Sammen om sundhed hele livet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sammen om sundhed hele livet"

Transkript

1 Bilag 2 Eksempler på konkrete indsatser i Aarhus Kommunes Sundhedspolitik Sammen om sundhed hele livet PARTNERSKABER OG DEN AKTIVE BORGER Mål for Den sociale ulighed skal mindskes Flere børn skal trives og have god mental sundhed Flere voksne skal trives og have god mental sundhed Flere skal vælge et røgfrit liv Færre skal have et skadeligt alkoholforbrug og alkoholdebuten skal udskydes blandt unge Færre børn skal være overvægtige Flere skal bevæge sig mere i dagligdagen Indikatorer for målene udarbejdes sammen med de konkrete indsatser Vision At det offentlige, det private erhvervsliv, arbejdsmarkedets parter, de frivillige og resten af civilsamfundet sammen arbejder for at skabe en god by for alle 1 At understøtte aarhusianernes sundhed gennem samarbejde og fælles indsatser med uddannelsesinstitutioner samt offentlige og private virksomheder At samarbejdet mellem kommunens sociale og sundhedsfagligheder og regionens medicinske fagligheder styrkes, så sammenhængen mellem de mange kontakter til borgerne forbedres 2 At fremme sundhed og forebygge sygdom i samarbejdet om sundhedsaftalen med Region Midtjylland og de alment praktiserende læger. Herunder at sikre øget fokus på borgere med psykiske og psykiatriske lidelser, generelt fokus på gode patientforløb samt reducere antallet af uhensigtsmæssige (gen)indlæggelser At den enkelte borgers ressourcer bruges aktivt i Aarhus Kommunes sundhedsindsatser. Alle skal mødes med respekt for de ressourcer, de har at bidrage med At flere skal føle sig som en del af lokalsamfundet og deltage i samfundslivet både lokalt og på tværs af kommunen og indgå som aktive medborgere At skabe muligheder for, at aarhusianerne tager medansvar for egne og andres livsvilkår, og er kritiske og konstruktive overfor nye ideer og tiltag Partnerskaber med: SINDs pårørendeforening, Det boligsociale fællessekretariat, skoler, idrætsforeninger, ungdomsuddannelser, biblioteker, Ventilen, læsegrupper, besøgsvenner, Bruger- og pårørende råd, jordemødre, Madkulturen, Sund by netværket, Aids fondet, m.fl. Indsats til generationsbrobygning mellem børn, unge og ældre i børne- og ældreinstitutioner, skoler og frivillighuse: Generationsugen. Selvtræner fitnesskursus: Instruktøruddannelse i fitness for 60+. Indsats til inklusion, generationsbrobygning og medborgerskab ift. beboere i plejeboliger og dagplejebørn: Fælles have. Indsats til at løse opgaven i samarbejde med borgerne: Projekt Social kapital skaber vi med borgerne Den kærlige kommune i praksis. Indsats til medicinhåndtering. Forløbsprogrammer for type2 diabetes, hjerte-kar-sygdom, KOL, muskel-skelet-lidelser, depression og kræft.

2 Indsats til forebyggelse af indlæggelser: Investeringsmodel og døgnrehabiliteringscenter. Opfølgende hjemmebesøg i samarbejde med de praktiserende læger. Samarbejdsaftale med apotekerne. Samarbejde med jordmødrene i Vest og på Skejby sygehus ift. indsatser til gravide kvinder. Indsats til styrkelse af hygiejneområdet: Ansættelse af hygiejnesygeplejerske. Samarbejde med idrætsforeningerne og almen praksis om borgere med kroniske sygdomme. Samarbejde med Sager der samler: Sammen om sundhed. Samarbejde med Byens natteliv, Restauratørnetværket Medborgerskabsudvalget Børn og Unge-byrådet Understøttelse af valg, politisk arbejde og praktisk gennemførelse af beslutninger i partnerskab med ÅUF. Forældresamarbejde, som en integreret del af Børn og Unges tilbud. Åbent hus i Sundhedsplejen 0-1 år. Den åbne skole Samarbejde om indsatser i et partnerskab mellem skoler, lokalsamfundets kultur-, folkeoplysnings- idræts- og foreningsliv, kunst- og kulturskoler, lokale klubber, kommunale ungdomsskoler og musikskoler. Jf. Folkeskolereformern Herkules og Afrodite Idræt til motorisk udfordrede børn Partnerskab med AGF; Bedre faciliteter til bevægelse - Partnerskab med Dansk Skoleidræt. Partnerskaber med Sex&Samfund i et samarbejde med. Familieiværksætterne Astmaskolen Sammenhængende forløb for borgerne (overgange mellem region og kommune). MKB Tilbud, aktiviteter og oplevelser i partnerskab med en lang række forskellige aktører fra såvel kulturområdet, biblioteksområdet og idrætsområdet herunder samarbejde med om at få foreningerne ind i skolen, med Idrætssamvirket, Danmarks Idrætsforbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, m.fl. og med fonden for Kulturhovedstad Indsats til synliggørelse af initiativer i Solbjerg: Fællesskaber uden grænser initiativ i lokalområder, som skal understøtte udviklingen af aktivitets- og facilitetsfællesskaber på tværs af lokale aktører herunder foreninger, lokalcentre, biblioteker, institutioner mv. Lokale tværgående initiativer med udgangspunkt i en samling af idrætscentret og biblioteket skal danne udgangspunkt for et aktivt medborgerskabscentrum lokalt i Beder-Malling: Egelund Borgercenter Indsats til at øge medborgerskabelsen i bo- og aktivitetscentrene i Voksenhandicap. Indsats i forhold til unge enlige og sårbare mødre Ryhavekollegiet Samarbejde med BUC i forhold til ændring og samstemmelse i behandlingsmetoderne for unge med dobbelt diagnoser (misbrug og andre diagnoser). Der er et tæt og gensidigt forpligtende samarbejde med de praktiserende læger om de enkelte syge og arbejdsledige patienters muligheder for hurtigst mulig tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Det samarbejde styrkes fortsat i forbindelse med reformerne af arbejdsmarkedsindsatsen f.eks. førtidspensions- og fleksjobreformen og

3 den kommende sygedagpengereform. I rehabiliteringsteams er der et tæt samarbejde med regionens sundhedskoordinatorer om så vidt muligt at sikre, at sygemeldte og andre langvarigt ledige hurtigere vender tilbage til arbejdsmarkedet. Den aktive borger er omdrejningspunktet for ressourceforløb og det forstærkede virksomhedssamarbejde, med borgerens aktive medvirken i planlægning og gennemførsel af forløb. Indsats til udvikling af den enkelte borgers kompetencer og hjælp til at mestre livet som voksen med handicap. Indsats på specialundervisningsområdet i Voksenhandicap: Medborgerskabsuddannelse i Voksenhandicap. MTM Indsats til aktiviteter der giver fællesskab i lokalsamfundet og ejerskab til grønne områder: Sæt din by i bevægelse. Indsats til at engagere, involvere og inspirere borgere i konkrete frivillige projekter og i frivillighed generelt: Sociale medier som platform for borgerinvolvering.

4 LIGHED I SUNDHED ØGET LIGHED I SUNDHED Mål for Den sociale ulighed skal mindskes Flere børn skal trives og have god mental sundhed Flere voksne skal trives og have god mental sundhed Flere skal vælge et røgfrit liv Færre skal have et skadeligt alkoholforbrug og alkoholdebuten skal udskydes blandt unge Færre børn skal være overvægtige Flere skal bevæge sig mere i dagligdagen Indikatorer for målene udarbejdes sammen med de konkrete indsatser Vision At sikre en tidlig forebyggende indsats, der giver alle borgere de bedste betingelser for at opnå en bedre sundhed og trivsel At alle skal have lige muligheder for et sundt og langt liv 3 At alle reelt får lige adgang til offentlige sundhedsydelser blandt andet gennem øget viden om at begå sig i sundhedsvæsnet 4 At indsatser tilpasses borgeren og dennes ressourcer, ønsker, behov og muligheder At den sociale ulighed i sundhed mindskes gennem en forbedret sundhedstilstand blandt sårbare og udsatte grupper herunder også aarhusianere med handicap At fritids- og foreningslivet i de socialt udfordrede bydele styrkes gennem en helhedsorienteret indsats 5 Projekt for mænd med kort uddannelse i samarbejde med Forum for mænds sundhed. Indsatser i udsatte boligområder: Sundhedscafeerne sundhedssamtaler med sygeplejerske, sundhedstjek, Bydelsmødrene. Indsatser til borgere med anden etnisk baggrund: Sundhedssamtaler og tilbud på persisk, arabisk, tyrkisk og somalisk. Indsats til overvægtige gravide: Gravid og sund jordemoderkonsultation og træning. Indsats til borgere i risiko for at udvikle hjertekarsygdomme og type2diabetes: Dit liv, din sundhed. Sundhedsfremmende og forebyggende indsatser på erhvervsuddannelser og for kortuddannede på arbejdsmarkedet: Spir. Samarbejde med de boligsociale medarbejdere. Fællesskabsagenterne. Implementering af forebyggelsesstrategien Differentiering Uddannelse til alle. MKB Indsatser til fritids og foreningslivet i udsatte bydele. Herunder tilbud om foreningsudvikling og rådgivning samt uddannelsestilbud til foreningerne blandt andet Idræt + og Aarhus i Forening. Indsatser til børn og unge ifm. fritidsaktiviteter: Fritidspas og Foreningsguiderne.

5 Indsatser for handicappede og psykisk sårbare personer: delprojektet under breddeidrætten: Kom igen, mulighed for årligt sundhedstjek for udsatte borgere og borgere med handicap som en del af den regionale sundhedsaftale/aarhus Kommunes sundhedspolitik Udarbejdelse af principper for arbejdet for og med voksne borgere i Socialforvaltningen med fokus på bolig og byens rum (temaerne: et selvstændigt liv, boliger i en by for alle, universielt design, velfærdsteknologi, inddragelse og naboskab). Styrkelse af den forebyggende indsats i hjemmet for socialt udsatte familier Forældrehjælp. Opsøgende rygestop(misbrugs)indsatser på væresteder og botilbud (samarbejde med ). Indsatser for unge og voksne der er langt fra uddannelse/arbejdsmarkedet: Ungecafe i Herredsvang, lommepengeprojekt, jobrettede kurser, Sund start i job og uddannelse, Shaqo junior Beskæftigelsesplan og strategi for samarbejde med virksomheder om beskæftigelsesindsatsen. Indsatser til forebyggelse af førtidspensioneringer og reduktion af sygedagpengesager. Gruppebaserede livsstilsindsatser i social og beskæftigelsesindsatsen Indsatser til handicappede og psykisk sårbare personer. Tidlig indsats i forhold til 0-1 årige - Tryg start i livet. Strategi for styrket recovery-orienteret (helhedsorienteret) rehabilitering i arbejde med socialpsykiatri og udsatte voksne. Gruppebaserede livsstilsindsatser til forsikrede ledige, kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere i relation til kost, rygning, alkohol og motion samt stress, overvægt og sociale aktiviteter. Recovery-orienterede indsatser: Medicinering og behandling til udsatte borgere ift. alkohol- og misbrugsproblemer. Indsats til voksne med handicap: Årlige helbredsundersøgelser og sundhedsforløb. Indsats til udsatte grupper: Ansættelse af social sygeplejersker på Aarhus Universitets hospital, samt gadesygeplejersker. Indsats til fysiske forandringer for udsatte boligområder: Helhedsplan for Gellerup og Toveshøj. Indsatser til styrket integration.

6 De største sundhedsudfordringer TRIVSEL OG MENTAL SUNDHED Mål for Flere aarhusianere skal trives og have god mental sundhed Den sociale ulighed skal mindskes Indikatorer for målene udarbejdes sammen med de konkrete indsatser Vision At trivsel og mental sundhed indgår i de kommunale sundhedsstrategier 6 At der kommer særligt fokus på psykisk sårbare aarhusianere samt aarhusianere med psykiske lidelser 7 At indsatsen bygger på en sundhedsfremmende tilgang med fokus på den enkeltes ressourcer, kompetencer til at mestre dagligdagen samt mulighed for at indgå i sociale relationer 8 9 At børn og unge har mulighed for at vokse op i trygge omgivelser med støttende og fortrolig voksenkontakt og uden mobning 10 At understøtte fællesskaber, sociale relationer og netværk for at styrke aarhusianernes trivsel samt forebygge ensomhed og social isolation Trivsel mod mobning (generelle og specifikke indsatser i dagtilbud, skole og fritids- og ungdomsklubber et samarbejde i Pædagogisk Afdeling). Fremme af mental sundhed blandt unge 3-årigt satspuljeprojekt (afventer svar fra CSU). Basisteam Tværfaglig udredning af børn med psykosociale og trivselsmæssige problemstillinger. Forebyggende og opsporende indsatser ved hjemmebesøg/åbent hus tidlig indsats, Sundhedsplejen. Indsats til småtspisende ældre: Projekt Spisevenner. Forebyggende hjemmebesøg: Forebyggelse af ensomhed, social isolation, selvmordsadfærd, psykosocial mistrivsel samt fysisk inaktivitet og faldforebyggelse. Indsats mod at aftabuisere seksuel sundhed og de ældres behov. Sundhedsfremme på arbejdspladser og ungdomsuddannelser: Spir. Sundhedsfremmestrategi for de ansatte i Caféindsats på lokalcentrene. Fællesskabsagenter i samarbejde med boligsociale medarbejdere. MKB Generel understøttelse af borgernes trivsel i form af oplysning, aktivitet og oplevelsert på både idræts-, kultur- og eventområdet og i regi af bibliotekerne, Musikhuset og Symfoniorkestret. Indsats i forhold til børn og unge med særlige behov i mestring af børn- og ungeliv over overgang til voksenlivet Indsatser i Beskæftigelsesforvaltningen til at bygge bro mellem den mentale sundhed og mulighederne for den enkelte for at fungere på arbejdsmarkedet, eksempelvis samarbejde med Sind og diverse forløb på arbejdsmarkedscentrene.

7 Indsats til fastholdelse af unge i job og uddannelse: Sund start i job og uddannelse. Gruppebaserede livsstilsindsatser i social og beskæftigelsesindsatsen (samarbejde med Folkesundhed Aarhus). Intensiveret forebyggelse af førtidspensioneringer og investeringsmodel for sygedagpengeindsatsen. Sikring af børn og unges trivsel som et grundlæggende element i den pædagogiske og behandlingsmæssige indsats. Fokus på sikring af kompetenceudvikling og organisatoriske rammer, der skal styrke tidlig opsporing af unge med angst og depression. Indsats for styrkelse af udelivsaktiviter for børn og unge med handicap Udeliv på Heimdal. Personalepolitik og handleplan til sundhedsfremmestrategi for medarbejdere. BEVÆGELSE Mål for Flere aarhusianere skal bevæge sig mere i dagligdagen Flere aarhusianerne skal trives og have god mental sundhed Den sociale ulighed skal mindskes Indikatorer for målene udarbejdes sammen med handleplanerne Vision At fysisk aktivitet og bevægelse bliver en naturlig del af flere aarhusianeres hverdag blandt andet ved at kombinere oplevelser og fysisk aktivitet At der skal særligt fokus på motionsuvante grupper, samt fysisk aktivitet og bevægelse for børn, unge og ældre generelt 12 At omgivelserne inspirerer og motiverer til bevægelse og at flere transporterer sig aktivt 13 At der er en sund og naturlig bevægelseskultur i alle Aarhus Kommunes institutioner 14 MKB Tværgående motionskoordinator og indsatser til motionsuvante grupper, som eksempelvis borgere fra kommunale genoptræningshold, sygedagpengemodtagere, inaktive ældre på lokalcentre og unge kontanthjælpsmodtagere. Breddeidrætskommune projektet: Strategisk satsning på seniorer i foreningsidrætten, Fitness i det fri, Kom igen, Bevægelse på arbejdspladsen og Den blå rambla. Indsats til sundhedsfremme i idrætsforeningerne. Sund livsstil i idrætsforeningerne. Spir bevægelsesindsats på uddannelsesinstitutioner og virksomheder i samarbejde med idrætsforeninger. Understøttelse af lokalcentrene i samarbejdet med lokale idrætsforeninger selvtrænerområdet. MTM Indsatser til byfornyelse og fysisk udvikling Indsats til ændring af transportadfærd og bedre mulighed for aktiv transport: Smart mobilitet, cykelhandlingsplan og fodgængerhandlingsplan. Indsatser til styrket brug af fysiske omgivelser og et aktivt friluftsliv: Friluftsplan, Fitness i det fri, pulje til grønne projekter, Aktiv Aarhus pulje, Indsats til mere fysisk aktivitet i Vest: Lær at cykle i Hasle bakker og gåture for kvinder. Indsats til aktiverende hjemmehjælp og genoptræning: Grib hverdagen. Indsats til træning på lokalområderne: Ud af røret.

8 Indsats til gravide overvægtige i Aarhus Vest. Bevægelsesdagen det rør sig Seniorfitness på lokalcentrene Dagtilbud i bevægelse Generel indsats for personale, forældre og børn i dagtilbud om bevægelse og mad/måltider herunder sundhedsplejen ud i Dagtilbud. Bedre faciliteter til bevægelse i folkeskolen Kompetenceudvikling til lærere og pædagoger samt grej til bevægelse. Jf. Budget mio. til bevægelse - Folkeskolereformen. Den åbne skole Samarbejde om indsatser i et partnerskab mellem skoler, fritids- og ungdomsklubber, idræts- og foreningslivet. Jf. Folkeskolereformen. Indsats med fokus på idræt for borgere med handicap i lokale idrætsforeninger: Kom igen et delprojekt under breddeidrætskommuneprojektet. Gennemføres i samarbejde med Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Indsats med træning i dagligdagen for brugere på dagtilbud Bevæg min motivation Danseindsats The feel good way, tilbud til interesserede på botilbud Fokus på motion og bevægelse i den forebyggende indsats og på institutioner i forhold til børn og unge med særlige behov. Motions og livsstilsindsatser integreret i beskæftigelsesrettede tilbud. F.eks. på arbejdsmarkedscentrene og i samarbejde med Folkesundhed Aarhus. Indsats med fokus på idræt for borgere med handicap i de lokale idrætsforeninger: Projekt "Humlebien". Idræts- og sundhedsaktiviteter for socialt udsatte grupper: Idræt på banen, tilbud om fysisk aktivitet på botilbud og væresteder. RYGNING Mål for Flere aarhusianere skal vælge et røgfrit liv Flere aarhusianerne skal trives og have god mental sundhed Den sociale ulighed skal mindskes Indikatorer for målene udarbejdes sammen med de konkrete indsatser Vision At der er de rigtige tilbud til de aarhusianere, der ønsker hjælp til at stoppe med at ryge 15 At færre begynder at ryge 16 At der fokuseres på røgfri arbejds- og skoletid 17 At der fortsat er fokus på dialog og indsatser i samarbejde med uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser i Aarhus 18 Indsats til røgfri arbejdstid, røgfrie indendørs miljøer og røgfrie matrikler: Rygepolitik for Aarhus Kommune. Forebyggelse af passiv rygning ved sundhedsplejens hjemmebesøg Social Pejling, Samtale Mellem Generationer Generelle indsatser i folkeskolen Implementering af lokale rygepolitikker dagtilbud, skole og fritids- og ungdomsklubber

9 Indsats ift. rygestopforløb: Løbende gratis tilbud til alle borgere i Aarhus Kommune om rygestopforløb i grupper, individuelt eller telefonisk. Information om rygestoptilbud via hjemmeside og annoncer. Indsats ifm. Sundhedskurser til borgere med kroniske sygdomme. Indsatser på ungdomsuddannelserne, afklaringsforløb og produktionsskoler: Spir. Indsatser på private arbejdspladser (primært arbejdspladser med mange kortuddannede): Spir. Samarbejde med praktiserende læger via praksiskonsulenterne og læge ansat i Folkesundhed Aarhus. Opsøgende indsatser i Bazar Vest og folkesundhed i Globus1: Samarbejde med jordemødre og sundhedsplejersker og rygestoprådgiver, der arbejder opsøgende med tilbud til psykisk syge og socialt udsatte. Indsats på sociale bo- og væresteder om en ekstra indsats (samarbejde med Folkesundhed Aarhus). Indsats på jobcentre (samarbejde med Folkesundhed Aarhus). ALKOHOL Færre aarhusianere skal have et skadeligt alkoholforbrug og alkoholdebuten skal udskydes blandt unge Flere aarhusianerne skal trives og have god mental sundhed Mål for Den sociale ulighed skal mindskes Indikatorer for målene udarbejdes sammen med handleplanerne Vision At alle aarhusianere får sundere alkoholvaner 19 En sundere alkoholkultur, hvor det er socialt acceptabelt at takke nej til alkohol 20 Et trygt natteliv med trygge rammer for de unges færden 21 En systematisk tidlig indsats for at forebygge alkoholskader hos den der drikker, samt indsatser målrettet de pårørende særligt børnene 22 Indsats vedr. Ansvarlig udskænkning, samarbejde med Restauratørnetværket og Byens natteliv: Uddannelse af bartendere, tilgængelighed af hjertestarter i nattelivet, førstehjælpskurser til ansatte, kampagne om mindreårige i nattelivet, adfærd i nattelivet Go Cards og Den gode bytur. Tidlig forebyggende opsporing og behandling børn i alkoholfamilier Social Pejling - Generelle indsatser i folkeskolen Samtale Mellem Generationer. Indsats på Produktionsskolen: Anonym rådgivning og gruppesamtaler. Indsats på Center 10, hvor de unge screenes, bliver fulgt tæt af rusmiddelteamet og personalet får kompetenceudvikling.: "Unge, trivsel og rusmidler".

10 Tværmagistratslig styregruppe på børn og unge området om samarbejdet mellem alkoholbehandlingen og socialforvaltningen. Differentierede alkoholbehandlingstilbud. Kort rådgivende samtale til borgere med et storforbrug eller skadeligt forbrug, pårørende og børn. Indsats til tidlig hjælp til borgere med alkoholproblemer og tilbud om kort intervention og/eller alkoholbehandling i samarbejde med Folkesundhed Aarhus: Er du med doktor. Sundhedsfremme på ungdomsuddannelser og arbejdspladser: Spir. Indsats til arbejde med tidlig opsporing og mistrivsel. Kompetenceudvikling af medarbejdere i til at håndtere borgere med et risikofyldt alkoholforbrug. Screening af borgere i Folkesundhed Aarhus og kort intervenerende samtale ved behov. Kompetenceudvikling af medarbejdere i jobcenteret i forhold til forebyggende opsporing af borgere med et stort alkoholforbrug. Vidensformidling om alkohol til borgere med anden etnisk baggrund i Bazar Vest. Mål for MAD & MÅLTIDER Færre børn skal være overvægtige Flere aarhusianerne skal trives og have god mental sundhed Den sociale ulighed skal mindskes De nationale mål forholder sig ikke direkte til mad og måltider, men indirekte gennem trivsel og overvægtsproblematikker. Indikatorer for målene udarbejdes sammen med de konkrete indsatser Vision En mad- og måltidskultur, hvor det sunde valg er let og attraktivt i hverdagen, på arbejdspladser og i de kommunale institutioner 23. At borgerne har den nødvendige viden og støtte til at vælge sund mad 24. Gode rammer i daginstitutioner, skoler og familier for udvikling af børn og unges bevidsthed om sund mad og sunde vaner 25. At sundhedsindsatsen samtænkes med Aarhus Kommunes satsning på økologiske mad Dagtilbud i bevægelse - Generel indsats for personale, forældre og børn i dagtilbud om bevægelse og mad/måltider. Implementering af byrådsbeslutninger Børn og Unge-byrådets indstilling Bedre skolemad Madprofilskoler og Haver til Maver Sundhedsfremme på ungdomsuddannelser og arbejdspladser: Spir. Sundhedsfremmestrategi for de ansatte i Indsats vedr. ernæringsvurdering til alle borgere i plejeboliger: Handleplan for mad og måltider i forbindelse med madservice til ældre borgere med mulighed for at tilkalde en klinisk diætist. Indsats til fokus på sund mad og gode måltidsvaner: Forebyggende hjemmebesøg til +75årige. Hverdagsliv i haven for en plejebolig i, Område Christiansbjerg.

11 Indsats til borgerinddragelse i lokale mad- og måltidsinitiativer. Indsats til ny madkultur i Aarhus: Rethink madkultur Indsats på botilbud og væresteder for borgere med særlige behov: Fokus på sund kost og overvægtsproblematikker. Opsporing af børn og voksne med overvægt på institutioner, botilbud og væresteder. Udarbejdelse af samarbejdsmodel omkring indsatser og behandlingstilbud på det tværsektorielle niveau i forhold til børn og unge med overvægt eller i risiko for udvikling af overvægt. Fokus på motion og bevægelse i såvel den forebyggende indsats som på institutioner i forhold til børn og unge med særlige behov. Fokus på sund kost er en integreret del af arbejdsmarkedscentrenes indsatser. Tilbud til handicappede med særlige spiseforstyrrelser. Generel proaktiv holdning på botilbud for handicappede til kostrådene og deres anvendelse i den daglige madlavning. Indsats til økologiomlægning: Økologifremmeordning. Tværmagistratslig ansøgning til Nordea fonden (-MTM-MKB---) Indsats til at fremme madkulturen ved at plante nytteplanter: Smag på Aarhus.

12 Mere sundhed for pengene STYRKET KOMPETENCEUDVIKLING OG VIDENSSERING Mål for Den sociale ulighed skal mindskes Flere børn skal trives og have god mental sundhed Flere voksne skal trives og have god mental sundhed Flere skal vælge et røgfrit liv Færre skal have et skadeligt alkoholforbrug og alkoholdebuten skal udskydes blandt unge Færre børn skal være overvægtige Flere skal bevæge sig mere i dagligdagen Indikatorer for målene udarbejdes sammen med de konkrete indsatser Vision At medarbejderne tilbydes kompetenceudvikling indenfor sundhedsfremme og forebyggelse, der er afstemt efter deres behov At sundhedsfremme og forebyggelse integreres i borgernes kontakter med kommunen, hvor det giver mening for borgeren 26 At der udvikles redskaber til medarbejderne, så de kan lave tidlig opsporing samt henvise og rådgive borgerne ved behov 27 At sundhedsindsatser baseres på den bedste tilgængelige viden og evidens, og at indsatser dokumenteres systematisk, så de kan bidrage til at generere ny viden og øge kvaliteten 28 At den bedst tilgængelige viden anvendes i prioriteringen af nye og eksisterende sundhedsindsatser At de kommunale tilbud er synlige og tilgængelige for aarhusianerne, sundhedsvæsnet, civilsamfundet og lokale virksomheder 29 At økonomitænkningen styrkes i forbindelse med videnbasering og dokumentation. Det kan eksempelvis være gennem et styrket fokus på økonomiske omkostninger og gevinster som følge af sundhedsudfordringer og indsatser Kompetenceløft til personale i samarbejde med Folkesundhed Aarhus. Kursustilbud: eksempelvis Den motiverende samtale, Risiko- og beskyttelsesfaktorer, Sådan styrker du børn og unges selvkontrol. Opsporing af børn/voksne med overvægt på botilbud og væresteder. Skolernes planlægning af arbejdet med sundhed og trivsel med udgangspunkt i Store Trivselsdag. Systematisk dokumentation af tidlige tegn på mistrivsel 0-1 år. Implementering af forebyggelsesstrategien med fokus på generelle indsatser. Sundhedsfremmestrategi for ansatte i Aarhus Kommune, herunder fokus på sundhedsledelse. Forebyggende indsats via hjemmeplejen: Vurdering af ældres fysiske aktivitetsniveau, opmærksomhed på den ældres mad- og drikkevaner, opsporing af mistrivsel, ensomhed og depression. Kursustilbud: eksempelvis Alkoholmisbrug, Motion og sundhed, Sorg og krise.

13 Indsats mod alkoholmisbrug: Opstart af screening i Folkesundhed Aarhus og deraf henvisning til samtale eller behandling. Kilder og litteraturhenvisninger 1 Regeringen, Sundere liv for alle. Nationale mål for danskernes sundhed de næste 10 år, Organisering og implementering af sundhed på tværs, Sund by Netværket, 2012 og Agenda sundhed på tværs, Sundhedsstyrelsen, Regeringen, Sundere liv for alle. Nationale mål for danskernes sundhed de næste 10 år, Regeringen, Sundere liv for alle. Nationale mål for danskernes sundhed de næste 10 år, Forpligtende fællesskaber et fælles ansvar, Aarhus Kommunes Sports- og fritidspolitik EU, Joint Action Mental health and wellbeing, Mental health in all policies, Hvordan har du det? 2013, Sundhedsprofil for region og kommuner bind 1, Region Midtjylland, Regeringen, Sundere liv for alle. Nationale mål for danskernes sundhed de næste 10 år, Fremme af mental sundhed baggrund, begreber og determinanter, Sundhedsstyrelsen, Regeringen, Sundere liv for alle. Nationale mål for danskernes sundhed de næste 10 år, Regeringen, Sundere liv for alle. Nationale mål for danskernes sundhed de næste 10 år, Regeringen, Sundere liv for alle. Nationale mål for danskernes sundhed de næste 10 år, Hvordan har du det? 2013, Sundhedsprofil for region og kommuner bind 1, Region Midtjylland, Den nye folkeskole, Undervisningsministeriet, Forebyggelsespakke Tobak, Sundhedsstyrelsen, Forebyggelsespakke Tobak, Sundhedsstyrelsen, Helbredsmæssige konsekvenser af revision af lov om røgfri miljøer Folkeskoler, Statens institut for folkesundhed, Forebyggelsespakke Tobak, Sundhedsstyrelsen, Hvordan har du det? 2013, Sundhedsprofil for region og kommuner bind 1, Region Midtjylland, Forebyggelsespakke Alkohol, Sundhedsstyrelsen, Ansvarlig udskænkning, Sundhedsstyrelsen, Forebyggelsespakke Alkohol, Sundhedsstyrelsen, Forebyggelsespakke Mad og måltider, Sundhedsstyrelsen, Sund madglæde - Fødevareministeriets mad- og måltidspolitiske udspil, Sund madglæde Fødevareministeriets mad- og måltidspolitiske udspil, Forebyggelsespakkerne, Sundhedsstyrelsen, Forebyggelsespakkerne, Sundhedsstyrelsen, Brug af evidens i det kommunale forebyggelsesarbejde, KL, Forebyggelsespakkerne, Sundhedsstyrelsen,

Sammen om sundhed. - mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik

Sammen om sundhed. - mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik Udkast i høring Sammen om sundhed - mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018 Trivsel skaber sundhed, og man skal tage ansvar for sig selv og andre. Når vi er sammen, tager vi ansvar

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015 Sundhedspolitisk handleplan - Fra vision til handling 2012-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE SUNDHEDSPOLITIKKENS VISION 3 FRA VISION TIL VIRKELIGHED 3 VELFÆRD PÅ NYE MÅDER 3 DE POLITISKE MÅL OG FOKUS I 2012-2015

Læs mere

Sammen om sundhed - mere af det der virker

Sammen om sundhed - mere af det der virker Sammen om sundhed - mere af det der virker Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018 Indholdsfortegnelse Forord 3 Fakta om aarhusianernes sundhed 4 Indledning 5 Kommunen har alle muligheder for at skabe

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025

KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025 KØBENHAVNS SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025 INDHOLD AT NYDE LIVET ER SUNDT s 5 1. EN LANGSIGTET VISION s 7 2. KØBENHAVNERNES SUNDHED 2015 s 9 Vi lever længere, men s 9 Vi har ikke lige muligheder s 10 Flere

Læs mere

Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet

Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet Lancering af sundhedsprofil 2013, Region Syddanmark, Vejle, 6. marts 2014 Lisbeth Holm Olsen Sundhedspolitik et flagskib for nyt byråd Nationale mål

Læs mere

Sundhedsindsats i boligområder.

Sundhedsindsats i boligområder. Punkt 5. Sundhedsindsats i boligområder. 2014-14947. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at der etableres et team til en forstærket sundhedsindsats i

Læs mere

Sund kommune Fælles ansvar Sundhedspolitik 2016-2018

Sund kommune Fælles ansvar Sundhedspolitik 2016-2018 Sund kommune Fælles ansvar Sundhedspolitik 2016-2018 Godkendt af byrådet den XXXXXXXX Indhold Forord 3 Baggrund 4 2 Hvordan har vi det i Sønderborg Kommune? 7 Vision for sundhedspolitikken 8 Fra vision

Læs mere

Hvor sætter vi ind? Visionen for sundhedsindsatsen er:

Hvor sætter vi ind? Visionen for sundhedsindsatsen er: Sunde borgere nære tilbud Greve Kommunes Sundhedspolitik 2013-2016 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Hvor sætter vi ind?... 4 Tema 1: Sunde borgere, der trives... 5 Tema 2: Den vigtige indsats - når vi er

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Forebyggelse og sundhedsfremme i fokus Sundhed er fysisk, psykisk og social velbefindende et mål

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018.

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 13. juni 2014 Aarhus kommunes Sundhedspolitik 1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik

Læs mere

Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016

Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016 Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen indgår ikke i dialogværktøjet,

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet?

Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? Hvordan kan sundhedsprofilerne bruges i forebyggelsesarbejdet? KONFERENCE OM SUNDHEDSPROFIL 2013 Region Nordjylland og de nordjyske kommuner, 17. marts 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk

Læs mere

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion.

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion. Notat Anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter (2. revidering, maj 2015) /retc Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

Folkesundhed i et kommunalt perspektiv. Tine Curtis, centerchef Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor, Syddansk Universitet

Folkesundhed i et kommunalt perspektiv. Tine Curtis, centerchef Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor, Syddansk Universitet Folkesundhed i et kommunalt perspektiv Tine Curtis, centerchef Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor, Syddansk Universitet Hvorfor sundhed og forebyggelse? Sundhed er at have det godt, være rask,

Læs mere

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 SUNDHEDSPOLITIK 2016-2019 2 Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 1. Sunde måltider og gode vaner 8 2. Mere

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

Sundhed på tværs. 27. februar 2014

Sundhed på tværs. 27. februar 2014 Sundhed på tværs 27. februar 2014 Program I 10.00-10.45 Morgenmad og netværk 10.45-10.50 Velkomst Jes Bak Sørensen, Aarhus Kommune kl. 10.00 morgenmad Del I: Udvikling af sundhedspolitikker udfordringer

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 1 Forord Psykiatri- og misbrugspolitikken tager afsæt i fire politiske standpunkter, som hver især tilkendegiver de politiske holdninger

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

BEVÆGELSE/FYSISK AKTIVITET 3 Udfordring og målgruppe Hvad ved vi virker? Mulig virkning

BEVÆGELSE/FYSISK AKTIVITET 3 Udfordring og målgruppe Hvad ved vi virker? Mulig virkning Bilag 2: De største sundhedsudfordringer i Aarhus: TRIVSEL 1 Trivsel er vigtigt for borgernes sundhed og livskvalitet. Aarhus Kommune arbejder med at styrke borgernes trivsel som en del af kerneydelserne

Læs mere

Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune

Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune 1 Hvad sker der på forebyggelsesområdet? Regeringen har stigende fokus på forebyggelse Regeringsgrundlaget nationale

Læs mere

Job og Aktiv Jobcenter Kolding

Job og Aktiv Jobcenter Kolding September 2015. Job og Aktiv Jobcenter Kolding Sundstyrelsen, Sundhedscenter Kolding og Job center Kolding Tilkendelser af førtidspensioner i Kolding kommune Baggrund 3-årigt projektsamarbejde mellem Jobcenter

Læs mere

SUNDHED OG OMSORG Sundhed Aarhus Kommune

SUNDHED OG OMSORG Sundhed Aarhus Kommune Notat til Sundheds- og Omsorgsudvalget: Arbejdet med sundhedspolitikken i Sundhed og Omsorg udmøntning af indsatser og det tværmagistratslige samarbejde Indledning Sundheds- og Omsorgsudvalget har efterspurgt

Læs mere

Tjekliste for forebyggelsespakke om Stoffer

Tjekliste for forebyggelsespakke om Stoffer Tjekliste for forebyggelsespakke om Stoffer : rundniveau, : dviklingsniveau. Status for anbefalingen i Solrød Kommune: Farven grøn betyder, at kommunen lever op til anbefalingen. Farven gul betyder, at

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien

En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien En moderne, åben og inddragende ramme for sundhedsfremmende indsatser i socialpsykiatrien Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen Lene S. Olesen, Sundhedsstyrelsen Regeringens psykiatriudvalg Vigtigt at borgere

Læs mere

Plan for opfølgning på politikker i 2016. Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse. Kultur- og Sundhedsudvalget

Plan for opfølgning på politikker i 2016. Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse. Kultur- og Sundhedsudvalget Kultur- og Sundhedsudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse Politikker: Sundhedspolitik Sundhedsaftale med Region Midtjylland Overordnet kostpolitik

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

ANBEFALINGER FOR ÆLDRE BORGERE TIL BRUG FOR MEDARBEJDERE MED BORGERKONTAKT OG DERES LEDERE

ANBEFALINGER FOR ÆLDRE BORGERE TIL BRUG FOR MEDARBEJDERE MED BORGERKONTAKT OG DERES LEDERE SUNDHEDSSTYRELSENS FOREBYGGELSESPAKKER 2013 ANBEFALINGER FOR ÆLDRE BORGERE TIL BRUG FOR MEDARBEJDERE MED BORGERKONTAKT OG DERES LEDERE INTRODUKTION Sundhedsstyrelsen har i 2012-2013 udgivet 11 forebyggelsespakker

Læs mere

Sundhedsafdelingens strategi og indsatser 2015-2016

Sundhedsafdelingens strategi og indsatser 2015-2016 Sundhedsafdelingens strategi og indsatser 2015-2016 Vision - en sund og livsglad kommune! Tønder Kommunes vision for sundhedspolitikken er: Tønder Kommune vil være kendt for en nyskabende og livsglad tilgang

Læs mere

Forvaltning/område: Sygedagengeområdet

Forvaltning/område: Sygedagengeområdet Forvaltning/område: Sygedagengeområdet Motivationsfiguren 3.1.3. - der er ca. lige stor motivation for livsforandringer blandt langvarigt syge og ikke langvarigt syge. Sygefravær ift. Sundhedsadfærd og

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet

Læs mere

https://www.survey-xact.dk/servlet/com.pls.morpheus.web.pages.corerespondentprint?printbackground=true&what=3&autop...

https://www.survey-xact.dk/servlet/com.pls.morpheus.web.pages.corerespondentprint?printbackground=true&what=3&autop... Side 1 af 39 V565-LXZ9-GPYN Distributionsform E-mail Brevfletning Papir E-mail post@frederikshavn.dk Region Nordjylland region Hovedstaden Nordjylland Midtjylland Sjælland Syddanmark Kommune Frederikshavn

Læs mere

Samlet status Mental sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: December 2015

Samlet status Mental sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: December 2015 Samlet status Mental sundhed Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: December 2015 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen indgår

Læs mere

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Sundhedsudvikling og Folkesundhed Aarhus (FSAa) har i samarbejde med Institut for Folkesundhed

Læs mere

Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014.

Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014. Punkt 7. Status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014. 2010-41658. Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling fremsender til byrådets orientering status på Aalborg Kommunes Sundhedspolitik 2012-2014.

Læs mere

Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2,

Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2, 1 Sammen om sundhed mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018. Udgiver: Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Rådhuspladsen 2, 8000 Aarhus C Kontakt: sundhedspolitik@mso.aarhus.dk

Læs mere

Høringsforslag. Forslag til offentlig høring. Når sundheden skal frem Holbæk Kommunes Sundhedspolitik

Høringsforslag. Forslag til offentlig høring. Når sundheden skal frem Holbæk Kommunes Sundhedspolitik Høringsforslag Forslag til offentlig høring Når sundheden skal frem Holbæk Kommunes Sundhedspolitik 1 Indholdsfortegnelse Forord: Sundheden skal frem i Holbæk Kommune... s. 3 Sundhedspolitikkens formål...

Læs mere

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni. Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.2015 Lisbeth Holm Olsen og Eva Michelle Burchard Center for Forebyggelse

Læs mere

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG

STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI SUND MAD OG DRIKKE I HVERDAGEN DET SUNDE VALG Strategien for sund mad og drikke er en strategi under Sundhedspolitikken 2014-2018. Byrådet har i sundhedspolitikken

Læs mere

Indsatser der virker Faglige anbefalinger til den kommunale indsats til fremme af børns sundhed

Indsatser der virker Faglige anbefalinger til den kommunale indsats til fremme af børns sundhed Indsatser der virker Faglige anbefalinger til den kommunale indsats til fremme af børns sundhed Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Nødvendigt at styrke sundhedsfremme og forebyggelse

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor Aalborg

Læs mere

Viborg - den sunde kommune -Et fælles ansvar - Et personligt valg

Viborg - den sunde kommune -Et fælles ansvar - Et personligt valg Bilag 1 Tværgående Sundhedspolitik for Viborg Kommune Sundhed er et fælles ansvar, hvor borgere, familier, foreninger, virksomheder, region, kommune m.v. løfter i flok for at realisere sundhedspolitikkens

Læs mere

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg Sundhedspolitik 2020 Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg 25.3.19 Involvering i - og kvalificering afsundhedspolitikken Langsigtet rammepolitik med principper og pejlemærker 2 årige strategier Handleplaner

Læs mere

Status på forebyggelsespakkerne. indenfor. Sundhedsudvalgets område

Status på forebyggelsespakkerne. indenfor. Sundhedsudvalgets område Status på forebyggelsespakkerne indenfor s område Kortlægningen er foretaget af Sundhedsafdelingen i efteråret 2015. Indhold Status på forebyggelsespakkerne...2 1) Alkohol...4 2) Fysisk aktivitet...4 3)

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2017-2020 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Indledning... 4 Vision... 5 Værdigrundlag... 5 kens indsatsområder... 6 1. Trivsel og

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015-2018. Sundhedspolitik 2015-2018, godkendt november 2014 l 1

SUNDHEDSPOLITIK 2015-2018. Sundhedspolitik 2015-2018, godkendt november 2014 l 1 SUNDHEDSPOLITIK 2015-2018 Sundhedspolitik 2015-2018, godkendt november 2014 l 1 INDHOLDSFORTEGNELSE VORDINGBORG KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK 3 SUNDHED HAR VI ALLE ET PERSONLIGT FORHOLD TIL 4 VISION 5 DER ER

Læs mere

Minikonference. Fremme af sundhed og trivsel i socialpsykiatrien. Lise Arnth Nielsen, sygeplejerske, projektleder

Minikonference. Fremme af sundhed og trivsel i socialpsykiatrien. Lise Arnth Nielsen, sygeplejerske, projektleder Minikonference Fremme af sundhed og trivsel i socialpsykiatrien Lucette Meillier, cand.comm. Ph.d., programleder Lise Arnth Nielsen, sygeplejerske, projektleder CFK folkesundhed og kvalitetsudvikling Koncern

Læs mere

Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 9. november 2015 Dokument nr. 480-2015-359074 Sags nr.

Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 9. november 2015 Dokument nr. 480-2015-359074 Sags nr. Strategi for Sundhed 2016-2021 Sammen satser vi sundt Oprettet den 9. november 2015 Dokument nr. 480-2015-359074 Sags nr. 480-2014-148763 Indhold Forord... 2 Sundhed fra flere sider... 3 Den Sunde sammenhæng...

Læs mere

Sundhedstrategi og Sundhedscenter - erfaringer fra Herlev kommune

Sundhedstrategi og Sundhedscenter - erfaringer fra Herlev kommune Sund i Brøndby hele livet Kick-off møde, torsdag den 13. oktober 2005 He rle v Kommune Sundhedstrategi og Sundhedscenter - erfaringer fra Herlev kommune Afdelingschef, Ph.D. Per Antoft Herlev kommunes

Læs mere

Hvad er de største sundheds- og forebyggelsespolitiske udfordringer for kommunerne?

Hvad er de største sundheds- og forebyggelsespolitiske udfordringer for kommunerne? Hvad er de største sundheds- og forebyggelsespolitiske udfordringer for kommunerne? Temadag om Aalborg Kommunes næste sundhedspolitik, 17. juni 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet

Læs mere

STATUS PÅ IMPLEMENTERING AF ANBEFALINGERNE I FOREBYGGELSESPAKKERNE

STATUS PÅ IMPLEMENTERING AF ANBEFALINGERNE I FOREBYGGELSESPAKKERNE STATUS PÅ IMPLEMENTERING AF ANBEFALINGERNE I FOREBYGGELSESPAKKERNE Udviklingen fra 2013-2015 i Fanø Kommune 1 Indhold Mad og Måltider Slides 4-8 Fysisk aktivitet Slides 9-13 Hygiejne Slides 14-18 Solbeskyttelse

Læs mere

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK SUND SAMMEN ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK Kolofon Udgivet: Udarbejdet af Odense Kommune Fotografer: VisitOdense Odense Kommune Colourbox INDHOLDSFORTEGNELSE Sund Sammen - forord... 4 Et sundere arbejdsmarked...

Læs mere

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet.

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet. Nye samarbejds- og organisationsformer 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Papiret beskriver, hvordan regionerne vil arbejde med nye samarbejds- og organisationsformer, herunder det fremadrettede

Læs mere

Oplæg til Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 14. august 2015 Dokument nr. 480-2015-284327 Sags nr.

Oplæg til Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 14. august 2015 Dokument nr. 480-2015-284327 Sags nr. Oplæg til Strategi for Sundhed 2016-2021 Sammen satser vi sundt Oprettet den 14. august 2015 Dokument nr. 480-2015-284327 Sags nr. 480-2014-148763 Indhold Forord... 2 Sundhed fra flere sider... 3 Den Sunde

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune 2017-2022 Sundhed handler om at have det så godt fysisk, socialt og mentalt, at alle borgere er i stand til at leve det liv, de gerne

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet

Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune. Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det nære sundhedsvæsen Fredericia Kommune Tine Curtis Leder Center for Forebyggelse i praksis Adj. Professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede på sundhedsområdet Større andel af

Læs mere

Sundhed og trivsel Hjørring Kommunes sundhedspolitik 2008-2014

Sundhed og trivsel Hjørring Kommunes sundhedspolitik 2008-2014 Sundhed og trivsel Hjørring Kommunes sundhedspolitik 2008-2014 Hjørring blandt de sundeste kommuner i Danmark Med kommunalreformen fik kommunerne ansvaret for en lang række opgaver på sundhedsområdet.

Læs mere

Livskraft hele livet. Seniorpolitik

Livskraft hele livet. Seniorpolitik Livskraft hele livet Seniorpolitik Forord Det skal være godt at blive gammel i Høje-Taastrup Kommune. Kommunen ønsker en helhedsorienteret seniorpolitik, som kan sikre rammerne og vise retningen, når samarbejdet

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK FORSLAG VI GÅR PÅ TVÆRS MED SUNDHEDEN - OG VI GÅR SAMMEN

SUNDHEDSPOLITIK FORSLAG VI GÅR PÅ TVÆRS MED SUNDHEDEN - OG VI GÅR SAMMEN SUNDHEDSPOLITIK FORSLAG VI GÅR PÅ TVÆRS MED SUNDHEDEN - OG VI GÅR SAMMEN SUNDHED OG TRIVSEL FOR ALLE I NÆSTVED KOMMUNE Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. At være sund

Læs mere

Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for 2014 og 2015

Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for 2014 og 2015 Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for og Arbejdsmarkedsområdet I tæt dialog med Center for Arbejdsmarked har Center for Sundhed udarbejdet udkast til en samlet udmøntningsplan - primært

Læs mere

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som ikke bliver mindre i fremtiden. I den fortsatte udvikling

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 Vision, mål og værdier... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Mental sundhed i sundhedspolitikken

Mental sundhed i sundhedspolitikken Mental sundhed i sundhedspolitikken Haderslev Kommunes perspektiv Den 18. november 2010 Direktør Charlotte Scheppan, Haderslev Kommune Kommunale incitamenter Sundhedslovens 119 Omhandler forebyggende og

Læs mere

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 1 of 5 Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen

Læs mere

Forebyggelsespakken om alkohol som instrument i forebyggelsen Alkoholforebyggelse, hvad virker? 24. februar 2014

Forebyggelsespakken om alkohol som instrument i forebyggelsen Alkoholforebyggelse, hvad virker? 24. februar 2014 Forebyggelsespakken om alkohol som instrument i forebyggelsen Alkoholforebyggelse, hvad virker? 24. februar 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Kommunernes forebyggelsesopgave

Læs mere

Sundhedspolitik 2015-2020 Sundhed og Velvære i Halsnæs Kommune - Halsnæs samarbejder om sundhed i hverdagen. Indhold:

Sundhedspolitik 2015-2020 Sundhed og Velvære i Halsnæs Kommune - Halsnæs samarbejder om sundhed i hverdagen. Indhold: Sundhedspolitik 2015-2020 Sundhed og Velvære i Halsnæs Kommune - Halsnæs samarbejder om sundhed i hverdagen Indhold: Forord Indledning Sundhedspolitikkens vision, værdier og principper Sundhed påvirkes

Læs mere

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen Punkt 8. Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik 2015-2018 og Strategi for det nære sundhedsvæsen 2017-050028 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender,

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

KL S UDSPIL OM SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE. Forebyggelse for fremtiden KL-UDSPIL FOREBYGGELSE FOR FREMTIDEN - SAMLING AF ANBEFALINGER

KL S UDSPIL OM SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE. Forebyggelse for fremtiden KL-UDSPIL FOREBYGGELSE FOR FREMTIDEN - SAMLING AF ANBEFALINGER KL S UDSPIL OM SUNDHEDSFREMME OG FOREBYGGELSE Forord JANUAR 2018 1 KL-UDSPIL FOREBYGGELSE FOR FREMTIDEN - SAMLING AF ANBEFALINGER 2 Indledning KL Weidekampsgade 10 2300 København S Tlf. 3370 3370 kl@kl.dk

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 - Det lette valg bliver det gode og sunde valg - Mere lighed i sundhed - Et aktivt fritidsliv for alle - Arbejdspladsen, et godt sted at trives INDLEDNING Sundhed vedrører alle

Læs mere

OVERSIGT EKSTERNT FINANSIEREDE PROJEKTER SUNDHEDSOMRÅDET- FEBRUAR 2012 (jf. skema status eksternt finansierede projekter sundhedsområdet)

OVERSIGT EKSTERNT FINANSIEREDE PROJEKTER SUNDHEDSOMRÅDET- FEBRUAR 2012 (jf. skema status eksternt finansierede projekter sundhedsområdet) OVERSIGT EKSTERNT FINANSIEREDE PROJEKTER SUNDHEDSOMRÅDET- FEBRUAR 2012 (jf. skema status eksternt finansierede projekter sundhedsområdet) Projekttitel Formål/indhold Målgruppe Projektdeltagere Økonomi

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016

FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016 FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016 1 INDLEDNING En afgørende forudsætning for et stærkt sundhedsvæsen er forskning og skabelse af ny viden. Sundhedsforskning

Læs mere

Sundhedsaftalen i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/ Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge

Sundhedsaftalen i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/ Sundhed og Omsorg Graabjergvej 3A, 5856 Ryslinge Sundhedsaftalen 2015 18 i Faaborg Midtfyn Kommune Første møde i implementeringsgruppe 22/1 2016 1 Tredje generation 2001-14 2007-10 2 Selve aftalen Politisk del Målsætninger Udviklingsafsnit Administrativ

Læs mere

Velkommen til temadagen. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes?

Velkommen til temadagen. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Velkommen til temadagen Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Formål Viden og inspiration Erfaringsudveksling - til det videre arbejde med implementering

Læs mere

Københavns Kommunes Sundhedspolitik

Københavns Kommunes Sundhedspolitik Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2015-2025 1 Forord v. Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (Afventer) 2 Lev det gode københavnerliv Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

ANBEFALINGER FOR VOKSNE TIL BRUG FOR MEDARBEJDERE MED BORGERKONTAKT OG DERES LEDERE

ANBEFALINGER FOR VOKSNE TIL BRUG FOR MEDARBEJDERE MED BORGERKONTAKT OG DERES LEDERE SUNDHEDSSTYRELSENS FOREBYGGELSESPAKKER 2013 ANBEFALINGER FOR VOKSNE TIL BRUG FOR MEDARBEJDERE MED BORGERKONTAKT OG DERES LEDERE INTRODUKTION Sundhedsstyrelsen har i 2012-2013 udgivet 11 forebyggelsespakker

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Lighed i sundhed... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale sundhed skal styrkes...11 Sunde arbejdspladser og en sund

Læs mere

EN FÆLLES STRATEGI FOR UDSATTE OG SYGE BORGERE I BIF, SUF OG SOF

EN FÆLLES STRATEGI FOR UDSATTE OG SYGE BORGERE I BIF, SUF OG SOF EN FÆLLES STRATEGI FOR UDSATTE OG SYGE BORGERE I BIF, SUF OG SOF En fælles strategi for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF Mange københavnere er syge eller har andre sundhedsmæssige problemer. Nogle

Læs mere

Notat. Bilag 6: Konkrete indsatser og finansiering i sundhedspolitik Den 30. marts 2012

Notat. Bilag 6: Konkrete indsatser og finansiering i sundhedspolitik Den 30. marts 2012 Notat Emne: Bilag 6: Konkrete indsatser og finansiering i sundhedspolitik 2012-2014 Den 30. marts 2012 Bilag 6: Konkrete indsatser og finansiering i sundhedspolitik 2012-2014 Satsning: Lighed i sundhed

Læs mere

Udmøntning af budget for 2013 på Sundhedscentret og udvidelse på kronikerområdet i forlængelse af økonomiaftalen.

Udmøntning af budget for 2013 på Sundhedscentret og udvidelse på kronikerområdet i forlængelse af økonomiaftalen. Punkt 5. Udmøntning af budget for 2013 på Sundhedscentret og udvidelse på kronikerområdet i forlængelse af økonomiaftalen. 2012-48804. Forvaltningen indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig udvikling

Læs mere

Orientering om Sundhedsstyrelsens reviderede forebyggelsespakker

Orientering om Sundhedsstyrelsens reviderede forebyggelsespakker Sundheds- og Kulturudvalget Punkt 5. Orientering om Sundhedsstyrelsens reviderede forebyggelsespakker 2018-037484 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering

Læs mere

Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011

Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011 Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011 God integration af flygtninge og indvandrere betyder, at alle flygtninge og indvandrere deltager aktivt i og bidrager aktivt til

Læs mere