Afgørelse i sagen om dispensation til nedlæggelse af vandhul og mose samt etablering af erstatningsbiotop, Skanderborg Kommune.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelse i sagen om dispensation til nedlæggelse af vandhul og mose samt etablering af erstatningsbiotop, Skanderborg Kommune."

Transkript

1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: Fax: X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk nkn@nkn.dk 4. november 2008 J.nr.: NKN mgi Afgørelse i sagen om dispensation til nedlæggelse af vandhul og mose samt etablering af erstatningsbiotop, Skanderborg Kommune. Skanderborg Kommune har den 3. juni 2008 meddelt dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 (biotopbeskyttelse) til nedlæggelse af eksisterende vandhul og mose på matr. nr. 2t og 2e, Høver By, Storring, beliggende Silkeborgvej 25, 8464 Galten. Afgørelsen er påklaget til Naturklagenævnet af Danmarks Naturfredningsforening. Vandhullet, der har et areal på ca. 733 m 2, og mosen, som er på ca m 2, er i amtets Naturkvalitetsplan målsat B, hvilket betyder, at mindre indgreb i naturen i særlige tilfælde kan godkendes efter en konkret vurdering. Vandhullet må endvidere kun påvirkes svagt af menneskelige aktiviteter, som kan reguleres efter regionplanen. Ejendommen er beliggende i landzone, og er ikke omfattet af lokalplanrammer i kommuneplanen for den tidligere Galten Kommune. Fabrikken beliggende øst for naturområderne er i lokalplan nr. 1.E.5-01 udlagt til byzone (industriformål). Til erstatning for de sløjfede 3-områder etableres et nyt moseområde og et vandhul på i alt ca m meter mod nord-vest på en lavtliggende græsmark. Det nye vandhul etableres inden nedlæggelse af det eksisterende, så der er mulighed for at flytte plante- og dyreliv fra det eksisterende område til det nye område. Vandhullet påtænkes etableret med et vandspejl på ca. 500 m² og en vanddybde svingende fra ca. 0,3 til 1,5 m. Det anføres, at vandhullet kan anlægges således, at det kan holde vand uden at der etableres forbindelse med Krobækken.

2 2 Sagsfremstilling Det fremgår af sagens akter, at kommunen den 11. juni 2008 har offentliggjort landzonetilladelse i henhold til planlovens 35 til etablering af det nye vandhul på matr. nr. 2t og 2e, Høver By, Storring. Afgørelsen er ikke påklaget til Naturklagenævnet. Kommunens afgørelse Ansøgers oplysninger Ansøgningen af 29. april 2008 om nedlæggelse af vandhullet og moseområdet er begrundet ud fra et behov for at udbygge lager og produktionsfaciliteter for den eksisterende fabrik beliggende øst for naturområderne. Ansøgeren mener i den forbindelse at kunne effektivisere produktionen med økonomiske, kvalitetsmæssige og miljømæssige gevinster. Det anføres, at en flytning af naturområderne på længere sigt vil være nødvendig for den generelle udvidelse af fabrikken. Aarhusegnens Andel har gennem længere tid arbejdet med en strategiplan og konklusionen er, at udvidelsen af afdelingen i Galten er den mest fordelagtige måde at effektivisere og minimere omkostningerne på. Aarhusegnen har foderfabrikker placeret i Århus, Durup, Vildbjerg, Brædstrup og Galten. Galten ligger logistikmæssigt godt i forhold til det eksisterende motorvejsnet og den planlagte motorvej vestpå, hvorimod de 4 førstnævnte fabrikker er placeret tæt på bykerne. Besigtigelse Århus Amt besigtigede den 7. september 2006 moseområdet og konstaterede, at der er tale om et ugræsset og uudnyttet moseområde med en række typiske eng- og moseplanter, herunder mosebunke, arter af dueurt, rød-el, engkabbeleje, kattehale, alm. mjødurt, kær-ranunkel, lav ranunkel, knæbøjet rævehale, sump-snerre, lyse-siv, alm. star og håret star. Galten Kommune besigtigede den 30. november 2005 vandhullet og konstaterede, at det er ca. 300 m² stort og har en ret stor åben vandflade, som ikke er i fare for at gro til. Vandhullet har forbindelse med Krobækken, som passerer forbi i den nordlige ende af vandhullet, men bækken passerer ikke gennem vandhullet. Skanderborg Kommune har den 15. januar 2008 også foretaget en besigtigelse af naturområderne. Området ligger efter kommunens vurdering som en trædesten for dyr og planter mellem dyrkede arealer mod vest og virksomheden mod øst. Krobækken går tværs gennem området. Der er gamle hegnspæle omkring mosearealet, så det har tidligere været græsset, og området fremstår ikke særlig tilgroet. Der blev ikke lavet vegetationsundersøgelse af området på grund af årstiden. Vandhullet er åbent mod nord, mens det på sydsiden er omgivet af pile- og ellekrat. Vandet var relativt grå-

