KM Text. Om Sojakagens vogne 2: Vogne til klorgas, hypoklorit og lud. Det vil sige: Vi tager lige de sidste fedtsyrevogne først

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KM Text. Om Sojakagens vogne 2: Vogne til klorgas, hypoklorit og lud. Det vil sige: Vi tager lige de sidste fedtsyrevogne først"

Transkript

1 Om Sojakagens vogne 2: Vogne til klorgas, hypoklorit og lud. Det vil sige: Vi tager lige de sidste fedtsyrevogne først De tre ens 26 kubikmeters vogne Scandia byggede 1957 hhv 1961, havde ligesom de renoverede fra Kaminski aluminiumstank. Når en sådan skal skrues fast i en i øvrigt stålbygget undervogn, gør man sig den umage at isolere den elektrisk fra, således at galvanisk tæring bliver forhindret. Ren aluminium er ikke særligt sejt, så tanken hænger man op i en art brokonstruktion som støtter den i hele beholderens længde. Ikke i skala. Tegnet efter opmåling af 538 i Søren Monies Her er en undervogn der blander konstruktionselementerne lidt: fjedersjækler og meget konservative pressede akselgafler... Men det er jo også Scandia der har konstrueret og bygget (se artikel 1) De fleste af vognene med varmeslange i tanken havde sine tilslutninger i enden af tanken som man lige akkurat kan se det her hvor et af rørene titter frem til højre på beholderen. Den vaskefadslignende runde dims -spildfanget- uden om domdækslet, ser ud til at have udfyldt sin funktion udmærket, man så næsten aldrig striber af gods ned af tanken. Ved udløbsstudsen sad der dog som regel lidt størknet produkt. Foto på Islands Brygge Juni 1985: Søren Monies

2 A E Kurland tog ikke så mange farvebilleder og negativerne har ikke rigtigt tålt tidens tand, men her er 539 med sin rimeligt rene beholder og det kan ses at metallet var slebet i et påfugleøjemønster som man ellers kun ser på rustfrit stål, á lá mejerimaskiner. Her er også rørene til varmeslangen tydelige. Varmekoblingen sad som på mange af DS vogne under pufferplanken. Islands Brygge ca (samling B Schultz) Produkter fra Klor-alkalianlægget: Industriel produktion af klorgas startede herhjemme i 1934 på Sojakagefabrikken efter Castner-Kellner processen. Grundprincippet var elektrolyse af saltvand. Saltvandet løb igennem nogle render hvor der i bunden løb kviksølv som så fungerede som den ene elektrode. Strømmen fra Købehavns belysningsvæsen blev ensrettet og ledt ned i saltvandet gennem nogle kraftige grafitelektroder som blev holdt i nøjagtig afstand over kviksølvet for at få optimal produktion. Hver celle var opdelt i to kamre hvor saltvandet var i det ene og rent vand i det andet. Saltvandet kunne ikke løbe fra den ene celle og videre over i den vandholdige men det kunne kviksølvet. Når strømmen løb boblede der klorgas op fra saltvandet og det andet stof fra saltet, natrium, blev opløst i kviksølvet som amalgam og reagerede så med vandet i cellens anden halvdel og dannede natriumhydroxyd. Dette stof reagerede dog ikke fuldstændigt med vandet og resterne blev så vasket ud i et anlæg ved siden af elektrolyseanlægget. Det var den del af processen som gav sojakagen problemer med kviksølvforurening af havnens vand. I cellens anden del boblede der brintgas op som fabrikken brugte til oliehærdning bla. Det første anlæg blev i 60 erne skiftet ud med et moderne efter samme princip, men med mindre strømforbrug og væsentlig mindre kviksølvtab. Anlægget fra 60 erne fik igen en afløser i begyndelsen af 80 erne. Da det moderne anlæg (få år gammelt) skulle sælges til Ravi Chemicals i Pakistan, bildte Kenny Bruno fra Greenpeace Pakistanerne ind at anlægget forurenede lige så meget som det oprindelige og selv om sojakagen gjorde en del for at overbevise pakistanerne om Greenpeaces løgne ville de ikke overtage anlægget. Efter lukningen af klor-alkali-anlægget filtrerede man oppumpet grundvand i tre år derefter men fandt ikke mere kviksølv end i grundvand fra andre boringer. De tidligere ansatte blev ret forskrækkede over påstanden om at de skulle have forhøjet kviksølvindhold i kroppen, men det er noget de deler med alle københavnere og det kommer ikke fra sojakagen. Anlægget var i øvrigt Københavns belysningsvæsens suverent største private kunde med eget 30 KV kabel under havnen fra H C Ørstedsværket. Klorgas er ret giftigt og vognene til det var bygget derefter. Jeg vender tilbage med flere produktbeskrivelser i den sidste del af artiklerne om produkter og emballage.

3 Da de to første klorvogne blev bygget, var reglerne at de skulle have en overbygning af træ for at beskytte mod solindstråling. Reglerne blev så småt lavet om og man erstattede den fine trækasse med et soltag omkring senere, i 1969, fjernede man også soltaget og malede vognene grønne med orangegul stribe på langs af tanken. Sådan så 550 ud efter ombygningen og en senere opmaling omkring Her er det tydeligt hvor lille beholderen egentlig var, en kombination af voldsom materialetykkelse i tanken, lavere metervægtgrænser i 1952 end hvad vi har i dag og deraf følgende lavere lastgrænser. Fuldt læsset havde den kun et akseltryk på 15 ton. En væsentlig konstruktionsdetalje var domen med ventiler til gasfase og flydende fase (trykket i vognen udlignes med tanken der pumpes fra, ved hjælp af en ledning hvor fordampet gas kan løbe tilbage) Domen var så solid at den kunne holde til et sideværts belastning som svarede til at den blev knaldet ind i en mur med 30 km/h. 551 holdt til det da Deutsche Reichsbahn tabte den på gulvet ved Nienberg i I følge rapporten blev klorgassen tappet af efter uheldet og vognen sendt tilbage til Sojakagen på en fladvogn. Se billedet nedenfor. Fotoet af 550 er taget på centralværkstedet i København af P C Johansen.

4 551 fik nogle buler ved uheldet i Nienberg. Fotos fra Sojakagens arkiv *OBS: Et billede af Ulf Holtrup fra 1960 viser 551 uden trækasse og med svenske bogstavtyper brugt på nummertavlen, ligesom det blev malet på 550 (se ovenfor) Det kunne godt betyde at 551 faktisk blev leveret uden trækasse, for hvorfor skulle DSB s centralværksted genskabe de svenske skrifttyper nøjagtigt da man fjernede trækassen? Ulf Holtrup s billeder er tilgået jernbanemuseet og er stort set utilgængelige.

5 Kravene til solafskærmning slappedes noget i løbet af tresserne, således fik 550 fjernet taget i januar Her har A E Kurland fanget den foran sipresseanlæg 1 i 1974 (ca). Bortset fra at de store skilte med KLOR forsvandt, skete der ikke meget med vognens udrustning, dog fik alle de vogne der var i drift efter 1970 monteret nye dobbeltvirkende pneumatiske (luft-) styrede ventiler, hvilket forbedrede sikkerheden flerfold, bla fordi gassen ikke undslap hvis vognen blev revet løs fra fyldeledningene ved et uheld. Ventilen klappede i omgående hvis enten lufttrykket eller klorgassens eget tryk forsvandt. I artiklen om produkter fortæller jeg mere om dette og andre tiltag som gjorde håndteringen af fabrikkens produkter sikrere. (Samling B Schultz) De to næste vogne blev anskaffet De var født uden trækasse, men med soltag, som dog også blev fjernet i januar 1969 ligesom på de to første. Rumfanget var en kubikmeter større, men hvor de to første havde et krævet prøvetryk på 30 atmosfærer skulle disse to kun kunne holde til 22. Alle arbejdede dog ved 15 atmosfærers tryk. Bemærk at platformens ophængning sidder og svæver en anelse over beholderen, det er en følge af at soltaget er fjernet 5 år før billedet er taget på Gb i Foto: Per Topp Nielsen. Denne type var bygget med en (C-) aksellast på 16,5 tons. (Gad vide om man ikke ville belaste lejerne unødigt?)

6 De nyeste klorvogne Sojakagen anskaffede som nybygninger var Her er man gået helt væk fra den opragende armaturdom og har skjult ventiler osv nede i en brønd indenfor tankens tværsnit, kun dækket af en relativt tynd blikplade. Når man ser billederne af 551 efter uheldet i DDR, kan man godt forstå at det måske var en god ide at gøre det sværere at skrælle ventilerne af ved evt uheld. Rumfanget er på disse vogne forøget til godt 21,5 m³ og vognen havde derfor et læsset akseltryk på næsten 20 ton. Stadig ret nymalet efter renoveringen godt et år før, er 558 skubbet et stykke ud af baggadesporene langs Islands Brygge. Vognene var blevet for små for den tidligere svenske ejer EKA, som havde erstattet dem med bogievogne lejet hos VTG i Tyskland. Dimensioner og udstyr var ganske som på de tidligere anskaffede selvom de var 7 år ældre, fra Bemærk i øvrigt at man vist ikke er helt enige om hvordan man skal stave til klor... Foto af Per Topp Nielsen 1978.

7 I 1988 var man kommet i bekneb igen for klorvogne efter at have måttet udrangere en række af de ældste. Norsk Borregård havde to vogne til salg og de to blev til Sojakagens 561 og 562. Konstruktionen var fuldstændig magen til de andre Chr. Olsson typer fra 60 erne. Fælles for disse var blandt andet også at prøvetrykket var nede på 19 Bar, hvilket kunne lade sig gøre fordi beholderstålet var af en bedre kvalitet og var normaliseret efter sammensvejsningen og derfor havde en større sejhed og brudstyrke. Foto på Gb i september 1988 af Søren Monies. En af Chr. Olsson 60 er typerne står her til udluftning før ophugningen hos Uniscrap i Københavns Sydhavn i Det fremgår for eksempel hvor tykt stålet i en klorvogns beholder skulle være for at svare til kravene. Foto i Landvindingsgade, København af Søren Monies.

8 Den tidligere Uddeholm-vogn her, er KM ikke helt klar til Sojakagens brug, Text den har stadig sit midlertidige nummer (7351 er cifferlitraet på en vogn uden tryktank) og den skal også have tavler og logo påsat. De to vogne på billedet, var bygget hos Chr. Olssons konkurrent ASJ AB Svenska Järnvägs-verkstäderna- og havde som de eneste ved Sojakagen automatisk lastomstilling (derfor mangler læsset-tom omstilleren) som er den arm der går fra fjederbukken og hen til ventilen til højre for stigen. *Den sidste klorvogn, 565, der ligesom flertallet var bygget hos Chr. Olsson (Interconsult) har jeg aldrig set, men den har lignet de øvrige tresser-klorvogne fra fabrikken i Falkenberg Bortset fra 583 II, som havde større rumfang, så alle de små lud / hypokloritvogne sådan ud. Ikke i skala Søren Monies 1986.

9 Frisk fra renovering hos Scandia har Guldbæk Christensen fanget to af de syv nyanskaffede svenske vogne i Nyborg 19/ Bemærk hvor gammel undervognskonstruktionen egentlig er: fjederlasker, Hik-G bremse og ret brede og stive akselgafler af typisk svensk udformning. Disse små vogne hørte så også til Chr. Olssons tidligste vogne; På nær tre var de alle bygget på det gamle anlæg i Värtan i (se artikel 1) Guldbæks billeder bliver i dag forvaltet af JMJK: Nej, der er IKKE tale om billedmanipulation, vognen HAR kurvpuffere hele vejen rundt. Islands Brygge maj 1976 Foto: Per Topp Nielsen Næste artikel handler om vognenes bemaling og påskrifter. Hele artiklen KM-Text

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Alt om galvanisk tæring

Alt om galvanisk tæring Alt om galvanisk tæring For de fleste har galvanisk tæring været et begreb forbundet med noget totalt uforståeligt. Vi forklarer hvorfor og hvordan galvanisk korrosion sker, hvordan du kan måle det, og

Læs mere

Struer Jernbaneklub. Oktober 2010. IC4 i Struer for første gang d. 6/10. Foto: Alan Nielsen

Struer Jernbaneklub. Oktober 2010. IC4 i Struer for første gang d. 6/10. Foto: Alan Nielsen Struer Jernbaneklub Oktober 2010 IC4 i Struer for første gang d. 6/10 Foto: Alan Nielsen Formand: Preben Poulsgaard PP 31 60 07 48 Kasserer: Erik Linaa EL 42 40 16 16 Bestyrelsesmedlemmer: Kim Hansen KH

Læs mere

Før køb af akseltrykmåler!

Før køb af akseltrykmåler! Før køb af akseltrykmåler! Flere og flere vognmænd får monteret akseltrykmålere eller mobile vejesystemer i deres biler. I denne folder kan du læse lidt om hvad disse apparater kan, og hvordan de virker.

Læs mere

Medlemsblad for KARLEMOSEPARKENS MODELJERNBANEKLUB

Medlemsblad for KARLEMOSEPARKENS MODELJERNBANEKLUB MOSEBANEN Læs i dette nr.: # Moderne Godsvogne. # Nyt fra klubben. # CAR en nødvendig ombygning. # Julefrokosten 2013. # Side 21. Modellen. # Noget for øjet # Køreplanen. Nr. 49. Januar. 2014. Medlemsblad

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Guide til køb af nye fælge

Guide til køb af nye fælge Guide til køb af nye fælge Introduktion Du sidder nu med en guide der kan hjælpe dig i dit køb af nye fælge. Der vil også være svar på en række af de oftest stillede spørgsmål, som vi håber kan hjælpe

Læs mere

ER DU EL-TJEKKET? SPÆNDING, BRAND OG GEAR TJEK DIN VIDEN OM EL 7._9.

ER DU EL-TJEKKET? SPÆNDING, BRAND OG GEAR TJEK DIN VIDEN OM EL 7._9. ER DU EL-TJEKKET? SPÆNDING, BRAND OG GEAR TJEK DIN VIDEN OM EL 7._9. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere

Medlemsblad for KARLEMOSEPARKENS MODELJERNBANEKLUB

Medlemsblad for KARLEMOSEPARKENS MODELJERNBANEKLUB MOSEBANEN Læs i dette nr.: # Nyt fra klubben # Side 10 modellen. # 10 års fødselsdag # Noget for øjet # Rygter fra et remiseområde # Køreplanen # Godsvogne # Find 5 fejl # Peters Pillerier R 958. Spor

Læs mere

Klima, energi & miljø CO2 forbrug i boligen

Klima, energi & miljø CO2 forbrug i boligen 2009 Klima, energi & miljø CO2 forbrug i boligen Vejledere: Jørn Bendtsen, Karl G Bjarnason, Bartek Warszawski og Arne Wamsler Niclas Larsen, Benjamin Christiansen, Helene Baadsgaard og Jens Nielsen Klasse

Læs mere

Matematik C Hvad kan folkeskoleeleven?

Matematik C Hvad kan folkeskoleeleven? Matematik C Matematik C er en spændende udfordring, fordi der her er så mange elever, der har svært ved matematik. Det følgende er dog ikke en redegørelse for, hvorledes man generelt takler sådanne elever.

Læs mere

Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS. 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud

Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS. 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud Tine Tangdal LÆSEPRØVE TÆM DIN STRESS 37 øvelser til ro, livsglæde og overskud Indledning Hvorfor er det, at jeg har skrevet denne bog? Der findes så mange andre bøger, der handler om stress og om at få

Læs mere

Bilag 1: Interview med Diabeteschat den 31. marts 2011

Bilag 1: Interview med Diabeteschat den 31. marts 2011 Bilag 1: Interview med Diabeteschat den 31. marts 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Informant: Kjeld Bruun-Jensen I: Først vil vi høre lidt om din baggrund, vi kunne godt tænke os at

Læs mere

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau

Roskilde Tekniske Gymnasium. Eksamensprojekt. Programmering C niveau Roskilde Tekniske Gymnasium Eksamensprojekt Programmering C niveau Andreas Sode 09-05-2014 Indhold Eksamensprojekt Programmering C niveau... 2 Forord... 2 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Krav til

Læs mere

Teknologi-Børn. Christian Mørk og Volkan Erdönmez

Teknologi-Børn. Christian Mørk og Volkan Erdönmez Teknologi-Børn Christian Mørk og Volkan Erdönmez 22/04 2010 Vejleder: Berit Bruun Jespersen Fag: Teknologi Klasse: 1.A Skole: Odense Tekniske Gymnasium I dette forløb har vi arbejde med børn og hvordan

Læs mere

Godsog. personvogne til modelbanen

Godsog. personvogne til modelbanen HAASES HOBBYBØGER LAV DET SELV Godsog personvogne til modelbanen Skala HO AF POVL-ERIK HARBY Forord af POUL E. CLAUSEN P. HAASE & SØNS FORLAG KØBENHAVN 1958 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord............................................................

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

Bilag 1. Figur og tabel

Bilag 1. Figur og tabel Bilag 1. Figur og tabel TABEL 1: ANALYSERAMME... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. TABEL 2: INTERVIEWETS 7 FASER... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. TABEL 3: TRADITION ROLLE IMAGE OG NYE ROLLER OG DILEMMA

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Jeg har længe døjet meget med el-allergi, og min formodede baggrund for at have udviklet det, kommer her.

Jeg har længe døjet meget med el-allergi, og min formodede baggrund for at have udviklet det, kommer her. Min historie samt nogle kommentarer til el-allergi Jeg har længe døjet meget med el-allergi, og min formodede baggrund for at have udviklet det, kommer her. Mine tænder: For efterhånden en del år siden,

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

VERSION TEGNET I GIMP. Responsiv webdesign. Rapport udarbejdet. side 1 af 16 Andreas Heise, Jonas Johansen & Henrik Pedersen

VERSION TEGNET I GIMP. Responsiv webdesign. Rapport udarbejdet. side 1 af 16 Andreas Heise, Jonas Johansen & Henrik Pedersen VERSION TEGNET I GIMP Responsiv webdesign Rapport udarbejdet af: 1 af 16 Andreas Heise, Jonas Johansen & Henrik Pedersen Formål... 3 De 6 faser... 3 Problemanalyse... 3 K-strategi... 5 Idéudvikling...

Læs mere