28 unge mener noget om narkotika

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "28 unge mener noget om narkotika"

Transkript

1 Tættere på os helt ærligt! 28 unge mener noget om narkotika

2 Tættere på os helt ærligt! Den 19. og 20. september 2006 var 28 unge mennesker sammen i ungdomscafeen Sted1 i Viborg for at snakke narkotika og forebyggelse. De var alle mellem 15 og 19 år - hentet ind fra Viborgs skoler og ungdomsuddannelser - og kun få kendte hinanden i forvejen. I to dage diskuterede de legalisering af hash - og de leverede nye tanker og ideer som inspiration til alle vi voksne, der til daglig går rundt og er eksperter på de unges vegne. Dette hæfte er en samling statements, som de kom dumpende og blev samlet op af jævnaldrende referenter. Sådan mente altså ungdommen i disse to dage i Viborg.

3 Tættere på os - helt ærligt 28 unge mener noget om narkotika Udgivet af Viborg Kommune efteråret 2006 Referat: Kathrine Langmach, Løgstrup Skole Ida Eigenbroth, Løgstrup Skole Henriette Kempe, Viborg Katedralskole Amalie Munkgaard Olesen, Viborg Katedralskole Foto: Jens Frandsen Redigering: Louise Brandstrup, Narkoen ud af byen Teksterne i dette hæfte er essenser af to dages diskussioner mellem 28 unge fordelt i fire grupper. Hver gruppe var udstyret med en jævnaldrende referent - hvis notater hermed fremstår, som de blev sagt og ment. Udsagn og billeder er anbragt tilfældigt i forhold til hinanden.

4 - Vi kan ikke forholde os til det, der sker om lang tid. Vi vil ikke vide, hvad stoffer gør ved vores hjerner om tyve år. Vi vil vide, hvad det betyder for vores skoledag på mandag. Det er det samme som I voksne og jeres pensionsopsparinger - det er ligesom heller ikke endnu, vel?

5 - Forældre skal ikke skjule virkeligheden

6 - Lær vores forældre noget om stoffer. Det er åndssvagt, at vi er de klogeste. Det giver uligevægt, når vi ved mere end dem, der skal passe på os. - Tydelige forældre. Forældre lytter vi til. Mere end andre voksne faktisk. Det tror de måske ikke, fordi vi ligner nogen, der ikke vil høre efter. - Forældrene siger bare, de ikke selv har taget stoffer, for at være gode forbilleder. Men vi vil ikke lyves for. - Hvis børn ikke får forstand, bliver de bare nysgerrige.

7 - Hash-rygere er dovne og ligeglade - Det er så sejt at ryge hash, at nogen bliver nødt til at lyve om, at de har røget - bare for at føle sig accepterede i flokken. - Man kan ikke sige, det er dumme mennesker, der ryger hash. Jeg kender én, der er direktør. Han ryger hver dag. - Det er let at forstå, hvorfor man ryger hash på landet. Der er ligesom ikke andet at give sig til, vel? - Hvis hash bliver frigivet, vil alle prøve det. Helt sikkert.

8 - Jeg har røget hash. Og jeg har røget igen. Men det har kun været sjovt én gang. Det var spændingen ved den første. Det er sgu ikke sjovt at ryge hash. Det finder de fleste heldigvis ud af.

9 - Jeg ryger kun for hyggens skyld - Mange unge ryger cigaretter, og hvis hash blev lovligt, ville de måske ryge det i stedet for. Det svarer vel til at drikke sig fuld hver dag. - Min far gjorde det eneste rigtige: Han sagde stille og roligt, at det var i orden at ryge lidt hash - bare det ikke blev for meget. - Hashrygere kan ikke blive ved med at passe deres arbejde. - Hash skal være lovligt, fordi syge mennesker kan have gavn af det som medicin. Det er urimeligt, at de skal snige sig til at få fat i det.

10

11

12 - Jeg tog stoffer, fordi alle andre gjorde det - Hvorfor skulle jeg først høre ordet hash, da jeg gik i sjette? - Det må ikke være tabu at tale om stoffer. De skal have mest mulig opmærksomhed. Kun ved at tale åbent, finder vi ud af, at det åbenbart ikke er så almindeligt at tage stoffer, som det lyder til. - Mindst én gang om året bør man beskæftige sig med stoffer. Uanset på hvilket klassetrin og på hvilken uddannelse, man befinder sig - Man skal skal mødes med elever fra andre skoler. Man kan ikke snakke ærligt med dem, man selv går i klasse med.

13

14

15 - Vi bliver kun skræmt af det, vi selv oplever i virkeligheden - Man bør vise dokumentarfilm om en almindelig person, der kommer længere og længere ud. Og den skal starte lige dér, hvor man siger ja til en fest. - Man skal passe på, at kampagner mod narko ikke bliver underholdning. - Dem, der fortæller os om narko, må ikke være en dag over 25.

16 - Skræmmekampagner er glemt allerede dagen efter - Politimænd i uniform virker ikke. Jo, måske i de helt små klasser. Men unge tror ikke på autoriteter. Bortset fra forældrene. - Hvor er kampagnerne mod stoffer? Jeg har aldrig set en tv-reklame mod stoffer. Er det egentlig ikke underligt? - Man burde vise billeder af folk, der har været rigtig langt ude.

17 - Forældre skal lære deres børn at sige nej. Lære dem selvrespekt - Jeg fortalte engang mine forældre, at jeg havde røget hash. Så spurgte min far, om det var godt, og jeg svarede ja. Så sagde han: Hold kæft, hvor er du dum, og min mor begyndte at græde. Det påvirkede mig meget. - Det værste, der kunne ske, var, at mine forældre blev skuffede over mig.

18 - Man vil altid gerne have forældrenes tilllid, uanset hvor rebelsk man er. - Forældre skal turde snakke med børnene om noget svært. Uden med det samme at tro, at de er kommet ud i problemer. Forældre må aldrig dømme. - Forældre burde have en telefonlinje - ligesom børnetelefonen. - Viborg skal have en døgntelefon. Hvis man står med en god kammerat, man gerne vil hjælpe, så ved man ikke, hvor man skal ringe hen.

19 - Det er skræmmende at se sine venner på stoffer

20 - Jeg vil hellere være sammen med én, der siger: Jeg elsker dig, når han ikke er påvirket af stoffer. Så ved jeg, han mener det. - Man skal vælge sine venner ud fra deres holdning til stoffer. - Jeg havde en ven, der gik kold på grund af stoffer. Nu vil jeg slet ikke være i nærheden af ham. - Mine venner var andre personer, når de var på stoffer. De blev kærlige og afslappede, når de var påvirkede - og hidsige og aggressive, når de var upåvirkede.

21 - Det må ikke kunne betale sig at pushe - Straffen for at tage stoffer, skal være meget hård. Man skal ikke bare have en bøde. Man skal ryge ind for det. Så ville mange holde op. - Se på kørekortet. En bøde for at køre for stærkt var lige meget. Men et klip i kortet! - Så bliver det fandeme besværligt. Så virker det pludseligt - Stofmisbrugere skal på tvangsafvænning. Millitærtjeneste. De skal knækkes. Ned på et nulpunkt og op derfra. De skal helt ned på spædbarnsstadiet igen.

22

23 - Vi skal have det at vide igen og igen - hvor farlige stofferne er - De skal hjælpes - dem, der tager stoffer. - Større viden om stofferne. Mere åbenhed. Så bliver det mindre spændende. - Nogle kan ikke stå på egne ben og følger derfor de andre. - Det er da for latterligt, at man skal have en forfærdelig oplevelse, før man stopper. - Legalisering af hash vil fjerne interessen for hårdere stoffer. - Vi tror på, at det ene stof i den sidste ende vil føre til det andet...

24

25 Tak for hjælpen til personalet på ungdomscafeen Sted1, Ramsvej i Viborg Tak til skolelederne for stor velvilje i forbindelse med elevernes deltagelse i projektet. De 28 unge eksperter Og tak til skuespillerne Hans- Henrik Andersen og Gitte Elsborg for dramatisk inspiration undervejs i debatten. Sune Koch Rønnow Mads Ejdum Maria Frandsen Anna Drost Svendsen Lasse F. Hansen Kristian Larsen Mia Feddern Helle Lindberg Henrik Sinding Nielsen Josefine La Fontaine Anne-Katrine Madsen Marc Birkjær Nielsen Sanne Glerup Lasse Reinhardt Jakob Øhlenschlæger Tina Thomsen Mads R. Pedersen Line H. Larsen Anne Høgh Karlsen Jonas Holland Thomas Kristensen Asger Lund-Sørensen Signe Skovgaard Kloch Trine Hesselberg Kathrine Langmach Ida Eigenbroth Henriette Kempe Amalie Munkgaard Olesen

26 - Hvis vi ikke får viden og forstand, bliver vi bare nysgerrige 28 unge diskuterede hash og forebyggelse af stofmisbrug i to dage i Viborg. Her er deres oplevelser og viden til inspiration for dig, der vil vide noget om, hvad de unge tænker. Unge-seminaret var tilrettelagt af modelkommuneprojektet

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv

Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv Et liv med HIV Sex og Sundheds håndbog om livet som HIV-positiv Sex & Sundhed har i forbindelse med dette opdaterede kapitel i HIV-håndbogen sat fem helt almindelige danskere stævne til en samtale om deres

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

SMS MODUL SMS MODUL OM ALKOHOL OG HASH. i Holbæk, Kalundborg og Odsherred Kommuner

SMS MODUL SMS MODUL OM ALKOHOL OG HASH. i Holbæk, Kalundborg og Odsherred Kommuner SMS MODUL SMS MODUL OM ALKOHOL OG HASH i Holbæk, Kalundborg og Odsherred Kommuner INDHOLD 1. Hvor 1. Rusmidlernes gammel var du, virkning da du... begyndte at drikke alkohol?...4 5 2. Hvor 2. Statistik

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Undervisning om Alkoholproblemer i familien

Undervisning om Alkoholproblemer i familien Undervisning om Alkoholproblemer i familien Målgruppe: 7.-10.klasse i grundskoler Samlet omfang: 2 lektioner Desuden mulighed for, at en gruppe elever vælger emnet som fordybelsesområde. Rammer: Emnet

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Kære Morten Pedersen. Vi glæder mig til at se dig. Venlig hilsen. AF - Fyn

Kære Morten Pedersen. Vi glæder mig til at se dig. Venlig hilsen. AF - Fyn Kære Spiller Tak fordi du har valgt at spille mit scenarie. Kompasset er et scenarie baseret på forskellige oplevelser fra det virkelige liv. Selvfølgeligt opstillet, da det jo er til rollespil. Derfor

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Bilag 13. Charlotte: Transskriberet og kodet interview

Bilag 13. Charlotte: Transskriberet og kodet interview (Interviewer) (Informant) Bilag 13 Charlotte: Transskriberet og kodet interview 00.10: Ja men til at starte med vil vi godt bare bede dig om at præsentere dig selv. 00.14: Jamen jeg hedder Charlotte, jeg

Læs mere