Modelligninger afledt af pensionsmodellen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Modelligninger afledt af pensionsmodellen"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 21. november 1999 Tony M. Kristensen Henrik C. Olesen Modelligninger afledt af pensionsmodellen Resumé: I papiret opstilles ligninger for de dele af ADAM, som bør ændres givet implementering af pensionsmodellen, som beskrevet i GHE18N99, "Pensionsmodellen, modelligninger". Skatter, overførsler, sektorbalancer, disponibel indkomst samt nødvendige supplerende pensionsvariabler beskrives. Som nyskabelser opstilles ligninger for folkepension og førtidspensioner samt et forfinet udtryk for reguleringsprisindekset, der tager højde for pensionsbidrag. Endvidere fremsættes forslag til ligninger for ATP-ordningerne og det nuværende disponible indkomstbegreb foreslås erstattet med den private sektors disponible indkomst. GHE21N99.wp Nøgleord: skat, sektorbalancer, indkomst, folkepension, førtidspension, ATP, husholdninger, forbrug Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 Indledning Som beskrevet i resumeet gives i nedenståede en række forslag til modelændringer, som naturligt følger af indarbejdelsen af ligningerne vedrørende pensionsordningerne i såvel pk-sektoren og den offentlige sektor. Skatteligningerne vedr. ATP-ordningerne skal opfattes som det endelig forslag vedr. disse, jf. beskrivelsen i GHE18N99. 1 Skatter og overførsler 1 Bruttoficeringen af indbetalinger og udbetalinger til forskellige pensionsordninger medfører at bestemmelsen af skatteprovenuerne og visse overførselsindkomster kan præciseres. I opgørelsen af A-indkomst indgår nettoindbetalingerne til pensionskasserne, Topk, i den nuværende relation. Derimod indgår nettoindbetalinger til livsforsikringsselskaber, Topl, ikke. Men alle indbetalinger til arbejdsgiveradministrerede ordninger skal fratrækkes ved opgørelsen af A-indkomsten. Derfor burde en del af Topl også have været fratrukket. Med indførelsen af pensionsmodellen kan A-indkomsten bestemmes mere præcist. Indbetalinger til arbejdsgiveradministrerede ordninger kan fratrækkes. Det gælder uanset om der tale om indbetalinger til pensioner med løbende udbetaling (inkl. ratepensioner, indekskontrakter, alderspensioner mv), Tbhsl, eller indbetalinger til kapitalpensioner (inkl. kapitalforsikring/pensioner, engangsydelser fra pensionskasser mv), Tbhsk. I A-indkomsten medregnes udbetalinger fra pensioner med løbende udbetalinger, Typshl, og udbetalinger fra privattegnede pensioner med løbende udbetaling, Tphhlu. Privattegnede pensionsordninger fradrages i den personlige indkomst, Ysp. Det gælder både indbetalinger til pensioner med løbende udbetalinger, Tphhli, og indbetalinger til kapitalpensioner, Tphhki. Det samlede fradrag opgøres i skattestatistikken ved variablen Tops1 (=ktops1*(tphhli+tphhki)). (1.1) I modsætning til indbetalingerne til den eksisterende Atp-ordning, Saqw1, som fradrages i A-indkomsten, så behandles den midlertidige Atp, Tqwmi, og den særlige Atp, Saqwy, på linie med arbejdsmarkedsbidraget, dvs. de fradrages i personlig indkomst. 1 En samlet beskrivelse af personskattebestemmelsen i den kommende modelversion findes i tmk

3 3 (1.2) Der er løbende indbetalinger til to forskellige ATP-ordninger; den oprindelige ordning, og en ny ordning baseret på lønsummen. Indbetalingerne opfattes i begge tilfælde som skatter. Indbetalingerne fradrages i hhv. A-indkomst og personlig indkomst jf. ovenfor. (1.3) Udbetalinger af kapitalpensioner beskattes med en fast afgiftssats på 40 pct. Det gælder, uanset om der er tale om en privattegnet pension, Tphhku, eller arbejdsgiveradministreret pension, Typshk. Skatteprovenuet indgår derfor i ADAM variablen for andre personlige indkomstskatter, Sdp1. (1.4) Udbetalinger fra LD, Tpldu, og udbetalinger fra den midlertidige ATP ordning, Tqwmu, vil også indgå i andre personlige indkomstskatter. Udbetalingerne fra den særlige og den beskæftigelsesbaserede ATP-ordning, Typw, indplaceres som overførselsindkomst. Udbetalingerne beskattes som almindelig indkomst. Bemærk at udbetalingerne fra den midlertidige ATP-ordning i 1998 også vil indgå blandt overførselsindkomsterne. Den midlertidige ordning særbehandles på flere måder. Indbetalingen i 1998, Tqwmi, er ikke en skat. Den skal dog fratrækkes i den personlige indkomst. Udbetalingerne vil blive beskattet med en fast sats jf. (1.4). (1.5)

4 4 Med denne meget detaljerede beskrivelse af de resterende pensioner virker det lidt malplaceret, at de generelle pensioner, Typs, bestemmes residualt. Det foreslås derfor at udskille folkepensionen, Typsfp, og førtidspensionen, Typsfo, i særlige relationer. 2 (1.6) Der indføres en hjælpevariabel til beskrivelse af pensionerne og identiteten for overførslerne forenkles (1.7) Den detaljerede beskrivelse af indbetalingerne til pensionsordningerne tillader også, at relationen for reguleringsindexet, ptty, kan forfines. Udviklingen i bidraget til arbejdsmarkedspensioner og ATP indgår i fastsættelsen af reguleringssatsen. Hvis bidraget til arbejdsmarkedspensioner og ATP kaldes btb, så kan relationen skrives som (1.8) Opgørelsen af bidraget til arbejdsmarkedspensioner og ATP kan formodentlig approximeres med følgende brøk (1.9) Hvor Saqw+Tqwmi er det samlede ATP-bidrag. Fradraget for bidrag til arbejdsmarkedspensioner har således samme lag som lønnen (det er usikkert om lagget i ATP ordningerne skal følge lønnen eller arbejdsmarkedsbidraget). Tilsvarende ændres relationen for reguleringen af progressionsgrænserne 2 Relationerne for folkepensionen og førtidspensionen er hentet fra formodellen FOY.

5 5 (1.10) Den ændrede modellering af realrenteafgiften er indgående behandlet i TMK Sektorbalancer og ligning for disponibel indkomst Akkumulations ligningerne for offentlige fonde og for PL-sektorens fond skal ændre således at udbetalinger,indbetalinger og afkast hænger sammen med pensionskasse modelleringen. Sektorbalancer Nuværende ligning for sektorbalancen for PL-sektorens fond (Wabz): (2.1) Ny ligning for sektorbalancen for PL-sektorens fond: (2.2) De nye tal for PL-sektoren er nettoindbetalinger, Tffpi-Tffpu, og afkast, Tipphpp, der som hidtil omfatter både arbejdsgiveradministrerede og privattegnede ordninger. Modelligningerne for disse ses under afsnit 3. Nuværende ligning for sektorbalance for offentlige fonde (Wobz): (2.3) Ny ligning for sektorbalance for offentlige fonde (Wobz) 3 : (2.4) De nye variabler vedrører udbetalinger fra ATPs beskæftigelsesbaserede ordning 3 Udbetalingerne fra den beskæftigelsesbaserede ATP-ordning har hidtil været indeholdt i Tffonnr

6 6 og lønsumsbaserede ordning, Typw, og indbetalingerne Saqw, der nu både indeholder indbetalinger til den lønsumsbaserede ATP ordning og indbetalinger til den beskæftigelsesbaserede ordning. For den midlertidige ordning, Tqwmu, er der kun udbetalinger 4. Det bemærkes, at såvel PL-sektorens formue (Wabz) som de offentlige fondes formue (Wobz) i data er opjorte obligationsbeholdninger. Overgangen fra de omdefinerede akkumulationsligningerne (2.1) og (2.3) til (2.2) og (2.4) vil blot slå ud i de residualdefinerede størrelser hhv. ktffpn og tffonr. 5 Pensionsformuen i LD hører under pengeinstitutterne, Wbqb. Pengeinstitutterne er der idag ingen sektorbalance for i modellen - de beregnes residualt. Disponibel indkomst Indkomsten til kortsigtsrelationen vedr. husholdningernes indkomst hedder Ydphk: (2.5) mens relationen der opgør selskabernes kortsigtsindkomst er: (2.6) Indkomsten til langsigtsrelationen: (2.7) Langsigtsrelationens indkomstbegreb består af NRs disponible indkomst for hele den private sektor efter afskrivninger. Formuebegrebet i den forbrugsbestemmende formue er der, som forslag, ikke lagt op til ændringer i - udover ændringer i definitionen af modellens akkumulationsligninger for den forbrugsbestemmende formue. Dette er diskuteret nærmere i HCO 7/ (Forbrug, indkomst og pension). 4 Den lønsumbaserede ordning gælder først fra Tffpn defineres i data som Tffpn=Wall+Walp+Wabz-(Wall -1 +Walp -1 +Wabz -1 ).

7 7 3 Andre modelvariable Af hensyn til opgørelsen af Tffpn, jf. (2.2), og sektorbalancerne skal hhv. Tffpi, Tffpu, Tbhsp samt Typshp modelleres. De samlede ind- og udbetalinger i PLsektoren antages at følge udviklingen i hhv. pk-sektorens samlede indbetalinger, Toop, og samlede udbetalinger, Tu. (3.1) Tffpi Tffpu Tbhsp Typshp Samlede pensionsindbetalinger, PL-sektoren Samlede pensionsudbetalinger, PL-sektoren Indbetalinger til arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger, PLsektoren. Udbetalinger fra arb.adm. pensionsordninger, PL-sektoren I forbindelse med realrenteafgiftsmodelleringen og (2.2) skal pengeinstitutternes afkast, Tipphpb, anvendes. Jf. GHE18N99, afsnit 5 samt (3.1), kan denne findes som forskellen mellem det samlede afkast og afkastet i pensionsforsikringsvirksomhederne: (3.2) Udviklingen i den individuelt ejede ATP-formue beskrives ved en akkumulationsligning, givet en årlig forrentning på iwbz: (3.3) Tqwmi Tqwmu Engangsindbetaling til den midlertidige ATP-ordning Udbetaling fra den midlertidige pensionsordning 4 Andre overvejelser Det kunne overvejes, om den i år 2000 indførte skat af aktieafkast, Sdra, kunne modelleres vha. de nye pensionsformuer. Afgiftsgrundlaget er forskellen i pensionsaktiernes (noterede som unoterede) handelsværdi primo og ultimo året.

8 8 I Pensionsmarkedsrådet beretning fra 1999, tabel 3.2., opgives aktieandelen i samtlige ordninger inkl. ATP og LD at være steget steget fra ca. 14 til knapt 29 pct. (markedsværdier) fra 1994 til Dvs. det er nødvendigt at se på udviklingen i aktivernes sammensætning. Alternativt kunne Sdra modelleres ved modregning af PL-sektorens formue ekskl. aktier, Wazz i Wpkz. Her mangler en modregning af obligationsformuen i pengeinstitutternes pensionsordninger.

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt

Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen Gitte Terp Henriksen 1. December 2000 Disponibel indkomst og pensionsordninger, kort og langt sigt Resumé: I modellen er der i indkomst

Læs mere

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger

Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 27. december 1999 Effekter på forbrug, indkomst og formue af øgede pensionsindbetalinger Resumé: Papiret gennemgår forskellige pensionsordningers

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 16. Maj 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue II Resumé: Ideen i papiret er at beregne nutidsværdien af pensionsindbetalinger

Læs mere

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM

Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 4. juni 1997 Pensioner og disponibel indkomst i ADAM Resumé: Virkningen på disponibel indkomst af at øge pensionsindbetalingerne undersøges.

Læs mere

Realrenteafgiften i ADAM

Realrenteafgiften i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 27.04.99 Gitte Terp Henriksen Realrenteafgiften i ADAM Resumé: I papiret gives en beskrivelse af den nuværende modellering af realrenteafgiften

Læs mere

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM

Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 16 februar 2001 Nutidsværdi af kapitalpensioner og finansiel formue i ADAM Resumé: Papiret giver nogle simple sammenhænge mellem nutidsværdien

Læs mere

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning

Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte T. Henriksen 4. december 2000 Rentestrømme, LD og Den midlertidige pensionsordning Resumé: I papiret forslås ligninger vedr. husholdningernes og selskabernes

Læs mere

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012

Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 2. oktober 2012 1 Ligninger for kapitalpension efter skattereform 2012 Resumé: Centrale brugere af ADAM har behov for med modelversion

Læs mere

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM

Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jes Asger Olsen 21. oktober 2010* UDKAST Pensionsformuer og udskudt skat i ADAM Resumé: Indbetalinger på pensionsordninger kan i forskelligt omfang trækkes

Læs mere

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15

Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 12.september 2016 Michael Osterwald Lenum Note om pensionsmodellens data i ADAM-okt15 Resumé: Ved beregning af pensionsformuernes afkast og kursudvikling

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

ATP og LP data. Resumé:

ATP og LP data. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Junge 3. november 25 whatwif ATP og LP data Resumé: MAJ Nøgleord: Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne,

Læs mere

Simpel pensionskassemodel

Simpel pensionskassemodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dan Knudsen 9. februar 15 Simpel pensionskassemodel Resumé: Vi opstiller en model, hvor udbetalingerne fra en pensionsordning bestemmes ud fra en antagelse

Læs mere

Aldersopsparing i ADAM

Aldersopsparing i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 26. marts 2014 1 Aldersopsparing i ADAM Resumé: Aldersopsparing er den nye kapitalpension, dog uden udskudt skat. Papiret beskriver

Læs mere

Modelligninger, pensionsmodellen

Modelligninger, pensionsmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte Terp Henriksen 18. november 1999 Modelligninger, pensionsmodellen Resumé: I papiret opstilles på baggrund af modelskitserne i modelgruppepapiret "Pensionsmodel

Læs mere

Oversigt over pensionsmodellen i ADAM

Oversigt over pensionsmodellen i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Boberg 17. september 2008 Oversigt over pensionsmodellen i ADAM Resumé: Der gives en oversigt over pensionsdata i ADAM og deres sammenhæng med de finansielle

Læs mere

Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)?

Pensionsaktiver: hvem ejer hvad (i VP)? Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 15. november 2013 1 Pensionsaktiver: hvem "ejer" hvad (i VP)? Resumé: Papiret præsenterer resultatet af en undersøgelse af ejerforhold

Læs mere

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00

Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 1. marts 2000 Reestimeret forbrugsfunktion, DEC99 og APR00 Resumé: Papiret reestimerer forbrugsfunktionen på 95-pris databanken (APR00)

Læs mere

Selskabsskatterelationen i april 2007

Selskabsskatterelationen i april 2007 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony M. Kristensen 2. oktober 2007 Selskabsskatterelationen i april 2007 Resumé: I papirets første afsnit beskrives selskabsskatterelationen, som den ser ud

Læs mere

Dokumentation af pensionsdatabanken PBANK

Dokumentation af pensionsdatabanken PBANK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte Terp Henriksen 27. september 1999 Dokumentation af pensionsdatabanken PBANK Resumé: I papiret redegøres for baggrunden for oprettelsen af PBANK, variabler,

Læs mere

Ældres indkomst og pensionsformue

Ældres indkomst og pensionsformue Ældres indkomst og pensionsformue Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 16 Formålet med dette analysenotat er at se på, hvordan den samlede indkomst samt den samlede pensionsformue

Læs mere

Ligningsændringer vedr. LD

Ligningsændringer vedr. LD Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 3. august 2017 1 Ligningsændringer vedr. LD Resumé: Papiret præciserer en række ændringer i ADAMs ligninger vedrørende Lønmodtagernes

Læs mere

Svar til FM om pensionsdata

Svar til FM om pensionsdata Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 17. august 2015 1 Svar til FM om pensionsdata Resumé: Papiret svarer på fire spørgsmål fra FM. 1 Behandlet på modelgruppemødet 2015.10.19.

Læs mere

Pensionsgruppe udvalgsarbejde i 2015

Pensionsgruppe udvalgsarbejde i 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 22. januar 2015 1 Pensionsgruppe udvalgsarbejde i 2015 Resumé: Papiret opridser et forslag til genvækning af pensionsgruppen fra efteråret

Læs mere

Forslag til ændringer i forbrugsligningen.

Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Britt Gyde Sønnichsen 16. maj 2016 Forslag til ændringer i forbrugsligningen. Resumé: I dette arbejdspapir fremlægges et forslag til hvilke ændringer, der

Læs mere

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003

Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 12. november 2012 1 Benchmark beregning af pensionsformuen, ultimo 2003 Resumé: Papiret redegør for hvorledes pensionsformuen, ultimo

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

Indkomstoverførsler og ny modelversion

Indkomstoverførsler og ny modelversion Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 4. februar 1997 Indkomstoverførsler og ny modelversion Resumé: Med udgangspunkt i et oplæg fra Finansministeriet gennemgås relationerne

Læs mere

Pinsepakken og boligmodellen

Pinsepakken og boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 18. november 1999 Pinsepakken og boligmodellen Resumé: Med pinsepakken afskaffes beskatningen af lejeværdien af egen bolig. I stedet

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen

Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 1. september Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen HVXPp 'HWKDUY UHWSnSHJHWDWGHUHUHWSDUXKHQVLJWVP VVLJKHGHULSHQVLRQVPRGHOOHQ 'HOVWLOSDVVHUXGEHWDOLQJHUQHVLJIRUODQJVRPWLHNVSHULPHQWHUKYRULQGEHWDOLQJHUQH

Læs mere

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget

Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 27. november 2018 Tony Maarsleth Kristensen Relation for tsuih der tager højde for skattenedslaget Resumé: I ADAM modelversion Okt18

Læs mere

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue

Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 3. december 1996 Nye kapitaltal til forbrugsfunktionens formue Resumé: Papiret er et konkret forslag til hvordan de nye tal for kapitalværdier

Læs mere

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II)

Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen /-996 Kontantprismultiplikatorens afhængighed af grundforløbet lang96 som eksempel (Kontantpris og justeringsled II) Resumé: Med grundkørslen

Læs mere

Reestimation af makroforbrugsrelationen

Reestimation af makroforbrugsrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kristian Skriver Sørensen 4. august 2014 Reestimation af makroforbrugsrelationen Resumé: Dette arbejdspapir viser reestimationen af makroforbrugsrelationen

Læs mere

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek Forudsætninger bag Danica PensionsTjek INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger... 2 Spørgsmålene...

Læs mere

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II)

Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris og justeringsled II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen..9 Henrik C. Olesen Eksperimenter med simple log-lineære funktioner og brugen af justeringsled i fremskrivninger II (Kontantpris

Læs mere

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 20. juli 2000 Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Resumé: Papiret sammenligner

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Opdatering af pensionsudvalgstal

Opdatering af pensionsudvalgstal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Michael Osterwald-Lenum 1. marts 2011 1 UDKAST Opdatering af pensionsudvalgstal Resumé: Papiret gennemgår opdateringen af de tal for pensions ind- og -udbetalinger,

Læs mere

Svar på spørgsmål fra pensionsudvalgets 3. møde

Svar på spørgsmål fra pensionsudvalgets 3. møde Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 29. oktober 2015 1 Svar på spørgsmål fra pensionsudvalgets 3. møde Resumé: Papiret præsenterer foreløbige svar på de spørgsmål der

Læs mere

Bud på ændrede tal for pensions ind- og udbetalinger

Bud på ændrede tal for pensions ind- og udbetalinger Danmarks Statistik MDELGUPPEN Arbejdspapir Michael sterwald-lenum 10. november 2010 1 Bud på ændrede tal for pensions ind- og udbetalinger 2005-2009 esumé: Papiret opsummerer et detaljeret arbejde der

Læs mere

Udskrivningsgrundlag i MISKMASK OG ADAM, I

Udskrivningsgrundlag i MISKMASK OG ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Gitte Terp Henriksen 11. juni 2001 Udskrivningsgrundlag i MISKMASK OG ADAM, I Resumé: I papiret opstilles forslag til, hvordan formodellen MISKMASK kan udbygges,

Læs mere

Husholdningssektoren i ADAM

Husholdningssektoren i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Olesen 23. november 1998* Husholdningssektoren i ADAM Resumé: Papiret skitserer problemer med at opstille en husholdningssektor til ADAM. Vi har lovet

Læs mere

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar FORUDSÆTNINGER BAG DANICA PENSIONSTJEK INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger..........................................................

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Aktivering, uddannelse og offentlige overførsler

Aktivering, uddannelse og offentlige overførsler Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir [udkast] Morten Werner 16. september 2004 Aktivering, uddannelse og offentlige overførsler Resumé: Forslag til endogenisering af offentlige overførsler til

Læs mere

Den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. - få tilskud til en ekstra alderspension

Den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. - få tilskud til en ekstra alderspension Den Supplerende for førtidspensionister - få tilskud til en ekstra alderspension 1 Den Supplerende - en ordning der betaler sig Godt 60.000 førtidspensionister er tilmeldt den Supplerende. Det er der god

Læs mere

Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing

Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing Forslag Vedtagelse af ny lov om pensionsbeskatning, herunder særligt ændring af aldersopsparingen, medfører, at

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal

Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 14. januar 2014 1 Pensionsafkastskattens værdier - fra prognose til endeligt tal Resumé: Papiret sporer værdierne for pensionsafkastskatten

Læs mere

Selskabsskatterelationen for øvrige erhverv

Selskabsskatterelationen for øvrige erhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tina Saaby Hvolbøl 14. marts 2001 Tony Maarsleth Kristensen Selskabsskatterelationen for øvrige erhverv Resumé: Dette papir kommer i forlængelse af papiret

Læs mere

Med finansloven for 2019 har regeringen påbegyndt den obligatoriske pensionsopsparing. Det sker, ved at overførselsmodtagere får deres egen

Med finansloven for 2019 har regeringen påbegyndt den obligatoriske pensionsopsparing. Det sker, ved at overførselsmodtagere får deres egen Med finansloven for 2019 har regeringen påbegyndt den obligatoriske pensionsopsparing. Det sker, ved at overførselsmodtagere får deres egen pensionskonto i ATP, hvor deres indestående vokser år for år.

Læs mere

Modellering af PSO i Adam oktober 2014

Modellering af PSO i Adam oktober 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen Tony Maarsleth Kristensen. november 24 Modellering af PSO i Adam oktober 24 Resumé: I dette papir dokumenteres behandlingen af PSO-afgiften

Læs mere

Bilag 1. Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger. 10. september 2010

Bilag 1. Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger. 10. september 2010 Bilag 1 10. september 2010 Provenuvirkning af loft over pensionsindbetalinger 1. Indledning Med Forårspakke 2.0 blev der indført et loft over ratepensionsindbetalinger på 100.000 kr. om året. Loftet betyder,

Læs mere

Når pensionsalderen nærmer sig

Når pensionsalderen nærmer sig Når pensionsalderen nærmer sig Hvornår kan du gå på pension, hvad får du udbetalt og i hvilken rækkefølge kan det bedst betale sig at bruge pengene? Få svarene her. 20.05.2016 13/05 Lægernes Pension pensionskassen

Læs mere

Ændring i opgørelsen af arbejdsløshed

Ændring i opgørelsen af arbejdsløshed Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Cecilie Olsen 11. april 2008 Ændring i opgørelsen af arbejdsløshed Resumé: Dette papir har til formål at tilbageføre tidsserien for det nye ledighedstal efter

Læs mere

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990

Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår fra 1980 til 1990 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 19. november 1998 Henrik C. Olesen Carl-Johan Dalgaard Niveaukorrektioner i modelversionen maj 1998 som følge af skiftet af basisår

Læs mere

Virkning på disponibel indkomst som pensionist ved omlægning til aldersopsparing under nye lofter typeeksempler

Virkning på disponibel indkomst som pensionist ved omlægning til aldersopsparing under nye lofter typeeksempler Virkning på disponibel indkomst som pensionist ved omlægning til under nye lofter typeeksempler 22. juni 2017 Tabel 1 opsummerer virkningen på den disponible indkomst som pensionist for stiliserede typeeksempler,

Læs mere

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen

Mere dokumentation til Kapitel 13 i ADAM bogen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 22/9-1996 Mere dokumentation til Kapitel 1 i ADAM bogen Resumé: Sammenligning af multiplikatorer i ADAM Okt91 og ADAM Mar95, på ens

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst II

Den personlige skattepligtige indkomst II Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Steen Bocian 24. maj 1994 Den personlige skattepligtige indkomst II Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for den skattepligtige indkomst

Læs mere

SNART PÅ PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk

SNART PÅ PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk SNART PÅ PENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk 2 Indhold 3 Forord 4 Alderspension fra JØP 5 Hvad skal du gøre, når du vil på pension? 5 Valgmuligheder ved udbetaling 6 Tillæg til din

Læs mere

En ADAM-kørsel med "den moderne efterløn"

En ADAM-kørsel med den moderne efterløn Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 1. marts 1999 En ADAM-kørsel med "den moderne efterløn" Resumé: I nedenstående gives et forslag til implementering af den moderne

Læs mere

Kort om den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister

Kort om den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister INFORMATION TIL SAGSBEHANDLEREN Kort om den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister - en ordning der betaler sig 1 INFORMATION TIL SAGSBEHANDLEREN OM DEN SUPPLERENDE ARBEJDSMARKEDSORDNING

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Har I en plan? Hvad vil I?

Har I en plan? Hvad vil I? 1 Har I en plan? Hvad vil I? Overblik over fremtidig indkomst og formue Skat Efterløn Risikovillighed Folkepension Investering Pensionsformue Gaver og Arv Løn Efterløn? Modregning Folkepension 60 65 Alder

Læs mere

Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet

Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 30. marts 1994 Disponibel indkomst i ADAM og Nationalregnskabet Resumé: Disponibel indkomst i nationalregnskabets private sektor og

Læs mere

Friholdelsesbrøk og realrenteafgift

Friholdelsesbrøk og realrenteafgift Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 9. august 2001 Tony Maarsleth Kristensen Friholdelsesbrøk og realrenteafgift 5HVXPp,GHWWHSDSLUXQGHUV JHVPXOLJKHGHQIRUDWPHGWDJHHQIULKROGHOVHVEU

Læs mere

Ejendomsskattens forbrugseffekt

Ejendomsskattens forbrugseffekt Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 11. januar 2019 Ejendomsskattens forbrugseffekt Resumé: Bor man til leje, vil ens husleje normalt stige, hvis ejendomsskatten stiger (forbehold

Læs mere

Data for boligbeholdning og afskrivninger.

Data for boligbeholdning og afskrivninger. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik C. Olesen Lena Larsen 30. september 1996 Data for boligbeholdning og afskrivninger. Resumé: Papiret gennemgår, hvordan dataserier for boligbeholdningen

Læs mere

Om effekten af opsparingsordninger og opsparingstilbøjelighed

Om effekten af opsparingsordninger og opsparingstilbøjelighed Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 29. april 2013 Om effekten af opsparingsordninger og opsparingstilbøjelighed Resumé: Dette papir er et oplæg til at opstille en ny forbrugsrelation.

Læs mere

Kvoter i ny og gammel ADAMBK

Kvoter i ny og gammel ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 15. februar 1999 Kvoter i ny og gammel ADAMBK Resumé: Papiret sammenligner kvoter i ny og gammel ADAMBK, hhv. ADAMBK og ADBK0797. Formålet

Læs mere

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år

Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 28. april 2010 1 Offentlige investeringer i kædede værdier for endelige år Resumé: Aktuelt fokus på de offentlige investeringer i kædede

Læs mere

Køn og pension. Analyserapport 2013:6. Christina Gordon Stephansen

Køn og pension. Analyserapport 2013:6. Christina Gordon Stephansen Analyserapport 213:6 Christina Gordon Stephansen Philip Heymans Allé 1, 29 Hellerup, Telefon 41 91 91 91, www.forsikringogpension.dk Indhold 1. Indledning og sammenfatning 3 2. Pensionsindbetalingerne

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 8. august 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 416 (Alm. del) af 22. juni 2017

Læs mere

Dokumentation af Det danske pensionssystem- international anerkendt, men ikke problemfrit

Dokumentation af Det danske pensionssystem- international anerkendt, men ikke problemfrit Faktaark Dato: 9. januar 15 Sekretariatet Dokumentation af Det danske pensionssystem- international anerkendt, men ikke problemfrit Den 9. januar 15 offentliggjorde Pensionskommissionen publikationen Det

Læs mere

Læseguide til Pensionsoversigt 2013

Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Pensionsoversigt 2013 indeholder: En konto- og indbetalingsoversigt, der viser udviklingen i din opsparing i 2013. En dækningsoversigt pr. 1. januar 2014, der viser

Læs mere

Generelle bemærkninger: Mange steder i lovforslaget skrives ATP eller andre forkortelser. Ændringer i ATP-loven: 17 r affattes således:

Generelle bemærkninger: Mange steder i lovforslaget skrives ATP eller andre forkortelser. Ændringer i ATP-loven: 17 r affattes således: Generelle bemærkninger: Mange steder i lovforslaget skrives ATP eller andre forkortelser. 1. Ændring af SUPP-ordningen tekst fra lovforslaget i høring (4. sept. 2012). Normalt skrives navne fuldt ud i

Læs mere

Første års indkomsteffekter på efterspørgslen - apr00 til apr04

Første års indkomsteffekter på efterspørgslen - apr00 til apr04 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Martin Junge og Tony M. Kristensen 18 juni 2004 Første års indkomsteffekter på efterspørgslen - apr00 til apr04 Resumé: 1. årsefffekten af en skattelettelse

Læs mere

Vejledning pensionsoversigt 2015 Alderspension

Vejledning pensionsoversigt 2015 Alderspension Vejledning pensionsoversigt 2015 20.05.2016 60/17 Lægernes Pension pensionskassen for læger Side 2/9 Pensionsydelserne er angivet dels som grundbeløb (uden tillæg) og dels inklusive tillæg. Grundbeløbene

Læs mere

Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld

Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 4. september 2013 Omskrivning af ligningerne for statens indenlandske og udenlandske gæld Resumé: En skitse til formulering af samspillet

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 496 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 496 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 496 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 7. september 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 496 (Alm. del) af 14. august

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 5. februar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 385 (Alm. del) af 23. maj

Læs mere

Danske Regioners pensionspolitik 27. januar 2012

Danske Regioners pensionspolitik 27. januar 2012 N O T A T Danske Regioners pensionspolitik 27. januar 2012 Fokus på pension Danske Regioner ønsker at sætte fokus på temaet pension ved at formulere en pensionspolitik. Pensionsområdet er i stigende grad

Læs mere

Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype

Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype Ved fremlæggelsen af VLAK-regeringens skatteforslag blev der præsenteret en familietypeberegning af en lavtlønnet HK er. Af den specifikke fremsatte

Læs mere

Kilde: Pensionsindskud 1998-2010, www.skm.dk/tal_statistik/skatter_og_afgifter/668.html

Kilde: Pensionsindskud 1998-2010, www.skm.dk/tal_statistik/skatter_og_afgifter/668.html Nr. 2 / December 211 En ny analyse fra PensionDanmark dokumenterer, at livrenten er den bedste form for pensionsopsparing. Over 8 pct. af pensionisterne vil leve længere end de ti år, som en typisk ratepension

Læs mere

Skatteprovenuet. (Bemærk at det svarer til den måde som vi forklarer udviklingen i indkomstoverførslerne: satserne og antal modtagere!

Skatteprovenuet. (Bemærk at det svarer til den måde som vi forklarer udviklingen i indkomstoverførslerne: satserne og antal modtagere! Skatter og afgifter Definition: Obligatoriske ydelser, der udskrives til offentlig forvaltning og service uden nogen speciel dertil svarende modydelse se Den Offentlige Sektor s. 111 Skatteprovenuet Skatteprovenuet

Læs mere

Ligestillingsmæssige konsekvenser af ægtefællepensionsreformen

Ligestillingsmæssige konsekvenser af ægtefællepensionsreformen 2019 Ligestillingsmæssige konsekvenser af ægtefællepensionsreformen af 2007 Indhold 1. Baggrund for undersøgelsen... 1 1.1 Sammenfatning... 1 1.2 Ægtefællepensionsreformen... 2 2. Flere sparer op til pension...

Læs mere

Faktaark Skattelempelser for familietyper

Faktaark Skattelempelser for familietyper Faktaark Skattelempelser for familietyper 6. februar 2018 Dette notat beskriver virkningerne af skattelempelser i Aftale om Lavere skat på arbejdsindkomst og større fradrag for pensionsindbetalinger for

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 414 (Alm. del) af 22. juni stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 414 (Alm. del) af 22. juni stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) Skatteudvalget 2017-18 L 16 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 414 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 30. juni 2017 Svar

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

Vedr. offentlige overførsler til udlandet

Vedr. offentlige overførsler til udlandet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 15. august 2013 Vedr. offentlige overførsler til udlandet Resumé: Modelegenskaberne virker uhensigtsmæssige ved ændringer i de offentlige

Læs mere

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret

Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Gustafsson 5. september 2014 Variable for den offentlige sektor i Okt14 input- vs. outputbaseret Resumé: I forbindelse med hovedrevisionen af Nationalregnskabet

Læs mere

Folkepensionisternes indkomst og formue 2016

Folkepensionisternes indkomst og formue 2016 ÆLDRE I TAL 218 Folkepensionisternes indkomst og formue 216 Tabeller og figurer Ældre Sagen December 218 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden

Læs mere

PENSIONSMØDE YNGRE LÆGER

PENSIONSMØDE YNGRE LÆGER PENSIONSMØDE YNGRE LÆGER PRÆSENTATION Medlemskonsulenter Thomas Krogh & Kent Boye Christensen Rådgivning Kurser Efteruddannelsesgrupper LÆGERNES PENSIONSKASSE 2 PROGRAM Har du valgt den rigtige pensionsordning?

Læs mere

Skatteministeriet har 20. marts 2009 fremsendt ovennævnte udkast med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har 20. marts 2009 fremsendt ovennævnte udkast med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: pskper@skm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11

Læs mere

De nye pensionsligninger

De nye pensionsligninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Junge 1. november 2005 whatwif De nye pensionsligninger Resumé: MAJ Nøgleord: Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages

Læs mere

HVORNÅR KAN DU FÅ ALDERSPENSION? 2 HVOR MEGET FÅR DU UDBETALT? 3 UDJÆVNET ALDERSPENSION 3 DELALDERSPENSION 3 ALDERSSUM 4 BØRNEPENSION 4

HVORNÅR KAN DU FÅ ALDERSPENSION? 2 HVOR MEGET FÅR DU UDBETALT? 3 UDJÆVNET ALDERSPENSION 3 DELALDERSPENSION 3 ALDERSSUM 4 BØRNEPENSION 4 NÅR PENSIONSALDEREN NÆRMER SIG Hvornår kan du gå på pension, hvad får du udbetalt og i hvilken rækkefølge kan det bedst betale sig at bruge pengene? Find svarene her. 13/02 01.01.2015 Inden du vælger at

Læs mere