BioKube kan benyttes i et sommerhus.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BioKube kan benyttes i et sommerhus."

Transkript

1 BioKube kan benyttes i et sommerhus. Typegodkendelsen dækker ikke direkte brugen af minirenseanlæg i sommerhuse. By- og Landskabsstyrelsen udtaler at det er fabrikanten af den pågældende type minirenseanlæg, der skak dokumentere at den pågældende anlægstype også under brug i et sommerhus kan overholde de fastsatte udledningskrav. Biokube har ladet udføre en sommerhustest der dokumentere dette. Der er desuden installeret mange BioKube minirenseanlæg i sommerhuse og der har heller ikke i praktisk drift i sommerhuse været problemer med at overholde udledningskravene. Der henvises også til Biokubes vedhæftede nyhedsbrev om brugen af Biokube i sommerhuse. Fra: Kaasgaard, Mogens Brandt [mogensk@blst.dk] Sendt: 9. marts :40 Til: Morten Brix Emne: VS: minirenseanlæg og sommerhuse Kære Morten Hermed t.o. en udtalelse om minirenseanlæg og sommerhuse. Med venlig hilsen Mogens Kaasgaard Fra: Kaasgaard, Mogens Brandt Sendt: 27. juni :21 Til: 'Rune Frimann Larsen' Emne: SV: minirenseanlæg Kære Rune Det er korrekt, at typegodkendelsen af minirenseanlæg ikke omfatter sommerhuse, men alene krav fsva. helårsboliger. Der er ingen akkreditering eller typegodkendelse for sommerhusbelastning. Det skyldes, at da Miljøministeriet etablerede godkendelsesordningen vurderede at minirenseanlæg primært skulle anvendes til helårsboliger. Langt de fleste sommerhuse har i dag nedsivningsanlæg. Det er derfor grundejeren, der etablerer minirenseanlæg, der skal stå til ansvar for at minirenseanlæg overholder de krav der stilles af kommunen til rensning. Og kommunen der skal vurdere om minirenseanlæg vurderes at kunne overholde de miljømæssige krav, som kommunen stiller. By- og Landskabsstyrelsen er bekendt med, at producenter af minirenseanlæg selv har udført målinger af renseeffektivitet for anlæg med sommerhusbelastning, herunder hvor slam recirkuleres i de perioder, hvor minirenseanlæg ikke belastes med spildevand. By- og Landskabsstyrelsen har ikke selv udført sådanne målinger, og kan derfor ikke udtale sig om valideringen af disse målinger. Med venlig hilsen Mogens Kaasgaard

2 Fra: Rune Frimann Larsen Sendt: 27. juni :56 Til: Kaasgaard, Mogens Brandt Emne: minirenseanlæg Hej Mogens Jeg sidder i Kalundborg Kommunes Team natur & Vand og jeg har en forespørgsel angående minirenseanlæg. Vi er her i enheden i tvivl om vi skal give tilladelse til minirenseanlæg i sommerhuse, der ikke anvendes til helårsbeboelse. Er minirenseanlæg overhovedet typegodkendt til også at kunne anvendes i sommerhuse? Som jeg læser bekendtgørelsen om typegodkendelse og vejledningen så er den lagt an på helårsbeboelse. Er dette korrekt opfattet? Producenterne mener jo helt klart at deres egne anlæg er fuldstændigt gearede til opgaven men foreligger der officiel eller akkrediteret dokumentation for det? Kan vi give tilladelserne og så lade det være helt op til producenterne at overholde udlederkravene året rundt også når der ikke er belastning på om vinteren? Jeg håber du kan give nogle svar på mine spørgsmål på forhånd tak Med venlig hilsen Rune Frimann Larsen Miljøbiolog Direkte: Mobil: rune.larsen@kalundborg.dk Plan Byg og Miljø Højvangen Svebølle Kalundborg Kommune Holbækvej 141 B 4400 Kalundborg Tlf.:

3 MINIRENS - OGSÅ TIL SOMMERHUSE! VELEGNET TIL SVINGENDE BELASTNINGER Resume: BioKube er velegnet og anvendes til mange andre hustyper end traditionelle helårsboliger. Specielt i sommerhuse sikrer BioKubes patenterede teknologi med tidsstyret returskyld af 700 liter renset spildevand til bundfældningstanken i døgnet, at der er næring til bakterierne i mindst 12 måneder, selv om huset er ubeboet i hele perioden. Når huset atter beboes fungerer renseanlægget fortsat korrekt uden nogen tidsforsinkelse. BioKubes driftssikkerhed og renseeffektivitet ved andet end traditionelle helårshuse er dokumenteret af målinger på et stort antal anlæg i drift. Det særlige ved BioKubes renseteknologi er, at rensestabiliteten er konstant uanset svingninger i mængden af indkommende spildevand. BioKube reducerer også kolibakterier til værdier, der sikrer at badevandskvaliteten ikke forringes.

4 1. BioKube anvendes til mange andre formål end traditionelle helårshuse. Den danske typegodkendelsesordning for minirenseanlæg omfatter principielt kun helårshuse, og de test der udføres under typegodkendelsen er kun tilrettelagt med henblik på benyttelsen af minirenseanlæg i helårshuse. Det er derfor op til fabrikanten, at præcisere under hvilke betingelser et minirenseanlæg kan anvendes til, andet end almindelige helårshuse. I forhold til typegodkendelsen er det BioKubes patenterede teknologi, der gør renseanlæggene velegnet til mange formål og varierende belastninger. BioKube benyttes som renseløsning til mange andre hustyper end almindelige helårshuse. BioKube er med dokumenteret rensestabilitet installeret ved følgende specielle hustyper: a) Sommer- og fritidshuse. b) Spejder- og feriehytter c) Kontorfaciliteter d) Helårshuse samt sommer- og fritidshuse med store Spa-bade e) Restaurant- og hotelvirksomheder f) Fødevarevirksomheder g) Byggepladser og camps Uanset anvendelsesform sikrer BioKubes design og teknologi, at det tilledte spildevand renses til udledningskrav. Dette dokumenteres i det følgende ved: a) Beskrivelse af BioKubes patenterede renseteknologi med tidsstyret tilbageførsel af renset spildevand til bundfældningstanken for, at give stabil tilførsel af næring til bakterierne i renseanlægget også i perioder uden beboelse på ejendommen b) Test med 12 måneders pause i tilførsel af spildevand til renseanlægget [den ultimative sommerhustest] længerevarende afbrydelse af strømmen. c) Målinger foretaget i Sverige af Länstyrelserne i Stockholm, Västra Götaland og Skåne dokumenterer at BioKube reducerer E-Coli og koliforme bakterier til værdier under kravene for badevand. d) Driftsresultater fra Ærø Kommune, hvor halvdelen af alle anlæg er til helårsboliger, resten til sommer- og fritidshuse dokumenterer, at BioKubes rensestabilitet er den samme for helårshuse som for sommerhuse.

5 Illustration af BioKubes samlede renseproces 1. Biologisk rensetrin. I første rensekammer indeholder spildevandet meget organisk materialer, og biologien her er meget aktiv og effektiv. Her sker den største reduktion af organisk materiale. 2. Biologisk rensetrin. Her er der lidt mindre aktivitet og biologien til nitrificeringen får så småt overtaget. 3.Biologiske rensetrin Den nitrificerende biologi er her udviklet. Amonium NH 4 nedbrydes, og der udvikles nitrat. Det rensede vand udledes i naturen og en del recirkuleres til bundfældningstanken. 3. Mekanisk rensetrin. I bundfældningstankens 3. kammer er der næsten ingen slam tilbage. Det forrensede spildevand løber nu ind i Biokubes pumpebrønd. 1. Mekanisk rensetrin. I bundfældningstankens store første kammer tilbageholdes slam. Gennemgangshullet til næste kammer er placeret, så bund- og flydeslam ikke kommer med ind i andet kammer i bundfældningstanken. 2. Mekanisk rensetrin. I bundfældningstankens 2. kammer dannes flydeslam. Gennemgangshullet til bundfældningstankens 3. kammer sidder derfor lavt. Flydeslam kan således ikke kommer ind i bundfældningstankens 3. kammer. Biokube pumpebrønd Det forrensede spildevand intervalpumpes ind i Biokubes 1. biologiske rensetrin. Fjernelse af svovlbrinte og recirkulering af næring Renset spildevand fra tredje rensekammer indeholdende nitrat pumpes retur til bundfældningstanken. Nitratet (NO 3 ) i returvandet fjerner svovlbrinte. Desuden sikres recirkuleringen, at der fra bundfældningstanken er næring til bakterierne, også i ferieperioden. Spildevandet fra huset løber her ind i bundfældningstanken. Det unikke patenterede design af BioKube minirenseanlæg har resulteret i et driftssikkert renseanlæg, der renser effektivt ved varierende belastninger. I helårsboliger viser BioKubes stabile renseeffektivitet sig især ved evnen til, at rense spildevandet stabilt og effektivt trods svingende belastninger i den enkelte husholdning, idet spildevandet renses langt renere end de fastsatte udledningsværdier. I sommer- og fritidshuse viser det sig ved evnen til, at rense stabilt og uden svingninger selv om benyttelsen af et sommerhus er kendetegnet ved, at huset er ubeboet i flere måneder.

6 3. Testresultater med 12 måneders ferietest hvor tilførslen af spildevand til minirenseanlægget afbrydes. Den ferietest der benyttes under typegodkendelsen indebærer kun, at der afbrydes for tilførslen af spildevand til anlægget i 14 dage. BioKube ønskede at lave en test med henblik på, at dokumentere effekten af den patenterede teknologi ved længerevarende afbrydelse i tilførslen af spildevand, som situationen netop er i et sommerhus. I oktober 2006 påbegyndte BioKube et 12 måneders forsøgsprogram på et renseanlæg udsat for vilkår svarende til, at der ikke blev tilledt spildevand til anlægget i 12 måneder. Formålet med forsøget var, at påvise hvor hurtigt den fulde funktion af minirenseanlægget blev reetableret, selv om anlægget var tilsluttet et hus uden forbrug i 12 måneder. Som opstart til forsøget blev renseanlæggets funktionsevne vist ved, at foretage målinger i hver af tre uger inden forsøget startede. Disse målinger viste følgende resultater: Dato Temp [ C] BOD 5 [mg/l] NH 4 [mg/l] ,2 3,0 0, ,3 4,0 0, ,5 3,0 0,021 Ugentlige målinger fra testanlægget tre uger inden forsøgets opstart. Som det ses er de danske rensekrav på BOD < 10 mg/l og NH4 < 5 mg/l rigeligt overholdt. Herefter blev tilførslen af spildevand til renseanlægget fra huset standset 2/ Efter en pause på ca. 12 måneder blev anlægget den 15/ atter tilsluttet ejendommen, og der blev igen foretaget analyser. De nye målinger blev foretaget hver dag i ugen efter anlæggets tilslutning til husets spildevand De nye målinger viste følgende værdier: Dato Temp [ C] COD [mg/l] NH 4 [mg/l] ,1 13 0, ,0 22 0, ,9 37 2, ,8 <10 <0, ,0 <10 0, ,2 19 0, ,1 20 0, ,3 22 0,11 Målinger fra anlæg efter 12 måneders pause. Som det ses er de danske rensekrav på COD < 75 mg/l og NH4 < 5 mg/l rigeligt overholdt straks, der atter blev tilledt spildevand til anlægget. Organisk materiale blev målt som COD. (1 mg/l BOD5 = 7 mg/l COD).

7 4. Testresultater ved strømafbrydelse BioKube foreskriver i sin driftsvejledning, at anlægget ikke må slukkes af hensyn til at fastholde optimale betingelser for biologien. Det kan imidlertid ikke udelukkes, at strømafbrydelser i et uovervåget hus kan forekomme i længere perioder. I forlængelse af ovennævnte forsøg blev samme testopstilling derfor benyttet til, at teste effekten af en længerevarende strømafbrydelse i BioKuben. Spildevandstilledningen blev atter afskåret og strømmen blev afbrudt den 5. december Den 12. februar 2008 (dvs. efter 9 uger) blev der atter ledt spildevand til anlægget, og strømmen blev tilsluttet. Udledningsværdierne blev herefter målt til følgende værdier: Dato Temp [ C] COD [mg/l] NH 4 [mg/l] ,1 12 0, ,2 14 0, , , ,2 37 1, ,6 <10 0, ,4 15 0, ,7 24 <0, ,2 <10 0,31 Målinger fra anlæg efter 2 måneders strømafbrydelse. Forsøget viste, at renseanlægget kun i et par dage ikke overholdt de fastsatte udledningsværdier, men at anlægget derefter atter rensede under udledningskravene.

8 5. Testresultater for E.coli Der rettes til tider spørgsmål til minirenseanlægs evne til, at rense for E.coli og Koliforme bakterier af hensyn til vandkvaliteten i recipienten. Dette undersøges ikke i forbindelse med hverken den danske typegodkendelse for minirenseanlæg eller den europæiske typegodkendelse efter CEN Det er derimod et krav for at opnå Högg Skyddsniveau i Sverige. I 2009 har Länstyrelserne i Stokholm, Västra Götaland og Skåne undersøgt en række forskellige minirenseanlæg, herunder BioKube med henblik på at vurdere renseeffekten af anlæg i drift. Anlæggene er testet af akkrediterede laboratorier. Middelværdierne af de svenske målinger på BioKube-anlæggene var som følger: BOD 7 P total N total E.coli Koliforme bakterier Enhed Reduktion i % cfu/100 ml cfu/100 ml BioKube 99 % 98 % 64 % Krav i Sverige (skærpet) 90 % 90 % 50 % Kilde: Västra Götaland Län rapport 2009:07: ISSN: X Se uddrag af rapporten som bilag A. Det ses af måleresultaterne, at indholdet af Koliforme bakterier og E.coli ligger væsentlig under miljøstyrelsens krav til indholdet af bakterier i badevand. Måleresultaterne placerer BioKube i Högg Skyddsniveau i den svenske klassificering, og viser, at badevandskvaliteten ikke forringes ved udledning fra et BioKube renseanlæg.

Minirens - også til sommerhuse!

Minirens - også til sommerhuse! Minirens - også til sommerhuse! velegnet til svingende belastninger Resume: BioKube er velegnet og anvendes til mange andre hustyper end traditionelle helårsboliger. Specielt i sommerhuse sikrer BioKubes

Læs mere

Minirenseanlæg til Sommerhuse. MDUP rapport

Minirenseanlæg til Sommerhuse. MDUP rapport Minirenseanlæg til Sommerhuse MDUP rapport Maj 2018 Udgiver: Miljøstyrelsen Redaktion: Peter Taarnhøj, BioKube (Generel tekst) Gerald Heinicke, DANAK (Statement of Verification) og Bodil Mose Pedersen,

Læs mere

Udledningstilladelse til beplantet filteranlæg for Strynø 400 PE

Udledningstilladelse til beplantet filteranlæg for Strynø 400 PE LANGELAND FORSYNING A/S Att.: Berit Bang-Jensen Nørrebro 207 A 5900 Rudkøbing Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Tlf. +4562233000 Fax. +4562228810 keu@svendborg.dk

Læs mere

for Svanemærket vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg for

for Svanemærket vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg for Bilag 4 - Spildevandsteknisk redegørelse Dato: rev. 16.07.2014 [Skriv et citat fra dokumentet, eller gengiv en interessant pointe. Du kan placere tekstboksen et hvilket som helst sted i dokumentet. Brug

Læs mere

BIOKUBE TYPEGODKENDTE RENSEANLÆG TIL EJENDOMME I DET ÅBNE LAND OG I SOMMERHUSOMRÅDER

BIOKUBE TYPEGODKENDTE RENSEANLÆG TIL EJENDOMME I DET ÅBNE LAND OG I SOMMERHUSOMRÅDER RENSEANLÆG TIL EN- KELT EJENDOMME OG SOMMERHUSE BIOKUBE TYPEGODKENDTE RENSEANLÆG TIL EJENDOMME I DET ÅBNE LAND OG I SOMMERHUSOMRÅDER BioKubes kendemærker er: - Lave investeringsomkostninger - Små løbende

Læs mere

3.900 m 3 /d BI 5 780 kg/d. 288 m 3 /t Tot-N 156 kg/d B1, B2.1, B3, B4, B6.1, B8.1

3.900 m 3 /d BI 5 780 kg/d. 288 m 3 /t Tot-N 156 kg/d B1, B2.1, B3, B4, B6.1, B8.1 Anlægsidentifikation Kommune Anlægsnavn og nr. Jægerspris Tørslev 225-19 Adresse Strandvej 2 Gerlev 3630 Jægerspris Matr.nr. Anlægstype 4ah Tørslev MBNDK Dimensioneringsforudsætninger Tørvejr inkl. indsivning

Læs mere

EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89. Kontaktfiltrering

EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89. Kontaktfiltrering Etablering af store bundfældningsbassiner med slamskraber er ofte en kostbart investering. Driften af disse bassiner kan være meget uregelmæssigt, idet bundfældningsbassinerne naturligvis er meget afhængig

Læs mere

ETV verifikation af BioKube minirenseanlæg til brug i sommerhuse

ETV verifikation af BioKube minirenseanlæg til brug i sommerhuse ETV verifikation af BioKube minirenseanlæg til brug i sommerhuse BioKube har udviklet og patenteret en teknologi, der gør BioKube minirenseanlæg velegnet til brug i sommerhuse. Teknologien sikrer ved regelmæssig

Læs mere

Afsluttende rapport EUDP WP 4.4 Improved Environmental Performance

Afsluttende rapport EUDP WP 4.4 Improved Environmental Performance REPORT INDSÆT BILLEDE HER Afsluttende rapport EUDP WP 4.4 Improved Environmental Performance Prepared Laila Thirup, 12 April 2013 Checked Accepted Approved Doc. no. 1516653 Ver. no. 1516653A Project no.

Læs mere

Decentral spildevandsrensning Et stærkt økonomisk alternativ til centralkloakering

Decentral spildevandsrensning Et stærkt økonomisk alternativ til centralkloakering Decentral spildevandsrensning Et stærkt økonomisk alternativ til centralkloakering 20150610 Om BioKube BioKube Rent vand i det åbne land BioKube er et dansk firma, der siden 2004 har leveret miljøvenlige

Læs mere

BIOKUBE PRODUKTOVERSIGT

BIOKUBE PRODUKTOVERSIGT BIOKUBE PRODUKTOVERSIGT GLASFIBERTANKE Bundfældningstanke Olieudskillere Fedtudskillere Samletanke Nedsivning INDHOLDSFORTEGNELSE Bundfældningstanke...side 3 Fedtudskillere...side 4 Olieudskillere...side

Læs mere

Fedtudskillere. Udskillere, hvor fedt udskilles pga. afkøling og vægtfyldeforskelle. Rørcentret. Teknologisk Institut

Fedtudskillere. Udskillere, hvor fedt udskilles pga. afkøling og vægtfyldeforskelle. Rørcentret. Teknologisk Institut Fedtudskillere Udskillere, hvor fedt udskilles pga. afkøling og vægtfyldeforskelle 1 Fedt + vand En fyldt fedtudskiller lige før tømning 2 Fedt er ikke miljøskadeligt Fedt kan give tilstopning i afløbssystemet

Læs mere

Spildevandsplan 2012-2019. Tillæg nr. 8. Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land

Spildevandsplan 2012-2019. Tillæg nr. 8. Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land Spildevandsplan 2012-2019 Tillæg nr. 8 By- og Udviklingsforvaltningen Kloakering af Elvighøj og Drejensvej - sommerhusområde og ejendomme i det åbne land Sagsnr. 14/2022 April 2016 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

UDLEDNING FRA BIOKUBE RENSEANLÆG

UDLEDNING FRA BIOKUBE RENSEANLÆG UDLEDNING FRA BIOKUBE RENSEANLÆG UDLEDNING FRA BIOKUBE RENSEANLÆG Renset spildevand fra et af BioKubes renseanlæg er så rent at det kan udledes direkte til recipient. Flere steder i udlandet, hvor der

Læs mere

Det åbne land Overløbsbygværker Renseanlæg

Det åbne land Overløbsbygværker Renseanlæg Det åbne land Overløbsbygværker Renseanlæg Det åbne land Tidsplan for påbud i det åbne land K ø g e R i n g s t e d 2012-2015 Terslev Haslev Dalby Karise S t e v n s Mindst 700 ejendomme i det åbne land

Læs mere

Rensning af spildevand i det åbne land

Rensning af spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land Information Oktober 2010 Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Randers Kommune 1 Hvorfor denne pjece? Folketinget har besluttet, at rensningen af spildevand

Læs mere

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ

Fra spildevand... -til til badevand KOMMUNE. Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ Fra spildevand... -til til badevand Hey! Slå rumpen i sædet, og lær om spildevand og rensningsanlæg. Mr. Flush Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om spildevandet 1. Både boliger og virksomheder

Læs mere

DNV-C-01-05-NOT-Spildevandsafledning DNV-Gødstrup, strategi-0001 Strategi for håndtering af spildevand fra DNV-Gødstrup

DNV-C-01-05-NOT-Spildevandsafledning DNV-Gødstrup, strategi-0001 Strategi for håndtering af spildevand fra DNV-Gødstrup Notat DNV-C-01-05-NOT-Spildevandsafledning DNV-Gødstrup, strategi-0001 Strategi for håndtering af spildevand fra DNV-Gødstrup Dato : 20.09.2012 Projekt: 53.0000.12 Til Udført af Kopi til : Anders Debel

Læs mere

VENUS 1850 INSTALLATIONSVEJLEDNING. Entreprenører og kloakmestre

VENUS 1850 INSTALLATIONSVEJLEDNING. Entreprenører og kloakmestre VENUS 1850 INSTALLATIONSVEJLEDNING Entreprenører og kloakmestre April 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Emne Side Generelle forhold i forbindelse med installation af BioKube Venus 3 Ins 1 - Modtagekontrol 4 Ins

Læs mere

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand overslag for private renseanlæg til spildevand Formålet med dette notat er at give dig et overblik over prisniveauet for de forskellige løsninger til forbedret rensning af spildevandet på din ejendom.

Læs mere

Bedre vandmiljø i Nysø

Bedre vandmiljø i Nysø Bedre vandmiljø i Nysø Nysø er en 7000 kvadratmeter stor sø mellem Jonstrup og Egebjerg i den nordlige del af Ballerup. Søen ejers af grundejerne, som også skal sørge for vedligehold af området og søen.

Læs mere

Decentral spildevandshåndtering som alternativ til den traditionelle løsning. Erfaringer med drift af over små decentrale renseanlæg

Decentral spildevandshåndtering som alternativ til den traditionelle løsning. Erfaringer med drift af over små decentrale renseanlæg Decentral spildevandshåndtering som alternativ til den traditionelle løsning Erfaringer med drift af over 2.000 små decentrale renseanlæg Se mere på www.biokube.dk for vores driftsresultater Disposition

Læs mere

Indholdsfortegnelse Hovedkonklusionerne af undersøgelsen er:

Indholdsfortegnelse Hovedkonklusionerne af undersøgelsen er: Indholdsfortegnelse Sammendrag... 3 Baggrund... 5 Tømning af bundfældningstanke med slamafvandingsbiler... 5 Undersøgelse af rejektvand... 5 Undersøgelse af tømning af bundfældningstank foran minirenseanlæg...

Læs mere

Stort potentiale i filtrering af teknisk vand

Stort potentiale i filtrering af teknisk vand Stort potentiale i filtrering af teknisk vand Med den rette rensning kan teknisk vand i mange tilfælde helt problemfrit bruges i stedet for drikkevand og dermed kan forsyningerne både spare vandressourcer

Læs mere

Petersværft Renseanlæg

Petersværft Renseanlæg Petersværft Renseanlæg 2010 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den 12. juni 1991, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse.

Læs mere

Driftberetning. Stege Renseanlæg. Stege renseanlæg Skydebanevej 10 4780 Stege

Driftberetning. Stege Renseanlæg. Stege renseanlæg Skydebanevej 10 4780 Stege Stege Renseanlæg 1 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den 19. juni, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse. I bilag

Læs mere

BRÆDSTRUP HORSENS CENTRALRENSEANLÆG CENTRALRENSEANLÆG

BRÆDSTRUP HORSENS CENTRALRENSEANLÆG CENTRALRENSEANLÆG BRÆDSTRUP HORSENS CENTRALRENSEANLÆG CENTRALRENSEANLÆG Spildevand - et spejl af samfundet Det spildevand der løber til Horsens centralrenseanlæg, indeholder en stor mængde forskellige forurenende stoffer.

