Grundkursus i ID - spor

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grundkursus i ID - spor"

Transkript

1 Grundkursus i ID - spor Træning af blodspor/schweiss Spanielskolen Steen Stenild

2 Dagens program 9,30 Præsentation og indledning Hundens lugtesans Fært og færtforhold Grundtræning teori 10,30 Grundtræning praktik 12,00 Frokost 12,30 Færtdiskriminering teori 13,30 Færtdiskriminering praktik 15,00 sporoptag 16,00 Afslutning

3 Traditionel træning Vi skal finde noget for enden af et spor og her findes verdens bedste belønning. Vi starter på vegetativt underlag (i skoven=bredt færtbillede). Vi går ukendte spor, en anden lægger sporet til os. Vi får at vide vi bare skal tro på hunden!

4 Problemer med den traditionelle metode Kan give højt stressniveau. Problemer med diskrimineringen. Problemer med terræn overgange. Hunden har svært ved at holde sporet Forudsigelighed modvirker udholdenheden og entusiasmen.

5 Hvis hundeføreren samtidig Ikke forstår hundens signaler og svarer forkert på hundens spørgsmål Glemmer at skabe gode vaner gennem planlægning Laver samme fejl flere gange og måske endda fatale fejl Ikke magter at finde den rigtige timing for hjælp og ros Har ambitioner som er meget større end hundens

6 Bedre grundtræning er løsningen. Du skal IKKE lære hunden at lugte eller følge spor. Men du skal lære/fortælle hunden hvilken fært du er interesseret i den følger, gerne gennem træning i færtdiskriminering Vise hunden hvilken teknik du ønsker den skal anvende når den følger spor. Du skal starte med træning af grundfærdigheder på smalt færtbillede. Du skal ikke kun belønne for at nå sporslut; men for at følge den fært du ønsker.

7 At træne hund, handler i hovedsagen om tre ting: Dine motoriske evner Din tekniske kunnen Din observationsevne

8 Forskellen på ID sporhund og alm. sporhund ID sporhunden vælger at følge den fært den er blevet præsenteret for/bedt om. Den alm. sporhund Vælger som regel det friskeste spor eller den fært den er mest vant til/synes bedst om.

9 Hundens lugtesans Solskin på sporet side 59

10 Hundens lugtesans Området med lugteceller hos hunden fylder 100cm2 hos mennesker 5 cm2. Hunden har 220 millioner lugteceller, mennesket ca. 5 millioner. Det område i hjernes som bearbejder lugtindtryk er 40 gange større hos hunden end hos mennesket. Lugtinformationer når hurtigere frem til hjernen hos hunden end hos mennesket.

11 Hundens lugtesans Hunden lugter gange bedre end mennesket på fuld mave. På tom mave er det 2,4 millioner gange bedre Hunden kan finde duftkoncentrationer så små som i forholdet 1: Hunden kan adskille op mod 2000 lugte på samme tid, mennesket op til 24 Hunden kan arbejde med samme lugt i lang tid.

12 Hundens næse Hundens næse er specielt udviklet til at indsnuse dufte, man taler om hoower effekten. Hunden foretager ca. 6 indsnusninger i sekundet og først efter ca indsnusninger, tager den luft i lungerne

13 Koncentreret hund lugter bedst! Lad selv hunden bestemme farten; men væn den ikke til at løbe En hund som løber kan ikke nå at fange så mange duftmolekyler, som en der holder et roligt tempo Men høj intensitet på sporet mindsker risikoen for hunden går på afledning

14 Fært og færtforhold At arbejde med schweisshunde side 79 Gå spor fra nybegynner til ekspert side 13

15 Hvad består sporet af? Dyret afsætter mikroskopiske dråber fra kirtler i sporet og på vegetationen. Tab af hår og hudceller som kan blæses rundt med vinden. Klovenes gennemtrædning af vegetationen. Og for det anskudte dyr, tab af blod og andre kropsvæsker gennem sår.

16 Sporet ligger der, hvor du gik, da du lagde det! Uanset vejr og vind ligger sporet præcis der hvor du gik. Sporet flytter sig ikke; men hunden kan udnytte forskellige muligheder for at finde og følge det.

17 Færtforhold. Dyrets påvirkninger. Dyret afsætter dufte på jorden og i vegetationen, fra kirtler og fra sår (blod og andre kropsvæsker) Dyrets klove efterlader jordbunden og dens vegetation med brud. Dyret afgiver kropsdufte til omgivelserne som hunden kan opfange via vinden. Miljøets påvirkninger. Jordbunden ånder når jordtemperaturen er højere en lufttemperaturen ånder jorden ud Når jordtemperaturen er lavere end luftens ånder jorden ind Vejrliget, vind, nedbør, temperatur fugtighed etc.

18

19 Gunstige Færtforhold. Terræn Ubefærdede arealer med meget snævert færtbillede (få forskellige dufte) Vejr Vindstille Køligt vejr Støvregn Sne Tåge Luftfugtighed omkring 45-65%

20 Ugunstige færtforhold Terræn Stærkt befærdede arealer med meget bredt færtbillede (mange forskellige dufte) Vejr Storm Hede Tørke Stærk regn Frost Stærkt snefald Høj (over 65%) eller lav (under 45%) luftfugtighed

21 Asketeorien Færten spredes som ringe i vandet og er stærkest i centrum

22 Asketeorien Jo tættere på kildefærten hunden følger sporet, jo nemmere har den ved at fastholde det.

23 Grundtræningen Spårhunden og lukterne side 112

24 Grundkompetencerne De arvelige: Hundens vilje og lyst til at følge spor Dens koncentrationsevne Dens grad af selvstændighed Dens mod og nervefasthed Dens skarphed Dens vildtfinderevne De tillærte: Måden at følge spor på At klare forhindringer At kunne færtdiskriminere og fastholde en given fært

25 Metoder til udlægning af spor. Slæb af lunge/lever, klov eller evt. kaninslæb Uddrypning af blod med sprøjteflaske Færtsko Eller bare fodspor!

26 Metoder til belønning på Verbal ros. sporet. Udlægning af godbidder. Kast af legetøj eller godbidder Udlægning af klove i sporet Klik og beløn

27 Metoder til at huske sporet Man SKAL kunne huske den nøjagtige sporlinie Brug naturlige ledeliner Brug markeringer/klemmer Synlige fodspor Naturmarkeringer

28 Timing Ligesom ved al anden træning er timingen af ros essentiel. Rosen skal komme præcis når hunden har næsen i sporet.

29 Kommunikation Beslut dig for hvor meget hunden må afvige fra sporet. Afviger hunden mere end det du har bestemt, står du stille til hunden igen er indenfor grænsen. Beløn når hunden er der hvor du ønsker.

30 Opbygning af træningsforløb grundfærdigheder Start på underlag med smalt fært billede Fodspor, Slæb af lever/ lunge eller dyreben Uddrypning af blod eller fært vand. Start med lige spor Derefter bløde buer Til sidst vinkelrette knæk Hold hunden i kort line og væn den til at arbejde direkte på sporet Ros den for at holde sporet. Træn evt. uden slutning.

31 Grundtræning Praktisk træning

32

33 Færtdiskriminering Solskin på sporet side 117

34 Klikker træning Klikker træning er næsten et must i færtdiskrimineringstræning en

35 Håndtering af færten Vi starter med okseblod som færtkilde Okseblod kan opbevares i fryseren, frosset blod mister koagulationsevnen Flere muligheder for håndtering af færten under træningen.

36

37 Træningsforløb ved færtdiskriminering. Start med et glas med fært (okseblod). Når hunden sikkert markerer kobler vi et glas mere på og så fremdeles Vi kommer afledningsfært i et glas, så to osv. Nå hunden sikkert markerer det rigtige glas ud af seks, flytter vi ud i terrænet. Her kan vi bruge stålæg

38 Signaler Vi skal bruge to signaler. Et til at fortælle hunden at den skal finde en given fært. Et til at fortælle hunden at den skal følge sporet.

39 Markeringsadfærd Vi skal vælge en markerinmgsadfærd. Det kan f.eks være sit

40 På udebane Når markeringen af den rigtige fært virker under kontrollerede forhold, flytter vi ud i terræn, hvor forstyrrelsen er større.

41 At finde og markere schweiss Vi kan dryppe schweiss ud på gåturen ud og lade hunde finde det på hjemturen,

42 Færtdiskriminering Praktisk træning

43 Sporoptag

44 Sporoptagelse Anvist start følg denne fært Find given fært og marker den smeller eller kommando Marker given fært og rapporter hvilken ud af flere valgmuligheder.

45 Anvist start/fært Hold god afstand til sporstart. Sæt hunden af og vær sikker du ved nøjagtigt hvor sporet starter. Giv hunden sele og line på. Lad hunden blive siddende mindst 6 meter fra sporstart. Gå frem til sporstart og sæt højre hånd ned i starten og kald på hunden. Giv den god til til at undersøge starten. Når den har næsen direkte i sporstart siger du find dyret. Følg efter hunden når den er godt halvvejs ude i linen.

46 Åben start eller find given fært og marker denne. Brug samme ritual som ved anvist start; men sæt dig en meter fra sporstart. Øg gradvis afstanden til starten og bliv ikke ved med at sidde ned. Væn hunden til at starte fra forskellige vinkler i forhold til sporet. Når hunden kan starte fra alle vinkler i en afstand af ca meter kan vi begynde at lade hunde søge starten med den kendte kommando fra færtdiskrimineringen. Når hunden på kommandoen finder sårlejet skal den vise det med den markeringsadfærd vi har indlært. Undersøg anskudsstedet og start derpå hunden med sporkommando.

47 Søg efter klov i felt En god måde at træne hunden i at finde fært er at lade den afsøge et område, hvor vi har gemt en klov.

48 Hvad skal vi bruge til schweiss spor? Udstyr til hunden: Sporsele Line på ca meter eller længere Vand til hunden Udstyr til sporlægningen: Sprøjteflaske Blod/Færtvand/pølser Dyreklove Færtsko Handsker og Gummistøvler Markeringer Skridttæller/GPS Vildtdel Spanielskolen -

49 Litteratur Solskin på sporet af Anne Egede Spårhunden og lukterna af Tobias Gustafson, Lars Fält, Jens Karlson og Jessica Åberg Gå spor fra nybegynner til expert af Inger Handegård At arbejde med schweisshunde af Niels Søndergård. Drivkraft og Motivation af Anders Hallgren. Schweisshunden, træning i sporarbejde og eftersøgning af Torben Barkholdt. Diverse race og jagtbøger.

50 Info på nettet Om ID spårhundar af Tobias Gustafson, Lars Fält og Jessica Åberg Hundens lugtesans, Artikel af Gitte Albæk Bielefeldt bragt i DCH bladet Scandinavian working dog institute Vagtail international Conservation dogs

51 Mere information og spørgsmål På. Er der på siden om mine hunde under links henvisning til forskellige hjemmesider om schweiss Du finder samme sted link til gode netbutikker med schweiss udstyr. Du er velkommen til at stille mig spørgsmål på Du kan også genopfriske dette foredrag via under spanielskolen

Schweiss arbejde. Steen Stenild. Træning af blodspor. Indhold: Spanielskolen - www.tacora.dk. Hunden. Sporet/færten. Træningen.

Schweiss arbejde. Steen Stenild. Træning af blodspor. Indhold: Spanielskolen - www.tacora.dk. Hunden. Sporet/færten. Træningen. Schweiss arbejde Træning af blodspor Indhold: Hunden Sporet/færten Steen Stenild Træningen Sporlægningen Opstarten At gå spor info Hunden Alle racer kan anvendes Det handler om Hundens Drivkraft og Motivation:

Læs mere

Impulskontrol for fuglehunde

Impulskontrol for fuglehunde Impulskontrol for fuglehunde Spanielskolen Steen Stenild 3 typer fuglehunde Efterskuds hunde retrivere Stødende hunde spaniels Stående hunde hønsehunde, settere, pointere osv. Vores mål Den stødende hund

Læs mere

DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14

DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14 DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14 Irene Jarnved har de sidste 20 25 år arbejde med hunde, og de seneste 15 år haft focus på jagthunde. Hun har selv ft. Spaniels.. Indlæringsmekaninsmer

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

Til den nye hundeejer august 2013

Til den nye hundeejer august 2013 Til den nye hundeejer august 2013 Kære hundeejer tillykke med din nye hvalp DcH Bjerringbro har pr. 1. januar 2014 rullende indslusning på vores hvalpehold, det vil sige at vi optager nye hvalpe alle lige

Læs mere

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål.

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål. Hvalpen flytter ind Hvalpen flytter ind Når hvalpen skal flytte fra mor og kuldsøskende til sit nye hjem, er det en kæmpe omvæltning. På de følgende sider følger vejledning og gode råd til, hvordan du

Læs mere

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP

Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Tillykke MED DIN TOLLERHVALP Dansk Nova Scotia Duck Tolling Retriever Klub er specialklubben for tollere. Du kan læse mere om klubben og indmelde dig på www.tollerklubben.dk Du er nu den heldige ejer af

Læs mere

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Når man første gang hører om mentalbeskrivelser, kan man godt blive noget forvirret. Ikke så mange har endnu prøvet at overvære

Læs mere

Velkommen til DCU s Kaptajnuddannelse Kaptajnuddannelse

Velkommen til DCU s Kaptajnuddannelse Kaptajnuddannelse Velkommen til DCU s Målet I lærer om Kaptajnrollen I lærer om sikkerhed I lærer om signalgivning I lærer om køreformer og øver i praksis I lærer om bikehandling og øver i praksis I lærer om effektiv formidling/kommunikation

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Kære Golfer, Jeg ønsker dig fremgang og fornøjelse med din golf. Finn Havaleschka

Kære Golfer, Jeg ønsker dig fremgang og fornøjelse med din golf. Finn Havaleschka En Introduktion Kære Golfer, Vi ved alle, at det ikke kun er din fysik og dit tekniske niveau, der bestemmer hvor langt du kan nå med din golf. Det handler i lige så høj grad om din evne til at spille

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Få din kunst på Che Bello Galleri

Få din kunst på Che Bello Galleri Få din kunst på Che Bello Galleri På Che Bello Galleri kan du helt gratis få præsenteret og solgt dine malerier. Det koster ikke noget at blive oprettet og du betaler kun provision når dit maleri bliver

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

Nå dine mål gennem visualisering

Nå dine mål gennem visualisering Nå dine mål gennem visualisering Koncentration & Restitution At dagdrømme om det put, du fik i hul på 18. green. At se for sig, hvordan det var at løbe over målstregen til det årlige 5km løb med arbejdspladsen.

Læs mere

Om succes på tankefabrikken INDHOLD OM TANKEFABRIKKEN. Tankefabrikken betyder her: - det hjernen beskæftiger sig med

Om succes på tankefabrikken INDHOLD OM TANKEFABRIKKEN. Tankefabrikken betyder her: - det hjernen beskæftiger sig med Om succes på tankefabrikken Tankefabrikken betyder her: - det hjernen beskæftiger sig med En historie om Vorby, som du kan blive introduceret til her. INDHOLD OM TANKEFABRIKKEN... 1 OM PLACEBO-EFFEKTEN...

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer Anbefaling fra Tænketanken angående foreningens fremtid & dens form. Baggrund Umiddelbart før generalforsamlingen 2008 blev der nedsat en tænketank, der skulle se på fremtiden for trekkies.dk. Grundlaget

Læs mere

Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet

Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet Hjælp dit barn med at gå i børnehave. og videre i livet På opfordring vil vi som børnehave hermed give vores bud på, hvordan du bedst støtter dit barn i sit børnehaveliv og ruster det i videre forløb.

Læs mere

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Flirt med SMS Væk hendes interesse SMS-Flirting hvorfor? Guiden her er skrevet til dig som gerne vil være bedre til eller lære at flirte og score over SMS. Den tager udgangspunkt i, at det er en ny pige

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen At uddanne heste er som en lang, spændende rejse brolagt med lærerige oplevelser. For at komme fra et punkt til et andet må der findes

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

TIPS TIL NYE HUNDEEJERE

TIPS TIL NYE HUNDEEJERE 1. INDLEDNING Velkommen til Kreds 44 Vi vil som kreds gerne give et par tips til dig som hundefører (hf), som du kan anvende i dagligdagen med din hund. Der er taget udgangs punkt i Jan Fennells bog Hundelytteren

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening KONKURRENCEPROGRAM

Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening KONKURRENCEPROGRAM Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening KONKURRENCEPROGRAM Gældende fra 1. januar 2011 KONKURRENCEPROGRAM FOR DANMARKS CIVILE HUNDEFØRERFORENING INDHOLD: Side G1 G7 Side GD1 GD5 Side C0 C8.3

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

6.1 Hvis coaching er svaret hvad var så spørgsmålet?

6.1 Hvis coaching er svaret hvad var så spørgsmålet? Visionær Ledelse Forlaget Andersen 6.1 Hvis coaching er svaret hvad var så spørgsmålet? Af Dorthe Bastian, Colea Consult doba@colea.dk Indhold Denne dokumentation har følgende indhold: 1. Indledning Hvad

Læs mere