Torsdag den 9. januar 2014 kl Mødet afsluttes med frokost.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Torsdag den 9. januar 2014 kl. 10.15-13.00. Mødet afsluttes med frokost."

Transkript

1 /JMH Dagsorden Mødegruppe: Mødedato/-tid: Mødested: Uddannelsesudvalget Torsdag den 9. januar 2014 kl Mødet afsluttes med frokost. Højskolen, Emdrupvej 72, 2400 København NV Fra højskolen deltager rektor Jens Otto Kjær Hansen, prorektor Lars Poulsen, videnschef Thomas Rasmussen, uddannelseschef Sabrina Speiermann, uddannelsesleder Nikolai Christensen souschef for efter- videreuddannelsen Dorthe Olander, kvalitetschef Solveig Schmidt, samt fuldmægtig Jeanne Mørk Hansen. 1. Uddannelsesstrategiske tiltag Bilag 1 beskriver hvilke tiltag højskolen på nuværende tidspunkt har sat i værk. Bilaget vil blive suppleret af mundtlige præsentationer på mødet. Der ønskes en drøftelse i udvalget af disse tiltag, samt branchens vurdering af eventuel andre behov. 2. Forskningstemaer Bilag 2 viser de udvalgte temaer. Videnschef Thomas Rasmussen vil desuden supplere på mødet. Der ønskes en drøftelse i udvalget af temaerne på baggrund af branchens behov. 3. Tværfaglige forløb Udvalget har tidligere drøftet behovet for forløb i uddannelserne, der gør dimittenderne bedre rustet til den tværfaglighed som branchen efterspørger. Bilag 3 beskriver de tiltag højskolen har iværksat. Dorthe Olander vil supplere på mødet. Der ønskes en drøftelse i udvalget af disse tiltag og om det svarer til branchens behov. 4. Institutionsakkreditering, generel orientering Bilag 4 giver en kort orientering. Kvalitetschef Solveig Schmidt vil desuden supplere på mødet. 5. Eventuelt

2 /JMH Bilag 1 Uddannelsesstrategiske tiltag En ny lov giver erhvervsakademiernes ret til at udbyde professionsbachelor uddannelser indenfor de tekniske- og merkantile uddannelser. I det første lovudkast kunne ordlyden give anledning til tvivl om afgrænsningen mellem højskolens uddannelsesområder og erhvervsakademiernes. Højskolen indgav derfor et høringssvar, der blev understøttet af de øvrige professionshøjskoler, og bad om at uddannelsesområderne: Journalistik, kommunikation, grafisk design, medieproduktion, medieledelse og tilgrænsende områder blev undtaget fra erhvervsakademiernes fortrinsret. Ministeren svarede: Det vil således blive tydeliggjort, at erhvervsakademiernes fortrinsret afgrænses i forhold til Medie- og Journalisthøjskolens uddannelsesområde, som omfatter uddannelser inden for journalistik, kommunikation, grafisk design, medieproduktion og medieledelse. Erhvervsakademier, der allerede er godkendt til uddannelser inden for et af disse områder, vil kunne videreføre og udvikle disse uddannelser, men vil ikke på baggrund heraf kunne påberåbe sig fortrinsret til nye uddannelser inden for disse områder. Endvidere stod der: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole får i øvrigt i lighed med øvrige professionshøjskoler med forslaget udvidet deres muligheder for - inden for egne faglige områder - at blive godkendt til uddannelser på erhvervsakademi- og akademiniveauet, hvor erhvervsakademierne hidtil har haft fortrinsret. Allerede inden den endelige vedtagelse af lovforslaget, indsendte KEA en ansøgning om oprettelse af Professionsbacheloruddannelsen i multiplatform storytelling and production i København. Uddannelsen synes i sin beskrivelse primært at være målrettet mod reklamebranchen. Højskolen lavede en indsigelse og begrundede den med, at en sådan uddannelse ville true både praktikpladser og dimittendernes mulighed for ansættelse efterfølgende. Efter en vurdering af Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser (RUVU), gav Ministeren afslag på oprettelsen af uddannelsen. Den nye lov vil på sigt give en øget konkurrence. Ministeriet presser for en øget fleksibilitet i uddannelsessystemet, samtidig med at aftagerbranchernes behov kontinuerligt ændres. For at imødekomme dette har højskolen iværksat en række tiltag, der skal fastholde vores stærke position i mediebranchen og sikre at vi forsat er et medieuddannelses- og videncenter, som dækker samfundets og mediebranchens behov for professionsrettet videregående uddannelse og efter- og videreuddannelse, og som derudover driver forskning og udvikling. Emnet blev behandlet på et bestyrelsesmøde i september, hvor 3 områder blev udpeget som særlig interessante for højskolen.

3 /FC 1. Samarbejde med erhvervsakademierne i top-up modellen På baggrund af et kig på andre uddannelsesinstitutioners udbud og den viden, underviserne har om de studerende, der har andre kommunikations- og formidlingsuddannelser forud for optaget på højskolen, vurderer vi umiddelbart, at højskolen med sin stærke tradition for det grafiske og visuelle vil kunne tilbyde to PBAoverbygninger, der i væsentlig grad vil kunne opkvalificere de studerende, udfylde et tomrum i de eksisterende udbud og imødekomme behovet i mediebranchen for nye kompetencer i takt med udviklingen. Kreativ designproces Den studerende kan efter endt uddannelse selvstændigt eller i samarbejde med andre udvikle designforslag til løsning af visuelle/grafiske kommunikationsproblemer. Computational Design Den studerende kan efter endt uddannelse selvstændigt eller i samarbejde med andre konceptualisere, planlægge og eksekvere digitale kommunikationsløsninger i krydsfeltet mellem grafisk design, visuel kommunikation og kreativ brug af den nyeste teknologi. Nye regler for prækvalifikation betyder at der allerede med ansøgningen skal ligge en dybere analyse af behovet hos aftagerne og en beskrivelse, der i detaljeringsgrad ligner en studieordning. Hvis uddannelsen godkendes, får vi en foreløbig godkendelse, der er betinget af en efterfølgende uddannelsesakkreditering (og vi skal igennem en uddannelsesakkreditering, fordi vi endnu ikke har påbegyndt en institutionsakkreditering.) Endvidere kræver bestyrelsen at der laves nærmere økonomisk vurdering. Det betyder, at højskolen tidligst er klar til at ansøge 1. juni Journalistuddannelse i København Højskolens egne tal viser en overvægt af ansøgere fra Sjælland til uddannelserne i København og en tilsvarende overvægt at ansøgere fra Jylland til uddannelserne, der udbydes i Aarhus. En undersøgelse, som DR lavede i juli 2013 på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet, viste desuden, at unge generelt vælger uddannelse i deres geografiske nærområde tæt på, hvor de er født eller bor. En journalistuddannelse i København synes derfor at være en oplagt mulighed. Uddannelsen vil i væsentlighed bygge på de klassiske journalistiske værktøjer og dyder. For at imødekomme den generelle udvikling i mediebranchen vil den dog samtidig indeholde et væsentligt element af interaktiv journalistik, som allerede i dag udbydes på diplomuddannelsen. Også her kræver det en nærmere analyse af behovet både for størrelsen af optaget, en nøjere økonomisk vurdering, samt en nøje overvejelse af indholdet i uddannelsen, der jo vil skulle tage højde for den generelle udvikling i branchen, både hvad angår kompetencebehovene og nedgang i praktik- og beskæftigelsesmuligheder hos de traditionelle aftagere. Det er derfor ikke muligt på nuværende tidspunkt, at fastsætte et tidspunkt for en eventuel ansøgning til prækvalifikation.

4 /FC 3. Uddannelse til tekstforfatter og/eller strategisk planner Højskolen har allerede i dag mulighed for at uddanne både tekstforfattere og strategiske planners under de eksisterende studieordninger. Samtidig har Visuel Kommunikation allerede nu en dimensionering, der tillader en sådan udvidelse. Tekstforfatter Profilen på en tekstforfatter er tæt koblet til profilen på Art Directors, som vi uddanner på Kreativ Kommunikation. Begge har behov for de samme kompetencer ud i idéog konceptudviklingen, hvorfor en samlet basisuddannelse med mulighed for specialisering inden for de to felter vil være en oplagt mulighed. Studieordningen indeholder allerede mulighed for dette og for, at der ved udvælgelse af ansøgere kan ske en screening, så 8 uddannes til tekstforfattere og 16 til Art Directors. Dette kan som nævnt ske inden for den nuværende dimensionering. Bestyrelsen besluttede på det seneste bestyrelsesmøde at iværksætte dette med start fra efterårssemesteret Strategisk Planner Profilen på en tekstforfatter har grænseflader til profilen på kommunikationsuddannelsen og vil dermed kunne udbydes i en model som beskrevet ovenfor. Højskolen har dog en vis betænkelighed ved, om de kompetencer, som branchen efterspørger hos en strategisk planner, vil kunne erhverves gennem en professionsbacheloruddannelse, da en strategisk planner traditionelt har et solidt kendskab til branchen gennem års erfaring. For at imødekomme dette kunne uddannelsen derfor i stedet udbydes på diplom- eller masterniveau. Baseret på den aktuelle viden vi har, er det vores vurdering, at der først bør foretages en aftagerundersøgelse, der skaber indblik i og viden om branchens behov for strategiske plannere, forventninger til kompetenceprofilen og hvilket uddannelsesniveau, der vil matche branchens behov, før en eventuelt uddannelse som strategisk planner iværksættes.

5 /TR Bilag 2 PLAN FOR INNOVATION OG FORSKNING DECEMBER 2013 Hermed fremsendes Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles tre temaer for innovation og forskning. Det er højskolens erklærede mål, at skabe og formidle viden som er relevant og anvendelig for højskolens aftagere og interessenter. Temaerne er den bærende del i højskolens første, samlede plan for innovation og forskning og beskriver de overordnede felter og perspektiver, som højskolens vidensudvikling vil foregå indenfor i de kommende år: Det medieforbrugende menneske fokuserer på aftagere og handler om at danne relationer Fremtidens indhold og formater fokuserer på medieproducenter og handler om at skabe samspil Offentlighed ledelse og kreativitet fokuserer på roller og handler om værdier I den færdige plan vil temaerne blive præsenteret i sammenhæng med højskolens overordnede strategier. Hvert tema vil endvidere blive efterfulgt af beskrivelser af konkrete projekter som højskolens forskere og undervisere er i færd med at gennemføre.

6 /TR DET MEDIEFORBRUGENDE MENNESKE Det moderne menneske lever i en mediebaseret virkelighed, og det er ofte blevet fremført, at Gutenbergs opfindelse af trykpressen er den væsentligste enkeltstående begivenhed i udviklingen af moderne samfund og tænkning og, som konsekvens, i udviklingen af det moderne menneske. Medieforbrug har imidlertid aldrig været en uproblematisk størrelse. Behovet for at styre og overvåge medieadfærd er konstituerende for samfund, essentielt for virksomheder og nødvendigt langt ind i privatsfæren. Dette er tydeligt fra diktaturers propagandaministerier og til den moderne dataindsamlings dybe kontrol; fra varemærkebeskyttelse til piratpartiet; og fra den frie presses dannelse af en oplyst offentlighed til de paneler, der tillader forældre at kontrollere deres børns adfærd i online-spil. I de senere år er medieadfærd i stadig højere grad blevet til medproduktion. Mediehuse udvikler sig fra at formidle viden og til at facilitere dialog og netværksskabelse; virksomheder arbejder på at forvandle salg til et biprodukt af en værdibaseret meningsskabelse og spilindustrien har for længst vokset sig større end filmindustrien. Mediernes klassiske en-vejskommunikation bliver skubbet ud i nicherne, samtidig med at kommunikationen professionaliseres på tværs af utallige platforme. Udviklingen har lige så mange muligheder som farer, men det er tydeligt, at medierne får et helt nyt behov for at kende sine brugere, borgere og kunder, som andet og mere end brugere, borgere og kunder. Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles fokus på medieadfærd tager udgangspunkt i spændingen mellem medieforbrug og medproduktion og i mediernes behov for at lære sine aftagere bedre at kende, for at kunne skabe meningsfulde og kapitaliserbare relationer. Højskolens vidensopbygning sker ad parallelle spor: Medie- og designantropologi udvikler metoder til at undersøge det hele menneske og ikke kun den aktive medieforbruger. Ved at afdække kontekster og grænser for medieforbrug er det muligt at skabe dybe indsigter og nye koncepter. Forståelse for brugeradfærd på nye platforme er en forudsætning for succesfuld implementering i medier. Mobile devices har flyttet medieforbrug ud i det fysiske rum og skaber, sammen med second screen, en mediepraksis med nye hierarkier på flere planer. Den enkelte medieforbruger skifter mellem adspredelse og aktiv produktion. Media Literacy er både en brændende platform i samfund som det danske, hvor kommunikation i stigende grad digitaliseres, og i samfund der leapfrogger over dannelsen af en analog offentlighed. Innovativ og effektiv offentlig kommunikation er en forudsætning for velfærdsstatens vækst og sammenhængskraft og det er nødvendigt, at udvikle metoder til at borgere og brugere, som falder udenfor teknologien. Højskolens forskning og innovation inden for dette tema sker i nær dialog med aftagerbrancherne og sigter mod at skabe et nyt fundament for mediehuses, virksomheders og offentlige institutioners relationsdannelse til kunder, brugere og borgere.

7 /TR FREMTIDENS INDHOLD OG FORMATER Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles andet tema for innovation og forskning handler om mediebranchernes primære ydelser: indhold og formater. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har lang tradition for at udvikle indhold og formater og form og metoder: fra features til fonte og fotos, fra pressestrategi til processer for styring af print, fra kampagner til tv-koncepter og kreativitet, og fra interviewteknik til design af interfaces. Fremtidens indhold og formater er gensidigt afhængige og nært forbundne med udviklingen og udbredelsen af nye teknologier. Digitale og sociale teknologier giver udfordringer og mulighedsrum for at udvikle metoder til indholdsproduktion og skabelse af formater. Udviklingen foregår asynkront i forskellige brancher. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole udnytter derfor sin bredde på tværs af mediediscipliner til at afsøge og udvikle synergier. Innovation og forskning sker på tværs af fotouddannelsernes evne til at fortælle en hel historie i et enkelt klik; af reklamebranchens nye fokus på værdibaseret meningsdannelse, hvor virksomheder skaber et fællesskab med kunderne og veksler den totale kontrol over budskab og formidling for et buy-in i brandværdier; af det fokus på projektledelse og entreprenørskab der vokser frem i medieproduktion og ledelse; af journalisternes evne til peer-based læring gennem feedback; og af designtænkning og designernes metode til at accelerere processer gennem rapid prototyping. Højskolens innovation og forskning i fremtidens indhold og formater sigter mod at målrette og samle viden på tværs af mediefelter og sikre at udfordringer adresseres med de relevante metoder, fra videnskabelig forskning over innovation til quick and dirty udvikling. Opbygningen sker ad parallelle spor: Digitale redskaber bliver stadig mere brugervenlige og interesserede amatører kan i dag lave løsninger, som for få år siden kun kunne skabes i specialiserede digitale kommunikationsbureauer. Afgørende forspring, og de digitale branchers overlevelse, kan sikres gennem analyse og udvikling af kreativ kodning. I en tid, hvor håndværk udfases for vidensarbejde, kan fremtidssikring handle om at vende tilbage til den ældste håndværksmæssige tradition, nemlig den at håndværkeren skaber sine egne redskaber. Konstruktiv journalistik udvikler sig som en supplerende fortælling om den journalistiske profession. Viden om regionale mediehuses lokale betydning og modus, om positiv psykologi og om nye professionsroller kan være med til at skabe bæredygtige fundamenter for kvalitetsjournalistik og til at udvikle nye journalistiske redskaber og metoder. Den største udfordring på digitale platforme er at skabe nærvær og forpligtende engagement. Dette ses ikke mindst ved elæring. Digitalisrede uddannelsesforløb svarer mere til den ydelse man kan få på et bibliotek end til den helhedsoplevelse man får ved en uddannelsesinstitution. Viden om hvordan man skaber dybe relationer i digitale forløb er en forudsætning for at skabe relevante formater og kapitalisere indholdsproduktion, ligesom det vil forbedre virksomheders og offentlige institutioners kommunikation med kunder og borgere. Den grafiske branche er i rivende udvikling. Fysisk print er en af verdens største industrier og oplever voldsom vækst i markeder med en voksende mellemklasse, samtidig med at reklametryksager, bøger, magasiner og aviser oplever pres på den sædvanlige distribution og digitalisering stiller nye krav til styring af processer på tværs af platforme. Viden om samspil mellem forretningsplaner og processer og mellem indhold og formater er afgørende for bæredygtig udvikling i branchen. Højskolens forskning og innovation inden for dette tema sker i nær dialog med aftagerbrancherne og sigter mod at udvikle fremtidens formater og inspirere til nye former for indhold, som både er relevant i forhold til branchernes udvikling og ansvar.

8 /TR OFFENTLIGHED LEDELSE OG KREATIVITET Medierne har en helt særlig rolle i den stadige skabelse af en offentlighed, hvor frie borgere kan agere og træffe beslutninger på et oplyst grundlag. De forskellige mediebrancher har forskelligt ansvar: pressen holder øje med magten og dens anvendelse, fra internationale konfliktzoner til dopingkulturen i lokale fitnesscentre; kommunikationsbrancherne arbejder for at aktører kan komme til orde med deres budskaber og perspektiver; de visuelle kommunikationsfag skaber distinktion, læselighed og billeddannelse, og medieproduktion har ansvar for at binde det hele sammen i agile processer fra den kreative tanke til det kommunikationsprodukt der rammer en slutbruger. I alle tilfælde er der tale om ledelse gennem kreativitet og ånd. Og i mange tilfælde er der endvidere tale om ledelse af kreative, af individualister med en stærk professionsfortælling og integritet. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er født med et stærkt etisk imperativ og en stor ansvarsfølelse overfor mediernes roller og professioner. Dette gælder både for journalistuddannelserne, hvis mål er demokratisering lokalt og globalt, og for mediefagene, hvis mål er at levere viden og professionsbachelorer til branchernes udvikling. Uddannelserne understøttes af forskning og innovationsprojekter med et kontinuerligt blik på professionsroller, branchevilkår og værdier. Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles tredje tema fokuserer på mediernes roller og værdier. Den dynamiske udvikling i brancherne og forretningsmodellerne skaber påtrængende behov for kreativitet og ledelse. Man kan ikke ro uden uro og udviklingens hastighed og dybde vil, for altid, være en krise og en mulighed for de etablerede mediebrancher og for de nye, der vokser frem. Højskolens vidensopbygning sker ad parallelle spor: Danmarks Medie- og Journalisthøjskole leverer viden og afgængere til en række brancher, som alle er karakteriserede ved at deres videngrundlag udvikler sig hastigt. Forskning i professionernes videngrundlag er en forudsætning for udvikling af relevant teori og for forståelsen af professionernes rolle i offentligheden. Innovation er ledelse af alle de aktiviteter som er involveret i idegenerering, R&D, produktion og markedsføring af nye eller forbedrede produkter eller koncepter. I de kreative industrier, fra medier til mode til markedsføring, vil dette oftest være immateriel værdiskabelse i en slagmark af primadonnaledelse og pres på marginer. Analyser og udvikling af agile og solide redskaber og processer er en forudsætning for kreativ ledelse. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har traditionelt leveret forskningsbaseret viden til danske medier inden for afgørende emner som f.eks. mediejura og politiske forhold, som kun i ringe grad dækkes andre steder. Denne indsats styrkes i forskningsplan med medieøkonomi og social media. Højskolens forskning og innovation inden for dette tema sker i nær dialog med aftagerbrancherne og sigter mod at forstå og udvikle de dynamiske sammenhænge mellem offentligheder, markeder, brancher og professionsroller.

9 /JMH Bilag 3 Tværfaglige forløb Højskolen vil fremover minimum én gang om året udbyde en palette af 5 ETCS-fag, som giver de studerende større fleksibilitet i uddannelsen og mulighed for at arbejde tværfagligt. De nye tværfag udbydes fra 1. september 2014 på både campus øst og vest. Der forventes et udbud på 5-10 fag med studerende pr. fag. Nogle fag skal af hensyn til internationale studerende udbydes på engelsk. Målet er at give studerende: mulighed for at få adgang til fag og fagligheder på de PBA-uddannelser de ikke selv går på mulighed for at tilpasse deres uddannelse individuelt et styrket tværfagligt perspektiv på deres uddannelse, som også styrker deres kernefaglighed flere valgmuligheder og større fleksibilitet, fordi højskolen kan udbyde fag, der ellers ikke ville være plads til Samlet set skal det tværfaglige forløb indeholde input fra alle PBA-uddannelser på Højskolen og fra fagmedarbejdere på efter- og videreuddannelse Pladserne på fagene fordeles, så der sikres størst muligt tværfagligt mix Der skal udbydes et mix af tre typer fag: Kernevalgfag, Nye tværfaglige valgfag, Projektorienterede valgfag Kernevalgfag Med kernevalgfag menes fag, der ligger inden for kernen af PBA-uddannelserne. Studerende kan frit tilmelde sig det fag, de ønsker dog kan man som udgangspunkt ikke vælge fag, der udbydes inden for ens egen uddannelse. Tværfaglige valgfag Tværfaglige valgfag skal udvikles, så de studerende får mulighed for at arbejde med fag, der går på tværs af PBA-uddannelserne, og hvor de studerende samlet set får flere fagligheder i spil. Det kunne være fag som videnskabsteori, entrepreneurship/innovation, digitale forretningsmodeller, digitale fortællinger og formidlingsetik.

10 /FC Projektorienterede valgfag Med disse fag skal fagligheder bringes i fælles projekter, hvor de studerende kan have glæde af hinandens kompetencer, lære af hinanden og lære at arbejde sammen med hinanden om fælles projekter. Det kunne fx være konkrete opgaver stillet af eksterne samarbejdspartnere, samfundsmæssige udforkringer som ghettoisering og nye tendenser som second-screen, tablets mv. En projektleder er rekrutteret internt for at sikre både et varieret udbud af fag og den praktiske gennemførelse.

11 /sos Bilag 4 Institutionsakkreditering Danmarks Medie- og Journalisthøjskole skal institutionsakkrediteres i Institutionsakkreditering afløste i 2013 de hidtidige uddannelsesakkrediteringer, der nu er under afvikling (højskolen har TVM-uddannelsen med i den sidste runde af uddannelsesakkrediteringer i 2014). Institutionens kvalitetsarbejde spiller en central rolle i institutionsakkrediteringen, og Akkrediteringsinstitutionen arbejder med disse grundlæggende forventninger til kvalitetsarbejdet: løbende og systematisk kvalitetsarbejde med sammenhæng mellem mål, midler, viden og opfølgning. tilrettelagt, så ledelsen på alle niveauer kan tage ansvar for kvalitetssikringen af uddannelserne. en kvalitetskultur, der kobler centrale strategier med lokale processer og faglige værdier effektiv ledelsesinformation, hvor solide nøgletal udarbejdes og behandles løbende fokus på både en uddannelses samlede mål og indhold og på tilrettelæggelsen og gennemførelsen af undervisningen gennemprøvet praksis Det ligger i smuk forlængelse af det arbejde, højskolen de seneste år har været i gang med omkring kvalitetssikringen. I efteråret 2012 fik vi en kvalitetsmodel på plads, og siden har vi arbejdet med at organisere indsatsen, herunder koordinere arbejdet og placere ansvaret, så ændringerne bliver brugt i praksis og faktisk øger kvaliteten, og ikke blot sættes i verden af hensyn til en akkreditering. Kvalitetsmodellen vedlægges som bilag. Til orientering kan nævnes, at den første runde evalueringer efter modellen foretages i foråret Højskolen har også de seneste år fået en ny ledelsesstruktur, og i den nye organisering er fokus på udvikling og kvalitetssikring tænkt ind. Omdrejningspunktet i institutionsakkrediteringen er fem kriterier, hvor de to første handler om de overordnede rammer for kvalitetssikringen, men de tre sidste handler om praksis. I kort form er de fem kriterier: Kriterium I: Kvalitetssikringspolitik og strategi Institutionen har en formelt vedtaget kvalitetssikringspolitik og -strategi for løbende sikring og udvikling af uddannelsernes og de enkelte udbuds kvalitet og relevans. Kriterium II. Kvalitetsledelse og organisering Kvalitetssikringsarbejdet er forankret på ledelsesniveau og organiseres og gennemføres således, at det fremmer udvikling og vedligeholdelse af en inkluderende kvalitetskultur, der understøtter og fremmer uddannelsernes kvalitet og relevans.

12 Kriterium III. Uddannelsernes videngrundlag Institutionen har en praksis, som sikrer, at uddannelser og undervisning til stadighed baserer sig på et videngrundlag, der svarer til uddannelser af den givne type på det givne niveau og giver et solidt grundlag for opnåelse af uddannelsernes mål. Kriterium IV: Uddannelsernes niveau og indhold Institutionen har en praksis, som sikrer, at uddannelserne har det rette niveau samt et fagligt indhold og en pædagogisk kvalitet, som under-støtter de studerendes læring og opnåelse af uddannelsens mål. Kriterium V: Uddannelsernes relevans Institutionen har en praksis, der sikrer, at såvel nye som eksisterende uddannelser afspejler samfundets behov og løbende tilpasses den samfundsmæssige udvikling og ændrede behov på det danske arbejdsmarked. 12. december 2013 Solveig Schmidt Kvalitetschef

13 /sos Kvalitetsmodel for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Skolens mission, vision og strategi Kerneprocesser Støtteprocesser Evaluering af kerne- og støtteprocesser Kvalitetsmodellen danner rammen om en løbende og åben proces, hvor fokus er opbygning og forankring af en kvalitetskultur på højskolen dialog som samarbejdsform samspil mellem højskolen og eksterne interessenter Kvalitetsmodellen består af fire elementer, der er indbyrdes forbundne og indgår i en løbende proces. Udgangspunktet for kvalitetsarbejdet er skolens mission, vision og strategi. Disse overordnede mål omsættes som et led i processen til konkrete mål, som kerneprocesserne styrer efter. Kerneprocessernes mål er derefter styrende for støtteprocesserne. Både kerneog støtteprocesser gennemfører en årlig evaluering, som samler op på erfaringer og indgår i beslutningsgrundlaget for det efterfølgende arbejde. Udmøntningen af de forskellige mål sker i samarbejde med de medarbejdere, det er relevant at inddrage i de enkelte aktiviteter. I den sammenhæng er det en pointe, at kvalitetsarbejdet er et integreret element i højskolens aktiviteter, ikke er en løsrevet del af aktiviteterne eller begrænset til få, specifikke medarbejdere. Implementeringen af kvalitetsmodellen følges af en styregruppe, der består af rektoratet, en repræsentant for hhv. kerne- og støtteprocesser samt højskolens kvalitetsleder. Bilag 1 viser et eksempel på aktørerne og dynamikken i modellen.

14 /sos Mission, vision og strategi Skolens mission, vision og strategi er udgangspunkt for kvalitetsarbejdet. Højskolens mission er fastlagt i love og bekendtgørelser. Vision og strategi fastlægges af bestyrelsen. Mission, vision og strategi omsættes til konkrete mål i dialog mellem rektoratet og lederne af kerneprocesserne. Når de overordnede mål ændres, vil det slå igennem i forhold til kerneprocesserne og dermed også i forhold til støtteprocesserne. Kerneprocesser Kerneprocesserne er at undervise at udvikle uddannelse at udvikle og formidle ny viden til uddannelser, kurser og branchen at samarbejde med branchen om praksisudvikling Beskrivelserne af kerneprocesser er holdt i infinitiv for at understrege, at de enkelte processer ikke er knyttet til bestemte afdelinger, men til aktiviteter. Kerneprocesserne er mål- og resultatorienterede. Deres opgave er at udmønte de konkrete mål for skolens mission, vision og strategi, som er konkretiseret i en dialog med højskolens rektorat. Støtteprocesser Støtteprocesserne er at udvikle medarbejderes faglige og organisatoriske kompetencer at vejlede studerende, kursister og ansøgere at administrere rammer og indhold at udvikle koncepter og forretningsmodeller at budgettere/følge op at kommunikere eksternt og internt at sikre og udvikle arbejds- og studiemiljø at sikre og udvikle digitale værktøjer at markedsføre og sælge Beskrivelserne af støtteprocesserne er holdt i infinitiv for at understrege, at de enkelte processer ikke er knyttet til bestemte afdelinger, men til aktiviteter. Støtteprocesserne er procesorienterede. Deres opgave er at understøtte kerneprocesserne, og kerneprocesserne er dermed styrende i forhold til støtteprocesserne, når disse fastlægger sine mål i samarbejde med rektoratet og ledergruppen for kerneprocesserne.

15 Evaluering Evalueringen gælder både kerne- og støtteprocesser, og de berørte planlægger selv form og indhold i den årlige evaluering, blot skal evalueringen tage udgangspunkt i de planlagte mål foregå med det af ledelsen fastlagte interval og alle relevante interessenter skal tage del i evalueringen. Det er muligt at lave evalueringer af en afdelings arbejde eller på tværs af kerne- og støtteprocesser, hvis det giver den bedste opsamling på erfaringerne. Det er et mål, at indsigten fra evalueringerne bruges fremadrettet i den pågældende kerne-/støtteproces distribuere gode ideer/løsninger/mv. fra evalueringerne ud i hele organisationen. Eksterne interessenter Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har en høj grad af samarbejde med eksterne interessenter, når det gælder undervisning, uddannelser, viden og udvikling. På tilsvarende vis efterstræber højskolen at være i dialog med eksterne interessenter på områder, som kan bidrage til kvalitetssikringen af højskolens aktiviteter. Aftagere og samarbejdspartnere som fx censorer, uddannelsesudvalg, advisory boards, dimittender og praktikantvejledere inddrages i kvalitetssikringen på flere måder og på flere niveauer: nogle aktiviteter ligger i fora med faste møderutiner og fokus på definerede opgaver, fx advisory boards, uddannelsesudvalg og praktikudvalg andre aktiviteter planlægges ad hoc, herunder aktiviteter der dels giver eksterne interessenter mulighed for at mødes på tværs af de respektive fora, dels giver højskolen kontakt til et bredt felt af eksterne interessenter indsamling af viden finder sted både fast og ad hoc. Der kan fx være tale om dimittendundersøgelser, evalueringer fra censorer eller undersøgelser af specifikke aftagerundersøgelser. 3

16 Bilag 1 Dynamikken i modellen For at tydeliggøre dynamikken vises er her et eksempel, som dog ikke dækker alle aspekter af modellen. Mission, vision og strategi Det indgår i strategien, at Danmarks Medie- og Journalisthøjskole skal være en digital højskole. Det udmøntes bl.a. til et mål om, at underviserne skal være digitalt kompetente på et defineret niveau i 20xx. Målet skal være konkret og målbart og fastlægges af rektoratet i samarbejde med kerneprocesserne. Kerneprocesser Uddannelsesledelsen beslutter, hvilke undervisere/uddannelser/kurser, der er en del af opgaven. Underviserne tænker de digitale kompetencer ind i uddannelsernes profil, så studerende og kursister får udbytte af digitaliseringen. Støtteprocesser HR-afdelingen inddrages i planlægningen af kurser, der sikrer kompetenceløftet. It-afdelingen tænker behov for udstyr og programmer ind i indkøb. Administrationen inddrages, hvis ændringen medfører nye arbejdsgange mellem underviserne og studieadministrationen. Kommunikationsafdelingen inddrages for at markedsføre uddannelser/kurser på den digitale profil. Ved evalueringen af de involverede kerne- og støtteprocesser vurderer de respektive afdelinger, i hvilken grad deres mål er nået. Ved evalueringen lægges vægt på både de positive og mindre heldige erfaringer. De positive skal formuleres for at understøtte de arbejdsgange, der fungerer godt. De mindre heldige skal formuleres for at kunne arbejde på forbedringer. På baggrund af evalueringen rettes projektet op, hvis der er behov for det, og de positive erfaringer deles i organisationen. 4

Opsamling - Møde i Uddannelsesudvalget den 9. januar 2014

Opsamling - Møde i Uddannelsesudvalget den 9. januar 2014 17.01.2014/JMH Opsamling - Møde i Uddannelsesudvalget den 9. januar 2014 Deltagere: Udpeget af bestyrelsen: Thomas Jordan Johannesen, Business Manager, Rambøll Udpeget af uddannelsernes Advisory Boards:

Læs mere

Referat af åbne punkter

Referat af åbne punkter 3. august 2015 Referat af åbne punkter BESTYRELSESPROTOKOL FOR: Mødegruppe: Bestyrelsesmøde for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Mødetid: 23. juni 2015 Mødested: Berlingske Media, Pilestræde 34, Købehavn

Læs mere

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser VIA University College Dato: 1. juni 2015 Journalnummer: U0027-4-5-15 Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser Politikken for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling 1 har

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring af uddannelserne nu og fremover

Ekstern kvalitetssikring af uddannelserne nu og fremover Ekstern kvalitetssikring af uddannelserne nu og fremover Oplæg for censorerne for ingeniøruddannelserne og diplomuddannelserne i teknik og it, 23. maj 2013 Evalueringskonsulent Martin Sørensen og chefkonsulent

Læs mere

FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering.

FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering. 12-0237 - ERSC - 29.10.2012 Kontakt: Erik Schmidt - ersc@ftf.dk - Tlf: 3336 8814 FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering. Lovforslaget om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-568/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-538/GRZ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

STRATEGIGRUNDLAG 2015-2017

STRATEGIGRUNDLAG 2015-2017 2015-2017 STRATEGIGRUNDLAG 2015-2017 Side 4 EAL Strategi INTRODUKTION Erhvervsakademiet Lillebælt har i 2014 gennemført en proces, hvor bestyrelse, ledelse og medarbejdere i fællesskab har udfoldet strategigrundlaget

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-508/MA DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse

Læs mere

Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov

Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov Notat Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov Formålet med projektet er at skabe et overblik over, hvordan institutionerne indhenter viden om fremtidens

Læs mere

Roskilde Handelsskoles overordnede strategi 2011-2013/2015

Roskilde Handelsskoles overordnede strategi 2011-2013/2015 Roskilde Handelsskoles overordnede strategi 2011-2013/2015 Roskilde Handelsskole definerede i 2008 en strategi for perioden 2008 2010. Strategien kan sammenfattes i 2 ord værdifuld vækst. Siden 2008 har

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogik ved University College Lillebælt og Den frie Lærerskole

Udbud af diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogik ved University College Lillebælt og Den frie Lærerskole Udbud af diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogik ved University College Lillebælt og Den frie Lærerskole Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer:2008-504/MA DANMARKS

Læs mere

Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole

Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-587/AGI DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af administrationsøkonomuddannelsen

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-557/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Notat. Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag

Notat. Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag Notat Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag Ved en ændring af institutionslovgivningen er der fra januar 2014 indført krav om, at professionshøjskoler og erhvervsakademier

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

Hvornår skal der søges om prækvalifikation Uddannelsesinstitutionerne skal ansøge om prækvalifikation i fire tilfælde:

Hvornår skal der søges om prækvalifikation Uddannelsesinstitutionerne skal ansøge om prækvalifikation i fire tilfælde: Notat Indhold Introduktion til prækvalifikation... 1 Hvornår skal der søges om prækvalifikation... 1 Hvad menes med uddannelse og uddannelsesudbud?... 2 Hvornår er en uddannelse ny?... 3 Genansøgning...

Læs mere

Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus

Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus Akkreditering af nyt udbud af godkendt uddannelse Journalnummer: 2009-0237/JSR DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Diplomuddannelse

Læs mere

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse

Læs mere

K A V L I T T KVALITET PÅ DANMARKS MEDIE- OG JOURNALIST HØJSKOLE

K A V L I T T KVALITET PÅ DANMARKS MEDIE- OG JOURNALIST HØJSKOLE K A KVALITET PÅ DANMARKS V L I MEDIE- OG JOURNALIST T T E HØJSKOLE 1 KVALITET TIL MEDIEVERDENEN 3 4 6 8 FORORD... en ganske særlig plads i uddannelsessystemet... VORES HOLDNING TIL KVALITET... både et

Læs mere

2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK

2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK Akkrediteringsrapport 2014 TURNUSAKKREDITERING 2013-2 2 BACHELORUDDANNELSER OG 5 KANDIDATUDDANNELSER INDEN FOR HUMANISTISK INFORMATIK AALBORG UNIVERSITET Turnusakkreditering, 2013-2 Publikationen er udgivet

Læs mere

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC 10. november 2016 1 Indledning Kvalitetssikringspolitik og -strategi for Professionshøjskolen UCC har til formål at tydeliggøre

Læs mere

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Indhold UCL og partnerskaber................................side 3 Etablering og vedligeholdelse..........................side

Læs mere

Holstebro d. 23. april 2015. Til Styrelsen for Videregående Uddannelser

Holstebro d. 23. april 2015. Til Styrelsen for Videregående Uddannelser Holstebro d. 23. april 2015 Til Styrelsen for Videregående Uddannelser Under henvisning til brev af 13. april vedr. afslag på Erhvervsakademi MidtVests ansøgning om udbud af professionsbachelor i Finans

Læs mere

Udbud af bygningskonstruktøruddannelsen med afstigning til byggetekniker ved EUC Vest

Udbud af bygningskonstruktøruddannelsen med afstigning til byggetekniker ved EUC Vest Udbud af bygningskonstruktøruddannelsen med afstigning til byggetekniker ved EUC Vest Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-547/HME DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Udbud af profilforløb i tolkning ved Danmarks Forvaltningshøjskole, Professionshøjskolen

Udbud af profilforløb i tolkning ved Danmarks Forvaltningshøjskole, Professionshøjskolen Udbud af profilforløb i tolkning ved Danmarks Forvaltningshøjskole, Professionshøjskolen Metropol - Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-500/MSN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i international handel og markedsføring

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i international handel og markedsføring ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Handelsskolen København Nord Att.: Afdelingsforstander Ole Gram-Olesen Sendt pr. mail: oo@knord.dk handelsskolen@knord.dk Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor

Udbud af uddannelse til professionsbachelor Udbud af uddannelse til professionsbachelor i softwareudvikling ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-488/MSN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Profilforløb i skatter og afgifter ved Erhvervsakademi Århus i Viby

Profilforløb i skatter og afgifter ved Erhvervsakademi Århus i Viby Profilforløb i skatter og afgifter ved Erhvervsakademi Århus i Viby Akkreditering af udbud af ny uddannelse Indstilling til Akkrediteringsrådet Oktober 2010 Journalnummer: 2010-0128 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Processen. 1. Vurdering af uddannelsesporteføljen. Skrevet marts 2017

Processen. 1. Vurdering af uddannelsesporteføljen. Skrevet marts 2017 For at sikre udviklingen og kvaliteten af EASV s uddannelsesportefølje er følgende delpolitik lavet. Der er her fokus på: Vurdering af uddannelsesporteføljen Nye udbud Udvikling af nye uddannelser Kvalitetssikring

Læs mere

Ledelses- og medarbejdergrundlag

Ledelses- og medarbejdergrundlag Kommunikere tydeligt Være rollemodel Være fagligt stærk Resultatansvar Sikre samskabelse Arbejde strategisk Være innovativ Samarbejde på tværs Ledelses- og medarbejdergrundlag Nyt Ledelses- og medarbejdergrundlag

Læs mere

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-520/KWJ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af

Læs mere

I medfør af 26, stk. 1, i lov nr. 601 af 12. juni 2013 om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner fastsættes:

I medfør af 26, stk. 1, i lov nr. 601 af 12. juni 2013 om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner fastsættes: Høringsudkast Bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner og godkendelse af nye videregående uddannelser under Kulturministeriet I medfør af 26, stk. 1, i lov nr. 601 af 12.

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse Aarhus Universitet au@au.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af ny uddannelse,

Læs mere

University College Lillebælt Att.: Lektor og Uddannelseskonsulent Lars Hjort-Pedersen. Sendt pr. e-mail: lahj@ucl.dk

University College Lillebælt Att.: Lektor og Uddannelseskonsulent Lars Hjort-Pedersen. Sendt pr. e-mail: lahj@ucl.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen University College Lillebælt Att.: Lektor og Uddannelseskonsulent Lars Hjort-Pedersen Sendt pr. e-mail: lahj@ucl.dk Akkreditering af nyt udbud af diplomuddannelsen

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling, land- og søkortlægning samt matrikel-

Læs mere

I henhold til lov og bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser, skal akademiet have et kvalitetssystem, der sikrer, at:

I henhold til lov og bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser, skal akademiet have et kvalitetssystem, der sikrer, at: Kvalitetssystem Dette dokument beskriver Erhvervsakademi Aarhus kvalitetssystem. Heri beskrives kvalitetssikringen og kvalitetsudviklingen af vores uddannelser. 1. Formål Som det fremgår af erhvervsakademiets

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt Forskningsudvalget 2014-15 FIV Alm.del Bilag 157 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 27. marts 2015 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

Systematisk vidensopsamling af praksisnære innovationsprojekter

Systematisk vidensopsamling af praksisnære innovationsprojekter Systematisk vidensopsamling af praksisnære innovationsprojekter Praksisnær innovation I 2013 fik professionshøjskolerne, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og erhvervsakademierne midler til at igangsætte

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

FRA VIDEN TIL PRODUKTER STRATEGI 2015-2020

FRA VIDEN TIL PRODUKTER STRATEGI 2015-2020 FRA VIDEN TIL PRODUKTER STRATEGI 2015-2020 HVEM HVORHEN KEA udbyder videregående uddannelser målrettet erhvervslivet i Danmark og i udlandet. KEA bygger bro mellem håndværk og ny viden, og de studerende

Læs mere

Kvalitet i uddannelserne

Kvalitet i uddannelserne Kvalitet i uddannelserne Nedenfor bliver der redegjort for en række mål, hvis udvikling kan bidrage positivt til udviklingen af kvaliteten i uddannelserne. Mål 1. Uddannelserne skal møde kompetencebehovene

Læs mere

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi ved Teknisk Erhvervsskole Center

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi ved Teknisk Erhvervsskole Center Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi ved Teknisk Erhvervsskole Center Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-534/JBH DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i Multiplatform Storytelling and Production

Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i Multiplatform Storytelling and Production Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i Multiplatform Storytelling and Production I medfør af 22 i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse Syddansk Universitet sdu@sdu.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk Universitets ansøgning om godkendelse af

Læs mere

Et engageret studieliv

Et engageret studieliv i UCSJ Et engageret studieliv 22. april 2014 Nærværende politik for studenterinddragelse er udarbejdet i et samspil mellem organisationen UCSJ og de studerende på UCSJs grunduddannelser. Politikkens formål

Læs mere

Profilforløb i sundhedspraksis ved Erhvervsakademiet Lillebælt i Odense

Profilforløb i sundhedspraksis ved Erhvervsakademiet Lillebælt i Odense Profilforløb i sundhedspraksis ved Erhvervsakademiet Lillebælt i Odense Akkreditering af nyt udbud af godkendt uddannelse Indstilling til Akkrediteringsrådet Oktober 2010 Journalnummer: 2010-0145 DANMARKS

Læs mere

DELSTRATEGI FOR KVALITETSSIKRING 2013-2015 IMAGINE VIA 2020

DELSTRATEGI FOR KVALITETSSIKRING 2013-2015 IMAGINE VIA 2020 DELSTRATEGI FOR KVALITETSSIKRING DELSTRATEGI FOR K V A L I T E T S S I K R I N G 2013-2015 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 IMAGINE VIA 2020 3 DET VIL VI MED EN DELSTRATEGI FOR KVALITETSSIKRING

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning og

Læs mere

Kriterier ved institutionsakkreditering og prækvalificering.

Kriterier ved institutionsakkreditering og prækvalificering. UKF 26.02.2013 Pkt. 3 - bilag 2-12-0237 - ERSC - 18.02.2013 Kontakt: Erik Schmidt - ersc@ftf.dk - Tlf: 3336 8814 r ved institutionsakkreditering og prækvalificering. Notatet lægger op til en drøftelse

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af erhvervsakademiuddannelsen inden for it- og elektronikteknologi (eksisterende uddannelse)

Akkreditering af nyt udbud af erhvervsakademiuddannelsen inden for it- og elektronikteknologi (eksisterende uddannelse) ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Mercantec Att.: Direktør Kirsten Holmgaard Sendt pr. e-mail: khol@eucmidt.dk Akkreditering af nyt udbud af erhvervsakademiuddannelsen inden for it- og elektronikteknologi

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Baggrund for projektet Projektet startede på idéplan i foråret 2014 og blev yderligere aktualiseret ved reformen på beskæftigelsesområdet, der blev

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling.

Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling. ANSØGNING Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling. Se vejledning til ansøgningsskema nedenfor.

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse. Journalnummer: 2008-594/IE DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse. Journalnummer: 2008-594/IE DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af uddannelse til professionsbachelor som socialrådgiver med fokus på arbejdsmarkedsforhold ved Den Flerfaglige Professionshøjskole i Region Hovedstaden Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse

Læs mere

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006 DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE Gøsta Knudsen tlf. (+45) 3527 7508 28. april 2006 fax (+45) 3527 7601 gkn@dkds.dk Indledning I erhvervsredegørelser og i regeringens designpolitik fremhæves design

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

Møde i Uddannelsesudvalget den 25. januar 2017, opsamling

Møde i Uddannelsesudvalget den 25. januar 2017, opsamling 14. februar 2017/jmh Møde i Uddannelsesudvalget den 25. januar 2017, opsamling Udpeget af bestyrelsen: * Udpeget af uddannelsernes Advisory Boards: Claus Ladegaard, områdedirektør, Det Danske Filminstitut

Læs mere

Et fælles kvalitetssystem er under implementering i VIA - VIAs kvalitetsmodel. Formålet med den fælles kvalitetsmodel er:

Et fælles kvalitetssystem er under implementering i VIA - VIAs kvalitetsmodel. Formålet med den fælles kvalitetsmodel er: 1. Kvalitetsmodellens formål Et fælles kvalitetssystem er under implementering i VIA - VIAs kvalitetsmodel. Formålet med den fælles kvalitetsmodel er: at sikre implementering af et kvalitetssystem i alle

Læs mere

Det er Akkrediteringsrådets samlede faglige helhedsvurdering, at kriterierne for udbuddets relevans og kvalitet er opfyldt på tilfredsstillende vis.

Det er Akkrediteringsrådets samlede faglige helhedsvurdering, at kriterierne for udbuddets relevans og kvalitet er opfyldt på tilfredsstillende vis. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Att.: Projektleder Torben Nielsen Sendt pr. e-mail: tn@update.dk info@dmjx.dk Akkreditering af nyt udbud af diplomuddannelse i visuel journalistik Akkrediteringsrådet

Læs mere

Kvalitetssikring på DJM version 2019

Kvalitetssikring på DJM version 2019 Kvalitetssikring på DJM version 2019 Institutionsakkreditering og kvalitetssikring Ved lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner er det bekendtgjort, at Det Jyske Musikkonservatorium,

Læs mere

Innovation og udvikling

Innovation og udvikling Temadag Partnerskaber som fælles ramme for Innovation og udvikling Innovation og udvikling Indhold Formål..............................................Side 3 Faglige oplæg........................................side

Læs mere

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 International Business Academy TæNDT AF AT LÆRE iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 uddannelsesstrategi 2020 Uddannelsesstrategi 2020 IBA Erhvervsakademi Koldings fokusområder angiver de strategiske

Læs mere

I henhold til lov og bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser, skal akademiet have et kvalitetssystem, der sikrer, at:

I henhold til lov og bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser, skal akademiet have et kvalitetssystem, der sikrer, at: Kvalitetssystem Dette dokument beskriver Erhvervsakademi Aarhus kvalitetssystem. Heri beskrives kvalitetssikringen og kvalitetsudviklingen af vores uddannelser. Justeret december 2017 1. Formål Som det

Læs mere

om psykologiuddannelserne. i Danmark.

om psykologiuddannelserne. i Danmark. 7 For godt en måned siden udkom Evalueringscentrets meget omtalte rapport om Psykologuddannelserne i Danmark. Rapportens vigtigste budskaber er sammenfattet i en pressemeddelelse, som Psykolog Nyt her

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af:

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af: Oprettet: 140318 Senest rev.: 150126 J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP/MeO Behandlet / godkendt af: rektoratet 150121 Kvalitetssikring på DJM Institutionsakkreditering og kvalitetssikring

Læs mere

SOCIALE MEDIER De digitale dialogplatforme

SOCIALE MEDIER De digitale dialogplatforme SOCIALE MEDIER De digitale dialogplatforme Facebook, LinkedIn, The Sima, Twitter, My Space alle sociale medier - og der er nok at vælge imellem. De kan bruges til langt mere end at fortælle om den seneste

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Digitale læremidler som forandringsmotor

Digitale læremidler som forandringsmotor Artiklen er bragt i bogen 'Den digitale bog - fra papir til pixels', udgivet af Foreningen for Boghåndværk, nov. 2015 Digitale læremidler som forandringsmotor Thomas Skytte og Karin Eckersberg Udviklingen

Læs mere

UCN Rammebeskrivelse. Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget

UCN Rammebeskrivelse. Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget UCN Rammebeskrivelse Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget Godkendt: 20-09-2016 Revision: 06-07-2017 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Indhold... 3 2.1 Videngrundlag... 3 2.2 Videngrundlag

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

Kvalitetssikring og pædagogisk udvikling på EUC Sjælland.

Kvalitetssikring og pædagogisk udvikling på EUC Sjælland. Kvalitetssikring og pædagogisk udvikling på EUC Sjælland. Formålet med kvalitetssikringen på EUC Sjælland er at understøtte skolens visioner og strategiplan, samt det pædagogiske og didaktiske grundlag.

Læs mere

Strategi for udvikling af fag og uddannelse

Strategi for udvikling af fag og uddannelse Vedtaget version november 2013 Strategi for udvikling af fag og uddannelse Uddannelse skal sikre, at HK eren får jobbet. Kompetenceudvikling skal sikre, at HK eren er attraktiv og udvikles i jobbet. Faget

Læs mere

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for automationsteknologi ved Nordjyllands Erhvervsakademi

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for automationsteknologi ved Nordjyllands Erhvervsakademi Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for automationsteknologi ved Nordjyllands Erhvervsakademi Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-524/SHC DANMARKS Evalueringsinstitut Udbud

Læs mere

ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSE INDEN FOR INFORMATIONSTEKNOLOGI (DATAMATIKER AK) (ENGELSKSPROGET)

ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSE INDEN FOR INFORMATIONSTEKNOLOGI (DATAMATIKER AK) (ENGELSKSPROGET) Akkrediteringsrapport 2016 EKSISTERENDE UDBUD ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSE INDEN FOR INFORMATIONSTEKNOLOGI (DATAMATIKER AK) (ENGELSKSPROGET) COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY, LYNGBY Erhvervsakademiuddannelse inden

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik. Kapitel 2 Varighed, struktur og tilrettelæggelse

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik. Kapitel 2 Varighed, struktur og tilrettelæggelse Lovtidende A Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik I medfør af 22 i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Samskabelse om uddannelse og kompetenceudvikling på velfærdsområdet i den midtjyske region

Samskabelse om uddannelse og kompetenceudvikling på velfærdsområdet i den midtjyske region Samskabelse om uddannelse og kompetenceudvikling på velfærdsområdet i den midtjyske region Find vejen frem VIA University College FTF Region Midtjylland FAKTA BOKS 1 Grundlaget for samskabelse er formuleret

Læs mere

Tid til at give kvalitetsarbejdet et eftersyn?

Tid til at give kvalitetsarbejdet et eftersyn? Tid til at give kvalitetsarbejdet et eftersyn? Auditering som metode som middel til at undersøge om kvalitetsarbejdet møder eksterne forventninger og interne udfordringer i praksis. 4. april 2013 Chefkonsulent

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Baggrund I 2009 udarbejdede Vejle Kommune materialet Fra skolebibliotek til læringscenter, der angav retningen for skolebibliotekernes udvikling frem

Læs mere

Etisk kodeks Maj 2016

Etisk kodeks Maj 2016 Idégrundlag hoej.dk A/S er grundlagt i 2005 ud fra en ide om, at dødsfald skal kunne kommunikeres og være tilgængelige på tryk og på internettet for efterladte, venner og bekendte - lokalt og globalt.

Læs mere

På vej mod et nyt koncept

På vej mod et nyt koncept På vej mod et nyt koncept foreløbige overvejelser 1 Titel lorem ipsum dolor sit amet Den politiske aftale Uddannelsesakkrediteringer i en overgangsfase Institutionsakkrediteringer (3-4 år) Gennemgang af

Læs mere

Referat af uddannelsesudvalgsmøde for Medie- og IT-uddannelserne

Referat af uddannelsesudvalgsmøde for Medie- og IT-uddannelserne Referat af uddannelsesudvalgsmøde for Medie- og IT-uddannelserne Mødet er afholdt den 9.5.16 Dato for udarbejdelse af referat: 9.5.16. Deltagere: Lars Due Juhre Jørn Vesterdal Michael Lundorff-Hansen Anders

Læs mere

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer

Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Værdi / Vision / Mission Strategiske mål og indikatorer Døesvej 70-76 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 Værdigrundlag for UCH Uddannelsescenter Holstebro indgår med sine uddannelser i en værdikæde og ønsker

Læs mere

EVA, kvalitetsarbejde og voksnes læring

EVA, kvalitetsarbejde og voksnes læring EVA, kvalitetsarbejde og voksnes læring NVL-Konference i Odense den 13. november 2008 ved Michael Andersen, specialkonsulent på EVA EVA s overordnede opgaver At sikre og udvikle kvalitet af undervisning

Læs mere

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse

Læs mere

INDKALDELSE/ REFERAT. Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen. Punkt 1. Godkendelse af dagsorden (5 min)

INDKALDELSE/ REFERAT. Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen. Punkt 1. Godkendelse af dagsorden (5 min) Gør tanke til handling VIA University College Referat fra mødet i Uddannelsesudvalget for Sygeplejerskeuddannelsen Sted: VIA University College Campus Silkeborg Nattergalevej 1 8600 Silkeborg Mødedato:

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 20. MAJ 2015 Vedr.: Midtvejsstatus vedrørende institutionsakkreditering på Københavns

Læs mere

I medfør af 26, stk. 1, i lov nr. 601 af 12. juni 2013 om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner fastsættes:

I medfør af 26, stk. 1, i lov nr. 601 af 12. juni 2013 om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner fastsættes: Udkast til Bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner og godkendelse af nye videregående uddannelser under Kulturministeriet I medfør af 26, stk. 1, i lov nr. 601 af 12. juni

Læs mere

Holmstrupgård. Retningslinje for Ledelse. Virksomhedsplan 2015 2016

Holmstrupgård. Retningslinje for Ledelse. Virksomhedsplan 2015 2016 Holmstrupgård Retningslinje for Ledelse Virksomhedsplan 2015 2016 Februar 2015 Indholdsfortegnelse Holmstrupgårds virksomhedsplan...1 Mission...1 Vision...1 Fundamentet, der baner vejen for visionen...2

Læs mere

Læringscentre i Faxe kommune

Læringscentre i Faxe kommune Læringscentre i Faxe kommune Forord Faxe Kommune er på vej. Gennem de seneste 10-15 år har udviklingen i læremidler ændret sig markant, fra kun at bestå af stort set analoge til at omfatte mange digitale.

Læs mere

Resultatlønskontrakt NOTAT. Rektor Laust Joen Jakobsen Professionshøjskolen UCC i København. for perioden 1. januar 2015 31.

Resultatlønskontrakt NOTAT. Rektor Laust Joen Jakobsen Professionshøjskolen UCC i København. for perioden 1. januar 2015 31. NOTAT Resultatlønskontrakt Ledelsessekretariatet Buddinge Hovedgade 80 2860 Søborg T4189 7000 www.ucc.dk Rektor Laust Joen Jakobsen Professionshøjskolen UCC i København for perioden 1. januar 2015 31.

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship STUDIEORDNING for Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship Revideret 3. juli 2018 Indhold 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 4 nationale fagelementer... 4

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt

Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt 1. Aftalens parter Denne aftale er den første af sin art i Odense. Aftalens parter

Læs mere

Strategisk partnerskabsaftale

Strategisk partnerskabsaftale Version 28. februar 2017 Strategisk partnerskabsaftale 2017-2020 mellem VIA University College og En rammeaftale for samarbejdet mellem VIA University College og Januar 2017 1. Parterne i aftalen Den strategiske

Læs mere