Alsidig personlig udvikling for barnet på vej mod de 6 år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alsidig personlig udvikling for barnet på vej mod de 6 år"

Transkript

1 Alsidig personlig udvikling for barnet på vej mod de 6 år Vi ser alle børn som unikke og værdifulde i sig selv og forstår derfor alsidig personlig udvikling som evnen til at aflæse situationer, stikke en finger i jorden, men også at udvikle sig til robuste og selvstændige individer. At have indlevelse i andre - empati At tage vare på egen personlig integritet - Udtaler og viser forståelse for andres adfærd og meninger - Udsætter egne behov til fordel for andres og tilbyde andre sin hjælp - Opfordrer og inviterer andre til at være med i det sociale fællesskab - Fortæller, hvad det vil være med til og ikke være med til Insisterer på sin ret til at beskæftige sig med det, som det selv har valgt - Argumenterer for at blive lyttet til og forstået - Vi taler med de ældste børn om hvordan man tager imod nye børn ex. invitere dem med i leg, hjælpe dem ift rutiner. - De store hjælper de små i garderoben - Vi demonstrerer regler ift det sociale fællesskab - Vi opfordrer børnene til at tage hinanden med i legene. Vi hjælper børn der gerne vil være med til at gøre sig attraktive. - Børnenes initiativer bliver hørt og fulgt op på af personalet. - Vi opfordrer til at bruge sproget og modparten til at lytte. At være psykisk robust - Viser mod ved at tage nye initiativer og forsøger sig med at indgå i ukendte relationer og aktiviteter - Giver udtryk for sine følelser og meninger, forsvarer og står ved dem - Tåler modgang og håndterer andre børns udfordringer og afvisninger - Vi hjælper børnene til at komme frem/til orde i fællesskabet, med respekt for at det kan tage tid. - Rollelegen er et godt øvelsesfeldt legen prioriteres højt i dagligdagen. - Vi voksne har en rolig tilgang når børnene er bange/kede af det. Dette betyder at børnene får en følelse af at det er ok og ikke farligt. Vi tager ansvaret for situationen og udviser anerkendelse. - Vi prioriterer at børnene føler sig set, hørt og forstået. - Vi bruger pædagogisk humor.

2 Krop og bevægelse for barnet på vej mod de 6 år Børn erobrer, begriber og kommunikerer med verden gennem krop og sanser. Vi ser krop og bevægelse som aktiviteter der både får pulsen op, såvel som aktiviteter der på mere rolig vis øver barnets koordinering, motorik og kropsforståelse. At være selvhjulpen i hverdagen At være kropsbevidst - Klarer af og påklædning samt toilet besøg - Tager passende tøj på i forhold til årstid og vejr - Rydder op, hjælper med borddækning, øser mad - drikke op og smører selv - Handler kropsligt i overensstemmelse med sproglige opfordringer (f.eks. løft armene og hop) - Beskriver kropslige fornemmelser (glæde, frygt, vrede, smerte og kedaf-det-hed) - Fortæller om og beskriver sin krop og sanser - Opsøger på eget initiativ nye udfordringer -Vi har aldersintegrerede grupper på stuerne, så børnene kan iagttage hinanden og inspireres. - Hjælpe dem til at tænke hvad de mon skal have på ud. - Vi hjælper børnene med henblik på at de skal kunne lære at gøre tingene selv, vi hjælper dem ud fra det niveau de er på. - Vi inddrager børnene i de praktiske gøremål. - Vi støtter, opfordrer og forventer. -Vi giver børnene sanselige og motoriske udfordringer ex. filtning, rulle silkepapir - Vi oplever at drenge har brug for at slåsse og tumle vi prøver at give plads til det. - Sanglege, bongospas, stopdans, fagtesange, mimelege. _ Vi bruger kreativitet som udtryksform, ex. maling, etc. At mestre koordinering af grundbevægelserne - Mestrer to eller flere forskellige bevægelser samtidigt (f.eks. løbe og sparke til en bold) - Veksler mellem at være i kropslig ro og i bevægelse (f.eks. stopdans og kunne sidde stille og tegne/lege) - Udholder og overvinder længerevarende fysiske udfordringer - Tegner, holder på en blyant, lægger perleplader, bygger med Lego klodser. -Vi har Lego og andet konstruktionslegetøj tilgængeligt. - Vi prioriterer at komme i gymnastiksalen 1 x om ugen. - Vi er ude hver dag. - Vi opfordrer børnene til at være vedholdende omkring nogle ting - Der er plads til at der kan spilles fodbold og cykle på legepladsen. - Vi tegner hinkemand og hopper i sjippe-/svingetov. - Man må tegne med kridt både ude og inde.

3 Kulturelle udtryk og værdier for barnet på vej mod de 6 år Kulturelle udtryksformer og værdier afspejler vores tilgang til verden. Vi forstår både kultur som de traditioner og ritualer vi voksne præsenterer børnene, såvel som børnenes egne kreative udtryk.. At være kreativ At forstå egen og andres kulturer At forstå etiske og moralske emner og dilemmaer - Deltager og skaber rolle- og regellege med forskellige temaer og udtryksformer - Fortæller om følelser og ideer, som udløses i mødet med forskellige kulturelle udtryksformer - Former i ler, tegner, fortæller historier, synger, danser, klæder sig ud og kombinerer nogle af disse - Leger rolle - og andre børnelege - Fortæller og spørger om forskellige kulturer og traditioner - Fortæller om egne traditioner og lytter til andres familiære traditioner og normer - Begrunder med ord og viser med adfærd en optagethed af etiske dilemmaer - Spørger og reflekterer over livet og døden I tale og leg forholder sig til og skelner mellem godt og ondt, mellem rigtigt og forkert og mellem sandhed og løgn -Vi fortæller historier. - Synger og klapper rytmer. - Hatteteater. - Via indretning, skaber vi rammer for rollelege. - Vi tilbyder forskellige materialer børnene kan bruge modellervoks, maling etc. - Vi bruger rammesange, som børnene og vi voksne selv kan lave variationer over, ex. Troldesangen fra Avra for Laura. - Vi prioriterer at have udklædning tilgængeligt og spejle de kan spejle sig i. -Vi bruger samling til at tale om familien hvordan den ser ud. Ex hvad skal man, hvad har man lavet, tøj-leg børnene fortæller om hvad de har på. - Vi fejrer danske traditioner og højtider herunder taler vi med børnene om det. - Vi opfordrer forældre til at børnene leger hjemme hos hinanden. - Vi gør aktivt brug af danske klassikre: H.C. Andersen, Ole Lund Kirkegaard. -Vi giver os tid til at tale sammen og lytte til det barnet er optaget af. Opfordrer børnene til at overholde de regler der er i spil el leg. -Taler med børnene om at man ikke må/skal lyve. De øver sig meget i rollelege, der støtter vi dem. -I rollelegen fylder forhandling meget. -Vi har den overbevisning at børnene bruger fantasi/leg til at eksperimentere med modsætninger.

