De ni grundregler for kærligheden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De ni grundregler for kærligheden"

Transkript

1 De ni grundregler for kærligheden Fra Elsk ham igen sådan får I kærligheden tilbage i jeres parforhold

2 1. Elsk dig selv som din næste Den kristne kultur lærer os, at vi skal give uden at forvente at få noget igen. Det siger vi også ja til i Folkekirkens vielsesritual: ja til at elske og ære. Og vi giver endda mange gange andre det, vi selv ønsker os. Når vi besøger andre, har vi blomster med. Vi tilbyder af os selv at hjælpe en ven, som har svært ved at nå det hele på sin dag, og vi tilbyder massage, når veninden eller kæresten taler om nakken, der sidder fast. Kort sagt: Vi er virkelig gode til at tilbyde empati, omsorg, tjenester og hjælp, uden at nogen har spurgt os, og det er et vidunderligt træk hos os. Spørgsmålet er bare, om vi gør det, fordi vi inderst inde alligevel forventer at få noget igen nemlig bekræftelse. Om det er den eneste måde, vi kan blive bekræftet på: Når jeg nu giver dig og gør alt det gode for dig, vil du så ikke nok elske mig? For hvad sker der så, hvis eller når vi ikke får bekræftelsen? Er vi så ikke noget værd? Min pointe er derfor, at vi bliver nødt til at gøre os klart, hvilket motiv, der ligger bag vores handling, og at vi bliver bedre til at udtrykke, hvad vi selv ønsker, har lyst til og behov for, så kun ved at få fyldt op i vores egen kurv kan vi give til andre f.eks. kærlighed, omsorg og ømhed. Regel nummer 1 er derfor: At elske DIG SELV som din næste: Giv dig selv alt det kærlige og sjove, du ville give dine veninder og din partner. Køb blomster jævnligt, hvis du elsker, at dit hjem er fyldt med blomster. Bestil tid til massage, hvis du elsker at blive rørt ved. Ring til en veninde og start samtalen med at sige, at du gerne vil snakke lidt, så du får den opmærksomhed, du ønsker. Bed om fodnus fra kæresten og om at blive hentet et sted, bare fordi det får dig til at føle dig elsket. Hermed får du fyldt din egen kurv op, så du har noget at dele ud af. Og at give til andre er et smukt og godt træk, som verden kun bliver bedre af, men hold hele tiden øje med, om du kun kommer til at give for at få noget igen, nemlig bekræftelse, og om du har den følelsesmæssige grundsten på plads: At du føler dig god nok i dig selv. Skal jeg fortælle dig en sandhed? Du er god nok, og du er elsket, og jo mere du slapper af og prøver bare at være dig med de behov og ønsker, du har, jo mere føler folk sig tilpas i dit selskab og elsker dig mere. Tro mig, det smitter også af på din kærlighed til din partner.

3 2. Tal, så I forstår hinanden Masser af misforståelser i et parforhold hænger sammen med, at kvinder og mænd kommunikerer forskelligt og derfor er det vigtigt at lære, hvorfor og hvordan vi nemt kommer til at tale forbi hinanden. Kvinder løser ofte problemer via det talte ord. Vi løser vores udfordringer ved at tale rundt om emnet og har brug for tid til langsomt at nå ind til kernen og til at tale os frem til en løsning. Hvis vi bliver afbrudt af et utålmodigt udbrud om at komme til sagens kerne, sker det ofte, at vi må lidt tilbage i talestrømmen for at fange det sted, vi blev afbrudt, hvilket typisk får vores partner til at sige, at vi gentager sig selv ( nogen vil endda sige i det uendelige). Ofte står vores mandlige partner af, han lytter ikke ordentlig efter mere, og det sker lige på det tidspunkt, hvor vi endelig er nået til stedet, hvor det er vigtigt, at han hører efter. Det er én af grundene til, at mænd ofte opleves som uengagerede, når vi kvinder har noget på hjerte. Manden derimod taler ofte i lige linjer. Hans samtale starter ved A, går til B og derfra til C. Han springer ikke meget i sin samtale og holder sig oftest til emnet. For det meste har han tænkt over det, han siger, før han siger det. Mænd løser tit problemer via det tænkte ord. Hvilket dog ikke betyder, at kvinder ikke tænker, eller at mænd ikke taler. Her er det os kvinder, der ofte bliver utålmodige og springer i emnet, drager paralleller til noget helt andet end det, han taler om, og på den måde laver vi rav i hans kommunikation. Også typen af samtaler kan være forskellig. For at få så god og nem en kommunikation som muligt, der samtidig tager hensyn til mænds og kvinders forskelligheder, er det derfor vigtigt, at I gør jer klart, hvad der kræves af opmærksomhed og lytteevne fra den andens side i hver enkelt situation. Sig, hvad du egentlig mener og vigtigst: Hvad du beder om. Med andre ord: Tal klart. Jeg ved, det ikke er det nemmeste for mange af os kvinder, men så må vi lære det. Den tid er altså forbi, hvor partner, børn og kollegaer skulle gætte sig til, hvad du egentlig siger, når du siger noget. Og du bliver nødt til selv at tage ansvar for at lære at kommunikere klart: Øv dig hele tiden og gå evt. på assertionskursus, hvis det er nødvendigt. Fortæl gerne din partner og veninder, at du øver dig, så de ved, hvad der sker. Bed om det, du ønsker dig. Sig det klart og tydeligt uden at bebrejde. F.eks.: Jeg vil gerne have, at vi hjælpes mere ad. Jeg vil gerne have, at vi begge to ordner hus og rod, inden vi sætter os ned om aftenen.

4 3. Vælg at elske hver dag At elske et menneske er et valg i hverdagen. Et valg, du tager hver eneste morgen og dagen igennem vil du elske, hade eller bare være ligegyldig overfor din partner? Vil du kærligheden eller ej? Vil du det liv, du lever sammen med din partner, eller gå. Hvad vil du? At være stucked mellem to stole skal jeg blive eller gå som rigtig mange er og tillader sig at blive ved med at være, er dødssygt. Det er ødelæggende for psyken, helbredet og stemningen i hjemmet. Det er kedeligt for andre at skulle lægge øre til den evindelige klagen over det, du ikke kan finde ud af, og egentlig er det meget enkelt, nemlig at vælge, hvad du vil: Med andre ord: Vil du kærligheden, så vælg den hver dag som et gode. Vil du ikke, så gå. Ansvaret er dit og har intet at gøre med, hvad han får givet dig, eller hvordan han opfører sig i dag. 4. Se sagen fra den andens side Husk, at du ikke altid har ret, når I diskuterer, men også, om det egentlig er, hvem der har ret, I diskuterer? Diskuterer vi ikke oftest om og med vores følelser i stedet for vores hjerne og intellekt: Hvis du ikke forstår mig, elsker du mig ikke? Eller: Du vil også bare altid have ret eller en helt tredje variant: Du hører aldrig, hvad jeg siger, men vil kun høre dig selv. Egentlig betyder det, vi siger, vel: Jeg savner, at vi sidder sammen og nusser og taler stille om alt, hvad der ligger os på hjertet? Hvem, der har ret, er altså egentlig ligegyldigt, det har I jo begge to. Det handler mere om at få sagt det, du egentlig har på hjerte, og lytte efter og prøve at forstå, hvad den anden mener. Så vær fleksibel og husk, at alting kan ses fra mere end én vinkel du ved det jo godt, men glemmer det bare ind imellem. Og når din partner er imod dig og dét, du synes, er det bedste spørgsmål altid: Fortæl mig om den måde, du ser det på. Kan jeg gøre noget, så du nemmere kan se, hvad jeg mener?. Kan vi leve med denne meningsforskellighed? Er det egentlig okay for os/dig, at vi ser forskelligt på det?. Vil du uddybe dit synspunkt?. Fortæl mig det igen på en anden måde, for jeg forstod det vist ikke. Sig til mig, hvis du ikke føler dig hørt.

5 5. Kys jer ud af krisen Hvem har lært dig, at man skal holde på sin vrede og sin retfærdige harme? Hvor har du læst, at man er dørmåtte, hvis man elsker med sin kæreste efter et skænderi, så luften kan blive renset og alle falde til ro? Hvem siger, DET er sandheden? Måske har jeg sandheden, når jeg siger, det er løgn, og at mange ægteskaber lider under denne vrangforestilling? Og at du kan vælge at kysse din partner, når du har lyst, selv om I lige har skændes, eller kysse ham, når du ikke har lyst og se, hvad der sker med dig og med ham. Lad være med at isolere dig i retfærdig harme, når I har været uenige (se mere om dette udtryk i afsnit xx). Det er så fristende og nemt at lukke døren til dig selv, dit hjerte og din seksualitet og lade din partner have det så godt, han kan! Resultatet bliver bare, at intet bliver løst imellem jer, der bliver i stedet det, I aldrig får talt om. Og I kommer igen langt fra hinanden ligesom alle de andre gange. Nej, gå hellere i seng sammen også selv om det bare er en quicky (dvs. sex, som varer op til 10 min.). Det sætter hjertet i gang, og det er der brug for efter et skænderi. Gå i seng sammen, gør det gerne sammenbidt, men gør det. Kys hinanden og kig i hinandens øjne imens og fortæl mig så bagefter, at det var et dårligt råd! Måske opdager du ligefrem nye måder at få succes på i forholdet? 6. Tro på dit parforhold Vi har ambitioner på alle områder, på vores børns vegne, på arbejdets, og også regeringen har f.eks. ambitioner på vores vegne. Men hvor er de, når det gælder parforholdet? Som en fra USA sagde til mig: Der laver I en dansker. For ham betød det, at når det begynder at gå lidt galt, trækker vi os, går måske, ser efter udveje og begynder nogle gange at tale dårligt om vores kærester og alt det, der er i vejen i stedet for at blive og i det her tilfælde kæmpe for forholdet. Jeg mener, at du skal have ambitioner på både dine egne vegne og dit parforholds. Du skal elske at være der, du skal ville det, og du skal gerne fortælle en god historie om, hvilken fantastisk person, din mand er, og hvor heldig, du er at være sammen med netop ham, når der er mulighed for det. Vælg at tro på det. Tru heller aldrig med skilsmisse, hvis du ikke mener det. Det gør partneren grundlæggende usikker og også dig selv. Hmmm... tænker dit hjerte: Hvis du siger sådan, må jeg hellere pakke mig sammen. Sig det kun, hvis du har besluttet dig endeligt for det. Men sig gerne, at du kan mærke, at alle jeres skænderier, eller hvad der nu er jeres udfordringer, betyder, at du ind imellem kan blive i tvivl om jeres forhold, og at det derfor er nødvendigt at gøre noget ved det.

6 Det er også absolut forbudt at udtrykke tvivl om hjertets veje i starten af et forhold og sige til sin måske fremtidige partner: Hvis vi når så langt, eller hvis det holder. Når du går ind i et parforhold, bør du have ambitioner for det og dig selv, være en hjertelig jubeloptimist og tænke godt om det. Vær åben for at flytte dig både på det psykiske og det fysiske plan. Det ER en dødssejler, når en ny partner erklærer, at hun aldrig kommer til at kunne lide opera, eller den måske fremtidige partner siger, at Fyn er så fin, at han aldrig vil flytte, mens du selv gerne vil bo et helt andet sted, og det er det også, hvis du selv er låst fast i nogle betingelser. Men også her må du vælge at tro godt om dit forhold, og hvis din partner ønsker at prøve noget eller prøve noget nyt, så se det kærlige i det. Vær lykkelig for, at han lukker dig ind i sit univers af drømme og ønsker. Tro, at han gør det, fordi han regner med, at det bliver en berigelse af jeres samliv. Med andre ord: Lær at sige ja utallige flere gange end at sige nej. 7. Tro ikke, at græsset er grønnere på den anden side Husk hele tiden på, at intet parforhold er bedre end dit eget. Nej, græsset er ikke nødvendigvis grønnere med en anden partner. Og du ved det egentlig godt, for nu er statistikkerne for de, der også går fra parforhold/ægteskab nummer to, begyndt at dukke op. Og det er en høj procentdel, der heller ikke med ægteskab nummer to eller fem kan få det til at virke. Nej, hvis græsset er grønnere hos naboen, er det måske fordi, de bruger kunstgødning og har valgt at gøre noget ved det eller ikke fortæller eller viser, hvordan det i virkeligheden står til. Hvis du vælger at droppe dit parforhold uden at arbejde for at få det til at fungere og vælger en ny partner, skal du gøre dig klart, at der er stor sandsynlighed for, at det ender med at blive nogenlunde det samme efter et stykke tid nu bare med skænderier om dine børn og mine børn, din eks og min eks, nye svigerforældre, et nyt hjem og mine egne ting, der er væk og erstattet af dine Og du har måske ikke den samme overbærenhed og sødme overfor hans børn, som deres egen mor eller far har. Nye diskussioner dukker op a la: ØV, hvorfor kan vi ikke rejse på ferie uden dine børn? Og hvorfor skal vi betale for din ekskone? Hvem skal egentlig betale for efterskolen? Elsker du mig i øvrigt lige så meget som din forrige? Dette årti er udviklingens årti, og vi er hoppernes generation (som er?). Allerede nu kan vi se, at de unge bliver gift tidligere og bliver ved med at være gift i længere tid. De synes, at mange af os har givet for hurtigt op. Tja, jeg kan i hvert fald se, at der dukker nye måder op at leve sammen på. Lige nu er det moderne at være sammen, men hver for sig, hvor børnene oftest bor hos mor, så hun i realiteten vel er enlig mor, men gift? Hvem har opfundet det? Det kan da kun være voksne, for de fleste børn elsker at bo i en familie, hvor alle bor sammen på godt og ondt. Jeg tror også, at nogen går med til de forskellige nye tiltag swingerklubber eller f.eks.

7 åbne ægteskaber (hvor jeg dog i klinikken oftest ser, at den ene part er meget mere åben end den anden) for ikke at miste. Men måske mistede de så sig selv? Jeg tror på parforholdet og på, at man kan få og have en ven for livet, som man bor sammen med i en familie. Og husk, at har du et 31årigt godt parforhold bag dig, tager det måske 31 nye år at få det samme med en ny partner gider du virkelig det? 8. Beløn ærlighed Rigtig mange af os beder om ærlighed, og når vi så får det, skælder vi ud eller bliver sårede. Du spørger f.eks., om han er lykkelig, og han svarer nej. Du bliver såret og begynder at argumentere for, at han da har al mulig grund til at være lykkelig i stedet for at sætte dig, lytte og dermed faktisk få redskaberne af ham til at gøre ham lykkelig, så svaret næste gang vil blive: Ja, jeg er lykkelig!. Det kan også være, han spørger dig, hvorfor du ikke vil gå i seng med ham (så tit), og at du ærligt svarer, at det er kedeligt, og at han kommer for hurtigt. Bliver han såret og giver sig til at forklare og forsvare, mister han den gave, din ærlighed er. Og ja, så er der alle de små hverdagseksempler: Synes du, kjolen klæder mig?, Smager maden godt? og hvis svaret her er nej, hvor mad jo ofte er lig med følelser og kærlighed, bliver kokken måske dybt såret, og man risikerer en svada a la: Så kan det også være lige meget. Her har jeg stået i flere timer og lavet mad Jeg blev engang selv spurgt, om det var ok, at vi tog til Skagen på ferie? Og jeg svarede, at nej, jeg vil gerne til Barcelona, men blev så kaldt krævende og urimelig. Hvem siger, at ærlighed varer længst? Det gør jeg trods alt: Et forhold, hvor din partner er kærligt ærlig, er det pureste guld værd. Tænk, at bo med en, som du kan regne med siger dig, hvordan han har det, føler, hvad han har lyst til, og hvilke følelser, han har for dig? Wow! Sådan et menneske kan du også regne med vil fortælle dig, hvis det, du gør (f.eks. ofte er vred, ikke lytter, giver for lidt eller kedelig sex, er kontrollerende i hverdagen etc.), er en trussel for hans følelser og dermed jeres forhold. Jeg personligt vil gerne have en partner, der insisterer på at være ærlig, og jeg vil gøre mit bedste for at følge trop. Ærlighed starter, når et nyt forhold begynder. Vær dig selv. Kan du ikke lide skaldyr, så sig det. Din partner er et voksent menneske og skal kunne håndtere dine ønsker og behov også ellers må han lære det. Da vi ikke har lært det in action gennem livet, skal vi være blide ved os selv, når det ikke lykkedes. Det vil lykkedes os bedre næste gang. Hvis bare intentionen er at være en ærlig partner, når vi det også en dag. Tænk at have et forhold, hvor vi

8 begge bare kan være den, vi er, med ups and downs, fordi vi tror på, at det er ok at være ærlige overfor hinanden 9. Lær at leve med uløste problemer Ikke alle uenigheder kan løses, hverken nu eller senere i vores samliv. Hvis vi skal overleve, at disse ligger omkring os, er vi nødt til at opøve evnen til at leve med uløste problemer. Måske er vi bare meget forskellige og skal lære at leve med det som en rigdom og ekstra dimension? De par, som har lært, at der altid vil findes uløste problemer i deres samliv og lever med tankegangen Kan vi ikke løse det lige nu, lader vi det ligge til senere har et betydeligt nemmere forhold! De har færre skænderier og mere plads til latter og sjov i hverdagen. Det betyder ikke, at vi bare skal lade problemer ligge uløste hen, så de kommer til at fylde imellem os. Men det gør, at vi får et pusterum. Ved ikke hele tiden at insistere på at løse alle de små ting, som helt sikkert kommer op, bliver der nemmere plads til latter og kærlige følelser. Min idé og forslag til jer er, at I samler sammen, så I to gange om ugen sætter jer sammen og taler om stort og småt, som er sket, siden I sidst talte sammen på denne måde. Brug evt. æggeursøvelsen (side x), hvis I har svært ved at overholde taletiden og kommer til at afbryde hinanden, eller hvis jeres snak bliver til en diskussion om, hvem der har ret, laver mest, er mest såret etc. Det, at I har en aftale om ikke at aflevere hver eneste lille irritation med det samme, men vente til jeres snakkeaften, gør, at mange af de såkaldte småting forsvinder, inden I når til snakken, og at I oftere mærker kærligheden til hinanden, fordi den ikke hele tiden bliver skubbet ad vejen af småtingsbrok. Lav evt. selvransagelsesøvelsen (side x), hvis det er svært ikke at måtte sige noget, som generer dig. Selvransagelsen er en vidunderlig effektiv måde at få ukærlige følelser på plads inden i dig og tillader dig at se, hvilke af dine egne defekter, der oftest skaber flest mulige problemer for dig selv. Æggeursøvelsen er en af jeres fælles måder at få uærligheder imellem jer på plads og skaber grobund for smil og lettelse: Nå, så var det ikke så slemt alligevel. Jeg troede, at han tænkte, at jeg gjorde og så passede det slet ikke. Evnen til at leve med uløste problemer og til at overskue, hvad der er bedst for alle og ikke kun mig og mine følelser, er rigtig vigtigt for et kærligt, blivende parforhold. Evnen til at leve med uløste problemer går nemlig hånd i hånd med evnen til at se, hvad der er til fælles bedste i et parforhold.

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

KYS FRØEN. Kunsten at bruge utroskab positivt

KYS FRØEN. Kunsten at bruge utroskab positivt KYS FRØEN Kunsten at bruge utroskab positivt ALLE forhold oplever før eller siden utroskab eller optakten til det. Derfor er det vigtigt, at du kender kunsten at vende utroskab til noget positivt. Utroskab

Læs mere

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT GRATIS EBOG KAN JEG KALDE DIG EGOISTISK? (UDEN AT DU BLIVER SUR) 3 TRIN TIL AT ELSKE HELE DIG (OG IKKE KUN DINE PÆNE SIDER!) IDA BLOM Indhold Intro Trin 1 D I S C O V E R Trin 2 A C C E P T Trin 3 F I

Læs mere

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! FORMÅLET MED MØDET At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige konflikter PLAN FOR

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13 Parforhold anno 2010 Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse: Forord:... 3 Formål med undersøgelsen:... 3 Analysens fakta:... 3 Hvor meget tid bruger par

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

NÆRVÆR, GNIST OG SAMTALE - en bog for par

NÆRVÆR, GNIST OG SAMTALE - en bog for par NÆRVÆR, GNIST OG SAMTALE - en bog for par Mette Glargaard Forlaget Grenen Nærvær, gnist og samtale - en bog for par Hvorfor en bog om parforhold Jeg udgav min første bog»selvværd for begyndere«i 2009.

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen Jeg synes, det er svært at bo hos to, og jeg er tryggest hos min mor, men elsker min far men vil gerne bo fast hos min mor og bare se min far, når jeg har lyst Dette analysenotat om børn i skilsmisse baserer

Læs mere

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Få fingrene ud af navlen ellers går dit parforhold i stykker Red dit parforhold INDHOLD I DETTE HÆFTE: Når egoismen sniger

Læs mere

Der er nogle gode ting at vende tilbage til!

Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Der er nogle gode ting at vende tilbage til! Artikel af Janick og Gitte Janick og jeg sidder over frokosten og taler, han fortæller lidt om, hvad hans tid på Parkvænget går med og hvordan han selv har

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

perspektiv Hvor stærkt er jeres forhold?

perspektiv Hvor stærkt er jeres forhold? Hvor stærkt er jeres forhold? 26 FEMiNA.dk 32/2016 En sommerferie, hvor man pludselig er meget sammen med sin partner, kan nogle gange sætte tingene på spidsen. Man har måske igennem længere tid været

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda

Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda Alvilda n I må aldrig forelske jer, sagde vores mor til os, da vi blev 13 år. Men jeg lyttede ikke. Jeg forelskede mig i Noah. Jeg troede ikke, det ville være farligt. Jeg ville bare være som

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Alt forandres LÆSEPRØVE

Alt forandres LÆSEPRØVE Alt forandres LÆSEPRØVE Joan Bach Ludvigsen LÆSEPRØVE Alt forandres Noveller To par Han vidste, hvad hun ville sige, så snart de var gået derfra. Når de var kommet ud af opgangen og havde gået et par minutter

Læs mere

familieliv Coach dig selv til et

familieliv Coach dig selv til et Coach dig selv til et fantastisk familieliv At have børn fylder dit liv med mening og kærlighed men det kan være sin sag at bevare overskuddet og lykkefølelsen midt i en hektisk hverdag med job, alt for

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Anja Lysholm. Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab

Anja Lysholm. Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Anja Lysholm Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Hvem er du utro? en anderledes bog om kærlighed og utroskab Anja Lysholm:

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

TEMA // FRA KRISE TIL KÆRLIGHED

TEMA // FRA KRISE TIL KÆRLIGHED Utryghed og manglende kommunikation er ifølge parterapeut Anne-Dorthe Davidsen årsager til mange af problemerne i parforhold. Få hendes råd til at komme videre efter en krise i parforholdet og mød to kvinder,

Læs mere

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7

1.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod med dåb / , nadver: 192,7 I 1999 hærgede en voldsom orkan i Danmark og Sverige. Store skovarealer blev ødelagt. Det var en katastrofe for mange svenske skovejere, og efterfølgende begik flere af disse mennesker, der havde mistet

Læs mere

Kære 9. klasse kære dimittender.

Kære 9. klasse kære dimittender. 1 Kære 9. klasse kære dimittender. Vores dimissionsfest i eftermiddag blev indledt med den LIP DUP, som I fornylig har en stor del af æren for, og som jeg tror på en eller anden måde vil minde jer om Th.

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

Det vi ikke er bevidste om, gør ALTID noget ved os

Det vi ikke er bevidste om, gør ALTID noget ved os - at GÅ sammen i ægteskabet GÅ SAMMEN EMNER Tiden vi lever i - hverdagen Tidens trend/tidens børn Tid til hinanden Tid til nærhed Tid til drømme 1 HVERDAGEN FOR EN FAMILIE OS SOM VI Flere ud af huset samtidig

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 5,1-15

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 5,1-15 1 14. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 28. august 2016 kl. 10.00. Salmer: 443/30/428/508//5/439/319/427 Åbningshilsen Hvad skal denne gudstjeneste handle om? Om at rykkes ud af selv og slå

Læs mere

Guide. Red parforholdet inden jul. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. Red parforholdet inden jul. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Red parforholdet inden jul Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan redder I parforholdet INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Personlig udvikling: Er du Offer Olga eller Proaktive Pia?

Personlig udvikling: Er du Offer Olga eller Proaktive Pia? Personlig udvikling: Er du Offer Olga eller Proaktive Pia? Tror du som de fleste andre, at det vil kræve 'helt vildt meget' at få mere overskud i dit liv? Det er ikke tilfældet, det er faktisk enkelt.

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN

KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN KÆRLIGHED ER OGSÅ AT VILLE HINANDEN Hanna og Torben Birkmose Jakobsen har fulgt nogle af de første danske kurser i PREP for at styrke deres parforhold og samliv. - Vi ville gerne investere tid og kræfter

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

sammenbragte Guide Sådan får du den familie til at fungere sider Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til jer som familie

sammenbragte Guide Sådan får du den familie til at fungere sider Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til jer som familie 22Foto: Scanpix sider Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan får du den sammenbragte familie til at fungere Sådan kommunikerer i bedst med hinanden Gode råd og øvelser til

Læs mere

DET ER I VIRKELIGHEDEN, VI FÅR TING TIL AT SKE

DET ER I VIRKELIGHEDEN, VI FÅR TING TIL AT SKE LISBET DET ER I VIRKELIGHEDEN, VI FÅR TING TIL AT SKE Troels Kløvedal har engang sagt: forventningerne.«hvor har han dog ret. Det er bare ikke altid så enkelt, som det virkelighed og så den virkelighed,

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Guide: Undgå at økonomien ødelægger parforholdet

Guide: Undgå at økonomien ødelægger parforholdet Guide: Undgå at økonomien ødelægger parforholdet Økonomien giver knas i næsten hvert andet parforhold. Vi bliver især irriterede, hvis partneren lukker øjnene for de økonomiske realiteter Af Louise Kastbjerg,

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Foto: Iris Guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan håndterer du parforholdets faresignaler De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Faresignaler

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

20.s.e.trin.B Matt 21,28-44 Salmer: Vi er godt 50, der mødes 4 gange her i efteråret til kristendomskursus.

20.s.e.trin.B Matt 21,28-44 Salmer: Vi er godt 50, der mødes 4 gange her i efteråret til kristendomskursus. 20.s.e.trin.B. 2018 Matt 21,28-44 Salmer: 749-448-28 496-457-731 Vi er godt 50, der mødes 4 gange her i efteråret til kristendomskursus. Det er gode aftener. Aftener fyldt med fællesskab og humor, -og

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

udfordrer kristne fællesskaber

udfordrer kristne fællesskaber 101 Mennesker med autisme og Aspergers syndrom udfordrer kristne fællesskaber Det er ikke særlig kaffehyggeligt, når der er en med, som hele tiden ødelægger det kaffehyggelige fællesskab, siger Henrik

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 15-05-2016. Tekst. Johs. 14, 15-21. Der er altid noget overstadigt over Pinsesøndags gudstjeneste. Det er så let at synge og i al sin glans stråler livslyset over Guds nåde. Det er centrum

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR Hvor der er uenighed og mennesker med følelser, vil der også opstå konflikter Vi kan derfor ikke undgå at konflikter opstår i situationer med borgerne eller hinanden Men vi

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna)

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 1. INT. KLASSEVÆRELSET. DAG. Sofie (14) kommer ind i klassen, og piger og drenge griner lidt. LÆREREN Goddag og velkommen

Læs mere

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende

I den bedste mening. Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening Sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende I den bedste mening sådan håndterer du dine omgivelser som jobsøgende De fleste mennesker oplever det en eller flere gange i løbet

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Sådan skælder du mindre ud E-bog

Sådan skælder du mindre ud E-bog Sådan skælder du mindre ud E-bog Hvis ikke skældud, hvad så? "Når min mor skælder ud, får jeg ridser i hjertet" Clara, 5år Skældud er stadig en alt for almindelig del af opdragelsen af børn i dag. På tværs

Læs mere

Ordforklaringer. Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen.

Ordforklaringer. Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen. Ordforklaringer Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen. At stå af: Nogle gange bliver vores hjerner trætte, og så formår vi ikke at tænke med øjnene og være opmærksomme. Så

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

sexliv Guide Få et blomstrende sider - med den samme partner hele livet Maj Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

sexliv Guide Få et blomstrende sider - med den samme partner hele livet Maj Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få et blomstrende 20 sexliv - med den samme partner hele livet sider Øvelser - hvis det er svært at komme i gang Fokus på det gode

Læs mere

Guide. Sådan kommer du videre efter utroskab. sider. Få ekspertens gode råd. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Sådan kommer du videre efter utroskab. sider. Få ekspertens gode råd. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 24 sider Sådan kommer du videre efter utroskab Få ekspertens gode råd Parforhold og utroskab INDHOLD: Derfor er vi utro...4-7

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017

23. søndag efter trinitatis 19. november 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Hvad Guds er Evangelium: Matt. 22,15-22 Salmer: 745, 367, 448; 728, 266 Her er en 20'er. [Vis en 20 krone-mønt frem!] I ved hvordan den ser ud, selv om I ikke kan se den ordentligt

Læs mere

Det perfekte parforhold

Det perfekte parforhold Det perfekte parforhold - sådan gør du Mette Glargaard Forlaget Grenen Andre bøger af Mette Glargaard Selvværd for begyndere Poul Glargaards datter det usynlige barn Helterejsen slip følgerne af din opvækst

Læs mere

Det lover jeg dig -3

Det lover jeg dig -3 Det lover jeg dig -3 Søg det, som Gud lover. Mål: Børnene forstår, at Gud belønner dem, der søger ham. Gud har lovet, at de, der søger og bliver ved med at søge, også vil finde. Opmuntr børnene til at

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE 1. Kontaktpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en realitet udleveres gode

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT. Fortalt og tegnet af Lea Letén

Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT. Fortalt og tegnet af Lea Letén Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT Fortalt og tegnet af Lea Letén FORORD Dette er en bog om lungekræft for de mindre børn i alderen 3-6 år. Med sin ligefremme og dagligdags indfaldsvinkel giver

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35.

Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 14,25-35. 05-06-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2016. Tekst. Lukas 14,25-35. Det er en dårlig reklame tekst for kristendommen vi lige har læst. Ingen ville skrive sådan i en annonce eller i en

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38.

Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. Mariæ Bebudelsesdag d.10.4.11. Luk.1,26-38. 1 Der er ni måneder til juleaften. Derfor hører vi i dag om Marias bebudelse. Hvad der skulle ske hende overgik langt hendes forstand, men hun nægtede alligevel

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Mailene. Dit liv B side 14

Mailene. Dit liv B side 14 Dit liv B side 14 Mailene En kort præsentation af hovedpersonen i denne bog, der gerne vil være anonym: Lad os kalde vedkommende Henri, så kan du kære læser selv bestemme, om det er Henrik eller Henriette:

Læs mere

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen.

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen. 1 Konfirmationerne i Borbjerg og Hogager 2016. Salmer: 478, 29, 658 / 68, 192v1,3+7, 70. Tekster: Psal.8, Jh.21.15-19.... Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE Udarbejdet i januar 2011 1. Primærpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en

Læs mere