SDU Samfundsvidenskab MPM-UDDANNELSEN Efterårssemestret Strategisk Ledelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SDU Samfundsvidenskab MPM-UDDANNELSEN Efterårssemestret 2009. Strategisk Ledelse"

Transkript

1 SDU Samfundsvidenskab MPM-UDDANNELSEN Efterårssemestret 2009 Strategisk Ledelse Vi gennemgår i dette fag en række klassiske og moderne tekster om strategisk ledelse. Det er hensigten, at de skal give både overblik og indblik. Overblik over hvad strategisk ledelse er, og hvordan forestillinger om strategisk ledelse har udviklet sig teorihistorisk. Indblik i hvordan man arbejder med strategiske problemstillinger på baggrund af de forskellige teorier og modeller, som klassiske og moderne forestillinger repræsenterer. Bortset fra Steiss, Greve og Jensen samt McGrath er de alle primærtekster, dvs. de bygger på egen forskning, og har deres eget budskab, frem for at reproducere, syntetisere og forholde sig til andres forskning. Det er endvidere karakteristisk, at de stort set alle er blevet til på baggrund af studier i det private. Vores opgave vil være at diskutere, hvor meget af denne tænkning, som kan overføres på det offentlige og i givet fald på hvilken måde. Vi læser relativt fyldige tekstudsnit, og det vil være hensigtsmæssigt, at I læser oversigtligt med henblik på at uddrage det væsentlige, dvs. de centrale begreber og modeller, tankegangen i argumentationen, dokumentation, bagvedliggende antagelser m.v. men uden at gå i dybden med alt. Der er nogle tekster, hvor der forekommer matematik det kan I roligt springe helt over. MODUL I: Overblik over teori indblik i den offentlige sektor Teorihistorie, centrale begreber og analyser Fredag 4. september kl , lokale 133 Her skyder vi os ind på, hvad strategisk ledelse er, og hvordan teori om strategisk ledelse har udviklet sig. Vi ser herunder på, hvad der ligger i centrale begreber som mission, vision, strategi, strategisk planlægning m.v. samt klassiske redskaber i strategianalysen som SWOT og porteføljeanalyse. Det er med andre ord nogle fundamentale forhold og teorihistorien, der står i centrum. Endvidere tematiseres, hvad dette drejer sig om i det offentlige, og i organisationer der arbejder tæt sammen med det offentlige. Klausen (2009): Strategisk ledelse de mange arenaer, kapitel 1 Steiss (2003): Strategic Management for Public and Nonprofit Organizations, kapitel 3 og 4 (49-97) Læs Steiss oversigtligt, dvs. uden at gå i dybden, hæft jer eksempelvis ved modellerne.

2 De mange arenaer Lørdag 5. september kl , lokale 133 Her arbejder vi med, hvad der ligger i teorien om strategiske arenaer, hvordan man benytter arenaerne til analyse af den strategiske situation, og til at vurdere hvordan man kan manøvrere mellem dem. Vi ser herunder særligt på, hvordan teorien kan benyttes til at analysere og forstå, hvordan man skaber organisatorisk forandring, forhold vedr. god ledelse, og fusionsprocesser som dem der karakteriserer kommune- og regionsdannelsen. Klausen (2009): Strategisk ledelse de mange arenaer, kapitel 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Koncentrer jer om kapitel 2, 7 og 8, og læs de andre kapitler meget oversigtligt. Case til modul I: Dansk Interessevaretagelses Forening MODUL II: Strategisk fit generiske strategier Designstrategier struktur og proces Fredag 9. oktober kl , lokale 133 Strukturforandringer er ikke et ukendt fænomen i det offentlige tværtimod må man vist sige, at det er et tilbagevendende strategisk initiativ i stat, regioner og kommuner. Et af de klassiske spor i strategiforskningen drejer sig lige præcis om relationen mellem strategi og struktur. Her ser vi på et par centrale værker, som følger op på sporet fra Chandler vedr. fit mellem strategi og struktur, nemlig Galbraith og Burton and Obel. Vi læser også et par kapitler fra Hammer and Champy s bog om radikal omgørelse af business processes. Det interne designfokus illustreres endvidere med et af de moderne bud på rationalisering, nemlig Lean. Galbraith (2002) Designing Organizations. An Executive Guide to Strategy, Structure, and Process, kapitel 6 og 10 (73-90, ) Burton and Obel (2004) Strategic Organizational Diagnosis and Design. The Dynamics of Fit (16-38) Hammer and Champy (1993/2008) Reengineering the Corporation. A Manifesto for Business Revolution, kapitel 2 og 3 (34-68) Greve og Jensen (2007) Lean med hjertet i det offentlige, kapitel 1 og 6 (13-25, ) Generiske strategier Lørdag 10. oktober kl , lokale 133 I den klassiske strategitænkning opererer man med en række såkaldt generiske strategier. Miles og Snow har i et klassisk værk fra 1978 udviklet fire sådanne strategier, nemlig dem der karakteriserer defenders, prospectors, analyzers og reactors. De dyrker i et senere værk fra 1994 tillige forestillingen om organisationer som netværk. Udgangspunktet er i begge tilfælde forestillingen om strategic fit. Der findes mange eksempler på disse strategier i det offentlige.

