De raske børn en overset gruppe

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De raske børn en overset gruppe"

Transkript

1 Opgaveløsere: Line Vestergaard Jessen Cecilie Munk Hansen Klasse/gruppenummer Modul: 14 Opgavetype/fag: Bachelorprojekt Antal tegn: Vejleder: Winnie Westergaard Høgsaa Afleveringsdato: 1/ De raske børn en overset gruppe VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Århus Hedeager Århus N 1"

2 Resumé Dette projekt omhandler raske børn hvis bror eller søster er ramt af cancer. Projektet er udformet som litteraturstudie, og tager afsæt i den hermeneutisk tilgang. Hvert år rammes ca. 160 børn af cancer i Danmark. Mange af disse børn har én eller flere søskende. I mange tilfælde ender disse børn, som har en cancerramt bror eller søster, med at stå i baggrunden af det syge barn, hvilket kan udløse en række negative konsekvenser. Vi ønsker at projektet kan bidrage til udvikling på området og støtte sygeplejersker til at opnå viden omkring, hvordan de kan hjælpe det raske barn til at mestre når deres bror eller søster rammes af cancer. På baggrund af resultaterne fra vores analyse og diskussion, konkluderes det at sygeplejersken kan støtte barnet ved særligt at rette opmærksomhed på at øge deres forudsætninger for at opnå en styrket Oplevelse af sammenhæng. I perspektiveringen kommer vi med forslag til tiltag på området, som en fortsættelse af de fund vi har i vores bachelorprojekt. Summary This project deals with healthy children who have a brother or sister with cancer. The project is designed as a literature study, and is based on a hermeneutic approach. Every year approximately 160 children are diagnosed with cancer. Many of these children have one or more siblings. In many cases, these children end up in the background as a consequence of having a cancer afflicted sibling, which can trigger a series of negative consequences. Through this project we want to contribute to development and to support nurses to gain knowledge about how they can help the healthy child to master when their sibling is afflicted by cancer. Based on the results from our analysis and discussion, it is concluded that the nurse can support the child by drawing attention to increase their qualifications to obtain a stronger Sense of coherence. In perspectives we present proposals for field actions, as a continuation of the discoveries we have found in our project. 2"

3 Indholdsfortegnelse INDLEDNING 5 PROBLEMBESKRIVELSE 5 PÅRØRENDE - EN OVERSET GRUPPE 7 PROBLEMAFGRÆNSNING 9 PROBLEMFORMULERING 10 METODE 10 LITTERATURSØGNING 11 FRITEKSTSØGNING 12 SYSTEMATISK SØGNING 12 KÆDESØGNING 13 KRITISK LITTERATURVURDERING 13 PRÆSENTATION AF TEORI 14 LITTERATUR 14 DET RASKE BARN AF CHARLOTTE JENSEN 14 SIBLING SUPPORT CHILDHOOD CANCER AF SUSAN SIMMS, NICKI HEWITT OG VEVERS JUNE 14 EPERIENCE OF A BROTHER S OR SISTER S CHILDHOOD CANCER DIAGNOSIS AF MARGARETHA NOLBRISA, KARIN ENSKÄR, ANNA-LENA HELLSTRÖM 15 HOW SIBLINGS OF PEDIATRIC CANCER PATIENTS EPERIENCE THE FIRST TIME AFTER DIAGNOSIS AF ALICE PRCHAL AND MARKUS A. LANDOLT 15 JEG VILLE ØNSKE JEG SELV VAR SYG : SYGEPLEJEFAGLIG STØTTE TIL SØSKENDE TIL BØRN MED KRÆFT AF ANNE KASPERSEN OG GRETHE MORTENSEN 16 CREATING A TENUOUS BALANCE: SIBLINGS EPERIENCE OF A BROTHER S OR SISTER S CHILDHOOD CANCER DIAGNOSIS AF KRISTIN A. LONG, ANNA L. MARSLAND, AMANDA WRIGHT, AND PAMELA HINDS 16 TEORI 17 AARON ANTONOVSKY: OPLEVELSE AF SAMMENHÆNG 17 HIIM OG HIPPE: DIDAKTISK RELATIONSMODEL 19 ANALYSE 20 3"

4 DE SVÆRE FØLELSER 20 ÆNDRET HVERDAGSMØNSTER 25 TAB AF EGEN IDENTITET 29 DISKUSSION 32 METODEDISKUSSION 34 KONKLUSION 36 PERSPEKTIVERING 37 REFERENCELISTE: 39 BAGGRUNDSLITTERATUR: 41 BILAG 43 4"

5 Indledning Vi vil kort beskrive, hvorfor vi har valgt, at vores bachelorprojekt skal omhandle børn, der har en bror eller søster, som rammes af cancer. Endvidere vil vi belyse hvordan vores interesse for emnet opstod. Vi har valgt at udarbejde vores bachelorprojekt inden for området børn som pårørende til en bror eller søster, der har cancer. Vores valg af problemområde udspringer fra vores fælles interesse for området pårørende. Igennem vores modul 13-forløb har vi begge arbejdet med emnet på prædefinerede forløb, som henholdsvis var forløbene Pårørende samt Det akut syge barn. Gennem dette arbejde og det praktiske samt faglige indhold, vi har haft på disse forløb, er vi begge blevet inspireret til at kombinere de to forløb og arbejde videre med emnet søskende som pårørende. Vi er, dels gennem en øget forståelse i arbejdet med sygepleje, som er specifikt rettet mod børn, og dels gennem fordybelse i arbejdet med pårørende, blevet inspireret til at kombinere vores forløb. På forhånd var vi bekendte med hvordan man bør udføre sygepleje til børn og pårørende samt agere omkring dem, men oplevede begge et hul i vores viden, når det gjaldt sygepleje rettet mod pårørende, der er børn. Vi ønsker at øge vores viden på området og komme mere i dybden med, hvordan vi kan få øje på samt yde omsorg for denne oversete gruppe, og få besvaret nogle af de tanker vi har omkring emnet. Dette vil vi gøre i følgende problembeskrivelse. Problembeskrivelse Vi så begge undervejs i vores forløb på modul 13, hvordan søskende til en bror eller søster, som er livstruende syg, er en overset gruppe, og oplevede, at der blev skabt en undren i os ift., hvordan disse pårørende har det under deres søskendes sygdomsforløb. Herunder hvordan de raske børn har det efter behandlingen er afsluttet, og hvilke langtidsudsigter disse børn står overfor. Årligt rammes omkring 160 børn af cancer i Danmark. De cancerformer, der hyppigst rammer børn, er hjernetumor og leukæmi, som tilsammen står for over halvdelen af tilfældene. Andre cancerformer, som rammer børn, er: hodgkin lymfom, non-hodgkin lymfom, bløddelssarkom, cancer renis og malignt melanom (1). 5"

6 Prognosen for børn med cancer er i dag bedre end nogensinde før. Ca. 70% af alle børn med kræft overlever deres sygdom, men til trods for den forbedrede prognose er det stadig den næst-hyppigste dødsårsag blandt børn mellem 1 og 15 år (2). Mange af disse børn har én eller flere søskende, hvorfor vi mener, at det er vigtigt at skabe et øget fokus på området. Der findes ikke nogen klinisk retningslinje for, hvordan sygeplejersken skal gribe dette an, og der er sjældent ressourcer til at tage sig af søskende til patienten. I mange tilfælde ender disse børn, som har en cancerramt bror eller søster, med at stå i baggrunden af det syge barn, hvilket på længere sigt kan have en række negative konsekvenser (3). At inddrage hele familien under et sygdomsforløb er noget, Michella Printzlau argumenterer for i forbindelse med sit kandidatspeciale i sygeplejevidenskab. Hun bruger netop begrebet Familiecentreret sygepleje, som omfatter det holistiske budskab, at plejen skal rette sig mod hele familien og ikke kun det indlagte barn (4). Dette sætter store krav til sundhedspersonalet, da de skal kunne varetage mange pårørende på én gang i en i forvejen travl hverdag. Vi har gjort os tanker om, hvordan det er at vokse op i en familie, hvor ens bror eller søster har cancer, og hvilke konsekvenser det har for et barn at stå i skyggen af en syg bror eller søster. Nogle af de tanker, vi har gjort os, er hvilke konsekvenser det har for et barns reaktionsmønster samt for dets hverdag. Vores tanker går på, om barnets udvikling lider under, at deres syge bror eller søster får cancer. Hvilke følelser har barnet, og er det følelser, som kommer til at have en negativ eller positiv effekt både nu, men også fremadrettet. Samtidig har vi også gjort os tanker om, hvorfor der ikke bliver taget hånd om disse søskende, når nu et emne som familiecentreret sygepleje ofte er i fokus på de afdelinger, hvor der er børn som patienter. Følgeligt skal der i arbejdet med familiecentreret sygepleje tages højde for inddragelse af hele familien og ikke kun den sygdomsramte (4). Vi er yderligere nysgerrige på, hvorvidt vi har ret i disse tanker, og om disse børn er en overset gruppe, eller om der rent faktisk er tilbud og sygepleje rettet mod søskende som pårørende, som vi har overset og kan blive klogere på. Vi har været bevidste om, at vi ville arbejde videre med dette problemområde i vores bachelor, og har i denne forbindelse allerede startet en bevidst tilfældig søgning på området. En bevidst tilfældig søgning er en form for litteratursøgning, hvor man er ekstra opmærksom på emnet i ens dagligdag: Man undersøger 6"

7 området ved at kigge på hylderne på biblioteket, er ekstra opmærksom på emnet i medierne, eller taler tilfældigt og løst med andre om det (5). I vores tilfælde foregik denne bevidst tilfældige søgen meget i vores modul 13-arbejde ved at tale med vores klasser om emnet hver især og med de undervisere, vi havde i vores prædefinerede forløb. Pårørende - en overset gruppe Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en rapport med anbefalinger til sundhedspersoners møde med pårørende til alvorligt syge. Denne rapport beskriver, at som konsekvens af ændringer i samfundsmæssige forhold, hvor den traditionelle familiekonstellation, bestående af mor, far og børn, ikke længere er normen, er det vigtigt, at sygeplejersken tager højde for, nødvendigheden af at udvide begrebet pårørende til at omfatte personer, som ikke nødvendigvis har familiær tilknytning til patienten. Udover de nærmeste familiemedlemmer kan det også være pap- og halvsøskende, der skal inddrages, når man medtænker søskende. Sundhedsstyrelsen definerer traditionelt set pårørende som værende de personer, der har familiær tilknytning til den syge, men dét der vægter højest er hvem den syge betegner som værende pårørende (6). Derfor må man i det tilfælde, hvor man snakker om syge børn, også huske, at deres søskende er pårørende og derfor en lige så udsat gruppe som det ramte barns forældre eller værge (6). Traditionelt set kan søskende defineres som at være bror og søster, der er undfanget af de samme forældre. Man har en fælles genetisk, social og kulturel arv (7). I arbejdet med pårørende møder man mennesker, som er tæt på et sygt menneske. Disse pårørende er en gruppe mennesker, der ligesom patienten har behov for sygeplejersken. De pårørende beskriver deres oplevelse som kaotisk og oplever frygt og uvished omkring hvordan deres fremtid bliver. De giver udtryk for, at de har brug for sygeplejerskens opmærksomhed og omsorg, og at denne giver dem tryghed og lettelse (8). Stubberud belyser de pårørendes behov for at blive set og hørt, og i det omfang, de magter, at være en ressource for patienten. Yderligere forklarer hans teori, at de nærmeste pårørende udgør den største støtte for patienten (9). Dog ved vi, at de pårørende ofte selv vil være i en traumatiseret tilstand, hvor de er i risiko for at udvikle psykiske og fysiske reaktioner, som opstår som følge af situationen (8). 7"

8 Sundhedsstyrelsen forklarer, at der skal tages særlig omsorg for pårørende til børn, som er ramt af alvorlig sygdom. Dette inkluderer også søskende til børn, der er ramt af cancer (6). Den raske søskende oplever en ændring i relationen til sin syge bror eller søster, og et tab af opmærksomhed fra den ene eller begge forældre, hvilket kan resultere i følelser som angst, jalousi, skyldfølelse og vrede rettet mod den syge bror eller søster (10). Charlotte Jensen skriver i sin bog Det kronisk syge barn og livet i familien, at en væsentlig problematik på dette område er, at de raske søskende ønsker at beskytte deres forældre og vil undgå at gøre dem kede af det. Dette gør de ved at holde deres negative følelser, tanker og bekymringer skjult og påtager sig et øget og ofte uhensigtsmæssigt stort ansvar fx. i hjemmet. Der er desuden risiko for, at de trækker sig væk fra deres vanlige sociale aktiviteter (10,11). Denne indadvendte mestringsstrategi gør det svært for sygeplejersken at identificere problemet, hvilket kan resultere i, at det raske barns behov bliver overset (11). Kollektivt for familien vil det også have betydning. Familien oplever øget separation fra hinanden og færre samlede stunder, hvor de sammen kan lave meningsfulde og underholdende aktiviteter som en familie (12). Vores fundne empiri bekræfter os i, at søskende til syge børn er en overset patientgruppe, der er i høj risiko for at møde en række udfordringer. Vi har opdelt de udfordringer, vi finder mest essentielle, i forskellige tematikker, som vi ønsker at arbejde ud fra i vores litteraturstudie. Der er flere gennemgående problematikker på området, som gentager sig i den litteratur, vi har læst. Disse problematikker har vi inddelt i tematikker for at skabe os et overblik (3,11). De tematikker vi fandt var: Jalousi, tab af opmærksomhed, ændret hverdagsmønster, ansvar for selv at få hjælp, uhensigtsmæssigt ansvar, tab af egen identitet, angst, sorg, ensomhed, rolleskift i familien og atypisk reaktionsmønster. Disse tematikker har vi reduceret til nedenstående tre tematikker: De svære følelser Ændret hverdagsmønster Tab af egen identitet 8"

9 Vi har udledt disse tre temaer på baggrund af vores empiri. Tematikkerne går igen i litteraturen, og empirien viser at disse tematikker er betydningsfulde for de raske søskende og deres oplevelse (3,10,11,13,14). Tematikkerne vil vi anvende i analysen, hvor vi vil kombinere dem med sygeplejeteori. Problemafgrænsning Det påpeges af både danske og internationale studier, at børn, som har en bror eller søster, som er ramt af cancer, er en overset gruppe (3,13). De raske søskende oplever en eksklusion under deres syge bror eller søsters sygdomsforløb, både på baggrund af manglende overskud hos familien, manglende ressourcer fra personalet og i et forsøg på at beskytte børnene. Man forsøger bl.a. at beskytte de raske børn ved at undlade at fortælle dem om sygdommen, der rammer den syge bror eller søster, samt det forløb og den behandling de går igennem(3,13). Eksklusionen af det raske barn i dets syge bror ellers søsters sygdomsforløb viser sig at være uhensigtsmæssig for barnet, som oplever en rækker negative følger. De raske børn er udsat for øget stress og risikerer at udvikle en række psykiske problemer (10,11,13,15). Da familiemæssige faktorer har betydning for det raske barns trivsel og fremtidige udvikling, er det afgørende, at sygeplejersken støtter familien som helhed og har øje for det raske barns trivsel under dets syge bror eller søsters sygdomsforløb (3). Kriser og stress hænger uløseligt sammen med at være menneske, og truslen om at miste et nært familiemedlem som en bror eller søster er med til at udfordre et barns trivsel (3,10,11). Det kan være svært for et barn at mestre situationen. Sygeplejersken kan deltage i at øge det raske barns trivsel, så det ved hjælp af mestring og mestringsstrategier kan håndtere stressfyldte og belastende situationer og på denne måde opleve en styrket OAS (15). Vi ved, fra vores empiri, at sygeplejersken bør støtte det raske barn (6,10,16), men har ofte svært ved det pga. manglende erfaring samt viden om, hvordan hun bedst kan drage omsorg om børnene. Ovenstående leder frem til interessen for at undersøge og besvare følgende problemformulering. 9"

10 Problemformulering På baggrund af problemafgrænsningen ledes vi frem til nedenstående problemstilling: Hvad skal sygeplejersken særligt rette opmærksomhed imod hos den raske søskende til et barn ramt af cancer? Metode Vi ønsker at foretage et litteraturstudie med henblik på at få svar på vores problemformulering. Da vi i vores bachelorprojekt ønsker at udarbejde et litteraturstudie, er vores videnskabsteoretiske tilgang inspireret af en hermeneutisk tilgang. Vi ønsker at bruge denne tilgang for at få en forståelse af menneskets oplevelser og tanker. Hermeneutikken er en fortolkningskunst, hvor der skabes forståelse via for-forståelse. Det er en metode som tager udgangspunkt i læren om forståelse og tager udgangspunkt i to grundlæggende spørgsmål. Det ene spørgsmål tager udgangspunkt i forståelsens egenart og menneskets væren i verden. Det andet spørgsmål fokuserer på metoden, hvorpå mennesket opnår forståelse (17). Nøglebegrebet i hermeneutikken er begrebet for-forståelse, som er den forventning, mening og/eller fordom man har til et emne, man endnu ikke har fordybet sig i. Disse forventninger, meninger og fordomme kan be- eller afkræftes ved hjælp af litteratur. Det er igennem litteratursøgningsprocessen, at forståelsen for et emne formes (17). Vi havde, inden vi gik i gang med vores bachelorprojekt, en for-forståelse angående hvordan søskende til børn, der er ramt af cancer, var en overset patientgruppe. Dette blev bekræftet igennem vores modul 13 valgfag, og senere fik vi dannet vores forståelse for emnet og bekræftet vores for-forståelse igennem vores litteratursøgningsproces, hvor vi fandt artikler samt et plejefagligt projekt fra Aalborg sygehus. Denne proces i vores bachelorprojekt kan også betegnes som den hermeneutiske cirkel (17). Den hermeneutiske cirkel henviser til cirkulariteten i en forståelsesproces. Denne teori bygger på at man skal kunne forstå de enkelte dele for at forstå helheden. Det der kan betegnes som forudsætningen for at man forstår, er, at man udelukkende kan opnå forståelse på baggrund af det, man allerede har forstået. Vi udformer vores bachelorprojekt 10"

11 med denne cirkulære proces i baghovedet for at øge forudsætningen for, at læseren opnår forståelse (17). Vores for-forståelse har vi tilegnet os fra vores viden omkring pårørende samt den viden, vi har opnået på vores valgfag på modul 13. Det er ud fra denne for-forståelse, vi udarbejder vores bachelorprojekt. Dette gør vi ved at sætte vores for-forståelse i spil i forsøget på at opnå forfatternes forståelse af de teorier vi har udvalgt til projektet. I analyse og diskussionsafsnittet vil vi, anvende vores for-forståelse og kombinere den med det fremstillede teori for at erhverve os ny viden. I afsnittet hvor vi diskuterer vores valg af metode vil vi forholde os kritisk til den metode vi har udarbejdet vores litteraturstudie omkring ift problemformuleringen. Endvidere vil vi besvare denne problemformulering i konklusionen med belæg fra analysen og diskussionen. Til slut vil vi udarbejde en perspektivering med udgangspunkt i sygeplejeprofessionen, et bredere curologisk og samfundsmæssigt perspektiv og faglig udvikling. Litteratursøgning Litteratursøgning er centralt for et litteraturstudie og fundamentet for, at litteraturstudiet placeres i en faglig kontekst (18). Når man skal spore sig ind på et emne, kombinerer man sin faglige og personlige interesse for et specifikt område. Her starter søgningen for at se, hvilken i forvejen eksisterende litteratur som findes på området; for at se om den tænkte problemstilling allerede er velbeskrevet, eller om der er fundament for yderligere undersøgelse (18). Det er vigtigt, at man ikke lader sin personlige interesse overskygge det faglige og derved får en meget snæver problemstilling, som aldrig er undersøgt før. I sådan et tilfælde ville det blive vanskeligt at finde relevant litteratur (18). I vores litteratursøgning på de forskellige databaser, vi har anvendt, har vi ikke søgt en maksimal præcision. Istedet har vi gennemgået vores søgeresultater og taget kritisk stilling til vores strategiske samt pragmatiske til- og fravalg i søgeprocessen, og hvilke artikler vi vil anvende i vores litteraturstudie (18). Vi har fundet mange artikler, hvor abstract har virket relevant for vores studie ved første øjekast. Ved gennemgang af disse har vi fundet flere, som ikke har været anvendelige for vores projekt. Artiklerne, vi måtte ekskludere, var dels fordi de kun var udarbejdet over et enkelt barn, og fordi de byggede på forældrenes udtalelser og ikke børnenes. 11"

