Denne vejledning er senest opdateret d

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Denne vejledning er senest opdateret d. 3-11-2015"

Transkript

1 1 SamirNepal.dk Velkommen Welcome to Samir s world Denne vejledning er senest opdateret d Nyt om Samir. Følg også med på Facebook her er der nye billeder af og en video med Samir fra oktober 2015 Grethe Grønkjær og Bo Westersø

2 2 Side 2 GeGe Forlag, 2015, 1. udgave, 1. oplag ISBN Fotos, video og lyd fra Nepal: Grethe Grønkjær Illustrationer: Bo Westersø Illustrationer, m.m. Mathilde Kirkegaard Illustrationer til og sparring vedr. My name is Samir og Samir in School : Emma Bess Fløe Jørgensen Fotos af dyr og fugle samt nepalkort: Kipling Travel Fotos af dyr og fugle: Klaus Malling Olsen Fotos og opskrift til dal bhat: Lone Ømann Fotos: Chandra og Surya Prajapati Fotos: Bo Westersø Redigering af lyd og fotos: Jens Honoré Fotos fra afprøvning af materiale på N. Kochs Skole: Bo Westersø, Grethe Grønkjær, Mette Steen Andersen og elever fra 1B. Tak til Samir Gosai, hans forældre og søskende, Chandra og Surya Prajapati, Surendra Gosai, skoleleder. Mette Steen Andersen, Preben Dannemand, Torben Løvschall, Louise T. Knudsen, Gitte Stampe, Anthony Wardell, Denise A. Kudsk-Jørgensen og Bodil Tams for inspiration, stor hjælpsomhed og opbakning. 0b og 1b og deres forældre. OneStep og i særdeleshed Inge-Lise Rauhe, der skabte kontakten til Chandra og Surya Prajapati i Bhaktapur og dermed gjorde projektet muligt. Danidas Oplysningsbevilling samt Aase Mikkelsen for rådgivning i forbindelse med juridiske spørgsmål. Forfattere Bo Westersø: Lærer i indskolingen, It-vejleder og skolebibliotekar, kursusinstruktør. Linjefag i engelsk og geografi. Grethe Grønkjær: GeGe Forlag, forfatter, læreruddannet.. Vi har gjort alt, hvad der stod i vores magt for at cleare alt materiale. Hvis der mod forventning er noget, som vi har overset, bedes du kontakte Grethe Grønkjær på grethe@gege.dk Kopiering fra materialet kan kun finde sted på institutioner, der har indgået aftale med Copydan, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

3 3 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 SamirNepal.dk... 4 Kom godt i gang... 6 Målet med SamirNepal.dk... 7 SamirNepal.dk er gratis... 7 Fakta om Nepal og sammenligninger med Danmark... 8 Samir INTRO lessons Flerfaglige emner Tre billedbøger og de tre bøger som E-bøger Afslutning af arbejdet med SamirNepal.dk Folkeskolens Formål og Forenklede Fælles Mål Danidas oplysningsbevilling og Danida Bidragydere, links og litteraturliste... 45

4 4 SamirNepal.dk SamirNepal.dk: - 8 lektioner til engelsk i klasse - 7 opgaver til flerfaglige aktiviteter. Er udarbejdet på dansk - Materialekasse indeholdende arbejdsark, skabeloner, spil, ekstraopgaver og meget mere - Tre lydbøger med oplæsning på engelsk 1: My name is Samir, 2: Samir in School, 3: Samir lives in Bhaktapur - Denne lærervejledning Mulighed for at tilkøbe tre billedbøger. På bøgerne er der QR-koder, der giver mulighed for oplæsning. Bøgerne forener det digitale med det konkrete. Pris: 1 bog 100 kr. Sæt med alle tre bøger 150 kr. Pris inkl. moms men ekskl. forsendelse. Bestilles på 8 LEKTIONER TIL ENGELSK Klik på en lektion, fx Me så folder undervisningsforløbet med aktiviteter ud. Når du går i gang med din planlægning, skal du sammenholde vejledningen og website.

5 5 7 flerfaglige opgaver Til læreren MATERIALEKASSE Materialekasse EKSTRAOPGAVER EKSTRAOPGAVER indeholder arbejdsark, skabeloner, spil, opgaver og plakat. De tre skabeloner (tre dokumenter med tre forskellige mønstre) kan du også finde i LESSONS. Mønsteret er lavet med udgangspunkt i et uldtørklæde fra Bhaktapur (Samirs hjemby). Ved at dreje mønsteret får det forskelligt udtryk. Lad eleverne give de tre mønstre navne efter, hvad de kan blive enige om, de ligner. Så kan de sige: Jeg vil gerne have xxx.

6 6 Hurtige elever Ekstraopgaver kan bruges til elever, der har brug for at blive udfordret. Ekstraopgaver er fx: Vendespil Du (eller eleven) vælger et billede på hjemmesiden, kopier, printer og sætter det ind i et dokument. Eleven kan fx beskrive billedet eller skrive en kort historie i hånden eller på tablet. Min ABC Eleven udarbejder en ABC med engelske ord og tegninger. ABC-en findes i to versioner. 1. En med ord, der indgår i materialet SamirNepal.dk. 2. En uden ord. Overvej hvilken, du vil udlevere. Du kan også differentiere. Den personlige ABC kan evt. også anvendes som afslutning på arbejdet med SamirNepal.dk. Lav din egen plakat for SamirNepal.dk (Print evt. den officielle plakat ud som inspiration.) Særligt om ekstraopgave: Storyboard_we_live_in Denne opgave kræver stor selvstændighed. Opgaven kan også være en Flerfaglig opgave, hvilket så bringer antallet af Flerfaglige opgaver op på otte. Med udgangspunkt i Storyboard_we_live_in skal der der skal tages billeder fra, hvor I bor. I nogle af felterne er der sat billeder ind fra Bhaktapur, fx et tempel. I Danmark vil man typisk så tage et billede af en kirke. I de tomme felter kan tegnes flere ting ind, fx børnehave, bibliotek eller rådhus. Storyboardet kan også hedde Min skole, så der tages billeder fra jeres skole, fx klasse, legeplads, pedelkontor, skoleleder, legeplads, cykelstativ m.m. Afsæt tid til, at eleven får lejlighed til at vise og fortælle om billederne. Kom godt i gang Nameste = Jeg bøjer mig for dig. Namaste bruges som hilsen, fx når man møder en anden person. SamirNepal.dk tilgodeser Folkeskolens formål samt mange forenklede Mål i flere fag (engelsk, dansk, billedkunst, matematik og musik) gældende fra skoleåret Se kapitlet Formål og Forenklede fælles Mål. Engelsklærer 8 Lessons til engelsk i 1-2. klasse kan anvendes som enkeltlektioner, enten en gang om ugen eller i et forløb over kortere tid. De otte lektioner kan også anvendes til repetition, fx ved opstart af 2. klasse. Du kan gå direkte til og afvikle 8 Lessons. Det anbefales dog, at du introducerer eleverne vha. INTRO.

7 7 Engelsk-lektioner integreret i et flerfagligt forløb 8 Lessons kan også indgå i et flerfagligt forløb, hvor flere eller alle dele af SamirNepal.dk-materialet indgår. Iintroducer forløbet med INTRO En dag i Samirs liv (PowerPoint med tilhørende noter). Se kapitlet INTRO. De 7 flerfaglige opgaver er udarbejdet på dansk og supplerer og uddyber 8 Lessons. Forløbet kan gælde for en klasse, en årgang eller flere årgange. SamirNepal.dk minus 8 Lessons Du kan selvfølgelig også udelukkende anvende Intro og/eller Flerfaglige opgaver, hvis det er det du ønsker. Orienter dig/jer i SamirNepal.dks indhold og anvend det I har brug for. Målet med SamirNepal.dk Målet med arbejdet med SamirNepal.dk er, at eleverne: Lærer elementære ord på engelsk gennem opgaver, leg m.m. Spejler sig og får et indblik Samirs liv. Samir har en hverdag som de, selv om han bor i et af verdens fattigste lande. Samir har en familie, der holder af ham og sørger for ham. Han står op, laver lektier, leger lidt, lavet lektier, spiser morgenmad, bliver fulgt i skole, har forskellige fag, spiser frokost og har frikvarter, bliver hentet, passe sammen med andre børn, kommer hjem, spiser, leger, laver lektier og så er den dag slut. Der er også forskelle. Samir har skoleuniform. Hans kost er temmelig ensidig, og han har ikke meget tøj og bor på lidt plads. Læs mere om Samir i kapitlet Samir. Der er to afsnit: I afsnittet Samir 2012 og Samir efter jordskælvene i april/maj I andet afsnit vil der jævnligt sker en opdatering, med info om, hvordan Samirs liv nu ser ud. Arbejder fagligt med mangeartede opgaver. Arbejder på mangeartede måder. Arbejder med opgaver og arbejdsmetoder, der tilgodeser Folkeskolens Formål og Fælles forenklede Mål i flere fag. Læs kapitlet Folkeskolens formål og Folkeskolens forenklede Mål. SamirNepal.dk er gratis SamirNepal.dk er gratis, da der er støttet med midler fra Danidas Oplysningsbevilling. For mere info: Læs kapitlet Danidas Oplysningsbevilling og Danida SamirNepal.dk tager udgangspunkt i fotos, filmklip og lydfiler produceret af Grethe Grønkjær i november 2012 i forbindelse med knapt en måneds ophold i Nepal. De fleste af disse fotos, videoer og lyd-filer tager udgangspunkt i Samir og hans liv i Bhaktapur, men hvor det er relevant, indgår også fotos og videoer fra andre steder i Nepal. SamirNepal.dk har nydt godt af, at materiale, fotos, kort, viden og erfaring er stillet gratis til rådighed. Se side 2 og i kapitlet Bidragydere, links og litteraturliste. Grethe Grønkjærs ophold i Nepal 2012 var støttet med et rejselegat fra Danida.

8 8 Fakta om Nepal og sammenligninger med Danmark Fakta og info fra dette kapitel kan du bruge ved arbejdet med Lessons og Flerfaglige opgaver. Navnet Nepal menes at komme fra ordet Nepa, som refererer til kongedømmet Newar, der lå i Kathmandudalen og havde byen Bhaktapur, hvor Samir bor, som centrum. Fra 1996 og næsten ti år frem var Nepal præget af et maoistisk oprør. Omkring blev dræbt og fordrevet fra deres hjem. I 2001 skød kronprinsen kongen, dronningen, otte andre medlemmer af den kongelige familie og sig selv. Indtil 2008 var Nepal 2008 et kongerige. Kong Gynendra gik af, og Nepal blev en republik efter 240 års monarki. Frem til mandag d. 8. juni 2015 har Nepal ikke haft en grundlov. Det har givet politisk ustabilitet og megen usikkerhed. Men den 8. juni 2015 blev der indgået en aftale mellem de fire store partier og oppositionspartierne. Regeringen og de politiske partier har været udsat for bred og heftig kritik for deres håndtering af situationen efter jordskælvet. Der har manglet handlekraft og beslutningsdygtighed. Det er derfor en god nyhed, at de politiske partier formåede at indgå et nationalt kompromis. Fakta Indbyggerantal: Nepal ca. 29 millioner indbyggere. Danmark ca. 5,6 mill. Størrelse: Nepal km2. Danmark km2. Adgang til havet: Nepal ligger klemt inde mellem Indien og Kina og har ikke adgang til havet. Danmark består Jylland, en halvø og øer. Bortset fra grænsen til Tyskland i Sønderjylland er Danmark omgivet af hav. Klimabælter/klimazoner: Nepal: tropisk, subtropisk, tempereret, polar. Danmark: tempereret. 8 ud af de verdens 14 højeste bjerge ligger i Nepal. Højeste og laveste punkt: Nepals højeste punk er Mount Everest m højt. Det laveste punkt er Kechanakalan 70 m. højt. Danmarks højeste punkt: Ejer Møllehøj 170,86 m. Det laveste punkt er: Lammefjorden, der ligger 7,5 m under havets overflade. Indbyggere over 16 år, der kan læse og skrive: Nepal: Kathmandu 86 % og Rauthahat: 41.7 %. Danmark: 99 %. Husholdninger i Nepal med eget toilet: ca. 62 %. En husholdning består af ca. 5 personer i gennemsnit.

9 9 Sprog Nepal: Nepalesisk er Nepals officielle sprog. Kun ca. 45 % har nepalesisk som modermål. Der tales 123 sprog i Nepal. Engelsk er 2. sprog. Der bliver undervist i nepalesisk og engelsk i skolen. Danmark: Dansk er Danmarks officielle sprog % har dansk som modersmål. Engelsk er 2. sprog. Religion Nepal: Der er 125 kaster og etniske grupper i landet % er hinduer. Resten er buddhister (inklusiv tibetanske buddhister), muslimer, kirat og kristne. I Nepal lever de forskellige religiøse grupper side om side. I Bhaktapur er 92 % af indbyggerne hinduer. 63 % heraf tilhører newar-kasten. Samir er newar og hører altså til den kaste i Bhaktapur, der er flest af. Tika: en rød prik mit i panden er et religiøst symbol og tegn på, at du er hindu. Tidligere bar både hinduistiske mænd og kvinder øreringe og havde en rød prik i panden. I dag er det fortrinsvis kvinder. For kvinder er det generelt også tegn på, at hun er gift. Prikken er samtidig en skønhedsmærke. I Bhaktapur ser man også mænd og små drenge med den røde prik i panden eller en ørering i øret. Danmark: Ca. 4,5 % af befolkningen tilhører en ikke-kristen (verdens)religion. Heraf er % muslimer. Kilde: Tim Jensen 2004.

10 10 Samir 2012 Familie Samir Gosai er i november år gammel. Samirs familie består af far, mor, en storesøster, en storebror og Samir. Samirs mor leder en vævestue og faderen arbejder også på en vævestue. Familien klarer sig bedre end mange nepalesere. Familien bor i 2012 et treetages hus i den gamle del af Bhaktapur. Man bor småt. Storebror og storesøster bor i stueetagen. På 1. sal bor Samir og hans forældre i et lille rum, ca. 12 m2. Rummet fungerer som køkken, spisestue, stue, soveværelse vask/opvaskeafdeling. Der er ikke rindende vand. Det bæres op på etagen. På 2-3 sal bor bedstemor og faderens yngre bror. Det er typisk, at der bor flere generationer under samme tag. Samirs far er familiens overhoved, da hans far er død. Når kvinderne bliver gift, flytter de ind hos mandens familie. Sønnerne bliver som regel boende, uanset om de er gift eller ugift. Hvis døtre ikke bliver gift, bliver de boende hjemme. Hvis en kvindes mand dør, er det som regel mandens familie, der skal tage sig af kvinden og hendes børn. Det er i Nepal meget svært at være enke eller fraskilt kvinde. Familien har et fjernsyn og mere tøj end mange nepalesere, som ofte kun har det tøj, de går i. Elektriciteten er væk i mange timer i døgnet, hvilket giver store udfordringer i hverdagen. Samir tilhører kasten newar og taler newar med familie og venner. Det er ikke mange newarer, der lærer at skrive newar. Newar er Samirs 1. sprog. I skolen lærer han nepalesisk og engelsk fra 1. klasse. Bhaktapur Samir bor i byen Bhaktapur, der har ca indbyggere og ligger i Katmandu-dalen. Byen er en af Nepals gamle kongebyer. Byen indeholder utallige monumenter, pagoder og templer. Byen ligger på den gamle handelsvej mellem Tibet og Indien og betragtes som World heritage. Mere info under Lesson 5: Where I live. Skole I 2012 går Samir går i 1. klasse på Bal Vikash English School. Skolen har en Facebook-profil. Søg: Bal Vikash Secondary School. Skolens hjemmeside er på indeværende tidspunkt ude af drift (sommer 2015). Skolen blev grundlagt I Skolens mål er at forme elevernes mål for fremtiden. Skolen er en privatskole, som er funderet i samfundet og omgivelserne.

11 11 Samir er et trygt og glad barn, der er glad for at gå i skole. Han har venner i skolen og legekammerater, når han kommer hjem. Samir er nr. 8 i sin klasse. Samir efter jordskælvene april/maj 2015 Familien har overlevet, men deres hus er ødelagt, og deres ejendele er også væk. I Nepal er der ikke et sikkerhedsnet som i Danmark, og familien skal nu starte forfra med at bygge en tilværelse op. Familien er, efter at have boet i telt på gaden, nu flyttet ind hos noget familie, som i forvejen ikke havde meget plads at bo på. Familien får udleveret mad fra en frivillig organisation i nabolaget. I et splitsekund ændrede livet sig for Samir. Det kan også ske for et dansk barn, fx ved sygdom, død, ulykke og skilsmisse. Hvordan kommer man videre? Samirs ændrede vilkår vil kunne danne udgangspunkt for en klassesamtale om, hvordan man bliver klogere på, hvordan man kommer videre, når ens verden bryder sammen. Oktober 2015 besøgte Grethe Grønkjær Samir og hans familie. Samir og hans familie klarer sig. De bor hos en onkel og hans familie og deler køkken med dem. Familien har et stort rum, hvor de bor Samir, hans storebror, der er færdig med skolen, hans mor og far. Storesøsteren har arbejde i en anden del af landet, men bliver arbejdsløs og flytter tilbage til familien. Storebroderen er deprimeret, da han ikke ved, hvad han skal tage sig til, da han ikke er kommet ind på den uddannelse, han gerne vide, selv om han har knoklet hårdt. Samir er blevet ni år. Er stadig en glad dreng og familiens øjesten. Han og forældrene blev meget glad for de tre bøger My name is Samir, Samir in School og Samir lives in Bhaktapur. Han læste dem op på engelsk og oversatte for forældrene til deres sprog newar. Samir blev meget ked af det, da han kom til side 12 i Samir in School. Pigen, der kigger op, plejede altid at holde en plads til Samir, hvis han var sent på den. Pigen blev dræbt i jordskælvet. Samir and hans families hus er totalt i ruiner. De har fået nogle ting ud af huset. De ved ikke, hvad der skal ske fremover. Samirs mor væver fortsat, men pengene er små. I ovenstående afsnit vil der komme opdateringer på, hvordan det går med Samir i hans dagligdag. Du kan også følge med på Facebook. Skolegang i Nepal Forældre i Nepal ønsker den bedste skolegang for deres børn, så hvis de kan klare det økonomisk, bliver barnet flyttet til en privatskole. Udover betalingen herfor, skal forældrene selvfølgelig også betale for bøger, skoleuniform m.m. Det bliver betragtet som et privilegium at gå i skole. Hvis et barn ikke klarer den årlige eksamen, sidder det over. Det betyder, at ikke alle elever i en klasse altid har samme alder. Børnene går i skole 6 dage om ugen. Kun lørdag holder de fri. De har mange lektier for. Det er fælles for alle skolebørn i Nepal, at de bærer skoleuniform. I Nepal er der mange børn, der bor i afsidesliggende landsbyer i bjergene. Hvis der ikke er en skole i landsbyen eller i nærheden, bor de ofte hos familie, der bor i nærheden af en skole. Nogle er på kostskole, også fra de er helt små. Der er iværksat forsøg med at sende lærere rundt til landsbyerne i kortere eller længere forløb. Der er fortsat børn i Nepal, der ikke kommer i skole, men den nepalesiske regering har stort fokus på uddannelse og arbejder hårdt på, at den opvoksende generation kommer i skole.

12 12 INTRO: 2-4-lektioner Udlever en A4-mappe, som kaldes Samir. Mappen udsmykkes, så den bliver helt særlig og signalerer Samir og Nepal. Mål med intro at lytte i gang med at læse billeder og herigennem få et første kendskab Nepal og til Samir og hans hverdag. lege Bro Bro Brille Følgende materialer anvendes, de findes i Materialekasse INTRO Print på forhånd dias ud, fra 22. Et til hver gruppe (se længere nede. Introducer ordet Namaste. Ordet Namaste betyder Jeg bøjer mig for dig. I Nepal anvender man ordet, når man siger goddag og farvel. Hvis man siger ordet og fører fingrene sammen er man høflig eller viser respekt. Det gøres fx, når man møder et ældre mennesker eller en lærer. Overvej at anvende ordet og hilsen, når man begynder og slutter dagens arbejde med SamirNepal.dk. Det fungerede fint i 1.b. Spørgsmål: er der nogen, der har hørt om landet Nepal? Måske bliver jordskælv eller Mt. Everest nævnt. Efter december 2015 vil mange elever have set U- landskalender 2015, som omhandler Nepal. Fortæl, at de skal lære Samir, der er 6 år og bor i Bhaktapur Nepal, et af verdens fattigste lande, godt at kende, sådan som han havde det i Hvordan er hans hverdag og sammenligne den med deres eget liv. Så MORGENLYD i Bhaktapur (lydfil og to billeder fra Bhaktapur) 1. Mørklæg klassen og fortæl, at de nu skal høre Morgenlyd fra solopgang i Bhaktapur, hvor Samir bor. Fortæl, at byen har indbyggere. Lav en relevant sammenligning, så eleverne får en fornemmelse af byens størrelse. Bed eleverne om at lukke øjnene og lytte godt efter. 2. Hvad kunne de høre?

13 13 3. Lyt en gang til. Spørg så: hvad tror I man ser, når man står der sted, hvor morgenlyd er optaget? 4. Så ses billede: Solopgang 1 (top af tempel, palme, Himalaya). Få eleverne til at aflæse billedet og tømme billedet. Måske kan du også spørge, hvad de ser og hører, når de hjemme kigger ud af et vindue hjemme om morgenen. 5. Så ses billede Solopgang 2: (Himalya (fortæl, at Himalya ligger langt væk fra Bhaktapur bjergene er altså meget høje), huse og masser af træer på bjerg (skråning) tæt på, vandtønder og blomsterkrukker i forgrunden. Så vises PowerPoint En dag i Samirs Liv. Du kan støtte dig til Noter-En dag i Samirs liv. En dag i Samirs liv viser en helt almindelig dag for Samir. Der er sat cirka-tidspunkter på hans dagsrytme. Mange af temaerne i En dag i Samirs liv bliver uddybet i de 8 Lessons og/eller i flerfaglige opgaver. Hent evt. PowerPoint ind i Notebook eller ActivInspire. Billedserien er uden tekst. 1. Se og tal om fotos. Fortæl eleverne, at de skal læse (afkode) billederne. Du supplerer med info. 2. Når I kommer til fotoet, hvor der i frikvarteret leges Bror Bro Brille, afbrydes PP, og I leger legen. Skub bordene til side og hav fx tre hold fangere, med afstand mellem holdene. Leg legen et par gange. 3. Nu udleveres et udprintet foto i farver fra de følgende fotos i PowerPoint-en til grupper (gruppestørrelse på 4). Gruppen får 3 min. til at læse foto. Alle i gruppen skal kunne fortælle om noget fra fotoet. 4. Så ses resten af PowerPointen. Eleverne fortæller om deres eget billede, når I når til det. Opsamling I mindre grupper skal eleverne nu tale om, hvad de ved om Samir. Skriv (eller tegn?) på store post-it. Der skal kun stå én ting på hvert post-it, fx (Samir er) glad og (Samir laver mange) lektier. En efter en læser man en seddel op og sættes på en white board-tavle eller et stykke karton. Alternativt fortæller grupperne mundtligt. Samir og jeg Samir and I Overvej nu at påbegynde opgaven fra FLERFAGLIGE FORLØB: 1. Samir og jeg/samir and I. Ud fra et storyboard med fem billeder fra Samirs hverdag, skal der tages fem billeder af hver elev. Forældrene skal stå for det og sende fotos til dig. Du sætter dem fx ind i en PowerPoint eller interaktiv tavlefil. Hver enkelt elev skal så herudfra fortælle om sig selv. Hvis du har mod på det, kan du/eleverne også udarbejde en photo-story eller tilsvarende evt. med tale, lyd og musik.

14 14 8 lessons Det anbefales, at du introducerer eleverne til Samir og SamirNepal.dk vha. INTRO. Der er tre billedbøger med engelsk tekst, der med fordel kan anvendes i dette forløb. De ligger som E-bøger, og de kan købes som fysiske bøger. En for 100 kr. og tre for 150 kr. + forsendelse. Bestil på gege.dk Det er vigtigt, at du taler så meget engelsk som muligt og så vidt muligt bruger mimik, fagter og bevægelser. Sammenhold beskrivelserne herunder med den tilsvarende på SamirNepal.dk. Hver lektion kan afvikles i en lektion/time. Du kan selvfølgelig vælge at bruge kortere eller længere tid på opgaverne. De otte Lessons er bygget over den sammen skabelon: WITA med forskelligt indhold, men også med aktivitetsformer, der går igen. Ovenstående ikoner finder du under de enkelte lektioner. Efter opstartsbilledet vil progressionen være nedenstående. Til hver lektion er der som udgangspunkt et introbillede. Warm up Kan fx være billeder og/eller video eller opfølgning på forrige lektions ord. Introduction Kan fx være et eller flere billeder/film, hvor lektionens ord/begreber introduceres. Task Opgaver, hvor der arbejdes alene, parvis eller i små grupper, fx: Draw a Computer Drawing, Colour the Nepalese flag or Draw a Number Monster. Activity Aktiviteten indeholder som regel bevægelse samtidig med indlæringen. Lesson 1 Me Fokusord (keywords) og vendinger: Me, My name is.. I am a (boy/girl) indøves. Brug fagter og bevægelser. Materialekasse 8 LESSONS 1 ME Tegneskabeloner (print tegneskabeloner, hvis du ikke allerede har gjort det) Extra: print SamirFriendGirl og SamirFriendBoy og SamirFriend. Print ud i farver. Introbillede This is Samir. He plays bibbib. He sits on the floor.

15 15 Warm up: Who am I? Se billederne af Samir. Tal om, hvad I ser på billederne, gerne på dansk. Det er vigtigt, at eleverne introduceres godt til Samir og hans verden. Introduction: My name is Samirr? Præsenter dig selv: My name is. Peger derefter på elever og spørger: What is your name? De skal svare: my name is Peg på billedet af Samir og sig Here is Samir. Samir is a boy. Se billedet af Samir og videoen. Så præsenterer du begreberne boy/girl. Tydeliggør dette ved at pege på elever, mens du siger det. Fortsæt: Is Daniel a Girl? Eleverne skal svare: No. Daniel is a boy. Task: Draw a computer drawing Tegn en computertegning (vær opmærksom på, at dette ikke kan lade sig gøre på en i-pad) eller en håndtegning (anvend en skabelon) og skal skrive Me og navn på/alternativt: Me og My name is xxxx Activity 1: Who is, Activity 2: and My name is Der er to aktiviteter her. Activity 1: Eleverne stiller sig på stolene eller rundt omkring i klassen. Læreren sætter legen i gang ved at vælge en elev og siger: Who is (Gaia)? Alle peger på Gaia. Gaya siger I am Gaia. Så er det Gaias tur til at vælge en kammerat. Who is Pelle, osv. Vær opmærksom på, at alle elever spørger og svarer. Activity 2: My name is I am a girl/boy.

16 16 Anvend Coporate Learning s dobbeltcirkler. Det kan foregå i klassen, på gangen eller i skolegården afhængig af plads, eller hvis eleverne trænger til et miljøskift. Inderkredsen står stille. Yderkredsen bevæger sig rundt, fx med uret. Man ser hinanden i øjnene. Først siger den ene: My name is (Louise). I am a girl. Så siger den anden: My name is Oscar. I am a boy. Læreren styrer, hvornår yderkredsen rykker ved for eksempel at sige GO. Samir s friends extra Her kan man lave et par Fortune Tellers, som forestiller en dreng og en pige. Disse kan man navngive og bruge til at gå rundt til de andre i klassen og føre små samtaler. My name is Jack oh...hello My name is.. I am a boy/girl What are you? Denne opgave kan også bruges i andre lektioner. Lesson 2: My family Fokusord (keywords) og vendinger: Family, mother, father, sister, brother Materialekasse 8 LESSONS 2 My family Print følgende ud: Skabelon 1,2 og 3 til tegning af familie (hvis du ikke allerede har printet en stak) Do you have (et ark til hver elev) Family Card. Print og klip kortene fra hinanden. Put i konvolut. Hver elev skal have et kort

17 17 Introbillede This is Samir s family Warm up Repetition: My name is.., I am a girl. I am a boy osv. Introduction: Here is my family Se billedet: This is Samir s family. This is Samir s mother. Her name is Kesri osv. Mother: Kesri Father: Rajendra Sister: Sajita Brother: Sanjev Spørg?: Do you have a brother/sister?, What is his/her name? Find selv på. Task: Draw your family Med udgangspunkt i tegningen taler I om, at en familie kan være mange ting. Efterfølgende tegner hver elev sig og sin familie, er alt tilladt. Man kan fx tegne papmor, papsøskende, hund, kat, bedsteforældre. Det vigtigste er, at eleverne lærer nye ord. Lad eleverne skrive, fx mother, sister, dog, cat, grandmother. Hjælp eleverne med at skrive. Activity 1: Activity 1: Asking about the family, Activity 2: brother s name is Udlever arket Do you have til eleverne. Gennemgå det grundigt, så ordene sister, brother m.m. genkendes.

18 18 Så går eleverne rundt imellem hinanden og stiller sig foran en kammerat. Efter tur vælger begge et spørgsmål fra arket; fx: Do you have a sister?, som besvares med et yes/no. Såfremt kammeraten har en søster, noteres vedkommendes navn på ens ark. Når begge har stillet et spørgsmål og noteret evt. navn går man til en ny kammerat. Activity 2: Eleverne sætter sig igen på deres pladser. Så gennemgås sætningerne: My brother s name is.my father s name is... My mother s name is.. My sister s name is. What is your mother s name? What is your father s name? What is your brother s name? What is your sister s name? Pointer, at i den følgende aktivitet, at rollerne er defineret på forhånd! Udlever ét kort fra Family Cards til hver elev. Eleverne stiller sig i dobbeltcirkel (to cirkler). Man ser hinanden i øjnene. Først siger A: My brother s name is Benjamin. Så siger B: My father s name is Alex. Eleverne bytter kort, hvorefter yderkredsen rykker en tak, når læreren siger GO. Lesson 3: Numbers Fokusord (keywords) og vendinger: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, I am, I am not. Materialekasse 8 LESSONS 1,2.3 Forprintede tegneskabeloner til Number Monster. Memory game Numbers skal være printet, klippet ud og lagt i kuverter eller bunker med eleastik om. Overvej antal spillere i gruppen. Overvej om grupperne skal have brikkerne dubleret. Introbillede Samirs mor har hentet Samir fra skole. Hun har andre børn med. Tal om billedet. Tæl til 10 på engelsk. Lad eleverne stå op og bruge fingrene samtidig med, at de siger tallet. Mange kan i forvejen tælle til ti på engelsk. Er der flersprogede elever i klassen, kunne man evt. høre, hvordan der tælles på deres sprog. Fortæl evt., at I Nepal tales der 123 sprog. Warm up Repetition af fokusord og vendinger fra foregående lektion. Brug introbilledet. Can you see a boy/a girl/ Samir s mother/samir osv.

19 19 Introduction: There is ONE Gennemgang af billeder. There is one Samir There are two people, there are three girls Find evt. på youtube sange med tallene fra Gode søgninger: ten little indians, Five little monkeys m.fl. Task: Number monster and Happy Birthday Task 1 Se og tal om tegningen Number Monster, som indeholder forskellige tal. Eleverne tegner deres egne monstertegning på en tegneskabelon. Task 2 Introducer Happy Birthday to you og syng verset med tallene fra 1 til 10. Fremover synger I sangen, når der er fødselsdag i klassen. Introducer på et tidspunkt, at sangen synges så alle, undtagen fødselsdagsbarnet, synger vers 1.,2. og 4., og fødselsdagsbarnet synger 3. vers. Activity: 1. Memory game, Activity 2.number game Activity 1 Spil Memory Game Numbers. Activity 2 Giv alle eleverne et tal fra Eleverne skal nu gå rundt i klassen og spørge hinanden: Are you number X? No/yes I am/am not X Man må kun spørge en gang ved hver, og man må IKKE spørge om sit eget tal. Man fortsætter, indtil man har fundet den, som har det samme tal som en selv så stiller man sig sammen med sin makker og skiftes til at tælle til 10 på engelsk Man kan trampe i gulvet, når man siger sit tal. Man kan også tælle og sætte sig ned/hoppe/klappe på lige tal e.l. Lesson 4: Colours Fokusord (keywords) og vendinger: red, green, yellow, black, blue, white, orange. What colour can you see? I can see xxx. MATERIALEKASSE 8 LESSONS Colours Print på forhånd Make dot to dot (det nepalesiske flag) på godt papir. Tuscher, farveblyanter, sakse. Print Fortune Teller. Vælg hvilken du vil bruge. Der er tre sværhedsgrader. Her har du mulighed for at differentiere. Introbillede 2 piger/unge kvinder sælger grøntsager, blomsterranker og tøj.

20 20 Warm up Brug introbilledet. Er der nogen, der kender de engelske ord for de forskellige farver? Få eleverne til at pege og sige farven. Du sætter flere ord på. Find farver i klassen og peg på dem. Introduction: Where are the colours and Find colours in Samir s world 1. Introducer red, blue, green vha. billedet af Samirs familie og Samir, der spiser frokost i skolen. 2. Find colours in Samir s world. Red, green, yellow, black, blue, white, orange. Task: 1. Make dot to dot and colour the flag 2. Make your own Fortune Teller Task 1: Fortæl kort om det nepalesiske og evt. det danske flag. Se info længere nede. Make dot to dot, farv flaget og klip det ud. Task 2 Der er tre forskellige skabeloner, med forskellige sværhedsgrader. Vælg en eller differentier. Gennemgå skabelon/skabelonerne fælles. Hvorefter eleverne får udleveret sin og går i gang. Fortune Tellers fra venstre mod højre:

21 21 1. Enkelt tekstfelt: Der er flere linjer. Skriv ord på de små linjer, fx kind, nice, happy, tired, hungry, thirsty, cold, warm. 3. Stort tegnefelt, er den med mest enkle og har fire felter. Skriv ord, fx Happy, sad eller tegn en glad og en ked-af-det-smiley. I de fire store felter kan man skrive fire ord, fx boy, girl, sister, brother. 2. Dobbelt tekstfelt. Her hører tekst og billede sammen. Activity: Use the Fortune Teller Gå rundt og spå hinanden. Mangler du aktiviteter, kan du repetere Activities fra foregående Lessons. Info om det nepalesiske flag og det danske flag Nepalesiske flag Flaget er det eneste flag i verden, der ikke er firkantet. Flaget har været kendt i flere tusinde år, men i 1962 forsvandt ansigterne fra solen og månen. Man siger, at det nepalesiske flag med solen og månen symboliserer, at landet vil eksistere så længe solen og månen eksisterer. Den blå kant symboliserer fred. Den røde farve er symbol på Nepals nationalblomst, rododendron. Månen symboliserer kongehuset, og solen symboliserer premiereministrene i Rana-dynastiet. Dannebrog Flaget er rødt med et hvidt kors. Ifølge sagnet "faldt Dannebrog ned fra himlen" ved Lyndanisse i Estland 15. juni 1219 under Valdemar Sejrs korstog mod Esterne. En stemme forkyndte, at når denne fane ville blive løftet op i luften, ville danskerne vinde. Dette opildnede de hårdt trængte danskere, så de, under Kong Valdemars ledelse, vandt den endelige sejr. Der findes dog ingen historiske beviser på, at Dannebrogs oprindelse stammer fra dette slag. De første afbildninger af Dannebrog med den røde dug og det hvide kors stammer fra Valdemar Atterdag tid ( ), mere end 150 år senere. Lesson 5: School Fokusord (keywords) og vendinger: School. Box words, walk, ride etc. Important to know: Samir goes to Bal Vikash English School. He is in first grade. He learns English and Nepalese. He also speaks Newari. Læs mere om Samir, hans skole og skolegang i kapitlet Samir Introbillede: Video Morning Assembly Fortæl, at vi skal se en lille video om, hvordan man begynder dagen på Samirs skole. Se og lydt godt efter. Tal efterfølgende om, hvad man har set og hørt, fx en pige leder morgengymnastik, der bliver slået takt til, man kan høre et fly, der afsynges en sang (nepalesiske nationalsang), lærerne går rundt og holder orden... Se videoen igen og kobl engelske ord og sætninger på og lav fagter. The boys and girls do exercises. They sing, Can you hear a plane? Can you hear an instrument? Warm up

22 22 Se billede af Samirs skole. This is Samir s school. What is the name of your school? Do you walk to school? Do you ride your bicycle to school? Do you go by car/bus/train? Introduction Introduction 1 Watch the film (I Nepal taler man højt, når man læser og skriver. Mange ting læres udenad). Introduction 2: Photos from my school. Tal på dansk om ligheder og evt. forskelle på egen skole og Samirs skole. Task 1 Eeney meeney and Task 2: Alfabet song Lær Eeney miney miney moe udenad.. Det gør Samir også i 1. klasse Info: På engelsk læser Samir Den grimme ælling af H.c. Andersen og arbejder med forståelsesspørgsmål hertil. Syng Alfabethsangen. Activity 1 Activity 1: Box Words, Activity 2: Who started the game? Vis tegningen og sig ordene i Box Words. Så viser du det i virkeligheden og siger på engelsk: I stand behind the chair, I stand under the lamp, I stand next to Mathilde, I hop on the floor, I sit under the table. Gentag sætningerne en efter en. Lad eleverne gentage sætningen og lad dem gøre det - hvis du tør Activity 2 Se videoen: Who started the game? Tal om legen og leg den derefter. Lesson 6: I live in.. Fokusord (keywords) og vendinger: Houses, mountains, trees, truck, temple, run, hop etc. Materialekasse 8 LESSONS I live in Print arbejdsark Bhaktapur match picture and word. Et til hver.

23 23 VendespilBhaktapur (print, hvis du ikke har gjort det og læg i kuverter), fx grupper af to eller fire. For mere info om Nepal: Læs kapitlet Fakta om Nepal og sammenligninger med Danmark. Info: Byen Bhaktapur kilde: Bhaktapur.com Samir bor i Bhaktapur. En by med ca indbyggere. Byen ligger 20 km fra Kathmandu og er en af de tre kongelige byer i Kathmandu-dalen. Den gamle bydel er spækket med templer og smukke bygninger, hvoraf en del desværre er blevet ødelagt af jordskælvet, men man vil forsøge at genopbygge så meget som muligt. Bhaktapur blev grundlagt i det 12. århundrede. Frem til det 15. århundrede var byen en del af det store Malla kongerige og herefter et selvstændigt kongedømme frem til det 18. århundrede. Fra Bhaktapur kan man se Himalaya. Byen ligger på den gamle handelsrute fra Tibet til Indien. Byen er en kulturperle, og 60 % af byens indtægter kommer fra turisterhvervet. I Durbar Square, med alle de gamle templer og bygninger, er det ikke tilladt at køre, og i centrum af byen må der ikke køre tunge køretøjer. Som turist betaler man for at opholde sig i den gamle bydel. I den gamle bydel kan man bl.a. finde Potter Square. Her bor pottemagerne, og mange har efternavne, der henviser til, at de og familien har været pottemagere i generationer. 92 % af indbyggerne i Bhaktapur er hinduer, og derfor præger hindutemplerne bybilledet. Samir tilhører kasten Newar (63 %). Der er 7 % buddhister. Introbillede Introbilledet bruges som warm up. Warm up Vi kigger ud over Bhaktapur fra et vindue i en ejendom næsten lige ved siden af Samirs hus. Hvad kan I se i Introbilledet? Ved elevernes svar gentager du, men på engelsk. I can see houses, water tank, one woman, windows, a tree, mountains etc. Anvend colours og numbers, hvor det passer, fx: What colour is the tree? Introduction Hvis I har en interaktiv tavle: Brug Google Earth og find jeres by og skole. Zoom ud og find derefter Nepal og Bhaktapur (en by på indbyggere), hvor Samir bor. Alternativt vises et verdenskort. Vis hvor Danmark og Nepal er. Alle skal rejse sig. Fordel jer i klasseværelset. Nu skal man efterligner det, læreren sig og gør (Kongens følger). Du siger: We are now leaving for Nepal. (tal engelsk og vis med fagter). It is a direct flight! Eleverne siger og gør det samme som læreren.. I board the plane (går op ad trappen til flyet). I sit down. I fasten my seatbelt. I listen to music.

24 24 I eat dinner. I read. I watch a movie. I am tired. I sleep. I wake up. I eat breakfast. I unfasten my seatbelt I leave the plane. It is very hot. Så vises Kipling Travels kort over Nepal. Tal kort om farverne på kortet, og hvad de betyder (se højdeskema). Sæt ord på højden af Mt Everest (8.848 m) ved at fortælle, at når man lægger det ned, svarer det fx til afstanden fra flagstangen i skolegården og til.. Fortæl, at Danmarks højeste punkt er Møllehøj, der er 171 (170,86) m. høj. Det svarer fx til afstanden fra skolegården og til.. Find Bhaktapur på kortet. Task Vis og tal om de fem billeder fra Bhaktapur og sæt ord på. 1. White mountains green trees 2. One house many windows 3. One temple and a blue sky 4. One truck 5. Candy store Udlever arket Match pictures and words. Differentier, så de hurtige laver begge opgaver. Er der tid, spiller man parvis VendespilBhaktapur. Activity How can you go to Nepal in one day? Alle ser på kortet. Alle rejser sig op! Lærereren siger: Can you walk (vis bevægelsen og eleverne gør det samme) to Nepal in one day? Giv tegn, så skal alle svare no eller yes. Can you walk to Nepal in one day? Can you jump to Nepal in one day? Can you run to Nepal in one day? Can you ride a bicycle to Nepal in one day?

25 25 Can you drive to Nepal in one day? Can you swim to Nepal in one day? Can you fly to Nepal in one day? Now we land in Nepal. We are in Nepal. Lesson 7: Spare time Fokusord (keywords) og vendinger: Play, inside, outside, Simon says etc. Denne lesson handler om Spare time. Derfor leges der en del. I denne Lesson er der ikke nogen T.. Introbillede Brug introbilledet som Warm up. Warm up Samir and his friend play outside. They are not inside the house. Who can you see? How many boys/ girls? Find colours etc. Introduction Samir likes to play. Look at the picture. What is Samir doing? (Samir and the girls are playing with a ball. ) Spørg: Hvad leger I, når I leger med andre? På tavlen skrives svarene oversat til engelsk. Det kan fx være: Hide and seek (gemmeleg), rounders (rundbold), football, handball (håndbold), dodgeball (Stikbold), computer games. Brug evt. google translate til at finde de engelske oversættelser. Nogen lege er uoversættelige, da de ofte er en del af et lands egen kultur. Activity 1: Children playing Vis billederne og spørg, hvad det er for en leg, som børnene leger. (Bro Bro Brille). Børnene synger på newari (børnenes 1. sprog) eller nepalesisk. Activity 1 Saml klassen i en rundkreds. Tre par fangere fordeler sig. Leg samtidig med at I synger Bro Bro Brille. Activity 1 Activity 1: Samir says, Activity 2: Rock, paper and scissors Samir says (oprindelig Simon says) Introducer ordene herunder og legen. Når du siger Samir says, skal eleverne gøre det samme. Hvis du blot siger fx jump, skal de intet gøre. Man

26 26 går ikke ud af legen, hvis man gør det forkerte. Når eleverne skal stoppe med bevægelsen, siger du Freeze. Fortsæt med: walk, run, play, read, write, jump, talk, shout Samir, whisper Samir, crawl etc. Overvej om denne leg skal leges i skolegården. Activity 2: Rock, paper and scissors and Touch and go. Kan med fordel leges i skolegården. Eleverne står i to grupper på linje over for hinanden. De to grupper beslutter hvilken hånd de vil være først og vælger også en anden mulighed. De to grupper mødes i ingenmandsland, hvorefter de ryster deres hænder og tæller til tre på engelsk.på three vises den hånd de først havde besluttet. Er hånden for begge grupper den samme, vælger de løsning nr. to. Det hold, der har den vindende hånd, skal nu forsøge at fange det andet holds medlemmer, inden de når tilbage til deres startlinjer. De tilfangetagne skifter hold. Lesson 8: Food Fokusord (keywords) og vendinger: Food, rice, water, dal bhat, breakfast, lunch, dinner, snack, tomato etc. Materialekasse 8 LESSONS FOOD Vendespil med Food. Ordkort - mad Info til læreren: Hvad er dal bhat? Læs evt. mere om mad i Flerfaglig opgave: Smag på Nepal, hvor der også er en opskrift på dal og nepalsiske småkager. Dal bhat spises hver dag i Nepal, og flere gange om dagen. Dal: En suppe lavet på røde, sorte, grønne eller brune linser, hvidløg, svitsede krydderier og løg. Man kan lave dal på hundreder af måder. Bhat: ris. Ris er den vigtigste del af kosten. Ris spises som regel med fingrene. Til dal bhat spiser man ofte sæsonens grønsager. Dal bhat kan sammenlignes med sovs og kartofler. Noget man i gamle dage i Danmark spiste hver dag. Til sovs og kartofler fik man en smule kød. Måske, rødbeder, asier eller agurkesalat. Curry: Hvis man har mulighed for det, laves en curry. Kylling, ged, andet kød eller fisk skæres i mindre stykker og steges med svitsede krydderier og koger videre med tomater og vand.

27 27 Curry er langt fra hverdagskost for alle. En portion er efter dansk forhold lille. Ofte serveres der pickles (grøntsager, der er nedlagt i en stærkt krydret dressing eller eddike) til maden. Til måltiderne drikker man vand eller te. Introbillede Introbilledet anvendes til Warm Up. Warm up Talk about colours, numbers (how many women?). Today we will also talk about food. Fortæl: Hvis man har mulighed for det, dyrker folk deres egne grøntsager og har måske et par høns, også i byerne. Hvis ikke, køber man ind ved gadehandlere, som selv har dyrket varerne og måske kommer fra landsbyerne uden for byen. Point to the picture and say: The women sell vegetables (få eleverne til at sige vegetables. Lad elever nævne de danske ord og pege på grøntsagerne. Du siger ordene på engelsk. Tomatoes, cabbage, green beans, cauliflower Spørg ind til farverne. Kig godt på billedet: Hvad har de to kvinder lige foran sig? (vægt og lod). Tal om, hvad de bruger vægt og lod til. Introduction: Samir eats, Market and Words Look at the pictures and introduce: breakfast, lunch lunch pack, snack, dinner. Brug billederne til samtale på engelsk og dansk. Samir eats breakfast. He eats rice and eggs. He eats with his fingers. He sits on the floor. He drinks water. Do you eat rice for breakfast? giv eleverne mulighed for at fortælle, hvad de spiser. Forær dem ordene. Bread, cereal.. og hvad de drikker: milk hot tea, water.. Samir eats lunch (school). In school Samir eats with a spoon. What does Samir eat? Samir eats a snack. Nuddles.Where? Samir eats dinner. Where and what (rice and eggs). Kig på billedet af de tre børn, der spiser. Hvad spiser de? Nævn forskellige grøntsager og spørg til farven. This is cauliflower. What colour is cauliflower etc. Her følger to forslag som du kan anvende, hvis du har god tid. 1. Parvis eller i mindre grupper udarbejdes egne vendespil med madord. 2. Sæt eleverne i gang med at udarbejde deres helt egen ordbog. Se Afslutning på de otte lektioner på næste side. Activity 1: Ordkort, Activity 2: Stafetløb

28 28 Activity 1 To cirkler. Udlevering af ordkort. Hver elev har ét kort. Gennemgå de engelske ord (tomato, cauliflower, cabbage osv.) A spørger: What do you like? B svarer: I like på (se billede på eget kort og svar på engelsk) Så spørger B: What do you like? Så svarer A. Cirklen flytter sig, når læreren siger GO. Aktiviteten kan udvides, så eleverne bytter kort på et tegn fra læreren. Activity 2 Denne aktivitet kræver plads, fx skolegården eller på en græsplæne. Klassen inddeles i grupper af fire eller fem. Der udleveres et madkort (stafetten), fx tomato, potato, rice, cabbage, cauliflower (du kan også anvende andre ord, fx breakfast, lunch, dinner, snack) til hver gruppe. Stafetløbet leges fx fem gange. Grupperne ( ) står på række, og en fra hver gruppe (1 a) 2.a) stiller sig på række modsat 20 m eller længere væk. På et tegn fra læreren skal den første fra hver gruppe med kortet i hånden fx hoppe på et ben og til makkerne og giver ham kortet, som hopper tilbage til gruppen. Grupperne hepper ved at råbe Tomato, Potato, etc. Når alle er igennem, finder får den hurtigste gruppe udleveret et vinderkort (fx Green beans (som du så skal have fem af). Så leges legen igen med nye opgaver (gå baglæns, krappe sig frem, hoppe sidelæns og gå museskridt). Men inden har grupperne byttet kort, så de lærer de forskellige ord. Efter sidste gang finder man den endelige vindergruppe a 2a 3a 4a 5a Har du mere tid, kan du anvende Vendespil med madord. Afslutning på de 8 lektioner Som afslutning på de 8 lektioner kan eleverne udarbejde deres helt egen ordbog. Der er to at vælge imellem. 1. Samir-ordbog. Her er der ord, som eleverne har lært at kende igennem arbejdet med Samir. Eleverne skal tegne ordet. 2. My own ABC. Her skal man selv finde ord og tegne til. Find ordbøgerne i Materialekasse EKSTRAOPGAVER.

29 29 Flerfaglige emner Flerfagligt forløb med forslag til enkle aktiviteter, der kan supplere de 8 lektioner eller anvendes separat. Overvej fælles afslutning med fernisering, udstilling og mulighed for at smage dal bhat og nepalesiske kager, der serveres med vand og/eller te. DU finder materiale til arbejdet med de forskellige emner ved at klikke på Materialekasse -FLERFAGLIGE Emnerne er: 1. Samir og mig fotoserie 2. Billeder med dyr og fugle 3. Smag på Nepal 4. Musik 5. Statistik -Mobiltelefon 6. Penge 7. Pressegruppe 1. Samir og jeg - fotoserie med udgangspunkt i Samir Følgende materialer anvendes, de findes i MATERIALEKASSE Tvaerfaglige_OPGAVER - Samir og jeg. Du kan vælge mellem opgaver på engelsk og på dansk. Din forberedelse Hvem skal billederne vises til? Klassen og måske til et forældremøde? Orienter forældrene om denne opgave. Juster Foraeldrebrev_foto, så det passer til din klasse og send til forældrene via Intra eller som orienteringsbrev. Du opretter en fotomappe med en undermappe til hver enkelt elev. Når du modtager billederne, lægger du dem i mapperne og kalder billederne 1,2,3,4,5. Så er de klar, når skal fortælles om billederne. Målet med denne opgave er: Hver elev fortæller om sig selv med udgangspunkt i fotos. Eleverne har vidt forskellig hverdag og bor i mange familietyper. Det er ikke én familietype, der er den rigtige. Vær lydhør. Måske har en elev en hund og en kat, som regnes for at familiemedlem. Måske bor en elev to steder. Det er en god ide at sige, at eleven så tager billeder af dem man bor sammen med her og nu. Der er rigtig mange muligheder. Eleverne udarbejder et storyboard Eleverne fremlægger for en målgruppe

30 30 Introduktion Vis PowerPoint Samir til Storyboard med fem billeder. Tal om hvert enkelt billede. Hvor er Samir, og hvad laver han? Så Vis eleverne Storyboard Samir og tal om de fem billeder. Storyboardet findes både i en dansk og en engelsk version. Vis nu Storyboard_tomt. (finde i en dansk og en engelsk version). Gennemgå StoryboardEksempel med eleverne. Derefter Udlever et tomt storyboard til hver elev (findes i en dansk og engelsk version). Den engelske version kan evt. anvendes i 2-3. klasse. Eleverne skal tegne en husketegning altså skitser, evt. med tændstikpersoner. Hvis du ikke siger dette, kan de bruge lang tid på at tegne (se herover). Har du tid nok, kan de selvfølgelig godt gøre det. Hjemme Forældrene skal hjælpe eleverne med at tage fem billeder og sende dem til læreren Når du har fået tilsendt billederne, sættes de fx ind i en PowerPoint eller interaktiv tavlefil. Har du længere tid til rådighed, kan eleverne også lave en Photo Story eller imovie og indtale lyd til billederne. Fremlæggelse Hver enkelt elev fortæller om sine billeder. Her er det en god ide at spørge ind til ligheder og forskelle i forhold til Samirs liv.

31 31 2. Billeder med dyr og fugle Foto af dyrebilleder lavet af elever i indskolingen på N. Kochs Skole i Aarhus i forbindelse med et Zambiaemne. Materialer til denne opgave: i MATERIALEKASSE FLERFAGLIGE OPGAVER DYR-OG FUGLEBILLEDER Fotos af mønstre Fotos af dyr og fugle Fokuspunkter med opgaven Mønstre Kendskab til nepalesiske dyr og fugle: Nepal spænder over alle fire klimazoner (Tropisk, subtropisk, tempereret og arktisk). Der er dyr/fugle fra de fire klimazoner Billede udarbejdes efter dine retningsregler, men med indbyggede valgmuligheder Anvende en bestemt farvetype, fx akvarelfarver Fortælle om sit dyr/din fugl. Hvorfor netop det valg Dyr- og fuglefotos stillet til rådighed af Kipling Travel (yderligere info i litteraturlisten) 1. Himalaya Thar: Everest området meter 2. Glansfasan: Everest området meter 3. Læbebjørn: Terai 400 meter 4. Indisk sumpkrokodille: Terai 400 meter 5. Pansernæsehorn: Terai 400 meter 6. Sjakal: Manaslu meter 7. Sommerfugl: Makalu meter Dyr- og fuglefotos stillet til rådighed af Klaus Malling Olsen (yderligere info i litteraturlisten) 8. Vildsvin - tropisk - Chitwan 9. Sambar - tropisk Chitwan 10. Axishjort - tropisk - Chitwan 11. Rustand - Tempereret - Koshi og Kathmandu 12. Lammegrib - bjergene - Himalaya 13. Elefant - tempereret - Koshi og Barddia 14. Tiger - tropisk - chitwan

32 32 Materialer, der skal indkøbes Godt papir afpasset til farvetypen, fx akvarelpapir Farvetype i en god kvalitet: fx akvarelfarver, farvekridt, farveblyanter, kraftige tuscher. Overvej, om der er behov for en introduktion til farvetypen Tynde sorte tuscher til konturer Hvis billederne skal i ramme, skal rammerne indkøbes nu, så papirstørrelsen passer. Gør det klart for eleverne, at der er stramme rammer for denne opgave. Det giver et ensartet udtryk ved ophængingen. Samtidig skal eleverne ikke bruge tid til at vælge. Vælg på forhånd fx 4 bundfarver til rammen og 4 baggrundsfarver til selve billedet. 1. Fortæl eleverne, at de skal lave et billede af et dyr eller en fugl, der lever i Nepal. 2. Vælg de dyr og fugle, som de må vælge imellem og vis dem. Billederne ligger i Materialekassen. 3. Eleverne vælger nu sit eget dyr/fugl, og du printer en kopi til dem. 4. Der tegnes en ramme, fx 5 cm, på billedet. Den trækkes op med sort tusch. Hvis man laver forløbet med de små klasser, er det en god idé at du laver rammen. 5. Med udgangspunkt i dyre/fugle-billedet tegner elever en frihåndstegning af dyret/fuglen. Når de skal i gang med at tegne, skal du guide dem i at kigge rigtig meget på billedet, de tegner efter og prøve at følge de linjer, der er i dyret. 6. Når dyret er tegnet færdigt og godkendt, skal dyret trækkes op med en sort tusch. 7. Så skal dyret males og herefter vælger eleven baggrundsfarve til selve billedet og rammefarve til frisen. Nu males baggrund og ramme. 8. Mens billedet tørrer (ved akvarel), viser du billederne af mønstre (mappen MØNSTRE i Dyre_og fuglebilleder) og kan evt. fortælle: Billederne viser mønstre fra 1. tørklæde, 2. stykke stof og 3. uldsjal. Det er traditionelle nepalesiske mønstre og produceret i Samirs hjemby Bhaktapur. Tørklæde og stof har Samirs mor vævet. Derfor er der også i mappen et billede af Samirs mor, mens hun væver. Få eleverne til at opleve, hvordan et mønster ændrer sig totalt, hvis det bliver drejet. Man kan også tage et uddrag et mønster, se fx foto af uldsjalet, hvor man pludselig kan opdage en blomst. 9. Eleverne laver nu en kladde af et mønster. Det tegnes med blyant og trækkes op med sort tusch, når eleven er tilfreds. 10. Til sidst signeres billedet med småt nederst i højre hjørne. Det er vigtigt, at eleverne gør sig umage, så de får en god oplevelse og bliver stolte over deres billede. Vi foreslår, at billeder afsløres ved en fernisering, hvor eleverne fortæller om deres dyr og måske deres mønster. Har du elever, som er gode læsere, kan de fx supplere deres fremlæggelse med info om dyret. Hertil kan opgaven Mit_dyr anvendes. Find den i MATERIALEKASSE EKSTRA. OPGAVER: hvad det/den lever af, størrelse osv. Denne opgave er inspireret Louise Tingkærs forløb i indskolingen på N. Kochs Skole. Opgaven er desuden inspireret af Børnekunst inspiration til billedkunst af Britta Johansen og Lisbeth Lauridsen. Udgivet på Krogs Forlag, pris 239,20 ekskl. Moms. Bogen kan bestilles Hos Dafolo.

Denne vejledning er senest opdateret d. 12-8-2015

Denne vejledning er senest opdateret d. 12-8-2015 1 SamirNepal.dk Velkommen Welcome to Samir s world Denne vejledning er senest opdateret d. 12-8-2015 Følg med på Facebook Grethe Grønkjær og Bo Westersø 2 Side 2 GeGe Forlag, 2015, 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Flashcard og TPR aktiviteter:

Flashcard og TPR aktiviteter: Flashcard og TPR aktiviteter: F l a s h! Efter tur vises flashkortene til børnene ganske hurtigt, så børnene blot får et glimt af, hvad der gemmer sig på kortet. Børnene identificerer kortets indhold,

Læs mere

In a dark, dark Town

In a dark, dark Town In a dark, dark Town Niveau 1.-3. Klasse Varighed ca. 8-10 lektioner Om forløbet Historien In a dark, dark Town, er en lille fortælling med små overraskelsesmomenter i. Det er en historie skabt af et ordforråd,

Læs mere

Ideerne i denne vejledning er udarbejdet til første episode Peppa Pig and the Muddy Puddles.

Ideerne i denne vejledning er udarbejdet til første episode Peppa Pig and the Muddy Puddles. Pædagogisk vejledning til Peppa Pig, materialesæt Dette materialesæt tager udgangspunkt i serien om grisen Peppa Pig og hendes familie. Vigtigst er animationen, som skal vises fra YouTube, hvor The Official

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

18 High Street. Forløbet er tilrettelagt således, at det henvender sig til 4.-5. klasse, da tekstmængden er begrænset og opgaverne forenklede.

18 High Street. Forløbet er tilrettelagt således, at det henvender sig til 4.-5. klasse, da tekstmængden er begrænset og opgaverne forenklede. 18 High Street Niveau 4. klasse Varighed 8-10 lektioner Om forløbet Forløbet 18 High Street tager udgangspunkt i et hus, hvor eleverne møder to forskellige familier. De får et indblik i de forskellige

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER P HOW MANY? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Samtale, træning af faste udtryk, spørgsmål og svar. Endvidere en lejlighed til at træne tallene. - Spørgsmålskort - Lærerark til hjælp ved oplæsning og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Titangade. 16. september 2014

Titangade. 16. september 2014 Titangade 16. september 2014 Dagens program 9.00 9.15 Velkomst 9.15 10.00 10.00 10.15 Pause 10.15 12.00 12.00 12.45 Frokost 12.45 14.00 14.00 14.15 Pause 14.00 15.00 Hvem er vi? Forventnings afstemning

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet.

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet. 1.lektion Sang nr. 2 synges. Samtidig vises samtalebilledet, så eleverne kan se, hvordan bogstaverne kommer til jorden. Det er vigtigt at have fokus på teksten. Denne sang handler om, at der findes røde

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Pets Fag: Engelsk Målgruppe: 4. klasse Titel: Me and my pet Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Pets Fag: Engelsk Målgruppe: 4. klasse Titel: Me and my pet Vejledning Lærer Me and my pet My dogs SVTV2, 2011, 5 min. Tekstet på engelsk Me and my pet er en svenskproduceret undervisningsserie til engelsk for børn i 4. klasse, som foregår på engelsk, i engelsktalende lande og

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

To BE i NUTID. we are vi er

To BE i NUTID. we are vi er To BE i NUTID. To be = at være. Bøjning i nutid. Ental Flertal 1.person I am jeg er we are vi er 2.person you are du er you are I (De) er 3.person he is han er they are de er she is hun er it is den/det

Læs mere

Engelsk i 1.2.klasse klasse. Engelsk kompetenceområder.1.-4.klasse.

Engelsk i 1.2.klasse klasse. Engelsk kompetenceområder.1.-4.klasse. Engelsk i 1.2.klasse 2016-17. 1. - 4. klasse. Engelsk kompetenceområder.1.-4.klasse. Mundtlig kommunikation Eleven kan deltage i korte og enkle samtaler om konkrete hverdagsemner på engelsk Skriftlig kommunikation

Læs mere

Ugebrev 34 Indskolingen 2014

Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Ugebrev 34 Indskolingen 2014 Fælles info: Kære indskolingsforældre. Allerførst velkommen tilbage til jer alle efter en dejlig varm og solrig sommerferie, det er tydeligt, at børnene har nydt det, men alle

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Arctic Winter Games Nuuk 2016

Arctic Winter Games Nuuk 2016 Arctic Winter Games Nuuk 2016 1 Sports Vocabulary Brainstorming Til læreren: Niveau: Varighed: Fag: Mål for læring: Introduktion: Ældstetrinnet 4 lektioner 4 x 45 minutter Engelsk Ordforråd skal læres

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig Du må være med! -5 Den, der er lidt mærkelig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Arbejdsbogen 1. Ny udgave. Gerner Birk Kristiansen. Tekst og tegninger DATO:

Lærereksemplar. Kun til lærerbrug. Arbejdsbogen 1. Ny udgave. Gerner Birk Kristiansen. Tekst og tegninger DATO: Gerner Birk Kristiansen Tekst og tegninger DATO: Arbejdsbogen 1 Ny udgave Her er en masse materiale, der kan anvendes i børnehaveklasserne. Der er naturligvis en sammenhæng i hæftet, men underviseren låses

Læs mere

Hvad er det, du siger -2

Hvad er det, du siger -2 Hvad er det, du siger -2 Alt, hvad Gud siger, er sandt og godt. Mål: Børn indser, hvor meget godt Gud har skabt ved sit ord. Når Gud taler, så sker det. Det bliver, ligesom han har sagt sikken en magt

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

4.2 Du må også være discipel

4.2 Du må også være discipel 42 Du må også være discipel - Lovsangsaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 5 42 Du må også være discipel Introduktion til denne lovsangsaften Denne aften skal handle om, at Guds plan stadig involverer os Disciple

Læs mere

Årsplan 2015/2016 (2. klasse)

Årsplan 2015/2016 (2. klasse) 1.-4. klasse Årsplan 2015/2016 (2. klasse) Undervisningen bygger på, at eleverne bl.a. fra danskundervisningen har kunnen, viden og erfaringer med hensyn til kommunikation, sprog og sprogbrug, læringsstrategier

Læs mere

Vi er en familie -1. Bed Jesus om at hjælpe din familie.

Vi er en familie -1. Bed Jesus om at hjælpe din familie. Vi er en familie -1 Bed Jesus om at hjælpe din familie. Mål: Børn lærer om familiens værdi. De lærer, at familiemedlemmer står sammen, er der for hinanden, elsker hinanden og hjælper hinanden. Børn opmuntres

Læs mere

SJOVT betyder at have en god lektion, at have sig selv med, og at have en god føling med hvad man gør, og hvor man er fagligt.

SJOVT betyder at have en god lektion, at have sig selv med, og at have en god føling med hvad man gør, og hvor man er fagligt. Her i 2. klasse skal vi arbejde med engelsk, hvor vi bygger på fra 1. klasse. Vi skal arbejde mere intens med det engelske sprog end tidligere og begynde at læse bøger på engelsk. Det at have engelsk skal

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 25 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge25_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10 11.42 Uge 25 l Verden omkring

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

Med Jesus i båden -1

Med Jesus i båden -1 Med Jesus i båden -1 Jesus kalder Mål: At give børn en forståelse for, at Jesus kalder på dem og ønsker, at de skal følge ham i deres liv. Tekst: Mark. 1, 14-20 + Luk. 5, 1-11 (Jesus kalder sine disciple).

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bibelen er en gammel bog... 149 Blomstre som en rosengård... 74 Bogen om Jesus... 148

Bibelen er en gammel bog... 149 Blomstre som en rosengård... 74 Bogen om Jesus... 148 Alfabetisk register A Adventskransen nu vi tænder................................ 65 All night, all day.......................................... 226 Alle, både høj og lav......................................

Læs mere

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver.

Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Danskhjælpen Danskhjælpen er en lille opslagsgrammatik. Her kan du læse om de grammatiske emner, før eller imens du arbejder med dine Grammar-opgaver. Adjektiver (At Risk) 2 Present Continuous (What s

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Bevægdi neor d or dkl as s er pånyemåder AfS of i ewi e s e Hans e n Mål gr uppe: 1. 3. k l as s e Undervisningsforløb 1.-3. klasse Bevæg dine ord ordklasser på nye måder Undervisningsaktiviteter til arbejdet

Læs mere

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til Du må være med! -2 Den, der ikke rigtig hører til Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Gud er min far -1. Vor Fader, du som er i himlene. Helliget blive dit navn

Gud er min far -1. Vor Fader, du som er i himlene. Helliget blive dit navn Gud er min far -1 Vor Fader, du som er i himlene. Helliget blive dit navn Mål: Børnene ser Guds egenskaber som far: kærlig, tilgivende, givende og omsorgsfuld og børnene lærer nye måder at prise Gud på

Læs mere

Et godt valg -2. Daniel hører fra Gud

Et godt valg -2. Daniel hører fra Gud Et godt valg -2 Daniel hører fra Gud Mål: Børnene må indse, at de kan ændre situationer, når de tager sig tid til at søge Gud, lytte til ham og hører fra ham. Fremtiden ligger i Guds hænder, og han hjælper

Læs mere

Velkommen til vuggestuen

Velkommen til vuggestuen Velkommen til vuggestuen I Børnehuset kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på og Skal være

Læs mere

præsenterer børneforestillingen Hurlumhej Hospitalet Undervisningsmateriale

præsenterer børneforestillingen Hurlumhej Hospitalet Undervisningsmateriale præsenterer børneforestillingen Hurlumhej Hospitalet Undervisningsmateriale 1 FAKTA OM DANSKE HOSPITALSKLOVNE Med nærvær, humor og fantasi støtter hospitalsklovnene børn gennem indlæggelsesforløb Der er

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET. Førstehjælp for børn 7-9 år

Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET. Førstehjælp for børn 7-9 år Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET Elevhæfte Førstehjælp for børn 7-9 år Hvad sker der? Du kender det: Det er sjovt at lege med dine venner. Der er gang i den. Du har det dejligt, og så sker det lige

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste

Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste Dialogisk oplæsning Dette hæfte indeholder konkrete forslag til, hvordan man kan forberede dialogisk

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

MIN VEN ER ALBINO. om en svagtseende dreng

MIN VEN ER ALBINO. om en svagtseende dreng MIN VEN ER ALBINO om en svagtseende dreng MIN VEN ER ALBINO om en svagtseende dreng 1.udgave Udgivet af: Dansk Forening for Albinisme www.albinisme.dk kontakt@albinisme.dk Redaktion: Susan Poulsen, Karina

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23: Min krop. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1 Uge 23: Min krop Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Min krop side 1 HIPPY HippHopp uge_23_guidevejl_min_krop.indd 1 06/07/10 10.44 Denne vejledning

Læs mere

Skudt ned over Danmark

Skudt ned over Danmark Jørgen Hartung Nielsen Skudt ned over Danmark Sabotør-slottet, 3 Skudt ned over Danmark Sabotør-slottet, 3 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther

Læs mere

Kultur og Samfund. Familie og Hverdag. TRIN 1 Opgaver til Hverdagen i billeder

Kultur og Samfund. Familie og Hverdag. TRIN 1 Opgaver til Hverdagen i billeder Familie og Hverdag TRIN 1 Opgaver til Hverdagen i billeder Lad eleverne skrive sætninger om deres familie ved hjælp af ordene herunder. De kan også skrive lidt om deres hverdag. Under temaet Liberias børn

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Forår 2013

LÆRERVEJLEDNING. Forår 2013 Røde Kors Blegdamsvej 27 2100 København Ø Tlf. 3525 9200 skoletjenesten@rodekors.dk Forår 2013 LÆRERVEJLEDNING Dette materiale fra Røde Kors sætter fokus på Røde Kors-projektet Barnelandet. Barnelandet

Læs mere

OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel

OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel Læs annoncer Kærester - Venner - Sex - og meget mere... Mærke 00 Den optimistiske fyr OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel Jeg er en optimistisk hiv-smittet

Læs mere

Vi gør det sammen -4

Vi gør det sammen -4 Vi gør det sammen -4 Sammen med Gud bliver det umulige muligt Kun sammen med Gud. Mål: Livet byder på mange udfordringer. Vi må lære børnene, at Gud ikke giver os udfordringer, som vi ikke kan klare men

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Unge Piger. Kortfilm/Drama Varighed: 8 min. Final draft Marts 2008. Skrevet af: Mikkel Vithner Hansen

Unge Piger. Kortfilm/Drama Varighed: 8 min. Final draft Marts 2008. Skrevet af: Mikkel Vithner Hansen Unge Piger Kortfilm/Drama Varighed: 8 min. Final draft Marts 2008 Skrevet af: Mikkel Vithner Hansen SC. 1 INT. PIGEVÆRELSE DAG Pigeværelse med seng. Tøj er smidt ud over det hele. Scene skifter mellem

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Beskrivelse af forløb:

Beskrivelse af forløb: Beskrivelse af forløb: I engelskundervisningens første år lægges vægten på det mundtlige arbejde. Eleverne skal gennem en legende, kreativ og fantasifuld tilgang opbygge ordforråd, kommunikative færdigheder

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim Dialogisk læsning - Lotte Salling Trolderim DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE I OPLÆSNINGEN Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Trolderim af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. RIMORD: Eksempel:

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling?

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Få svarene her. Forældrefolder Langmark Kære Forældre Vi vil med denne folder give inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle

Læs mere

storebror til tvillinger

storebror til tvillinger Marianne Grymer Bargeman 1 + 2 = 3 storebror til tvillinger Illustreret af Sus Borgbjerg/JE:SU 1 + 2 = 3 Storebror til tvillinger Af Marianne Grymer Bargeman Illustrationer: Sus Borbjerg/JE:SU/Gul Stue

Læs mere

Praktik i finland (Jyväskylä) Beskrivelse af Rikke Anthonys praktiksted

Praktik i finland (Jyväskylä) Beskrivelse af Rikke Anthonys praktiksted Praktik i finland (Jyväskylä) Beskrivelse af Rikke Anthonys praktiksted Jeg er i praktik på et plejehjem der hedder Luakon lähipalvelutalo. Det er et kommunalt plejehjem med beliggenhed i byen Jyväskylä.

Læs mere

BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS

BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS Lektionsplan 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem omformuleres, hvis eleverne

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

Lærervejledningen til Pumpefabrikken

Lærervejledningen til Pumpefabrikken Formål: At styrke elevernes evne til at foretage et kvalificeret karrierevalg og give dem indblik i industrivirksomhedernes muligheder. Materialet tager udgangspunkt i det timeløse fag Uddannelse og Job

Læs mere

fjalorth danisht-shqip me fytyra

fjalorth danisht-shqip me fytyra Thomas Olander Lisbeth Valgreen illustreret dansk-albansk parlør fjalorth danisht-shqip me fytyra E O Editiones Olander jeg, du løber vrapój, vrapón jeg, du skriver shkrúaj, shkrúan jeg, du spiser; spis!

Læs mere

Kom godt i gang med. mikrov.dk. Kom godt i gang med Little Bridge 1

Kom godt i gang med. mikrov.dk. Kom godt i gang med Little Bridge 1 Kom godt i gang med 1 mikrov.dk Kom godt i gang med Little Bridge 1 Kom godt i gang med Little Bridge Kom godt i gang med Little Bridge 3 Indhold 1. Kom godt i gang 6 Hvad er Little Bridge? 6 1.1. Activities

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling vol. 2. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling vol. 2 Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 2 SOCIALE BODY TWIST... 3 GRUPPE-JONGELERING... 5 SEND DEN RUNDT... 6 KOORDINATION TÆL TIL ABC...

Læs mere

Ugebrev 4 Indskolingen 2016

Ugebrev 4 Indskolingen 2016 Ugebrev 4 Indskolingen 2016 Fælles info: Kære forældre i indskolingen. I må meget gerne sørge for at jeres børn kan deres unilogin udenad. Vi bruger det ofte, og lige nu er det en tidsrøver at sørge for

Læs mere

Velkommen I dagpleje hos Idræts dagplejer Heidi Lehné

Velkommen I dagpleje hos Idræts dagplejer Heidi Lehné Velkommen I dagpleje hos Idræts dagplejer Heidi Lehné Adresse: Kolåsvej 19, Vindekilde 4534 Hørve Tlf. : 59 65 44 98/23376610 Jeg hedder Heidi Lehné og er født i 1977. Jeg bor sammen med min mand Søren

Læs mere

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse.

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse. Hvem ka? Gud ka! -1 Betty Baxters liv og omvendelse. Mål: I denne undervisning kommer vi ind på frelsens budskab. Vi vil skabe plads til, at børn kan åbne deres hjerte op for Jesus, som Betty Baxter gjorde.

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget)

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget) Kære underviser Når børnene har gået i skole i mellem en og to uger, laver jeg denne test, for at se hvor gode hvert barn er er til at omsætte det de får at vide til en tegning. Den er inspireret af den

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

Dagbog fra Ramadan 2005

Dagbog fra Ramadan 2005 Dagbog fra Ramadan 2005 Af Astrid Fribo Så er det Ramadan, muslimernes fastemåned. Den måned, hvor muslimer over hele verden faster for at vise solidaritet med fattige og for at vise deres respekt for

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview

LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview LESSON NOTES Extensive Reading in Danish for Intermediate Learners #8 How to Interview CONTENTS 2 Danish 5 English # 8 COPYRIGHT 2019 INNOVATIVE LANGUAGE LEARNING. ALL RIGHTS RESERVED. DANISH 1. SÅDAN

Læs mere

Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse

Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse Om grundbogen Format er et læremiddel, som både har en grundbog med 8 hovedafsnit, et tilhørende evalueringsmateriale og til hvert af hovedafsnittene er der ligeledes

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

7. forløb Træets forår

7. forløb Træets forår 7. forløb Træets forår Træets forår 1. dag Marts-maj Læringsmål: At kende til tegn på forårets komme, at kende forskellige træsorter fra lokalområdet, at kunne iagttage forandringen fra vinter til forår

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Vi er en familie -3. Alle folkeslag hører til samme familie

Vi er en familie -3. Alle folkeslag hører til samme familie Vi er en familie -3 Alle folkeslag hører til samme familie Mål: Børn lærer, at alle, som kender Jesus, hører til den samme familie, hvor Gud er vores far, og Jesus er vores storebror. Her er det lige meget,

Læs mere

Lad det vokse -4. Det koster at følge Jesus.

Lad det vokse -4. Det koster at følge Jesus. Lad det vokse -4 Det koster at følge Jesus. Mål: Børn lærer om forudsætninger for vækst; børn lærer, hvilke ting der kan stå i vejen for vækst; børn indser, at ikke alle, som tror på Jesus, vil blive ved

Læs mere

Vi gør det sammen -6

Vi gør det sammen -6 Vi gør det sammen -6 Sammen med Gud behøver vi ikke være bange Mål: Fortæl børnene, at det vigtigste af alt er, at Gud er med os, for når Gud er med os, er det lige meget, hvem der er imod os. Han kan

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED

LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED LÆR FOR LIVET et læringsprogram for anbragte børn TIL FORÆLDRE / PLEJEFORÆLDRE / ANBRINGELSESSTED 1 Det er meget, meget sjovere her end i min almindelige skole. Man leger med dansk i stedet for bare at

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere