Det Demensvenlige Fyn - Projektoplæg om Demensalliancen Fyn - en alliance for mennesker med demens, deres pårørende og øvrige fynboere.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det Demensvenlige Fyn - Projektoplæg om Demensalliancen Fyn - en alliance for mennesker med demens, deres pårørende og øvrige fynboere."

Transkript

1 1 UDKAST! Det Demensvenlige Fyn - Projektoplæg om Demensalliancen Fyn - en alliance for mennesker med demens, deres pårørende og øvrige fynboere. 1. Baggrund Næsten personer lever med en demenssygdom i Odense og omkringliggende kommuner. Hvert år kommer ca. 800 nye til. Livet med demens vender op og ned på hverdagen både for personen med demens og for dennes pårørende. Efterhånden som sygdommen skrider frem bliver behovet for støtte og hjælp til at klare hverdagen større og større. Det regionale og kommunale sundhedsvæsen har ansvaret for at sikre et sammenhængende og tværfagligt behandlingsforløb og tilbyder undervejs i forløbet demenspatienter og pårørende målrettet behandling, pleje og omsorg. Den offentlige indsats kan dog ikke stå alene. Mennesker med demenssygdom er fuldgyldige medlemmer af samfundet og indgår på trods af de funktionstab, demenssygdommen fører med sig, i mange forskellige sociale fællesskaber og hverdagsaktiviteter som fx indkøb, motion og deltagelse i kulturelle arrangementer. Men som sygdommen skrider frem, bliver det stadig vanskeligere for personen med demens at klare sig, hvilket øger risikoen for eksklusion, isolation og ensomhed med markant øget risiko for forværring af det fremadskridende sygdomsforløb. Der er derfor brug for, at andre aktører i civilsamfundet aktivt deltager i bestræbelserne på at skabe et inkluderende og anerkendende fællesskab for mennesker med demenssygdom og deres pårørende. Et demensvenligt samfund er projektets mål. Erfaringerne fra bl.a. England, Skotland, Holland og Norge viser, at det ER muligt at engagere lokalsamfundet via lokale demensalliancer og mobilisering af demensvenner. Samtidig viser danske erfaringer fra bl.a. Odense (Kallerupvej) og projekterne Tænketank, Aktiv Højskole og Nye Spor alle målrettet mennesker med demens, at der ER muligt at inkludere personer med demens og deres pårørende direkte i skabelsen af demensvenlige og anerkendende fællesskaber. Alzheimerforeningen ønsker derfor i samarbejde med personer med demens, deres pårørende, Odense Kommune og aktive repræsentanter fra civilsamfundet at gøre Fyn demensvenligt ved at igangsætte projektet Det Demensvenlige Fyn.

2 2 2. Titel Projektets titel er: Det Demensvenlige Fyn en demensalliance for mennesker med demens, deres pårørende og øvrige fynboere 3. Formål Formålet med Det Demensvenlige Fyn er at udvikle og igangsætte initiativer, der øger personer med demens og pårørendes inklusion og livskvalitet, at motivere og engagere civilsamfundet i skabelsen af demensvenlige lokalsamfund på Fyn, at etablere Demensalliancen Fyn og finde mindst demensvenner blandt fynboere. 4. Målgrupper Projekts primære målgruppe som vil drage nytte af projekts aktiviteter er Personer med demens og deres pårørende fra Odense og andre kommuner på Fyn Der vil primært være tale om tidligt diagnosticerede og hjemmeboende personer med let til moderat demens, der via projektets aktiviteter og Demensalliancen Fyns initiativer får øget mulighed for at tage aktiv del i lokale fællesskaber på Fyn. Der vil også afhængigt af hvilke emner Demensalliancen Fyn beslutter sig for at sætte fokus på - være tale om plejehjemsbeboere med svær demens, der via projektets målrettede aktiviteter vil opleve øget livsglæde og kvalitet i den daglige pleje og omsorg. Projektets sekundære målgruppe, som vil være bærende for gennemførelse af projektets aktiviteter og Demensalliancen Fyns initiativer, er repræsentanter fra forskellige dele af civilsamfundet bl.a. fra handels- og erhvervslivet, transporterhverv, kulturinstitutioner, motionscentre, foreningslivet, hospitaler og sundhedsklinikker, tandlæger, offentlige myndigheder og andre hvis virke har betydning for mennesker med en demenssygdom. Målgruppen for projektets oplysende og mobiliserende demensven-aktiviteter vil være alle fynboere, der i dagligdagen møder mennesker med demens og deres pårørende fx som naboer, venner, kolleger, kunder, brugere eller tilfældigt i butikker, på biblioteket og på gaden mm.

3 3 5. Målsætning Projektets overordnede målsætninger er etablering af Demensalliancen Fyn inde udgangen af 2016 at finde og engagere mindst demensvenner inden udgangen af På det konkrete plan er det projektets målsætning at øge Fynboernes viden og forståelse for livet med demens. Succeskriterierne for projektet er derfor at flere fynboere kender til de tre centrale Demensven-budskaber i 2019 end i 2016 at omsætte den øgede viden og forståelse i konkrete handlinger. Succeskriterierne for projektet er derfor, at der er etableret lokale demensalliancer i alle kommuner på Fyn inden udgangen af at mennesker med en demenssygdom og deres pårørende på Fyn bliver bedre inkluderet. Succeskriterierne for projektet er derfor at færre personer med demens og deres pårørende på Fyn føler sig ensomme og at flere er enige i at de lever i et demensvenligt samfund i 2019 end i Aktiviteter Projektet Det Demensvenlige Fyn bygges op omkring en lokal demensalliance bestående af repræsentanter fra relevante aktører i civilsamfundet (se pkt. 4 Målgrupper). Alle projektets aktiviteter udspringer fra Demensalliancen Fyn og tilsvarende lokale demensalliancer efterhånden som de etableres i de fynske kommuner. I tilknytning til demensalliancernes aktiviteter gennemføres målrettede oplysnings- og involveringsaktiviteter rettet mod rekruttering af demensvenner 6.1 Demensalliancer Demensalliancen Fyn etableres officielt på den internationale Alzheimerdag den 21. september Alle relevante aktører inden for civilsamfundet og interesserede offentlige myndigheder og institutioner inviteres til en stiftende workshop i Odense den 21. september Demensalliancen Fyn består af de deltagende aktører, som stifter Demensalliancen. Aktører, der ikke har deltaget i den stiftende workshop kan efterfølgende tilslutte sig Demensalliancen Fyn. På baggrund af input fra den stiftende workshop og det første møde i Demenslab Fyn (se pkt. 6.3) beslutter Demensalliancen Fyn hvilke konkrete initiativer, der skal udvikles og igangsættes på Fyn. Initiativerne vil dels være betinget af hvilke aktører, der engagerer sig i demensalliancen, dels af de ressourcer, der kan mobiliseres til at igangsætte de konkrete initiativer. Aktiviteterne skal alle være rettet mod de udfordringer som personer med demens og deres pårørende møder i hverdagen.

4 4 Der kan fx være tale om følgende aktiviteter: - demensvenlige butikker og virksomheder - bedre hjælp til transport - flere meningsfulde oplevelser - fysisk aktivitet, wellness og mindfulness - dans, musik og sang - daghøjskoler, natur og kultur - tryghed og assistance - demensvenlig hjemmepleje - Tabu og fordomme om demens For hvert af de valgte fokusområder nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de berørte områder, Demenslab Fyn (se pkt 6.2) samt lokale vidensmiljøer. Der udarbejdes i samarbejde med Alzheimerforeningens landskontor handlingsrettede inspirationsguides med forslag til hvordan de relevante aktører kan igangsætte initiativer der inkluderer personer med demens (jvf bilag 1) Inspirationsguiden følges op af konkrete projekter, der hjælper deltagerne med at implementere inspirationsguidens forslag. For hvert fokusområde udarbejdes der et lille arbejdsdokument, der kort beskriver hvem, der deltager, hvad målsætningen med demensalliancens indsats er, hvilke konkrete handlinger, der skal gennemføres, en tidsplan samt overslag over økonomi samt eventuelle sponsorer. Arbejdsdokumentet offentliggøres på Demensalliancen Fyns hjemmeside. Eksempel Fokus: Transport Deltagere: Fynbus, DSB, TaxaFyn, Arriva, Falck, Mobil i Odense, Statoil, Demenslab Fyn, Nordfyn Kommune, Nyborg Kommune, Storebæltsforbindelsen, Center for Velfærdsteknologi, 3F-Odense og Alzheimerforeningen Mål: Demensvenlig transport på Fyn Målsætning: 500 demensvenner blandt ansatte ved udgangen af 2018 Handling: demens sådan gør vi en inspirationsguide til trafikoperatører på Fyn Tidsplan: Arbejdsgruppe nedsat oktober 2016 Inspirationsguide på gaden 21. september 2017 Økonomi: kroner Sponsor: Statoil, Taxa Fyn, Odense Kommune og Energi Fyns Almene Fond Tovholder: Odense Kommune kontakt H.C. Andersen tlf

5 5 Der arrangeres hvert år på den internationale Alzheimerdag den 21. september et offentlig arrangement/event hvor Demensalliancens Fyns forskellige arbejdsgrupper præsenterer resultaterne af deres indsats. Efterhånden som erfaringerne fra Demensalliance Fyn indhøstes etableres der i samarbejde med lokale repræsentanter fra civilsamfund og offentlige institutioner lokale demensalliancer i relevante kommuner og lokalområder på Fyn. Alle demensalliancer på Fyn indgår i Demensalliancen Fyn og tilknyttes et landsdækkende netværk af demensalliancer (se bilag 1). 6.2 Demenslab Fyn Formålet med Det Demensvenlige Fyn er bl.a. øget inklusion af personer med demens. Dette handler ikke kun om bedre tilgængelighed eller flere demensvenlige lokalmiljøer. Det handler også om at mennesker med demens indgår i alle væsentlige tiltag og beslutninger der vedrører livet med demens. I forbindelse med Det Demensvenlige Fyn etableres derfor et innovativt Demenslab Fyn bestående af mennesker med demens og deres pårørende. Demenslab Fyn vil fungere som ressourceplatform og tænketank for Demensalliancen Fyn og de øvrige lokale demensalliances aktiviteter. Demenslap Fyn er samtidig udgangspunktet for personer med demens og deres pårørendes engagement i Demensalliancen Fyn og de aktiviteter, der igangsættes. Demenslab Fyn etableres og udvikles i samarbejde med Rådgivningscentret på Kallerupvej i Odense og trækker dermed på de erfaringer, der er gjort i forbindelse med Alzheimerforeningens Tænketank, der gennem mere end 10 år har biddraget med inspiration, konkrete forslag og baggrundsviden om livet

6 6 med demens. I regi af Demenslab Fyn arrangeres målrettede workshops, debatfora, studieture, testprogrammer og pilotprojekter mm. afhængigt af de ønsker og behov deltagerne har samt den viden og de input, der efterspørges i forbindelse med demensalliancernes fokusområder. Demenslab Fyns første opgave bliver at udarbejde en prioriteret liste med forslag til hvilke fokusområder Demensalliancen Fyn skal tage fat på. 6.3 Demensvenner I forbindelse med Det Demensvenlige Fyn igangsættes en række lokale initiativer, der motiverer og engagerer relevante personer til at blive demensvenner. Demensvenner er oprindeligt en idé fostret i Japan og videreudviklet i England. I Danmark har Alzheimerforeningen med inspiration fra England igangsat projektet Demensvenligt Danmark Demensvenner. Demensven-projektet i Danmark er et kombineret oplysningsog aktivitetsprojekt, hvis centrale budskaber er Demens kommer ikke med alderen men skyldes en sygdom i hjernen Mennesker med demens mister mere end hukommelsen Det ER muligt at leve et godt liv med demens især hvis man får hjælp fra gode demensvenner Alle demensvenner modtager informationsmateriale med forslag til hvordan man kan række en hjælpende hånd til mennesker med demens. Demensvenner vil også løbende modtage informationer med inspiration og konkrete forslag til initiativer, der kan støtte mennesker med demens og pårørende i hverdagen. Tilmelder demensvennerne sig via hjemmesiden vil der være tale om de generelle informationsmateriale fra Alzheimerforeningen. Er der tale om samarbejdsprojekter i regi af Demensalliancen Fyn vil der være tale om skræddersyet materiale målrettet det pågældende fokusområde fx transport, butik, hotel mm. Det Demensvenlige Fyn vil i samarbejde med Alzheimerforeningen og de lokale målgrupper i Demensalliancen Fyn finde og engagere mindst demensvenner på Fyn. Aktiviteterne omfatter uddannelse af lokale Demensven-instruktører, integration af Demensven-konceptet i alle Demensalliancen Fyns fokusområder og konkrete aktiviteter. Demensven-aktiviteterne omfatter desuden uddannelse af butikspersonale, borgerservice, bus- og taxachauffører, svømmehalsansatte, biblioteksansatte, byrådsmedlemmer m. fl. Som demensvenner. 6.4 Viden-om-demens-på-Fyn

7 7 I tilknytning til Demensalliancen Fyn etableres eventuelt i samarbejde med Nationalt Videncenter for Demens et lokalt vidensnetværk bestående af deltagere fra relevante forsknings- og fagmiljøer inden for demensområdet på Fyn fx demensklinikker, udredningsenheder, uddannelsesinstitutioner og faglige organisationer og selskaber. Viden-om-demens-på-Fyn fungerer som faglig ressourcebase for Demensalliancen Fyns konkrete initiativer og inviteres til at deltage i demensalliancens aktiviteter og udarbejdelse af inspirationsguides mm, hvor det er relevant. Viden-om-demens-på-Fyn kan også selv tage initiativ til aktiviteter, der er relevant for Demensalliancen Fyns formål og virke- fx udarbejdelse af metode- og aktivitetsguides med evidensbaserede anbefalinger om hvad der virker samt deltage i faglige kurser for frivillige. Målet er dels at sikre høj faglig kvalitet af de enkelte aktivitetstilbud, dels at sikre løbende erfarings- og dataindsamling til brug for videreudvikling af meningsfulde aktiviteter for mennesker med demens. Viden-om-demens-på-Fyn kan også arrangerer relevante faglige netværksmøder om aktuelle og specifikke emner i relation til Det Demensvenlige Fyn. Netværksmøderne giver fagligt input til Demensalliancen Fyns aktiviteter. I samarbejde med Viden-om-demens-på-Fyn gennemføres der årlige spørgeskemaundersøgelser i relation til projektets målsætning samt andre relevante spørgsmål. Der kan eventuelt etableres et permanent demenspanel, som kan fungere som baggrundsressource i forbindelse med undersøgelse af holdninger blandt personer med demens og deres pårørende. Viden-om-demens-på-Fyn tilknyttes endvidere Alzheimerforeningens projekt om kompetenceløft af frivillige på demensområdet. (jvf bilag 1). 6.5 Demenstopmøde Fyn Demensalliancen Fyn arrangerer hvert år et Demenstopmøde Fyn. Deltagerne i topmødet er beslutningstagere med relation til Demensalliancens fokusområder fx rådmænd og udvalgsformænd fra de involverede kommuner, regionspolitikere fra Region Syddanmark, forvaltningsdirektører fra region og kommuner, samt formænd og adm. direktører fra Demensalliancen Fyns andre relevante civilsamfundsaktører. Demenstopmøde Fyn afholdes hvert år i januar. Formålet er at drøfte mulige løsninger på de udfordringer som identificeres via Demensalliancens aktiviteter, og hvis løsninger kræver overordnede eller tværgående beslutninger. Det kan fx være inden for trafikområdet, hvor omlægning af busruter, bedre skiltning ved busstoppesteder og på banegårde, transporttilskud i og evt. udligning mellem kommunerne og tilsvarende alle kræver fælles politiske eller administrative beslutninger.

8 8 Demenstopmøde Fyn planlægges og forberedes i tæt samarbejde med de involverede myndigheder, virksomheder og institutioner for at sikre at drøftelsen af mulige løsninger ligger så tæt på de forskellige beslutningsprocedurer som muligt og derfor efterfølgende kan indgå i den normale beslutningsproces. 7. Organisering og forankring Projektet Det Demensvenlige Fyn er som udgangspunkt et samarbejde mellem Odense Kommune og Alzheimerforeningen og er dermed en udvidelse af det eksisterende samarbejde om Rådgivnings-og aktivitetscentret på Kallerupvej i Odense. Efterhånden som projektets aktiviteter igangsættes udvides samarbejdskredsen med andre relevante parter fx andre kommuner på Fyn, Region Syddanmark samt repræsentanter fra Civilsamfundet. Der etableres en styregruppe bestående af repræsentanter fra Odense Kommune, Demenslab Fyn, Alzheimerforeningens lokalforening på Fyn, Rådgivningscentret på Kallerupvej samt Alzheimerforeningens landsforening. Odense Kommunes repræsentant er formand for styregruppen. Styregruppen udvides i takt med at andre partnere inddrages. Styregruppen har ansvaret for projektets overordnede styring. Alzheimerforeningens landssekretariat er projektansvarlig over for sponsorer og tilskudsgivere og har dermed ansvaret for projektets økonomi samt ansættelse af personale. Der ansættes en projektkoordinator, der placeres på rådgivningsog kontaktcentret på Kallerupvej. 8. Tidsplan * Dato Aktivitet 2. kvartal 2016 Projektidé og udvikling Projektformulering 3. kvartal 2016 Målrettet kommunikation og forberedelse af Demensalliancen Fyn Ansættelse af projektleder 21. september september 2016 Første mandag i oktober 2016 International Alzheimerdag Stiftende workshop og Demenslab Fyn Etablering af Demensalliancen Fyn Husk Mig kampagnedag på Fyn Annoncering af Demensalliancen Fyns fokusområder kvartal 2016 Nedsættelse af arbejdsgrupper på fokusområder Forberedelse af netværk om Viden-om-demens-på-Fyn

9 9 Planlægning af Demenstopmøde Fyn halvår 2017 Demenstopmøde Fyn 2017 Demenslap Fyn Etablering af Viden-om-demens-på-Fyn Forberedelse af inspirationsguides Uddannelse demensven-instruktører Kampagne demensvenner Fyn Projektaktiviteter på fokusområder 2. halvår 2017 Fortsatte aktiviteter Demensalliancen Fyn Fortsatte aktiviteter Demensvenner på Fyn Igangsættelse af lokal fundraising strategi 2018 Fortsatte aktiviteter Demensalliancen Fyn Fortsatte aktiviteter Demensvenner på Fyn Implementering af lokal fundraising strategi demensvenner på Fyn 2019 Det Demensvenlige Fyn fortsætter *) = = Der er ikke endnu finansiering på plads til at dække omkostningerne ved disse aktiviteter. Deres gennemførelse afhænger derfor af, at der tilføres personale og finansielle ressourcer hertil (se budgetoverslag) Gennemførelse af disse aktiviteter afhænger af ekstern finansiering (se budgetoverslag) 9. Økonomi og finansiering Det Demensvenlige Fyn finansieres af projektmidler, lokal fundraising samt bidrag fra deltagende partnere. Projektets økonomi bygges op om et basisbudget, der omfatter udvikling og gennemførelse af projektets aktiviteter, etablering af Demensalliancen Fyn og lokale demensalliancer, kommunikation og markedsføring, husleje og anden drift samt løn til projektleder. Ud over basisbudgettet vil projektet Det Demensvenlige Fyn endvidere udvikle særprojekter, hvortil der fundraises ekstra midler til gennemførelsen af aktiviteterne Fundraisingsstrategi Der ansøges om en tre-årig projektbevilling til igangsættelse og start af projektet og Demensalliancen Fyn. Efter den tre-årige projektperiode forventes Demensalliancen Fyns aktiviteter at være finansieret af lokal fundraising. Der skal derfor i løbet af den tre-årige projektperiode udvikles lokale fundraisingsstrategier, der omfatter donation fra lokale fonde, sponsorkontrakter,

10 10 målrettede indsamlinger, events samt igangsættelse af indkomstskabende aktiviteter. Fundraisingen skal finansiere Det Demensvenlige Fyns basisudgifter herunder aflønning af relevant personale. Der skal derudover udvikles strategier for fondsansøgninger mm til finansiering af Demensalliancen Fyns konkrete projekter. Budget overslag se side 1o! Det Demensvenlige Fyn Budget overslag i alt Demensalliance Fyn Møder og planlægning Inspirationsguides Demens event 21/ Demenslap Fyn Møder og planlægning Transport Demensvenner Instruktørkurser Materialer, porto Viden-om-demens-Fyn Møder og planlægning Spørgeskema-undersøgelse Demenstopmøde Fyn Forberedelse og planlægning

11 11 Topmøde arrangement Samarbejde og netværk Styregruppe Hjemmeside Personale Projektleder Projektadministration (20% af løn) Drift Husleje Kontorhold PC telefon Møder og transport Andet Revision Forsikring April-2016 npn

DANMARKS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER

DANMARKS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER DANMARKS FØRSTE DEMENSVENLIGE KOMMUNER Mål og ambitioner Demensrummet vil skabe Danmarks første Demensvenlige kommuner - demonstrationskommuner for den bedste pleje og omsorg, for det bedst mulige liv

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens.

Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med demens. Sundheds og ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K København, den 17. oktober 2016 Vedr.: Høringssvar om regeringens forslag til en national demenshandlingsplan 2025 Et trygt og værdigt liv med

Læs mere

Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende

Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende Kommuner vil skabe bedre indsats for demensramte og pårørende Statsministeren efterlyser et skarpere fokus på demens og den lokale indsats for demente og deres pårørende. Nu går syv kommuner sammen for

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget

Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg NOTAT Status på Handleplan for demensindsatsen i Københavns Kommune 2015-2018 til Sundheds- og Omsorgsudvalget Den 21. maj 2015 godkendte

Læs mere

Opfølgning tur til Nederlandene.

Opfølgning tur til Nederlandene. Opfølgning tur til Nederlandene. På baggrund af Social- og Sundhedsudvalgets studiebesøg i Nederlandene den 3. 6. November 2015, blev der igangsat et omfattende arbejde i forhold til tilgang og opgavevaretagelse

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

DEMENSPOLITIK 2016-17

DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK 2016-17 DEMENSPOLITIK THISTED KOMMUNE 2016-2017 Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 4 Fokusområder... 6 Tidlig opsporing, udredning og afklaring... 6 Pleje-

Læs mere

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre

Ældre- og værdighedspolitik. Center for Ældre Ældre- og værdighedspolitik 2016 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16

Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Næstved / ældre-og værdighedspolitik 04.05.14/08.03.16 Forord I de kommende år bliver vi flere ældre. Vi er i dag mere sunde og raske og lever længere end tidligere. Det betyder, at mange af os er på arbejdsmarkedet

Læs mere

8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk. 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen

8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk. 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen ? Kultur og Fritid TK:79755000 Niels Espes Vej 8 E-mail: sikkerpost@hedensted.dk 8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk Sendestil Kultur og Fritid Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen

Læs mere

Birgitte Vølund Formand Alzheimerforeningen

Birgitte Vølund Formand Alzheimerforeningen Birgitte Vølund Formand Alzheimerforeningen 500.000 Vi arbejder hårdt for at virkeliggøre drømmen om: Et demensvenligt Danmark - hvor ingen er alene med demens, og livet med demens derfor er værd at leve.

Læs mere

Århus 22. februar 2016. Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

Århus 22. februar 2016. Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Århus 22. februar 2016 Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Alzheimerforeningen deler håbet

Læs mere

Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier

Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier Alzheimerforeningens aktiviteter finansieres af bidrag fra private og offentlige

Læs mere

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen Til Silkeborg 25.11.2015 Folkeoplysningen Viborg Kommune Prinsens Alle 5 8800 Viborg Fra AOF Viborg Aftenskole AOF Midt, Ørnsøvej 5 8600 Silkeborg Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med

Læs mere

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017

Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Social- og Sundhedsudvalget, november 2017 Strategi og handleplan for demensindsatsen på Bornholm 2018 2020 Den Nationale Demenshandlingsplan

Læs mere

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Vedr.: Høringssvar om rapport fra udvalget om evaluering af kommunalreformen Alzheimerforeningen takker

Læs mere

FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune

FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune FORSLAG TIL Kulturpas på børneområdet i Aalborg Kommune 1 Indhold Indledning... 3 Kommissorium... 3 Forslag til kulturpas... 4 Børn som kulturbrugere... 4 Kulturpas... 4 Erfaringer... 4 Formålet... 5 Målgruppe...

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016

VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 BRØNDBY KOMMUNES VÆRDIGHEDSPOLITIK 2016 - En værdig ældrepleje FEBRUAR 2016 Værdighed Brøndby Kommunes ældrepolitik berører mange vigtige emner, der har betydning for skabelsen af et godt, langt og aktivt

Læs mere

Årsberetning 2013. Redaktionsgruppen Anna Lütken Annie Karen Petersen Kirsten Pedersen, kasserer Kirsten Pedersen, sekretær

Årsberetning 2013. Redaktionsgruppen Anna Lütken Annie Karen Petersen Kirsten Pedersen, kasserer Kirsten Pedersen, sekretær Årsberetning 2013 Redaktionsgruppen Anna Lütken Annie Karen Petersen Kirsten Pedersen, kasserer Kirsten Pedersen, sekretær Opsætning og tryk Selvhjælp Fredericia-Middelfart Årsberetning 2013 Selvhjælp

Læs mere

Status på det internationale arbejde i Horsens Kommune

Status på det internationale arbejde i Horsens Kommune Internationaliseringsudvalget Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76292929 Horsens d. 18. august 2014 NOTAT Status på det internationale arbejde i Horsens Kommune Horsens er en international studieby

Læs mere

Projektbeskrivelse. Ungekulturrådet synliggøres som vigtig sparringspartner for lokale beslutningstagere

Projektbeskrivelse. Ungekulturrådet synliggøres som vigtig sparringspartner for lokale beslutningstagere Projektbeskrivelse Ungekulturråd og Projektmagerforløb i Kulturregion Fyn 2015-18 Baggrund Udvikling af et ungekulturråd har været, og er fortsat, en indsats under den fynske kulturaftale. I perioden 2015-18

Læs mere

Demensstrategi Orientering på SSU 13. august Ældre og Sundhed Demenstrategi

Demensstrategi Orientering på SSU 13. august Ældre og Sundhed Demenstrategi Demensstrategi 2017-2020 Orientering på SSU 13. august 2019 Ældre og Sundhed Demenstrategi Antallet af demente borgere er stigende Assens Kommune i 2017 Antal +60 årige: 11.973 borgere Estimat af + 60

Læs mere

Lokalsamfundet Bygger Bro - et partnerskab

Lokalsamfundet Bygger Bro - et partnerskab Lokalsamfundet Bygger Bro - et partnerskab Frivillighed, civilsamfund og AAK CFTF kerneopgaver, forebyggelse og tværfaglighed Frivillige, De frivilliges hus Integrationsråd, helhedsplaner, boligsociale

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger

KOM OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET MED. Demensvenner i seniorklubber og foreninger OPSPORING OG OMHU I SENIORNETVÆRKET KOM MED Demensvenner i seniorklubber og foreninger Demens er en sygdom, der kommer os alle ved. Vi møder den blandt de mennesker vi omgiver os med i hverdagen - 90.000

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg. (følgende benævnt Kommunen )

Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg. (følgende benævnt Kommunen ) PARTNERSKABSAFTALE Indgået mellem Danmarks Idrætsforbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby (følgende benævnt DIF ) og Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg (følgende benævnt Kommunen

Læs mere

Samskabelse på den gode måde

Samskabelse på den gode måde PROJEKTBESKRIVELSE Samskabelse på den gode måde Baggrund for projektet I de seneste år er den danske velfærd under stadig stigende pres. Pres forstået som prioritering af at få velfærdskronerne til at

Læs mere

Høje Taastrup 12. juni Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

Høje Taastrup 12. juni Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Høje Taastrup 12. juni 2017 Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen Ann og Jørgen: Demens og livsglæde: Farverne gør mig glad. De kommer fra hjertet, som lyset i sygdommen Alzheimerforeningen deler

Læs mere

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab

Livet er dit. - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Indhold Livet er dit -... 4 Værdigrundlag... 6 Socialpolitikkens 4 temaer... 7 Mestring og medansvar... 8 Beskæftigelse og uddannelse...

Læs mere

Pulje til løft af den kommunale indsats på ældreområdet, 2014

Pulje til løft af den kommunale indsats på ældreområdet, 2014 Pulje til løft af den kommunale indsats på ældreområdet, 2014 Der er i forbindelse med finansloven for 2014 afsat en pulje til løft af den kommunale indsats på ældreområdet. I henhold til denne søges der

Læs mere

BERETNING 2015 FORMANDSBERETNING FOR 2015. Formandsberetning for Dansk Folkehjælp Aarhus, skriftlig. Side 1

BERETNING 2015 FORMANDSBERETNING FOR 2015. Formandsberetning for Dansk Folkehjælp Aarhus, skriftlig. Side 1 FORMANDSBERETNING FOR 2015 Formandsberetning for Dansk Folkehjælp Aarhus, skriftlig Side 1 Formandsberetning for 2015 Så er vi kommet igennem 2015, hvilket må siges at have været endnu et rigtigt godt

Læs mere

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN I VOLLSMOSE 2016-2020 1/15

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN I VOLLSMOSE 2016-2020 1/15 BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN I VOLLSMOSE 2016-2020 1/15 HELHEDSPLAN VOLLSMOSE 2016-2020 En kommende helhedsplan i Vollsmose skal gennem lokale indsatser understøtte de politiske udviklingsmål, som stat, kommune,

Læs mere

Fanefjord Fun Fitness Park

Fanefjord Fun Fitness Park 1 Fanefjord Fun Fitness Park.det lokale Motions og Mødested for alle i Fanefjord Et projekt under Fanefjord Ældrecenter Projektdeltagere Rune K. Sidor, Jens-Henrik Olsen, Tina Laulund Hansen, 2 personalerepræsentanter

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Handicap og psykiatripolitik

Handicap og psykiatripolitik Handicap og psykiatripolitik Vedtaget i Byrådet i oktober 2008 Forord Handicap- og Psykiatripolitik er én af de politikker, Byrådet har besluttet at formulere i den første valgperiode i den nye Middelfart

Læs mere

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017

Demenspolitik. Lolland Kommune 2017 Einer, demensramt: Da jeg fik at vide, at jeg havde demens, gik alt ned i et sort hul, men der er ikke noget at gøre, andet end at komme op på hesten igen og ud Demenspolitik Lolland Kommune 2017 Godkendt

Læs mere

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre

Ældrepolitik 04.05.14. Center for Ældre Ældrepolitik 04.05.14 Center for Ældre Forord I de kommende år bliver vi flere ældre i kommunen. De ældre er i dag mere sunde og raske end nogensinde. Vi lever længere end tidligere, hvor levevilkårene

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Sundhedskoordinationsudvalget 13-05-2015 09:00. Mødelokale på regionsgården BESLUTNINGER Sundhedskoordinationsudvalget - mødesager Sundhedskoordinationsudvalget MØDETIDSPUNKT 13-05-2015 09:00 MØDESTED Mødelokale på regionsgården MEDLEMMER Formand Per Seerup Knudsen Næstformand

Læs mere

Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis!

Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis! Budskabet: Frivilligt arbejde er frivilligt og ikke gratis! 8. maj 2012 2 Demenspatienter 2011 2040: 155.000 150.000 130.000 110.000 130.000 90.000 70.000 50.000 100.000 85.000 Kilde: Nationalt Videnscenter

Læs mere

Fritidsvejledning og fritidspas

Fritidsvejledning og fritidspas Baggrund I det brede tværfaglige samarbejde om forebyggende indsats tidlig i livet, opleves et behov for at kunne tilbyde en ordning med Fritidspas og Fritidsvejledning, idet det ikke er alle forældre,

Læs mere

Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016

Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Greve Kommune Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Greve Kommune Rådhuset Rådhusholmen 10 2670 Greve Telefon 43 97 97 97 Telefax 43 97 90 90 raadhus@greve.dk

Læs mere

15.74.10.30 Samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet til forebyggende indsatser for personer med sindslidelser.

15.74.10.30 Samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet til forebyggende indsatser for personer med sindslidelser. Social- og Integrationsministeriet 15.74.10.30 Samarbejder mellem det offentlige og civilsamfundet til forebyggende indsatser for personer med sindslidelser. Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk

Læs mere

Spisevenner i Odense er med til at styrke livskvaliteten hos ældre, der modtager madservice.

Spisevenner i Odense er med til at styrke livskvaliteten hos ældre, der modtager madservice. Spisevenner i Odense Måltider Spisevenner i Odense er med til at styrke livskvaliteten hos ældre, der modtager madservice. Hvad skulle indsatsen løse eller udvikle? Mange ældre klarede sig godt i hjemmet,

Læs mere

Demensstrategi 2016 2020

Demensstrategi 2016 2020 Demensstrategi 2016 2020 Forord Med nærværende Demensstrategi 2016-2020 ønsker vi at signalere, at vi tager demensudfordringen alvorligt og har ambitioner om at blive en demensvenlig kommune til gavn for

Læs mere

Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse

Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse Demenspolitik 2012 Demenspolitik Thisted Kommune 2011 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Generel information omkring demens... 2 Vision... 3 Fokusområder... 5 Udredning og afklaring... 5 Pleje- og omsorgstilbud...

Læs mere

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan)

Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Den Nationale Demenshandlingsplan 2025 sammenholdt med Aalborg Kommunes initiativer (Demenshandleplan) Regeringens initiativer på demensområdet Andre sektorers ansvar Aalborg kommune 1. TIDLIG OPSPORING

Læs mere

Fastholdelse af funktionsniveau hos ældre i hjemmeplejen i Svendborg Kommune

Fastholdelse af funktionsniveau hos ældre i hjemmeplejen i Svendborg Kommune Baggrund Som et led i udmøntningen af Sundhedspolitikken har Sundheds- og Forebyggelsesudvalget besluttet at sætte særligt fokus på Fastholdelse af funktionsniveau hos ældre. Begrebet funktionsniveau skal

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. januar 2006 Etablering af et forskningsbaseret produktionsnetværk inden for digital kunst og it-baserede oplevelser - med tilskud

Læs mere

1. Koordinator funktionen i Kolding Provstis Menighedspleje:

1. Koordinator funktionen i Kolding Provstis Menighedspleje: 1. Koordinator funktionen i : Koordinator funktionen: Funktionsområder: Varetagelse af besøgstjeneste for, herunder oprettelse af samt koordinering af besøgstjeneste i private hjem, plejehjem, aflastningstjeneste

Læs mere

www.faidh.dk Samarbejdspartnere

www.faidh.dk Samarbejdspartnere www.faidh.dk Om os En selvejende institution med 28 års erfaring med at tilbyde Idræt for ALLE, der kan dyrke motion i dagtimerne uanset forudsætninger. Består af to projekter samt Idræt i dagtimerne.

Læs mere

Handleplan 2011. Opbygning Handleplanen er delt i tre afsnit, der søger at styrke organisationen på tre forskellige områder.

Handleplan 2011. Opbygning Handleplanen er delt i tre afsnit, der søger at styrke organisationen på tre forskellige områder. Handleplan 2011 Indledning SUMHs handleplan 2011 er konkrete mål for, hvad SUMH skal gennemføre af tiltag i 2011, samt hvilke tiltag fra forrige år, der skal fortsættes. Kontorets faste opgaver såsom administration

Læs mere

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante borgere Baggrund: I dag oplever vi i kommunen, at borgere enten på Sundhedscentret eller i psykiatrien har ringe

Læs mere

HVIDOVRE - en demensvenlig kommune

HVIDOVRE - en demensvenlig kommune 1 HVIDOVRE - en demensvenlig kommune Hvidovre Kommunes Demenshandlingsplan 2025 2 Hvidovre en demensvenlig kommune Borgere med demens og deres pårørende skal leve et trygt og værdigt liv, hvor de mødes

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 22. januar 2015 Referat torsdag den 22. januar 2015 Kl. 18:00 i Borgerstuen i Hvalsø Hallerne Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Fokusområde - Aktiviteter for flygtninge i Lejre Kommune...

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune

Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune Partnerskabets ramme: Med denne aftale indgår Social, Esbjerg Kommune og Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg

Læs mere

Nye tider nye roller

Nye tider nye roller Nye tider nye roller - Mellembyernes udfordinger Et pilotprojekt med Landdistrikernes Fællesråd og byerne Egtved, Glamsbjerg, Gram, Holsted, Løgumkloster, Ølgod og Ørbæk. PROJEKTBESKRIVELSE FORÅRET 2012

Læs mere

Innovations- og Medborgerskabsudvalget. 1. Godkendelse af dagsorden...1. 2. 13/25960 Straks-puljen...1 3. 14/6866 Ø-LAG...3

Innovations- og Medborgerskabsudvalget. 1. Godkendelse af dagsorden...1. 2. 13/25960 Straks-puljen...1 3. 14/6866 Ø-LAG...3 Referat Innovations- og Medborgerskabsudvalget Tid Mandag den 29. september 2014 - kl. 15:30 Sted Mødelokale 4 Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsorden...1 2. 13/25960 Straks-puljen...1

Læs mere

GUIDE. Sådan holder I en Frivilligbørs

GUIDE. Sådan holder I en Frivilligbørs GUIDE Sådan holder I en Frivilligbørs Udskrevet: 2019 Indhold Sådan holder I en Frivilligbørs...................................................... 3 2 Guide Sådan holder I en Frivilligbørs Denne rådgivningsguide

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-09-2009 Dato: 28-08-2009 Sag nr.: KB 164 Sagsbehandler: Mette Kaltoft Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Virksom Træning. - Videre med et meningsfuldt hverdagsliv. Byhuset. Aktivitets og træningstilbud for demensramte. Byhuset Bjergegade 15 5000 Odense c

Virksom Træning. - Videre med et meningsfuldt hverdagsliv. Byhuset. Aktivitets og træningstilbud for demensramte. Byhuset Bjergegade 15 5000 Odense c Virksom Træning - Videre med et meningsfuldt hverdagsliv Byhuset Aktivitets og træningstilbud for demensramte Byhuset Bjergegade 15 5000 Odense c Byhuset er til for dig Byhuset er stedet for dig, der er

Læs mere

Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond

Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond Frivillighedspolitik for Foreningen Den Boligsociale Fond Hillerød maj 2011 Indholdsfortegnelse Side Indledning 3 Tankerne bag Frivillighedspolitikken 4 Organisering og forankring 5 Foreningens visioner

Læs mere

Ældre- og Handicapudvalget

Ældre- og Handicapudvalget Ældre- og Handicapudvalget Plejeboligerne er oprettet til ældre og handicappede med et stort behov for pleje, omsorg og tilsyn døgnet rundt. Personer med demens eller afvigende adfærd kan visiteres til

Læs mere

Øje for nærvær er én af direktionens fire interne målsætninger, som er beskrevet i deres arbejdsgrundlag for 2013.

Øje for nærvær er én af direktionens fire interne målsætninger, som er beskrevet i deres arbejdsgrundlag for 2013. Center for Økonomi & HR Side 1 af 7 Handleplan for Øje for nærvær II 11. januar 2013 1. Baggrund Der er politisk bevågenhed på fraværet i Faxe Kommune, og borgmesteren tilkendegav i sin nytårstale anerkendelse

Læs mere

Bedre rammer for demens

Bedre rammer for demens Bedre rammer for demens DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 I Danmark skal mennesker med demens have et godt liv. Selvom man får en demenssygdom, skal man kunne bevare sin livskvalitet og selvbestemmelse. Vores

Læs mere

Byrådets vision for Kulturtorvet skal danne rammen for arbejdet. Heri beskrives Kulturtorvet

Byrådets vision for Kulturtorvet skal danne rammen for arbejdet. Heri beskrives Kulturtorvet Udvikling af Kulturtorvet - Aktionsproces Kommissorium og procesbeskrivelse, 03.03.16 1 Baggrund Allerød Byråd har besluttet at prioritere udvikling af et Kulturtorv på området omkring Byens Plads. Det

Læs mere

Kultur- og fritidspolitik

Kultur- og fritidspolitik Kultur- og fritidspolitik Kultur- og Fritidsudvalget i har udformet et forslag til en kultur- og fritidspolitik, der skal sikre, at den enkelte borger får mulighed for at deltage, udfolde sig og præge

Læs mere

STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE

STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE STÅ IKKE I STAMPE, BRUG DIN RAMPE Et recoveryorienteret jobstøtteprojekt for fleksjobgodkendte borgere med psykiske lidelser. Vi vil sikre mennesker med en psykisk lidelse en plads på arbejdsmarkedet.

Læs mere

Ansøgningerne skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest 28. april 2016 kl 12.00.

Ansøgningerne skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest 28. april 2016 kl 12.00. Udmøntning af satspuljen Styrket indsats for børn og unge som pårørende Regioner, kommuner og private organisationer inviteres hermed til at indsende ansøgninger om deltagelse i udvikling af styrkede indsatser

Læs mere

Årsberetning for Samværs- og Aktivitetsstedet Hjorten 2012-2013

Årsberetning for Samværs- og Aktivitetsstedet Hjorten 2012-2013 Årsberetning for Samværs- og Aktivitetsstedet Hjorten 2012-2013 Evaluering af mål A: Fokus på brugerindflydelse På Hjortens årlige seminar på Sølyst tilbage i 2011 var der generel enighed om, at der er

Læs mere

Et kærligt hjem til alle børn

Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyerne programpolitik Et kærligt hjem til alle børn SOS Børnebyernes programpolitik 2 programpolitik SOS Børnebyerne Indhold 1. Den danske programpolitik... 3 2. Del af en international strategi...

Læs mere

Projektet KLAP i Danmark

Projektet KLAP i Danmark Projektet KLAP i Danmark Specialkonsulent for beskæftigelse og uddannelse Dan Schimmel, Landsforeningen LEV, Danmark e-post: drs@lev.dk Fra ønsket om tilknytning til arbejdsmarkedet til faktisk beskæftigelse.

Læs mere

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021 Silkeborg Kommune Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 4 Trivsel... 5 Samspil... 6 Rammer for læring, trivsel og samspil... 7 Side 2 af 7 Indledning Vi ser læring og trivsel

Læs mere

GADEIDRÆT. Kulturudvalget 2012-13 KUU Alm.del Bilag 255 Offentligt

GADEIDRÆT. Kulturudvalget 2012-13 KUU Alm.del Bilag 255 Offentligt Kulturudvalget 2012-13 KUU Alm.del Bilag 255 Offentligt GADEIDRÆT Et stigende antal børn og unge efterspørger i dag en løsere organisering og et mindre elitært fællesskab at dyrke idræt i. De unge ønsker

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Baggrund for projektet Projektet startede på idéplan i foråret 2014 og blev yderligere aktualiseret ved reformen på beskæftigelsesområdet, der blev

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge.

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge. København, d. 19. november, 2014 Kære Byråd v/borgmesteren i Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommune. Ansøgning om støtte i 1 år, til at udvikle projektet: Nordsjællands Maritime Klynge (Maritime Cluster

Læs mere

Ambassadør for medborgerskab i praksis

Ambassadør for medborgerskab i praksis Projektbeskrivelse til ansøgningen Ambassadør for medborgerskab i praksis (puljen Øget sammenhængskraft ) 19.9.2011/Berit Rosenkilde Ambassadør for medborgerskab i praksis 1. Generelle oplysninger Ansøgers

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab. Socialpolitik 2015-2019

Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab. Socialpolitik 2015-2019 Livet er dit - Vi støtter, udfordrer og skaber værdi i fællesskab Socialpolitik 2015-2019 ndhold Livet er dit -... 4 Værdigrundlag... 6 Socialpolitikkens 4 temaer...7 Mødet mellem borger og kommune.. 8

Læs mere

Motionsfremmende aktiviteter på Værestedet Stenbruddet

Motionsfremmende aktiviteter på Værestedet Stenbruddet Ansøgningsskema til satspuljeprojekter under Kulturministeriet 2015 Ansøgningen vedrører (sæt kryds ): Idræt for udsatte grupper Alternative idrætsformer for børn og unge Projektoverskrift Motionsfremmende

Læs mere

System introduktion, e-learningskurser og kursus i sårkompetence

System introduktion, e-learningskurser og kursus i sårkompetence Beskrivelse af kurser indenfor både system introduktion, e-learningskurser og regionale kurser, samt allokering af midler i national implementering af telemedicinsk sårvurdering. System introduktion, e-learningskurser

Læs mere

Et godt liv med demens

Et godt liv med demens Et godt liv med demens Som borgere møder vi medborgere med demens og deres pårørende alle steder i Roskilde Kommune. Som os andre kommer de på biblioteket, i butikkerne og i bussen. Derfor skal vi som

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2025 Indhold Forord 3 Solrød Kommune - en demensvenlig kommune 3 Indledning 5 En strategi bygget på involvering 5 Fokusområder 6 1. Støtte til mennesker med demens 7 2. Støtte til pårørende

Læs mere

Her anføres den ansøgende kommunes navn og CVR-nummer. (Findes evt. på www.cvr.dk ). Langeland Kommune CVR 29 18 89 55

Her anføres den ansøgende kommunes navn og CVR-nummer. (Findes evt. på www.cvr.dk ). Langeland Kommune CVR 29 18 89 55 Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Nye veje til aktiviteter og ledsagelse for personer med handicap Kommune Vælg venligst fra listen. Langeland Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Klaus Stormgaard

Læs mere

Projekt brobygning mellem kommunalt træningstilbud og aktivt foreningsliv mv. Evaluering september 2015

Projekt brobygning mellem kommunalt træningstilbud og aktivt foreningsliv mv. Evaluering september 2015 Projekt brobygning mellem kommunalt træningstilbud og aktivt foreningsliv mv. Evaluering september 015 Baggrund Sundhedsudvalget besluttede i juni 013 at iværksætte et tværfagligt projekt med fokus på

Læs mere

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Sundhedsudvikling og Folkesundhed Aarhus (FSAa) har i samarbejde med Institut for Folkesundhed

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2019-2023 Indledning Varde Kommune er en demensvenlig kommune. Det er vi for at skabe det bedst mulige liv for de, som rammes af demens og deres pårørende. Demens er en samlebetegnelse for

Læs mere

Hjælp demente og deres pårørende Støt Alzheimerforeningen Bliv medlem

Hjælp demente og deres pårørende Støt Alzheimerforeningen Bliv medlem 1 Anden del (B): Indsamlingsetiske Retningslinier Alzheimerforeningens implementering af ISOBRO's indsamlingsetiske retningslinier (godkendt af bestyrelsen 26. november 2008 og revurderet af forretningsudvalget

Læs mere

Revideret kommissorium

Revideret kommissorium Center Familie og Handicap Journalnr: 27.00.00-G01-20-15 Ref.: Tanja Lillelund Telefon: 99887609 E-mail: tali@rebild.dk Dato: 22-12-2015 Revideret kommissorium Projekt: Fælles indsats Stamoplysninger Center/afdeling

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Albertslund KOL Forening

Albertslund KOL Forening Albertslund KOL Forening Til Velfærdsudvalget. Albertslund 11.4.16 I de sidste 4 år har Kol foreningen modtaget 18 midler til blandt andet dækning af honorar til fysioterapeuter. Dette har gjort, at vi

Læs mere

DEMENS POLITIK

DEMENS POLITIK DEMENS POLITIK 2017-2020 1 DEMENSPOLITIKKEN Politikken omhandler 5 fokusområder med tilhørende mål og indsatser: Bedre sygdomsforløb for mennesker med demens Bedre støtte til pårørende Flere demensindrettede

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE ET FÆLLES AFSÆT VISION FOR BØRN OG UNGE I ALLERØD KOMMUNE Forord Denne vision for vores børn og unges liv i Allerød Kommune er resultatet af mange menneskers indsigt og ihærdighed. Startskuddet

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Skabelon til samarbejdsaftale

Skabelon til samarbejdsaftale Skabelon til samarbejdsaftale I det nye Frivilligcharter fra 2013 står der bl.a. under pkt. 4. Vi vil arbejde sammen: Oplæg I samarbejdet er det vigtigt med tillid, respekt for og forståelse af, at frivillig

Læs mere