Kvalitetssikring af Elektrificeringsstrategi for forsyning og effekt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kvalitetssikring af Elektrificeringsstrategi for forsyning og effekt."

Transkript

1 Kvalitetssikring af Elektrificeringsstrategi for forsyning og effekt. Udgivelsesdato : Projekt :

2 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 2 2 SAMMENFATNING 2 3 BETYDENDE PARAMETRE 3 4 GRANSKNING AF ELEKTRIFICERINGSSTRATEGIEN Forudsætning for driftsoplæg, parameter Tekniske forudsætninger, parametre Vurdering 5 5 AFVIGELSER FRA RAMMEFORUDSÆTNINGER Togfonden DK Elektrificeringsprogrammet Vurdering 7 Bilag: Elektrificeringsstrategi for forsyning og effekt

3 Side 2 1 INDLEDNING Grontmij har tidligere gennemført uafhængige tredjepartsgranskninger af begrundede anlægsoverslag for elektrificering. De begrundede anlægsoverslag har alle været udført af Niras, og har som et vigtigt grundlag baseret sig på en overordnet strategi for forsyning og effekt, som blev udarbejdet til formålet af Atkins. Elektrificeringens elforsyningsanlæg tegner sig for en betydelig del af de samlede anlægsomkostninger, i størrelsesordenen %, og Banedanmark har derfor 27. august anmodet Grontmij om en uafhængig tredjepartsgranskning af grundlaget fra Atkins. Kommissoriet omfatter således gennemførelse af granskning og kommentering af Elektrificeringsstrategi for forsyning og effekt, Atkins powerpoint præsentation dateret (Atkins oplyser, at den korrekte datering er ). Præsentationen benævnes efterfølgende elektrificeringsstrategien eller blot strategien og er vedlagt som bilag til nærværende notat. Granskningen skal forholde sig kvalitativt til strategiens forudsætninger (tekniske og trafikale) samt til de konkrete forslag til udbygning af kørestrømsforsyningsanlæggene. Endelig skal granskningen kommentere strategien i forhold til de senere ændringer af rammeforudsætningerne som Togfonden.dk hhv. Banedanmarks Elektrificeringsprogram repræsenterer. Som indledning til granskningen har der 27. august været en telefonsamtale med Atkins v. Tommy O. Jensen for at afklare, på hvilket grundlag strategien er udarbejdet. 2 SAMMENFATNING Elektrificeringsstrategien vurderes sammenfattende som værende et realistisk bud på en elforsyningsinfrastruktur, der er nødvendig og tilstrækkelig. Banedanmarks Elektrificeringsprograms udbudsstrategi holder basale tekniske valg åbne for markedsafprøvning, og der er derfor ingen klarhed over, hvad der er de korrekte forudsætninger for de % af anlægsoverslaget, der udgøres af kørestrømsforsyningen. Elektrificeringsstrategien udmønter ét eksempel på en elforsyningsinfrastruktur, som kan være resultatet af Banedanmarks Elektrificeringsprogram. Andre signifikant anderledes udfald er mulige og sandsynlige. Strategiens eksempel vurderes som realistisk og retvisende med de opstillede forudsætninger. Banedanmarks Elektrificeringsprogram har overordnet ræsonneret, at den samlet set bedste pris opnås ved at lade leverandørerne foreslå optimale på landsplan - tekniske løsninger. Da elektrificeringsstrategien anses for at beskrive en realistisk løsning medfører ræsonnementet, at de samlede omkostninger til elforsyningsinfrastruktur til hele landet ikke vil overstige de samlede omkostninger til at realisere elektrificeringsstrategiens løsningseksempel. Derimod vil der på de enkelte strækninger være store afvigelser fra overslagene, hvis de løsninger der reelt bliver valgt afviger væsentligt fra de forudsætninger som strategien har anvendt.

4 Side 3 3 BETYDENDE PARAMETRE Et begrundet anlægsoverslag baseres på fysikestimater, hvorfor det er nødvendigt at gøre konkrete forudsætninger for at kunne udarbejde et begrunde anlægsoverslag. Elektrificeringsstrategien fastlægger implicit og eksplicit sådanne konkrete forudsætninger for kørestrømsforsyningens infrastruktur. En række parametre er af afgørende betydning for. De betydeligste parametre og de vigtigste valgmuligheder gennemgås her kortfattet og anvendes i efterfølgende afsnit som udgangspunkt for granskningen af elektrificeringsstrategien. 1. Driftsoplæg. Driftsoplægget der den vel nok vigtigste parameter vurderingen. Driftsoplægget, der kan ses som en sektorpolitisk målsætning for hvilken trafik, der skal kunne afvikles i et givet prognoseår, er helt afgørende for effektbehovet på de enkelte strækninger. Driftsoplægget i relation til elektrificeringsstrategien består primært af forudsætninger pr. delstrækning om: a. Valg af dimensionerende prognoseår b. Antal tog pr. time i spidsbelastning c. Fordeling af togtype passager/gods i spidsbelastning d. Maksimallængde for godstog e. Strækningshastighed for passagertog hhv. godstog f. Hvilke endestationer (regnet fra Kh) betjenes med gennemgående løb og hvilke som regionalbaner. 2. Valg af forsyningsprincip. Forsyningsprincippet kan vælges i mindst tre forskellige udformninger, som hver især medfører helt forskellige udfald med hensyn til nødvendigt antal, størrelse, placering og enhedspris for forsyningsstationer samt for resulterende skævbelastning af højspændingsnettet (se pkt. 5). Mulige valg: a. Direkte forsyning 1x25 kv (fordelingsstationer som det eksisterende system) b. Direkte forsyning 2x25 kv (autotransformersystem) c. Konverterforsyning 3. Valg af distributionssystem. Ved distributionssystem forstås køreledningsanlægget og øvrige ledere på 25 kv niveau samt returstrømssystemet, der består af skinnerne evt. forstærket elektrisk med ophængte returledere. Afstanden mellem forsyningsstationer afgøres dels af driftsoplæggets effektbehov og dels af spændingsfaldet mellem forsyningsstationerne. Sidstnævnte afhænger af det samlede elektriske tværsnit i 25 kv-systemet, dvs. et større tværsnit i 25 kv-systemet kan øge afstanden imellem forsyningsstationerne, forudsat at effekten er tilstrækkelig. Mulige valg: a. 25 kv alene i køreledningsanlæg (som eksisterende anlæg) b. 25 kv i køreledningsanlæg + forstærkningsleder; kombineret med en af følgende: c. Returstrøm kun i skinner d. Returstrøm i skinner + returleder (som Storkøbenhavn og Storebælt) e. Returstrøm i skinner + returleder med sugetransformere (som resten af det eksisterende anlæg)

5 Side 4 4. Valg af krav til oppetid; RAM-krav. Krav til oppetid er et politisk valg, der kan have store konsekvenser. F.eks. vil der være anlægsøkonomisk forskel, i form af behov for installation af redundant udstyr, på om man kræver 98,5 % eller 99,9 % oppetid på forsyningen for driftsoplægget. 5. Valg af kompenseringsprincip. Den énfasede kørestrøm skævbelaster Energinet.DK s trefasede netværk i tilslutningspunkterne ved direkte forsyning. I takt med at en stadigt større del af elproduktionen tilvejebringes af svage energikilder som decentrale kraftværker, vindmøller og solcelleanlæg, øges de tekniske krav til reduktion af skævbelastningen. Således er det nu nødvendigt at indbygge fasekompenseringsanlæg når 132/150 kv nettet skævbelastes over et vist niveau. Ethvert valg af direkte forsyningsprincip (2a og 2b) kan udløse behov for kompensering. Valg af antal, størrelse og placering af forsyningsstationer afgør om central (på 132/150 kv niveau) eller decentral (på 25 kv niveau) kompensering er mest optimal. Ikke alle konfigurationer af kompensering kan kombineres med alle forsyningsprincipper. Kompenseringsanlæg er meget omkostningstunge. Ændring af enhver af ovenstående parametre kan radikalt ændre vurderingen af behovet for forsyningsstationer, installeret effekt i forsyningsstationerne og kompenseringsudstyr. 4 GRANSKNING AF ELEKTRIFICERINGSSTRATEGIEN For at kunne opstille den konkrete elektrificeringsstrategi som grundlag for de begrundede anlægsoverslag, har Atkins måttet gøre konkrete forudsætninger for de betydende parametre. Elektrificeringsstrategiens forudsætninger for de betydende parametre og vurderingen heraf gennemgås i efterfølgende afsnit. 4.1 Forudsætning for driftsoplæg, parameter 1 De væsentligste trafikale forudsætninger, betydende parameter 1, fremgår direkte af elektrificeringsstrategien side 7-13 indeholdende konceptkøreplaner for øst og vest for henholdsvis år 2016 (efter elektrificering af Esbjerg-Lunderskov) og år 2023 (efter åbning af Femernforbindelsen). Prognoseårene er relevante fordi de i eldriftperspektiv markerer større omlægninger af landstrafikken. Atkins oplyser, at Køreplan K2023 er blevet til med udgangspunkt i en køreplan, der blev anvendt kravspecificerende i Signalprogrammet. Denne køreplan blev i samarbejde med Banedanmark reduceret til en realistisk konceptkøreplan K2023, som fremgår af strategiens side 10 og Tekniske forudsætninger, parametre 2-5 For de betydende parametre 2, 3 og antageligvis også 4, er der forudsat mere af det samme, altså direkte forsyning 1x25 kv uden forstærkningsleder og returstrømssystem med sugetransformere.

6 Side 5 Fasekompensering, parameter 5, er ny i forhold til den elektrificerings der blev gennemført i 80 erne og 90 erne. Da der i disse år pågår strukturelle ændringer i energiproduktionen, og da Energinet.DK s grænseværdier for tilladelige spændingsforstyrrelser fra forbrugsanlæg tilsluttet transmissionsnettet samtidigt skærpes (forår 2013), er der ikke noget relevant erfaringsgrundlag for vurdering af kompenseringsanlæg. Atkins oplyser, at der har været dialog med Energinet.DK om behov for kompensering og tekniske muligheder for kompensering på 132/150 kv niveau. Den resulterende strategi er baseret på en kombination af central kompensering på 132/150 kv niveau, hvor det er muligt og ellers decentral kompensering. 4.3 Vurdering Driftsoplægget i form af K2023 øst+vest vurderes at være et realistisk bud på en køreplan. Det kan diskuteres, om et 10-årigt planlægningsperspektiv er tilstrækkeligt ambitiøst til at være dimensionerende for så omfattende investeringer. Det vurderes dog forsvarligt fordi det er behæftet med stor usikkerhed at forudsige trafikbehovet i meget langsigtede driftsoplæg, og dermed risikeres fejlinvesteringer. Desuden kan der med forskellige overkommelige tiltag forberedes for fremtidig forstærkning af forsyningsinfrastrukturen. Fordelingsstationerne ligger i elektrificeringsstrategien placeret tættere end i det eksisterende anlæg. Dette kan forklares dels med den intensiverede eltogsdrift og dels med at flere fordelingsstationer i dag er (tæt på) overbelastede, og formodentlig ikke i stand til at håndtere spidslastdrift ved udfald af en banetransformer. Placeringsforslag for fordelingsstationer er baseret på forskellige grader af viden i de forskelige regioner. På Sjælland er der i de store projekter fortaget mange kvalitative og kvantitative vurderinger af forsyningen, og der vurderes således at være et godt grundlag for strategiens øst-forslag. Det samme kan siges at gælde for sydlige Jylland, hvor Esbjerg-Lunderskov projektet har gennemført flere undersøgelser. I midtog Nordjylland foreligger der ikke samme grad af grundlag, og strategien anses her for at være behæftet med større usikkerhed. Placeringerne forekommer realistiske, men kun en egentlig simulering af forsyningen med et givet driftsoplæg og en given elektrisk infrastruktur kan afgøre, om en eller flere fordelingsstationer kan udelades. Det anses for usandsynligt, at der er behov for flere fordelingsstationer nord for Aarhus end angivet.. Tilsvarende er forslag til fasekompensering baseret på forskellig grad af viden, samt dialog med Energinet.DK. Ud fra den viden, der via simuleringer i København- Ringsted projektet er opnået om skævbelastning på Sjælland, forekommer strategiens forslag realistisk, hvis forudsætningen om forsyningsprincip holder ellers ikke. Igen er det kun en egentlig simulering, der kan resultere i en sikker konklusion. Ud fra de trafikale og tekniske forudsætninger, der er valgt, vurderes elektrificeringsstrategien således at give et realistisk bud på en forsyningsinfrastruktur, der vil passe til driftsoplæg K2023. De afgørende spørgsmål er derfor 1) Om 2023 er et relevant dimensioneringsår og 2) Om de tekniske forudsætninger realistiske

7 Side 6 Ad 1) vurderes det som ikke-ambitiøst, men rimeligt udgangspunkt for de begrundede anlægsoverslag, hvis der i systemdesignet indtænkes fremtidige forstærkningsmuligheder. K2023 vurderes at imødekomme det forudseelige trafikbehov, og det anses ikke for relevant, at de begrundede anlægsoverslag skal inkludere forsyning til ethvert trafikalt scenarium der kan opstilles for f.eks F.eks. vil en beslutning om Kattegatbroen naturligt medføre helt andre forsyningsscenarier, der ikke kan indkalkuleres på nuværende tidspunkt. Ad 2) vurderes de tekniske forudsætninger som gennemførlige, men som værende et relativt usandsynligt udfald af Banedanmarks Elektrificeringsprograms udbud fordi forhåndsforventningen er, at der i dag kan gennemføres samlet set mere optimale løsninger teknisk og økonomisk. Se i øvrigt afsnit 5.2 og 5.3 herom. 5 AFVIGELSER FRA RAMMEFORUDSÆTNINGER Elektrificeringsstrategien er baseret på de rammeforudsætninger, der var kendte ved årsskiftet 2012/2013. Efterfølgende er de politiske rammer ændret med Togfonden DK og lov om elektrificering. Dette giver ændringer i forhold til elektrificeringsstrategien, hvorfor der i de efterfølgende afsnit er nærmere redegjort for dette. 5.1 Togfonden DK Den 1. marts 2013 præsenterede Regeringen Togfonden DK, en infrastrukturfond, der blandt andet supplerede den eksisterende og den allerede besluttede elektrificering med resten af hovedstrækningerne. Lunderskov Esbjerg, Køge Nord Næstved, Fredericia-Aarhus, Aarhus-Lindholm, og Roskilde-Kalundborg indgik oprindeligt i elektrificeringsstrategien. Med baggrund i Togfonden DK er elektrificeringen af strækningerne Vejle-Struer og Lindholm- Frederikshavn nu medtaget i elektrificeringen. 5.2 Elektrificeringsprogrammet Banedanmarks Elektrificeringsprogram (EP) blev oprettet som selvstændig enhed i 2012 og har med vedtagelsen af Lov om elektrificering af jernbanen (lov 609 af ) fået grundlag for organisationsopbygning samt for udbud og anlæg af elektrificeringsinfrastruktur. Det er EP s erklærede mål at opnå optimale priser ved i maksimal grad at lade markedet få indflydelse på de tekniske valg. Dette har som konsekvens, at EP opererer med en udbudsstrategi, hvor flere af de betydende parametre, se afsnit 3, først fastlægges efter modtagelse af tilbud. Det formodes parametrene 1 og 4 defineres af EP for at indgå som udbudskrav; Forventet udbud marts Derimod kan parametrene 2 og 3 tidligst fastlægges ved EP s modtagelse af første tilbud, og først ligge helt fast ved kontrakt; Forventeligt sommeren Først herefter kan der indgås endelige aftaler med Energinet.DK om parameter 5.

8 Side Vurdering Den væsentligste virkning af Togfonden DK ift. elektrificeringsstrategien vil være, at eventuelle gennemgående dieselløb fra København til Struer hhv. Frederikshavn, der måtte være tænkt parallelt med eltogene, erstattes af eltog, som derved merbelaster elforsyningsinfrastrukturen. Andre muligheder er, at sådanne gennemgående tog ligesom i dag vil blive kørt som blandede løb (eltogsæt og dieseltogsæt koblet) eller, at Vejle-Struer hhv. Lindholm-Frederikshavn køres som regionalbaner. Hvis elektrificeringen af de to strækning medfører mere eltogstrafik på resten af nettet til gennemgående tog, vurderes merbelastningen som beskeden, da det, der typisk vil være behov for, er 1-2 ekstra togsæt koblet på eksisterende løb. Strategien kan i teorien påvirkes ift. placering af forsyningsstation nær Aalborg og ligeledes kan det tænkes, at en mere optimal konfiguration af kompenseringsudstyr er mulig når disse strækninger inkluderes. Med de forventede beskedne driftsoplæg for de ekstra strækninger vurderes det dog som usandsynligt, at disse forhold vil ændre elektrificeringsstrategiens vurderinger. Konsekvensen af, at Togfonden DK inkluderede Vejle-Struer og Lindholm-Frederikshavn, vurderes således samlet set som begrænset, og med det aktuelle detaljeringsniveau ubetydeligt, i forhold til elektrificeringsstrategien. Elektrificeringsprogrammets udbudsstrategi betyder reelt, at de forudsætninger som elektrificeringsstrategien hviler afgørende på, er meget usikre, og kun kan betragtes som ét af mange mulige, og meget forskellige, eksempler på, hvordan den fremtidige forsyningsinfrastruktur ser ud. Derfor kan der på de enkelte strækninger forventes store afvigelser i både op- og nedadgående retning, hvis den fremtidige forsyningsinfrastruktur afviger fra elektrificeringsstrategien. Forudsat at den logik der ligger bag EP s udbudsstrategi holder, må man imidlertid på landsniveau forvente, at de samlede anlægsomkostninger til elforsyning bliver mindre end eller lig de omkostninger som elektrificeringsstrategien tilsiger.

9 Bilag Elektrificeringsstrategi for forsyning og effekt præsentation s dateret men reelt fra Side 8

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Elektrificering af banenettet

Elektrificering af banenettet Elektrificering af banenettet Strategisk analyse 01.10.2012 Oplæg på TØF-konference ved Betina Søreide, Stabschef i Banedanmark Anlægsudvikling Dagens program Strategisk analyse af elektrificering Politisk

Læs mere

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Begrundelse for og kommentarer til vedtægtsændringer foreslået af bestyrelsen November 2015 1 Baggrund På den ekstraordinære generalforsamling

Læs mere

Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane

Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane Aarhus, den 8. august 2013 Principper for etablering af Drifts- og Infrastrukturselskabet samt idriftsættelse af Aarhus Letbane Baggrund og forudsætninger I lov om Aarhus Letbane (L77) hedder det i 14,

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse

Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Skolers arbejde med at forberede elever til ungdomsuddannelse Denne rapport belyser, hvordan folkeskoler, og i særlig grad udskolingslærere, arbejder med at forberede deres elever til at påbegynde en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen. Oktober 2015

Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen. Oktober 2015 Letbanen på Ring 3 Indledende høring af Tillæg til VVM-redegørelsen Oktober 2015 3. 1. Indledning Som baggrund for tilvejebringelse af et ændringsforslag til lov om letbane på Ring 3 fra februar 2014

Læs mere

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats

Kommunikationsstrategi for Jobcenter Esbjergs virksomhedsrettede indsats Postadresse Exnersgade 33. 6700 Esbjerg Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. oktober 2012 Sagsbehandler Kenneth L. Nordestgaard Telefon direkte 76 16 74 60 E-mail keno@esbjergkommune.dk Kommunikationsstrategi

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Sammenfattende redegørelse VVM for hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Køge - Næstved maj 2014 Titel: Sammenfattende redegørelse for VVM for hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Køge-Næstved

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 98 Offentligt 03-03-2005 ISA 3/1120-0289-0086 /CS Storebæltskablet vil øge konkurrencen på elmarkedet I det følgende resumeres i korte træk

Læs mere

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Faaborg-Midtfyn Kommune Pleje og Omsorg Måske kan jeg hjælpe dig En mentor er én, du kan snakke med om alt muligt. Jeg er ansat i Pleje og Omsorg

Læs mere

Rammeaftale 2016 for det sociale område

Rammeaftale 2016 for det sociale område Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale forhold og beskæftigelse og Borgmesterens Afdeling Dato 19. august 2015 Rammeaftale 2016 for det sociale område 1. Resume De 19 midtjyske kommuner

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

1. Baggrund. Bilag 1. Bynet 2019 - arbejdsprogram

1. Baggrund. Bilag 1. Bynet 2019 - arbejdsprogram Bilag 1 Sagsnummer Sagsbehandler SHA Direkte +45 36 13 17 75 Fax - SHA@moviatrafik.dk Bynet 2019 - arbejdsprogram Frederiksberg Kommune,, Københavns Kommune og Trafikselskabet Movia gennemfører i samarbejde

Læs mere

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Øget leveringssikkerhed i AMU

Øget leveringssikkerhed i AMU Øget leveringssikkerhed i AMU 28. januar 2013 MOM/NES Formål med dette notat IF ønskes at sætte gang i initiativer, som reducerer antallet af aflyste kurser, øger aktiviteten og dermed styrker leveringssikkerheden

Læs mere

Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten

Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten NOTAT Center for Økonomi og Styring Notat om håndtering af omprioriteringsbidraget til staten Dette notat sammenfatter situationen omkring omprioriteringsbidraget til staten, og der peges på en række centrale

Læs mere

Forslag til. Kommuneplantillæg nr. 014. Frederikssund Kommuneplan 2009-2021. Lokalcenter på Holmensvej i Frederikssund

Forslag til. Kommuneplantillæg nr. 014. Frederikssund Kommuneplan 2009-2021. Lokalcenter på Holmensvej i Frederikssund Forslag til Kommuneplantillæg nr. 014 Lokalcenter på Holmensvej i Frederikssund Vedtaget af Frederikssund byråd den 21. marts 2012 til offentliggørelse i perioden Frederikssund Kommuneplan 2009-2021 Redegørelse

Læs mere

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 Rigsrevisionen Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 www.rigsrevisionen.dk rr@rigsrevisionen.dk Rigsrevisionen hvad er det? rigsrevisionen Rigsrevisionen hvad er

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24.

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020 Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. september 2015 Sammenfatning: Global vækst mod 2020: Det forventes, at den globale økonomiske

Læs mere

Kommunikationsplan for SAPA-projektet:

Kommunikationsplan for SAPA-projektet: Kommunikationsplan for SAPA-projektet: 1. BAGGRUND Beskriv kort: Hvad er der sket? Hvorfor skal der kommunikeres? Er der lig i lasten? Sker der andet, som kan forplumre billedet netop nu? Som et element

Læs mere

25.11.2010. Henrik Appel Esbensen MB Rådhuset 1599 København V. Sagsnr. 2010-86079. Dokumentnr. 2010-805610. Kære Henrik Appel Esbensen

25.11.2010. Henrik Appel Esbensen MB Rådhuset 1599 København V. Sagsnr. 2010-86079. Dokumentnr. 2010-805610. Kære Henrik Appel Esbensen Henrik Appel Esbensen MB Rådhuset 1599 København V. Kære Henrik Appel Esbensen 25.11.2010 Sagsnr. 2010-86079 Dokumentnr. 2010-805610 Tak for din henvendelse af 18. november 2010, hvor du stiller følgende

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Vejle, den 29. oktober 2014

Vejle, den 29. oktober 2014 Vejle, den 29. oktober 2014 Til Undervisningsministeriet Afdelingen for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Emne: "Høringssvar kombineret ungdomsuddannelse" Produktionsskoleforeningens

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Notat. Partnering-aftale for værkstedsydelser supplerende notat

Notat. Partnering-aftale for værkstedsydelser supplerende notat Notat Sag Kunde Supplerende notat vedr. Konsekvensberegning for scenariet hvor KTK indgår partnering-aftale for værkstedsydelser KTK Notat nr. 2 d. 02.05.05 Rambøll Management Olof Palmes Allé 20 DK-8200

Læs mere

Integrationspolitik for Morsø Kommune

Integrationspolitik for Morsø Kommune S u n d h e d / I n t e g r a t i o n Integrationspolitik for Morsø Kommune Januar 2011 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning 1.1 Integrationspolitikkens målsætninger side 3 1.2. Integrationspolitikkens indsatsområder

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN

MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN MAJ, 2015 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 MONITORERING AF TVANG I PSYKIATRIEN Årsopgørelse 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Borgerne i Tybjerg-området kan køres til og fra Borgerservice i Fensmark. Dette selvom Fensmark er beliggende inden for bykernen.

Borgerne i Tybjerg-området kan køres til og fra Borgerservice i Fensmark. Dette selvom Fensmark er beliggende inden for bykernen. Udbud efter forhandling: T3 - Udbud af Oplands-Taxa i Næstved Kommune Spørgsmål og Svar Vejledning Nedenfor følger Movias løbende besvarelse af spørgsmål til udbuddet samt eventuelle ændringer. Alle svar

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 189 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget sammen med social-

Læs mere

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K MINISTEREN Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Dato J. nr. 4. januar 2016 2015 2252 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Ministerredegørelse

Læs mere

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om:

Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Læsevejledning Indstillingen om ansøgningen til Forsyningssekretariatet indeholder beslutning om: at sende ansøgningen til Forsyningssekretariatet

Læs mere

Dobbelt så mange personkilometre i 2030

Dobbelt så mange personkilometre i 2030 100 års tornerose søvn er slut: Dobbelt så mange personkilometre i 2030 Jesper Mølgård Miljøchef Hvordan skal væksten i togtrafikken nås? Med gulerod Kunderne vælger toget fordi det er attraktivt Kortere

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmepleje 2014 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter 83

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

MARTS 2011 REVISION AF CYKELTRAFIK- ARBEJDET 1990 2009

MARTS 2011 REVISION AF CYKELTRAFIK- ARBEJDET 1990 2009 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 5. maj 2011 FLC flc@vd.dk 7244 3197 MARTS 2011 REVISION AF CYKELTRAFIK- ARBEJDET 1990 2009 Opgørelser baseret på de seneste Transportvane Undersøgelser 1 (TU) indikerer,

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Risikovurdering. - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen

Risikovurdering. - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen Risikovurdering - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen PROJEKTNR. A023755 DOKUMENTNR. A023755-12-001 VERSION 0.2 UDGIVELSESDATO 24.01.2012 Ny forbindelse - Storstrømmen ISBN: 978-87-7126-100-4

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland

Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland Dato: 16. maj 2013 Brevid: 2051437 Udviklingen i administrative ressourcer i Region Sjælland Region Sjælland har i sit budget hvert år haft mål om effektivisering af udgifterne til de fælles administrative

Læs mere

Erhvervspolitisk evaluering 2015

Erhvervspolitisk evaluering 2015 Erhvervspolitisk evaluering 2015 Indledning I 2013 blev der i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune udarbejdet en Erhvervspolitisk redegørelse (se eventuelt bilag 7), som udgjorde afsættet

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Af Lars Andersen, direkte tlf.: 33557717. 2. maj 2001 RESUMÈ

Af Lars Andersen, direkte tlf.: 33557717. 2. maj 2001 RESUMÈ i:\maj-2001\regional-05-01.doc Af Lars Andersen, direkte tlf.: 33557717 RESUMÈ 2. maj 2001 PENDLINGSOMRÅDER GODT UDGANGSPUNKT FOR REGIONALPOLITIK Når man skal beskæftige sig med regional erhvervs- og arbejdsmarkedspolitik,

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen Handicapgruppen

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen Dato 19. august 2014 Dokument 14/02402 Side Klage over Kommunens administration af H Vej Vejdirektoratet har behandlet din klage af 6. februar 2014 over Kommunens afgørelse af 3. februar 2014, hvor kommunen

Læs mere

Deltagere: fuldt fremmøde, samt deltagelse af Jørgen Olsen, Landsbyggefonden.

Deltagere: fuldt fremmøde, samt deltagelse af Jørgen Olsen, Landsbyggefonden. Referat Møde i bestyrelsen for Boligsocialt Hus d. 14. januar 2016 17:00-20.00 I Aktivitetshuset på Rødegårdsvej 237, 5230 Odense M. Deltagere: fuldt fremmøde, samt deltagelse af Jørgen Olsen, Landsbyggefonden.

Læs mere

Ændringsforslag DSU s love

Ændringsforslag DSU s love sforslag DSU s love DSU s 41. kongres sforslag nr. 1 Side 5, linje 39 Distrikternes Hovedbestyrelsesmedlemmer i en region vælger en repræsentant til socialdemokratiets regionsbestyrelse. ændres til: Distriktsledelserne

Læs mere

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg. Den 15. april 2010

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg. Den 15. april 2010 Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 241 Offentligt Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Q i Det Energipolitiske Udvalg Den 15. april 2010 Spørgsmål

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. september 2012 11/10037 OMLÆGNING OG UDVIDELSE AF VEJ I brev af 23. juni 2011 har I klaget over Kommunens beslutning af 26. april 2011 1 ekspropriation af dele

Læs mere

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Fra d. 15. januar 2010 er ansættelseskravene til lærere på AMU og

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede og psykisk syge Økonomiske potentiale af initiativ 1.000 kr. 2008 PL

Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede og psykisk syge Økonomiske potentiale af initiativ 1.000 kr. 2008 PL BILAG 2 Bruttosparekatalog - forslag til servicereduktioner på hjemmeplejeområdet i 2008 17-03-2008 Sagsnr. 2008-884 Dokumentnr. 2008-49550 Budgetanalyse Bevilling Servicereduktioner i hjemmeplejen Handicappede

Læs mere

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE

UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN. Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE UDVIKLINGSPLAN FOR GOLFBANEN Hovedsponsor: - ET REDSKAB FOR GOLFKLUBBENS BESTYRELSE Denne folder er en introduktion til hvorledes klubben lægger en plan for banens udvikling. Sammen med folderen er der

Læs mere

Kommissorium for Redningsberedskabets Strukturudvalg

Kommissorium for Redningsberedskabets Strukturudvalg Forsvarsministeriet Finansministeriet Kommissorium for Redningsberedskabets Strukturudvalg 11. marts 2013 Baggrund Det fremgår af Aftale om redningsberedskabet i 2013 og 2014 mellem regeringen, Venstre,

Læs mere

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 28. februar 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk KWA/

Læs mere

Indstilling. Tilslutning til fælles udbud af IT-systemer. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Tilslutning til fælles udbud af IT-systemer. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 28. januar 2013 Tilslutning til fælles udbud af IT-systemer Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Resume KL har anmodet alle kommuner

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016. Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen?

Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016. Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen? Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016 Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen? Kravene til en varmtvandsbeholder har ændret sig gennem

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Svar på Spørgsmål 37 Offentligt

Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Svar på Spørgsmål 37 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Svar på Spørgsmål 37 Offentligt MINISTEREN Folketingets Energipolitiske Udvalg Christiansborg 1240 København K Dato 24. april 2007 J nr. 004-U03-26 Frederiksholms

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1) Lovforslag nr. L xx Folketinget 2012-13 Fremsat den 13. marts 2013 af klima-, energi- og bygningsministeren (Martin Lidegaard) Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning,

Læs mere

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget.

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi Bilag 10. UDKAST TIL HØRING I REVISIONSUDVALGET Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning,

Læs mere

Notat. Fra udsat til ansat Projekt 101. Cathrine Lindberg Bak. Nicolaj Krogh Jensen. Dato for afholdelse. 25. september 2007

Notat. Fra udsat til ansat Projekt 101. Cathrine Lindberg Bak. Nicolaj Krogh Jensen. Dato for afholdelse. 25. september 2007 Notat Projekt nr. 101 Fra udsat til ansat Rambøll Management Konsulent Referent Dato for afholdelse Cathrine Lindberg Bak Nicolaj Krogh Jensen 25. september 2007 Godkendt d. 6.november 2007 Nørregade 7A

Læs mere

Skoletjenesten version 2.0

Skoletjenesten version 2.0 Punkt 12. Skoletjenesten version 2.0 2015-064601 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender, at Skoletjenestens tilbud fremadrettet i endnu højere grad vil have fokus på energi, miljø, økologi,

Læs mere

Vejklassificering differentierede vejnet

Vejklassificering differentierede vejnet Vejklassificering differentierede vejnet Af Ole Thomsen, Nordjyllands Amt, og Frank Studstrup, COWI Introduktion Vejmyndighederne - staten, amterne og kommunerne - har på hver deres veje til opgave at

Læs mere

Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber

Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber Dato: 1. juni 2016 Metode til at fastlægge et nyt økonomisk grundlag for vandselskaber Dette notat beskriver den metode, som Forsyningssekretariatet forventer at anvende til at fastlægge det nye økonomiske

Læs mere

Afstandsmærker på motorveje. april 2011

Afstandsmærker på motorveje. april 2011 Effekt efter 3 år Afstandsmærker på motorveje april 2011 Indhold Resumé 3 1. Introduktion 4 2. Analysestrækninger og dataindsamling 5 2.1 Analysestrækninger 5 2.2 Dataindsamling 5 2.3 Databehandling 6

Læs mere

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter

2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter 2013 mere bevægelse i de kommunale skatteprocenter Nyt kapitel Resumé I 2013 var der mere bevægelse i de kommunale skatter end i de foregående år. 13 kommuner valgte at sætte skatten op, mens 11 satte

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ved samråd den 21.

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ved samråd den 21. Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 500 Offentligt Plan og Virksomhedsområdet J.nr. AAR-200-00015 Ref. Lupry Den 21. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Trivsel og fravær i folkeskolen

Trivsel og fravær i folkeskolen Trivsel og fravær i folkeskolen Sammenfatning De årlige trivselsmålinger i folkeskolen måler elevernes trivsel på fire forskellige områder: faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration og ro og

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C 14. december 2015 Detail & Distribution 15/11090 laa ANMELDELSE AF TILSLUTNINGSBIDRAG FOR LADESTANDERE I DET OF- FENTLIGE RUM Dansk Energi anmelder en

Læs mere

BILAG 1 KRAVSPECIFIKATION ØKONOMI OG LØN

BILAG 1 KRAVSPECIFIKATION ØKONOMI OG LØN BILAG 1 KRAVSPECIFIKATION ØKONOMI OG LØN VEJLEDNING Kravspecifikationen af de udbudte løn- og økonomisystemer udgøres af: Bilag 1 kravspecifikation A (fælles) Bilag 1 kravspecifikation B (løn) Bilag 1

Læs mere

Middle Management Program (MMP)

Middle Management Program (MMP) IBC Kurser og kompetenceudvikling Lederuddannelser Middle Management Program (MMP) Forberedelseshæfte til lederudviklingsprogram for nye og erfarne mellemledere Kære Leder Velkommen på IBCs Middle Management

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 127 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Børne- og Undervisningsudvalget Lukket samråd

Læs mere

Salg af færgen Jens Kofoed

Salg af færgen Jens Kofoed Talepapir til besvarelse af Trafikudvalgets samrådsspørgsmål A Spørgsmål A Hvad kan ministeren oplyse om planerne for et eventuelt salg af færgen Jens Kofoed og om sikring af tilstrækkelig kapacitet på

Læs mere

DSB JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG

DSB JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG DEBATINDLÆG 31.03.2016 KL. 06:00 Elastik i metermål Hvis DSB var bedre til at lave køreplaner og strammede op på det såkaldte køretidstillæg, er det lige før, at en timeplansmodel kan indføres uden nye

Læs mere

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010

Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Begrænsning i antallet af deltagere til PBP 2011 13. februar 2010 Denne udgave er opdateret i forhold til den, der blev udsendt sammen med efterårsudsendelsen i 2009. Opdateringen vedrører specielt datoer

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg stillet efter ønske fra Per Clausen Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 513 Offentligt J.nr. BLS-401-00804 Den 28. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. CE stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

Læs mere

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen 9. maj 2011 3 Vejledning om ikke Forord Forord Generelt Bekendtgørelsen kan ses under Lovstof på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Vindmølle ved Herning Varmforzinkning A/S på Sverigesvej i Vildbjerg. Forvaltningens kommentarer til de indkomne bemærkninger BILAG 2

Vindmølle ved Herning Varmforzinkning A/S på Sverigesvej i Vildbjerg. Forvaltningens kommentarer til de indkomne bemærkninger BILAG 2 Vindmølle ved Herning Varmforzinkning A/S på Sverigesvej i Vildbjerg Forvaltningens kommentarer til de indkomne bemærkninger BILAG 2 Notat - Forvaltningens kommentarer til de indkomne bemærkninger Oversigt

Læs mere

Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø

Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø Anvendelse af elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø I første del af agenturets projekt om elevvurderinger i et inkluderende undervisningsmiljø blev begrebet inkluderende elevvurderinger

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere