I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det:"

Transkript

1 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Fax Ekspeditionstid 9-16 * Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr ) Styrelsens afslag på ansøgning om dispensation til opbevaring af regnskabsmateriale i USA hjemvist til styrelsens fastsættelse af vilkår herfor. Bogføringslovens 12, stk. 4. (Mads Bryde Andersen, Marianne Fog Jørgensen, Carsten Møllekilde, Lise Høgh og Steen Mejer) Ved skrivelse af 1. december 2010 har advokat A på vegne af K ApS klaget over, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ved skrivelse af 4. november 2010 har nægtet at give selskabet dispensation til at opbevare dele af regnskabsmaterialet i USA. Sagens omstændigheder: I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det: Faktiske forhold K ApS er datterselskab af det svenske selskab K1 AB, som er en del af den multinationale K-koncern. K ApS daglige bogføringstransaktioner foretages primært i et SAP-system samt nogle tilhørende sub-systemer. Systemet anvendes til opbevaring af visse typer af bilag og anden dokumentation og kontrolsporinformation, som K ApS har valgt at opbevare elektronisk. Der ansøges om, at selskabet kan lade driften af SAP-systemet og visse af eller alle subsystemerne foregå fra USA. De servere på, hvilke SAPsystemet og sub-systemerne kører, vil således være placeret i USA. Den del af K ApS regnskabsmateriale, der består af eller er indeholdt i SAPsystemet og de nævnte sub-systemer, vil således blive opbevaret på denne server i USA. Det oplyses i ansøgningen, at der vil være fuld terminaladgang til SAPsystemet samt, at systembeskrivelser vil foreligge i klarskrift i Danmark. Høring af øvrige myndigheder Ifølge bogføringsloven 12, stk. 1 skal en virksomheds regnskabsmateriale som udgangspunkt opbevares her i landet. Ifølge bogføringslovens 12, stk. 4 kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i særlige tilfælde efter forudgående ansøgning dispensere fra lovens krav om opbevaringssted og således på baggrund af en ansøgning konkret give dispensation til opbevaring af regnskabsmaterialet (eller dele heraf) i udlandet.

2 - 2 - Ifølge bemærkningerne [Se L 50 fremsat den 16. november 2005, 2, nr. 3.] til lov nr. 245 af den 27. marts 2006, hvorved 12, stk. 4 blev ændret, kan der kun meddeles dispensation, såfremt;.. den bogføringspligtige formår at indrette adgangen til regnskabsmaterialet på en sådan måde, at danske myndigheder, herunder specielt told- og skatteforvaltningen, SØK og evt. Finanstilsynet vil kunne acceptere, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen meddeler dispensation. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har derfor anmodet Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet og SKAT om en udtalelse til brug for sagens afgørelse. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har ikke fået oplyst andre myndigheder, som selskabet skal afgive regnskabsmæssige oplysninger til. Det forudsættes derfor, at der ikke er behov for at høre andre myndigheder. SKAT har ved skrivelse af den 15. april 2010 anført følgende: B har på vegne af K ApS, cvr.nr. anmodet om dispensation til at opbevare regnskabsmateriale i USA for så vidt angår de dele af selskabets materialer, der opbevares i elektronisk form. Selskabet har overfor Erhvervs- og Selskabsstyrelsen oplyst, at der vil være fuld terminaladgang til it-systemerne, og det vil være muligt at foretage udskift i klarskrift. Der opbevares en systembeskrivelse i klarskift i Danmark. Det er selskabets vurdering at placeringen af det elektroniske regnskabsmateriale i USA ikke har nogen indflydelse på selskabets muligheder for at efterkomme danske myndigheders anmodninger. SKAT finder, at forudsætningerne for dispensation fra opbevaringskravet konkret ikke er til stede for så vidt angår den skatte- og afgiftsmæssige side af sagen, herunder: 1. Der ses at være konkrete eller væsentlige hindringer i SKAT s mulighed for at få udleveret materiale fra USA, idet der ikke med USA findes noget retligt instrument vedrørende gensidig bistand på momsområdet, der svarer til reglerne i direktiv 76/308 (inddrivelsesdirektivet) og forordning 1798/2003 (bistandsforordningen). 2. Der er efter SKAT s vurdering ikke øvrige konkrete eller væsentlige hensyn, der taler imod en dispensation. Sammenfattende kan SKAT ikke tiltræde at selskabet bevilges den nødvendige dispensation, som følge af det under pkt. 1 anførte. B henviser i sin anmodning om dispensation til Erhvervsankenævnets kendelse af 1. juli 2009 (j.nr ). Hvorvidt denne sag er

3 - 3 - sammenlignelig med K ApS finder SKAT, er op til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen at afgøre. Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet har ved skrivelse af den 29. marts 2010 anført følgende: Det skal indledningsvis bemærkes, at statsadvokaturen er opmærksom på Erhvervsankenævnets kendelse af 19. juni 2006 og 1. juli Det er fortsat statsadvokaturens opfattelse, at en dispensation til at opbevare regnskabsmateriale i USA som udgangspunkt kan have betydning for efterforskningsmulighederne for dansk politi. Som anført i bemærkningerne til 12 i bogføringsloven er der ganske særlige situationer, hvor den bogføringspligtige formår at indrette adgangen til regnskabsmaterialet på en sådan måde, at de efterforskningsmæssige hensyn i tilstrækkeligt omfang er tilgodeset. Det kunne f.eks. være situationer, hvor den bogføringspligtige regelmæssigt tilsender en kopi på papir eller edb-medie af det i udlandet opbevarede regnskabsmateriale til Danmark. Det fremgår af bemærkningerne, at såvel Danmark som det aktuelle land må ved opbevaring på en edb-server i udlandet tillade, at offentlige myndigheder på grundlag af en retskendelse benytter en direkte terminaladgang i samme omfang som den bogføringspligtige selv eller kan beslaglægge materialet. Uanset at en sådan terminaladgang findes i virksomheden omfattet af denne ansøgning vil de efterforskningsmæssige hensyn ikke i tilstrækkeligt omfang blive tilgodeset ved, at den bogføringspligtige har terminaladgang til regnskabsmaterialet, der udelukkende opbevares på en server i USA. Dette skyldes, at politiet ikke i forbindelse med en eventuel ransagning kan benytte sig af terminaladgangen, fordi et sådant indgreb må antages at være at sidestille med en ransagning på fremmed territorium, her USA. Dette må gælde uanset om virksomheden har givet samtykke på forhånd eller i den konkrete situation. Uanset om virksomheder som betingelse for dispensationsgivningen på forhånd har givet samtykke til ransagning af en server, der er placeret i udlandet, vil et sådant samtykke på ethvert givent tidspunkt kunne tilbagekaldes og allerede derfor i realiteten være uden virkning og betydning for politiets efterforskningsmuligheder. Statsadvokaturen har ved flere lejligheder forsøgt at indhente oplysninger fra myndighederne i USA omkring, hvorvidt amerikansk lovgivning accepterer, at dansk politi på baggrund af en dansk retskendelse har terminaladgang i samme omfang som hvis materialet befandt sig i Danmark.

4 - 4 - Hidtil har de amerikanske myndigheder imidlertid ikke svaret på statsadvokaturens henvendelser. I mangel af oplysninger om det modsatte må det derfor antages, at de almindelige regler for international retshjælp skal følges, dvs. at der skal sendes en retsanmodning til det pågældende land, som derefter skal tage stilling til, om retsskridtet kan foretages efter det pågældende lands retssystem. Det bemærkes i den sammenhæng, at samtlige lande uden for Skandinavien, hvorfra statsadvokaturen har fået svar på en lignende forespørgsel, har oplyst, at en sådan terminaladgang er i strid med deres lovgivning. Som yderligere konsekvens af det anførte, vil adgangen til at foretage ransagning på øjemedet i henhold til retsplejelovens 796, stk. 3 ikke længere være en mulighed i sager mod virksomheder, som har fået dispensation og dermed placeret måske afgørende - regnskabsmateriale i udlandet. Det må derfor antages, at en dispensation kan have betydning for efterforskningsmulighederne for dansk politi. Det bemærkes endvidere, at statsadvokaturen ikke er bekendt med konkrete og væsentlige grunde for så vidt angår selskabets forhold til at nægte en dispensation. Begrundelse for afgørelsen Ifølge bogføringsloven 12, stk. 1 skal en virksomheds regnskabsmateriale opbevares her i landet, jf. dog 12, stk Ifølge bogføringslovens 12, stk. 4 kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i særlige tilfælde efter forudgående ansøgning tillade, at bestemmelserne i stk. 1 3 helt eller delvis fraviges, dvs. styrelsen kan dispensere fra lovens krav om opbevaringssted og således på baggrund af en ansøgning konkret give dispensation til opbevaring af regnskabsmaterialet (eller dele heraf) i udlandet. Af bemærkningerne til bogføringslovens 12, stk. 4 (lov nr af 23/ /1 LF 63) fremgår det, at dispensation kun gives i de særlige tilfælde, hvor formålet med lovens bestemmelser især hensynet til offentlige myndigheders kontrolmulighed og politiets mulighed for at efterforske fuldt ud kan tilgodeses på en anden måde. Det er her forudsat at... -såvel Danmark som det aktuelle land tillader, at offentlige myndigheder, herunder fiskale myndigheder og politiet, efter indhentet retskendelse benytter en direkte terminaladgang i samme omfang som den bogføringspligtige selv. Af bemærkningerne til den nugældende BFL 12 (L 50 fremsat den 16. november 2005, 2, nr. 3) fremgår bl.a. følgende:

5 - 5 - Siden bestemmelsens ikrafttræden den 1. juli 1999 har administrativ praksis vist, at stort set kun ansøgninger om dispensation til opbevaring af regnskabsmateriale i de nordiske lande er blevet imødekommet..samtidig bibeholdes den konkrete dispensationsadgang i stk. 4, men kun til ganske særlige situationer, hvor den bogføringspligtige formår at indrette adgangen til regnskabsmaterialet på en sådan måde, at danske myndigheder, herunder specielt told- og skatteforvaltningen, SØK og evt. Finanstilsynet vil kunne acceptere, at Erhvervsog Selskabsstyrelsen meddeler dispensation. Som anført ovenfor er det således ifølge bemærkningerne til 12, stk. 4 en forudsætning for, at der kan gives dispensation, at de hørte myndigheder kan acceptere, at en dispensation gives i det konkrete tilfælde. Som anført ovenfor har SØK udtalt i deres høringssvar, at det er SØKs opfattelse, at en dispensation til at opbevare regnskabsmateriale i USA som udgangspunkt kan have betydning for efterforskningsmulighederne for dansk politi. SØK har i deres høringssvar redegjort for, at de ved flere lejligheder har forsøgt at indhente oplysninger fra myndighederne i USA om, hvorvidt amerikansk lovgivning accepterer, at dansk politi på baggrund af en dansk retskendelse har terminaladgang i samme omfang som hvis bilagsmaterialet befandt sig i Danmark. Hidtil har de amerikanske myndigheder imidlertid ikke svaret på henvendelserne. I mangel af oplysninger om det modsatte antager SØK derfor, at de almindelige regler for international retshjælp skal følges, dvs. at der skal sendes en retsanmodning til det pågældende land, som derefter skal tage stilling til, om retsskridtet kan foretages efter det pågældende lands retssystem. SØK bemærker endvidere i denne sammenhæng, at samtlige lande udenfor Skandinavien, hvorfra SØK har fået svar på en lignende forespørgsel, har oplyst, at en sådan terminaladgang er i strid med deres lovgivning. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen finder det ikke på baggrund af SØKs høringssvar, godtgjort, at politiet har samme mulighed for at benytte en direkte terminaladgang i samme omfang som den bogføringspligtige selv, som forudsat i lovbemærkningerne. SKAT udtaler, at de ikke kan tiltræde, at der meddeles dispensation i henhold til bogføringslovens 12, stk. 4. I deres høringssvar udtaler de, at der ses at være konkrete eller væsentlige hindringer i SKAT s mulighed for at få udleveret materiale fra USA, idet der ikke er retligt grundlag vedrørende gensidig bistand på momsområdet. Sammenfattende kan hverken SØK eller SKAT tiltræde, at vilkårene for, at selskabet bevilges dispensation, er til stede.

6 - 6 - Ved Erhvervsankenævnets kendelse af den 19. juni 2006 vedrørende opbevaring i Tyskland, fik en virksomhed medhold i sin klage over Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afslag på dispensation. Ved afgørelsen lagde Erhvervsankenævnet vægt på, at virksomhedens bilagsmateriale fysisk blev opbevaret i Danmark, således at det kun var den digitale dokumentation i form af databaser og sikkerhedsprocedurer mv. der opbevaredes i Tyskland og at det efter det oplyste uden videre var muligt at få adgang til denne dokumentation fra en server placeret i Danmark og nævnet fandt på denne baggrund, at der forelå en sådan ganske særlig situation, at der efter ankenævnets opfattelse burde meddeles dispensation efter bogføringslovens 12, stk. 4. Der er i nærværende sag tale om, at dele af selskabets bilagsmateriale (visse bilag og anden dokumentation) ønskes opbevaret i USA. Af ankenævnets konklusion, jf. ovenfor fremgår det, at en af betingelserne for at opbevare den digitale dokumentation i udlandet er, at det fysiske bilagsmateriale opbevares i Danmark. I ansøgningen fra K henvises til Erhvervsankenævnets kendelse af den 1. juli 2009 ved hvilken, der blev meddelt dispensation til, at et selskab kunne opbevare dele af sit elektroniske regnskabsmateriale i USA. Med henvisning til den pågældende afgørelse anfører I, at K ApS har retskrav på dispensation, da de faktiske omstændigheder i de to sager er sammenlignelige. I denne sag ansøges der om, at det elektroniske regnskabsmateriale samt anden dokumentation, som K ApS har valgt at opbevare elektronisk i subsystemerne, kan opbevares i USA. Med henvisning til dels de indhentede høringssvar, hvori såvel SKAT som SØK udtaler sig imod, at der meddeles dispensation i den konkrete sag og dels bogføringslovens 12, stk. 4 samt bemærkningerne hertil, er det således Erhvervs- og Selskabsstyrelsens opfattelse, at der ikke er hjemmel til at meddele dispensation i nærværende sag. Styrelsen skal hertil bemærke at bemærkningerne til bogføringslovens 12, stk. 4, jf. citatet ovenfor, indeholder en klar angivelse af, at dispensation alene kan meddeles i tilfælde, hvor de hørte myndigheder kan acceptere at dispensationen meddeles. I klageskrivelsen af 1. december 2010 har advokat A anført: Ved nærværende brev indbringer jeg på vegne af K i henhold til årsregnskabslovens 163 og bogføringslovens 12, stk. 6, Erhvervs- og Selskabs-

7 - 7 - styrelsens afgørelse for Erhvervsankenævnet. Jeg anmoder således om, at Erhvervsankenævnet ophæver Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse, samt om, at Erhvervsankenævnet enten meddeler sådan dispensation, som K har ansøgt om ved Dispensationsansøgningen, eller hjemviser sagen til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen til fastsættelse af vilkår for en sådan dispensation, som der blev ansøgt om ved Dispensationsansøgningen. 1. Dispensationsansøgningen Dispensationsansøgningen vedrører ansøgning om tilladelse til, at K kan opbevare på servere i USA de dele af K s regnskabsmateriale, som opbevares i elektronisk form. En nærmere beskrivelse af, hvad der søges om tilladelse til, er indeholdt i Dispensationsansøgningen. Det fremgår bl.a. af Dispensationsansøgningen, at der fra K s hovedkontor i Danmark vil være fuld terminaladgang til de omhandlede it-systemer, herunder til alt regnskabsmateriale lagret i de pågældende systemer, ligesom hvis serverne var placeret i Danmark, og at det herunder også vil være muligt fra K s hovedkontor at foretage udskrift i klarskrift af det regnskabsmateriale, der lagres på serverne i USA. 3. Begrundelse for klage Bogføringslovens 12, stk. 4, har følgende ordlyd: "Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan i særlige tilfælde efter forudgående ansøgning tillade, at bestemmelserne i stk. 1-3 helt eller delvis fraviges." Til støtte for klagen over Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse gør jeg på vegne af K overordnet gældende: 1. Der foreligger et sådant særligt tilfælde, at Dispensationsansøgningen skal imødekommes. 2. Det ikke er holdbart, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i sin afgørelse af 4. november 2010 anfører, at dispensation ikke kan gives i en sag, hvor SØK og/eller SKAT har udtalt sig imod dispensation. 3. Med henvisning til Erhvervsankenævnets praksis vedrørende sager om dispensation fra bogføringslovens 12, stk. 4, har K i henhold til den forvaltningsretlige lighedsgrundsætning krav på at blive meddelt sådan dispensation, som der er ansøgt om ved Dispensationsansøgningen. Ad 1 På vegne af K gør jeg gældende, at der foreligger et sådant særligt tilfælde, at Dispensationsansøgningen skal imødekommes.

8 - 8 - Af Dispensationsansøgningen fremgår, at ansøgningen alene vedrører tilladelse til opbevaring i USA af de dele af K s regnskabsmateriale, som opbevares i elektronisk form. Det fremgår videre af ansøgningen, at der fra K s hovedkontor i Danmark vil være fuld terminaladgang til det pågældende elektronisk opbevarede regnskabsmateriale, og at det herunder vil være muligt fra K s hovedkontor at foretage udskrift i klarskrift at det på serverne i USA lagrede regnskabsmateriale. På den baggrund må det lægges til grund, at muligheden for at tilgå det pågældende regnskabsmateriale i enhver praktisk forstand ikke vil være forringet i forhold til, hvad der ville gælde, hvis de servere, hvorpå det elektroniske lagrede materiale opbevares, var placeret i Danmark. Som anført i Dispensationsansøgningen er det herved også vurderingen, at det under de beskrevne omstændigheder må lægges til grund, at placeringen i USA af det elektronisk opbevarede regnskabsmateriale ikke vil have nogen indflydelse på K s muligheder for betids at efterkomme eventuelle anmodninger fra danske myndigheder i henhold til 15 i bogføringsloven. Der henvises i det hele til argumentationen i Dispensationsansøgningen. Ad 2 Som beskrevet i afsnit 2 ovenfor synes Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse i den foreliggende sag primært at være begrundet i, at styrelsen ikke mener, at der er hjemmel til at meddele dispensation i henhold til bogføringslovens 12, stk. 4, i en situation, hvor SKAT og/eller SØK ikke har kunnet tiltræde, at der meddeles dispensation. På vegne af K gør jeg gældende, at dette ikke er holdbart. I sin afgørelse henviser Erhvervs- og Selskabsstyrelsen til lovforarbejderne til bogføringslovens 12, idet det et sted i disse (se afgørelsen, side 5) er anført, at dispensationsadgangen i 12, stk. 4, kun er bibeholdt til "ganske særlige situationer, hvor den bogføringspligtige formår at indrette adgangen til regnskabsmaterialet på en sådan måde, at danske myndigheder, herunder speciel told- og skatteforvaltningen, SØK og evt. Finanstilsynet vil kunne acceptere, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen meddeler dispensation." Heroverfor skal for det første anføres, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen synes at tillægge lovbemærkningerne en overdreven retskildeværdi. Derudover synes styrelsen at overfortolke formuleringen "vil kunne acceptere". I denne formulering ligger vel ikke, at SØK og SKAT nødvendigvis skal have tiltrådt dispensationen, men blot, at der skal foreligge sådanne omstændigheder, at SØK og SKAT burde kunne tiltræde dispensationen. Endelig og vigtigst henviser jeg til den praksis, som er blevet udstukket ved Erhvervsankenævnets afgørelse af 19. juni 2006 i nævnets sag nr samt især Erhvervsankenævnets afgørelse af 1. juli 2009 i nævnets sag nr

9 - 9 - Begge de nævnte sager vedrører ligesom den foreliggende sag ansøgninger om tilladelse til opbevaring af elektronisk opbevaret regnskabsmateriale i udlandet. Den første af sagerne angik tilladelse til opbevaring på servere i Tyskland, mens den anden sag ligesom den foreliggende sag angik tilladelse til opbevaring på servere i USA. I begge sager fremgik det, at der i Danmark var etableret en online-adgang til de elektroniske registreringer, således at det fra Danmark var muligt online at tilgå det i udlandet lagrede regnskabsmateriale. Også dette svarer fuldstændig til, hvad der er beskrevet i Dispensationsansøgningen. I begge de nævnte sager gjaldt, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen oprindelig afslog de pågældende virksomheders ansøgninger, men at Erhvervsankenævnet ophævede afgørelserne og hjemviste sagerne til styrelsen til fastsættelse af vilkårene for dispensation. Det er i den forbindelse interessant, at det i begge de to ovennævnte afgørelser gjaldt, at en af eller begge de nævnte myndigheder i deres høringssvar havde udtalt sig imod en dispensation. I afgørelsen fra 2006 vedrørende opbevaring i Tyskland forholdt det sig således sådan, at SØK havde udtalt sig imod, at der blev givet dispensation, idet SØK fra de tyske myndigheder havde fået oplyst, at Tyskland ikke tillader terminalefterforskning på baggrund af en dansk retskendelse. I afgørelsen fra 2009 vedrørende opbevaring i USA havde såvel SKAT som SØK udtalt sig imod, at der blev givet dispensation. Ved gennemlæsning af afgørelsen kan det konstateres, at disse indsigelser var baseret på helt den samme argumentation som de indsigelser, der i den nu foreliggende sag er fremsat af SKAT og SØK i deres respektive høringssvar, se herom afsnit 2 ovenfor. I begge sager var Erhvervsankenævnets argumentation for, at der skulle meddeles dispensation, at ansøgningerne udelukkende vedrørte elektronisk opbevaret regnskabsmateriale, samt at det efter det oplyste var muligt uden videre at tilgå det elektronisk opbevarede regnskabsmateriale fra Danmark. Under disse forhold fandt Erhvervsankenævnet, at der forelå en sådan særlig situation, at der burde meddeles dispensation. Det må således konstateres, at der foreligger helt klar praksis fra Erhvervsankenævnet for, at dispensation i henhold til bogføringslovens 12, stk. 4, kan gives, selvom SØK og/eller SKAT i deres høringssvar har udtalt sig imod en dispensation. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen må anses for at være forpligtet til at indrette sig på Erhvervsankenævnets praksis. Det forekommer således ikke holdbart, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen til trods for Erhvervsankenævnets nævnte praksis ved sin afgørelse af 4. november 2010 vedrørende K synes at fastholde et princip om, at det skulle være helt udelukket, at der kan gives dispensation i tilfælde, hvor SKAT og/eller SØK har udtalt sig imod en dispensation.

10 Ad 3 På K s vegne gør jeg gældende, at K i henhold til den forvaltningsretlige lighedsgrundsætning har krav på at blive meddelt sådan dispensation, som der er ansøgt om ved Dispensationsansøgningen. Der henvises herved igen til de to ovennævnte afgørelser fra Erhvervsankenævnet. I Dispensationsansøgningen har jeg på K s vegne gjort gældende, at de faktiske præmisser for ansøgningen er sammenlignelige med dem, der gjorde sig gældende i de to nævnte sager fra Erhvervsankenævnet. Dette fastholdes. I særdeleshed synes der ikke at være nogen som helst relevant forskel på de præmisser, der er beskrevet i K s ansøgning, og de faktuelle forhold, som lå til grund for den ansøgning, som Erhvervsankenævnet tog stilling til ved sin nævnte afgørelse fra Herved fremhæves især: - I begge tilfælde er der tale om, at dispensationsansøgningen alene vedrører opbevaringen af elektronisk opbevaret regnskabsmateriale. - I begge tilfælde vedrører dispensationsansøgningen tilladelse til opbevaring i USA. - I begge tilfælde fremgår det af dispensationsansøgningen, at det omhandlede elektronisk opbevarede regnskabsmateriale vil kunne tilgås online fra Danmark via terminaladgang. Hertil kan så føjes, jf. det ovenfor anførte, at i afgørelsen fra 2009 havde SØK og SKAT fremsat de samme indsigelser over for en dispensation, som de nævnte myndigheder har givet til kende i relation til K s ansøgning. Dette til trods besluttede Erhvervsankenævnet som nævnt, at der skulle meddeles dispensation. Det fremgår ikke klart af Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010, om styrelsen mener, at der er nogen egentlig relevant forskel på sagen vedrørende K og den nævnte sag, hvor Erhvervsankenævnet i 2009 besluttede, at der skulle meddeles dispensation, og hvad en sådan relevant forskel i givet fald skulle gå ud på. Styrelsen anfører dog midt på side 6 i sin afgørelse nogle betragtninger om, at styrelsen finder, at der er en forskel i forhold til den sag vedrørende opbevaring i Tyskland, som Erhvervsankenævnet afsagde kendelse i den 19. juni Således anfører styrelsen: "Der er i nærværende sag tale om, at dele af selskabets bilagsmateriale (visse bilag og anden dokumentation) ønskes opbevaret i USA. Af ankenævnets konklusion, jf. ovenfor [konklusionen fra afgørelsen af 19. juni 2006 vedrørende opbevaring i Tyskland] fremgår det, at en af betingelserne for at opbevare den digitale dokumentation i udlandet er, at det fysiske bilagsmateriale opbevares i Danmark."

11 Denne formulering giver K anledning til at tro, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen muligvis har misforstået Dispensationsansøgningen. Af Dispensationsansøgningen fremgår klart, at ansøgningen "udelukkende vedrører tilladelse til at opbevare i udlandet [USA] de dele af K s regnskabsmateriale, som opbevares i elektronisk form." Alt det regnskabsmateriale, som K opbevarer i fysisk form, agter K at opbevare i henhold til hovedreglerne i bogføringslovens 12, stk Dette gælder også den del af K s bilagsmateriale, som opbevares fysisk. Der er altså ikke tale om, at K ønsker tilladelse til at opbevare fysisk opbevaret bilagsmateriale i USA. Dette synes igen at være fuldstændig sammenligneligt med de forhold, som gjorde sig gældende i den sag vedrørende opbevaring i USA, hvor Erhvervsankenævnet i 2009 besluttede, at der skulle gives dispensation. Det fremgår således af Erhvervsankenævnets kendelse i den pågældende sag, at klagerens advokat i sagen i klageskrivelsen af 11. august 2008 anførte: "Dispensationsanmodningen vedrørte alene regnskabsmateriale, der ikke opbevares fysisk. Fysisk regnskabsmateriale vil fortsat blive opbevaret i Danmark. Adgang til det regnskabsmateriale, der ikke opbevares i Danmark, vil blive sikret ved etablering af on-line adgang, der altid vil være tilgængelig i Danmark." På baggrund heraf fastholder K, at K også på grundlag af den forvaltningsretlige lighedsgrundsætning har et retskrav på at få meddelt sådan Dispensation, som K har ansøgt om ved Dispensationsansøgningen. I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i en redegørelse af 10. januar 2011 udtalt: Sagens faktiske omstændigheder På vegne af K ApS anmodede advokat A ved brev 2. marts 2010 styrelsen om dispensation til at opbevare dele af selskabets regnskabsmateriale i USA. Det fremgår af K s ansøgning om dispensation, at der er tale om regnskabsmateriale, som K lagrer i SAP-systemet og nogle øvrige it-systemer. Systemerne anvendes til opbevaring af visse typer af bilag og anden dokumentation og kontrolsporinformation, som K ApS har valgt at opbevare elektronisk. Alt øvrigt fysisk bogføringsmateriale opbevares på selskabets adresse i Danmark, samt at det vil være muligt for de danske myndigheder at få online-adgang til itsystemerne hos K i Danmark og adgang til at udskrive det ønskede materiale. Systembeskrivelse vil tillige blive opbevaret på selskabets danske adresse. På baggrund af ansøgningen skrev styrelsen den 16. marts 2010 til henholdsvis SKAT og Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK), idet styrelsen anmodede de to myndigheder om at afgive en udtalelse til brug for sagens afgørelse. SØK afgav udtalelse til brug for sagen ved brev af den 29. marts 2010

12 SKAT afgav udtalelse til brug for sagen ved brev af den 15. april 2010 Erhvervs- og Selskabsstyrelsen gav ved afgørelse af den 4. november 2010 afslag på ansøgningen Sagens retlige omstændigheder Ifølge bogføringsloven 12, stk. 1 [lovbekendtgørelse nr. 648 af 15. juni 2006 med senere ændringer] er det hovedreglen, at en virksomhed skal opbevare sit regnskabsmateriale her i landet, jf. dog 12, stk I 12, stk. 2 5 er der fastsat bestemmelser, der giver mulighed for, at regnskabsmaterialet i kortere eller længere tid kan opbevares i udlandet. Ifølge bogføringslovens 12, stk. 4 kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i særlige tilfælde efter forudgående ansøgning tillade, at bestemmelserne i stk. 1 3 helt eller delvis fraviges, dvs. styrelsen kan dispensere fra lovens krav om opbevaringssted og således på baggrund af en ansøgning konkret give dispensation til opbevaring af regnskabsmaterialet (eller dele heraf) i udlandet. Det fremgår af de oprindelige bemærkninger til bestemmelsen (L 63 FT 1998/99), at: Efter forslagets stk. 4 kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen dispensere fra kravene i forslagets stk Denne dispensation kan kun meddeles i særlige tilfælde, hvor formålet med lovens bestemmelser især hensynet til offentlige myndigheders kontrolmulighed og politiets mulighed for at efterforske fuldt ud kan tilgodeses på en anden måde. For at kunne meddele dispensation er det forudsat - både i relation til regnskabsmateriale for danske og udenlandske aktiviteter - at såvel Danmark som det aktuelle land tillader, at offentlige myndigheder, herunder fiskale myndigheder og politiet, efter indhentet retskendelse benytter en direkte terminaladgang i samme omfang som den bogføringspligtige selv. Dette forudsættes også, hvor der er adgangsbeskyttelse med passwords, krypteret indhold og lign., jf. forslagets 15. Også andre relevante forhold kan tages med i betragtning i den konkrete situation. Ifølge bemærkningerne til lov nr. 245 af den 27. marts 2006 (L 50 FT 2005/06), hvorved 12, stk. 4 blev ændret, er det en forudsætning for at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan meddele dispensation, at de hørte myndigheder kan acceptere at en sådan dispensation gives. Således fremgår følgende af bemærkningerne til 12, stk. 4: Samtidig bibeholdes den konkrete dispensationsadgang i stk. 4, men kun til ganske særlige situationer, hvor den bogføringspligtige formår at indrette adgangen til regnskabsmaterialet på en sådan måde, at danske myndigheder, herunder specielt told- og skatteforvaltningen,

13 SØK og evt. Finanstilsynet vil kunne acceptere, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen meddeler dispensation. Styrelsens vurdering Det er Erhvervs- og Selskabsstyrelsens vurdering, at bogføringslovens formål med opbevaring af regnskabsmateriale ikke blot er en funktion i forhold til eventuel revision af årsrapporten samt skatteansættelse, men også generelt for myndigheders kontrol af virksomheder. Loven tager derfor ikke alene sigte på virksomhedernes egeninteresse i at opbevare dokumenter for at gennemføre transaktioner. Det er derfor også styrelsens vurdering på baggrund af ovenstående bemærkninger til bogføringslovens 12, stk. 4, at hensigten med 12, stk. 4 har været, at dispensation alene kan meddeles i ganske særlige situationer, hvor i hvert fald følgende betingelser er opfyldt: 1. formålet med lovens bestemmelser især hensynet til offentlige myndigheders kontrolmuligheder og politiets mulighed for at efterforske fuldt ud kan tilgodeses på anden måde end ved opbevaring i Danmark, 2. såvel Danmark som det aktuelle land tillader, at offentlige myndigheder, herunder fiskale myndigheder og politiet, efter indhentet retskendelse benytter en direkte terminaladgang i samme omfang, som den bogføringspligtige selv og 3. de hørte danske myndigheder vil kunne acceptere, at der meddeles dispensation. Af bemærkningerne til 12, stk. 4 er der, efter styrelsens opfattelse, lagt op til et meget snævert anvendelsesområde for meddelelse af dispensation, og kun, hvor bogføringslovens krav fuldt ud er tilgodeset på anden vis. Danmark og det aktuelle land skal derfor tillade, at offentlige myndigheder benytter en direkte terminaladgang, som der tilsvarende findes, hvis serveren var placeret i Danmark. En sådan tilladelse vil medføre, at bogføringslovens krav fuldt ud vil være tilgodeset. SØK har i deres høringssvar af 29. marts 2010 udtalt, at det er SØKs opfattelse, at en dispensation til at opbevare regnskabsmateriale i USA som udgangspunkt kan have betydning for efterforskningsmulighederne for dansk politi. SØK redegjorde for, at de ved flere lejligheder har forsøgt at indhente oplysninger fra myndighederne i USA omkring, hvorvidt amerikansk lovgivning accepterer, at dansk politi på baggrund af en dansk retskendelse har terminaladgang i samme omfang som, hvis bilagsmaterialet befandt sig i Danmark. Hidtil har de amerikanske myndigheder imidlertid ikke svaret på henvendelserne. I mangel af oplysninger om det modsatte, antager SØK derfor, at de almindelige regler for international retshjælp skal følges, dvs. at der skal sendes en retsanmodning til det pågældende land, som derefter skal tage stilling til, om retsskridtet kan foretages efter det pågældende lands retssystem.

14 SØK bemærker endvidere i denne sammenhæng, at samtlige lande uden for Skandinavien, hvorfra SØK har fået svar på en lignende forespørgsel, har oplyst, at en sådan terminaladgang er i strid med deres lovgivning. SKAT har i denne sag udtalt, at der er konkrete eller væsentlige hindringer i SKAT s mulighed for at få udleveret materiale fra USA, idet der ikke i forhold til USA findes noget retligt instrument vedrørende gensidig bistand på momsområdet, der svarer til reglerne i direktiv 76/308 (inddrivelsesdirektivet) og forordning 1798/2003 (bistandsforordningen). Der er efter SKATs vurdering ikke øvrige konkrete eller væsentlige hensyn, der taler imod en dispensation, men sammenfattende kan SKAT ikke tiltræde, at selskabet bevilges den ønskede dispensation. Ingen af de tre ovenstående betingelser for dispensation er opfyldt i denne sag. For så vidt angår særligt betingelse nr. 2, har det efter det oplyste ikke været muligt for politiet at få klarhed over, hvorvidt den angivne terminaladgang faktisk vil kunne påregnes imødekommet fra de amerikanske myndigheder. I mangel af positivt svar herpå samt de negative udtalelser fra lande uden for Skandinavien, finder styrelsen, at det må antages for givet, at en sådan adgang ikke vil blive tilladt. Selv om der i overensstemmelse med det af klager oplyste, hvor der som udgangspunkt er terminaladgang til serveren i USA fra Danmark, vil denne adgang, ifølge det af SØK oplyste, være betinget af, at de amerikanske myndigheder imødekommer en anmodning om terminalefterforskning. En sådan accept fra de amerikanske myndigheder skal ifølge SØK foreligge, uanset om virksomheden i øvrigt har givet eller giver samtykke til en sådan ransagning eller ej. Med henvisning til de klare bemærkninger til bogføringslovens 12, stk. 4 og den heri anførte betingelse om at dispensation kun kan gives, hvis de hørte myndigheder vil kunne acceptere, at en sådan dispensation gives, finder Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ikke, at der i denne sag er hjemmel til at imødekomme ansøgningen. Det samme gør sig efter styrelsens vurdering i øvrigt gældende, for så vidt angår den af klager nævnte kendelse, der blev afsagt af Erhvervsankenævnet den 1. juli SØK har ved mail af 6. januar 2011 bekræftet, at SØKs tidligere skrivelse af 13. oktober 2009 til Erhvervsankenævnet på baggrund af ovennævnte kendelse fra 1. juli 2009, fortsat er deres gældende udtalelse. I udtalelsen fremgår det, at Statsadvokaturen er uenig i den i kendelsen udtrykte praksis og forståelse af dispensationsreglen. Ved skrivelse af 11. februar 2011 har advokat A yderligere anført:

15 De argumenter, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har anført i sit brev af 10. januar 2011 til støtte for styrelsens indstilling om stadfæstelse, er i al væsentlighed de samme som dem, styrelsen allerede anførte i afgørelsen af 4. november Heroverfor henholder K sig til de anbringender, som er anført i min klageskrivelse af 1. december Supplerende bemærker jeg som følger på vegne af K: Erhvervs- og Selskabsstyrelsens anfører i sit brev af 10. januar 2011 (side 5-6), at det er styrelsens vurdering, at dispensation i henhold til bogføringslovens 12, stk. 4, alene kan meddeles i ganske særlige situationer, hvor "i hvert fald" følgende betingelser er opfyldt: "1. formålet med lovens bestemmelser især hensynet til offentlige myndigheders kontrolmuligheder og politiets mulighed for at efterforske fuldt ud kan tilgodeses på en anden måde end ved opbevaring i Danmark, 2. såvel Danmark som det aktuelle land tillader, at offentlige myndigheder, herunder fiskale myndigheder og politiet, efter indhentet retskendelse benytter en direkte terminaladgang i samme omfang som den bogføringspligtige selv og 3. de hørte danske myndigheder vil kunne acceptere, at der meddeles dispensation." I sammenhæng hermed anfører styrelsen, at samtlige lande uden for Skandinavien, hvorfra SØK har fået svar på forespørgsler om, hvorvidt de pågældende lande accepterer, at dansk politi på baggrund af en dansk retskendelse har terminaladgang i samme omfang, som hvis regnskabsmaterialet befandt sig i Danmark, har oplyst, at en sådan terminaladgang er i strid med de pågældende landes lovgivning. Desuagtet har jeg ved telefonisk henvendelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen for nylig fået oplyst, at det på nuværende tidspunkt er styrelsens praksis, at der faktisk almindeligvis bliver meddelt dispensationer til opbevaring i udlandet af elektronisk lagret regnskabsmateriale, hvis ellers opbevaringslandet er et EU-land. Dette sker altså, selvom det øjensynlig forholder sig sådan, at det kun er de Skandinaviske lande, som tillader, at dansk politi på baggrund af en dansk retskendelse kan benytte sig af terminaladgang i samme omfang, som hvis regnskabsmaterialet befandt sig i Danmark. I forhold til EU-lande er det således tilsyneladende sådan, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen meddeler dispensationer, selvom de betingelser, som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ellers i brevet af 10. januar 2011 gør gældende "i hvert fald" skal være opfyldt, før der kan gives dispensation, ikke alle er opfyldt.

16 Derved gør Erhvervs- og Selskabsstyrelsen forskel på ansøgninger vedrørende EU-lande på den ene side og ansøgninger vedrørende USA på den anden side. Styrelsen har således tilsyneladende anlagt en praksis, hvorved man har sat sig mellem to stole: På den ene side respekterer styrelsen i sin praksis men kun for så vidt angår EU-lande Erhvervsankenævnets afgørelse af 19. juni 2006 i nævnets sag nr , hvori nævnet besluttede, at der skulle gives dispensation til opbevaring af elektronisk regnskabsmateriale i Tyskland, selvom SØK havde udtalt sig imod en tilladelse, idet de tyske myndigheder havde oplyst, at Tyskland ikke tillader terminalefterforskning på baggrund af en dansk retskendelse. På den anden side nægter styrelsen at indrette sin praksis i henhold til Erhvervsankenævnets afgørelse af 1. juli 2009 i nævnets sag nr , hvor nævnet fandt, at der skulle gives dispensation til opbevaring i USA af elektronisk opbevaret regnskabsmateriale. På vegne af K gør jeg gældende, at der ikke er noget grundlag for, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen på denne måde gør forskel på EU-lande og USA. Som anført i klageskrivelsen af 1. december 2010 gør K bl.a. gældende, at K med henvisning til netop Erhvervsankenævnets afgørelse af 1. juli 2009 i sidstnævnte sag har krav på at blive meddelt dispensation, idet der ikke synes at være nogen relevant forskel på de faktuelle præmisser, der er beskrevet i K s ansøgning om dispensation, og de faktuelle præmisser i den sag, som Erhvervsankenævnet tog stilling til ved sin nævnte afgørelse. Jeg har noteret mig, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen da heller ikke i sit brev af 10. januar 2011 har anført noget til støtte for, at der skulle være nogen relevant forskel på de forhold, der er beskrevet i K s ansøgning, og de forhold, som forelå i den sag, hvori Erhvervsankenævnet afsagde sin afgørelse af 1. juli Den eneste bemærkning, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i sit nævnte brev har anført vedrørende Erhvervsankenævnets afgørelse af 1. juli 2009, er således følgende : "Det samme [dvs. de forhold, som ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsen bevirker, at K s dispensationsansøgning ikke bør imødekommes] gør sig efter styrelsens vurdering i øvrigt gældende, for så vidt angår den af klager nævnte kendelse, der blev afsagt af Erhvervsankenævnet den 1. juli 2009." Erhvervs- og Selskabsstyrelsen synes altså at være af den formening, at Erhvervsankenævnets afgørelse af 1. juli 2009 er forkert. Heroverfor skal jeg på K s vegne afslutningsvis bemærke som følger: (a) K finder Erhvervsankenævnets afgørelse af 1. juli 2009 korrekt. Jeg har noteret mig, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i brevet af 10. januar 2011 henviser til et som bilag 9 til brevet vedlagt brev af 13. oktober 2009 sendt fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet til Erhvervsankenævnet. I dette brev har statsadvokaten anført, at det er

17 statsadvokatens opfattelse, at både Erhvervsankenævnets afgørelse af 19. juni 2006 (vedrørende opbevaring i Tyskland) og Erhvervsankenævnets afgørelse af 1. juli 2009 (vedrørende opbevaring i USA) er afsagt på baggrund af en fejlopfattelse af politiets muligheder for at foretage ransagning af en server, der befinder sig i udlandet. De i brevet nærmere anførte begrundelser for, at politiets efterforskningsmuligheder begrænses, hvis der gives dispensation til placering af regnskabsmateriale på servere i udlandet, er imidlertid i alt væsentligt de samme, som blev anvendt af SØK i sidstnævntes høringssvar i de to nævnte sager, og som også er anvendt af SØK i det høringssvar, SØK har afgivet i forbindelse med K s dispensationsansøgning. Disse argumenter har Erhvervsankenævnet således allerede taget stilling til og tilsidesat, først i nævnets afgørelse af 19. juni 2006 og sidenhen igen i nævnets afgørelse af 1. juli Der ses ikke at være passeret noget siden den 1. juli 2009, som skulle kunne føre til, at Erhvervsankenævnet skulle ændre sin praksis. Den praksis, som Erhvervsankenævnet påbegyndte ved sin afgørelse af 19. juni 2006, og som nævnet fulgte op på ved den afgørelse af 1. juli 2009, som specifikt vedrørte USA, må således stå ved magt. (b) K gør som anført gældende, at der ikke er nogen relevant forskel på de forhold, der er beskrevet i K s ansøgning, og de forhold, der er beskrevet i den sag, hvori Erhvervsankenævnet afsagde sin afgørelse af 1. juli 2009 vedrørende opbevaring i USA. Dette synes også at være anerkendt af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. (c) Som følge af (a) og (b) ovenfor sammenholdt med den forvaltningsretlige lighedsgrundsætning har K krav på at blive meddelt sådan dispensation i henhold til bogføringslovens 12, stk. 4, som K ansøgte om ved sin ansøgning af 2. marts Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har ved skrivelse af 28. februar 2011 heroverfor bemærket: Klager gør bl.a. gældende, at styrelsen ikke har noget grundlag for at gøre forskel på ansøgninger, hvor serveren påtænkes placeret inden for EU med ansøgninger, som vedrører opbevaring i et tredjeland. Klager henviser til de to kendelser fra henholdsvis 2006 vedrørende Tyskland og 2009 vedrørende USA. Styrelsen finder ikke, at det er muligt at sammenligne de to kendelser. Når der er tale om opbevaring inden for EU, er der som oftest ikke nogle hindringer i at få udleveret materialer, hvorfor SKAT i deres høringsbreve til ansøgninger, hvor opbevaringen påtænkes inden for EU, udtaler, at de ikke har nogen indvendinger imod, at der meddeles dispensation. Modsat er tilfældet vedrørende opbevaring af regnskabsmateriale i et tredjeland, såsom

18 USA. I disse tilfælde udtaler SKAT sig imod, at der meddeles dispensation, idet der ikke er noget retligt instrument til at få udleveret det omhandlende materiale. Klager er ikke fremkommet med yderligere bemærkninger. Ankenævnet udtaler: Ifølge bogføringslovens 12, stk. 1, skal en bogføringspligtig virksomheds regnskabsmateriale opbevares her i landet. Med regnskabsmateriale forstås i medfør af bogføringslovens 3, stk. 1, bl.a. 1) registreringer, herunder transaktionssporet, jf. 4, stk. 1, 2) eventuelle beskrivelser af bogføringen, herunder aftaler om elektronisk dataudveksling, jf. 14, stk. 2, 3) eventuelle beskrivelser af systemer til at opbevare og fremfinde opbevaret regnskabsmateriale, jf. 14, stk. 3, 4) bilag og anden dokumentation, jf. 5, 5) oplysninger i øvrigt, som er nødvendige for kontrolsporet, jf. 4, stk. 2, 6) regnskaber, som kræves udarbejdet i henhold til lovgivning, og 7) eventuelle revisionsprotokoller. Ifølge lovens 12, stk. 2, kan regnskabsmateriale for indeværende og forrige måned dog opbevares i udlandet, såfremt den bogføringspligtige overholder de i 12, stk. 2, nr. 1-3, anførte betingelser. Ifølge stk. 4 kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i særlige tilfælde tillade, at bestemmelsen i stk. 1 helt eller delvis fraviges. Ifølge stk. 5 kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fastsætte regler om, at regnskabsmaterialet uden forudgående ansøgning kan opbevares i udlandet. Ved Erhvervsankenævnets kendelser af 19. juni 2006 (j.nr ) og 1. juli 2009 (j.nr ) har nævnet omgjort Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afslag på dispensation efter bogføringslovens 12, stk. 4.

19 Den foreliggende sag er indbragt for Erhvervsankenævnet parallelt med en række andre sager, hvor Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, uanset Erhvervsankenævnets førnævnte kendelser, har nægtet en sådan dispensation. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ses ikke at have følt sig forpligtet af den ved nævnets kendelser udstukne praksis, hvorved bemærkes, at faktum i de nu indbragte sager i alt væsentligt er sammenfaldende med faktum i Erhvervsankenævnets kendelser fra 2006 og Af bemærkningerne til den dagældende bogføringslovs 12, stk. 4 (lovforslag nr. L 63 fremsat den 28. oktober 1998), fremgår blandt andet: Efter forslagets stk. 4, 1. pkt. kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen dispensere fra kravene i forslagets stk Denne dispensation kan kun meddeles i de særlige tilfælde, hvor formålet med lovens bestemmelser - især hensynet til offentlige myndigheders kontrolmulighed og politiets mulighed for at efterforske - fuldt ud kan tilgodeses på anden måde. For at kunne meddele dispensation er det forudsat at såvel Danmark som det aktuelle land tillader, at offentlige myndigheder, herunder fiskale myndigheder og politiet, efter indhentet retskendelse benytter en direkte terminaladgang i samme omfang som den bogføringspligtige selv. Af bemærkningerne til den nugældende 12 i bogføringsloven (lovforslag nr. L 50 fremsat den 16. november 2005, 2, nr. 3) fremgår blandt andet: Siden bestemmelsens ikrafttræden den 1. juli 1999 har administrativ praksis vist, at stort set kun ansøgninger om dispensation til opbevaring af regnskabsmateriale i de nordiske lande er blevet imødekommet. Den stramme administrative praksis skyldes, at opbevaring af regnskabsmaterialet udenfor de nordiske lande i henhold til oplysninger fra Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet kan medføre efterforskningsmæssige problemer for politiet. Dette enten fordi der ikke er etableret det nødvendige samarbejde med det pågældende land om udveksling af oplysninger og materiale i straffesager, eller fordi det ud fra en konkret vurdering ikke skønnes hensigtsmæssigt, at den pågældende virksomhed opbevarer sit regnskabsmateriale i udlandet. Der modtages således en række henvendelser og ansøgninger om dispensation til opbevaring af materialet uden for de nordiske lande, hvor ansøgeren, hvis denne var bekendt med administrativ praksis, må formodes at ville undlade dispensationsansøgning.

20 Med henblik på at reducere virksomhedernes administrative byrde ved at udarbejde en ansøgning om dispensation fra bogføringslovens opbevaringsbestemmelser, foreslås det i stk. 5, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan fastsætte regler om, at regnskabsmaterialet uden forudgående ansøgning kan opbevares i oplistede nordiske lande. Bemyndigelsen vil blive anvendt til at udstede en bekendtgørelse. I bekendtgørelsen vil Erhvervs- og Selskabsstyrelsen efter drøftelser med en række offentlige myndigheder fastlægge en liste over de lande, hvor opbevaring af regnskabsmateriale ikke længere vil være betinget af en ansøgning om dispensation. Samtidig bibeholdes den konkrete dispensationsadgang i stk. 4, men kun til ganske særlige situationer, hvor den bogføringspligtige formår at indrette adgangen til regnskabsmaterialet på en sådan måde, at danske myndigheder, herunder specielt told- og skatteforvaltningen, Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet og evt. Finanstilsynet vil kunne acceptere, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen meddeler dispensation. Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK) har i stort set enslydende skrivelser afgivet i de påklagede sager anført, at det må antages, at en dispensation kan have betydning for efterforskningsmulighederne for dansk politi. I skrivelserne anføres det, at det fortsat er SØKs opfattelse, at en dispensation til at opbevare regnskabsmateriale i USA som udgangspunkt kan have betydning for efterforskningsmulighederne for dansk politi. SKAT har ved skrivelse af 15. april 2010 anført, at forudsætningerne for dispensation fra opbevaringskravet konkret ikke er til stede for så vidt angår den skatte- og afgiftsmæssige side af sagen. Skat anfører bl.a.: 1. Der ses at være konkrete eller væsentlige hindringer i SKAT s mulighed for at få udleveret materiale fra USA, idet der ikke med USA findes noget retligt instrument vedrørende gensidig bistand på momsområdet, der svarer til reglerne i direktiv 76/308 (inddrivelsesdirektivet) og forordning 1798(2003(bistandsforordningen). For så vidt angår skatteområdet henvises til dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og USA, artikel Der er efter SKAT s vurdering ikke konkrete eller væsentlige hensyn, der taler imod en dispensation. Mads Bryde Andersen, Marianne Fog Jørgensen og Lise Høgh udtaler herefter:

21 Dispensationsreglen i bogføringslovens 12, stk. 4, må fortolkes i overensstemmelse med de foran citerede lovforarbejder. Ved afgørelsen af, om der foreligger de i bestemmelsen omhandlede særlige tilfælde må det derfor tillægges betydelig vægt, hvorledes SØK og SKAT har forholdt sig til den konkrete dispensationsansøgning. Vi bemærker dog samtidig, at det efter lovens ordlyd ikke er en betingelse for at give tilladelse, jf. bogføringslovens 12, stk. 4, at SKAT og SØK har udtalt sig til støtte herfor, og at der derfor, såfremt særligt tungtvejende grunde foreligger, bør være grundlag for dispensation, selv om en sådan dispensation ikke er anbefalet af SKAT eller SØK. I et tilfælde som det foreliggende, hvor ansøgeren er et lokalt datterselskab i eller en lokal filial, der indgår i en international koncern, hvor ønsket om dispensation begrundes i ønsket om at opnå de iøjnefaldende besparelser, der kan realiseres ved itsamkøring af koncernens samlede regnskabshåndtering, hvor der ikke består nogen formodning for, at ansøgeren vil misbruge en dispensation til skade for danske skatte- og efterforskningsmyndigheder, og hvor ansøgeren i øvrigt erklærer sig parat til at underlægge sig de vilkår, som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen måtte stille for en dispensation, og som hvis de opfyldes vil give myndighederne fuld adgang til regnskabsmaterialet, finder vi, at der som udgangspunkt vil foreligge de anførte tungtvejende grunde til at give dispensation. Vi bemærker i den forbindelse, at danske filialer eller datterselskaber i internationale koncerner uden den nødvendige dispensation vil skulle afholde betydelige omkostninger til lokal, dansk regnskabsfunktion, herunder navnlig til at tilvejebringe forudsætningerne for transaktionssporet, jf. bogføringslovens 4, stk. 1, at der altid vil være en risiko for, at myndighederne vil støde på vanskeligheder i deres efterforsknings- eller kontrolarbejde, selvom den regnskabspligtige opbevarer regnskabsmateriale her i landet og at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i sin konkrete sagsbehandling vil have mulighed for at vurdere, om en ansøger må formodes at ville opfylde de stillede vilkår for tilladelsen. Overfor disse hensyn står de forhold som SKAT og SØK har fremført som begrundelse for ikke at give dispensation.

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023252)

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 12. oktober 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 12. oktober 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023123)

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 6. december 2012 (J.nr. 2012-0027401) Erhvervsstyrelsens

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 6. december 2012 (J.nr. 2012-0027405) Erhvervsstyrelsens

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 6. december 2012 (J.nr. 2012-0027094, 2012-0027095,

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 4. november 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023253)

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 6. december 2012 (J.nr. 2012-0032139) Erhvervsstyrelsens

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 11. oktober 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 11. oktober 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023071)

Læs mere

Klagen har været tillagt opsættende virkning under sagens behandling i ankenævnet.

Klagen har været tillagt opsættende virkning under sagens behandling i ankenævnet. ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023126)

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 17. november 2010 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 17. november 2010 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 14. juli 2011 (J.nr. 2010-0023507)

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 6. december 2012 (J.nr. 2012-0026629) Erhvervsstyrelsens

Læs mere

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 9. marts 2011 hedder det:

I Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse af 9. marts 2011 hedder det: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 10. oktober 2012 (J.nr. 2011-0024366).

Læs mere

Sagens omstændigheder: I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen udtalt den 2. januar 2001:

Sagens omstændigheder: I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen udtalt den 2. januar 2001: Kendelse af 12. november 2001. 00-179.621. Ikke tilladelse til at opbevare regnskabsmateriale i udlandet. Bogføringslovens 12, stk. 4. (Mads Bryde Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) Advokat

Læs mere

I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i en redegørelse af 11. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt:

I anledning af klagen har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i en redegørelse af 11. januar 2010 om sagens faktiske omstændigheder udtalt: Kendelse af 10. maj 2010 (J.nr. 2009-0020413) Revisionsvirksomhed frataget godkendelsen som revisionsvirksomhed og slettet i registeret over godkendte revisionsvirksomheder. Revisorlovens 29 og 14, stk.

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. marts 2014 (j.nr. 2013-0036197) Ikke part og anmodning

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende

Beslutning: Den 9. februar 2015 blev der i. sag nr. 27/2014. mod. afsagt sålydende Den 9. februar 2015 blev der i sag nr. 27/2014 A mod B afsagt sålydende Beslutning: Ved skrivelse af 28. marts 2014 vedhæftet en politianmeldelse har Advokatfirmaet A indbragt revisor statsautoriseret

Læs mere

Om sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 23. februar 2001 oplyst:

Om sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 23. februar 2001 oplyst: Kendelse af 15. august 2001. 01-53.192. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab eftergivet. Årsregnskabslovens 62. Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen Statsautoriseret revisor K

Læs mere

3. Spørgsmål om indsigt i loggen over opslag og søgninger i CPR.

3. Spørgsmål om indsigt i loggen over opslag og søgninger i CPR. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 103 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet, CPR-kontoret Datavej 20 Postbox 269 3460 Birkerød sendt til cpr@cpr.dk 22. juni 2005 Udtalelse

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen)

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) Kendelse af 20. marts 1996. 95-39.865. En fond anset for at være erhvervsdrivende. Lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) I skrivelse af 5. maj 1995 har advokat

Læs mere

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37.

Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. Kendelse af 7. august 1996. 96-21.868. Ikke optaget i Ejendomsmæglerregistret. Ansøgning indkommet for sent. Lov om omsætning af fast ejendom 37. (Christen Sørensen, Claus Vastrup og Niels Larsen) Advokat

Læs mere

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Den Sociale Ankestyrelse havde oplyst, at det er den overvejende hovedregel i sager om anerkendelse af en arbejdsskade at hjemvise spørgsmålet om ménfastsættelse

Læs mere

UDKAST af 12. december 2006 Revideret 12. november 2007. til. Anordning om ikrafttræden for Grønland af bogføringslov

UDKAST af 12. december 2006 Revideret 12. november 2007. til. Anordning om ikrafttræden for Grønland af bogføringslov AND nr. XXX af XX/XX/200X UDKAST af 12. december 2006 Revideret 12. november 2007 til Anordning om ikrafttræden for Grønland af bogføringslov VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde 28-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune A har ved brev af 8. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland,

Læs mere

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år.

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år. 2013-23 Familiesammenføring med ægtefælle med to særbørn i Danmark En dansk mand klagede over, at Udlændingeservice (nu Udlændingestyrelsen) og Justitsministeriet havde givet hans ægtefælle afslag på opholdstilladelse,

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt 2014-173600 Statsforvaltningens brev til en Journalist Dato: 15-06- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt Aarhus Kommune har den 26. september 2014 givet dig delvis afslag

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 5. januar 2015 (J.nr. 2013-0035279) Ansøgning om optagelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 19. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 9. januar 2001 af detentionen på Station 1 (nu Station City) i København. I rapporten anmodede

Læs mere

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse

Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Opnåelse af efterløn ved afbrydelse af medlemskab af arbejdsløshedskasse Udtalt overfor ankenævnet for arbejdsløshedsforsikringen, at det blotte forhold, at afbrydelse af medlemskab af en arbejdsløshedskasse

Læs mere

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov

Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Hydria Elektronik ApS Følfodvej 36 9310 Vodskov Klage over afslag på anmodning om forlængelse af dispensation fra forbud mod direkte elopvarmning for lagerpavillon Følfodvej 36, Vodskov Energiklagenævnet

Læs mere

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING 28. FEBRUAR 2013 LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING I en sag om pensionsforsikring har Østre Landsret taget stilling til principper vedrørende tilbud og accept om antagelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune.

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 26. september 2006 NKN-131-00031 LER Afgørelse i sagen om registrering

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen af aktindsigtsanmodninger ved Task Forcen/Jobcenter København, Musvågevej

Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen af aktindsigtsanmodninger ved Task Forcen/Jobcenter København, Musvågevej Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens direktion Rådhuset 1599 København V Brev er d.d. fremsendt pr. e-mail. 15-06-2010 Sagsnr. 2009-180637 Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen

Læs mere

Sagsbehandling i den sociale ankestyrelse

Sagsbehandling i den sociale ankestyrelse Sagsbehandling i den sociale ankestyrelse Til brug for bedømmelsen af en førtidspensionssag havde den sociale ankestyrelse indhentet en speciallægeerklæring fra en læge, af hvem klageren ikke ønskede at

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive 02-03- 2011 TILSYNET Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Folkeblad har ved brev af 8. juli 2009 rettet henvendelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Den 4. november 2009 udtalte statsforvaltningen, at det ikke havde været i overensstemmelse med lovgivningen

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse Høringsnotat Notat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@trafik- og Byggestyrelsen.dk www.trafik- og Byggestyrelsen.dk Dato 27. maj 2016 Høringsnotat vedrørende høring af udkast

Læs mere

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE

HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE 2. SEPTEMBER 2010 HVEM HAR RETTEN TIL ET VIDNE NY HØJESTERETS- AFGØRELSE Højesteret har i en ny kendelse endeligt afgjort spørgsmålet om, hvorvidt sagsøger ved allerede i stævningen at angive de medarbejdere

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn 2012-19 Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Ombudsmanden rejste på baggrund af en konkret sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet og henholdsvis hendes forældre og bedsteforældre

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 9. september 2009 har K som kommanditist i K/S... klaget over registreret revisor R.

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 9. september 2009 har K som kommanditist i K/S... klaget over registreret revisor R. Den 4. oktober 2010 blev der i sag nr. 49/2009 K mod registreret revisor R og RR afsagt sålydende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 9. september 2009 har K som kommanditist i K/S... klaget over registreret

Læs mere

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang

Dækning af udgifter til advokatbistand. Hjemmel og klageadgang Dækning af udgifter til advokatbistand Hjemmel og klageadgang 2010 Inden for den private forsikringsret har det længe været praksis, at nødvendige og rimelige advokatudgifter i personskadesager erstattes

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. februar 2012 FM 2012/X Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra udvalget

Læs mere

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E København, den 6. oktober 2010 J.nr. 2010-02-0029 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse

Læs mere

Procenttillæg til restskat

Procenttillæg til restskat Procenttillæg til restskat Henstillet til Skattedepartementets overvejelse at udvide den gældende praksis for frafald af procenttillæg til restskat, således at det efter omstændighederne kan frafaldes,

Læs mere

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. 1 Ligningslovens 2 betalingskorrektion SKM2009.506.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret fandt ved en dom af 20/8 2009, at en erklæring fra skatteyderens revisor konstituerede

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B.

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. København, den 12. september 2012 J.nr. 2011-02-0350/SAF/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over advokat B. Sagens tema: Advokat A, der var advokat for

Læs mere

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 18. marts 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Astrid Bøgh og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0524 15 Handrupgaard Grundejerforening v/ formand Knud

Læs mere

Forældelse og genoptagelse kirkeskat ikke medlem af folkekirken

Forældelse og genoptagelse kirkeskat ikke medlem af folkekirken - 1 Forældelse og genoptagelse kirkeskat ikke medlem af folkekirken - SKM2011.448.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten gav ved en kendelse af 5/5 2011 adgang til ekstraordinær

Læs mere

Inspektion af Statsfængslet i Ringe den 15. maj 2012

Inspektion af Statsfængslet i Ringe den 15. maj 2012 Inspektion af Statsfængslet i Ringe den 15. maj 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/01219-30/PLS 2/8 Indholdsfortegnelse Ad 2.5. Telefonbokse... 3 Ad 2.6. Gårdhaver... 4 Ad 3.2.1. Forholdet mellem kvindelige og

Læs mere

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 12-01-2016

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 12-01-2016 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk

Læs mere

Vores afgørelse Kommunens afgørelse er lovlig. Vi kan derfor ikke bede kommunen genoptage sagen til fornyet behandling.

Vores afgørelse Kommunens afgørelse er lovlig. Vi kan derfor ikke bede kommunen genoptage sagen til fornyet behandling. Dato 13. april 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/18398-25 Side 1/6 Klage over istandsættelse af den private fællesvej Carl Bremers Vej Vejdirektoratet har

Læs mere

Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden

Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden REGION HOVEDSTADEN Regionsrådets møde den 18. december 2007 Sag nr. 5 Emne: Udkast til Bruger- Patient- og Pårørendepolitik for Region Hovedstaden Bilag 3 Koncern Sekretariatet Juridisk Sekretariat Kongens

Læs mere

Statsforvaltningen Syddanmarks afgørelse af 10. november 2010 til en kommune: Fredericia Kommune har rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Statsforvaltningen Syddanmarks afgørelse af 10. november 2010 til en kommune: Fredericia Kommune har rettet henvendelse til Statsforvaltningen Statsforvaltningen Syddanmarks afgørelse af 10. november 2010 til en kommune: 10-11- 2010 Fredericia Kommune har rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark, det kommunale tilsyn, med anmodning

Læs mere

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2

Læs mere

Bekendtgørelse om udbringning af bekæmpelsesmidler fra luftfartøjer 1)

Bekendtgørelse om udbringning af bekæmpelsesmidler fra luftfartøjer 1) BEK nr 1755 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. september 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-029-00406 Senere ændringer

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR. www.v.dk

Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR. www.v.dk 1 Afvisning af bindende svar værdiansættelse i dødsbo SKM2009.534.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 29/6 2009, at SKAT ikke kan afgive bindende

Læs mere

Næstformand, prof., cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Ingeniør m.ida Bjarne Spiegelhauer

Næstformand, prof., cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Ingeniør m.ida Bjarne Spiegelhauer (Energibesparelser i bygninger) Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA (XXX)

Læs mere

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui DATAT I LSYN ET INDGÅET Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted 02 FEB. 2076 Hedensted Kommui 27. januar 2016 Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29 Telefon 3319

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Vejledning for klage over en prøve ved Det Sundhedsfaglige Hovedområde, UCN

Vejledning for klage over en prøve ved Det Sundhedsfaglige Hovedområde, UCN Vejledning for klage over en prøve ved Det Sundhedsfaglige Hovedområde, UCN Indledning Reglerne om klager og anke over eksamen står i kapitel 10 og 11 i Undervisningsministeriets eksamensbekendtgørelse.

Læs mere

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. IT- og Telestyrelsens tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination

TDC A/S Nørregade 21 0900 København C. IT- og Telestyrelsens tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination TDC A/S Nørregade 21 0900 København C 28. januar 2005 s tilsyn med overholdelse af telelovens 52 - Ikkediskrimination I medfør af 52 i lov nr. 418 af 31. maj 2000 skal TDC A/S som udbyder med stræk markedsposition

Læs mere

Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet

Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet Ansøgningspakke FO/BF2_da_030616 Ansøgning om, at opholdstilladelse ikke skal anses for bortfaldet Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema til at søge om, at din opholdstilladelse ikke

Læs mere

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1)

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1) BEK nr 49 af 13/01/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0905127 Senere ændringer

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2015 blev der i sag 274 2014-9570 AA BB mod CC DD Ejendomsmægler EE Ejendomsmægler Peter Norvig Ejendomsmægler FF Ejendomsmæglervirksomheden Living Homes A/S afsagt sålydende 1 Kendelse Ved

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. København, den 27. januar 2016 Sagsnr. 2015-2904/MKJ 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Bjarne Overmark, Randers C. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål J fra Folketingets Skatteudvalg den 1. februar 2012

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål J fra Folketingets Skatteudvalg den 1. februar 2012 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 322 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 25. januar 2012 Dok.: 328697 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Uanmeldt kontrolbesøg - klageadgang til Landsskatteretten - afgørelsesbegrebet - beslutninger om uanmeldt kontrolbesøg ikke en afgørelse - SKM2014.785.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc.

Læs mere

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre.

K E N D E L S E. Der blev under sagen afgivet forklaring af Klager. Forklaringen blev afgivet for lukkede døre. København, den 23. september 2013 Sagsnr. 2011-5139/SAF/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A. Sagens tema: Klager, der var mor til en pige, som

Læs mere

Ministerbetjeningsdokumenter. Ekstraheringspligtige oplysninger. Krav til præcis angivelse af, hvor oplysningerne er offentligt tilgængelige

Ministerbetjeningsdokumenter. Ekstraheringspligtige oplysninger. Krav til præcis angivelse af, hvor oplysningerne er offentligt tilgængelige 2015-59 Ministerbetjeningsdokumenter. Ekstraheringspligtige oplysninger. Krav til præcis angivelse af, hvor oplysningerne er offentligt tilgængelige En journalist klagede til ombudsmanden over, at Statsministeriet

Læs mere

Efter at have fået aktindsigt hos Rigspolitiet i bl.a. en kopi af sit indfødsretsbevis fik manden med det som dokumentation udstedt et nyt pas.

Efter at have fået aktindsigt hos Rigspolitiet i bl.a. en kopi af sit indfødsretsbevis fik manden med det som dokumentation udstedt et nyt pas. 2015-28 Afslag på udstedelse af nyt pas savnede hjemmel og var i strid med reglerne om sagsoplysning og bevisbedømmelse 20. maj 2015 En mand klagede til ombudsmanden over, at en kommune og Rigspolitiet

Læs mere

PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE

PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE 23. MAJ 2011 PATIENTFORSIKRING - PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FORÆLDELSE Østre Landsret har i en principiel dom om forældelse givet forsikringsselskabet og Patientskadeankenævnet medhold i, at den 10- årige

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Til rette vedkommende. 11. april 2013. NOTAT - IC-Meter indeklimamålinger i relation til Persondataloven

Til rette vedkommende. 11. april 2013. NOTAT - IC-Meter indeklimamålinger i relation til Persondataloven Til rette vedkommende NORDIA Advokatfirma Østergade 16 1100 København K Christina Wiesner Advokat (H), LL.M. Mobil +45 20206325 cwi@nordialaw.com Journalnr. 21354 11. april 2013 NOTAT - IC-Meter indeklimamålinger

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt

Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt 19-09- 2008 TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK De har den 23. juni 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage

Læs mere

Forskning på afdøde er reguleret af såvel komitéloven som af sundhedsloven 2.

Forskning på afdøde er reguleret af såvel komitéloven som af sundhedsloven 2. DET ETISKE RÅD NOTAT om bestemmelser i sundhedsloven og komitéloven 1 der har betydning for godkendelse af biomedicinske forskningsprojekter, der vedrører forskning på afdøde. Sundhedsloven og komitéloven:

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 22. april 2015 (2014-0037087). Ansøgning om optagelse i

Læs mere

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003.

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. (Årsberetning 2003) Højesterets dom af 8. december 2003. En patient blev opereret for en nedgroet negl

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige

Bekendtgørelse for Færøerne om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige Teknisk sammenskrivning af bekendtgørelse 2009-12-14 nr. 1251 om løbende obligatorisk efteruddannelse for advokater og advokatfuldmægtige som ændret ved BEK nr. 863 af 20/07/2011 Bemærk særligt 3 i BEK

Læs mere

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11

L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter) H143-11 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H143-11.doc) L29 - Forslag til Lov om ændring af ligningsloven (Skattekreditter

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere