Sådan undgår du at blive. taget for eksamenssnyd.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan undgår du at blive. taget for eksamenssnyd."

Transkript

1 Studienævn for International Virksomhedskommunikation Sådan undgår du at blive taget for eksamenssnyd! Hver eneste eksamenstermin bliver nogle IVK-studerende indberettet til universitetets rektor for at have snydt til eksamen. Det ender oftest med en alvorlig advarsel og i gentagelsestilfælde eller særligt grove førstegangstilfælde med bortvisning fra universitetet. En del af dem, der bliver indberettet, fortæller, at de ikke bevidst har ønsket at snyde, men at de ikke har været tilstrækkelig klar over reglerne for referencer. Men selv om snyderiet ikke har været bevidst, er resultatet det samme: Advarsel fra rektor, registrering af et brugt eksamensforsøg og ny eksamen. Læs derfor denne folder, så du er sikker på, at du er helt klar over reglerne og ikke risikerer at blive den næste, der bliver taget for eksamenssnyd.

2 Husk bibliografi i alle dine opgaver Alle dine opgaver, uanset om der er tale om en skriftlig eksamen på stedet, en bunden eller fri hjemmeopgave, en afløsningsopgave i forbindelse med undervisningsdeltagelse eller BA-projekt og speciale, skal afsluttes med en bibliografi (litteraturfortegnelse), hvor du anfører alle de bøger, artikler, internetkilder og andre kilder, du har benyttet til opgaven. Du skal både anføre de kilder, du bruger direkte, men også de kilder, som kun har tjent som inspiration. Du skal også anføre lærebøger, kompendieartikler, noter og powerpoint præsentationer fra underviseren samt egne tidligere opgaver, hvis du trækker på viden herfra. Du kan inddele din bibliografi i primær og sekundær litteratur. Primær litteratur er kilder, som du direkte bruger i opgaven. Sekundære kilder er kilder, som du ikke direkte bruger, men som har inspireret dig i forbindelse med opgaven. Din bibliografi skal rumme de relevante data om de kilder, du har benyttet også selv om du ved, at din underviser kender kilden. Bibliografien skal være ordnet i alfabetisk rækkefølge og kan anføres som vist i nedenstående eksempler: Bog med en forfatter: Andersen, Thomas Hestbæk (2007): Sæt ord på. Odense: Syddansk Universitetsforlag. Bog med to forfattere: Andersen, Thomas Hestbæk og Flemming Smedegaard (2009): Kommunikationsplanlægning. København: Samfundslitteratur Bog med flere end to forfattere: Cowley, Stephen J. et al. (2010): Signifying Bodies: Biosemiosis, Interaction and Health. Braga: The Faculty of Philosophy of Art, Portuguese Catholic University. Artikel: Sarah Bro Pedersen (2010): Towards dialogical health care practices: human errors as a result of cultural affordances. In: Cowley, Stephen J. et al.: Signifying Bodies: Biosemiosis, Interaction and Health. Braga; The Faculty of Philosophy of Art, Portuguese Catholic University, p Webside:

3 Husk reference hver gang, du bruger en kilde Undervejs i opgaven skal du anføre det hver gang, du benytter en kilde. Det kaldes referencer. Du skal også have reference til: - Egne tidligere opgaver, hvis du benytter noget herfra - Noter, slides og andet materiale fra underviseren - Alle internetkilder - Lærebøger der er brugt i undervisningen Du skal have referencer, uanset om du citerer, parafraserer, inddrager, refererer, inddrager, analyser, fortolker, diskuterer, vurderer osv. Er der tale om direkte gengivelse fra en kilde, så skal det citerede sættes i citationstegn, også uanset om det kun drejer sig om en enkelt sætning, der bliver direkte gengivet. Efter citatet skal du så anføre referencen på din kilde. Er der tale om et kort citat på under cirka en linje, skrives citatet i den løbende tekst. Hvis der er tale om et længere citat end cirka en linje, anføres det som et selvstændigt afsnit og rykkes ind. Er der tale om, at du gengiver noget fra en kilde med dine egne ord, skal du blot anføre referencen på din kilde eller dine kilder, for hvis du trækker på flere kilder, skal alle kilder anføres. Når du anfører din reference, skal du blot skrive forfatterefternavn, årstal og sidetal. Disse informationer henviser så til din bibliografi, hvor læseren så kan få alle øvrige oplysninger, der identificerer din kilde. Referencer angives i parenteser i den løbende tekst, fx: (Andersen 2007: 45) (Andersen og Smedegaard 2009: 156) (Cowley et al. 2010: 235) (Pedersen 2010: 245) Hvis du henviser til et helt kapitel eller flere sider, anfører du start- og slutsidetal, fx (Andersen 2007: 45 60) Hvis du refererer til en bestemt teori, metode etc. uden at bruge bestemte sider fra kilden, så henviser du blot til hele kilden og skriver fx: Diamanten er udtryk for cirkulær tænkning (Andersen og Smedegaard 2009) i modsætning til Sepstrups mere lineære model (Sepstrup og Fruensgaard 2010). Når du henviser til websider, skal du henvise så præcist som muligt. Hvis der er tale om en lang webadresse, kan du eventuelt anbringe din reference som fodnote.

4 Hvorfor er bibliografier og referencer så vigtige? Bibliografier og referencer er vigtige af flere årsager: 1. Fordi underviser og censor skal kunne bedømme, hvad du kan og det kan de kun, hvis det er klart og gennemsigtigt, hvad der er dine tanker, og hvad der er andres tanker. Når du husker at anføre alle dine kilder og sætte citationstegn om citater, så vil du aldrig blive anklaget for snyd. Så er det værste, der kan ske, at underviser og censor vurderer, at dit arbejde er uselvstændigt, men uselvstændigt arbejde resulterer kun i en lavere karakter og ikke i snyd. Din karakter skal jo netop også afspejle, hvor selvstændigt du har tilegnet dig stoffet. 2. Fordi du på universitetet skal arbejde inden for en videnskabelig tradition, der bygger på gennemsigtighed og validitet. Videnskabeligt arbejde er kendetegnet ved, at man begrunder sine påstande med argumenter, der bygger på enten egne eller andres undersøgelser og tanker. Men det er et afgørende krav, at din læser skal kunne gå din argumentation efter i sømmene og vurdere, hvor gyldig den er. Det betyder, at der hele tiden i dine opgaver skal være dokumentation med henvisninger til undersøgelser, litteratur og andre kilder. Du skal derfor også benytte de bedste kilder, du kan finde. Det vil sige, at du først og fremmest skal bruge andres videnskabelige arbejder. Det første og det bedste, du finder på nettet, er sjældent en særlig god kilde. 3. Fordi det er tyveri ikke at nævne sine kilder. I forskningsverdenen er vores produkt viden, og det er derfor ligeså meget tyveri og ligeså strafbart at stjæle andres viden uden at kreditere ophavsmanden herfor i form af kildehenvisninger som det er at stjæle alt muligt andet. Få mere at vide! De danske universitetet har udformet en fælles hjemmeside her kan du læse detaljeret om, hvordan du undgår snyd. Der findes også gode bøger om akademisk opgaveskrivning, hvor du kan lære, hvordan du skriver gode universitetsopgaver. Den mest kendte af disse bøger er Lotte Rienecker: Den gode opgave. Studienævnet anbefaler alle IVK-studerende at læse denne bog. Er du ellers i tvivl om noget, så spørg en af dine undervisere.

5

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015

3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015 Mandag d. 26.1.15 i 4. modul Mandag d. 2.2.15 i 1. og 2. modul 3.g elevernes tidsplan for eksamensforløbet i AT 2015 AT emnet offentliggøres kl.13.30. Klasserne er fordelt 4 steder se fordeling i Lectio:

Læs mere

Om brug og angivelse af kilder: Miniguide til. Skrivecenter BK, 2. udgave. August 2013

Om brug og angivelse af kilder: Miniguide til. Skrivecenter BK, 2. udgave. August 2013 Om brug og angivelse af kilder: Miniguide til APA-standard Skrivecenter BK, 2. udgave. August 2013 Om miniguiden Miniguiden her består af tre dele. I første del finder du en række helt konkrete eksempler

Læs mere

VUC Aarhus Sådan skriver du SSO i fagene

VUC Aarhus Sådan skriver du SSO i fagene VUC Aarhus Sådan skriver du SSO i fagene Indhold Den større skriftlige opgave s.2 Forberedelse til SSO opgaven s.2 SSO i historie s.4 SSO i dansk. s.7 SSO i matematik. s.10 SSO i naturvidenskabelige fag.

Læs mere

7. Vurder materiale og kilde. 1. Analysér dit emne. 6. Skaf dit materiale. 2. Lav en søgestrategi. 3. Vælg søgeredskab. 5. Evaluer søgeresultat

7. Vurder materiale og kilde. 1. Analysér dit emne. 6. Skaf dit materiale. 2. Lav en søgestrategi. 3. Vælg søgeredskab. 5. Evaluer søgeresultat 7. Vurder materiale og kilde 1. Analysér dit emne 6. Skaf dit materiale 2. Lav en søgestrategi 5. Evaluer søgeresultat 3. Vælg søgeredskab 4. Søg! Version2, 2013 BLIV INFORMATIONSKOMPETENT Gennem dit studie

Læs mere

AT-EKSAMEN: HVAD ER ET TALEPAPIR?

AT-EKSAMEN: HVAD ER ET TALEPAPIR? AT-EKSAMEN: HVAD ER ET TALEPAPIR? Fra synopsis til talepapir Formålet med dette papir er at give dig en indføring i hvordan du kan forberede dig til en AT-eksamen. Der er to dele, der overlapper en smule:

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Af Bodil Nielsen, Lektor, ph.d., UCC Det er vigtigt at kunne skrive, så man bliver forstået også af læsere,

Læs mere

Matematik i AT (til elever)

Matematik i AT (til elever) 1 Matematik i AT (til elever) Matematik i AT (til elever) INDHOLD 1. MATEMATIK I AT 2 2. METODER I MATEMATIK OG MATEMATIKKENS VIDENSKABSTEORI 2 3. AFSLUTTENDE AT-EKSAMEN 3 4. SYNOPSIS MED MATEMATIK 4 5.

Læs mere

HVILKE SPØRGSMÅL BESVARER DENNE PRÆSENTATION?

HVILKE SPØRGSMÅL BESVARER DENNE PRÆSENTATION? HVILKE SPØRGSMÅL BESVARER DENNE PRÆSENTATION? Hvad er SRO? Hvilke krav stilles der til eleven? Hvad er skrivekompetencer? Hvordan tager man citater? Hvordan laver man litteraturliste? Hvad er de formelle

Læs mere

Referencer, citater og litteraturlister

Referencer, citater og litteraturlister Referencer, citater og litteraturlister Institut for Idræt Per Kahlen Hansen Biblioteket 2007 Københavns Universitet Indeholder Før vi starter... 3 Word 2007 (og andre)... 3 Litteraturlisten... 5 Formålene

Læs mere

Hvordan bedømmer man det sproglige i universitetsopgaver?

Hvordan bedømmer man det sproglige i universitetsopgaver? Hvordan bedømmer man det sproglige i universitetsopgaver? Signe Skov, cand.mag., skrivekonsulent, Akademisk Skrivecenter, Københavns Universitet, arbejder bl.a. med studerende med»ondt i skriftsproget«.

Læs mere

Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning

Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning Denne vejledning er en hjælp til dig, som skal skrive en motiveret ansøgning i forbindelse med ansøgning om optagelse på IT-Universitetets kandidat- master

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Skriv en artikel. Korax Kommunikation

Skriv en artikel. Korax Kommunikation Skriv en artikel Indledningen skal vække læserens interesse og få ham eller hende til at læse videre. Den skal altså have en vis appel. Undgå at skrive i kronologisk rækkefølge. Det vækker ofte større

Læs mere

Formalia SRO pa Svendborg Gymnasium og HF

Formalia SRO pa Svendborg Gymnasium og HF Formalia SRO pa Svendborg Gymnasium og HF På SG skal alle gymnasieelever i 2.g lave en studieretningsopgave i to studieretningsfag. Omfang Bedømmelse Opgavens indhold o Titelblad/forside o Abstract o Indholdsfortegnelse

Læs mere

Metode- og redskabskatalog

Metode- og redskabskatalog Metode- og redskabskatalog En beskrivelse af undervisningsmetoder på SOPU Udviklet under Pædagogisk år 2012 November 2013, 3. udgave 2 Indhold INDLEDNING... 5 METODER PÅ SOPU... 7 1. PROBLEMBASERET LÆRING

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

FAQ til SO3 - DIO. Hvad kendetegner en god problemformulering?

FAQ til SO3 - DIO. Hvad kendetegner en god problemformulering? FAQ til SO3 - DIO Må skolen på vegne af en klasse eller årgang bestemme hvilke fag eleverne skal skrive i? Det er absolut ikke intentionerne i SO3, at skolen vælger fag, da det vanskeligt harmonerer med

Læs mere

At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag

At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag Kapitel 5 At udvikle og evaluere praktisk arbejde i naturfag Robin Millar Praktisk arbejde er en væsentlig del af undervisningen i naturfag. I naturfag forsøger vi at udvikle elevernes kendskab til naturen

Læs mere

Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold

Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold Udnyt Words indbyggede funktioner i din opgave (2007 og 2010)... 1 Typografier (HUSK AT BRUGE DEM KONSEKVENT GENNEM

Læs mere

Landsforeningen af Forsvarsadvokater. Jeg er varetægtsfængslet - hvad sker der nu?

Landsforeningen af Forsvarsadvokater. Jeg er varetægtsfængslet - hvad sker der nu? Landsforeningen af Forsvarsadvokater Jeg er varetægtsfængslet - hvad sker der nu? 1 Du er blevet fængslet. Det betyder ikke, at du er skyldig. Du har ret til en forsvarer. Din forsvarer skal alene tage

Læs mere

Gribben En guide til alt det skriftlige Gribskov Gymnasium 0

Gribben En guide til alt det skriftlige Gribskov Gymnasium 0 Gribben En guide til alt det skriftlige Gribskov Gymnasium 0 Indhold 1. Skriftlighed... 3 2. Større opgaver... 4 2.1 Dansk-historieopgaven i 2.g... 4 2.2 SRO... 8 2.3 SRP... 10 Problemformulering... 12

Læs mere

Velkommen til lærerens guide

Velkommen til lærerens guide 1 Velkommen til lærerens guide Denne guide giver dig en sikker og enkel introduktion til, hvordan du kan anvende Creative Commons i din undervisning. Både når du vil anvende andres materialer, men også

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Læremidler støtte og udvikling

Læremidler støtte og udvikling Læremidler støtte og udvikling Lektor ph.d. Bodil Nielsen Læremidler skal udarbejdes med henblik på at de bedst muligt støtter og udfordrer elever i deres læreprocesser, men samtidig er det vigtigt at

Læs mere

Synopseprøven. -sådan kan du gøre. tips, tricks og vejledning til fordybelsesperioden og synopseskrivningen

Synopseprøven. -sådan kan du gøre. tips, tricks og vejledning til fordybelsesperioden og synopseskrivningen Synopseprøven -sådan kan du gøre tips, tricks og vejledning til fordybelsesperioden og synopseskrivningen Prøveform B Dansk prøveform B også kendt som synopseprøven Tekstopgivelserne skal indeholde: Fiktion

Læs mere

Skriftligt samfundsfag

Skriftligt samfundsfag Skriftligt samfundsfag Taksonomiske niveauer og begreber Her kan du læse om de forskellige spørgeord, du kan møde i samfundsfag i skriftlige afleveringer, SRO, SRP osv. Redegørelse En redegørelse er en

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Værd at vide om eksamen

Værd at vide om eksamen Værd at vide om eksamen Om eksamen... 2 Eksamensbekendtgørelsen... 2 Beskrivelse af prøver/formalia... 2 Adgang til prøver... 2 Sygeprøve/omprøve... 2 Førsteårsprøven - erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser...

Læs mere

Hvad gør forskerne med deres referencehåndtering, når de forsker?

Hvad gør forskerne med deres referencehåndtering, når de forsker? Hvad gør forskerne med deres referencehåndtering, når de forsker? En undersøgelse af forskernes referencehåndtering som en del af deres arbejdspraksis Undersøgelsen er udarbejdet med finansiel støtte fra

Læs mere