Organisering af Taleinstituttets opgaver i Aalborg Kommune (Høringsgrundlag).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Organisering af Taleinstituttets opgaver i Aalborg Kommune (Høringsgrundlag)."

Transkript

1 Punkt 3. Organisering af Taleinstituttets opgaver i Aalborg Kommune (Høringsgrundlag) Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller, at Ældre- og Handicapudvalget godkender, v./ Sven Thomsen, Skole- og Kulturforvaltningen at Aalborg Kommune efter overtagelse af driftsansvaret for Taleinstituttets opgaveportefølje pr. 1. januar 2014 organiserer Hjerneskadeområdet og Talesprogområdet i hhv. Ældre- og Handicapforvaltningen og Skoleforvaltningen at de to forvaltninger i samarbejde viderefører og udvikler de specialiserede ydelser fra Taleinstituttet med leverance til de nordjyske kommuner i henhold til Rammeaftalesamarbejdet at der i første halvår 2014 indgås samarbejdsaftaler mellem Skoleforvaltningen og Ældre- og Handicapforvaltningen, der formaliserer samarbejdet om at understøtte den faglige dynamik og udvikling mellem de to områder at Hjerneskadeområdet i Ældre- og Handicapforvaltningen samles med eksisterende ydelser i et ledelsesfelt Hjerneskadecenter Nordjylland i Fagcenter for Erhvervet Hjerneskade og Fysisk Handicap at Tale- Sprogområdet fra Taleinstituttet placeres i Skoleforvaltningen i afdelingen Pædagogik og Skoletilbud Enslydende indstilling behandles i Ældre- og Handicapudvalget og Skole- og Kulturudvalget og sendes til orientering i Beskæftigelsesudvalget og Familie- og Socialudvalget. Sagsbeskrivelse I indeværende indstilling beskrives forslag til organiseringen af Taleinstituttets opgaver efter overdragelsen til Aalborg Kommune den 1. januar Organiseringen tager udgangspunkt i at understøtte en dynamisk udvikling af specialerne fra Taleinstituttet, hvor Taleinstituttets opgaver fremadrettet forankres i henholdsvis Skoleforvaltningen og Ældre- og Handicapforvaltningen. Baggrund Byrådet godkender den 21. oktober 2013 overdragelsesaftalen vedrørende Taleinstituttet, hvor der redegøres for vilkårene for overdragelse af Taleinstituttet fra Region Nordjylland til Aalborg Kommune. Vilkår for køb og salg af ydelser er aftalt med de Nordjyske kommuner gennem Rammeaftalen 2014 på det specialiserede socialområde og specialundervisning i Nordjylland i Styringsaftalens bilag 3, der bliver behandlet i Byrådet den 14. oktober Taleinstituttet varetager aktuelt opgaver indenfor to hovedområder: Tale- Sprogområdet og Hjerneskadeområdet. For at sikre ressourceeffektiv drift og faglig dynamik med nuværende opgaver i

2 Taleinstituttets hjerne-skade-område Aalborg Kommune forankres de to hovedområder i to forvaltninger. Tale- Sprogområdet forankres i Skoleforvaltningen og Hjerneskadeområdet samles i Ældre- og Handicapforvaltningen med lignende tilbud. Samarbejde i snitflader mellem de to områder sikres gennem samarbejdsaftaler mellem forvaltningerne. Samarbejdsaftaler der blandt andet sikrer, at begge forvaltninger har adgang til medarbejdere med funktioner på begge områder. De to områder forbliver i 2014 samlet i de nuværende bygninger på Borgmester Jørgensensvej. Herefter er der planlagt en rokade, hvor Tale- Sprogområdet flytter til lokaler i forbindelse med en samlet rokade i Skoleforvaltningen. Samtidig bliver der plads til en samling af tilbud til borgere med erhvervet hjerneskade på Borgmester Jørgensensvej. Organisering på Hjerneskadeområdet i Ældre- og Handicapforvaltningen Opgaver på Hjerneskadeområdet fra Taleinstituttet sammenlægges fra 1. januar 2014 med støttetilbud til borgere med erhvervet hjerneskade i et nyt ledelsesfelt Hjerneskadecenter Nordjylland i Fagcenter for Erhvervet Hjerneskade, Ældre- og Handicapforvaltningen. Målgruppen til Hjerneskadecenter Nordjylland er børn, unge og voksne med overvejende kognitive følgevirkninger efter en erhvervet hjerneskade. Samlingen af tilbud til målgruppen vil understøtte KL s anbefalinger, som blandt andet er rettet mod at sikre tilstrækkelig volumen i indsatserne, så det er muligt at opretholde de nødvendige kompetencer og erfaring med rehabilitering af personer med komplekse hjerneskader. Det gør sig særligt gældende i forhold til indsatsen til børn og unge i målgruppen, hvor målgruppen er så lille, at den hjerneskadespecifikke neurofaglige specialisering afhænger af faglig udveksling med voksenområdet. Nuværende opgaver, der sammenlægges i Hjerneskadecenter Nordjylland Nuværende opgaver Overordnet indhold Hjerneskadeafdelingen voksne og børn Rådgivning og vejledning, samt sagsudredning Neurofaglige udredninger - samtidigt tværfaglige udredninger med et neuropsykologisk udgangspunkt Individuelle og holdbaserede intensive rehabiliteringsforløb, herunder afasiundervisning/sproglig rehabilitering Planlægning, opfølgning og supervision i rehabiliteringsforløb Særligt på børn og ungeområdet er indsatsen rettet mod udredning, samt koordinering i ambulante lokalbaserede forløb VISO opgaver på Hjerneskadeområdet Specialkonsulentopgaver til udredning og planlægning i særligt komplekse forløb (bestilles af VISO) Afasi-undervisning på Sygehusene i Talepædagogisk neurofaglig undervisning af afasiramte Nordjylland under indlæggelse Undervisning i Det Nordjyske Uddannelsesprogram Undervisning i videregående neurofaglig praksis på (Indtægtsdækket virksom- hjerneskadeområdet i Nordjylland hed)

3 Fagcen-ter for Erhverv-et Hjer-neskade og Fysisk Handi-cap Specialiseret bostøtte, Udviklingsteamet (Organisationen Gl. Kongevej) Neurofaglig bostøtte til borgere i eget hjem efter SEL 85 ARK Aalborg (pulje-finansieret) Arbejdsrehabiliteringsklub Hjerneskadekoordineringen Hjerneskadeteam Aalborg Sags- og forløbskoordinering på Hjerneskadeområdet Neurofaglig sags-udredning og sparring Rådgivning og vejledning Hjerneskadecenter Nordjylland vil fra 1. januar 2014 forestå opgaver i forhold til rådgivning og vejledning, udredning, intensive rehabiliteringsforløb og længerevarende støtteindsatser til borgere med erhvervet hjerneskade. Indsatserne både på børne-, unge- og voksenområdet tilrettelægges i tæt samspil med andre kommunale kompetencer og tilbud, så både faglig specialisering og borgernærhed prioriteres samtidig. Hjerneskadecenter Nordjylland får forsyningspligt på de specialiserede ydelser til kommunerne i Nordjylland. Forsyningen vil i overgangsperioden frem til udgangen af 2016 i udgangspunkt ske efter samme aftalevilkår som er gældende i forhold til Taleinstituttets ydelser på Hjerneskadeområdet aktuelt. I perioden frem til 1. januar 2016 findes en model for samarbejde med kommunerne, der understøtter kommunernes specifikke behov for specialiserede ydelser og, som samtidig sikrer et fagligt og økonomisk bæredygtigt driftsgrundlag af Hjerneskadecenter Nordjylland. Samlingen i et ledelsesfelt vil medvirke til at styrke det hjerneskadespecifikke neurofaglige udgangspunkt i indsatserne til børn, unge og voksne med erhvervet hjerneskade. Samtidig vil der i Hjerneskadecentret Nordjylland være mulighed for at udnytte stordriftsfordele, dels gennem rationaliseringer ved nuværende overlappende opgaver og, dels gennem en mere fleksibel anvendelse af medarbejderressourcer. Organisering af ledelsesopgaven i Hjerneskadecenter Nordjylland Hjerneskadecenter Nordjylland organiseres med én overordnet leder og to afdelingsledere. Dette for at styrke sammenhæng og dynamik på tværs af eksisterende og nye opgaver og samtidig have fokus på udvikling af de enkelte områder i ledelsesfeltet. Ledelsesteamet tilrettelægger i fællesskab den samlede opgaveløsning i tæt samspil med øvrige aktører internt i Aalborg Kommune og på tværs i de nordjyske kommuner.

4 Hjerneskadecenter Nordjylland Organisering af Tale- Sprogområdet i Skoleforvaltningen Tale- Sprogområdet organiseres i Skoleforvaltningen i afdelingen Pædagogik og Skoletilbud, der har det overordnede ansvar for det pædagogiske og specialpædagogiske udviklingsarbejde på sko- Hjerneskadekoordinering Intensive rehabiliteringsforløb Længerevarende støtteforløb Opgaverne i Hjerneskadecenter Nordjylland vil bestå af en bred portefølje, med overvejende individuelt sammensatte fleksible forløb og dermed forskellige samarbejdsparter i forløbene. Derfor er den ledelsesmæssige strategiske planlægning på området afgørende, både for en faglig og organisatorisk effektiv opgaveløsning. Koordineringsopgaver samles i en stabsfunktion, Hjerneskadekoordineringen, for at understøtte det tværgående fokus i opgaven. Funktionen vil både varetage sags- og forløbskoordinering for Aalborg Kommunes borgere og koordinering af ydelser i forhold borgere fra andre kommuner. Med etableringen af Hjerneskadecenter Nordjylland følger opgaver med tværgående videns- og praksisudvikling på Hjerneskadeområdet, både regionalt og i nationale sammenhænge. For at styrke den funktion etableres i Fagcenter for Erhvervet Hjerneskade og Fysisk Handicap en tværgående Udviklingsenhed under Fagcenterchefen. Udviklingsenheden skal understøtte udviklingsprojekter på Hjerneskadeområdet eksempelvis organiseringen af Det Nordjyske Uddannelsesprogram på hjerneskadeområdet. Fremtidig myndigheds- og budgetansvar på Hjerneskadeområdet i Aalborg Kommune De ydelser som Ældre- og Handicapforvaltningen overtager på Hjerneskadeområdet fra Taleinstituttet bevilges aktuelt efter flere lovområder, herunder Serviceloven og Lov om Specialundervisning. Dermed har bevillingskompetencen indtil nu været placeret i et visitationsudvalg med repræsentanter fra forvaltningerne: Skole- og Kultur, Ældre- og Handicap og Familie- og Beskæftigelse. Budgettet til ydelserne på Taleinstituttet er samlet i Skole- og Kulturforvaltningen. Der vil i forbindelse med overdragelsen af Taleinstituttet til Aalborg kommune blive foretaget en analyse med henblik på at finde en rationel fremtidig placering af myndighedsansvar i de tre forvaltninger og budgetplacering ved relevant myndighed.

5 leområdet. Afdelingen Pædagogik og Skoletilbud oprettes pr. 1. januar 2014 i forbindelse med omorganiseringen af Skole- og Kulturforvaltningen til en Skoleforvaltning. Taleinstituttets Tale- Sprogområde placeres samlet under afdelingschefen for Pædagogik og Skoletilbud, og ledes af to afdelingsledere, en for Tale- Sprog børneområdet og en for Tale- Sprog voksenområdet. Pr. 1. januar omorganiseres Skoleforvaltningen, der ansættes en ny afdelingschef i Pædagogik og Skoletilbud og PPRs afdelinger flytter sammen i Godthåbsgade. Taleinstituttets Tale- Sprogområde bliver en del af denne omorganisering. Områder der fremover henhører under Skoleforvaltningen Tale- Sprogområdet børn Målgruppen for Tale- Sprogområdet børn er børn og unge med tale- sprogvanskeligheder, der bliver henvist af kommuner til specifik udredning og undervisning indenfor områderne: Massive tale- /sprog og kommunikative vanskeligheder, massive sproglige vanskeligheder i kombination med andre komplekse problemstillinger, stemme-stammevanskeligheder, generelle og multiple funktionsnedsættelser, oralmotoriske vanskeligheder og læbe-ganespalte. Taleinstituttets specialiserede tilbud er omfattende afklaring af barnets sproglige og evt. andre vanskeligheder og undervisning. Indsatsen består i: Samtidig tværfaglig udredning og beskrivelser af det enkelte barns sprogfunktioner, sansemotoriske, kognitive/neuropsykologiske funktioner samt sociale udvikling. Intensivt 10 ugers observations-/undervisningsforløb, hvor der foretages udredninger, screeninger, observation og diagnosticerende undervisning ved specialpædagog, talepædagog, børneneuropsykolog, ergoterapeut samt ad hoc pædiater/psykiater.