3 3 ligt/uklart. Umiddelbart syd for vandhullet og pile-/ellesumpen rejser der sig en ca. 2-3 m bred og 3-4 m høj vold, som fortsætter mod syd mellem matr. 7l og 2e. Kort- og luftfotomateriale Luftfoto fra 2006, 2004, 2002, 1999, 1995, 1993 og 1989 viser, at vandhullet og moseområdet har eksisteret i hele denne periode. Kort- og Matrikelstyrelsens målebordsblade fra henholdsvis og viser desuden, at både det nuværende og det ansøgte naturområde har været kortlagt som fugtigt naturareal i hele perioden. Skanderborg Kommunes vurdering På baggrund af besigtigelsen og gennemgangen af luftfotos har kommunen endeligt udpeget arealerne som vandhul og mose omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. Det fremgår af sagens akter, at kommunen den 22. november 2007 meddelte ansøgeren, at der efter kommunens foreløbige vurdering ikke kunne meddeles dispensation til det ansøgte, da en opfyldning af området og efterfølgende bebyggelse ville betyde, at naturområderne ville forsvinde for bestandigt. Det var endvidere kommunens opfattelse, at der ikke forelå særlige forhold, som kunne begrunde en dispensation til det ansøgte. Af kommunens afgørelse af 3. juni 2008 fremgår, at det ansøgte stadig vurderes at ligge ud over, hvad der kan betegnes som et mindre indgreb. Det er imidlertid også kommunen vurdering, at naturkvaliteten og funktionen som trædesten i det eksisterende område vil blive stadigt ringere med den nuværende beliggenhed, da området på sigt må forventes at blive helt omgivet af erhvervsbygninger og komme til at ligge uudnyttet hen. Ved en flytning af området vil der kunne opnås et naturområde af bedre naturkvalitet, idet der stilles vilkår om pleje af arealet, så både mosen og vandhullet vil fremstå som lysåbne naturområder. En beliggenhed i kanten af erhvervsområdet medfører desuden, at naturområdets funktion som trædesten for dyr og planter fortsat vil kunne opretholdes. I vurderingen er indgået det forhold, at også erstatningsarealet tidligere har henligget som moseområde gennem mange år, og med hensyn til kote og jordbund svarer det til det nuværende moseområde. Kommunen mener endvidere, at der vil være en generel samfundsmæssig interesse i at få effektiviseret produktionen i Galten, når der herved opnås en stor miljøgevinst ved lavere energiforbrug i produktionen og aflastning af en række bysamfund med tung trafik. Krobækkens forløb vil blive behandlet i en selvstændig sag, men det er kommunens umiddelbare opfattelse, at der ikke vil være en væsentlig naturmæssig fordel ved at føre den i et åbent, slynget forløb over den forholdsvis korte strækning; Det kan derimod have en uheldig drænende effekt på moseområdet, ligesom det landskabeligt set vil virke uheldigt.

4 4 Kommunen har ikke oplysninger om, at der i området forekommer strengt beskyttede arter optaget på EF-habitatdirektivets bilag IV. Det vurderes imidlertid som sandsynligt, at der kan forekomme spidssnudet frø på arealet. En flytning af naturområdet på kun ca. 100 meter - i øvrigt til et areal tæt på et andet eksisterende vandhul - vil efter kommunens opfattelse gøre det muligt for en evt. bestand af spidssnudet frø at kolonisere erstatningsområdet. Samtidig forventes kvaliteten af både det nye vandhul og moseområde på sigt at blive bedre end det eksisterende. Dispensation er herefter meddelt på følgende betingelser: Vandhul: - at vandhullet etableres inden det eksisterende vandhul opfyldes, - at vandhullet omfattes af naturbeskyttelseslovens 3 fra etableringstidspunktet. Fremtidige ændringer af vandhullets tilstand må derfor ikke ske uden en dispensation, - at der ikke etableres øer i vandhullet, - at der ikke etableres tilløb fra dræn eller til- eller afløb til vandløb, - at det opgravede materiale ikke må udspredes på det fremtidige naturområde, men kan anvendes til opfyld at det eksisterende vandhul eller udspredes på landbrugs- eller erhvervsarealer i et lag på højst 30 cm. Uanset placeringen skal bortskaffelsen ske på en sådan måde, at det falder naturligt ind i omgivelserne, - at hældningen af vandhullets bund og bredder ikke anlægges større end 1:5, - at en lille del af bundmaterialet fra det eksisterende vandhul lægges ud i bunden, - at der ikke udsættes fisk eller fugle, - at der ikke fodres i eller ved vandhullet, - at der ikke plantes omkring vandhullet. Mose: - at mosen etableres ved ekstensivering af driften på eksisterende græsmark, dvs. dræning, gødskning, sprøjtning og omlægning må ikke finde sted fremover, - at mosen omfattes af naturbeskyttelseslovens 3 fra etableringstidspunktet. Fremtidige ændringer af mosen tilstand må derfor ikke ske uden en dispensation, - at frøspredning fra det eksisterende areal forsøges etableret ved, at der tages et høslæt i løbet af juni, hvorefter det afslåede materiale udlægges på erstatningsarealet indtil 1. november, hvor det fjernes, - at mosen holdes med lavtvoksende, lysåben vegetation ved afgræsning eller max. 1-2 gange årligt høslæt, tidligst i juli måned. Det afslåede materiale skal fjernes fra arealet. Klagen Danmarks Naturfredningsforening har navnlig anført, at mens udsigterne for, at nygravede vandhuller med tiden udvikler sig til god natur er forholdsvis veldokumenteret, mener foreningen ikke, at almindelig landbrugsjord udvikler sig til egentlig mose bare fordi man ophører med dræning, gødskning og sprøjtning. Det anføres endvidere, at den eksisterende mose rummer en god græsningshistorie med synlig indhegning og meget typiske højstaude-kulturer som indslag i en lettere, naturlig tilgroning, i en periode med manglende græsning. Tilstedeværelsen af eng-kabbeleje og almindelig mjødurt vurderes at være udtryk for, at området næppe tidligere er blevet forstyrret ved opdyrkning eller markant gødskning. Danmarks Naturfredningsforening mener således, at der er tale om et udmærket naturområde med en lang kontinuitet i driften, som med naturtypisk drift og pleje på få år vil kunne udvikles til A-målsat natur. Området, der er potentiel levested for bilag IV-

5 5 arter, fungerer i øvrigt som trædesten og står i økologisk forbindelse med regionplanens udlægning af muligt større sammenhængende naturområde øst for. Klageren finder på den baggrund ikke, det foreslåede erstatningsnatur kan opveje kvaliteten, autenticiteten og den landskabelige fortælleværdi, som det eksisterende naturområde rummer. Det anføres endelig, at kommunen i forbindelse med fastsættelse af størrelsen af erstatningsnaturen har regnet arealenheder for landbrugsjord lige i forhold til veletableret natur, mens den arealmæssige kompensation i form af erstatningsnatur burde have været udregnet i forholdet 1:2. Naturklagenævnets afgørelse Naturklagenævnet har den 20. oktober 2008 foretaget en besigtigelse af området. I mødet deltog Skanderborg Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Aarhusegnens Andel og Krüger A/S. Parterne fastholdt i det væsentlige det tidligere fremførte, der fremgår af sagsfremstillingen. I sagens afgørelse har deltaget Naturklagenævnets 10 medlemmer: Lars Busck (formand), Ole Pilgaard Andersen, Martin Glerup, Leif Hermann, Mogens Mikkelsen, Lykke Outzen, Marion Pedersen, Poul Søgaard, Jens Vibjerg og Henrik Waaben. Efter naturbeskyttelseslovens 3, stk. 1 og 2, nr. 2, må der ikke foretages ændringer i tilstanden af naturlige søer, hvis areal er på over 100 m 2, og moser og lign, når sådanne naturtyper enkeltvis, tilsammen eller i forbindelse med de søer, der er nævnt i stk. 1, er større end 2500 m 2 i sammenhængende areal. Ifølge naturbeskyttelseslovens 65, stk. 3, kan der i særlige tilfælde meddeles dispensation fra forbudet. Det følger af bemærkningerne til naturbeskyttelsesloven, at der skal foreligge særlige omstændigheder, før der kan meddeles dispensation til foranstaltninger, som ændrer tilstanden i de beskyttede naturtyper, når ændringerne er væsentlige eller i strid med ønsket om at opretholde de pågældende naturtyper som sådanne, idet reglerne er udtryk for en generel samfundsmæssig interesse i, at de beskyttede naturtyper opretholdes. En almindelig økonomisk interesse er således ikke i sig selv tilstrækkelig til at begrunde en dispensation. Der må, for at et indgreb i områdets tilstand eventuelt kan accepteres, tillige være tale om et område, som ud fra naturbeskyttelseshensyn vurderes som uden særlig interesse, eller om et indgreb, der i sig selv ikke skønnes at medføre nogen afgørende forrykning af tilstanden i området. Derudover forudsættes det, at en dispensation ikke vil skabe en uheldig og uønsket præcedens for den fremtidige administration af 3-beskyttelsen i området. Naturklagenævnets praksis er - i overensstemmelse hermed - restriktiv.

6 6 Det følger videre af lovbemærkningerne, at etablering af erstatningsbiotop almindeligvis ikke udgør et forhold, som i sig selv kan føre til, at der meddeles dispensation fra forbuddet, da det ud fra en naturmæssig synsvinkel normalt vil være at foretrække, at det oprindelige naturområde bibeholdes. Der kan være behov for at stille vilkår om etablering af erstatningsbiotop i tilfælde, hvor der er foretaget en lovovertrædelse, og man afstår fra at stille krav om en egentlig retablering af den pågældende biotop, navnlig når det er forbundet med uforholdsmæssigt store udgifter eller besvær at forlange den oprindelige biotop reetableret. Det forudsættes således, at der specielt i forbindelse med lovliggørelsessager kan stilles vilkår af den ovennævnte karakter. Habitatbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 408 af 1. maj 2007 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter) fastsætter bindende forskrifter for myndighederne om administration med henblik på at sikre, at forbudet mod at beskadige eller ødelægge yngle- og rasteområder for dyrearter og at den strenge beskyttelse af plantearter i henhold til habitatdirektivets artikel 12 og artikel 13 efterkommes (Rådets direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter), jf. habitatbekendtgørelsens 2. Habitatdirektivets art. 12 indeholder krav om streng beskyttelse af forskellige dyrearter, som fremgår af direktivets bilag IV, litra a. Det fremgår af habitatbekendtgørelsens 11, stk. 1, nr. 1, at der ved administration af bestemmelserne i 8, stk. 3 ikke kan gives dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3, hvis det ansøgte kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyrearter, der er optaget i habitatdirektivets bilag IV, litra a. Vurderingen skal fremgå af den afgørelse, der bliver truffet efter bestemmelsen i habitatbekendtgørelsens 8, stk. 3, jf. 11, stk. 3. Det fremgår af sagen, at nedlæggelse af vandhullet og moseområdet er begrundet ud fra et behov for at udbygge lager og produktionsfaciliteter for den eksisterende fabrik beliggende øst for naturområderne. Ansøgeren mener i den forbindelse at kunne effektivisere produktionen med økonomiske, kvalitetsmæssige og miljømæssige gevinster. Det anføres, at en flytning af naturområderne på længere sigt vil være nødvendig for den generelle udvidelse af fabrikken. Aarhusegnens Andel har gennem længere tid arbejdet med en strategiplan og konklusionen er, at udvidelsen af afdelingen i Galten er den mest fordelagtige måde at effektivisere og minimere omkostningerne på, idet Galten logistikmæssigt ligger godt i forhold til det eksisterende motorvejsnet og den planlagte motorvej vestpå. Et flertal på 8 af Naturklagenævnets medlemmer finder ikke, at der i den konkrete sag foreligger sådanne særlige forhold, som kan begrunde en dispensation fra forbudet i naturbeskyttelseslovens 3. Flertallet finder således ikke, at ønsket om, at der skal ske en udvidelse af lager og produkti-

7 7 onsfaciliteter for den eksisterende fabrik udgør en særlig omstændighed, som kan begrunde nedlæggelse af eksisterende vandhul og mose på ejendommen. Etablering af en erstatningsbiotop kan ikke i sig selv føre til, at der gives en dispensation, som der i øvrigt ikke er grundlag for. Dette må efter flertallets opfattelse også gælde selvom erstatningsbiotopen på sigt forventes at have bedre naturkvalitet. Der er i den forbindelse lagt vægt på hensynet til præcedens i fremtidige sager. Flertallet stemmer på den baggrund for, at kommunens dispensation ændres til et afslag. Mindretallet (Marion Pedersen og Jens Vibjerg) finder af de af kommunen anførte grunde, at der bør meddeles dispensation til det ansøgte. I overensstemmelse med flertallets stemmeafgivning ændres kommunens dispensation til nedlæggelse af eksisterende vandhul og mose på matr. nr. 2t og 2e, Høver By, Storring, til et afslag. På Naturklagenævnets vegne Maddalena Voss Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. naturbeskyttelseslovens 82. Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. lovens 88, stk. 1.

Fagligt og juridisk notat i sag nr. 13/12371 vedrørende ansøgning om dispensation til nedlæggelse af vandhuller på matr. nr. 31 n.

Fagligt og juridisk notat i sag nr. 13/12371 vedrørende ansøgning om dispensation til nedlæggelse af vandhuller på matr. nr. 31 n. Den 1. oktober 2013 Fagligt og juridisk notat i sag nr. 13/12371 vedrørende ansøgning om dispensation til nedlæggelse af vandhuller på matr. nr. 31 n. Naturbeskyttelsesloven. Ifølge naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. april 2007 J.nr.: NKN-131-00055 mgi Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune

Afgørelse i sagen om opfyldning med byggeaffald og jord i mose og indenfor åbeskyttelseslinje i Syddjurs Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. november 2009 J.nr. NKN-131-00343 NKN-1322-00095 AUP Afgørelse i sagen om opfyldning

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. september 2004 J.nr.: 03-31/650-0054 og 03-132/650-0018

Læs mere

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P

Landzonetilladelse. DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej Rønde / P DJURSLAND LANDBOFORENING Føllevej 5 8410 Rønde Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 05-10-2016 / 01.03.03-P19-13-16 Landzonetilladelse Du

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af sommerhus i Hals Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 11. april 2005 J.nr.: 03-31/800-0121 KBP Afgørelse i sagen om

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af vandhul

Landzonetilladelse til etablering af vandhul Peter Muller Larsen Ellelausvej 17 8660 Skanderborg e-mail: petermullerlarsen@gmail.com Dato: 9. september 2016 Sagsnr.: 01.03.03-P19-5041-16 Skanderborg Kommune Adelgade 44 8660 Skanderborg Tlf. 8794

Læs mere

AFGØRELSE i sag om nedlæggelse af vandhul i Lolland Kommune. Afgørelsen træffes efter naturbeskyttelseslovens 1 65 stk. 3.

AFGØRELSE i sag om nedlæggelse af vandhul i Lolland Kommune. Afgørelsen træffes efter naturbeskyttelseslovens 1 65 stk. 3. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. november 2014 J.nr.: NMK-510-00625 Ref.: GRYBE-NMKN AFGØRELSE i sag om nedlæggelse af vandhul i Lolland Kommune Afgørelsen

Læs mere

Landzonetilladelse. Randers Kommune Laksetorvet / P

Landzonetilladelse. Randers Kommune Laksetorvet / P 1 - Landzonetilladelse sø - Oust Møllevej 11, 8920 Ran Hører til journalnummer: 01.03.03-P19-43-16 Randers Kommune Laksetorvet 1 8900 Randers C Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45

Læs mere

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Allerød Kommune har vedtaget lokalplan nr Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej.

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Allerød Kommune har vedtaget lokalplan nr Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej. 10. maj 2017 Sagsnr. NMK-33-03550 KlageID: 93904 CLARI-NMKN AFGØRELSE i sag om Allerød Kommunes vedtagelse af lokalplan 1-135 - Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej Planklagenævnet har modtaget en klage

Læs mere

Landzonetilladelse. Naturstyrelsen, Kronjylland Vasevej Randers NV / P

Landzonetilladelse. Naturstyrelsen, Kronjylland Vasevej Randers NV / P Naturstyrelsen, Kronjylland Vasevej 7 8920 Randers NV Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 05-10-2016 / 01.03.03-P19-19-16 Landzonetilladelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 26. april 2004 J.nr.: 03-31/650-0050 TGA Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 25. august 2004 J.nr.: 03-31/700-0111 03-132/700-0035 KPA Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af to 11,5 m høje kornsiloer indenfor beskyttelseszonen omkring Alsted Kirke i Sorø Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af to 11,5 m høje kornsiloer indenfor beskyttelseszonen omkring Alsted Kirke i Sorø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. februar 2003 J.nr.: 97-132/300-0057 bol Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde i Ikast-Brande Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. maj 2009 J.nr. NKN-261-00104 MHE Afgørelse i sagen om miljøvurdering af et erhvervsområde

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune.

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 28. september 2004 J.nr.: 03-33/700-0159 THA Afgørelse i

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. november 2012 J.nr.: NMK-31-00716 Ref.: mtj AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af en helårsbolig i Lemvig kommune

Læs mere

AFGØRELSE i sag om fjernelse af moseareal i Hedensted Kommune. Afgørelsen er truffet efter naturbeskyttelseslovens 78, stk. 1.

AFGØRELSE i sag om fjernelse af moseareal i Hedensted Kommune. Afgørelsen er truffet efter naturbeskyttelseslovens 78, stk. 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 15. april 2011 J.nr.: NMK-510-00016 (tidl. NKN-131-00468) Ref.: rts AFGØRELSE i sag om fjernelse af moseareal i Hedensted

Læs mere

PLAN OG NATUR Dato: 14. november 2018 Reference: Marie Karlsson Direkte telefon: Journalnr.

PLAN OG NATUR Dato: 14. november 2018 Reference: Marie Karlsson Direkte telefon: Journalnr. Fausing Forsamlingshus Vestervangsvej 7, Fausing 8961 Allingåbro PLAN OG NATUR Dato: 14. november 2018 Reference: Marie Karlsson Direkte telefon: 8959 4005 E-mail: marik@norddjurs.dk Journalnr.: 18/15274

Læs mere

Afgørelse i sagen om en 13,5 m høj kornsilo inden for beskyttelseszonen omkring Krummerup Kirke i Fuglebjerg Kommune.

Afgørelse i sagen om en 13,5 m høj kornsilo inden for beskyttelseszonen omkring Krummerup Kirke i Fuglebjerg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2003 J.nr.: 03-132/300-0009 bol Afgørelse i sagen

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

Læs mere

Afgørelse i sagen om Københavns Amts afslag til reklamebærende buslæskærm på Skodsborg Strandvej.

Afgørelse i sagen om Københavns Amts afslag til reklamebærende buslæskærm på Skodsborg Strandvej. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. maj 2006 J.nr.: 03-132/150-0024 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til opførelse af et sommerhus ved Dyndby Strand i Odder Kommune

Afgørelse i sagen om dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til opførelse af et sommerhus ved Dyndby Strand i Odder Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk J.nr.: 03-132/700-0009 kpa Afgørelse i sagen om dispensation

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 27. februar 2013 J.nr.: NMK-510-00302 Ref.: meh AFGØRELSE i sag om omlægning af Vasevej m.v. i Rudersdal Kommune Natur-

Læs mere

AFGØRELSE i sag om afslag til opstilling af husstandsvindmølle på Ålborgvej i Jammerbugt Kommune.

AFGØRELSE i sag om afslag til opstilling af husstandsvindmølle på Ålborgvej i Jammerbugt Kommune. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 16. februar 2012 J.nr.: NMK-31-00453 Ref.: MARMA AFGØRELSE i sag om afslag til opstilling af husstandsvindmølle på Ålborgvej

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane, Kattesletsvejen

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane, Kattesletsvejen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 25. maj 2012 J.nr.: NMK-31-00522 Ref.: MILMA AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane,

Læs mere

Der er ikke foretaget naboorientering i sagen, da det ansøgte er vurderet at være af underordnet betydning for naboerne.

Der er ikke foretaget naboorientering i sagen, da det ansøgte er vurderet at være af underordnet betydning for naboerne. Udvikling, Miljø og Teknik Byg og Brand 0 Telefon +45 8915 1515 planteam@randers.dk www.randers.dk 04-07-2018 / 01.03.03-P19-53-18 Landzonetilladelse Du har fået landzonetilladelse til udstykning og opførelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune.

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. juni 2007 NKN-33-00429 LER Afgørelse i sagen om bibeholdelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle i Ulfborg.

Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle i Ulfborg. Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 11. november 2009 J.nr. NKN-31-01632 marma Afgørelse i sagen om opstilling af husstandsvindmølle

Læs mere

ÆNDRING af dispensation i sag om nedlæggelse af beskyttet sø i Hedensted Kommune

ÆNDRING af dispensation i sag om nedlæggelse af beskyttet sø i Hedensted Kommune 25. april 2019 Sagsnr. 18/05420 (NMK-510-00976) Klagenr. 1001471 KlageID: 125602 AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET ÆNDRING af dispensation i sag om nedlæggelse af beskyttet sø i Hedensted Kommune

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT

KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 19. marts 2019 Bilag 3 - Dispensation fra naturbeskyttelsesloven 3 til oprensning af regnvandsbassin Københavns Kommune meddeler

Læs mere

Afgørelse i sagen om produktion af genbrugsstabil i en grusgrav i Høje-Taastrup Kommune

Afgørelse i sagen om produktion af genbrugsstabil i en grusgrav i Høje-Taastrup Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 17. marts 2004 J.nr.: 03-31/150-0015 KPA Afgørelse i sagen om

Læs mere

Der er ikke foretaget naboorientering i sagen, da det ansøgte er vurderet at være af underordnet betydning for naboerne.

Der er ikke foretaget naboorientering i sagen, da det ansøgte er vurderet at være af underordnet betydning for naboerne. Morten Vildrich Andersen Højbakken 2 8870 Langå Miljø og Teknik Byg og Brand Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 planteam@randers.dk www.randers.dk 21-02-2018 / 01.03.03-P19-202-17 Landzonetilladelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af et biogasanlæg i Østervrå, Sæby Kommune

Afgørelse i sagen om etablering af et biogasanlæg i Østervrå, Sæby Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 18. marts 2004 J.nr.: 03-31/800-0081 AGS Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse. i sag om offentlighedens adgang i Ringkøbing-Skjern Kommune. Afgørelsen træffes efter naturbeskyttelseslovens 24.

Afgørelse. i sag om offentlighedens adgang i Ringkøbing-Skjern Kommune. Afgørelsen træffes efter naturbeskyttelseslovens 24. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 5. juli 2011 J.nr.: NMK-512-00004 (tidl. NKN-133-00127) Ref.: ltp Afgørelse i sag om offentlighedens adgang i Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune.

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 31. marts 2003 J.nr.: 03-121/700-0004 BEJ Afgørelse i sagen om indretning

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 9. februar 2004 J.nr.: 03-31/700-0059 mam Afgørelse i sagen

Læs mere

Bilag 1. Tilladelse til erhvervsmæssig råstofindvinding på matr.nr. 2a St. Havelse By, Ølsted 24. feb Matr.nr. 2a er markeret med lilla og med g

Bilag 1. Tilladelse til erhvervsmæssig råstofindvinding på matr.nr. 2a St. Havelse By, Ølsted 24. feb Matr.nr. 2a er markeret med lilla og med g Bilag 1. Tilladelse til erhvervsmæssig råstofindvinding på matr.nr. 2a St. Havelse By, Ølsted 24. feb. 2011 Matr.nr. 2a er markeret med lilla og med graveområdet er rød skraveret. Miljø og Teknik Rådhuspladsen

Læs mere

Du har fået landzonetilladelse til lovliggørelse af 11 skydetekniske anlæg på matr. nr. 4ay Langå By, Langå beliggende Randersvej 50E, 8870 Langå.

Du har fået landzonetilladelse til lovliggørelse af 11 skydetekniske anlæg på matr. nr. 4ay Langå By, Langå beliggende Randersvej 50E, 8870 Langå. Miljø og Teknik Byg og Brand Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 planteam@randers.dk www.randers.dk 06-06-2018 / 01.03.03-P19-15-17 Landzonetilladelse Du har fået landzonetilladelse til lovliggørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opstilling af en antennemast i Basballe, Ebeltoft Kommune.

Afgørelse i sagen om opstilling af en antennemast i Basballe, Ebeltoft Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. november 2006 NKN-31-00094 (03-31/700-0250) mam Afgørelse i sagen

Læs mere

2. Bredderne skal anlægges så flade som muligt, med en hældning, der ikke overstiger 1:5. Dybden på vandhullet må ikke være mere end 1,5 meter.

2. Bredderne skal anlægges så flade som muligt, med en hældning, der ikke overstiger 1:5. Dybden på vandhullet må ikke være mere end 1,5 meter. FREDERICIA KOMMUNE Att. Carsten Pedersen Gothersgade 20 A 7000 Fredericia Tilladelse til etablering af vandhul 03-09-2015 Sags id.: 15/8065 Sagsbehandler: Dorthe Brix Folsted Aaboer Fredericia Kommune

Læs mere

Dato Sagsbehandler J.nr. 29. januar 2014 klars BYGGERI OG NATUR

Dato Sagsbehandler J.nr. 29. januar 2014 klars BYGGERI OG NATUR Berit Boserup Nakkedamsvej 83 4070 Kirke Hyllinge Dato Sagsbehandler J.nr. 29. januar 2014 klars 019370-2013 BYGGERI OG NATUR Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til oprensning af 2 mindre vandingsvandhuller

Læs mere

Tilladelse til anlæg af sø

Tilladelse til anlæg af sø #BREVFLET# Click here to enter text. Tilladelse til anlæg af sø Steen Søndergaard Christensen Munkhauge 4 9240 Nibe Sendes pr. e-mail: munkhauge4@skylinemail.dk 10-10-2014 Tilladelse til anlæg af sø./.

Læs mere

Afgørelse i sagen om anvendelsen af ejendommen Vojensvej 11 i Hvidovre Kommune

Afgørelse i sagen om anvendelsen af ejendommen Vojensvej 11 i Hvidovre Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. februar 2005 J.nr.: 03-33/150-0266 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

Finn Nielsen Illerupvej Skanderborg. Tilladelse til etablering af vandhul. Kære Finn Nielsen

Finn Nielsen Illerupvej Skanderborg. Tilladelse til etablering af vandhul. Kære Finn Nielsen Finn Nielsen Illerupvej 5 8660 Skanderborg Tilladelse til etablering af vandhul Kære Finn Nielsen Vi har behandlet din ansøgning og giver dig tilladelse til at lave et vandhul på maks. 2000 m²; vandhullet

Læs mere

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde.

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. oktober 2003 J.nr.: 03-31/150-0018 SKR Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om udskiftning og udvidelse af et sommerhus ved Fuglsø Strand, Ebeltoft Kommune

Afgørelse i sagen om udskiftning og udvidelse af et sommerhus ved Fuglsø Strand, Ebeltoft Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. oktober 2003 J.nr.: 03-121/700-0012 03-132/700-0012 kpa

Læs mere

Afgørelse i sagen om udskiftning af sommerhus på Læsø, Nordjyllands Amt

Afgørelse i sagen om udskiftning af sommerhus på Læsø, Nordjyllands Amt NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 29. juni 2004 J.nr.: 03-132/800-0008 AGS Afgørelse i sagen om

Læs mere

Med dispensationen gives samtidig landzonetilladelse efter planlovens 35.

Med dispensationen gives samtidig landzonetilladelse efter planlovens 35. TEKNIK OG MILJØ Søren Kastbjerg Langbovej 5 7490 Aulum Natur og Grønne områder Enghavevej 10 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8154 ngors@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer.: 01.05.00-P00-100-14

Læs mere

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune.

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. august 2003 J.nr.: 03-33/800-0102 INV Afgørelse i sagen

Læs mere

Landzonetilladelse. Torben Jensen Frank Gl. Viborgvej Randers NV / P

Landzonetilladelse. Torben Jensen Frank Gl. Viborgvej Randers NV / P Torben Jensen Frank Gl. Viborgvej 310 8920 Randers NV Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 06-09-2016 / 01.03.03-P19-16-16 Landzonetilladelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 18. september 2003 J.nr.: 03-32/650-0001 SNI Afgørelse i sagen

Læs mere

retableringsplan for matr.nr. 5ao Tebbestrup By, Haslund af 27. november 2017 se

retableringsplan for matr.nr. 5ao Tebbestrup By, Haslund af 27. november 2017 se Udvikling, Miljø og Teknik Byg 0 Telefon +45 8915 1515 planteam@randers.dk www.randers.dk 29-10-2018 / 01.03.03-P19-103-17 Landzonetilladelse Du har fået landzonetilladelse til terrænregulering til slutregulering

Læs mere

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI Delafgørelse i

Læs mere

Skive Kommune har modtaget ansøgning om etablering af en sø med overfladeareal på 600 m2, beliggende på matrikel nr. 8e, Grinderslev By, Grinderslev.

Skive Kommune har modtaget ansøgning om etablering af en sø med overfladeareal på 600 m2, beliggende på matrikel nr. 8e, Grinderslev By, Grinderslev. Vihøjvej 2 Grinderslev 7870 Roslev 20. juli 2017 Vihøjvej 2 - Landzonetilladelse til etablering af sø Skive Kommune har modtaget ansøgning om etablering af en sø med overfladeareal på 600 m2, beliggende

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Arealet er omfattet af naturbeskyttelsesloven og registreret som beskyttet natur (mose) jf. 3 den 4. januar 2017.

Arealet er omfattet af naturbeskyttelsesloven og registreret som beskyttet natur (mose) jf. 3 den 4. januar 2017. Claus Bjørn Bogensevej 187, 5560 Aarup 12. september 2018 Sags id: 18/21543 3-dispensation og landzonetilladelse til etablering af vandhul Assens Kommune, Miljø og Natur har hermed behandlet ansøgning

Læs mere

Naturbeskyttelseslovens 7 forskellige ordninger for biotopbeskyttelse med forskellige retsvirkninger virkning for ejeren:

Naturbeskyttelseslovens 7 forskellige ordninger for biotopbeskyttelse med forskellige retsvirkninger virkning for ejeren: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Udvalget for Landdistrikter og Øer, Miljøudvalget 2014-15 FLF Alm.del Bilag 227, ULØ Alm.del Bilag 144, MIU Alm.del Bilag 283 Offentligt Naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Søen placeres som angivet på figur 1 med en afstand på mindst 2 meter til skel og med et areal på op til ca. 650 m 2.

Søen placeres som angivet på figur 1 med en afstand på mindst 2 meter til skel og med et areal på op til ca. 650 m 2. Til Jens Jørgen Abildskov, Fredskovvej 10, 5883 Oure Sendt med email: abildskov@vetnet.dk Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 arne.bruun@svendborg.dk

Læs mere

Afgørelse i sagen om ændret placering og udformning af et stuehus i Bornholms Regionskommune.

Afgørelse i sagen om ændret placering og udformning af et stuehus i Bornholms Regionskommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. april 2005 J.nr.: 03-132/400-0003 BOL Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 5. oktober 2006 J.nr.: NKN-33-00633 (03-33/200-0548) SNI Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune.

Afgørelse i sagen om tilbygning til en institution i Kolding Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 10.april 2006 J.nr.: 03-31/600-0101 LTP Afgørelse i sagen

Læs mere

Dispensation til nedlæggelse af vandhul og landzonetilladelse til etablering af erstatningsvandhul

Dispensation til nedlæggelse af vandhul og landzonetilladelse til etablering af erstatningsvandhul FRINOVA A/S Varnæsvej 145 6200 Aabenraa Natur Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 7376 7676 Dato: 31-05-2019 Sagsnr.: 18/44364 Kontakt: Torben Hansen Direkte tlf.: 7376 7358 E-mail: tha@aabenraa.dk Dispensation

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af en husdyrproduktion på ejendommen Øxenhaverne 12 i Faaborg Kommune i Fyns Amt

Afgørelse i sagen om etablering af en husdyrproduktion på ejendommen Øxenhaverne 12 i Faaborg Kommune i Fyns Amt NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. januar 2005 J.nr.: 03-33/420-0225 ssc Afgørelse i sagen

Læs mere

12. maj 2010 J.nr. NKN JCh. Afgørelse i sagen om genopdyrkning af marker i et Natura 2000-område i Vordingborg Kommune

12. maj 2010 J.nr. NKN JCh. Afgørelse i sagen om genopdyrkning af marker i et Natura 2000-område i Vordingborg Kommune Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. maj 2010 J.nr. NKN-136-00045 JCh Afgørelse i sagen om genopdyrkning af marker i et

Læs mere

Landzonetilladelse og dispensation

Landzonetilladelse og dispensation Randers Kommune Laksetorvet 1 8900 Randers C Udvikling, Miljø og Teknik Byg 0 Telefon +45 8915 1515 planteam@randers.dk www.randers.dk 17-10-2018 / 01.03.03-P19-61-18 Landzonetilladelse og dispensation

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et sommerhus ved Sømarken ved Aakirkeby på Bornholm

Afgørelse i sagen om opførelse af et sommerhus ved Sømarken ved Aakirkeby på Bornholm Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 22. december 2010 J.nr. NKN-31-02045 mtj Afgørelse i sagen om opførelse af et sommerhus

Læs mere

Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. 8 i lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. 8 i lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet. 16. august 2018 Sagsnr.: NMK-510-00966 KlageID: 114807 MARLU / CKG AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET OPHÆVELSE OG HJEMVISNING af lovliggørende dispensation i sag om etablering af sø i beskyttet

Læs mere

Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg Hospital

Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg Hospital KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse 30. august 2018 Sagsnr. 2018-0077827 Udkast til afgørelse vedr. dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 til ændring af sø ved Bispebjerg

Læs mere

HØJKOL SKOV A/S Additvej Brædstrup. Tilladelse til vandhul på matr. nr. 29a Gl. Rye, Gl. Rye

HØJKOL SKOV A/S Additvej Brædstrup. Tilladelse til vandhul på matr. nr. 29a Gl. Rye, Gl. Rye HØJKOL SKOV A/S Additvej 15 8740 Brædstrup Tilladelse til vandhul på matr. nr. 29a Gl. Rye, Gl. Rye Du får hermed landzone tilladelse til at lave et vandhul på matr. nr. 29a, Gl. Rye, Gl. Rye, med adressen

Læs mere

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af med revideret tegningsmateriale af

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af med revideret tegningsmateriale af 1 - Landzonetilladelse til maskinhus Hørningvej 20, 89 Hører til journalnummer: 01.03.03-P16-158-15 Jørgen Thunbo Christensen Hørningvej 20 8960 Randers SØ Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers

Læs mere

efter naturbeskyttelseslovens 3.

efter naturbeskyttelseslovens 3. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 16. februar 2011 J.nr.: NMK-510-00083 (tidl. NKN-131-00606) Ref.: AUP AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionkommune, dispensation

Læs mere

AFVÆRGEFORANSTALTNINGER OG ERSTATNINGSNATUR I VVM FOR INFRASTRUKTURPROJEKTER

AFVÆRGEFORANSTALTNINGER OG ERSTATNINGSNATUR I VVM FOR INFRASTRUKTURPROJEKTER AFVÆRGEFORANSTALTNINGER OG ERSTATNINGSNATUR I VVM FOR INFRASTRUKTURPROJEKTER LONE KØRNØV IDA, 31. OKTOBER 2016 Baggrund Kort om forskningsprojektet bag Fra undgåelse af negativ naturpåvirkning til kompensation

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Poul Erik Christensen Jenslev Gade 4 4070 Kirke-Hyllinge Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Birgitte Uhrbrand Tlf. direkte: 4646

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af fritliggende gyllebeholder i Hvalsø Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af fritliggende gyllebeholder i Hvalsø Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. maj 2005 J.nr.: 03-31/250-0021 KBP/MIF Afgørelse i sagen

Læs mere

Envina Naturårsmøde 2016 Advokat Mads Kobberø

Envina Naturårsmøde 2016 Advokat Mads Kobberø Envina Naturårsmøde 2016 Advokat Mads Kobberø 1 Temaer 1. Passivitet 2. Retlig lovliggørelse 3. 3 4. Dispensationer 2 2 Passivitet/indrettelsessynspunktet 3 Indrettelse/passivitet NKO 334: Det er dog i

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidelse med 89 dyreenheder (DE) af svinehold på en ejendom i Juelsminde Kommune

Afgørelse i sagen om udvidelse med 89 dyreenheder (DE) af svinehold på en ejendom i Juelsminde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. juni 2001 J.nr.: 97-33/600-0194 SUM Afgørelse i sagen om

Læs mere

Lov 9 af om naturbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse 121 af og senere ændringer.

Lov 9 af om naturbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse 121 af og senere ændringer. Alfred Poulsen Ebbesen Gyvelvej 62 Åved 6780 Skærbæk Miljø og Natur Direkte tlf.: +4574929280 Mail: lisc@toender.dk Sags id.: 01.05.08-K08-8-15 Ks: LVN 10. november 2017 Lovliggørende dispensation til

Læs mere

Med regionplantillægget er der foretaget nedenstående tilføjelser til regionplanens retningslinie 15, der omhandler landbrug:

Med regionplantillægget er der foretaget nedenstående tilføjelser til regionplanens retningslinie 15, der omhandler landbrug: NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 2. juni 2003 J.nr.: 03-33/760-0008 mam Afgørelse i sagen om

Læs mere

Jakob Walther Snebang Nørgårdsvej 100, 9970 Strandby 9970

Jakob Walther Snebang Nørgårdsvej 100, 9970 Strandby 9970 Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Jakob Walther Snebang Nørgårdsvej 100, 9970 Strandby 9970 Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 6. juli

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. september 2006 J.nr.:NKN-33-00580 (03-32/650-0003) SNI Afgørelse

Læs mere

Peter Thomsen Teglumvej Skanderborg. Landzonetilladelse til opførelse af stald

Peter Thomsen Teglumvej Skanderborg. Landzonetilladelse til opførelse af stald Peter Thomsen Teglumvej 1 8660 Skanderborg Landzonetilladelse til opførelse af stald Der meddeles hermed tilladelse efter planlovens 35 (landzonetilladelse) til at opføre en stald på 99,2 m 2 på matr.

Læs mere

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde.

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde. Bilag 8 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds sydlige del - udvidet område Sagsnr. 2017-0393605 Dokumentnr.

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 samt landzonetilladelse til udvidelse af regnvandsbassin

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 samt landzonetilladelse til udvidelse af regnvandsbassin Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Att. Malene Søndergaard Frederikshavn Spildevand A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn Sendt til: forsyningen@forsyningen.dk og masd@forsyningen.dk

Læs mere

Klagerne har et sommerhus på en ejendom, der ligger sydøst for det nyopførte hus. De har i 2000

Klagerne har et sommerhus på en ejendom, der ligger sydøst for det nyopførte hus. De har i 2000 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dkE-mail: nkn@nkn.dk 11. februar 2003 J.nr.: 03-31/700-0004 kpa i sagen om anmodningen

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET

NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk 15. maj 2008 J.nr.: NKN-31-00875 BIBIS Afgørelse i sagen om etablering af socialpædagogisk

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af ældreboliger inden for kirkeomgivelsesfredningen ved Vejby Kirke i Gribskov Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af ældreboliger inden for kirkeomgivelsesfredningen ved Vejby Kirke i Gribskov Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 19. november 2008 NKN-121-00130 jav Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

Sagsnummer: GEO Dokumentnummer: Sagsbehandler: Bo Christian Sørensen. Direkte telefonnummer:

Sagsnummer: GEO Dokumentnummer: Sagsbehandler: Bo Christian Sørensen. Direkte telefonnummer: Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Anne Marie From Koop Vrangbækvej 55 9900 Frederikshavn Tlf. +45 98 45 50 00 post@frederikshavn.dk www.frederikshavn.dk CVR-nr. 29189498 17. december

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende Bekendtgørelse nr. x af x 2006 Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende I medfør af 29 b - 29 d, 29 l, stk. 2, 29 v, stk. 5, og 38 i lov nr. 473 af 7. juni 2001, museumslov, som senest

Læs mere

Gitte og Tonny Skovgård Jensen Skovfyrvej Ry. Oprensning og udvidelse af vandhul, Ryvejen 69, 8660 Skanderborg

Gitte og Tonny Skovgård Jensen Skovfyrvej Ry. Oprensning og udvidelse af vandhul, Ryvejen 69, 8660 Skanderborg Gitte og Tonny Skovgård Jensen Skovfyrvej 22 8680 Ry Oprensning og udvidelse af vandhul, Ryvejen 69, 8660 Skanderborg Skanderborg Kommune meddeler hermed tilladelse til oprensning og udvidelse af eksisterende

Læs mere

Afgørelse i sagen om til- og ombygning af hus i Åshøj Landsby i Køge Kommune

Afgørelse i sagen om til- og ombygning af hus i Åshøj Landsby i Køge Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 20. december 2006 J.nr.: NKN-33-00074 (tidligere 03-33/250-0184)

Læs mere

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af 24. februar 2016.

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af 24. februar 2016. Naturstyrelsen, Kronjylland Vasevej 7 8920 Randers NV Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 11-04-2016 / 01.03.03-P16-34-16 Landzonetilladelse

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen i Bornholms Regionskommune

AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen i Bornholms Regionskommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. september 2013 J.nr.: NMK-503-00059 Ref.: bemad AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor

Læs mere

3. Vandhullet må ikke have forbindelse til vandløb eller dræn. 4. Der må ikke udsættes fugle, fisk eller andre dyr i eller ved vandhullet.

3. Vandhullet må ikke have forbindelse til vandløb eller dræn. 4. Der må ikke udsættes fugle, fisk eller andre dyr i eller ved vandhullet. Henning Qvick Kolding Landevej 139 Taulov 7000 Fredericia 29-09-2015 Sags id.: 15/8939 Sagsbehandler: Dorthe Brix Folsted Aaboer Tilladelse til etablering af vandhul Fredericia Kommune giver hermed tilladelse

Læs mere

Assens Kommune har hermed behandlet ansøgning om tilladelse til etablering af et vandhul på ca m² på matrikel nr. 4a, Saltofte By, Kærum.

Assens Kommune har hermed behandlet ansøgning om tilladelse til etablering af et vandhul på ca m² på matrikel nr. 4a, Saltofte By, Kærum. Poul Bertelsen Præstevænget 21, 5610 Assens 04. januar 2018 Sags id: 18/409 3-dispensation og landzonetilladelse til etablering af vandhul Assens Kommune har hermed behandlet ansøgning om tilladelse til

Læs mere

Afgørelse i sagen om byggeri på Tunø i Odder Kommune.

Afgørelse i sagen om byggeri på Tunø i Odder Kommune. NATURKLAGENÆVNET 12. juni 2007 NKN-121-00061 bej Afgørelse i sagen om byggeri på Tunø i Odder Kommune. Fredningsnævnet for Århus Amt har den 26. november 2006 efter naturbeskyttelseslovens 50, stk. 1,

Læs mere

Dispensation og landzonetilladelse til opførelse af læskur på matrikel nr. 309 Rise-Hjarup, Rise

Dispensation og landzonetilladelse til opførelse af læskur på matrikel nr. 309 Rise-Hjarup, Rise Mette Engesgaard & Jan Vesterlund Vingelhøjvej 66 6200 Aabenraa Byg, Natur & Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 7376 7676 Dato: 12-10-2017 Sagsnr.: 17/27129 Kontakt: Lonnie Jessen Direkte tlf.: 7376

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Skovdyrkerforeningen Øst Att.: Claus Boel Sendt til mail: cbo@skovdyrkerne.dk Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Landzonetilladelse Planloven

Læs mere

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af 21. september 2017.

Tilladelsen er givet på grundlag af oplysningerne i din ansøgning af 21. september 2017. 1 - landzonetilladelse Fårupvej 12, 8990 Fårup Hører til journalnummer: 01.03.03-P19-155-17 NØRBÆK EFTERSKOLE Fårupvej 12 8990 Fårup Miljø og Teknik Byg og Brand Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45

Læs mere

Etablering af nye vandhuller ved Morrevej, Holstebro

Etablering af nye vandhuller ved Morrevej, Holstebro Side 1/6 Amphi Consult v/ Per Klit Christensen Vistelhøjvej 5, Skarrild 6933 Kibæk Dato: 28-09-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-117-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling

Læs mere