3 Michael Porter er ophavsmand til forestillingen om tre generiske strategier benævnt cost leadership, differentiation og focus. Han er også ophavsmand til værdikædeanalyse, og begreber om competitive advantage og sustainable advantage. Det første drejer sig om industrianalyser det andet om firmaanalyser. Vi skal bl.a. diskutere hvorvidt, og hvordan denne type analyser af grupper af organisationer og enkeltorganisationer giver mening i forhold til det offentlige. Endvidere læser vi en lille artikel af Wernerfelt, som introducerer det ressourcebaserede perspektiv. Miles and Snow (1994) Fit, Failure & the Hall of Fame. How companies Succed or Fail, kapitel 1, 3 og 7. Porter, Michael E. (1985) Competitive Advantage. Creating and Sustaining Superior Performance, kapitel 1 og 2 (1-61). Wernerfelt (1984) A Resource-Based View of the Firm, Strategic Management Journal, vol. 5, No. 2 (Apr.-Jun., 1984), pp Case til modul II: Nationalmuseet MODUL III: Kompetence og ressourceperspektivet Kernekompetencer, innovation og kampen om fremtiden Fredag 13. november kl , lokale 133 Hamel and Prahalad tager den fulde konsekvens af, at strategisk ledelse skal være langsigtet, og spørger hvordan man skaber forudsætningerne for at kunne erobre (markeds)dominans i fremtiden. Her er organisationens kernekompetencer og kapabilitet helt centrale. Men fremtiden skabes ikke uden omfattende strategisk analysearbejde. Igen skal vi diskutere relevansen for strategisk ledelse i det offentlige. Det er oplagt her at se nærmere på, hvad innovation drejer sig om vi læser her uddrag af andre bøger af de samme forfattere, og perspektiverer med det der i dag i Danmark siges om innovation i forhold til det offentlige. Hamel and Prahalad (1994) Competing for the Future, kapitel 1 og 2 (1-47) Hamel and Breen (2007) The Future of Management, kapitel 2 (19-36) Prahalad and Krishnan (2008) The new age of innovation, kapitel 1 (11-42) The Balanced Scorecard Lørdag 14. november kl , lokale 133 Kaplan and Norton leverer med The Balanced Scorecard et redskab til strategiarbejdet, som både drejer sig om analyse og feedback en moderne form for accounting. Noget af det, som gør det værd at opholde sig ved dette redskab, er, at det har vundet indpas også i den offentlige sektor, og at de opererer med et forsøg på at tage de uhåndgribelige, de ikke materielle værdier alvorligt. Igen supplerer vi med en tekst i ressourceperspektivet: Teece et.al.

4 Kaplan and Norton (1996) The Balanced Scorecard (forord, kapitel 1) Kaplan and Norton (2001) Fokus på strategier, kapitel 3, pp Teece, Pisano and Shuen (1997) Dynamic Capabilities and Strategic Management, Strategic Management Journal, Vol. 18. No7 (Aug., 1997), pp Case til modul III: Lilleby Gymnasium MODUL IV: Blå oceaner, entreprenørskab, strategizing m.v. Strategizing m.m. Fredag 27. november kl , lokale 133 Her diskuterer vi nogle forskellige bud på, hvordan man kan tænke på og arbejde med strategi. Burgelman beskæftiger sig med longitudinelle studier af virksomheder med henblik på at integrere strategy-making med evolutionær organisationsteori. Holst-Mikkelsen og Poulfelt interesserer sig for, hvad der skaber blivende succes. Nygaard har redigeret en antologi, som hylder et begreb om strategizing, og Radish m.fl. har udviklet en model for emergent strategisk ledelse, som søger at inddrage mange komponenter. Igen skal vi diskutere værdien af at tænke i og arbejde med disse indfaldsvinkler i det offentlige Burgelman (2004) Strategy is Destiny. How Strategy-Making Shapes a Company s Future, (3-23, ). Holst-Mikkelsen og Poulfelt (2008) Strategi med mening. Hvordan sikrer virksomheder strategisk effektivitet. København: Børsens Forlag, (47-56). Nygaard (2006) Strategizing kontekstuel virksomhedsteori, (11-35). Radish, Printz og Drejer (2006) Innovation i videnvirksomhed teorier om strategisk ledelse, ( ). Blue Ocean Strategy og entreprenørskab Lørdag 28. november kl , lokale 133 I lighed med Hamel og Prahalad der taler om white space og mega opportunities - fokuserer Kim og Mauborgne på muligheder i fremtiden. Blue Ocean Strategy drejer sig om at skabe en unik fremtid, hvor konkurrence så at sige er elimineret. Centrale begreber er value innovation og strategic canvas. Man kan diskutere, hvorvidt bogen fortjener den store opmærksomhed, den har fået, men tankegangen er næppe helt uden betydning også i en offentlig kontekst. Vi læser også hen over en tekst om entreprenørskab og vender tilbage til temaet vedr. innovation. Desuden rummer dette modul en opsamling af efterårets undervisning. Kim and Mauborgne (2005)

5 Blue Ocean Strategy, (kapitlerne 1 til 6 meget oversigtligt læst). McGrath (2002) Entrepreneurship. Small Firms and Wealth Creation: A Framework Using Real Options Reasoning s Case til modul IV: Den sociale institution Rikkehøj Eksamination finder sted som en skriftlig take-home opgave på 5 timer. Eksamensspørgsmålet knytter sig til en kort case-beskrivelse. Der er intern censur. 7-trinsskalaen.

6 Pensum 2009 Strategisk ledelse Ved Kurt Klaudi Klausen Burgelman, Robert A. (2004): Strategy is Destiny. How Strategy-Making Shapes a Company s Future, New York: The Free Press kapitel 1 og dele af kapitel 12 (3-23, ).* Burton, Richard M. and Børge Obel (2004): Strategic Organizational Diagnosis and Design. The Dynamics of Fit New York: Springer, dele af kapitel 1 (16-38).* Galbraith, Jay R. (2002): Designing Organizations. An Executive Guide to Strategy, Structure, and Process, San Francisco, Jossey-Bass, kapitl 6 og 10 (73-90, ).* Greve, Peter Kahr og Birgitte Enslev Jensen (2007): Lean med hjertet i det offentlige, København: Børsens Forlag, kapitel 1 og 6(13-25, ).* Hamel, Gary and C. K. Prahalad (1994): Competing for the Future, Boston: Harvard Business School Press, kapitel 1 og 2 (1-47).* Hamel, Gary and Bill Breen (2007): The Future of Management, Boston: Harvard Business School Press, kapitel 2 (19-36)* Hammer, Michael and James Champy (1993/2008): Reengineering the Corporation. A Manifesto for Business Revolution, London: nb Publishing, kapitel 2 og 3 (34-68).* Holst-Mikkelsen, Mark og Flemming Poulfelt (2008): Strategi med mening. Hvordan sikrer virksomheder strategisk effektivitet. København: Børsens Forlag, kapitel 3(47-56).* Kaplan, Robert S. and David P. Norton (1996): The Balanced Scorecard, Boston: Harvard Business School Press, forord, kapitel 1 (vii til 20).* Kaplan, Robert S. and David P. Norton (2001): Fokus på strategier, København: Børsens Forlag, kapitel 3 (79-114)* Kim W. Chang and Renée Mauborgne (2005): Blue Ocean Strategy, Boston: Harvard Business School Press (kapitel 1 til 6 ekstensivt læst). Klausen, Kurt Klaudi (2009): Strategisk ledelse de mange arenaer, Odense: Syddansk Universitetsforlag. McGrath, Rita Gunther (2002): Entrepreneurship. Small Firms and Wealth Creation: A Framework Using Real Options Reasoning s in Pettigrew, Thomas and Whittington eds (2002): Handbook of Strategy and Management, London: SAGE.* Miles, Raymond E. and Charles C. Snow (1994): Fitt, Failure & the Hall of Fame. How companies Succed or Fail, N.Y.: The Free Press kapitel 1, 3 og 7 (11-24, 44-62, ).

7 Nygaard, Claus red. (2006): Strategizing kontekstuel virksomhedsteori, København: Forlaget Samfundslitteratur, kapitel 1 (11-35).* Porter, Michael E. (1985): Competitive Advantage. Creating and Sustaining Superior Performance, New York: The Free Press, kapitel 1 og 2 (1-61)* Prahalad, C.K. and M.S. Krishnan (2008): The new age of innovation, New York: McGraw Hill, kapitel 1 (11-42).* Radish, Frank, Louis Printz og Anders Drejer (2006): Innovation i videnvirksomhed teorier om strategisk ledelse, Århus: Academica, kapitel 5 ( ).* Steiss, Alan Walter (2003): Strategic Management for Public and Nonprofit Organizations, New York: Marcel Dekker, Inc. kapitel 3 og 4 (49-97).* Teece, David J., Gary Pisano and Amy Shuen (1997): Dynamic Capabilities and Strategic Management, Strategic Management Journal, Vol. 18. No7 (Aug., 1997), pp * Wernerfelt, Birger (1984): A Resource-Based View of the Firm, Strategic Management Journal, vol. 5, No. 2 (Apr.-Jun., 1984), pp * De med * mærkede tekster indgår i kompendiet. Det betyder at Miles and Snow, Kim and Mauborgne samt Klausen skal købes. Man kan også med fordel købe flere af de andre bøger, så det er muligt at orientere sig i dem og så at sige komme bag om den måde bogen er tænkt og argumentationen gennemført på. Det gælder eksempelvis Hamel and Prahalad.

Strategisk ledelse Efterårssemestret 2010

Strategisk ledelse Efterårssemestret 2010 Master i Offentlig Ledelse Strategisk ledelse Efterårssemestret 2010 Ved Kurt Klaudi Klausen Vi gennemgår i dette fag en række klassiske og moderne tekster om strategisk ledelse. Det er hensigten, at de

Læs mere

Strategisk ledelse læseplan

Strategisk ledelse læseplan Syddansk Universitet / Aarhus Universitet FMOL Efteråret 2014 Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Strategisk ledelse læseplan Bemærk at der er et ganske omfattende pensum. Jeg tager Jer igennem en

Læs mere

Læseplan Strategisk ledelse

Læseplan Strategisk ledelse Syddansk Universitet Aarhus Universitet Fleksibel Master i Offentlig Ledelse Hold 1 Læseplan Strategisk ledelse Efterårssemestret 2011 Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen. Bemærk at der er et ganske

Læs mere

Strategisk ledelse Læseplan Lokale 150

Strategisk ledelse Læseplan Lokale 150 Syddansk Universitet / Aarhus Universitet Fleksibel Master i Offentlig Ledelse Efterårssemestret 2013 Strategisk ledelse Læseplan Lokale 150 Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk at der er et

Læs mere

Læseplan. Strategisk ledelse

Læseplan. Strategisk ledelse SDU Samfundsvidenskab Master of Public Management 3. semester, efteråret 2014 Læseplan Strategisk ledelse 24. november 2014 Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk at der er et ganske omfattende

Læs mere

Læseplan. Strategisk ledelse

Læseplan. Strategisk ledelse SDU Samfundsvidenskab Master of Public Management 3. semester, efteråret 2012 Læseplan Juni 2012 Strategisk ledelse Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk at der er et ganske omfattende pensum.

Læs mere

Læseplan Strategisk ledelse

Læseplan Strategisk ledelse Syddansk Universitet/Aarhus Universitet Den fleksible master i offentlig ledelse Efterårssemestret 2015 Læseplan Strategisk ledelse Lokale, se Undervisningsplan maj 2015 Underviser: Professor Kurt Klaudi

Læs mere

Strategisk ledelse. Læseplan

Strategisk ledelse. Læseplan Strategisk ledelse Læseplan Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk at der er et ganske omfattende pensum. Jeg tager Jer igennem en teoretisk tour de force, og har tilladt mig at angive en del

Læs mere

Læseplan. Strategisk ledelse

Læseplan. Strategisk ledelse SDU Samfundsvidenskab Master of Public Management 3. semester, efteråret 2015 Læseplan Juni 2016 Strategisk ledelse Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen Bemærk, at der er et ganske omfattende pensum.

Læs mere

Strategisk ledelse. Læseplan

Strategisk ledelse. Læseplan Syddansk Universitet/Aarhus Universitet Master i offentlig ledelse Efteråret 2017 Strategisk ledelse Læseplan Underviser: Professor Kurt Klaudi Klausen I dette fag tager jeg jer med på en teoretisk tour

Læs mere

INNOVATIONSLEDELSE. Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen

INNOVATIONSLEDELSE. Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen Aarhus Universitet Forårssemesteret 2011 Master i offentlig ledelse INNOVATIONSLEDELSE Undervisere: Professor Mogens Dilling-Hansen, Aarhus universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen Professor Christian

Læs mere

INNOVATIONSLEDELSE. Aarhus Universitet / Syddansk Universitet FMOL Forårssemesteret 2013

INNOVATIONSLEDELSE. Aarhus Universitet / Syddansk Universitet FMOL Forårssemesteret 2013 Aarhus Universitet / Syddansk Universitet FMOL Forårssemesteret 2013 INNOVATIONSLEDELSE Underviser: Lektor Michael Nørager, Aarhus universitet Herning (AU-Herning) Kursets baggrund og formål Fornyelse,

Læs mere

Forandringsledelse - den strategiske udfordring

Forandringsledelse - den strategiske udfordring Danske Regioner m.fl. NYE TRENDS i samarbejde og organisering 2015 Forandringsledelse - den strategiske udfordring Tillid, samarbejde og erobringen af fremtiden Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig

Læs mere

ORGANISATORISK FORANDRING

ORGANISATORISK FORANDRING SDU Samfundsvidenskab Master of Public Management Efterårssemestret 2008 ORGANISATORISK FORANDRING Underviser: Ekstern lektor Sven H. Madsen Hensigten med faget er at gennemgå teorier og modeller om organisatorisk

Læs mere

07-10-2015. Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer. At bygge den mentale bro. Tankegang og pointer

07-10-2015. Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer. At bygge den mentale bro. Tankegang og pointer Møde om samarbejde mellem Holstebro og Struer Kommuner Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, leder af MPM, Institut for Statskundskab,

Læs mere

Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret LEDELSE Læseplan

Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret LEDELSE Læseplan Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Master of Public Management December 2011 Forårssemesteret 2012 LEDELSE Læseplan Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen,

Læs mere

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet

Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2015, 2. semester 10. december 2015 Læseplan Ledelse den store handleforpligtigelse i dynamik og kompleksitet Underviser:

Læs mere

SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI

SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI SDU Det Samfundsvidenskabelige Fakultet MPM og MiE-uddannelserne Efterårssemestret 2010 ORGANISATIONSTEORI Fagansvarlig: Professor Kurt Klaudi Klausen, Institut for Statskundskab Underviser: Ekstern Lektor,

Læs mere

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen.

LEDELSE Læseplan. Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen, Forsvarskommandoen. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2013, 2. semester, foråret 2014 LEDELSE Læseplan 25. november 2014 Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef

Læs mere

Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012.

Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012. Syddansk Universitet Samfundsvidenskabelig Fakultet Master of Public Management Årgang 2012, 2. semester 17. december 2012 Læseplan LEDELSE Underviser: Kristian Malver, ekstern lektor, Chef for Personelstrategisektionen,

Læs mere

geografi Evaluering og test i Faglighed, test og evalueringskultur

geografi Evaluering og test i Faglighed, test og evalueringskultur Faglighed, test og evalueringskultur Joan Bentsen Søren Witzel Clausen Jens Peter Møller Birgitte Lund Nielsen Henrik Nørregaard Evaluering og test i geografi Indhold Forord 5 Test i geografi og skolens

Læs mere

Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15 onsdag 11:40 3 36 41

Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15 onsdag 11:40 3 36 41 Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15 onsdag 11:40 3 36 41 BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15

Læs mere

Strategi og Forretningsforståelse

Strategi og Forretningsforståelse Strategi og Forretningsforståelse Undervisningen omfatter 4 undervisningsdage á 7½ lektioner suppleret med web-aktiviteter og selvstændigt arbejde med pensum og hjemmeopgaver. Pensum tager udgangspunkt

Læs mere

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Gratis E-kursus Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Bloggens styrke Indledning 3 Hvad er en blog? 5 Hvorfor blogge? 7 Sådan kommer du i gang 9 Få succes med

Læs mere

Læseplan. Økonomistyring, ledelsesinformation og regnskabssystemer

Læseplan. Økonomistyring, ledelsesinformation og regnskabssystemer SDU, Samfundsvidenskab MPM/årgang 2013 3. semester 24. juni 2014 Læseplan Økonomistyring, ledelsesinformation og regnskabssystemer Underviser: Professor Terkel Christiansen Målgruppe: Valgfag til studerende

Læs mere

Entreprenørskab & sociale medier

Entreprenørskab & sociale medier Entreprenørskab & sociale medier Århussalen, Skt. Knuds Torv 3, Århus den 12. juni 2013 Psykologkampagnen Program 09:00 09:15 Morgenbrød og kaffe 09:15 09:20 Velkomst v. Psykologkampagnen 09:20 09:40 Præsentation

Læs mere

Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan

Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan Syddansk Universitet Master of Public Management Forårssemesteret 2008 Arbejds- og Organisationspsykologi Læseplan Underviser: Ekstern lektor, Cand.Psych. Aut. og MPM Hanne Klinge/Chefpsykolog LifeQuality

Læs mere

Læseplan Organisationsteori

Læseplan Organisationsteori SDU - Samfundsvidenskab MPM/årgang 2015 1. semester 3. august 2015 Læseplan Organisationsteori Undervisere: Ekstern lektor Poul Skov Dahl Lektor Niels Ejersbo Dette fag beskæftiger sig med centrale træk

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Strategisk ledelse. Professionshøjskolen Metropol. Lederkonference Ledelse former fremtidens fællesskaber

Strategisk ledelse. Professionshøjskolen Metropol. Lederkonference Ledelse former fremtidens fællesskaber Professionshøjskolen Metropol. Lederkonference Ledelse former fremtidens fællesskaber Strategisk ledelse Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, Institut for Statskundskab,

Læs mere

Udfordringerne forstået som STRATEGISKE udfordringer. - Offentlig og strategisk ledelse

Udfordringerne forstået som STRATEGISKE udfordringer. - Offentlig og strategisk ledelse Nye opgaver og udfordringer for Danskuddannelserne Udfordringerne forstået som STRATEGISKE udfordringer - Offentlig og strategisk ledelse Kurt Klaudi Klausen, professor ved Institut for statskundskab og

Læs mere

NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING

NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING NETVÆRKSINDBYDELSE TEMA STRATEGI, DIGITALISERING, GEVINSTREALISERING Tema Side 2 af 5 NETVÆRKS- INDBYDELSE Strategi og digitalisering hånd i hånd Tema Side 3 af 5 Strategi og digitalisering hånd i hånd

Læs mere

Identitet og autenticitet

Identitet og autenticitet Indhold Forord: Identitet og autenticitet 9 1. Forvandlende kendskab til jeg et og Gud 15 2. At lære Gud at kende 29 3. De første skridt mod at lære sig selv at kende 43 4. At kende sig selv som man virkelig

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

MANGFOLDIGHED, MAGT OG MINORITETER

MANGFOLDIGHED, MAGT OG MINORITETER 88 mm MANGFOLDIGHED, MAGT OG MINORITETER handler om væsentlige temaer, tanker og diskussioner, som danner grundlaget for forståelsen af minoritetsbegrebet og minoriteters eksistensvilkår. Bogens røde tråd

Læs mere

Hvad lærer børn når de fortæller?

Hvad lærer børn når de fortæller? Liv Gjems Hvad lærer børn når de fortæller? Børns læreprocesser gennem narrativ praksis Oversat af Ea Tryggvason Bay Indhold Dansk introduktion af Ole Løw 5 Forord 7 Kapitel 1 Indledning 9 Børns læring

Læs mere

Styring og udvikling af kommunikationsafdelingen ved hjælp af Balanced Scorecard

Styring og udvikling af kommunikationsafdelingen ved hjælp af Balanced Scorecard 1/5 Styring og udvikling af kommunikationsafdelingen ved hjælp af Balanced Scorecard Inden for de seneste år er professionaliseringen af kommunikationsbranchen for alvor kommet på dagsordenen. En af de

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer

Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer Møde om samarbejde mellem Holstebro og Struer Kommuner Kommunernes udvikling og fremtidige udfordringer Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse, leder af MPM, Institut for Statskundskab,

Læs mere

HIGH QUALITY CONNECTIONS

HIGH QUALITY CONNECTIONS SURVEY HIGH QUALITY CONNECTIONS - OM LEDELSE & RELATIONER PÅ DANSKE ARBEJDSPLADSER SEPTEMBER 2014 BAGGRUND Gode og stærke relationer er afgørende for en organisations livskraft. Motivation, engagement,

Læs mere

PROGRAM DIPLOMCLASS I DIGITAL TRANSFORMATION. Aalborg, Efteråret 2019 (h6)

PROGRAM DIPLOMCLASS I DIGITAL TRANSFORMATION. Aalborg, Efteråret 2019 (h6) PROGRAM DIPLOMCLASS I DIGITAL TRANSFORMATION Aalborg, Efteråret 2019 (h6) MODUL 1: Digital transformation nye rammer for det digitale arbejde Dag 1: Den 30. oktober 2019 9.00 9.45 Velkomst og præsentationsrunde

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Fra person til profession Om at blive til noget

Fra person til profession Om at blive til noget Oplæg - Sorømødet 08 v/maja Engberg-Sønderskov Fra person til profession Om at blive til noget Jeg vil med dette korte oplæg komme med nogle refleksioner over det at være lærerstuderende. Jeg har egentlig

Læs mere

NLP. Læseprøve. Metaprogrammer - en profiltest. futurefactor.dk - 2009 - Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra forfatterne.

NLP. Læseprøve. Metaprogrammer - en profiltest. futurefactor.dk - 2009 - Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra forfatterne. NLP Metaprogrammer - en profiltest Forord Nøglen til udvikling og forandring ligger hos det enkelte menneske. Der findes ganske vist mennesker, som har den overbevisning, at man ikke kan ændre sig eller

Læs mere

Ledelse: Innovation og Sensemaking

Ledelse: Innovation og Sensemaking Ledelse: Innovation og Sensemaking Ledelse og innovation i offentlige organisationer Fredag 12. februar 2010, kl. 9.00 12.30, lokale 133 Underviser: Lektor Morten Balle Hansen, Institut for Statskundskab

Læs mere

Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15onsdag 11:40 3 36 41

Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15onsdag 11:40 3 36 41 Aktivitet Dag Start Lektioner Uge BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15onsdag 11:40 3 36 41 BASP0_V1006U_International Human Resource Management/Lecture/BASP0V1006U.LA_E15tirsdag

Læs mere

Ledelse: Performance Management Odense, lokale 096

Ledelse: Performance Management Odense, lokale 096 SDU Samfundsvidenskab FMOL Forårssemesteret 2012 Ledelse: Performance Management Odense, lokale 096 Underviser og fagansvarlig: Lektor Morten Balle Hansen Foreløbig Læseplan og Pensumliste 17 januar 2012

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Danske kommuners administrative reorganiseringer

Danske kommuners administrative reorganiseringer Danske kommuners administrative reorganiseringer udviklingen af de administrative strukturer i årene efter Strukturreformen Dan Michael Nielsen Abstract Landets kommuner har i disse år en stor udfordring

Læs mere

Middle Management Program (MMP)

Middle Management Program (MMP) IBC Kurser og kompetenceudvikling Lederuddannelser Middle Management Program (MMP) Forberedelseshæfte til lederudviklingsprogram for nye og erfarne mellemledere Kære Leder Velkommen på IBCs Middle Management

Læs mere

ORGANISATORISK FORANDRING

ORGANISATORISK FORANDRING SDU Samfundsvidenskab Master of Public Management Efterårssemestret 2012 ORGANISATORISK FORANDRING Underviser: Ekstern lektor Sven H. Madsen Hensigten med faget er at gennemgå teorier og modeller om organisatorisk

Læs mere

Strategisk forhandling i praksis Læseplan

Strategisk forhandling i praksis Læseplan Strategisk forhandling i praksis Læseplan Underviser: Lektor, ph.d. Morten Kallestrup Formål og sigte: For ledere i den offentlige sektor er evnen til at forhandle og skabe resultater gennem andre helt

Læs mere

Teori U - Uddannelsen

Teori U - Uddannelsen Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen En uddannelse, der frisætter mennesker. Skaber energi og giver dig et grundlæggende kendskab til teorien. Uddannelsen er rettet mod praksis hverdagen er den

Læs mere

Om sammenhængen mellem skoleledelse og elevresultater

Om sammenhængen mellem skoleledelse og elevresultater Om sammenhængen mellem skoleledelse og elevresultater Læringscentreret skoleledelse Odder torsdag d. 5. februar 2015 Som sagt Skolereformen lægger op til øget fokus på læring fra skoleledelsen - Omsat

Læs mere

Forandringsprocesser Læseplan

Forandringsprocesser Læseplan SDU Master i Evaluering August 2007 Forandringsprocesser Læseplan Lektor Vibeke Normann Andersen Fagets formål og sigte: Formålet med faget Forandringsprocesser er, at give den studerende begreber og modeller,

Læs mere

Time- og eksamensplaner, efterår 2014

Time- og eksamensplaner, efterår 2014 Time- og eksamensplaner, efterår 2014 For at undgå sammenfald af timer og eksaminer er planlægningen af undervisning og eksamen på cand.merc. gennem flere år sket med udgangspunkt i nedenstående fagklynger.

Læs mere

i Akutmodtagelsen på AAUH

i Akutmodtagelsen på AAUH Fremtidens Tryghedsskabende Patientstue har til formål at forbedre oplevelsen for patienter og personale under behandlingen. i Akutmodtagelsen på AAUH Tanken bag det nye koncept er, at gøre de fysiske

Læs mere

Nordic Offshore - fra lokal til global

Nordic Offshore - fra lokal til global Forskningsrapport Nordic Offshore - fra lokal til global Forskningsrapport udarbejdet af Adjunkt Troels Michael Lilja, ph.d. Juridisk Institut og Lektor Per Servais, ph.d. Institut for Marketing & Management

Læs mere

INNOVATIONSLEDELSE. 1) Indsigt i innovationens grundbegreber, udvikling og stigende betydning

INNOVATIONSLEDELSE. 1) Indsigt i innovationens grundbegreber, udvikling og stigende betydning Aarhus Universitet / Syddansk Universitet Forårssemesteret 2016 Master i Offentlig Ledelse INNOVATIONSLEDELSE Underviser: Lektor Michael Nørager, Aarhus Universitet Institut for forretningsudvikling og

Læs mere

Stamoplysninger og undervisningsbeskrivelse

Stamoplysninger og undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger og undervisningsbeskrivelse Termin Maj/ juni 2016 Institution Uddannelse Vestegnen HF & VUC HF enkeltfag Fag og niveau Innovation C, Hf-bekendtgørelsen af 2010 Lærer Sebastian Hauge Lerche

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Syddansk Universitet MBA beskrivelse af valgfag

Syddansk Universitet MBA beskrivelse af valgfag Syddansk Universitet MBA beskrivelse af valgfag Efterår 2016 Beskrivelse af fagene: Human resource management Strategisk kommunikation Innovationsledelse (undervises på engelsk) Business Performance Management

Læs mere

PROTOTYPE MATEMATIKFORLØB 8. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE

PROTOTYPE MATEMATIKFORLØB 8. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE PROTOTYPE MATEMATIKFORLØB 8. KLASSE: LÆRINGSMÅL OG MEDBESTEMMELSE DIDAKTISKE MÅL: AT FORBINDE LÆRNGSMÅL OG ELEVERNES MEDBESTEMMELSE Dette forløb udgør en prototype på et matematikforløb til 8. klasse,

Læs mere

Netbaseret Akademiuddannelse

Netbaseret Akademiuddannelse Netbaseret Akademiuddannelse VEJLEDNING I PROJEKTARBEJDE Forord For at kunne indstille sig til eksamen i de enkelte fagmoduler på 1. del og det obligatoriske fagmodul på 2. del på Akademiuddannelsen skal

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Samfundsvidenskaben og dens metoder

Samfundsvidenskaben og dens metoder AARHUS UNIVERSITET Samfundsvidenskaben og dens metoder Maria Skov Jensen Ph.d.-studerende INSTITUT FOR VIRKSOMHEDSLEDELSE School of business and social sciences Agenda 1. Introduktion 2. Ph.d. projekt

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 04-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Offentlig Bestyrelseskonference 2014 Bestyrelsens strategiske fodaftryk

Offentlig Bestyrelseskonference 2014 Bestyrelsens strategiske fodaftryk Offentlig Bestyrelseskonference 2014 Bestyrelsens strategiske fodaftryk Udnyt bestyrelsens kompetencer bedst muligt i det strategie arbejde Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse

Læs mere

Pejling på ledergruppen del 2

Pejling på ledergruppen del 2 Pejling på ledergruppen del 2 Hver 2. ledergruppe mangler formål med ledergruppearbejdet Hvis man vil have succes med ledergruppearbejdet, så er det en rigtig god idé at starte med at finde ud af, hvorfor

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER. Sundhedskommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER. Sundhedskommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER Sundhedskommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 11-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen på de obligatoriske

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

FOKUS PÅ KERNEOPGAVEN kan skabe øget trivsel og innovation

FOKUS PÅ KERNEOPGAVEN kan skabe øget trivsel og innovation FOKUS PÅ KERNEOPGAVEN kan skabe øget trivsel og innovation Arbejdsmiljødage marts 2015 Hanne V. Moltke og Jens Karlsmose www.newstories.dk PROGRAM Indledning og præsentation (ws 1, forhåndskendskab) Lidt

Læs mere

S17: Offentlig Økonomi, teori og metode / F17 PA: Kursus 1: Offentlig økonomi og regulering

S17: Offentlig Økonomi, teori og metode / F17 PA: Kursus 1: Offentlig økonomi og regulering S17: Offentlig Økonomi, teori og metode / F17 PA: Kursus 1: Offentlig økonomi og regulering Om kurset kurset udbydes også til studerende på gamle studieordninger. skriv til ise-studieadministration@ruc.dk.

Læs mere

Artikel trykt i Praktisk Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i Praktisk Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Praktisk Ledelse Artikel trykt i Praktisk Ledelse. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste

Læs mere

Differentiation af Logaritmer

Differentiation af Logaritmer Differentiation af Logaritmer Frank Nasser 11. juli 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Fra tanker til handling og tilbage igen

Fra tanker til handling og tilbage igen 86 KOMMENTARER Fra tanker til handling og tilbage igen Tine Lynfort Jensen, Syddansk Universitet Kommentar til artiklen Inquiry-based science education har naturfagsundervisningen i Danmark brug for det?,

Læs mere

Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering

Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering Pixi-udgave af Plan for fortsat implementering af Styrket Recovery-orientering i den psykosociale rehabilitering Alle kan komme sig - recovery er et fælles ansvar - er den foreløbige vision for Socialpsykiatrien

Læs mere

Secret Sharing. Olav Geil Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet email: olav@math.aau.dk URL: http://www.math.aau.dk/ olav.

Secret Sharing. Olav Geil Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet email: olav@math.aau.dk URL: http://www.math.aau.dk/ olav. 1 Læsevejledning Secret Sharing Olav Geil Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet email: olav@math.aau.dk URL: http://www.math.aau.dk/ olav September 2006 Nærværende note er tænkt som et oplæg

Læs mere

Det er altså muligt at dele lige på to kvalitativt forskellige måder: Deling uden forståelse af helheden Deling med forståelse af helheden

Det er altså muligt at dele lige på to kvalitativt forskellige måder: Deling uden forståelse af helheden Deling med forståelse af helheden DELE 1 Vejledning Division Allerede i børnehaven oplever man børn travlt optaget af at dele legetøj, mad eller andet af interesse ud fra devisen en til dig og en til mig. Når der ikke er flere tilbage

Læs mere

GEVINSTREALISERING I ET BREDERE PERSPEKTIV

GEVINSTREALISERING I ET BREDERE PERSPEKTIV GEVINSTREALISERING I ET BREDERE PERSPEKTIV SÆT VÆRDIEN I FOKUS Markus Laursen, PhD fellow Mail: mla@badm.au.dk Profil: http://au.dk/en/mla@badm.au.dk PROFIL PhD fellow på Aarhus Universitet, Business and

Læs mere

Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C

Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C Lokal bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C Den lokale bedømmelsesplan for naturfag niveau F til C tager udgangspunkt i de bindende og vejledende tekster fra Undervisningsministeriet, skolens overordnede

Læs mere

Fra lærer til håndværker. V. Susanne Bering & Anette Quist (Hyllehøjskolen) Jesper Henriksen (Oure) Morten Andersson (Ollerup)

Fra lærer til håndværker. V. Susanne Bering & Anette Quist (Hyllehøjskolen) Jesper Henriksen (Oure) Morten Andersson (Ollerup) Fra lærer til håndværker V. Susanne Bering & Anette Quist (Hyllehøjskolen) Jesper Henriksen (Oure) Morten Andersson (Ollerup) Aktivitetsudvikling et håndværk Udgangspunkt: I er eksperterne i jeres fag

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

Omfang: 20 kursusgange à 2 timer, 1 spørgetime à 2 timer, 42 konfrontationstimer i alt (10 ECTS)

Omfang: 20 kursusgange à 2 timer, 1 spørgetime à 2 timer, 42 konfrontationstimer i alt (10 ECTS) Marts 2015 Strategisk Styring Engelsk titel: Management Control Systems Omfang: 20 kursusgange à 2 timer, 1 spørgetime à 2 timer, 42 konfrontationstimer i alt (10 ECTS) Undervisere: Daniel Harritz, Jacob

Læs mere

Bachelor-tilvalg i SAMFUNDSFAG: METODE EFTERÅR 2015

Bachelor-tilvalg i SAMFUNDSFAG: METODE EFTERÅR 2015 Bachelor-tilvalg i SAMFUNDSFAG: METODE EFTERÅR 2015 PENSUM OG UNDERVISNINGSPLAN Undervisere: Johanne Grøndahl Glavind og Morten Jakobsen Pensumliste (alt pensum købes i PB en grundbog + materialesamling)

Læs mere

KU den 2.12.2013 Mette Trangbæk Hammer narrativledelse.org

KU den 2.12.2013 Mette Trangbæk Hammer narrativledelse.org Vores veje ind i (narrativ) ledelse... Arbejdets kerneydelse er vigtigste kontekst Individet Det fælles Frihed Forretning Fokus og temaer Fokus på narrativ ledelse: på mikroniveau, i et organisatorisk/

Læs mere

MMT3000 Efterårskonference 2015. MBA brush-up

MMT3000 Efterårskonference 2015. MBA brush-up MMT3000 Efterårskonference 2015 Fredag 30. oktober 2015 Comwell Kongebrogaarden, Middelfart MBA brush-up Bliv opdateret på de seneste trends i MBA verdenen Charles Møller Professor Poul Israelsen Professor

Læs mere

Af Marianne Grønbæk og Henrik Pors. VækstModellen. vejen til den gode samtale

Af Marianne Grønbæk og Henrik Pors. VækstModellen. vejen til den gode samtale Af Marianne Grønbæk og Henrik Pors VækstModellen vejen til den gode samtale Hvorfor gå i skyggen, når man kan gå i solen? Niels Kvist, Skoleleder To historier om den samme situation oplevet fra hver sin

Læs mere

Studieguide for modul SF1 Organisation og ledelse af forandringer E15 (1. kvarter, 1. semester)

Studieguide for modul SF1 Organisation og ledelse af forandringer E15 (1. kvarter, 1. semester) Studieguide for modul SF1 Organisation og ledelse af forandringer E15 (1. kvarter, 1. semester) Kandidatuddannelsen i Ergoterapi / Jordemodervidenskab /Klinisk Sygepleje det samfundsvidenskabelige spor

Læs mere

PowerPoint og andre materialer

PowerPoint og andre materialer Strategisk Ledelse side 1 PowerPoint og andre materialer 8. september 2011 15:40 Modul 1: PowerPoint Modul 2: PowerPoint Modul 3: PowerPoint Modul 4: PowerPoint Modul 5: PowerPoint Modul 6: PowerPoint

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

TIDSSKRIFT FDR EVALUERING I PRAKSIS NR.13 DECEMBER 12. I. d. LOV - en strategi for å fremme læring. Design i evaluering

TIDSSKRIFT FDR EVALUERING I PRAKSIS NR.13 DECEMBER 12. I. d. LOV - en strategi for å fremme læring. Design i evaluering TIDSSKRIFT FDR EVALUERING I PRAKSIS NR.13 DECEMBER 12 I. d LOV - en strategi for å fremme læring Design i evaluering Anmeldt af ledelses Egon Petersen Hanne Kathrine Krogstrup konsulent EP-[onsultlng,

Læs mere

Sport & Event Management

Sport & Event Management Sport & Event Management Serviceøkonom med speciale i Sport & Event Management EASJ Slagelse (15 ECTS) Mål med specialet Den studerende bliver i stand til selvstændigt at analysere, vurdere og reflektere

Læs mere

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB Kan du svare klart på alle 7 spørgsmål i den her bog? Hvis ikke, så begår

Læs mere

Login til den digitale ansøgningsportal

Login til den digitale ansøgningsportal Login til den digitale ansøgningsportal Vejledning om login til den digitale ansøgningsportal for kandidatansøgninger Login til den digitale ansøgningsportal sker via WAYF (Where Are You From), som er

Læs mere

- Vi er på vej offentlig innovation 2.0

- Vi er på vej offentlig innovation 2.0 Lav løbende scenarier og risikoanalyser. Netop fordi radikal innovation er uforudsigelig, er det afgørende at forstille sig, hvilke udfald de valgte projekter kan få, og hvilke vanskeligheder der kan opstå

Læs mere

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling.

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling. International økonomi B 1. Fagets rolle International økonomi omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse

Læs mere