6 Intensiv undervisning ved talepædagoger med baggrund i samtidig tværfaglige udredninger såvel individuelt som i grupper. Forældrene inddrages aktivt i undervisningen. Rådgivning, vejledning og supervision til professionelle. Kurser i forhold til relevante faggrupper indenfor børneområdet. Efter hvert forløb udarbejdes en samlet tværfaglig rapport. Medarbejdergruppen består af specialiserede talepædagoger, pædagoger, ergoterapeuter og specialister i børneneuropsykologi. Der samarbejdes endvidere med pædiater og psykiater. Tale- Sprogområdet voksne Målgruppen for Tale- Sprogområdet voksne er unge og voksne, der har behov for en specifik udredning omkring f.eks. stemmevanskeligheder, laryngectomerede (strubeløse), mundhuleopererede, tracheostomerede (kanylebærere), artikulationsvanskeligheder, stammen, løbsk tale og dysartri. Med udgangspunkt i en udredning tilbydes en specifik målrettet indsats for hurtigt at opnå bedst mulige stemme/tale ud fra givne omstændigheder. For størstedelen af de borgere, der henvises til et logopædisk forløb, afhjælpes deres vanskeligheder indenfor et enkelt forløb (en tidsramme på 2-25 timer). Indsatsen består i: Specifik logopædisk udredning af tale- sprogvanskeligheder, der gennem samtale og test afdækker borgerens vanskeligheder med henblik på logopædisk diagnose. Det vurderes samtidigt om og hvordan, problemerne kan afhjælpes eller begrænses. Klientundersøgelse i FonLog (sundhedsydelse) hvor klienten undersøges af speciallæge fra sundhedsområdet og en talepædagog/logopæd fra Taleinstituttet med henblik på i dialog at få stillet den korrekte diagnose samt at få afdækket hvilken behandlingsform, der skal anbefales. Undervisning, hvor der tages udgangspunkt i den logopædiske udredning og evt. lægelige vurdering. Undervisningen er ofte individuel, men kan også foregå i mindre grupper. Tale- Sprogområdet voksne leverer sundhedsydelser til RN i form af logopædisk indsats på Sygehusene i Nordjylland. Sundhedsydelserne leveres hovedsageligt i undersøgelsesfunktionen på Foniatrisk Logopædisk klinik samt i forbindelse med klienter med hoved- hals cancer. Medarbejdergruppen består af specialiserede talepædagoger/logopæder, speciallæger(sundhed), fysioterapeut, ergoterapeut (oralmotorisk team) og psykolog. VISO Både på Tale- Sprogområdet børn og Tale- Sprogområdet voksne leveres der VISO ydelser i form af specialkonsulentopgaver til udredning og planlægning i særligt komplekse forløb. Projekter

7 Ud over de beskrevne områder overtager Skoleforvaltningen produktionsskoleprojektet (PSP) og SPIRE projektet. PSP er en ekstraordinær indsats i forhold til produktionsskoleelever med læsestave og matematikvanskeligheder. Projektet er finansieret af Undervisningsministeriet og udløber i SPIRE projektet arbejder med en helhedsorienteret og individuelt tilpasset indsats for unge med psykiske og eksistentielle vanskeligheder på erhvervsuddannelser. Projektet er finansieret af Socialministeriet og udløber i De fleste af de tilknyttede medarbejdere er tidsbegrænset ansat i projektperioden, mens nogle få er fastansat på Taleinstituttet. Fremtidige samarbejdsflader mellem Taleinstituttet og PPR Den organisatoriske kobling mellem Taleinstituttet og Tale- Sprogområdet i PPR skaber nye samarbejdsflader, der giver mulighed for et bredere samarbejde om den faglige udvikling af Tale- Sprogområdet. Den faglige udvikling af Tale- Sprogområdet kan bl.a. ske på følgende områder: Stemmeområdet: Fælles faglig kompetenceudvikling i form af faglige kurser, studiegrupper, faglig sparring og pædagogiske dage i forhold til identificering af stemmeproblemer, foregribende indsatser og behandlingsmetoder svarende til alder Stammeområdet: Vedligeholdelse og videreudvikling af fagligheden på området gennem fælles kompetenceudvikling og samarbejde om gruppetilbud på børneområdet Børn med massive sproglige vanskeligheder i kombination med andre komplekse problemstillinger: Vedligeholdelse af det faglige niveau i VISO betjeningen gennem f.eks. job swop, fælles kompetenceudvikling, supervision og samordning af tiltag Erfaringsdannelse ift. arbejde med ikke homogene grupper: Forskning/udvikling omkring ikke homogene grupper som grundlag for inklusionstænkning og udvikling af relevante metoder. Evt. i samarbejde med AAU, UCN eller DPU Opmærksomhed på Tale- Sprogområdet relateret til STU uddannelsen Etablering af projektgruppe der arbejder med, hvordan vi afdækker og beskriver sprog og evt. udviklingsvanskeligheder, således at en helhedsorienteret og tværfaglig beskrivelse samt forståelse af barnet kan danne udgangspunkt for den fremtidige indsats Fortsat samarbejde i snitfladerne mellem Hjerneskadeområdet og Tale- Sprogområdet For at fastholde den faglige dynamik i snitflader mellem Tale- Sprogområdet og hjerneskadeområdet vil der i løbet af foråret 2014 blive udarbejdet samarbejdsaftaler mellem Skoleforvaltningen og Ældre- og Handicapforvaltningen. Samarbejdsaftalerne skal blandt andet formalisere de to forvaltningers adgang til medarbejdere med tværgående funktioner. Økonomi De nordjyske kommuner har i perioden frem til 1. januar 2016 forpligtet sig til at finansiere Taleinstituttets driftsområder jf. Rammeaftalens styringsaftale, specificeret i en: Finansieringsmodel for Taleinstituttets opgaveportefølje efter kommunal varetagelse. Aalborg Kommune har i perioden en forsyningsforpligtelse i forhold til de aktuelle ydelser fra Taleinstituttet. Fra 1. januar 2016 skal Aalborg Kommune sikre, at områderne er fagligt og økonomisk bæredygtige. De opgjorte lønudgifter på i alt 30,3 mio. kr. fordeles med 51 pct. til Skoleforvaltningen og 49 pct. til Ældre- og Handicapforvaltningen. Lønudgifterne er fordelt ud fra det princip, at medarbejdere

8 følger opgaverne på de to områder. Medarbejdere, der varetager opgaver på både Tale- Sprogområdet og Hjerneskadeområdet, placeres med fuld normering i den forvaltning, hvor størstedelen af opgaverne ligger. Medarbejderne varetager i udgangspunkt fortsat opgaver på begge områder og udgifterne udlignes via intern afregning mellem forvaltningerne. Medarbejdere med tværgående administrative opgaver, samt øvrige driftsudgifter finansieres som udgangspunkt også med en lige fordeling (50/50) mellem de to Forvaltninger. I løbet af 4. kvartal 2013 udarbejdes et endeligt driftsbudget for de to områder. Skoleforvaltningen Ældre- og Handicapforvaltningen Samlet lønudgift 2014 Samlet Heraf Rammeaftale Vakante *) Bygningspersonale Skoleforvaltningens andel (indtil fraflytning) Bygningspersonale, Ældre- og Handicapforvaltningen Administration, Skoleforvaltningens andel Administration, Ældre- og Handicapforvaltningens andel Vakant administrativ stilling Total *) Vakante er opgjort ift. samlet lønudgift Den planlagte bygningsrokade ultimo 2014 vil ligeledes medføre etableringsudgifter for de to Forvaltninger. Tidsplan CMU Fagcenter for Erhvervet hjerneskade og Fysisk Handicap (høring ) (høring ) Forvaltningsledelsen Skole- og Kulturforvaltningen Forvaltningsledelsen Ældre- og Handicapforvaltningen Skole- og Kulturudvalget Ældre- og Handicapudvalget Ældreråd (orientering) Forvaltningsledelsen Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Familie- og Socialudvalget (orientering) Beskæftigelsesudvalget (orientering) AMU-Handicap (orientering) FMU Ældre- og Handicapforvaltningen (orientering)

9

10 Jan Nielsen, Direktør Ældre- og Handicapforvaltningen og Sven Thomsen, Chefpsykolog, Skole- og Kulturforvaltningen orienterede og besvarede spørgsmål. Høringssvar: finder det positivt, at der oprettes et Hjerneskadecenter Nordjylland i Fagcenteret for Erhvervet Hjerneskade. Således forventer vi, at centret bibeholder og udvikler de eksisterende kompetencer. Dette finder vi nødvendigt, da der sker en opsplitning af Taleinstituttets to hovedområder: Tale-sprogområdet og Hjerneskadeområdet. Ligeledes finder vi det væsentligt, at der i løbet af foråret 2014 udarbejdes samarbejdsaftaler mellem Hjerneskadeområdet og Tale- Sprogområdet. er dog bekymret for opsplitningen af de to hovedområder på forskellige fysiske adresser. Vi er bange for, at det daglige tværfaglige samarbejde og udviklingen bliver svær med forringelse for borgeren til følge. Vi anbefaler, at der skal være stor fokus på samarbejdsaftalerne vedrørende snitfladerne mellem Hjerneskadeområdet og Tale- Sprogområdet, netop for at sikre det tværfaglige samarbejde og udviklingen. Et enigt Handicap godkendte høringssvaret. Beslutning: Godkendt. med kommentarer

11

Fremtidens Taleinstitut

Fremtidens Taleinstitut Notat Regionalt skitseforslag Fremtidens Taleinstitut nærhed og specialisering - I dette notat præsenteres Region Nordjyllands bud på, hvordan den faglige kvalitet på Taleinstituttets område kan bevares

Læs mere

Årsrapport for Taleinstituttet, Børneafdelingen

Årsrapport for Taleinstituttet, Børneafdelingen Årsrapport for Taleinstituttet, Børneafdelingen 1. januar 2015 Det forstærkede samarbejde en overbygning på rammeaftalen Årsrapport for Taleinstituttet - Børneafdelingen Indhold 1. Opsamling og særlige

Læs mere

Velkommen til Aalborg kommunes politiske udvalg. Besøg hos Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland

Velkommen til Aalborg kommunes politiske udvalg. Besøg hos Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland Velkommen til Aalborg kommunes politiske udvalg. Besøg hos Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland Program onsdag den 11. april 9.00-10.15 9.00 9.30 Velkomst og morgenkaffe Introduktion til Taleinstituttet

Læs mere

Notat om Taleinstituttets fremtidige organisering

Notat om Taleinstituttets fremtidige organisering #BREVFLET# Click here to enter text. Notat om Taleinstituttets fremtidige organisering Skoler Skoleforvaltningen Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby skole-kultur@aalborg.dk 12-05-2014 Notat om Taleinstituttets

Læs mere

Bilag 1 - Taleinstituttets målgrupper og krav til indsatsen samt konsekvenser ved fortsat kommunal opgavehjemtagelse på området

Bilag 1 - Taleinstituttets målgrupper og krav til indsatsen samt konsekvenser ved fortsat kommunal opgavehjemtagelse på området Bilag 1 - Taleinstituttets målgrupper og krav til indsatsen samt konsekvenser ved fortsat kommunal opgavehjemtagelse på området I dette notat gives der en kort beskrivelse af Taleinstituttets målgrupper

Læs mere

Taleinstituttet. Pris- og ydelsesoversigt 2015. Taleinstituttet

Taleinstituttet. Pris- og ydelsesoversigt 2015. Taleinstituttet Taleinstituttet Pris- og ydelsesoversigt 2015 Taleinstituttet Borgmester Jørgensens Vej 2 B 9000 Aalborg Tlf.: 99 82 54 80 Sikker E-mail: taleinstituttet@aalborg.dk www.taleinstituttet.dk nuar 2013 Taleinstituttets

Læs mere

Årsrapport for Hjerneskadecenter Nordjylland

Årsrapport for Hjerneskadecenter Nordjylland Årsrapport for Hjerneskadecenter Nordjylland 1. januar 2015 Det forstærkede samarbejde en overbygning på rammeaftalen Årsrapport for Hjerneskadecenter Nordjylland Indhold 1. Opsamling og særlige opmærksomhedspunkter...

Læs mere

Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet

Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet Notat om hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet pr. 1. januar 2020 Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet PPR, Hjørring Kommune Indhold Notat om hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet pr. 1.

Læs mere

Bilag 1, AAU/BFU 2019

Bilag 1, AAU/BFU 2019 Bilag 1, AAU/BFU 2019 Finansieringsaftale for Taleinstituttet/Hjerneskadecenter Nordjylland Baggrund Den fireårig forpligtende finansieringsaftale for Taleinstituttet/Hjerneskadecenter Nordjylland gældende

Læs mere

I N D S T I L L I N G S S K E M A

I N D S T I L L I N G S S K E M A I N D S T I L L I N G S S K E M A ANGIV NAVN PÅ DEN DRIFTSHERRE, DER INDSTILLER TILBUDDET (I BOKSEN NEDENFOR): Aalborg Kommune, Skoleforvaltningen Navn på tilbud: Evt. navn på afdeling/ydelse: Lovgrundlag:

Læs mere

I N D S T I L L I N G S S K E M A

I N D S T I L L I N G S S K E M A I N D S T I L L I N G S S K E M A ANGIV NAVN PÅ DEN DRIFTSHERRE, DER INDSTILLER TILBUDDET (I BOKSEN NEDENFOR): Region Nordjylland. Navn på tilbud: Evt. navn på afdeling/ydelse: Behandlingscentret Østerskoven.

Læs mere

Årsrapport for Taleinstituttet, voksne

Årsrapport for Taleinstituttet, voksne Årsrapport for Taleinstituttet, voksne 1. januar 2015 Det forstærkede samarbejde en overbygning på rammeaftalen Årsrapport for Taleinstituttet, voksne Indhold 1. Opsamling og særlige opmærksomhedspunkter...

Læs mere

Styrket samarbejde med de nordjyske kommuner Forankre og udvikle de højt specialiserede niveau Effektivisering og hensigtsmæssig ressourceanvendelse

Styrket samarbejde med de nordjyske kommuner Forankre og udvikle de højt specialiserede niveau Effektivisering og hensigtsmæssig ressourceanvendelse Målene med en ny indsatsstruktur på TI / HCN Socialstyrelsen definerer en højt specialiseret social indsats, som en type social indsats, der er rettet mod målgrupper, der er meget små, og hvor der er meget

Læs mere

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem.

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem. Baggrund om ViSP samarbejdet Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) er oprettet 1. august 2003 ved en sammenlægning af de hidtidige Specialskoler for Voksne i Næstved og i Nykøbing F. Borgerne har fri

Læs mere

Hjerneskadecenter Virum

Hjerneskadecenter Virum ... Hjerneskadecenter Virum Hjerneskadecenter Virum Ydelseskatalog 2019 Hjerneskadecenter Virum Kongevejen 256 2830 Virum www.hjerneskadecentervirum.dk Administration mandag til fredag kl. 8 14 Tlf. 45

Læs mere

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau

Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Journal nr.: Dato: 30. november 2015 Aftale om afgrænsning af målgruppe og tilbud for genoptræningsplaner til rehabilitering på specialiseret niveau Grundlæggende principper for samarbejdet I oktober 2014

Læs mere

1. Bilag 2 Oversigt over rådgivningsydelser

1. Bilag 2 Oversigt over rådgivningsydelser 1. Bilag 2 Oversigt over rådgivningsydelser I de følgende skemaer er beskrevet de enkelte tilbud/ydelser, som er omfattet af rammeaftalen for socialområdet 2008, hvor der er aftale om trækningsret eller

Læs mere

Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud

Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud Tilsynet vedrører Driftsorienteret tilsyn med et tilbud Publiceret den 20-12-2018 Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud Socialtilsynet har foretaget et administrativt økonomisk tilsyn vedrørende

Læs mere

Midtvejs status juni 2016

Midtvejs status juni 2016 Midtvejs status juni 2016 Hjerneskadecenter Næstved Status på det første år (1. juni 2015-31. maj 2016): Kerneydelser o 85 neuropædagogisk støtte i eget hjem samt i støttecenter o 140 genoptræning efter

Læs mere

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade.

Projektbeskrivelse: Styrket koordinering og indsats for borgere med erhvervet hjerneskade. 1 Projektbeskrivelse: Styrket. Rehabiliteringsforløbene for borgere med er ofte komplekse. Kompleksiteten kommer til udtryk inden for både det sundhedsfaglige, det socialfaglige og det organisatoriske

Læs mere

Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland. Indsatskatalog. Specialiserede indsatser til børn og unge. Oktober 2018

Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland. Indsatskatalog. Specialiserede indsatser til børn og unge. Oktober 2018 Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland Indsatskatalog Specialiserede indsatser til børn og unge Oktober 2018 Børn og unge sfortegnelse 1 Børn og unge med erhvervet hjerneskade... 1 1.1 Undersøgelser

Læs mere

Orientering om Etablering af enheden Fremdrift

Orientering om Etablering af enheden Fremdrift Punkt 5. Orientering om Etablering af enheden Fremdrift 2018-041695 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til s orientering: Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til Ældre- og Handicapudvalgets

Læs mere

Etablering af rehabiliteringscenter i Mou (høringsgrundlag).

Etablering af rehabiliteringscenter i Mou (høringsgrundlag). Punkt 3. Etablering af rehabiliteringscenter i Mou (høringsgrundlag). 2012-53540. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller, Ældre- og Handicapudvalget godkender der etableres et rehabiliteringscenter

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Behandlingscentret Hammer Bakker, Bodil Hjorths Vej 9, 2.

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Behandlingscentret Hammer Bakker, Bodil Hjorths Vej 9, 2. Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 27.02.2019 kl. 09.00-15.00 Behandlingscentret Hammer Bakker, Bodil Hjorths Vej 9, 2. sal, Vodskov Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Orientering

Læs mere

Finansieringsmodel for Taleinstituttets opgaveportefølje efter overdragelse til kommunal varetagelse

Finansieringsmodel for Taleinstituttets opgaveportefølje efter overdragelse til kommunal varetagelse Finansieringsmodel for Taleinstituttets opgaveportefølje efter overdragelse til kommunal varetagelse Resumé Bilaget beskriver finansieringsmodellen for varetagelse af Taleinstituttets samlede, nuværende

Læs mere

Som led i projekt Styrket rehabilitering og genoptræning af borgere med erhvervet hjerneskade i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Som led i projekt Styrket rehabilitering og genoptræning af borgere med erhvervet hjerneskade i Ringkøbing-Skjern Kommune. Rehabilitering og hjerneskade Som led i projekt Styrket rehabilitering og genoptræning af borgere med erhvervet hjerneskade i Ringkøbing-Skjern Kommune. Skjern Kulturcenter 10.04.2013 Præsentation for

Læs mere

Godkendelse af realisering af Aalborg AKTIV

Godkendelse af realisering af Aalborg AKTIV Punkt 11. Godkendelse af realisering af Aalborg AKTIV 2016-033769 Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til Ældre- og Handicapudvalgets godkendelse, at Handicapafdelingen, som led i udmøntningen af

Læs mere

Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse. Handicap- og psykiatrichefen

Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse. Handicap- og psykiatrichefen Jobbeskrivelse Leder af driftsområdet Psykiatri Misbrug Udsatte Organisatorisk indplacering: Forvaltning: Reference til: Ledelse i forhold til: Handicap og Psykiatri Social, Sundhed og Beskæftigelse Handicap-

Læs mere

PSYKIATRI- OG SOCIALUDVALG. Tirsdag den 24. april Kl til på Regionsgården i H 6. Møde nr. 4

PSYKIATRI- OG SOCIALUDVALG. Tirsdag den 24. april Kl til på Regionsgården i H 6. Møde nr. 4 K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI- OG SOCIALUDVALG Tirsdag den 24. april 2012 Kl. 17.00 til 19.00 på Regionsgården i H 6 Møde nr. 4 Medlemmer: Arly Eskildsen (formand) (F) Hanne Andersen

Læs mere

Orientering om Status på Servicelovens Voksenbestemmelser

Orientering om Status på Servicelovens Voksenbestemmelser Punkt 7. Orientering om Status på Servicelovens Voksenbestemmelser 217-45128 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets orientering at sagsbeskrivelsen udgør status

Læs mere

Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade

Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade Rehabilitering af mennesker med erhvervet hjerneskade Opfølgning på forløbsprogrammerne i Region Midtjylland den 7. oktober 2013 Overlæge Bente Møller Hjerneskaderehabilitering i Danmark Kommunalreformen

Læs mere

Hjerneskaderehabilitering i Syddanmark. Socialdirektør Kate Bøgh Middelfart Kommune

Hjerneskaderehabilitering i Syddanmark. Socialdirektør Kate Bøgh Middelfart Kommune Hjerneskaderehabilitering i Syddanmark Socialdirektør Kate Bøgh Middelfart Kommune Forløbsprogrammer om hjerneskaderehabilitering Arbejdsgruppens formål: Afdække den nuværende indsats Sammenholde med Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Orienteringspunkt. Etablering af Videnscenter for afhjælpning af misbrugsproblemer blandt særlige målgrupper (VAMiS).

Orienteringspunkt. Etablering af Videnscenter for afhjælpning af misbrugsproblemer blandt særlige målgrupper (VAMiS). Punkt 5. Etablering af Videnscenter for afhjælpning af misbrugsproblemer blandt særlige målgrupper (VAMiS).. Orienteringspunkt Ældre- og Handicapforvaltningen sender hermed til orientering i Ældreråd og

Læs mere

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Forord Denne folder skal informere om de arbejdsområder og ydelser, som medarbejderne i det centrale Videns- og ressourcecenter kan levere. Hensigten med folderen

Læs mere

Bilag til SOCDIR. 8. april 2015

Bilag til SOCDIR. 8. april 2015 Bilag til SOCDIR 8. april 2015 Punkt 3 Finansieringsmodel for Hjerneskadecenter Nordjylland og Taleinstituttet 2016 og frem Bilag 1: Arbejdsgruppens notat med beskrivelse af de højt specialiserede ydelser

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR Punkt 7. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR 2018-019020 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det

Læs mere

Temadrøftelse vedr. PPR. Skoleudvalget den 3. april 2018

Temadrøftelse vedr. PPR. Skoleudvalget den 3. april 2018 Temadrøftelse vedr. PPR Skoleudvalget den 3. april 2018 PPR Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er en rådgivningsenhed i Skoleforvaltningen, der yder pædagogisk psykologisk vejledning til børn, forældre,

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne Punkt 6. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af udsatte børn og voksne 2017-058284 Skoleforvaltningen indstiller, at orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå

Læs mere

Godkendelse af rapport om tværgående analyse af ressourcetunge enkeltforløb

Godkendelse af rapport om tværgående analyse af ressourcetunge enkeltforløb Punkt 9. Godkendelse af rapport om tværgående analyse af ressourcetunge enkeltforløb 2016-024322 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender rapport om tværgående

Læs mere

Bilateral aftale mellem Taleinstituttet og Rebild kommune i henhold til Rammeaftalen for 2012

Bilateral aftale mellem Taleinstituttet og Rebild kommune i henhold til Rammeaftalen for 2012 Bilateral aftale mellem og Rebild kommune i henhold til Rammeaftalen for 2012 Indledning Rammeaftalen på specialundervisningsområdet for 2012 definerer de overordnede vilkår for samarbejdet mellem og de

Læs mere

Børneungecenter for Rehabilitering

Børneungecenter for Rehabilitering ............ Børne unge center for Rehabilitering Børneungecenter for Rehabilitering Ydelseskatalog 2018 Børneungecenter for Rehabilitering Kongevejen 256 2830 Virum www.bucr.dk Administration mandag til

Læs mere

Tilbud i Aarhus Kommune målrettet voksne borgere (18 + år) med erhvervet hjerneskade Opdateret d. 25. februar 2014

Tilbud i Aarhus Kommune målrettet voksne borgere (18 + år) med erhvervet hjerneskade Opdateret d. 25. februar 2014 1 Tilbud i Aarhus Kommune målrettet voksne borgere (18 + år) med erhvervet hjerneskade Opdateret d. 25. februar 2014 Tilbud om assistance fra Hjerneskadeteamet (hjerneskadekoordinatorer) i Aarhus Kommune:

Læs mere

Opmærksomhedspunkter til videreudvikling af hjerneskaderehabilitering i det nære sundhedsvæsen Nye veje til bedre sammenhæng og kvalitet for borgeren

Opmærksomhedspunkter til videreudvikling af hjerneskaderehabilitering i det nære sundhedsvæsen Nye veje til bedre sammenhæng og kvalitet for borgeren Opmærksomhedspunkter til videreudvikling af hjerneskaderehabilitering i det nære sundhedsvæsen Nye veje til bedre sammenhæng og kvalitet for borgeren 1. Indledning Kommunerne overtog med reformen i 2007

Læs mere

Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011

Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011 Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011 MTVens dele Teknologi I- effektvurdering af rehabiliteringsinterventioner (litteraturstudier) Teknologi II- Fem antagelser om, hvad der

Læs mere

Den centrale udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade

Den centrale udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade Indberetningsskema Den centrale udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade National koordination Socialstyrelsen KKR Nordjylland I N D L E D E N D E O P L Y S N I N G E R FRIST FOR FREMSENDELSE

Læs mere

Forløbsbeskrivelse: Rehabilitering og undervisning af børn og unge med tidligt konstateret høretab 0-18 år

Forløbsbeskrivelse: Rehabilitering og undervisning af børn og unge med tidligt konstateret høretab 0-18 år Forløbsbeskrivelse: Rehabilitering og undervisning af børn og unge med tidligt konstateret høretab 0-18 år Baggrund for National koordination Evalueringen af kommunalreformen påpegede en bekymring for

Læs mere

Godkendt: August 2016

Godkendt: August 2016 1 of 5 Overskrift: Hjerneskadekoordinering Akkrediteringsstandard: Hjerneskaderehabilitering Godkendt: August 2016 Revideres næste gang: August 2017 Formål: At sikre at borgere med følger efter hjerneskader

Læs mere

Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven

Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven Kommunal stratificeringsmodel for genoptræning efter sundhedsloven Høj terapeutfaglig kompleksitet Monofaglige kompetencer Tværfaglige kompetencer Lav terapeutfaglig kompleksitet Kommunal stratificeringsmodel

Læs mere

Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Høringen er udsendt til: KLF, BUPL, FOA, Socialrådgiverforeningen, Psykolog Foreningen, institutioner, skoler,

Læs mere

Forslag til organisering af hjerneskadeindsatsen

Forslag til organisering af hjerneskadeindsatsen NOTAT Forslag til organisering af hjerneskadeindsatsen Hidtidig indsats For (statslige) puljemidler har der i perioden 2012-2014 været gennemført et hjerneskadeprojekt i Frederikssund Kommune. I projektperioden

Læs mere

Beskrivelse af Taleinstituttets målgrupper, faggrupper og indsatser. Tale- og sprogområdet samt hjerneskadeområdet

Beskrivelse af Taleinstituttets målgrupper, faggrupper og indsatser. Tale- og sprogområdet samt hjerneskadeområdet Beskrivelse af Taleinstituttets målgrupper, faggrupper og indsatser Tale- og sprogområdet samt hjerneskadeområdet 1 Indholdsfortegnelse 2 Indledning... 3 3 Tale- og sprogområdet, voksne... 3 3.1 Beskrivelse

Læs mere

3.2. Taleinstituttets finansieringsmodel

3.2. Taleinstituttets finansieringsmodel KKR Nordjylland 08-02-2019 3.2. Taleinstituttets finansieringsmodel SAG-2019-00546 hlth Baggrund Der er aftalt en fireårig forpligtende finansieringsaftale for Taleinstituttet/ Hjerneskadecent er Nordjylland

Læs mere

Etablering af rehabiliteringscenter i Mou (høringsgrundlag).

Etablering af rehabiliteringscenter i Mou (høringsgrundlag). Punkt 4. Etablering af rehabiliteringscenter i Mou (høringsgrundlag). 2012-53540. v/ Hanne Hostrup, Myndighedsafdelingen. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller, Ældre- og Handicapudvalget godkender

Læs mere

Godkendelse af anbefalinger ift. Løvbakkens fremtidige tilbud - 2. behandling

Godkendelse af anbefalinger ift. Løvbakkens fremtidige tilbud - 2. behandling Punkt 4. Godkendelse af anbefalinger ift. Løvbakkens fremtidige tilbud - 2. behandling 2016-072094 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender, At indsatsen

Læs mere

Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering

Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering 30. august 2011 Pulje til styrket genoptræning og rehabilitering Struer kommune ønsker at ansøge puljen til styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014.

Læs mere

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab I denne pjece kan du læse en

Læs mere

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Sygehusenes udarbejdelse af genoptræningsplaner Den sundhedsfaglige vurdering i kommunen Gennemgang af de fire specialiseringsniveauer Antal og fordeling

Læs mere

Ændret organisering af tilbud til børn, unge og familier med særlige behov og af netværkskoordinatorerne 1. behandling

Ændret organisering af tilbud til børn, unge og familier med særlige behov og af netværkskoordinatorerne 1. behandling Ændret organisering af tilbud til børn, unge og familier med særlige behov og af netværkskoordinatorerne 1. behandling Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget

Læs mere

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien

Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Satspuljeopslag: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Ansøgningsfrist den 18. maj 2018 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2018-2021 er der

Læs mere

KL's udspil En styrket rehabilitering af borgere med hjerneskade

KL's udspil En styrket rehabilitering af borgere med hjerneskade KL's udspil En styrket rehabilitering af borgere med hjerneskade Temadag om hjerneskadeområdet, KKR Hovedstaden Lise Holten og Mette Tranevig, KL Hvad vil vi komme ind på? Hvorfor et udspil på hjerneskadeområdet?

Læs mere

PPR s udviklingsstrategi - kommissorium

PPR s udviklingsstrategi - kommissorium PPR s udviklings - kommissorium Baggrund Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er en tværfagligt sammensat organisation bestående af psykologer, talepædagoger, konsulenter, fysio-/ergoterapeuter, socialrådgivere

Læs mere

Den centrale udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade

Den centrale udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade Indberetningsskema Den centrale udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade National koordination Socialstyrelsen KKR Nordjylland I N D L E D E N D E O P L Y S N I N G ER FRIST FOR FREMSENDELSE

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Godkendelse af En nem, enkel og kendt indgang til Ældre- og Handicapforvaltningen (vagtcentral/udskrivningsenhed) - med høringssvar

Godkendelse af En nem, enkel og kendt indgang til Ældre- og Handicapforvaltningen (vagtcentral/udskrivningsenhed) - med høringssvar Punkt 8. Godkendelse af En nem, enkel og kendt indgang til Ældre- og Handicapforvaltningen (vagtcentral/udskrivningsenhed) - med høringssvar 2015-004182 Ældre og Handicapforvaltningen indstiller, at Ældre-

Læs mere

Specialiseringsniveauer på social- og specialundervisningsområdet. Den nationale koordinationsstruktur

Specialiseringsniveauer på social- og specialundervisningsområdet. Den nationale koordinationsstruktur Specialiseringsniveauer på social- og specialundervisningsområdet Den nationale koordinationsstruktur 6. juni 2016 1 Indholdsfortegnelse Formål og anvendelse... 3 Specialiseringsbegrebet i National Koordination...

Læs mere

Godkendelse af proces for arbejdet med inklusion samt organiseringen af specialtilbudsviften på 0-6 års området

Godkendelse af proces for arbejdet med inklusion samt organiseringen af specialtilbudsviften på 0-6 års området Punkt 4. Godkendelse af proces for arbejdet med inklusion samt organiseringen af specialtilbudsviften på 0-6 års området 2018-092812 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at godkender at

Læs mere

Workshop om sammenhæng i indsatsen for personer med hjerneskade Visitatorårskursus 2012 Lise Holten, KL

Workshop om sammenhæng i indsatsen for personer med hjerneskade Visitatorårskursus 2012 Lise Holten, KL Workshop om sammenhæng i indsatsen for personer med hjerneskade Visitatorårskursus 2012 Lise Holten, KL Hvad vil jeg komme ind på? Hvorfor et udspil på hjerneskadeområdet? Status på hjerneskadeområdet

Læs mere

Samarbejde mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland om børn og unge med psykiske lidelser

Samarbejde mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland om børn og unge med psykiske lidelser Samarbejde mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland om børn og unge med psykiske lidelser Fælles udvalgsmøde, 30. april 2019 Implementering og udbredelse af forløbsprogrammer for børn og unge med psykiske

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Punkt 2. Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Sundheds- og Kulturudvalget, Ældre- og Handicapudvalget, Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen

Læs mere

Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune

Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Neuro-rehabilitering i Tønder Kommune Borgeren henvises fra eksempelvis: Sygehuse Praktiserende læger Hjemmepleje Jobcenter Børn & unge afd.. Visitatorer. Neuro-rehabilitering

Læs mere

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf.

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf. Ansøgning om økonomisk tilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til styrket genoptræning/ rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014 Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune

Læs mere

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Specialundervisning for voksne

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Specialundervisning for voksne Allerød Kommune Kvalitetsstandard: Specialundervisning for voksne 2016 Brug for specialundervisning? Hvis du eller en pårørende har behov for specialundervisning, kan du kontakte koordinatorerne i Social

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Specialiseret viden fra praksis. 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade

Specialiseret viden fra praksis. 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade Specialiseret viden fra praksis 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade Få indblik i Hvornår og hvordan kan du bruge VISO? VISOs organisation og landsdækkende netværk

Læs mere

Høring: Kvalitetsstandarder 2015 for Sundhedslovens 140 og Servicelovens 86

Høring: Kvalitetsstandarder 2015 for Sundhedslovens 140 og Servicelovens 86 Punkt 6. Høring: Kvalitetsstandarder 2015 for Sundhedslovens 140 og Servicelovens 86 2015-023300 Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til Ældre- og Handicapudvalget at den reviderede kvalitetsstandard

Læs mere

- Revideret ansøgning til pulje vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering for personer med erhvervet hjerneskade

- Revideret ansøgning til pulje vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering for personer med erhvervet hjerneskade 1 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att: Lone Vicki Pedersen Mail: Ivp@im.dk Skanderborg Kommune: - Revideret ansøgning til pulje vedrørende styrket genoptræning og rehabilitering for personer med

Læs mere

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder Indsatsområde: Udvikling/træning 1.2.1 At kommunikere Indsats med henblik på at afhjælpe og begrænse de handicappende virkninger af funktionsnedsættelser, der

Læs mere

Fælles serviceniveau for SEL 85 Bostøtte i egen bolig - 1. behandling - godkendelse af høringsgrundlag.

Fælles serviceniveau for SEL 85 Bostøtte i egen bolig - 1. behandling - godkendelse af høringsgrundlag. Punkt 3. Fælles serviceniveau for SEL 85 Bostøtte i egen bolig - 1. behandling - godkendelse af høringsgrundlag.. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Ældre- og handicapforvaltningen indstiller til

Læs mere

Åbent møde for Handicapråds møde den 08. oktober 2012 kl. 08:30 i Farsø administrationsbygning, lokale S1

Åbent møde for Handicapråds møde den 08. oktober 2012 kl. 08:30 i Farsø administrationsbygning, lokale S1 Åbent møde for Handicapråds møde den 08. oktober 2012 kl. 08:30 i Farsø administrationsbygning, lokale S1 Indholdsfortegnelse 039. Rammeaftale Specialundervisningsområdet 2013 106 040. Idegrundlag for

Læs mere

Godkendelse af ændring af styrelsesvedtægt (1. behandling)

Godkendelse af ændring af styrelsesvedtægt (1. behandling) Punkt 3. Godkendelse af ændring af styrelsesvedtægt (1. behandling) 2017-046487 Borgmesterens Forvaltning indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommunes styrelsesvedtægt pr. 1. januar 2018 ændres

Læs mere

FORSLAG TIL ENSARTET OPFØLGNING AF KOGNITIV FUNKTION. Klaus Christensen, Spastikerforeningen Louise Bøttcher, DPU, Aarhus Universitet

FORSLAG TIL ENSARTET OPFØLGNING AF KOGNITIV FUNKTION. Klaus Christensen, Spastikerforeningen Louise Bøttcher, DPU, Aarhus Universitet 1 FORSLAG TIL ENSARTET OPFØLGNING AF KOGNITIV FUNKTION Klaus Christensen, Spastikerforeningen Louise Bøttcher, DPU, Aarhus Universitet BAGGRUNDEN FOR KOGNITIV OPFØLGNING En stor andel af børn med CP har

Læs mere

Session D Pårørende og forældresamarbejde, hvordan varetages samarbejdet med familien, så indsatsen optimeres

Session D Pårørende og forældresamarbejde, hvordan varetages samarbejdet med familien, så indsatsen optimeres Session D Pårørende og forældresamarbejde, hvordan varetages samarbejdet med familien, så indsatsen optimeres 2. Kommunikation og koordinering i samarbejdet mellem forældre og kommune omkring børn og unge

Læs mere

Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland (TI/HCN)

Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland (TI/HCN) 2017 Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland (TI/HCN) Revideret katalog, 2017 15. november 2017 Takster gældende fra 01.01.2017 1 Indsatser - delelementer i undervisnings- og rehabiliteringsforløb

Læs mere

Hvilke ydelser leverer Autismecenter Nord-Bo?

Hvilke ydelser leverer Autismecenter Nord-Bo? Hvilke ydelser leverer Autismecenter Nord-Bo? Autismecenter Nord-Bo Autismecenter Nord-Bo ligger i Nordjylland og har afdelinger placeret i Jammerbugt Kommune og Aalborg Kommune. Autismecenter Nord-Bo

Læs mere

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling

Spørgeskema. Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Spørgeskema Til anvendelse i implementering af de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Bred afdækning af praksis i den sociale stofmisbrugsbehandling med udgangspunkt i de nationale

Læs mere

Projekt styrket genoptræning og rehabilitering for borgere med erhvervet hjerneskade K&S udvalget d. 7. maj

Projekt styrket genoptræning og rehabilitering for borgere med erhvervet hjerneskade K&S udvalget d. 7. maj Projekt styrket genoptræning og rehabilitering for borgere med erhvervet hjerneskade 2012-2014 K&S udvalget d. 7. maj 2015 1 Diagnoser, som kan føre til erhvervet hjerneskade. Apopleksi (dvs. blodpropper

Læs mere

Velkommen til Rehabiliteringskonferencen Den 10.4.2013

Velkommen til Rehabiliteringskonferencen Den 10.4.2013 Velkommen til Rehabiliteringskonferencen Den 10.4.2013 Projekt Styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i 2012-2014 Projektets ophav 2011 udkom MTV rapporten med en

Læs mere

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Baggrund Som led i projektet Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR er der udviklet faglige pejlemærker for den tidlige

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren

Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på   En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren Ansøgning om konkrete forsøg i Frikommuneforsøg II Vejledning til udfyldelse af skemaet kan findes på www.sim.dk/frikommuneforsoeg-ii. Frikommunenetværk Titel på forsøg Deltagerkommuner Faglig kontaktperson

Læs mere

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815

Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 Dato 31. januar 2014 Sagsnr. 4-1212-107/1 7222 7815 bem Kommissorier for Sundhedsstyrelsens følgegruppe og arbejdsgrupper vedrørende øget faglighed i genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen jf. opfølgningen

Læs mere

Region Nordjylland driver to højt specialiserede rehabiliteringstilbud til mennesker med erhvervet hjerneskade:

Region Nordjylland driver to højt specialiserede rehabiliteringstilbud til mennesker med erhvervet hjerneskade: Fleksible ydelser på området for mennesker med erhvervet hjerneskade i Region Nordjylland Region Nordjylland driver to højt specialiserede rehabiliteringstilbud til mennesker med erhvervet hjerneskade:

Læs mere

Bilag. Ad 1: Fysioterapeuternes opgaver

Bilag. Ad 1: Fysioterapeuternes opgaver Bilag Høringssvar med kommentar til oplæg om serviceniveau for den fysio- og ergoterapeutiske indsats til børn og unge med vidtgående funktionsnedsættelser Høringssvarene fremgår af oversigten med tilhørende

Læs mere

Høring: Handleplan , Udvikling og omstilling af handicapområdet.

Høring: Handleplan , Udvikling og omstilling af handicapområdet. Punkt 7. Høring: Handleplan 2014-2017, Udvikling og omstilling af handicapområdet. 2013-37668. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget har Handleplan 2014-2017, Udvikling

Læs mere

Det regionale socialområde og de otte specialområder

Det regionale socialområde og de otte specialområder Det regionale socialområde og de otte specialområder Oplæg for Kontaktforum for det regionale socialområde den 14. maj 2018 v/ Ann-Britt Wetche. Socialdirektør i Psykiatri og Social, Region Midtjylland

Læs mere

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel)

Forebyggende initiativer - Børneområdet (Læring og Trivsel) Input til Kommunalbestyrelsens arbejdsprogram 2020, d. 14.3.2019 - Forebyggelse på Børneområdet (Læring og Trivsel) og det specialiserede voksenområde (Aktiv hele livet) Forebyggende initiativer - Børneområdet

Læs mere

Central udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade

Central udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade Central udmelding for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade Socialstyrelsen - den nationale koordinationsstruktur 1. november 2014 Til landets kommunalbestyrelser Central udmelding for voksne med kompleks

Læs mere

Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1 Indledning Ydelseskataloget indeholder beskrivelser af Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings (PPR s) ydelser til og omkring børn og unge i alderen

Læs mere

Godkendelse: Samarbejdsmodel for Kantine i Hammer Bakker.

Godkendelse: Samarbejdsmodel for Kantine i Hammer Bakker. Punkt 11. Godkendelse: Samarbejdsmodel for Kantine i Hammer Bakker. 2014-35857. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til Ældre- og Handicapudvalgets godkendelse: Ældre- og Handicapforvaltningen giver

Læs mere

Udviklingsstrategi sammenfatning

Udviklingsstrategi sammenfatning Click here to enter text. Udviklingsstratgei 2013 - sammenfatning Til Kopi til Fra KDK / KKR Sekretariat for rammeaftaler 27-02-2012 Sagsnr./Dok.nr. 2011-20535 / 2012-69524 Udviklingsstrategi 2013 - sammenfatning

Læs mere

1. Projektets titel Livskvalitet en menneskeret. 2. Projektets baggrund

1. Projektets titel Livskvalitet en menneskeret. 2. Projektets baggrund 1. Projektets titel Livskvalitet en menneskeret 2. Projektets baggrund Brønderslev Kommune har besluttet, at ændre indsatserne indenfor sundhed og velfærd. Vi vil foretage et paradigmeskifte, hvor klassiske

Læs mere