20. oktober Energistyrelsen Amaliegade Kbh. K

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "20. oktober 2012. Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 Kbh. K"

Transkript

1 Energistyrelsen Amaliegade Kbh. K Bemærkninger til forslag til ændring af VE-loven jf. Energistyrelsens høringsbrev af 24. september oktober 2012 Danmarks Vindmølleforening er enig i at VE-loven nu tages op til revision, således at den kan komme til at virke mere hensigtsmæssigt. Med lovforslaget lægges der op til revision af køberets- og værditabsordningerne. Danmarks Vindmølleforening finder, at der i lyset af erfaringerne med de fire ordninger også er brug for revision af den grønne ordning og garantiordningen. Vi har tidligere indsendt forslag til Energistyrelsen og foreslår i dette høringssvar mindre ændringer, der kan nå at blive indarbejdet i lovforslaget. Vi har derfor i vores høringssvar herunder forslag vedr. alle fire ordninger. Generelt om vurdering af VE-lovens fire ordninger Ved energiaftalen i 2008, da lovens fire ordninger blev besluttet, var det intentionen, at ordningerne skulle virke som planlægningsmæssige incitamenter. I vores vurdering af hvilken udformning den hensigtsmæssige lovgivning skal have, har vi for tre af ordningerne lokal køberet, garantiordning og grøn ordning lagt vægt både på 1) hensynet til at få VE-loven til at virke i overensstemmelse med de oprindelige politiske intentioner bag ordningerne og 2) på nu næsten 4 års erfaringer med lovgivningens virkning i praksis. For værditabsordningen har vi kun lagt vægt på erfaringerne med ordningens faktiske virkning. De oprindelige politiske intentioner var ikke entydige. Det erindres formentligt tydeligt af alle, at der under de langstrakte forhandlinger forud for energiaftalen var stor usikkerhed og indtil den endelige samlede aftale forelå offentligt udtalt stor uenighed blandt energiaftalepartierne om det hensigtsmæssige i at indføre en særlig værditabsordning kun for vindmøller. Værditabsordningen blev ikke opfundet for at løse et eksisterende problem. Værditab hos naboer var ikke konstateret. Lovgivningen har imidlertid nu gennem fire år sendt et stærkt signal til potentielle naboer om risiko for værditab og derved i storudstrækning skabt forventninger om et problem og om erstatningsbeløb for samme. Erfaringerne med ordningen viser klart, at den samlet set har gjort langt mere skade end gavn. Vi henviser til vore bemærkninger til værditabsordningen senere i dette høringssvar.

2 Generelt om information om VE-lovens fire ordninger Uvildig, grundig og tidlig information om VE-lovens fire ordninger er vigtig, hvis de fire ordninger skal have mulighed for at have den forventede positive effekt i forhold til vindkraftudbygningen i almindelighed og den kommunale planlægning i særdeleshed. Det skal sikres, at borgerne får mulighed for at kende lovgivningens muligheder på et meget tidligt tidspunkt i planlægningsfasen. På det offentlige informationsmøde i den tidlige fase skal Energinet.dk orientere grundigt om i særdeleshed værditabs- og køberetslovgivningen, men også garantiordningen og den grønne ordning. Dette foreslår vi skrevet tydeligere ind i loven. Med ovenstående begrundelse er det rigtigt set, at der afsættes ressourcer til at Energinet.dk kan orientere om VE-loven på et meget tidligt tidspunkt i planlægningsprocessen. Det er dog ikke en stor opgave og samlet set vil det være et meget billigt og effektivt bidrag til den statslige information om vindkraft. En grundig og tidlig lokal information kan i øvrigt forventes at mindske ressourcebehovet til administration af ordningerne hos Energinet.dk. Mange spørgsmål kan afklares på det lokale møde. Samlet set vil tidlig offentlig information om VE-lovens planlægningsincitamenter ikke bare betyde ressourcebesparelser i de efterfølgende faser både hos kommunerne og andre offentlige myndigheder, men også være en stor hjælp for kommunernes politikere, der skal bruge kræfter på at svare på mange slags spørgsmål vedr. vindmøller. Det skal understreges, at Energinet.dk s opgave skal afgrænses til at orientere om lovgivningen. Det er ikke Energnet.dk s opgave at vurdere på konsekvenserne af f.eks. værditabsordningen eller af køb af andele i forhold til det konkrete udbudsmateriale. Derfor er det ikke relevant, at Energinet.dk deltager på det senere møde om køberetsordningen i forbindelse med udbudsperioden. Køberet til vindmølleandele for lokale borgere Danmarks Vindmølleforening støtter de fremlagte ændringsforslag til køberetsordningen. Det er åbenlyst helt nødvendige ændringer med henblik på at få køberetsordningen til at virke i overensstemmelse med de politiske intentioner med ordningen. Vi har enkelte specifikke bemærkninger: 13, stk. 6 og 14, a Et relativt sent tidspunkt for afholdelse af udbuddet vil gøre udbudsordningen mere gennemskuelig for potentielle købere, idet opstilleren på dette tidspunkt har relativt større klarhed over projektets økonomi. Vi bakker således op om forslaget.

3 Dog vil vi pege på, at der meget tidligt i processen med fordel - og formelt uafhængigt af selve udbuddet - kan gøres opmærksom på køberetsordningen ikke bare som beskrevet på et offentligt møde, men også via bl.a. forhåndstegninger og lign. Dette kan fx præciseres i Energinet.dk s vejledning om køberetsordningen jf. forslagets nye 14, a. 15, stk. 3 Det bør overvejes at tilføje den præcisering, at personer, som deltager eller har deltaget i lokale initiativ- og arbejdsgrupper til realisering af vindmølleprojektet, men som ikke direkte har ejerskab i vindmøllen, ikke er afskåret fra at købe andele efter køberetten. 17, stk. 2 Som et nyt punkt foreslås det, at overdragelse af vindmøller, som har været genstand for udbud, kræver godkendelse hos ministeren. Overdragelse af vindmøller, som har været genstand for udbud, kræver godkendelse af klima-, energi-, og bygningsministeren. Dette er jf. bemærkningerne til forslaget begrundet i at hindre omgåelse af ordningen. En sådan godkendelse forventes alene givet under helt særlige omstændigheder, idet det som udgangspunkt vil blive betragtet som en omgåelse af ordningen. Det nye punkt er ikke gennemskueligt. Det er relevant at søge at undgå spekulative videresalg af vindmøllevirksomheden. Ligeledes bør der være en beskyttelse af mindretal i møllelavene, men på den anden side er det betænkeligt at forhindre at vindmøller og andele heri handles på normale markedsmæssige vilkår, både af store og små vindmølleejere. Det foreslåede loft over antal andele pr. person, jf. 15, vil desuden begrænse spekulative opkøb af vindmølleandele under køberetsordningen. Endelig er der i vedtægterne i mange møllelav og andre selskaber indskrevet regler om andelenes omsættelighed. Det nye punkt bør enten specificeres og begrundes nærmere eller evt. helt udgå. Vedr. ikrafttrædelse og tilbagevirkende kraft: Datoer for ikrafttrædelse og overgangsregler er beskrevet i ændringsforslagets 5. Tidspunktet for hvornår de gamle henholdsvis nye regler er gældende med hensyn til køberetsordningen er tilsyneladende hvorvidt køberetten er annonceret før eller efter 1. marts Imidlertid er der en uklarhed i bemærkningerne til 5 (side 47). Disse bemærkninger kan læses, som om der er i forhold til de nye bestemmelser i VE-lovens 14a, 15a og 17 er tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft? hvilket i givet fald er uacceptabelt - jævnfør afsnittets allersidste sætning: betyder, at de nye 14 a og 15 a og den ændrede 17 også finder anvendelse på udbud, som er annonceret inden lovens ikrafttræden. Eventuelt kan der være tale om regler som under alle omstændigheder er gældende uanset øvrige ændringer, men dette bør i så fald uddybes.

4 Værditabsordning Energistyrelsen konkluderede i styrelsens evaluering i 2011, at det ikke var muligt at fastslå i hvilket omfang værditabsordningen selvstændigt har fremmet opstillingen. I bemærkningerne til lovforslaget er det blevet til, at Klima- og Energiministeriets evaluering viste, at værditabsordningen generelt set har virket efter hensigten. Der er grund til at antage, at den har gjort det lettere for kommunerne at finde egnede pladser Danmarks Vindmølleforening finder det helt tydeligt, at ordningen har skadet vindmølleplanlægningen langt mere end den har gavnet. På baggrund af snart fire års erfaringer med ordningen er det vores vurdering, at ordningen i sig selv har skabt forskrækkelse for naboskab til nye vindmøller og i øvrigt bidrager til en ubegrundet mistænkeliggørelse af vindkraftudbygningen. Det er en kendsgerning, at ordningen ved energiaftalen i 2008 ikke blev besluttet på baggrund af problemer med eller forventninger om værditab, men af helt andre grunde. Vi ser nu, at alene tilstedeværelsen af en helt særlig værditabsordning, som ikke findes for andre typer af tekniske anlæg eller infrastruktur, skaber en urealistisk forventning om værditab og erstatning herfor. Over halvdelen af ansøgningerne til værditabsordningen får ikke tilkendt noget værditab og kun omkring 10 % af de tilkendte værditab er på beløbsstørrelser, der udgør mere end ca. 10 % af de pågældende ejendomsværdier. Som bekendt bygger værditabsvurderingerne på et skøn foretaget uden nærmere definerede kriterier og udført før det pågældende vindmølleprojekt er realiseret. Der findes imidlertid ingen dokumentation for at vindmøllenaboskab automatisk er forbundet med et fald i ejendommes realiserede salgspriser. Store undersøgelser i Sverige og USA viser at der i disse lande ikke er en sådan direkte forbindelse mellem vindmøllenaboskab og realiserede salgspriser for ejendomme i nærheden af vindmøllerne. Mindre stikprøveundersøgelser i Danmark viser det samme. Danmarks Vindmølleforening fastholder vores tidligere fremsatte forslag om at værditabsordningen afskaffes. Både fordi det er principielt og politisk forkert med en sådan lovgivning kun for vindmøller og fordi den skaber unødig frygt hos potentielle naboer og fremmer ubegrundet modstand i befolkningen mod vindmølleudbygning. Indtil ordningen kan afskaffes, anbefaler vi nedenstående specifikke ændringer, der har til formål at mindske skaderne. 6 Det er beklageligt, at der i snart fire år har været stor usikkerhed om ordningens omfang på grund af svage lovgivningsmæssige rammer. Den oprindelige målgruppe for værditabsordningen var og ejere af beboelsesejendomme og forslaget om at afgrænse værditabsordningen til beboelsesejendomme hilses derfor velkomment.

5 Med hensyn til lysmarkeringsmaster er det således, at kravene til lysmarkering på fx tv-master er det samme som for vindmøllemarkeringer og som bekendt ydes der ikke værditab indenfor andre områder for master med lysmarkering. Lysmarkeringsmaster er ikke vindmøller og i praksis er der heller ingen lysmarkeringsmaster i typiske vindmølleprojekter, men kun i få helt særlige tilfælde med ekstra høje vindmøller, typisk forsøgsmøller. Formuleringen i 6, stk. 1, herunder tilknyttede lysmarkeringsmaster bør således udgå. I bemærkningerne til forslagets 6, stk. 2 er det forklaret, at også enkelte beboelsesrum i driftsbygninger vil være omfattet af begrebet beboelsesejendom. Imidlertid kan der forudses et omfattende kontrolarbejde for at afgøre om et enkelt rum i en driftsbygning måtte være lovligt indrettet som beboelse. Den foreslåede afgrænsning er alt for løs og begrebet beboelsesejendom bør kun omfatte deciderede helårsbeboelser. Sommerhuse og andre fritidshuse bør ikke være omfattet. I bemærkningerne til forslagets 6, stk. 4 er der i forbindelse med forklaringerne om eventuel pant i ejendommen henvist til en landsretsdom, hvor skadevolder forpligtes til at betale erstatning for ødelæggelse. Det anførte eksempel og sprogbrugen heri er ikke acceptabel i forbindelse med værditabsordningen. Det er misvisende at tale om skadevolder. Alle lovkrav til vindmølleopstilling er som udgangspunkt overholdt og desuden er der ikke tale om erstatning i traditionel forstand, men derimod om et såkaldt værditab. Med den nuværende formulering er også havmøller og herunder kystnære vindmøller omfattet af værditabsordningen, såfremt disse ikke etableres efter udbud. I forhold til et eventuelt værditab er det ulogisk at skelne mellem udbud og ikke-udbud. Den hidtidige værditabsordning har vist, at ingen ejendomme med afstande til de planlagte vindmøller på over ca m. er tilkendt et værditab og kun relativt få med afstande på mellem og 1500 m. Langt de fleste havbaserede vindmøller vil blive placeret på afstande til nærmeste kystlinje markant højere end ovennævnte afstande og værditabsvurderinger i forhold til havmøller, inkl. kystnære møller, vil således være ubegrundede og unødvendige. Det foreslås at havmøller generelt ikke omfattes af værditabsordningen. 7 Med hensyn til afgørelsen af værditabet er det således, at støj og skyggekast allerede er reguleret via miljø- og planlovgivningen. Taksationsmyndigheden skal derfor ikke vurdere disse spørgsmål. Overholdelse af regler og indhentning af tilladelser forudsættes opfyldt ved vindmølleopstillingen og hvis taksationsmyndigheden skønner et evt. tab som følge af støj og skyggekast skal dette ikke medtages ved udmålingen af værditab. Dette bør indskrives i loven.

6 9 I denne paragraf bekrives bl.a. kravene til lokal annoncering af offentligt møde og som noget nyt skal Energinet.dk deltage i dette møde. Denne ændring er relevant. Derimod er det ikke acceptabelt, at der stilles krav om individuelle skriftlige meddelelser til alle berørte ejendomme. Indenfor samme tidsrum som ovennævnte annoncering afholder kommunen den almindelige og offentlige høringsrunde af forslag til kommuneplantillæg om vindmølleprojektet. I lighed med andre af kommunens forhold og nyheder, der annonceres via lokalavis og kommunens hjemmeside er der således gennem den almindelige planproces mulighed for kommunens borgere for at reagere på det kommende vindmølleprojekt. I øvrigt er der allerede i dag en grundig orientering om ordningen på Energinet.dk s hjemmeside med mulighed for hurtigt og nemt af elektronisk vej at søge om værditabserstatning. Det er principielt betænkeligt, hvis det som foreslået i 9, stk. 2 gøres til et krav, at der ved alle nye former for anlæg - i dette tilfælde nye vindmøller - skal gives meddelelse individuelt til alle borgere i det pågældende område. I 9, stk. 4 lægges der op til en forlængelse af anmeldelsesfristen fra 4 til 8 uger. Dette synes ikke nødvendigt jævnfør de ovennævnte allerede eksisterende informationer. Udvidelse af anmeldelsesfristen er især urimelig, hvis kravet om individuelle meddelelser jf. forslaget i stk. 2 også gennemføres. Jævnfør stk. 5, foreslår Danmarks Vindmølleforening at hæve gebyret fra til kr. I de nuværende regler er der ikke indbygget en almindelig pris- og lønregulering og gebyret på kr. blev oprindeligt fastlagt tilbage i Hovedparten af Energinet.dk s ressourcer til administration af de fire ordninger under VE-loven er relateret til værditabsordningen og med de nye ændringer er der lagt op til et endnu større administrationsarbejde. Det er rimeligt at en del af disse forøgede omkostninger dækkes via et forhøjet gebyr. 10, stk. 3 Den anførte periode på 3 år for eventuel anmodning om en ny vurdering er for kort, jævnfør de generelt lange projektforløb i forbindelse med vindmølleopstilling. Perioden bør som minimum tillægges den tid der måtte forløbe i forbindelse med klagesagsbehandling eller forsinket nettilslutning. Garantifond til støtte af finansiering af lokale vindmøllelavs forundersøgelser m.v. Hele garantipuljen på 10 mio. kr. er p.t. i arbejde. Restpuljen er 0. Bortset fra de unødvendige begrænsninger formuleringen i 21, stk. 3, vedr. hovedstol har vist sig at medføre se vores forslag nedenunder -, er der gode erfaringer med ordningen. Den virker i overensstemmelse med de politiske intentioner med ordningen og vi anbefaler derfor at ordningen videreføres.

7 Da restpuljen er 0 foreslår vi at den overordnede ramme for garantiordningen hæves fra 10 til 20 mill.kr. Dvs. at det er muligt at have en løbende garanti ved forundersøgelser ved 40 projekter i stedet for 20. Med energiaftalen fra sidste år er der brug for at understøtte en vindkraftudbygning, som vil være kraftigere end tidligere forudsat. Hvis garantipuljen ikke forhøjes, kan garantiordningen ikke anvendes ved flere nye projekter som politisk ønsket. Da det er forventningen at næsten alle projekterne gennemføres og garantierne derfor ikke udløses, er det desuden en meget billig ordning. Intentionen med garantifonden ved VE-lovens tilblivelse var at sikre at almindelige borgere uden det store kapitalgrundlag skulle kunne indgå i en interesse- eller arbejdsgruppe for oprettelse af lokale møllelav uden at risikere at sidde tilbage med en stor regning for forundersøgelser, tekniske og økonomiske vurderinger, herunder ikke mindst VVM redegørelse - såfremt et vindmølleprojekt viser sig ikke at kunne realiseres. I lovens 21 såvel som i forarbejderne til loven er det eksplicit anført, at garantien omfatter hovedstolen af det lån en lokal initiativgruppe eller møllelav optager, dog maksimalt kr. pr. projekt. Afhængig af lånetype begynder den almindelige tilbagebetaling af lånet i nogle tilfælde allerede straks ved lånets optagelse. Fra udarbejdelsen af VVM redegørelsen og til den endelige afgørelse og eventuelle godkendelse af vindmølleprojektet kan der imidlertid sagtens gå typisk 2 år og i nogle tilfælde længere tid, hvis der eksempelvis er indgivet klage til Miljø- og Naturklagenævnet. Yderligere er der også opstået situationer, hvor kommunen i sidste ende afviser projektet på trods af en tilfredsstillende VVM redegørelsen og selvom alle lovkrav og retningslinjer i kommunens planlægning er overholdt. Den praktiske administration af ordningen har vist, at der trods lovens ordlyd ikke kan opnås garanti for hovedstolen på lånet, men kun for den resterende del af lånet. Vi har forstået at ansøgninger om garanti afvises, hvis der er tale om afdragsfri låntagning eller kreditgivning fra et pengeinstitut. Det betyder at garantifonden ikke dækker hovedstolen op til de nævnte kr., men at den løbende afbetaling udhuler garantien. Dermed risikerer lokale initiativtagere at stå tilbage med en meget stor del af omkostningerne til forgæves forundersøgelser mv. i de tilfælde hvor et vindmølleprojekt ikke kan realiseres. Dette er ikke rimeligt, især ikke i de tilfælde, hvor projektet, på trods af en tilfredsstillende VVM redegørelsen og selvom alle lovkrav og kommunens planlægning er overholdt, alligevel ikke godkendes i kommunen. Vi foreslår at ordningen og den administrative praksis ændres således, at der reelt kan opnås en garanti for det oprindeligt optagne lån altså hovedstolen - dog max kr. eller alternativt en kredit finasiering uden afdrag på max kr.

8 Grøn ordning til styrkelse af lokale landskabelige og rekreative værdier Mange kommuner arbejder aktivt med klimapolitiske målsætninger og handlingsplaner for kommunens egne tiltag indenfor bl.a. energiområdet. Klimadebatten har også i kommunerne skærpet fokus på en bæredygtig energiforsyning. Generelt bør kommunernes arbejde med egne klima- og energipolitiske politiske tiltag styrkes, herunder vindmøller og vindmølleplanlægning Den grønne ordning har vist sig at kunne medvirke til realiseringen af en lang række lokale projekter i opstillingskommunen, bl.a. i tilknytning til vedvarende energi og andre klima- og miljøtemaer. Via den grønne ordning under VE-loven har kommunerne mulighed for direkte finansiering af lokale grønne projekter, når der opstilles vindmøller. Kommunerne skal på ingen måde have betaling for planlægningsopgaverne og byggetilladelser, men der er så store samfundsøkonomiske fordele forbundet med udbygning af vindkraft på land, at der er plads til at kommunerne tilgodeses ved at den grønne ordning udvides. Danmarks Vindmølleforening foreslår at betalingen øges fra 0,4 øre til 1 øre pr. kwh for produktionen i de første fuldlasttimer. Det vil give kr. pr. MW ny vindkraft til grønne formål i kommunen i stedet for som i dag kr. Vi vil særligt understrege behovet for at projekterne under den grønne ordning har lokal forankring og relateres til energi-, klima- og miljøspørgsmål. Lovens beskrivelse af hvad pengene kan anvendes til i kommunen er meget bred. Der er brug for en opstramning af teksten, således at pengene bruges til energi- og miljørelaterede formål. Der er ligeledes brug for en anbefaling af, at pengene skal kunne mærkes lokalt og ikke bare forsvinder i den store kommunekasse. Eksempelvis har Lemvig kommune besluttet, at 80 % af pengene skal anvendes helt lokalt, hvor de nye møller opstilles. Danmarks Vindmølleforening står gerne til rådighed for et opklarende møde med Energistyrelsen vedr. de fremsendte forslag. Med venlig hilsen Asbjørn Bjerre Danmarks Vindmølleforening

Vindmølleordninger. Dato - Dok.nr. Titel. Økonomiske ordninger der eksisterer i forbindelse med opsætning af vindmøller

Vindmølleordninger. Dato - Dok.nr. Titel. Økonomiske ordninger der eksisterer i forbindelse med opsætning af vindmøller Vindmølleordninger 1 Økonomiske ordninger der eksisterer i forbindelse med opsætning af vindmøller Ordningernes formål er at øge den lokale forankring og accept af nye vindmøller. Vindmølleordningerne

Læs mere

Energistyrelsen Att.: Birgit Gilland Amaliegade 44 1256 København K ens@ens.dk. Høringssvar vedr. revision af værditabs- og køberetsordningerne m.v.

Energistyrelsen Att.: Birgit Gilland Amaliegade 44 1256 København K ens@ens.dk. Høringssvar vedr. revision af værditabs- og køberetsordningerne m.v. Energistyrelsen Att.: Birgit Gilland Amaliegade 44 1256 København K ens@ens.dk Høringssvar vedr. revision af værditabs- og køberetsordningerne m.v. Dato: 22-10-2012 Dansk Energi, Dansk Industri og Vindmølleindustrien

Læs mere

VE-loven vedtaget 30. maj 2013

VE-loven vedtaget 30. maj 2013 VE-loven vedtaget 30. maj 2013 De fire ordninger: Værditabsordning Forkøbsret for lokale Lokal grøn ordning Garantifond v. oprettelse af møllelav Nye regler i VE-loven Værditabsordning: Kun værditab ved

Læs mere

Erfaringer med VE-loven og de 4 ordninger. 30. september 2009

Erfaringer med VE-loven og de 4 ordninger. 30. september 2009 Erfaringer med VE-loven og de 4 ordninger 30. september 2009 1 Erfaringer med VE-loven og de 4 ordninger De 4 ordninger overordnet Garantifonden Grøn Ordning Værditabsordningen Køberetsordningen 2 Fire

Læs mere

Landvind - planlægning, tilskud. Energistrategi maj 2011

Landvind - planlægning, tilskud. Energistrategi maj 2011 Landvind - planlægning, tilskud Energistrategi 2050 11. maj 2011 Landvind tilvækst på land Landmøller er billigere end havvindmøller, hvorfor der er fordele ved en fortsat udbygning på land. Der er behov

Læs mere

Energiaftalen - Vind. Nye højere pristillæg til bl.a. vind. Den nye VE-lov

Energiaftalen - Vind. Nye højere pristillæg til bl.a. vind. Den nye VE-lov Energiaftalen - Vind Den nye VE-lov Nye højere pristillæg til bl.a. vind - 25 øre oven i markedsprisen i 22.000 fuldlasttimer+ 2,3 øre i ballanceomkostninger Fire nye ordninger til fremme af udbygningen

Læs mere

Ændringsforslag. Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi, lov om elforsyning og ligningsloven

Ændringsforslag. Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi, lov om elforsyning og ligningsloven Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 L 135 Bilag 11 Offentligt Ændringsforslag til Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi, lov om elforsyning og ligningsloven (Rammer for kystnære

Læs mere

Vindmølle-ordninger. Køge Bugt området. 5. September 2011. Joachim Holten Palvig Vindmøllesekretariatet

Vindmølle-ordninger. Køge Bugt området. 5. September 2011. Joachim Holten Palvig Vindmøllesekretariatet Vindmølle-ordninger Køge Bugt området 5. September 2011 Joachim Holten Palvig Vindmøllesekretariatet VE-lovens 4 ordninger Garantifond Værditabsordning Køberetsordning Grøn ordning Garantifond Der kan

Læs mere

Køberets- og værditabsordning for kystnære havmøller

Køberets- og værditabsordning for kystnære havmøller AARHUS UNIVERSITET Køberets- og værditabsordning for kystnære havmøller Dansk Energi s og Vindmølleindustrien s seminar den 27. maj 2013 Professor, dr.jur. Ellen Margrethe Basse, Juridisk Institut, School

Læs mere

Værditabsordningen. Vindmøller ved Øster Hassing Kær Aalborg Kommune. Dato - Dok.nr. 1

Værditabsordningen. Vindmøller ved Øster Hassing Kær Aalborg Kommune. Dato - Dok.nr. 1 Værditabsordningen Vindmøller ved Øster Hassing Kær Aalborg Kommune Dato - Dok.nr. 1 Energinet.dk Selvstændig, offentlig virksomhed ejet af den danske stat ved klima-, energi- og bygningsministeriet Ejer

Læs mere

Danmarks Vindmølleforening Den rigtige vindkraftudbygning

Danmarks Vindmølleforening Den rigtige vindkraftudbygning Danmarks Vindmølleforening Den rigtige vindkraftudbygning Regionsmøde Konklusionen først: At planlægge for nye møller - er ikke en stor og vanskelig opgave - er populært hos borgerne - er økonomisk fordelagtig

Læs mere

Værditabsordningen. - ændringer til VE-loven. v/signe Maj Holm og Janine Lindberg

Værditabsordningen. - ændringer til VE-loven. v/signe Maj Holm og Janine Lindberg Værditabsordningen - ændringer til VE-loven v/signe Maj Holm og Janine Lindberg 1 Grundlag for værditab ( 6, stk. 1) En eller flere vindmøller Tilknyttede lysmarkeringsmaster Vindmøller ved Kragerup Gods

Læs mere

Vilkår for kystnære havmølleparker. Dansk Energi 27. maj 2013

Vilkår for kystnære havmølleparker. Dansk Energi 27. maj 2013 Vilkår for kystnære havmølleparker Dansk Energi 27. maj 2013 Kystnære områder i udbud I alt 450 MW Vesterhav Nord Sæby Hver park max. 200 MW Vesterhav Syd Sejerøbugten Bornholm Smålandsfarvandet To grundprincipper

Læs mere

Værditabsordningen. Vindmøller ved Nørrekær Enge II Vesthimmerland og Aalborg Kommune. Dato - Dok.nr. 1

Værditabsordningen. Vindmøller ved Nørrekær Enge II Vesthimmerland og Aalborg Kommune. Dato - Dok.nr. 1 Værditabsordningen Vindmøller ved Nørrekær Enge II Vesthimmerland og Aalborg Kommune Dato - Dok.nr. 1 1 Energinet.dk Selvstændig, offentlig virksomhed ejet af den danske stat ved energi-, forsynings- og

Læs mere

Debatoplæg om Vindmøller ved Lavensby

Debatoplæg om Vindmøller ved Lavensby Debatoplæg om Vindmøller ved Lavensby - Indkaldelse af forslag og idéer Debatperiode 6. februar til 6. marts 2013 Februar 2013 Vindmøller ved Lavensby Visualiseringen på forsiden viser 5 stk. vindmøller

Læs mere

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi.

[...] over Energistyrelsen af 6. juli 2009 Afslag på ansøgning om dispensation fra tidsfristen i 42, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi. (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

VE-loven Lov nr. 641 af 12/06/2013

VE-loven Lov nr. 641 af 12/06/2013 VE-loven Lov nr. 641 af 12/06/2013 De fire ordninger: Værditabsordning Køberetsordning (forkøbsret for lokale) Lokal grøn ordning Garantifond v. oprettelse af møllelav Værditabsordning Hvad kan der søge

Læs mere

VE-loven vedtaget 30. maj 2013

VE-loven vedtaget 30. maj 2013 VE-loven vedtaget 30. maj 2013 De fire ordninger: Værditabsordning Forkøbsret for lokale Lokal grøn ordning Garantifond v. oprettelse af møllelav Værditabsordning Hvad kan der søge til og af hvem Fast

Læs mere

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Lemvig Kommune indsendt af gårdejer Troels Ruby, Stamphøjvej 36a, 7620 Lemvig

Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Lemvig Kommune indsendt af gårdejer Troels Ruby, Stamphøjvej 36a, 7620 Lemvig 30. april 2013 Anmodning om udpegning af nyt vindmølleområde i Lemvig Kommune indsendt af gårdejer Troels Ruby, Stamphøjvej 36a, 7620 Lemvig På lokaliteten Stamphøjvej 36a, 7620 Lemvig Indsendt til: Lemvig

Læs mere

Tiltag til at fremme vedvarende energi

Tiltag til at fremme vedvarende energi Tiltag til at fremme vedvarende energi Lov om fremme af vedvarende energi (også kaldet VE-loven) indeholder 4 ordninger, som administreres af Energinet.dk: Garantiordning som garanterer lån til finansiering

Læs mere

Der afholdes fordebat om vindmølleprojekt "Skovengen" i perioden fra den 7. august 2015 til den 4. september 2015.

Der afholdes fordebat om vindmølleprojekt Skovengen i perioden fra den 7. august 2015 til den 4. september 2015. Vindmøllepark Skovengen Der afholdes fordebat om vindmølleprojekt "Skovengen" i perioden fra den 7. august 2015 til den 4. september 2015. I fordebatperioden har du mulighed for indsende synspunkter og

Læs mere

Lov om Fremme af vedvarende Energi - De 4 ordninger

Lov om Fremme af vedvarende Energi - De 4 ordninger Lov om Fremme af vedvarende Energi - De 4 ordninger - Status og erfaringer Nicolaj Nørgaard Petersen, Energinet.dk Vindtræf 2009, 7. november 2009 1 Agenda Kort om Energinet.dk, VE loven, opgaver og rolle

Læs mere

Værditabsordningen. Vindmøller ved Sønder Rubjerg og Vejby II Hjørring Kommune

Værditabsordningen. Vindmøller ved Sønder Rubjerg og Vejby II Hjørring Kommune Værditabsordningen Vindmøller ved Sønder Rubjerg og Vejby II Hjørring Kommune 1 Energistyrelsen Energistyrelsen Arbejder på at sikre Danske Borgere og virksomheder omkostningseffektiv og stabil forsyning

Læs mere

Kommunen som investor i vindmølleprojekter. www.energiogmiljo.dk

Kommunen som investor i vindmølleprojekter. www.energiogmiljo.dk Kommunen som investor i vindmølleprojekter 1 Det vil jeg tale om Hjemmelsgrundlaget for kommunen som deltager i elproduktion Låneoptagelse og garantistillelse Modregningsreglerne Risikoafdækning Anvendelse

Læs mere

Vindmøller ved Lyngbygård Medejerskab, værditab og grøn pulje

Vindmøller ved Lyngbygård Medejerskab, værditab og grøn pulje Vindmøller ved Lyngbygård Medejerskab, værditab og grøn pulje 13. August 2013 Aftenens emner Vindmølleområdet Værditab Grøn pulje Vindmølleanparter - køberetsordningen Økonomi i en vindmølleanpart Vedtægter

Læs mere

Orientering om nyt vindmølleområde ved Knaplund

Orientering om nyt vindmølleområde ved Knaplund Orientering om nyt vindmølleområde ved Knaplund 6. Maj 2013 Aftenens tema: Hvordan gør vi i fællesskab et mølleprojekt ved Knaplund til en god sag for: Naboer Lokalområdet Klimaet Ringkjøbing-Skjern Kommune

Læs mere

Den gode proces. Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? den gode proces 13

Den gode proces. Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? den gode proces 13 Den gode proces Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? 13 Maj 2009 Udgivet af: KL Danmarks Naturfredningsforening Danmarks Vindmølleforening Vindmølleindustrien

Læs mere

Dagsorden. v/ Borgmester Kirsten Terkilsen Vi har travlt, og tænker os om her er tidsplanen

Dagsorden. v/ Borgmester Kirsten Terkilsen Vi har travlt, og tænker os om her er tidsplanen Dagsorden Vindmølleplanen - en bunden opgave v/ Borgmester Kirsten Terkilsen Vi har travlt, og tænker os om her er tidsplanen v/ Udvalgsformand Peter Sigtenbjerggaard Vi kan ikke planlægge vindmøller alle

Læs mere

Høring vedr. screening af arealer til kystnære havmøller

Høring vedr. screening af arealer til kystnære havmøller Høring vedr. screening af arealer til kystnære havmøller Dato: 24-08-2012 Vindmølleindustrien bakker op om Energistyrelsens arbejde med at identificere egnede områder til potentielle kystnære havmølleparker

Læs mere

Debatoplæg Vindmøller ved Skodsebølle

Debatoplæg Vindmøller ved Skodsebølle Debatoplæg Vindmøller ved Skodsebølle Marts 2016 Vindmøller ved Skodsebølle Lolland Kommune er et af de steder i verden, hvor der produceres mest vedvarende energi pr. indbygger, og kommunen vil fortsætte

Læs mere

Den rigtige vindkraftpolitik

Den rigtige vindkraftpolitik 15. oktober 2010 Den rigtige vindkraftpolitik Vindkraft er en af de helt afgørende teknologier i omstillingen af den danske energiforsyning væk fra afhængigheden af fossile og importerede brændsler. En

Læs mere

Velkommen til borgermøde 2. juni 2015. Planlægning for vindmøller på Københavnerhede ved Isenvad. www.ikast-brande.dk

Velkommen til borgermøde 2. juni 2015. Planlægning for vindmøller på Københavnerhede ved Isenvad. www.ikast-brande.dk Velkommen til borgermøde 2. juni 2015 Planlægning for vindmøller på Københavnerhede ved Isenvad www.ikast-brande.dk Program for borgermødet 16.00 16.05 16.50 16.55 17.20 Velkomst - Carsten Kissmeyer, borgmester

Læs mere

Bekendtgørelse om værditab på fast ejendom ved opstilling af vindmøller.

Bekendtgørelse om værditab på fast ejendom ved opstilling af vindmøller. Energistyrelsen Att.: Jens Bengtsson Amaliegade 44 København K 13. marts 2009 Bekendtgørelse om værditab på fast ejendom ved opstilling af vindmøller. Vindmølleindustrien finder det positivt og helt nødvendigt,

Læs mere

Den gode proces. Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? den gode proces 13

Den gode proces. Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? den gode proces 13 Den gode proces Hvordan fremmes lokal forankring og borgerinddragelse i forbindelse med vindmølleplanlægning? den gode proces 13 Vejen til den gode proces Klimatruslen og usikkerhed om den fremtidige forsyningssikkerhed

Læs mere

I Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har Rasmus Horn Langhoff stillet ministeren følgende samrådsspørgsmål Z

I Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har Rasmus Horn Langhoff stillet ministeren følgende samrådsspørgsmål Z Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 63 Offentligt Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 9. november 2018 vedr. åben dørprojektet i Jammerland Bugt Kontor

Læs mere

Energistyrelsen Att.: Birgit Gilland Amaliegade København K

Energistyrelsen Att.: Birgit Gilland Amaliegade København K Energistyrelsen Att.: Birgit Gilland Amaliegade 44 1256 København K ens@ens.dk Høringssvar vedr. forslag til ændring af lov om fremme af vedvarende energi, inkl. kystnære møller Dato: 19-12-2012 Dansk

Læs mere

Idéoplæg om Vindmøller ved Notmarkskov

Idéoplæg om Vindmøller ved Notmarkskov Idéoplæg om Vindmøller ved Notmarkskov - Indkaldelse af forslag og idéer Høringsperiode 27. marts til 24. april 2013 Marts 2013 Vindmøller ved Notmarkskov Forord I Sønderborg Kommune har vi med ProjectZero

Læs mere

Administrationsgrundlag for tilskud efter grøn ordning

Administrationsgrundlag for tilskud efter grøn ordning Administrationsgrundlag for tilskud efter grøn ordning Grøn ordning er hjemlet i lovbekendtgørelse om fremme af vedvarende energi, nr. 1074 af 8. november 2011 (VE-loven), 18-20. Dette administrationsgrundlag

Læs mere

Værditabsordningen. Vindmøller ved Overgaard Randers Kommune

Værditabsordningen. Vindmøller ved Overgaard Randers Kommune Værditabsordningen Vindmøller ved Overgaard Randers Kommune 1 1 Energinet.dk Selvstændig, offentlig virksomhed ejet af den danske stat ved energi-, forsynings- og klimaministeriet Ejer og driver energiens

Læs mere

Solpark Flarup DEBATOPLÆG

Solpark Flarup DEBATOPLÆG Solpark Flarup DEBATOPLÆG December 2018 SOLCELLEOMRÅDE Foreslået placering af Solpark Flarup Baggrund for projektet Thisted Kommune har modtaget en ansøgning om at opføre en solcellepark ved Flarup, sydvest

Læs mere

Værditabsordningen. Vindmølleprojekt Køge Havn, Køge Kommune. Dato - Dok.nr. 1

Værditabsordningen. Vindmølleprojekt Køge Havn, Køge Kommune. Dato - Dok.nr. 1 Værditabsordningen Vindmølleprojekt Køge Havn, Køge Kommune Dato - Dok.nr. 1 Energinet.dk Selvstændig, offentlig virksomhed ejet af den danske stat ved Klima-, energiog bygningsministeriet Ejer og driver

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 5 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 5 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 L 91 Bilag 5 Offentligt Ændringsforslag stillet den xx. december 2016 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi

Læs mere

Borgermøde den 6. oktober 2015 Vindmøller langs den Midtjyske motorvej Ikast Brande og Vejle kommuner. Oplæg fra borgermøde I idefase

Borgermøde den 6. oktober 2015 Vindmøller langs den Midtjyske motorvej Ikast Brande og Vejle kommuner. Oplæg fra borgermøde I idefase Borgermøde den 6. oktober 2015 Vindmøller langs den Midtjyske motorvej Ikast Brande og Vejle kommuner Borgermøde den 6. oktober 2015 Kl. 19.00-19.10 Velkomst v/ borgmester Carsten Kissmeyer, Ikast-Brande

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VINDMØLLER VED URUP HEDE

ORIENTERINGSMATERIALE VINDMØLLER VED URUP HEDE ORIENTERINGSMATERIALE VINDMØLLER VED URUP HEDE Billund Kommune har den 19. december 2011 offentliggjort forslag til Lokalplan nr. 246 samt forslag til Kommuneplantillæg nr. 9 med tilhørende VVM-redegørelse

Læs mere

Status for vindkraftudbygningen i Danmark

Status for vindkraftudbygningen i Danmark Statusnotat Marts 2015 Status for vindkraftudbygningen i Danmark 1. Antal nye vindmøller, 1978-2014 2. Nettotilgang MW, fordelt på land og hav, 1991-2014 3. Til - og afgang af vindmøller, 2004-2014 - Antal

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi og forskellige

Forslag. Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi og forskellige Ændret høringsudkast 28. november 2012 Fremsat den {FREMSAT} af Klima-, Energi- og Bygningsministeren Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi og forskellige andre love (Rammer

Læs mere

Høringsudkast. Fremsat den {FREMSAT} af Klima-, Energi- og Bygningsministeren. Forslag. til

Høringsudkast. Fremsat den {FREMSAT} af Klima-, Energi- og Bygningsministeren. Forslag. til Høringsudkast Fremsat den {FREMSAT} af Klima-, Energi- og Bygningsministeren Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi, lov om elforsyning, ligningsloven og lov om ændring af lov

Læs mere

Status for vindkraftudbygningen i Danmark

Status for vindkraftudbygningen i Danmark Statusnotat februar 2012 Status for vindkraftudbygningen i Danmark 1. Antal nye vindmøller, 1978 2011 2. Nettotilgang MW, fordelt på land og hav 1991 2011 3. Til - og afgang af vindmøller, 2004 2011 -

Læs mere

VVM-anmeldelse for vindmøller vest for Stadil Ringkjøbing-Skjern Kommune - Side 2

VVM-anmeldelse for vindmøller vest for Stadil Ringkjøbing-Skjern Kommune - Side 2 23. januar 2013 Anmodning om igangsættelse af VVM-behandling for et nyt vindmølleområde i Ringkjøbing-Skjern Kommune indsendt af lodsejer Jørgen Thesbjerg Halkærvej 1, 6980 Tim VVM-anmeldelse for vindmøller

Læs mere

Debatoplæg. Vindmølleplanlægning i Vejle Kommune

Debatoplæg. Vindmølleplanlægning i Vejle Kommune Debatoplæg Vindmølleplanlægning i Vejle Kommune Kolofon: Debatoplæg til vindmølleplanlægning for Vejle Kommune Udgivet af Vejle Kommune, august 2010 Redigeret af: Marianne Bjerre, Teknisk Forvaltning,

Læs mere

Vindmøller ved Thorup - Sletten

Vindmøller ved Thorup - Sletten Vindmøller ved Thorup - Sletten Ideoplæg Indkaldelse af ideer og forslag fra den 15. august 2016 til den 12. september 2016 Invitation til borgermøde Der afholdes borgermøde den 22. august 2016, kl. 19-21

Læs mere

N O T AT 26. oktober 2011 J.nr. 2110/1181-0266 Ref. spo Energiforsyning. Evaluering af den grønne ordning i lov om fremme af vedvarende energi

N O T AT 26. oktober 2011 J.nr. 2110/1181-0266 Ref. spo Energiforsyning. Evaluering af den grønne ordning i lov om fremme af vedvarende energi Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 68 Offentligt N O T AT 26. oktober 2011 J.nr. 2110/1181-0266 Ref. spo Energiforsyning Evaluering af den grønne ordning i lov om fremme af

Læs mere

Borgermøde 2. september 2015 Nye vindmøller ved Øster Hassing Kær

Borgermøde 2. september 2015 Nye vindmøller ved Øster Hassing Kær Borgermøde 2. september 2015 Nye vindmøller ved Øster Hassing Kær Aftenens program del 1 1900 Velkomst og program Rose Sloth Hansen, By- og Landskabsudvalget (BLU) 1905 Byrådets mål + status for planlægningen

Læs mere

Evaluering af køberetsordningen. i lov om fremme af vedvarende energi

Evaluering af køberetsordningen. i lov om fremme af vedvarende energi Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 68 Offentligt N O T AT Evaluering af køberetsordningen i i lov om fremme af vedvarende energi 28. oktober 2011 J.nr. 2110/1181-0241 Ref. bgi/jbe/hw

Læs mere

KOMMUNERNES VINDMØLLEPLANLÆGNING OG STØJDEBATTEN HENRIK HØEGH MILJØORDFØRER (V) FORMAND FOR KLIMA- MILJØ- OG TEKNIKUDVALGET, LOLLAND KOMMUNE

KOMMUNERNES VINDMØLLEPLANLÆGNING OG STØJDEBATTEN HENRIK HØEGH MILJØORDFØRER (V) FORMAND FOR KLIMA- MILJØ- OG TEKNIKUDVALGET, LOLLAND KOMMUNE KOMMUNERNES VINDMØLLEPLANLÆGNING OG STØJDEBATTEN HENRIK HØEGH MILJØORDFØRER (V) FORMAND FOR KLIMA- MILJØ- OG TEKNIKUDVALGET, LOLLAND KOMMUNE VINDMØLLEBEKYMRINGEN Naboer er bekymrede for deres livskvalitet.

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Konsulent, civilingeniør Knut Berge

Nævnsformand, dommer Poul Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Konsulent, civilingeniør Knut Berge (Vedvarende energi) Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Debatoplæg Vindmøller ved Donsted

Debatoplæg Vindmøller ved Donsted DEBATOPLÆG 6. februar 2013 til den 6. marts 2013 Visualisering af 4 nye vindmøller på 130 meter, set fra Hyttenvej Skagen Frederikshavn Sæby Debatoplæg Vindmøller ved Donsted rojekt: Baggrund Frederikshavn

Læs mere

Idéoplæg. Indkaldelse af idéer og forslag Havndal vedr. nye vindmøller ved Overgaard Dalbyover. fra til

Idéoplæg. Indkaldelse af idéer og forslag Havndal vedr. nye vindmøller ved Overgaard Dalbyover. fra til Idéoplæg Indkaldelse af idéer og forslag Havndal vedr. nye vindmøller Dalbyover geodatastyrelsen, Miljøministeriet Udbyhøj Råby Gjerlev Gassum Øster Tørslev fra 16.11.2016 Asferg Spentrup Fårup Mellerup

Læs mere

Velkommen. Borgermøde om. vindmøller på Hirtshals havn

Velkommen. Borgermøde om. vindmøller på Hirtshals havn Velkommen Borgermøde om vindmøller på Hirtshals havn Aftenens program 19:00 Velkomst og præsentation, tekniskdirektør Andreas Duus, Hjørring Kommune 19:05 Oplæg om Hirtshals Havns ansøgning ved formand

Læs mere

Den rigtige vindkraftudbygning. Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien

Den rigtige vindkraftudbygning. Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien Den rigtige vindkraftudbygning Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien 2 Den rigtige vindkraftudbygning Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien anbefaler, at der politisk

Læs mere

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer #BREVFLET# Aalborg Kommune, Plan og Udvikling Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby 14. november 2014 Deltag i debatten Nye vindmøller ved Øster Hassing Kær Aalborg Kommune har modtaget en ansøgning om

Læs mere

VINDPARK ØSTER BØRSTING INFORMATIONSMØDE OM VÆRDITABSORDNINGEN I VINDPARK ØSTER BØRSTING

VINDPARK ØSTER BØRSTING INFORMATIONSMØDE OM VÆRDITABSORDNINGEN I VINDPARK ØSTER BØRSTING VINDPARK ØSTER BØRSTING INFORMATIONSMØDE OM VÆRDITABSORDNINGEN I VINDPARK ØSTER BØRSTING Politisk behandling af vindmølleprojektet Vindpark Øster Børsting Viborg Kommune har den 5. juli 2012 offentliggjort

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 1 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 1 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 L 91 Bilag 1 Offentligt 1 UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi m.v. (Midlertidig suspension af støtteordninger og indsættelse

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED EGEBJERG

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED EGEBJERG ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED EGEBJERG Hjørring Kommune har den 8. maj 2013 offentliggjort forslag til kommuneplantillæg nr. 39 samt lokalplan nr. 800.8111-L01 med tilhørende VVM-redegørelse

Læs mere

Debatoplæg om vindmøller. Indkaldelse af idéer og forslag Debatperiode: xxxxxxxxx

Debatoplæg om vindmøller. Indkaldelse af idéer og forslag Debatperiode: xxxxxxxxx Debatoplæg om vindmøller Indkaldelse af idéer og forslag Debatperiode: xxxxxxxxx 1 2 Indholdsfortegnelse Indledning 5 Danmark satser på vindenergi 5 Krav til opstilling af store vindmøller 6 Vindmøller

Læs mere

Vedrørende husstandsmøller

Vedrørende husstandsmøller Ellemarksvej 47 8000 Århus C Telefon 8611 2600 Telefax 8611 2700 info@dkvind.dk www.dkvind.dk Giro 6 33 79 10 CVR. 88 46 85 11 Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 Til Klima-, energi- og bygningsminister

Læs mere

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S info@trafikstyrelsen.dk Rosenørns Allé 9, 5 DK-1970 Frederiksberg C

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S info@trafikstyrelsen.dk Rosenørns Allé 9, 5 DK-1970 Frederiksberg C Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S info@trafikstyrelsen.dk Rosenørns Allé 9, 5 DK-1970 Frederiksberg C Tel: +45 3373 0330 danish@windpower.org www.windpower.org Bemærkninger til nye

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED HEVRING ÅDAL

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED HEVRING ÅDAL ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED HEVRING ÅDAL Norddjurs Kommune har den 26. september 2012 offentliggjort forslag til kommuneplantillæg nr. 19 samt lokalplan nr. 047-707 med tilhørende VVM-redegørelse

Læs mere

Juridiske aspekter ved vedvarende energi på havet. Professor Bent Ole Gram Mortensen

Juridiske aspekter ved vedvarende energi på havet. Professor Bent Ole Gram Mortensen Juridiske aspekter ved vedvarende energi på havet Professor bom@sam.sdu.dk Politikken bag havvindmølleudbygning EU-udbygning: Fra 2.900 MW i 2011 til 40.000 MW i 2020 Dansk udbygning: Fra politisk forlig

Læs mere

19:00 Velkomst og indledende oplæg v. ordstyrer borgmester Egon Fræhr, Vejen Kommune.

19:00 Velkomst og indledende oplæg v. ordstyrer borgmester Egon Fræhr, Vejen Kommune. Program 19:00 Velkomst og indledende oplæg v. ordstyrer borgmester Egon Fræhr, Vejen Kommune. 19:05 Vindmølleplanlægning i Vejen Kommune v. fagkoordinator Thomas Boldsen, Vejen kommune. 19:25 Indlæg omkring

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED VIDEBÆK MOSE

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED VIDEBÆK MOSE ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED VIDEBÆK MOSE Ringkøbing-Skjern Kommune har den 29. marts 2011 offentliggjort forslag til kommuneplantillæg nr. 7A (hovedforslag) og nr. 7B (alternativ) samt lokalplan

Læs mere

H Ø RI NGSNO T AT 15. januar 2013, rev. 29. januar 2013 J.nr. 2203/ Ref. jbe/bgi/hw

H Ø RI NGSNO T AT 15. januar 2013, rev. 29. januar 2013 J.nr. 2203/ Ref. jbe/bgi/hw Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 L 135 Bilag 1 Offentligt H Ø RI NGSNO T AT 15. januar 2013, rev. 29. januar 2013 J.nr. 2203/1190-0125 Ref. jbe/bgi/hw Høringsnotat vedrørende lov om ændring

Læs mere

NYE VINDMØLLEOMRÅDER I KOMMUNEPLAN 2015

NYE VINDMØLLEOMRÅDER I KOMMUNEPLAN 2015 NYE VINDMØLLEOMRÅDER I KOMMUNEPLAN 2015 UDPEGNING AF VINDMØLLEOMRÅDER Afstand til boliger, hvor en eller flere borgere har adresse Arealer, der skal friholdes for vindmøller I den endelige udpegning inkluderes

Læs mere

INFORMATIONSMØDE OM VÆRDITABSBEHANDLINGEN HARBOØREHALLEN, HARBOØRE SKÆRTORSDAG DEN 29. MARTS 2018

INFORMATIONSMØDE OM VÆRDITABSBEHANDLINGEN HARBOØREHALLEN, HARBOØRE SKÆRTORSDAG DEN 29. MARTS 2018 INFORMATIONSMØDE OM VÆRDITABSBEHANDLINGEN HARBOØREHALLEN, HARBOØRE SKÆRTORSDAG DEN 29. MARTS 2018 DAGSORDEN VELKOMST PRÆSENTATION AF DELTAGERE FRA ENERGISTYRELSEN, PLANENERGI OG VATTENFALL BAGGRUND FOR

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VINDMØLLER VED NOLUND KIRKEVEJ

ORIENTERINGSMATERIALE VINDMØLLER VED NOLUND KIRKEVEJ ORIENTERINGSMATERIALE VINDMØLLER VED NOLUND KIRKEVEJ Billund Kommune har den 7. juni 2011 offentliggjort forslag til Lokalplan nr. 243 samt forslag til Kommuneplantillæg nr. 6 med tilhørende VVM-redegørelse

Læs mere

Ideoplæg til temaplan for større vindmøller

Ideoplæg til temaplan for større vindmøller Ideoplæg til temaplan for større vindmøller april 2012 Kerteminde Kommune Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf. 65 15 15 15 www.kerteminde.dk miljo-og-kultur@kerteminde.dk Forord Med dette oplæg indkalder

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER VED STOKHØJVEJ

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER VED STOKHØJVEJ ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER VED STOKHØJVEJ Beskrivelse af projektet Projektet består af 4 møller med en totalhøjde på 100 m ved Stokhøjvej på Thyholm. Møllerne vil stå på en lige linje,

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED KRUSBJERGVEJ, SUNDS

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED KRUSBJERGVEJ, SUNDS ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED KRUSBJERGVEJ, SUNDS Herning Kommune har den 5. september 2012 offentliggjort forslag til kommuneplantillæg nr. 62 samt lokalplan nr. 29.T15.1 med tilhørende VVM-redegørelse

Læs mere

SEBRs udvikling af Ny Overgaard

SEBRs udvikling af Ny Overgaard SEBRs udvikling af Ny Overgaard - til Randers Kommune, MTU 16 december 2016 26 stk. SE Blue Renewables vindmøller ved Overgaard RK MTU besluttede i november 2016 at igangsætte planlægning af det anmeldte

Læs mere

Vindmølleplanlægning. Borgermøde om vindmølleplanlægning foroffentlighed Morsø Kommune

Vindmølleplanlægning. Borgermøde om vindmølleplanlægning foroffentlighed Morsø Kommune Vindmølleplanlægning Borgermøde om vindmølleplanlægning foroffentlighed - 20.06.2016 Program 19.00 Velkomst - Hans Ejner Bertelsen 19.15 Proces og mål for planlægningen - Arne Kirk 19.30 Planlægning for

Læs mere

VÆRDITABSORDNING ORIENTERINGSMATERIALE OM VINDMØLLER VED HØJSTRUP I FREDERIKSHAVN KOMMUNE

VÆRDITABSORDNING ORIENTERINGSMATERIALE OM VINDMØLLER VED HØJSTRUP I FREDERIKSHAVN KOMMUNE VÆRDITABSORDNING ORIENTERINGSMATERIALE OM VINDMØLLER VED HØJSTRUP I FREDERIKSHAVN KOMMUNE INFORMATIONSMØDE OM VINDMØLLER VED HØJSTRUP Frederikshavn Kommune har den 26. september 2012 offentliggjort forslag

Læs mere

Debatperiode 5.11. 17.12.2012.

Debatperiode 5.11. 17.12.2012. Debatperiode 5.11. 17.12.2012. Vindmøller i Stevns Kommune! En god idé? Danmark har brug for mere vindkraft Stevns Kommune ønsker at undersøge og eventuelt udnytte mulighederne for vindkraft. I forbindelse

Læs mere

Erfaringer fra arbejdet med VE-lovens værditabsordning Temadag - Danmarks Vindmølleforening 24. april 2015 - Fredericia. Bent Ole Gram Mortensen

Erfaringer fra arbejdet med VE-lovens værditabsordning Temadag - Danmarks Vindmølleforening 24. april 2015 - Fredericia. Bent Ole Gram Mortensen Erfaringer fra arbejdet med VE-lovens værditabsordning Temadag - Danmarks Vindmølleforening 24. april 2015 - Fredericia Om oplægget Tak for invitationen Taler gerne for alle interessenter Oplægsholderen

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED ALLESTRUPGAARD

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED ALLESTRUPGAARD ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. VINDMØLLER VED ALLESTRUPGAARD Randers Kommune har den 10. oktober 2012 offentliggjort forslag til kommuneplantillæg nr. 111 samt lokalplan nr. 565 med tilhørende VVM-redegørelse

Læs mere

Debatoplæg Vindmøller ved Torrild

Debatoplæg Vindmøller ved Torrild Debatoplæg Vindmøller ved Torrild Debatperiode: 16. april 2014 til den 14. maj 2014 Visualisering af 3 nye vindmøller med en totalhøjde på 100 meter, set fra det sydlige Torrild Baggrund Byrådet har i

Læs mere

Debatoplæg om vindmøller ved Lønborg Hede

Debatoplæg om vindmøller ved Lønborg Hede Debatoplæg om vindmøller ved Lønborg Hede Debatoplæg om udvidelse af vindmølleparken Lønborg Hede (Lønborg Hede II) Tillæg nr. 59 til Kommuneplan 2013-2025 for Ringkøbing-Skjern Kommune Debatperiode: fra

Læs mere

Idéoplæg om Vindmøller ved Avnbøløsten

Idéoplæg om Vindmøller ved Avnbøløsten Idéoplæg om - Indkaldelse af forslag og idéer Høringsperiode 10. april til 8. maj 2013 April 2013 Forord I Sønderborg Kommune har vi med ProjectZero en målsætning om at blive CO2-neutral inden 2029. Opstillingen

Læs mere

Randers 46 nye vindmøller ved Overgaard

Randers 46 nye vindmøller ved Overgaard I 4 ugers offentlig høring fra den 05.04.2017 til den 03.05.2017 Havndal Dalbyover Udbyhøj 46 nye vindmøller ved Overgaard Forudgående offentlig høring om kommende kommuneplantillæg og indkaldelse af idéer

Læs mere

19. april 2011 SHM/JLI

19. april 2011 SHM/JLI Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. eksisterende vindmølle nr. 3 på Rodhøjvej 25, 9610 Nørager som følge af opstilling af vindmøller ved Brorstrup i henhold til lokalplan nr. 244 for Rebild

Læs mere

Udvikling Ny Overgaard

Udvikling Ny Overgaard Udvikling Ny Overgaard - møde TMU, Randers Kommune 10 december 2015 Indholdsfortegnelse 2030 mål for Randers Kommune Ny Overgaard - forøget grøn produktion fra vind SE Blue Reneswables Idéoplæg Ny Overgaard

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER NORDØST FOR SKAVE

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER NORDØST FOR SKAVE ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER NORDØST FOR SKAVE Beskrivelse af projektet Projektet består af 3 møller med en totalhøjde op til 149,9 m nordøst for Skave. Møllerne vil stå på en lige linje,

Læs mere

Odder Kommune Dok. 727-2010-66393 Plan 13.7.2010/CT Sag. 727-209-90049. Vindmølleplanlægning. Debatoplæg. August 2010. side 1

Odder Kommune Dok. 727-2010-66393 Plan 13.7.2010/CT Sag. 727-209-90049. Vindmølleplanlægning. Debatoplæg. August 2010. side 1 Vindmølleplanlægning Debatoplæg August 2010 side 1 Figur 1 Potentielle vindmølleområder (kystnærhedszonen markeret med blå streg) Figur 2 Prioriterede vindmølleområder (kystnærhedszonen markeret med blå

Læs mere

Da vindmøllerne bliver 149,9 meter høje, er afstandskravet på minimum 4 gange møllens højde overholdt.

Da vindmøllerne bliver 149,9 meter høje, er afstandskravet på minimum 4 gange møllens højde overholdt. HØRINGSSVAR I forbindelse med den offentlige høring vedrørende forslag til Lokalplan 405 og Tillæg 68 til Kommuneplan 2013-2025 for et område til vindmøller ved Hejmdal/Påbøl ønsker vi hermed på vegne

Læs mere

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER I RINDUM ENGE

ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER I RINDUM ENGE ORIENTERINGSMATERIALE VEDR. NYE VINDMØLLER I RINDUM ENGE Beskrivelse af projektet Projektet består af 5 møller med en totalhøjde op til 125 m i Rindum Enge. Møllerne vil stå på en lige linje fra nord til

Læs mere

Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af Til lovforslag nr. L 199 Folketinget 2012-13 Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende

Læs mere

INFORMATIONSMØDE OM VINDMØLLER VED ILSHØJ i RANDERS KOMMUNE

INFORMATIONSMØDE OM VINDMØLLER VED ILSHØJ i RANDERS KOMMUNE 1 INFORMATIONSMØDE OM VINDMØLLER VED ILSHØJ i RANDERS KOMMUNE Randers Kommune har den 13.10.2010 offentliggjort forslag til Kommuneplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse, vedrørende etablering af enten

Læs mere

Forudgående offentlighed

Forudgående offentlighed Forudgående offentlighed Vindmølleplan for Horsens Kommune TEKNIK OG MILJØ 2 FORUDGÅENDE OFFENTLIGHED FOR VINDMØLLEPLAN Forudgående offentlighed For at give borgerne i Horsens Kommune lejlighed til at

Læs mere

NOTAT 10. juni 2013 Ref. Rzs/FGN Forsyning

NOTAT 10. juni 2013 Ref. Rzs/FGN Forsyning NOTAT 10. juni 2013 Ref. Rzs/FGN Forsyning Fokuseret solcelleudbygning målrettet husstande Udbygningstakten med solceller er med de gældende tilskudsregler bestemt af markedsforholdene. Støtten på 130

Læs mere

Folketingets Klima-, energi- og bygningsudvalg Folketingets Miljøudvalg. Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard Miljøminister Ida Auken

Folketingets Klima-, energi- og bygningsudvalg Folketingets Miljøudvalg. Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard Miljøminister Ida Auken Folketingets Klima-, energi- og bygningsudvalg Folketingets Miljøudvalg Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard Miljøminister Ida Auken 24. oktober 2011 Kære politikere Jeg tillader mig hermed

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 14 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 14 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 L 91 Bilag 14 Offentligt Ændringsforslag stillet den 19. december 2016 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi

Læs mere