4 Natur og naturfænomener for barnet på vej mod de 6 år En god omverdens forståelse er et vigtigt element for fantasi og leg. Vi ser natur og naturfænomener bredt. Dette kan være kendskab til liv/død, varme/ kulde, vind og vejr, årstider, de 4 grund elementer, fysiske mængder, former og sanseoplevelser. At eksperimentere med naturens materialer At have indsigt i dyrs og planters livsbetingelser At efterleve adfærdsreglerne i naturen og på legepladsen - Afprøver og udvider sine grænser (f.eks. rør ved dyr) - Afprøver, hvad naturens materialer kan anvendes og holde til (f.eks. hvad flyder, brænder mm) - Omtaler og benytter kategorier som vægt, form, længde og antal - Undersøger og spørger til dyrs og planters livsbetingelser - Fortæller om dyrs levesteder og levemåder - Fortæller om tegn på døgnets og årstiders skifte - Rydder op, fjerner affald og passer på dyrs og planters liv og betingelser - Spørger til, hvad der er spiseligt, giftigt, sundt, usundt, i orden og ikke i orden - Tilpasser sin adfærd efter gældende regler og normer -Vi besøger skoven, vandet, skolemarken, skanseparken, museer mm. -når vi laver bål, får børnene lov at smide pinde på -Vi stiller naturens materialer til rådighed, som de må lege med eller de finder det selv, ex. agern, grene, bark, blade. -Oplever varmt/koldt vand. -Børnene tæller snegle og måler regnorme -Vi er som voksne inspirerende med fokus på jord, luft, ild og vand. -Vi har natursafari og andre ture ud af huset her taler vi om det vi ser søen, dyr, skoven. -Opstiller små forsøg med spirer og planter, Karse til påske -Snakker om årstiderne ti samling -Købe årstidens planter til stuerne og legeplads. -Rådgive børnene i omsorg for dyr/kryb. -Om foråret har vi sommerfuglelarver, som bliver til sommerfugle og sættes fri. -Vi har bedsteforældredag om foråret, hvor de sammen planter en blomst, som gror på legepladsen den skal passes og vandes. -Vi er gode rollemodeller. -Fortæller historier om fx den heldige kartoffel. -Vi beder børnene bruge skraldespandene når vi spiser ude. -Er tydelige omkring regler/rammer når vi er i naturen. -Børnene får af vide at de ikke må spise bær på legepladsen. -Snakker generelt med børnene om hvad man må og ikke må ex. hamre på træerne med skovle og koste, slå ind i hækkene med koste, hive blomsterne op af kummerne

5 Sociale kompetencer for barnet på vej mod de 6 år Sociale kompetencer er nøglen til fællesskab! Vi forstår sociale kompetencer som evnen til at indgå i fællesskaber på tværs af køn, alder og social baggrund på ligeværdig vis. Vi skal som personale støtte børnene i at indtage forskellige positioner i fællesskaber, i spændet mellem lokomotiv og godsvogn. At etablere og fastholde venskaber At indgå i samspil med andre - Tager kontakt til andre børn og opfordrer til at lege, snakke og være sammen - Fortæller noget positivt om andre børn og bruger begrebet ven - Hjælper, er loyal, trøster og genetablerer venskaber - Snakker med andre om sine tanker og følelser - Lytter, fortæller, svarer, spørger og deltager i samtaler - Udtrykker tolerance og accept over for andre og accept for at andre måske skal have det på en anden måde. -Vi taler om hvad en ven er. -Vi har fokus på relationerne i fællesskabet. herunder fortælle de gode historier om de andre børn -Skabe rammer for at børnene ser hinanden, ex. aldersopdelte aktiviteter, mindre grupper, samling. -Vi opfordrer børnene til at bruge sproget ex. når de gerne vil lege eller i konflikter. -Vi opfordrer de ældre børn til at lege med/tage sig af de små. Dette er også med til at opbygge barnets empati. -Vi er bevidste om egne reaktioner og omtaler børnene i en positiv tone ikke fordømmende. -Vi roser børnene når de hjælper hinanden. -Vi opfordrer til at de kan trøste hinanden. -Vi synliggør børnenes ressourcer. -Vi har en anerkendende tilgang til børnene herunder møder dem roligt. -Viser og sætter ord på at det er ok at nogle børn får lov til noget, som resten af børnegruppen ikke får lov til. -Til samling er der fokus på at lytte, tale, være i centrum. -Ved spisning prioriterer vi samtalen og at børnene tilegner sig reglerne for samtale. -Vi opfordrer børnene til at sætte ord på hvordan de har det/hvad de tænker eller beder dem vise det, hvis de ikke har sproget. -I konflikter er det vigtigt at alle kommer til orde og bliver hørt. -Massage

6 At handle i sociale fællesskaber - Samarbejder, forhandler, søger fælles løsninger og kompromisser. - Fortæller om, at aftaler, regler i lege og spil skal overholdes og gør det selv - Inviterer og inkluderer andre i fællesskabet -Vejlede og guide. -Fodbold, brydekamp, fægteleg, sangleg, stopdans. -Ture ud af huset på tværs af stuer. -Faste pladser/ikke faste pladser -Regellege ex på legeplads og i gymsalen. -Vi har spil tilgængeligt her øver børnene sig i regler og turtagning. -Vi positionerer et barn positivt, hvis det ikke automatisk er en del af et fællesskab. Vi gør meget for at børnene siger ja, når nogen spørger om de må være med i en leg.

7 Sproglig udvikling for barnet på vej mod de 6 år Vi opfatter sprog som en forudsætning for at vi kan udtrykke os og kommunikere med andre mennesker. Vi ser sproglig udvikling som nysgerrighed og glæde ved at bruge og udforske sproget i relation til andre børn og voksne. At forstå og bruge sproget situations - uafhængigt At kommunikere med sin omverden At eksperimentere med skriftsproget - Svarer meningsfuldt på spørgsmål om hvordan, hvorfor, hvem og hvad - Genfortæller en hændelse og fortæller om noget, som kan eller skal finde sted eller har fundet sted - Siger lange komplekse sætninger med fordi og som - Genkender eller genfortæller eventyr, remser og historier - Fortæller egne oplevelser sammenhængende - Håndterer problemer og konflikter ved hjælp af sproget - Benytter ord, tal og bogstaver i leg - Tolker, hvad logoer og skilte -Til samling, hvor vi møder børnene hvor de er og giver dem den tid de skal have til at blive trygge i fællesskabet. -vi læser, fortæller historier/eventyr, synger både til samling og i løbet af dagen. -Spørger ind til børnenes tegninger, hvor de sætter ord på. -Vi har fokus på barnets sprog/sproglige udvikling og bruger sprogvejleder ved bekymring. -Visesamling, hvor børnene på legetøjsdag fortæller om deres legetøj. -Vi søger historier fra forældrene, så vi kan spørge ind til det børnene laver hjemme. -Fælles referencerammer - bøger, ture, situationer i hverdagen. -Vi er tålmodige og hjælper børnene til at sætte ord på, ex konflikter. Opfordrer dem til at bruge sproget og ikke kroppen (- bide, kradse, sparke, slå) -Vi bruger gentagelser bøger, sange, etc. -Vi laver understøttende sprogstrategier ex. gentager det børnene siger korrekt, ved forkert udtale (i stedet for at rette på dem) -Vi er forbilleder ved selv at fortælle historier fra vores hverdag. -Læse rim og remser hermed sætter vi melodi på sproget så det kommer ind på anden vis, bruge dialogisk oplæsning -Vi sætter mange ord på det vi selv gør. -Vi leger med sproget og har bøger med fjollesprog. -Vi arbejder med ordkort, men henblik på at skabe forståelse/interesser for skriftssproget.

8 symboliserer - Genkender de fleste bogstaver og skriver enkelte ord -Taler om og benævner de skilte vi støder på, på tur. -Forskellige lege og spil ex. Troldesangen -Vi har små skoleopgaver som børnene kan lave. -Vi digter små historier, hvor vi skriver til. Vi bruger deres navne i stedet for logoer. -Vi har et bogstavtæppe hvor de hopper deres navn og små ord. -Vi laver hinkeruder -Kridt er tilgængeligt både ude og inde de skriver og tegner meget med det.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Læringshjul til forældre børn på vej mod 6 år

Læringshjul til forældre børn på vej mod 6 år Læringshjul til forældre børn på vej mod 6 år Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion På vej mod skole* I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer typisk 30-45

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 5-6 års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer etablere og fastholde venskaber tager kontakt til andre børn og opfordrer til at lege,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud

Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud Pædagogiske læreplaner Holme dagtilbud De pædagogiske læreplaner sætter mål for det pædagogiske arbejde i Holme dagtilbud. Vi opfatter børnenes læring som en dynamisk proces der danner og udvikler gennem

Læs mere

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål:

Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: Pædagogiske mål: Ældste børn i børnehaven: Krop og bevægelse: - Barnet føler glæde og velvære ved at bruge sin krop. - Barnet udvikler kropsbevidsthed. - Barnet udvikler sin grov- og finmotorik. - Barnet selv klarer af

Læs mere

De Pædagogiske Læreplaner i Børneuniverset

De Pædagogiske Læreplaner i Børneuniverset V De Pædagogiske Læreplaner i Børneuniverset e rv ste old Vestervold Hedevang Sønderallé é Sønderall H ed e v a ng Vores pædagogiske arbejde tager afsæt i Børneuniversets værdier, som er ansvarlighed anerkendelse

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave

Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Barnets alsidige personlige udvikling Højen børnehave Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år

Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år Læringshjul til forældre børn på vej mod 3 år Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion På vej mod børnehave* I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer typisk

Læs mere

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et

Mål Handlinger Niveau Barnet udvikler et Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Barnet udvikler et - Vi giver

Læs mere

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO.

Pædagogisk praksis i førskolen. Langhøjs SFO. Pædagogisk praksis i førskolen Langhøjs SFO. Barnets alsidige og personlige udvikling. - Gode opstarts forløb med nye børn og forældre. så man føler sig velkommen og godt modtaget, når man starter i. -

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Tema 1: Barnets personlige udvikling Tema 2: Sociale kompetencer Tema 3: Sprog Tema 4: Krop og bevægelse Tema 5: Natur og naturfænomener Tema 6: Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehaven Jasminvej

Pædagogisk læreplan Børnehaven Jasminvej Pædagogisk læreplan Børnehaven Jasminvej I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med de seks læreplanstemaer afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert barns forældre. Se nærmere i mappen

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Hasle Vuggestue

Pædagogisk læreplan for Hasle Vuggestue Pædagogisk læreplan for Hasle Vuggestue I læringen udvikles de erkendelser, de følelser og den socialitet, der er en væsentlig del af samfundets forudsætninger og råmateriale Citat: Knud Illerris. Pædagogisk

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Læreplaner for Kernehuset

Læreplaner for Kernehuset Læreplaner for Kernehuset Beskrivelse af de seks temaer Barnets alsidige personlige udvikling - Skabe rammerne for at barnets individuelle personlighed udvikles. - Barnet får en forståelse af eget værd

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng

Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup.

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. I Mejrup området vil vi arbejde for, at vore børn og unge oplever sundhed og trivsel som en naturlig del af deres dagligdag. Vi vil arbejde for en fælles

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Børnehaven Troldhøj 2016. Temaer: Definition af læring. Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Børnehaven Troldhøj 2016. Temaer: Definition af læring. Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Børnehaven Troldhøj 2016 Temaer: Definition af læring Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Kærnen. - Vuggestuen. TEMA: Personlige kompetencer

Kærnen. - Vuggestuen. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. Kærnen TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset - Vuggestuen Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

JANUAR: Sproglig kompetence

JANUAR: Sproglig kompetence JANUAR: Sproglig kompetence - Højtlæsning - Dialogisk læsning - Rim og remser - Synge sange - Børneteater (børnene spiller teater) - Fortælleterninger børnene fortæller historier, eventyr, osv. for hinanden

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Engskovgård.

Pædagogiske læreplaner for Engskovgård. Pædagogiske læreplaner for Engskovgård. I Engskovgård arbejder vi aktivt med de pædagogiske læreplaner. Her følger først læreplanerne for de O 3 årige og daefter den for de 3 6 årige. Alsidig personlig

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til.forældre.med.børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

Vuggestuen Mælkebøtten

Vuggestuen Mælkebøtten Vuggestuen Mælkebøtten en Bevægelsesinstitution med fokus på Grundmotorikken 1 Scootertur rundt om de store bakker Tur på de små bakker 2 Vuggestuen Mælkebøtten er en Bevægelsesvuggestue med fokus på Grundmotorikken

Læs mere

Havbrisens pædagogiske læreplaner

Havbrisens pædagogiske læreplaner Havbrisens pædagogiske læreplaner (Under områdets pædagogiske læreplaner ses værdigrundlag og beskrivelser som er lavet i samarbejde og dermed er fælles for alle 6 filialer) Havbrisen eget tillæg: Fokuspunkt

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling Tryghed er basis for barnets udvikling og læring. I vuggestuen skal der være trygge og omsorgsfulde rammer således, at børnene får gode muligheder for at udvikle sig

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

SKOLESTART For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og

SKOLESTART For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og TORSTORP SKOLE SKOLESTART 2 For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og fortrolighed med at gå i skole, er det vigtigt at vide, hvad barnet har brug for af færdigheder og forudsætninger

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og senere barnets læse-og skrivefærdigheder. Faktorer der

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND 72 Små og store venner Børn hjælper børn Beskrevet med input fra pædagogmedhjælper Valérie Licht-Larsen og souschef Christina Stær Mygind, Humlebien, Gentofte Kommune BAGGRUND Små og store venner Kort

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Udsættelse af skolestart 2016/17. Udsættelse af skolestart 2010/11

Udsættelse af skolestart 2016/17. Udsættelse af skolestart 2010/11 Udsættelse af skolestart 2016/17 Udsættelse af skolestart 2010/11 Dialogredskab til brug for vurdering af skoleudsættelse - til brug for daginstitutionsledere, børnehaveklasseledere og forældre. Ifølge

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for. Dagtilbud Skovby Stjær.

Pædagogiske læreplaner for. Dagtilbud Skovby Stjær. Pædagogiske læreplaner for Dagtilbud Skovby Stjær. Læreplanerne for vores dagtilbud rummer vores tanker om det daglige samvær med børnene. Det at have børnene i vores varetægt og vores pædagogiske arbejde

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner I Skovparkens Børnehus arbejder vi ud fra de 6 læreplanstemaer i vores pædagogiske praksis. Da vi også er en del af Grønne spirer projekt, som sætter fokus på miljø, udeliv og et

Læs mere

TEMA Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer)

TEMA Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) EVALUERING AF P.P. 2012. Hedelundsgade Børnehave TEMA Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) At børnene lærer sig selv at kende og at de på eget initiativ begynder at løse de små

Læs mere

Forslag til pædagogiske læreplaner

Forslag til pædagogiske læreplaner Forslag til pædagogiske læreplaner Tema 1 Barnets alsidige udvikling Overordnede mål At tilbyde børnene mange forskellige muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Dagplejen har valgt at skrive den pædagogiske læreplan til det enkelte barn ud fra et børneperspektiv.

Dagplejen har valgt at skrive den pædagogiske læreplan til det enkelte barn ud fra et børneperspektiv. Den pædagogiske læreplan for Mariagerfjord Dagpleje Alt arbejde i Mariagerfjord Dagpleje udspringer af vores pædagogiske læreplan, som tager udgangspunkt i Mariagerfjord Kommunes børnepolitik og værdierne

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst

SE MIG! ...jeg er på vej. Skoledistrikt Øst. En god skolestart. Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst SE MIG!...jeg er på vej Skoledistrikt Øst - En god skolestart Et barn og et samarbejde, der vokser i Skoledistrikt Øst Kære forældre! Det er en stor dag for alle børn, når de skal starte i skole de er

Læs mere

Kære Førskole forældre

Kære Førskole forældre I ABC Til forældre Kære Førskole forældre Nu nærmer tiden sig, hvor jeres barn begynder i Førskolen i ABC. Det bliver noget nyt og spændende vi går i møde nogle måneder vi alle ser frem til. Da det er

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Måned Aktivitet Mål Lærerplantemaer

Måned Aktivitet Mål Lærerplantemaer Måned Aktivitet Mål Lærerplantemaer Januar Februar Projekt: Med fokus på Sprog og Alsidig personlig udvikling. Marts April Vinteraktiviteter, vi bygger snemænd, kælker og laver eksperimenter med sneen.

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Kulturelle udtryksformer og værdier

Pædagogiske læreplaner Kulturelle udtryksformer og værdier Pædagogiske læreplaner Kulturelle udtryksformer og værdier Februar Juni 2016 Nærvær engagement mangfoldighed Pædagogisk læreplan Tema Kulturelle udtryksformer og værdier Mål Børn får mulighed for at eksperimentere

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

SPROGHÆFTE Dit barns sprog - en handleguide til forældre

SPROGHÆFTE Dit barns sprog - en handleguide til forældre Lund Børnehus SPROGHÆFTE Dit barns sprog - en handleguide til forældre Kære forældre Vi vil med denne sprog folder give inspiration til hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle sit sprog. Sprog

Læs mere

Tema 1 Barnets alsidige og personlige udvikling.

Tema 1 Barnets alsidige og personlige udvikling. Herning kommunes overordnede og fælles forståelse for de 6 temaer i læreplanen. Tema 1 Barnets alsidige og personlige udvikling. Ved alsidig personlig udvikling forstår vi: Udvikling af selvfølelse og

Læs mere

14 glade børn Mudder overalt

14 glade børn Mudder overalt Smtte model: Tur i skoven Hvad skal vi lave 14 glade børn Mudder overalt Sammenhæng: Over en længere periode(efterår og forår) har vi besøgt det samme stykke skov, fra tid til anden. Børnene havde fået

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer

Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer Pædagogiske tilgange i det daglige arbejde med læreplanstemaer Vores værdigrundlag, vision, forståelse af kerneopgaven, og læreplanstemaer udgør grundlaget for nedenstående beskrivelse af de mere konkrete

Læs mere

VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling.

VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling. VISION for læring i dagtilbud i Kolding Kommune. Alle børn i Kolding har et godt børneliv med optimale muligheder for leg, læring og udvikling. Værdigrundlaget I dagtilbudene i Kolding Kommune er det værdifuldt

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014

DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014 DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014 Punkt 7- de pædagogiske læringsmål Eksempel fra Fussingø naturbørnehave vedrørende Barnets personlighedsudvikling 1. Overordnede læringsmål: At

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-2 år og børn i aldersgruppen 3 år til barnets skolestart.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

BILAG 2 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR TORVETS BØRNEHUS

BILAG 2 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR TORVETS BØRNEHUS BILAG 2 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR TORVETS BØRNEHUS 0 Forord: Ifølge lov om social service skal der udarbejdes pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud for børn i alderen 0 5 år. I Torvets Børnehus har vi

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO Solstrålen.

Mål og indholdsbeskrivelse for SFO Solstrålen. Juelsminde skole SFO Solstrålen Vejlevej 7 7130 Juelsminde Telefoner SFO Skolens kontor 7983 3150 7983 3131 Internet: www.juelsminde-skole.dk Email: sfosolstralen@hedensted.dk Indledning Vi har i følgende

Læs mere

Læreplan 2016-2017 Børnehuset Diamanten

Læreplan 2016-2017 Børnehuset Diamanten Læreplan 2016-2017 Børnehuset Diamanten det bedste sted at være - og lege og lære 1 Indhold Forord 3 Værdigrundlag/læringsmiljø 4 Læringstemaerne 5 Alsidig personlig udvikling 5 Sociale kompetencer 7 Sproglig

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave.

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. 1. Barnets alsidige personlige udvikling. Børns personlige udvikling trives bedst i en omverden, der er lydhør og medlevende. Voksne, der engagerer sig i og

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN INDLEDNING Naturbørnehaven Gl. Tølløse A/S er en aldersintegreret institution for børn i alderen 9 måneder til 6 år (skolestart). Vi er blevet godkendt af Holbæk kommune til 60 børneenheder, deraf 15 vuggestuepladser.

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015

Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Handleplan fra Dagtilbud Højvangen oktober 2015 Læringsgrundlag Forskning (jvf. bl.a. Ole Henrik Hansen) viser at en struktureret tilgang til at arbejde med læring har en gavnlig effekt. 3 forhold der

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere