Høring i forbindelse med revision af certifikatpolitik for OCESpersoncertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) 27.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høring i forbindelse med revision af certifikatpolitik for OCESpersoncertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) 27."

Transkript

1 Høringsparter vedr. certifikatpolitikker Se vedlagte liste Høring i forbindelse med revision af certifikatpolitik for OCESpersoncertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) 27. februar 2009 Indledning I forbindelse med lanceringen af næste generation af den digitale signatur infrastruktur, som indebærer en forhøjelse af det generelle sikkerhedsniveau, har det været nødvendigt at revidere certifikatpolitikken for OCES-personcertifikater, version 3. Nedenfor gennemgås de ændringer, planlægger at foretage i den nuværende version 3 af Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater. I det foreliggende udkast til opdateret certifikatpolitik for personcertifikater introduceres bl.a. et krav om ægte to-faktor autentifikation samt strengere krav til identifikation af certifikatindehaver i overensstemmelse med reglerne i hvidvaskningsloven. De foreslåede ændringer betyder, at CA ikke længere kan tilbyde den eksisterende OCES 1 løsning, der baserer sig på installation af nøgler på brugeres pc, idet der nu stilles krav om, at den personlige nøgle er beskyttet af et kryptografisk modul, enten centralt hos CA eller decentralt hos certifikatindehaveren på chipkort. Holsteinsgade København Ø Telefon Telefax E-post itst@itst.dk Netsted CVR-nr Sagsbehandler Charlotte Jacoby Telefon E-post cj@itst.dk I udkastet til ny certifikatpolitik er der sket enkelte strukturelle ændringer med henblik på yderligere at tilnærme politikken til den bagvedliggende ETSI standard for udstedelse af digitale signaturer (ETSI TS V1.3.4 ( )). Igennem hele certifikatpolitikken er der sket sproglige justeringer af teksten. Sådanne ændringer, der ikke har et materielt indhold er ikke beskrevet i dette notat. Gennemgang af certifikatpolitik Afsnit 1 Oversigt og formål Tekst er flyttet rundt og omskrevet.

2 Tekstafsnit med konceptuel beskrivelse af CA fra afsnit 4 er flyttet hertil og lettere omskrevet. Tekst om s offentliggørelse af godkendte CA er er flyttet til afsnit 1 fra afsnit 6.1 afsnit 1 (tekstafsnittet adresserer ITST s forpligtelser og ikke CA s hvilket er fokus for afsnit 6.1). Hjemmeside med information om certifikatpolitikkerne er ændret fra signatursekretariatet.dk til digitalsignatur.dk, der fremadrettet vil være den centrale hjemmeside for digital signatur infrastrukturen. Beskrivelsen af, at CP en ikke stiller krav til krydscertificering og tidsstempling er ikke fundet nødvendig og er derfor slettet. Afsnit 2 Referencer Der er sket en opdatering af referencerne, så alle referencer fremstår i seneste officielle version. Herudover er der foretaget enkelte suppleringer af nye referencer. Side 2 Afsnit 3 Definitioner Der er tilføjet definitioner af nye begreber. Behovet for nye begreber er primært en følge af certifikatpolitikkens krav til ægte to-faktorsikkerhed. Det er fundet nødvendigt at definere nøgledeponering ( key-escrow ) Definitionen af OTP-enhed som en fysisk enhed dækker ligeledes over telefoner, papirenheder mm. For at sikre fælles terminologi i den nye fælles sikkerhedsinfrastruktur introduceres adgangskode som begreb for certifikatindehaveres personlige kode, som anvendes i forbindelse med afgivelse af signatur. Definitionen af certificeringscenter (CA) er bragt i overensstemmelse med beskrivelse af CA i afsnit 4.1. Den opdaterede definition er ligeledes et udtryk for en tilnærmelse til ETSI standarden. Signering er udgået af definitionen, idet CA s udførelse af denne opgave fremgår af samme punkts definition af certifikat. Ændringen har ingen materiel betydning. For at sikre et veldefineret sikkerhedsniveau er definitionen af kryptografisk modul opdateret med henvisning til FIPS/SSCD standarder. Henvisningen til disse standarder giver mulighed for at nedjustere de hidtidige mindstekrav til længde og kompleksitet af de kodeord, brugeren skal anvende, idet det kryptografiske modul herefter er beskyttet mod udtømmende søgninger. Afsnit 4 Koncept Den indledende tekst er flyttet til afsnit 1. Der er alene tale om strukturmæssig ændring. Afsnit 4.1 CA

3 En OCES CA får mulighed for at subcertificere sin offentlige OCES rodnøgle under andre CA er og kan også selv subcertificere andre OCES CA er. Ændringen er foretaget med henblik på at skabe større interoperabilitet og lette anvendelsen af digitale signaturer på tværs af CA er i Danmark og udlandet. Afsnit 4.2 CA-tjenester Punkttegnet Registrering er justeret, Andre attributter er ændret til tilhørende attributter, idet dette vurderes at være en mere teknisk præcis beskrivelse. Krav om realtidsnær publikation af spærreinformation er udgået, idet kravet dækkes af afsnit 7.3.6, hvor generelle krav til CA s publikation af spærrelister håndteres. Afsnit Forskelle Afsnit vedr. offentliggørelse af CA s CPS er flyttet til afsnit 7.1., der nu i det hele behandler dette forhold. Afsnit Andre CA-betingelser Tekstafsnit er omformuleret. Side 3 Afsnit 5 Certifikatpolitik og revision Overskriften er ændret fra Introduktion til certifikatpolitik til Certifikatpolitik og revision. Ændringen i overskriften afspejler, at certifikatpolitikkens afsnit om revision er flyttet til afsnit 5 fra afsnit 7.1. Afsnit 5.2 Identifikation OID versionsnummer er angivet til 4. Svarende til versionsnummeret for den opdaterede CP. Afsnit 5.4 CA s ret til at udstede OCES personcertifikater Rapporten til ITST fra CA er døbt CA-rapport. Beskrivelsen heraf er slettet fra punktopstillingen, idet den fremgår af (nyt) afsnit 5.5, jf. nedenfor. Afsnit 5.5 CA-rapport og afsnit 5.6 Systemrevision Teksten i de to nye afsnit er flyttet fra afsnit 7.1. Flytningen af teksten om revision er sket for at foretage en samlet adressering af de grundlæggende formelle krav til CA s udstedelse af certifikater. Indholdet i afsnit 7.1 er herefter mere i overensstemmelse med ETSI-standarden. Der er sket enkelte sproglige justeringer i afsnittet om revision. Afsnit 6.1 CA s forpligtelser Tekst om offentliggørelse af godkendte CA er er flyttet til afsnit 1. CA s ansvar for underleverandører er tydeliggjort.

4 CA s ansvar for at sikre Udsendelse af certifikater er ændret til udstedelse, idet dette begreb både kan dække central og decentral lagring af certifikater. Der stilles krav om, at CA skal benytte en pålidelig tidskilde i forbindelse med udførelsen af sine CA aktiviteter. Kravet giver mulighed for efterfølgende præcist at kunne fastslå hvornår givne transaktioner er gennemført. Forpligtelsen suppleres af et krav i afsnit 7.1 om, at CA i sin CPS skal angive hvilken tidskilde, der anvendes. Afsnit 6.2 Certifikatindehavers forpligtelser Der er sket en større udbygning og foretaget væsentlige ændringer i hele afsnittet. Der tages udgangspunkt i en generel og tværgående beskrivelse af certifikatindehaverens forpligtelser efterfulgt af en supplerende beskrivelse af de særlige forpligtelser, der knytter sig til de 3 forskellige signaturløsninger: Central generering og opbevaring hos CA Central generering hos CA med efterfølgende decentral opbevaring hos certifikatindehaver Decentral generering og opbevaring hos certifikatindehaveren Side 4 Kravet om at spærre eller forny et certifikat, hvis det ikke er i overensstemmelse med de faktiske forhold er tydeliggjort. Den tidligere tilføjelse ikke længere er i overensstemmelse med de faktiske forhold er som følge heraf udgået. Det er ved ændringen søgt tydeliggjort, at kravet om spærring/fornyelse ligeledes omfatter certifikatindehavers undersøgelsespligt ved (første) modtagelse af certifikatet. Krav om brugen af kryptografisk modul og introduktion af OTP-enhed samt løsning med central opbevaring af nøgler betyder, at enkle krav til certifikatindehaveren er justeret, og at nye krav knyttet til håndteringen af OTP en er tilføjet. Der er i overensstemmelse med ETSI tilføjet forpligtelse for certifikatindehaveren til omgående at ophøre med anvendelse af certifikatet, hvis certifikatindehaveren opnår kendskab til, at CA er blevet kompromitteret. Der er herudover ikke pålagt certifikatindehaveren øgede forpligtelser. Certifikatindehavers forpligtelse til at spærre certifikat ved kompromitteret adgangskode er suppleret af en mulighed for at ændre koden i stedet for spærring. Muligheden for at kunne undgå at spærre certifikatet ved kompromittering af adgangskode skyldes, at nøglerne er låst i det kryptografiske modul og kun kan anvendes ved anvendelse af såvel adgangskode som OTP. Det er ikke længere muligt for certifikatindehaver at tage sikkerhedskopi af den private nøgle. Den tidligere certifikatpolitiks bestemmelser herom er derfor slettet. Kravene til anvendelse af biometriske adgangskode er ændret til et generisk krav, hvorefter biometriske løsninger skal implementere en sikkerhed på niveau med sikkerheden af traditionelle adgangskoder i certifikatpolitikken.

5 Idet der med certifikatpolitikken stilles krav om to-faktor sikkerhed, hvor flere sikkerhedselementer kombineres, herunder effektiv beskyttelse mod udtømmende søgninger, er krav til kompleksitet af adgangskode (tidligere benævnt aktiveringskode) nedsat. Afsnit og afsnit beskriver de eksplicitte krav til CA s design af løsningens adgangskoder. Afsnit 6.3 Information til signaturmodtagere I afsnittet stilles krav til den information, CA skal give signaturmodtagere, således at disse kender de overordnede vilkår for anvendelse af signaturer. Under andet punkttegn tydeliggøres det, at anvendelsesbegrænsninger i et OCES certifikat alene er en mulighed og ikke en normaltilstand. Det har hidtil ikke været praksis at anføre anvendelsesbegrænsninger i certifikaterne. Afsnit 6.4 Ansvar Kravene til CA s forsikringsforpligtelse skærpes fra 2 mio. kr. til 10 mio. kr. pr. år. Side 5 Afsnit 7 Krav til CA s forretningsførelse Overskrift er ændret fra Krav til CA-praksis. Den nye overskrift vurderes at være mere i overensstemmelse med indholdet af afsnittet. Afsnit 7.1 Certificeringspraksis Det er i overensstemmelse med ETSI tilføjet, at CPS skal indeholde information om anvendte algoritmer. CPS en skal som noget nyt indeholde information om den tidskilde CA anvender, jf. kravet i afsnit 6.1. Krav til at offentliggøre CPS er i overensstemmelse med ETSI indsat under afsnit 7.1. Teksten er bragt i tættere overensstemmelse med ETSI. Der udtrykkes en eksplicit forpligtelse til at offentliggøre CPS en. Følsomme informationer, f.eks. forretningshemmeligheder kan stadig undtages. Afsnit om revision mm. er flyttet til afsnit 5. Afsnit 7.2 Nøglehåndtering Der er indsat en henvisning til officielle anbefalinger fra standardiseringsorganet National Institute of Standards and Technology (NIST). CA skal for kritiske dele af sin infrastruktur følge disse anbefalinger. Henvisningen til NIST supplerer certifikatpolitikkens øvrige henvisninger til relevante standarder, herunder til ETSI, men har et særligt fokus på at sikre anvendelse af tidssvarende algoritmer og nøglelængder hos CA. Afsnit CA Nølgegenerering I overensstemmelse med ETSI standarden er der indsat et indledende afsnit om generering af nøgler under kontrollerede forhold. Afsnit CA-nøglelagring, backup og genskabelse

6 2. og 3. afsnit har byttet plads. Det understreges, at forpligtelsen til at overvåge alene gælder rodnøgler og andre sikkerhedskritiske nøgler. Afsnit CA's publicering af den offentlige nøgle Mindre justeringer af teksten i overensstemmelse med ETSI standarden. Kravene rettet mod signaturindehaveres adgang til CA s rodcertifikat er beskrevet mere generisk. Der stilles krav om, at adgang skal kunne ske via CA s hjemmeside. Afsnit Nøgledeponering Overskrift er ændret fra Nøgleopbevaring og genskabelse. Den nye overskrift er i bedre overensstemmelse med ETSI standarden. Det fastslås nu eksplicit, at der ikke må ske deponering af certifikatindehavers nøgler (dvs. både krypterings- og signeringsnøgle, jf. definitionen af nøgledeponering). Side 6 Afsnit Nøglehåndtering leveret af CA Overskrift ændret fra tidligere Generering af certifikatindehaverens nøgler. Overskriften er tilnærmet ETSI. Der er sket større ændringer i teksten. Central og decentral opbevaring af centralt genererede nøgler behandles i to adskilte afsnit. Krav til håndtering af certifikater, hvor nøgler både genereres og opbevares decentralt hos brugeren behandles som hidtil under afsnit Kravene til nøglelængden for certifikatindehaverens nøgler er øget fra 1024 bit til 2048 bit. Ændringen har sin baggrund i anbefalinger fra bl.a. NIST og ETSI, hvorefter nøgler til digital signatur fra efteråret 2010 bør være på 2048 bit. Det er vurdering, at et skifte til ny nøglelængde ikke vil have betydning for anvendelse af nøglerne i applikationer, der modtager digitale signaturer. På denne baggrund har styrelsen fundet det hensigtsmæssigt, som led i den generelle opgradering af sikkerhedsniveauet for OCES certifikater, allerede på nuværende tidspunkt at øge kravet til nøglelængder i OCES certifikater. Ad. Central opbevaring af nøgler Der introduceres et krav om, at nøgler skal være beskyttet af to-faktor autentificering. Centrale løsninger skal gøre brug af OTP-enhed. Der stilles eksplicit krav om, at CA-genererede og CA-opbevarede nøgler skal opbevares hos CA på en sådan måde, at certifikatindehaveren opretholder sin enekontrol. Der er fastsat præcise krav til kompleksiteten af de kodeord, der knytter sig til løsningerne.

7 Der stilles i den centrale løsning krav om, at den private nøgle skal være tilgængelig for certifikatindehaver efter spærring. Kravet har sin baggrund i et behov for at kunne dekryptering data selv om certifikatet er spærret. Ad. Decentral opbevaring af nøgler I den decentrale løsning stilles krav om, at nøgler (på en fysisk enhed beskyttet af et kryptografisk modul) skal leveres på en sikker måde samt at den tilhørende aktiveringskode skal distribueres separat. Der er fastsat præcist krav til kompleksiteten af adgangskoden knyttet til anvendelse af nøgler. Afsnit Registrering af certifikatindehaver Der er foretaget væsentlige ændringer i afsnittet. Side 7 Ad. Verifikation af identitet Proceduren for verifikation af ansøgers identitet skal opfylde kravene i hvidvaskloven (lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme). Det anføres eksplicit at verifikation kan ske både med og uden fysisk fremmøde. Der stilles krav om, at ansøger angiver oplysninger, der dokumenterer, at ansøger er i besiddelse af pålidelig legitimation, der har indebåret et fysisk fremmøde. Der er indsat et krav om, at CA registrerer hvilken pålidelig legitimation udstedelsen baserer sig på. Hvis der skal leveres en OTP-enhed til brugeren, skal denne sendes i en separat forsendelse. Både aktiveringskode og OTP-enhed sendes til den registrerede folkeregisteradresse. CA kan tilrettelægge andre procedurer for identitetskontrol, end den skitserede. Disse skal godkendes af. En sådan godkendelse vil efter normal praksis omfatte forelæggelse hos Datatilsynet. Ad. Udstedelse af certifikat og generering af certifikatindehavers nøgler Afsnittet adresserer som tidligere udstedelse af certifikat på certifikatindehaverens hardware. I den nuværende CP stilles der krav om, at certifikatindehaver skal angive en aktiveringskode for at blive autentificeret over for CA forud for generering af nøgler og certifikat. For at sikre mulighed for etablering af sammenhængende løs-

8 ninger, hvor identifikation af certifikatindehaver og udstedelse af certifikat kan ske i én forretningsproces er kravet til autentifikation af certifikatindehaver forud for generering af nøgler angivet mere generisk ved alene at stille krav om, at certifikatindehaver skal autentificeres på sikker vis. Det er tydeliggjort, at den offentlige nøgle leveres til CA sammen med oplysninger om certifikatindehavers identitet. I overensstemmelse med løsningerne beskrevet i afsnit introduceres der et krav om to-faktor autentificering, idet den private nøgle kun kan aktiveres ved anvendelse af to uafhængige faktorer, i form af en fysisk enhed som certifikatindehaveren har, og en adgangskode, som kun certifikatindehaveren kender. Der er fastsat præcist krav til kompleksiteten af det personlige kodeord knyttet til anvendelse af nøgler (udfaldsrum på mindst 10 4 mulige koder, for eksempel som 4 cifre valgt ud af tal mellem 0 og 9). Der opereres nu alene med ét servicemål for udsendelse af nødvendig information (i praksis et PIN-brev med aktiveringskode) til brug for udstedelse af certifikat. Gennemsnit er én dag pr. løbende måned. Maksimum antal dage er 3. Side Certifikatfornyelse Flere justeringer og omrokeringer af teksten. Enkle afsnit er slettet, idet indholdet heraf følger af andre bestemmelser i CP en. Sletningen af afsnit er ikke udtryk for gennemførelse af materielle ændringer. Afsnit Certifikatgenerering Begrebet kombineret certifikat er udgået, idet det kan give anledning til tvivl. Der benyttes nu i stedet blot betegnelsen certifikat. Betydningen af contentcommitment specifikationen er tydeliggjort, idet den sættes for at informere certifikatmodtagere om, at signaturen er forpligtende for certifikatindehaver i forhold til det signerede indhold. Afsnittet Når CA har udstedt et certifikat, kan certifikatindehaveren notificeres ad anden kanal end benyttet i udstedelsesproceduren. er udgået. Forholdet er dækket af de almindelige bestemmelser om udstedelse af certifikater i afsnit og Afsnit adresserer herefter alene forhold relateret til certifikatets indhold Afsnit Publicering af vilkår og betingelser Indledende formålsafsnit er indsat i overensstemmelse med ETSI standarden. Det er tydeliggjort, at såfremt den private nøgle er tilgængelig for certifikatindehaver, må den private nøgle benyttes til dekryptering af data, der er krypteret med den tilhørende offentlige nøgle uanset tidspunktet for den gennemførte kryptering.

9 Afsnit Publicering af certifikater Det er præciseret, at det alene er specifikke forretningshemmeligheder, der kan undtages af CA i CPS en. Afsnit Certifikatspærring Der er foretaget flere justeringer af teksten. Ny afsnitsoverskrift Generelt om spærring af certifikat er indsat med henblik på at styrke læsevenligheden. CA s pligt til at spærre et certifikat er ændret fra det pågældende forhold er meddelt CA til CA får kendskab til. Ændringen har til hensigt at tydeliggøre, at CA skal handle uanset hvordan viden om et forhold er tilgået CA. For at forenkle certifikatspærringsreglerne og tydeliggøre CA s ansvar opereres der ikke længere med en kategori, hvor CA bør spærre certifikater, herunder hvis CA får kendskab til, at certifikatindehaveren har mistet adgang til den private nøgle, f.eks. som følge af bortkommen adgangskode. Der påhviler nu CA en forpligtelse til at spærre certifikatet i sådanne tilfælde. Side 9 Krav om spærring begrundet i konkurs er udgået, idet dette ikke vurderes at være relevant for anvendelse af personcertifikater. Adgangen til at spærre certifikater via forskellige kanaler (telefon, mail og web) er tydeliggjort. Krav om signering af ved anmodning om spærring via denne kanal er fjernet. Det er nu muligt at spærre via blot spærringskoden er oplyst. Generelle ændringer vedr. kommunikation til/fra CA ved spærring. Det tydeliggøres, at CA alene er forpligtet til at sende almindelig post til certifikatindehaver, hvis den officielle postadresse er tilgængelig for CA. Præciseringen er indsat af hensyn til håndtering af de certifikatindehavere, der har navn- og adressebeskyttelse. Det er eksplicit anført, at et OCES-certifikat ikke kan suspenderes. Der er indsat skærpede krav til offentliggørelse og opdatering af spærrelister. CA skal offentliggøre en ny spærreliste, hver gang der foretages en spærring, dog senest 6 timer før udløb af den aktuelle spærreliste. Der gives mulighed for at prægenerere et OCSP response (en spærreliste, der er tilgængelig online). Dette giver basis for en mere effektiv drift hos CA. Der stilles forsat krav om, at et spærret certifikat skal registreres på spærrelisten inden for 1 minut efter spærring. Tekstafsnit om servicemål og spærrelister flyttet til sidst i afsnit 7.3.

10 Afsnit 7.4 CA styring og drift Der er gennemført en større ændring af hele afsnittet. Den indledningsvise henvisning til DS484 medfører, at afsnit 7.4 er blevet kortet ned. Alle tidligere krav i CP en, der er dækket af DS 484 basale krav er udgået. De tilbageværende krav i CP en, er hverken dækket af DS 484 basale eller skærpede krav. Med undtagelse af de nednævnte forhold, er der ikke sket materielle ændringer i afsnit 7.4 ETSI standardens afsnitsopdeling er bibeholdt. Hvor ikke andet gør sig gældende, er der under hvert afsnit blot sket en generel henvisning til DS 484. Afsnit Fysisk Sikkerhed Bestemmelsen om oprettelse af reservesystem er ændret. Der sker en nu en mere generel adressering af anden behandling/opbevaring af data på anden lokalitet. Afsnit Styring og drift af it-systemer Titel på afsnit er ændret fra Styring af it-systemers netværk og drift, da afsnittet ikke indeholder en beskrivelse af netværk. Side 10 Det indskærpes, at alle data på kasserede medier ikke må kunne genskabes (tidligere rettede beskyttelsen sig alene mod følsomme data). Afsnit Beredskabsplanlægning Større justeringer af teksten. Afsnit 1 og 3 har byttet plads. Krav til information i forbindelse med kompromittering af CA s private nøgle og mistanke herom er ændret. Der stilles krav til, at CA informerer på sin hjemmeside, samt at der under hensyntagen til karakteren af den opståede situation ligeledes skal informeres via offentlige medier eller direkte til signaturmodtagere. Afsnit Ophør af CA Afsnit fra ETSI tilføjet: Forud for ophør skal CA informere certifikatindehavere og alle øvrige parter, der har et kontraktligt forhold til CA. Afsnit Overensstemmelse med lovgivningen Tvistbestemmelsen er præciseret. Tvister løses ved de almindelige domstole med København som værneting. Afsnit Opbevaring af certifikatinformation Der stilles krav om, at al information hos CA skal beskyttes mod uretmæssig adgang og ikke kun data, der er nødvendig for sikker drift af CA. anmoder om, at bemærkninger til ændringerne i den vedlagte certifikatpolitik sendes til specialkonsulent Charlotte Jacoby, IT- og Telesty-

11 relsen - gerne via e-post: cj@itst.dk. Eventuelle spørgsmål vedrørende CP erne kan ligeledes rettes til Charlotte Jacoby på telefon Eksisterende versioner af OCES-certifikatpolitikkerne findes på Høringssvar bedes være i hænde senest mandag den 6. april Med venlig hilsen Charlotte Jacoby Side 11

!!" # $ +!* #(, !"! +0 1(

!! # $ +!* #(, !! +0 1( " # $%&'() * $ +* #(, (- #("(&"(. /(" " #"'& +0 1( #"" "'2(34#&& #"'2* 4(&1* #"&('* 1"'"* $5&'((" * $* 6&'(* #(, "'"67 '81% )1828& 9& : 9&'"'('1&8&&#9"1 '5'8&&"2" '' ' &2"3;1 &2&(: 1 (&8" '"'"67 '8": 8'

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Svar på Spørgsmål 33 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Svar på Spørgsmål 33 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del på Spørgsmål 33 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-funktionscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 2

Certifikatpolitik for OCES-funktionscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 2 Certifikatpolitik for OCES-funktionscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 2 - 2 - Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5 Introduktion...6 1 Oversigt og formål...7

Læs mere

Digital Signatur OCES en fælles offentlig certifikat-standard

Digital Signatur OCES en fælles offentlig certifikat-standard Digital Signatur OCES en fælles offentlig certifikat-standard IT- og Telestyrelsen December 2002 Resumé Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har udarbejdet en ny fælles offentlig standard

Læs mere

Ansøgning om Medarbejdercertifikat (Nem ID)

Ansøgning om Medarbejdercertifikat (Nem ID) Sendes til: KMDSupport@guldborgsund.dk Navn: CPR.nr.: Ansøgning om Medarbejdercertifikat (Nem ID) E-mail adresse: @guldborgsund.dk Afdeling/gruppe: Arbejdsstedets adr. Fagsystem/Fagregister: Internetbaserede

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 4

Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 4 Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 4 - 2 - Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5 Introduktion...6 1 Oversigt og formål...7

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service)

Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) BILAG 3-131 - Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) - 132 - -2- Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5 Introduktion...6 1 Oversigt og formål...7

Læs mere

Digital Signatur Infrastrukturen til digital signatur

Digital Signatur Infrastrukturen til digital signatur Digital Signatur Infrastrukturen til digital signatur IT- og Telestyrelsen December 2002 Resumé: I fremtiden vil borgere og myndigheder ofte have brug for at kunne kommunikere nemt og sikkert med hinanden

Læs mere

PBS CA. Certifikat Politik (CP) Virksomhed og medarbejdercertifikat. Chipkort OID: 1.2.208.163.1.1.2

PBS CA. Certifikat Politik (CP) Virksomhed og medarbejdercertifikat. Chipkort OID: 1.2.208.163.1.1.2 PBS CA Certifikat Politik (CP) Virksomhed og medarbejdercertifikat Chipkort OID: 1.2.208.163.1.1.2 Version 1.1 24. maj 2005 1. Formål 3 1.1. Version 3 1.2. Ændringshåndtering 3 1.3. Kontakt 4 1.4. Rettigheder

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service)

Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) - 2 - Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5 Introduktion...6 1 Oversigt og formål...7 2 Referencer...8

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service)

Certifikatpolitik for OCES-virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Certifikatpolitik for OCES-virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) - 2 - Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5 Introduktion...6 1 Oversigt og formål...7 2 Referencer...8

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 206 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 206 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 206 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-funktionscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service)

Certifikatpolitik for OCES-funktionscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Certifikatpolitik for OCES-funktionscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) - 2 - Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5 Introduktion...6 1 Oversigt og formål...7 2 Referencer...8

Læs mere

DanID Certification Practice Statement v. 1.1. DanID. Certification Practice Statement (CPS) V. 1.1

DanID Certification Practice Statement v. 1.1. DanID. Certification Practice Statement (CPS) V. 1.1 DanID Certification Practice Statement (CPS) V. 1.1 februar 2009 1 1 Introduktion 1.1 Oversigt DanID A/S (CVR-nr. 30 80 84 60) er et 100% datterselskab ejet af PBS A/S (CVR-nr. 20 01 61 75). Årsregnskaber

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-medarbejdercertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service)

Certifikatpolitik for OCES-medarbejdercertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Certifikatpolitik for OCES-medarbejdercertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) - 2 - Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5 Introduktion...6 1 Oversigt og formål...7 2 Referencer...8

Læs mere

hos statslige myndigheder

hos statslige myndigheder IT-Universitetet i København Rued Langgaards Vej 7 2300 København S Sendt til: itu@itu.dk 25. juni 2015 Udtalelse til anmeldelsen Videnskabelige og statistiske undersøgelser hos statslige myndigheder Datatilsynet

Læs mere

Vejledning VEDRØRENDE GENERELLE BETINGELSER FOR ANVENDELSE AF NEMHANDEL. Februar 2015 (VERSION 1.4 AF FEBRUAR 2015)

Vejledning VEDRØRENDE GENERELLE BETINGELSER FOR ANVENDELSE AF NEMHANDEL. Februar 2015 (VERSION 1.4 AF FEBRUAR 2015) Vejledning Februar 2015 VEDRØRENDE GENERELLE BETINGELSER FOR ANVENDELSE AF NEMHANDEL (VERSION 1.4 AF FEBRUAR 2015) Side 2 af 12 Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... 2 INDLEDNING... 4 GENERELLE

Læs mere

Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v.

Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v. Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

Januar 2012. Version 2.0. OTP-politik - 1 -

Januar 2012. Version 2.0. OTP-politik - 1 - OTP-politik Januar 2012 Version 2.0 OTP-politik - 1 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 1.1. Baggrund og formål... 3 1.2. Kildehenvisninger... 3 1.3. Forkortelser... 3 1.4.

Læs mere

Krav til CA'er, der udsteder OCES-personcertifikater. Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service)

Krav til CA'er, der udsteder OCES-personcertifikater. Certifikatpolitik for OCES-personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Krav til CA'er, der udsteder -personcertifikater Certifikatpolitik for -personcertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) - 2 - Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5 Introduktion...6

Læs mere

Gennemgang af medietyper

Gennemgang af medietyper Gennemgang af medietyper CD-medie Medielæser: CD-rom læser, der kan håndtere Cd er i visitkort format. Enhedsdriver: OpenSign er baseret på VA To faktorer (kombination af hardware og kodeord noget man

Læs mere

Digital Signatur Sikker brug af digital signatur

Digital Signatur Sikker brug af digital signatur Digital Signatur IT- og Telestyrelsen December 2002 Resumé Myndigheder, der ønsker at indføre digital signatur, må ikke overse de vigtige interne sikkerhedsspørgsmål, som teknologien rejser. Det er vigtigt,

Læs mere

INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA

INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA DanID A/S Lautrupbjerg 10 DK - 2750 Ballerup T +45 87 42 45 00 F +45 70 20 66 29 info@danid.dk www.danid.dk CVR-nr. 30808460 INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA 14. oktober 2010 P. 1-8 Indholdsfortegnelse 1. Generelt...

Læs mere

Krav til CA'er, der udsteder OCES-virksomhedscertifikater

Krav til CA'er, der udsteder OCES-virksomhedscertifikater Krav til CA'er, der udsteder -virksomhedscertifikater Certifikatpolitik for -virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) - 2 - Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-medarbejdercertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service)

Certifikatpolitik for OCES-medarbejdercertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Certifikatpolitik for OCES-medarbejdercertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) - 2 - Indholdsfortegnelse Rettigheder...4 Forord...5 Introduktion...6 1 Oversigt og formål...7 2 Referencer...8

Læs mere

Standardvilkår for modtagelse af OCES-certifikater fra Nets DanID. (NemID tjenesteudbyderaftale [NAVN på NemID tjenesteudbyder indsættes])

Standardvilkår for modtagelse af OCES-certifikater fra Nets DanID. (NemID tjenesteudbyderaftale [NAVN på NemID tjenesteudbyder indsættes]) Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup T +45 87 42 45 00 F +45 70 20 66 29 www.nets.eu CVR-nr. 30808460 P. 1-11 Standardvilkår for modtagelse af OCES-certifikater fra Nets DanID (NemID tjenesteudbyderaftale

Læs mere

Att: Mads Ellehammer:

Att: Mads Ellehammer: KL Att: Mads Ellehammer: 27. august 2008 FESD-standardiseringsgruppen har nu færdigbehandlet de indkomne svar til høringen, som løb fra den 22. marts 2008 til 23. maj 2008, og ønsker med dette brev at

Læs mere

PBS CA Certifikat Center. Generelle vilkår for certifikatindehavere (chipkort) Version 1.1

PBS CA Certifikat Center. Generelle vilkår for certifikatindehavere (chipkort) Version 1.1 Payment Business Services PBS A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK 2750 Ballerup T +45 44 68 44 68 F +45 44 86 09 30 pbsmailservice@pbs.dk www.pbs.dk PBS-nr. 00010014 CVR-nr. 20016175 PBS CA Certifikat Center

Læs mere

Bekendtgørelse om NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer samt NemID til medarbejdere i juridiske enheder

Bekendtgørelse om NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer samt NemID til medarbejdere i juridiske enheder Bekendtgørelse om NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer samt NemID til medarbejdere i juridiske enheder I medfør af 1, stk. 1 og 2 samt 2, i lov nr. 150 af 8. maj 2018 om udstedelse

Læs mere

Certifikatpolitik for NemLog-in

Certifikatpolitik for NemLog-in Side 1 af 9 7. november 2012 Certifikatpolitik for NemLog-in Version 1.2 Dette dokument beskriver certifikatpolitikken for NemLog-in løsningen. Politikken definerer hvilke typer certifikater, der må anvendes

Læs mere

Bekendtgørelse om digital kommunikation i arbejdsløshedsforsikringen

Bekendtgørelse om digital kommunikation i arbejdsløshedsforsikringen BEK nr 1644 af 27/12/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2013-0015364 Senere ændringer

Læs mere

Til høringsparterne Se vedlagte liste

Til høringsparterne Se vedlagte liste Til høringsparterne Se vedlagte liste Side 2 af 5 26. juni 2018 Høring i forbindelse med opdatering af National Standard for Identiteters Sikringsniveau til version 2.0. Digitaliseringsstyrelsen har revideret

Læs mere

Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt

Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt 1 Indledning modtog den 26. november 2009 TDC s nye

Læs mere

Offentlig certifikatpolitik for kvalificerede personcertifikater. Version 1.0. Udkast til høring

Offentlig certifikatpolitik for kvalificerede personcertifikater. Version 1.0. Udkast til høring Offentlig certifikatpolitik for kvalificerede personcertifikater Version 1.0 Udkast til høring 5. oktober 2018 Indholdsfortegnelse 1. INTRODUKTION... 8 1.1 Oversigt... 8 1.2 Dokumentnavn og -identifikation...

Læs mere

INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA

INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA Nets DanID A/S Lautrupbjerg 10 DK - 2750 Ballerup T +45 87 42 45 00 F +45 70 20 66 29 www.nets.eu CVR-nr. 30808460 INSTRUKS FOR OFFENTLIG RA Februar 2015 P. 1-8 Indholdsfortegnelse 1. Generelt... 4 1.1.

Læs mere

Styrelsen kunne tillige konstatere, at virksomheden ikke har udarbejdet interne retningslinjer i henhold til lovens 25.

Styrelsen kunne tillige konstatere, at virksomheden ikke har udarbejdet interne retningslinjer i henhold til lovens 25. Virksomhed Att.: 7. februar 2014 Sag Sendes pr. e-mail til Afgørelse vedrørende overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 28. januar 2014 et tilsynsbesøg i henhold til hvidvasklovens

Læs mere

Workshop om digital signatur til studerende Syddansk Universitet Odense, 15. februar 2005

Workshop om digital signatur til studerende Syddansk Universitet Odense, 15. februar 2005 Workshop om digital signatur til studerende Syddansk Universitet Odense, 15. februar 2005 Specialkonsulent, cand. jur. Anders Christian Boisen Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Web: www.vtu.dk

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (Lovforslag L 200)

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (Lovforslag L 200) Forsvarsudvalget 2015-16 L 9 Bilag 1 Offentligt KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (Lovforslag L 200) Maj 2015 Et udkast til lovforslag

Læs mere

Brugervejledning. - til generering af nøgler til SFTP-løsningen vedrørende datakommunikation

Brugervejledning. - til generering af nøgler til SFTP-løsningen vedrørende datakommunikation Brugervejledning - til generering af nøgler til SFTP-løsningen vedrørende datakommunikation med PBS Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse: Introduktion...3 Læsevejledning...3 Den private nøgle...4 Introduktion...4

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Region Midtjylland

Informationssikkerhedspolitik for Region Midtjylland Regionshuset Viborg Regionssekretariatet Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Informationssikkerhedspolitik for Region Midtjylland 1. Indledning Denne informationssikkerhedspolitik

Læs mere

It-revision af Sundhedsdatanettet 2015 15. januar 2016

It-revision af Sundhedsdatanettet 2015 15. januar 2016 MedCom Forskerparken 10 5230 Odense M Landgreven 4 1301 København K Tlf. 33 92 84 00 rr@rigsrevisionen.dk www.rigsrevisionen.dk It-revision af Sundhedsdatanettet 2015 15. januar 2016 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor. Om Digitaliseringsstyrelsen Sikkerhedsopgaverne i Digitaliseringsstyrelsen Projekter Dilemmaer

Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor. Om Digitaliseringsstyrelsen Sikkerhedsopgaverne i Digitaliseringsstyrelsen Projekter Dilemmaer Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor Sikkerhed & Revision 2012 6. september 2012 Digitalisering og sikkerhed i den offentlige sektor Om Digitaliseringsstyrelsen Sikkerhedsopgaverne i Digitaliseringsstyrelsen

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 7.0.

Certifikatpolitik for OCES-virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 7.0. Certifikatpolitik for OCES-virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 7.0 Udkast til høring 5. oktober 2018 Last Revision: 05102018 2 OCES-virksomhed CP v7.0 udkast

Læs mere

Autencitetssikring. Vejledning til autenticitetssikringsniveau for den fællesoffentlige log-in-løsning. Side 1 af 12 19. september 2008. Version 1.0.

Autencitetssikring. Vejledning til autenticitetssikringsniveau for den fællesoffentlige log-in-løsning. Side 1 af 12 19. september 2008. Version 1.0. Side 1 af 12 19. september 2008 Autencitetssikring Vejledning til autenticitetssikringsniveau for den fællesoffentlige log-in-løsning Version 1.0. Denne vejledning introducerer problemstillingen omkring

Læs mere

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K

Ministeren for sundhed og forebyggelse. Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 4

Certifikatpolitik for OCES-virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 4 Certifikatpolitik for OCES-virksomhedscertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 4 - 2 - Indholdsfortegnelse 1 Oversigt og formål...7 2 Referencer...8 3 Definitioner og forkortelser...10

Læs mere

Regler for NemID til netbank og offentlig digital signatur v5, 1. marts 2017

Regler for NemID til netbank og offentlig digital signatur v5, 1. marts 2017 Regler for NemID til netbank og offentlig digital signatur v5, 1. marts 2017 1 Indledning NemID er en sikkerhedsløsning, du kan bruge til din netbank, offentlige og private hjemmesider. Du kan også bruge

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Finanstilsynets fortolkning af 11. marts 2013

Finanstilsynets fortolkning af 11. marts 2013 Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) 12, stk. 1-3, og 19, stk. 2 Anvendelse af NemID som legitimation Finanstilsynets fortolkning af

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Høringsnotat vedrørende IT- og Telestyrelsens udkast til udbudsmateriale om udbud af administrationen af internetdomænet.dk

Høringsnotat vedrørende IT- og Telestyrelsens udkast til udbudsmateriale om udbud af administrationen af internetdomænet.dk Notat Høringsnotat vedrørende s udkast til udbudsmateriale om udbud af administrationen af internetdomænet.dk Indledning I henhold til domænelovens 4, stk. 1, har ministeren for videnskab, teknologi og

Læs mere

Afgørelse vedrørende klage over konkret misbrug af oplysninger i strid med telelovens 64

Afgørelse vedrørende klage over konkret misbrug af oplysninger i strid med telelovens 64 Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V TDC A/S Nørregade 21 0900 København C 2. juli 2008 Afgørelse vedrørende klage over konkret misbrug af oplysninger i strid med telelovens 64 Cybercity har d.

Læs mere

Digitale boligstøtteansøgninger. En administrativ fordel med voksende effekt for både borgere og administration

Digitale boligstøtteansøgninger. En administrativ fordel med voksende effekt for både borgere og administration Digitale boligstøtteansøgninger En administrativ fordel med voksende effekt for både borgere og administration JUNI 2003 1 Titel: Digitale boligstøtteansøgninger En administrativ fordel med voksende effekt

Læs mere

Til Undervisningsministeriet Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K

Til Undervisningsministeriet Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Til Undervisningsministeriet Lov- og Kommunikationsafdelingen Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 25.1.2015 Høringssvar til lovforslag om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. og

Læs mere

Håndtering af fortrolige og følsomme personoplysninger ved Center for Misbrugsbehandling og Pleje, jf. forvaltningens sagsnummer

Håndtering af fortrolige og følsomme personoplysninger ved Center for Misbrugsbehandling og Pleje, jf. forvaltningens sagsnummer Borgerrådgiveren Socialforvaltningen Brev er d.d. fremsendt pr. e-mail. 16-11-2012 Sagsnr. 2012-98616 Dokumentnr. 2012-900691 Håndtering af fortrolige og følsomme personoplysninger ved Center for Misbrugsbehandling

Læs mere

Kursusgang 3: Digital signatur. Den danske OCESstandard. Målsætning for digital signatur. Signatur (digital & alm. underskrift) Sikkerhedsmål

Kursusgang 3: Digital signatur. Den danske OCESstandard. Målsætning for digital signatur. Signatur (digital & alm. underskrift) Sikkerhedsmål Kursusgang 3: Digital signatur. Den danske OCESstandard. Målsætning for digital signatur Digital Signatur Hashing x.509-certifikater Kvantekryptering Den danske OCES-standard Udveksling af tekst på en

Læs mere

UDKAST. Anvendelsesområde

UDKAST. Anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om revision og tilskudskontrol m.m. ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, almengymnasiale uddannelse og almen voksenuddannelse m.v. I medfør af 26, stk. 2, 3 og 5, i lov

Læs mere

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse

Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse 17-4. Forvaltningsret 11241.2 114.3 1.4 1.5 13.1. Mangelfuldt prøvelsesgrundlag i aktindsigtssag. Notatpligt. Begrundelse Udenrigsministeriet imødekom delvis en journalists anmodning om indsigt i ministeriets

Læs mere

Version: 1.2 Side 1 af 5

Version: 1.2 Side 1 af 5 ID Kontrol Henvisning Bilag Medarbejderforhold 1. Er der tilrettelagt en procedure/forretningsgang hos Bank RA, med henblik på at sikre, at det kontrolleres, at ledere og medarbejdere, der har adgang til

Læs mere

INDKALDELSE TIL ORDINÆR GENERALFORSAMLING TIL AKTIONÆRERNE I VICTORIA PROPERTIES A/S

INDKALDELSE TIL ORDINÆR GENERALFORSAMLING TIL AKTIONÆRERNE I VICTORIA PROPERTIES A/S FONDSBØRSMEDDELELSE NR. 107 1 af 6 INDKALDELSE TIL ORDINÆR GENERALFORSAMLING TIL AKTIONÆRERNE I VICTORIA PROPERTIES A/S I henhold til vedtægternes pkt. 8.4 indkaldes hermed til ordinær generalforsamling

Læs mere

VEJLEDNING OM. selskaber med begrænset ansvar der skal registreres i henhold til lov om visse erhvervsdrivende virksomheder UDGIVET AF

VEJLEDNING OM. selskaber med begrænset ansvar der skal registreres i henhold til lov om visse erhvervsdrivende virksomheder UDGIVET AF VEJLEDNING OM selskaber med begrænset ansvar der skal registreres i henhold til lov om visse erhvervsdrivende virksomheder UDGIVET AF Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Certifikatpolitik. For den fællesoffentlige log-in-løsning. Side 1 af 9 2. december Version 1.1

Certifikatpolitik. For den fællesoffentlige log-in-løsning. Side 1 af 9 2. december Version 1.1 Side 1 af 9 2. december 2009 Certifikatpolitik For den fællesoffentlige log-in-løsning Version 1.1 Dette dokument beskriver certifikatpolitikken for den fællesoffentlige log-inløsning. Politikken definerer

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Digital Signatur Juridiske aspekter. IT- og Telestyrelsen December 2002

Digital Signatur Juridiske aspekter. IT- og Telestyrelsen December 2002 Digital Signatur IT- og Telestyrelsen December 2002 Resumé Borgernes retsstilling forringes ikke ved, at en aftale indgås elektronisk og signeres digitalt aftaler indgået elektronisk har samme gyldighed

Læs mere

Version: 1.2 Side 1 af 6

Version: 1.2 Side 1 af 6 1. Efterleves en procedure hos Bank RA, som sikrer, at egne brugere bliver legitimerede brugere i henhold til gældende lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme?

Læs mere

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt Folketinget Udvalgssekretariatet Christiansborg 1240 København K Sendt til: Birgitte.Toft-Petersen@ft.dk 29. august 2014 Vedrørende høring over beretning

Læs mere

900 MHz-auktion og 1800 MHz-auktion. Informationsmemorandum

900 MHz-auktion og 1800 MHz-auktion. Informationsmemorandum 900 MHz-auktion og 1800 MHz-auktion Auktion over frekvenserne 891,9 896,9 MHz og 936,9 941,9 MHz samt 1710,1-1720,1 MHz og 1805,1-1815,1 MHz Informationsmemorandum Bilag C: Beslutning om gennemførelse

Læs mere

Skabelon: Regler for medarbejderes brug af it

Skabelon: Regler for medarbejderes brug af it Notat Skabelon: Regler for medarbejderes brug af it I dag er det en naturlig ting, at medarbejderen i en virksomhed har en pc til sin rådighed til at udføre sit arbejde. Pc en har typisk adgang til internettet

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik. Frederiksberg Kommune

Informationssikkerhedspolitik. Frederiksberg Kommune Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken er den overordnede ramme for beskyttelse af information i Frederiksberg Kommune. Kommunen behandler oplysninger

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af 22.12.2008

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af 22.12.2008 DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.12.2008 K(2008) 8657 endelig OFFENTLIGGØRES IKKE KOMMISSIONENS BESLUTNING af 22.12.2008 om fastsættelse af en certifikatpolitik som

Læs mere

Certifikatpolitik for OCES-medarbejdercertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 7.0.

Certifikatpolitik for OCES-medarbejdercertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 7.0. Certifikatpolitik for OCES-medarbejdercertifikater (Offentlige Certifikater til Elektronisk Service) Version 7.0 Udkast til høring 5. oktober 2018 Last Revision: 05102018 2 OCES-medarbejder CP v7.0 udkast

Læs mere

BILAG 1 GENERELLE BETINGELSER INTERN (VERSION 1.0 AF 31. MAJ 2005) (I DET FØLGENDE KALDET GENERELLE BETINGELSER) OIO STANDARDAFTALE FOR WEB SERVICES

BILAG 1 GENERELLE BETINGELSER INTERN (VERSION 1.0 AF 31. MAJ 2005) (I DET FØLGENDE KALDET GENERELLE BETINGELSER) OIO STANDARDAFTALE FOR WEB SERVICES BILAG 1 GENERELLE BETINGELSER INTERN (VERSION 1.0 AF 31. MAJ 2005) (I DET FØLGENDE KALDET GENERELLE BETINGELSER) OIO STANDARDAFTALE FOR WEB SERVICES INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Anvendelsesområde... 3 2. Definitioner...

Læs mere

Introduktion til NemID og Tjenesteudbyderpakken

Introduktion til NemID og Tjenesteudbyderpakken Nets DanID A/S Lautrupbjerg 10 DK 2750 Ballerup T +45 87 42 45 00 F +45 70 20 66 29 info@danid.dk www.nets-danid.dk CVR-nr. 30808460 Introduktion til NemID og Tjenesteudbyderpakken DanID A/S 12. oktober

Læs mere

IT- og Telestyrelsen: Forretningsgangsbeskrivelse puljeadministration Støtte til udvikling og genbrug af Open Source komponenter og løsninger

IT- og Telestyrelsen: Forretningsgangsbeskrivelse puljeadministration Støtte til udvikling og genbrug af Open Source komponenter og løsninger Notat : Forretningsgangsbeskrivelse puljeadministration Støtte til udvikling og genbrug af Open Source komponenter og løsninger 1 Baggrund (ITST) har etableret en tilskudspulje med det formål at fremme

Læs mere

Til de på høringslisten anførte

Til de på høringslisten anførte Til de på høringslisten anførte Jord & Affald J.nr. MST-7779-00225 Ref. Mamun, Lilma Den 7. november 2012 Udsendelse i høring af tre bekendtgørelser: Bekendtgørelse om affald, bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet

Læs mere

Digital Post og særligt svage borgergrupper

Digital Post og særligt svage borgergrupper Digital Post og særligt svage borgergrupper Vejledning til kommunerne om håndtering af svage borgergrupper i forbindelse med indførelsen af Offentlig Digital Post. Version: 1.0 Udarbejdet: april 2014 Udarbejdet

Læs mere

Kapitel 4: Opdateringer i NemKonto-Systemet

Kapitel 4: Opdateringer i NemKonto-Systemet Kapitel 4: Opdateringer i NemKonto-Systemet Sidst redigeret 5. december 2005 Version 2.0 Formål Afklaring af proceduren for indberetning, ændring og sletning af NemKonti og specifikke konti Dette kapitel

Læs mere

Historien om den digitale signatur fra Dybkærrapporten til NemID.

Historien om den digitale signatur fra Dybkærrapporten til NemID. Historien om den digitale signatur fra Dybkærrapporten til NemID. Dansk Datahistorisk Forening mandag den 23. marts 2015, kl. 19.30 af Palle H Sørensen Fhv. centerleder i IT- og Telestyrelsen, ingeniør

Læs mere

Offentlig certifikatpolitik for kvalificerede medarbejdercertifikater. Version 1.0. Udkast til høring

Offentlig certifikatpolitik for kvalificerede medarbejdercertifikater. Version 1.0. Udkast til høring Offentlig certifikatpolitik for kvalificerede medarbejdercertifikater Version 1.0 Udkast til høring 5. oktober 2018 Indholdsfortegnelse 1. INTRODUKTION... 8 1.1 Oversigt... 8 1.2 Dokumentnavn og -identifikation...

Læs mere

Bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt kommunikation i forbindelse hermed

Bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt kommunikation i forbindelse hermed BEK nr 837 af 14/08/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2012-0032241 Senere ændringer

Læs mere

Regler for Ringkjøbing Landbobanks e-banking - privat

Regler for Ringkjøbing Landbobanks e-banking - privat Regler for Ringkjøbing Landbobanks e-banking - privat Ringkjøbing Landbobanks e-banking er en fællesbetegnelse for de elektroniske selvbetjeningsfunktioner Ringkjøbing Landbobank tilbyder fx Ringkjøbing

Læs mere

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3

Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Notat 21. februar 2017 Den samlede erhvervsløsning i næste generation af NemID og NemLog-in3 Dette notat giver en overordnet konceptuel fremstilling af, hvordan erhvervsområdet forventes håndteret samlet

Læs mere

Regler for Alm. Brand Banks e-banking - privat

Regler for Alm. Brand Banks e-banking - privat Side 1 Alm. Brand Banks e-banking er en fællesbetegnelse for de elektroniske selvbetjeningsfunktioner Alm. Brand Bank tilbyder fx Alm. Brand Banks Netbank og Alm. Brand Banks Mobilbank. Reglerne for Alm.

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Regioner og kommuner (herefter Dataansvarlig )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Regioner og kommuner (herefter Dataansvarlig ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Regioner og kommuner (herefter Dataansvarlig ) og Databehandler Dansk Telemedicin A/S Robert Jacobsens Vej 68 2300 København S CVR.nr.:

Læs mere

Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K. Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen

Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K. Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen Radio- og tv-nævnet 18. december 2013 Sagsnr.: 2013-021914 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur.

Læs mere

Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI)

Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI) Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI) Vejledning til indberetning via Citrix-løsning Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Systemkrav... 4 Installation af Citrix-klient... 5 Tilpasning

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 12, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved 1 i lov

Læs mere

Kommunikationssikkerhed til brugere bibliotek.dk projekt 2006-23

Kommunikationssikkerhed til brugere bibliotek.dk projekt 2006-23 Kommunikationssikkerhed til brugere bibliotek.dk projekt 2006-23 Formål Formålet med dette notat er at beskrive forskellige løsninger for kommunikationssikkerhed til brugerne af bibliotek.dk, med henblik

Læs mere

Regler for Djurslands Banks e-bank - privat

Regler for Djurslands Banks e-bank - privat Regler for Djurslands Banks e-bank - privat Djurslands Banks e-bank er en fællesbetegnelse for de elektroniske selvbetjeningsfunktioner Djurslands Bank tilbyder fx Djurslands Banks NetBank og Djurslands

Læs mere

Bilag 7. Retningslinje om behandlingssikkerhed. Anvendelsesområde. Formål. Definitioner

Bilag 7. Retningslinje om behandlingssikkerhed. Anvendelsesområde. Formål. Definitioner Bilag 7 Retningslinje om behandlingssikkerhed Anvendelsesområde Retningslinje om behandlingssikkerhed er udarbejdet i overensstemmelse med kravene i Europa- Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679

Læs mere

Regler for Skjern Banks e-banking - privat

Regler for Skjern Banks e-banking - privat Regler for Skjern Banks e-banking - privat Skjern Banks e-banking er en fællesbetegnelse for de elektroniske selvbetjeningsfunktioner (e-banking-funktionaliteter) Skjern Bank tilbyder fx Skjern Banks Netbank

Læs mere

Honda MaRIS Pay & Go. Politik for cookies og beskyttelse af personlige oplysninger

Honda MaRIS Pay & Go. Politik for cookies og beskyttelse af personlige oplysninger Honda MaRIS Pay & Go Politik for cookies og beskyttelse af personlige oplysninger Honda anerkender vigtigheden af retskaffen og ansvarlig brug af dine personlige oplysninger. Denne politik for cookies

Læs mere

Revisions- og opdateringsstrategi OIOUBL

Revisions- og opdateringsstrategi OIOUBL Notat Revisions- og opdateringsstrategi OIOUBL Indledning I henhold til erfaringerne med OIOXML elektronisk regning og de opdateringer, præciseringer mv. der har været, er det vurderingen, at der er behov

Læs mere

Tilbagemelding til kommuner og region på fællesmødet 12. juni 2014 om socialtilsyn

Tilbagemelding til kommuner og region på fællesmødet 12. juni 2014 om socialtilsyn Til kommuner og regionen i Region Hovedstaden samt Holbæk Kommune 24. juni 2014 Dok.nr.: 2014/0016812-6 Tilbagemelding til kommuner og region på fællesmødet 12. juni 2014 om socialtilsyn Som lovet giver

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 117 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

Kontraktbilag 7: Databehandleraftale

Kontraktbilag 7: Databehandleraftale Kontraktbilag 7: Databehandleraftale DATABEHANDLERAFTALE Mellem parterne: Den dataansvarlige myndighed Region Syddanmark Damhaven 12 CVR.nr.: 29190909 (herefter Dataansvarlig ) og Databehandler Leverandør

Læs mere

Sundhedsstyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI) Vejledning til indberetning via Citrix-løsning

Sundhedsstyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI) Vejledning til indberetning via Citrix-løsning Sundhedsstyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI) Vejledning til indberetning via Citrix-løsning Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Systemkrav... 4 Installation af Citrix-klient... 5 Tilpasning

Læs mere

Til høringsparter og interessenter

Til høringsparter og interessenter Til høringsparter og interessenter Udkast til ny bekendtgørelse om teknisk forskrift om mindre fartøjer, der medtager op til 12 passagerer samt ny Besætningsfastsættelse for mindre erhvervsfartøjer og

Læs mere

Sådan undgår du at medvirke til hvidvask

Sådan undgår du at medvirke til hvidvask Sådan undgår du at medvirke til hvidvask Quick-guide om hvidvaskloven for bogholdere og virksomhedsoprettere December 2018 Kære læser Vi har skrevet denne quick-guide til dig, der er bogholder. Måske hjælper

Læs mere

Databehandleraftale vedrørende brug af. WinPLC og relaterede services. Version 1.0 d. 1. november Parterne. Kundenr.:

Databehandleraftale vedrørende brug af. WinPLC og relaterede services. Version 1.0 d. 1. november Parterne. Kundenr.: Databehandleraftale vedrørende brug af WinPLC og relaterede services Version 1.0 d. 1. november 2015 Parterne Kundenr.: Klinikkens navn og adresse (evt. stempel) (herefter den Dataansvarlige) og (herefter

Læs mere