12 Fritekstsøgning I forbindelse med modul 13 var vi igennem den første problemindkredsende fase, hvor vi havde søgt på brede og almene ord. Dette gjorde vi for at få en forståelse for og en retning på, hvilken litteratur der findes inden for emnet, inden vi gik i dybden med dette (19). Disse fritekstsøgninger foregik på google.dk og bibliotekerne.dk. I forbindelse med disse søgninger blev vi også bevidste om, hvilket søgeord vi skulle anvende i forbindelse med vores systematiske søgning på Cinahl og PubMed. Systematisk søgning Vi har foretaget systematisk søgning i Cinahl, PubMed og SveMed+, hvilket alle er sundhedsfaglige databaser, for at få evidensbaseret materiale med sygeplejefaglig relevans. Vi oplevede dog, at vores søgning i SveMed+ gav de samme resultater som i PubMed og har derfor valgt at beskrive søgningerne på Cinahl og PubMed. Vi brugte emneordene child, sibling, og childhood på både Cinahl og PubMed. I vores søgestrategi brugte vi den boolske operatorer AND. Dette gav på Cinahl et søgeresultat på 139 artikler, hvorimod det på PubMed gav et resultat på 1545 artikler. På Cinahl blev ét af inklusionskriterierne, at artiklerne tidligst måtte være fra år 2000, hvilket gav et søgeresultat på 102. På PubMed blev et af inklusionskriterierne, at artiklerne højst måtte være 5 år gamle, hvilket gav et søgeresultat på 336 artikler. Herefter tilføjede vi til inklusionskriterierne, at vores artikler skulle omhandle mennesker, hvilket gav 319 søgeresultater. Det sidste inklusionskriterie, vi tilføjede i PubMed, var, at de berørte børn i artiklerne skulle være fra nyfødt til 18 år gamle. Dette gav 311 søgeresultater. De 102 søgeresultater fra Cinahl blev gennemgået kritisk og abstractene læst. Dette med henblik på hvorvidt indholdet havde relevans for litteraturstudiet. Efter gennemlæsning fandt vi ni artikler, som opfyldte de krav, vi havde sat. Artiklerne belyste vores tematikker og havde alle en VAKS score, der gjorde, at de kunne anbefales eller anbefales med forbehold. På PubMed foretog vi en ny søgning med nogle andre emneord for at indsnævre de 311 søgeresultater yderligere. De nye emneord blev: child, siblings, 12"

13 neoplasm, social support. Dette gav et søgeresultat på 25. Neoplasm blev brugt, da det er svulst/tumor på engelsk. I denne søgning var inklusionskriterierne de samme som i den foregående søgning. Tilføjede man relatives til emneordene, blev søgeresultatet 22. Efter gennemlæsning af artiklernes abstracts blev tre artikler udvalgt. Disse tre artikler valgte vi at beholde, fordi de er særligt relevante for vores problemstilling. Kædesøgning Vi fandt frem til Charlotte Jensens bog ved hjælp af kædesøgning; en søgestrategi, hvor man kan øge en søgnings genfinding ved at tage udgangspunkt i referencer, som man ved, er relevante. Kædesøgningen i referencelisten fra bachelorprojektet De glemte børn fremkaldte bogen Det kroniske syge barn og livet i familien. Herefter lavede vi en fritekstsøgning på Google af hendes navn, hvilket ledte os frem til hendes hjemmeside. Her fandt vi flere af hendes udgivelser, blandt andet artiklerne Det raske barn og De glemte børn når man er for rask til at blive set. Herefter lavede vi en fritekstsøgning på Google for at finde artiklen De glemte børn når man er for rask til at blive set, men ud fra denne søgning var det ikke muligt at finde artiklen. Dette resulterede i, at vi tog kontakt til Charlotte Jensen for at høre, om hun selv var i besiddelse af artiklen og dermed kunne sende den til os. Charlotte responderede på vores kontakt og sendte os artiklen. Kritisk litteraturvurdering De artikler, vi har udvalgt gennem vores litteratursøgning, har vi analyseret ud fra Dansk Sygepleje Selskabs redskab til vurdering af kvalitative studier VAKS. VAKS er et redskab til bedømmelse af videnskabelige artikler baseret på kvalitativ metode i en sundhedsfaglig kontekst (20). VAKS er inddelt i 5 hovedafsnit: formelle krav, troværdighed, overførbarhed, konsistens og transparens. Hvert hovedafsnit har ensartet vægtning, det vil sige, at intet hovedafsnit tildeles højere værdi end andre. Under hvert hovedafsnit er der spørgsmål der skal vurderes på en 4-pointskala,, hvor 4 er helt enig og 1 er helt uenig. Pointskalaen skal angive, i hvilket omfang kriteriet er opfyldt (20). Når man har været alle hovedafsnittene igennem, lægger man scorerne sammen, og 13"

14 herefter vurderes artiklerne efter deres samlede score. Vurderingen indeholder et valg mellem tre muligheder: Anbefales, Anbefales med forbehold eller Anbefales ikke. Ved en score på 15 eller over kan artiklen anbefales. Ved en score mellem 10 og 14 kan artiklen anbefales med forbehold, og er scoren under 10, anbefales artiklen ikke (20). Præsentation af teori Litteratur Det raske barn af Charlotte Jensen Artiklen Det raske barn fra 2005 er skrevet af Cand. psych. Charlotte Jensen. Hun har skrevet speciale om, hvordan det er at vokse op som det raske barn i en familie med børnecancer. Artiklen Det raske barn er skrevet på baggrund af hendes speciale, som hun har skrevet baseret på udenlandsk empiri, primært fra USA (11). Artiklen er relevant for vores bachelorprojekt, fordi den fokuserer på, hvordan det raske barn i familien oplever det, når dennes bror eller søster får cancer (11). Sibling support childhood cancer af Susan Simms, Nicki Hewitt og Vevers June Artiklen er skrevet med henblik på at belyse vigtigheden af, at sygeplejersken drager omsorg mod det raske barn, hvis bror eller søster har cancer. Artiklen er skrevet af Susan Simms, Nicki Hewitt og Vevers June, der alle arbejder på Great Ormond Street Hospital i London. Vi anvender artiklen, da den er skrevet fra en sygeplejerskes perspektiv angående, hvordan man kan hjælpe den raske søskende til ikke at føle sig bange på dens syge søskendes vegne eller føle sig jaloux. Begge emner er relevante for vores tematikker. 14"

15 Experience of a brother s or sister s childhood cancer diagnosis af Margaretha Nolbrisa, Karin Enskär, Anna-Lena Hellström Formålet med denne artikel er at læseren skal opnå en forståelse for, hvordan raske søskende oplever hverdagen, når deres cancerramte bror eller søster er under behandling. Forfatterne bruger en fænomenologisk-hermeneutisk metode, og udarbejder brede, åbne spørgsmål for at få de ti søskende til at fortælle om deres oplevelser omkring dennes bror eller søsters cancer-forløb. De berørte søskendes nye liv bliver fyldt med op- og nedture som følge af deres bror eller søsters tilstand. Deres hverdag ændrer sig fra at være en hverdag fyldt med glæde til en hverdag fyldt med bekymringer og angst. Vi anvender artiklen i vores bachelorprojekt, da den giver et indblik i de raske søskendes hverdag samt deres følelser omkring deres bror eller søsters cancer-forløb. How siblings of pediatric cancer patients experience the first time after diagnosis af Alice Prchal and Markus A. Landolt Baggrunden for denne artikel er, at søskende til pædiatriske cancerpatienter har en højere risiko for at udvikle følelsesmæssige, adfærdsmæssige og sociale problemer som følge af deres bror eller søsters cancerdiagnose. Der er ikke særligt mange konkrete erfaringer angående denne børn efter deres søskendes diagnose. Artiklen er udviklet på baggrund af en kvalitativ undersøgelse, hvis formål er at beskrive de erfaringer, som søskende til pædiatriske cancer patienter udvikler på forskellige områder i livet det første halve år efter deres bror eller søsters diagnose. Forfatterne udarbejder semistrukturerede interviews, hvor der bliver interviewet 7 raske børn med cancerramte søskende, i alderen år. Indholdet bliver brugt til at udlede vigtige temaer, hvilket giver 23 forskellige kategorier af erfaringer. De negative kategorier er fraværet af forældre, svækkede skoleresultater og andre patienters lidelser og udseende. De positive kategorier er forholdet til de jævnaldrende, nyttige mestringsstrategier og øget familiesamhørighed. Artiklen er relevant for vores bachelorprojekt da den kommer med bud på vigtige emner, som kan være nyttige for sundhedspersonalet at have i tankerne i mødet med de berørte søskende. 15"

16 Jeg ville ønske jeg selv var syg : Sygeplejefaglig støtte til søskende til børn med kræft af Anne Kaspersen og Grethe Mortensen Jeg ville ønske jeg selv var syg er et sygeplejefagligt projekt, der er udarbejdet på Aalborg Sygehus Nords børneonkologiske afdeling. Formålet med projektet er at udvikle relevant praksis henvendt til raske søskende der har en bror eller søster der er ramt af cancer. Anne Kaspersen og Grethe Mortensen interviewer 11 børn i skolealderen. Formålet med interviewet er at afdække en række problemstillinger, som er kategoriseret i fem afsnit: Sociale problemer, sorg og jalousi, aleneheden, angst og reaktioner. Vi anvender artiklen da den er yderst relevant for vores bachelorprojekt. Den er baseret på danske undersøgelser og giver et velbeskrevet og nuanceret indblik i oplevelsen hos det raske barn. Creating a Tenuous Balance: Siblings Experience of a Brother s or Sister s Childhood Cancer Diagnosis af Kristin A. Long, Anna L. Marsland, Amanda Wright, and Pamela Hinds Artiklen undersøger hvilke erfaringer 30 raske søskende til børn med cancer har gjort sig under deres bror ellers søster sygdomsforløb. Det centrale tema for artiklen er: - at skabe en spinkel balance. Undersøgelsen af de 30 raske søskende giver dog også andre temaer, så som: At vide noget er alvorligt galt At finde ud af betydningen af cancer At tilpasse sig ændringer i det personlige og familielivet Håndtering af emotionelle følelser/reaktioner på diagnosen cancer Artiklens resultater antyder, at de raske søskende igennem hele brorens eller søsterens diagnose og behandling skal tilpasse sig de mange uventede og nogle gange forventede aspekter som medfølger sygdomsforløbet. Artiklens resultater belyser vigtigheden af at de raske søskende ikke glemmes i den familiecentreret cancerbehandling. Fremtidsperspektivet i artiklen, lægger op til at forskning fremadrettet skal udvikle målrettede indsatser for de raske søskende. Vi anvender artiklen, da den beskriver hvilke erfaringer de raske søskende gør sig under deres bror eller søsters sygdomsforløb. 16"

17 Teori Aaron Antonovsky: Oplevelse Af Sammenhæng Professor i medicinsk sociologi, Aaron Antonovsky præsenterer teorien, han kalder OAS (Oplevelse Af Sammenhæng). Antonovsky beskriver mestring ud fra hans teori om OAS. Han påpeger at OAS er en stress-modstands-ressource, der anvendes i tilværelsen. OAS kan bidrage til at forstå, hvorfor nogle mennesker mestrer stress og trusler på tilværelsen bedre end andre (15). I bogen Helbredets mysterium, hvori Antonovsky beskriver begrebet OAS, belyser han, at en person med et stærkt selv og en fast identitet har en stærk OAS, hvorimod en person med et svagt selv og en svag identitet vil have en svag OAS (15). Antonovsky beskriver, at det er en del af den menneskelige eksistens, at stressfaktorer er allestedsnærværende. På trods af stressfaktorer er der mange mennesker, som overlever og klarer sig fint på trods af særlig svær stressbelastning. Stressfaktorer er hæmmende for en persons OAS og kan defineres som krav, som der ikke er nogen automatisk respons på. Dette medfører, at der skabes en spændingstilstand, som man er nødsaget til at håndtere (15). OAS bidrager til opløsning af spænding og modvirker, at spændingen omdannes til stress, hvilket kan bidrage til at styrke et godt helbred og tilsvarende modvirke et dårligt (15). Antonovsky fremhæver generelle modstandsressourcer som ressourcer, der skaber livsoplevelser karakteriseret af medbestemmelse, indre sammenhæng og balance mellem under- og overbelastning. De generelle modstandsressourcer gør det muligt at sætte stressfaktorer i en meningsfuld sammenhæng (15). Børn med en bror eller søster, som er ramt af cancer, er udsat for en øget mængde stressfaktorer end deres jævnaldrende(10,21). Deres brors eller søsters sygdom stiller krav til det raske barns mestring, som de umiddelbart ikke har mulighed for at respondere på (15). Hvis det raske barn har generelle modstandsressourcer, vil de dog have mulighed for at opnå en hensigtsmæssig belastningsbalance, indre sammenhæng og medbestemmelse, hvilket er komponenter, for at det raske barn opnår en stærkere OAS (15). Det OAS-stærke barn, der stilles over for en stressfaktor, vil med større sandsynlighed være i stand til at strukturere den 17"

18 oplevede situation og gøre den meningsfyldt, hvorimod det OAS-svage barn vil være forvirret og uden et oprigtigt ønske om at mestre situationen, som er præget af stressfaktorer. Dette barn vil mere sandsynligt være opgivende fra begyndelsen af sygdomsforløbet (15). OAS består af tre elementer: begribelighed, håndterbarhed og meningsfuldhed. Disse tre elementer opnås ved forudsigelighed, belastningsbalance og delagtighed/deltagelse, som herunder præsenteres (15). Begribelighed henviser til i hvilken udstrækning, man opfatter de stimuli, man konfronteres med i det indre og ydre miljø. Det kan forklares ved hvorvidt man opfatter disse stimuli som ordnede, kognitivt forstående, strukturerende, sammenhængende og tydelig information. Eller modsat om de opfattes som kaotiske, uordnede, støjende, tilfældige og uforklarlige (15). Den person, der har en stærk oplevelse af begribelighed, har en forventning om, at de stimuli, vedkommende møder i fremtiden, er forudsigelige eller kan passes ind i en sammenhæng og forklares. For denne person vil livsbegivenheder og konsekvenserne af disse opfattes som værende håndterbare og udholdelige (15). Håndterbarhed defineres af i hvilken udstrækning, at man opfatter mængden af ressourcer, man har til rådighed, som tilstrækkelige til at klare de krav, man stilles over for. Til rådighed skal forstås som ressourcer, man selv har kontrol over, eller ressourcer som kontrolleres af en anden, man har høj tillid til (15). Hvis man har en stærk oplevelse af håndterbarhed, føler man sig ikke som offer for omstændighederne, eller som at livet behandler én uretfærdigt. Man er i stedet bevidst om, at uheldige oplevelser er en del af tilværelsen, og at man er i stand til at håndtere dem (15). En høj oplevelse af håndterbarhed forudsætter, at man har begribelighed (15). Meningsfuldhed henviser til, i hvor høj grad man føler, at livet er forståeligt rent emotionelt, og at nogle af de problemer og krav, man møder, er værd at investere og engagere sig i. Meningsfuldhed er en væsentlig faktor for at opnå en stærk OAS, da det er et element, der åbner vejen for at opnå større begribelighed og håndterbarhed (15). 18"

19 Vi ønsker at inddrage Antonovsky i analysen for at belyse mestringsstrategier, samt hvordan sygeplejersken kan bidrage til de raske søskendes mestring, og til at øge muligheden for, at de oplever sammenhæng i et miljø, som er præget af mange stressorer (15). Hiim og Hippe: Didaktisk relationsmodel Hilde Hiim og Else Hippe er to norske forskere, som har udviklet en didaktisk relationsmodel (22). Denne model er en teori, som kan benyttes til at analysere et undervisningsforløb. Modellen omhandler relationerne mellem de seks forskellige elementer, som modellen består af (22). De seks elementer er: læringsforudsætninger rammefaktorer mål indhold læreprocessen vurdering/evaluering Ændrer man ét element, vil det have indflydelse på de andre elementer i modellen (22). Modellen kan anvendes, når sygeplejersken skal strukturere dennes information til de syge børns raske søskende. Læringsforudsætninger er de psykiske, fysiske og faglige muligheder og problemer, som gør sig gældende ved undervisning. Det er vigtigt, at underviseren tager højde for, at hver person har individuelle læringsforudsætninger (22). Rammefaktorer er de overordnede rammer for undervisningen. Dette kan være elementer som lovgivning, økonomi, udstyr, afsat tid, samarbejde, etc. (22). Det kan både være faktorer, som fremmer undervisningen, men også faktorer, der er med til at hæmme undervisningen (22). Mål er hensigten med undervisningen (22). 19"

20 Indhold er, hvad undervisningen skal omhandle. Her tænkes der både på fagligt indhold, samt hvordan dette tilrettelægges. Intellektuelle og emotionelle aspekter samt handlinger i undervisningen medtænkes også (22). Læreprocessen er, hvordan undervisningen og dermed læringen skal foregå. Her tænkes der på arbejdsformer, sammenhæng mellem teorier, og hvordan de enkelte dele vægtes i fremlægningen af undervisningen (22). Vurdering/evaluering anvendes til at angive, hvilke komponenter fra undervisningen, som skal vurderes, og hvordan dette skal foregå. Der kan eksempelvis vurderes på resultater, læringsproces m.m. Vurderingen kan ligeledes være en eksamen, et evalueringsskema eller andre metoder til at evaluere undervisningen (22). Analyse I analyseafsnittet anvendes de udvalgte teorier til at analysere og fortolke de opstillede tematikker ved brug af den udvalgte empiri. Dette gøres med henblik på at besvare vores problemformulering. De svære følelser Dette afsnit handler om de svære følelser, de raske søskende rammes af, såsom jalousi, vrede, skyldfølelse, angst og selvbebrejdelse. Danske og internationale studier viser, at de raske søskende oplever en følelse af jalousi og vrede mod deres bror eller søster, når denne rammes af cancer. De føler, at deres syge bror eller søster får al opmærksomheden, og at forældrene ikke længere har tid og overskud til dem (3,10,21). De raske søskende oplever, at alle er kede af det, at det ikke er muligt at få kammerater til legeaftaler, og at begivenheder såsom børnefødselsdage må aflyses. Den vrede, de oplever pga. ovenstående, projekteres mod deres syge bror eller søster. I forsøget på at skåne dem og deres forældre vælger de at gå alene med deres tanker. Dette udmunder i, at de raske søskende føler skyld og skam over deres jalousi og vrede, som er rettet mod den syge søskende. Nogle raske søskende oplever endda en skyldfølelse over den lettelse, de oplever ved ikke at være syg, og som effekt heraf tilsidesætter 20"

21 deres følelser og følgeligt ender med at blive tilsidesat denne gang af dem selv (11). Her kan sygeplejersken gøre brug af Hiim og Hippe til at tilrettelægge en samtale med det raske barn. Det er vigtigt, at sygeplejersken i indholdet af samtalen medtænker det emotionelle aspekt (22). Dette skal medtænkes, da det raske barn har mange svære følelser i deres liv, efter cancerdiagnosen er stillet (13). De raske børn oplever at være jaloux på den opmærksomhed samt de gaver, deres syge søskende får under sygdomsforløbet. De føler et tab af opmærksomhed, både emotionelt og materialistisk. Det opleves, at deres søskende modtager gaver, som de selv kunne tænke sig, og oplever en reducering i opmærksomhed samt en øget følelse af jalousi (3,14). Når de raske søskende oplever et tab af opmærksomhed, mister de deres meningsfuldhed, og dermed oplever de også en forringelse af OAS (15). Det, at de raske søskende oplever jalousi rettet mod deres syge bror eller søster, skaber igen svære følelser hos det raske barn (10,21). Barnet oplever, at det er forkert og flovt at være vred og jaloux, hvilket får den betydning, at barnet skammer sig over de svære følelser der følger med(3). Skammen får yderst negative konsekvenser for barnet, da det ikke fortæller nogen om denne jalousi, som barnet føler flovt, og skammer sig over (3). Et barn, der har en bror eller søster, som er ramt af cancer, er blevet interviewet i et studie fra Aalborgs onkologiske afdeling. Barnet udtaler: Det er træls at gå og være misundelig, og det er heller ikke noget, jeg kan snakke med nogen om (Kaspersen, Mortensen, 2002 s. 19). Børnene, der er interviewet i studiet, forklarer, at de heller ikke føler, at de kan dele det med de andre raske søskende i søskendeflokken, da de oplever deres følelser som forbudte, og fordi de godt forstår, hvorfor den syge søskende skal have øget opmærksomhed (3). Dette hindrer dog ikke børnene i at føle sig forbigået, da de ikke håndterer deres vrede og jalousi, men derimod undertrykker den. Resultatet af dette er, at de reducerer deres chancer for at opnå OAS (3,15). De raske børn isolerer sig med deres følelser, hvilket forstærkes yderligere, da deres omgivelser i form af skole, familie og venner ikke forstår, hvad de går 21"

22 igennem (3). Her vil de opleve en forringelse af deres meningsfuldhed og deres OAS svækkes (15). Mange børn særligt førskolebørn drager hyppigt sig selv til ansvar for deres søskendes sygdom. De forklarer sygdommen ved magisk tænkning, hvilket betyder, at de drager deres egne forestillinger og konklusioner, som ofte ikke har noget med virkeligheden at gøre. Eksempelvis føler de raske børn via forestillinger og konklusioner en skyldfølelse over deres brors eller søsters sygdom (11). De kan, via magisk tænkning, drage konklusionen, at fordi de har opført sig dårligt eller fx. har smittet deres syge søskende med influenza engang, at dette skulle være en bagvedliggende årsag til sygdommen. Artiklen De raske børn forklarer, at børnene føler, at de har forårsaget sygdommen og dermed ender de med at føle skyld og selvbebrejdelse (10,11). At opleve sin bror eller søster få cancer er skræmmende, og flere af de raske søskende oplever også at få angst under forløbet. Et studie foretaget af børneonkologisk afdeling i Aalborg viser, at de raske søskende er angste for at miste deres søskende, for behandlingen, for komplikationer og for tilbagefald, ligesom de også oplever at blive angst for deres egen dødelighed (3). Dette kan vise sig ved, at de raske søskende får separationsangst og angst for at være alene (11,21). Internationale og danske studier påpeger, at én af de svære følelser, det raske barn oplever, er angst (3,10,11,21,23). Studier viser, at angsten påvirker de raske søskende i høj grad, hvilket har effekt på deres mulighed for at opnå OAS. I en dagligdag, der er præget af angst, oplever de en uhensigtsmæssig overbelastning af deres belastningsbalance, hvilket hindrer børnene i at opnå håndterbarhed i situationen, og dermed opnår en forringelse af sin OAS (15). For søskende til børn, som er ramt af cancer, er angst en faktor, som er med til at gøre det vanskeligt for barnet at have forudsigelighed i tilværelsen (3,21,24). Barnet bevidner en række stressorer i form af hændelser, som denne skal forsøge at mestre (15). Disse stressorer er med til at øge dets angst samt reducere forudsigeligheden i hverdagen, hvilket er en af forudsætningerne for, at der opnås OAS (3,15). Hændelserne kan være indlæggelse af dets syge søskende, bivirkninger, infektioner, følelsesmæssige udbrud i familien, etc. (3,10). Dette 22"

23 giver en forringelse af det raske barns OAS (15). Her kan sygeplejersken tage en samtale med den raske søskende, hvor hun informerer om den syge søskendes sygdomsforløb, og derved har mulighed for at minimere angsten og forbedre den raske søskendes OAS (15). Her kan sygeplejersken tilrettelægge samtalen ved hjælp af Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel (22). Studiet fra Aalborg påpeger, at situationen synes uoverskuelig for det raske barn, da det ikke er muligt for dem at få et klart svar på, hvad fremtiden vil bringe (3). Den manglende forudsigelighed forringer barnets OAS. Antonovsky præsenterer den salutogenetiske ide, der fjerner fokus fra en patogenetisk synsvinkel og retter sig mod en salutogenetisk synsvinkel, som i stedet fokuserer på sundhed (15). Antonovsky fremhæver desuden, at for at opnå en oplevelse af sundhed er det vigtigt at have en stærk OAS (15). Grundet de raske søskendes uforudsigelige hverdag, som er præget af svære følelser, samt deres overbelastede belastningsbalance er deres sundhed ifølge Antonovsky truet (3,15,21). De interviewede børn giver udtryk for, at en del af deres angst opstår pga. frygten for, hvad der skal ske med deres syge søskende. Det er magtpåliggende for dem at være i nærheden af deres søskende for at holde øje med, hvad der sker under sygdomsforløbet (3). Dette er et udtryk for børnenes mestring, da de ved at være på afdelingen er med til at øge forudsigeligheden i en ofte uforudsigelig situation (15). Undersøgelser peger på, at de raske søskende er udfordret af deres manglende viden om sygdommen og dermed ikke er bevidste om og kan vurdere, hvilke hændelser der er farlige, og hvilke der er ufarlige (3,21). Det er vigtigt, at sundhedspersonalet er klare i deres formuleringer og opmærksomme på, at disse er gennemskuelige for børn. Sygeplejersken skal ligeledes være opmærksom og bevidst om at dele informationer om sygdomsforløbet, så det raske barn har en mulighed for at gøre situationen begribelig og styrke sin OAS (3,13,15). At forældrene til de raske søskende er angste for, hvad der kommer til at ske med det syge barn, overføres til det raske barn. Danske studier viser, at mangel på klare svar fra forældrene gør det raske barn uroligt og bange (3,10). I et af forældreinterviewene fra Aalborg-studiet beskriver forældrene, at det er svært for 23"

24 dem, at de ikke kan give deres børn den tryghed og viden, som de ved, de raske søskende har behov for. Uvisheden er svær at leve med for hele familien, og alle familiemedlemmer oplever, at deres angst forstærkes af uforudsigeligheden, og deres OAS svækkes under disse betingelser, hvor deres hverdag i høj grad er præget af mangel på forudsigelighed(3,15). Antonovsky forklarer, at for at mestre en situation, skal man opnå oplevelse af sammenhæng (15). For at den raske søskende kan tackle de svære følelser det oplever, skal de opnå tre kerneelementer - begribelighed, håndterbarhed og meningsfuldhed (15). Sygeplejersken skal bidrage til, at den raske søskende får forudsætningerne for at opnå dette (16). Dette gøres ved at skabe forståelighed. Ved at være ærlig omkring situationen og yde tiltag såsom at vise den raske søskende afdelingen eller forklare dem diverse indgreb gøres situationen mere håndgribelig (3,15). Danske studier viser, at det hjælper børnenes mestring, og at de i mindre grad føler sig ekskluderet og udenfor (3,10). Endvidere er det essentielt, at sygeplejersken forsøger at gøre situationen håndterbar. Dette gøres ved at tage højde for, hvor barnet er i sin opfattelse af forløbet. Det er vigtigt at fokusere på barnet som individ og tage udgangspunkt i, hvordan de oplever situationen (15). Endvidere skal sygeplejersken forsøge at skabe meningsfuldhed omkring sygdomsforløbet (15). Danske studier viser ligeledes, at børnene har stor glæde af, at sygeplejersken tager sig tid til at tale med dem om forløbet, be- og afkræfte undrende tanker samt imødekomme deres svære følelser (3). Når sygeplejersken skal informere de raske søskende om deres brors/søsters sygdomsforløb, be- og afkræfte undrende tanker samt imødekomme deres svære følelser kan sygeplejersken gøre brug af Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel (22). Her er det vigtigt at sygeplejersken tager højde for de raske søskendes læringsforudsætninger. Ved at tage udgangspunkt i disse kan sygeplejersken nemmere imødekomme de raske søskendes tanker og følelser. Udover læringsforudsætninger skal sygeplejersken også tage højde for rammefaktorerne, da nogle af de raske søskende kan have brug for at snakke mere med sygeplejersken end andre. Af samme årsag er det vigtigt, at sygeplejersken ved hver enkelt raske søskende vurderer, hvor meget de har brug for at snakke med sygeplejersken, og derefter afsætter en passende mængde tid til den enkelte (22). 24"

25 Som tidligere nævnt døjer mange af de raske søskende med jalousiproblematikker. Disse problematikker gør, at mange af de raske søskende føler, at de ikke eksisterer (13). De forstår godt, hvorfor deres bror eller søster fx bliver overøst med gaver, men det ændrer ikke på, at de til stadighed føler, at de bliver glemt og overset (13). Mange af børnene føler jalousi, dog reagerer de forskelligt (3). Ovenstående understøttes af danske samt internationale studier, der viser at de raske søskendes reaktioner på deres svære følelser kan være meget forskellige (3,10,24). Det er ikke muligt at opdele reaktionerne. Dog viser det sig, at der er mange reaktionsmønstre, som gentager sig for de raske søskende, men ligeledes er der nogle faktorer til stede, som gør det svært for sygeplejersken at vide, hvad hun skal være opmærksom på, da der er stor forskel på børnene afhængigt af alder, udviklingstrin og personlighed (3). Aalborg-studiet viser en tendens til, at raske søskende først reagerer udadtil efter et stykke tid (3). Der viser sig at være en forskel i, hvordan deres følelser kommer til udtryk. Forældrene i undersøgelsen fra Aalborg beskriver, hvordan de yngste børn tenderede til at reagere med at blive hidsige, vrede, skælde ud og være konfliktskabende. Andre af de yngre børn kan blive indesluttende og grådlabile. De viser tegn på, at de savner deres forældre og deres syge søskende, for herefter at afvise dem, når deres forældre forsøger at imødekomme savnet (3). Samme studie påpeger, at de større børn har en anderledes reaktion som svar på de svære følelser, de oplever. De ældre børn forsøger i højere grad at tage hensyn til forældrene og deres syge søskende fremfor at reagere udadtil (3). De reagerer ved at blive indelukkede, konfliktsky og græder i enrum af frygt for at belaste familien, der i forvejen er belastet (3). Det raske barn er bekymret for at gøre forældrene kede af det og forsøger derfor at opmuntre sine forældre ved at være mere selvstændig og moden. Nogle af de større børn reagerer endda ved at klovne rundt og bruge humor til at glæde familien (3). Ændret hverdagsmønster Internationale og danske studier viser, at når et barn i en familie rammes af cancer, resulterer dette i en ændret dagligdag (3,13,14). Familiens vante dagligdag fyldes nu med fysisk adskillelse, nye rutiner, en anderledes rollefordeling og 25"

26 problemer i skolen. Aalborg-studiet viser dog, at det også giver familien et stærkere sammenhold (13,14). How siblings of pediatric cancer patients experience the first time after diagnosis beretter, at den ændrede dagligdag for familien både kan give nye muligheder, men også være en forudsætning for at skabe barrierer (13). Når ét af børnene i en familie rammes af cancer, betyder det en hverdag med fysisk adskillelse, idet den ene forælder er nødsaget til konstant at opholde sig på hospitalet, og den anden forælder skal jonglere mellem arbejde, hospital og hjemmet, der kan rumme én eller flere raske søskende (13). Denne fysiske adskillelse får den betydning, at det raske barn mangler sine forældre i hverdagen til at opfylde deres forhenværende rolle. Det kommer til udtryk i praktiske situationer såsom at hjælpe med lektier, men også andre mindre praktiske aspekter, såsom at være lydhør og opmærksom over for barnet i dennes hverdag og til at samles til sociale familiebegivenheder som fælles måltider (13). Alle begivenheder som bidrager til, at det raske barn har en normal barndom (13). Aalborg-studiet viser, at selvom cancerforløbet giver familien en ændret dagligdag, beretter flere søskende om, at denne ændring har givet familien en øget samhørighed og nærhed (3). De raske søskende rapporterer, at efter diagnosen er der kommet øget sammenhold i familien. Dette sammenhold opstod ikke kun mellem forældrene og det cancerramte barn, men den raske søskende fik også et bedre sammenhold med det syge barn og evt. andre søskende i familien. De raske søskende forklarer ligeledes, at familien sjældent skændes, efter cancerdiagnosen er stillet (13). Den forandrede hverdag og det raske barns ændrede liv er en svækkelse af forudsigeligheden, og denne forringelse er ifølge Antonovsky en nedgradering af begribelighed, hvilket giver en svækket OAS hos det raske barn (15). Studiet fra Aalborg viser, at en bror eller søster med cancer for de fleste af de interviewede børn betyder, at planlagte ferier, fødselsdage samt det at have vennerne på besøg ikke længere er en mulighed eller bliver udskudt. De planlagte ferier bliver aflyst, fordi den cancerramte bror eller søster får restriktioner fra sygehuset, er i behandling eller ikke er i stand til at rejse pga. bivirkninger (3). Studiet Det kroniske syge barn belyser, at de raske søskende oplever, at de ikke længere kan have venner på besøg i hjemmet pga. den øgede risiko for infektion hos det syge barn og dennes behov for ro (10). 26"

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Når jeg bliver gammel

Når jeg bliver gammel Side 1 Når jeg bliver gammel Annette Johannesen Forsknings- og udviklingskonsulent Uddannelse / enhed En håndbog for læsere som er på vej til pensionering eller allerede er pensionerede Eller for fagfolk

Læs mere

Forældrekompetenceundersøgelser i CAFA

Forældrekompetenceundersøgelser i CAFA Forældrekompetenceundersøgelser i CAFA Denne artikel beskriver, hvordan forældrekompetenceundersøgelser gennemføres i CAFA. Indledningsvis kommer der lidt overvejelser om betegnelsen for undersøgelsestypen,

Læs mere

8 Vi skal tale med børnene

8 Vi skal tale med børnene 8 Vi skal tale med børnene Af Karen Glistrup, socialrådgiver og familie- og psykoterapeut MPF Børn kan klare svære belastninger Vi bliver ramt, når et familiemedlem tæt på os bliver ramt. På hver vores

Læs mere

livsglæde er en af de største gaver vi kan give børn

livsglæde er en af de største gaver vi kan give børn tema livsglæde livsglæde er en af de største gaver vi kan give børn Lone Svinth har skrevet speciale om livsglæde og har deltaget i det tværkommunale samarbejde Projekt Livsglæde mellem Fredericia, Køge,

Læs mere

LITTERATURSØGNING. ref. Lund H(1999)

LITTERATURSØGNING. ref. Lund H(1999) LITTERATURSØGNING Årligt publiceres ca 2 mill. medicinsk videnskabelige artikler i ca 20.000 forskellige tidsskrifter. Der findes i dag mere end 800 databaser, som giver mulighed for at søge på denne store

Læs mere

Børns forståelse af døden

Børns forståelse af døden Patientinformation Børns forståelse af døden Palliativt Team Fyn Hvordan børn forstår døden på forskellige alderstrin Det kan være hjælpsomt at have en forståelse af, hvordan børn på forskellige alderstrin

Læs mere

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016 Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Konklusion... 4 Præsentation af målgruppen for Den Gule Dør...

Læs mere

Evalueringsrapport. Sygeplejerskeuddannelsen. Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015. Med kvalitative svar.

Evalueringsrapport. Sygeplejerskeuddannelsen. Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015. Med kvalitative svar. Evalueringsrapport Sygeplejerskeuddannelsen Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015 Med kvalitative svar. Spørgsmål til mål og indhold for faget. I hvilket omfang mener du, at du har opnået

Læs mere

Demens og træning af opmærksomhedsfunktion

Demens og træning af opmærksomhedsfunktion Demens og træning af opmærksomhedsfunktion 1 Demens er fællesbetegnelsen for en række sygdomme, der alle har det til fælles, at de indebærer en svækkelse af hjernens funktioner. Demens kan ramme de intellektuelle

Læs mere

Analyseskema til kritisk vurdering af kvalitative studier

Analyseskema til kritisk vurdering af kvalitative studier Analyseskema til kritisk vurdering af kvalitative studier Efter Law, M., Stewart, D., Letts, L., Pollock, N., Bosch, J., & Westmorland, M., 1998 McMaster University REFERENCE: When the Risks Are High:

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen

Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen Sundhedsfremme og empowerment i hverdagen Set i et salutogent perspektiv Peter Thybo Sundhedsinnovator, Ikast-Brande Kommune Fysioterapeut, Master i Læreprocesser m. specialisering i Kultur & Læring, PD.

Læs mere

Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). I forbindelse med fejringen af NKVTS 10-års jubilæum, har de valgt

Læs mere

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb I maj måned 2008 tog jeg kontakt til uddannelsesinstitutionen Professionshøjskolen University College Nordjylland med et ønske om at gennemføre et to måneders

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft

Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft Hjemmebehandling med kemoterapi til patienter med knoglemarvskræft - En konkret forsøgsordning med behandling i eget hjem På billedet ses de udekørende sygeplejersker Heidi Bøgelund Brødsgaard, Susanne

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Anette Lund, HC Andersen Børnehospital

Anette Lund, HC Andersen Børnehospital FAMILIE AMILIE-CENTRERET SYGEPLEJE 1 Undervisning sygeplejerskeuddannelsen Valgmodul 13 D. 30 august 2011 Anette Lund, HC Andersen Børnehospital INDHOLD Hvorfor tale om familiecentreret sygepleje Baggrund

Læs mere

Øjnene, der ser. - sanseintegration eller ADHD. Professionshøjskolen UCC, Psykomotorikuddannelsen

Øjnene, der ser. - sanseintegration eller ADHD. Professionshøjskolen UCC, Psykomotorikuddannelsen Øjnene, der ser - sanseintegration eller ADHD Professionshøjskolen UCC, Psykomotorikuddannelsen Professionsbachelorprojekt i afspændingspædagogik og psykomotorik af: Anne Marie Thureby Horn Sfp o623 Vejleder:

Læs mere

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN 1 X 2 1. Hvor mange børn under 18 år får kræft i Danmark om året? 750 200 85 SVAR: 200 børn (X) 2. Hvor mange børn om året er i behandling for kræft? 900-1000 500-600 300-400

Læs mere

Værdighedspolitik - Fanø Kommune.

Værdighedspolitik - Fanø Kommune. Værdighedspolitik - Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset hvor i livet de befinder sig. I Fanø Kommune understøtter vi den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Didaktik i naturen Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord Indledning Målgruppen Natur Praktiske overvejelser Nysgerrige voksne Opmærksomhed Læring Didaktik Den

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

Motionsfremmende aktiviteter på Værestedet Stenbruddet

Motionsfremmende aktiviteter på Værestedet Stenbruddet Ansøgningsskema til satspuljeprojekter under Kulturministeriet 2015 Ansøgningen vedrører (sæt kryds ): Idræt for udsatte grupper Alternative idrætsformer for børn og unge Projektoverskrift Motionsfremmende

Læs mere

NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR

NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR ELSE OLESEN NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR for patienter og pårørende NÅR KÆRLIGHEDEN BLIVER SVÆR for patienter og pårørende 2014 Else Olesen & Forlaget SAXO 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje og vuggestue til børnehave

Den gode overgang. fra dagpleje og vuggestue til børnehave Den gode overgang fra dagpleje og vuggestue til børnehave Barnet skal ikke føle, at det er et andet barn, fordi det begynder i børnehave. Barnet er stadig det samme barn. Det er vigtigt at blive mødt på

Læs mere

Den pårørende som partner

Den pårørende som partner Materialet skal støtte en mere aktiv inddragelse af de pårørende Vi har tænkt materialet som en støtte for de ledelser, der i højere grad ønsker at inddrage de pårørende i udredning og behandling. Vi har

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Indholdsfortegnelse. DUEK vejledning og vejleder Vejledning af unge på efterskole

Indholdsfortegnelse. DUEK vejledning og vejleder Vejledning af unge på efterskole Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Problemstilling... 2 Problemformulering... 2 Socialkognitiv karriereteori - SCCT... 3 Nøglebegreb 1 - Tro på egen formåen... 3 Nøglebegreb 2 - Forventninger til udbyttet...

Læs mere

MØDET MED PÅRØRENDE TIL PERSONER MED ALVORLIG SYGDOM

MØDET MED PÅRØRENDE TIL PERSONER MED ALVORLIG SYGDOM JANUAR 2016 MØDET MED PÅRØRENDE TIL PERSONER MED ALVORLIG SYGDOM Anbefalinger til sundhedspersonale MØDET MED PÅRØRENDE TIL PERSONER MED ALVORLIG SYGDOM Anbefalinger til sundhedspersonale Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Workshop om vejlederrollen - når forsvar støder sammen og negative dynamikker opstår. Temaeftermiddag for praktikvejledere d. 29.5.

Workshop om vejlederrollen - når forsvar støder sammen og negative dynamikker opstår. Temaeftermiddag for praktikvejledere d. 29.5. Workshop om vejlederrollen - når forsvar støder sammen og negative dynamikker opstår Temaeftermiddag for praktikvejledere d. 29.5.2013 Program 1) Formålet med workshoppen 2) Når forsvar støder sammen og

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Primær Sundhed sbpe@sum.dk København den 5.9.2014 J.nr. 3.4.4/kmb Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien Børnerådet vil indledningsvist

Læs mere

Studieretningsprojektet i 3.g 2007

Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Studieretningsprojektet i 3.g 2007 Det følgende er en generel vejledning. De enkelte studieretnings særlige krav og forhold forklares af faglærerne. STATUS I 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt.

Læs mere

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er.

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er. Også lærere har brug for anerkendelse (Jens Andersen) For et par måneder siden var jeg sammen med min lillebrors søn, Tobias. Han går i 9. klasse og afslutter nu sin grundskole. Vi kom til at snakke om

Læs mere

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse Agnes Ringer Disposition Om projektet Teoretisk tilgang og design De tre artikler 2 temaer a) Effektivitetsidealer og

Læs mere

Præsentation. december Ingelise Nordenhof

Præsentation. december Ingelise Nordenhof 1 Præsentation Udd.: Socialrådgiver, Supervisor, Familieterapeut Projekt: Børnekonsulent i voksenpsykiatrien Firma: Terapi & Supervision i Roskilde Bøger: Narrative familiesamtaler med udsatte børn og

Læs mere

Børn som pårørende. 14. marts 2013 Odense Universitetshospital Eva Erud Jack

Børn som pårørende. 14. marts 2013 Odense Universitetshospital Eva Erud Jack Børn som pårørende 14. marts 2013 Odense Universitetshospital Eva Erud Jack Indhold Kort præsentation af Børn, Unge & Sorg Hvad siger forskningen om børn som pårørende og efterladte? Børns reaktioner,

Læs mere

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom

1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Du er ikke alene Kend din sygdom 1. Hvad er LyLe? LyLe fordi vi har brug for hinanden! Hvert år får ca. 2.500 danskere enten lymfekræft, leukæmi, MDS eller andre blodkræftsygdomme, og godt 20.000 lever i dag med en af disse sygdomme.

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Relationer og fællesskaber Tidlig indsats Sund adfærd og motivation 2014-2015 Vi skal have mere lighed i sundheden Høje-Taastrup Kommune har i foråret

Læs mere

UNG? Biologisk: Socialt: fysiske, emotionelle og kognitive forandringer

UNG? Biologisk: Socialt: fysiske, emotionelle og kognitive forandringer med nyresygdom UNG? Biologisk: fysiske, emotionelle og kognitive forandringer Socialt: identitetsskabelse frigørelse fra forældre sociale behov ændres- vennerne bliver vigtigere UNG + nyresygdom -en stor

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre

Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Simple fysiske tests udført i akutmodtagelsen kan finde de svageste ældre Ældre medicinsk patienter (+65 år) udgør den største patientgruppe på de medicinske afdelinger i Danmark. De er karakteriserede

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 9. Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 9 Sygepleje etik og videnbaseret virksomhed Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 9 beskrivelsen... 3 Modul 9 Sygepleje

Læs mere

Solgårdens syge-og sundhedspolitik.

Solgårdens syge-og sundhedspolitik. Solgårdens syge-og sundhedspolitik. MED oktober 2011 1 Thisted kommunes overordnede politik om sygefravær. Målet med sygefraværspolitikken er at skabe et kollegialt miljø med engagerede medarbejdere, der

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE. Ekstern teoretisk prøve. Bachelorprojekt SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE Ekstern teoretisk prøve Bachelorprojekt Titel: Ekstern teoretisk prøve Fag: Sygepleje Opgavetype: Kombineret skriftlig og mundtlig prøve Form og omfang: Prøven består af et

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Idéoplæg til Bachelorprojekt

Idéoplæg til Bachelorprojekt Idéoplæg til Bachelorprojekt Udfyldes af praksis/forsknings- og udviklingsmiljø Oplægget er tænkt med afsæt i følgende professioner: Sygeplejerske Fysioterapeut Tværprofessionelt x Præsentation Kort præsentation

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 11

Modulbeskrivelse for modul 11 Modulbeskrivelse for modul 11 Modulets titel Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 15 ECTS Modulbeskrivelse modul 11 14.06.12 (pebe) Side 1 Modulets tema. Modulet retter

Læs mere

LP-HÆFTE 2010 - SOCIAL ARV

LP-HÆFTE 2010 - SOCIAL ARV LP-HÆFTE 2010 - SOCIAL ARV Indhold Indledning... 1 Forståelsen af social arv som begreb... 1 Social arv som nedarvede sociale afvigelser... 2 Arv af relativt uddannelsesniveau eller chanceulighed er en

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring.

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring. Forum for Underernærings anbefalinger til reduktion af underernæring: Underernæring 1 blandt ældre og patienter 2 er et betydeligt problem for den enkelte og koster samfundet mia. af kr. årligt. En indsats

Læs mere

Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv

Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv Døden er livets afslutning. I mødet med svær sygdom og død hos os selv eller vores nærmeste kan vi møde sorg og afmagt: Vi konfronteres med

Læs mere

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært.

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Det første skridt er tit det sværeste tag fat i din kollega Vidste du, at hver femte dansker på et eller andet

Læs mere

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Her kan du blive klogere på hvad peer-støtte er, og læse om de begreber

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

Anbefalinger fra DSR og SLS. Hold fast i mandlige sygeplejestuderende - Til gavn for patienter, arbejdspladser og samfundet

Anbefalinger fra DSR og SLS. Hold fast i mandlige sygeplejestuderende - Til gavn for patienter, arbejdspladser og samfundet Anbefalinger fra DSR og SLS Hold fast i mandlige sygeplejestuderende - Til gavn for patienter, arbejdspladser og samfundet Anbefalinger fra Dansk Sygeplejeråd og Sygeplejestuderendes Landssammenslutning

Læs mere

Fremtidens menneske det perfekte menneske? (da-bio)

Fremtidens menneske det perfekte menneske? (da-bio) Fremtidens menneske det perfekte menneske? (da-bio) Jeg har valgt at beskæftige mig med fremtidens menneske. For at belyse dette emne bedst muligt har jeg valgt fagene biologi og dansk. Ud fra dette emne,

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

STANDARD FOR OMSORG TIL DØENDE BØRN OG DERES FORÆLDRE. Målgruppe Alle døende børn indlagt på Neonatalklinikken og deres familier.

STANDARD FOR OMSORG TIL DØENDE BØRN OG DERES FORÆLDRE. Målgruppe Alle døende børn indlagt på Neonatalklinikken og deres familier. STANDARD FOR OMSORG TIL DØENDE BØRN OG DERES FORÆLDRE Kvalitetsmål At der ydes pleje, omsorg og behandling af det døende barn: hvor barnets umiddelbare behov er styrende hvor forældrenes ønsker og behov

Læs mere

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen

Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere. Vi finder løsninger sammen Rødovre Kommunes politik for socialt udsatte borgere Vi finder løsninger sammen Forord Det er en stor glæde at kunne præsentere Rødovre Kommunes første politik for udsatte borgere. Der skal være plads

Læs mere

Når hukommelsen svigter Information om Demens

Når hukommelsen svigter Information om Demens Når hukommelsen svigter Information om Demens 2 3 Ingen bør stå alene med Demens I denne pjece får du information om hvad demens er, om undersøgelse, behandling og lindring, og hvad du kan gøre når der

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

Arbejdsmedicinere: Der anmeldes for mange psykiske arbejdsskader

Arbejdsmedicinere: Der anmeldes for mange psykiske arbejdsskader 25. november 2013 ARTIKEL Af Morten Bjørn Hansen Arbejdsmedicinere: Der anmeldes for mange psykiske arbejdsskader Der anmeldes alt for mange psykiske sygdomme, der aldrig vil blive anerkendt som arbejdsskader,

Læs mere

Demente får ikke den nødvendige behandling

Demente får ikke den nødvendige behandling Demente får ikke den nødvendige behandling Hvis en dement afviser at blive behandlet, er der intet at stille op ifølge sundhedsloven. Den dikterer, at man ikke må yde lægehjælp, når patienten modsætter

Læs mere

Fagprofil - sygeplejerske.

Fagprofil - sygeplejerske. Odder Kommune. Fagprofil - sygeplejerske. For sygeplejersker ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang. en sundhedsfremmende

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 11

Modulbeskrivelse for modul 11 Modulbeskrivelse for modul 11 Modulets titel Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 15 ECTS Modulbeskrivelse modul 11 28.06.13 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

Hvem kan få bevilget et fleksjob?

Hvem kan få bevilget et fleksjob? 13 medlemmer i 2006 54 medlemmer i 2009 Hvad er skånejob? Skånejob er en mulighed, hvis du ikke kan klare et job på almindelige vilkår. Du kan både arbejde på fuldtid og deltid men du skal modtage førtidspension

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Sorggrupper: praktiske erfaringer og ny forskning. Psykolog Jes Dige Kræftens Bekæmpelse

Sorggrupper: praktiske erfaringer og ny forskning. Psykolog Jes Dige Kræftens Bekæmpelse Sorggrupper: praktiske erfaringer og ny forskning Psykolog Jes Dige Kræftens Bekæmpelse Sorggrupper for børn - Tilbuddet eksisterende ikke før 1991 - Første gruppe etableret i Aalborg af Jes Dige - TV-Dok:

Læs mere

Bilag 1 Søgeprotokol Charlotte Enger-Rasmussen & Anne Kathrine Norstrand Bang Modul 14 Bachelorprojekt 4. juni 2013

Bilag 1 Søgeprotokol Charlotte Enger-Rasmussen & Anne Kathrine Norstrand Bang Modul 14 Bachelorprojekt 4. juni 2013 Søgeprotokol Titel: Cancerpatienters oplevelser med cancerrelateret fatigue og seksualitet Problemformulering: International og national forskning viser at mange patienter lider af cancer relateret fatigue,

Læs mere

Klinisk beslutningstagen. Oplæg ved Inger Lise Elnegaard Uddannelsesansvarlig sygeplejerske Odense den 3. marts 2016

Klinisk beslutningstagen. Oplæg ved Inger Lise Elnegaard Uddannelsesansvarlig sygeplejerske Odense den 3. marts 2016 Klinisk beslutningstagen Oplæg ved Inger Lise Elnegaard Uddannelsesansvarlig sygeplejerske Odense den 3. marts 2016 Klinisk beslutningstagen Nyt begreb? eller hvad? Hvorfor taler vi om klinisk beslutningstagen?

Læs mere

BALANCE-projektet Nyhedskatalog

BALANCE-projektet Nyhedskatalog Nyhedskatalog Information om BALANCE-projektet fra: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, BALANCEkoordinatoren, Arbejdsmiljø København og Psykiatrifonden. Indhold Kære TRIO... 3 Nyt fra BALANCE-koordinationen...

Læs mere

Interview med Gunnar Eide

Interview med Gunnar Eide Interview med Gunnar Eide Gunnar Eide er Familieterapeut fra Kristianssand i Norge. Han har i mange år beskæftiget sig med børn som pårørende og gennemført gruppeforløb for børn. Hvordan taler jeg med

Læs mere

Samarbejdsbaseret Problemløsning en metode til inklusion af udfordrede børn i skolen

Samarbejdsbaseret Problemløsning en metode til inklusion af udfordrede børn i skolen Inge Brink Nielsen, konsulent og underviser i kommunikation og konfliktløsning, advanced trainee i Problemløsning, certificeret træner i Ikke voldelig Kommunikation, gymnasielærer på deltid, herunder mentor

Læs mere

Indledning. Udbyttet af ICDP uddannelsen

Indledning. Udbyttet af ICDP uddannelsen 1 Indhold Indledning... 3 Udbyttet af ICDP uddannelsen... 3 Arbejdet med sundhed og trivsel... 5 Det tværfaglige samarbejde... 5 Det fremtidige tværfaglige samarbejde... 7 2 Indledning Ishøj Kommune har

Læs mere

Velkommen Team børn af psykisk syge. Temadag mandag den 10. november 2008

Velkommen Team børn af psykisk syge. Temadag mandag den 10. november 2008 Velkommen Team børn af psykisk syge Temadag mandag den 10. november 2008 Præsentation af teamet Sekretær Helle Pedersen Psykolog Louise Holm Socialrådgiver Lene Madsen Pædagog Jan Sandberg www.boernafpsykisksyge.dk

Læs mere

Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis. med særligt fokus på interpersonel kontinuitet

Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis. med særligt fokus på interpersonel kontinuitet Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis med særligt fokus på interpersonel kontinuitet Resume af ph.d. afhandling Baggrund Patienter opfattes i stigende grad som ressourcestærke borgere,

Læs mere

Forældrerådgivning et tilbud til kommuner og forældre til børn med specielle behov

Forældrerådgivning et tilbud til kommuner og forældre til børn med specielle behov Forældrerådgivning et tilbud til kommuner og forældre til børn med specielle behov Det er sjovere at fejre små sejre end at fordybe sig i store nederlag! Løsningen ligger ofte i hjemmet vi skal bare have

Læs mere

EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING

EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING Til Familiestyrelsen Dokumenttype Midtvejsevaluering Dato September 2009 EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING FORELØBIGE RESULTATER EVALUERINGEN AF PAS-RÅDGIVNING FORELØBIGE RESULTATER INDHOLD Indledning 3 1.1

Læs mere

Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel.

Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel. Skilsmisseprojekt Samtalegrupper for skilsmissebørn, der viser alvorlige tegn på mistrivsel. Finansieret af Sygekassernes Helsefond. 2 grupper med 4 børn i hver gruppe. Gr 1 børn i alderen 9-12 år. Start

Læs mere

18.15-19.00: Hvad vil det sige at være pårørende

18.15-19.00: Hvad vil det sige at være pårørende Pårørende aften Sophia Andersson, Ergoterapeut, Katrine Fossum, Fysioterapeut og Julie Engell Paulsen, Neuropsykolog. Projekt Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade Program (2 timer) 17.00-17.45:

Læs mere

Børn og unge som pårørende. Hjernetumordagen 12. april 2016 Psykolog Gyrith Karskov Berthelsen

Børn og unge som pårørende. Hjernetumordagen 12. april 2016 Psykolog Gyrith Karskov Berthelsen Børn og unge som pårørende Hjernetumordagen 12. april 2016 Psykolog Gyrith Karskov Berthelsen Børn, Unge & Sorg Børn, Unge & Sorg Rådgivnings- og forskningscenter Rådgivningen: Gratis psykologisk rådgivning

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Tina Stræde, Ginne Mikkelsen og souschef Ingerlise Kristensen, Spjald Børnehave, Ringkøbing-Skjern Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Tina Stræde, Ginne Mikkelsen og souschef Ingerlise Kristensen, Spjald Børnehave, Ringkøbing-Skjern Kommune BAGGRUND 128 Sorgkassen Beskrevet med input fra pædagog Tina Stræde, Ginne Mikkelsen og souschef Ingerlise Kristensen, Spjald Børnehave, Ringkøbing-Skjern Kommune Systematik og overblik Sorgkassen BAGGRUND Kort

Læs mere

Ida Toft Andersen FE Frem10 18/06-2014

Ida Toft Andersen FE Frem10 18/06-2014 Indledning og emne Mobning er et kendt begreb. Alle kender til det. Jeg har valgt, at arbejde med mobning, fordi jeg syntes det er et spændende emne. Jeg har valgt at arbejde med to tekster. Min hovedtekst

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet SPOT Unge holder fokus med tilværelsespsykologien 28. oktober 2014 Ordene tilhører Anders, en ung på Katrinebjerg. Anders forbehold overfor kompetencehjulet er efterhånden forsvundet, og han bruger i dag

Læs mere

Ældreområdet. Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12

Ældreområdet. Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12 Ældreområdet Beskrivelse af klinisk undervisningssted Modul 1, 6, 11 og 12 Klinisk undervisningssted Ældreområdet Hjemme Sygeplejen Billund Kommune Adresse Nygade 29 7200 Grindsted Telefon Teamleder Ann

Læs mere

Helbredt og hvad så? Hvad har vi undersøgt? De senfølgeramtes perspektiv. Hvordan har vi gjort?

Helbredt og hvad så? Hvad har vi undersøgt? De senfølgeramtes perspektiv. Hvordan har vi gjort? Helbredt og hvad så? I foråret indledte vi tre kommunikationsstuderende fra Aalborg Universitet vores speciale, som blev afleveret og forsvaret i juni. En spændende og lærerig proces som vi nu vil sætte

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere