T.E.D. Anti-Emboli Strømper

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "T.E.D. Anti-Emboli Strømper"

Transkript

1 T.E.D. Anti-Emboli Strømper Information til Detailhandlen

2 T.E.D. INFORMATION Denne T.E.D. mappe vil give dig den nødvendige information du behøver, for bedre at kunne rådgive kunder om hvorfor de skal benytte T.E.D. anti-emboli-strømper og hvilken model og størrelse de skal bruge. T.E.D. STRØMPER ordineres almindeligvis af kirurgiske og medicinske læger som profylakse med dyb venetrombose og pulmonal emboli. T.E.D strømper øger blodets gennemstømningshastighed i de dybe vener og modvirker stase. HVORNÅR SKAL MAN HELST BRUGE T.E.D. STRØMPER? 1. Når patienten bevæger sig så lidt, at muskelfunktionen er begrænset. Selv patienter, der stort set er oppegående, kan være truet af trombose. Husk også patienter i kørestol og patienter, der sidder i længere tid af gangen. 2. Når en patient opereres. T.E.D. strømper anvendes normalt præ-, per- og postoperativt, og brugen fortsættes dag og nat, til patienten er fuldt mobiliseret.. Under intensiv behandling, hvor patienten ligger stille. 4. Når plejehjemsbeboere er meget lidt aktive. Beboerne kan være udsat for blodpropper, når de er dårligt gående, sidder i kørestol, eller er sengeliggende i længere perioder. 5. Når lægen ordinerer støtte med aftagende kompression, d.v.s. 18 mm Hg ved anklen aftagende til 8 mm Hg på låret. Ofte blive strømperne brugt som støtte for oppegående med åreknuder eller tendens til ødem. Anvendelsen af T.E.D. strømper er langt nemmere og mere nøjagtig end elastiske bind - desuden er de behagelige for patienterne. 6. T.E.D. strømper bruges normalt parvis. Selv om patientens ene ben måske er mere truet af trombose end det andet, vil en forbedret gennemstrømning af blodet i de dybe vener i begge ben forhindre stase og derved reducere faren for blodprop. KONTRAINDIKATIONER Strømperne kan ikke anbefales til patienter med følgende gener : 1. Alle lokale tilstande i benene, hvor strømper kan genere, f.eks. : 2. Alvorlig arteriosclerose eller andre iskæmiske karsygdomme.. Massive benødemer eller lungeødem efter svigtende hjertefunktion med for stærk blodtilstrømning (kongestion). 4. Ekstrem ben deformitet. a) dermatitis, b) veneligatur (straks efter operation), c) ganggræn, d) nyligt fortaget hudtransplantation. T.E.D. Anti-embolistrømper fås i farvede modeller til Detailhandlen. Strømpen har samme kompressionsprofil, som den hvide hospitalsmodel.

3 ÅRSAGER TIL TROMBOSE Der er tre hovedårsager til trombose: - beskadigelse af karvæggen - ændringer i koagulationsmekanismen - nedsat strømningshastighed ( stase ) i karrene Patienter, der ikke bruger benmusklerne, er især udsat for stase. Målet er at forhindre koagulation af blodet i venerne, hvilket kan svække og for altid ødelægge veneklapperne og eventuelt føre til lungeemboli. Følgende kliniske faktorer angives at øge risikoen for postoperative tromboemboliske komplikationer: - overvægt - cancer - høj alder - hjertesygdomme (morbus cordis) - specifikke defekter i koagulationssystemet - immobilisation - tidligere tromboembolisk lidelse - p-pillebehandling - langvarig operation - varicer på underekstremiteterne - betydningen af de enkelte risiokofaktorer er omdiskuteret. De fleste mener dog, at høj alder er en væsentlig risikofaktor, hvilket er bagrunden for, at tromboseprofylakse især anvendes til patienter over 40 år. Der foreligger endnu ingen sikre metoder til præoperativt at udpege den enkelte patient, der vil udvikle trombose. GODE FOREBYGGELSESMETODER 1. Brug af T.E.D. strømper skaber den nødvendige kompression (forhindrer ophobning af blod i dybe vener). T.E.D. strømper er økonomiske i brug og nemme at anvende. 2. Fysiurgisk behandling er nødvendig for at behandle musklernes spænstighed, og en sådan behandling påvirker venegennem strømningen, så længe den står på. T.E.D. beskytter resten af tiden og anbefales ofte af fysioterapeuter til patienter, der bevæger sig meget lidt.. Benøvelser i sengen og tidlig mobilisering bør tilstræbes. Men T.E.D. strømper beskytter også, når patienten slapper af eller sover og brugen af disse er vigtig i behandling af patienter med hel eller delvis lammelse i benene. 4. Elevation af sengens fodende fremmer blodets tilbageløb fra de dybe vener hos den sengeliggende patient, men denne ene foranstaltning er ikke tilstrækkelig effektiv for alle patienter. T.E.D. strømper har ved kliniske undersøgelser vist sig at forøge gennemstrømningshastigheden i de dybe vener med mellem 75 % og 99,7 %. - ("Postoperativ tromboseprofylakse - en oversigt" af Peer Wille-Jørgensen & JensThorup, Nordisk Medicin, vol /198). Husk at udlevere T.E.D. Detailinformation til kunden. Denne kan downloades på eller fås tilsendt gratis ved henvendelse.

4 INFORMATION TIL PERSONALE T.E.D. anti-emboli strømper reducerer risikoen for blodpropper i de dybe vener (DVT) med op til 85%, svarende til effekten af f.eks. standard lavdosis heparin, ved bl.a. at: - øge det venøse tilbageløb i ben og bækken og reducere risikoen for venøs stase. - reducere risikoen for traumer i venerne ved at reducere dilatation af de komprimerede vener. - øge kroppens eget tromboseforsvar ved at øge veneblodets bevægelseshastighed. 8mmHg 10mmHg 8mmHg 14mmHg T.E.D. kompressions strømpe profil 18mmHg T.E.D. er et Covidien varemærke og er en forkortelse af Thrombo Embolic Deterrent, der betyder hindring af trombo emboli. Målt på Instron Flere hospitaler udleverer T.E.D. strømper til fortsat emboli-profylakse i hjemmet de første 0-90 postoperative dage. T.E.D. strømper er en særdeles effektiv og væsentlig del af forebyggelsen mod blodpropper i de dybe vener og det er vigtigt at kunden ved dette. Tilvænning kan være nødvendigt, når man ikke før har ligget i sengen med strømper på. Der kan gå et par dage med tilvænning. Lidt babypudder kan lindre. Det kan også hjælpe at få strømperne af en times tid i døgnet, f.eks. i forbindelse med den personlige hygiejne. Brug altid målebånd og find den rigtige størrelse i målskemaet. Brug evt. en større størrelse (lægomfang) indtil den rigtige størrelse kan fremskaffes. Brug T.E.D. skridtlange eller skridtlange m. bælte, hvor det er muligt - se målskemaet! De knælange strømper bruges, når det ikke er muligt at bruge skridt- eller skridtlange med bælte. Forklar kunden hvorfor T.E.D. strømperne bruges og hvordan de bruges korrekt. Husk at skriftlange strømper ikke nødvendigvis kan holdes oppe uden hofteholder. Ellers kan man vælge modellen med tilhørende bælte. T.E.D. kan bruges døgnet rundt, også i sengen om natten (1). Forklar kunden, at det er vigtigt at de skal observere tæer og fødder fortløbende, enten gennem inspektionshullet på de hvide strømper eller ved at tage strømperne af kortvarrigt, med henblik på tilstrækkelig blodcirkulation (temperatur, farve, kapilærrespons på storetåen). Bemærk at personer med diabetes (sukkersyge), kan have nedsat følsomhed i fødderne! (2). Sig til kunden, at det tilskyndes at der laves aktive benøvelser i sengen. T.E.D. kan vaskes op til 0 gange i maskine på maks. 40 grader. Strømperne holder dog længere ved håndvask og hvis strømperne hænges til tørre. T.E.D. strømperne kan bruges alene eller sammen med andre forebyggende midler som medicinsk profylakse, Covidien Kendall SCD venepumpemaskine, benøvelser i sengen og tidlig mobilisering. (1) I tvivlstilfælde konsultér altid læge. (2) I tvivlstilfælde konsultér altid læge og observér patientens fødder og tæer oftere!

5 SKRIDTLANGE ELLER KNÆLANGE? På nær en enkelt eller to er alle nyere klinisk kontrollerede undersøgelser med Covidiens T.E.D. strømper foretaget med skridtlange T.E.D. og viser altså de skridtlange strømpers tromboseprofylaktiske effekt. Brugere af T.E.D. strømper har interesseret sig for, om der er forskel i den profylaktiske effekt mellem de skridtlange og de knælange typer og vi har derfor spurgt eksperter indenfor feltet og herunder naturligvis producenten Covidien. Svaret er, at der kun er set en enkelt klinisk kontrolleret undersøgelse, der sammenligner knælange overfor skridtlange strømper og at denne undersøgelse må betegnes som ikke egnet til en bedømmelse af forskelle i effekt mellem knælange og skridtlange strømper, da f.eks. antallet af patienter er alt for lille og den er behæftet med en stor "type 2" fejl. Indtil der fremkommer bedre og mere korrekt opsatte, sammenlignende, klinisk kontrollerede undersøgelser, anbefales det fortsat at bruge skridtlange T.E.D. strømper, dér hvor det overhovedet lader sig gøre og reservere de knælange strømper til de øvrige tilfælde. Det understreges samtidigt, at det selvfølgelig er langt bedre at bruge knælange fremfor ingenting! Covidiens knælange T.E.D. er beregnet til situationer, hvor det ikke lader sig gøre at bruge skridt- eller hoftelange T.E.D. Covidien gør opmærksom på, at nyere, klinisk forskning om venedilatation 1+2 (udspilning af venekarrene) peger på en sammenhæng mellem overudspilning af venekarrene og dannelsen af dybe vene tromboser (DVT) hos operationspatienter. ( ) Desuden er der med skridtlange T.E.D. målt forøgelse i vene-flow på ca. 100% i benene og ca. 60% i bækkenet, (6) hvor lår- og ikke mindst bækkenvener kan give plads til at DVT kan udvikle sig til livstruende størrelser uden kliniske forvarsler! Disse forhold taler, efter Covidiens mening, til fordel for brugen af skridtlange T.E.D. strømper for at yde så stor en del af venesystemet beskyttelse mod dilatation og stase. Skridtlange strømper er ikke selvsiddende og bør holdes oppe af f.eks. hofteholder. Referencer : 1. Comerota AJ, Stewart GJ, Alburger PD, Smalley K, White JV: Operative Venodilation: A previously unsuspected factor in the cause of postoperative deep vein thrombosis. Surgery 1989:106: Coleridge-Smith PD, Hasty JH, Scurr JH: Venous stasis and vein lumen changes during surgery. B.J.Surg.1990:77: Scurr JH, PD Coleridge-Smith, JH Hasty: Regimen for improved effectiveness of intermittent pneumatic compresion in DVT prophylaxis. Surgery, November 1987: Caprini JA, JH Scurr, JH Hasty: Role of Compression Modalities in a Prophylactic Program for Deep Vein Thrombosis. Seminars in Thrombosis and Hemostasis - Supplement, Vol. 14, Symposium: Advances in the Prevention of DVT's. Birmingham sept Guest speakers: Nicolaides AN, Scurr JH, Jones A. 6. Mühe E, Bayer F: Elastische Binden oder Strümpfe zur Thromboseprophylaxe?, Klinikarzt 5,(1976), T.E.D. STRØMPER, DE ENESTE ANTI-EMBOLISME STRØMPER MED NIVEAU 1 KLINISKE BEVISER OG MERE END 70 KLINISKE STUDIER Konsensus grupper, der giver råd om DVT sygdomsbehandlinger, baserer deres råd på etablerede regler for bedømmelse af kliniske beviser; der er otte niveauer af beviser, af hvilke det højeste niveau er Niveau 1++. En veldesignet randomiseret kontrolleret test (RCT), højkvalitets meta-analyser eller systematiske gennemgange af RCTer vil blive bedømt med Niveau 1++ status. Grader af rekommenderinger relaterer til styrken af beviserne på hvilket kan dette høje forskningsniveau tænkes som GULD STANDARDEN på hvilken bevis-styret medicin bør baseres. T.E.D. Er den eneste anti-embolisme strømpe der har modtaget dette: Gradueret kompression T.E.D. er blevet vurderet i mange kliniske studier og dets 11

6 PÅTAGNING Før hånden ind i strømpen og tag fat i hæl-delen. MÅLEGUIDE I de studier, der har bevist T.E.D. anti-embolistrømpernes kliniske effektivitet, er der anvendt strømper i skridtlængde. Vælg strømpen i skridtlængde, når det er muligt, medmindre knælængden passer bedre til patientens tilstand. Vend vrangen ud på strømpen. Anbring strømpen på foden. Anbring tåhullet, så det hænger under tæerne. Kontrollér, at patientens hæl er centreret i hældelen. 1 Mål låromkredsen Hvis låromkredsen er under 81 cm, vælges: Skridtlængde eller Skridtlængde med bælte Når lægdelen er ført på, skal strømpen drejes indad, hvor trykket brydes, så kilen placeres over arteria femoralis (mod lårets inderside). Stingskiftet i skridtlængdestrømpen skal være -5 cm under knæet (toppen af knæstrømpen skal være -5 cm under knæet. Hvis låromkredsen er 81 cm eller mere, vælges : knælængde 1 2 Mål læggen, hvor den er størst 2 Mål læggen, hvor den er størst Mål afstanden fra ballefolden til hælen Mål afstanden fra knæhasen til hælen 2 Strømperne skal skiftes/vaskes hver anden eller tredje dag

7 KNÆLANGE 2 Lægomkreds Lægstr. Benlængde TED MÅLSKEMA nummer HVID nummer BEIGE nummer SORT Salgsenhed Tå Farve Top 0,5cm SMALL 41cm NORMAL 7071 BEI7071 BLK par 41cm og mere X-LANG 79 BEI79 BLK79 1 par 0,5cm til 8cm MEDIUM 4cm NORMAL 7115 BEI7115 BLK par 4cm og mere X-LANG 7480 BEI7480 BLK par 8cm til 44,5cm 46cm NORMAL 46cm og mere X-LANG 720 BEI720 BLK720 1 par 7594 BEI7594 BLK par 44,5cm til 51cm X- 46cm NORMAL 46cm og mere X-LANG 7604 BEI7604 BLK par 7802 BEI7802 BLK par 51cm til 58,4cm XX- 46cm NORMAL 46cm og mere X-LANG 7470 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 7471 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 58,5cm til 66cm XXX- 46cm NORMAL 46cm og mere X-LANG 7472 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 747 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par KONTRAINDIKATIONER: Massivt ødem i ben eller lungeødem på grund af kongestiv hjerteinsufficiens, alvorlig ateriosklerose, ekstrem bendeformitet, lokal tilstand i benene, f.eks. dermatitis/gangræn/nylig hudgraft. SKRIDTLANGE 1 2 Låromkreds Lægomkreds Benlængde nummer HVID nummer BEIGE nummer SORT Salgsenhed Tå Farve Top 1cm SMALL 74cm KORT 071 BEI071 BLK071 1 par 74cm til 84cm NORMAL 10 BEI10 BLK10 1 par 84cm eller mere LANG 222 BEI222 BLK222 1 par 6,5 til 81cm 6,5 til 81cm 81, til 91,4cm 1cm til 8cm MEDIUM 8cm til 45cm 8cm til 45cm EXTRA 8cm til 45cm 8cm til 45cm EXTRA 74cm KORT 10 BEI10 BLK10 1 par 74cm til 84cm NORMAL 416 BEI416 BLK416 1 par 84cm eller mere LANG 549 BEI549 BLK549 1 par 74cm KORT 64 BEI64 BLK64 1 par 74cm til 84cm NORMAL 728 BEI728 BLK728 1 par 84cm eller mere LANG 856 BEI856 BLK856 1 par 74cm KORT 4010 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 74cm til 84cm NORMAL 4114 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 84cm eller mere LANG 4216 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 74cm KORT 180 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 74cm til 84cm NORMAL 181 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 84cm eller mere LANG 182 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 74cm KORT 18 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 74cm til 84cm NORMAL 184 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 84cm eller mere LANG 185 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par OBS : Skridtlange strømper er ikke selvsiddende, og det kan være nødvendigt at benytte hofteholder. SKRIDTLANGE M. BÆLTE 1 2 Låromkreds Lægomkreds Benlængde nummer HVID nummer BEIGE nummer SORT Salgsenhed Tå Farve Top 25cm X-SMALL 71cm NORMAL 09 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 71cm eller mere LANG 64 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 25 til 0,5cm 72cm NORMAL 144 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par SMALL 72cm eller mere LANG 449 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 0,5 til 8cm MEDIUM 8 til 44,5cm 72 NORMAL 221 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 75cm eller mere LANG 52 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 74cm NORMAL 922 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par 74cm eller mere LANG 995 Findes ikke i beige Findes ikke i sort 1 par TED er et varemærke tilførende Covidien AG eller et associeret selskab. Alle rettigheder forbeholdes.

8 T.E.D. STRØMPER KNÆLANGE T.E.D. STRØMPER BESTILLINGS DETALJER T.E.D. Strømper fås i tre forskellige modeller og i alt 8 forskellige størrelser : Knæ længde: Fås i seks vidder, hver med to længder. Skridtlange : Fås i tre længder, hver med seks vidder, der sikrer pasning til personer med lav højde og kraftig bygning. Skridtlange med bælte : Fås i fire vidder, hver med to længder. T.E.D. FOR DEN REKONVALESERENDE PATIENT Efter ophold på hospitalet kan man opretholde den samme høje grad af beskyttelse, som den hvide hospitalstrømpe gav, nu med valg mellem sort og beige farve med lukkede tæer. Spørg om produktkoden på kundens hospitalstrømper og tilføj dernæst BLK (sort) eller BEI (beige) foran strømpens kode eller se målskema på forrige side. Strømperne kan købes i Detailhandlen. For forhandlerliste kontaktes KENDAN A/S. Best.nr. Beskrivelse Antal/Kasse 7071 Small, Medium 12 par 79 Small, Lang 12 par 7115 Medium, Medium 12 par 7480 Medium, Lang 12 par 720 Large, Medium 12 par 7594 Large, Lang 12 par 7604 X-Large, Medium 12 par 7802 X-Large, Lang 12 par NY 7470 XX-Large, Medium 12 par NY 7471 XX-Large, Lang 12 par NY 7472 XXX-Large, Medium 12 par NY 747 XXX-Large, Lang 12 par SKRIDTLANGE Best.nr. Beskrivelse Antal/Kasse 071 Small, Kort 6 par 10 Small, Medium 6 par 222 Small, Lang 6 par 10 Medium, Kort 6 par 416 Medium, Medium 6 par 549 Medium, Lang 6 par 64 Large, Kort 6 par 728 Large, Medium 6 par 856 Large, Lang 6 par 4010 X-Large, Kort 6 par 4114 X-Large, Medium 6 par 4216 X-Large, Lang 6 par NY 180 X-Large PLUS, Kort 6 par NY 181 X-Large PLUS, Medium 6 par NY 182 X-Large PLUS, Lang 6 par NY 18 XX-Large, Kort 6 par NY 184 XX-Large, Medium 6 par NY 185 XX-Large, Lang 6 par SKRIDTLANGE MED BÆLTE Best.nr. Beskrivelse Antal/Kasse 09 Small, Medium 6 par 64 Small, Lang 6 par 144 Medium, Medium 6 par 449 Medium, Lang 6 par 221 Large, Medium 6 par 52 Large, Lang 6 par 922 X-Large, Medium 6 par 995 X-Large, Lang 6 par COVIDIEN, COVIDIEN med logo og andre brands mærket med er varemærker tilhørende Covidien AG eller et associeret selskab Covidien AG eller associeret selskab. Alle rettigheder forbeholdes. CJJ/KENDAN A/S, TED Hospitalsinformation_ Vassingerød Bygade Lynge Telefon Telefax info@kendan.dk

T.E.D. Anti-Emboli Strømper

T.E.D. Anti-Emboli Strømper T.E.D. Anti-Emboli Strømper Information til Detailhandlen www.kendan.dk T.E.D. INFORMATION Denne T.E.D. mappe vil give dig den nødvendige information du behøver, for bedre at kunne rådgive kunder om hvorfor

Læs mere

T.E.D. Anti-Emboli Strømper

T.E.D. Anti-Emboli Strømper T.E.D. Anti-Emboli Strømper Information til hospitaler www.kendan.dk T.E.D. INFORMATION Denne T.E.D. hospitalsmappe vil give dig den nødvendige information til at kunne anvende T.E.D. anti-emboli-strømper

Læs mere

MEDICINSKE KOMPRESSIONSSTRØMPER TIL ALLE ANLEDNINGER

MEDICINSKE KOMPRESSIONSSTRØMPER TIL ALLE ANLEDNINGER MEDICINSKE KOMPRESSIONSSTRØMPER TIL ALLE ANLEDNINGER TYSK RAL STANDARD THERAPIES. HAND IN HAND. HVORFOR JOBST KOMPRESSIONSSTRØMPER? JOBST kompressionsstrømper hjælper mod trætte og ømme ben. De forebyggger

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder... 3 Symptomer... 4 Behandling... 4 Dine forberedelser til skumbehandling...

Læs mere

Medicinske. kompressionsstrømper JOBST. anledninger. Tysk standard RAL

Medicinske. kompressionsstrømper JOBST. anledninger. Tysk standard RAL Medicinske Kompressionsstrømper JOBST kompressionsstrømper til alle anledninger Tysk standard RAL Hvorfor JOBST kompressionsstrømper? Problemer med venerne? Raske ben har vener med glatte og elastiske

Læs mere

KOMPRESSIONS STRØMPER

KOMPRESSIONS STRØMPER KOMPRESSIONS STRØMPER TAG HÅND OM DINE BEN THERAPIES. HAND IN HAND. PROBLEMER MED VENERNE? Raske ben har vener med glatte og elastiske vægge, som er perfekte med hensyn til at tilpasse sig forandringer

Læs mere

Patientvejledning. Åreknuder. Skumbehandling

Patientvejledning. Åreknuder. Skumbehandling Patientvejledning Åreknuder Skumbehandling Åreknuder (varicer) er udvidede, slyngede, synlige og følelige blodårer (vener) i underhuden på lår og underben. Hvis blodårerne / venerne har en diameter større

Læs mere

KOMPRESSIONS- BEHANDLING

KOMPRESSIONS- BEHANDLING KOMPRESSIONS- BEHANDLING ALT DU BØR VIDE OM VENEPROBLEMER THERAPIES. HAND IN HAND. KÆRE KUNDE Blandt den voksne befolkning i den vestlige verden antages det, at 40 50 % af mændene og 50 55 % af kvinderne

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter HemiCAP operation

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter HemiCAP operation Patientvejledning Træningsprogram - knæ Træningsprogram efter HemiCAP operation Dette træningsprogram vejleder dig i forhold til hvad du kan gøre, når du kommer hjem og indtil du starter i et træningsforløb

Læs mere

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center Patientinformation Veneblodprop i benet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Klinik Medicinsk Center 2 Veneblodprop i benet De har lige fået besked om, at De har en veneblodprop /dyb årebetændelse

Læs mere

Produkterne i RelaxSan AE serie findes i tre kategorier.

Produkterne i RelaxSan AE serie findes i tre kategorier. RelaxSan er en komplet serie anti-emboli strømper specielt designet til at forebygge tromboseprofylakse samt til anvendelse i klinik og på hospital før, under og efter kirurgisk intervention. Produkterne

Læs mere

Kompressionsstrømper. Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune. Område Nord: Område Syd:

Kompressionsstrømper. Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune. Område Nord: Område Syd: Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune Område Nord: 73767300 Område Syd: 73768011 Sygeplejeklinikken Rødekro: 73768846 73767377 Sygeplejeklinikken Langrode: 21199157 21198844 Sygeplejeklinikken Rønshave:

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud

til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud T R Æ N I N G S G U I D E til patienter med hoftebrud 1Træningsguide til patienter med hoftebrud Træningsguide til patienter med hoftebrud Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer i gang med

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut:

TRÆNINGSPROGRAM. Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER med rekonstruktion af knæskallens indvendige

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I KNÆET ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER DER HAR FÅET FORETAGET TRILLAT-OPERATION I

Læs mere

INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER

INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER 02 Der kan være mange grunde til, at du skal bruge kompressionsstrømper, og der kan opstå mange spørgsmål til både behandlingsforløbet og strømperne. Hvordan virker

Læs mere

Diane 35 grundlæggende version af patientkort og tjekliste til den ordinerende læge 2/11/2014

Diane 35 grundlæggende version af patientkort og tjekliste til den ordinerende læge 2/11/2014 Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan der hurtigt tilvejebringes nye oplysninger om sikkerheden. Du kan hjælpe ved at indberette alle de bivirkninger, du får. Se i indlægssedlen,

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Klinisk retningslinje for anvendelse af graduerede kompressionsstrømper præ - og peroperativt hos udvalgte voksne patientgrupper*, som forebyggelse af postoperativ dyb venetrombose (DVT) i underekstremitet.

Læs mere

FOREBYGGELSE OG BEHANDLING AF BENSÅR

FOREBYGGELSE OG BEHANDLING AF BENSÅR Kvalitet i forebyggelse og behandling www.kvalicare.dk FOREBYGGELSE OG BEHANDLING AF BENSÅR Ældreområde NORD Borgergade 39 9362 Gandrup Tlf: 99 31 59 69 Ældreområde VEST Bautastenen 3 Badehusvej 11 9230

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET SIDELEDBÅND (LCL+PLC) (LCL) PLC) (MCL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET SIDELEDBÅND (LCL+PLC) (LCL) PLC) (MCL) Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) KONTAKT FYSIOTERAPEUT: Udarbejdet af fysioterapeuterne på Århus Sygehus, 2009. Tlf. 89 49 73 50, Revideret marts 2009. Ophavsretten tilhører

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder

Skumbehandling af åreknuder Information til patienten Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder...3 Symptomer...4 Behandling...4 Efterforløb...5

Læs mere

N L F R D E D K easy-slide N L F R D E D K N L F R D E D K

N L F R D E D K easy-slide N L F R D E D K N L F R D E D K easy-slide 1 2 3 4 5 D K easy-slide BRUGSANVISNING 1. Tag Easy-slide på foden 2. Tag strømpen udenpå Easy-slide 3. Træk strømpen over hælen 4. Tag et fast greb i hælen og hold med den anden hånd i løkken

Læs mere

Til patienter og pårørende. Knæet. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Knæet. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Knæet Træningsprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Knæet Udleveret af: Tlf.nr.: 79 97 61 63 Træningen begynder med det samme, hvis ikke andet er

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med total knæprotese

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med total knæprotese Patientvejledning Træningsprogram efter operation med total knæprotese Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Genoptræningen

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter operation for bruskskade mikrofraktur ering

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter operation for bruskskade mikrofraktur ering Patientvejledning Træningsprogram - knæ Træningsprogram efter operation for bruskskade mikrofraktur ering Dette træningsprogram vejleder dig i forhold til hvad du kan gøre, når du kommer hjem og indtil

Læs mere

Til patienter og pårørende. Venetrombolyse. Behandling af blodprop i dybe vener. Vælg billede. Vælg farve. Karkirurgisk Afdeling

Til patienter og pårørende. Venetrombolyse. Behandling af blodprop i dybe vener. Vælg billede. Vælg farve. Karkirurgisk Afdeling Til patienter og pårørende Venetrombolyse Behandling af blodprop i dybe vener Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling 2 Kort om sygdommen En vene er en blodåre, der leder blodet tilbage til hjerte

Læs mere

Curi-Med. Kompressionsbandager. Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik

Curi-Med. Kompressionsbandager. Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik Curi-Med Kompressionsbandager Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik Når venesystemet ikke virker Når blodet i benene skal tilbage til hjertet, sker det ved brug af vene-muskel pumpen

Læs mere

VIGTIG INFORMATION OM CYPRETYL OG RISIKOEN FOR BLODPROPPER

VIGTIG INFORMATION OM CYPRETYL OG RISIKOEN FOR BLODPROPPER Patientkort: Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan der hurtigt tilvejebringes nye oplysninger om sikkerheden. Du kan hjælpe ved at indberette alle de bivirkninger, du får. Se

Læs mere

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Brud på anklen -operativ/konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Brud på anklen Anklen kaldes også fodleddet. Det er i

Læs mere

Sådan træner du foden

Sådan træner du foden Du kan med fordel træne foden dagligt, medmindre vi har lavet anden aftale. KONTAKT OG MERE VIDEN Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Kontakt Fysio- og Ergoterapi Hjørring Tlf. 97 64

Læs mere

Til patienter og pårørende. Knæskinne. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Knæskinne. Træningsprogram. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Knæskinne Træningsprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Knæskinne Udleveret af: Tlf.nr.: 79 97 61 63 I denne folder kan du læse om, hvordan du forholder

Læs mere

Fakta om gigt Rigtigt gigtfodtøj

Fakta om gigt Rigtigt gigtfodtøj GIGT & FØDDER Gigt i fødderne Gigt kan gøre tilværelsen besværlig, men det behøver livet ikke at blive ringere af. Ofte drejer det sig om at gribe tingene lidt anderledes an. Den moderne behandling af

Læs mere

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig

Læs mere

Træning ved hofte-/lyskeskader

Træning ved hofte-/lyskeskader Vi anbefaler, at du udfører øvelserne efter vejledning af en fysioterapeut Hvad er en hofte-/lyskeskade Hofte-/lyskeskader er ofte komplicerede og langvarige. Det er ikke ualmindeligt, at genoptræningen

Læs mere

Patientvejledning. Blodfortyndende behandling i graviditeten. Patientinformation om forbyggende behandling med lavmolekylært heparin i graviditeten

Patientvejledning. Blodfortyndende behandling i graviditeten. Patientinformation om forbyggende behandling med lavmolekylært heparin i graviditeten Patientvejledning Blodfortyndende behandling i graviditeten Patientinformation om forbyggende behandling med lavmolekylært heparin i graviditeten innohep Patientinformation om forbyggende behandling med

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER Titel Indeksering Klinisk retningslinje for anvendelse af graduerede kompressionsstrømper præ - og peroperativt hos udvalgte voksne patientgrupper*, som forebyggelse af postoperativ dyb venetrombose (DVT)

Læs mere

Tilbehør til kompressionsstrømper At gøre det svære enkelt!!

Tilbehør til kompressionsstrømper At gøre det svære enkelt!! Tilbehør til kompressionsstrømper At gøre det svære enkelt!! Strømpe på- og aftagere. Handsker. Strømpelim. Silikonerens. KompreLet Når man lider af venøse sygdomme eller lymfødem, er det vigtigt at fortsætte

Læs mere

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter

Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Sådan træner du, når du har graviditetsbetingede bækken- og rygsmerter Formålet med træningen er at forebygge, lindre og/eller afhjælpe graviditetsbetingede smerter og gener i bækken, ryg og underliv.

Læs mere

Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ

Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ Patientinformation Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 2 Rev. aug. 2010 Øvelser til patienter der har fået et nyt knæ Det er vigtigt at du medbringer

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden

Patientvejledning. Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden Patientvejledning Træningsprogram efter Stabiliserende operation i lænden Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Mange, der

Læs mere

Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne

Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne Behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk

Læs mere

Skæv storetå Chevron operation. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1

Skæv storetå Chevron operation. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1 Skæv storetå Chevron operation Patientinformation 15. august 2016 Version 1 Skæv storetå Chevron operation Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information

Læs mere

SKUMBEHANDLING AF ÅREKNUDER (SKUMSKLEROSERENDE TERAPI)

SKUMBEHANDLING AF ÅREKNUDER (SKUMSKLEROSERENDE TERAPI) SKUMBEHANDLING AF ÅREKNUDER (SKUMSKLEROSERENDE TERAPI) Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 HVAD ER ÅREKNUDER? 20-25 % af alle kvinder og 10-15 % af alle mænd over 15 år har åreknuder. Der skønnes

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER DESEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 DE FØRSTE DAGE Denne pjece indeholder øvelser til den første fase efter din

Læs mere

Øvelser til patienter der har fået en ny hofte

Øvelser til patienter der har fået en ny hofte Patientinformation Øvelser til patienter der har fået en ny hofte Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 2 Rev. aug. 2010 Øvelser til patienter der har fået en ny hofte Det er vigtigt at du medbringer

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den operative

Læs mere

Indsættelse af nyt hofteled

Indsættelse af nyt hofteled Information og øvelsesprogram Indsættelse af nyt hofteled uden restriktioner Fysioterapien SVS Indholdsfortegnelse Information side 2 Bilkørsel side 3 Øvelsesprogram side 4 Liggende øvelser side 5 Stående

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010

Træningsprogram. Programtitel: 22-10-2010 Træningsprogram Programtitel: 22-10-2010 Behandler: Anja Stampe Bemærkninger: Styrkeøvelser for aldersgruppen er 15 gentagelser. Det skal altid være sådan, at det er 15 gentagelser udført med korrekt teknik,

Læs mere

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3

ØVELSE 1 ØVELSE 2 ØVELSE 3 ØVELSE 1 Vip kraftigt med begge fødder og ankler. Gør det minimum 20 gange hver vågen time. Øvelsen har bedst effekt, hvis du placerer fødderne over hjertehøjde. ØVELSE 2 Læg dig på ryggen med strakte

Læs mere

Postoperativ anvendelse af antiemboli strømper

Postoperativ anvendelse af antiemboli strømper Postoperativ anvendelse af antiemboli strømper patientanvendelse, praksis og information. Ulla Cameron, sygeplejerske. Preben U. Pedersen, sygeplejerske, Ph.d.stud. POSTOPERATIVE USE OF ANTI- EMBOLISM

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan undgår du hævede sider ben i sommervarmen Gode råd Øvelser

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan undgår du hævede sider ben i sommervarmen Gode råd Øvelser Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan undgår du 22 sider hævede ben i sommervarmen Gode råd Øvelser Hævede ben i sommervarmen INDHOLD I DETTE HÆFTE: Hævede ben plager

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder

Skumbehandling af åreknuder Information til patienten Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Side 2 Indholdsfortegnelse Skumbehandling af åreknuder...4 Symptomer på

Læs mere

PROHIP Kompetenceudviklingsprogram: Skema 1 Screening af sygepleje/vård aktiviteter til patienter med ny hoftealloplastik inden udskrivning.

PROHIP Kompetenceudviklingsprogram: Skema 1 Screening af sygepleje/vård aktiviteter til patienter med ny hoftealloplastik inden udskrivning. PROHIP Kompetenceudviklingsprogram: Skema 1 Screening af sygepleje/vård aktiviteter til patienter med ny hoftealloplastik inden udskrivning. April maj juni (juli) 2012 1 Vejledning til Screening: 1. Alle

Læs mere

Overrivning af akillessenen

Overrivning af akillessenen Din akillessene er revet over, og derfor er din fod i en Walker-støvle med 3 kiler under hælen. Senen aflastes, når foden holdes helt strakt i spidsfod. Overrevet akillessene (foto: IK) Nyere undersøgelser

Læs mere

Sådan træner du, når du er opereret i knæet

Sådan træner du, når du er opereret i knæet Sådan træner du, når du er opereret i knæet Du skal træne efter din knæoperation for at styrke musklerne omkring knæet. Det er nødvendigt for at du kan opnå normal bevægelighed i knæleddet, og for at du

Læs mere

Frilægning af nerve på foden mortons neurom. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1

Frilægning af nerve på foden mortons neurom. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1 Frilægning af nerve på foden mortons neurom Patientinformation 15. august 2016 Version 1 Frilægning af nerve på foden mortons neurom Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give

Læs mere

Ankelstabiliserende operation - brostrøm operation. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1

Ankelstabiliserende operation - brostrøm operation. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1 Ankelstabiliserende operation - brostrøm operation Patientinformation 15. august 2016 Version 1 Ankelstabiliserende operation - brostrøm operation Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET

OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har

Læs mere

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Tre simple blodprøver kan forudsige, hvem af de 430.000 danske KOL-patienter, der er i størst risiko for at udvikle de følgesygdomme, der oftest

Læs mere

Til patienter og pårørende. Specifik knætræning. Øvelsesprogram for VMO. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Specifik knætræning. Øvelsesprogram for VMO. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Specifik knætræning Øvelsesprogram for VMO Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken VMO Udleveret af: Tlf.nr.: 79 97 61 63 VMO er en muskel og er en forkortelse

Læs mere

OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN

OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk SPØRG HVIS DU ER I TVIVL Fødder er forskellige fra person til person, og derfor

Læs mere

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1

Åndedrætsøvelse 7. Venepumpeøvelse for bækken 1 Åndedrætsøvelse 7 Rygliggende med bøjede ben. Placér hænderne på maven. Mærk efter hvor bevægelsen sker under vejrtrækningen. Koncentrér om at trække vejret ned i maven, brystkassen skal helst ikke bevæge

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for tromboseprofylakse til parenkymkirurgiske patienter

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for tromboseprofylakse til parenkymkirurgiske patienter Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for tromboseprofylakse til parenkymkirurgiske patienter Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er interne, rådgivende

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter osteotomi operation Ibalance

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter osteotomi operation Ibalance Patientvejledning Træningsprogram - knæ Træningsprogram efter osteotomi operation Ibalance Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig.

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter kikkertoperation i knæ

Patientvejledning. Træningsprogram efter kikkertoperation i knæ Patientvejledning Træningsprogram efter kikkertoperation i knæ Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Lig med benet højt

Læs mere

VTE-KURSUS KURSUS I VENØS TROMBOEMBOLI

VTE-KURSUS KURSUS I VENØS TROMBOEMBOLI 10.-12. OKTOBER 2018 VTE-KURSUS KURSUS I VENØS TROMBOEMBOLI NY DATO DATO ER RYKKET TIL 10.-12. OKTOBER 2018 HOTEL SCANDIC JACOB GADE FLEGBORG 8-10 7100 VEJLE TROMBOSE OG HÆMOSTASE SOM FAGOMRÅDE DELKURSUS

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter Rekonstruktion af forreste korsbånd (ACL)

Patientvejledning. Træningsprogram - knæ. Træningsprogram efter Rekonstruktion af forreste korsbånd (ACL) Patientvejledning Træningsprogram - knæ Træningsprogram efter Rekonstruktion af forreste korsbånd (ACL) Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og

Læs mere

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL)

TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 7350 Mail: aarhus.ergofys@rm.dk (mandag-fredag: kl. 8-15) Kontakt fysioterapeut: TRÆNINGSPROGRAM TIL PATIENTER MED REKONSTRUERET FORRESTE KORSBÅND (ACL) Ophavsretten

Læs mere

Addiktiv sygepleje og sårbehandling

Addiktiv sygepleje og sårbehandling Addiktiv sygepleje og sårbehandling Abses, hvad gør vi? Der skal skabes afløb Antibiotika afhængig af patientens tilstand Sårbehandling ud fra sårfaser Tæt forbinding Kompression Stikskader Hvordan er

Læs mere

AbenaNyt Sygepleje. August 2010. Varenr. Varebeskrivelse Størrelse Mindstekøb Pris/pk. 221726 Aktisor sårsuspension 2x10 ml 1 pk.

AbenaNyt Sygepleje. August 2010. Varenr. Varebeskrivelse Størrelse Mindstekøb Pris/pk. 221726 Aktisor sårsuspension 2x10 ml 1 pk. AbenaNyt Sygepleje August 2010 Aktisor - et nyt, unikt produkt i sårbehandlingen Aktisor sårsuspension anvendes til behandling af sår af forskellig ætiologi i alle faser. Til såvel kroniske som akutte

Læs mere

Information. til patienter og pårørende. Brud på anklen

Information. til patienter og pårørende. Brud på anklen Information til patienter og pårørende Brud på anklen 2 Anekl Ny hofte Brud på anklen Indholdsfortegnelse Årsag til brud på anklen... 4 Symptomer... 4 Undersøgelse... 4 Ikke-kirurgisk behandling... 5 Kirurgisk

Læs mere

Patientinformation. Don-joy. Træningsprogram

Patientinformation. Don-joy. Træningsprogram Patientinformation Don-joy Træningsprogram Kvalitet Døgnet Rundt Terapiafdelingen Don-joy Udleveret af: Tlf.nr.: 88 83 42 31 I denne folder kan du læse om, hvordan du forholder dig til det at anvende en

Læs mere

Skæv storetå kellers. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1

Skæv storetå kellers. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1 Skæv storetå kellers Patientinformation 15. august 2016 Version 1 Skæv storetå kellers Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det at skulle have

Læs mere

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk De indledende undersøgelser på Københavns Privathospital har vist, at du har udviklet

Læs mere

Information om ørekorrektion

Information om ørekorrektion Information om ørekorrektion Stritører Udstående ører er medfødt. Der kan ikke sættes en bestemt grænse for, hvornår ører betragtes som udstående, men jeg fraråder generelt korrektion, hvis ørets frie

Læs mere

Arm- og skulderortoser. www.camp.dk

Arm- og skulderortoser. www.camp.dk www.camp.dk Albue-/hælbeskytter Heelbo Elastisk strømpe med trykaflastende udtagelig geléplade. Beskytter huden på albuen og forebygger tryksår. Art. nr. Farve Størrelse Mål Pakke 53600 Gul Small 15-20

Læs mere

Til patienter og pårørende. Rygbrud. Information om påsætning af korset. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken

Til patienter og pårørende. Rygbrud. Information om påsætning af korset. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Rehabiliteringsklinikken Til patienter og pårørende Rygbrud Information om påsætning af korset Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Generelt Husk: Har du behov for hjælp til tilretning af korsettet efter udskrivelsen,

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese

Patientvejledning. Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Patientvejledning Træningsprogram efter operation med indsættelse af hofteprotese Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt

Læs mere

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin

Der er uendeligt mange øvelsesmuligheder, hvor nogle er beskrevet nedenstående. Ellers slip din fantasi løs og opfind dine egne trin Step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler i ben og balder. Effekten fra

Læs mere

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter

Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Sådan træner du, når du har forreste knæsmerter Dette er et selvtræningsprogram beregnet til træning med henblik på at mindske dine smerter foran på knæet og under knæskallen. Desuden har øvelserne en

Læs mere

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp er et almindeligt problem. Fodsvamp forekommer endnu hyppigere og er ofte årsagen til, at man får neglesvampinfektion

Læs mere

Sådan tackler du kroniske smerter

Sådan tackler du kroniske smerter Sådan tackler du kroniske smerter 800.000 danske smertepatienter døjer med kroniske smerter, der har varet mere end seks måneder. Smerter kan være invaliderende i hverdagen, men der er meget, du selv kan

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative

Læs mere

Øvelsesprogram til knæ-opererede

Øvelsesprogram til knæ-opererede Patientinformation Øvelsesprogram til knæ-opererede www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Øvelsesprogram til knæ-opererede Denne pjece indeholder øvelsesprogram til dig, der er blevet opereret i knæet.

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet

Ortopædkirurgisk Afdeling. Smerter foran i knæet Ortopædkirurgisk Afdeling Smerter foran i knæet En af de hyppigste årsager til knæproblemer hos unge er det, man benævner forreste knæsmerter. Dette hentyder til, at smerterne fornemmes fortil i og omkring

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT

TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR PROLAPS/STENOSE I LÆNDEN PÅ NEUROKIRURGISK AFSNIT Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen,

Læs mere

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver operation. Formålet

Læs mere

Præsentation af: www.hjemmetest.dk www.hthealth.com

Præsentation af: www.hjemmetest.dk www.hthealth.com Præsentation af: www.hjemmetest.dk www.hthealth.com Hvad er Circulation Booster? Registreret medicinsk udstyr (Klasse IIa) ingen andre cirkulationsapparater bærer denne klassifikation Bruger Elektrisk

Læs mere

Introduktion til step

Introduktion til step Øvelser til step Introduktion til step Stepbænken er et ideelt træningsredskab, som du kan have derhjemme, hvor kondition, styrke, koordination og balance trænes og udfordres. Du træner primært dine muskler

Læs mere

Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering

Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering Stabiliserende rygoperation i lænderyggen uden skruefiksering 2 Indholdsfortegnelse 1. Stabiliserende rygoperation... 4 2. Forundersøgelse... 4 3. Generel information... 5 3.1 Medicin... 5 4. Behandlingsdagen...

Læs mere

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER

TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER ERGOterapi- OG FYSIOTERAPIAFDELINGEN Tlf. 8949 2210 (i tidsrummet kl. 8-15) TIL PATIENTER OPERERET FOR DISCUSPROLAPS I LÆNDEN I DAGKIRURGISK CENTER Ophavsretten tilhører Kommunikationsafdelingen, AS, 10/2007-0216

Læs mere

Patientvejledning. Åreknuder (varicer) Operation

Patientvejledning. Åreknuder (varicer) Operation Patientvejledning Åreknuder (varicer) Operation Åreknuder (varicer) er udvidede, slyngede, synlige og følelige blodårer i underhuden på lår og underben. Åreknuder opstår, fordi veneklapperne i de overfladiske

Læs mere