Datagenerering af investerings- og kapitaltal

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Datagenerering af investerings- og kapitaltal"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 9. januar 200 Datagenerering af investerings- og kapitaltal Resumé: Dette papir forklarer datagenereringen af investerings- og kapitaltal inklusiv split mellem boligejere- og lejere og det nye bilkapitalapparat. Der henvises til kilder i Statistikbanken hvor muligt. GHR90 Nøgleord: Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan vfre Fndret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2. Indledning Formålet med dette papir er at give en detaljeret redegørelse for, hvilke data der ligger til grund for ADAMs investerings- og kapitaltal, og hvordan eventuelle huller er fyldt ud. Hele beskrivelsen knytter sig til modellen dec09, som vil være den gældende model version fra april 200. Der forventes en større revision i Nationalregnskabet i 202, som sandsynligvis vil forælde dette papir. De fleste tal er tilgængelige via Statistikbanken, og jeg vil så vidt muligt henvise til denne som kilde hvor muligt. Afsnit 2 ridser kort op hvilke kilder, der ligger til grund for basis-datsættet. Dette datasæt er dog ikke komplet. Der findes huller, som skal fyldes ud. Afsnit 3 forklarer hvorledes dette foregår. Det endelige basis-datasæt aggregeres så til ADAM-grupperingen, hvordan forklares i afsnit 4. Afsnit 5 er et tillægsafsnit om, hvordan udsplittet mellem ejer- og lejerboliger er foretaget. Ligeledes er afsnit 6 et tillægsafsnit. Dette omhandler kapitalmængden for husholdningernes køretøjer. Slutteligt gives en konklusion i afsnit Datainput og kilde Kilden for endelige år er Statistikbankens NAT06 fra 965 og NAT09 fra 993. Endvidere noget internt materiale, hvor visse tjenestebrancher splittes yderligere op på markedsmæssige og ikke markedsmæssige. De relevante serier fra NAT09 er nettokapitalapparat i løbende priser (Kn) og i kæde-priser (fkn) samt forbrug af fast realkapital (afskrivninger) i både løbende og faste priser (Inv og finv) samt andre mængdemæssige ændringer i løbende priser (A). Alle disse er fordelt efter art og branche. De relevante serier fra NAT06 er investeringer i løbende og faste priser (I og fi) fordelt efter art og branche. I NAT06 findes ikke branchefordelte tal for investeringerne i de foreløbige år, men der findes tal for de aggregerede arter i NAT04. Der findes branchefordelte tal for foreløbige år i NAT09. Disse tal opdateres dog kun en gang om året pt. ugen før november-udgivelsen af Nationalregnskabet. Dette betyder, at ved revisioner af investeringerne i løbet af året vil de branchefordelte kapitalmængder og afskrivninger have et forkert niveau. Fra Nationalregnskabet modtager vi ovenstående data samt investeringerne i løbende priser for perioden fordelt på brancher. Samt en ekstra fil med reviderede data for investeringer i kædepriser for sidste endelige år og foreløbige år. Jeg gør opmærksom på, at vi i ADAM ultimo-daterer kapitalapparatet, mens de i Nationalregnskabet primo-daterer det. Hermed vil en serie for nettokapitalapparatet i NAT09 fra 966 til 2006 svare til en serie i ADAM fra 965 til 2005.

3 3 3. Generering af basisdatasæt Efter data er modtaget fra Nationalregnskabet, skal de manglende huller udfyldes og datasættet skal om nødvendigt afstemmes. Slutproduktet er et datasæt for investeringer, afskrivninger, nettokapital og andre mængdemæssige ændringer i både løbende og foregående års priser 2 fordelt på 9 arter og 56 brancher. For mere om opbygningen jf. bilag A. Dette datasæt skabes ud fra datainput og ved at gennemgå procedurerne beskrevet i 3a-3d. 3a. Generering af branchefordelte andre mængdemæssige ændringer i foregående års priser Andre mængdemæssige ændringer er kun opgjort i løbende priser. Disse findes i foregående års priser ved at antage, at de har samme prisindeks som afskrivningerne for samme art og branche. 3b. Generering af branchefordelte investeringer i foregående års priser for perioden Vi har tal for investeringer fordelt på brancher i løbende priser fra 966 til sidste endelige år og fra 993 i foregående års priser. Endvidere har vi aggregaterne for investeringer i foregående års priser for 966 til sidste endelige år. Altså har vi prisudviklingen for aggregaterne i perioden Investeringerne i foregående års priser fordelt på brancher genereres ved at antage, at de branchefordelte prisudviklinger alle følger aggregatets prisudvikling i perioden For tekniske detaljer jf. bilag B. 3c. Niveaujustering af branchefordelte investeringer i foreløbig år Som nævnt tidligere justeres de foreløbige år for offentliggjorte investeringstotaler i NAT04 oftere end de branchefordelte investeringer. Altså haves en situation, hvor niveauerne i de branchefordelte investeringer skal tilpasses til totalerne fra NAT04. Niveaujusteringen sker simpelthen blot ved at opskalere mængderne i løbende og foregående år priser, så de rammer totalerne. Dette svarer til en antagelse om, at ændringer i både mængder og priser for aggregaterne fordeler sig jævnt over brancherne. For tekniske detaljer jf. bilag C. 2 Haves tal i løbende priser og kædepriser, så skabes nemt serier i foregående års priser. Et datasæt bestående af serier i foregående års priser og løbende priser indeholder samme information som et datasæt bestående af serier i kædede værdier og løbende priser. Det skal nævnes at serier i foregående års priser er additive.

4 4 3d. Justering af kapital og afskrivninger i foreløbige år De branchefordelte investeringer niveaujusteres jf. 3c. På baggrund af disse justeringer justeres også afskrivninger og kapitalapparater. Afskrivningsraten antages konstant. Mængdemæssige ændringer i investeringerne giver tilsvarende mængdemæssige ændringer i kapitalapparatet. Ændrede kapitalmængder giver med en periodes forsinkelse ændrede afskrivninger. Ændrede investeringspriser giver ændrede kapital- og afskrivningspriser, hvilket kan give betragtelige ændringer i kapital og afskrivninger i løbende priser. For tekniske detaljer jf. bilag D. 4. Generering af investeringer, afskrivninger og kapitalapparat fordelt på ADAMs erhverv Der sker to simple aggregeringer af investeringer, afskrivninger og kapital i løbende og foregående års serier. I den første aggregering skabes bygnings- og maskinkapital for brancherne, og i den anden aggregeres brancherne til at ramme ADAMs erhvervsgrupperinger. Eneste lidt specielle erhverv er h- erhvervet. Dette erhverv har hele boligmassen som bygningskapital og ingen maskinkapital. Herefter beregnes alle serierne i kædede værdier. Endvidere beregnes afskrivningsrater. For tekniske detaljer jf. bilag E. Det bør nævnes, at for aggregatet af investeringer i maskinkapital indgår også værdigenstande, Imk, som ikke tilhører et erhverv og som ikke får tildelt et kapitalapparat. Stambesætninger, It, er med i samlede investeringer, men er hverken talt med som bygnings- eller maskininvesteringer. 5. Boliginvesteringer og boligkapitalværdien fordelt på ejere og lejere Kilden for fordeling af ejere og lejere er fra internt materiale, fra den afsluttede serie fra Statistikbanken BOL4, og fra 2006 og frem er kilden BOL44 fra Statistikbanken 3. Boligkapitalværdien for ejere i kædede værdier findes ved at gange ejerandelen på den samlede boligkapitalværdi. Der antages ens prisindeks for ejer og lejerboliger. Dette kan udnyttes til at finde boliginvesteringerne og afskrivningerne for henholdsvis ejere og lejere på simpel vis i både løbende og kædede værdier. For tekniske detaljer jf. bilag F. For yderligere forklaring henvises til JAO28N0. 6. Kapitalmængde for husholdningernes køretøjer Kilden for kapitalmængden og afskrivninger for husholdningernes køretøjer er Statistikbankens NAT24. Her findes kapitalmængde og afskrivninger for varebiler, personbiler, motorcykler og 45-knallerter i både løbende priser og 3 Det bemærkes, at vi ultimodaterer, mens kilden primodaterer.

5 5 kædede værdier for perioden 993 til året efter sidste endelige år. Dette er dog opgjort primo, hvilket giver os fra 992 til sidste endelige år ultimo for kapitalen, og fra 993 til sidste endelige år for afskrivningerne. Kapitalmængden og afskrivninger for husholdningernes køretøjer er i ADAM defineret som aggregatet af disse for personbiler, motorcykler og 45-knallerter. Investeringerne sættes i ADAM lig husholdningernes forbrug af køretøjer mv. fra Statistikbankens NAT04. Der er dog visse definitoriske forskelle på dataafgrænsningen. I forbruget er inkluderet cykler og private varebiler. Det er på kapitalmængden åbenbart ikke muligt at adskille private og varebiler til erhvervskørsel, da langt størstedelen af varebiler er til erhvervskørsel piller vi dem ud af kapitalmængden. Cykler og mindre knallerter udgør en lille del, af kapitalmængden som ikke opgøres, da de ikke har registreringsnumre. Endvidere er serierne ikke afstemt til hinanden, og prisindeksene har markant forskellig udvikling. Alt dette udmunder i en k-faktor mellem investeringer og kapital for perioden 994 til sidste endelige år. For perioden 966 til 99/992 er kilden den afsluttede serie NAT24x. Denne serie er dog ikke fuldt ud konsistent med serien NAT24. Det antages, at kapitalværdien i kædede værdier udvikler sig magen til kapitalværdien i fastbase priser fra NAT24x. Da bilerne opgjort i NAT24 ikke er et ægte aggregat, men en gennemsnitlig bils pris gange en mængde er dette en knap så grov antagelse. Endvidere antages afskrivningsraten at udvikle sig som i NAT24x, hvilket giver udslag i større udsving i k-faktoren. I den observerede periode er k-faktoren mellem 0,94 og,07, mens den i perioden før er mellem 0,98 og,9. For tekniske detaljer jf. bilag G. 7. Konklusion I dette papir er opridset, hvorledes og ud fra hvilke kilder investerings- og kapitaltallene i ADAM er konstrueret til modellen dec09.

6 6 Litteraturliste. Olsen, J. Asger (200), Ændringer i boligmodellen til førstkommende modelversion, JAO28N0.

7 7 Bilag A. Beskrivelse af basisdatasæt Datasættet består af <c><i><j>. Første dimension er givet ved: c = I, ffi, Kn, ffkn, Inv, ffinv, A, ffa (.) hvor præfix ff betyder, at variablen er foregående års priser, I er investeringer, Kn er nettokapitalapparat, Inv er afskrivninger og A er andre mængdemæssige ændringer. Anden dimension er givet ved: i = mi, r, s, bq, ba, t, k, e, bh (.2) hvor mi er maskiner og inventar, r er transportmidler, s er software, bq er bygninger, ba er anlæg, t er stambesætninger, k er originalværker, e er efterforskningsboringer, og bh er boliger. Tredje dimension er givet ved j =: j = 009,029,0400,02000,05000,000,4009,5009,7009, 20000,2009,23000,24000,25000,26000,27009,29000, 30009,35009,36000,40009,45000, 50000,5000,5209,52299,52300,5249,52449,55000, 60000,6000,62000, 63000,64000,65000,66000, ,7000,72000,7300,73002,74000,75000, 8000,80002,850,8529,8539,85329, 90000,9000,9200,92002,93009 hvor ovenstående tal repræsenter en branche givet ved: 009: Landbrug 029: Gartnerier, planteskoler og frugtplantager 0400: Maskinstationer, anlægsgartnerier mv : Skovbrug mv : Fiskeri mv. 000: Udvinding af råolier og naturgas mv. 4009: Udvinding af grus, ler, sten og salt mv. 5009: Nærings- og nydelsesmiddelindustri 7009: Tekstil-, beklædnings- og læderindustri 20000: Træindustri 2009: Papir og grafisk industri 23000: Mineralolieindustri mv : Kemisk industri 25000: Gummi- og plastindustri 26000: Sten-, ler- og glasindustri mv : Fremstilling og forarbejdning af metal 29000: Maskinindustri 30009: Elektronikindustri 35009: Transportmiddelindustri 36000: Møbelindustri og anden industri 40009: Energi- og vandforsyning 45000: Bygge- og anlægsvirksomhed 50000: Handel m. biler, autorep., servicestationer 5000: Engros- og agenturhandel undt. m. biler 5209: Detailh. med fødevarer mv : Varehuse og stormagasiner (.3)

8 : Apoteker, parfumerier og materialister mv. 5249: Detailh. m. beklædning, fodtøj mv : Detailh. iøvrigt, reparationsvirksomhed 55000: Hotel- og restaurationsvirksomhed mv : Landtransport, rørtransport 6000: Skibsfart 62000: Lufttransport 63000: Godsbehandling, havne mv., rejsebureauer 64000: Post og telekommunikation 65000: Finansieringsvirksomhed 66000: Forsikringsvirksomhed 67000: Servicevirksomhed for finanssektoren mv : Ejendomsudlejning og -formidling 7000: Udlejning undtagen af fast ejendom 72000: Databehandlingsvirksomhed 7300: Forskning og udvikling (markedsmæssig) 73002: Forskning og udvikling (anden ikke-markedsmæssig) 74000: Rådgivningsvirks. mv., rengøringsvirksomhed 75000: Offentlig administration mv. 8000: Voksenundervisning mv. (markedsmæssig) 80002: Undervisning (anden ikke-markedsmæssig) 850: Hospitaler 8529: Læger, tandlæger, dyrlæger mv. 8539: Sociale institutioner mv. for børn og unge 85329: Sociale institutioner mv. for voksne 90000: Renovationsvæsen 9000: Organisationer og foreninger 9200: Forlystelser, kultur og sport (markedsmæssig) 92002: Forlystelser, kultur og sport (anden ikke-markedsmæssig) 93009: Anden servicevirksomhed

9 9 Bilag B. Investeringer i kædepriser udenfor perioden 993 til sidste endelige år For notation henvises til bilag A. Investeringerne i foregående års priser genereres udenfor perioden 993 til sidste endelige år ud fra formlen: ffi = I ffi / I (.4) i i hvor fodtegn repræsenterer <i><j> og I = I (.5) ffi i i j j = ffi (.6) Ud fra serierne i foregående års priser og løbende priser findes kædeværdierne.

10 0 Bilag C. Niveaujustering af investeringer på brancher De gamle investeringer i løbende priser på brancher er givet ved I, GL og investeringstotalerne ved I i, GL, mens de nye får suffix NY. I foregående års priser hedder variablerne ffi. Branchernes investeringer findes ved: I = I I / I (.7), NY, GL i, NY i, GL ffi = ffi ffi / ffi (.8), NY, GL i, NY i, GL

11 Bilag D. Justering af kapital og afskrivninger Afskrivningsraterne målt i primo priser er givet ved: ½ ffinv + ½Inv bfinv (.9) Kn, hvor ffinv er afskrivningerne i foregående års priser, Inv er afskrivningerne og Kn, er det laggede nettokapitalapparat i løbende priser. Alle for art i og branche j. Følgende dynamiske identitet bør jf. GRH gælde: ffkn = bfinv Kn + ½ ffi + ½I (.0) hvor ( ), ffkn er nettokapitalapparatet i foregående års priser, investeringerne i foregående års priser, og priser. ffi er I er investeringerne i løbende Dette er dog ikke tilfældet, og der er en residual givet ved: JffKn = ffkn ( bfinv ) Kn, + ½ ffi + ½I (.) Både residualen og afskrivningsraten antages konstante. Hermed fås det nye kapitalapparat i første periode som: ffkn = bfinv Kn + ½ ffi + ½I + JffKn (.2) ( ), NY,, NY, NY Prisstigningstakten for investeringer er givet ved: I pi fi pi pfi = = (.3) ffi pi, fi pi, Revisionen i prisstigningstakten er givet ved: pfi, NY kpfi (.4) pfi hvor fodtegn NY henviser til nye justerede variabler og GL henviser til variablerne før justeringen. Vi antager, at prisstigningstakten for afskrivninger justeres i takt med prisstigningstakten for investeringer. Hermed bliver den nye prisstigningstakt for afskrivningerne givet ved: pfinv = kpfi pfinv (.5), GL, NY, GL Kapitalprisen er en ultimopris. Den følger altså et gennemsnit af denne og næste års investeringspris. Dog er det ikke muligt at revidere kapitalprisen for sidste endelige år. Altså bliver prisstigningerne forsinket en halv periode, og vi får: pfkn = kpfi pfkn (.6), NY, GL

12 2 På baggrund af denne nye prisstigningstakt beregnes kapitalapparatet i løbende priser: Kn = pfkn ffkn (.7), NY, NY, NY Herved kan næste periodes nye kapitalapparat i foregående års priser beregnes: ffkn = bfinv Kn + ½ ffi + ½I + JffKn (.8) ( ), NY,, NY, NY, NY Denne proces fortsættes, indtil kapitalapparatet er beregnet for alle foreløbige år i både foregående års og løbende priser. Herefter kan afskrivninger beregnes ved: ffinv = ½ + ½ pfinv bfinv Kn, NY, NY,, NY, NY, NY, NY (.9) Inv = pfinv ffinv (.20)

13 3 Bilag E. ADAMs erhvervsgrupperinger Datasættet med samlede maskin- og bygningsinvesteringer skabes simpelt ved: c = c (.2) mj c bj i= mi, r, s, k, e i= ba, bq = c (.22) for c = I, ffi, Inv, ffinv, Kn, ffkn, A, ffa, og j er de forskellige brancher. ADAMs erhvervsgrupperinger er simple aggregater over brancherne: c = c (.23) IJ j J for i = m, b, og J givet ved: a = 009, 029, 0400, 02000, 05000; e = 000, 4009; ng = 23000; ne = 40009; nf = 5009; nz = 20000, 26000, 27009, 29000, 30009, 35009, 24000, 25000, 7009, 2009, 36000; b = 45000; qz = 50000, 5000, 5209, 52299, 52300, 5249, 52449, 60000, 62000, 63000, 64000, 55000, 7000, 72000, 7300, 74000, 8000, 8529, 90000, 9000, 9200, 93009, 70000; qf = 65000, 66000, 67000; qs = 6000; o = 73002, 75000, 80002, 850, 8539, 85329, 92002; Ij Endelig er der h-erhvervet: c bh = c (.24) j hj c = 0 (.25) mh For branchedetaljer jf. bilag A.

14 4 Bilag F. Ejer/lejer-split Kapitalværdien af ejerboliger i kædede værdier er givet ved: fknbhe = bhe fknbh (.26) hvor bhe er ejerandelen, og fknbh er den samlede kapitalværdi af boliger i kædede værdier. Den dynamiske identitet for boliger er givet ved: ½ pibh + ½ pibh fknbh = ( bfinvbh ) fknbh + fibh + JfKnbh (.27) pknbh hvor bfinvbh er afskrivningsraten, pknbh er kapitalprisindekset, pibh er investeringsprisindekset, og fi er investeringer i kædede værdier. Endelig er JfKnbh en diskripans pga. afstemningsproblemer. Priser- og afskrivningsrater for ejer og lejerboliger antages ens. Hermed er den dynamiske identitet for ejerboliger givet ved: ½ pibh + ½ pibh fknbhe = ( bfinvbh ) fknbhe + fibhe + JfKnbhe (.28) pknbh Isoleres investeringerne i de to relationer fås: pknbh fibh = fknbh ( bfinvbh ) fknbh ½ pibh + ½ pibh pknbh + JfKnbh ½ pibh + ½ pibh (.29) pknbh fibhe = fknbhe ( bfinvbh ) fknbhe ½ pibh + ½ pibh (.30) pknbh + JfKnbhe ½ pibh + ½ pibh Antages endvidere, at diskripansen har den samme relative størrelse i de to ligninger fås: fknbhe ( bfinvbh ) fknbhe fibhe = fibh (.3) fknbh bfinvbh fknbh De resterende størrelser er givet ved: ( ) pknbh finvbhe = bfinvbh fknbhe ½ pinvbh + ½ pinvbh Relationer for lejerboliger beregnes tilsvarende. (.32) Knbhe = pknbh fknbhe (.33) Ibhe = pib fibhe (.34) Invbhe = pinvb finvbhe (.35)

15 5 Bilag G. Generering af bilkapitalmængden før 992 Kapitalværdien af husholdningernes køretøjer i kædede værdier er før 992 givet ved: gkncb fkncb = fkncb992 (.36) gkncb992 hvor gkncb er husholdningernes kapitalværdi af køretøjer i fastbase værdier fra Statistikbankens NAT24x. Primoafskrivningsraten for husholdningernes køretøjer er fra 992 til sidste foreløbige år givet ved: ½ pinvcb + ½ pinvcb finvcb bfinvcb = (.37) pkncb fkncb hvor pinvcb 4 er kædeprisindekset for afskrivningerne, pkncb er kædeprisindekset for nettokapitalapparatet, finvcb er afskrivningerne i kædede værdier og fkncb er nettokapitalapparatet. Før 992 er den givet ved givet ved: bginvcb bfinvcb = bfinvcb992 (.38) bginvcb992 hvor ginvcb bginvcb = (.39) gkncb hvor ginvcb er husholdningernes afskrivninger af køretøjer i fastbase værdier fra Statistikbankens NAT24x. Korrektionsfaktoren er givet ved: ½ pcb + ½ pcb fcb kfcb = pkncb fkncb bfinvcb fkncb ( ) hvor fcb er husholdningernes forbrug af køretøjer i kædede værdier, og pcb er disses prisindeks. (.40) 4 Prisen for afskrivningerne findes ikke i datasættet, men antages i perioden at følge prisen for investeringsgodet.

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995 Nr. 6.04 December 1996 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995 1. januar 1995 var der 154.887 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i Århus Kommune er steget med godt 1.300 fra 1994

Læs mere

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering 353 Bilag 3. Brancherne opdelt i fire grupper Anvendes ved offentliggørelser Sammenhængen med DB03 Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh 26. juli 202 Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Resumé: I dette papir undersøger jeg, hvordan overgangen fra apr08 til

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 Marts 2003 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002 1. januar 2002 var der 171.716 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i

Læs mere

Om ny beregning af kapitalbeholdninger

Om ny beregning af kapitalbeholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 11. marts 15 Om ny beregning af kapitalbeholdninger 19-1995 Resumé: Vi vil gerne genberegne kapitalbeholdninger i faste priser for

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 April 2002 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001 1. januar 2001 var der 170.014 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2003

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2003 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Juni 2004 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2003 x 1. januar 2003 var der 170.910 arbejdspladser i Århus Kommune. x Antallet af arbejdspladser i Århus

Læs mere

Udviklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 1995-1999.

Udviklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 1995-1999. NYHED S BREV Odense Kommune Borgmesterforaltningen Økonomi- og Planlægningsafdelingen Nr. 8 maj 2000 Resumé Udiklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 5-9. Antallet af arbejdspladser steg

Læs mere

ARBEJDSMARKED. 2002:7 21. februar 2002

ARBEJDSMARKED. 2002:7 21. februar 2002 ARBEJDSMARKED 2002:7 21. februar 2002 Beskæftigelsesopgørelse på grundlag af ATPindbetalinger for 3. kvt. og foreløbig opgørelse for Antallet af offentligt beskæftigede er steget med 3.500 fuldtidspersoner

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 3. december 1996 Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Resumé: Papiret er et konkret forslag til hvordan de nye tal for kapitalværdier

Læs mere

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK GENEREL ERHVERVSSTATISTIK 2001:19 22. november 2001 Generel firmastatistik 1999 Den generelle firmastatistik 1999 er den første statistik, der belyser samtlige reelt aktive firmaer i det danske erhvervsliv.

Læs mere

BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS

BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 1.06 April 2003 BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS x Befolkningens uddannelsesmæssige status opgøres for den bosatte befolkning mellem

Læs mere

BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS

BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 1.08 Juni 2002 BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS x Befolkningens uddannelsesmæssige status opgøres for den bosatte befolkning mellem

Læs mere

Metodebilag. Side. Analysens datakvalitet... 1

Metodebilag. Side. Analysens datakvalitet... 1 Metodebilag Side Analysens datakvalitet... 1 Undersøgelsens målgruppe og metode... 1 Dataindsamlingen... 3 Deltagelse og frafaldsanalyse... 4 Repræsentativitet... 5 Analysens datakvalitet I dette afsnit

Læs mere

BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS

BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 1.13 Okt. 2001 BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS x Befolkningens uddannelsesmæssige status opgøres for den bosatte befolkning mellem

Læs mere

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK

Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDKAST] Arbejdspapir Peter Rørmose Jensen 27. oktober 23 Den offentlige og private sektors investeringer i ADAMBK Resumé: Ved en gennemgang af de sektormæssigt fordelte

Læs mere

LØN- OG PRISSTATISTIK

LØN- OG PRISSTATISTIK LØN OG PRISFORHOLD Side 128 Statistisk Årbog 2000 LØN OG PRISSTATISTIK Tabel 1. Årlige prisstigninger i procent, fordelt på arter 9091 9192 9293 9394 9495 9596 9697 9798 9899 9900 0001 1.0 Lønninger (ekskl.

Læs mere

Beskæftigelsen pr. 1. januar 2005 i de nye kommuner i Nordjylland.

Beskæftigelsen pr. 1. januar 2005 i de nye kommuner i Nordjylland. Beskæftigelsen pr. 1. januar 2005 i de nye kommuner i Nordjylland. Den nye kommunestruktur gælder først fra den 1. januar 2007. Det er dog muligt at beregne kommunernes beskæftigelsestal ud fra de opgørelser,

Læs mere

Data for boligbeholdning og afskrivninger.

Data for boligbeholdning og afskrivninger. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik C. Olesen Lena Larsen 30. september 1996 Data for boligbeholdning og afskrivninger. Resumé: Papiret gennemgår, hvordan dataserier for boligbeholdningen

Læs mere

LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED

LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED v/ MONA LARSEN, SFI Seminar Hvorfor stadig lønforskel forklaringer på uligeløn, SFI, d. 4. juni 2010 LØNFORSKELLE MELLEM MÆND

Læs mere

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Malle Pedersen 28. august 1997 Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Resumé: For bygningskapitalens vedkommende er kapitalmængden meget

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 9. august 2018 Tony Maarsleth Kristensen Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Resumé: For nuværende fremskrives værdien for

Læs mere

DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN

DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN 19. november 2004 Af Annett Melgaard Jensen, direkte tlf.: 33557714 DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN Resumé: Vi vil i dette notat se nærmere på den seneste udvikling i beskæftigelsen. Beskæftigelsen

Læs mere

A 11.6 Virksomheder efter bydele og erhverv Business units by city districts and industry 170

A 11.6 Virksomheder efter bydele og erhverv Business units by city districts and industry 170 Erhverv - A.11 166 Erhverv Industry Nr. (No.) Side (Page) Erhverv (tekst) Industry (text) 167 Virksomheder Business units A 11.1 Arbejdssteder med beskæftigelse efter erhverv og Places of work by industry

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* SOA 29. september 2011 Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Resumé: Tobins q og boligmængden bør ifølge teorien samvariere. I sen 90'erne brydes denne

Læs mere

Lønudviklingen 4. kvartal 2007

Lønudviklingen 4. kvartal 2007 07-0347 - poul - 28.02.2008 Kontakt: Poul Pedersen - poul@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Lønudviklingen 4. kvartal 2007 Lønudviklingen i den private sektor er stigende. For 4. kvartal 2007 viser Danmarks Statistik

Læs mere

Definitionen af inputs in brancherne

Definitionen af inputs in brancherne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 19. oktober 2009 1 Definitionen af inputs in brancherne Resumé: Vi danner nogle input-variabler for brancherne afledt af de IO-matrix

Læs mere

Tjek af prisindekset på enfamiliehuse

Tjek af prisindekset på enfamiliehuse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tanja Tan Quach 27. august 2008 Tjek af prisindekset på enfamiliehuse Resumé: papiret sammenlignes Told & Skats prisindeksserie med Danmarks Statistiks statiske

Læs mere

Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger

Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 29. maj 21 Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger 5HVXPp 3DSLUHW GRNXPHQWHUHU NRQVWUXNWLRQHQ

Læs mere

En input-output model baseret på Laspeyres kædeindeks

En input-output model baseret på Laspeyres kædeindeks Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir [udkast] mow 2. Februar 2005 En input-output model baseret på Laspeyres kædeindeks Resumé: I papiret opstilles en lille input-output model med 6 tilgang og

Læs mere

Bilbeholdningen i ADAM på NR-tal

Bilbeholdningen i ADAM på NR-tal Danmarks Saisik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. april 2008 Bilbeholdningen i ADAM på NR-al Resumé: Dee papir foreslår a lade bilbeholdningen i ADAM være lig den officielle bilbeholdning fra Naionalregnskabe.

Læs mere

Anerkendelse får seniorer til at hænge ved

Anerkendelse får seniorer til at hænge ved Anerkendelse får seniorer til at hænge ved 43 procent af de ansatte i vandforsyningen er over 60 år gamle. Dermed ligger branchen langt over landsgennemsnittet på syv procent seniorer. Landets yngste branche

Læs mere

Lønudviklingen næsten uændret i den private sektor

Lønudviklingen næsten uændret i den private sektor 29.11.2006 Notat 14571 Poul Lønudviklingen næsten uændret i den private sektor Danmarks Statistik har netop udsendt tallene for lønudviklingen for den private sektor for 3. kvartal 2006. Den 12. december

Læs mere

Erhvervslivets produktivitetsudvikling

Erhvervslivets produktivitetsudvikling Den 9. januar Erhvervslivets produktivitetsudvikling Stor forskel på tværs af brancher Den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i perioden 995- var samlet set,77 pct. i den private sektor mens den

Læs mere

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK STATISTISKE EFTERRETNINGER GENEREL ERHVERVSSTATISTIK 2009:4 6. august 2009 Generel firmastatistik 2007 Se på www.dst.dk/se100 Resumé: I 2007 var der mere end 305.000 reelt aktive firmaer. Det er 7.000

Læs mere

Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14

Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 24. november 2015 Nikolaj Mose Hansen Boligkapital og afskrivningsrater efter HR14 Resumé: I arbejdspapiret KSR06415 blev der kigget

Læs mere

Forenklet brancheopdeling i ADAM

Forenklet brancheopdeling i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 9. september 28 Forenklet brancheopdeling i ADAM Resumé: Der foreslås en forenklet brancheopdeling. Nøgleord: Modelformulering Modelgruppepapirer

Læs mere

Erhverv Industry. Erhverv (tekst) Industry (text) 165. A 11.1 Arbejdssteder med beskæftigelse efter erhverv og Places of work by industry and size 166

Erhverv Industry. Erhverv (tekst) Industry (text) 165. A 11.1 Arbejdssteder med beskæftigelse efter erhverv og Places of work by industry and size 166 - A.11 164 Industry Nr. (No.) Side (Page) (tekst) Industry (text) 165 Virksomheder Business units A 11.1 Arbejdssteder med beskæftigelse efter erhverv og Places of work by industry and size 166 størrelse

Læs mere

Nationalregnskab. Input-output tabel for Sammenfatning

Nationalregnskab. Input-output tabel for Sammenfatning Nationalregnskab Input-output tabel for 2011 Sammenfatning Formålet med denne publikation er, at give brugere mulighed for at benytte de data og analyseresultater, samt de input-output tabeller, som nu

Læs mere

Nationalregnskab. Input-output tabel for Sammenfatning

Nationalregnskab. Input-output tabel for Sammenfatning Nationalregnskab Input-output tabel for 2013 Sammenfatning Formålet med denne publikation er, at give brugere mulighed for at benytte de data og analyseresultater, samt de input-output tabeller, som nu

Læs mere

Dokumentation for ny kilde til realkredit-data

Dokumentation for ny kilde til realkredit-data Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 12. oktober 215 Jes Asger Olsen Dokumentation for ny kilde til realkredit-data Resumé: Dette papir dokumenterer ændringer i forbindelse

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1999

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1999 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 Marts 2000 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1999 Stor stigning i antallet af arbejdspladser i Århus Kommune. Den 1. januar 1999 var der 167.103

Læs mere

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering 449 Bilag 1. Brancherne opdelt i fire grupper Anvendes ved offentliggørelser 127-grupperingen er den mest detaljerede Sammenhængen med DB07 Standardgrupperinger

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

ANALYSE AF DANSKERNES ARBEJDSTID: STOR STIGNING I ARBEJDSTIDEN DE SIDSTE TO ÅR

ANALYSE AF DANSKERNES ARBEJDSTID: STOR STIGNING I ARBEJDSTIDEN DE SIDSTE TO ÅR 18. juni 2008 Af Louise A. Hansen og Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) ANALYSE AF DANSKERNES ARBEJDSTID: STOR STIGNING I ARBEJDSTIDEN DE SIDSTE TO ÅR Resumé: Det pressede arbejdsmarked har fået danskernes

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

, , ,89...

, , ,89... Tabel 4 Ind- og udbetalinger i 2013 Indbetaling Kommune 1.189.087.991,91 946.379.397,85 432.767.200,00 26.340.268,80 10.436.079,76 38 Indsamling, behandling og bortskaffelse af affald; genbrug 110.875,23....

Læs mere

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 28. april 2010 1 Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Resumé: Aktuelt fokus på de offentlige investeringer i kædede

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

TABELSAMLING. Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde -

TABELSAMLING. Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N. Tlf. 89422394 Fax 89422399 www.cfa.au.dk TABELSAMLING Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik

Læs mere

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i erhvervslivet Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i erhvervslivet Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse Forskning og udviklingsarbejde i erhvervslivet 2006 Tabelsamling Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse Udgivet af Danmarks Statistik www.dst.dk/fui Tabeloversigt Udgifter til

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Tabelsamling. Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik Revideret

Tabelsamling. Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik Revideret Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2004 Tabelsamling Revideret 21-06-2006 Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N

Læs mere

Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 14. januar 2016 Reestimation af boligligningerne til ADAM Oktober 2015 Resumé: I dette arbejdspapir dokumenteres reestimationen af boligligningerne

Læs mere

Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA

Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Sara Skytte Olsen Arbejdspapir*. april 6 Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA Resumé: Papiret redegører for reestimationen af erhvervenes transportenergiforbrug

Læs mere

VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG

VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG 26. november 2008 var direkte påvirket af strejken i 2. kvartal 2008, viser statistikken et margiaf Erik Bjørsted (33557726) og Frederik I. Pedersen (33557712) VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG Dagens

Læs mere

arbejdspladser gik tabt kun hver ottende kommer igen

arbejdspladser gik tabt kun hver ottende kommer igen 17. arbejdspladser gik tabt kun hver ottende kommer igen Jobtabet i de tre private hovederhverv, bygge- og anlægssektoren, industrien og den private servicesektor, har under den nuværende krise været større

Læs mere

Boliginvesteringer og reparation

Boliginvesteringer og reparation Side 1 af 5 Boliginvesteringer og reparation 0 Administrative oplysninger om statistikproduktet Seneste opdatering 07. november 2014 0.1 Navn Boliginvesteringer og reparation 0.2 Emnegruppe Nationalregnskab

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2000

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2000 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 April 2001 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2000 Antal arbejdspladser for hele landet ændret den 20. april 2001 p.g.a. rettelser fra Danmarks

Læs mere

Kapitalapparat. Christian Gysting, Nationalregnskabet

Kapitalapparat. Christian Gysting, Nationalregnskabet Kapitalapparat Christian Gysting, Nationalregnskabet Kapitalapparat: Variable Bruttobeholdning: Summarisk mål for realkapitalens produktive kapacitet. Værdi i genanskaffelsespriser som nye. Nettobeholdning:

Læs mere

Deltidsfrekvenser. Resumé:

Deltidsfrekvenser. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Peter Agger Troelsen Arbejdspapir* 2. oktober 214 Deltidsfrekvenser Resumé: ADAMs deltidsfrekvenser - andelen af deltidsbeskæftigede ud af den samlede beskæftigelse - har

Læs mere

Modellering af PSO i Adam oktober 2014

Modellering af PSO i Adam oktober 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen Tony Maarsleth Kristensen. november 24 Modellering af PSO i Adam oktober 24 Resumé: I dette papir dokumenteres behandlingen af PSO-afgiften

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

Fordeling af elforbrug i Fanø Kommune

Fordeling af elforbrug i Fanø Kommune Fordeling af elforbrug i Fanø Kommune kwh TJ Rumvarme (elvarme) 82.50% 6,562,957 23.6 Varmt vand (elvarme) 17.50% 1,392,142 5.0 Rumvarme (varmepumpe) 82.50% 227,005 0.8 Varmt vand (varmepumpe) 17.50% 48,153

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne

Ivanna Blagova 23. maj Boligpriserne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 23. maj 2016 Boligpriserne Resumé: ADAMs boligprisindeks er DSTs prisindeks for 1-familiehuse. DSTs boligprisindeks, der dækker hele landet,

Læs mere

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi Nationalregnskabet Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale tal fra nationalregnskabet. I figur 1 er udviklingen

Læs mere

Nationalregnskab Marts-version

Nationalregnskab Marts-version Nationalregnskab 216. Marts-version April 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Marts-version Danmarks Statistik April 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/1 Nationalregnskab

Læs mere

Copyright Sund & Bælt

Copyright Sund & Bælt Copyright Sund & Bælt Indholdsfortegnelse Undersøgelsens formål Rapportens hovedkonklusioner Mange vil benytte broen over Femer Bælt Markederne udvides og omsætningen øges Optimal placering for virksomhederne

Læs mere

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 20. februar 2017 Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Resumé: Der er uoverensstemmelser

Læs mere

Nationalregnskab. Input-output tabel for 2004 2012:2. Sammenfatning

Nationalregnskab. Input-output tabel for 2004 2012:2. Sammenfatning Nationalregnskab 2012:2 Input-output tabel for 2004 Sammenfatning Formålet med denne publikation er, at give brugere mulighed for at benytte de data og analyseresultater, samt de input-output tabeller,

Læs mere

Bidragssatser i ADAM

Bidragssatser i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 3. april 2018 Bidragssatser i ADAM Resumé: Antagelsen om bidragssatser har tidligere været, at de har været konstante og dermed uden betydning

Læs mere

Tabelsamling. Erhvervslivets Forskning og Udvikling opdateret 20. maj 2008

Tabelsamling. Erhvervslivets Forskning og Udvikling opdateret 20. maj 2008 Erhvervslivets Forskning og Udvikling 2006 Tabelsamling opdateret 20. maj 2008 Udarbejdet af: Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Danmarks Statistik Aarhus Universitet Sejrøgade 11 Finlandsgade

Læs mere

TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET

TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET 26. august 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET Dagens beskæftigelsestal fra ATP-statistikken for er det første hårde tegn på, at det danske arbejdsmarked

Læs mere

Fisher prisindeks for vareimporten,

Fisher prisindeks for vareimporten, Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 22. december 2014 1 Fisher prisindeks for vareimporten, 1966-1987 Resumé: Papiret præsenterer beregninger af prisindeks for aggregatet

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher

Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher 25. februar 2009 af Specialkonsulent Erik Bjørsted Direkte tlf.: 33 55 77 15 Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Direkte tlf.: 33 55 77 12 Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher Dagens

Læs mere

Københavns Kommune, Koncernservice, Statistik -

Københavns Kommune, Koncernservice, Statistik - Indhold Bruttoværditilvækst 2005 priser 1993-2005 2005 priser 2006-2012 Årets priser 1993-2005 Årets priser 2006-2012 Bruttoværditilvækst (mio kr) 2005 priser, kædede værdier 1993 1994 1995 1996 1997 1998

Læs mere

Beskæftigelsen falder dobbelt så meget som arbejdsløsheden stiger

Beskæftigelsen falder dobbelt så meget som arbejdsløsheden stiger Beskæftigelsen falder dobbelt så meget som arbejdsløsheden stiger Beskæftigelsen er faldet med 122.000 fuldtidspersoner siden toppunktet i 1. kvartal 2008. Faldet er mere end over dobbelt så stort som

Læs mere

BESKÆFTIGELSEN BRYDER LYDMUREN I 1. KVARTAL 2007

BESKÆFTIGELSEN BRYDER LYDMUREN I 1. KVARTAL 2007 7. juni 2007 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 BESKÆFTIGELSEN BRYDER LYDMUREN I 1. KVARTAL 2007 ATP-beskæftigelsen peger på fortsat kraftig beskæftigelsesfremgang i 1. kvartal 2007. På trods

Læs mere

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sara Skytte Olsen 1. oktober Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Resumé: Dette papir gennemgår reestimationen af erhvervenes

Læs mere

Figur 1: Udvikling i vækstskøn for Chile Løbende prognoser for real BNP-vækst for

Figur 1: Udvikling i vækstskøn for Chile Løbende prognoser for real BNP-vækst for Tabel 2: Økonomiske udsigter for Chile 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Historiske tal Konsensusskøn BNP (Realvæk st) -0,3 5,2 6,2 5,6 4,9 4,8 Husholdningers forbrug (Realvæk st) 0,9 10,4 8,0 6,1 5,3 5,0

Læs mere

PENGE- OG KAPITALMARKED

PENGE- OG KAPITALMARKED PENGE- OG KAPITALMARKED 2002:29 29. august 2002 Sektor- og branchefordeling af børsnoterede aktier mv. ultimo 2. kvt. 2002 Aktieformuerne er faldet med 95 mia. kr. i 2. kvartal 2002 i forhold til 1. kvartal

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel Nikolaj Mose Hansen 1. marts 216 Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 215 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7.000 FLERE JOB PÅ ET ÅR

BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7.000 FLERE JOB PÅ ET ÅR BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7.000 FLERE JOB PÅ ET ÅR BESKÆFTIGELSESREGION NORDJYLLAND Marts 2008 BESKÆFTIGELSEN I NORDJYLLAND 2007 7000 FLERE JOB PÅ ET ÅR Godt 7.000 flere job er der skabt i Nordjylland

Læs mere

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Gustafsson 5. september 2014 Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Resumé: I forbindelse med hovedrevisionen af Nationalregnskabet

Læs mere

Pensionsgruppe udvalgsarbejde i 2015

Pensionsgruppe udvalgsarbejde i 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 22. januar 2015 1 Pensionsgruppe udvalgsarbejde i 2015 Resumé: Papiret opridser et forslag til genvækning af pensionsgruppen fra efteråret

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

AMU aktiviteter i Region Midtjylland 2004-2008

AMU aktiviteter i Region Midtjylland 2004-2008 AMU aktiviteter i Region Midtjylland Resume 2004-2008 Formålet med dette notat er at undersøge baggrunden for udviklingen i AMU aktiviteten i Region Midtjylland i perioden 2004-2008, hvor der generelt

Læs mere

Markedsfokus på Chile

Markedsfokus på Chile Markedsfokus på Chile December 2016 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus Markedsfokus

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1998

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1998 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 Marts 1999 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1998 1. januar 1998 var der 161.884 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i

Læs mere

Brasilien. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,7 5,8 Andel af befolkning under 15 år, pct BNP (mia. US$) 1

Brasilien. Danmark Markedsforhold Befolkning, mio ,7 5,8 Andel af befolkning under 15 år, pct BNP (mia. US$) 1 Brasilien Januar 18 DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > politik og analyser > markedsfokus Markedsfokus på Brasilien

Læs mere

Bruttokapital, nettokapital, usercost og andet godt

Bruttokapital, nettokapital, usercost og andet godt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Malle Pedersen 15. oktober 1996 Bruttokapital, nettokapital, usercost og andet godt Resumé: I nærværende papir redegøres der for en række begreber og

Læs mere

Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion.

Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Poul Uffe Dam 17. januar 1995 Private investeringer i bygninger og anlæg i ny modelversion. Resumé: Det noteres, at bestemmelsen af de private investeringer

Læs mere