Modelligninger, pensionsmodellen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Modelligninger, pensionsmodellen"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte Terp Henriksen 18. november 1999 Modelligninger, pensionsmodellen Resumé: I papiret opstilles på baggrund af modelskitserne i modelgruppepapiret "Pensionsmodel i ADAM", et forslag til en pensionsmodel baseret på skitse 3. Forslag til modellering af den lovbundne opsparing i de tre ATP-ordninger og LD fremsættes. GHE18n99.wp Nøgleord: pension, skat, formue, pk-sektoren, LD, ATP Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 Indledning Hensigten med dette papir er - med udgangspunkt i modelskitserne for pensionsordningerne i GHE at opstille de konkrete ligninger for pensionsmodellen givet valg af model 3. Med dannelsen af PBANK, jf. modelgruppepapir GHE27999, hvori bl.a. bidrag til arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger i pengeinstitutsektoren er opgjort - er der tilvejebragt et grundlag for en sammenhængende modelbeskrivelse af udviklingen i de forskelle typer pensionsordninger - det for såvel arbejdsgiveradministrerede som privat tegnede ordninger. I ADAM modelleres derfor en pensionssektor i den private sektor, (indtil videre kaldet pk-sektoren), som omfatter pensionsopsparing i både pensions- og pengeinstitutter. For at få en samlet beskrivelse af alle pensionsordninger med skattevirkning opstilles ligeledes nogle simple modeller for pensionsordningerne i LD samt ATP. I modellen tænkes bidrag, udbetalinger, afkast og formue for de i GHE27999 beskrevne PL- og PI-sektorer modelleret under et. Eksempelvis indeholder variablen Tbhsl indbetalingerne til samtlige arbejdsgiveradministrerede ordninger med løbende udbetalinger i PL- og PI-sektoren. Indbetalingerne omfatter derfor såvel rate- og indekspensioner som alderspensioner og livrenteordninger. Det primære sigte er at få beskrevet de skattemæssige virkninger af ind- og udbetalinger samt afkast fra skattebegunstigede pensionsordninger, hvorfor der i modellen sondres mellem 1) hhv. privattegnede og arbejdsgiver administrede ordninger og 2) ordninger med hhv. løbende og sumudbetalinger. Sidstnævnte er altovervejende kapitalpensionsordningerne samt udbetalinger fra LD, mens førstnævnte omfatter alle ordninger, hvorfra der årligt udbetales en skattepligtig ydelse. Den valgte model giver i første omgang alene nogle håndtag til beskrivelse af niveauet for den private opsparing i pensionsordninger, dette set i sammenhæng med den valgte beskrivelse af den institutionelle/"tvungne" opsparing. Egentlig, evt. skatteteknisk begrundet, substitution mellem forskelle typer privattegnede ordninger, modelleres ikke, men dette er oplagt et emne for et evt. videre arbejde med modellen. I det omfang, det er nødvendigt af hensyn til den samlede modellering i ADAM, opstilles ligninger for PL-sektorens ordninger. Øvrige modeltilpasninger er beskrevet i GHE22n99.

3 3 1 Pensionsmodellen I den hidtidige modellering af ADAM indgår variablerne Topl, nettoindbetalinger til livsforsikringsselskaber, og Topk, nettoindbetalingerne til pensionskasser, i skatteligningerne og i beregningen af PL-sektorens fordringserhvervelse. Da Nationalregnskabet, af hensyn til bl.a. sektorbalancerne, historisk kun har opgjort ind- og udbetalinger til kollektive ordninger har vi selv måttet opgøre/opdatere de to variabler. Dette da ind- og udbetalinger til samtlige ordninger, dvs. både privattegnede og arbejdsgiveradministrerede, i PL-sektoren har skattevirkning 1. I nedenstående model er der taget højde herfor, hvorfor modellen rummer en beskrivelse af ind- og udbetalinger samt afkastet af såvel private som arbejdsgiveradministrerede ordninger. Da ordninger baseret på engangsydelser - primært kapitalpensioner - skattemæssigt adskiller sig fra ordninger med løbende ydelser (alderspension, rate og indeksordninger mv.), opstilles også modeller for hhv. privat tegnede og arbejdsgiveradministrerede kapitalpensionsordninger. Vurderingen af hvorvidt der efter pinsepakken og efterlønsreformen i 1998 fortsat vil blive sparet op på kapitalpensionslignende ordninger er ikke ligetil. Faldet i spændet i indkomstbeskatningen på hhv. ind- og udbetalingstidspunktet 2, samt omlægningen af beskatningen af det løbende afkast fra en konjunkturafhængig til en fast sats, taler isoleret set for, at indbetalingerne falder. Sidstnævnte gør sig dog gældende for samtlige ordninger. Andre forhold, såsom ønsket om store engangsudbetalinger tidligt i pensionsalderen pga. de fysiske begrænsninger der kan præge forbrugsvalget på et senere tidspunkt, taler for fortsatte indbetalinger. Modsat vil mange, ud fra et forsikringssynspunkt - dvs. garantien for supplerende løbende indkomst i alderdommen - vælge en ratelignende ordning. I figur 1 ses den historiske udvikling i indbetalingerne til kapitalpensionsordningerne. 1 2 I såvel PL-sektoren og PI-sektoren findes særlige opsparingsordninger, som ikke er skattebegunstigede, og som derfor heller ikke beskattes ved udbetaling. Dette er der ikke taget højde for hverken i NR s opgørelser eller i PBANK. Omfanget af sådanne ordninger vurderes dog at være begrænset. Fra kan indbetalinger til kapitalpensionsordninger ikke længere fradrages med fuld skattevirkning, da indbetalinger kun fragår i beregningen af bund- og mellemskat. Fra og med år 2002 udgår bidrag til sådanne ordninger helt i beregning statsskatterne, fradragssatsen vil herefter svare til kommuneskattesatsen. Indbetalinger til ratepensionsordningerne forventes at vokse, idet der her fortsat er fuld fradragsret, dvs. en fradragsværdi på op til 59%, mod kapitalpensionens nuværende ca. 46%. I det omfang indbetalinger til supplerende engangsydelser kan konverteres til ratelignende ordninger vil disse fortsat have fuld skatteværdi. Ved forespørgsel til JØP er oplyst at en sådan konvertering ikke vil blive tilbudt.

4 4 Figur 1 Udviklingen i kapitalpensionsindbetalingerne Mia. kr Arbejdsgiveradministrerede ordninger Privat tegnede ordninger heraf arb. adm. i PL-sektor Heraf priv. tegn. i PI-sektor I nedenstående gives først en beskrivelse af modellen for pk-sektoren, dernæst for ATP-ordningerne og endelig LD. Afslutningsvist opstilles et forslag til en særskilt beskrivelse af afkastet af pensionsordningerne i PL-sektoren baseret på udviklingen i pk-sektorens afkast under et. Modelligninger 1 Pensions- og pengeinstitutter 1.1 Arbejdsgiveradministrerede ordninger Løbende ydelser Indbetalinger ( ) Ysda Lønsummen ekskl. imputerede bidrag til tjenestmandspensioner og inkl. restindkomst i husholdningssektoren 3 3 Ysda = Yw - Typri (0.25*(Yrr + Yrr -1 ) Yrr -2 ), hvor Yrr er husholdningernes restindkomst korrigeret for lejeværdi og afskrivninger. Hvorfor restindkomst lagget to perioder indgår med vægten 0.5 forkommer ikke umiddelbart indlysende.

5 Indbetalinger til arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger med løbende udbetalinger antages at være givet som en fast andel af husholdningernes arbejdsindkomst, udtrykt ved Ysda, hvor andelen, α 1, fremskrives eksogent svarende til antagelserne i DREAM. I relation til modelskitsen i GHE0299, svarer ( ) til ligning (3.3.2). 5 Udbetalingerne Udbetalingerne findes som: ( ) bw Wpspl Formuens forrentning, efter skat Eksogen andel af formue som tilhører pensionister Pensionsformue, arbejdsgiveradministreret, løbende udbetalinger I modellen er det altså, som beskrevet i GHE0299, (3.3.1), valgt at lade udbetalingerne følge en via DREAM eksogen, primært demografisk, bestemt udbetalingsprofil, udtrykt ved bw. I ( ) udgør den tilbagediskonterede værdi af formuen - givet den eksogent fastlagte forventede gennemsnitlige restlevetid, nhl, forrentning af formuen, udtryk ved i hat 4, samt størrelsen af de faktisk pensioneredes formue - den samlede udbetaling til tidspunkt t. Afkast og formue Det antages, at uanset type af ordning vil de enkelte kasser, private som offentlige, i gennemsnit opnå samme forrentning før skat, og denne forrentning vil - jf. fig. 2 - svare til det effektive afkast af obligationer, dvs. iwbz. Forrentningen af den del af pensionsformuen, som er oprettet som arbejdsgiveradministrerede ordninger med løbende ydelser, iwpsl, findes som: ( ) 4 Det, at nogen faktisk dør "før" tid, dvs. før den gennemsnitlige person, betyder, at de overlevende vil opnå en forrentning, der ligger højere end det afkast deres indbetalinger egentlig berettiger dem til. I det omfang at ordningerne indeholder ægtefælle og børnepensioner reduceres denne overnormale forrentning dog betydeligt. I første omgang antages derfor, at formuen forrentes svarende til iwbz*(1-tsdr).

6 6 Figur 2 Udviklingen i rente og afkast, før og efter skat Pbank : Afkastraten, iwpp Adambk: Den effektive obligationsrente, iwbz Pbank : Dispnibel afkastrate Adambk: Disponibel eff. obligationsrente, Tss0 Formueakkumulationen kan derfor beskrives ved ( ): ( ) tsdr Sats for beskatning af pensionsafkast Engangsydelser Indbetalinger ( ) Som i DREAM foreslås indbetalingerne at afhænge af lønsummen, og α 2 antages konstant. De faktiske indbetalinger er, som i ( ), bidraget af arbejdsindkomsten ekskl. det af arbejdsgiveren indbetalte arbejdsmarkedsbidrag. Bidrag til arbejdsgiveradministrerede kapitalpensionsordninger antages følgelig aftalt uafhængigt af eventuelle lovpligtige ordninger - stiger eksempelvis det lønbaserede ATP-bidrag, er effekten på bidragene til såvel kapitalpension - som løbende ordninger lig 0. 5 Indtil år 2000 er tsdr lig tsdr(1-w82/w), fra og med år 2000 lig den nye faste sats på 26 pct. Aktieafkast indregnes ikke i 26 pct. grundlaget, men er underlagt en særskilt beskatning på 5 pct. Sidstnævnte er behandlet i TMK25899 samt GHE22n99.

7 7 Figur 3 Udviklingen i indbetalingerne til arbejdsgiveradministrerede og privattegnede kapitalpensionsordninger opgjort som andel af indkomsten 6. Pct Tbhsk/(ysda*(1-tsda)) Tphhki/ydphk, højre akse Udbetalinger ( ) γ Udbetalingsandel, eksogen Wpspk Pensionsformue, arbejdsgiveradministrerede ordninger med engangsudbetalinger. Af figur 4 fremgår, at udbetalingerne fra de "gamle" kapitalpensionsordninger ser ud til at have været ret stabile. De sidste par år er andelen dog "dykket", hvorfor fremskrivning med gennemsnittet over ex. de sidste 3 år nok vil være hensigtsmæssig. 6 Bemærk at der anvendes to forskellige indkomstbegreber, bruttoindkomst efter arbejdsmarkedsbidrag og en proxy for indkomst efter skat og bidrag til obligatoriske pensionsordninger.

8 8 Figur 4 Udbetalingernes andel af formuen, arbejdsgiveradministrerede kapitalpensionsordninger Pct Afkast og formue Udbetalingsandel Som beskrevet under findes afkastet som: ( ) Den arbejdsgiver administrerede pensionsformue, som kan henføres til ordninger med engangsydelser, er: ( ) De samlede indbetalinger til arbejdsgiver administrerede ordninger udgør: ( )

9 9 1.2 Privat tegnede ordninger ( ) Qw Saqw beskæftigede, 1000 personer ATP-bidrag, (den særlige+gamle pensionsordning) Yhhp, arbejdsindkomst ekskl. arbejdsmarkedsbidrag og lovbunden opsparing, er et udtryk for den "frie" indkomst, dvs. den indkomst der kan anvendes til opsparing eller forbrug. Afkastet af opsparing - og dermed forbruget - afhænger jo af den skattemæssige behandling af forskellige opsparingsformer. Tages højde for forbrugerens risikotilbøjelighed vil der - til en given opsparing - svare en fordeling af denne på aktiver. Eksempelvis angiver bhl, jf. ( ), i princippet den - her eksogene - indkomstandel, der placeres i privattegnede pensionsordninger med løbende ydelser (p.t. primært rate- og indeksordninger), givet Tbhs heraf er placeret i obligatoriske kollektive ordninger Løbende ydelser Indbetalingerne ( ) Indbetalingerne til privattegnede løbende ordninger er bestemt af arbejdsindkomsten opgjort netto for ATP-bidrag og arbejdsmarkedsbidrag, dvs. Yhhp, samt indbetalingerne til de overenskomstbaserede løbende pensionsordninger. Da bhl er mindre end 1, betyder ( ), at hæves arbejdsmarkedsbidraget, tsda, vil indbetalingerne til de privattegnede ordninger umiddelbart falde, dog ikke tilsvarende 7. Da ATP-bidragene i modsætning til arbejdsmarkedsbidraget ikke påvirker Tbhs, vil en opjustering af ATP-satserne have en numerisk større effekt på Tphhli end en tilsvarende justering af tsda. Størrelsen af effekten fastlægges eksogent via 7 på helt kort sigt,

10 10 bhl 8. Bhl er følgelig en proxy for substitutionen mellem hhv. kollektive og privattegnede ordninger. Udbetalingerne Figur 5 Udviklingen i udbetalingerne fra ordninger med løbende ydelser Mia. kr Privat tegnede Arbejdsgiver administrerede Som det ses af figur 5, ser udbetalingerne fra de privat tegnede - overvejende rate- og indeks- ordninger ud til at være stabile. Dette er baggrunden for valget af et udbetalingsforløb for disse ordninger, hvor pensionisternes formueandel, β 1, antages konstant. Udbetalingerne bestemmes således til ethvert tidspunkt t, givet efter skat rente og forventet middellevetid nhl, som den konstante ydelse, der indebærer udbetaling af den givne formue i løbet af nhl år. ( ) I fremskrivningsperioden tages, via β 1, højde for den forholdvis korte tid, det har været muligt at tegne private rateordninger. Udbetalingerne herfra vil 8 Spændet mellem skattesatserne, som anvendes ved beregningen af fradraget for indbetalinger til privat tegnede hhv. løbende ordninger og ordninger med engangsudbetalinger, bestemmer fordelingen af indbetalingerne på de to typer ordninger. Hæves tsk, (dvs. den gennemsnitlige kommunale skattesats), vil indbetalingerne til ordninger med engangsudbetalinger alt andet lige øges, og indbetalingerne til ordningerne med løbende ydelser falde. Forskellen i hhv. bhl og bhk ( ) afspejler substitutionen mellem disse ordninger, men størrelsen af effekten bør estimeres, hvis fordelingen skal fastlægges endogent i modellen. Det er tanken, at bhl/bhk fastlægges eksogent i en lille formodel, som brugeren selv tager stilling til. Betydning af ændringer i skattesatserne kan således fastlægges her.

11 formentlig først rigtigt "komme igang" på den anden side af årtusindskiftet. Dog ser de jf. fig.6 allerede nu ud til at være forholdsvis stabile. 11 Figur 6 Udbetalingernes andel af formuen, privat tegnede løbende ordninger. Pct. 8 Mia. kr Udbetalingsandel Udbetalinger, højre akse Udbetalinger, indeks i alt Udbetalingerne fra indeksordningerne er ligeledes stabile. Det bemærkes, at langt størsteparten af disse udbetalinger kommer fra privattegnede ordninger. Indekstillægget er ikke medregnet. Afkast og formue Afkastet er givet ved: ( ) Den privat tegnede pensionsformue, som kan henføres til løbende ordninger, kan nu findes som: ( )

12 Engangs ydelser Indbetalingerne 9 ( ) Indbetalingerne modelleres som de løbende ydelser, dvs. den "frie" indkomst fratrukket bidragene til de overenskomstbaserede ordninger. Indbetalingsandelen bhk fastlægges evt., som tidligere beskrevet, i en formodel, hvori kan indarbejdes forskellige skattescenarier. Udbetalingerne ( ) Udbetalingerne fra privattegnede kapitalpensionsordninger, Tphhku, fastlægges som en andel af formuen, Wphpk. I fremskrivninger bør der tages højde for den kraftige vækst, der har været i ordningerne siden disses start, jf. fig.1, og det forhold at indbetalingerne, jf. FM(1995) og DREAM(1999), p.t. overvejende er foretaget af de 50 til 60 årige. I figur 7 ses andelen at være ret stabil. Figur 7 Udbetalingernes andel af formuen, privat tegnede kapitalpensionsordninger 10. Pct Udbetalingsandel Udbetalinger, højre akse Mia. kr I DREAM (Maj-99 versionen ) behandles indbetaling til den beskæftigelsesbaserede ATP-ordning ikke på linie med indbetalingerne til den særlige pensionsordning. Dette selv om de begge opfattes som en skat. I Yhhp er der modregnet for samtlige lovbaserede ordninger. 10 Kilden til udbetalingerne er fra 1993, Told og Skat s opgørelser i PAF-systemet

13 Afkast og formue Som tidligere findes afkastet som: ( ) Den privattegnede pensionsformue, som anvendes til engangsudbetalinger, kan nu findes som: ( ) 2 ATP-ordningerne Vedrørende ind- og udbetalingerne til samtlige ATP-ordninger henvises til GHE22n99. Saqw, Typw og Watpz dækker hhv. ind- og udbetalinger samt formue for både den beskæftigelsesbaserede og den lønsumsbaserede ordning. På baggrund af et grundforløb udarbejdet af DREAM har ATP-huset leveret de forventede årlige udbetalinger til begge typer ordninger i hele fremskrivningsperioden. Disse fodres herefter ind i DREAM, dvs. er eksogene. Ved kørsler med ADAM vil det derfor være muligt at foretage en sammenligning af resultaterne. Bemærk at i DREAM antages den gennemsnitlige udbetaling vedr. den særlige pensionsordning at være ens for de 67 til de 76 årige 11 Helt analogt med afsnit 2 fås, Afkast og formue, for den "gamle" og den særlige pensionsordning: (2.1) Watpz Formuen Hvorledes indbetalinger mv. i tilknytning til den midlertidige pensionsordning skal behandles afhænger af, om det vil blive muligt statistisk at udskille denne fra den beskæftigelsesbaserede ordning. Dette er endnu ikke afklaret, og afhænger af, om ordningen i NR henføres til den offentlige eller den private sektor. 11 Den særlige atp-ordning vil blive udbetalt som en slags ratepension, nemlig over 10 år fra folk fylder 67. Starttidspunktet vil formentlig skulle følge tidspunktet for overgang til folkepension.

14 14 3 Lønmodtagernes Dyrtidsfond Udbetalingerne (3.1) Wld LD s formue Udbetalingerne 12 antages at udgøre en fast andel, η, af formuen 13. Der er ikke indbetalt siden 1979, og udbetalingerne ser jf. fig. 8 i dag ud til at ligge på et forholdsvist stabilt niveau. Figur 8 Udviklingen i udbetalingsandelen, LD Pct Udbetalingsandel Afkast og formue (3.2) 12 Kilde til tallene er LD s regnskaber 13 Reelt vil de sidste udbetalinger falde mellem 2030 og 2040, men det foreslås at udbetalingerne ophører fra og med 2030 hvor den resterende formue udbetales.

15 15 4 Afkast vedrørende pensionsordninger i PL-sektoren Den samlede pensionsformue i pk-sektoren (dvs. ekskl. LD og ATP) findes som: (4.1) Hermed kan det samlede afkast før skat findes som: (4.2) Afkastet fra disse pensionsordninger, Tipphp - dvs. såvel privattegnede som arbejdsgiveradministrerede - udgør beregningsgrundlaget for den nye pensionsafkastskat. Da afkastet af PL-sektorens formue indgår særskilt i beregningen af PLsektorens nettofordringserhvervelse og dermed indgår i formuebestemmelsen i FINDAN, skal der opstilles en ligning herfor. Afkastet vil blive fremskrevet via en k-faktor på det samlede pensionsafkast jf. (4.3): (4.3) Af figur 9 fremgår, at pensionsinstitutternes andel af afkastet er en forholdsvis stabil størrelse. Figur 9 Udviklingen i k-faktoren tipphpp/tipphp tipphpb/tipphp

Modelligninger afledt af pensionsmodellen

Modelligninger afledt af pensionsmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 21. november 1999 Tony M. Kristensen Henrik C. Olesen Modelligninger afledt af pensionsmodellen Resumé: I papiret opstilles ligninger for

Læs mere

Dokumentation af pensionsdatabanken PBANK

Dokumentation af pensionsdatabanken PBANK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte Terp Henriksen 27. september 1999 Dokumentation af pensionsdatabanken PBANK Resumé: I papiret redegøres for baggrunden for oprettelsen af PBANK, variabler,

Læs mere

Realrenteafgiften i ADAM

Realrenteafgiften i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 27.04.99 Gitte Terp Henriksen Realrenteafgiften i ADAM Resumé: I papiret gives en beskrivelse af den nuværende modellering af realrenteafgiften

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jes Asger Olsen 21. oktober 2010* UDKAST Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Resumé: Indbetalinger på pensionsordninger kan i forskelligt omfang trækkes

Læs mere

Aldersopsparing i ADAM

Aldersopsparing i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 26. marts 2014 1 Aldersopsparing i ADAM Resumé: Aldersopsparing er den nye kapitalpension, dog uden udskudt skat. Papiret beskriver

Læs mere

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 27. december 1999 Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Resumé: Papiret gennemgår forskellige pensionsordningers

Læs mere

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen Gitte Terp Henriksen 1. December 2000 Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Resumé: I modellen er der i indkomst

Læs mere

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 2. oktober 2012 1 Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Resumé: Centrale brugere af ADAM har behov for med modelversion

Læs mere

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 4. juni 1997 Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Resumé: Virkningen på disponibel indkomst af at øge pensionsindbetalingerne undersøges.

Læs mere

Rentestrømsrelationerne: Sammenhæng mellem afdragsandel og restløbetid

Rentestrømsrelationerne: Sammenhæng mellem afdragsandel og restløbetid Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Morten Malle Pedersen 17. november 1993 Rentestrømsrelationerne: Sammenhæng mellem afdragsandel og restløbetid Resumé: Dette papir er ment som et bilag til

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2011-12 L 28 Bilag 14 Offentligt J.nr. 2011-321-0020 Dato: 12. december 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget L 28 Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pensionsbeskatningsloven

Læs mere

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem

Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Fakta om økonomi 18. maj 215 Lavere kontanthjælpssatser er en dårlig løsning på et meget lille problem Beregningerne nedenfor viser, at reduktion i kontanthjælpssatsen kun i begrænset omfang øger incitamentet

Læs mere

Bilag 1. Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger. 10. september 2010

Bilag 1. Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger. 10. september 2010 Bilag 1 10. september 2010 Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger 1. Indledning Med Forårspakke 2.0 blev der indført et loft over ratepensionsindbetalinger på 100.000 kr. om året. Loftet betyder,

Læs mere

Når pensionsalderen nærmer sig

Når pensionsalderen nærmer sig Når pensionsalderen nærmer sig Hvornår kan du gå på pension, hvad får du udbetalt og i hvilken rækkefølge kan det bedst betale sig at bruge pengene? Få svarene her. 20.05.2016 13/05 Lægernes Pension pensionskassen

Læs mere

Ligningsændringer vedr. LD

Ligningsændringer vedr. LD Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 3. august 2017 1 Ligningsændringer vedr. LD Resumé: Papiret præciserer en række ændringer i ADAMs ligninger vedrørende Lønmodtagernes

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 16. Maj 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Resumé: Ideen i papiret er at beregne nutidsværdien af pensionsindbetalinger

Læs mere

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 12.september 2016 Michael Osterwald Lenum Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Resumé: Ved beregning af pensionsformuernes afkast og kursudvikling

Læs mere

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 4. december 2000 Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Resumé: I papiret forslås ligninger vedr. husholdningernes og selskabernes

Læs mere

Simpel pensionskassemodel

Simpel pensionskassemodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dan Knudsen 9. februar 15 Simpel pensionskassemodel Resumé: Vi opstiller en model, hvor udbetalingerne fra en pensionsordning bestemmes ud fra en antagelse

Læs mere

Den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. - få tilskud til en ekstra alderspension

Den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. - få tilskud til en ekstra alderspension Den Supplerende for førtidspensionister - få tilskud til en ekstra alderspension 1 Den Supplerende - en ordning der betaler sig Godt 60.000 førtidspensionister er tilmeldt den Supplerende. Det er der god

Læs mere

ATP og LP data. Resumé:

ATP og LP data. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Junge 3. november 25 whatwif ATP og LP data Resumé: MAJ Nøgleord: Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne,

Læs mere

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene NOTAT Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked en opdatering af hovedtallene Baggrund I december 2000 indgik den daværende regering (S og RV), V, KF, SF, CD og

Læs mere

DER ER MANGE MÅDER AT FORSØDE TILVÆRELSEN SOM PENSIONIST PÅ

DER ER MANGE MÅDER AT FORSØDE TILVÆRELSEN SOM PENSIONIST PÅ TRYGHED VÆKST BALANCE LandmandsPension DER ER MANGE MÅDER AT FORSØDE TILVÆRELSEN SOM PENSIONIST PÅ nogle er mere langsigtede end andre! KÆRE LANDMAND LandmandsPension er Landbrug & Fødevarers pensionstilbud

Læs mere

Beskatning af pensionsopsparing

Beskatning af pensionsopsparing Beskatning af pensionsopsparing Beskrivelse af sammensat beskatning af pensionsopsparing 19. juni 2008 Sune Enevoldsen Sabiers sep@dreammodel.dk Det Økonomiske Råds forårsrapport 2008 indeholder en analyse

Læs mere

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek Forudsætninger bag Danica PensionsTjek INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger... 2 Spørgsmålene...

Læs mere

Oversigt over pensionsmodellen i ADAM

Oversigt over pensionsmodellen i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Boberg 17. september 2008 Oversigt over pensionsmodellen i ADAM Resumé: Der gives en oversigt over pensionsdata i ADAM og deres sammenhæng med de finansielle

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Ref. R99 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales med et engangsbeløb - Når pensionen

Læs mere

SNART PÅ PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk

SNART PÅ PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk SNART PÅ PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk 2 Indhold 3 Forord 4 Alderspension fra JØP 5 Hvad skal du gøre, når du vil på pension? 5 Valgmuligheder ved udbetaling 6 Tillæg til din

Læs mere

Revision af indkomststatistikken for 2013

Revision af indkomststatistikken for 2013 Revision af indkomststatistikken for 2013 af Jarl Quitzau December 2014 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø REVISION AF INDKOMSTSTATISTIKKEN FOR 2013 Danmarks Statistik December 2014 Jarl Quitzau

Læs mere

Skattereformen v/ Bo Sponholtz 30. april 2009

Skattereformen v/ Bo Sponholtz 30. april 2009 en v/ Bo Sponholtz Skattenedsættelser Afskaffelse af mellemskatten (6%) Bundskatteprocenten nedsættes med 1,5% Beskæftigelsesfradrag øges fra 4,25% til 5,6%, dog max. 17.900 kr. årligt Topskattegrænsen

Læs mere

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 14. januar 2014 1 Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Resumé: Papiret sporer værdierne for pensionsafkastskatten

Læs mere

Ratepensioner i Skat Nova 2015

Ratepensioner i Skat Nova 2015 Ratepensioner i Skat Nova 2015 18. maj 2016 Indhold 1 Beskrivelse felt 21 ratepension i Skat Nova 2015.8 og tidligere versioner... 2 1.1 Eksempel hvor den ene ægtefælle har virksomhed og herudover lønindkomst,

Læs mere

Arv og begunstigelse

Arv og begunstigelse Arv og begunstigelse Arv og begunstigelse Indsættelse af begunstiget Indsættelse af en begunstiget er et spørgsmål om, hvem du ønsker, der skal have ret til dine pensionsordninger, når du dør. Forskellige

Læs mere

Vejledning pensionsoversigt 2015 Alderspension

Vejledning pensionsoversigt 2015 Alderspension Vejledning pensionsoversigt 2015 20.05.2016 60/17 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/9 Pensionsydelserne er angivet dels som grundbeløb (uden tillæg) og dels inklusive tillæg. Grundbeløbene

Læs mere

Kort om den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister

Kort om den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister INFORMATION TIL SAGSBEHANDLEREN Kort om den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister - en ordning der betaler sig 1 INFORMATION TIL SAGSBEHANDLEREN OM DEN SUPPLERENDE ARBEJDSMARKEDSORDNING

Læs mere

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR.

JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. 6. februar 2007 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 3355 7712 JOBVÆKST HAR GIVET GEVINST PÅ 15 MIA.KR. Resumé: Fra 2003, hvor konjunkturerne bundede, til 2006 er antallet af modtagere på overførselsindkomst

Læs mere

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 12. november 2012 1 Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 Resumé: Papiret redegør for hvorledes pensionsformuen, ultimo

Læs mere

BankNordiks generelle vilkår for ratepension

BankNordiks generelle vilkår for ratepension Generelle vilkår for ratepension BankNordiks generelle vilkår for ratepension Vilkårene gælder for rateopsparing i pensionsøjemed, medmindre andet udtrykkeligt er aftalt. Vilkårene ændres, hvis lovgivningen

Læs mere

Økonomisk tryghed - hele livet

Økonomisk tryghed - hele livet Økonomisk tryghed - hele livet 2016 Værd at vide > > I Industriens Pension er man med, så snart vi modtager det første pensionsbidrag. Hos os skal man ikke gennem en helbredsvurdering. > > Mister man erhvervsevnen,

Læs mere

Svar til FM om pensionsdata

Svar til FM om pensionsdata Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 17. august 2015 1 Svar til FM om pensionsdata Resumé: Papiret svarer på fire spørgsmål fra FM. 1 Behandlet på modelgruppemødet 2015.10.19.

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om beskatning af medlemmer af kontoførende investeringsforeninger

Bekendtgørelse af lov om beskatning af medlemmer af kontoførende investeringsforeninger LBK nr 962 af 19/09/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 21. september 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2011-511-0074 Senere ændringer til forskriften LOV nr 433 af 16/05/2012

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Offentlig saldo i 2015-16 i forhold til Dansk Økonomi, efterår 2015

Offentlig saldo i 2015-16 i forhold til Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 04.02.2016 Offentlig saldo i 2015-16 i forhold til Dansk Økonomi, efterår 2015 Af tabel 1 fremgår en dekomponering af vurderingen af den offentlige saldo i årene 2014-16 i Prognoseopdatering, februar

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Vejledning om omregning af skattefri indtægter i sager om børnebidrag og ægtefællebidrag i 2014

Vejledning om omregning af skattefri indtægter i sager om børnebidrag og ægtefællebidrag i 2014 VEJ nr 9945 af 24/11/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration

Læs mere

Program. Rådighedsløn og pensionsforhold SAMPENSION

Program. Rådighedsløn og pensionsforhold SAMPENSION Program Rådighedsløn og pensionsforhold 1. Din årgang? - hvilken pensionsalder? 2. Gruppelivsforsikringen og arv. 3. Skatteregler 4. Pensionsforhold for rådighedslønnere 5. Din egen pensionsplanlægning

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007

Danske Mediers Arbejdsgiverforening. Orientering nr. 65/2007. Løn- og arbejdsforhold. 23. november 2007 Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 65/2007 Løn- og arbejdsforhold 23. november 2007 Oversigt over fritvalgskontoordninger og særlig opsparing Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne

Læs mere

Skoleudvalget i Fredensborg Kommune har besluttet at ca. 10-12% lønmidlerne skal fordeles på baggrund af sociale indikatorer

Skoleudvalget i Fredensborg Kommune har besluttet at ca. 10-12% lønmidlerne skal fordeles på baggrund af sociale indikatorer Notat om fordeling af midlerne mellem Fredensborgs skoler med udgangspunkt i elevernes sociale baggrund Venturelli Consulting Oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse 1. Resume...3 2. Baggrund...3 3. Den grundlæggende

Læs mere

Overførsler for de rigeste i Danmark

Overførsler for de rigeste i Danmark Overførsler for de rigeste i Danmark De rigeste familier i Danmark modtager samlet 3,4 mia. kr. i indkomstoverførsler. Det svarer til et gennemsnit på 15.500 kr. for hver af de 220.000 personer der er

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget L 8 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt

Arbejdsmarkedsudvalget L 8 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt Arbejdsmarkedsudvalget L 8 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt Beskæftigelsesministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1-4 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg vedr. L8. Spørgsmål nr. 1 Ministeren bedes angive

Læs mere

HISTORISK HØJT ANTAL VIKARER

HISTORISK HØJT ANTAL VIKARER af Martin Windelin tlf. 3355 7720 28. december 2006 og Signe Hansen tlf. 3355 7714 HISTORISK HØJT ANTAL VIKARER I 3. kvartal 2006 steg beskæftigelsen i vikarbranchen med 400 personer. Beskæftigelsen i

Læs mere

Lovforslag i høring Skattereform - Aftale om forårspakke 2.0 - Personskat m.v. 20. marts 2009

Lovforslag i høring Skattereform - Aftale om forårspakke 2.0 - Personskat m.v. 20. marts 2009 20. marts 2009 Kort overblik - Lempelser Mellemskatten på 6% afskaffes. Grænsen for betaling af topskat sættes op til 389.900 kr. og til 409.100 kr. (2010-niveau) i 2011. Bundskatten sænkes med 1,5%. Beskæftigelsesfradraget

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 7 af 6. juni 2016 om ændring af landstingslov om indkomstskat (Beskatning af indbetalinger til udenlandske pensionsordninger)

Inatsisartutlov nr. 7 af 6. juni 2016 om ændring af landstingslov om indkomstskat (Beskatning af indbetalinger til udenlandske pensionsordninger) Inatsisartutlov nr. 7 af 6. juni 2016 om ændring af landstingslov om indkomstskat (Beskatning af indbetalinger til udenlandske pensionsordninger) 1 I landstingslov nr. 12 af 2. november 2006 om indkomstskat,

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Indhold. 2. Bonus. l. Forord 4

Indhold. 2. Bonus. l. Forord 4 Indhold l. Forord 4 2. Bonus 2.1 Hvad er bonus? 5 2.2 Generelt om bonusprognoser 5 2.3 Bonuskilder 6 2.4 Anvendelse af bonus i forsikringstiden 11 2.5 Anvendelse af bonus i udbetalingsperioden 11 3. Indestående

Læs mere

Kun lidt over 5 mia. kr. af de indbetalte efterlønsbidrag bør udbetales

Kun lidt over 5 mia. kr. af de indbetalte efterlønsbidrag bør udbetales mia. kr. Sagsnr. 11-18 Ref. MRA/BGV/bla Den 27. oktober 211 Kun lidt over mia. kr. af de indbetalte efterlønsbidrag bør udbetales Såfremt personer tilmeldt efterlønsordningen udelukkende betragter de økonomiske

Læs mere

Ældres indkomst og pensionsformue

Ældres indkomst og pensionsformue Ældres indkomst og pensionsformue Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 16 Formålet med dette analysenotat er at se på, hvordan den samlede indkomst samt den samlede pensionsformue

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 13-0199841 Udkast 21. august 2013. Forslag. 3. I 17, stk. 1, 6. pkt., der bliver 8. pkt., ændres 4. pkt. til: 6. pkt.

Skatteministeriet J. nr. 13-0199841 Udkast 21. august 2013. Forslag. 3. I 17, stk. 1, 6. pkt., der bliver 8. pkt., ændres 4. pkt. til: 6. pkt. Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del Bilag 283 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 13-0199841 Udkast 21. august 2013 Forslag til Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven, pensionsbeskatningsloven,

Læs mere

15 års skattereformer har tilgodeset de rigeste

15 års skattereformer har tilgodeset de rigeste Status på års skattereformer års skattereformer har tilgodeset de rigeste I løbet af de seneste år er der gennemført en række skattereformer, der har lettet skatten på arbejde. Opsummerer man ændringerne

Læs mere

Tidsbegrænset livrente

Tidsbegrænset livrente Tidsbegrænset livrente En tidsbegrænset (ophørende) livrente er en fradragsberettiget opsparing, der kan give dig en månedlig udbetaling, fra du går på pension og i en aftalt periode på mindst 10 år. Til

Læs mere

Kilde: Pensionsindskud 1998-2010, www.skm.dk/tal_statistik/skatter_og_afgifter/668.html

Kilde: Pensionsindskud 1998-2010, www.skm.dk/tal_statistik/skatter_og_afgifter/668.html Nr. 2 / December 211 En ny analyse fra PensionDanmark dokumenterer, at livrenten er den bedste form for pensionsopsparing. Over 8 pct. af pensionisterne vil leve længere end de ti år, som en typisk ratepension

Læs mere

Har du ikke tidligere arbejdet, kan du altså tjene op til 30.000 kr., uden at skulle bekymre dig om, at din pensionsydelse bliver mindre.

Har du ikke tidligere arbejdet, kan du altså tjene op til 30.000 kr., uden at skulle bekymre dig om, at din pensionsydelse bliver mindre. FOLKEPENSIONIST Få folkepension samtidig med, at du arbejder Tjen 30.000 kr. ekstra Nu kan det bedre betale sig at arbejde samtidig med, at du modtager folkepension. Du kan nu tjene op til 30.000 kr. mere

Læs mere

Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension

Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension Generelle vilkår for Kapitalpension Føroya Banks generelle vilkår for kapitalpension Vilkårene gælder for kapitalpension (opsparing i pensionsøjemed), med mindre andet udtrykkeligt er aftalt. Vilkårene

Læs mere

NÅR INDBETALINGERNE STOPPER

NÅR INDBETALINGERNE STOPPER NÅR INDBETALINGERNE STOPPER JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk 2 Indhold 3 Bidragsfri dækning 3 På orlov 4 Hvilende medlemskab 4 Hvilende medlemskab, når du er over 60 år 4 Karens 5 Bidragsbetaling

Læs mere

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H143-11.doc) L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter

Læs mere

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i Lægernes Pension, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 20.05.2016 11/08 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/7 Din ordning i Lægernes

Læs mere

Pensionsmodel i ADAM

Pensionsmodel i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte Terp Henriksen 2. september 1999 Henrik Christian Olesen Jes Asger Olsen Pensionsmodel i ADAM Resumé: I papiret gives på baggrund af tre skitser et forslag

Læs mere

06-12-2013. Danske Regioners pensionspolitik

06-12-2013. Danske Regioners pensionspolitik 06-12-2013 Danske Regioners pensionspolitik 1. Fokus på pension Pensionsområdet er i stigende grad en væsentlig del af samfundsdebatten og et nødvendigt fokusområde for fremtidens velfærdssamfund. Som

Læs mere

Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen

Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 1. september Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen HVXPp 'HWKDUY UHWSnSHJHWDWGHUHUHWSDUXKHQVLJWVP VVLJKHGHULSHQVLRQVPRGHOOHQ 'HOVWLOSDVVHUXGEHWDOLQJHUQHVLJIRUODQJVRPWLHNVSHULPHQWHUKYRULQGEHWDOLQJHUQH

Læs mere

Forudsætninger om antal efterlønsmodtagere i udspillet til tilbagetrækningsreform,

Forudsætninger om antal efterlønsmodtagere i udspillet til tilbagetrækningsreform, Notat 1. marts 2011 Forudsætninger om antal efterlønsmodtagere i udspillet til tilbagetrækningsreform, Vi kan jo ikke låne os til velfærd Til det udspil til en tilbagetrækningsreform, der blev præsenteret

Læs mere

fordels-pension selvstændige

fordels-pension selvstændige fordels-pension selvstændige k u n f o r s e l v s t æ n d i g e SIKRING AF DIG OG DIN FAMILIE PENSIONSOPSPARING DANMARKS MÅSKE BEDSTE PENSIONSPAKKE FOR SELVSTÆNDIGE 1 - EN ORDNING IGENNEM TOPDANMARK Fordels-Pension

Læs mere

Bekendtgørelse om plejefamilier

Bekendtgørelse om plejefamilier BEK nr 1554 af 18/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 11. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Social, Børne og Integrationsmin., j.nr.

Læs mere

Indhold. 3. Depot 13. 6. Genkøb 18 6.1 Beregning af genkøbsværdi 18 6.2 Skat ved genkøb 18. 1. Forord 4

Indhold. 3. Depot 13. 6. Genkøb 18 6.1 Beregning af genkøbsværdi 18 6.2 Skat ved genkøb 18. 1. Forord 4 Indhold 1. Forord 4 2. Bonus 5 2.1 Hvad er bonus? 5 2.2 Generelt om bonusprognoser 5 2.3 Bonuskilder 6 2.4 Anvendelse af bonus i forsikringstiden 11 2.5 Anvendelse af bonus i udbetalingsperioden 11 3.

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Når pensionsalderen nærmer sig

Når pensionsalderen nærmer sig Når pensionsalderen nærmer sig Få økonomisk overblik Måske er du begyndt at tænke på tilværelsen som pensionist eller efterlønsmodtager. Måske er du allerede i gang med at planlægge og undersøge dine økonomiske

Læs mere

Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM

Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM i:\september-2000\tysk-skat.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM RESUMÈ Tyskland har vedtaget en omfattende reform af person- og erhvervsbeskatningen.

Læs mere

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges?

Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? 22-plan & timingen af reformer, der øger arbejdsudbuddet Kommer der automatisk flere i arbejde, når arbejdsstyrken øges? På langt sigt vil en større arbejdsstyrke føre til en næsten tilsvarende større

Læs mere

Skatteprovenuet. (Bemærk at det svarer til den måde som vi forklarer udviklingen i indkomstoverførslerne: satserne og antal modtagere!

Skatteprovenuet. (Bemærk at det svarer til den måde som vi forklarer udviklingen i indkomstoverførslerne: satserne og antal modtagere! Skatter og afgifter Definition: Obligatoriske ydelser, der udskrives til offentlig forvaltning og service uden nogen speciel dertil svarende modydelse se Den Offentlige Sektor s. 111 Skatteprovenuet Skatteprovenuet

Læs mere

KRAFTIGT STIGENDE TENDENS TIL AT BRUGE VIKARER

KRAFTIGT STIGENDE TENDENS TIL AT BRUGE VIKARER 17. december 2007 Martin Windelin tlf. 3355 7720 Louise Hansen tlf. 3355 7723 Resumé: KRAFTIGT STIGENDE TENDENS TIL AT BRUGE VIKARER Antallet af vikarer er vokset voldsomt de senere år, så der nu er 48.000

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven og af lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og lov om ændring af forskellige skattelove

Forslag. Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven og af lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og lov om ændring af forskellige skattelove Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 391 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2009-321-0014 Udkast (1) 17. august 2009 Forslag til Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven og af lov om ændring af

Læs mere

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse MA - Aalborg Østerågade 19, 3. sal 9000 Aalborg C Telefon 70 20 39 74 6 Efterløn eller ej? A-kassen for højtuddannede NOR DI MA - Århus Vesterbro Torv 1-3, 7. sal 8000 Århus C Telefon 70 20 39 73 Tr y

Læs mere

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv

Økonomisk analyse. Arbejdstiden øges ikke af sig selv Økonomisk analyse 22. maj 2012 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Arbejdstiden øges ikke af sig selv T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Med den netop offentliggjorte 2020-plan

Læs mere

Tillægsaftale til den dansk-grønlandske dobbeltbeskatningsaftale

Tillægsaftale til den dansk-grønlandske dobbeltbeskatningsaftale Tillægsaftale til den dansk-grønlandske dobbeltbeskatningsaftale Tillægsaftale til den mellem den danske regering og det grønlandske landsstyre indgåede aftale af 18. oktober 1979 til undgåelse af dobbeltbeskatning

Læs mere

Beskrivelse af beregningen af typetilfælde

Beskrivelse af beregningen af typetilfælde Beskrivelse af beregningen af typetilfælde Beregningerne, der foretages i typetilfælde, sigter mod at gøre de landespecifikke oplysninger så sammenlignelige som mulig landene i mellem. Beregningerne giver

Læs mere

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 1. marts 2000 Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Resumé: Papiret reestimerer forbrugsfunktionen på 95-pris databanken (APR00)

Læs mere

FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108

FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108 FORSLAG TIL OMLÆGNING AF FURESØ KOMMUNES GÆLD 090108 RESUMÉ På baggrund af en længere analyseproces og dialog med Danske Bank har Furesø kommune modtaget et forslag til omlægning af gældsporteføljen. Dette

Læs mere

ØKONOMISK TILSTANDSRAPPORT. Senior Wealth. Leif Hansen Hanne Hansen. Rapport er udarbejdet af: Posp Rådgiver

ØKONOMISK TILSTANDSRAPPORT. Senior Wealth. Leif Hansen Hanne Hansen. Rapport er udarbejdet af: Posp Rådgiver ØKONOMISK TILSTANDSRAPPORT Senior Wealth Leif Hansen Hanne Hansen Rapport er udarbejdet af: Posp Rådgiver Indledning Rapporten er udarbejdet på baggrund af vores samtale, og bygger på de faktuelle oplysninger

Læs mere

Korrektion for Tyskland i eksporten

Korrektion for Tyskland i eksporten Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Anne Marie Bendixen 12. juli 1995 Korrektion for Tyskland i eksporten Resumé: Papiret omhandler en korrektion for Tyskland i markedsudtrykket som følge af

Læs mere

Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1

Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1 Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1 1. november 2013 Indledning I det følgende redegøres for en udvalgt generations mellemværende

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

Carnegie WorldWide. Beskatningen af investeringsbeviser

Carnegie WorldWide. Beskatningen af investeringsbeviser Carnegie WorldWide Beskatningen af investeringsbeviser 2016 Forord I denne oversigt gennemgås reglerne om beskatning af investeringsandele, der udbydes af Carnegie WorldWide. Oversigten omfatter såvel

Læs mere

Tjekliste til brug ved national sambeskatning

Tjekliste til brug ved national sambeskatning Tjekliste til brug ved national sambeskatning Sådan bruger du tjeklisten: I tjeklisten kan du se, hvilke spørgsmål/forhold du bør være opmærksom på i forbindelse med den obligatorisk nationale sambeskatning.

Læs mere

Skatteudvalget L 25 - Bilag 3 Offentligt. Pensionsbeskatning L 24 og L 25

Skatteudvalget L 25 - Bilag 3 Offentligt. Pensionsbeskatning L 24 og L 25 Skatteudvalget L 25 - Bilag 3 Offentligt Pensionsbeskatning L 24 og L 25 Beskatningen af de danske pensioner Det danske pensionssystem består af tre søjler: 1. Folkepensionen finansieret via skatteindtægter

Læs mere

Grovboller og Generationsskifte. 11. december 2009 Helle Hougård Porsfelt Dir. tlf. 38 40 42 30 og mobil 42 13 42 30

Grovboller og Generationsskifte. 11. december 2009 Helle Hougård Porsfelt Dir. tlf. 38 40 42 30 og mobil 42 13 42 30 Grovboller og Generationsskifte Pensioner 11. december 2009 Helle Hougård Porsfelt Dir. tlf. 38 40 42 30 og mobil 42 13 42 30 hhp@hulgaardadvokater.dkdk Forårspakken - pensioner Forårspakken omlægning

Læs mere

Selskabsskatterelationen i april 2007

Selskabsskatterelationen i april 2007 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony M. Kristensen 2. oktober 2007 Selskabsskatterelationen i april 2007 Resumé: I papirets første afsnit beskrives selskabsskatterelationen, som den ser ud

Læs mere

Rekordhøjt fattigdomsniveau har bidt sig fast

Rekordhøjt fattigdomsniveau har bidt sig fast Rekordhøjt fattigdomsniveau har bidt sig fast Fattigdommen i Danmark bliver ved med at stige, og der er nu over.000 fattige i Danmark. Fraregnes studerende er antallet af fattige på godt.000 personer,

Læs mere

Dokumentation af beregningsmetode og kilder

Dokumentation af beregningsmetode og kilder Dokumentation af beregningsmetode og kilder Beregningerne er vejledende i forhold til, om Aftale om senere tilbagetrækning fra d. 13. maj 2011 mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de Radikale

Læs mere

Har I en plan? Hvad vil I?

Har I en plan? Hvad vil I? 1 Har I en plan? Hvad vil I? Overblik over fremtidig indkomst og formue Skat Efterløn Risikovillighed Folkepension Investering Pensionsformue Gaver og Arv Løn Efterløn? Modregning Folkepension 60 65 Alder

Læs mere

Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)?

Pensionsaktiver: hvem ejer hvad (i VP)? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 15. november 2013 1 Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)? Resumé: Papiret præsenterer resultatet af en undersøgelse af ejerforhold

Læs mere