Høring d. 10. oktober : Uafhængige universiteter? i Folketingets Landstingssal

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høring d. 10. oktober : Uafhængige universiteter? i Folketingets Landstingssal"

Transkript

1 Høring d. 10. oktober : Uafhængige universiteter? i Folketingets Landstingssal Formål : At belyse fagfolks/forskersamfundets synspunkter på universitetets aktuelle vilkår (herunder økonomi) og de verserende ændringsforslag (herunder bl.a. ledelse). Tema : Gennem høring og udspørgning af fagfolk og universitetslærere at belyse hvilken struktur, ledelse, rammer og økonomi, der skal være vilkårene for universiteterne, så disse kan leve op til følgende ideal: De (universiteterne) skal være med til at sikre, at den offentlige debat er kritisk, fri og levende og bidrage til samfundets demokratisering. De skal levere troværdig og uafhængig ekspertise og danne modvægt til politiske, mediemæssige og økonomiske magthavere (Socialdemokratiets debatoplæg, juni 2001) Baggrundspapirer : DI/CO-metal: Fra forskning til faktura, juni Socialdemokratiets debatoplæg: Universiteter i videnssamfundet, juni Forskningskommissionens betænkning. Høringspapir: Uafhængige universiteter, FORSKERforum, oktober Form : Hver session varer 50 minutter. Høringen vil foregå ved, at 2 personer får hver 10 minutters oplæg på et specifikt emne, hvorefter der er 30 minutter til at besvare spørgsmål fra en opponent/ordstyrer samt korte spørgsmål (ikke indlæg) fra salen.

2 PROGRAM Kl Kl Kaffe 1. Indledning Universitetsledelse og økonomi i lyset af Forskningskommissionen. V/Leif Søndergaard, DM og Mogens Ove Madsen, DJØF Høring a: Ledelse 2. Akademisk frihed, forskersamfundets selvforvaltning og ledelse? V/professor Mogens Niss, RUC. 3. Mulige konsekvenser for forskersamfundet af en universitetsmodel med bestyrelse med eksternt flertal samt udpegede rektorer, dekaner og institutledere. V/institutleder Peter Lotz, HH i København. 4. Opponent : ATV-direktør Torben Klein Høring b : Økonomi 5. De økonomiske rammer, de pålagte opgaver og rammerne for den akademiske frihed/selvforvaltning. V/Else Sommer, Københavns Universitet Kaffe 6. Forskningsbevillingernes prioritering: Grundforskning eller anvendelsesorientering? V/lektor Morten Pejrup, næstformand i SNF. Opponent : Journalist Jørgen Øllgaard Høring c : Samfundets styring af universiteterne Er samfundets interesser lig med Statens og erhvervslivets? Eller: Hvor stor indflydelse kan politikerne og erhvervslivet få på universitets styring og planlægning uden at det går ud over uafhængigheden? Deltagere : 7. Tage Bild, dekan samt 8. Henrik Toft Jensen, Rektorkollegiets formand. Opponent : Bjarne Lundager, Dansk Industri Høringssession d. Paneldebat: Universitetets tre største problemer?

3 Afslutning 9. Nina Würtzen (Forskningskommissionen), 10. Hans Peter Baadsgaard, (S), 11. Aage Frandsen, (SF), 12. Hanne Severinsen, (V). Oplægsholderne får hver 2-3 minutter. Opponent : Journalist Mogens Tanggaard Arrangører : Universitetsafdelingerne i DM, DJØF, jordbrugsakademikerne og Lægeforeningen. INDLEDNING v. lektor Leif Søndergaard, repræsentant for arrangørerne. 1. Velkomst og præsentation. 2. Glædeligt at høringen har kunnet tiltrække så mange tilmeldte - det viser at der er stor interesse for universiteternes forhold. Vi har kaldt høringen Uafhængige universiteter med et spørgsmålstegn efter for at indikere at man ikke kan se af den offentlige debat, der har stået på det sidste års tid om universiteternes ledelse, økonomi og forholde til det omgivende samfund, om samfundet ønsker uafhængige universiteter, eller om man er klar over at det er uafhængigheden, der står på spil. I hvert fald vil de kraftige forandringer, som visse forslag har lagt op til, betyde en væsentlig ændring af universiteternes relationer til samfundet. Hidtil har universiteterne og deres ansatte ikke deltaget meget i diskussionen bl.a. fordi der ikke har ligget forslag til ændringer af universitetsloven på ministerens bord, men vi mener at tiden nu er inde - her lige efter at forskningskommissionen har afleveret sin betænkning - til at folk, der har forstand på universiteterne og deres forhold, deltager i debatten. Vi ønsker en åben og fordomsfri debat og har ikke lagt os fast på om f.eks. den ene eller anden ledelsesform er den bedste. 3. Baggrunden for denne høring er som sagt Forskningskommissionens rapport og selvfølgelig også

4 Socialdemokratiets debatoplæg. Vi er helt enige i Socialdemokratiets oplæg på et punkt, nemlig at idealet for universiteterne er at de skal levere troværdig og uafhængig ekspertise og danne modvægt til politiske, mediemæssige og økonomiske magthavere. Vi er blot i tvivl om dette ideal kan opretholdes hvis den ledelsesmodel der lægges op til i debatoplægget bliver gennemført. Vi er bange for at en bestyrelse med eksterne flertal og ansatte dekaner og rektorer mere vil orientere sig opad i systemet, mod politikere og eksterne økonomiske interesser end nedad mod forskerne, og at dette vil medføre at den akademiske frihed begrænses. Akademiske selvstyre er ingen selvfølgelighed. Det er vigtigt, at universitetet deltager i debatten, synliggør sig helst også menige universitetslærere. Hvis man derfor mener, at universitetets selvstyre er væsentligt at bevare - for eksempel med henvisning til demokratiet og fagligheden - så vil vi altså opfordre til, at man blander sig i debatten. 4. I vores høringsoplæg har vi prøvet at opridse nogle af de problemer, som debatten hidtil ikke har taget højde for. Man kan være uenige i betoningerne, man kan være uenige i nuancer, man kan have andre dagsordener, men for os har det været vigtigt at holde fast i, at en ændring af universitetets styringsform og ledelse m.m. vil have såvel demokratiske som faglige følger. Demokratisk betyder det, at universitetets rolle i forhold til omverdenen kan ændre sig, hvis eksterne parter får indflydelse på universitetet. Fagligt betyder det, at prioriteringerne af, hvad der skal laves på universitetet, på det enkelte universitet og af den enkelte forsker / universitetslærer kan ændre sig. Kanske det ikke længere er det faglige det som forskersamfundet finder vigtigst der skal prioriteres højest? Måske skal det være andre, som får indflydelse på prioriteringerne? Økonomisk kræves det af universitetet, at vi i stigende grad lever af eksterne midler, at vi samfinansierer med stat og industri. Det sætter også nogle nye vilkår for universitetet, hvis følger man bør gøre sig klart.

5 I vores høringsoplæg har vi betonet et par aspekter. Der kan utvivlsomt tilføjes flere. 5. Der har ikke været mange universitetslærere, der har deltaget i debatten, men nogle få fx dekan Niels Chr. Sidenius fra samfundsvidenskab i Århus, som i et debatindlæg i Politiken i juli skrev, at politikere og interessegrupper har travlt med at påpege løsningsmodeller på universitetsproblemer, men de fortæller ikke nærmere, hvad der er for problemer, de mener, universiteterne har! 6. En enkelt bemærkning om Forskningskommissionens betænkning: Den ligner de tidligere krav i forslaget om indførelse af bestyrelser med eksternt flertal og om udpegede ledere. Den adskiller sig i en enkelt detalje, nemlig i valgmetoden: I at den første bestyrelse skal udpeges af ministeren efter indstilling fra det afgående konsistorium; dernæst skal den være selvsupplerende. Det er ikke høringens formål at diskutere valgmetode; vi finder det langt vigtigere at diskutere, hvad der er den optimale styrelsesform for et universitet; herunder om en bestyrelse kan spille en positiv rolle, om der er fordele ved en udpeget rektor 7. Til høringen i dag har vi indbudt nogle oplægsholdere, som interesserer sig for universitetets forhold og udvikling og som har nogle holdninger. De er ikke indbudt, fordi de er universitetslovs- fundamentalister vi kender faktisk ikke flere af oplægsholdernes grundholdning til styrelses- og ledelses-diskussionen. Men vi er sikre på, at de kan komme med et par nødvendige indspark i diskussionen, der kan nuancere analysen og debatten fremover. For at de ikke skal slippe alt for nemt fra deres oplæg, har vi indbudt nogle krasse opponenter, som spiller rollen som djævlens advokat. Opponenterne vil samtidig sørge for, at give mulighed for salen til at stille spørgsmål. 8. Jeg skal slutte med igen at byde hjertelig velkommen, især til de fremmødte politikere og andre repræsentanter for de politiske partier. Vi er glade for det overvældende tilmeldinger, men vi er dog lidt ærgerlige over at der ikke er kommet så mange repræsentanter for industrien og andre sektorer fra det omgivende samfund, som dog må have betydelige interesser i universitetsforhold.

6 9. En praktisk bemærkning: Hver session er stramt struktureret. Oplægsholderne er blevet bedt om at holde sig inden for tidsgrænserne. De vil dernæst blive udspurgt af opponenterne, og af salen. Men jeg skal gøre opmærksom på, at salen kan stille spørgsmål ikke afgive lange udredninger. Såvel som oplægsholderne bedes fatte sig kort og præcist, bedes salen gøre det samme.

7. høringsindlæg: Dekan Tage Bild: Samfundets styring af universiteterne:

7. høringsindlæg: Dekan Tage Bild: Samfundets styring af universiteterne: C. Høringstema: Samfundets styring 7. høringsindlæg: Dekan Tage Bild: Samfundets styring af universiteterne: Der er stor konkurrence om at definere de samfundsinteresser, som universiteterne skal varetage,

Læs mere

REFERAT. Møde den: 4. marts Dekanmøde med studerende. Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref.

REFERAT. Møde den: 4. marts Dekanmøde med studerende. Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref. Møde den: 4. marts 2011 REFERAT Dekanmøde med studerende Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref.) Dato: 09. marts 2011 Sagsnr.: Ref: Side 1/5 Dagsorden 1.

Læs mere

Rektors tale til Jens Bigum ved receptionen 1. februar Kære Jens

Rektors tale til Jens Bigum ved receptionen 1. februar Kære Jens Rektors tale til Jens Bigum ved receptionen 1. februar 2011 Kære Jens Da universitetsloven blev vedtaget i 2003 fik universiteterne bestyrelser med et flertal af medlemmer udefra. Vi fik selv lov til at

Læs mere

9. Ninna Würtzen (fmd. f. Forskningskommissionen): Universitetets tre største problemer?

9. Ninna Würtzen (fmd. f. Forskningskommissionen): Universitetets tre største problemer? D. Politiske paneloplæg: 9. Ninna Würtzen (fmd. f. Forskningskommissionen): Universitetets tre største problemer? Tak. Tak for ordet og tak for invitationen. Det er rimeligt dristigt af mig at komme. Jeg

Læs mere

5. høringsoplæg: KU-direktør Else Sommer: De økonomiske rammer, de pålagte opgaver og rammerne for den akademiske frihed / selvforvaltning.

5. høringsoplæg: KU-direktør Else Sommer: De økonomiske rammer, de pålagte opgaver og rammerne for den akademiske frihed / selvforvaltning. B: Høringstema: Økonomi 5. høringsoplæg: KU-direktør Else Sommer: De økonomiske rammer, de pålagte opgaver og rammerne for den akademiske frihed / selvforvaltning. Jeg skal sige noget om økonomi og rammerne

Læs mere

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik 21. oktober 2007 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg

Læs mere

"I Danmark er jeg født"

I Danmark er jeg født "I Danmark er jeg født" Myten om den fejlslagne integration Medlemskonference Foreningen Center for Ungdomsforskning d. 1. november 2010 Festsalen Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Med denne konference

Læs mere

Invitation til og program for Temadagen: Forskning i Klinisk Sygepleje Aalborg Universitetshospital

Invitation til og program for Temadagen: Forskning i Klinisk Sygepleje Aalborg Universitetshospital Invitation til og program for Temadagen: Forskning i Klinisk Sygepleje Aalborg Universitetshospital Torsdag den 8. oktober 2015 kl. 8.30 16.25 i Medicinerhusets Auditorium Tilmelding (bindende) til k.kusk@rn.dk

Læs mere

2. Høringsindlæg: Professor Mogens Niss, IMFUFA, RUC: Emne: Akademisk frihed, forskersamfundets selvforvaltning og ledelse?

2. Høringsindlæg: Professor Mogens Niss, IMFUFA, RUC: Emne: Akademisk frihed, forskersamfundets selvforvaltning og ledelse? A. Høringstema: Ledelse 2. Høringsindlæg: Professor Mogens Niss, IMFUFA, RUC: Emne: Akademisk frihed, forskersamfundets selvforvaltning og ledelse? Indledning For nøjagtigt tre år siden på nær to dage

Læs mere

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET STRUKTUR, ROLLE OG FUNKTION Arbejdsgruppen om akademiske råd, 12. oktober 2011 2 DISPOSITION Indhold Indledning Universitetslovens bestemmelser...

Læs mere

Modstand mod kvindelige præster:

Modstand mod kvindelige præster: Modstand mod kvindelige præster: Dette rollespil er tænkt at gøre Eastons model aktiv, således at eleverne opnår dybere indsigt i modellen samt indsigt i både de formelle såvel som uformelle beslutningsprocesser

Læs mere

Unge Vold Kriminalitet

Unge Vold Kriminalitet Indbydelse til Børnesagens Fællesråds 6. nationale konference om unge Unge Vold Kriminalitet Den 20. november 2008 i Middelfart Børnesagens Fællesråd www.boernesagen.dk Velkommen 2 Velkommen til Børnesagens

Læs mere

Konference. Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år

Konference. Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år Konference Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år MUDPKONFERENCE 2015 Konference: Fremtiden for det miljøteknologiske

Læs mere

Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven

Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven Studenterrådet ved KU s høringssvar til Forslag til Lov om ændring af universitetsloven Studenterrådet ved Københavns Universitet har med stor interesse læst Forslag til Lov om ændring af universitetsloven.

Læs mere

Hvem skal lede den kommunale tandpleje? Torsdag 1. december 2011 Radisson Blu H. C. Andersen Hotel, Odense

Hvem skal lede den kommunale tandpleje? Torsdag 1. december 2011 Radisson Blu H. C. Andersen Hotel, Odense LIF-temadag Hvem skal lede den kommunale tandpleje? Torsdag 1. december 2011 Radisson Blu H. C. Andersen Hotel, Odense Velkommen til LIF temadag i Odense. Den offentlige sektors vilkår er under stadig

Læs mere

Invitation til Ungdommens EU Topmøde 2014

Invitation til Ungdommens EU Topmøde 2014 Invitation til Ungdommens EU Topmøde 2014 Sted: Christiansborg, København Dato: Lørdag d. 1. marts søndag d. 2. marts 2014 Temaer: I 2014 er der to hovedtemaer: Klima og Miljø i en økonomisk krisetid Unges

Læs mere

2018/1 BTL 172 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli Betænkning afgivet af Retsudvalget den 9. april Betænkning. over

2018/1 BTL 172 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli Betænkning afgivet af Retsudvalget den 9. april Betænkning. over 2018/1 BTL 172 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Retsudvalget den 9. april 2019 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om erstatning

Læs mere

Demokrati og deltagelse i arbejdslivet

Demokrati og deltagelse i arbejdslivet Demokrati og deltagelse i arbejdslivet Niels Warring Christian Helms Jørgensen (red.) Demokrati og deltagelse i arbejdslivet Forskningsprojektet Arbejdsliv, læringsmiljøer og demokratisering Institut for

Læs mere

Referat fra møde i ULAB tirsdag d. 3. november fra kl

Referat fra møde i ULAB tirsdag d. 3. november fra kl Referat fra møde i ULAB tirsdag d. 3. november fra kl. 13.00-17.00 Til stede: Jørgen Staun (lokalklub 1), Bjarne Andresen (lokalklub 2), Anders Milhøj (lokalklub 4), Ole Busck (lokalklub 12), Niels Poulsen

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om Dansk Institut for Internationale Studier

Betænkning. Forslag til lov om Dansk Institut for Internationale Studier 2011/1 BTL 155 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Udenrigsudvalget den 16. maj 2012 Betænkning over Forslag til lov om Dansk Institut

Læs mere

På årskonferencen sætter vi fokus på de professionelle, der arbejder med borgerne, og vi vil diskutere en række problemstillinger:

På årskonferencen sætter vi fokus på de professionelle, der arbejder med borgerne, og vi vil diskutere en række problemstillinger: Borgeren i centrum har i længere tid været et plus-ord i den offentlige sektor. At sætte borgeren i centrum har været omdrejningspunkt for en række forskellige bevægelser: Forsøg på at komme væk fra en

Læs mere

S: Universiteterne skal ledes som private virksomheder

S: Universiteterne skal ledes som private virksomheder POLITIK S: Universiteterne skal ledes som private virksomheder Socialdemokratiet vil omlægge den måde, universiteterne ledes på - Studerende og forskere må vinke farvel til det direkte demokrati, hvor

Læs mere

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 5-04 Pkt.: 11 Bilag: A Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.auc.dk 9. november 2004 AT/lt J.nr. 2004-001/01-0009

Læs mere

UNG I EN PRÆSTATIONSKULTUR

UNG I EN PRÆSTATIONSKULTUR UNG I EN PRÆSTATIONSKULTUR Du er, hvad du præsterer. Konference hos Center for Ungdomsforskning 8. maj 2018 PROGRAM 09.00-09.30 Kom og få en croissant og en kop morgenkaffe 09.30-09.45 Vi byder velkommen,

Læs mere

NGO-temadag 2010. NGO erne og omverdenen. Torsdag den 27. maj 2010 kl. 16.15

NGO-temadag 2010. NGO erne og omverdenen. Torsdag den 27. maj 2010 kl. 16.15 Torsdag den 27. maj 2010 kl. 16.15 Hvordan ser omverdenen egentlig på NGO erne? På NGO-temadagen 2010 belyser vi dette spørgsmål fra forskellige vinkler: Den politiske vinkel, den erhvervsmæssige vinkel

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

REKTORS SOMMERTALE Aulaen 17. juni 2010

REKTORS SOMMERTALE Aulaen 17. juni 2010 17. JUNI 2010 REKTORS SOMMERTALE Aulaen 17. juni 2010 Bestyrelsens beslutning Fire hovedområder: Aarhus Faculty of Arts, Kulturvidenskab Aarhus Faculty of Science and Technology, Naturvidenskab og Teknologi

Læs mere

REFERAT. Der indkaldes til møde om. Skolebestyrelsesmøde (Konstituerende samt ordinært) 1. Mødedato Mødested Møde start/slut

REFERAT. Der indkaldes til møde om. Skolebestyrelsesmøde (Konstituerende samt ordinært) 1. Mødedato Mødested Møde start/slut Munkevængets Skole Dato 17. juni 2014 Udsendt af Ole Wiese REFERAT Afbud til Ole Wiese Direkte telefon 79 79 78 39 E-mail olwi@kolding.dk Der indkaldes til møde om Møde nr. Skolebestyrelsesmøde (Konstituerende

Læs mere

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark.

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Q&A Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Resam tilvejebringer herudover fakta og viden samt understøtter

Læs mere

Bestyrelsesmøde. Dagsorden og bilag. Indhold 20-05-2009 18:00 21:30 RUC. Studenterrådet v. Roskilde Universitet. Dagsorden... 2

Bestyrelsesmøde. Dagsorden og bilag. Indhold 20-05-2009 18:00 21:30 RUC. Studenterrådet v. Roskilde Universitet. Dagsorden... 2 Bestyrelsesmøde Dagsorden og bilag 20-05-2009 18:00 21:30 RUC Studenterrådet v. Roskilde Universitet Indhold Dagsorden... 2 Bilag 1: Ranking hot or not!... 4 Bilag 2: DSF... 5 Bilag 3: Mødeplan... 6 Bilag

Læs mere

Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014

Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014 Referat fra møde i ULA tirsdag d. 10. juni 2014 Til stede: Bjarne Andresen (lokalklub 2), Anders Milhøj (lokalklub 4), Elisabeth Kofod-Hansen (kadk), Peter B. Andersen (lokalklub 1), Thomas Vils Pedersen

Læs mere

Universitets- og Bygningsstyrelsen DM sagsnr Videnskabsministeriet 9. december 2010

Universitets- og Bygningsstyrelsen DM sagsnr Videnskabsministeriet 9. december 2010 Universitets- og Bygningsstyrelsen DM sagsnr. 10-8769 Videnskabsministeriet 9. december 2010 att. Helga Øregaard Dam heo@ubst.dk / ubst@ubst.dk Vedr. høring om ændring af Universitetsloven sagsnr. 10-088435

Læs mere

Ankomst og indregistrering Mød de øvrige deltagere over morgenbrød og -kaffe

Ankomst og indregistrering Mød de øvrige deltagere over morgenbrød og -kaffe Side 1 ud af 5 Den danske model er på én gang stærkt ombejlet, omdiskuteret og udsat for pres. Ikke mindst globaliseringen og den aktuelle økonomiske krise har gjort det vanskeligere at se, hvordan et

Læs mere

Noter fra 2. faglige strategimøde om samfundsvidenskab, 18. marts Mødeleder professor Peter Munk Christiansen

Noter fra 2. faglige strategimøde om samfundsvidenskab, 18. marts Mødeleder professor Peter Munk Christiansen Rektoratsmøde den 12. april 2010 Punkt 1, bilag 1b: Den faglige udviklingsproces Noter fra 2. faglige strategimøde i den samfundsvidenskabelige familie. AARHUS UNIVERSITET NOTAT Noter fra 2. faglige strategimøde

Læs mere

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder EU som løftestang for vækst i Danmark - arrangementet i billeder Godt 130 deltog i DAcoB og EU-repræsentationens debatarrangement om EU som løftestang for vækst i Danmark. Debatpanellet bestod af uddannelses-

Læs mere

og den ny Springbræt til det ordinære arbejdsmarked eller alternativ beskæftigelse

og den ny Springbræt til det ordinære arbejdsmarked eller alternativ beskæftigelse kommunerne, civilsamfundet og den ny socialøkonomi Springbræt til det ordinære arbejdsmarked eller alternativ beskæftigelse Konference på RUC den 29. november 2012 Århus Kommune, Center for Socialt Entreprenørskab

Læs mere

Referat af ekstraordinær generalforsamling på Privatskolen den 13-05-2014

Referat af ekstraordinær generalforsamling på Privatskolen den 13-05-2014 Referat af ekstraordinær generalforsamling på Privatskolen den 13-05-2014 1. Valg af dirigent. Advokat Lars Stuckert blev valgt som dirigent og bød efterfølgende velkommen. 2. Forslag til vedtægtsændring.

Læs mere

Vejledning til regler for god videnskabelig praksis

Vejledning til regler for god videnskabelig praksis Vejledning til regler for god videnskabelig praksis Af Universitetsloven 2 stk. 2, fremgår det, at universitetet har forskningsfrihed og skal værne om denne og om videnskabsetik. Københavns Universitets

Læs mere

28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0

28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0 28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0 Auditorium O100, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M Fra denne konference kan du tage ny viden med hjem om, hvorfor og hvordan danske forskere

Læs mere

århus sem inar ÅRHUS-SEMINAR INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

århus sem inar ÅRHUS-SEMINAR INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET århus sem inar ÅRHUS-SEMINAR au DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET ÅRHUS-SEMINAR 2 3 INTRODUKTION DETALJERET PROGRAM Formålet med det årlige Århus-seminar på Institut for Statskundskab er, at instituttets

Læs mere

REFERAT-noter. Referat godkendt:

REFERAT-noter. Referat godkendt: REFERAT-noter Møde: HUM Akademisk Råd Mødedato og tidspunkt: Mandag den 19. marts 2018, kl. 13:15-14:15 Sted: Kst3 2.107 Deltagere: Medlemmer: HUM Dekan; Mark Nicholas Grimshaw-Aagaard; Jes Lynning Harfeld;

Læs mere

Høringssvar fra Djøf på forslag til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse)

Høringssvar fra Djøf på forslag til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse) Til Uddannelses- og Forskningsministeriet Fremsendt pr. mail til: hoeringssvar@ufm.dk Emne: Høring bedre rammer Ref. WMQ/ wmq@djoef.dk 24.03.2017 Sagsnr: 2017-2144 Høringssvar fra Djøf på forslag til lov

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse)

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse) Uddannelses- og Forskningsministeriet Kontoret for Jura og Internationale forhold Børsgade 4 1215 København K. hoeringssvar@ufm.dk Høring over udkast til forslag til lov om ændring af universitetsloven

Læs mere

Stk. 2. Medlemmeme af repræsentantskabet udpeges for en funktionsperiode på fire år, og genudpegning kan finde sted. Ved et medlems varige forfald udpeges et nyt medlem. Stk. 3. Repræsentantskabet vælger

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget L 203 Bilag 1 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget L 203 Bilag 1 Offentligt Forskningsudvalget 2016-17 L 203 Bilag 1 Offentligt Notat Kommenteret høringsnotat om udkast til lov om ændring af universitetsloven (Bedre rammer for ledelse) 1. Indledning har i perioden fra den 24.

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere

Arkitektur i Gladsaxe. oplæg til arkitekturguide

Arkitektur i Gladsaxe. oplæg til arkitekturguide Arkitektur i Gladsaxe oplæg til arkitekturguide Indhold Baggrund 3 Guidens formål 5 Skitse til indhold 7 Skitse til arbejdsplan 9 2 Baggrund Lige siden 1997, hvor arkitektonisk kvalitet blev tilføjet i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

Forskere i dobbeltroller

Forskere i dobbeltroller Forskere i dobbeltroller Forskeres økonomiske interesser Dobbeltroller eller udfylder vi blot vores rolle som forsker? Sven Frøkjær Dekan, professor Det Farmaceutiske Fakultet Københavns Universitet Destination

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 17. november 2013 FM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge

Læs mere

Referat fra selvkøremøde Vissenbjerg storekro Lørdag 8. juni 2013 kl. 09.00

Referat fra selvkøremøde Vissenbjerg storekro Lørdag 8. juni 2013 kl. 09.00 Referat fra selvkøremøde Vissenbjerg storekro Lørdag 8. juni 2013 kl. 09.00 1. Velkomst ved ordstyre Morten Bang. 2. Gennemgang af referat fra den 2. februar 2013 3. Kl. 10.00. Indlæg v/ane Halsboe-Jørgensen

Læs mere

Med et BUM! DTHS. Indbydelse til konference om Strukturreformen og Kommunikationscentrene

Med et BUM! DTHS. Indbydelse til konference om Strukturreformen og Kommunikationscentrene Med et BUM! Indbydelse til konference om Strukturreformen og Kommunikationscentrene Konferencen, der foregår den 30. marts 2009, sætter fokus på vilkårene for kommunikationscentrenes rehabilitering af

Læs mere

Politisk afkobling: Danskerne har indsigt, men mangler indflydelse

Politisk afkobling: Danskerne har indsigt, men mangler indflydelse Politisk afkobling: Danskerne har indsigt, men mangler indflydelse I opløbet til Folkemødet på Bornholm kan politikerne glæde sig over, at mange danskere har let ved at tage stilling til politiske spørgsmål

Læs mere

Referat af faggruppelandsmøde for ledende servicepersonale

Referat af faggruppelandsmøde for ledende servicepersonale Social- og sundhedssektoren April 2010 Referat af faggruppelandsmøde for ledende servicepersonale Dagsorden: 1. Velkomst og præsentation Deltagere: Niels-Ole Hartmann FOA Esbjerg Frank Bruno Madsen FOA

Læs mere

S t a t s R å d e t S t u d e n t e r r å d e t p å S t a t s k u n d s k a b

S t a t s R å d e t S t u d e n t e r r å d e t p å S t a t s k u n d s k a b Referat af StatsRådsmødet 11. møde, 24. marts 2010 Dato: 18-03-2010 Sekretariatet Ref.: Referat møde 24-03-2010 Tilstede: Politologisk Studenterforum: Sarah Kjærgård Pedersen, Kathrine Salomonsen, Troels

Læs mere

Punkt 2: Til orientering og godkendelse: Formandens orientering om akademisk råds arbejde og godkendelse af mødeplan for 2018

Punkt 2: Til orientering og godkendelse: Formandens orientering om akademisk råds arbejde og godkendelse af mødeplan for 2018 Referat Akademisk Råd Akademisk råd 02/21/2018 14:30-02/21/2018 17:30 Bygning 1520-737. Sky Lounge Fysik Punkt 1: Mødeinformation Ingen tilføjelser Punkt 2: Til orientering og godkendelse: Formandens orientering

Læs mere

Konference d. 20. marts FOTO: DUF & Michael Schlosser

Konference d. 20. marts FOTO: DUF & Michael Schlosser SÅDAN SER FREMTIDENS POLTIKERE UD Hvem er de unge, som engagerer sig i politik, hvordan formes de som politikere, og hvem er det egentlig, de repræsenterer? Konference d. 20. marts 2013 FOTO: DUF & Michael

Læs mere

DM s kongres lørdag den 26. november og søndag den 27. november på Langelinie Pavillonen PROGRAM

DM s kongres lørdag den 26. november og søndag den 27. november på Langelinie Pavillonen PROGRAM DM s kongres 2016 lørdag den 26. november og søndag den 27. november 2016 på Langelinie Pavillonen PROGRAM Lørdag 26. november 10.00-10.50 Indregistrering, kaffe og croissanter 10.50-10.55 Velkomst og

Læs mere

Statsrådsmøde. Torsdag den 9/ klokken 16:15 i lokale

Statsrådsmøde. Torsdag den 9/ klokken 16:15 i lokale Statsrådsmøde Torsdag den 9/9 2010 klokken 16:15 i lokale 1330-126 Fremmødte: Anna, Maria, Jesper, Oluf, Rasmus, Troels, Jonas. Desuden er der mødt en masse nye ansigter op, referenten ikke kender navnene

Læs mere

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 87 d. 31 januar 2017 Punkt 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. JANUAR 2017 Vedr. Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

Sammenfatning af udvalgets konklusioner

Sammenfatning af udvalgets konklusioner KAPITEL 2 Sammenfatning af udvalgets konklusioner Kapitel 2. Sammenfatning af udvalgets konklusioner Danmark er et folkestyre og en retsstat. De politiske beslutninger på nationalt, regionalt og kommunalt

Læs mere

Jeg er overvældet over, at så mange er kommet her i dag. For mig er det jo en helt

Jeg er overvældet over, at så mange er kommet her i dag. For mig er det jo en helt Kære Minister, tidligere Minister, bestyrelsesformand Kære alle sammen Jeg er overvældet over, at så mange er kommet her i dag. For mig er det jo en helt speciel dag. Det er snart 48 år siden, jeg startede

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø i Grønland

Betænkning. Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø i Grønland Arbejdsmarkedsudvalget L 79 - Bilag 7 Offentlig Til lovforslag nr. L 79 Folketinget 2004-05 Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 15. december 2004 Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

Tabel S.1: Sammensætning af fokusgrupperne

Tabel S.1: Sammensætning af fokusgrupperne Lavere middelklasse Arbejderklasse Gruppe Klasseposition Antal deltagere Deltager Uddannelse Beskæftigelse Husstandsindkomst kr. Køn Fødselsår Nationalitet / Etnicitet Tabel S.1: Sammensætning af fokusgrupperne

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 64 O. Udvalget for Videnskab og Teknologi. Folketinget Christiansborg 1240 København K

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 64 O. Udvalget for Videnskab og Teknologi. Folketinget Christiansborg 1240 København K Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 64 O Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./. Hermed

Læs mere

FORSKER FORUM. Skidt finanslov. DM s & DJØF s & IDA s NR. 147 SEPTEMBER 2001

FORSKER FORUM. Skidt finanslov. DM s & DJØF s & IDA s NR. 147 SEPTEMBER 2001 DM s & DJØF s & IDA s FORSKER FORUM NR. 147 SEPTEMBER 2001 Rollemodellen duer ikke 5 Kvindelige professorer tiltrækker ikke flere studiner Skidt finanslov Regeringens udspil til finanslov uden konkrete

Læs mere

Praksisudvalget AAU (PU AAU) Regler FORMÅL OG AFGRÆNSNING

Praksisudvalget AAU (PU AAU) Regler FORMÅL OG AFGRÆNSNING Rektorsekretariatet Dokument dato: 29.06.2017 Dokumentansvarlig: Signe Hernvig Senest revideret: 29.06.2017 Senest revideret af: Signe Hernvig Dato for næste revision: Godkendt dato: 28.06.2017 Godkendt

Læs mere

Bestyrelsen. 37. bestyrelsesmøde. Forum. 27. januar 2009 kl.13.00. Møde afholdt: Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, lokale 5.1.46

Bestyrelsen. 37. bestyrelsesmøde. Forum. 27. januar 2009 kl.13.00. Møde afholdt: Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, lokale 5.1.46 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsen M Ø D E R E F E R A T 10. FEBRUAR 2009 Forum Møde afholdt: 37. bestyrelsesmøde 27. januar 2009 kl.13.00 REKTORSEKRETARIATET NØRREGADE 10 Sted: CSS,

Læs mere

og den ny Springbræt til det ordinære arbejdsmarked eller alternativ beskæftigelse

og den ny Springbræt til det ordinære arbejdsmarked eller alternativ beskæftigelse kommunerne, civilsamfundet og den ny socialøkonomi Springbræt til det ordinære arbejdsmarked eller alternativ beskæftigelse Konference på RUC den 29. november 2012 Aarhus Kommune, Center for Socialt Entreprenørskab

Læs mere

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3...

Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG. Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger DEBATOPLÆG Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde, marts 2008 1 2 3... Ledelse i frivillige sociale foreninger Vi vil som frivillige sociale foreninger gerne bidrage

Læs mere

Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset

Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset 12 Værktøj 2 Værktøj 2: Kortlægning af arbejdspresset Ved hjælp af værktøj 2 kan du undersøge, om der er for stort arbejdspres blandt den gruppe af medarbejdere, du har personaleansvar for. For stort arbejdspres

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Side 2. 2. Godkendelse af referat fra sidste møde (bilag 1)..Side 2. 3. Lotteriweekenden...Side 2

1. Godkendelse af dagsorden Side 2. 2. Godkendelse af referat fra sidste møde (bilag 1)..Side 2. 3. Lotteriweekenden...Side 2 Dagsorden til Kampagneudvalget Tid og sted: 4. februar på sekretariatet i Vanløse Til stede: Bent, Justin, Malene, Marie og Troels (ref.) Afbud: Niels Punkter på dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Side

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

Formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen Tale ved præsentationen af tænketanken EUROPA Mandag den 2.

Formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen Tale ved præsentationen af tænketanken EUROPA Mandag den 2. 1 Formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen Tale ved præsentationen af tænketanken EUROPA Mandag den 2. december 2013 Godmorgen, og også et velkommen til dette møde fra mig.

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommeren 2010 Institution Uddannelse Handelsgymnasiet på Uddannelsescenter Holstebro HHX Fag og niveau Samfundsfag

Læs mere

Bekendtgørelse om ansættelse af videnskabeligt personale ved universiteter (ansættelsesbekendtgørelsen) 13. marts Nr. 242.

Bekendtgørelse om ansættelse af videnskabeligt personale ved universiteter (ansættelsesbekendtgørelsen) 13. marts Nr. 242. Senest opdateret af HR&O 15. maj 2012 I forbindelse med ikrafttrædelse af ny ansættelsesbekendtgørelse pr. 1. april 2012 har Københavns Universitet fastlagt nedenstående supplerende bemærkninger til bekendtgørelsen.

Læs mere

Referat fra ekstraordinær generalforsamling den 8. juni 2017

Referat fra ekstraordinær generalforsamling den 8. juni 2017 Referat fra ekstraordinær generalforsamling den 8. juni 2017 1. Valg af dirigent Jens Erk Skovvang blev valgt efter indstilling fra bestyrelsen. Dirigenten startede generalforsamlingen op med at konkludere,

Læs mere

Konference. 25. oktober It virker!

Konference. 25. oktober It virker! Konference 25. oktober 2018 It virker! It virker! Virker it? I Danmark har vi i de senere år investeret milliarder i it i folkeskolen. Nu rejser flere spørgsmålet, om de mange penge overhovedet har haft

Læs mere

2009/1 BTL 65 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 1. december Betænkning.

2009/1 BTL 65 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 1. december Betænkning. 2009/1 BTL 65 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 1. december 2009 Betænkning over Forslag til lov om ændring

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Uddannelses- og Forskningsudvalget 2017-18 UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Københavns Universitet Att. Rektor Henrik C. Wegener Nørregade 10 Postboks 2177 DK-1017 København K Sendt

Læs mere

Formiddagens panel. Opponenter: Niels Højberg, Aarhus Kommune Stine Johansen, Helsingør Kommune Christian Nissen, FORUM

Formiddagens panel. Opponenter: Niels Højberg, Aarhus Kommune Stine Johansen, Helsingør Kommune Christian Nissen, FORUM Velkommen Dagens program (I) 9.30: Velkomst v. Formand for Kommunaldirektørforeningen Henrik Kolind, Roskilde Kommune 9.40: Effekter af resultatbaseret styring på velfærdsproduktionen v. Marie Østergaard

Læs mere

Hvordan skabes et folkeligt engagement i lokalsamfundet i store kommuner?

Hvordan skabes et folkeligt engagement i lokalsamfundet i store kommuner? Hvordan skabes et folkeligt engagement i lokalsamfundet i store kommuner? Torsdag den 8. september 2005 kl. 9.30-15.00 Axelborg Blaabjerg Kommune, Dansk Landbrug, Dansk Bredbånd og Fritid & Samfund indbyder

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN DEN DEMOKRATISKE SAMTALE

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN DEN DEMOKRATISKE SAMTALE Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN DEN DEMOKRATISKE SAMTALE DEN DEMOKRATISKE SAMTALE INDHOLD INTRO (ARK1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE (ARK2)

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Undervisningsudvalget, Undervisningsudvalget, Undervisningsudvalget 2018-19 L 60, L 60 A, L 60 B Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Samråd i Undervisningsudvalget Titel Svar på samrådsspørgsmål

Læs mere

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af hepatitis B-vaccination i børnevaccinationsprogrammet

Betænkning. Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af hepatitis B-vaccination i børnevaccinationsprogrammet Sundhedsudvalget (2. samling) B 29 - Bilag 4 Offentligt Til beslutningsforslag nr. B 29 Folketinget 2004-05 (2. samling) Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. juni 2005 1. udkast Betænkning over

Læs mere

Temadag 3. september 2007 på Teknologisk Institut, Århus

Temadag 3. september 2007 på Teknologisk Institut, Århus Århus, august 2007 HVM/hjo Temadag 3. september 2007 på, Århus Køleløsninger efter 1. januar 2007 Hvilke kølemidler og hvilke løsninger? Kommerciel køl Varmepumper Aircondition/chillere Hvilke løsninger

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme

Betænkning. Forslag til lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme Erhvervsudvalget L 70 - Offentligt Til lovforslag nr. L 47 Folketinget 2005-06 Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. januar 2006 2. udkast (Ændringsforslag fra økonomi- og erhvervsministeren) Betænkning

Læs mere

Forslag til Fremtidens DUF

Forslag til Fremtidens DUF Forslag til Fremtidens DUF I henhold til vedtægternes 21, stk. 1 skal forslag til være sekretariatet i hænde senest 5 uger før delegeretmødet. Styrelsen indstiller følgende forslag til delegeretmødets

Læs mere

Vejledning i forbindelse med bedømmelse og forsvar af ph.d.-afhandling ved ph.d.-skolen, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet

Vejledning i forbindelse med bedømmelse og forsvar af ph.d.-afhandling ved ph.d.-skolen, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Ph.d.-skolen ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Vejledning i forbindelse med bedømmelse og forsvar af ph.d.-afhandling ved ph.d.-skolen, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Vejledningen

Læs mere

Videndeling i praksis. Praksiscenter 2015 Et format til videndeling i afdeling og team

Videndeling i praksis. Praksiscenter 2015 Et format til videndeling i afdeling og team Videndeling i praksis Praksiscenter 2015 Et format til videndeling i afdeling og team At dele viden i praksis Selvom vi til dagligt omgås med hinanden så har vi det med at holde vores egne små praksisser

Læs mere

Regionsrådets 2. behandling af budget Budgettale. v/ Anders Kühnau, politisk ordfører for Socialdemokraterne

Regionsrådets 2. behandling af budget Budgettale. v/ Anders Kühnau, politisk ordfører for Socialdemokraterne Regionsrådets 2. behandling af budget 2011 Budgettale v/ Anders Kühnau, politisk ordfører for Socialdemokraterne Vi tager lige nu hul på 2. behandlingen af budget 2011. Reelt set er det imidlertid næsten

Læs mere

Landskonference 2008 program

Landskonference 2008 program Landskonference 2008 program Kvalitet i dagplejen 2008 Dagplejens fremtid, relationsorienteret pædagogik i dagplejen, 0-3 åriges sproglige udvikling, børn med særlige behov og forældresamarbejdet er hovedtemaerne

Læs mere

REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009

REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009 REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009 Aarhus Universitet Aarhus Universitet i fortsat udvikling med vækst på helt centrale områder Rekordoptag i 2009 Større forskningsbevillinger Betydelig

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 22. maj 2008 Betænkning over Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven (Forhøjelse af beløbsgrænser for regnskabsklasser og ændring af revisors pligter

Læs mere

KVALITETSMUSIKKENS ROLLE I FOLKESKOLEN

KVALITETSMUSIKKENS ROLLE I FOLKESKOLEN Invitation til konference om KVALITETSMUSIKKENS ROLLE I FOLKESKOLEN 21. april 2008 kl. 10-16 på Kulturskolen, Duntzfelts Allé 8 2900 Hellerup Hovedtalere: Undervisningsminister Bertel Haarder Professor

Læs mere

Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur

Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur Ministerens velkomst og indledning ved konference 16. april 2012 om folkekirkens styringsstruktur Velkommen til denne dags konference om folkekirkens styringsstruktur. Jeg har set frem til den med glæde

Læs mere

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES Processen indtil bestyrelsens beslutning den 17. juni 2010 Drøftelser i bestyrelsen, HSU, Samarbejdsudvalg, Akademiske Råd Afholdelse af seminarer, involvering af internationale

Læs mere

KONFERENCE FOR TOPLEDELSEN I ALMENE BOLIGORGANISATIONER. 28. september på Bojesen, Axelborg, Vesterbrogade 4A, 1620 København V.

KONFERENCE FOR TOPLEDELSEN I ALMENE BOLIGORGANISATIONER. 28. september på Bojesen, Axelborg, Vesterbrogade 4A, 1620 København V. KONFERENCE FOR TOPLEDELSEN I ALMENE BOLIGORGANISATIONER 28. september på Bojesen, Axelborg, Vesterbrogade 4A, 1620 København V Effektiv drift Effektiv drift AlmenNet har fornøjelsen at invitere til konference

Læs mere

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Forretningsorden for Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Akademisk Råds sammensætning og ledelse 1. Akademisk Råd ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet består pr. 1. januar 2017 af

Læs mere