Sygehusbyggeri Byggeri til effektiv drift i fremtiden Mahad Huniche

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sygehusbyggeri Byggeri til effektiv drift i fremtiden Mahad Huniche"

Transkript

1 Sygehusbyggeri Byggeri til effektiv drift i fremtiden Mahad Huniche Oplæg til Danske Regioner 28. august 1013 Netværksdagene 2013 for godt sygehusbyggeri

2 Bygning af fremtidens sygehuse Udformningen af ikke mindst sygehusbygninger og grad af bygningsmæssig fleksibilitet har væsentlige ressourcemæssige konsekvenser og udformning påvirker ikke alene mulighederne for optimal udnyttelse af kapacitet, men også mulighederne for fleksibelt at tilpasse de fysiske rammer til stadigt ændrede behandlingsteknologiske rammer, demografisk udvikling og ændringer i det samlede sundhedssystems virkemåde. De igangværende sygehusbyggerier i Danmark er derfor en once-in-a-lifetime mulighed for at gentænke hospitalsdesign, og herunder særligt hvordan ny-designede hospitaler kan øge effektiviteten af behandling og pleje, forbedre patientsikkerhed, reducere stress hos patienter og pårørende og forbedre outcome og overordnet set forbedre kvaliteten indenfor sundhedsvæsenet. Indeværende oplæg fokusere på designprincipper for effektiv sygehusdrift.

3 DESIGNPRINCIPPER FOR EFFEKTIV SYGEHUSDRIFT

4 Effektiv sygehusdrift KU Produktion arbejder med konceptet, Organisatorisk virkemåde bl.a. som udgangspunkt for kortlægning og analyse af, hvordan en given organisatorisk enhed (en sygehusafdeling, et center, et helt hospital etc.) fungerer og hvor der er basis for forbedringer af den samlede virkemåde. Jeg har valgt at anvende dette koncept som grundlag for gennemgang af de problemstillinger, der bør fokuseres på i sammenhæng med sikring af, at et nybygget hospital også fungerer som basis for optimal og effektiv drift. Organisatorisk virkemåde indebærer, at man tager udgangspunkt i parametrene, Planlægning, styring og opfølgning (hvordan og efter hvilke kriterier planlægges og styres der samt følges op både i henseende til ressourcer og kvalitet m.v.), Organisatoriske strukturer og ledelsesstrukturer (hvordan og efter hvilke kriterier er ressourcer, kapacitet og aktivitets- samt resultatmål fordelt på enheder), Logistik, koordination og samspil (hvordan sikres optimale former for flow og koordination m.v. i alle indsatser i patientforløb og tværgående processer), HR og kompetencer samt ledelsesformer (hvordan sikres match mellem krav til medarbejderne og kompetencer for medarbejderne, og hvordan sikres inddragelse og ansvarlighed m.v.) samt Kultur og adfærd (hvordan sikres relevant omfang af selvledelse, af helhedsorientering, anerkendelse m.v.). forbedringer af den samlede virkemåde.

5 Organisatoriske strukturer og ledelsesstrukturer Organisatoriske sammenhænge mellem specialer og funktioner. Effektiv drift i det nybyggede sygehus vil i høj grad være afhængig af, hvordan koordination og samspil mellem specialer og funktioner er tilrettelagt og hvordan der organisatorisk er taget hensyn til optimal koordination og samspil. Hvilke organisatoriske kriterier er anvendt i balancen mellem hensyn til diagnostiske funktioner tæt på de specialer, der serviceres ( satellitter ), og hensyn til samlet kapacitetsudnyttelse? (Der er i nybyggerier eksempler på tilrettelæggelse ud fra præmisser om decentral diagnostisk kapacitet. Der er også eksempler på, at akutmodtagelsesfunktioner organisatorisk ejer de diagnostiske funktioner. Også de organisatoriske kriterier for koordination og samspil mellem de kirurgiske specialer og anæstesi samt intensiv funktioner og sterilfunktioner m.v. kan tænkes ind i sammenhæng med det ovenfor anførte. Hvilke organisatoriske kriterier er anvendt i forhold til ejerskab af sengekapacitet og ambulatoriekapacitet? Primære organisatoriske princip. Effektiv drift i det nybyggede sygehus vil i høj grad være afhængig af, hvilke primære kriterier der ligger bag den organisatoriske opbygning om det vertikale princip eller det horisontale princip gøres til primært princip. Organiseres der således, at det primært er forskellige typer af patientforløb, der er det organisatoriske fokus eller organiseres der således, at det primært er de forskellige specialer/funktioner, der er det organisatoriske fokus? Både udviklingen med Fælles Akutmodtagelser samt udviklingen generelt, herunder internationalt, kan tyde i retning af tendenser til, at organisatoriske principper i stigende grad tager udgangspunkt i patientforløb dvs. logistik og flow mere end de lægelige specialer. Også organiseringen af personaleressourcerne bør overvejes i forhold til, om det lægelige og behandlingsmæssige ansvar kan/skal adskilles fra ressourceforvaltningen, hvilket bliver muligt i det omfang der bygges fælles fysiske ressourcer og/eller mobile ressourcer. Derudover kan der tænkes i den organisatoriske opbygning set i forhold til det samlede borgerforløb fx om der skal tænkes i samdrift og fælles bygninger med primærsektoren med det mål at opnå effektiviseringsgevinster i det samlede borgerforløb og ikke kun i den hospitalsbaserede del af forløbet.

6 Logistik og flow Virkemåden for de nye fælles akutmodtagelser skal være konkret på plads. Den effektive drift i det nybyggede sygehus vil i høj grad være afhængigt af, at modellen for akutmodtagelsesfunktionerne er fuldt driftsklar, og at præmisserne for kapacitetsbalance mellem den fælles akutmodtagelse og de bagvedliggende, specialiserede afdelinger er lagt helt fast. Grad og karakter af standardisering af rum skal være konkret på plads. Den effektive drift i det nybyggede sygehus vil i høj grad være afhængig af den effektive udnyttelse af rumlig kapacitet og herunder i hvilket omfang og på hvilke måder sengekapacitet og ambulatoriekapacitet er standardiseret. Opereres der med ambulatorier, der kan anvendes på tværs af specialer og hvilke faglige hensyn ligger bag eventuelle undtagelser? Opereres der med sengekapacitet, der kan anvendes på tværs af specialer og hvilke faglige hensyn ligger bag eventuelle undtagelser? I sammenhæng med de to første punkter: Opereres der med klare standarder for, hvilke typer af udstyr/apparatur, der er fælles for alle ambulatorierum og for alle sengestuer? Er der klare kriterier for ratio mellem enestuer og flersengsstuer (jf. udenlandske eksempler, hvor op mod halvdelen af sengekapaciteten placeres i flersengsstuer)? Grad og karakter af hensyntagen til patienternes funktionsniveauer. Den effektive drift i det nybyggede sygehus vil i høj grad være afhængig af den effektive tilrettelæggelse af faciliteterne for borgere med nedsatte funktionsniveauer, jf. også den demografiske udvikling i et perspektiv mod 2020 og Er der i tilstrækkeligt omfang og ud fra præcise kriterier taget hensyn til andelen af patienter i aldersgruppen 65 år+ og andelen af patienter med funktionsnedsættelser både i henseende til faciliteter samt i henseende til at finde rundt? Er der tilrettelagt efter, at patienter, måske i højere grad end nu, skal kunne transportere sig selv rundt mellem forskellige kliniske funktioner og at også patienter i gruppen 65 år+ samt patienter med funktionsnedsættelser i stort omfang hjælpes til at kunne transportere sig selv rundt?

7 Logistik og flow - fortsat Sammensatte lidelser. Den effektive drift i det nybyggede sygehus vil i høj grad være afhængig af den effektive håndtering af patienter med sammensatte lidelser, hvor flere specialer og kliniske fagligheder er i spil. Er der taget hensyn til, hvordan bistand på tværs af specialer kan finde sted uden unødvendig spildtid? Er der taget hensyn til, hvordan tilsyn kan gennemføres hurtigt og uden unødvendig spildtid (jf. også det foran anførte omkring akutmodtagelsesfunktionerne)? Patientsikkerhed. Den effektive logistik og det effektive flow i det nybyggede sygehus vil i høj grad være afhængigt af, at den fysiske indretning er tilrettelagt ud fra hensyn til sikkerhed herunder i forhold til smittefare, infektioner etc. Er der systematisk tænkt i optimale rammer for renhold og rengøring? Er der systematisk tænkt i rene og urene områder? Er der tænkt i design og layout som forhindrer fejl og utilsigtede hændelser, fx i form af fysiske barrierer for fejl?

8 Planlægning, styring og opfølgning Kvalitet og opfølgning. Den effektive drift af det nybyggede sygehus er påvirket af, om, at såvel personale som borgere/patienter har umiddelbar adgang til outcome orienterede informationer fx via dashboards der viser kvalitetsdata bl.a. infektionsrater, omfang af utilsigtede hændelser, antal reoperationer, gennemløbstider, standardiseret mortalitet osv. Den fleksible planlægning og styring. Det effektive nybyggede sygehus drives således, at der løbende planlægges og følges op på case mix (patientsammensætning) og volumener samt kapacitetsudnyttelse (fysik, apparatur/udstyr og personale) og således at der løbende kan tilpasses ud fra forskellige former for udviklingstendenser, fx behandlingsteknologi, diagnostisk teknologi og øget anvendelse af innovative sundhedsteknologiske løsninger (hjemmemonitorering og egen monitorering, telemedicin etc.). Det effektive nybyggede sygehus drives samtidig således, at rammerne for maksimering af rådgivning af primærsektor samt anvendelse af innovative sundhedsløsninger dels er optimeret og dels kontinuerligt kan udvides (også på tværs af primær og sekundær sektor. Understøttelse af it og teknologi. Det effektive nybyggede sygehus drives således, at der fuldt ud er taget højde for den kapacitet, der skal til for at udnytte de teknologiske muligheder fuldt ud. Der er planlagt med og styres efter, at det kontinuerligt er muligt at udbygge anvendelsen af nye, sundhedsteknologiske løsninger (jf. også punkt ovenfor omkring hjemmemonitorering, telemedicin mv.). Der er planlagt med og styres efter, at alle typer af personale har utvungen adgang til faciliteter, der i bred forstand sikrer optimal anvendelse af ny teknologi, både patientorienteret og administrativt orienteret.

9 HR og kompetencer Fleksible arbejds- og åbningstider. Den effektive drift af det nybyggede sygehus drives vil i høj grad være påvirket af, at der i maksimalt omfang er taget hensyn til patienten og de pårørende i henseende til arbejdstid og åbningstid fra 7 eller 8 til 15 eller 16 ændres til fleksible arbejds- og åbningstider. (Jf. også fælles akutmodtagelse, hvor tilgang til kliniske ressourcer indenfor mange specialer, herunder også de diagnostiske, skal være til stede døgnet rundt). Øgede åbningstider vil derudover give mulighed for at bygge mindre, således Medarbejdernes og borgernes kompetencer. at der kan frigøres midler til nye teknologiske løsninger. Driften af det effektive nybyggede sygehus er påvirket af, at såvel personale som borgere/patienter har umiddelbar adgang til at anvende de nyeste mobile og teknologiske løsninger. Alle medarbejdere har tilgang til mobile devices og øvrige former for IT- samt webbaserede applikationer med relevans for patientforløbet og for outcome. Alle medarbejdere registrerer selv og har on line adgang til registrering. Infrastruktur og kapacitet for anvendelse af sundhedsteknologi er tilrettelagt, så der i markant udvidet udstrækning er tale om tilgængelighed for borgerne/patienterne og for gør det selv løsninger, der involverer borger/patient i registreringer og vedligeholdelse af dokumentation. Infrastruktur og kapacitet for anvendelse af sundhedsteknologi er tilrettelagt, så det er muligt hurtigt og fleksibelt at udvide omfanget af borger/patient involvering i sundhedsløsninger.

10 Kultur og adfærd Mødelokaler og kontorlokaler samt fællesfaciliteter. Det er en generel samfundsmæssige udvikling, at store organisationer, når de fysiske rammer og rumkapaciteten tilrettelægges, tænker mindre og mindre i mødelokaler til specifikke formål og kontorer til specifikke faggrupper og/eller positioner. Det effektive nybyggede sygehus drives således at der ikke tænkes i eller fokuseres på enkeltmandskontorer, men på kontorlandskaber. at fællesfaciliteter som frokoststuer, netværksområder, cafe miljøer etc. tænkes ind som fælles faciliteter, uafhængigt af speciale, funktion, faggruppe etc. at faciliteter for borgere/patienter tænkes ind på en sådan måde, at der i optimalt omfang fokuseres på sundhedsfremme, forebyggelse egen omsorg og muligheder for hjemmemonitorering og egen indsatser at faciliteter for borgere/patienter i et omgang tilrettelægges med stort omfang af aktivitetsmuligheder.

N O T A T Sag nr. 10/2458 Dokumentnr /11 Marlene Willemann Würgler/Christina

N O T A T Sag nr. 10/2458 Dokumentnr /11 Marlene Willemann Würgler/Christina N O T A T Fokusområder for udvikling af indhold i de nye sygehuse De nye sygehusbyggerier bevæger sig nu ind i en anden og mere konkret fase. Der er derfor behov for et øget og mere systematisk fokus på

Læs mere

Workshop DSKS 09. januar 2015

Workshop DSKS 09. januar 2015 Workshop DSKS 09. januar 2015 Sundhedsaftalerne -gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Fra nationalt perspektiv Bente Møller, Sundhedsstyrelsen Fra midtjysk perspektiv Oversygeplejerske

Læs mere

Til: Centerledelseskredsen. Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets Effektiviseringsstrategi 2012-2014. 1. Indledning

Til: Centerledelseskredsen. Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets Effektiviseringsstrategi 2012-2014. 1. Indledning Til: Centerledelseskredsen Direktionen Afsnit 5222 Blegdamsvej 9 2100 København Ø Telefon 35 45 55 66 Fax 35 45 65 28 Mail torben.stentoft@rh.regionh.dk Ref.: TS Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets

Læs mere

Radikal transformation

Radikal transformation Radikal transformation Organisering og styring på tværs af siloer Den offentlige sektor 3.0. laboratorium den 19. februar 2014 Udfordringen Siloer optimerer (når de virker) værdiskabelsen omkring siloens

Læs mere

Tjek temperaturen på telemedicin

Tjek temperaturen på telemedicin Tjek temperaturen på telemedicin Oplæg Kenneth Mikkelsen / Programchef @ CoLab Denmark Den 23. april er CareNet vært ved en temadag om telemedicin på Teknologisk Institut 29. april 2015 2 Erfaringsopsamling

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

Diabetiske fodsår - en medicinsk teknologivurdering Organisation

Diabetiske fodsår - en medicinsk teknologivurdering Organisation Diabetiske fodsår - en medicinsk teknologivurdering Organisation Organisation - MTV spørgsmål Hvordan er diagnostik og behandling af diabetiske fodsår organiseret i Danmark? Hvilke barrierer og muligheder

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Målrettet og integreret sundhed på tværs

Målrettet og integreret sundhed på tværs Vision Målrettet og integreret sundhed på tværs Med Sundhedsaftalen tager vi endnu et stort og ambitiøst skridt mod et mere sammenhængende og smidigt sundhedsvæsen. skabe et velkoordineret samarbejde om

Læs mere

1) Virksomhedsgrundlag

1) Virksomhedsgrundlag Sydvestjysk Sygehus - Tværgående Sydvestjysk Sygehus - 1 LEDELSE - 1.01 Virksomhedsgrundlag - Politikker og strategier Dokumentbrugere: SVS Læseadgang: Alle Tværgående Sydvestjysk Sygehus Udskrevet er

Læs mere

Bilag 1 b. Organisatoriske aspekter, kommune

Bilag 1 b. Organisatoriske aspekter, kommune Organisatoriske aspekter, region refid 36, side 7: Den helt overordnede og langsigtede vision er en sammenhængende indsats på tværs af eksisterende sektorer. refid 36, side 10: Det er en ledelsesmæssig

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

Specialevejledning for klinisk farmakologi

Specialevejledning for klinisk farmakologi U j.nr. 7-203-01-90/9 Specialevejledning for klinisk farmakologi Specialevejledningen indeholder en kort beskrivelse af hovedopgaverne i specialet samt den faglige og organisatoriske tilrettelæggelse af

Læs mere

Indfrielse af effektiviseringsgevinster Oplæg ved Netværksdage september 2015

Indfrielse af effektiviseringsgevinster Oplæg ved Netværksdage september 2015 Indfrielse af effektiviseringsgevinster Oplæg ved Netværksdage 1.-2. september 2015 Sessionens mål Dele viden om arbejdet med at indfri effektiviseringsgevinster på baggrund af oplæg om de to modeller

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

- uddannelse - udvikling - samarbejde

- uddannelse - udvikling - samarbejde Vision Nyt OUH Mennesket først Gennem - forskning - uddannelse - udvikling - samarbejde Visionen bygger på et overordnet fokus på mennesket/patienten. Mennesket først Hospitalets fokus skal være bredere

Læs mere

Analyseoplæg. Analyse af Nye veje i det lokale sundhedsvæsen Frederiksberg

Analyseoplæg. Analyse af Nye veje i det lokale sundhedsvæsen Frederiksberg Analyseoplæg Analyse af Nye veje i det lokale sundhedsvæsen Frederiksberg 1 Baggrund og ambition Frederiksberg Kommune har gennem årene opbygget et lokalt sundhedsvæsen der er kendetegnet ved høj faglighed,

Læs mere

Kompetenceprofil nyuddannet bioanalytiker 2025

Kompetenceprofil nyuddannet bioanalytiker 2025 Bioanalytikeruddannelsen Uddannelsen skal, i overensstemmelse med den samfundsmæssige, videnskabelige og teknologiske udvikling og samfundets behov, kvalificere den studerende inden for ydelser i det biomedicinske

Læs mere

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse

Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse Bilag til Høringsgrundlag vedr. sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, overordnet planlægning af fremtidens sygehuse En del af nedenstående notater er udarbejdet på foranledning af sundhedsstaben som

Læs mere

Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) Hvordan planlægger vi bedst en sammenhængende brugerrejse i de nye hospitalsbyggerier

Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) Hvordan planlægger vi bedst en sammenhængende brugerrejse i de nye hospitalsbyggerier Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) Hvordan planlægger vi bedst en sammenhængende brugerrejse i de nye hospitalsbyggerier Netværksdage for Sygehusbyggeri Hotel Nyborg Strand Allan Flyvbjerg Centerdirektør

Læs mere

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge 25. marts 2015 Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger vil sammen i dette oplæg og via efterfølgende

Læs mere

Nøgletal. 100 forskere 500 studerende 4000 ansatte 831 sengepladser ca sengedage per år ambulante behandlinger per år

Nøgletal. 100 forskere 500 studerende 4000 ansatte 831 sengepladser ca sengedage per år ambulante behandlinger per år Nøgletal 4 mia. kroner + lån til energioptimering 740 mio. kr. til IT, udstyr mv. 185.000 m 2 1.962 p pladser 100 forskere 500 studerende 4000 ansatte 831 sengepladser ca. 250.000 sengedage per år 420.000

Læs mere

UDKAST. Sammenhæng og udvikling er vejen til fremtidens sygehus. visioner for sygehusvæsenet i Region Sjælland 2020

UDKAST. Sammenhæng og udvikling er vejen til fremtidens sygehus. visioner for sygehusvæsenet i Region Sjælland 2020 UDKAST Sammenhæng og udvikling er vejen til fremtidens sygehus visioner for sygehusvæsenet i Region Sjælland 2020 Forslag til politisk drøftelse. Materialet er udarbejdet med involvering af mere end 100

Læs mere

Informationsmøde for potentielle regionsrådskandidater:

Informationsmøde for potentielle regionsrådskandidater: 18. marts 2009 Informationsmøde for potentielle regionsrådskandidater: Introduktion til sundhedsområdet 1 Oplæg ved sundhedsdirektør Jens Elkjær Disposition: Præsentation af sundhedsvæsenet i bred forstand.

Læs mere

Visioner for sygehusvæsenet i Region Sjælland 2020. Vi skaber fremtidens sygehusvæsen gennem sammenhæng og udvikling

Visioner for sygehusvæsenet i Region Sjælland 2020. Vi skaber fremtidens sygehusvæsen gennem sammenhæng og udvikling Visioner for sygehusvæsenet i Region Sjælland 2020 Vi skaber fremtidens sygehusvæsen gennem sammenhæng og udvikling 4 6 20 22 Vi skaber fremtidens sygehusvæsen gennem sammenhæng og udvikling Visioner Vi

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 3. semester

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 3. semester Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse 3. semester INDHOLD 1 Indledning 3 2 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 3 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 4 7

Læs mere

ARBEJDSVISION for byggeriet af DNU

ARBEJDSVISION for byggeriet af DNU ARBEJDSVISION for byggeriet af DNU Det Nye Universitetshospital: sammenhængende, bæredygtigt og effektivt byggeri integreret forskning, uddannelse og klinik attraktivt arbejdsmiljø innovative processer

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Diskussionsoplæg 5. oktober 2010 Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Der skal udarbejdes en ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen, der kan afløse den foreløbige vision, der blev

Læs mere

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Sammendrag af afrapportering fra udvalg om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Returadresse Sundhed og Omsorg Administration Rødkløvervej 4, 6950 Ringkøbing Sagsbehandler Kirsten Bjerg Direkte telefon 99741243 E-post kirsten.bjerg@rksk.dk Dato 2. august 2017 Sagsnummer 17-024562

Læs mere

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet 1 2 En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet I dag er der primært fokus på aktivitet og budgetter

Læs mere

Visioner for Fremtidens Sygehusvæsen i Region Sjælland

Visioner for Fremtidens Sygehusvæsen i Region Sjælland Visioner for Fremtidens Sygehusvæsen i Region Sjælland Vi vil være danmarksmestre i at skabe sammenhæng i patientforløbene Visionerne frem mod 2020 Sammenhæng og udvikling er rammen. De syv visioner understøtter

Læs mere

Kan kombinere viden om og reflektere over patients samarbejde med vejleder. i tværprofessionelt og Følges med vejleder eller

Kan kombinere viden om og reflektere over patients samarbejde med vejleder. i tværprofessionelt og Følges med vejleder eller Uge 1 intro til primærsektoren Forventningsafstemning Forberedelse til forventningssamtale Om viden: med fokus på sygepleje Planlægning af forløb Følges med vejleder Kan kombinere viden om til den akutte

Læs mere

Specialevejledning for klinisk farmakologi

Specialevejledning for klinisk farmakologi U j.nr. 7-203-01-90/19 Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialevejledning for klinisk farmakologi Specialebeskrivelse Klinisk

Læs mere

Organisering af akutafdeling og patientsikkerhed. Ledende overlæge Ole Mølgaard Akutafdeling Aarhus Universitetshospital

Organisering af akutafdeling og patientsikkerhed. Ledende overlæge Ole Mølgaard Akutafdeling Aarhus Universitetshospital Organisering af akutafdeling og patientsikkerhed Ledende overlæge Ole Mølgaard Akutafdeling Aarhus Universitetshospital Udgangspunkt for Akutafdeling Højt specialiseret Universitetshospital Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Baggrundsmateriale vedr. FAM

Baggrundsmateriale vedr. FAM Maj 2011 Baggrundsmateriale vedr. FAM Klinisk lektor/adjunkt på FAM, Svendborg Sygehus og University College Lillebælt, Sygeplejerskeuddannelsen i Svendborg 2 1. Den nye Fælles Akutmodtagelse FAM Svendborg

Læs mere

Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark

Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark Bilagssamling til Fremtidens sygehuse i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk I høring 25. juni - 3. september 2007 Region Syddanmark Sundhedsstaben Planlægnings- og udviklingsafdelingen Damhaven 12. 7100

Læs mere

Sammenhængende patientforløb. et udviklingsfelt

Sammenhængende patientforløb. et udviklingsfelt Sammenhængende patientforløb et udviklingsfelt F o r o r d Sammenhængende patientforløb er en afgørende forudsætning for kvalitet og effektivitet i sundhedsvæsenet. Det kræver, at den enkelte patient

Læs mere

BørneRiget. Kristian Bille & Christian Koerner

BørneRiget. Kristian Bille & Christian Koerner Region Rigshospitalet Hovedstaden Kristian Bille & Christian Koerner Netværksdage, September 2018 Bygningen og design principper https://www.rigshospitalet.dk/boerneriget/nyheder-og-presse/sider/billeder-og-film.aspx

Læs mere

Sundhedsaftale 2011-2014

Sundhedsaftale 2011-2014 Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale 2011-2014 V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Hovedstaden 28. februar 2011 Sundhedsaftalens formål Sundhedsaftalen

Læs mere

Opfølgning på effektivisering

Opfølgning på effektivisering Region Hovedstadens Kvalitetsfonds Byggeprojekter Opfølgning på effektivisering Det Nye Rigshospital 21-11-2013 Oversigtstabel skema A stiltag - opfølgning i relevante faseovergange. Ansøgning om endeligt

Læs mere

Konference om Fælles Sundhed. 2. juni 2010

Konference om Fælles Sundhed. 2. juni 2010 Konference om Fælles Sundhed 2. juni 2010 Hvorfor en vision om fælles sundhed`? Fælles udfordringer Flere kronisk syge Sociale forskelle i sundhed Den demografiske udvikling Befolkningen har stigende forventninger

Læs mere

Værdibaseret styring i Rigshospitalets Hjertecentret

Værdibaseret styring i Rigshospitalets Hjertecentret Værdibaseret styring i Rigshospitalets - at gøre en dyd ud af en nødvendighed Centerdirektør Niels Würgler Hansen Dagsmøte om helseøkonomi, Oslo 4. december 2017 1 Kort om Rigshospitalets Hjertecenter

Læs mere

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017)

Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) Sundhedsaftalen et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner Samarbejdsaftale om infektionshygiejne (Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget d. 1. juni 2017) 1. Baggrund Infektionssygdomme

Læs mere

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet Dato: 4. september 2015 Brevid: 2596265 Kapitel til sundhedsplan kvalitet Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemme-side, hvor faktabokse og links til andre hjemmesider

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten FORSLAG TIL MODEL FOR VÆRDIBASERET STYRING AF SUNDHEDSVÆSENET I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Pejlemærker og ny styringsmodel Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været

Læs mere

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager

Fælles regionale principper for. systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Fælles regionale principper for systematisk læring af patientklager Læring af patientklager handler om at lytte, agere og forbedre. Formålet

Læs mere

Tid Program: 9/5. 09:15 09:35 Det største, der sker i Aarhus Universitetshospitals historie. Introduktion til ny adfærd ved Hospitalsledelsen

Tid Program: 9/5. 09:15 09:35 Det største, der sker i Aarhus Universitetshospitals historie. Introduktion til ny adfærd ved Hospitalsledelsen Tid Program: 9/5 09:15 09:35 Det største, der sker i Aarhus Universitetshospitals historie Introduktion til ny adfærd ved Hospitalsledelsen 09:35 10:00 Intro til huset: Finde vej, herunder frivillige og

Læs mere

Specialevejledning for Klinisk farmakologi

Specialevejledning for Klinisk farmakologi Specialevejledning for Klinisk farmakologi Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler organiseringen og varetagelsen af specialfunktioner

Læs mere

Inddragelse af brugerne i udvikling af IHL v/ Copenhagen Living Lab. IHL Workshop 3 // 26. November 2013

Inddragelse af brugerne i udvikling af IHL v/ Copenhagen Living Lab. IHL Workshop 3 // 26. November 2013 Inddragelse af brugerne i udvikling af IHL v/ Copenhagen Living Lab IHL Workshop 3 // 26. November 2013 Indhold 1. Sundheds- og serviceproduktion i relation til IHL Nye services for brugerne, der understøtter

Læs mere

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010

Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Den kommunale del af administrative styregruppe for Sundhedsaftaler. Den 10.marts 2010 Oplæg til temaer i en politisk sundhedsaftale mellem kommunerne og Region Sjælland Baggrund: Senest januar 2011 skal

Læs mere

Hospitalsenheden Vest. Årsberetning 2010. Samarbejdsgruppen Gør et godt samarbejde bedre Vestklyngen, Region Midtjylland

Hospitalsenheden Vest. Årsberetning 2010. Samarbejdsgruppen Gør et godt samarbejde bedre Vestklyngen, Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Årsberetning 2010 Samarbejdsgruppen Gør et godt samarbejde bedre Vestklyngen, Region Midtjylland Staben Kvalitet og Udvikling Januar 2011 Indhold Side Baggrund... 3 Formål med samarbejdsgruppen

Læs mere

Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst

Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Svend Særkjær, Regionsdirektør i Region Nordjylland Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Regionernes Økonomi- og Styringskonference den 23. november 2018 Værdi som styrende mål for sundhedsvæsenet

Læs mere

RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE

RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE RELATIONEL KOORDINERING SAMMEN GØR VI JER ENDNU BEDRE # VI OPLEVER, AT MANGE OFFENTLIGE ORGANISATIONER ER UNDER VOLDSOMT PRES. LAD OS HJÆLPE JER! 2 KOORDINERING AF KOMPLEKSE OG TVÆRGÅENDE ARBEJDSPROCESSER

Læs mere

KLINIK VASE, JUHL & HANSEN 100 ÅR 1. NOVEMBER 2016

KLINIK VASE, JUHL & HANSEN 100 ÅR 1. NOVEMBER 2016 KLINIK VASE, JUHL & HANSEN 100 ÅR 1. NOVEMBER 2016 Har sundhedsvæsenet brug for praktiserende læger? Og har det brug for patientinddragelse? - et regionalt perspektiv, v/mads Koch Hansen, lægelig direktør

Læs mere

Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget

Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Et stærkt fag i udvikling Layout: Dansk Sygeplejeråd 12-28 Foto: Søren Svendsen Copyright Dansk Sygeplejeråd december 2014. Alle

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland

Kommunalbestyrelsen Horsens kommune. Regionsrådet Region Midtjylland Kommunalbestyrelsen Horsens kommune Regionsrådet Region Midtjylland modtog den 30. marts 2007 sundhedsaftale på de obligatoriske seks indsatsområder, indgået mellem regionsrådet i Region Midtjylland og

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

Vingesus og nærhed Strategi

Vingesus og nærhed Strategi Vingesus og nærhed Strategi 2010-2013 Profil Vingesus og nærhed Gentofte Hospital, som er placeret i Region Hovedstadens planlægningsområde Midt, er nærhospital for patienter fra Gentofte, Lyngby-Taarbæk

Læs mere

Strategisk indsats Ventet & Velkommen

Strategisk indsats Ventet & Velkommen Strategisk indsats Ventet & Velkommen FOR Vi gør rigtig meget rigtig godt, men der er plads til forbedringer. Vi har en fælles oplevelse af, at patienter og pårørende bliver unødigt utrygge, bekymrede

Læs mere

Hospitalsledelserne Århus Universitetshospital - Århus Sygehus - Skejby - Psykiatrisk Hospital. Beskrivelse af Interim Ledelsernes opgaver i DNU.

Hospitalsledelserne Århus Universitetshospital - Århus Sygehus - Skejby - Psykiatrisk Hospital. Beskrivelse af Interim Ledelsernes opgaver i DNU. Hospitalsledelserne Århus Universitetshospital - Århus Sygehus - Skejby - Psykiatrisk Hospital Projektafdelingen for Det Nye Universitetshospital Hedeager 3 DK-8200 Århus N Tel. +45 8728 8850 projektafd@dnu.rm.dk

Læs mere

Introduktion 3. semester. VIA Sygeplejerskeuddannelsen Britta Stenholt Mette Bønløkke

Introduktion 3. semester. VIA Sygeplejerskeuddannelsen Britta Stenholt Mette Bønløkke Introduktion 3. semester VIA Sygeplejerskeuddannelsen Britta Stenholt Mette Bønløkke Tema: Klinisk lederskab af patient- og borgerforløb På dette semester kommer du til at arbejde med patient-/borgerforløb

Læs mere

Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen

Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen N O T A T Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen - Vision og pejlemærker Visionen for Borgernes Sundhedsvæsen er, at forbedre sundhedsvæsenets ydelser, service og kultur, så borgerne bliver ligeværdige

Læs mere

Høringsskabelon regionernes telemedicinstrategi

Høringsskabelon regionernes telemedicinstrategi Høringsskabelon regionernes telemedicinstrategi Høringssvar bedes sendt til judith.loerup.rindum@regionh.dk senest d. 18. april 2011. Udfyldt af: Danske Patienter Afsnit 2.1. Resumé Bemærkninger Overordnet

Læs mere

Notat Input om Region Syddanmarks resultater og arbejde med patientsikkerheds og kvalitetsindsatser

Notat Input om Region Syddanmarks resultater og arbejde med patientsikkerheds og kvalitetsindsatser Område: Sundhedsområdet Afdeling: Center for Kvalitet, Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 11/32645 Dato: 5. december 2013 Udarbejdet af: Inge Pedersen, Allan Vejlgaard Jensen E mail: Inge.pedersen@rsyd.dk,

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel. Principper, funktioner og forventet samspil med EPJ. EPJ-Observatoriets Årskonference Nyborg Strand 29.

Den Danske Kvalitetsmodel. Principper, funktioner og forventet samspil med EPJ. EPJ-Observatoriets Årskonference Nyborg Strand 29. Den Danske Kvalitetsmodel Principper, funktioner og forventet samspil med EPJ EPJ-Observatoriets Årskonference 2003 Nyborg Strand 29. oktober 2003 Projektsekretariatet Sundhedsstyrelsen Hvad er Kvalitetsmodellen?

Læs mere

Region Midtjyllands arbejde med kapacitetsudnyttelse

Region Midtjyllands arbejde med kapacitetsudnyttelse Region Midtjyllands arbejde med kapacitetsudnyttelse Koncerndirektør Ole Thomsen Regionernes Økonomi- og Styringsseminar, 23. november 2018 www.regionmidtjylland.dk Det vil jeg komme ind på... Hovedfokus

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fokusområder for udvikling af indhold i de nye sygehuse

Projektbeskrivelse: Fokusområder for udvikling af indhold i de nye sygehuse 1 Projektbeskrivelse: Fokusområder for udvikling af indhold i de nye sygehuse 1: Projektbasis 1.1: Projektidentifikation Fokusområde Projekt titel Lettere og hurtigere adgang til diagnostik på sygehuse

Læs mere

Vi skal være beredt!

Vi skal være beredt! Vi skal være beredt! Videndeling i sygehusbyggeri Focusområde 4: FAM s betydning for sygehusbyggeri Ole Mølgaard, Region Midtjylland Niels Erik Jørgensen, Region Hovedstaden Disposition 1. Opgaven, organisering

Læs mere

Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse. Handicap- og psykiatrichefen

Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse. Handicap- og psykiatrichefen Jobbeskrivelse Leder af driftsområdet Psykiatri Misbrug Udsatte Organisatorisk indplacering: Forvaltning: Reference til: Ledelse i forhold til: Handicap og Psykiatri Social, Sundhed og Beskæftigelse Handicap-

Læs mere

Korsør, 28 januar Nye trends i samarbejde og organisering - lad os lære af hinanden. Organisation og Ledelse v. Ninna Meier Kora & CBS

Korsør, 28 januar Nye trends i samarbejde og organisering - lad os lære af hinanden. Organisation og Ledelse v. Ninna Meier Kora & CBS Korsør, 28 januar 2016 Nye trends i samarbejde og organisering - lad os lære af hinanden Organisation og Ledelse v. Ninna Meier Kora & CBS Hvem er jeg og hvad arbejder jeg med? Forsker i ledelse og organisering

Læs mere

Input til Region Midtjyllands sundheds- og hospitalsplan

Input til Region Midtjyllands sundheds- og hospitalsplan Input til Region Midtjyllands sundheds- og hospitalsplan Oplæg til drøftelser i samarbejdsfora April juni 2019 www.regionmidtjylland.dk Baggrund: Regionsrådets budgetaftale 2019 Sundheds- og hospitalsplanen

Læs mere

Arbejdsgange i ambulatorier og operationsgange. Netværksdage om sygehusbyggeri, 28. august 2012 Lars Dyrby Johansen, Region Sjælland

Arbejdsgange i ambulatorier og operationsgange. Netværksdage om sygehusbyggeri, 28. august 2012 Lars Dyrby Johansen, Region Sjælland Arbejdsgange i ambulatorier og operationsgange Netværksdage om sygehusbyggeri, 28. august 2012 Lars Dyrby Johansen, Region Sjælland Om projektet Formål Det overordnede formål med projektet er at synliggøre

Læs mere

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted...

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted... POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE Vi sætter os i borgerens sted... Målsætninger for administration og service i Randers Kommune Helhed og Sammenhæng Mødet med borgeren

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Kvalitet for og med patienten

Kvalitet for og med patienten Kvalitet for og med patienten Region Syddanmarks Kvalitetsprogram Region Syddanmarks Kvalitetsprogram er en fælles ramme for de fem sygehus i regionen. Ambitionen med programmet er at skabe større værdi

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

CENTERSTRUKTUR I SYGEHUS SØNDERJYLLAND

CENTERSTRUKTUR I SYGEHUS SØNDERJYLLAND BILAG 1 NOTAT 10. dec. 2016 CENTERSTRUKTUR I SYGEHUS SØNDERJYLLAND 1. Baggrund På baggrund af en national rapport 1 om akutområdet i 2007 besluttede Regionsrådet i Syddanmark 2 (2008), at en række sygehuse

Læs mere

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital Rigshospitalets fremtid Region Hovedstaden Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2 2010 Rigshospitalets fremtid 3 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Læs mere

Erfaringer fra SUH, Køge

Erfaringer fra SUH, Køge Erfaringer fra SUH, Køge ved Vicedirektør Susanne Friis, Sjællands Universitetshospital DSDK Årsmøde Hindsgavl Slot den 6. april 2018 SUH i dag Køge Roskilde De store tal 4.500 ansatte 753 senge 500.000

Læs mere

Patienternes forventninger til fremtidens sygehus. Morten Freil Direktør

Patienternes forventninger til fremtidens sygehus. Morten Freil Direktør Patienternes forventninger til fremtidens sygehus Morten Freil Direktør www.danskepatienter.dk Kroniske sygdomme http://www.sifolkesundhed.dk/upload/kap_35_folkesund heden_i_fremtiden.pdf Finn Breinholdt

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi

10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi 10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi Kliniske retningslinjer Danske Fysioterapeuter anbefaler, at fysioterapeuten anvender kliniske retningslinjer i alle behandlingsforløb. Behandlingsplan

Læs mere

Lederens perspektiv på kvalitet i den korte patient kontakt

Lederens perspektiv på kvalitet i den korte patient kontakt Herlev og Gentofte Hospital Akutmodtagelsen Lederens perspektiv på kvalitet i den korte patient kontakt Temadag FSOS 2018 Ledende oversygeplejerske Susanne juul Susanne Juul 1 Herlev og Gentofte Hospital

Læs mere

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020

Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Vedr. Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 Region Hovedstaden har den 23. marts 2011 sendt Forslag til Hospitals- og Psykiatriplan 2020 i høring.

Læs mere

Klinisk forudsætningskrav 6. semester

Klinisk forudsætningskrav 6. semester Klinisk forudsætningskrav 6. semester Tværprofessionelt og tværsektorielt samarbejde i det individuelle pleje- og behandlingsforløb i samspil med patient/borger Læringsudbytte Læringsudbyttet viser fokus

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

Strategi for samarbejdet mellem OUH og almen praksis

Strategi for samarbejdet mellem OUH og almen praksis Praktiserende læger og afdelinger på OUH Strategi for samarbejdet mellem OUH og almen praksis 2015-18 Udarbejdet af Praksiskonsulentordningen OUH Odense Universitetshospital Indholdsfortegnelse 1. Indledning...

Læs mere

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk 1 Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk Fremtidens sundheds-it Lægeforeningens forslag Lægeforeningen 3 Det danske sundhedsvæsen har brug for it-systemer,

Læs mere

Horsens på Forkant med Sundhed

Horsens på Forkant med Sundhed Horsens på Forkant med Sundhed Mandag den 2. september 2013 begyndte projektet Horsens på Forkant med Sundhed med at tilbyde relevante borgere i Horsens Kommune deltagelse i projektet Horsens på Forkant

Læs mere

Handlingsorienteret tilstandsanalyse

Handlingsorienteret tilstandsanalyse Præsentation Handlingsorienteret tilstandsanalyse Hospitalsafdelingers strategiske, ledelsesmæssige, organisatoriske og driftsmæssige situation og muligheder Hvor er mulighederne for effektfulde resultater

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten MODEL FOR VÆRDIBASERET SUNDHED I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været styret og afregnet med takststyring. Det har blandt andet

Læs mere

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Region Hovedstadens akuttelefon 1813

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Region Hovedstadens akuttelefon 1813 Marts 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om Region Hovedstadens akuttelefon 1813 Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om Region Hovedstadens akuttelefon 1813 (beretning nr. 17/2016)

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Sammenhængende patientforløb og behov for tværsektoriel informationsdeling i et sundhedscenter

Sammenhængende patientforløb og behov for tværsektoriel informationsdeling i et sundhedscenter Sammenhængende patientforløb og behov for tværsektoriel informationsdeling i et sundhedscenter Ane Friis Bendix Sundhedschef, Frederiksberg Kommune Klip fra Sundhedsloven 2 Loven skal opfylde behovet for:

Læs mere

Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011

Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011 Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011 MTVens dele Teknologi I- effektvurdering af rehabiliteringsinterventioner (litteraturstudier) Teknologi II- Fem antagelser om, hvad der

Læs mere

Sygehus Vendsyssel Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning

Sygehus Vendsyssel Virksomhedsgrundlag (1/5) Vurdering af indikatorer og evt. krav om opfølgning Sygehus Vendsyssel Standardsæt for Sygehuse Standardversion 2 Standardudgave 2 Gyldig fra: 01-11-2013 Gyldig til: 26-12-2016 Akkrediteringsstatus: Midlertidig akkreditering 100,00% 100,00% 100,00% 91,49%

Læs mere

Inspirationsmateriale til undervisning

Inspirationsmateriale til undervisning Inspirationsmateriale til undervisning * 46873 Postoperativ observation og pleje i hjemmeplejen (Uddannelsens titel) Udviklet af: * Lene Mackenhauer * Asta Nielsen (Udviklerens navn) (Udviklerens navn)

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere