Pensioner og disponibel indkomst i ADAM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pensioner og disponibel indkomst i ADAM"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 4. juni 1997 Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Resumé: Virkningen på disponibel indkomst af at øge pensionsindbetalingerne undersøges. Det fremgår bla., at virkningen på disponibel indkomst vil være afhængig af, hvor pensionskassen institutionelt er placeret, dvs. privat eller offentlig. Det fremgår også, lidt overraskende, at virkningen på disponibel indkomst af at øge indbetalingerne til offentlige fonde afhænger af typen af indbetaling. Endelig ser virkningen på disponibel indkomst af at øge tjenestemandspensioner, ikke ud til at have den rigtige effekt. hco04697.wp Nøgleord: pensionsindbetalinger, forbrugsvirkning Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 Indledning. Papiret redegør for, hvordan de forskellige pensionsordninger i ADAM påvirker den forbrugsbestemmende indkomst og formue. Fokus i papiret er udelukkende på pensionernes betydning for modelegenskaberne; det diskuteres ikke, om de anvendte data er tilstrækkelige eller dækkende. 1. Disponibel indkomst og pensioner I ADAM er der tre typer af pensionskasser: De private pensionskasser og livsforsikringsselskaber (fx. DJØF pensions indbetalinger), de offentlige fonde (ATP og arbejdsløshedsforsikring) og tjenestemandspensionerne. I det følgende redegøres for virkningen af de forskellige ordninger på disponibel indkomst. I tabel 1 nedenfor er vist førsteårs effekterne på disponibel indkomst, Yd9, i ADAM når hhv. nettoindbetalingerne og formueafkast forøges med 1 mio. 1 Da ændringerne i nettoindbetalingerne også påvirker løn og skatterelationer, har jeg fundet de endelige effekter på disponibel indkomst ved diverse j leds justeringer med eksogeniseret forbrug mv. Dette skulle gerne give de rent definitionsmæssige sammenhænge af ændringer i nettoindbetalinger og formueafkast. Variablerne, jeg har brugt som nettoindbetalinger og formueafkast er: Saso Obligatoriske bidrag til sociale ordninger ialt. Topk Nettoindbetalinger til pensionskasser Topl Nettoindbetalinger til livsforsikringsselskaber Tifpn Livsforsikringsselskaber og pensions kassers renteindtægt, netto Tifoi Sociale kasser og fondes renteindtægter Typri Tjenestemandspensioner 2 Det bemærkes at modstykket overførslerne, Typr. til pensions indbetalingerne, Typri og Saso er 1 Beregningerne er oprindelig foretaget på ADAM Marts Modelversionerne ADAM Marts 1995 og ADAM Maj98, skulle dog ikke være videre forskellige mht. behandlingen af pensionsindbetalinger. 2 Denne størrelse er imputeret af nationalregnskabet, hvor den tillægges de offentlige lønninger, Ywo. Ideen er, at værdien af forøget pensionsanciennitet for tjenestemænd i virkeligheden bør tillægges den udbetalte løn. Dette beløb er Typri. Det opfattes til gengæld som umiddelbart indbetalt "bidrag til sociale ordninger" og indgår derfor også i Taoi, således at det hverken påvirker den disponible løn eller offentlige saldo. Udgifterne til tjenestemandspensionerne indgår som almindelig social ydelse i Ty. Der opbygges ikke en fond til betaling af tjenestemandspensionerne, men man kunne i princippet imputere en.

3 Tabel 1. Effekt på disponibel indkomst (Yd9) i ADAM af en stigning i pensionsindbetalinger og formueafkast med 1 mio. 3 Nettoindbetalinger Livsforsikringsselskaber 0 0 Private pensionskasser Offentlige fonde, ATP mv. 1 0( 0.5) 0 Offentlige fonde, A kasser Tjenestemandspension Formueafkast 3 Fodnote 1: Tallet i parentes, for Offentlige fonde (ATP mv.), angiver effekten på disponibel indkomst, når lønsummen antages eksogen. For de øvrige pensionsordninger er effekterne på disponibel indkomst ens med hhv. eksogen og endogen lønsum. Fodnote 2: Det kræver betydelig abstraktionsevne at forestille sig Typri som et egentligt "håndtag". I NR betragtes nettoindbetalingerne til offentlige ordninger og private pensionsselskaber som hhv. en skat og som frivillig opsparing. På den baggrund kan både nettoindbetalingerne til de private pensionsselskaber og offentlige fonde, siges at have en lidt mystisk effekt på disponibel indkomst i ADAM. For private pensionsselskaber burde effekten på disponibel indkomst af en stigning i nettoindbetalingerne nok være 0 men er Forklaringen på denne effekt er at indbetalinger til private pensionsselskaber kan fradrages i skattepligtig indkomst; modstykket er dog her at den opbyggede pensionsformue beskattes, jf. tabel 2 nedenfor. For de offentlige fonde burde effekten på disponibel indkomst af en stigning i nettoindbetalingerne nok være 1 men er enten 0.5, jf. skattefradraget nævnt ovenfor, eller 0 fordi indbetalingerne har en effekt på lønsummen. Endelig er effekten på disponibel indkomst af en stigning i tjenestemandspensionerne ikke 0 som man burde forvente ifølge NR, men 0.5 idet tjenestemandspensionerne ikke optræder eksplicit i ADAMs ligning for offentlig lønsummen. Det bemærkes, at når formueafkastet i pensionsselskaberne ikke påvirker disponibel indkomst er det fordi pensionsformuen indgår i den forbrugsbestemmende formue, jf. tabel 2 nedenfor. De enkelte effekter gennemgås i detaljer i det følgende. 3 Effekterne er beregnet på banken lang94 i Hvis (frivillig) opsparing i private fonde på den anden side generelt opfattes som skattebegunstiget, er en positiv effekt på disponibel indkomst vel ikke urimelig, omend den vistnok er vel stor.

4 4 For private pensionsselskaber og livsforsikringsselskaber kan ændringen i nettoindbetalingerne til pensionskasserne gennemføres ved at forøge Topk. Topk påvirker ikke disponibel indkomst og virker kun indirekte på denne ved, at de direkte skatter falder med ca. 0.5 gange forøgelsen af Topk, således at den disponible indkomst forøges tilsvarende. En forøgelse af nettoindbetalingerne til livsforsikringsselskaberne, Topl, har ingen effekt på disponibel indkomst, da Topl hverken indgår i disponibel indkomst eller i de direkte skatter. Formueafkast kan ændres ved at forøge Tifpn. Dette rejser det interessante spørgsmål om, hvilken sektor, der betaler denne forøgelse. Svaret må være afgørende for effekten. Her antages forøgelsen af Tifpn at skyldes forøgede nettorenter fra udlandet. I så fald vil der ikke være nogen effekt på disponibel indkomst, da denne hverken omfatter udlandets eller pensionskassernes renter. I modsætning til tilfældet under offentlige fonde (se nedenfor) sker der dog det, at realrenteafgiften, Sdr, forøges, og som følge heraf forøges de direkte skatter Sd. Da Sdr ikke fratrækkes disponibel, er der ingen samlet effekt på disponibel indkomst. For offentlige fonde vil effekten på disponibel indkomst afhænge af, hvilken type af bidrag der øges. De obligatoriske bidrag, Saso, består af følgende: 5 Saqw Sociale bidrag til ATP og lønmodtagers garantifond Saqp Sociale bidrag fra arbejdsgivere til invalideforsikring og arbejdsløshedsforsikring Safm Sociale bidrag fra medlemmer til arbejdsløshedsforsikring Sasr Øvrige bidrag til sociale ordninger ATP mv. (Saqw og Saqp) Ændringen i nettoindbetalingerne er her gennemført ved at forøge Saqw. Effekten er, at disponibel indkomst falder pga. ændringen i Saso, obligatoriske bidrag til soc. ordninger ialt, men samtidig overvæltes Saqw øjeblikkelig og fuldt ud i lønsummen Yw (via lnak1, der er gennemsnitlig timeløn for arbejdere med tillæg af bidrag til sociale ordninger), således at nettoeffekten på disponibel indkomst er lig 0. Da lønsum og obligatorisk bidrag ændres med samme beløb er skatterne, Sd, ligeledes omtrent uændrede. 6 Den umiddelbare lønreaktion kan måske betegnes som en modelteknisk finesse. 5 I Saso findes også en udgået variabel Saqo, Sociale bidrag til ATP fra offentlige arbejdsgivere. 6 Effekterne på restindkomsten, Ydr9, i disponibel indkomst er der af hensyn til overskueligheden set bort fra. En forøgelse af Saqp eller Saqw vil nemlig øge lønomkostningerne og derved give anledning til faktorsubstitution, prisforøgelser mv. Såvidt jeg kan anslå vil disponibel restindkomst dog kun falde med ca gange forøgelsen af Saqp eller Saqw (restindkomsten vil dog falde ca. 0.3 gange forøgelsen af Saqp eller Saqw, men disponibel restindkomst består af et fordelt lag i restindkomsten, der kun slår igennem første år med 0.53).

5 Det bemærkes, at hvis lønsummen i stedet antages eksogen, vil forøgelsen af indbetalinger til ATP mv. virke på disponibel indkomst på samme måde som tjenestemandspensioner og som a-kasser, jf. også tabel 1. 5 A kasser (Safm) 7 Her er ændringen i nettoindbetalingerne gennemført ved at forøge Safm, bidraget til a-kasser. Effekten er, at disponibel indkomst falder tilsvarende, hvilket dog delvis opvejes af, at skatterne falder med ca. 0.5 gange Safm, idet Safm også fratrækkes i den skattepligtige indkomst. Formueafkast i offentlige fonde kan ændres ved at forøge Tifoi. Som i tilfældet med afkast af private ordninger vil effekten på disponibel indkomst være afhængig af, hvilken sektor der betaler de større renter. Der er her antaget, at forøgelsen af Tifoi skyldes forøgede nettorenter fra udlandet. Der er derfor ingen effekt over nettorenterne til disponibel indkomst (fordi pensionsformueafkast generelt ikke direkte indgår i disponibel indkomst). For tjenestemandspensionerne kan ændringen i "nettoindbetalingerne" gennemføres ved at øge Typri. Den disponible indkomst falder tilsvarende, da Typri fratrækkes i disponibel indkomst. Effekten må betegnes som en finesse og skyldes, at Typri ikke indgår i bestemmelsen af Ywo i modellen, hvilket den burde. De direkte skatter falder med ca. 0.5 gange forøgelsen af Typri; dette følger af at Typri også fratrækkes lønsummen ved beregning af de direkte skatter (både kildeskatten Sdk og bruttoskatten, Sda, falder). Dette må vist også betegnes som en finesse. Nettoeffekten på disponibel indkomst bliver derfor, et fald på ca. 0.5 gange forøgelsen af Typri. 8 Hvis Typri lægges ind i Ywoligningen, vil effekten i stedet blive 0 over hele linien. Når formueafkastet i pensionsselskaberne ikke påvirker disponibel indkomst, er det som nævnt fordi pensionsformuen indgår i den forbrugsbestemmende formue, jf. tabel 2 nedenfor. 7 Den resterende variabel, Sasr, er en residual post uden betydning: i 1996 var Sasr 3 mio. kr sammenlignet med Saso der var mio. kr. Det skal dog nævnes at Sasr i modelleringen ikke virker som Safm, idet Sasr indgår i hverken løn eller skatterelationer, en forøgelse af Sasr vil derfor reducere disponibel indkomst med samme beløb. 8 Pensionsudbetalingerne, Typr, virker på samme måde (når vi ser bort fra fortegnet) på disponibel indkomst som indbetalingerne, Typri og Saso (justeringen kan laves ved at øge ktyp1 og dermed Typr og Typs).

6 6 Tabel 2. Effekt på forbrugsbestemmende formue (Wcp5) i ADAM af en stigning i pensionsformuen på 1 mio. Forsikringsselskaber og 0.6 Pensionskasser Offentlige fonde, ATP mv. 0.6 Offentlige fonde, A kasser 0.6 Tjenestemandspension Tankegangen er konsistent med, at forbrugsfunktionen er formuleret ud fra livscykelhypotesen, hvor det generelt opfattes som en dobbeltregning at lade både formueafkast og formue være forbrugsbestemmende. Afslutningsvis skal nævnes at man i SMEC har valgt en alternativ måde at modellere pensionernes forbrugsvirkning. I SMEC har nettoindbetalingerne hverken for private pensionsselskaber eller offentlige fonde effekt på disponibel indkomst (og dermed forbrugsvirkning). Formueafkast i offentlige fonde og private pensionsselskaber har en positiv forbrugseffekt; til gengæld er pensionsformuen ikke forbrugsbestemmende, jf.bilag Modelleringen i ADAM og datakonstruktionen i NR. Jeg har fundet nogle små særheder i ADAM s modellering af pensioner, bla. som den kommer til udtryk i ligningen for disponibel indkomst, sammenlignet med NR s datakonstruktion. 9 Tjenestemandspensioner (Typri) I NRs definition af disponibel indkomst (for den ikke finansielle private sektor) indgår Typri i lønsummen, men bliver til gengæld fratrukket som socialt bidrag og påvirker derfor ikke den private sektors disponible indkomst. I ADAM s ligning for disponibel indkomst bliver Typri også fratrukket lønsummen, Yw. Derimod optræder Typri ikke, heller ikke indirekte, i ligningen for lønsummen, Ywo; Datamæssigt opfanges Typri derfor i den generelle lønsats for offentligt ansatte, lohk1. Når Typri ikke optræder i ligningen for Ywo er det iflg. PUD fordi variablen ikke bliver betragtet som en politik variabel. 10 Men da Typri 9 Se evt. også modelgruppepapir "Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet" HCO 30/ I modellen modelleres Typri som k faktor på Typr(=Typrd ptty), og afhænger derfor bla. af ptty, indeks til regulering af overførselsindkomster, der potentielt er en politik variabel.

7 er endogen i modellen virker det mere korrekt at lade denne optræde eksplicit i ligningen for Ywo. 7 Obligatoriske bidrag til sociale ordninger ialt (Saso) I NRs definition af disponibel indkomst behandles Saso helt parallelt med Typri, jf. ovenfor. I ADAM bliver Saso også fratrukket disponibel indkomst. Det er dog kun en del af Saso (Saqw, Saqp og Saqo), der eksplicit indgår i ligningen for lønsummen (via lnak1). Når Safm, sociale bidrag fra medlemmer til arbejdsløshedsforsikring, ikke indgår i ligningen for lønsummen, skyldes det iflg. PUD at Safm er indregnet i lna og derfor ikke skal medtages en gang til ved bestemmelsen af lønsummerne. Man skal her være opmærksom på den forskellige virkning af komponenterne i Saso ved eventuelle politikeksperimenter, jf. tabel 1, som skyldes at (Saso-Safm) blot overvæltes i lønomkostningerne som tillæg til lna, mens Safm indgår i lna og derfor ikke betyder noget for omkostningerne; den bliver fratrukket i den udbetalte løn. Indbetalinger til private pensionsselskaber (Topk) I NRs definition af disponibel indkomst (for den ikke finansielle private sektor) fratrækkes nettoindbetalingerne til de private pensionsselskaber i disponibel indkomst, og indbetalinger indgår i lønsummen. 11 Dog er konstruktionen i NR den, at nettoindbetalingerne bagefter tillægges husholdningernes opsparing, således at denne er upåvirket mht. ind- og udbetalinger fra pensionskasser. Opsparingen i pensionskasser opfattes således i NR som frivillig, og udbetalingerne er bare hævet opsparing. I ADAM indgår nettoindbetalingerne, Topk, i overensstemmelse hermed hverken i ligningen for disponibel indkomst eller lønsum. Den indgår dog, som nævnt i afsnit 1, i skattebestemmelsen og har derfor virkning på disponibel indkomst. Formueafkast i private pensionsselskaber (Timph) I NRs definition af disponibel indkomst for husholdningerne tillægges de imputerede renter af forsikringstekniske reserver, der bla. indeholder formueafkast i de private pensionsselskaber, idet pensionsformuerne betragtes som værende ejet af husholdningerne 12. I ADAM indgår disse imputerede 11 Der er dog en ikke ubetydelig forskel i de anvendte data for nettoindbetalinger til private pensionsselskaber i ADAM og NR jf. også førnævnte modelgruppepapir HCO 30/ s Forskellen mellem Timph og variablen der i ADAM anvendes som formueafkast i livsforsikring og pensionskasser, Tifpn, er ikke helt klar. NR. variablen indeholder bla. skadesforsikringsselskaberne endvidere indeholder variablen kun formueafkast af husholdningernes pensionsformue og ikke af livsforsikringsselskaberne og pensionskassernes egenkapital.

8 8 renter slet ikke i disponibel indkomst. Forrentning af pensionsformuen har i ADAM alene forbrugsvirkning gennem formuen, sammenlign i øvrigt tabellerne 1og2. 3. Konklusion Principielt må det være et empirisk spørgsmål om førsteårseffekterne af nettoindbetalingerne til de private pensionsselskaber skal være forskellig fra førsteårseffekterne af indbetalinger til offentlige fonde. Dette vil efterfølgende blive taget op. Man kan stille spørgsmålstegn ved det hensigtsmæssige i at forskellig typer af pensionsindbetalinger til de offentlige fonde har forskellig virkning på disponibel indkomst, afhængig af om pensionsindbetalingen optræder i ADAMs ligninger for lønsum eller ej. Endelig ser det ud til at ligningen for offentlig lønsum fremover skal omformuleres således at tjenestemandspensionerne eksplicit optræder.

9 9 Bilag 1. Pensionernes virkning i SMEC Tabel 1. Effekt på disponibel indkomst i SMEC af en stigning i pensionsindbetalinger og formueafkast. Forsikringsselskaber og Pensionskasser Nettoindbetalinger Formueafkast Offentlige fonde, Anm. Baseret på notat fra 1/ af Bertil From, DØRS. Effekterne er (vistnok) beregnet under antagelse om en eksogen lønsum. Tabel 2. Effekt på forbrugsbestemmende formue i SMEC af en stigning i pensionsformuen. Forsikringsselskaber og Pensionskasser Offentlige fonde 0 0

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 27. december 1999 Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Resumé: Papiret gennemgår forskellige pensionsordningers

Læs mere

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen Gitte Terp Henriksen 1. December 2000 Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Resumé: I modellen er der i indkomst

Læs mere

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 1. marts 2000 Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Resumé: Papiret reestimerer forbrugsfunktionen på 95-pris databanken (APR00)

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 16. Maj 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Resumé: Ideen i papiret er at beregne nutidsværdien af pensionsindbetalinger

Læs mere

Modelligninger afledt af pensionsmodellen

Modelligninger afledt af pensionsmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 21. november 1999 Tony M. Kristensen Henrik C. Olesen Modelligninger afledt af pensionsmodellen Resumé: I papiret opstilles ligninger for

Læs mere

Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet

Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 30. marts 1994 Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet Resumé: Disponibel indkomst i nationalregnskabets private sektor og

Læs mere

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 4. december 2000 Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Resumé: I papiret forslås ligninger vedr. husholdningernes og selskabernes

Læs mere

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jes Asger Olsen 21. oktober 2010* UDKAST Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Resumé: Indbetalinger på pensionsordninger kan i forskelligt omfang trækkes

Læs mere

Husholdningssektoren i ADAM

Husholdningssektoren i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Olesen 23. november 1998* Husholdningssektoren i ADAM Resumé: Papiret skitserer problemer med at opstille en husholdningssektor til ADAM. Vi har lovet

Læs mere

Realrenteafgiften i ADAM

Realrenteafgiften i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 27.04.99 Gitte Terp Henriksen Realrenteafgiften i ADAM Resumé: I papiret gives en beskrivelse af den nuværende modellering af realrenteafgiften

Læs mere

Aldersopsparing i ADAM

Aldersopsparing i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 26. marts 2014 1 Aldersopsparing i ADAM Resumé: Aldersopsparing er den nye kapitalpension, dog uden udskudt skat. Papiret beskriver

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 12.september 2016 Michael Osterwald Lenum Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Resumé: Ved beregning af pensionsformuernes afkast og kursudvikling

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Ejendomsskattens forbrugseffekt

Ejendomsskattens forbrugseffekt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 11. januar 2019 Ejendomsskattens forbrugseffekt Resumé: Bor man til leje, vil ens husleje normalt stige, hvis ejendomsskatten stiger (forbehold

Læs mere

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 2. oktober 2012 1 Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Resumé: Centrale brugere af ADAM har behov for med modelversion

Læs mere

Svar til FM om pensionsdata

Svar til FM om pensionsdata Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 17. august 2015 1 Svar til FM om pensionsdata Resumé: Papiret svarer på fire spørgsmål fra FM. 1 Behandlet på modelgruppemødet 2015.10.19.

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Simpel pensionskassemodel

Simpel pensionskassemodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dan Knudsen 9. februar 15 Simpel pensionskassemodel Resumé: Vi opstiller en model, hvor udbetalingerne fra en pensionsordning bestemmes ud fra en antagelse

Læs mere

Vedr. offentlige overførsler til udlandet

Vedr. offentlige overførsler til udlandet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 15. august 2013 Vedr. offentlige overførsler til udlandet Resumé: Modelegenskaberne virker uhensigtsmæssige ved ændringer i de offentlige

Læs mere

Dataleverancer fra 5kt.

Dataleverancer fra 5kt. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 28. juni 1999 Lena Larsen Asger Olsen Tony Kristensen Dataleverancer fra 5kt. Resumé: Papiret dokumenterer dataleverancerne fra 5kt. (offentlige

Læs mere

Forslag til ændringer i forbrugsligningen.

Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 16. maj 2016 Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges et forslag til hvilke ændringer, der

Læs mere

Boligforbrug på nye kapitaltal

Boligforbrug på nye kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16. juli 1997 Lena Larsen Boligforbrug på nye kapitaltal Resumé: I papiret gives et forslag til en ny specifikation af relationen for

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Ligningsændringer vedr. LD

Ligningsændringer vedr. LD Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 3. august 2017 1 Ligningsændringer vedr. LD Resumé: Papiret præciserer en række ændringer i ADAMs ligninger vedrørende Lønmodtagernes

Læs mere

ATP og LP data. Resumé:

ATP og LP data. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Junge 3. november 25 whatwif ATP og LP data Resumé: MAJ Nøgleord: Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne,

Læs mere

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek Forudsætninger bag Danica PensionsTjek INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger... 2 Spørgsmålene...

Læs mere

Selskabsskatterelationen i april 2007

Selskabsskatterelationen i april 2007 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony M. Kristensen 2. oktober 2007 Selskabsskatterelationen i april 2007 Resumé: I papirets første afsnit beskrives selskabsskatterelationen, som den ser ud

Læs mere

Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)?

Pensionsaktiver: hvem ejer hvad (i VP)? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 15. november 2013 1 Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)? Resumé: Papiret præsenterer resultatet af en undersøgelse af ejerforhold

Læs mere

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 20. juli 2000 Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Resumé: Papiret sammenligner

Læs mere

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 3. december 1996 Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Resumé: Papiret er et konkret forslag til hvordan de nye tal for kapitalværdier

Læs mere

Kvoter i ny og gammel ADAMBK

Kvoter i ny og gammel ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 15. februar 1999 Kvoter i ny og gammel ADAMBK Resumé: Papiret sammenligner kvoter i ny og gammel ADAMBK, hhv. ADAMBK og ADBK0797. Formålet

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Reestimation af makroforbrugsrelationen

Reestimation af makroforbrugsrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 4. august 2014 Reestimation af makroforbrugsrelationen Resumé: Dette arbejdspapir viser reestimationen af makroforbrugsrelationen

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Ældres indkomst og pensionsformue

Ældres indkomst og pensionsformue Ældres indkomst og pensionsformue Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 16 Formålet med dette analysenotat er at se på, hvordan den samlede indkomst samt den samlede pensionsformue

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst II

Den personlige skattepligtige indkomst II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 24. maj 1994 Den personlige skattepligtige indkomst II Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for den skattepligtige indkomst

Læs mere

Beskatning af pensionsopsparing

Beskatning af pensionsopsparing Beskatning af pensionsopsparing Beskrivelse af sammensat beskatning af pensionsopsparing 19. juni 2008 Sune Enevoldsen Sabiers sep@dreammodel.dk Det Økonomiske Råds forårsrapport 2008 indeholder en analyse

Læs mere

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar FORUDSÆTNINGER BAG DANICA PENSIONSTJEK INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger..........................................................

Læs mere

Bidragssatser i ADAM

Bidragssatser i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 3. april 2018 Bidragssatser i ADAM Resumé: Antagelsen om bidragssatser har tidligere været, at de har været konstante og dermed uden betydning

Læs mere

Forbrug og indkomst. Danmarks Statistik. Henrik Christian Olesen 22. november Resumé:

Forbrug og indkomst. Danmarks Statistik. Henrik Christian Olesen 22. november Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22. november 1993 Forbrug og indkomst Resumé: Nye data præsenteres for husholdningerne og selskabernes restindkomst samt husholdningernes

Læs mere

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 20. februar 2017 Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Resumé: Der er uoverensstemmelser

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Dagpengenes kompensationsgrad

Dagpengenes kompensationsgrad Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 31. marts 217 Dagpengenes kompensationsgrad Resumé: Dagpengenes kompensationsgrad skaber problemer for lønrelationen i de seneste år,

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 14. januar 2014 1 Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Resumé: Papiret sporer værdierne for pensionsafkastskatten

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst

Den personlige skattepligtige indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Birgitte A. Mathiesen 10. marts 1994 Den personlige skattepligtige indkomst Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for skattepligtig indkomst.

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel Nikolaj Mose Hansen 1. marts 216 Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 215 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk

Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Edith Madsen 21. juli 1997 Estimation af bilkøbsrelationen med nye indkomst- og formueudtryk Resumé: Papiret præsenterer en reestimationen af fcb-relationen.

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Folkepensionisternes indkomst og formue 2016

Folkepensionisternes indkomst og formue 2016 ÆLDRE I TAL 218 Folkepensionisternes indkomst og formue 216 Tabeller og figurer Ældre Sagen December 218 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden

Læs mere

Om effekten af opsparingsordninger og opsparingstilbøjelighed

Om effekten af opsparingsordninger og opsparingstilbøjelighed Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 29. april 2013 Om effekten af opsparingsordninger og opsparingstilbøjelighed Resumé: Dette papir er et oplæg til at opstille en ny forbrugsrelation.

Læs mere

Faktaark Skattelempelser for familietyper

Faktaark Skattelempelser for familietyper Faktaark Skattelempelser for familietyper 6. februar 2018 Dette notat beskriver virkningerne af skattelempelser i Aftale om Lavere skat på arbejdsindkomst og større fradrag for pensionsindbetalinger for

Læs mere

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 31. oktober 2013 Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Resumé: Papiret reestimerer ADAMs lønligning og vurderer

Læs mere

Det er pålagt grønlandske arbejdsgiverne at trække grønlandsk A-skat af indbetalinger til

Det er pålagt grønlandske arbejdsgiverne at trække grønlandsk A-skat af indbetalinger til Om de nye grønlandske beskatningsregler for pensionsordninger i pensionsselskaber i ( 39 a i den grønlandske indkomstskattelov) 1 Hvad er de væsentligste ændringer i loven? Fra den 1. januar 2017 er der

Læs mere

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 12. november 2012 1 Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 Resumé: Papiret redegør for hvorledes pensionsformuen, ultimo

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Data for arbejdstid og timeløn

Data for arbejdstid og timeløn Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen 7. februar 1994 Data for arbejdstid og timeløn Resumé: Datakonstruktionen af Hgn og lna eftergås. Hgn bør nok rettes i årene før 1966. hgn.jao

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004

Forbrugs- og boligrelationer, oktober 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Junge 1. oktober 004 Forbrugs- og boligrelationer, oktober 004 Resumé: Efter en meget lang testperiode og et par rettelser af datafejl har vi endelig

Læs mere

Færre fattige blandt ikkevestlige

Færre fattige blandt ikkevestlige Færre fattige blandt ikkevestlige indvandrere Antallet af økonomisk fattige danskere er fra 211 til 212 faldet med 1.3 personer. I samme periode er antallet af ét-års fattige faldet med 6.7 personer. Det

Læs mere

INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD-

INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD- 8. maj 2004 Af Mikkel Baadsgaard, direkte tlf. 33557721 INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD- VIKLEDE LANDE Resumé: I perioden 1991 til 2001 er de disponible indkomster steget væsentligt

Læs mere

Ulighed i arbejdslivet sætter spor som pensionist

Ulighed i arbejdslivet sætter spor som pensionist Ulighed i arbejdslivet sætter spor som pensionist Der er væsentlige forskelle på indkomster og nettoformuer som pensionist, afhængigt af hvilken social klasse man tilhørte i arbejdslivet. Mens de 70-årige,

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

REAL SAMMENSAT PENSIONSBESKATNING PÅ OVER 100 PCT. FOR 60- ÅRIGE

REAL SAMMENSAT PENSIONSBESKATNING PÅ OVER 100 PCT. FOR 60- ÅRIGE Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) Og chefkonsulent Carl- Christian Heiberg (81 75 83 34) 11. April 2014 PÅ OVER 100 PCT. FOR 60- ÅRIGE Dette notat belyser den reale sammensatte marginale skat

Læs mere

Data for boligbeholdning og afskrivninger.

Data for boligbeholdning og afskrivninger. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik C. Olesen Lena Larsen 30. september 1996 Data for boligbeholdning og afskrivninger. Resumé: Papiret gennemgår, hvordan dataserier for boligbeholdningen

Læs mere

FTF ernes pensionsopsparing

FTF ernes pensionsopsparing 8. MAJ 2014 FTF ernes pensionsopsparing AF MARIE-LOUISE SØGAARD OG ANDREAS ØSTERGAARD NIELSEN Sammenfatning I notatet belyses FTF ernes pensionsopsparing sammenlignet med andre beskæftigede og øvrige uden

Læs mere

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 10. juli 2012 Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Resumé: I dette papir gennemgås

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Bud på ændrede tal for pensions ind- og udbetalinger

Bud på ændrede tal for pensions ind- og udbetalinger Danmarks Statistik MDELGUPPEN Arbejdspapir Michael sterwald-lenum 10. november 2010 1 Bud på ændrede tal for pensions ind- og udbetalinger 2005-2009 esumé: Papiret opsummerer et detaljeret arbejde der

Læs mere

Sipur 4-ever!!!!! Danmarks Statistik. Lena Larsen 28. april Resumé:

Sipur 4-ever!!!!! Danmarks Statistik. Lena Larsen 28. april Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 28. april 1998 Sipur 4-ever!!!!! Resumé: Ved hjælp af afgiftsmatricen for 1992 og subsidietabellen, opstilles en ny relation for Sipur. LLR28498.wp

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Marcus Mølbak Ingholt 24. maj 22 Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 22 Resumé: I dette modelgruppepapir reestimeres ADAM's sektorprisrelationer

Læs mere

Har I en plan? Hvad vil I?

Har I en plan? Hvad vil I? 1 Har I en plan? Hvad vil I? Overblik over fremtidig indkomst og formue Skat Efterløn Risikovillighed Folkepension Investering Pensionsformue Gaver og Arv Løn Efterløn? Modregning Folkepension 60 65 Alder

Læs mere

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 9. august 2018 Tony Maarsleth Kristensen Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Resumé: For nuværende fremskrives værdien for

Læs mere

Følsomhedsanalyser af bilforbrugets budgetelasticitet

Følsomhedsanalyser af bilforbrugets budgetelasticitet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 2. januar 2014 Følsomhedsanalyser af bilforbrugets budgetelasticitet Resumé: ADAMs privatforbrug påvirkes kraftigere af husholdningers

Læs mere

SP-opsparing: skal? - skal ikke? Er det en god idé at hæve sin SP-opsparing?

SP-opsparing: skal? - skal ikke? Er det en god idé at hæve sin SP-opsparing? 31.03.2009 SP-opsparing: skal? - skal ikke? Er det en god idé at hæve sin SP-opsparing? Der kan være rigtig mange gode argumenter for og imod at hæve sin SP-opsparing. Er man blandt dem, der har et reelt

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 8. august 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 416 (Alm. del) af 22. juni 2017

Læs mere

ET KONKRET BUD PÅ EN OBLIGATORISK PENSIONSOPSPARING

ET KONKRET BUD PÅ EN OBLIGATORISK PENSIONSOPSPARING Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Carl-Christian Heiberg Direkte telefon 8. december 2014 Dette notat belyser et konkret forslag om obligatorisk minimumspensionsopsparing.

Læs mere

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II

Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Asger Olsen Edith Madsen 16. januar 1998 Variabel indkomstelasticitet i boligefterspørgslen II Resumé: I dette papir estimeres kontantprisrelationen med variabel

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1

Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1 Nutidsværdi af nettobidrag sammenligning mellem personer af dansk oprindelse og indvandrere fra ikke-vestlige lande 1 1. november 2013 Indledning I det følgende redegøres for en udvalgt generations mellemværende

Læs mere

Pædagoger og læreres pensionsopsparing

Pædagoger og læreres pensionsopsparing 9. MARTS 2015 Pædagoger og læreres pensionsopsparing AF SØS NIELSEN, ANDREAS ØSTERGAARD NIELSEN OG METTE NYRUP Resume Dette notat sammenholder pædagoger, læreres og socialpædagogers pensionsopsparing.

Læs mere

ÆLDRE I TAL Folkepensionister med samspilsproblem

ÆLDRE I TAL Folkepensionister med samspilsproblem ÆLDRE I TAL 2017 Folkepensionister med samspilsproblem - 2015 Ældre Sagen November 2017 Hvor mange folkepensionister har et samspilsproblem? Pensionister med samspilsproblem defineres her som pensionister,

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Lov om indgåelse af tillægsaftaler til den dansk-grønlandske dobbeltbeskatningsaftale

Lov om indgåelse af tillægsaftaler til den dansk-grønlandske dobbeltbeskatningsaftale LOV nr 1227 af 18/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 11-0295976 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1126 af 10/10/2014 Lov

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Nettobidrag fordelt på oprindelse 1

Nettobidrag fordelt på oprindelse 1 Nettobidrag fordelt på oprindelse 1 12. november 213 Indledning Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har i forbindelse med deres Arbejdsmarkedsrapport 213 fået lavet en række analyser på DREAM-modellen. I dette

Læs mere

Dokumentation af beregningsmetode og kilder

Dokumentation af beregningsmetode og kilder Dokumentation af beregningsmetode og kilder Beregningerne er vejledende i forhold til, om Aftale om senere tilbagetrækning fra d. 13. maj 2011 mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de Radikale

Læs mere

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere?

Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 25. september 2017 Hvorfor fitter lønrelationen ikke mere? Resumé: Lønrelationen overvurderer lønstigningerne i de seneste år. Der kan for det

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Kursen på statens obligationsgæld

Kursen på statens obligationsgæld Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 21. august 2013 Kursen på statens obligationsgæld Resumé: Kursen på statens obligationsgæld beregnes i ADAM som forholdet mellem

Læs mere