KM Text. Om Sojakagens vogne 2: Vogne til klorgas, hypoklorit og lud. Det vil sige: Vi tager lige de sidste fedtsyrevogne først

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KM Text. Om Sojakagens vogne 2: Vogne til klorgas, hypoklorit og lud. Det vil sige: Vi tager lige de sidste fedtsyrevogne først"

Transkript

1 Om Sojakagens vogne 2: Vogne til klorgas, hypoklorit og lud. Det vil sige: Vi tager lige de sidste fedtsyrevogne først De tre ens 26 kubikmeters vogne Scandia byggede 1957 hhv 1961, havde ligesom de renoverede fra Kaminski aluminiumstank. Når en sådan skal skrues fast i en i øvrigt stålbygget undervogn, gør man sig den umage at isolere den elektrisk fra, således at galvanisk tæring bliver forhindret. Ren aluminium er ikke særligt sejt, så tanken hænger man op i en art brokonstruktion som støtter den i hele beholderens længde. Ikke i skala. Tegnet efter opmåling af 538 i Søren Monies Her er en undervogn der blander konstruktionselementerne lidt: fjedersjækler og meget konservative pressede akselgafler... Men det er jo også Scandia der har konstrueret og bygget (se artikel 1) De fleste af vognene med varmeslange i tanken havde sine tilslutninger i enden af tanken som man lige akkurat kan se det her hvor et af rørene titter frem til højre på beholderen. Den vaskefadslignende runde dims -spildfanget- uden om domdækslet, ser ud til at have udfyldt sin funktion udmærket, man så næsten aldrig striber af gods ned af tanken. Ved udløbsstudsen sad der dog som regel lidt størknet produkt. Foto på Islands Brygge Juni 1985: Søren Monies

2 A E Kurland tog ikke så mange farvebilleder og negativerne har ikke rigtigt tålt tidens tand, men her er 539 med sin rimeligt rene beholder og det kan ses at metallet var slebet i et påfugleøjemønster som man ellers kun ser på rustfrit stål, á lá mejerimaskiner. Her er også rørene til varmeslangen tydelige. Varmekoblingen sad som på mange af DS vogne under pufferplanken. Islands Brygge ca (samling B Schultz) Produkter fra Klor-alkalianlægget: Industriel produktion af klorgas startede herhjemme i 1934 på Sojakagefabrikken efter Castner-Kellner processen. Grundprincippet var elektrolyse af saltvand. Saltvandet løb igennem nogle render hvor der i bunden løb kviksølv som så fungerede som den ene elektrode. Strømmen fra Købehavns belysningsvæsen blev ensrettet og ledt ned i saltvandet gennem nogle kraftige grafitelektroder som blev holdt i nøjagtig afstand over kviksølvet for at få optimal produktion. Hver celle var opdelt i to kamre hvor saltvandet var i det ene og rent vand i det andet. Saltvandet kunne ikke løbe fra den ene celle og videre over i den vandholdige men det kunne kviksølvet. Når strømmen løb boblede der klorgas op fra saltvandet og det andet stof fra saltet, natrium, blev opløst i kviksølvet som amalgam og reagerede så med vandet i cellens anden halvdel og dannede natriumhydroxyd. Dette stof reagerede dog ikke fuldstændigt med vandet og resterne blev så vasket ud i et anlæg ved siden af elektrolyseanlægget. Det var den del af processen som gav sojakagen problemer med kviksølvforurening af havnens vand. I cellens anden del boblede der brintgas op som fabrikken brugte til oliehærdning bla. Det første anlæg blev i 60 erne skiftet ud med et moderne efter samme princip, men med mindre strømforbrug og væsentlig mindre kviksølvtab. Anlægget fra 60 erne fik igen en afløser i begyndelsen af 80 erne. Da det moderne anlæg (få år gammelt) skulle sælges til Ravi Chemicals i Pakistan, bildte Kenny Bruno fra Greenpeace Pakistanerne ind at anlægget forurenede lige så meget som det oprindelige og selv om sojakagen gjorde en del for at overbevise pakistanerne om Greenpeaces løgne ville de ikke overtage anlægget. Efter lukningen af klor-alkali-anlægget filtrerede man oppumpet grundvand i tre år derefter men fandt ikke mere kviksølv end i grundvand fra andre boringer. De tidligere ansatte blev ret forskrækkede over påstanden om at de skulle have forhøjet kviksølvindhold i kroppen, men det er noget de deler med alle københavnere og det kommer ikke fra sojakagen. Anlægget var i øvrigt Københavns belysningsvæsens suverent største private kunde med eget 30 KV kabel under havnen fra H C Ørstedsværket. Klorgas er ret giftigt og vognene til det var bygget derefter. Jeg vender tilbage med flere produktbeskrivelser i den sidste del af artiklerne om produkter og emballage.

3 Da de to første klorvogne blev bygget, var reglerne at de skulle have en overbygning af træ for at beskytte mod solindstråling. Reglerne blev så småt lavet om og man erstattede den fine trækasse med et soltag omkring senere, i 1969, fjernede man også soltaget og malede vognene grønne med orangegul stribe på langs af tanken. Sådan så 550 ud efter ombygningen og en senere opmaling omkring Her er det tydeligt hvor lille beholderen egentlig var, en kombination af voldsom materialetykkelse i tanken, lavere metervægtgrænser i 1952 end hvad vi har i dag og deraf følgende lavere lastgrænser. Fuldt læsset havde den kun et akseltryk på 15 ton. En væsentlig konstruktionsdetalje var domen med ventiler til gasfase og flydende fase (trykket i vognen udlignes med tanken der pumpes fra, ved hjælp af en ledning hvor fordampet gas kan løbe tilbage) Domen var så solid at den kunne holde til et sideværts belastning som svarede til at den blev knaldet ind i en mur med 30 km/h. 551 holdt til det da Deutsche Reichsbahn tabte den på gulvet ved Nienberg i I følge rapporten blev klorgassen tappet af efter uheldet og vognen sendt tilbage til Sojakagen på en fladvogn. Se billedet nedenfor. Fotoet af 550 er taget på centralværkstedet i København af P C Johansen.

4 551 fik nogle buler ved uheldet i Nienberg. Fotos fra Sojakagens arkiv *OBS: Et billede af Ulf Holtrup fra 1960 viser 551 uden trækasse og med svenske bogstavtyper brugt på nummertavlen, ligesom det blev malet på 550 (se ovenfor) Det kunne godt betyde at 551 faktisk blev leveret uden trækasse, for hvorfor skulle DSB s centralværksted genskabe de svenske skrifttyper nøjagtigt da man fjernede trækassen? Ulf Holtrup s billeder er tilgået jernbanemuseet og er stort set utilgængelige.

5 Kravene til solafskærmning slappedes noget i løbet af tresserne, således fik 550 fjernet taget i januar Her har A E Kurland fanget den foran sipresseanlæg 1 i 1974 (ca). Bortset fra at de store skilte med KLOR forsvandt, skete der ikke meget med vognens udrustning, dog fik alle de vogne der var i drift efter 1970 monteret nye dobbeltvirkende pneumatiske (luft-) styrede ventiler, hvilket forbedrede sikkerheden flerfold, bla fordi gassen ikke undslap hvis vognen blev revet løs fra fyldeledningene ved et uheld. Ventilen klappede i omgående hvis enten lufttrykket eller klorgassens eget tryk forsvandt. I artiklen om produkter fortæller jeg mere om dette og andre tiltag som gjorde håndteringen af fabrikkens produkter sikrere. (Samling B Schultz) De to næste vogne blev anskaffet De var født uden trækasse, men med soltag, som dog også blev fjernet i januar 1969 ligesom på de to første. Rumfanget var en kubikmeter større, men hvor de to første havde et krævet prøvetryk på 30 atmosfærer skulle disse to kun kunne holde til 22. Alle arbejdede dog ved 15 atmosfærers tryk. Bemærk at platformens ophængning sidder og svæver en anelse over beholderen, det er en følge af at soltaget er fjernet 5 år før billedet er taget på Gb i Foto: Per Topp Nielsen. Denne type var bygget med en (C-) aksellast på 16,5 tons. (Gad vide om man ikke ville belaste lejerne unødigt?)

6 De nyeste klorvogne Sojakagen anskaffede som nybygninger var Her er man gået helt væk fra den opragende armaturdom og har skjult ventiler osv nede i en brønd indenfor tankens tværsnit, kun dækket af en relativt tynd blikplade. Når man ser billederne af 551 efter uheldet i DDR, kan man godt forstå at det måske var en god ide at gøre det sværere at skrælle ventilerne af ved evt uheld. Rumfanget er på disse vogne forøget til godt 21,5 m³ og vognen havde derfor et læsset akseltryk på næsten 20 ton. Stadig ret nymalet efter renoveringen godt et år før, er 558 skubbet et stykke ud af baggadesporene langs Islands Brygge. Vognene var blevet for små for den tidligere svenske ejer EKA, som havde erstattet dem med bogievogne lejet hos VTG i Tyskland. Dimensioner og udstyr var ganske som på de tidligere anskaffede selvom de var 7 år ældre, fra Bemærk i øvrigt at man vist ikke er helt enige om hvordan man skal stave til klor... Foto af Per Topp Nielsen 1978.

7 I 1988 var man kommet i bekneb igen for klorvogne efter at have måttet udrangere en række af de ældste. Norsk Borregård havde to vogne til salg og de to blev til Sojakagens 561 og 562. Konstruktionen var fuldstændig magen til de andre Chr. Olsson typer fra 60 erne. Fælles for disse var blandt andet også at prøvetrykket var nede på 19 Bar, hvilket kunne lade sig gøre fordi beholderstålet var af en bedre kvalitet og var normaliseret efter sammensvejsningen og derfor havde en større sejhed og brudstyrke. Foto på Gb i september 1988 af Søren Monies. En af Chr. Olsson 60 er typerne står her til udluftning før ophugningen hos Uniscrap i Københavns Sydhavn i Det fremgår for eksempel hvor tykt stålet i en klorvogns beholder skulle være for at svare til kravene. Foto i Landvindingsgade, København af Søren Monies.

8 Den tidligere Uddeholm-vogn her, er KM ikke helt klar til Sojakagens brug, Text den har stadig sit midlertidige nummer (7351 er cifferlitraet på en vogn uden tryktank) og den skal også have tavler og logo påsat. De to vogne på billedet, var bygget hos Chr. Olssons konkurrent ASJ AB Svenska Järnvägs-verkstäderna- og havde som de eneste ved Sojakagen automatisk lastomstilling (derfor mangler læsset-tom omstilleren) som er den arm der går fra fjederbukken og hen til ventilen til højre for stigen. *Den sidste klorvogn, 565, der ligesom flertallet var bygget hos Chr. Olsson (Interconsult) har jeg aldrig set, men den har lignet de øvrige tresser-klorvogne fra fabrikken i Falkenberg Bortset fra 583 II, som havde større rumfang, så alle de små lud / hypokloritvogne sådan ud. Ikke i skala Søren Monies 1986.

9 Frisk fra renovering hos Scandia har Guldbæk Christensen fanget to af de syv nyanskaffede svenske vogne i Nyborg 19/ Bemærk hvor gammel undervognskonstruktionen egentlig er: fjederlasker, Hik-G bremse og ret brede og stive akselgafler af typisk svensk udformning. Disse små vogne hørte så også til Chr. Olssons tidligste vogne; På nær tre var de alle bygget på det gamle anlæg i Värtan i (se artikel 1) Guldbæks billeder bliver i dag forvaltet af JMJK: Nej, der er IKKE tale om billedmanipulation, vognen HAR kurvpuffere hele vejen rundt. Islands Brygge maj 1976 Foto: Per Topp Nielsen Næste artikel handler om vognenes bemaling og påskrifter. Hele artiklen KM-Text

KM Text OM SOJAKAGENS VOGNE 1

KM Text OM SOJAKAGENS VOGNE 1 OM SOJAKAGENS VOGNE 1 (Denne tekst er en stærkt omarbejdet udgave af en artikel fra Modelhjul 92) Den nu lukkede Dansk Sojakagefabrik hørte til de store vognejere i Danmark. I alt 72 vogne anskaffede man

Læs mere

Sojakagens vogne 3: Bemaling og påskrifter.

Sojakagens vogne 3: Bemaling og påskrifter. Sojakagens vogne 3: Bemaling og påskrifter. Bomærker ( Logo, Logotype ) 1934-ca. 1955 Når en virksomhed med megen international handel som Sojakagen skulle markedsføre sig selv skete det efter de nyeste

Læs mere

Driftsmateriellet H 03-1862 JA > IA 1893

Driftsmateriellet H 03-1862 JA > IA 1893 Driftsmateriellet H 03-1862 JA > IA 1893 Litra JA > IA 1893 JA 4001-4004 1863 Randers JA 4005-4006 1865 Randers = 12 vogne type H 03 Data H 03 Længde over puffer 6716 mm Understel længde 5486 mm Akselafstand

Læs mere

Driftsmateriellet P20-1920 PJ 1920

Driftsmateriellet P20-1920 PJ 1920 Driftsmateriellet P20-1920 PJ 1920 Litra PJ 1920 Scandia o/1480 04.07.1916: PJ 16620-16689 70 H Annulleret 1918 til fordel for o/1696 Scandia o/1481 04.07.1916: PJ 13990-14019 30 S Annulleret 1918 til

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF 500 011 A 1933.

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF 500 011 A 1933. RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 011 A 1933. Data ZF 500 011 A Ejer... : P. Christensen, Kolding. Driftperiode... :.1933-1941. Oprindelig Litra... : Eva? DR. Berlin 531 052 P. 1926-1933. Tidligere

Læs mere

F 659 MED ZE 502 202 I NYBORG. FOTO.: ARNE KIRKEBY. ARKIV.: OMJK.

F 659 MED ZE 502 202 I NYBORG. FOTO.: ARNE KIRKEBY. ARKIV.: OMJK. MOSEBANEN Særtryk.: Noget om tankvogne F 659 MED ZE 502 202 I NYBORG. FOTO.: ARNE KIRKEBY. ARKIV.: OMJK. Nr. 1. Særtryk 2012. Noget om tankvogne ZE 503 378. 1954. En fin repræsentant for det denne artikel

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB Side: 03. ZF 500 022 II 1972. Interiør i ZF 500 022. Brande 1972..: Georg Schmidt. 1:87 tegning ZF 500 023 1953. Tegning viser vognens udseende ved levering i 1953. Tegning viser læsselemmene udført i

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB Data ZF 500 065 1953-1966. Ejer... : N. Jøker & Co. Driftperiode... : 1953-1966. Oprindelig Litra... : ZF 500 065. Tidligere Litra... : Senere Litra... : UIC Litra... : 022 0 065 1966-1974. Byggeår/sted...

Læs mere

Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag.

Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag. Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag. Før du går i gang. Har du undersøgt grunden for nedgravet ledning og rør? Har du det fornødne værktøj? Du skal bruge: En impact akkudrill,

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 004 1928. Data ZF 500 004 1928-1956. Ejer... : Driftperiode... : 1928-1956. I/S Hansen & Jørgensen, Sydjydsk Damkultur. Oprindelig Litra... : Eva 703. DR. 1924-1928.

Læs mere

Rorstammen brækkede 1 cm. nede i roret. Det er set før, men jeg troede, jeg havde sikret mig ved at reparere roret som foreskrevet af værftet.

Rorstammen brækkede 1 cm. nede i roret. Det er set før, men jeg troede, jeg havde sikret mig ved at reparere roret som foreskrevet af værftet. Fremstilling af ny form og ror til Contrast 33 I august 2009 brækkede rorstammen på vores Contrast 33. Det var under en kapsejlads, men heldigvis så langt væk fra andre, at vi ikke sejlede ind i nogen,

Læs mere

Alt om galvanisk tæring

Alt om galvanisk tæring Alt om galvanisk tæring For de fleste har galvanisk tæring været et begreb forbundet med noget totalt uforståeligt. Vi forklarer hvorfor og hvordan galvanisk korrosion sker, hvordan du kan måle det, og

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB 1:87 tegning ZF 500 101 1952-1957. Tegner.: Henning Orlowicz. Data ZF 500 101 1952-1957. Ejer... : Driftperiode... : 1952-1957. I/G Dänische Forellen, Ejstrupholm. Oprindelig Litra... : IA 19 181. 1940-1951.

Læs mere

Driftsmateriellet L GA 1893

Driftsmateriellet L GA 1893 Driftsmateriellet L 04-1876 GA 1893 2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk L 04 / 1893 Side 3.01 Driftsmateriellet L 05a - 1872 GB 1893 Litra GB 1893 GB 1811-1818 > 2257-2264 1872 Banens (DsJ)

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade Bygninger Teknik Miljø Installationer Arkivnr. 104.03-01 El Udgivet Sept.'93 Potentialeudligning i bygninger med husdyr (kvæg, svin, fjerkræ etc.) Revideret 28.04.2003 Side 1 af

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF I 1925.

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF I 1925. RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 021 I 1925. Data ZF 500 021 I Ejer... : Brdr. Nissen Jøker, Vejle. Driftperiode... :.1925-1956. Oprindelig Litra... : ZF 500 021. Tidligere Litra... : Senere Litra...

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB ZF 500 043 1945. Med ZF 500 043 tog Scandia hul på leverancer af fisketransportvogne, i første omgang blev det ved denne ene vogn. Den er en lettere udvidet udgave af en HD/IA vogn, Scandia eksperimenterede

Læs mere

Byg EN HULE LAMPE VARIGHED: LANGT FORLØB

Byg EN HULE LAMPE VARIGHED: LANGT FORLØB VARIGHED: LANGT FORLØB Byg EN HULE LAMPE Byg EN HULE LAMPE Til læreren Varighed: Langt forløb Tidsestimat: Syv dobbeltlektioner Dine elever i 5., 6. og 7. klasse kan i et langt forløb designe og bygge

Læs mere

Ex RIBBERØRSOVNE - TYPE ERB D-8500

Ex RIBBERØRSOVNE - TYPE ERB D-8500 Ex RIBBERØRSOVNE - TYPE ERB D-8500 SIDE 1/5 Den elektriske ribberørsovn type ERB er konstrueret, så den kan opvarme lokaler, hvor der kan opstå en potentielt eksplosiv atmosfære på grund af håndtering

Læs mere

H0 NYHEDER 2014. BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66. OBS: Fotos viser produktionsprøver

H0 NYHEDER 2014. BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66. OBS: Fotos viser produktionsprøver H0 NYHEDER 2014 M O D E L L E R PÅ V E J F R A T E G N E B O R D E T BL-vogne CP med tagrytter MO DSB MX / MY Y-tog AF med tagrytter Class 66 OBS: Fotos viser produktionsprøver AF med tagrytter AF-vognene

Læs mere

ANSØGNING OM TILLADELSE TIL VANDINDVINDING OG VANDBEHANDLING FOR VANDVÆRKER M.V.

ANSØGNING OM TILLADELSE TIL VANDINDVINDING OG VANDBEHANDLING FOR VANDVÆRKER M.V. ANSØGNING OM TILLADELSE TIL VANDINDVINDING OG VANDBEHANDLING FOR VANDVÆRKER M.V. ANSØGNING I HENHOLD TIL 20 OG 21 I BEKENDTGØRELSE OM LOV OM VANDFORSYNING NR. 71 AF 17. JANUAR 2007. A Ansøger Vandværkets

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF A 1933.

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB. DRM tegning Side: 01. ZF A 1933. RULLENDE MATERIEL DSB DRM tegning ZF 500 040 A 1933. 1:87 tegning ZF 500 040 A Tegner.: Henning Orlowicz. Data ZF 500 040 A Ejer... : P. Holm Nyland, Vejle. Driftperiode... :.1933-1954. Oprindelig Litra...

Læs mere

Erfaringer med rottespærrer. Henning Lübcke. Formand for Danske kloakmestre

Erfaringer med rottespærrer. Henning Lübcke. Formand for Danske kloakmestre Erfaringer med rottespærrer. Henning Lübcke Formand for Danske kloakmestre I menneskets fodspor, med store epidemier til følge. Alt hvad man tror man ved er forkert Hvorfor sætte en rotteforsinker?. De

Læs mere

Breathe 55 Installationsguide

Breathe 55 Installationsguide Breathe 55 Installationsguide Anbefalinger installation af Breathe Den elektriske installation af Breathe 55 bør kun foretages af en autoriseret el-installatør eller af Sustain Solutions. Den elektriske

Læs mere

KOMPLET VOGNPROGRAM. Vogne designet af danske landmænd

KOMPLET VOGNPROGRAM. Vogne designet af danske landmænd KOMPLET VOGNPROGRAM Vogne designet af danske landmænd DESIGNET AF DANSKE LANDMÆND KONSTANT UDVIKLING AF VOGNENE MI tipvognprogrammet består i dag af 5 serier af tipvogne med lasteevner på fra 8 til 30

Læs mere

at jeg forstod, at hun havde kræft.

at jeg forstod, at hun havde kræft. at jeg forstod, at hun havde kræft. I dag er løgplænen smukkere end nogensinde. Jeg står og beundrer den side om side med et gammelt ægtepar og en mand med barnevogn. Dorthealiljerne ser misfornøjede ud,

Læs mere

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB Data

DANSKE JERNBANERS RULLENDE MATERIEL DSB Data RULLENDE MATERIEL DSB Data Ejer...: Driftperiode...:. I/S Hansen & Jørgensen. Sydjydsk Damkultur. Oprindelig Litra...:.. Tidligere Litra...: Senere Litra...: ZF 500 001. 1921-1933. UIC Litra...: ZF 500

Læs mere

Ansøgning om Tilladelse til at indvinde grundvand

Ansøgning om Tilladelse til at indvinde grundvand Ansøgning om Tilladelse til at indvinde grundvand (Vandforsyningslovens 20) Du skal bruge dette skema, hvis: din indvindingstilladelse er udløbet, du vil indvinde mere vand, end du har tilladelse til,

Læs mere

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet

Containerkran. Nu samles de 4 ende stykker som på billedet 1 Containerkran. Læs denne vejledning grundigt igennem, inden du begynder at samle, start med at kontrollere at der ikke mangler noget. Alle delene skæres forsigtigt ud, evt. med en stemmejerns kniv, rens

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller

Mange USB-stiks er udstyret med en lille datadiode, som lyser når der hentes eller USB-stiks bliver stadig brugt rigtig meget, og da man nu engang imellem kan få et 64gb USB stik til 249 kr i f.eks. Aldi, så er USB-stikket stadig det oplagte transportable medie, da det er lille og modsat

Læs mere

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540

Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions. Morsø 1540 Opstillings- og betjeningsvejledning / Installation and Operating Instructions Morsø 1540 MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com 1 2 Til lykke med

Læs mere

2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk. Forside

2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk. Forside 2014 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk. Forside Driftsmateriellet Forord 1980 1980 Per Topp Nielsen www.dansk-jernbanearkiv.dk Side 0.010 Driftsmateriellet Forord 2014 Genoplivning af et 40 år

Læs mere

Sådan brænder vi for naturen

Sådan brænder vi for naturen Sådan brænder vi for naturen Sammen kan vi gøre det bedre Effektiv og miljøvenlig affaldsforbrænding med el- og fjernvarmeproduktion stiller høje krav til teknologien. De høje krav kan vi bedst imødekomme,

Læs mere

Montering af Fjernprojektører på EpokeModellers skinnebus. Montering af. Fjernprojektører. EpokeModellers skinnebus

Montering af Fjernprojektører på EpokeModellers skinnebus. Montering af. Fjernprojektører. EpokeModellers skinnebus Montering af Fjernprojektører på EpokeModellers skinnebus Side 1 af 16 EpokeModellers dejlige skinnebus er forsynet med fjernprojektører plast, men desværre uden lys. Den ombyggede udgave af skinnebussen

Læs mere

Alt om galvanisk tæring

Alt om galvanisk tæring Alt om galvanisk tæring For de fleste har galvanisk tæring været et begreb forbundet med noget totalt uforståeligt. Vi forklarer hvorfor og hvordan galvanisk korrosion sker, hvordan du kan måle det, og

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Produktion. Motor og generator. Forbrugsfoskelle

Produktion. Motor og generator. Forbrugsfoskelle Motor og generator Der er indlysende fordele ved at producere decentral kraftvarme. Hvis vi kun producerede varme eller hvis vi kun producerede elektricitet ville virkningsgraden hver især ligge på ca.:

Læs mere

Survivor 06 (Model #8013418/#8013419) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR

Survivor 06 (Model #8013418/#8013419) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR Survivor 06 (Model #8013418/#8013419) GB DE FRA NL DK SWE NOR FIN IT ESP POR Denmark Vi er glade for, at du har valgt Katadyn Survivor-06 afsalter. Den er designet og fremstillet under strenge krav af

Læs mere

Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X

Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X [2] NB: Producenten påtager sig intet ansvar for skader forårsaget af installation foretaget uden om denne guide. INDHOLDSFORTEGNELSE I. Karakteristika 4 II. Egenskaber 4 III.

Læs mere

TROLLA Sprøjtevogn Artikel nr.: DK montagevejledning 2015/01

TROLLA Sprøjtevogn Artikel nr.: DK montagevejledning 2015/01 TROLLA Sprøjtevogn Artikel nr.: 12052 DK montagevejledning 2015/01 Kære kunde, Tillykke med dit nye Trolla produkt. Vi håber du vil få stor glæde af det. Kassen med dit nye Trolla produkt kan indeholde

Læs mere

YAMAHA XS 750/850 rustfrit udstødningssystem, 3-i-2

YAMAHA XS 750/850 rustfrit udstødningssystem, 3-i-2 YAMAHA XS 750/850 rustfrit udstødningssystem, 3-i-2 Det følgende er en beskrivelse samt tegninger af det 3-i-2 system, jeg fremstillede i 1982. Brug evt zoom-funktionen i denne PDF-fil for at se de enkelte

Læs mere

Procesudstyr, bi-produkt, Stålkonstruktioner, smedarbejde. KOM BARE IND

Procesudstyr, bi-produkt, Stålkonstruktioner, smedarbejde. KOM BARE IND Procesudstyr, bi-produkt, Stålkonstruktioner, smedarbejde. KOM BARE IND Industri, speciale i kundebaserede løsninger på et højt niveau. Vi har egen produktion og en industriafdeling der løser design &

Læs mere

MiniCooler Plus brugermanual Side 1. brugermanual. MINICOOLER Plus giver iskoldt vand direkte fra hanen...

MiniCooler Plus brugermanual Side 1. brugermanual. MINICOOLER Plus giver iskoldt vand direkte fra hanen... MiniCooler Plus brugermanual Side 1 MINICOOLER Plus brugermanual MiniCooler Plus brugermanual Side 3 Tillykke med din nye MiniCooler Plus Før du tilslutter MiniCoolerPlus og før MiniCooler Plus tages

Læs mere

DS FLEX BRO. Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig

DS FLEX BRO. Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig DS FLEX BRO Færdige skræddersyede bromoduler Vejr- og trafikuafhængig Hurtig montage Økonomisk fordelagtig Forny den gamle bro et med afstand 1,398 mm Fin på overfladen Mange af Danmarks små broer har

Læs mere

En n klassiker. i topkvalitet. Her er den så. Den magelige, TRÆ I HAVEN TRÆ I HAVEN

En n klassiker. i topkvalitet. Her er den så. Den magelige, TRÆ I HAVEN TRÆ I HAVEN E En n klassiker i topkvalitet En let duven i en traditionel hængesofa af jern burde give ro i sjælen, men den forstyrres ofte af»slinger i valsen«og metalliske mislyde. Her får du imidlertid anvisningerne

Læs mere

ANSØGNING OM TILLADELSE TIL VANDINDVINDING OG VANDBEHANDLING FOR VANDVÆRKER M.V.

ANSØGNING OM TILLADELSE TIL VANDINDVINDING OG VANDBEHANDLING FOR VANDVÆRKER M.V. Teknik og Miljø, Natur og Vand Prinsens Alle 5, 8800 Viborg Tlf. 8787 8787 ANSØGNING OM TILLADELSE TIL VANDINDVINDING OG VANDBEHANDLING FOR VANDVÆRKER M.V. ANSØGNING I HENHOLD TIL 20 OG 21 I BEKENDTGØRELSE

Læs mere

NEM reol. af køkkenskabe

NEM reol. af køkkenskabe NEM reol af køkkenskabe Reolen her er en praktisk kombination af skabe og åbne hylder. en er nem at bygge det eneste, du behøver at lave, er en ramme med fem ben under. Resten består af færdige køkkenskabe,

Læs mere

MiniHeat gulvvarme Vandbåret gulvvarme med lav indbygningshøjde

MiniHeat gulvvarme Vandbåret gulvvarme med lav indbygningshøjde MiniHeat gulvvarmemåtte (lav indbygningshøjde) MiniHeat gulvvarme Vandbåret gulvvarme med lav indbygningshøjde MiniHeat gulvvarme er 8 mm pexrør bundet på net - lige til at rulle ud på gulvet, og nemt

Læs mere

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette

Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Et brudstykke af historien om firmaet Brigader Statuette Indledning Et gammelt udklip fra SE og HØR er dukket frem af gemmerne. Det er noget mærket af tidens tand, men desværre ikke dateret. Af historier

Læs mere

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic

1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic 1-Funktions multitavle 0300440 Aquatronic Manual for program 1FV1.0 (se mærkning på kreds U2) Mærkespænding: Mærkeeffekt: Mærkestrøm: 230 V, 50Hz, 1 fase. 2300 W 10 A Summen af belastninger må ikke overstige

Læs mere

Interview med paramediciner Dino Pedersen

Interview med paramediciner Dino Pedersen Interview med paramediciner Dino Pedersen Dato: 1. november 2011 Interview: Så kan vi lige starte med dit navn, så? Paramediciner: Mit navn det er Dino Pedersen. Interviewer: Pedersen? Paramediciner: Dino

Læs mere

Elektrisk golfvogn 1-7

Elektrisk golfvogn 1-7 Elektrisk golfvogn 1-7 Golfvognsskitse 2-7 Opstart Drej koblingen og skub hjulet på aksen indtil Quick Release røret lukker. Vær opmærksom på forskellen på højre og venstre hjul Tryk foldeleddet, løsgør

Læs mere

Det traditionelle kogebord

Det traditionelle kogebord MK og MKM Det traditionelle kogebord Serien giver mulighed for at kombinere forskellige typer kogeplader. Meget robust kogebord Stor og fleksibel kapacitet på grund af stort, glat kogeareal Lang levetid

Læs mere

AVN Hydraulik. Vi er lagerførende af hydraulikkomponenter fra nogle af verdens førende producenter.

AVN Hydraulik. Vi er lagerførende af hydraulikkomponenter fra nogle af verdens førende producenter. AVN Hydraulik AVN Hydraulik er i dag et stærkt team på godt 30 dygtige medarbejdere. Vi har eksisteret siden 1978 og er en del af AVN Gruppen. Hovedkontoret på 2.000 m² ligger i Brøndby, hvor vi har lager,

Læs mere

FJORD TEKNISKE DETALJER

FJORD TEKNISKE DETALJER FJORD TEKNISKE DETALJER Farve Type Vvs-nr. Mål (H&B) (mm) C/C (mm) rør-rør Ydelse Watt HÅNDKLÆDERADIATORER El-tilslutning Poleret rustfrit stål FE0845 1276283 800x430-46 Poleret rustfrit stål FE0855B 1276293

Læs mere

Vejnavn, husnr Postnr. By Telefonnr. E-mail: af Kommunalbestyrelsen Amtsrådet Miljøstyrelsen Landvæsenskommissionen

Vejnavn, husnr Postnr. By Telefonnr. E-mail: af Kommunalbestyrelsen Amtsrådet Miljøstyrelsen Landvæsenskommissionen SKIVE KOMMUNE Teknisk Forvaltning, Natur og Miljø Rådhuspladsen 2 7800 Skive Tlf. nr. 99 15 55 00 E-mail: tek@skivekommune.dk ANSØGNING OM TILLADELSE TIL VANDINDVINDING OG VANDBEHANDLING FOR VANDVÆRKER

Læs mere

BANO HYGIEJNEVASK MED HØJDEJUSTERING

BANO HYGIEJNEVASK MED HØJDEJUSTERING DK MONTERINGSANVISNING 5202/L Bano hygiejnevask, gråt støttehåndtag, venstre 5202/R Bano hygiejnevask, gråt støttehåndtag, højre 5207-EL Bano højdejusteringsmodul for hygiejnevask, elektrisk 5207-MA Bano

Læs mere

Galvanisk Tæring. Kalium - mest negativ. Calsium

Galvanisk Tæring. Kalium - mest negativ. Calsium Galvanisk Tæring Galvanisk tæring har også noget med El at gøre, idet det er elektronernes strøm, der forårsager, at de udfældede ioner i vandet søger hen til et negativt spændingspotentiale. Dette var

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12119

SKØNSERKLÆRING J.nr. 12119 SKØNSERKLÆRING J.nr. 12119 Besigtigelsesdato: 20.11.2012 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningssagkyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.S.) Ansvarsforsikringsselskab:

Læs mere

MULTIFLEX Ø1250 # # # # # specialbrønd til nedstigning. Wavin Specialbrønde DIMENSION TIL NEDSTIGNING SPECIALDESIGNES TIL PROJEKTET

MULTIFLEX Ø1250 # # # # # specialbrønd til nedstigning. Wavin Specialbrønde DIMENSION TIL NEDSTIGNING SPECIALDESIGNES TIL PROJEKTET Wavin Specialbrønde MULTIFLEX specialbrønd til nedstigning DIMENSION TIL NEDSTIGNING SPECIALDESIGNES TIL PROJEKTET SIKKER INSTALLATION FLEKSIBELT PROGRAM DOKUMENTERET LANG LEVETID Specialbrønd med styrke

Læs mere

Infrarød-terrassevarmer princippet

Infrarød-terrassevarmer princippet Infrarød-terrassevarmer princippet Infrarød varmestråling fungerer efter et helt naturligt princip nemlig varmen fra solen. De infrarøde stråler har den egenskab, at de ikke opvarmer luften, men alle objekter

Læs mere

Vejledning. Til indretning af boringer. September 2014. TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Side 1 af 8

Vejledning. Til indretning af boringer. September 2014. TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Side 1 af 8 POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Vejledning Til indretning af boringer September 2014 TÆT PÅ MENNESKER, TEKNOLOGI OG NATUR Side 1

Læs mere

Driftsmateriellet H 99a Habbillns 1999

Driftsmateriellet H 99a Habbillns 1999 Driftsmateriellet H 99a - 1999 Habbillns 1999 Litra Habbillns 1999 2780 400-414 1999 Niesky & TVP - fabriksnumre findes i vognlisten 2780 650-684 1999 Niesky & TVP - fabriksnumre findes i vognlisten =

Læs mere

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45

Instruktions- og betjeningsmanual. SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-30, CEL-30-M, CEL-35, CEL-40 & CEL-45 Instruktions- og betjeningsmanual SIMA for elektrisk betonjernsklipper MODELLER: CEL-0, CEL-0-M, CEL-5, CEL-40 & CEL-45 Indholdsfortegnelse. Håndtering & transport Side. Montering / samling Side. Opstilling

Læs mere

ESTELLO P R O D U K T B L A D. Central-/fjernvarme

ESTELLO P R O D U K T B L A D. Central-/fjernvarme TEKNISKE DETALJER Farve Type Vvs-nr. Central-/fjernvarme Mål (H&B) (mm) C/C (mm) rør-rør Ydelse Watt Krom EKC1220 331245024 1200x200 150 122 Krom Sort EKC1230 EBC1230 331245124 331245021 1200x275 225 164

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Spørgsmål og svar om sparepærer og kviksølv

Spørgsmål og svar om sparepærer og kviksølv Spørgsmål og svar om sparepærer og kviksølv 1) Hvorfor er der kviksølv i sparepærer? En sparepære kan ikke fungere uden kviksølv. Når der sættes spænding på sparepæren frigives der frie elektroner. Når

Læs mere

Monterings vejledning. Amico K38-Gota Knækarms markise

Monterings vejledning. Amico K38-Gota Knækarms markise Amico K38-Gota Knækarms markise Tjekliste 1 Gennemgå din følgeseddel og tjek om alt er korrekt, samt alle dele er med. Hvis der er noget der ikke stemmer overens bedes du kontakte os. Værktøj 2 Værktøjet

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Well Fit - PRÆFABRIKEREDE PUMPESTATIONER TIL INSTALLATION I EKSISTERENDE BRØNDE

Well Fit - PRÆFABRIKEREDE PUMPESTATIONER TIL INSTALLATION I EKSISTERENDE BRØNDE Well Fit - PRÆFABRIKEREDE PUMPESTATIONER TIL INSTALLATION I EKSISTERENDE BRØNDE Behovet for renovering Well Fit Præfabrikerede pumpestationer, der installeres i den eksisterende station som en færdig indsats

Læs mere

TEMA: Stalden Kvæg Kongres 2014

TEMA: Stalden Kvæg Kongres 2014 TEMA: Stalden Kvæg Kongres 2014 Madrasser er yt vi vil have sand Konsulent Inger Dalgaard, Videncentret for Landbrug, Kvæg Erstat madrasser med sand og opnå sundere køer og højere ydelse. Skiftet fra madras

Læs mere

Ombygning af en ældre Märklin katalog nummer 3000 til digital drift

Ombygning af en ældre Märklin katalog nummer 3000 til digital drift Ombygning af en ældre Märklin katalog nummer 3000 til digital drift Peter Engelsted Jonasen www.digitaltog.dk Nordbanen Hobby 2 Peter Engelsted Jonasen Ombygning af en ældre Märklin katalog nummer 3000

Læs mere

Fremstilling af blæsebælge (Nyrebælge)

Fremstilling af blæsebælge (Nyrebælge) Jeg skulle bruge en blæsebælg til mit støbehåndværk på vikingemarkederne, min plan var at lave et sæt Nyrebælge, lidt i stil med de bælge der er vist på Sigrudsristningen, jeg tænkte meget over hvordan

Læs mere

Driftsmateriellet G 10-1906 FE 1906

Driftsmateriellet G 10-1906 FE 1906 Driftsmateriellet G 10-1906 FE 1906 Litra FE 1906 FE 22301 Projekt til Ekspresgodsvogn fra 1906 Ingen vogne blev produceret Data FE 22301 Længde over puffer 8830 mm Understel længde 7600 mm Totalhøjde

Læs mere

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget?

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget? Digerne ved Digehytten Hvordan blev de bygget? 1 Til pædagoger og børn, der gæster Digehytten. 2 Når du sidder i Digehytten og kikker ud af døren, kan du se et dige. Det hedder Søndre fløjdige 3 Går du

Læs mere

Glide stykke og nålerør

Glide stykke og nålerør Glide stykke og nålerør Mens vi venter på at lejerne tørre, kan vi passende gå videre med et par småting på pan en. (Den anden chassis halvdel.) Når bilen er samlet, er der erfaring for at pan en rent

Læs mere

Dansk Mini Racing Union. Vognreglement. 1:24 Scaleauto

Dansk Mini Racing Union. Vognreglement. 1:24 Scaleauto Dansk Mini Racing Union 2016 Vognreglement 1:24 Scaleauto DMRU 2016 v.3-1 - GENERELLE REGLER VOGNREGLEMENT 1. TYPE SCALE-RACING Skalamodeller med metal- eller plastchassis, skumdæk, gummi dæk og hårde

Læs mere

Vandet på. gennem 140 år. Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Af militære grunde er det nemlig forbudt

Vandet på. gennem 140 år. Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Af militære grunde er det nemlig forbudt Vandet på Frederiksberg gennem 140 år Indtil 1850 erne er Frederiksberg en landsby ved foden af Frederiksberg Slot. Hvis man oppe fra slottet kigger ind mod København, støder øjet ikke mod ret mange bygninger

Læs mere

Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27

Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27 Dansk bruger manual Udarbejdet af Datalogisk A/S 1/27 Sådan kommer du i gang Det er der i kassen Indhold MojoMINI skærm USB kabel til skærm SD hukommelseskort Pegepind Billader til skærm Monteringsbeslag

Læs mere

Renovering af agterkahyt på Speedy.

Renovering af agterkahyt på Speedy. Renovering af agterkahyt på Speedy. Efter at forkahytten sidste år blev renoveret er turen nu kommet til agterkahytten, da denne også i høj grad trængte til en kærlig hånd. Jeg startede på projektet lige

Læs mere

The right fit should be part of your kit

The right fit should be part of your kit The right fit should be part of your kit Hvorfor er sports-bh er vigtige? Brystet er desværre ikke indrettet så smart i forhold til løb og hop, så derfor er det vigtigt at bruge en god sports-bh. Der er

Læs mere

Produktionsskolen Mimers Brønd Brusgårdsvej 17, 8960 Randers SØ Tlf: 8644 7417 - info@mimersbroend.dk Hjemmeside: www.mimersbroend.

Produktionsskolen Mimers Brønd Brusgårdsvej 17, 8960 Randers SØ Tlf: 8644 7417 - info@mimersbroend.dk Hjemmeside: www.mimersbroend. Rapport vedrørende undervisningsmiljøet på Produktionsskolen Mimers Brønd Brusgårdsvej 17, 8960 Randers SØ Tlf: 8644 7417 - info@mimersbroend.dk Hjemmeside: www.mimersbroend.dk Planlægningen. I efteråret

Læs mere

Neotherm MiniHeat gulvvarme

Neotherm MiniHeat gulvvarme Neotherm MiniHeat gulvvarme Monteringsvejledning Side 1 DK Side 2 Om NeoTherm MiniHeat gulvvarme...4 Til renoveringsopgaver og til rum med begrænset indbygningshøjde...4 Teknisk beskrivelse...4 Montering...5

Læs mere

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer UDKAST af 9. november 2015 J.nr.TS2060604-8 Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer I medfør af 70, stk. 4, og 118, stk. 7, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr.1386 af 11. december 2013, fastsættes

Læs mere

BTS 80 / BTS 75 V. Gulvdørlukkere

BTS 80 / BTS 75 V. Gulvdørlukkere BTS 80 / BTS 75 V Gulvdørlukkere Universal anvendelig Individuelle funktioner Sikret kvalitet DORMA gulvdørlukkere BTS 80 og BTS 75 V løser opgaven til de fleste døre og dørtyper. Dørlukkerne er universal

Læs mere

Bevar vinduerne. www.bygningskultur.dk/vinduer

Bevar vinduerne. www.bygningskultur.dk/vinduer Bevar vinduerne Hjemmeside viser vej www.bygningskultur.dk/vinduer www.bygningskultur.dk/vinduer Et nyt tema om vedligehold af vinduer giver gode oplysninger til bygningsejere og -administratorer Se en

Læs mere

AMROC VENTILERET FACADE

AMROC VENTILERET FACADE DK / OKTOBER 2018 MONTAGEVEJLEDNING AMROC VENTILERET FACADE 2 MOLAND AMROC VENTILERET FACADE MONTAGEVEJLEDNING JUNI 2018 3 Indhold Produkter...4 Montage på metal og træ...5 Montage af facadeplader...6

Læs mere

PUMPESTYRING 701. Instruktion. Specifikationer

PUMPESTYRING 701. Instruktion. Specifikationer Instruktion Generelt Tak fordi De valgte Pumpestyring 701. Pumpestyring 701 er en moderne, kompakt enhed for niveaustyring af 1 pumpe og 1 niveaualarm eller 2 pumper i alternerende drift. Pumpestyringen

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

FJORD P R O D U K T B L A D. El-tilslutning TEKNISKE DETALJER GENERELT HÅNDKLÆDERADIATORER. Mål (H&B) (mm) C/C (mm) rør-rør.

FJORD P R O D U K T B L A D. El-tilslutning TEKNISKE DETALJER GENERELT HÅNDKLÆDERADIATORER. Mål (H&B) (mm) C/C (mm) rør-rør. FJORD TEKNISKE DETALJER Farve Type Vvs-nr. Mål (H&B) (mm) C/C (mm) rør-rør Ydelse Watt HÅNDKLÆDERADIATORER El-tilslutning Poleret rustfrit stål FE0845 1276283 800x430-46 Poleret rustfrit stål FE0855B 1276293

Læs mere

skal jeg bare skrubbe udstrøminings slangen på og så sidre den fast..? eller skal jeg bruge nogle spænde ringe? eller noget andet?

skal jeg bare skrubbe udstrøminings slangen på og så sidre den fast..? eller skal jeg bruge nogle spænde ringe? eller noget andet? reactor 1000 Indsendt af Kim Pliniussen - 02. Feb 2011 17:03 Jeg har ervhertret mig en reactor 1000 til spredningen af min co2.. men er lidt i tvivl med montaringen.. skal jeg bare skrubbe udstrøminings

Læs mere