ÅRET DER GIK 2012 DOMME, AFGØRELSER OG KENDELSER INDENFOR MEDIE- OG ENTERTAINMENTRET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRET DER GIK 2012 DOMME, AFGØRELSER OG KENDELSER INDENFOR MEDIE- OG ENTERTAINMENTRET"

Transkript

1 ÅRET DER GIK 2012 DOMME, AFGØRELSER OG KENDELSER INDENFOR MEDIE- OG ENTERTAINMENTRET BIRGITTE KREJSAGER, STUDIELEKTOR/PH.D.- STIPENDIAT JURIDISK INSTITUT, AAU

2 BEMÆRKELSESVÆRDIGE OPHAVSRETLIGE EU-DOMME KOMMUNIKATION TIL OFFENTLIGHEDEN (SCF) SPREDNING TIL OFFENTLIGHEDEN (DONNER) VIDERESPREDNING AF SOFTWARE (USED SOFT) MIDLERTIDIGE KOPIER (INFOPAQ)

3 KOMMUNIKATION TIL OFFENTLIGHEDEN C - 135/10 SCF FORTOLKNING AF BEGREBET OFFENTLIG KOMMUNIKATION I ART 8, STK. 2, DIREKTIV 92/100 OM UDLEJNINGS- OG UDLÅNSRETTIGHEDER ITALIENSK TANDLÆGE AFSPILLEDE RADIOTRANSMITTERET MUSIK I SIN PRAKSIS, MENS HAN BEHANDLEDE PATIENTER.

4 KOMMUNIKATION TIL OFFENTLIGHEDEN C - 135/100 SCF RETTEN TIL VEDERLAG FORUDSÆTTER, AT DEN OFFENTLIGHED, SOM ER GENSTAND FOR KOMMUNIKATIONEN, 1) SKAL VÆRE BESTEMT AF DEN PERSON, DER AFSPILLER MUSIKKEN, 2) ER PÅ EN ELLER ANDEN MÅDE MODTAGELIG FOR KOMMUNIKATIONEN OG IKKE BLOT "FANGET" VED ET TILFÆLDE.

5 KOMMUNIKATION TIL OFFENTLIGHEDEN C - 135/100 SCF DOMSTOLENS KONKRETE VURDERING: TANDLÆGEPATIENTER SÆDVANLIGVIS EN GRUPPE PERSONER, HVIS SAMMENSÆTNING ER OVERVEJENDE STABIL, OG DEN PERSONKREDS, SOM SIDELØBENDE OPHOLDER SIG I TANDLÆGENS PRAKSIS, ER ALMINDELIGVIS STÆRKT BEGRÆNSET. TANDLÆGES BRUG AF RADIO SOM BAGGRUNDSMUSIK: NÆPPE MED FORVENTNING OM STIGNING I ANTALLET AF PATIENTER, NÆPPE MULIGHED FOR AT HÆVE PRISERNE PÅ TANDLÆGEYDELSER.

6 KOMMUNIKATION TIL OFFENTLIGHEDEN C - 135/100 SCF DESUDEN TILFÆLDIGT OG UAFHÆNGIGT AF PATIENTERNES ØNSKER OM DE FIK ADGANG TIL MUSIK, ALT EFTER HVORNÅR DE ANKOM, HVOR LÆNGE DE SKULLE VENTE, OG HVILKEN ART BEHANDLING DE SKULLE MODTAGE. UNDER DISSE OMSTÆNDIGHEDER KUNNE DET IKKE ANTAGES, AT TANDLÆGENS NORMALE KUNDEKREDS VAR MODTAGELIG FOR ADGANGEN TIL MUSIK, OG UDBREDELSEN VAR FØLGELIG IKKE SKET MED VINDING FOR ØJE.

7 KOMMUNIKATION TIL OFFENTLIGHEDEN NYFORTOLKNING AF FREMFØRELSESBEGREBET? SONDRING MELLEM UDØVENDE KUNSTNERE/ FONOGRAMPRODUCENTERS RET TIL VEDERLAG VED FREMFØRELSE AF VÆRKER 92/100 UDLÅNSDIREKTIV OPHAVSMÆNDS EKSKLUSIVE RET TIL FREMFØRELSE?

8 KOMMUNIKATION TIL OFFENTLIGHEDEN PREMIERE LEAGUE C - 5/ ENGELSK PUBEJER VILLE IKKE BETALE LICENS TIL ENGELSK UDBYDER AF PREMIERE LEAGUE- KAMPE KØBTE I STEDET GRÆSK UDBUDT LICENS REGLERNE OM KUN AT SENDE I ET LAND, STRIDER MOD EUS REGLER OM FRI BEVÆGELIGHED I DET INDRE MARKED SAGEN PROCEDERET PÅ RETTIGHEDER TIL MUSIKJINGLES JF. INFOPAQ OM FRAGMENTER.

9 SPREDNING TIL ALMENHEDEN DONNER C - 5/ OPHAVSRETLIG SPREDNING OVER LANDEGRÆNSE, JF. ART. 4, STK. 1, I DIREKTIV 2001/29 INFOSOC INDHOLDET AF BEGREBET»SPREDNING«SKAL UNDERGIVES EN SELVSTÆNDIG EU- RETLIG FORTOLKNING, UAFHÆNGIG AF DEN LOV EFTER HVILKEN SPREDNINGEN SKER.

10 SPREDNING TIL ALMENHEDEN DONNER C - 5/ SPREDNING FINDER STED I EN KÆDE AF AKTIVITETER FRA SÆLGER TIL KØBER I FORBINDELSE MED ET GRÆNSEOVERSKRIDENDE SALG KAN DE HANDLINGER, DER GIVER ANLEDNING TIL EN SPREDNING TIL ALMENHEDEN FINDE STED I FLERE MEDLEMSSTATER.

11 SPREDNING TIL ALMENHEDEN EN ERHVERVSDRIVENDE, DONNER C - 5/ ) DER REKLAMERER I KØBERS LAND, OG 2) SKABER ELLER STILLER EN SÆRLIG LEVERINGSORDNING OG BETALINGSMETODE TIL RÅDIGHED FOR KØBERE, ELLER 3) TILLADER EN TREDJEMAND AT GØRE DETTE, HVORVED DET ER MULIGT FOR KØBERE AT FÅ LEVERET VÆRKER, DER ER OPHAVSRETLIGT BESKYTTET I KØBERS LAND,

12 SPREDNING TIL ALMENHEDEN DONNER C - 5/ KRÆNKELSE AF SPREDNINGSRETTEN I DANMARK VED: 1) PRIVATES IMPORT AF KOPIVARER TIL EGET BRUG, 2) PRIVATES IMPORT TIL EGET BRUG AF REPLIKA MØBLER, DER ER LOVLIGT FREMSTILLET I UK, 3) PRIVATES PARALLELIMPORT TIL EGET BRUG AF ORIGINALE BØGER, FILM, SOFTWARE M.V. FRA INTERNETBUTIKKER UDEN FOR EØS

13 KOMSUMPTION SPREDNING AF SOFTWARE USED SOFT C - 178/11 UDTØMNING AF RETTEN TIL AT SPREDE KOPI AF DOWNLOADET SOFTWARE, JF. ART. 4, STK /1991 SOFTWARE- DIREKTIVET LEX SPECIALIS, FASTSLÅR RETTEN TIL VIDERESPREDNING FOR ONLINE- EKSEMPLARER: DER KAN SKE KONSUMPTION, UANSET AT FØRSTEGANGSSALGET IKKE SKER I FORM AF EN FYSISK KOPI

14 KOMSUMPTION SPREDNING AF SOFTWARE USED SOFT C - 178/11 WIPO COPYRIGHT TREATY, ART. 6-7, JF. ART. 4, STK. 2 : SPØRGSMÅLET OM KONSUMPTION ER IKKE RELEVANT I FORBINDELSE MED ISÆR ONLINETJENESTER : KUN KONSUMPTION AF FYSISKE GENSTANDE)

15 KOMSUMPTION SPREDNING AF SOFTWARE USED SOFT C - 178/11 ALLEREDE VED DET FØRSTE SALG AF DEN PÅGÆLDENDE KOPI HAR INDEHAVEREN AF OPHAVSRETTEN HAFT MULIGHED FOR AT OPNÅ ET PASSENDE VEDERLAG UKLART OM ONLINE- KONSUMPTION OGSÅ GÆLDER FOR ANDRE TYPER AF DIGITALE VÆRKER (FILM, E- BØGER, MUSIK)

16 MIDLERTIDIGE KOPIER ART. 5, STK. 1, I DIREKTIV 2001/29 INFOSOC JF. OPHAVSRETSLOVENS 11A INFOPAQ C - 510/ SELVOM AVISARTIKLER ER OPHAVSRETLIGT BESKYTTET, ER DET IKKE I SIG SELV EN KRÆNKELSE AT LAVE ET RESUMÉ AF DEM, MEN DET VIL SOM UDGANGSPUNKT UDGØRE EN KRÆNKELSE AT INDSCANNE ARTIKLERNE SOM BESKREVET, DA DE HERVED KOPIERES OVER PÅ EN FIL PÅ COMPUTEREN. UNDTAGELSE SÅFREMT DER ER TALE OM EN MIDLERTIDIG KOPI:

17 MIDLERTIDIGE KOPIER IKKE KRÆNKELSE AT INDSCANNE BESKYTTET AVISARTIKEL, INFOPAQ C - 510/ SÅFREMT DER ER TALE OM EN MIDLERTIDIG KOPI: I DEN FORBINDELSE OGSÅ ET KRAV, AT KOPIEN INDGÅR SOM ET VÆSENTLIGT ELEMENT I EN TEKNISK PROCES, OG 1) AT KOPIEN TAGES UDEN MENNESKELIG INDGRIBEN, 2) AT KOPIEN HAR TIL FORMÅL AT MULIGGØRE EN LOVLIG BRUG AF MATERIALET, OG 3) AT KOPIEN IKKE HAR EN SELVSTÆNDIG ØKONOMISK VÆRDI.

18 MIDLERTIDIGE KOPIER INFOPAQ C IKKE EN HVILKEN SOM HELST KOPI AF ET VÆRK, DER SKER SOM ET LED I EN PROCES MED ET I ØVRIGT LOVLIGT FORMÅL FANGES AF RETTIGHEDSHAVERENS OPHAVSRET.

19 MIDLERTIDIGE KOPIER INFOPAQ C HAR FRAGMENTET - DE 11 ORD, DER TEKNISK DATAFANGES - SELVSTÆNDIG VÆRKSHØJDE? HØJESTERET: HVORVIDT INFOPAQS FREMGANGSMÅDE INDEBÆRER EKSEMPLARFREMSTILLING, DER I MEDFØR AF OPHL 11 A, KAN FORETAGES UDEN SAMTYKKE FRA RETTIGHEDSHAVERNE?

20 OPTAGELSE MED SKJULT KAMERA U H JOURNALIST OG FOTOGRAF FRIFUNDET FOR TILTALE EFTER STRL 264 A FOR OPTAGELSE MED SKJULT KAMERA TIL BRUG VED DOKUMENTATION AF ULOVLIG HANDEL MED HUNDE UNDER PÅSKUD AF AT VILLE KØBE EN HUNDEHVALP OPTOG JOURNALIST OG FOTOGRAF MED SKJULT KAMERA BILLEDER OG LYD AF SÆLGER OG ET STØRRE ANTAL HUNDE I SÆLGERS'S KØKKEN DER BLEV ANVENDT SOM FREMVISNINGS- OG SALGSLOKALE. BILLEDER OG LYD BLEV IKKE SLØREDE I TV- UDSENDELSEN, OGSÅ SÆLGERS NAVN BLEV NÆVNT.

21 OPTAGELSE MED SKJULT KAMERA U H HØJESTERET UDTALTE, AT 1) FOTOGRAFERING MED SKJULT KAMERA ER SOM UDGANGSPUNKT FORBUNDET MED VÆSENTLIGE BETÆNKELIGHEDER, OG 2) EN SÅDAN FREMGANGSMÅDE KAN KUN VÆRE BERETTIGET EFTER EN KONKRET NØJE AFVEJNING AF DEN SAMFUNDSMÆSSIGE INTERESSE I FORHOLD TIL DEN ENKELTES BESKYTTELSESKRAV. 3) OPTAGELSEN MED SKJULT KAMERA I SÆLGERS BOLIG SKETE PÅ GRUND AF BOLIGENS ANVENDELSE TIL ULOVLIG ERHVERVS- MÆSSIG HANDEL MED HUNDE,

22 OPTAGELSE MED SKJULT KAMERA U H HØJESTERET FASTLOG: IKKE GRUNDLAG FOR AT TILSIDESÆTTE DEN JOURNALISTISKE VURDERING AF, AT DETTE IKKE KUNNE GODTGØRES UDEN SKJULT FOTOGRAFERING. FOTOGRAFERINGEN INDGIK I EN TV- UDSENDELSE OM BL.A. INDSMUGLING AF HUNDE OG ULOVLIG HANDEL MED HUNDE, OG UDSENDELSEN REJSTE SPØRGSMÅL AF VÆSENTLIG SAMFUNDS- MÆSSIG INTERESSE OM DYREVELFÆRD, DYREETIK OG KØBERRISICI.

23 OPTAGELSE MED SKJULT KAMERA U H FOTOGRAFERINGEN HAVDE IKKE FOKUS P Å SÆLGER, PÅ BOLIGEN ELLER PÅ SÆLGERS PRIVATE FORHOLD, K RÆNKELSEN AF SÆLGER MÅTTE ANSES FOR BESKEDEN. FOTOGRAFERINGEN VAR HEREFTER IKKE UBERETTIGET.

24 UBERETTIGET VIDEREGIVELSE AF FORTROLIGE OPLYSNINGER HØJESTERET 78/ I EN KRITISK TV- UDSENDELSE OM FORHOLDENE PÅ ET OMSORGSCENTER BLEV VIST OPTAGELSER AF BLA. 4 BEBOERE I MEGET INTIME SITUATIONER. OPTAGELSERNE VAR OPTAGET TIL UDSENDELSEN OG FORETAGET MED SKJULT KAMERA UNDER EN 2 MÅNEDERS ANSÆTTELSE SOM VIKARMEDHJÆLPER PÅ OMSORGSCENTRET SAMTIDIG MED ANSÆTTELSE SOM JOURNALISTPRAKTIKANT HOS ET FILMPRODUKTIONSSELSKAB.

25 UBERETTIGET VIDEREGIVELSE AF FORTROLIGE OPLYSNINGER HØJESTERET 78/ OPTAGELSERNE TIL BRUG FOR EN TV- UDSENDELSE, DER HANDLEDE OM SPØRGSMÅL AF VÆSENTLIG SAMFUNDSMÆSSIG INTERESSE. >< OPTAGELSERNE INDEBAR " GROVE KRÆNKELSER AF BEBOERNES PRIVATLIV, JF. HERVED OGSÅ ARTIKEL 8 I EMRK.

26 UBERETTIGET VIDEREGIVELSE AF FORTROLIGE OPLYSNINGER HØJESTERET 78/ JOURNALIST, DER FÅR ANSÆTTELSE PÅ EN OFFENTLIG INSTITUTION MED ET JOURNALISTISK FORMÅL, BLIVER OMFATTET AF DEN TAVSHEDSPLIGT, DER GÆLDER FOR FORTROLIGE OPLYSNINGER DET PÅGÆLDENDE STED.

27 UBERETTIGET VIDEREGIVELSE AF FORTROLIGE OPLYSNINGER HØJESTERET 78/ HENSYNET TIL AT BELYSE MULIGE KRITISABLE FORHOLD PÅ OMSORGSCENTRET BERETTIGEDE IKKE DE NÆVNTE GROVE KRÆNKELSER AF BEBOERNES PRIVATLIV.

28 FRIFUNDET FOR RACISME U H BYRETTEN FRIFANDT LH FOR FORTSÆT TIL AT UDBREDE UDSAGN, DER ER STRAFBARE EFTER RACISME- I STRAFFELOVEN. LANDSRETTEN BEMÆRKEDE BL.A., AT LH»BURDE HAVE INDSET, AT HANS UDTALELSER VILLE BLIVE OFFENTLIGT UDBREDT TIL EN VIDERE KREDS«, OG DØMTE LH FOR RACISME

29 FRIFUNDET FOR RACISME HØJESTERET FASTSLOG, U H AT UDSAGN SOM DEM, LH VAR FUNDET SKYLDIG I AT HAVE FREMSAT, OG SOM INDEHOLDER DET BUDSKAB, AT MUSLIMER GENERELT BEGÅR GROV KRIMINALITET, ER STRAFBARE EFTER STRL 266 B, STK. 1, HVIS DE FREMSÆTTES OFFENTLIGT ELLER MED FORSÆT TIL UDBREDELSE I EN VIDERE KREDS.

30 FRIFUNDET FOR RACISME U H HØJESTERET FASTSLOG, AT UDSAGN SOM DEM, LH VAR FUNDET SKYLDIG I AT HAVE FREMSAT, OG SOM INDEHOLDER DET BUDSKAB, AT MUSLIMER GENERELT BEGÅR GROV KRIMINALITET, ER STRAFBARE EFTER STRL 266 B, STK. 1, HVIS DE FREMSÆTTES OFFENTLIGT ELLER MED FORSÆT TIL UDBREDELSE I EN VIDERE KREDS. EFTER LANDSRETTENS BEVISBEDØMMELSE HAVDE LH IKKE HAFT FORSÆT TIL UDBREDELSEN I EN VIDERE KREDS

31 FACEBOOK - PRIVAT FOR ÅBEN SKÆRM PRESSE- NÆVNETS KENDELSE MATERIALE PÅ PROFILER MED BEGRÆNSET ADGANG KAN I NOGLE TILFÆLDE SIDESTILLES MED OFFENTLIGT TILGÆNGELIGT MATERIALE, HVIS PROFILEN HAR ET MEGET STORT ANTAL " VENNER" TILKNYTTET, UDEN PROFILINDEHAVEREN HAR ET PERSONLIGT KENDSKAB HERTIL.

32 FACEBOOK - PRIVAT FOR ÅBEN SKÆRM PRESSE- NÆVNETS KENDELSE IKKE GRUNDLAG FOR AT KRITISERE AVIS FOR AT OFFENTLIGGØRE BILLEDE FRA POLITIKERS PROFIL UDEN HANS SAMTYKKE. NÆVNET LAGDE VÆGT PÅ, AT 1) KLAGER VAR BYRÅDSMEDLEM, 2) HAN HAVDE FACEBOOK- VENNER TILKNYTTET SIN PROFIL, HERUNDER FLERE JOURNALISTER. 3) BILLEDET VAR BRAGT I EN RELEVANT JOURNALISTISK SAMMENHÆNG MED OMTALEN AF FACEBOOK.

33 FACEBOOK - PRIVAT FOR ÅBEN SKÆRM PRESSE- NÆVNETS KENDELSE IKKE GRUNDLAG FOR AT KRITISERE AVIS FOR AT OFFENTLIGGØRE BILLEDE FRA FACEBOOK- PROFIL UDEN SAMTYKKE. NÆVNET LAGDE VÆGT PÅ, AT 1) KLAGER HAVDE CA FACEBOOK- VENNER HERUNDER FLERE JOURNALISTER, OG 2) KLAGER SOM STIFTER AF OG FORMAND FOR HOMOFOBILIS SAMT DELTAGER I MR. GAY DENMARK 2011 SELV HAR DELTAGET I OFFENTLIGE ARRANGEMENTER

34 MAIL KOM I AVISEN UDEN SAMTYKKE PRESSENÆVNETS KENDELSE GOD PRESSESKIK: MEDDELELSER, DER KAN KRÆNKE PRIVATLIVETS FRED, SKAL UNDGÅS, MEDMINDRE KLAR ALMEN INTERESSE KRÆVER OFFENTLIG OMTALE. DET ENKELTE MENNESKE HAR KRAV PÅ BESKYTTELSE AF SIN PERSONLIGE ANSEELSE, JF. PUNKT B.1. KLAGE OVER KLAGER SENDTE EN E- MAIL TIL CA. 700 PERSONER, HERUNDER MEDARBEJDERE OG BESTYRELSESMEDLEMMER.

35 MAIL KOM I AVISEN UDEN SAMTYKKE PRESSENÆVNETS KENDELSE UANSET, AT E- MAILEN FRA KLAGERS SIDE IKKE VAR SENDT MED HENBLIK PÅ OFFENTLIGGØRELSE I AVIS, MEN HENVENDT TIL PERSONER I UNIVERSITY COLLEGE SYDDANMARKS ORGANISATION, IKKE GRUNDLAG FOR AT KRITISERE AVISEN FOR AT VIDEREBRINGE KLAGERS KOMMENTAR MED ANGIVELSE AF NAVN OG STILLING UDEN AT INDHENTE SAMTYKKE. HERTIL KOMMER, AT OMTALEN AF OPBAKNINGEN I E- MAILEN ER RELEVANT I RELATION TIL AVISENS ØVRIGE ARTIKLER,

36 KRITIK FOR UDELADELSE AF AFVIGENDE VURDERING PRESSENÆVNET KENDELSE GOD PRESSESKIK OPLYSNINGER, SOM KAN VÆRE SKADELIGE, KRÆNKENDE ELLER VIRKE AGTELSESFORRINGENDE FOR NOGEN, SKAL EFTERPRØVES I SÆRLIG GRAD, INDEN DE BRINGES, FØRST OG FREMMEST VED FORELÆGGELSE FOR DEN, DER KAN VÆRE KRÆNKET, JF. PUNKT A.3

37 KRITIK FOR UDELADELSE AF AFVIGENDE VURDERING PRESSENÆVNET KENDELSE I EN RÆKKE KRITISKE ARTIKLER BLEV TÆPPEPRODUCENTEN INTERFACEFLOR KRITISERET FOR INDTIL 2009 AT HAVE BEHANDLET SINE TÆPPER MED STOFFET DENSIL P. I ARTIKLERNE VURDEREDE TRE EKSPERTER ( EN BEDRIFTSLÆGE, EN OVERLÆGE I ARBEJDSMEDICIN OG EN KONTORCHEF I ARBEJDSTILSYNET), AT DER VAR EN SAMMENHÆNG MELLEM STOFFET DENSIL P OG HUDIRRITATION. EN FJERDE EKSPERTS KRITISKE VURDERING UDELADT

38 KRITIK FOR UDELADELSE AF AFVIGENDE VURDERING PRESSENÆVNET KENDELSE AVISEN SKULLE HAVE OPLYST, AT PROFESSOR FRA DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ HAVDE OPLYST, AT DET VAR HANS VURDERING, AT STOFFET DENSIL P IKKE KUNNE VÆRE ÅRSAG TIL DE HUDPROBLEMER, SOM BESKRIVES I POLITIKENS ARTIKLER. VED AT UNDLADE PROFESSORENS SYNSPUNKT KOM EKSPERTUDSAGNENE TIL ENSIDIGT AT VÆRE KRITISKE OVER FOR TÆPPEFIRMAET, SELVOM POLITIKEN INDEN OFFENTLIGGØRELSEN VAR GJORT BEKENDT MED DET MODSATTE SYNSPUNKT.

39 KRITIK FOR UDELADELSE AF AFVIGENDE VURDERING PRESSENÆVNET KENDELSE KRITIK AF POLITIKEN FOR AT UDELADE VÆSENTLIGE VURDERING. OGSÅ TILLAGT BETYDNING, AT DER IKKE ER DOKUMENTERET EN SAMMENHÆNG MELLEM TÆPPEFIRMAS TÆPPER OG MEDARBEJDERNES EKSEM.

40 TAK FOR OPMÆRKSOMHEDEN BIRGITTE.KREJSAGER, MAG.ART, PH.D., CAND.JUR. STUDIELEKTOR/PH.D.- STIPENDIAT JURIDISK INSTITUT, AAU TLF

Videreoverdragelse af software EU-Domstolens afgørelse i UsedSoft vs. Oracle (C-128/11)

Videreoverdragelse af software EU-Domstolens afgørelse i UsedSoft vs. Oracle (C-128/11) Videreoverdragelse af software EU-Domstolens afgørelse i UsedSoft vs. Oracle (C-128/11) Professor, dr.jur. Henrik Udsen henrik.udsen@jur.ku.dk Dias 1 UsedSoft-sagen - baggrund Brugere af Oracle programmel

Læs mere

Nyheder og tendensen i medieretten

Nyheder og tendensen i medieretten Nyheder og tendensen i medieretten Begrebet offentlig fremførelse Advokat Søren Chr. Søborg Andersen 23. august 2013 Eneretten til offentlig fremførelse Ophavsretten medfører en eneret til at gøre et værk

Læs mere

Retsudvalget. L Svar på Spørgsmål 14 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K.

Retsudvalget. L Svar på Spørgsmål 14 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K. Retsudvalget L 162 - Svar på Spørgsmål 14 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Lovafdelingen Dato: 24. april 2007 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2006-730-0421 Dok.:

Læs mere

E-handel og ophavsret i lyset af Infopaq og Meltwater-sagerne

E-handel og ophavsret i lyset af Infopaq og Meltwater-sagerne E-handel og ophavsret i lyset af Infopaq og Meltwater-sagerne INFOPAQ - HVAD GÅR SLAGSMÅLET UD PÅ? Infopaqs indscanningsproces: Manuel registrering i elektronisk database Scanning af artikler TIFF-fil

Læs mere

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring Indhold 02 Billeder og ophavsrettigheder 03 Motivet på billedet retten til eget billede 04 Retten til eget navn og kendetegn

Læs mere

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Udkast til vejledning for ledere Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Dit ansvar og dine muligheder som leder, når medarbejdere udsættes for chikane, injurier eller lignende krænkelser.

Læs mere

ÅRET DER GIK - ET MEDIERETLIGT TILBAGEBLIK PÅ 2017

ÅRET DER GIK - ET MEDIERETLIGT TILBAGEBLIK PÅ 2017 ÅRET DER GIK - ET MEDIERETLIGT TILBAGEBLIK PÅ 2017 F E M R S 2 5 Å R S J U B I L Æ U M, 6. A P R I L 2 0 1 8 S Ø R E N S A N D F E L D J A K O B S E N P R O F E S S O R, P H. D. J U R I D I S K I N S T

Læs mere

Journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2

Journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2 Journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2 Dette notat beskriver retningslinjerne for journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2. Dokumentarudsendelser på TV 2 efterlever desuden de

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. februar 2012 Sag 78/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 og T2 (advokat Tyge Trier for begge, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret

Læs mere

[Klager] klagede den 28. juni 2018 til Pressenævnet, der traf afgørelse i sagen den 20. november

[Klager] klagede den 28. juni 2018 til Pressenævnet, der traf afgørelse i sagen den 20. november Kendelse afsagt den 22. februar 2019 Sag nr. 2019-80-0259 [Klager] mod Gråsten Avis Gråsten Avis har anmodet om genoptagelse af Pressenævnets sag nr. 2018-80-0221, [Klager] mod Gråsten Avis, som nævnet

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1130 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1130 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1130 Offentligt Spørgsmål nr. 1130 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg: Ministeren bedes kommentere artiklen på TV2 s hjemmeside den 30. maj

Læs mere

Kendelse. afsagt den 15. maj Sag nr [Klager] ApS. mod. Bornholm.nu

Kendelse. afsagt den 15. maj Sag nr [Klager] ApS. mod. Bornholm.nu Kendelse afsagt den 15. maj 2018 Sag nr. 2017-80-0075 [Klager] ApS mod Bornholm.nu [Klager] ApS [herefter [Klager]. Pressenævnet] har klaget til Pressenævnet over artiklen Små lokale mæglere sælger færre

Læs mere

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Vejledning for ledere Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Hovedudvalget i Region Syddanmark Dit ansvar og dine muligheder som leder, når medarbejdere udsættes for chikane, injurier eller

Læs mere

[Klager] har klaget over, at sn.dk har krænket privatlivets fred og anvendt begrebet konfiskeret i stedet for begrebet beslaglagt.

[Klager] har klaget over, at sn.dk har krænket privatlivets fred og anvendt begrebet konfiskeret i stedet for begrebet beslaglagt. Kendelse afsagt den 30. oktober 2017 Sag nr. 2017-80-0009 [Klager] mod Sjællandske Medier [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Politiaktion: Mistanke om produktion af piller bragt af Sjællandske

Læs mere

Notat om billeder på internettet

Notat om billeder på internettet Notat om billeder på internettet Må man kopiere billeder fra internettet herunder tage en kopi af et foto fx, og bearbejde det, når der ikke står noget om copyright eller lignende på dette foto? Grafik

Læs mere

JURA på sociale medier. tanyadick.dk

JURA på sociale medier. tanyadick.dk JURA på sociale medier TANYA DICK J U R A på sociale medier I N T E R N E T J U R A o Et begreb for al den jura der foregår på internettet o Der er mange regler som skal overholdes online o Jura en er

Læs mere

[Klager] har klaget over, at han ikke er blevet forelagt artiklens indhold inden offentliggørelse.

[Klager] har klaget over, at han ikke er blevet forelagt artiklens indhold inden offentliggørelse. Kendelse afsagt den 19. april 2017 Sag nr. 17-70-01112 [Klager] mod Friedanskere.net [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Imod Frihed 3. december 2016 bragt på Frie Danskeres hjemmeside,

Læs mere

NYKØBING - Ved dekret af 28. august 2018 har Skifteretten i Holbæk taget [Klagers far], [Adresse], under konkursbehandling.

NYKØBING - Ved dekret af 28. august 2018 har Skifteretten i Holbæk taget [Klagers far], [Adresse], under konkursbehandling. Kendelse afsagt den 12. marts 2019 Sag nr. 2018-80-0178 [Klager] mod Nykøbing Avis [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklerne Indehaver af Statoil erklæret konkurs og Nyt selskab rykket ind på

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0596 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, den 24. oktober 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til direktiv om visse

Læs mere

1 Sagsfremstilling Udsendelsen Gintberg på Kanten Kommunalvalg (1:2) blev bragt på DR1 den 9. november 2017 og på dr.dk.

1 Sagsfremstilling Udsendelsen Gintberg på Kanten Kommunalvalg (1:2) blev bragt på DR1 den 9. november 2017 og på dr.dk. Kendelse afsagt den 19. juni 2018 Sag nr. 2018-80-0088 [Klager] mod DR [Klager] har klaget til Pressenævnet over udsendelsen Gintberg på Kanten Kommunalvalg (1:2), som blev bragt på DR1 den 9. november

Læs mere

Årets vigtigste begivenheder inden for medie- og entertainmenretten Søren Sandfeld Jakobsen Professor, ph.d. Juridisk Institut Aalborg Universitet

Årets vigtigste begivenheder inden for medie- og entertainmenretten Søren Sandfeld Jakobsen Professor, ph.d. Juridisk Institut Aalborg Universitet Et tilbageblik på 2011 Årets vigtigste begivenheder inden for medie- og entertainmenretten Søren Sandfeld Jakobsen Professor, ph.d. Juridisk Institut Aalborg Universitet Ny lovgivning mv. Spilleloven er

Læs mere

Over underrubrikken er indsat et billede af en dirigenthammer med et tilhørende podie.

Over underrubrikken er indsat et billede af en dirigenthammer med et tilhørende podie. Kendelse afsagt den 10. september 2019 Sag nr. 2019-80-0286 [Klager] mod Dagbladet Ringkøbing-Skjern [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Betinget fængsel til svindeldømt Skjernpar, som blev

Læs mere

Ophavsretsbeskyttelse af software

Ophavsretsbeskyttelse af software Ophavsretsbeskyttelse af software Lovgrundlag Ophavsretsloven - LBK nr 202 af 27/02/2010 med senere ændringer Harmoniseret Berner-konventionen Info-Soc-direktivet 2001/21/EF -> EU-domstolen er kompetent

Læs mere

Året der gik - et medieretligt tilbageblik på 2013

Året der gik - et medieretligt tilbageblik på 2013 Året der gik - et medieretligt tilbageblik på 2013 Søren Sandfeld Jakobsen Professor, ph.d., cand.jur. et merc.jur. Juridisk Institut Love og regler Ny offentlighedslov med den meget omstridte ministerbetjeningsregel

Læs mere

Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR

Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR Morten Rosenmeier Det Juridiske Fakultet, CIIR morten.rosenmeier@jur.ku.dk Involveret i forskelligt ophavsretligt Organisationsarbejde. Se nærmere www.jura.ku.dk/mortenrosenmeier Dias 1 EU og de ophavsretlige

Læs mere

Det fremgår heraf, at Coop Danmark A/S har anket Sø- og Handelsrettens dom af 26. juni 2017 til Højesteret.

Det fremgår heraf, at Coop Danmark A/S har anket Sø- og Handelsrettens dom af 26. juni 2017 til Højesteret. Retsmøde den 15. september 2017 i Sag 171/2017 Coop Danmark A/S (advokat Frank Bøggild) mod K. H. Würtz ved Kasper Heie Würtz (advokat Johan Løje) Der fremlagdes ankestævning af 24. juli 2017 fra advokat

Læs mere

[Klager] har klaget over, at Frihedens Stemme har bragt ukorrekte og krænkende oplysninger uden forinden at forelægge oplysningerne.

[Klager] har klaget over, at Frihedens Stemme har bragt ukorrekte og krænkende oplysninger uden forinden at forelægge oplysningerne. Kendelse afsagt den 4. september 2018 Sag nr. 2018-80-0115 [Klager] mod Frihedens Stemme [Person 1] har på vegne af [Klager] (herefter [Klager], Pressenævnet) klaget til Pressenævnet over artiklen Den

Læs mere

RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER

RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER Vedtaget af Hovedudvalget maj 2016 GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK / RETNINGSLINJE OM / YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIE R SIDE 2 /

Læs mere

[Klager] har klaget over, at BT har bragt krænkende omtale om hende, som ikke blev forelagt hende forud for offentliggørelsen.

[Klager] har klaget over, at BT har bragt krænkende omtale om hende, som ikke blev forelagt hende forud for offentliggørelsen. Kendelse afsagt den 21. maj 2019 Sag nr. 2018-80-0224 [Klager] mod BT [Klager] har ved advokat Peter Secher klaget til Pressenævnet over artiklen [Person A]s datter sigtet: Håndværker bortført, som blev

Læs mere

Kendelse. afsagt den 31. august Sag nr Foreningen Far. og i dagbladet Information.

Kendelse. afsagt den 31. august Sag nr Foreningen Far. og i dagbladet Information. Kendelse afsagt den 31. august 2017 Sag nr. 17-70-01171 Foreningen Far mod Dagbladet Information Foreningen Far har anmodet om genoptagelse af Pressenævnets sag nr. 17-70-01160, Foreningen Far mod dagbladet

Læs mere

Sagen er behandlet sammen med sag nr , [Person A] mod friedanskere.net, hvor der er klaget over samme artikel.

Sagen er behandlet sammen med sag nr , [Person A] mod friedanskere.net, hvor der er klaget over samme artikel. Kendelse afsagt den 19. april 2017 Sag nr. 17-70-01113 [Klager] mod Friedanskere.net [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Plakater i København bragt på Frie Danskeres hjemmeside, friedanskere.net,

Læs mere

IL PRÆSIDENTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER SKRIFTLIGT INDLÆG

IL PRÆSIDENTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER SKRIFTLIGT INDLÆG EUROPA-KOMMISSIONEN Ref. Ares(2010)675829-07/10/2010 Bruxelles, den 7. oktober 2010 sj.a(2010)744440 IL PRÆSIDENTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNIONS DOMSTOL OG DENNES MEDLEMMER SKRIFTLIGT INDLÆG indgivet i henhold

Læs mere

Charles Chaplin. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2.0

Charles Chaplin. Mikael Højris: Den Nye Musikbranche 2.0 Jeg gik ind i filmbranchen for pengenes skyld, og hen ad vejen blev det til kunst. Jeg kan kun beklage hvis det er skuffende. Men det er altså sandheden. Charles Chaplin 48 49 Rettigheder/ophavsret I en

Læs mere

IT-retlige nyheder september - december 2011

IT-retlige nyheder september - december 2011 IT-retlige nyheder september - december 2011 Arrangement i Dansk Forum for IT-ret d. 7. december 2011 Søren Sandfeld Jakobsen Professor, ph.d. Juridisk Institut Aalborg Universitet Lovgivning mv. Lovprogrammet

Læs mere

Butiksindehaver. 01/ Feldballe, Danmark. Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg

Butiksindehaver. 01/ Feldballe, Danmark. Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg Pedersen Hans Kristian Mand Dansk Butiksindehaver 01/01-1961. Feldballe, Danmark Prinsensgade 29, 1 th, DK-9000 Aalborg + 45 98 13 03 66 Henrik Karl Nielsen Advokat Norsker & Co Advokater, Landemærket

Læs mere

Persondata og slægtsforskning

Persondata og slægtsforskning Persondata og slægtsforskning PER ANDERSEN WWW.FAMILIESOGNING.DK Agenda Persondata og loven Almindelige persondata Persondata med særlige krav Ophavsret Per Andersen www.familiesogning.dk per@andersen1.dk

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 30. november 2009 JOURNAL NR. RA-2009-131-0002 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER RIGSADVOKATEN

Læs mere

Ophavsretlige problemstillinger i forbindelse med Internettet

Ophavsretlige problemstillinger i forbindelse med Internettet Ophavsretlige problemstillinger i forbindelse med Internettet Indledning Værker Pensum: Immaterialret, 1. udg, Schovsbo og Rosenmeier Stort set alt hvad der findes på nettet, kan være omfattet af ophavsret.

Læs mere

Betydningen av EU-domstolens avgjørelser på (norsk) rett kursendring på gang? - a three pipe problem.

Betydningen av EU-domstolens avgjørelser på (norsk) rett kursendring på gang? - a three pipe problem. Betydningen av EU-domstolens avgjørelser på (norsk) rett kursendring på gang? - a three pipe problem. Professor, dr.jur. Jens Schovsbo, ph.d. Dias 1 Harmonisering Harmonisering kan være drevet af forskellige

Læs mere

[Klager] har klaget over, at artiklen indeholder ukorrekte og krænkende oplysninger, som burde have været forelagt ham forud for offentliggørelsen.

[Klager] har klaget over, at artiklen indeholder ukorrekte og krænkende oplysninger, som burde have været forelagt ham forud for offentliggørelsen. Kendelse afsagt den 21. maj 2019 Sag nr. 2018-80-0204 [Klager] mod FORSKERforum [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Klimafejde: Pressenævnet kritiserer FOR- SKERforum, som blev bragt på

Læs mere

Dansk Folkeparti Att. Martin Henriksen Christiansborg 1240 København K

Dansk Folkeparti Att. Martin Henriksen Christiansborg 1240 København K Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke sandsynliggør, at Københavns Kommune har handlet i strid med reglerne om ytringsfrihed, da den kommunale medarbejder ikke handlede

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. april 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. april 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. april 2012 Sag 181/2011 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 og T2 (advokat Peter Lambert) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Herning den 4. oktober 2010

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Kendelse. afsagt den 17. december Sag nr [Klager] og [Partiet] mod. Fyens Stiftstidende

Kendelse. afsagt den 17. december Sag nr [Klager] og [Partiet] mod. Fyens Stiftstidende Kendelse afsagt den 17. december 2018 Sag nr. 2018-80-0153 [Klager] og [Partiet] mod Fyens Stiftstidende [Klager] har på egne vegne og på vegne af [Partiet] klaget til Pressenævnet over artiklen Demonstration

Læs mere

Den 22. december 2017 omtalte Fredericia Avisen Retten i Koldings frifindelse af medarbejderen.

Den 22. december 2017 omtalte Fredericia Avisen Retten i Koldings frifindelse af medarbejderen. Kendelse afsagt den 19. juni 2018 Sag nr. 2018-80-0084 [Klager] mod Fredericia Avisen [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen: Kenny Bruun Olsen: Velkommen tilbage DanmarkC TV, I har gjort det

Læs mere

Christoffer Schultz Retssystemet i Grundtræk og Medieret 13/6-2005

Christoffer Schultz Retssystemet i Grundtræk og Medieret 13/6-2005 Opgave 1: 1. Kan artiklen i Odense Dagblad give nogen grundlag for at klage til pressenævnet? Indholdet af en artikel skal ifølge Pressenævnet være i overensstemmelse med god presseskik. I henhold reglerne

Læs mere

N O TAT. Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook. 1. Sagens baggrund

N O TAT. Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook. 1. Sagens baggrund N O TAT Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook 1. Sagens baggrund Ved e-mails af 5. juli 2010 og 3. august 2010 har Frederiksberg Kommune rettet henvendelse

Læs mere

Sagen er behandlet sammen med sag nr , [Person A] mod Frie Danskere, hvor der er klaget over samme artikel.

Sagen er behandlet sammen med sag nr , [Person A] mod Frie Danskere, hvor der er klaget over samme artikel. Kendelse afsagt den 19. april 2017 Sag nr. 17-70-01110 [Klager] mod Friedanskere.net [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Plakater i København bragt på Frie Danskeres hjemmeside, friedanskere.net,

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Håndbog om rettigheder og online musik

Håndbog om rettigheder og online musik December 2014 Håndbog om rettigheder og online musik Denne vejledning handler om klarering af rettigheder til musik, når musik bruges online. Eksempler på online brug af musik Online streaming og downloading

Læs mere

Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0.

Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0. UDKAST (23. august 2005) Navngivelse (Attribution) Ikke kommerciel (Non-Commicial) Del på samme vilkår (ShareAlike) 2.0. Creative Commons Corporation er ikke et advokatfirma og yder ikke juridisk rådgivning.

Læs mere

Kendelse. afsagt den 5. september Sag nr og [Klager] mod. Kolding Ugeavis. JydskeVestkysten

Kendelse. afsagt den 5. september Sag nr og [Klager] mod. Kolding Ugeavis. JydskeVestkysten Kendelse afsagt den 5. september 2017 Sag nr. 17-70-01172 og 17-70-01173 [Klager] mod Kolding Ugeavis og JydskeVestkysten [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Pressenævn om [Klager]-sag:

Læs mere

Forslag. Lov om forretningshemmeligheder 1)

Forslag. Lov om forretningshemmeligheder 1) Til lovforslag nr. L 125 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. april 2018 Forslag til Lov om forretningshemmeligheder 1) Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde definitioner

Læs mere

[Klager] har klaget over, at han ikke blev oplyst om, at en telefonsamtale blev optaget, og at optagelsen efterfølgende er afspillet i Radio24syv.

[Klager] har klaget over, at han ikke blev oplyst om, at en telefonsamtale blev optaget, og at optagelsen efterfølgende er afspillet i Radio24syv. Kendelse afsagt den 3. august 2017 Sag nr. 17-70-01144 [Klager] mod Radio24syv [Klager] har klaget til Pressenævnet over et indslag i en radioudsendelse i Radio24syv den 3. maj 2017, idet han mener, at

Læs mere

[Klager] har klaget over, at TV2 Nord har bragt en udokumenteret og ukorrekt oplysning. Han har også klaget over TV2 Nords sagsbehandling.

[Klager] har klaget over, at TV2 Nord har bragt en udokumenteret og ukorrekt oplysning. Han har også klaget over TV2 Nords sagsbehandling. Kendelse afsagt den 17. januar 2018 Sag nr. 2017-80-0052 [Klager] mod TV2 Nord [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Hirtshals Havn plaget af aktindsigter 100.000 kroner brugt på én mand og

Læs mere

Gråsten Avis har anmodet Pressenævnet om at genoptage behandlingen af sagen efter, at Pressenævnet den 29. september 2017 berigtigede kendelsen.

Gråsten Avis har anmodet Pressenævnet om at genoptage behandlingen af sagen efter, at Pressenævnet den 29. september 2017 berigtigede kendelsen. Kendelse afsagt den 6. oktober 2017 Sag nr. 2017-80-0028 [Datteren] og [Svigersønnen] mod Gråsten Avis Gråsten Avis har anmodet om genoptagelse af Pressenævnets sag nr. 2017-80-0014, [Datteren] og [Svigersønnen]

Læs mere

[Klager] har klaget over, at artiklen indeholder et krænkende billede af ham.

[Klager] har klaget over, at artiklen indeholder et krænkende billede af ham. Kendelse afsagt den 21. maj 2019 Sag nr. 2019-80-0251 [Klager] mod Ekstra Bladet [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Demonstranter kastede med æg: Kontroversiel politiker eskorteret væk

Læs mere

Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser

Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser KORT FORTALT I pjecen kan du læse, hvad loven siger om billeddeling, og hvornår der er tale om krænkelser.

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BRUG AF IT PÅ TJELE EFTERSKOLE

RETNINGSLINJER FOR BRUG AF IT PÅ TJELE EFTERSKOLE RETNINGSLINJER FOR BRUG AF IT PÅ TJELE EFTERSKOLE Som elev erklærer jeg herved, at jeg til enhver tid vil optræde som ansvarsbevidst bruger af IT-udstyr på Tjele Efterskole (herefter benævnt "vi", "os"

Læs mere

[Klager] har klaget over en artikel publiceret på Sermitsiaq.ag den 11. marts [Klager] mener, at god presseskik er tilsidesat i artiklen.

[Klager] har klaget over en artikel publiceret på Sermitsiaq.ag den 11. marts [Klager] mener, at god presseskik er tilsidesat i artiklen. K E N D E L S E: afsagt af Det Grønlandske Pressenævn den 6. marts 2019 i sagen 55-18-02 [Klager] mod Sermitsiaq.ag [Klager] har klaget over en artikel publiceret på Sermitsiaq.ag den 11. marts 2017. [Klager]

Læs mere

Presse og radio 1 - Strafferet 22.2.

Presse og radio 1 - Strafferet 22.2. U.2012.2328H TfK2012.681/1 Journalist og fotograf frifundet for tiltale efter straffelovens 264 a for optagelse med skjult kamera til brug ved dokumentation af ulovlig handel med hunde. Presse og radio

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. marts 2013 Sag 97/2007 (1. afdeling) Infopaq International A/S (advokat Asger Heine Jensen) mod Danske Dagblades Forening (advokat Martin Dahl Pedersen) I tidligere

Læs mere

Notat vedrørende reglerne om billeder, film, lydoptagelser og tv-overvågning

Notat vedrørende reglerne om billeder, film, lydoptagelser og tv-overvågning Team Jura, maj 2015 Notat vedrørende reglerne om billeder, film, lydoptagelser og tv-overvågning 1. Billeder og film Begrebet billeder dækker i det følgende både over både fotos og filmoptagelser. 1.1.

Læs mere

Open source-licens fra Den Europæiske Union v.1.1

Open source-licens fra Den Europæiske Union v.1.1 Open source-licens fra Den Europæiske Union v.1.1 EUPL Det Europæiske Fællesskab 2007 Denne open source-licens fra Den Europæiske Union ("EUPL") 1 gælder for det værk eller den software (som defineret

Læs mere

Kendelse afsagt af Det Grønlandske Pressenævn den 11. februar Sag nr [Klager] Mod KNR

Kendelse afsagt af Det Grønlandske Pressenævn den 11. februar Sag nr [Klager] Mod KNR Kendelse afsagt af Det Grønlandske Pressenævn den 11. februar 2019 Sag nr. 55-18-04 [Klager] Mod KNR [Klager] har klaget til Pressenævnet over, at KNR har afvist at afindeksere følgende to artikler: -

Læs mere

Pressenævnets kendelse i sag nr

Pressenævnets kendelse i sag nr KEN nr 9152 af 11/04/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 23. september 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: 12-70--00199 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Pressenævnets kendelse i sag nr.

Læs mere

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse Hvornår har man tavshedspligt? I henhold til friskolelovens 5 stk. 8 gælder Forvaltningslovens kapitel 8 om Tavshedspligt for bestyrelsen, skolelederen, andre ansatte samt tilsynsførende. Se Frederik Barfods

Læs mere

Mediejura. Medlemsmøde, Danske Medier 17. december 2014. Chefjurist Holger Rosendal, Danske Medier

Mediejura. Medlemsmøde, Danske Medier 17. december 2014. Chefjurist Holger Rosendal, Danske Medier t Mediejura Medlemsmøde, Danske Medier 17. december 2014 Chefjurist Holger Rosendal, Danske Medier Hvilke regler rådgiver vi om? Grundloven EMRK offentlighedsloven forvaltningsloven medieansvarsloven presseetiske

Læs mere

[Klager] har klaget over, at Ekstra Bladet har bragt ukorrekte oplysninger i forbindelse med omtalen af en straffesag mod ham.

[Klager] har klaget over, at Ekstra Bladet har bragt ukorrekte oplysninger i forbindelse med omtalen af en straffesag mod ham. Kendelse afsagt den 9. april 2019 Sag nr. 2018-80-0197 [Klager] mod Ekstra Bladet [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Ville dræbe tidligere tv-vært, der blev bragt på Ekstra Bladets hjemmeside

Læs mere

[Klager] har også klaget over, at Dagbladet Holstebro-Struer har afvist at bringe et genmæle.

[Klager] har også klaget over, at Dagbladet Holstebro-Struer har afvist at bringe et genmæle. Kendelse afsagt den 15. januar 2019 Sag nr. 2018-80-0172 [Klager] ved [Talsperson 1] mod Dagbladet Holstebro-Struer [Klager] ved [Talsperson 1] har klaget til Pressenævnet over artiklen Ny flok ulvehvalpe

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 919 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 919 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 919 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 5. oktober 2017 Kontor: Databeskyttelseskontoret

Læs mere

Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser

Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser Hvad siger loven om BILLEDDELING? Læs, hvad loven siger om billed- og videodeling og digitale krænkelser KORT FORTALT I pjecen kan du læse, hvad loven siger om billeddeling, og hvornår der er tale om krænkelser.

Læs mere

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura Politik Strategi

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura Politik Strategi DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 22. november 2013 Sagsnr: 2013-010561 Grace Nguyen Suhadi Fuldmægtig, cand.jur. gns@kulturstyrelsen.dk Direkte

Læs mere

Kendelse. afsagt den 6. april Sag nr [Klager] mod

Kendelse. afsagt den 6. april Sag nr [Klager] mod Kendelse afsagt den 6. april 2017 Sag nr. 17-70-01118 [Klager] mod BT [Klager] har anmodet om genoptagelse af Pressenævnets sag nr. 17-70-01074, [Klager] mod BT, som nævnet traf afgørelse i den 28. februar

Læs mere

Kendelse. afsagt den 23. maj Sag nr Foreningen Far. mod. Midtjyllands Avis

Kendelse. afsagt den 23. maj Sag nr Foreningen Far. mod. Midtjyllands Avis Kendelse afsagt den 23. maj 2017 Sag nr. 17-70-01121 Foreningen Far mod Midtjyllands Avis Foreningen Far har klaget til Pressenævnet over læserbrevet Et bredere perspektiv af vold i familien bragt af Midtjyllands

Læs mere

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13.

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13. 2018-12 Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først 13. april 2018 En medarbejder ved den kommunale hjemmepleje kritiserede

Læs mere

Landstingslov nr. 17 af 19. november 2007 om medieansvar

Landstingslov nr. 17 af 19. november 2007 om medieansvar Landstingslov nr. 17 af 19. november 2007 om medieansvar I medfør af lov nr. 439 af 31. maj 2000 for Grønland om ansvarsforholdene på medieområdet fastsættes: Kapitel 1 Lovens område 1. Denne landstingslov

Læs mere

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290.

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Finanstilsynets udtalelse til advokat til brug under verserende retssag om, hvorvidt bestemte dokumenter var fortrolige, jf. bank- og sparekasselovens 54, stk. 2,

Læs mere

Pressenævnets kendelse i sag nr

Pressenævnets kendelse i sag nr KEN nr 9236 af 21/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: 13-70-00439 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Pressenævnets kendelse i sag nr. 13-70-00439

Læs mere

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde 7. april 2017 Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde Fondsbestyrelsens opgaver og ansvar er blevet behandlet i forbindelse med en konkret sag, som bl.a. vedrører de forhold,

Læs mere

KONKURRENCESTYRELSEN

KONKURRENCESTYRELSEN KONKURRENCESTYRELSEN Konkurrenceredegørelse 2005 KAPITEL 5 Musik, film og konsolspil 5.1 RESUMÉ OG KONKLUSIONER Vi hører ofte spørgsmålene: Hvordan kan det være, at cd er er så dyre, og hvorfor er priserne

Læs mere

Ophavsretlige problemstillinger

Ophavsretlige problemstillinger Ophavsretslige problemstillinger Seminar om digitalisering af den arkivalske kulturarv 25. oktober 2011 Arkivforeningen Frederiksberg Kommune Digitalisering Offentlig fremførelse (begrænsninger i anvendelse)

Læs mere

Hvad må man tage billeder af? Vi kommer ikke ind på ophavsret. Helt andet og meget større emne! Vi taler kun om danske forhold!

Hvad må man tage billeder af? Vi kommer ikke ind på ophavsret. Helt andet og meget større emne! Vi taler kun om danske forhold! Hvad må man tage billeder af? Vi kommer ikke ind på ophavsret. Helt andet og meget større emne! Vi taler kun om danske forhold! Generelt Reglerne i Danmark er forholdsvis skrappe, men vurderes oftest i

Læs mere

Kendelse. afsagt den 3. august Sag nr [Moren] og [Faren] mod. Ekstra Bladet

Kendelse. afsagt den 3. august Sag nr [Moren] og [Faren] mod. Ekstra Bladet Kendelse afsagt den 3. august 2017 Sag nr. 17-70-01151 [Moren] og [Faren] mod Ekstra Bladet [Moren] og [Faren] har klaget til Pressenævnet over Ekstra Bladets omtale i den trykte avis, på ekstrabladet.dk

Læs mere

[Klager] er den omtalte organist. Hun har klaget over manglende forelæggelse og Horsens Folkeblads afvisning af at slette artiklen.

[Klager] er den omtalte organist. Hun har klaget over manglende forelæggelse og Horsens Folkeblads afvisning af at slette artiklen. Kendelse afsagt den 25. september 2018 Sag nr. 2018-80-0120 [Klager] mod Horsens Folkeblad [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Ung organist kvitter kirkejobbet før første arbejdsdag, som

Læs mere

ADVERTORIALS - hvor går grænsen mellem reklame og journalistik?

ADVERTORIALS - hvor går grænsen mellem reklame og journalistik? ADVERTORIALS - hvor går grænsen mellem reklame og journalistik? MEDLEMSMØDE I DANSK FORENING FOR MARKEDSFØRINGSRET 3. MAJ 2016 SØREN SANDFELD JAKOBSEN PROFESSOR, PH.D. JURIDISK INSTITUT Agenda Hvad er

Læs mere

Fødevaremarkeder på torvet hen over sommeren.

Fødevaremarkeder på torvet hen over sommeren. Kendelse afsagt den 20. november 2018 Sag nr. 2018-80-0140 [Klager] mod Lolland-Falster Folketidende [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Polemik om regnskabet for Nakskovs skøjtebane, bragt

Læs mere

KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED

KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED INDHOLD FORORD............................. 13 KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED 1.1 Indledning.......................... 15 1.2 Grundrettigheder....................... 16 1.2.1 Konventioner og

Læs mere

Ringetoneaftale. Aftalens parter. På den ene side. Koda Landemærket 23-25 Postboks 2154 DK-1016 København K

Ringetoneaftale. Aftalens parter. På den ene side. Koda Landemærket 23-25 Postboks 2154 DK-1016 København K Ringetoneaftale Aftalens parter På den ene side Koda Landemærket 23-25 Postboks 2154 DK-1016 København K og Nordisk Copyright Bureau (NCB) Hammerichsgade 14 1611 København V herefter benævnt Koda/NCB og

Læs mere

1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune

1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune 1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune "Kan det jeg skriver på Facebook, om kommunen, mine chefer og mine kollegaer, få konsekvenser for min ansættelse?"

Læs mere

Muligheder og rammer for mediers arbejde med sociale medier. Advokat Mads Jørgensen København, 27. november 2013

Muligheder og rammer for mediers arbejde med sociale medier. Advokat Mads Jørgensen København, 27. november 2013 w Muligheder og rammer for mediers arbejde med sociale medier Advokat Mads Jørgensen København, 27. november 2013 Agenda 1. Grundlæggende spilleregler 2. Brug af indhold på/fra sociale medier 3. Konkurrencer

Læs mere

Lov om forretningshemmeligheder 1)

Lov om forretningshemmeligheder 1) LOV nr 309 af 25/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Patent- og Varemærkestyrelsen, j.nr. 15/00326 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

26. oktober Radio24syv Vester Farimagsgade 41, 2., 1606 København V

26. oktober Radio24syv Vester Farimagsgade 41, 2., 1606 København V 26. oktober 2018 Radio24syv Vester Farimagsgade 41, 2., 1606 København V Sendt pr. mail til Radio24syv Radio- og tv-nævnet H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 Marie Frank-Nielsen

Læs mere

Det er ikke kun øl, popcorn og pølser, der bliver solgt i Telia Parken, når FCK spiller kampe, men også narkotika.

Det er ikke kun øl, popcorn og pølser, der bliver solgt i Telia Parken, når FCK spiller kampe, men også narkotika. Kendelse afsagt den 21. maj 2019 Sag nr. 2018-80-0214 [Motorcykelklubben] mod BT [Motorcykelklubben] har ved advokat Peter Secher klaget til Pressenævnet over artiklen Rockere står bag salg af narko i

Læs mere

Muligheder og rammer for mediers arbejde med Facebook. Advokat Mads Jørgensen og Advokat Søren Danelund Reipurth København, 23.

Muligheder og rammer for mediers arbejde med Facebook. Advokat Mads Jørgensen og Advokat Søren Danelund Reipurth København, 23. w Muligheder og rammer for mediers arbejde med Facebook Advokat Mads Jørgensen og Advokat Søren Danelund Reipurth København, 23. maj 2013 Agenda 1. De markedsføringsretlige grænser på Facebook 2. Ansvar

Læs mere

TV 2 er en uafhængig og selvstændig medievirksomhed, som arbejder ud fra et publicistisk udgangspunkt.

TV 2 er en uafhængig og selvstændig medievirksomhed, som arbejder ud fra et publicistisk udgangspunkt. TV 2s programetik Programetiske værdier og journalistisk etik på TV 2 TV 2 er en uafhængig og selvstændig medievirksomhed, som arbejder ud fra et publicistisk udgangspunkt. TV 2s programmer skal være troværdige,

Læs mere

Det juridiske grundlag

Det juridiske grundlag 22. november 2011 TV-RETTIGHEDER I FORBINDELSE MED SPORTSBEGIVEN- HEDER Der er den 4. oktober 2011 afsagt dom ved EU-domstolen i en sag vedrørende salget af rettigheder til transmission af engelske fodboldkampe.

Læs mere

Ophavsret og medieetik

Ophavsret og medieetik Ophavsret og medieetik - Med fokus på elevproduktioner Josephine Bock, Juridisk rådgiver for UBVA Hvad skal vi blive klogere på? Ophavsret hvad, hvor, hvorfor? Hvilke rettigheder og begrænsninger medfører

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0594 Bilag 1 Offentligt Kulturministeriet, 1. november 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til forordning om regler for udøvelse af ophavsretten

Læs mere

Tilladelse. Tilladelsens omfang

Tilladelse. Tilladelsens omfang Tilladelse 1 KODA og NCB giver herved udbyderen tilladelse til at bruge KODA's og NCB's repertoire på Internet på de vilkår, der er fastsat i det følgende. Tilladelsen giver ikke udbyderen nogen eksklusive

Læs mere