygiejne. gode bakterier dårlige bakterier Nedre hygiejne - hvorfor er det så vigtigt. - Øger livskvaliteten o Det er velbefindende at være godt soigneret og ikke ildelugtende i skridtet

Læs mere

Hidrosadenitis suppurativa

Hidrosadenitis suppurativa Hidrosadenitis suppurativa Hidrosadenitis suppurativa Hvad er Hidrosadenitis suppurativa Hidrosadenitis suppurativa (HS) er en kronisk hudsygdom, der viser sig ved gentagne udbrud af ømme bylder. Hvor

Læs mere

Kort fortalt. Type 1½-diabetes. www.diabetes.dk

Kort fortalt. Type 1½-diabetes. www.diabetes.dk Kort fortalt Type 1½-diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister I starten er det svært at håndtere og huske det hele, men efterhånden bliver det rutine for langt de

Læs mere

Kort fortalt. Type 1½-diabetes

Kort fortalt. Type 1½-diabetes Kort fortalt Type 1½-diabetes EN ENSOM SYGDOM Mennesker med diabetes har dobbelt så høj risiko for at få en depression og nedsat psykisk trivsel i forhold til andre i befolkningen. Selv om du er velreguleret,

Læs mere

Hvad er atopisk eksem

Hvad er atopisk eksem Hvad er atopisk eksem Atopisk eksem, også kaldet børneeksem og astmaeksem giver tør hud med kløe og rødme. Omkring hvert 3. barn udvikler atopisk eksem. Eksemet starter ofte før 2 års alderen, og de fleste

Læs mere

Hjælp til tørre øjne EN PJECE OM HVORDAN TØRRE ØJNE KAN BEHANDLES

Hjælp til tørre øjne EN PJECE OM HVORDAN TØRRE ØJNE KAN BEHANDLES Hjælp til tørre øjne EN PJECE OM HVORDAN TØRRE ØJNE KAN BEHANDLES D I T SY N E R V I GT I G T Hvad kan være symptomer på tørre øjne? Tørre øjne kan vise sig på mange forskellige måder som for eksempel:

Læs mere

DU VED, DU ER I GOD BEHANDLING, NÅR DU KAN LEVE ET LIV SOM ALLE ANDRE

DU VED, DU ER I GOD BEHANDLING, NÅR DU KAN LEVE ET LIV SOM ALLE ANDRE DU VED, DU ER I GOD BEHANDLING, NÅR DU KAN LEVE ET LIV SOM ALLE ANDRE Er du ikke længere begrænset af din HS, hverken fysisk eller psykisk? Materialet er støttet økonomisk af Abbvie. Det er valideret af

Læs mere

Patientvejledning. For lavt stofskifte

Patientvejledning. For lavt stofskifte Patientvejledning For lavt stofskifte For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypotyreose eller hypotyreoidisme. Når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder stofskiftehormoner, får man

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE SEXLIV SEXLIV

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE SEXLIV SEXLIV AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 Det er individuelt, hvad sex betyder for den enkelte, men mange anser et godt sexliv for at være en vigtig del af tilværelsen og parforholdet. Nogle mennesker med multipel

Læs mere

LS og laserbehandling v/overlæge Sidsel Ipsen, Kolding Sygehus

LS og laserbehandling v/overlæge Sidsel Ipsen, Kolding Sygehus Referat fra medlemsmøde i Lichen Sclerosus Foreningen lørdag d. 20. maj 2017 Velkomst Mødet blev afholdt i Torvehallerne i Vejle. Der var 71 tilmeldte og 65 fremmødte. Vi har nu i alt 344 medlemmer i foreningen

Læs mere

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp er et almindeligt problem. Fodsvamp forekommer endnu hyppigere og er ofte årsagen til, at man får neglesvampinfektion

Læs mere

Type 1½-diabetes TILMELDING. Kort fortalt. Kort fortalt. Navn. Adresse

Type 1½-diabetes TILMELDING. Kort fortalt. Kort fortalt. Navn. Adresse TILMELDING Adresse Postnr. iabetesforeningen arbejder på at sikre et godt liv for D mennesker med diabetes. Vi støtter forskning i både forebyggelse og helbredelse, og overfor landets politikere taler

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Majeed Version af 2016 1. HVAD ER MAJEED 1.1 Hvad er det? Majeed er en sjælden genetisk sygdom. Børn med denne sygdom lider af CRMO (kronisk rekurrent multifokal

Læs mere

STRESS. En guide til stresshåndtering

STRESS. En guide til stresshåndtering STRESS En guide til stresshåndtering Kend dine signaler Vær opmærksom på følgende symptomer: Anspændthed Søvn Har du problemer med at slappe af? Er du irritabel? Er du anspændt? Er du mere træt end du

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER I løbet af det seneste årti har vi fået langt mere viden om, hvordan kræft udvikler sig. På baggrund af denne viden

Læs mere

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN 1 X 2 1. Hvor mange børn under 18 år får kræft i Danmark om året? 750 200 85 SVAR: 200 børn (X) 2. Hvor mange børn om året er i behandling for kræft? 900-1000 500-600 300-400

Læs mere

Seksualitet. Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Hvad er din civilstatus?

Seksualitet. Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Hvad er din civilstatus? Seksualitet Hvor gammel er du? 15-20 år 7 6 % 21-30 år 31 27 % 31-40 år 25 22 % 41-50 år 32 28 % 51-60 år 9 8 % 61-70 år 7 6 % + 71 år 2 2 % Hvad er dit køn? Mand 35 31 % Kvinde 78 69 % Hvad er din civilstatus?

Læs mere

Trimning af immunsystemet. ved gentagne infektioner ved autoimmune sygdomme ved kronisk infektion

Trimning af immunsystemet. ved gentagne infektioner ved autoimmune sygdomme ved kronisk infektion Trimning af immunsystemet ved gentagne infektioner ved autoimmune sygdomme ved kronisk infektion ved gentagne infektioner for eksempel i hals, lunger eller underliv ved autoimmune sygdomme som Type 1 diabetes,

Læs mere

Smøring med fugtighedscreme

Smøring med fugtighedscreme Information til patienten Smøring med fugtighedscreme Regionshospitalet Viborg Medicinsk Afdeling Dermatologisk Ambulatorium Hvorfor smøre med fugtighedscreme? Huden har mange vigtige funktioner, og det

Læs mere

At smittet med. Arbejdsopgave. Sex & Samfund anbefaler. Beskrivelse. 30 minutter

At smittet med. Arbejdsopgave. Sex & Samfund anbefaler. Beskrivelse. 30 minutter At smittet med kønsvorter (HPV) Arbejdsopgave Tidsforbrug 30 minutter Forberedelse Kopiering af artiklerne 2.4.A At blive smittet med kønsvorter (HPV) og 2.4.B Fakta om kønsvorter (HPV) eller deling af

Læs mere

Seksualitet og sygepleje. Seksualitet og sygepleje. Hvad er seksualitet? Seksuel sundhed. Seksualitet og identitet. Seksualitetens paradoks

Seksualitet og sygepleje. Seksualitet og sygepleje. Hvad er seksualitet? Seksuel sundhed. Seksualitet og identitet. Seksualitetens paradoks Seksualitet og sygepleje Seksualitet og sygepleje Fagligt Selskab for Dermatologiske Sygeplejersker Landskursus den 13.marts 2010 Hvad er seksualitet for en størrelse? Syn på seksualitet Sygepleje og seksualitet

Læs mere

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling Til patienter og pårørende Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof Hæmatologisk Afdeling Indledning Denne vejledning skal give dig og dine pårørende viden om den medicinske kræftbehandling

Læs mere

Fremmer en naturlig bakteriel balance i underlivet

Fremmer en naturlig bakteriel balance i underlivet Fremmer en naturlig bakteriel balance i underlivet De fleste kvinder påvirkes af irritation og bakteriel ubalance i underlivet på et eller flere tidspunkter i løbet af deres liv. Sådan får du en naturlig

Læs mere

Håndeksem. Hvad er håndeksem. Irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem

Håndeksem. Hvad er håndeksem. Irritativt kontakteksem. Allergisk kontakteksem Håndeksem Håndeksem Hvad er håndeksem Håndeksem er en almindelig sygdom. Håndeksem begynder ofte tidligt i livet hos 1/3 allerede inden 20-års alderen. Kvinder får hyppigere håndeksem end mænd. De fleste

Læs mere

SMITTET HEPATITIS OG HIV

SMITTET HEPATITIS OG HIV 1 SMITTET HEPATITIS OG HIV 2 Facts om hepatitis C: Du kan godt blive testet for hepatitis B, C og hiv, selv om du er svær at stikke Hepatitis C smitter også seksuelt Det er ikke nødvendigt at lave en leverbiopsi

Læs mere

Senfølger af seksuelle overgreb mod børn. Nordiske Kvinder mod Vold 2019

Senfølger af seksuelle overgreb mod børn. Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Senfølger af seksuelle overgreb mod børn Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Vores ærinde 1. Synliggøre et problem, som vedrører alt for mange 2. Vise problemets faktiske karakter 3. Anvise mulige veje til

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt Mundtørhed MUNDTØRHED Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til. Det kan skyldes flere forskellige ting, fx nervøsitet, stress eller angst. Hvis du oplever mundtørhed af disse årsager, forsvinder

Læs mere

Gigtfeber og post-streptokok reaktiv artritis

Gigtfeber og post-streptokok reaktiv artritis www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Gigtfeber og post-streptokok reaktiv artritis Version af 2016 2. DIAGNOSE OG BEHANDLING 2.1 Hvordan diagnosticeres sygdommen? Der findes ikke nogen specifik

Læs mere

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER Solutions with you in mind www.almirall.com HVAD ER DET? Seksuelle problemer hos patienter med MS defineres som de emotionelle/psykologiske og fysiologiske sygdomme, der gør

Læs mere

Kvindens nydelse. 3 timers undervisning fra Haugaard Institut. Ikke korrektur læst materiale

Kvindens nydelse. 3 timers undervisning fra Haugaard Institut. Ikke korrektur læst materiale Kvindens nydelse 3 timers undervisning fra Haugaard Institut Ikke korrektur læst materiale Johanne Haugaard Sexologi underviser og sexologisk fag-specialist Haugaard Institut info@haugaardinstitut.dk Kvindens

Læs mere

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage

Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage Det har længe været kendt, at mange kvinder med leddegigt får det væsentligt bedre, når de bliver gravide. Desværre vender symptomerne oftest tilbage nogle måneder efter fødslen. Hvad er forklaringen?

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Blau syndrom Version af 2016 1. HVAD ER BLAU SYNDROM/JUVENIL SARKOIDOSE 1.1 Hvad er det? Blau syndrom er en genetisk sygdom. Som patient lider man af en kombination

Læs mere

Funktionelle Lidelser

Funktionelle Lidelser Risskov 2011 Psykiater Lone Overby Fjorback lonefjor@rm.dk Psykiater Emma Rehfeld emmarehf@rm.dk Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser, Aarhus Universitetshospital www.funktionellelidelser.dk Funktionelle

Læs mere

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid.

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid. Nyhedsbrev 4 I de første 3 nyhedsbreve lærte vi, at kroppen skal have vand, ilt og strøm (gennem maden), og at kroppen skal tilføres flere baseholdige fødevarer så den ikke bliver for sur. I dette nummer

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

FAKTA & MYTER OM MØDOM

FAKTA & MYTER OM MØDOM FAKTA & MYTER OM MØDOM HVAD ER EN MØDOM? Mødom, jomfruhinde, hymen, ærbarhed, uskyld, kønskrans, skedekrans er forskellige ord, der bruges om den slimhindefold, der sidder inde i skeden. Ligesom alle andre

Læs mere

Demens. Onsdag den 18/112015 Ulla Vidkjær Fejerskov, demenskoordinator og udviklingskonsulent

Demens. Onsdag den 18/112015 Ulla Vidkjær Fejerskov, demenskoordinator og udviklingskonsulent Demens Onsdag den 18/112015 Ulla Vidkjær Fejerskov, demenskoordinator og udviklingskonsulent 1 Program Hvad er tegnene på demens? Hvad siger den nyeste forskning om forebyggelse af demens? Hvilken betydning

Læs mere

IL-1 receptor antagonist mangel (DIRA)

IL-1 receptor antagonist mangel (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro IL-1 receptor antagonist mangel (DIRA) Version af 2016 1. HVAD ER DIRA 1.1 Hvad er det? IL-1 receptor antagonist mangel (Deficiency of IL-1Receptor Antagonist,

Læs mere

Børnecancerfonden informerer HLH. Hæmofagocytisk lymfohistiocytose _HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/

Børnecancerfonden informerer HLH. Hæmofagocytisk lymfohistiocytose _HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/ HLH Hæmofagocytisk lymfohistiocytose 31429_HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/2017 14.46 HLH Hæmofagocytisk lymfohistiocytose 31429_HLH_Informationsbrochure.indd 2 16/05/2017 14.46 3 Fra de danske børnekræftafdelinger

Læs mere

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn sov godt Inspiration til en bedre nats søvn hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

3. udgave. 1. oplag. 2009. Foto: Scanpix.Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 271

3. udgave. 1. oplag. 2009. Foto: Scanpix.Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 271 3. udgave. 1. oplag. 2009. Foto: Scanpix.Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 271 SEX OG SAMLIV Et godt sexliv - også med hjertekarsygdom TO MÅ MAN VÆRE Har man været indlagt med en hjertekarsygdom, melder

Læs mere

Patientvejledning. Karsprængninger i ansigt. IPL laserbehandling Cosmetic

Patientvejledning. Karsprængninger i ansigt. IPL laserbehandling Cosmetic Patientvejledning Karsprængninger i ansigt IPL laserbehandling Cosmetic Der kan være mange årsager til, at du får karsprængninger. De kan være punkt- eller stegformede eller forgrenede i et fint netværk.

Læs mere

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET

HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET HIDROSADENITIS SUPPURATIVA TABUBELAGT OG OVERSET Mænd er jo så dårlige til at gå til lægen og til at handle på symptomer. Jeg tror på, at der er flere mænd, der lider af HS, end man egentlig regner med.

Læs mere

Kort fortalt. Type 1-diabetes

Kort fortalt. Type 1-diabetes Kort fortalt Type 1-diabetes EGENOMSORG Det meste af tiden er du derhjemme uden en læge ved hånden. Derfor er det vigtigt, du lærer selv at kontrollere din sygdom. Du skal kunne måle blodsukker, tage insulin,

Læs mere

Mangel på binyrebarkhormon

Mangel på binyrebarkhormon Patientinformation Mangel på binyrebarkhormon Binyrebarkinsufficiens Hypofyseklinikken Endokrinologisk Afdeling M MANGEL PÅ BINYREBARKHORMON, KORTISOL BINYRERNE Binyrerne er to små hormondannende kirtler,

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Sex uden sygdom. Til dig som sælger sex

Sex uden sygdom. Til dig som sælger sex Sex uden sygdom Til dig som sælger sex Hvordan skal jeg gøre sexinstrumenter rene? Sex uden sygdom Kan jeg blive smittet med hiv gennem spyt? Er det farligt at give superfransk? Hvordan skal jeg gøre sexinstrumenter

Læs mere

Udflåd fra skeden Bakteriel vaginose (skedekatar)

Udflåd fra skeden Bakteriel vaginose (skedekatar) Patientvejledning Udflåd fra skeden Det naturlige udflåd fra skeden Fra kirtler i livmoderhals (cervikalkanal) og toppen af skeden (vagina) dannes ca. 10 ml. sekret i døgnet. Det meste genoptages (resorberes)

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? HVAD ER SEKSUELLE OVERGREB? DET ER JO OVERSTÅET,

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? DET ER JO OVERSTÅET, SÅ HVAD ER PROBLEMET? Seksuelle

Læs mere

Kort fortalt. Type 1-diabetes. www.diabetes.dk

Kort fortalt. Type 1-diabetes. www.diabetes.dk Kort fortalt Type 1-diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister Det er vigtigt, at du sammen med din behandler fører kontrol med dit blodsukker, blodtryk og kolesteroltal,

Læs mere

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende

Lindrende behandling ved alvorlig sygdom. Når døden nærmer sig. Information til pårørende Palliativt Team Vejle Lindrende behandling ved alvorlig sygdom Sct. Maria Hospice Center Når døden nærmer sig Information til pårørende rev. Marts 2009 De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt

Læs mere

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE NAVN: ADRESSE: ALDER/FØDSELSDATO: ÆGTESKABSSTATUS: BØRN & BØRNEBØRN: Angiv venligst grunden til at du ønsker homøopatisk behandling & hvad din forventninger er til behandlingen?

Læs mere

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

DEPRESSION DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression DEPRESSION Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

Sygdomme i vulva. Lærebog 4. udgave. Jan Blaakær Overlæge, dr. med. Gynækologisk-obstetrisk afdeling

Sygdomme i vulva. Lærebog 4. udgave. Jan Blaakær Overlæge, dr. med. Gynækologisk-obstetrisk afdeling Sygdomme i vulva Lærebog 4. udgave Jan Blaakær Overlæge, dr. med. Gynækologisk-obstetrisk afdeling Lærebog - kapiteloversigt Kapitel 1: Embryologi og anatomi Kapitel 17: Gynækologiske tumorer Kapitel 19:

Læs mere

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism)

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) PREVIEW fællesmøde 12 maj 2015 Diabetes er et voksende globalt problem 2014 2035 WORLD

Læs mere

VONWILLEBRANDSSYGDOM,

VONWILLEBRANDSSYGDOM, VONWILLEBRANDSSYGDOM, VON WILLEBRAND-FAKTOR OG P-PILLER Julie Brogaard Larsen, lægestuderende Center for Hæmofili og Trombose Aarhus Universitetshospital DAGENS PROGRAM Lidt von Willebrand-historie von

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro PAPA syndromet Version af 2016 1. HVAD ER PAPA 1.1 Hvad er det? PAPA er en forkortelse for Pyogen Artritis, Pyoderma gangrenosum og Akne. Det er en genetisk

Læs mere

Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation

Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation MEN1 er en arvelig sygdom, hvor der påvises en eller flere knuder (tumorer) i hormonproducerende kirtler. MEN1 er en sjælden lidelse, som rammer mænd

Læs mere

Patient- information

Patient- information Patientinformation Denne patient information er en vejledning, som kan bruges under behandlingsperioden. Den er tænkt som et supplement til den information, der gives af lægen eller sygeplejersken. Behandlingen

Læs mere

Kort fortalt. Type 1-diabetes

Kort fortalt. Type 1-diabetes Kort fortalt Type 1-diabetes Hvad er type 1-diabetes? Type 1-diabetes er en sygdom, hvor dit immunforsvar ødelægger raske celler i bugspytkirtlen, så din krop ikke længere kan producere det livsvigtige

Læs mere

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome)

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) Version af 2016 1. HVAD ER MKD 1.1 Hvad er det? Mevalonat kinase mangel er en genetisk sygdom.

Læs mere

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn

Når 2 bliver til 3. hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Når 2 bliver til 3 hvad så med sexlivet? Denne pjece henvender sig især til par der venter, eller lige har fået, deres første barn Det er naturligt og normalt at være gravid Men under graviditeten sker

Læs mere

De sidste levedøgn... Information til pårørende

De sidste levedøgn... Information til pårørende De sidste levedøgn... Information til pårørende Ældreservice www.skive.dk Denne pjece giver information om de forandringer, man hyppigst ser de sidste døgn i et menneskes liv. Pjecen er tænkt som et supplement

Læs mere

Stress og mindfulness

Stress og mindfulness Stress og mindfulness Hvad er stress? Præsentation af mindfulness principper, åndedrættet og meditation. Værktøjer der kan anvendes i hverdagen. Øget arbejdspres inden for de sidste 5 år Føler sig stresset

Læs mere

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Eksem Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Kapitlet handler om atopisk eksem/børneeksem hos børn og voksne samt om kontakteksem

Læs mere

Patientvejledning. For højt stofskifte

Patientvejledning. For højt stofskifte Patientvejledning For højt stofskifte For højt stofskifte kaldes også hypertyreose, thyreotoksikose eller hyperthyreoidisme. Når kroppen danner for mange stofskiftehormoner, får man ofte for højt stofskifte.

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Hudproblemer BUMSER

Læs mere

SEKRETÆREN OG KRÆFTPATIENTEN

SEKRETÆREN OG KRÆFTPATIENTEN SEKRETÆREN OG KRÆFTPATIENTEN DEN ONKOLOGISKE VÆRKTØJSKASSE 8. FEBRUAR 2018 Afdelingslæge, phd, Onkologisk afd., Rigshospitalet Benedikte Hasselbalch PROGRAM Ø Hvad er kræft? Ø Hvilke behandlingsmuligheder

Læs mere

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE

HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE HOMØOPATI SPØRGESKEMA TOTAL CARE NAVN: ADRESSE + POST NR.: ALDER/FØDSELSDATO: ÆGTESKABSSTATUS + BØRN & BØRNEBØRN: TELEFON & MOBIL NR: Angiv venligst grunden til at du ønsker homøopatisk behandling & hvad

Læs mere

Ad 3: Bestyrelsens beretning om foreningens virksomhed i det forløbne år

Ad 3: Bestyrelsens beretning om foreningens virksomhed i det forløbne år Referat fra generalforsamling 5. november 2016 Bestyrelse bestod af: Suzanne, formand Henrik, næstformand Lotte, kasserer Laila, menigt bestyrelsesmedlem Lone, menigt bestyrelsesmedlem Der var tilmeldt

Læs mere

KRONISK SYGDOM & SEKSUALITET

KRONISK SYGDOM & SEKSUALITET KRONISK SYGDOM & SEKSUALITET KOMMUNIKATION Torsdag 22.01.2009 Åshild Skogerbø Psykolog Specialist i klinisk sexologi, NACS PhD-studerende Københavns Universitet aask@pubhealth.ku.dk PÅSTANDE INTIMITET,

Læs mere

Hverdagsliv og KOL Roskilde 11. januar 2018

Hverdagsliv og KOL Roskilde 11. januar 2018 Hverdagsliv og KOL Roskilde 11. januar 2018 duuser@gmail.com Tlf. 27 58 52 32 Susanne Duus, Specialsygeplejerske i palliativ og intensiv sygepleje, Master i Sexologi, Rådgiver i Kræftens Bekæmpelse. Dagens

Læs mere

Ekstra sikkerhed. gælder livmoderhalskræft. er en god idé. også når det

Ekstra sikkerhed. gælder livmoderhalskræft. er en god idé. også når det Information til unge kvinder, der er født før 1993 Ekstra sikkerhed er en god idé også når det gælder Livmoderhalskræft en seksuelt overført sygdom er den næstmest udbredte kræftform i verden Hvis vi kombinerer

Læs mere

Pleje af. barnets hud

Pleje af. barnets hud Pleje af barnets hud Indhold Tør hud Bad Bleskift og røde numser Arp Av! Mine ører falder af Suttemund Tørre læber/slikke-eksem Til mor og far: Forældre skal passe på hænderne Daglig hudpleje En velplejet

Læs mere

Fødevareallergi og intolerance side 2-10

Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Brød, Boller & Kager side 11-31 Let og lækkert til madpakken eller skovturen side 32-38 Lækre kaloriefattige salater til pålæg

Læs mere