DANMARKS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANMARKS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER"

Transkript

1

2 DANMARKS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER Mål og ambitioner Demensrummet vil skabe Danmarks første Demensvenlige kommuner - demonstrationskommuner for den bedste pleje og omsorg, for det bedst mulige liv for personer med demens og deres pårørende. Vi tager udgangspunkt i kommunernes udfordringer og sætter ind på at styrke eksisterende visioner og demenshandlingsplaner med ny innovationskraft, ny viden og sammen skabe strategiske og langsigtede løsninger. Det foregår med Demensalliancens netværk af faglige eksperter og repræsentanter fra erhvervslivet, organisationer, fonde og det offentlige som sparringspartnere til Demensrummets deltagere. Vi bringer samtidig alle deltagernes erfaringer og viden i spil til gavn hinanden. Fokusområder ü ü ü ü ü ü Økonomi og smarte investeringer i demens Forebyggelse, opsporing og rehabilitering af personer med demenssygdomme Fremtidens pleje- og seniorboliger Styrket viden og kompetencer hos personalet Fornyet støtte til familier og pårørende Styrket fokus på medborgerskab og samarbejde med civilsamfund og lokale virksomheder. De første demensvenlige kommuner i Danmark vil være demonstrationsområder for resten af landets kommuner og være med til at gøre Danmark til et foregangsland på demensområdet.

3 Demensrummet 2015 I Demensrummet samler vi eksperter og centrale aktører om den fælles demensudfordring. Vi gennemfører en række aktiviteter, der skal sikre, at vi sammen skaber Danmarks første demensvenlige kommuner i et Danmark, hvor ingen er alene med demens. Følgende tilbydes i Demensrummet: Demensvenlige kommuner Ny viden og omsorgsudvikling Udvikle de første demensvenlige kommuner Demensvenlig aktionsplan til hver kommune Lancering i januar 2016 sammen med de øvrige medlemmer af demensrummet for Danmarks beslutningstagere og offentligheden. Ny velfærds- og omsorgsudvikling via Demensalliancens viden og netværk. Medlemmer af Demensrummet får adgang til Demensalliancen som motor til at udarbejde egne strategier og løse problemstillinger pa demensområdet. Nye løsninger Sparring og videndeling omkring nye sundhedsløsninger og medudvikling af fem koncepter med konkret værdi for personer med demens, pårørende, medarbejdere, boliger og plejecentre. Kommunikation PR sammen med Demensalliancens partnere og interessenter Fokuseret PR rettet imod tværkommunale og regionale medier Anerkendelse og opbakning fra relevante ministre Brug af alliancens logo, kommunikation og kernefortælling Aldrig alene med demens Aktiviteter 4 eksklusive temadage i perioden august 2015 januar 2016 samt online sparring mellem rummene. Deltagelse i demensalliancens aktiviteter med beslutningstagere og eksperter, herunder politisk topmøde.

4 Seks ambitioner for en demensvenlig kommune 1. BEDRE SYGDOMSFORLØB FOR PERSONER MED DEMENS Understøt en tidlig opsporing og giv mulighed for rettidig og relevant rehabilitering for alle personer med demens tilpasset den enkelte gennem hele sygdomsforløbet. Inddrag personen med demens og pårørende og skab tilpassede rehabiliterings-forløb, der understøtter diversiteten i ønsker, behov og muligheder. Understøt at mennesker med demens selv anerkender det positive bidrag, de kan yde til deres lokalsamfund. 2. BEDRE STØTTE TIL PÅRØRENDE Øget fokus på målrettet undervisning og videnbaseret rådgivning til personer med demens og deres pårørende. Skab mulighed for aflastning og socialt inkluderende fælleskaber for pårørende med et øget fokus på tilbud til erhvervsaktive pårørende med større omsorgsopgaver. 3. KOMPETENCELØFT TIL PERSONALET Understøt at ansatte, der arbejder med personer med demens, har viden om demenssygdom og deltager i relevant og løbende efteruddannelse i demens. Forøg kompetenceniveau og specialiseret viden om demens på plejecentre, i hjemmehjælp og hjemmesygepleje. 4. TILGÆNGELIGT OG INKLUDERENDE LOKALSAMFUND Arbejd med at nedbryde stigmatiseringen af demens og øg kendskabet til demens hos butikker, virksomheder og tilbudsydere, så medarbejdere her demonstrerer forståelse af og kendskab til symptomerne på demens. Tilbyd organiserede aktiviteter, der er specifikke og tilpasset de behov, som mennesker med demens har og understøt de kommunale og frivillige tilbud, der i dagligdagen giver personer med demens mulighed for at engagere sig i lokalsamfundet herunder gode transportmuligheder. 5. FLERE DEMENSINDRETTEDE BOLIGER Understøt det stigende behov for demensvenlige boliger gennem demens- indretning og demenssikring af nye og eksisterende plejeboliger. Skab fysiske ude- og inde miljøer, der er tilgængelige og lette at navigere i for mennesker med demens og skab boligmiljøer, der understøtter, at personer med demens kan leve længere i deres eget hjem med mindst mulig unødig belastning af sundheds- og plejepersonale. 6. UNDERSTØT FORSKNING OG VIDENDELING Stil kommunen til rådighed for nye løsninger og forskning på demens-området og bidrag aktivt i at styrke videndeling og erfaringsudveksling på tværs af kommuner og regioner.

5 Demensvenlig kommune aktionsplan Aktion Mission Demensvenlig aktionsplan, der understøtter ambitionerne for en demensvenlig kommune 6 ambitioner for en demensvenlig kommuner Kommunikation Organisation Tema 1: Liv i bolig og byggeri Fundament Kommunens viden og aktører inden for demensområdet, erhvervsliv, organisationer, uddannelse mv. Demensalliancens politiske arbejde, koncepter og fælles kommunikation Netværk af førende eksperter inden for demens og andre relevante fagområder Erfaringer fra England, Norge og Sverige Tema 2: Livet med demens Tema 3: Godt arbejdsliv Tema 4: Liv i lokalsamfund Strategihuset En demensvenlig kommune har defineret og igangsat nye handlinger eller forstærket eksisterende demenshandlinger, der understøtter de 6 ambitioner for en demensvenlig kommune. Vejen til at nå ambitionerne sker via nye handlinger og forstærkede demenshandlingsplaner inden for fire temaer. Kommunen definerer, hvordan man ønsker at nå ambitionerne inden for temaerne med sparring og inspiration fra rummets deltagere og eksperter. Alt samles i en aktionsplan til hver kommune, der skal styrke dens eksisterende arbejde på demensområdet. Strategimetode Vi strukturer, styrker og skaber nyt via en enkel metode, der sikrer højt ambitionsniveau og bæredygtig forandring. Aktion: De vigtigste strategiske handlinger og aktiviteter er igangsat Kommunikation: Alle centrale aktører er afsendere af samme budskaber Organisation: Sikker organisering af indsatsen med nye og eksisterende partnere og aktører i og uden for kommunen.

6 Fire temadage 27. august: Kick-off Demensvenlige kommuner 8. september Liv i bolig og byggeri TEMADAG 1 9. december Liv i lokalsamfund TEMADAG 4 8. oktober Liv med demens TEMADAG 2 5. november Godt arbejdsliv TEMADAG 3 Januar: Lancering af demensvenlige kommuner Demensalliancen inviterer i perioden juni december 2015 demensrummets medlemmer til fire temadage. Alle dagene indeholder sparring fra andre aktører og eksperter i Demensalliancens netværk og har fokus på konkrete udfordringer, potentialer og best-cases. Det endelige program for temadagene tilrettelægges pa baggrund af de konkrete behov hos medlemmerne. Hver session indeholder q Udfordringer Deltagernes problemer og potentialer q Viden & erfaringer Nyeste viden og konkrete erfaringer q Nye løsninger Best cases fra ind- og udlandet q Handlinger Nye koncepter og sparring på næste skridt Eksperter: Til hver temadag inviteres særligt udvalgte eksperter til at bidrage og styrke udviklingsarbejdet. Her vil vi blandt andet trække på Demensalliancens netværk og medlemskommunernes input. Afvikling: Alt planlægning og koordination af temadagene vil blive varetaget af Demensalliancens sekretariat. Sekretariatet modtager gerne anbefalinger til program, proces og indhold fra deltagerne. Sted: Temadagene afholdes hos de deltagende kommune for at sikre et bedre kendskab til forholdende i de enkelte kommuner. Det angivne steder på næste side er ikke fastlagt.

7 ! Om temadagene Følgende giver et billede af indhold og gæster til temadagene foruden de deltagende kommuners. De endelige paneldeltagere, oplægsholdere og sparringspartnere til rummets deltagere vil forelægge senest to uger før hvert Demensrum afholdes. Titel Kick-off Liv i bolig og byggeri Liv med demens Godt arbejdsliv Liv i lokalsamfundet Lancering Dato Januar 2016 Tema Velkommen til Demensrummet. Præsentation af ambition og principperne for en demensvenlig kommune. Fokus på demensvenligt byggeri. Hvordan sikrer vi demensvenlige boliger i fremtiden? Hvordan skal de se ud, og hvordan skal de finansieres? Fokus på personer med demens. Hvordan sikrer vi, at færre får demenssygdomme, og at de der gør får et bedre og mere aktivt liv? Hvordan styrker vi forebyggelsen, opsporingen og rehabiliteringen. Fokus på plejepersonalet. Hvordan styrker vi omsorg, pleje og sundhedsfaglig indsats, og giver medarbejderne de bedst mulige kompetencer og vilkår i arbejdet med personer med demens? Fokus på pårørende og forankring i by og samfund. Hvordan gør vi demensudfordringen til en fælles udfordring, hvor virksomheder, foreninger og borgere byder ind og biddrager til at løfte opgaven? Lancering af de første demensvenlige kommuner. Kommunerne hyldes for indsatsen og stafetten gives videre til landets øvrige kommuner. Inviterede eksperter/ gæster Listerne udvides løbende Formænd og direktører fra Demensalliancens partnere. Nationalt Videnscenter for demens. Helen Kobæk, direktør, PenSam Per Schulze, RealDania Pia Wiberg, Arkitekt Lene Espersen, direktør Danske Ark Nationalt Videnscenter for demens Sundhedsdirektører fra Regionerne Danske Regioner Bente Klarlund, Sundhedsforsker Social Styrelsen Nationalt Videnscenter for demens Karen Stæhr, FOA Dorte Steenberg, DSR Nationalt Videncenter for demens Nationalt Videnscenter for demens Allan Søgaard Larsen, direktør, Falck Anne Skovbro, filantropidirektør, RealDania Nationalt Videnscenter for demens Statsministeren Sundheds- og ældreministeren KL Danske Regioner Sted København Hillerød Næstved (TBA) Varde (TBA) Aalborg (TBA) Århus Tid

8 Kick-off af demensrummet DATO STED 27. august 2015 Restaurant Tribeca Nxt Door kl Bygmestervej København NV PROGRAM Velkommen Demensalliancens partnere byder velkommen til Demensrummet Præsentation af Demensrummet Bindslev præsenterer mål, proces og program Vores vision på demensområdet Hver kommune præsenterer sig selv samt visioner og handlingsplaner på demensområdet DELTAGERE 3-7 repræsentanter fra hver kommune Demensalliancens partnere Arbejdssession #1: Drømmen vi vil nå Samtale i plenum om ambitioner for Demensområdet i DK og demensrummet - Hvad skal vi opnå, og hvad skal vi undgå Arbejdssession #2 Vejen vi vil gå Samtale i plenum om, hvad vi kan gøre sammen i Demensrummet, og hvad vi kan gøre hver for sig de næste 5 mdr Farvel og på gensyn (Frokost)

9 Lanceringen og resultatopsamling I januar 2016 lancerer vi sammen de første demensvenlige kommuner for landets beslutningstagere og offentlighed. Vi samler ambitioner, erfaringer, nye løsninger og konkrete handlinger i en samlet publikation, der kan være til inspiration for landets øvrige kommuner. Publikationen lanceres og overleveres til regeringen. DEMENSVENLIGE KOMMUNER INTRODUKTIION PRINCIP 1 PRINCIP 2 PRINCIP 3 PRINCIP 4 PRINCIP 5 PRINCIP 6

10 Demensalliancens koncepter Demensalliancen har udviklet fem demonstrationskoncepter, der giver danske kommuner en unik mulighed for at implementere nye konkrete initiativer, som skaber værdi for personer med demens, de pårørende og personalet. Følgende koncepter er under udvikling i Demensalliancen og kan bruges af deltagerne i demensrummet, som de første i landet. SAMFUND Demensalliancen vil uddanne demensvenner i Danmark. Demensvenner er medarbejdere og borgere, der er rustet til at hjælpe medborgere med demenssygdomme. BY OG BOLIG Demensalliancen samler arkitekter, investeringsfonde, kommuner og faglige eksperter, viden og erfaringer om demensvenligt byggeri danskere lever med demens pårørende PERSONALE PERSONER MED DEMENS Demensalliancen udvikler et charter for, hvordan man som person med demens, pårørende, personale og myndighed sikrer et aktivt og værdigt liv med demens. PÅRØRENDE Demensalliancen udvikler en pårørendeguide baseret på eksisterende viden og erfaringer fra pårørende. Demensalliancen har udviklet en SoSu-linje, der støtter og giver vejledning og supervision til personalet. SoSu-linjen samler samtidig erfaringer fra personalet om udfordringerne i arbejdet med personer med demenssygdomme.

11 Det online demensrum Podio For at styrke samarbejdet i Demensrummet og sikre videndeling oprettes en digital samarbejdsplatform for Demensrummet på Podio. Formål Enkel deling af dokumenter Enkel information til alle Mulighed for sparring og dialog ml. temadagene med alliancens sekretariat og partnere Indhold på Podio Mødekalender Kontaktinformationer på alle medlemmer Demensalliancens Telefonbog Ressourcebank til videndeling Materialer og opsamlinger fra temadage Debattråd Podio vil blive drevet og opdateret af Demensalliancens sekretariat, men alle medlemmer af netværket kan dele viden, stille spørgsmål eller opsøge ny viden. Vi anbefaler, at hver kommune udpeger en Podio-ansvarlig der sikrer, at de som medlem får det optimale ud af platformen. Sekretariatet vil stå til rådighed med assistance under hele forløbet.

12 Vi glæder os til samarbejdet! KONTAKT Jeppe Albers Mikkel Daa Schrøder

DEMENSRUMMET 2015 FIRE EKSLUSIVE TEMADAGE FOR UDVALGTE KOMMUNER, REGIONER OG PRIVATE AKTØRER

DEMENSRUMMET 2015 FIRE EKSLUSIVE TEMADAGE FOR UDVALGTE KOMMUNER, REGIONER OG PRIVATE AKTØRER DEMENSRUMMET 2015 FIRE EKSLUSIVE TEMADAGE FOR UDVALGTE KOMMUNER, REGIONER OG PRIVATE AKTØRER FINDE DE FÆLLES UDFORDRINGER OG LANGSIGTEDE LØSNINGER Demensalliancen kæmper for et demensvenligt Danmark. Vi

Læs mere

BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE

BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE DEMENSVENLIGE KOMMUNER PÅ VEJ IMOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK Demensvenlige boliger og hjemlige plejehjem, tidligere opsporing, sikre gåture, støtte til pårørende, medarbejdere

Læs mere

BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE DET NATIONALE DEMENSRUM

BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE DET NATIONALE DEMENSRUM BLIV EN DEMENSVENLIG KOMMUNE DET NATIONALE DEMENSRUM 2017-2019 JERES KOMMUNE - EN MERE DEMENSVENLIG KOMMUNE At blive ramt af en demenssygdom er blandt de ting, danskere frygter mest. I Danmark er 85.000

Læs mere

Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende

Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende Statsministeren efterlyser et skarpere fokus på demens og den lokale indsats for demente og deres pårørende. Nu går syv kommuner sammen for

Læs mere

AALBORG KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN (ARBEJDSDOKUMENT)

AALBORG KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN (ARBEJDSDOKUMENT) AALBORG KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN (ARBEJDSDOKUMENT) Dette dokument er jeres arbejdsredskab i arbejdet imod en Demensvenlig aktionsplan. Her kan I løbende beskrive udfordringer, eksisterende tiltag

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1

DEMENSSTRATEGI. Gribskov Kommune Februar Rapportnavn måned år 1 DEMENSSTRATEGI Gribskov Kommune 2019-2022 Februar 2019 Rapportnavn måned år 1 Indholdsfortegnelse DEMENSSTRATEGI... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Formål... 4 Hvorfor en demensstrategi?... 4 Værdier...

Læs mere

STEVNS KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN 2016

STEVNS KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN 2016 STEVNS KOMMUNE DEMENSVENLIG AKTIONSPLAN 2016 1 SEKS AMBITIONER FOR EN DEMENSVENLIG KOMMUNE 1. BEDRE SYGDOMSFORLØB FOR PERSONER MED DEMENS Understøt en tidlig opsporing og giv mulighed for rettidig og relevant

Læs mere

MOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 SAMMEN

MOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 SAMMEN 1.7 MOD ET DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 SAMMEN Tag del i Det Nationale Demensrum 2018-2019 med Demensalliancen Fra korte demensprojekter til langtidsholdbare demenskoncepter Klar kommunikation om jeres demensindsats

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Et værdigt liv med demens DSR s forslagskatalog på demensområdet

Et værdigt liv med demens DSR s forslagskatalog på demensområdet Et værdigt liv med demens DSR s forslagskatalog på demensområdet Et værdigt liv med demens DSR s forslagskatalog på demensområdet Layout: Dansk Sygeplejeråd 15-65 Foto: Lena Rønsholdt Copyright Dansk Sygeplejeråd

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Demensstrategi 2016 2020

Demensstrategi 2016 2020 Demensstrategi 2016 2020 Forord Med nærværende Demensstrategi 2016-2020 ønsker vi at signalere, at vi tager demensudfordringen alvorligt og har ambitioner om at blive en demensvenlig kommune til gavn for

Læs mere

DEMENS POLITIK

DEMENS POLITIK DEMENS POLITIK 2017-2020 1 DEMENSPOLITIKKEN Politikken omhandler 5 fokusområder med tilhørende mål og indsatser: Bedre sygdomsforløb for mennesker med demens Bedre støtte til pårørende Flere demensindrettede

Læs mere

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS

DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE SAMMEN OM DEMENS DEMENSSTRATEGI I HOLBÆK KOMMUNE 2019-2023 SAMMEN OM DEMENS 2 Forord Den strategi, som du sidder med i hænderne her, er resultatet af et grundigt arbejde. Strategien tager sit udgangspunkt i Holbæk Kommunes

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2023 Indledning Varde Kommune er en demensvenlig kommune. Det er vi for at skabe det bedst mulige liv for de, som rammes af demens og deres pårørende. Demens er en samlebetegnelse for

Læs mere

DYNAMIK HJERTERUM PÅLIDELIGHED Demensstrategi [1]

DYNAMIK HJERTERUM PÅLIDELIGHED Demensstrategi [1] DYNAMIK HJERTERUM PÅLIDELIGHED Demensstrategi 2017-2021 [1] INDHOLDSFORTEGNELSE Baggrund 3 Vision 5 Strategi 5 Fokusområder 6 1. Forebyggelse og tidlig opsporing 6 2. Information samt nedbrydelse af tabu

Læs mere

Det Demensvenlige Fyn - Projektoplæg om Demensalliancen Fyn - en alliance for mennesker med demens, deres pårørende og øvrige fynboere.

Det Demensvenlige Fyn - Projektoplæg om Demensalliancen Fyn - en alliance for mennesker med demens, deres pårørende og øvrige fynboere. 1 UDKAST! Det Demensvenlige Fyn - Projektoplæg om Demensalliancen Fyn - en alliance for mennesker med demens, deres pårørende og øvrige fynboere. 1. Baggrund Næsten 8.000 personer lever med en demenssygdom

Læs mere

DEMENSPOLITIK 2016-17

DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK THISTED KOMMUNE 2016-2017 Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 4 Fokusområder... 6 Tidlig opsporing, udredning og afklaring... 6 Pleje-

Læs mere

Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen

Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen Kvalitet og kompetencer i demensindsatsen Gunhild Waldemar Nationalt Videnscenter for Demens National handlingsplan for demens Overordnede mål 2025 1. Danmark skal være et demensvenligt land, hvor mennesker

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2025 Indhold Forord 3 Solrød Kommune - en demensvenlig kommune 3 Indledning 5 En strategi bygget på involvering 5 Fokusområder 6 1. Støtte til mennesker med demens 7 2. Støtte til pårørende

Læs mere

DEMENSSTRATEGI I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv VISION.

DEMENSSTRATEGI I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv VISION. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE DEMENSSTRATEGI 2019 2019-2024 VISION I Stevns Kommune skal borgere med demens og deres pårørende leve et værdigt og aktivt liv sundhed & omsorg INDLEDNING Stevns Kommune

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Innovations- og medborgerskabsudvalget

Innovations- og medborgerskabsudvalget Udvalg: Måloverskrift: Innovations- og medborgerskabsudvalget Styrkelse af det aktive medborgerskab Sammenhæng til vision 2018: Et grundlæggende princip i Vision 2018 Vilje til vækst er, at det er et fælles

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016 2020 Baggrund Odder Kommune ønsker med demensstrategien at imødegå de udfordringer, der følger med et stigende antal borgere med demenssygdomme. Samtidig ønsker vi at gøre det med stor

Læs mere

Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget

Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg NOTAT Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget Den 21. maj 2015 godkendte

Læs mere

Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre Endelig version, september 2019

Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre Endelig version, september 2019 Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre 2019-2021 Endelig version, september 2019 INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 2 DRØMMEN VIL NÅ 4 FREMFÆRD SUNDHED & ÆLDRE

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

Medborgerskabsudvalget anbefaler, at byrådet beslutter at videreføre medborgerskabsudvalgets arbejde, som det er beskrevet i denne indstilling.

Medborgerskabsudvalget anbefaler, at byrådet beslutter at videreføre medborgerskabsudvalgets arbejde, som det er beskrevet i denne indstilling. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 4. januar 2016 Medborgerskab Medborgerskabsudvalget anbefaler, at byrådet beslutter at videreføre medborgerskabsudvalgets arbejde,

Læs mere

VærdigHedspolitik. sundhed & omsorg. stevns kommune 2016. om politikken

VærdigHedspolitik. sundhed & omsorg. stevns kommune 2016. om politikken stevns kommune 2016 VærdigHedspolitik om politikken I Værdighedpolitik 2016 beskriver vi de overordnede værdier, vi i Stevns Kommune arbejder efter for at støtte ældre medborgere i at opnå størst mulig

Læs mere

Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse

Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse Demenspolitik 2012 Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 3 Fokusområder... 5 Udredning og afklaring... 5 Pleje- og omsorgstilbud...

Læs mere

Ledelsesplan 2012. LedNytTUBA. 28. november 2011 JKL

Ledelsesplan 2012. LedNytTUBA. 28. november 2011 JKL Ledelsesplan 2012 LedNytTUBA 28. november 2011 JKL TUBAs idégrundlag og historie TUBA er en landsdækkende rådgivning for unge fra alkoholfamilier. Med udgangspunkt i et kristent menneskesyn, der fremhæver

Læs mere

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre Ældre- og værdighedspolitik 2016 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Demensvenlig Kommune. Et trygt og værdigt liv med demens - Hvordan skabes demensvenlige kommuner?

Demensvenlig Kommune. Et trygt og værdigt liv med demens - Hvordan skabes demensvenlige kommuner? Demensvenlig Kommune Et trygt og værdigt liv med demens - Hvordan skabes demensvenlige kommuner? Hillerød kommune i tal Ca. 50.000 indbyggere +60 årige i 2015-11.541 +60 årige i 2025 14.383 Antal demente

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

Frivillighed i Faxe Kommune

Frivillighed i Faxe Kommune Frivillighed i Faxe Kommune - en strategisk ramme Faxe Kommune Indhold Indledning... 3 Baggrund... 5 Fokus på frivillighed gennem ligeværdighed... 7 De tre indsatsområder... 9 Indsatsområde 1... 10 Indsatsområde

Læs mere

Et kærligt hjem til alle børn

Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyerne programpolitik Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyernes programpolitik 2 programpolitik SOS Børnebyerne Indhold 1. Den danske programpolitik... 3 2. Del af en international strategi...

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens UNDERVISERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden

Læs mere

Åbent referat til. Ældrerådet

Åbent referat til. Ældrerådet Varde Kommune Åbent referat til Ældrerådet Mødedato: Onsdag den 30. september 2015 Mødetidspunkt: 14:00-17:00 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Kantinen, Bytoften Anne-Marie Søndergaard, Rigmor

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger

Kommissorium for Data Redder Liv. - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Kommissorium for Data Redder Liv - Implementering af løsninger Bedre brug af danske sundhedsdata er afgørende for fremtidens sundhedsvæsen

Læs mere

Kolding Kommune Analyse og Udvikling. Forord

Kolding Kommune Analyse og Udvikling. Forord Kolding Kommune Fundraising strategi 2016 Kolding Kommune Analyse og Udvikling Forord Kolding Kommunes fundraising strategi skal bidrage til, at der skaffes ekstern finansiering til projekter og aktiviteter,

Læs mere

Specialsektorens frivillighedspolitik

Specialsektorens frivillighedspolitik Specialsektorens frivillighedspolitik 1 Frivillige kan tilføje en ekstra dimension I Region Nordjylland tror vi på, at fremtidens velfærd skabes i et samspil mellem borgeren, den offentlige sektor og civilsamfundet.

Læs mere

VISION OG STRATEGI. For modtagelse af nye flygtninge og deres familier

VISION OG STRATEGI. For modtagelse af nye flygtninge og deres familier VISION OG STRATEGI For modtagelse af nye flygtninge og deres familier MODTAGELSESPERIODEN INTEGRATIONS- INDSATSEN TVÆRFAGLIGT SAMARBEJDE CIVILSAMFUNDET OG FÆLLESSKABER 2 VISION & STRATEGI FORMÅL Vi anser

Læs mere

Symposium 2 Demensvenligt samfund. Karen Tannebæk Uddannelsesleder Nationalt Videnscenter for Demens

Symposium 2 Demensvenligt samfund. Karen Tannebæk Uddannelsesleder Nationalt Videnscenter for Demens Symposium 2 Demensvenligt samfund Karen Tannebæk Uddannelsesleder Nationalt Videnscenter for Demens National demenshandlingsplan 2025 Nationale mål for demensindsatsen 2025 1. Danmark skal have 98 demensvenlige

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

Høringssvar vedrørende frivillig- og ildsjælekoordinator

Høringssvar vedrørende frivillig- og ildsjælekoordinator Til Ringkøbing-Skjern Kommune 18. juni 2015 Høringssvar vedrørende frivillig- og ildsjælekoordinator Overordnede betragtninger Frivilligcentrets bestyrelse vil gerne kvittere for det synes vi inspirerende

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

Borgere med demens NOTAT

Borgere med demens NOTAT Borgere med demens I Handleplan for Ældre 2011-2015 præsenteres seks temaer, som alle skal understøtte den overordnende vision for ældreområdet om et aktivt og sundt (ældre) liv med muligheder og ansvar.

Læs mere

01-01-2015 31-12-2015 Politisk udvalg: Socialudvalg

01-01-2015 31-12-2015 Politisk udvalg: Socialudvalg Demensområdet socialudvalget xx I fremtiden stiger antallet af personer med demens markant. Også forbruget af antidemens-medicin og de samfundsøkonomiske omkostninger af sygdommene forventes at stige.

Læs mere

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Vedr.: Høringssvar om rapport fra udvalget om evaluering af kommunalreformen Alzheimerforeningen takker

Læs mere

35. Ældre kan og vil selv - samlet plan for implementering og status på ældrepolitik

35. Ældre kan og vil selv - samlet plan for implementering og status på ældrepolitik 35. Ældre kan og vil selv - samlet plan for implementering og status på ældrepolitik Sundheds- og Omsorgsudvalget 1. besluttede, at de i sagen beskrevne elementer foreløbigt udgør et samlet plangrundlag

Læs mere

www.faidh.dk Samarbejdspartnere

www.faidh.dk Samarbejdspartnere www.faidh.dk Om os En selvejende institution med 28 års erfaring med at tilbyde Idræt for ALLE, der kan dyrke motion i dagtimerne uanset forudsætninger. Består af to projekter samt Idræt i dagtimerne.

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune

Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune Ejendomsstrategi Dynamiske ejendomme i en dynamisk kommune I Silkeborg Kommune vil vi give vores ejendomme større værdi for fællesskabet. Vi ønsker, at Silkeborg Kommunes bygninger skal bruges mere og

Læs mere

Horsens Kommunes integrationspolitik 2016-2020. - En beskæftigelses- og helhedsorienteret tilgang

Horsens Kommunes integrationspolitik 2016-2020. - En beskæftigelses- og helhedsorienteret tilgang Horsens Kommunes integrationspolitik 2016-2020 - En beskæftigelses- og helhedsorienteret tilgang Indhold 1) Ramme for integrationspolitikken, herunder målgruppe for integrationspolitikken 2) Horsens Kommunes

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

Strategisk handlingsplan 2015-2017

Strategisk handlingsplan 2015-2017 Strategisk handlingsplan 2015-2017 Foto: Lisbeth Holten Indholdsfortegnelse Succeskriterier for handlingsplanen 4 Det kriminalpræventive landskab 2014-2017 5 Hvem er DKR 6 Sådan arbejder DKR 6 Vejen DKR

Læs mere

Politik for Inklusion og Medborgerskab 2013-2017

Politik for Inklusion og Medborgerskab 2013-2017 Politik for Inklusion og Medborgerskab 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Vision... 5 Strategi... 5 Fokus Medborgerskab... 6 Fokus Mangfoldighed... 7 Fokus Inklusion... 8 2 Vision: Vi vil styrke og fordre

Læs mere

Frivilligcharteret og dets betydning for det lokale samarbejde. Johs. Bertelsen

Frivilligcharteret og dets betydning for det lokale samarbejde. Johs. Bertelsen Frivilligcharteret og dets betydning for det lokale samarbejde Johs. Bertelsen Frivilligt Forum, landsforeningen for de frivillige sociale organisationer Frivilligrådet Center for frivilligt socialt arbejde

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET KOM MED Demensvenner i seniorklubber og foreninger Demens er en sygdom, der kommer os alle ved. Vi møder den blandt de mennesker vi omgiver os med i hverdagen - 90.000

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

den kommunale indsats

den kommunale indsats den kommunale indsats det NATioNAlE CENTER FoR undervisning i NATuR, TEkNik og SuNdHEd Dette er en kort præsentation af NTS-centerets strategi for indsatsen på det kommunale område. Den er tænkt som en

Læs mere

Opfordring til landets kommuner forebyggelse på ældreområdet

Opfordring til landets kommuner forebyggelse på ældreområdet Opfordring til landets kommuner forebyggelse på ældreområdet Socialstyrelsen har fra efteråret 2013 brug for 2-3 indsatskommuner, der ønsker at medvirke i afprøvning og evaluering af en række metoder og

Læs mere

DIREKTIONENS STRATEGIPLAN

DIREKTIONENS STRATEGIPLAN DIREKTIONENS STRATEGIPLAN INDLEDNING Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2015 og 2016. Direktionen har arbejdet med emnet hen over efteråret for at afklare

Læs mere

Bedre rammer for demens

Bedre rammer for demens Bedre rammer for demens DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 I Danmark skal mennesker med demens have et godt liv. Selvom man får en demenssygdom, skal man kunne bevare sin livskvalitet og selvbestemmelse. Vores

Læs mere

PLEJEOMRÅDET. Demenspolitik

PLEJEOMRÅDET. Demenspolitik Et godt liv på trods af en demenssygdom PLEJEOMRÅDET Demenspolitik Nr. 01 den 5. november 2009 1 Indledning. Voksen- og plejeudvalget har tilkendegivet et ønske/behov for en drøftelse af hele demensområdet,

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket, i butikkerne og i bussen. Derfor skal vi som

Læs mere

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden.

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden. SYNLIGGØR DIT KLIMA De globale klimaforandringer er nogle af vor tids største udfordringer. Indsatsen for at bekæmpe klimaændringer og finde nye miljøvenlige energiløsninger berører alle dele af samfundet

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Naturkommuner. Oplæg v. Samrådsinspirationsdag 27. januar Af Ann Berit Frostholm, Projektleder. Kontakt: 3119

Naturkommuner. Oplæg v. Samrådsinspirationsdag 27. januar Af Ann Berit Frostholm, Projektleder. Kontakt: 3119 Naturkommuner Oplæg v. Samrådsinspirationsdag 27. januar 2018 Af Ann Berit Frostholm, Projektleder Kontakt: 3119 3228/abf@dn.dk Naturkommuner Dagens oplæg Motivation for projektet Formål Erfaringer Timing

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige kræfter

Læs mere

Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk

Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk UDKAST December 2016 Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk 1. Baggrund I England, Tyskland, USA og Canada har man god erfaring med at etablere forpligtigende BID s (Business Improvement Districts)

Læs mere

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov

Udkast - september 2013. Politik for voksne med særlige behov Udkast - september 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og udstikker retningen for indsatser og initiativer

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2018-2022 Ingen står alene med Demens Indledning Demens er en sygdom, der rammer mange mennesker, og som forandre os og vores adfærd rigtigt meget. Derfor påvirker det ikke kun den demente,

Læs mere

Handleplan for indsatsen på det frivillige sociale område i 2015

Handleplan for indsatsen på det frivillige sociale område i 2015 Handleplan for indsatsen på det frivillige sociale område i 2015 Indledning Handleplanen er en udmøntning af Rødovre Kommunes politik på det frivillige sociale område, som er vedtaget i efteråret 2014.

Læs mere

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016

Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 Udvalg: Demens rette indsats til rette tid 05 Ældre Initiativer for målopnåelse kan iværksættes indenfor det eksisterende budget. Der vil blive sat fokus på dette gennem samarbejde med følgende interessenter:

Læs mere

Til sundhedsministeriet. The Danish Nurses Organization. Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025

Til sundhedsministeriet. The Danish Nurses Organization. Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025 Til sundhedsministeriet Den 13. oktober 2016 The Danish Nurses Organization Sankt Annæ Plads 30 DK-1250 København K Høringssvar vedr. Den nationale demenshandlingsplan 2025 Tak for muligheden for at indgive

Læs mere

Kompetenceprofiler for

Kompetenceprofiler for Kompetenceprofiler for medarbejder, teams, afdelingsleder og direktør Vi spiller hinanden gode på vores forskellige niveauer 13. januar 2015 1 MEDARBEJDER PRIORITET Som medarbejder skal jeg levere løsninger

Læs mere

Resultatkontrakt 2006

Resultatkontrakt 2006 Resultatkontrakt 2006 1. Indledning...3 2. Formål, opgaver, mission og værdier...3 3. Vision...4 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...7 4.1 Resultatkrav vedr. forankring og formidling af viden:...8

Læs mere

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Her kan du blive klogere på hvad peer-støtte er, og læse om de begreber

Læs mere

Job- og personprofil for den nye skolechef til Holstebro Kommune

Job- og personprofil for den nye skolechef til Holstebro Kommune Job- og personprofil for den nye skolechef til Holstebro Kommune Indledning: Vores afholdte skolechef gennem 12 år har valgt at gå på pension. Vi søger derfor hans afløser til tiltrædelse 1. april 2015

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forord Opsamling fra inspirationsdagen Information og viden viden videnscenter Undervisning Inddragelse reel indflydelse

Forord Opsamling fra inspirationsdagen Information og viden viden videnscenter Undervisning Inddragelse reel indflydelse Idékatalog Pårørende i psykiatrien Opsamling fra inspirationsmøde 9. juni 2011 Forord I Region Hovedstadens Psykiatri arbejder vi for at øge inddragelsen af pårørende i behandlingen. Vores ønske er et

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Demensstrategi 2019-2023 Den 18. januar 2018 Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket,

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Opfølgning tur til Nederlandene.

Opfølgning tur til Nederlandene. Opfølgning tur til Nederlandene. På baggrund af Social- og Sundhedsudvalgets studiebesøg i Nederlandene den 3. 6. November 2015, blev der igangsat et omfattende arbejde i forhold til tilgang og opgavevaretagelse

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Social-, Børne- og Integrationsministeriet Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen se under vejledninger

Læs mere

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune Notat til drøftelse og kvalificering i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Handicaprådet og FagMED HPU, marts/april 2014. Formål med kapacitetsanalysen

Læs mere

Indledning. side 2. Demenskoordination i Svendborg Kommune..side 4. Demenspolitik i Svendborg Kommune...side 6

Indledning. side 2. Demenskoordination i Svendborg Kommune..side 4. Demenspolitik i Svendborg Kommune...side 6 Svendborg Kommune Myndighedsafdelingen Indhold Indledning. side 2 Demenskoordination i Svendborg Kommune..side 4 Demenspolitik i Svendborg Kommune....side 6 Målopfyldelse aktiviteter i 2009.side 8 Udviklingsmål

Læs mere