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med efterfølgende nedsivning : Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank og

Læs mere

Ansøgning Etablering af pileanlæg

Ansøgning Etablering af pileanlæg Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Rådhuspladsen 2 5450 Otterup E-mail: teknisk@nordfynskommune.dk Ansøgning Etablering af pileanlæg Ejers navn: Ejers adresse: Ejendommen, hvor anlægget skal etableres: Matr.

Læs mere

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale 049 Fraværende: 06.00.05-P16-2-14

Læs mere

Spildevand i det åbne land. Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune

Spildevand i det åbne land. Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune Spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune Indhold Spildevandet skal renses bedre... 3 Sådan skal spildevandet renses... 4 Oversigtskort... 5 Hvem, hvor og hvornår?...

Læs mere

Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND

Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 2013 Allerførst velkommen til den årlige generalforsamling

Læs mere

Spildevand i det åbne land. Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det?

Spildevand i det åbne land. Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Spildevand i det åbne land Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Indholdsfortegnelse Forord 2 Hvorfor? - Hvad siger loven? 3 Hvor? 4 Hvornår? 5 Hvordan? 6 Hvad koster det? 7 Hvad sker der nu?

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med hævert pumpe og efterfølgende nedsivning: Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan 2009-2015 vedr. ejendomme i det åbne land

Tillæg til Spildevandsplan 2009-2015 vedr. ejendomme i det åbne land Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 8. september 2015 Journal nr. 15/3845 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2009-2015 vedr. ejendomme i det åbne land - Ejendomme udpeget til indsats om forbedret rensning i

Læs mere

Renseteknologi- et eksempel

Renseteknologi- et eksempel Renseteknologi- et eksempel Miljø og energieffektiv rensning af miljøfremmede stoffer fra særlig belastet spildevand- MERMISS Senior Konsulent Caroline Kragelund Rickers Teknologisk Institut, Sektion for

Læs mere

Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 1999

Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 1999 Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 1999 Juni 2000 Forord For bare 5-6 år siden var de fleste renseanlæg i Danmark mekanisk-biologiske. Målinger og registreringer blev nedskrevet i driftsjournaler,

Læs mere

Balanceret vandpleje

Balanceret vandpleje Balanceret vandpleje til udendørs spabade 2 Activ SPA, 1-2015 Activ SPA serien er balanceret vandpleje udviklet specielt til spabade Der er høje krav til desinfektion og vedligeholdelse af spavand og derfor

Læs mere

Brugeren af udskillere og sandfang er ansvarlig for, at der ikke sker uhensigtsmæssige udledninger.

Brugeren af udskillere og sandfang er ansvarlig for, at der ikke sker uhensigtsmæssige udledninger. Januar 2014 1 Formålet med denne vejledning er at sikre, at olie- og benzinudskillere (herefter udskiller) samt sandfang IKKE giver anledning til forurening af jord og grundvand, tilstopning eller tæring

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND

Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND 1 Program: Velkomst og præsentation Se filmen Spildevandet på landet Hvorfor sender vi påbud til jer? Hvem er med? Kort over områderne Hvad skal der til for at

Læs mere

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne.

Der er fredninger inden for projektområdet. Der tages højde for, at det alternative projekt ikke kommer i konflikt med fredningerne. 1. BILAG 1 PROJEKTBESKRIVELSE ALTERNATIV LØSNING 1.1. Baggrund for projektet Klimatilpasningsprojekt skal indgå i Ringsted Kommunes byfornyelsesprojekt Det Samlende Torv. Torvefornyelsen er en oplagt mulighed

Læs mere

Minirenseanlæg. til enkeltejendomme. Biokube

Minirenseanlæg. til enkeltejendomme. Biokube Minirenseanlæg til enkeltejendomme Biokube Hvorfor vælge minirens? For 50 år siden foregik tøjvask en gang om ugen, ved håndkraft udenfor med vand og sæbe. I dag har vi maskiner til næsten det hele. De

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af beplantet filteranlæg med udledning af renset spildevand

Ansøgning om tilladelse til etablering af beplantet filteranlæg med udledning af renset spildevand Journal nr. BBiillaagg 11 Modtaget, dato: Ansøgning o tilladelse til etablering af beplantet filteranlæg ed udledning af renset spildevand Beplantet filteranlæg opbygget so anført i "Retningslinier for

Læs mere

Notat. Problemstilling vedr. fastsættelse af udledninger fra sommerhuse med nedsivningsanlæg som septiktanke mv. : Odsherred Forsyning A/S

Notat. Problemstilling vedr. fastsættelse af udledninger fra sommerhuse med nedsivningsanlæg som septiktanke mv. : Odsherred Forsyning A/S Notat Dusager 12 8200 Århus N Danmark T +45 82 10 51 00 F +45 8210 5165 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Problemstilling vedr. fastsættelse af udledninger fra sommerhuse med nedsivningsanlæg som

Læs mere

2. Spildevand og rensningsanlæg

2. Spildevand og rensningsanlæg 2. Spildevand og rensningsanlæg 36 1. Fakta om rensningsanlæg 2. Spildevand i Danmark 3. Opbygning rensningsanlæg 4. Styring, regulering og overvågning (SRO) 5. Fire cases 6. Øvelse A: Analyse af slam

Læs mere

Bilag 1 Standard ansøgningsskema

Bilag 1 Standard ansøgningsskema Bilag 1 Standard ansøgningsskema Journal nr. Modtaget, dato: Ansøgning om tilladelse til etablering af pileanlæg Pileanlæg opbygget som anført i "Retningslinier for etablering af pileanlæg op til 30 pe"

Læs mere

Mars 3000 INSTALLATIONSVEJLEDNING. Entreprenører og kloakmestre

Mars 3000 INSTALLATIONSVEJLEDNING. Entreprenører og kloakmestre Mars 3000 INSTALLATIONSVEJLEDNING Entreprenører og kloakmestre Januar 2015 Indholdsfortegnelse Emne Side Generelle forhold i forbindelse med installation af BioKube Mars 3 Ins 1 - Modtagekontrol 4 Ins

Læs mere

Spildevandsrensning i det åbne land

Spildevandsrensning i det åbne land Spildevandsrensning i det åbne land Hvorfor denne Pjece? Denne pjece henvender sig til ejere af ejendomme i det åbne land, som ifølge vore nuværende oplysninger udleder spildevand til grøfter, vandløb

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer og opfylder SO-krav. : Bundfældningstank pumpebrønd beplantet filter afløb Husets spildevand ledes til en bundfældningstank, hvor der foregår en

Læs mere

Spildevandet skal renses bedre

Spildevandet skal renses bedre - 1 - - 2 - Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre i de områder, der ikke er kloakeret. Det berører ca. 1.600 ejendomme

Læs mere

[FREGATTEN IVER HUITFELDT]

[FREGATTEN IVER HUITFELDT] 2014 Aarhus Maskinmesterskole Martin J. Vinkler [FREGATTEN IVER HUITFELDT] Bilag tilhørende bachelorprojektet Indhold Bilag I.1 Organisk stof i husholdningsspildevand... 3 Bilag I.2 Næringssalte og metaller

Læs mere

Lavet af: Det moderne renseanlæg 09-05-2006 Kim F. Hansen

Lavet af: Det moderne renseanlæg 09-05-2006 Kim F. Hansen Indledning...2 Problemformulering...2 Styring af Helsingør centralrenseanlæg... Fra spildevand til kildevand... Hvad er spildevand?... Hvorfor renser vi spildevandet?... Mekanisk rensning...5 Sining:...5

Læs mere

Rensningsanlæg ved Rødkærsbro Mejeri

Rensningsanlæg ved Rødkærsbro Mejeri Rensningsanlæg ved Rødkærsbro Mejeri Tillæg nr. 37 til Regionplan 1997-2009 Viborg Amtsråd September 2000 j.nr. 8-50-11-2-10-98 Tillæg nr. 37 til Regionplan 1997-2009 er udarbejdet af Miljø og Teknik Skottenborg

Læs mere

Bilag F Planlagte renseforanstaltninger i det åbne land

Bilag F Planlagte renseforanstaltninger i det åbne land Bilag F Planlagte renseforanstaltninger i det åbne land Side 193 Bilag F Planlagte renseforanstaltninger i det åbne land I dette bilag findes først en beskrivelse af miljøstyrelsens kategoriseringssystem

Læs mere

Skåstrup V. Revideret 2016. Side 1 af 9

Skåstrup V. Revideret 2016. Side 1 af 9 Skåstrup V Side 1 af 9 Badevandsprofil Badevandsprofil for Skåstrup V, Skåstrup Ansvarlig myndighed: Nordfyns Kommune Østergade 23 5400 Bogense Tlf.: 64 82 82 82 Email: post@nordfynskommune.dk Web: www.nordfynskommune.dk

Læs mere

Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator

Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator Rensning af regnvand med nyt produkt HydroSeparator Udfordringer og erfaringer Arne Bonnerup, Bonnerup Consult ApS Vand i Byer Triple Helix stormøde 2-maj-2011 Baggrund Gamle havneområder i København Holmen,

Læs mere

Tilslutningstilladelse til vask af biler hos TDC A/S, Snehvidevej 2

Tilslutningstilladelse til vask af biler hos TDC A/S, Snehvidevej 2 til vask af biler hos TDC A/S, Snehvidevej 2 1 Stamdata for TDC Virksomhedens navn og adresse TDC A/S Herlev Central Snehvidevej 2 2730 Herlev Kommune CVR nr. og p nr. CVR nr. 14773908 P-nr. 1013874960

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med fosforbrønd: Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank med en fosforfældningsbrønd

Læs mere

Hvad betyder kvælstofoverskuddet?

Hvad betyder kvælstofoverskuddet? Hvordan kan udvaskningen og belastningen af vandmiljøet yderligere reduceres? Det antages ofte, at kvælstofudvaskningen bestemmes af, hvor meget der gødes med, eller hvor stort overskuddet er. Langvarige

Læs mere

Balanceret vandpleje

Balanceret vandpleje Balanceret vandpleje til udendørs spabade 2016 Activ SPA serien er balanceret vandpleje udviklet specielt til spabade Der er høje krav til desinfektion og vedligeholdelse af spavand og derfor også ekstra

Læs mere

Københavns Kommune. Olieudskillere

Københavns Kommune. Olieudskillere Københavns Kommune Olieudskillere December 2011 Københavns Kommune Olieudskillere December 2011 Ref.: Olieudskillere Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Erling Holm ApS KU, Skov og Landskab DTU Miljø Orbicon

Læs mere

Mandag 8/2-2010 kl. 8:30. Giv naturen en chance. Dagsorden

Mandag 8/2-2010 kl. 8:30. Giv naturen en chance. Dagsorden Vordingborg Kommune Fagsekretariat for Miljø Østergårdsstræde 1A 4772 Langebæk Mandag 8/2-2010 kl. 8:30 Giv naturen en chance Dagsorden 1. Præsentation 2. Baggrund for mødet Plan21 borgermøder 3. Gennemgang

Læs mere

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER Mere information: Du kan finde yderligere informationer, herunder vejledninger og retningslinjer for de forskellige typer af rensningsanlæg på kommunens hjemmeside: www.silkeborgkommune.dk ( > Borger >

Læs mere

Badevandsprofil. Badevandsprofil for Spodsbjerg Drej, Spodsbjerg. Ansvarlig myndighed:

Badevandsprofil. Badevandsprofil for Spodsbjerg Drej, Spodsbjerg. Ansvarlig myndighed: Badevandsprofil Badevandsprofil for, Spodsbjerg Ansvarlig myndighed: Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Email: post@langelandkommune.dk Tlf.: 63 51 60 00 Hvis der observeres

Læs mere

Figur 1 Skitse af nedsivningsanlæg

Figur 1 Skitse af nedsivningsanlæg Nedsivningsanlæg I et nedsivningsanlæg bortskaffes spildevandet ved, at vandet siver ned gennem jordlagene til grundvandet. Spildevandet pumpes fra bundfældningstanken over i selve nedsivningsanlægget,

Læs mere

Resume. Spildevandsplan 2014-2017

Resume. Spildevandsplan 2014-2017 Resume Spildevandsplan 2014-2017 1. Indledning Spildevandsplanlægning handler om hygiejne, håndtering og behandling af spildevand, vandmiljø i vores vandløb, søer, fjorden og havet herunder badevand. Denne

Læs mere

Spildevandsteknisk Redegørelse for vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg Nørager Brugsforening Grynderupvejen Nørager

Spildevandsteknisk Redegørelse for vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg Nørager Brugsforening Grynderupvejen Nørager Dato: 15.01.2018 Spildevandsteknisk Redegørelse for vaskehal med Biologisk vandrensningsanlæg Nørager Brugsforening Grynderupvejen 1 9610 Nørager Indholdsfortegnelse Side 1. Generelle oplysninger 3 2.

Læs mere

Undersøgelse af spildevandsudledning i Vesterhavet

Undersøgelse af spildevandsudledning i Vesterhavet Undersøgelse af spildevandsudledning i Vesterhavet Arlas rensningsanlæg ved Nr. Vium Trin 1 Videncentret for Landbrug Trin1-Teknisk notat Juni 2013 Vand Miljø Sundhed Undersøgelse af spildevandsudledning

Læs mere

Badevandsprofil. Badevandsprofil for Stoense Havn, Stoense. Ansvarlig myndighed:

Badevandsprofil. Badevandsprofil for Stoense Havn, Stoense. Ansvarlig myndighed: Badevandsprofil Badevandsprofil for, Stoense Ansvarlig myndighed: Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Email: post@langelandkommune.dk Tlf.: 63 51 60 00 Hvis der observeres

Læs mere

Notat Renset spildevand fra PIPELINE til Kighanerenden ifm. nedlæggelse af Rundforbi Renseanlæg. Sag nr. 08/41490. Projektbeskrivelse

Notat Renset spildevand fra PIPELINE til Kighanerenden ifm. nedlæggelse af Rundforbi Renseanlæg. Sag nr. 08/41490. Projektbeskrivelse Notat Renset spildevand fra PIPELINE til Kighanerenden ifm. nedlæggelse af Rundforbi Renseanlæg Sag nr. 08/41490 Projektbeskrivelse Det er vedtaget, at Rundforbi Renseanlæg nedlæges og erstattes af en

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021

Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 15. april 2016 Sagsid 16/4286 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Hermelintoften - et kommende boligområde på matrikel 7af og 90f V. Vedsted By, V.

Læs mere

LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND

LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND Side 1 af 14 Mariagerfjord Kommune, Teknik og Miljø Juni 2011 Side 2 af 14 Mariagerfjord Kommune, Teknik og Miljø Juni 2011 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Vandløb I vandplanperiode 2 er følgende vandløb i Hørsholm Kommune målsat: Usserød

Læs mere

Individuelle renseanlæg

Individuelle renseanlæg Individuelle renseanlæg Det er forholdene på din ejendom der afgør, hvilke typer af renseanlæg, du må etablere. Der kan være forskel på forholdene imellem dig og din nabo, således at du skal opfylde én

Læs mere

Virtuel bostøtte er fremtiden Brugere af bostøtte i Socialpsykiatri og Udsatte

Virtuel bostøtte er fremtiden Brugere af bostøtte i Socialpsykiatri og Udsatte Virtuel bostøtte er fremtiden Brugere af bostøtte i Socialpsykiatri og Udsatte Voksne kan fremover få tilbudt at supplere deres oprindelige fysiske støtte med en ny, teknisk løsning Nye velfærdsteknologiske

Læs mere

Sivedræn lever ikke op til nogen renseklasse. Der er stort terrænfald mod recipient. Der forventes hydraulisk sammenhæng via grundvandet.

Sivedræn lever ikke op til nogen renseklasse. Der er stort terrænfald mod recipient. Der forventes hydraulisk sammenhæng via grundvandet. VEJ_NAVN HUS_NR Afledningsform fra spildevand i det åbne land Renseklasse Vandområdeplan Vurdering Påbud Ballerup Byvej 314 trixtank -> faskine O Trixtank og faskine er en gammel spildevandsløsning, der

Læs mere

Tilladelse til tilslutning af spildevand til det offentlige spildevandsanlæg

Tilladelse til tilslutning af spildevand til det offentlige spildevandsanlæg MILJØ OG TEKNIK Haas-Meincke A/S Tonsbakken 10 2740 Skovlunde Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 21. marts 2014 Tlf. dir.: 4175 0125 E-mail: mt-miljo@balk.dk Kontakt:

Læs mere

WIC 4000 Plus INSTRUKTIONSBOG

WIC 4000 Plus INSTRUKTIONSBOG WIC 4000 Plus INSTRUKTIONSBOG 1 1 2 3 6 4 7 5 8 9 10 12 13 21 11 20 18 19 16 17 14 15 2 I. Tekniske Data Model: WIC 4000 Plus. Tilslutning: 12V DC via. krokodillenæb. Strømforbrug: 192 W. Dimensioner:

Læs mere

Ballerup Kommune. Spildevandsplan Bilag 11 Oversigt over ejendomme i det åbne land og deres spildevandsløsninger

Ballerup Kommune. Spildevandsplan Bilag 11 Oversigt over ejendomme i det åbne land og deres spildevandsløsninger Ballerup Kommune Spildevandsplan 2017-2027 11 Bilag 11 versigt over ejendomme og deres spildevandsløsninger versigt over ejendomme Vejnavn Husnr. Afledningsform Ballerup Byvej 314 Trixtank -> faskine Trixtank

Læs mere

Spabad fra GBwood - Guide

Spabad fra GBwood - Guide Spabad fra GBwood - Guide Vi ved, at du nu har mange dejlige oplevelser i sigte med dit nye Spabad fra GBwood. Inden du tager spabadet i brug vil vi anbefale, at du blot gør følgende: 1. Gennemlæser guiden,

Læs mere

Brugerhåndbog og gode råd

Brugerhåndbog og gode råd Biologiske Minirensningsanlæg Brugerhåndbog og gode råd Ved driftsforstyrrelser og alarmer kontakt BioKube Ugedag Tidsrum Tlf Mandag Torsdag 8.00 16.00 55 98 98 00 Fredag 8.00 15.00 55 98 98 00 Weekend,

Læs mere

Skjellerup Vandværk. Vi har en oppumpningstilladelse på 18000 m3. Den foreslås nedsat til 12000. www.skjellerupvandvaerk.dk

Skjellerup Vandværk. Vi har en oppumpningstilladelse på 18000 m3. Den foreslås nedsat til 12000. www.skjellerupvandvaerk.dk Formandens Beretning Generalforsamlingen 2010. Antal forbrugere Udpumpet vandmængde reduceret indvindingstilladelse Overvågning/terrorsikring Styring vandværk Udskiftning rør vandværk Rensning højdebeholder

Læs mere

Fremtidens biologiske rensning af spildevand

Fremtidens biologiske rensning af spildevand RENSNING AF SPILDEVAND INDUSTRI SLAGTERIER LUFT- RENSNING FISKEINDUSTRI MEJERIER BEBOELSER RENSEANLÆG DANMARK A/S Fremtidens biologiske rensning af spildevand Som et resultat af mange års erfaring har

Læs mere

Administrationsgrundlag for Badevand

Administrationsgrundlag for Badevand Administrationsgrundlag for Badevand Godkendt Udvalget for Klima og Miljø 22. februar 2011 1 INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 2 2 LOVGRUNDLAG... 2 3 MYNDIGHEDENS ROLLE... 2 3.1 Det politiske råderum...

Læs mere

BØRKOP KOMMUNE. Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND

BØRKOP KOMMUNE. Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND BØRKOP KOMMUNE Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND Jan 2004 Hvorfor skal spildevandet på landet renses? Gennem de sidste mange år har der været fokus på at fjerne forureningen i vores

Læs mere

Effektiv rensning af spildevand med SBR

Effektiv rensning af spildevand med SBR Effektiv rensning af spildevand med SBR 14 19 6 5 18 17 16 15 20 11 13 22 21 7 9 12 3 4 8 1 2 18 1 > Indløbsbygværk 2 > Modtagestation 1 3 > Ristehus 4 > Sandfang 5 > Modtagestation 2 (perkolat) 6 > Perkolatlager

Læs mere

Bundsuger til private svømmebassiner. Model: Junior, Senior og RC.

Bundsuger til private svømmebassiner. Model: Junior, Senior og RC. Bundsuger til private svømmebassiner. Model: Junior, Senior og RC. Pool Valet Junior. Pool Valet Senior. Pool Valet RC med fjernbetjening. Der tages forbehold for evt. produktændringer. Copyright: Welldana

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land Denne pjece omhandler spildevand i det åbne land, og er udarbejdet i forbindelse med at der skal ske forbedret spildevandsrensning på en række ejendomme i Skanderborg Kommune.

Læs mere

Håndtering af spildevand i det åbne land. 3-kammertanke Bundfældningstanke Septiktanke

Håndtering af spildevand i det åbne land. 3-kammertanke Bundfældningstanke Septiktanke Håndtering af spildevand i det åbne land 3-kammertanke Bundfældningstanke Septiktanke 3-kammertanke, bundfældningstanke og septiktanke 5 PE WaterCares bundfældningstanke er udviklet i et samarbejde mellem

Læs mere

FlexTechnic. VLHC- Installation i væksthuse. Instruktion

FlexTechnic. VLHC- Installation i væksthuse. Instruktion FlexTechnic VLHC- Installation i væksthuse Instruktion 1 Placering af maskinen Maskinen skal placeres op til en af siderne I væksthuset, dog så man kan komme omkring maskinen (mindst 50 cm). Maskinen skal

Læs mere

Døgnprøvetager. Bedre overvågning af drikkevand og kildeopsporing af mikrobiologiske forureninger

Døgnprøvetager. Bedre overvågning af drikkevand og kildeopsporing af mikrobiologiske forureninger Døgnprøvetager Bedre overvågning af drikkevand og kildeopsporing af mikrobiologiske forureninger Styrket kontrol med døgnprøvetageren Med en døgnprøvetager er det muligt at udtage et større prøvevolumen

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter/biologisk sandfilter (Polonite)

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter/biologisk sandfilter (Polonite) Installationsadresse: Dato: Det beplantede filter er dimensioneret for personer. Det beplantede filter, SOP krav, med Polonite-fosforbrønd: Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der

Læs mere

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion

Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Sådan gør I: Forberedelse og introduktion Inddrag samarbejdsudvalget (SU) tidligt i processen og drøft følgende: Hvem skal være med til processen med de trin? er det SU, et underudvalg eller andre? Aftal

Læs mere

Holstebro Kommune. Teknik og Miljø 2012. Brugervejledning for Olieudskiller i. Holstebro Kommune

Holstebro Kommune. Teknik og Miljø 2012. Brugervejledning for Olieudskiller i. Holstebro Kommune Holstebro Kommune Teknik og Miljø 2012 Brugervejledning for Olieudskiller i Holstebro Kommune Holstebro Kommune Denne pjece handler om olieudskiller. Holstebro Kommune vil i løbet af de næste par år, have

Læs mere

Erfaringer med etablering og drift af decentrale anlæg. Jan M. Jørgensen Driftschef SK Forsyning A/S DANVA Temadag 8.

Erfaringer med etablering og drift af decentrale anlæg. Jan M. Jørgensen Driftschef SK Forsyning A/S DANVA Temadag 8. Erfaringer med etablering og drift af Jan M. Jørgensen Driftschef SK Forsyning DANVA Temadag 8. december 2011 Hvem og hvad er SK Forsyning Slagelse kommune (Slagelse, Korsør, Skælskør og Hashøj) 77.457

Læs mere

Spildevandet skal renses bedre

Spildevandet skal renses bedre - 1 - - 2 - Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre i de områder, der ikke er kloakeret. Det berører ca. 1.600 ejendomme

Læs mere

Bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4 1)

Bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4 1) BEK nr 1448 af 11/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 27. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., By- og Landskabsstyrelsen, j.nr. 009-00042 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

Driftberetning. Damsholte Renseanlæg. Damsholte Renseanlæg Sivvej 4 4780 Stege

Driftberetning. Damsholte Renseanlæg. Damsholte Renseanlæg Sivvej 4 4780 Stege Damsholte Renseanlæg 00 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den. maj 000, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse.

Læs mere