Credits. Analyse af Fagre voksne verden et eksempel på intern analyse. Supplement til En skabelon til filmanalyse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Credits. Analyse af Fagre voksne verden et eksempel på intern analyse. Supplement til En skabelon til filmanalyse"

Transkript

1 Analyse af Fagre voksne verden et eksempel på intern analyse. Supplement til En skabelon til filmanalyse Credits Originaltitel: "The Graduate" Dansk titel: "Fagre voksne verden" USA, 1967 Instruktion: Mike Nichols Foto: Robert Surtees

2 Intern analyse af Fagre voksne verden Fagre voksne verden er en stilskabende komedie, der beskriver generationskløften som især i slutningen af 1960 erne var et centralt tema i USA. Filmen var blandt de første i en bølge af nyskabende værker i USA, der inddrog ungdomskulturen i underholdningsfilm. Filmen kom således til at fungere som en slags Bildungsroman (dannelsesroman) for ungdomsgenerationen i 1960 erne. Handling og metode Filmen handler om en 20-årig mand, Benjamin Braddock, der netop har taget eksamen fra college, og som er usikker på sin fremtid. Han er fanget mellem forældrenes forventninger og hans egne mere tvetydige mål, og han indleder et kærlighedsløst forhold til en ældre kvinde, Mrs. Robinson et forhold som med sin eksplicitte reference til sex var revolutionerende i tiden. I denne analyse lægges fokus på den interne analyse, dvs. filmens samspil mellem form og stil og udviklingen af temaet om generationskløften: en forvirret teenager der forføres og af den korrupte ældre generation et tema der var i samklang med ungdomskulturen. Som introduktion til analysen skitseres en nærnalayse af åbningssekvensen. Denne sekvens giver i komprimeret form et billede af filmens stil og tema og opøver elevernes fornemmelse for hvad de skal kigge efter i resten af filmen (symboler, metaforer for klaustrofobi, musikalske temaer og elementer, der understreger Bens utilpassethed). Analysen af åbningssekvensen kræver kendskab til skellet mellem fortælleplan og handlingsplan, og til motivationsbegrebet. Iagttagelsesanalyse: Analyse af åbningssekvensen Filmen åbner med et nærbillede af Benjamin der åbenbart er alene. Kameraet trækker sig tilbage og vi ser at han sidder på et fly sammen med andre passagerer. Hans ansigt er udtryksløst og nærmest zombie-agtigt (hvilket gentages i filmens slutscene). Han befinder sig i næste scene på et rullende fortov i lufthavnen (der tematisk betoner at han forføres på forskellige planer). Dette understreges af en monoton stemmeoptagelse, der siger: "Please hold the handrail, and stand to the right. If you wish to pass, please do so on the left". Credits begynder at rulle til tonerne af The Sounds of Silence, og teksten understreger hans følelse af fremmedgjorthed og isolation....and in the naked light I saw, ten thousand people, maybe more. People talking without speaking, people hearing without listening. People writing songs that voices never shared, no one dared disturb the sound of silence... I den efterfølgende scene finder finder han sin kuffert, der bliver spyttet ud af slisken (ligesom han selv er blevet spyttet ud af uddannelsessystemet) og han går ud af lufthavnsdøren (hvor et skilt med Use other door giver et forvarsel om det eksistentielle aspekt i tematikken: at finde sit eget liv).

3 Der blændes over til næste scene hvor Benjamin, igen i et nærbillede, sidder på sit værelse og stirrer ud i luften. I baggrunden befinder sig et akvarium, der tematisk betoner hans følelse. På bunden af akvariet ligger en plasticfigur af en dykker der selvfølgelig også er tematisk motiveret og skildrer Bens følelse af at drukne og hvis vi ikke har forstået symbolikken gentages dykkermotivet senere i filmen med Ben på bunden af familiens svømmebassin. Ben opfordres til at gå ned og hilse på gæsterne og i en scene kun skildret i nærbilleder (der betoner klaustrofobien) ser vi Ben blive jagtet rundt blandt gæsterne. På et tidspunkt fokuserer kameraet tilfældigt på et maleri af en grædende klovn (der er tematisk motiveret og kommenterer på hans sindstilstand). Som kulmination på scenen giver en af gæsterne hele den ældre generations samlede visdom i ét ord: Plastic. Generelt anvender Mike Nichols en meget bombastisk symbolik i skildringen af Ben s isolation og gennem hele filmen ser vi fx ofte Benjamin skildret gennem glas (dvs. isoleret og afsondret fra verden): i en telefonboks, igennem et akvarium, bag en dykkermaske og i filmens finale bag et glasparti i kirken, etc. Filmen er derfor god til at opøve de basale færdigheder i iagttagelsesanalyse: den tematiske og kompositionelle brug af filmiske virkemidler motiver. Formanalyse Formanalysen beskriver forholdet mellem filmens afsnit, dvs. kompositionen hvilket også benævnes dramaturgi. Det der fokuseres på her er hvordan fortællingen udfolder sig (er filmen kronologisk, er afsnittene tæt forbundne, er filmen overvejende episk eller dramatisk etc.). Filmanalyse i skolerne har især taget afsæt i berettermodellen, der angiver en formel for spændingsforløb i traditionelt og stramt fortalte fiktionsfilm. Modellen har været nyttig i forhold til en let tilgængelig formidling af handlingens elementer og har faktisk været så populær at den indimellem har skygget for inddragelsen af filmens æstetiske egenværdi og stil (fotografering, kamera, montage etc.) i analysen. Det skal således understreges at anvendelsen af berettermodellen i filmanalysen kun udgør et delaspekt i den samlede filmanalyse. Det formelle skal således i analysen sammentænkes med stilen (se En skabelon til filmanalyse ).

4 Berettermodellen strukturerer fortællingen i en række forskellige faser funderet omkring hovedkonflikten: 1. Anslag værkets tema anslås (appetitvækker) 2. Præsentation af personer og intrige (kerneoplysninger) 3. Uddybning konflikt og tema foldes ud (nuancer) 4. Point of no return vendepunkt for hovedperson her er ingen vej tilbage 5. Konfliktoptrapning konflikten intensiveres 6. Klimaks - det afgørende slag (højdepunkt) 7. Udtoning - en ny orden etableres, eller den gamle orden genoprettes (forløsning og eftertanke) Fagre voksne verden er ved siden af at være stilskabende i brug af musik og montager traditionelt og stramt fortalt men som i andre analyser afhænger den kompositoriske analyse af fokus: fokuserer vi på den ydre handling (at Benjamin efterstræber Elaine) eller den indre handling (Benjamins frigørelse fra normer og konventioner). I sidstnævnte tilfælde vil analysen se således ud: Under eksamensfesten anslås temaet og personerne præsenteres: Benjamin er indbegrebet af en utilpasset og fremmedgjort ung mand, der endnu ikke har fundet ud af, hvad han vil med sit liv og som derfor er kejtet og klodset i sin omgang med andre mennesker. Filmens centrale konflikt er funderet i splittelsen mellem forældregenerationens idealer og den unge generations idealer. Denne konflikt introduceres under eksamensfesten og skildres gennem Benjamins optik bl.a. med en høj grad af brug af subjektive points of view og metaforer. Handlingen og konflikten igangsættes ved at mrs. Robinson lægger an på Benjamin. Affæren med Mrs. Robinson kan betragtes som et oprør mod tidens normer lidt på skrømt, men der er også et anstrøg af forførelse og overgreb over affæren. Benjamin tager springet og indleder et forhold til Mrs. Robinson (uddybning), men affæren er mere et udtryk for Benjamins mangel på engagement end egentlig målrettethed. Affærens og Bens manglende engagement illustreres i en nøglescene, hvor indstillinger fra Bens affære overtones med at han driver rundt i forældrenes svømmebassin. Faren råber til ham:

5 Faren: Ben, what are you doing? Ben: Well, I would say that I'm just drifting here in the pool. Faren: Why? Ben: Well, it's very comfortable just to drift here. Bens udvikling fra konformitet til oprører understreges i hans tøj og hans adfærd (han bliver mere laid back, smider slipset, er ubarberet og begynder at ryge). Han er dog stadig ikke et spejlbillede af det oprør der præger USA og skildres som en enegænger også i forhold til andre unge mennesker. Benjamin forelsker sig i Elaine (point of no return). Elaine opdager Benjamins affære og afviser ham. Forelskelsen med Elaine er dog det første ægte han oplever men igen forsøger forældregenerationen at presse de to unge ned i den ældre generations normer. Elaines forældre gennemtvinger, at hun skal indgå et fornuftsbryllup, der givetvis vil ende lige så kærlighedsløst som deres eget. Elaines far opsøger og truer ligeledes Ben (konfliktoptrapning). Ben indleder en last minute resquer og i filmens dramatiske slutsekvens, hvor Elaine og Benjamin undslipper fra kirken, må Elaine frigøre sig fra sin mor. "Det er for sent" siger moren. "Ikke for mig" svarer Elaine og river sig løs. Hermed undgår hun at gentage sin mors fejltagelse (klimaks). I filmens sidste scene løber de ud af kirken og springer om bord på en bus. De kører ud i friheden, men da de første lykkelige grin har lagt sig, er det som om situationens alvor går op for dem. Den fagre voksne verden ligger åben foran dem, men nu, hvor de har kastet forældrenes værdier bort, er det op til dem selv at definere tilværelsen (udtoning). Slutbilledet er tvetydigt og antyder en åben slutning. De sidder glædesløst og stirrer ud i luften og gentager derved åbningsbilledet. The Sound of Silence gentages på lydsiden og selv om filmen delvist lukker på handlingsplan (ved at vi ser bussen forvinde i horisonten) er slutningen på fortælleplan mere åben (den melankolske underlægningsmusik skaber usikkerhed omkring deres fortsatte skæbne). Men hvorvidt de får hinanden eller ej er også ligegyldigt filmens omdrejningspunkt ligger i at de tog kampen op med deres forældres normer. Stilanalyse Fagre voksne verden er en meget stilsikker film, der i høj grad betoner det stilistiske plan i udvikling af handling og temaer. Filmen er bl.a. karakteriseret ved en meget dynamisk brug af stilelementer som musik og kamera, og giver et godt indblik i hvordan disse elementer kan bruges til at udvikle temaet og formidle fortællerkommentarer. Samspillet mellem og den symbolske brug af musik og montage kommer bl.a. til udtryk i første vendepunkt, hvor Ben går i seng med Mrs. Robinson. Dette efterfølges af en montagesekvens hvor Ben, akkompagneret af sangene Sound of Silence og April Come

