2013 på landsplan. Ældre Sagens medlemmer Kun en tredjedel af medlemsfremgangen skyldes, at antallet af ældre stiger. Det skyldes også andre årsager:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2013 på landsplan. Ældre Sagens medlemmer Kun en tredjedel af medlemsfremgangen skyldes, at antallet af ældre stiger. Det skyldes også andre årsager:"

Transkript

1 på landsplan 2013 var endnu et år, hvor Ældre Sagen fik flere medlemmer. I hele landet er der nu godt medlemmer. Det svarer til, at hver 2. dansker over 65 år er medlem af Ældre Sagen. Antallet af frivillige er også steget støt, og en ny registrering af vores frivillige giver et mere reelt billede af, hvor mange der er. På landsplan er vi over personer, der ganske frivilligt yder en indsats for at gøre vilkårene bedre for ældre mennesker i Danmark. Ældre Sagen er en forening, vi kan være stolte af, og vores omdømme ligger da også helt i top blandt danske almennyttige foreninger. En undersøgelse af analysefirmaet Nielsen viser, at Ældre Sagens image er stærkere end de fleste andre foreninger på punkter som at være en aktiv forening, være synlig i medierne, have stor indflydelse og informere godt om sine aktiviteter. Og offentligheden påskønner, at Ældre Sagen er en forening, der kæmper for støtte og omsorg til ældre, som har brug for det. Ældre Sagen nyder så stor anseelse, at direktør Bjarne Hastrup i 2013 blev nummer et på listen over de mest indflydelsesrige ledere af almennyttige foreninger i Danmark. Ældre Sagens frivillige De største frivilligområder er besøgsvenner (4.871 frivillige), it-frivillige (2.004 frivillige) og uddeling af lokale blade (1.119 frivillige). Mange af de nye frivillige, der er kommet, er på it-området. Ældre Sagens frivillige er i gennemsnit 70,6 år. Lokal indflydelse Ældrepolitisk har 2013 været præget af kommunalvalget i november. Kommunalvalget var effektivt til at gøre opmærksom på vores mærkesager. Koordinationsudvalg og lokalafdelinger fik arrangeret 84 borgermøder rundt om i landet, og møderne havde stor medieinteresse. Flere medier har samarbejdet med lokalafdelingerne, og det har sat ekstra fokus på Ældre Sagens arbejde. I starten af 2014 har Ældre Sagen på nationalt plan meldt ud, at vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at sikre, at svækkede ældre i Danmark også kommer til at mærke en konkret forskel af den ekstra milliard kroner, som i finansloven er afsat til ældreområdet. Ældre Sagens medlemmer Kun en tredjedel af medlemsfremgangen skyldes, at antallet af ældre stiger. Det skyldes også andre årsager: - Velfærden er under pres, og mange vil derfor gerne støtte op om vores indsats - I hele landet gør Ældre Sagen en forskel. Vi opnår resultater, har en høj synlighed og dermed generelt et godt omdømme i befolkningen - Medlemmerne oplevelse gennem lokale aktiviteter, bladpakke med videre bidrager også til den høje loyalitet - Optimering og effektivisering af vores markedsføring og hvervekanaler. Rådgivning I 2013 gennemførte Rådgivningen i sekretariat mere end telefoniske rådgivninger. Antallet er steget markant de seneste fem år. Ældre Sagen mærker også her, at velfærden er under pres, og det giver naturligt flere henvendelser.

2 Ældre Sagen og medierne Ældre Sagen omtales meget hyppigt i pressen. Sidste år blev foreningen omtalt i over artikler og tv-indslag. Presseomtalerne har haft særligt fokus på nedskæringer i hjemmehjælpen. Den klart største sag var retssagen mod Køge Kommune i Højesteret i maj På bare en enkelt måned havde Ældre Sagen 616 pressehistorier, hvoraf cirka hver anden handlede om Køge-sagen. Det er den mest synlige måned rent pressemæssigt i Ældre Sagens historie. 2 Bladpakken mister tilskud Ældre Sagens blade NU, NYT, DET SKER og AKTIV har i en årrække modtaget tilskud til distribution fra Kulturministeriet. Sidste år fik vi knap 8 millioner kroner fordelt på 19 blade. I 2014 falder en del af støtten væk, da ministeriet har ændret reglerne. Alene i 2014 mister Ældre Sagen to millioner i distributionsstøtte. Det er medårsag til, at kontingentet stiger 10 kr. fra juni måned. En anden årsag er de almindelige prisstigninger. Kontingentet har ikke været rørt de sidste 4 år. Flere sider i DET SKER For at give plads til flere omtaler af arrangementer er sidetallet i DET SKER blevet udvidet med 152 sider ekstra om året. DET SKER har også fået nyt udseende og nye farver fra februar Samtidig udkommer DET SKER i en kraftigere papirkvalitet. Hjemmeside med dybde og bredde Ældre Sagens hjemmeside har gennemgået en rivende udvikling det seneste år. Indholdet er blevet strammet op, og med udgangspunkt i en stor brugerundersøgelse blev forsiden af hjemmesiden optimeret i januar Del dine interesser I maj 2013 oprettede Ældre Sagen en hjemmeside, hvor man let, trygt og sjovt at dele sine interesser med andre og møde nye mennesker på tværs af geografi. Hjemmesiden hedder 1000interesser.dk. Facebookside vandt en pris I starten af 2013 vandt Ældre Sagens Facebookside prisen som Danmarks bedste Facebookside ved Social Media Week 2013 i København. Siden er gruppen vokset til over medlemmer, der aktivt deler, synes godt om og diskuterer aktuelle emner. Ældre Sagen og samfundet Ældre Sagen spiller en større og større rolle i det danske samfund og bidrager både ved at påpege problemstillinger og ved konstruktivt at bidrage til løsninger. Digitalisering Andelen, der anvender internet, er steget for de 65+årige. Men det går stadig meget langsomt med den ældste aldersgruppe altså over 75 år. Ældre Sagens medlemmer anvender internet i lidt højere grad end andre over 65 år. Hjemmehjælp I 2012 tabte Ældre Sagen en retssag i Landsretten mod Køge Kommune. Ældre Sagen ankede sagen, og den blev behandlet i Højesteret i maj Sagen drejede sig om, hvorvidt en kommune helt eller delvist kunne fratage eller nedsætte tildelte ydelser, alene fordi kommunen skulle spare. Ældre Sagen tabte også sagen i Højesteret. Ældre Sagen mener, at lovgivningen bør ændres så det sikres, at kommunerne ikke kan fratage hjemmehjælpen blot med henvisning til kommunernes økonomi.

3 1. Rehabilitering skal i øvrigt ske på en måde, så man ikke tvinger borgere til rehabilitering, hvor forbedring af funktionsevnerne ikke er realistisk Hjemmehjælpsmodtagere skal have mulighed for at sige nej til velfærdsteknologi, som ikke opfylder deres behov, uden at få frataget eller reduceret deres hjemmehjælp 3. Retssikkerheden skal øges ikke mindst på baggrund af Højesteretsdommen i hjemmehjælpssagerne fra Køge. Protest over fødselsdatoer på tinglysningshjemmeside I sommerens løb kom det frem, at der nu var åbnet op for, at enhver kunne se fødselsdatoerne på internettet på en offentligt tilgængelig tinglysningshjemmeside. Ældre Sagen modtog henvendelser fra utrygge ældre og gik i de landsdækkende medier og opfordrede justitsministeren til hurtigst muligt at sikre, at fødselsåret blev fjernet. Justitsministeren lovede at kigge på sagen, og i skrivende stund ser det ud til, at bekendtgørelsen revideres, så der nu kræves digital signatur. Det vil gøre det lettere for politiet at efterforske misbrug. Forhøjet ældrecheck Ældre Sagen har i 2013 arbejdet intensivt for, at pensionister fik en indkomstfremgang. Dette medvirkede til, at ældrechecken blev ekstraordinært forhøjet med kr. årligt. Genoptræning Vi hører stadig om lange ventetider til genoptræning, dyre kørselsordninger og problemer i forbindelse med overgang mellem regioner og kommuner. Derfor er genoptræning et strategisk indsatsområde for Ældre Sagen. I samarbejde med Danske Fysioterapeuter og Danske Handicaporganisationer lavede vi en undersøgelse af kommunernes genoptræning. Den viste, at kun hver tredje kommune kan tilbyde genoptræning inden for en uge efter udskrivelse fra sygehus. Vi vil derfor arbejde på at forbedre registrering og overvågning af genoptræningsområdet. Derved kan kommunerne også lære af hinanden, hvad der kan være vejen frem, som sundhedsministeren tidligere har skrevet til Ældre Sagen. Mobilitet Den kollektive trafik har stor betydning for ældre. Derfor følger vi nøje udviklingen. Ældre, som ikke har dankort eller har svært ved at finde ud af at bruge internettet, kan få svært ved at anvende det kollektive transportsystem, når flere personbetjente billetluger lukker, og muligheden for at købe billetter kontant reduceres. Samtidig indføres rejsekortet, der stiller krav til brugerne om at bruge internettet. Kørekort Ældre Sagen har opfordret justitsministeren og andre politikere til at ændre reglerne og undersøge, om man kan gøre som i Sverige, hvor man ikke har aldersobligatoriske helbredstjek. Der er nu en bred politisk interesse for at drøfte kørekortreglerne. Vi arbejder fortsat på at få reglerne for kørekortfornyelse lavet om, som minimum at få hævet aldersgrænsen for første lægetjek. Vi vil fortsat have fokus på at støtte ældre trafikanter i fortsat at kunne være mobile på sikker vis frem for at begrænse med kontrol. Reelt enlige Ældre Sagen har kontaktet socialministeren med forslag om at ændre reglerne om reelt enlige, så de bliver lettere at forstå.

4 Udbetaling Danmark Udbetaling Danmark overtog pr. 1. marts 2013 udbetalingen af pension og boligydelse. Ældre Sagen har i den forbindelse samarbejder med Udbetaling Danmark om en kvik-linje så vi får hurtige svar på spørgsmål om udbetalingerne. 4 Arbejdsmarkedet Økonomisk krise og høj arbejdsløshed har ikke skubbet flere ældre end yngre ud af arbejdsmarkedet. Ældre har tværtimod opnået et bedre fodfæste nu, end da beskæftigelsen var høj for år tilbage. Seniorjob Antallet af personer i seniorjob er i forlængelse af stramningerne af dagpengereglerne på få år steget fra nogle få hundrede til knap i Denne stigning har ført til krav om stramninger af ordningen fra flere politiske partier og Kommunernes Landsforening. Ældre Sagen har aktivt forsvaret ordningen dels i medierne, og dels over for politikerne til møder på Christiansborg, i høringssvar m.v. Aldersgrænser på det private arbejdsmarked Det er lykkedes Ældre Sagen at sætte en arbejdsmarkedspolitisk dagsorden i medierne og på Christiansborg om aldersgrænser på arbejdsmarkedet. Med stærke faglige argumenter og gode eksempler på ansatte, der oplever, at aldersgrænser bremser mulighederne for at fortsætte arbejdslivet, støtter et flertal udenom regeringen nu afskaffelse af aldersgrænserne. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er dog fortsat forbeholden over for en sådan ændring. Ældre Sagen vil have afskaffet aldersgrænsen for medlemskab af a-kasse og har derfor stævnet Beskæftigelsesministeriet på vegne af et 69-årigt medlem. Østre Landsret gav i 2012 Beskæftigelsesministeriet medhold, men Ældre Sagen ankede dommen, der nu skal prøves i Højesteret til januar Medicinske patienter Vi har fortsat fokus på sårbare patienter med særlige behov for behandling, pleje og opfølgning, ligesom vi fortsat sidder med i en styregruppe i Sundhedsstyrelsen. I 2013 har hovedfokus været at følge op på aftalen om opfølgende hjemmebesøg og fælles regionale og kommunale forløbskoordinatorer for at sikre, at de forskellige tiltag rent faktisk føres ud i livet. Det er et langt sejt træk med løbende kontakter, møder med kommuner, regioner sundhedspersonale m.fl. Det vil fortsætte i de kommende år, idet udmøntningsplanen skal rulles ud frem til Ældre Sagen har på ny fremsat opfordringer til at komme overbelægning på medicinske afdelinger til livs og skubbet på for at få opdaterede tal for overbelægning. Demensboliger Det er en mærkesag for Ældre Sagen, at alle plejecentre skal være gode at bo i, hvis man bliver dement. Kun ud af Danmarks plejeboliger er indrettet til demente til trods for, at to tredjedele af beboerne er demente. Ganske enkle virkemidler som klare farveforskelle på vægge og døre, lyse gulve uden mønstre og GPS og sladremåtter giver demente en langt bedre livskvalitet. Det sparer personalet for mange arbejdstimer og pårørende for bekymringer. Plejehjemslæger I 2012 igangsatte socialministeren et forsøg med plejehjemslæger som en frivillig ordning. Forsøget afsluttes til sommer og evalueres af SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Det er Ældre Sagen, som har foreslået ordningen med opbakning fra Danske Ældreråd. Baggrunden er, at beboernes egne praktiserende læger sjældent har tid til at komme ud på plejehjemmene. Personalet har brug for en fast læge, som kommer hver uge og bl.a. underviser i medicin, luftvejssygdomme, inkontinens og sårbehandling. Lægen kender desuden de enkelte beboere og kan rådgive om deres

5 behandling. På den måde undgås fejl til skade for beboerne. SFI's midtvejsevaluering af forsøget viser, at det er en klar succes for alle parter. 5 Tandpleje To gange i 2013 er tilskudsreglerne til tandpleje ændret. Reglerne har stor betydning for pensionister med lav indkomst. I juli modtog Ældre Sagen en del henvendelser fra pensionister, der så ud til at få deres tandlægebesøg fordyret markant som følge af de nye tilskudsregler. Det gjorde vi opmærksom på i medierne. Sundhedsministeren lovede, at sagen ville blive løst, og i slutningen af september blev reglerne ændret, så helbredstillægget blev reddet. Det internationale arbejde Ældre Sagen er engageret internationalt og blandt andet medlem af AGE, der varetager ældre borgeres interesser i EU. Ældre Sagen var i 2001 med til at stifte AGE, der i dag har ca. 150 organisationer som medlemmer. AGE søger indflydelse i EU og har fokus på en bred vifte af områder: Diskrimination, aktiv aldring, social beskyttelse, pension, pleje og sundhed, transport, ny teknologi, boliger og social tryghed. Ældre Sagen er også medlem af IFA (International Federation on Ageing), som er et netværk, der forbinder organisationer, som Ældre Sagen, forskere, embedsmænd, politikere samt den private sektor med henblik på vidensdeling, udvikling og forskning. IFA rådgiver FN, ILO og Europarådet. Endvidere er IFA repræsenteret i FN s menneskerettighedskomite og FN s komite om ældre kvinder, ligesom der samarbejdes tæt med WHO. Bjarne Hastrup er i 2013 blevet valgt til formand for IFA. Ældre Sagen er desuden medlem af HelpAge International, som arbejder for at forbedre forholdene for ældre i udviklingslandene for at sikre ældres rettigheder i forbindelse med bistands- og nødhjælpsarbejde. De arbejder også med HIV/AIDS-hjælp til ofre og bedsteforældre, der overtager forældre- og plejerollen.

Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019

Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019 Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019 Frivilliges indsats nytter og rykker Ældre Sagen har rundet 847.000 medlemmer og 19.599 frivillige. Vores mange frivillige er forudsætningen

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AUGUST 2018 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 2 af 6 Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen

Læs mere

Beretning ved årsmødet den 19. marts 2016, kl v. formanden Birger Rasmussen

Beretning ved årsmødet den 19. marts 2016, kl v. formanden Birger Rasmussen Beretning ved årsmødet den 19. marts 2016, kl. 13.30 v. formanden Birger Rasmussen Jeg vil starte med, at nævne den bestyrelse der har deltaget i arbejdet siden sidste årsmøde. Steen Thomsen Marleen Hansen

Læs mere

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Velkommen - Program Kl. 11.00 Velkommen Kaffe, the og brød Kl. 12.00 Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Kl. 13.00 Frokost Buffet i cafe området Husk din tur-pose til hjemturen!

Læs mere

Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen?

Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Samarbejde om forebyggende hjemmebesøg hvordan spiller de forskellige aktører sammen? Ved SUFO (Landsforeningen for ansatte i Sundhedsfremmende og Forebyggende hjemmebesøg) Ved Vibeke Reiter, forebyggende

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 JANUAR 2017 Aktuel Ældrepolitik, januar 2017 Side 2 af 5 Tilsyn på plejehjem Den 1. juli 2016 trådte en ny tilsynsordning i kraft. Det betyder, at

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

Skatteudvalget L 149 Bilag 2 Offentligt

Skatteudvalget L 149 Bilag 2 Offentligt Skatteudvalget 2009-10 L 149 Bilag 2 Offentligt Til medlemmerne af Folketingets Skatteudvalg 16. marts 2010 Vedrørende L 149 Skatteministeren har fremsat lovforslag om digital kommunikation, køretøjsregistrering,

Læs mere

Ældre Sagen Hørsholm Årsberetning 2015

Ældre Sagen Hørsholm Årsberetning 2015 Ældre Sagen Hørsholm Årsberetning 2015 2015 i glimt 2015 var et år præget af vækst, udvikling og gode resultater på mange områder. I 2015 fik vi først og fremmest mange nye medlemmer. På landsplan nåede

Læs mere

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER 2016 Aktuel Ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Finansloven 2017 og satspuljeforlig det fik Ældre Sagen med Besparelserne på boligydelsen er droppet helt Der bevilges

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a. Albertslund Kommune 2018 Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg efter servicelovens 79a Albertslund Kommune 2018 se Indledning Visionen livet skal leves sundt hele livet Vores hjælp og støtte tager udgangspunkt i at livet

Læs mere

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske patienter Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Godkendt af byrådet d. 27. april 2016 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem -

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 OKTOBER 2017 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2017 Side 2 af 5 Fejø-sagen Kommunerne må ikke begrænse adgangen til hjemmehjælp til mennesker, der bor

Læs mere

Ældre Sagen og KV17. Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED. Underdir. Michael Teit Nielsen

Ældre Sagen og KV17. Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED. Underdir. Michael Teit Nielsen Ældre Sagen og KV17 Distriktsmøde 20. april 2017 RINGSTED Underdir. Michael Teit Nielsen Ældre Sagen ikke så ringe Ældre Sagen har 796.000 medlemmer 35 % af 50+ er medlem 56 % af 65+ er medlem 61 % af

Læs mere

Robotterne kommer er borgerne med? Bjarne Hastrup adm. direktør Ældre Sagen

Robotterne kommer er borgerne med? Bjarne Hastrup adm. direktør Ældre Sagen Robotterne kommer er borgerne med? Bjarne Hastrup adm. direktør Ældre Sagen Ældre Sagens undersøgelser Brugerundersøgelse: 48 kvalitative interview om: - GPS-alarmer - Robotstøvsugere - Træning - Badekabiner

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Alder bedst i Horsens VOKSEN OG SUNDHED

Alder bedst i Horsens VOKSEN OG SUNDHED W EB U D G AV E Alder bedst i Horsens VOKSEN OG SUNDHED Kolofon Alder bedst i Horsens Vedtaget af Horsens Byråd den 28. februar 2012 Kontaktpersoner: Karin Holland, Direktør for Voksen og Sundhed (Malene

Læs mere

Er Danmark klar til flere ældre?

Er Danmark klar til flere ældre? Er Danmark klar til flere ældre? FOLKETINGSVALG 2019: ÆLDRE SAGENS ANBEFALINGER TIL DEN KOMMENDE REGERING OG FOLKETINGET 2019 Der er brug for styrket pleje og omsorg til svækkede ældre, fordi: Mange svækkede

Læs mere

Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup

Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg 2017 Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup Indhold Fra folketing til frontmedarbejder Kvalitetsstandarder Værdighedspolitik Værdighedsmillionerne Lokal KV17-indsats

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Danske Ældreråd. - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd. Danske Ældreråds Temadag 2018

Danske Ældreråd. - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd. Danske Ældreråds Temadag 2018 Danske Ældreråd - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd Historien - kort 1/1 1999 - Lov om Ældreråd - alle kommuner skal etablere et råd. 21/1 1999 Danske Ældreråd (Sammenslutningen af Ældreråd)

Læs mere

Senior- og boligpolitik i Esbjerg Kommune. - længst muligt aktiv i eget liv

Senior- og boligpolitik i Esbjerg Kommune. - længst muligt aktiv i eget liv Senior- og boligpolitik i Esbjerg Kommune - længst muligt aktiv i eget liv Indhold Forord... 3 Indledning... 4 Vision og værdier... 5 Vision... 5 Værdier... 6 Hvorfor... 7 Hvordan... 7 Seniorundersøgelsen...

Læs mere

1 of 7. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d.

1 of 7. Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Godkendt af byrådet d. Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Godkendt af byrådet d. 1 of 7 2 of 7 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om lempelse af kørekortkrav for ældre

Forslag til folketingsbeslutning om lempelse af kørekortkrav for ældre 2013/1 BSF 31 (Gældende) Udskriftsdato: 28. december 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 20. december 2013 af Kristian Pihl Lorentzen (V), Kim Christiansen (DF), Villum Christensen

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.52 Tilbud til ældre pensionister 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle aldersgrupper når det gælder visiterede ydelser

Læs mere

Den 5. november 2012 i Brørup. Hovedtema: Etiske dilemmaer i sundhedsvæsenet bl.a. i forhold til patienters rettigheder.

Den 5. november 2012 i Brørup. Hovedtema: Etiske dilemmaer i sundhedsvæsenet bl.a. i forhold til patienters rettigheder. Distrikt 4 Sydjylland Referat fra møde for ældrepolitiske og sundhedspolitiske kontaktpersoner i lokalbestyrelserne og distriktsledelsen samt deltagere fra såvel Det regionale sygehusudvalg som fra Landsbestyrelsen

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, september 2018 SEPTEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, september 2018 Side 2 af 5 Revision af magtanvendelsesreglerne Magtanvendelsesreglerne eksisterer for at undgå

Læs mere

Ældrepolitikken udkast

Ældrepolitikken udkast Ældrepolitikken 2019-2022 1. udkast Struktur forslag Forord Baggrund tendenser på ældreområdet Den demografiske udvikling, flere ældre Sund aldring Forandringer i sundhedsvæsenet, det nære sundhedsvæsen,

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 JUNI 2017 Aktuel Ældrepolitik, juni 2017 Side 2 af 6 Modregning af folkepension nu løses problemet Folketinget har vedtaget en lov, der løser problemet

Læs mere

Indlagte patienters oplevelser i Danmark øst for Storebælt

Indlagte patienters oplevelser i Danmark øst for Storebælt DEN TVÆRREGIONALE UNDERSØGELSE AF PATIENTOPLEVELSER Indlagte patienters oplevelser i Danmark øst for Storebælt Spørgeskemaundersøgelse blandt 43.567 indlagte patienter i Region Hovedstaden og Region Sjælland

Læs mere

5 møder med formænd og næstformænd for ældreog seniorråd - august/september 2014

5 møder med formænd og næstformænd for ældreog seniorråd - august/september 2014 5 møder med formænd og næstformænd for ældreog seniorråd - august/september 2014 Formænd/næstformænd fra i alt 91 ældre- og seniorråd deltog i et af de 5 møder, der blev afholdt i perioden 27. august til

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov

Holbæk Kommunes. turismepolitik. Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Holbæk Kommunes erhvervs- ældrepolitik og turismepolitik Et ældreliv med udgangspunkt i ressourcer og behov Indhold side 4 side 6 side 8 Forord Fremtidens muligheder og udfordringer på ældreområdet Ældrepolitikken

Læs mere

Ældreomsorg i Danmark Gæster fra Japan. Annette Johannesen 17. oktober 2012 www.able.dk

Ældreomsorg i Danmark Gæster fra Japan. Annette Johannesen 17. oktober 2012 www.able.dk Ældreomsorg i Danmark Gæster fra Japan Annette Johannesen 17. oktober 2012 www.able.dk Social Policy in Denmark Alle har lige ret til hjælp uanset indkomst eller forsikringer Det offentlige er forpligtet

Læs mere

Politisk udvalg: Socialudvalg

Politisk udvalg: Socialudvalg Demensområdet socialudvalget xx I fremtiden stiger antallet af personer med demens markant. Også forbruget af antidemensmedicin og de samfundsøkonomiske omkostninger af sygdommene forventes at stige. I

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Ældre Sagens Sygehusudvalg

Ældre Sagens Sygehusudvalg Ældre Sagens Sygehusudvalg - INDSATS FOR ÆLDRE MEDICINSKE PATIENTER Indhold 3 Udfordringer for ældre patienter 3 Ældre Sagens lokale indsats på sundhedsområdet 4 Hvordan har vi organiseret indsatsen? 8

Læs mere

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende Fremtidens hjerter Anbefalinger fra hjertekarpatienter og pårørende Fra Hjerteforeningens dialogmøde på Axelborg, København onsdag den 18. april 2012 Verdens bedste patientforløb og et godt liv for alle

Læs mere

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Faglige seniorers hovedkrav i folketingsvalgkampen 2019 6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Baggrund Tryghed for ældre bliver et helt centralt tema i valgkampen frem mod det kommende

Læs mere

Sundhed er en del af grundlaget fordi

Sundhed er en del af grundlaget fordi Ældreområdet muligheder, behov og udfordringer ved at tænke sundhed ind i de ydelser, som ældre borgere i dag modtager med udgangspunkt i Serviceloven Vibeke Høy Worm Sundhed er en del af grundlaget fordi

Læs mere

Landsbestyrelsen INFORMERER

Landsbestyrelsen INFORMERER Landsbestyrelsesmøde den 22. og 23 oktober 2013 Meddelelser Der har været møde i repræsentantskabet for Folkeskolens 200 års jubilæum. Der er stor interesse for et samarbejde med Ældre Sagens lokale afdelinger

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2019-2021 Indhold INDHOLD... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 VÆRDIGRUNDLAG... 5 VISION... 6 INDSATSOMRÅDER... 7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger. Bjarne Hastrup Adm. direktør

Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger. Bjarne Hastrup Adm. direktør Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger Bjarne Hastrup Adm. direktør Regeringens og DF s sundhedsreform Formål: at skabe mere sammenhæng for patienterne i sundhedssystemet, og at flere patienter skal

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik

- sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Det gode Seniorliv i Hedensted Kommune - sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik Tiden er kommet til at der formuleres nye sigtelinjer for fremtidens seniorpolitik. Sigtelinjer, som angiver retning, mål

Læs mere

Uddrag af serviceloven:

Uddrag af serviceloven: NOTAT Dato 13.11.2007 Uddrag af serviceloven: Kapitel 16 Personlig hjælp, omsorg og pleje samt plejetestamenter 83. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 1) personlig hjælp og pleje og 2) hjælp eller støtte

Læs mere

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre Ældre- og værdighedspolitik 2016 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af plejeboligenheder

Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af plejeboligenheder Beslutningsforslag nr. B 43 Folketinget 2014-15 Fremsat den 11. december 2014 af Finn Sørensen (EL), Stine Brix (EL) og Per Clausen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom

Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom Kommunevalg 2013 sæt demens på dagsordenen Fysisk træning og meningsfuld behandling til alle med en demenssygdom I mange kommuner forhindres mennesker med en demenssygdom i at deltage i rehabiliterende

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

Bilagssamling til repræsentantskabsmødets. Punkt 3 Dagsorden og forretningsorden. Punkt 7 Handleplan/Arbejdsplan. Punkt 9 Indkomne forslag

Bilagssamling til repræsentantskabsmødets. Punkt 3 Dagsorden og forretningsorden. Punkt 7 Handleplan/Arbejdsplan. Punkt 9 Indkomne forslag Bilagssamling til repræsentantskabsmødets Punkt 3 Dagsorden og forretningsorden Punkt 7 Handleplan/Arbejdsplan Punkt 9 Indkomne forslag Dagsorden For repræsentantskabsmøde d. 28. april 2014 i DANSKE ÆLDRERÅD

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Livskvalitet og helbred i plejehjem

Livskvalitet og helbred i plejehjem Livskvalitet og helbred i plejehjem v. adm. direktør Bjarne Hastrup, Ældre Sagen, formand for Ældrekommissionen 05-11-2012 1Ældre Sagen PowerPoint eksempel Facts om Ældrekommissionen Kommissionen blev

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 MAJ 2017 Aktuel Ældrepolitik, maj 2017 Side 2 af 7 Boligskatteforlig Frem mod 2021 Stigningerne i grundskylden frem til 2021 aflyses ikke, men de indefryses.

Læs mere

TNS Gallup - Public 4. Undersøgelse for FOA Fag og Arbejde Tema: Sygehuskommision, efterløn og oktober Public 56874

TNS Gallup - Public 4. Undersøgelse for FOA Fag og Arbejde Tema: Sygehuskommision, efterløn og oktober Public 56874 TNS Gallup - Public 4. Undersøgelse for FOA Fag og Arbejde Tema: Sygehuskommision, efterløn og velfærd generelt. 22. 31. oktober 2010 Public 56874 Metode Feltperiode: 22. 31. oktober 2010 Målgruppe: Repræsentativt

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE. [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE [ str. 8,5x8,5] VÆRDIGHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2018-2021 Indhold INDHOLD...2 FORORD...3 INDLEDNING...4 VÆRDIGRUNDLAG...5 VISION...6 INDSATSOMRÅDER...7 1. LIVSKVALITET...7 2. SELVBESTEMMELSE...8

Læs mere

Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap

Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap Forslag til udmøntning af Kommunernes økonomiaftale for 2015 Sundhed og Handicap Regeringen, KL og Danske Regioner har et fælles ønske om at Styrke Det Nære Sundhedsvæsen, et sundhedsvæsen, hvor patienterne

Læs mere

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen

forhold i primærsektoren, fx manglende kapacitet eller kompetence i hjemmeplejen Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6102 Direkte 24798168 Mail cch@regionh.dk Dato: 6. august 2015 Driftsmålsstyring Genindlæggelser Akutte

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

Myter og fakta om Faaborg-Midtfyn Kommunes angreb på den vederlagsfri fysioterapi

Myter og fakta om Faaborg-Midtfyn Kommunes angreb på den vederlagsfri fysioterapi Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 180 Offentligt Til: Folketingets sundhedsudvalg Blekinge Boulevard 2 2630 Taastrup Tlf.: 3675 1777 Fax: 3675 1403 dh@handicap.dk www.handicap.dk

Læs mere

Rehabilitering. v. Seniorkonsulent, cand. Mag. Maj Vingum Jensen

Rehabilitering. v. Seniorkonsulent, cand. Mag. Maj Vingum Jensen Rehabilitering v. Seniorkonsulent, cand. Mag. Maj Vingum Jensen Rehabilitering - Hvad forstås ved det? - Hvordan spiller det sammen med genoptræning, vedligeholdelsestræning? - Hvad mener Ældre Sagen?

Læs mere

Allerød Kommunes ældrepolitik

Allerød Kommunes ældrepolitik Allerød Kommunes ældrepolitik Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Værdigrundlag 3. Overordnede målsætninger 3.1 At borgerne, hvis vilkår svækkes, sikres tryghed og omsorg 3.2 At den enkelte borger bevarer

Læs mere

Ældrepolitik Distrikt 3 i Aarhus

Ældrepolitik Distrikt 3 i Aarhus Ældrepolitik 8.9.16 Distrikt 3 i Aarhus Pårørendes hjælp Vilje, konsekvens, uudnyttet potentiale? Ja, der er vilje til at hjælpe, og vi bekymrer os Ja, det har konsekvenser, at man hjælper, for både helbred,

Læs mere

Inspirationspapir. Vedrørende bruger- og pårørenderåd, tilsyn på plejehjem mv., forebyggende hjemmebesøg samt visitationsskema.

Inspirationspapir. Vedrørende bruger- og pårørenderåd, tilsyn på plejehjem mv., forebyggende hjemmebesøg samt visitationsskema. Inspirationspapir Vedrørende bruger- og pårørenderåd, tilsyn på plejehjem mv., forebyggende hjemmebesøg samt visitationsskema. Folketinget har ved lovbekendtgørelse nr. 629 af 11. juni 2010, ændret lov

Læs mere

Ældre og handicappede

Ældre og handicappede Ældre og handicappede Redegørelse - Ældre og handicappede Ældre Vallensbæk Kommune ønsker at tilbyde kommunens ældre en tryg tilværelse på egne betingelser og at tage særlig hensyn til svage ældres behov.

Læs mere

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den

Et Godt Ældreliv. Ældre- og værdighedspolitik Godkendt af Byrådet den Et Godt Ældreliv Ældre- og værdighedspolitik 2018-2021 Godkendt af Byrådet den 17.12.2018 Forord Fredensborg Kommunes ældre- og værdighedspolitik er grundlaget for at sikre værdighed i ældrelivet og livskvalitet

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

Ældrepuljen. 1. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats NOTAT

Ældrepuljen. 1. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats NOTAT Ældrepuljen I 2014 og 2015 fik kommunerne tilført ekstra midler til Ældreområdet, i form af ældrepuljen. Frederikssund Kommune har i 2015 modtaget 8,6 mio. kr. fra Ældrepuljen. Anvendelsen af midlerne

Læs mere

Offentlig Digitalisering Per Andersen, direktør, DANSK IT

Offentlig Digitalisering Per Andersen, direktør, DANSK IT Offentlig Digitalisering Per Andersen, direktør, DANSK IT Agenda DANSK IT Danmark 3.0 IT i Praksis Offentlig digitaliseringsstrategi Hvad arbejder DIT for? Forening for IT professionelle med 7.400 medlemmer

Læs mere

WWW.3F.DK DANMARKS STÆRKESTE FAGFORENING SENIORPOLITIK

WWW.3F.DK DANMARKS STÆRKESTE FAGFORENING SENIORPOLITIK WWW.3F.DK DANMARKS STÆRKESTE FAGFORENING p SENIORPOLITIK I denne folder sætter vi fokus på de politiske forhold, der vedrører seniorerne som for eksempel: økonomi, boligforhold, sundhed, frivilligt arbejde

Læs mere

Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder

Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i Danske Ældreråd har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

DANMARKS STÆRKESTE FAGFORENING SENIORPOLITIK

DANMARKS STÆRKESTE FAGFORENING SENIORPOLITIK WWW.3F.DK DANMARKS STÆRKESTE FAGFORENING p SENIORPOLITIK I denne folder sætter vi fokus på de politiske forhold, der vedrører seniorerne som for eksempel: økonomi, boligforhold, sundhed, frivilligt arbejde

Læs mere

Mundtlig Beretning 2013

Mundtlig Beretning 2013 KIRSTEN FELD Mundtlig Beretning 2013 Indledning Ældrerådene i den kommunale verden Aktuelle strømninger på ældreområdet. Ældre og kommunernes socialpolitik Ældre og kommunernes sundhedspolitik Ældreråd

Læs mere

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1)

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1) Handleplan 2013-2016 1 Forebyggelse Handlekatalog til ældrestrategien 2013 Tema Temaeftermiddage (1) Initiativet et med initiativet er at gøre viden, råd og inspiration om forebyggelse let tilgængelig

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Mål- og strategiplan

Mål- og strategiplan Mål- og strategiplan 2016-2018 Overordnet: Dansk Epilepsiforenings formål er grundlæggende at arbejde for, at mennesker med epilepsi skal begrænses mindst muligt i deres levevilkår. Det arbejder foreningen

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen

Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen. v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Rammerne for udvikling af Sundhedsaftalen v/ Kontorchef, Alice Morsbøl og kontorchef, Charlotte Larsen Overordnede grundvilkår, bekendtgørelse og vejledning Én sundhedsaftale pr. region Udgangspunkt i

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016

Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 Værdighedspolitik for Vallensbæk Kommune 2016 1 Vallensbæk Kommunes værdighedspolitik beskriver de overordnede værdier for de kommunale indsatser og prioriteringer for seniorer og ældre med behov for kommunal

Læs mere

Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del Bilag 315 Offentligt

Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del Bilag 315 Offentligt Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del Bilag 315 Offentligt 15. juli 2014 Side 1 af 6 Ældre Sagens forslag til temaer på finanslov 2015 Nedenfor beskrives de temaer og forslag, som Ældre Sagen anbefaler, bliver

Læs mere

Aldersfordeling Restlevetid Pensionsal der Merledighed Folkepensionist Arbejd. Ældrecheck Nettoformue Pensionstillæ

Aldersfordeling Restlevetid Pensionsal der Merledighed Folkepensionist Arbejd. Ældrecheck Nettoformue Pensionstillæ Aldersfordeling Restlevetid Pensionsal der Merledighed Folkepensionist Arbejd ældre løshed Ældrecheck Nettoformue Pensionstillæg Grundbeløb Indkomstinterval Helbredstillæg Boligydelse i tal indvandrer

Læs mere

Regionsældrerådet. den regionale sparring om ældrepolitikken. Nyborg Regionsældreråd. 1

Regionsældrerådet. den regionale sparring om ældrepolitikken. Nyborg Regionsældreråd. 1 Regionsældrerådet den regionale sparring om ældrepolitikken Nyborg 08.05.18. Regionsældreråd. 1 Anker Andersen 7130 Juelsminde. Næstformand i Hedensted Seniorråd Har været med i ganske mange år (lokalt,

Læs mere

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje

Værdighedspolitik En værdig ældrepleje Værdighedspolitik 2018 En værdig ældrepleje Livskvalitet og selvbestemmelse Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng Mad og ernæring En værdig død Pårørende Ny værdighedspolitik Værdighedspolitik Kommunerne

Læs mere

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne

Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Rehabilitering set med hjertepatienternes øjne Resultater fra en patientundersøgelse Undersøgelsen er sponsoreret af Helsefonden og Simon Spies Fonden Rapport findes på Hjerteforeningens hjemmeside: http://www.hjerteforeningen.dk/film_og_boeger/udgivelser/hjertesyges_oensker_og_behov/

Læs mere

Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om social pension

Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om social pension Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Att. epi@star.dk og tsh@star.dk 9. december 2016 cb Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om social pension Lovforslaget har tre hovedelementer:

Læs mere

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget GLADSAXE KOMMUNE Social- og sundhedsforvaltningen Stab og sekretariat Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens

Læs mere

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008

Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitik Godkendt af Byrådet 13. november 2008 Demenspolitikkens indhold Indledning Forekomst Vision Overordnet mål i Faxe Kommune Indsatsområder: Information Tidlig indsats / udredning Tilbud til

Læs mere

Ringsted Kommunes Ældrepolitik

Ringsted Kommunes Ældrepolitik Ringsted Kommunes Ældrepolitik 2 Indhold: Indledning...3 Vision: Omsorgskommunen Ringsted...4 Dialogmodellen...5 Tryghed og kvalitet...6 Deltagelse, fællesskab og ansvar... 7 Forskellige behov...8 Faglighed

Læs mere

R A P P O R T. Marker denne tekst og indsæt billede her. Omorganisering af de lovpligtige forebyggende hjemmebesøg

R A P P O R T. Marker denne tekst og indsæt billede her. Omorganisering af de lovpligtige forebyggende hjemmebesøg R A P P O R T Marker denne tekst og indsæt billede her Omorganisering af de lovpligtige forebyggende hjemmebesøg Sundhedscenter Vest januar 2014 h j e m m e b e s ø g S i d e 2 I N D H O L D S F O R T

Læs mere

2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene Forslag anbefales.

2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene Forslag anbefales. Ikke indarbejdede ændringer Nr. Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning skab Opr. budget BF BO BO BO - 2015 Ændringer p.gr.a. SSU 17.8.16: 2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene

Læs mere

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet

Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet Forslag og overvejelser fra en arbejdsgruppe under Seniorrådet December 2015 Indledning Fredensborg Kommune ønsker, at den ældrepolitik, som skal ligge til grund for at realisere kommunens vision om tilfredse

Læs mere

Velfærds- og Sundhedsudvalget

Velfærds- og Sundhedsudvalget Velfærd og Sundhed Sagsbehandlere: Christine Gyldenhof og Martine Greve Hansen Sagsnr. 27.00.00-P05-4-14 Dato:05.11.2014 Velfærds- og Sundhedsudvalget Afrapportering for udvalgte indsatsområder efterår

Læs mere