6 She Will, går ind og ud af døre til henholdsvis forældrenes hjem og hotelrummet med Mrs. Robinson. April, come she will... May, she will stay, resting in my arms again, June, she'll change her tune... July, she will fly, and give no warning to her flight, August, die she must, the autumn winds blow chilly and cold September, I'll remember a love once new has now grown old] Stilen betoner her dels den uengagerede affære (gennem Bens Zombie-adfærd), men stilen betoner også symbolsk scenen som vendepunkt, bl.a. ved brug af døre der symboliserer overgange og erkendelse (jf. William Blakes The Doors of Perception). Musikken er her med til at betone stemningen men lyden anvendes også generelt til innovativt at understrege temaer og motiver. På handlingsplan anvendes fx boblerne fra akvariet til at understrege referencen til at være isoleret (som i et akvarium), mens musikken på fortælleplan dels tematisk kommenterer handlingen, dels i en sekvens fungerer som mickey mousing, dvs. fuldstændigt imiterer handlingen (Paul Simons guitarspil da Ben er ved at løbe tør for benzin). Form, stil og tema er forbundne i Fagre voksne verden, og som beskrevet i analysen anvendes kamera, lyd og klipning til at skildre Bens manglende kontrol over sit liv. Dette kan yderligere illustreres ved det som nok er filmens kendteste indstilling: Ben der er indrammet i en trekant af Mrs. Robinsons ben og som skildrer Ben som indfanget og hjælpeløs i den ældre generations spind. Billedkompositionen anvendes tilsvarende ekspressivt lige da Elaine har opdaget deres affære og smider Ben ud af værelset: Mrs. Robinson filmes i et nærbillede på en hvid baggrund hvilket får hende til at fremstå stor og faretruende. Kameraet zoomer imidlertid ud indtil hun fremstår lille og skrøbelig, og Benjamin dominerer rammen en forvarsel om de forandringer som ligger i filmens tematik. Tematisk analyse Hvis man skal kondensere alle de tematiske elementer i Fagre voksne verden til et enkelt ord, må det være generationskløften. Filmens hovedtese er at generationerne ikke kan kommunikere med hinanden. Fremmedgørelsen skildres gennem brugen af stilelementer (hvor klaustrofobien og isolationen understreges) og fremmedgørelsen i forhold til de voksne understreges da også ved at vi slet ikke kender nogle af de voksnes fornavne, end ikke Mrs. Robinsons. Affæren er da også skildret mere som den ældre generations manipulation end et egentlig projekt fra Bens side. Hvor Mrs. Robinson i sin tid gav efter for sin forældregenerations normer vil Ben, inspireret af hendes fortælling, ikke give efter. Da han befrier Elaine fra forældregenerationen bruger og omvender han et symbol fra den ældre generation (korset) og fanger dem i deres traditioner (den

7 skæbne som de oprindeligt havde tiltænkt Elaine). Temaet med den yngre generation der med undren kigger ind i de midaldrendes fordærvede verden, er i øvrigt tidstypisk og blev herhjemme bl.a. brugt af Klaus Rifbjerg og Leif Panduro.

Motion Comic - 3. Handling. 3. Handling:

Motion Comic - 3. Handling. 3. Handling: 3. Handling: Buster har i forvejen lavet sin egen Motion Comic: Den Onde Vampyr (D.O.V.), så I kan se, hvordan I kan bygge jeres egen Motion Comic op. Ligesom rigtig mange film er D.O.V. bygget op ud fra

Læs mere

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering Rekruttering Sammenhold er en stor del livet. Om det er i et kollektiv eller i forsvaret, om det er der hjemme eller på arbejdet, fungerer det bedst, hvis der er et godt sammenhold. Allerede som barn lærer

Læs mere

Filmtekniskevirkemidler

Filmtekniskevirkemidler Filmtekniskevirkemidler STIL OG GENRE Genre udgøres af fælles temaer behandlet med særlige stilistiske træk og fortælleform, for eksempel melodrama, farce, western og thriller. Den enkelte genre spiller

Læs mere

FIKTION (NOVELLE): NOVELLEANALYSE

FIKTION (NOVELLE): NOVELLEANALYSE FIKTION (NOVELLE): NOVELLEANALYSE OVERBLIK OVER TEKSTEN PRÆSENTATION Analyse af Henning Mortensens novelle Miraklet fra novellesamlingen Ofelia skal ikke være fed. Historier fra sindets hundehuller. Gyldendal,

Læs mere

Har nutidens reformer i offentlig forvaltning konsekvenser for fremtidens arkiver? Cand.mag, MPA Helga Mohr

Har nutidens reformer i offentlig forvaltning konsekvenser for fremtidens arkiver? Cand.mag, MPA Helga Mohr Har nutidens reformer i offentlig forvaltning konsekvenser for fremtidens arkiver? Cand.mag, MPA Helga Mohr Lyden af stilhed And in the naked light I saw Ten thousand people, maybe more People talking

Læs mere

Forum for sproglærere 1. september 2010. Film som indgang til interkulturel forståelse Tysk & fransk

Forum for sproglærere 1. september 2010. Film som indgang til interkulturel forståelse Tysk & fransk Forum for sproglærere 1. september 2010 Film som indgang til interkulturel forståelse Tysk & fransk Det Danske Filminstitut v. Lisbeth Juhl Sibbesen Anslag Dramatisk Action og eventyrfilm Gådefuldt Krimier

Læs mere

4. Berettermodellen:

4. Berettermodellen: 4. Berettermodellen: Buster har i forvejen lavet sin egen Motion Comic: Den Onde Vampyr (D.O.V.), så I kan se hvordan I kan bygge jeres egen Motion Comic op. Ligesom rigtig mange film er D.O.V. bygget

Læs mere

Noveller og kortfilm i dansk som fremmedsprog

Noveller og kortfilm i dansk som fremmedsprog Noveller og kortfilm i dansk som fremmedsprog Dansklærertræf Glymur maj 2015 Peter Plys: Det var klogt, da det var inde i mit hoved, men så skete der noget på vejen ud. Program Indledning Klasserummet

Læs mere

Filmhuset 25. oktober

Filmhuset 25. oktober Filmhuset 25. oktober Majken Tang Koch Møde med film og forfatter Gode råd til filmarbejde Hvorfor film i undervisningen? Hvad skal vi vælge? Hvordan skal vi arbejde med filmen? Hvorfor film i undervisningen?

Læs mere

Unge Piger. Kortfilm/Drama Varighed: 8 min. Final draft Marts 2008. Skrevet af: Mikkel Vithner Hansen

Unge Piger. Kortfilm/Drama Varighed: 8 min. Final draft Marts 2008. Skrevet af: Mikkel Vithner Hansen Unge Piger Kortfilm/Drama Varighed: 8 min. Final draft Marts 2008 Skrevet af: Mikkel Vithner Hansen SC. 1 INT. PIGEVÆRELSE DAG Pigeværelse med seng. Tøj er smidt ud over det hele. Scene skifter mellem

Læs mere

LOGBOG KORTFILM. Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen

LOGBOG KORTFILM. Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen LOGBOG KORTFILM Hammerum-skole Marcus Juul Nielsen Analysemodel til kortfilm SKA' VI VÆRE KÆRESTER? 1) Filmens dramaturgi A. Filmens handling og fortalte tid - Hvor lang tid varer kortfilmen (fortælletiden)?

Læs mere

En skabelon til filmanalyse. Hans-Christian Christiansen og Gitte Rose

En skabelon til filmanalyse. Hans-Christian Christiansen og Gitte Rose En skabelon til filmanalyse Hans-Christian Christiansen og Gitte Rose Indledning I lærebogen Læring med levende billeder (Samfundslitteratur, 2010) præsenteres en række forskellige tilgange og teorier

Læs mere

Film i gymnasiet. Film i fagene en faglig workshop i dansk om Oliver Zahles Fremkaldt (2007)

Film i gymnasiet. Film i fagene en faglig workshop i dansk om Oliver Zahles Fremkaldt (2007) Film i gymnasiet Film i fagene en faglig workshop i dansk om Oliver Zahles Fremkaldt (2007) Workshoppens program Forevisning af filmen Fremkaldt Ideer til hvordan Fremkaldt kan bruges i danskundervisningen

Læs mere

6. - 10. klasse. Opgaveark ...

6. - 10. klasse. Opgaveark ... Interiør, ung kvinde set fra ryggen, 1904. Randers Kunstmuseum 6. - 10. klasse Kunst kan udtrykke forskellige følelser og sætte følelser i gang hos beskueren. Det kan ske gennem komposition, figurers kropssprog,

Læs mere

Fag: Dansk Niveau: klasse

Fag: Dansk Niveau: klasse Foto: SF Films Fag: Dansk Niveau: 6.-8. klasse Mål: I skal arbejde med og tale om filmens persongalleri og deres roller i klassens hierarki blive klogere på filmens opbygning og i den forbindelse anvende

Læs mere

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet.

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet. BILLEDANALYSE FAKTA Det allerførste du skal gøre, er finde ud af fakta om billedet. Kunstneren - Hvad hedder kunstneren? - Hvornår levede hun? - Fra hvilket land stammer hun? Billedet - Hvad er billedets

Læs mere

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj Hjem Min mor er ude at rejse, og jeg har lovet at se efter hendes lejlighed. Der er ingen blomster, som skal vandes, men en masse post og aviser 1. Sådan lyder indledningen til Maja Lucas novelle fra novellesamlingen,

Læs mere

B A R N E T S K U F F E R T

B A R N E T S K U F F E R T BARNETS kuffert BARNETS KUFFERT Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Kevin Kvolsgaard Bertelsen cpr.nr.: XXXXXX-XXXX

Kevin Kvolsgaard Bertelsen cpr.nr.: XXXXXX-XXXX Kevin Kvolsgaard Bertelsen cpr.nr.: XXXXXX-XXXX Status: Kevin er 8 år gammel. Han har cerebral parese, epilepsi og cortikale synsnedsættelser. Kevin har ikke talen som primær udtryksmåde. Han har svære

Læs mere

FIL. skole 2010. Kärleksbarn Et Alinea-filmundervisningsmateriale

FIL. skole 2010. Kärleksbarn Et Alinea-filmundervisningsmateriale Et Alinea-filmundervisningsmateriale Niveau: Indskolingen/Mellemtrinnet Fag: Dansk Til læreren Credits Handling Fortælling i levende billeder Søskendejalousi Kattepigen FIL Til læreren Undervisningsmaterialet

Læs mere

FILM I DANSK Dansklærerforeningen 2011

FILM I DANSK Dansklærerforeningen 2011 FILM I DANSK Dansklærerforeningen 2011 Hans Oluf Schou 1. Film og litteratur 2. Den filmiske fortælling 3. Analysestrategier og eksempler 4. Øvelser i filmanalyse 5. Flere film i dansk 1. Film og litteratur

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

En skabelon til filmanalyse. Hans-Christian Christiansen og Gitte Rose

En skabelon til filmanalyse. Hans-Christian Christiansen og Gitte Rose En skabelon til filmanalyse Hans-Christian Christiansen og Gitte Rose 1 Indhold Indledning s.3 Den filmanalytiske metode: samspillet mellem story, plot og stil.s.3 Teoretisk baggrundsinformation til læreren.s.9

Læs mere

Lærerintroduktion. 2) Storyboardet Storyboardet og dermed handlingen vil bestå af følgende 11 scener/billeder (herefter billeder):

Lærerintroduktion. 2) Storyboardet Storyboardet og dermed handlingen vil bestå af følgende 11 scener/billeder (herefter billeder): Lærerintroduktion 1) Formål med forberedelsen Formålet med de 4 timers forberedelse til workshoppen er at få udviklet et storyboard (elevark 4), som udgangspunkt for udviklingen af elevernes Motion Comic.

Læs mere

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd Introduktion til undervisningsmaterialet Mørkeræd 1 Introduktion til undervisningsmaterialet Kære underviser Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen på mellemtrinnet. Alle

Læs mere

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst INSPIRATIONSMATERIALE Forestillinger 2004 - Værk i kontekst Esbjerg Kunstmuseum 07.05.-15.08.2004 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Forestil dig Asger Jorns Lykkens have (1947) indgå i hele fem forskellige

Læs mere

GUIDE TIL BREVSKRIVNING

GUIDE TIL BREVSKRIVNING GUIDE TIL BREVSKRIVNING APPELBREVE Formålet med at skrive et appelbrev er at få modtageren til at overholde menneskerettighederne. Det er en god idé at lægge vægt på modtagerens forpligtelser over for

Læs mere

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater udarbejdet af Susanne Hansson 2013 Forforståelse Spot på ord Grupper Målet med denne ordleg er at sætte spot på nogle væsentlige

Læs mere

Struktur. Den korte fortælling

Struktur. Den korte fortælling Struktur Som mennesker er vi vant til struktur. De fleste af os har udviklet en form for struktur, som vi bruger dagligt for at kunne få vores hverdag til at hænge sammen. Afvigelser kan således fx skabe

Læs mere

Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.)

Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Interaktiv filmanalyse med YouTube Fag: Filmkundskab, Dansk, Mediefag Emne: Analyse af film og video (fx virale videoer, tv-udsendelser m.m.) Målgruppe: Lærere på ungdomsuddannelser Hvorfor fokus på levende

Læs mere

Analyse af og undervisning i og med filmen

Analyse af og undervisning i og med filmen Analyse af og undervisning i og med filmen 1. Arbejde i teams omkring analyse af filmen CL-strukturen ekspert-puslespil 2. Genren ungdomsfilm definition i forhold til Supervoksen 3. Teamdrøftelse af undervisningsmaterialet

Læs mere

Valgaften. - en analyse

Valgaften. - en analyse Valgaften - en analyse Valgaften Genre Filmen Valgaften er en dansk kortfilm skrevet og instrueret af Anders Thomas Jensen i 1998. I 1999 vandt filmen en oscar for bedste kortfilm. Denne kortfilm er en

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over tv-reklame for Kvickly sendt på TV 2

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over tv-reklame for Kvickly sendt på TV 2 TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: TV 2 Jura Radio- og tv-nævnet 31. januar 2012 Sagsnr: 2011-015714 Maria Magelund Madsen Fuldmægtig, cand. jur. mma@bibliotekogmedier.dk Direkte

Læs mere

LADY OG OTTO. En historie hvor lykken ikke er lunefuld, glæden ikke så forbandet kort, kærligheden til at stole på.

LADY OG OTTO. En historie hvor lykken ikke er lunefuld, glæden ikke så forbandet kort, kærligheden til at stole på. LADY OG OTTO En historie hvor lykken ikke er lunefuld, glæden ikke så forbandet kort, kærligheden til at stole på.... og livet alt andet end meningsløst hårdt. Natural Born Holmers, 2005 En novelle for

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi.

Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi. Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi. Overvejelser om hvordan en historie fortælles og i hvilken rækkefølge scenerne falder kaldes også for dramaturgi. Begyndelse, midte og slutning er en

Læs mere

En bøn fra hjertet. En bøn fra hjerte til hjerte.

En bøn fra hjertet. En bøn fra hjerte til hjerte. Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 1. januar 2016 Kirkedag: Nytårsdag/B Tekst: Matt 6,5-13 Salmer: LL: 712 * 713 * 367 * 586 * 474 * 719 I filmen Bruce den Almægtige mener Bruce, at han kan gøre Guds

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Dansk klasse

Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Dansk klasse Bevægelsesfabrikken Undervisningsforløb Dansk 4. - 5. klasse Indhold Bevægelsesfabrikken i dansk 4. 5. klasse... 1 Opgavebeskrivelse... 1 Undersøgelsesfasen... 1 Idéfasen... 1 Berettermodellen... 2 Storyboard

Læs mere

KORTFILM. Logbog 25. NOVEMBER ANNA MARIE hammerumskole

KORTFILM. Logbog 25. NOVEMBER ANNA MARIE hammerumskole KORTFILM Logbog 25. NOVEMBER 2014 ANNA MARIE hammerumskole Analysemodel til kortfilm: min far er bokser 1) Filmens dramaturgi A. Filmens handling og fortalte tid - Hvor lang tid varer kortfilmen (fortælletiden)?

Læs mere

At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed. Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu.

At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed. Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu. At lytte med kroppen! Eksperternes kropsbevidsthed Miniseminar: talentudvikling indenfor eliteidræt Susanne Ravn sravn@health.sdu.dk Formål: at udvikle gængs forståelse forbundet med ekspertise Konstruktivt

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Appendix 14. Date, time, place and room: 6/10-15, 8.30, room 201, Plays and Playwriting. Sketch of the room

Appendix 14. Date, time, place and room: 6/10-15, 8.30, room 201, Plays and Playwriting. Sketch of the room Appendix 14 Date, time, place and room: 6/10-15, 8.30, room 201, Plays and Playwriting Sketch of the room Date, time, place and class: Generel observations 1. Shared understandings (meaning, knowledge)

Læs mere

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder 2 3 1. Hvad kommer du til at tænke på, når du ser bygningerne? 2. Er det bygninger, som du har lyst til at komme

Læs mere

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand Introduktion til undervisningsmaterialet Min far og Vrede mand 1 Undervisningsmateriale til Min Far og Vrede Mand Kære lærer. Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen i indskolingen.

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3.

Lærervejledning. Forløb: Hjemme hos Hammershøi Målgruppe: 6. 10. klasse Fag: Billedkunst og dansk. 1. Lærervejledning med. 2. Elevark med. 3. Ordrupgaards samlinger og særudstillinger rummer mange muligheder for engagerende, dialogbaseret undervisning, f.eks. i fagene dansk, billedkunst, historie, fransk og samfundsfag. Se nogle af museets akutelle

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale

Den lille Dramaskoles inspirationsmateriale Hvorfor drama i undervisningen? Drama som metode er relevant for fagpersoner, der ønsker at arbejde med differentierede læringsmiljøer, trivsel og inklusion. Det unikke ved drama er elevernes mulighed

Læs mere

Undervisningsforløb til udskolingen

Undervisningsforløb til udskolingen FORLAG Undervisningsforløb til udskolingen Til døden os skiller en kortfilm af Martin og Michael Vrede Nielsen En lyd siger mere end 24 billeder. I sekundet. Af Anders Beier Stokkebæk Til døden os skiller

Læs mere

Soundslides workshop

Soundslides workshop Soundslides workshop Soundslides Workshop Sådan fortæller du din historie i Soundslides Sådan virker programmet Øvelse Dag 2: 9.00 10.00: Opsamling på øvelse 10.15-11.00: Underviser viser en egenproduktion

Læs mere

Bilag F Observationer

Bilag F Observationer Bilag F Observationer Dato: Fredag d. 6. juli 2012 Tidspunkt: kl. 11.30 (ca. 13 min) Skema nr. 1 Medarbejder/medarbejdere: 2 mænd formidleren en mand i 30 erne med accent Akvarier: nr.: 54 + 1-9 Ca. antal

Læs mere

Mini-guide til Den Gode Fortælling

Mini-guide til Den Gode Fortælling Mini-guide til Den Gode Fortælling version 1.0 maj 2012 Storytelling er et power- redskab, hvad enten du vil nå ud til nye donorer, styrke relationen til loyale støtter, rekruttere frivillige eller simpelthen

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Skole. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Skole. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Skole Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Skole-Sex.indd 1 15/01/13 11.47 Ida i 6. klasse har afleveret en stil,

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Introduktion til filmmediet - en vekselvirkning mellem elevproduktion og analyse

Introduktion til filmmediet - en vekselvirkning mellem elevproduktion og analyse Introduktion til filmmediet - en vekselvirkning mellem elevproduktion og analyse Dette materiale er målrettet lærere, der underviser på mellemtrinnet i folkeskolen. Det giver en kort introduktion til,

Læs mere

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG VIA UNIVERSITY COLLEGE Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG Indledning Formålet med denne folder er at skitsere liniefagene i pædagoguddannelsen, så du kan danne dig et overblik

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112 Åbningshilsen Vi fejrer jul. Vi er i Julen. Vi fester. Igen. Jul betyder

Læs mere

REKLAMEEFFEKT TRIN FOR TRIN

REKLAMEEFFEKT TRIN FOR TRIN REKLAMEEFFEKT TRIN FOR TRIN OPSKRIFT PÅ af CLAUS DUE Der begynder at tegne sig et rimeligt stabilt billede af, hvordan reklame virker! Dermed ikke sagt, at vi har opskriften på den optimale løsning for

Læs mere

mimi olsen neel schucany Filmisk litteratur historie Gyldendal

mimi olsen neel schucany Filmisk litteratur historie Gyldendal Filmisk litteratur historie mimi olsen neel schucany Gyldendal eksempel Krig og mellemkrigstid Ekspressionisme 1914-1945 Ismer fra ca. 1905-1925 I perioden under og efter 1. verdenskrig finder vi en mangfoldighed

Læs mere

INSPIRATION TIL LITTERATURSAMTALE I KLASSEN OM

INSPIRATION TIL LITTERATURSAMTALE I KLASSEN OM INSPIRATION TIL LITTERATURSAMTALE I KLASSEN OM KEVINS HUS I litteratursamtalen får eleverne mulighed for at fortælle om deres oplevelse af bogen samtidig med at de hører om deres klassekammeraters. Samtalen

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

AnalysemodelleR. Kompendium analysemodeller UCV - NB

AnalysemodelleR. Kompendium analysemodeller UCV - NB AnalysemodelleR Kompendium analysemodeller UCV - NB 1 Indhold Generelle betragtninger 3 Analysemodel digte 6 Analysemodel sagprosa 9 Analysemodel billeder 11 Analysemodel reklame 13 Analysemodel film 15

Læs mere

AUTISME OG ANIMATION Animationslæring på Krabbeshus Heldagsskole

AUTISME OG ANIMATION Animationslæring på Krabbeshus Heldagsskole AUTISME OG ANIMATION Animationslæring på Krabbeshus Heldagsskole Af Hanne Pedersen, animator Vi havde en ide om at animationsmediet ville være et godt medie for autistisk udfordrede børn at udtrykke sig

Læs mere

Udkast til model for elevforståelse

Udkast til model for elevforståelse Udkast til model for elevforståelse Version 0.3 Udviklet af friskoleleder Morten Mosgaard, Margrethe Reedtz Skolen i Ryde Bemærk: Denne model er i en meget tidlige udviklingsfase. Modellen skal derfor

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling

Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Valdemar Foersom Hegndal og Lars Hegndal på Hirtshals Fyrs efterårsudstilling Omkring 150 gæster indfandt sig til fernisering og åbningsarrangement på Efterårsudstillingen på Hirtshals Fyr. Kunstudvalget

Læs mere

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7

ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Joh 16,5-15, s.1 Prædiken af Morten Munch 4 s e påske / 28. april 2013 Tekst: Joh 16,5-15 ÅNDEN SOM MENTOR 24/7 Fordel eller ulempe Det er det bedste for jer, at jeg går bort, sådan siger Jesus til disciplene.

Læs mere

Filmens byggesten - fortsat

Filmens byggesten - fortsat Filmens byggesten - fortsat Sekvens en række af scener, der er bundet sammen af en fælles idé eller et afrundet handlingsforløb. - Overholder kun handlingens enhed (ikke tid og sted). - Har ofte en begyndelse,

Læs mere

1. INT. I STUEN HOS LINE

1. INT. I STUEN HOS LINE Den farlige leg. Personer: LINE (14) (meget fornuftig pige) NANNA (14) (Lines bedste veninde, som går meget op i sit udseende) MARK (14) (fjollerik) FREDERIK (13) (nørd) OLIVER (15) (lækker sportsfyr)

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet

Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet Fase 1: Kortlægning af børnemiljøet Sådan greb vi kortlægningen an Anvendte værktøjer og metoder, tidsramme for kortlægningen samt angivelse af hvem der var involveret Vi brugte spørgeskemaet fra DCUM

Læs mere

Nulmanus. Beskrivelse af undervisningsforløb

Nulmanus. Beskrivelse af undervisningsforløb Nulmanus Beskrivelse af undervisningsforløb Ønsker man et kortere filmproduktionsforløb på Filmlinjen.dk, anbefaler vi at følge undervisningsforløbet Nulmanus. For at holde produktionstiden nede springes

Læs mere

Berettermodellen FILMUGE. Kortfilm

Berettermodellen FILMUGE. Kortfilm FILMUGE Berettermodellen MUST DO - TRICKS - OG ANDET DANSK FAGLIGT 1 2 Anslag: stemningssætter - en lille appetitvækker Præsentation af personer, tid og sted. Uddybning: Lære personerne at kende - kan

Læs mere

LEG OG LÆRING MED DIGITALE MEDIER I DAGTILBUD

LEG OG LÆRING MED DIGITALE MEDIER I DAGTILBUD LEG OG LÆRING MED DIGITALE MEDIER I DAGTILBUD DISPOSITION Præsentation af den nye uddannelse Baggrund Vinkel på uddannelsen Kompetencemål Uddannelsen i praksis et eksempel Inspirationsmateriale udkast

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

KOM I GANG MED AT MALE

KOM I GANG MED AT MALE KOM I GANG MED AT MALE Maleguide af Emelia Regitse Edelsøe Ind hol d Introduktion til maleri Forord...4-5 Sådan kommer du i gang Trin 1: Procesbog...6-7 Trin 2: Hvilke materialer kan jeg bruge?... 8-9

Læs mere

LÆRING MED LEVENDE BILLEDER

LÆRING MED LEVENDE BILLEDER REDIGERET AF Hans-Christian Christiansen Gitte Rose Martin Brandt-Pedersen Ole Christensen Henrik Poulsen LÆRING MED LEVENDE BILLEDER Hans-Christian Christiansen og Gitte Rose Martin Brandt-Pedersen,

Læs mere

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.)

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) SCENE 6 ET STED I S INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) FLODHEST 1 Jeg keder mig FLODHEST 2 Det er snart overstået. Han gør det i nat. FLODHEST

Læs mere

[nummerpladen] Written by. Rikke Jessen Gammelgaard. Stammen 15/16, basis, hold B

[nummerpladen] Written by. Rikke Jessen Gammelgaard. Stammen 15/16, basis, hold B [nummerpladen] Written by Rikke Jessen Gammelgaard Stammen 15/16, basis, hold B EXT. FLASHBACK - UDE FORAN LEJLIGHED - DAG Helle, 12 år, står ved en vej og kigger på biler med en plastikpose i den ene

Læs mere

Multimediedesign (mmd)

Multimediedesign (mmd) PPM Booklet UCN Multimediedesign (mmd) Mødrehjælps kampagne 21/11-14 Beskrivelse Rekvisitter Scener Musik Karaktere Effekter Steder Kalender Beskrivelse Historie synopsis Vores historie handler om at gøre

Læs mere

5 billeder fra Jemen af Tom Christoffersen En subjektivt arabistisk læsning

5 billeder fra Jemen af Tom Christoffersen En subjektivt arabistisk læsning 5 billeder fra Jemen af Tom Christoffersen En subjektivt arabistisk læsning af forskningsbibliotekar Stig T. Rasmussen i Billede nr. 1 viser en dreng, der med front mod betragteren sidder på toppen af

Læs mere

Tom Kristensen Fribytterdrømme

Tom Kristensen Fribytterdrømme Tom Kristensen Fribytterdrømme I Tom Kristensens digtsamling har vi valgt Min pibe og Parken. Her har vi også valgt et maleri af Ernst Ludwig Kirchner, som hedder Erich Heckel and Otto Mueller playing

Læs mere

Forældreundersøgelse

Forældreundersøgelse Forældreundersøgelse Grafrapport August 2014 Sp.1 I hvilket land er du født? 10 9 9 9 9 8 7 6 5 4 3 2 1 2% 2% 2% Danmark Vestligt land Østeuropæisk land Andet Forældre (n=1007) Kvinde (n=477) Mand (n=530)

Læs mere

INTET Janne Teller SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: BUNKEN AF BETYDNING:

INTET Janne Teller SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: BUNKEN AF BETYDNING: SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: Hvilken type fortæller er Agnes? Agnes er en jeg-fortæller, der beskriver noget der skete for 8 år siden. Agnes er en del af det der sker, men er stadig som en flue

Læs mere

Prædiken til 1. s. e. trinitatis

Prædiken til 1. s. e. trinitatis Prædiken til 1. s. e. trinitatis Salmer 745 Vågn op og slå på dine strenge 292 Kærligheds og sandheds ånd 41 Lille Guds barn, hvad skader dig 411 Hyggelig rolig Nadver: 725 det dufter lysegrønt af græs

Læs mere

Ugeplan for 7B i uge 03-2015

Ugeplan for 7B i uge 03-2015 Ugeplan for 7B i uge 03-2015 Mandag 12/1-15 Vi starter et forløb om forfatterlæsning op i denne uge: I dette forløb skal du beskæftige dig med forfatterskabslæsning. Forfatterskabslæsning handler i dette

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Mark 10,13-16

Evangeliet er læst fra kortrappen: Mark 10,13-16 1 1.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 10. januar 2016 kl. 10.00. Salmer:123/434/138/289//444/439/362/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /750 Åbningshilsen Vi er efter helligtrekonger

Læs mere

BAWKE - ET UNDERVISNINGSMATERIALE

BAWKE - ET UNDERVISNINGSMATERIALE BAWKE - ET UNDERVISNINGSMATERIALE Niveau: 4.-7. klasse Fag: Dansk INDHOLD: Til læreren... 2 Filmens handling... 3 Arbejdet med filmen... 4 Adskillelse... 6 Håb?... 9 At flygte... 10 Links og supplerende

Læs mere

Surroundings Surrounded & Light Extension

Surroundings Surrounded & Light Extension I N S P I R A T I O N S M A T E R I A L E Surroundings Surrounded & Light Extension Olafur Eliasson Esbjerg Kunstmuseum 28.06.-31.12.2003 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Esbjerg Kunstmuseum præsenterer

Læs mere

Analyse af episke tekster

Analyse af episke tekster Analyse af episke tekster Følgende forløb er udviklet i forlængelse af et års samarbejde mellem Silkeborg Gymnasium og Hvinningdalskolen, hvor vi lærere har besøgt og overværet hinandens undervisning i

Læs mere