Den 22. december meddelte Lilleborg Kommune afslag på den fornyede ansøgning med den begrundelse, at Lydia Grå ikke var erhvervsaktiv.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den 22. december meddelte Lilleborg Kommune afslag på den fornyede ansøgning med den begrundelse, at Lydia Grå ikke var erhvervsaktiv."

Transkript

1 AO 1 Lydia Grå, der var arbejdsløs og enlig mor til 4 mindreårige børn, søgte ved skrivelse af 23. oktober 2003 til Lilleborg Kommune om tilskud til 10 behandlinger hos en fysioterapeut. Ansøgningen var bilagt en lægeerklæring, hvoraf det fremgik, at Lydia Grå ved et fald i hjemmet havde beskadiget ryggen, og at lægen anbefalede genoptræning ved fysioterapeut. Ved skrivelse af 6. november s.å. meddelte Lilleborg Kommunes socialforvaltning afslag på ansøgningen. Som begrundelse henvistes til, at Lilleborg Kommune ikke havde indført en ordning med tilskud til genoptræning. Lydia Grå, der var bekendt med, at nabokommunerne ydede sådanne tilskud, påklagede ved skrivelse af 11. november s. å. afgørelsen til Ankenævnet for Storborg Amt. I klageskrivelsen anmodede hun ankenævnet om at pålægge kommunen at yde det omhandlede tilskud. I december måned skrev Lilleborg Kommune på ny til Lydia Grå. I brevet oplyste Lilleborg Kommunes socialforvaltning, at Lilleborgs kommunalbestyrelse nu havde truffet beslutning om at yde tilskud til genoptræning af erhvervsaktive borgere i kommunen. På den baggrund anmodede man Lydia Grå om at fremsende en ny ansøgning bilagt fornøden dokumentation. Spørgsmålet om de kommunale tilskudsordninger vedrørende genoptræning blev i samme måned taget op i Folketinget. Den 19. december var socialministeren således indkaldt til samråd i Folketingets Socialudvalg for at redegøre for kommunernes praksis på området.

2 Den 22. december meddelte Lilleborg Kommune afslag på den fornyede ansøgning med den begrundelse, at Lydia Grå ikke var erhvervsaktiv. Samme dato stadfæstede Ankenævnet for Storborg Amt kommunens afgørelse af 6. november. Lydia Grå, der mente, at begge afgørelser var i strid med loven, klagede til Folketingets Ombudsmand og bad ham om at ophæve de af kommunen og ankenævnet trufne afgørelser. I loven hed det: En kommunalbestyrelse kan, når sociale hensyn taler herfor, træffe beslutning om at yde tilskud til genoptræning til personer, der har bopæl i kommunen. Endvidere fremgik det, at kommunalbestyrelsens afgørelser kunne påklages til ankenævnet for vedkommende amt. Om ankenævnets sammensætning og sagsbehandling fremgik det af loven, at formanden skulle være dommer, at nævnet i øvrigt bestod af 3 medlemmer udpeget af socialministeren, at afgørelse i de enkelte sager skulle træffes ved almindeligt flertal og hvis stemmerne stod lige, var formandens stemme afgørende. I bemærkningerne til lovforslaget anførtes det: Med bestemmelsen får kommunerne en mulighed for at indføre en ordning, hvorefter de kan yde tilskud til genoptræning af deres borgere. Genoptræning kan være styrketræning i motionscenter, behandlinger ved fysioterapeut eller lignende. Det forudsættes, at borgeren ved lægeerklæring dokumenterer, at der er et lægeligt behov for genoptræning. De sociale hensyn, som kan begrunde genoptræning, er f.eks. hensynet til erhvervsaktive, der modtager sygedagpenge, afbrudte uddannelsesforløb, massivt plejebehov og lignende.

3 Der ønskes en begrundet stillingtagen til opgavens forvaltningsretlige problemstillinger.

4 AO 2 I Vovsebølle Kommune havde der gennem længere tid været megen uro i socialforvaltningen. En rapport udarbejdet af konsulentfirmaet Madsen Mangement ApS pegede på, at uroens absolutte hovedårsag var et dårligt samarbejde mellem to afdelingschefer, Pia Poulsen og Jens Jensen. Vovsebølle kommunalbestyrelse drøftede konsulentrapporten på et møde for lukkede døre, hvor der var enighed om, at problemerne skulle løses hurtigst muligt. Kommunalbestyrelsen bemyndigede derfor enstemmigt borgmester Albert Andersen til om fornødent at foretage afskedigelse for at løse problemerne. Borgmester Albert Andersen drøftede efterfølgende sagen med kommunens personalechef Frank Frederiksen. De var bl.a. på baggrund af konsulentrapportens konklusion enige om, at det var afdelingschef Pia Poulsen, der var hovedproblemet. Frank Frederiksen gjorde opmærksom på, at Pia Poulsen var tjenestemandsansat. En afskedigelse af hende begrundet i samarbejdsproblemer ville betyde, at hun skulle have pension. Det ville blive meget dyrt for kommunen. Derfor foreslog borgmester Albert Andersen, at man i stedet afskedigede Jens Jensen, der var overenskomstansat. Han kunne afskediges uden, at det kostede pension. Kommunens økonomi var anstrengt, og der var ikke råd til at udbetale pensioner, som kunne spares. Få dage efter modtog Jens Jensen et brev fra personalechefen. Brevet var sålydende: Vedrørende dit ansættelsesforhold:

5 Du indkaldes hermed til en samtale på mit kontor mandag den 20. oktober 2003 kl. 13,00. En repræsentant for din organisation er indkaldt til mødet. Du vil blive nærmere orienteret på mødet. I mødet den 20. oktober deltog borgmester Albert Andersen, personalechef Frank Frederiksen, Jens Jensen og faglig sekretær Gyda Gyllestrup fra Jens Jensens fagforening. Frank Frederiksen orienterede kort om rapporten fra Madsen Management ApS, hvor i der blev peget på det dårlige samarbejde mellem Jens Jensen og Pia Poulsen som hovedårsagen til uroen i socialforvaltningen. Det var derfor besluttet, at Jens Jensen ikke længere kunne forblive ansat i kommunen. Gyda Gyllestrup anmodede om at få konsulentrapporten at se, men Frank Frederiksen afslog dette med den begrundelse, at der var tale om et internt dokument. Borgmester Albert Andersen tilkendegav herefter, at der jo forelå to muligheder i sagen: Den ene var, at kommunen indledte en afskedigelsessag mod Jens Jensen. Den anden var, at Jens Jensen selv søgte sin afsked. Hvis Jens Jensen selv ville søge sin afsked, ville kommunen give ham en pæn anbefaling, og han ville undgå den vanære og negative omtale, som en afskedigelse ville indebære. Tilskyndet af Gyda Gyllestrup accepterede Jens Jensen på mødet forslaget om selv at søge sin afsked. Der blev straks udfærdiget en opsigelsesskrivelse, som Jens Jensen underskrev, og som borgmester Albert Andersen på kommunens vegne skriftligt accepterede.

6 Tre uger efter mødet fortrød Jens Jensen imidlertid sin opsigelse. Han henvendte sig til advokat Ronald Rask, der straks skrev til kommunen og gjorde gældende, at der ikke havde været retligt grundlag for at bringe Jens Jensens ansættelsesforhold til ophør, ligesom procedurerne for afskedigelse ikke var iagttaget fra kommunens side. Endvidere anførte advokat Rask, at afskedigelsen ikke var gyldig, fordi den var besluttet af borgmesteren. Iflg. det af kommunalbestyrelsen interne regelsæt for ansættelse og afskedigelse skulle beslutninger om afskedigelse af bl.a. afdelingschefer besluttes af kommunalbestyrelsen. Alt i alt gjorde advokaten derfor gældende, at Jens Jensen fortsat skulle betragtes som ansat. Vovsebølle Kommune svarede, at man ikke ønskede at gå ind i en nærmere dialog om disse forhold, idet Jens Jensen selv havde opsagt sin ansættelse hos kommunen. Denne opsigelse var bindende både for Jens Jensen og Vovsebølle Kommune. Der ønskes en forvaltningsretlig vurdering af det beskrevne hændelsesforløb.

7 AO 3 I Fjordby, der er beliggende i Fjordby kommune, er der to torvepladser, Lille Torv og Store Torv. Begge torvepladser er kommunal ejendom, og opstilling af boder o.l. kræver derfor stadetilladelse fra kommunen. Kommunalbestyrelsen har lovligt delegeret kompetencen til at meddele stadetilladelse til teknisk forvaltning. På Lille Torv har Ulla Andersen siden drevet en pølsevogn, som hun havde fornøden næringstilladelse til. Stadetilladelsen hertil fra marts 2000 var udstedt af kommunens tekniske forvaltning og underskrevet af kommuneingeniør Ole Andersen, der er Ulla Andersens broder. Ole Andersen havde meddelt tilladelsen uden at drøfte sagen med andre. Stadetilladelsen var tidsubegrænset, hvilket var i strid med kommunens praksis om, at sådanne tilladelser meddeles for en 5-årig periode, og var uden tilbagekaldelsesforbehold. Den indeholdt sædvanlige vilkår om stadeafgift, åbningstid og nærmere angivne krav til renholdelse af stadearealet. Ulla Andersen havde i de to første år drevet forretningen fra en brugt pølsevogn, men da forretningen gik ganske godt, havde hun i sommeren 2002 købt en ny pølsevogn. I september 2002 ansøgte Bo Bendtsen kommunen om tilladelse til at opstille og drive pølsevogn fra Store Torv. Teknisk forvaltning meddelte i november 2002 en 5-årig stadetilladelse, der indeholdt sædvanlige vilkår om stadeafgift, åbningstid og nærmere angivne krav om renholdelse af stadearealet, samt et forbehold om, at tilladelsen til enhver tid kan tilbagekaldes. Umiddelbart herefter lejede Bo Bendtsen en pølsevogn og startede sin virksomhed, som han også havde fornøden næringstilladelse til. Bendtsen, der ikke var noget ordensmenneske, havde to gange i 2003 betalt den kvartalsvise stadeafgift for sent, og det flød ofte med affald

8 omkring pølsevognen, hvilket kommunen havde modtaget flere klager over. Endvidere havde kommunens skatteforvaltning konstateret, at Bendtsen benyttede arbejdskraft, der fik løn udbetalt uden at dette blev opgivet til skatteforvaltningen, og den statslige fødevareregion havde overfor Bendtsen påtalt en række forhold, der angik pølsevognens stand og håndteringen af fødevarerne, som uhygiejniske. Med henvisning til disse fire forhold meddelte kommunalbestyrelsen i skrivelse af 30. oktober 2003 Bo Bendtsen, at stadetilladelsen var tilbagekaldt med omgående virkning. Skrivelsen henviste endvidere til, at tilbagekaldelsens retsgrundlag var Bendtsens manglende overholdelse af tilladelsens vilkår, samt den i tilladelsen anførte frie tilbagekaldelsesadgang. Bendtsen, der intet havde hørt forud for tilbagekaldelsesskrivelsen, var oprørt over afgørelsen, der ville hindre ham i at udøve sin virksomhed fra Store Torv, og anmodede straks Tilsynsrådet om at behandle sagen og annullere afgørelsen. Han erkendte, at han havde betalt stadeafgift for sent, og at han ikke havde efterlevet vilkåret om renholdelse fuldt ud. Tilsynsrådet suspenderede midlertidigt afgørelsen og indhentede en udtalelse fra Fjordby kommune, hvorefter Tilsynsrådet skulle træffe endelig afgørelse i sagen på sit møde den 22. december Sagen blev forud omtalt i den lokale presse, og det kom samtidig frem, at Ulla Andersens tilladelse var meddelt under mistænkelige omstændigheder. Kommunalbestyrelsen tog derefter Ulla Andersens sag op med henblik på en vurdering af, om tilladelsen skulle eller kunne ophæves. I sit partshøringssvar oplyste Ulla Andersen, at hun var bekendt med, at det var hendes broder, der havde afgjort sagen og at stadetilladelser normalt var tidsbegrænsede. Endvidere anførtes, at hun havde disponeret i tillid til afgørelsen og havde overholdt alle vilkår og regler. Hun bestred derfor, at der var grundlag for at fratage hende tilladelsen.

9 Der udbedes en forvaltningsretlig stillingtagen til det beskrevne hændelsesforløb, herunder hvilken afgørelse Tilsynsrådet og kommunalbestyrelsen bør træffe. Det lægges ved besvarelsen til grund, at de til tilladelserne knyttede vilkår er lovlige. Næringslovens og fødevarelovens bestemmelser skal ikke diskuteres i besvarelsen.

10 Rettevejledning AO 1 Sagsbehandling Afgørelserne skal ledsages af begrundelse, jf. forvaltningslovens 22. Begrundelserne opfylder ikke kravene i forvaltningslovens 24. Kommunens afgørelser skal endvidere ledsages af klagevejledning, jf. forvaltningslovens 25. Se hertil Sagsbehandling, 5. udgave, s. 284 ff. og s. 299 ff. Om virkningen af mangelfuld begrundelse og manglende klagevejledning se s Er kommunen forpligtet til at yde tilskud? Kommunens afgørelse af 6. november giver anledning til at drøfte, om lovens bestemmelse om kommunalt tilskud til genoptræning skal forstås som en pligt for kommunen eller som en adgang til at betale for genoptræning ud fra en vurdering af de sociale konsekvenser for den enkelte borger. Besvarelsen beror på fortolkning i bred forstand. På baggrund af bemærkningerne til lovforslaget må det antages, at der med bestemmelsen gives kommunerne en adgang til at varetage en opgave, som efter sin art kræver lovhjemmel. Begunstigelse af enkeltpersoner kræver lovhjemmel, og sygdomsbehandling, herunder behandling ved fysioterapeut, varetages af amtskommunerne. Loven giver således kommunen en mulighed for - men medfører ikke en pligt til - at yde tilskud. Se hertil Almindelige emner, 3. udgave, s , Jens Garde og Karsten Revsbech, Kommunalret, 2002, s , Forvaltningsretlig Materialesamling, Bacheloruddannelsen, 3. år, 5. semester, August 2003, s Ankenævnets afgørelse af 22. december er på baggrund heraf rigtig. I øvrigt bemærkes, at ankenævnet som rekursinstans kan afvise, ophæve, ændre eller stadfæste kommunens afgørelse. Ankenævnet kan ikke direkte meddele pålæg. Se hertil Almindelige emner, s. 283 ff. Ombudsmandens kompetence og reaktionsmuligheder Spørgsmålet er for det første, om samrådsbehandlingen medfører, at ombudsmanden ikke kan behandle klagen. Afgørende er efter ombudsmandens praksis, om der foreligger en stillingtagen fra folketingsudvalgets side. Efter opgavens oplysninger er der alene tale om et samråd af orienterende karakter. Det må derfor antages, at samrådet ikke afskærer ombudsmanden fra at undersøge sagen. Se hertil Almindelige emner, s , Forvaltningsretlig Materialesamling, op. cit., s I forbindelse med klagen over ankenævnets afgørelse bør dernæst spørgsmålet om ombudsmandens kompetence over for domstolslignende nævn behandles. Ombudsmandens virksomhed omfatter ikke domstolene, jf. ombudsmandslovens 7, stk. 2. Ombudsmandens kompetence i forhold til ankenævn er ikke fastlagt i loven. Det er imidlertid forudsat, at visse nævn er undtaget fra ombudsmandens kompetence. Det drejer sig om nævn med dommerrepræsentation, der ved kontradiktion, mundtlighed, besigtigelse m.v. har en domstolslignende proces. Opgavens oplysninger giver ikke grundlag for at antage, at ombudsmanden er inkompetent over for Ankenævnet for Storborg Amt. Se hertil Almindelige emner, s. 413 ff. og Materialesamlingen, s Om ombudsmandens reaktionsmuligheder skal det anføres, at ombudsmanden ikke med retligt bindende virkning kan ophæve en forvaltningsafgørelse. Ombudsmanden kan fremsætte kritik,

11 afgive henstillinger samt i øvrigt fremsætte sin opfattelse af en sag, jf. ombudsmandslovens 22. Ombudsmanden kan i forbindelse hermed retligt uforbindende - henstille, at sagen behandles på ny under inddragelse af alle relevante hensyn. Den af ankenævnet trufne afgørelse giver imidlertid ikke anledning til kritik. Se hertil Almindelige emner, s I forbindelse med klagen over kommunens afgørelse af 22. december skal det nævnes, at administrativ rekurs skal være udnyttet, før der kan klages til ombudsmanden, jf. ombudsmandslovens 14. Ombudsmanden er således ikke kompetent til at realitetsbehandle denne del af klagen. Se hertil Almindelige emner, s Skøn under regel Kommunens afgørelse af 22. december giver anledning til at drøfte, om kommunen ulovligt har sat skønnet under regel. Både lovens ordlyd og dens forarbejder forudsætter, at kommunen når ordningen er indført - i hvert enkelt tilfælde foretager en konkret vurdering af de sociale aspekter. Det er sagligt at inddrage hensynet til erhvervsaktivitet, men dette hensyn kan ikke stå alene. Også andre sociale hensyn, f.eks. børnepasningsproblemer, skal indgå i kommunens vurdering. Kommunens afgørelse er således i strid med loven. Se hertil Almindelige emner, s. 221 ff., jf. s. 136 ff. Der foreligger i almindelighed en væsentlig retlig mangel, hvis forvaltningen opstiller en regel, der afskærer eller begrænser afvejningen i strid med grundsætningen skøn under regel, jf. Almindelige emner, s

12 Rettevejledning: AO 2 1: Kan kommunalbestyrelsen delegere kompetencen til at foretage afskedigelse til borgmesteren? Iflg. kommunens interne regler for ansættelse og afskedigelse skal beslutninger om afskedigelse af en afdelingschef træffes af kommunalbestyrelsen. De interne regler har karakter af retsregler og er dermed bindende for kommunen. Udgangspunktet er derfor, at afskedigelsen af Jens Jensen skulle være besluttet af kommunalbestyrelsen. I den konkrete sag bemyndiger kommunalbestyrelsen imidlertid borgmesteren til at foretage afskedigelse. Der er tale om en delegering til borgmesteren, og en sådan kan formentlig konkret foretages, jfr. FOB (Sagen om afskedigelse af skolehjemsforstanderen), jfr. Sagsbehandling, side 43 og Forvaltningspersonellet, side 163. Da kommunalbestyrelsens beslutning i øvrigt er enstemmig, er der ikke grundlag for at antage, at en delegering til at foretage en konkret afskedigelse ikke har kunnet ske, jfr. Sagsbehandling, side 43. Det kan imidlertid være et problem, at delegeringen ikke er helt præcis: Kommunalbestyrelsen har bemyndiget borgmesteren til at foretage afskedigelse uden at angive af hvem. Der er imidlertid kun to emner, der kan falde ind under bemyndigelsen, og det er Jens Jensen og Pia Poulsen, idet kommunalbestyrelsen foretager bemyndigelsen efter at have behandlet rapporten fra Madsen Management ApS, hvori kilden til problemerne er beskrevet. Kommunalbestyrelsen har derfor vidst, at valget stod mellem en af de to. Udgangspunktet må derfor være, at delegeringen er tilstrækkelig præcis. Det bemærkes, at da der ikke er tale om en egentlig hastesag, ses situationen ikke at være omfattet af styrelseslovens 31. 2: Er det lovligt at vælge at afskedige Jens Jensen? Det må indledningsvist slås fast, at der reelt er tale om en afskedigelse: Jens Jensen får ved mødets start at vide, at det er besluttet, at hans ansættelsesforhold skal bringes til ophør. Det eneste, der kan drøftes, er måden, hvorpå ansættelsen formelt ophører, jfr. nærmere nedenfor under punkt 3. Samarbejdsvanskeligheder kan udgøre grundlaget for en afskedigelse, jfr. Forvaltningspersonellet, side 163. Heraf fremgår det dog også, at en afskedigelse begrundet i samarbejdsvanskeligheder kræver en nærmere kvalifikation. Det fremgår tillige, at hovedskylden for samarbejdsproblemerne ikke må kunne tilskrives andre personer, end den der søges afskediget. Jens Jensen bærer ikke hovedansvaret for samarbejdsproblemerne. Grundlaget for valget af ham er derfor ikke til stede. Udgangspunktet er derfor, at der ikke er behov for at inddrage overvejelser omkring proportionalitetsprincippet. Måtte man imidlertid antage, at Jens Jensen bærer et medansvar for samarbejdsproblemerne, er proportionalitetsprincippet ikke iagttaget, idet man fra kommunens side skrider direkte til afskedigelse uden at gøre sig overvejelser om f.eks. mulighederne for forflyttelse eller lignende.

13 Det er Pia Poulsen, der bærer hovedansvaret for problemerne, og når valget falder på Jens Jensen, skyldes det alene, at Jens Jensen grundet sin ansættelsesform er billigere at afskedige. Varetagelse af finansielle hensyn i forbindelse med beslutninger om afskedigelse kan være lovlige, jfr. Alm. Emner, side 198, og f.eks. er det lovligt at foretage afskedigelse af besparelseshensyn. I det konkrete tilfælde er det ikke besparelseshensyn, der nødvendiggør en afskedigelse men derimod en løsning af samarbejdsproblemerne. At spare pension er derfor ikke et sagligt hensyn at inddrage i beslutningsgrundlaget i nærværende sag, hvor hovedansvaret for problemerne påhviler en anden. Det bør derfor konstateres, at der foreligger (finansiel) magtfordrejning, jfr. Alm. Emner, side 187 ff. Det har derfor ikke været lovligt at afskedige Jens Jensen. 3: Har kommunen under de givne omstændigheder lovligt kunnet bringe Jens Jensens ansættelse til oprhør? Uansøgt afskedigelse også af overenskomstansatte er en forvaltningsakt, og derfor skal bestemmelserne i forvaltningsloven og reglerne om udvidet partshøring anvendes. I den konkrete sag sker der ikke en formel afskedigelse, jfr. ovenfor under punkt 2. Der er derimod tale om, at Jens Jensen presses til at selv søge sin afsked hvilket erstatter en afskedigelse fra kommunens side. Problemet er imidlertid, at det at søge sin afsked forudsætter et element af frivillighed. Denne forudsætning er ikke opfyldt: Situationen er jo den, at Jens Jensen får at vide, at beslutningen om, at han skal ud, er truffet. Det, der kan diskuteres, er hvordan han kommer ud!! Denne beslutning d.v.s. beslutningen om at Jens Jensen skal ud er en forvaltningsakt. Af samme grund skulle forvaltningslovens bestemmelser for en forvaltningsakts tilblivelse og retsgrundsætningen om udvidet partshøring have været fulgt, jfr. herunder princippet i FOB og Ufr VLD (omhandler begge indgåelse af fratrædelsesaftaler under tvang ). Det skal dog præciseres, at Ufr VLD ikke indgår i pensum. Det må erindres, at forvaltningsloven er præceptiv, og forvaltningsloven regulerer bl.a. beslutninger om afskedigelse af offentligt ansatte, jfr. Sagsbehandling, kap 1, særligt side 11. Netop spørgsmålet om (udvidet) partshøring er relevant i nærværende sammenhæng, idet Jens Jensen ikke bliver præsenteret for noget overhovedet forud for mødet. Han indkaldes til et møde, uden at det fremgår, at der er lagt op til en afskedigelse. Han burde forud være blevet hørt efter reglerne om udvidet partshøring, jfr. Forvaltningspersonellet, side 164 ff. og Ufr H (Ellen Breiting). Her til kommer, at Jens Jensen heller ikke under mødet får mulighed for at tage stilling til grundlaget for kommunens beslutning: Eksempelvis får han ikke (akt)indsigt i konsulentrapporten, og hans muligheder for at tage stilling til sagen forud for beslutningen er derfor ikke til stede. Kommunen påberåber sig Jens Jensens opsigelse, da han via sin advokat gør indsigelse. Der er dog næppe tvivl om, at opsigelsen ikke binder Jens Jensen. Opsigelsen er sket under pres og er reelt en afskedigelse og dermed en forvaltningsakt, der er blevet til uden iagttagelse af bestemmelserne i en præceptiv lov forvaltningsloven. Derfor kan kommunen ikke støtte ret på opsigelsen.

14 4: Er det lovligt at give afslag på begæringen om indsigt i konsulentrapporten fra Madsen Mangement ApS? Gyda Gyllestrup anmoder på Jens Jensens vegne og dermed som partsrepræsentant om aktindsigt i konsulentrapporten hvorved bemærkes, at da rapporten danner grundlag for afskedigelsen, burde den være forelagt Jens Jensen til udtalelse forud for mødet, jfr. ovenfor. Begæringen om aktindsigt fremsættes således reelt af en part, og da der er tale om en afgørelsessag, reguleres spørgsmålet af forvaltningsloven. Iflg. forvaltningsloven 12 kan visse interne dokumenter undtages aktindsigten. Men da konsulentrapporten er udarbejdet af et eksternt konsulentfirma, har den ikke karakter af et internt dokument, jfr. Sagsbehandling, side 214. Afslaget med den nævnte begrundelse er derfor ikke lovligt. Man kan overveje, om der evt. kunne være meddelt afslag med hjemmel i forvaltningslovens 14, stk. 1, nr. 3: Korrespondance med advokat. Men allerede fordi et konsulentfirma ikke er et advokatfirma, kan bestemmelsen ikke bære afslaget. Se Sagsbehandling, side 241. Afslaget på (parts)aktindsigt er derfor ikke lovligt. 5: Er afskedigelsen af Jens Jensen ugyldig og hvad er konsekvensen i givet fald? Beslutningen om, at det er Jens Jensen, der skal afskediges, er et udtryk for magtfordrejning, og der er ikke oplysninger om saglige grunde, der skulle kunne bære beslutningen alligevel. Udgangspunktet ved magtfordrejning er ugyldighed, jfr. princippet i Ufr (Agnete Hansen), refereret i Alm. Emner, side 194. I sager vedrørende afskedigelse (af overenskomstansatte) er virkningen dog næppe annullation, jfr. Alm. Emner side 508 f. og Forvaltningspersonellet side 182 og 190 ff., men derimod tilkendelse af erstatning/godtgørelse. Her ud over lider beslutningen af flere sagsbehandlingsmangler: Der er ikke foretaget partshøring, herunder ikke efter reglerne om udvidet partshøring, og Jens Jensen nægtes aktindsigt i sagens nok mest afgørende aktstykke: Konsulentrapporten. Der er således svigtet en garantiforskrift i forbindelse med beslutningens tilblivelse, jfr. Sagsbehandling, side 323. Retspraksis jfr. Ufr synes imidlertid at vise, at manglende partshøring ved afskedigelse af en overenskomstansat ikke medfører ugyldighed i den betydning, at den afskedigede fortsat er ansat. Derimod viser bl.a. denne afgørelse, at der alene tilkommer den afskedigede økonomisk kompensation, jfr. Sagsbehandling, side 342 og Forvaltningspersonellet, side 192f. Sammenfattende må det derfor konstateres, at afskedigelsen ikke skal annulleres. Jens Jensen vil i stedet kunne tilkendes erstatning.

15 Rettevejledning til AO 3 om stadetilladelser i Fjordby Ulla Andersens sag 1. Forvaltningsakt Stadetilladelsen er en skønsmæssig, begunstigende forvaltningsakt. Der er ikke lagt op til at diskutere adgangen til at indsætte vilkår, jf. AE. S. 227 ff., da disse skal forudsættes at være lovlige, og det er derfor ikke nødvendigt at nævne, at betalingen af stadeafgift kan ses som led i en aftalelignende ordning omkring rådighed over fast ejendom, der tilhører det offentlige, jf. AE s Afgrænsningen mellem ugyldighed (annullation) og tilbagekaldelse. Tilbagekaldelse angår begrebsmæssigt kun gyldige forvaltningsakter, jf. AE s Hovedproblemet er, om afgørelsen som følge af at den er ulovlig, er ugyldig med pligtmæssig annullation til følge (AE. s. 391), eller om tertiære momenter indebærer, at afgørelsen er gyldig. Det er altså vigtigt, at den studerende slår fast, at problemet ikke er tilbagekaldelse, men annullation. Endvidere skal det ses, at hvis afgørelsen i kraft af de tertiære momenter anses gyldig, kan der ikke på samme grundlag ske tilbagekaldelse en tilbagekaldelse vil kræve at der foreligger andre grunde (f.eks. efterfølgende vilkårsovertrædelse, hvilket der dog ikke er tale om her). 3. Ugyldighed 3.1. Retlig mangel Inhabilitet FVL 3, stk. 1, nr. 2 medfører, at Ole Andersen ansøgerens broder var inhabil, jf. SB s Afvigelse fra adm. praksis brud på lighedsgrundsætningen Der er tale om en ubegrundet afvigelse i form af, at tilladelsen ikke er tidsbegrænset. Dette antyder, at afgørelsen er påvirket af uvedkommende hensyn. Afgørelsen er derfor ulovlig, jf. AE s Væsentlighed Speciel inhabilitet er tilsidesættelse af en garantiforskrift, altså en generelt væsentlig mangel, jf. SB s Der er ikke grundlag for at anse manglen konkret uvæsentlig. Det kan dog nævnes, at tilladelsen beror på et skøn, og at der ikke er grundlag for at vurdere, om tilladelsen burde være givet eller ej. Det forhold, at tilladelsen i strid med praksis er meddelt tidsubegrænset er et indicium for, at uvedkommende hensyn har påvirket afgørelsen og dermed brud på en lighedsgrundsætning, hvilket i sig selv kan være væsentligt, jf. AE s , men der kan argumenteres for, at fejlen konkret er uvæsentlig. Forholdet understreger dog inhabilitetens konkrete væsentlighed Tertiære momenter Spørgsmålet er, om der foreligger særlige omstændigheder som gør, at tilladelsen må anses gyldig. Afgørelsen er en begunstigende forvaltningsakt, men inhabilitet rammer dog normalt også sådanne afgørelser, se SB s Ulla Andersen har efter sin egen oplysning været bekendt med, at hendes broder meddelte tilladelsen, og hun har således ikke været i god tro hun burde indse inhabilitetsmanglen. Hun har indrettet sig gennem tre år på afgørelsen og har købt en ny pølsevogn. Værdispild kan overvejes, men er næppe

16 relevant eller i al fald ikke afgørende da pølsevognen kan bruges et andet sted, forudsat hun får tilladelse hertil, eller en ny tilladelse til Lille Torv. I øvrigt kan vognen - om end nok med et vist tab - sælges. Det forhold, at Ulla Andersen på god vis har drevet pølsevognen kan anføres til støtte for, at det materielt har været berettiget at meddele hende tilladelsen. Det er en samlet vurdering, der afgør spørgsmålet, jf. AE s Der er plads til begge løsninger, men det må anses rigtigst at kommunalbestyrelsen annullerer tilladelsen med den virkning, at hun må søge om ny tilladelse. (Kommunalbestyrelsen har naturligvis kompetence til at behandle sagen uanset der er sket delegation til forvaltningen, idet det delegerende organ altid kan tiltage sig kompetencen, jf. SB s. 37 dette forhold kræves ikke omtalt). 4. Tilbagekaldelse Der er intet grundlag for at tilbagekalde tilladelsen, hvis den opretholdes som gyldig, da tilladelsens benyttelse ikke giver grundlag for kritik. Der er altså ikke efterfølgende omstændigheder, der kan begrunde tilbagekaldelse. Bo Bendtsens sag 1. Hjemmel for tilbagekaldelse Der er meddelt en lovlig og gyldig, skønsmæssig tilladelse. Spørgsmålet er om der kan ske tilbagekaldelse. Tilbagekaldelse kan normalt ske uden lovhjemmel, jf. AE s. 438, men i visse tilfælde kræver tilbagekaldelse, der udelukker erhvervsudøvelse, lovhjemmel, jf. AE s Da afgørelsen ikke er lovreguleret, men beror på kommunens adgang til at disponere over fast ejendom, giver det ikke mening at kræve lovhjemmel. 2. Tilbagekaldelsesforbeholdet Dette er et helt generelt forbehold og præciserer ikke forhold, der kan begrunde tilbagekaldelse, hvorfor forbeholdet i sig selv ikke udvider adgangen til tilbagekaldelse, jf. AE s Tidsbegrænset tilladelse Tilladelsen er 5-årig, hvilket taler for at tilbagekaldelse ikke kan ske pga. oprindelige forhold, jf. AE s. 456, men det kan ikke udelukke tilbagekaldelse pga. vilkårsovertrædelse o.l. 4. Tilbagekaldelse er en selvstændig forvaltningsakt Tilbagekaldelse er i sig selv en forvaltningsakt, der skal overholde kravene til sagsbehandling og indhold, jf. AE s Der er ikke foretaget partshøring forud for tilbagekaldelsen, og dette er en tilsidesættelse af FVL 19, og udtryk for en væsentlig retlig mangel ved en bebyrdende afgørelse, jf. SB s Tilbagekaldelsesgrundene Tilbagekaldelse beror på en afvejning af de grunde, der er til tilbagekaldelse, overfor adressatens forventninger om, at tilladelsen fortsat er gældende, og tilbagekaldelsens intensitet. De grunde kommunen anfører, er alle udtryk for efterfølgende omstændigheder i forhold til tilladelsens udstedelse For sen betaling af stadeafgift Det er formentlig lovligt at lægge vægt på dette, selvom der også er andre

17 håndhævelsesmidler, men det må anses som en svag tilbagekaldelsesgrund Affaldsrod Dette er en vilkårsovertrædelse, og en tilbagekaldelsesgrund af en vis vægt. Ved grov eller gentagen overtrædelse af vilkår er der adgang til tilbagekaldelse, jf. AE s Sort arbejdskraft Dette er et uvedkommende hensyn, og dermed udtryk for magtfordrejning. Selvom kommunen også er skattemyndighed, dog ikke underlagt kommunalbestyrelsen, er det udtryk for overtrædelse af det materielle specialitetsprincip, jf. AE s Manglende hygiejne Dette område sorterer under en statslig myndighed, Fødevareregionen, og det er (formentlig) udtryk for brud på det organisatoriske specialitetsprincip, at lægge vægt på dette forhold, jf. AE s Hensynet er altså (formentlig) usagligt, smh. U H, AE s Proportionalitet Tilbagekaldelsen må ikke være mere indgribende end nødvendigt, jf. AE s Kommunen burde have givet påbud omkring affaldshåndteringen, og burde have indskærpet betydningen af rettidig betaling af stadeafgift. Tilbagekaldelsen er i sig selv i strid med proportionalitetsprincippet. 7. Samlet vurdering af tilbagekaldelsen Flere grunde medfører, at tilbagekaldelsen er ulovlig. Der er manglende partshøring, og to af de påberåbte tilbagekaldelsesgrunde er usaglige. Endvidere er proportionalitetsprincippet tilsidesat. Disse væsentlige mangler medfører, at tilbagekaldelsen, som bebyrdende forvaltningsakt, er ugyldig. 8. Kompetence Det forhold, at tilladelsen er meddelt af forvaltningen og tilbagekaldelsen besluttet af kommunalbestyrelsen giver ikke anledning til noget kompetenceproblem. Reglerne om tilbagekaldelse af intern delegation er efterlevet (SB s. 37), og forventes ikke behandlet. 9. Tilsynsrådets afgørelse Tilbagekaldelsen er meddelt og afgørelsen dermed bragt til udførelse, jf. Kommunalret s , og betingelserne i kstl. 61, stk. 1, 3. pkt. er alle opfyldt, da der er partsbegæring om annullation, der er ingen anden klageinstans og der er ikke modhensyn. Klarhedskriteriet (s. 99) er opfyldt, og Tilsynsrådet bør annullere tilbagekaldelsen (s. 109). Den forudgående midlertidige suspension er berettiget, jf. kstl. 61. stk. 1, 2. pkt, og kræves ikke omtalt. Pensumhenvisninger: AE: Forvaltningsret, Almindelige Emner, 3. udg., 1997 SB: Forvaltningsret, Sagsbehandling, 5. udg., 2001 Kommunalret, 1. udg., 2002

18

Rettevejledning til AO 1, vintereksamen 2013 (omprøve)

Rettevejledning til AO 1, vintereksamen 2013 (omprøve) 1 Rettevejledning til AO 1, vintereksamen 2013 (omprøve) Sagsbehandlingsspørgsmål: 1) Manglende partshøring Efter fvl. 19, stk. 1, skal der foretages partshøring, hvis en myndighed lægger oplysninger til

Læs mere

Rettevejledning til AO om Lilleskolen

Rettevejledning til AO om Lilleskolen Rettevejledning til AO om Lilleskolen 1. Formelle mangler ved kommunens afgørelse 1.1. Myndighedsinhabilitet Storborg Kommune er både ansøger og kompetent myndighed efter byggeloven. Der foreligger derfor

Læs mere

Sommereksamen 2003 Rettevejledning AO 1

Sommereksamen 2003 Rettevejledning AO 1 Sommereksamen 2003 Rettevejledning AO 1 1. Spørgsmålet om aktindsigt a. Storborg Amts afgørelse om aktindsigt Da Otto Hede ikke er part i sager vedrørende andre ejendomme end hans egen, skal spørgsmålet

Læs mere

Afslag på at få oplæst en intern , som tidligere var læst op i anden sammenhæng. 24. april 2018

Afslag på at få oplæst en intern  , som tidligere var læst op i anden sammenhæng. 24. april 2018 2018-14 Afslag på at få oplæst en intern e-mail, som tidligere var læst op i anden sammenhæng Udlændinge- og integrationsministerens særlige rådgiver læste under en telefonsamtale med et folketingsmedlem

Læs mere

udbydelse ved salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen

udbydelse ved salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen Salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen eller kommunalt ansatte Henstillet til indenrigsministeriet, at ministeriet gjorde samtlige kommunalbestyrelser og amtsråd samt hovedstadsrådet

Læs mere

Lodtrækning ved tildeling af stadepladser til salg af juletræer

Lodtrækning ved tildeling af stadepladser til salg af juletræer Lodtrækning ved tildeling af stadepladser til salg af juletræer En kommune havde vedtaget retningslinjer for tildeling af stadepladser til salg af juletræer hvorefter kommunen trak lod mellem ansøgerne

Læs mere

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015 2015-3 Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser Ombudsmanden rejste på eget initiativ en sag over for Undervisningsministeriet om anvendelsen af sanktioner over for elever i de gymnasiale

Læs mere

AO 1 Rettevejledning sommeren 2002

AO 1 Rettevejledning sommeren 2002 AO 1 Rettevejledning sommeren 2002 1. Økonomiudvalgets kompetence Løn- og personaleforhold hører under økonomiudvalget, men der er ikke tale om en selvstændig kompetence i forhold til kommunalbestyrelsen,

Læs mere

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Notat med vurdering af lovligheden af fritagelse for betaling af bådfortøjningsafgift i Hvidovre Havn. NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Økonomi- og Stabsforvaltningen Juridisk Afdeling Sagsbehandler: Jakob Tønners

Læs mere

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009

Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt. 9. oktober 2009 2009 5-3 Afvejning af hensyn og udformning af begrundelse ved afslag på meraktindsigt En journalist bad Justitsministeriet om aktindsigt i en sag om et lovforslag om regulering af adgangen til aktindsigt

Læs mere

Tilbagekaldelse af bevilget personligt tillæg

Tilbagekaldelse af bevilget personligt tillæg Tilbagekaldelse af bevilget personligt tillæg Fundet, at et socialt udvalg ikke havde været berettiget til at tilbagekalde et bevilget personligt tillæg (varmehjælp) til en folkepensionist. Grunden til,

Læs mere

Vilkåret om sikkerhedsstillelse har som udgangspunkt hjemmel i råstoflovens 10, stk. 1, nr. 2.

Vilkåret om sikkerhedsstillelse har som udgangspunkt hjemmel i råstoflovens 10, stk. 1, nr. 2. 22. maj 2012 Rettevejledning AO 1 (sommereksamen 2012) 1. Efterbehandlingsvilkår Vilkåret om efterbehandling har hjemmel i råstoflovens 10, stk. 1, nr. 1 og 3. Vilkåret opfylder imidlertid ikke bestemthedskravet,

Læs mere

Opgaveteksten lægger op til en drøftelse af følgende problemstillinger:

Opgaveteksten lægger op til en drøftelse af følgende problemstillinger: Rettevejledning til AO 1: Opgaveteksten lægger op til en drøftelse af følgende problemstillinger: 1: Opfylder kommunens partshøring den 31. januar 2011 kravene til en partshøring? 2: Kommunens skrivelse

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 2011 5-4. Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 Talsmanden for en gruppe indsatte i et statsfængsel klagede til Direktoratet for Kriminalforsorgen over en fast

Læs mere

2013-12. Ugyldig dispensation fra deltagelse i dagrenovationsordning. 30. maj 2013

2013-12. Ugyldig dispensation fra deltagelse i dagrenovationsordning. 30. maj 2013 2013-12 Ugyldig dispensation fra deltagelse i dagrenovationsordning Et ægtepar klagede til ombudsmanden over, at deres kommune havde meddelt dem, at en dispensation fra deltagelse i (og betaling til) den

Læs mere

Socialt nævn skulle realitetsbehandle klage over manglende partshøring i inddrivelsessag. 27. oktober 2009

Socialt nævn skulle realitetsbehandle klage over manglende partshøring i inddrivelsessag. 27. oktober 2009 2009 4-6 Socialt nævn skulle realitetsbehandle klage over manglende partshøring i inddrivelsessag En far klagede til det sociale nævn over at kommunen ikke havde partshørt ham inden kommunen traf afgørelse

Læs mere

Der ønskes en forvaltningsretlig vurdering af det refererede hændelsesforløb, herunder:

Der ønskes en forvaltningsretlig vurdering af det refererede hændelsesforløb, herunder: AO 1 Otto Hede ejede en grund beliggende i landzone ved vestkysten uden for sommerhusområde. Grunden havde været i familiens eje i over 100 år, og der havde altid været placeret en eller anden form for

Læs mere

Rettevejledning til AO 1

Rettevejledning til AO 1 Rettevejledning til AO 1 1. Aftalen mellem Kommunen og Festival og farver A/S a) Aftalens indhold Det oplyses i opgaven, at valget af aftaleformen som retsakt er lovlig, og dette forhold skal derfor i

Læs mere

Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid

Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid Udtalt, at hensynet til at sikre størst mulig offentlighed omkring kommunalbestyrelsens arbejde - og som en vigtig side heraf pressens adgang

Læs mere

Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer

Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer En partsrepræsentant i en sag hos Ankestyrelsen klagede til ombudsmanden over at Ankestyrelsen havde givet afslag på at få oplyst navnet

Læs mere

Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13

Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13 Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13 Byggestyrelsens og boligministeriets standpunkt, hvorefter en klage over, at X kommune ikke havde anset en terrænregulering for at være til ulempe

Læs mere

Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse

Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse Nedsættelse af bevilget ungdomsydelse Henstillet til amtsankenævnet for Vejle amt at undergive to sager vedrørende spørgsmålet om nedsættelse af bevilgede ungdomsydelser en fornyet behandling. Sagerne

Læs mere

Indenrigsministeriets beslutningsgrundlag i tilsynssag

Indenrigsministeriets beslutningsgrundlag i tilsynssag Indenrigsministeriets beslutningsgrundlag i tilsynssag Indenrigsministeriet traf en afgørelse efter 48, stk. 1, i lov om Københavns Kommunes styrelse på baggrund af to udtalelser, som klageren i sagen

Læs mere

ODENSE KOMMUNE Flakhaven Odense C Orientering om afgørelse

ODENSE KOMMUNE Flakhaven Odense C Orientering om afgørelse Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing ODENSE KOMMUNE Flakhaven 2 5000 Odense C 2017-59293 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Advodan Thisted, Frederiksgade 14, 7700 Thisted, som advokat

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger FOB 05.591 Kommunes svar på spørgsmål fra borger Ombudsmanden henstillede til en kommune at genoptage behandlingen af en sag hvor kommunen havde undladt at svare på tre breve fra en borger. Kommunen genoptog

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE Gothersgade Fredericia Orientering om afgørelse

FREDERICIA KOMMUNE Gothersgade Fredericia Orientering om afgørelse Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing FREDERICIA KOMMUNE Gothersgade 20 7000 Fredericia 2016-48708 Dato: 26-10-2017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til vedrørende ejendommen matr.nr.,

Læs mere

Manglende hjemmel til bindende svar

Manglende hjemmel til bindende svar FOB 2019-1 Manglende hjemmel til bindende svar Resumé En andelsboligforening udbetalte 360.000 kr. til sine andelshavere og anmodede efterfølgende SKAT om bindende svar om den skattemæssige virkning for

Læs mere

Ansøgning om SU. Særlige krav til bevis savnede hjemmel

Ansøgning om SU. Særlige krav til bevis savnede hjemmel FOB 04.508 Ansøgning om SU. Særlige krav til bevis savnede hjemmel En studerende blev i 2000 indskrevet på en 2-årig kandidatuddannelse på et universitet. Siden 1999 havde han læst sidefag på Statskundskab

Læs mere

Medarbejdere fik for sent besked om indstilling der kunne føre til opsigelse

Medarbejdere fik for sent besked om indstilling der kunne føre til opsigelse Medarbejdere fik for sent besked om indstilling der kunne føre til opsigelse En avis bragte en artikel om afskedigelse af to kommunale medarbejdere. Ifølge artiklen havde formanden for et af kommunens

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

INDGÅET 18 DEC. 2013 STATSFORVALTNINGEN. Rebild Kommune Rådhuset Hobrovej 88 9530 Støvring. Rebild Kommune

INDGÅET 18 DEC. 2013 STATSFORVALTNINGEN. Rebild Kommune Rådhuset Hobrovej 88 9530 Støvring. Rebild Kommune 2013-12-18 09 46 STATSFORVALTNINGEN Rebild Kommune Rådhuset Hobrovej 88 9530 Støvring INDGÅET 18 DEC. 2013 Rebild Kommune 12 12 2013 Vi har skrevet til Jætte-Byg A/S, Skelhøjsvej 8, Suldrup, vedrørende

Læs mere

Videresendelse af anmodning om anketilladelse

Videresendelse af anmodning om anketilladelse Videresendelse af anmodning om anketilladelse Udtalt, at en klage over en hegnsynskendelse, der var indgivet til formanden for vedkommende landvæsenskommission efter ankefristens udløb, men inden udløbet

Læs mere

Århus Byråd Rådhuset 8000 Århus C. Vedr. afslag til stillingsansøger.

Århus Byråd Rådhuset 8000 Århus C. Vedr. afslag til stillingsansøger. Århus Byråd Rådhuset 8000 Århus C 09-06- 2008 Vedr. afslag til stillingsansøger. A har ved brev af 13. december 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som i medfør af 47 i lov om kommunernes

Læs mere

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009:

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009: Tårnby Kommune U.B. har ved mail af 6. maj 2009 rettet henvendelse til statsforvaltningen med klage over Tårnby Kommunes behandling af aktindsigtsbegæring af 27. januar 2009 om opførelse af nye gymnastik-

Læs mere

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Udtalt over for flygtningenævnet, at der efter min opfattelse ikke var tilstrækkelige holdepunkter for at antage, at det ved gennemførelsen

Læs mere

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016

Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument. 26. januar 2016 2016-6 Aktindsigt i miljøoplysninger i internt dokument En borger klagede til ombudsmanden over, at Natur- og Miljøklagenævnet havde givet afslag på aktindsigt i et internt dokument. Afgørelsen var truffet

Læs mere

Vi har den 19. november 2013 sendt udkast til afgørelse i sagen, som vi har modtaget følgende bemærkninger til:

Vi har den 19. november 2013 sendt udkast til afgørelse i sagen, som vi har modtaget følgende bemærkninger til: DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 20. december 2013 13/21459-11 x x x AFSLAG PÅ DELVIS NEDLÆGGELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. oktober 2013 over Kommunens

Læs mere

Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold

Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold Påbud om lovliggørelse af spildevandsforhold Udtalt over for miljøstyrelsen, at der i mangel af udtrykkelige regler om adgangen til at kræve lovliggørelse af spildevandsforhold alene kunne stilles krav

Læs mere

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv.

Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Vejledning af 31. januar 1994 om partshøring og begrundelse i afskedssager mv. Finansministeriets vejledning om en række forvaltningsretlige regler af betydning i forbindelse med afsked o.lign. Vejedningen

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

Utilstrækkelig hjemmel til afskæring af ulovbestemt rekurs ved delegation

Utilstrækkelig hjemmel til afskæring af ulovbestemt rekurs ved delegation FOB 04.468 Utilstrækkelig hjemmel til afskæring af ulovbestemt rekurs ved delegation Trafikministeriet udstedte en bekendtgørelse hvori ministeriets kompetence efter forskellige love blev delegeret til

Læs mere

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor.

Sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Energiklagenævnets afgørelse fremgår nedenfor. [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og ikke også pr. brevpost. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Holstebro Kommunalbestyrelse Kirkestræde Holstebro. Vedr. A s henvendelse om Holstebro Kommune.

Holstebro Kommunalbestyrelse Kirkestræde Holstebro. Vedr. A s henvendelse om Holstebro Kommune. Holstebro Kommunalbestyrelse Kirkestræde 11 7500 Holstebro 20-12- 2010 TILSYNET Vedr. A s henvendelse om Holstebro Kommune. A klagede ved brev af 24. maj 2010 til Folketingets Ombudsmand over Holstebro

Læs mere

Vintereksamen 2005/2006 Rettevejledning AO 1

Vintereksamen 2005/2006 Rettevejledning AO 1 Vintereksamen 2005/2006 Rettevejledning AO 1 A. Offentligt ansattes ytringsfrihed I pensum angives retsstillingen at være den, at den offentligt ansatte som det klare udgangspunkt har adgang til som privatperson

Læs mere

FOB FOB

FOB FOB FOB 04.323 Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integrations afslag på opsættende virkning med hensyn til udrejsefristen på baggrund af mundtlig ansøgning om humanitær opholdstilladelse indgivet

Læs mere

RETTEVEJLEDNING FORVALTNINGSRET SOMMEREN 2005

RETTEVEJLEDNING FORVALTNINGSRET SOMMEREN 2005 RETTEVEJLEDNING FORVALTNINGSRET SOMMEREN 2005 Rettevejledning AO 1 1. Vilkår nr. 1 (magtfordrejning) Vilkår nr. 1 knyttet til dispensationen af 10. oktober 2001 er udtryk for varetagelse af et trafikalt

Læs mere

for statsforvaltningens udtalelse.

for statsforvaltningens udtalelse. X Ved skrivelse af 4. november 2009 har X på vegne af Enhedslisten i Aalborg anmodet Statsforvaltningen Nordjylland om at tage stilling til, hvorvidt den kommunale myndighed i Aalborg har handlet ulovligt

Læs mere

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 12. februar 2014 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt

Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern Kommunes afgørelse af 12. februar 2014 om afslag på dispensation fra tilslutningspligt [XXX] Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse Klage over Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Ikke aktindsigt i s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21.

Ikke aktindsigt i  s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21. 2016-15 Ikke aktindsigt i e-mails i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden 21. marts 2016 En tidligere regionsrådsformand havde givet Statsforvaltningen,

Læs mere

Fortolkning af lokalplanbestemmelse

Fortolkning af lokalplanbestemmelse Fortolkning af lokalplanbestemmelse Efter kommuneplanlovens 48 kan en kommunalbestyrelses afgørelser efter denne lov påklages til Planstyrelsen for så vidt angår retlige spørgsmål. Udtalt, at fortolkning

Læs mere

Fortrinsadgang for handicappede ansøgere til taxitilladelser

Fortrinsadgang for handicappede ansøgere til taxitilladelser Fortrinsadgang for handicappede ansøgere til taxitilladelser En borger klagede til ombudsmanden over at en kommune i to sager havde givet taxitilladelser til handicappede ansøgere uden at have vurderet

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

Stillingsansøgning i forbindelse med indførelse af ny administrativ struktur

Stillingsansøgning i forbindelse med indførelse af ny administrativ struktur FOB 05.189 Stillingsansøgning i forbindelse med indførelse af ny administrativ struktur Et statsfængsel indførte en ny struktur og opslog i den forbindelse internt et antal ledende stillinger. Stillingerne

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm

Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Resumé: Statsforvaltningen finder ikke, at kommunen kan udbetale erstatning til en borger. Statsforvaltningen finder endvidere

Læs mere

Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse

Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse Kritiseret, at byggestyrelsen ikke i henhold til byggelovens 23 havde taget stilling til, om en kommunes forhåndsbesked om, på hvilke betingelser

Læs mere

lægekonsulenters arbejde i forbindelse med kommunernes behandling af førtidspensionssager.

lægekonsulenters arbejde i forbindelse med kommunernes behandling af førtidspensionssager. 2012-7 Retningslinjer for kommunale lægekonsulenters arbejde Ombudsmanden og Social- og Integrationsministeriet var enige om, at ministeriet ikke uden udtrykkelig lovhjemmel kunne fastsætte retligt bindende

Læs mere

Medicinhjælp efter pensions- og bistandslovgivningen

Medicinhjælp efter pensions- og bistandslovgivningen Medicinhjælp efter pensions- og bistandslovgivningen Henstillet til amtsankenævnet for Ribe amt at tage en sag om medicintilskud op til fornyet behandling og meddele ansøgeren en ny afgørelse, hvorved

Læs mere

Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt.

Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt. VEJLE DE N DE UDT AL E L SE Juli 2014 Byggeri og energieffektivitet Lovliggørelse af ulovligt byggeri Byggeri, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Udgangspunktet er, at der skal ske retlig lovliggørelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: 12-06- 2007 Ved brev af 20. august 2006 har De forespurgt om Tilsynets stilling til, at en kommunal forvaltning stiller krav om at foretage en lydoptagelse

Læs mere

4-1. Forvaltningsret 115.2. Sagsbehandlingstid i statsamt

4-1. Forvaltningsret 115.2. Sagsbehandlingstid i statsamt 4-1. Forvaltningsret 115.2. Sagsbehandlingstid i statsamt En advokat klagede over et statsamts sagsbehandlingstid. Statsamtet havde indtil da brugt over 2 år på at behandle en sag uden løbende at orientere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. november 2017 Sag 175/2017 IBM Danmark ApS (advokat Jess Thiersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt

Afgørelse Klage over Energistyrelsens afgørelse af 22. februar 2013 om afslag på aktindsigt [XXX] Afgørelsen er fremsendt pr. e-mail til adressen: [XXX] Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Magtfordrejning ved behandling af sygedagpengesag. Officialprincippet

Magtfordrejning ved behandling af sygedagpengesag. Officialprincippet Magtfordrejning ved behandling af sygedagpengesag. Officialprincippet En borger der modtog sygedagpenge, deltog i virksomhedspraktik/arbejdsprøvning hos et privat firma. Firmaet ønskede ikke at fortsætte

Læs mere

Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling

Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling FOB 04.153 Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling En ansat i sundhedssektoren der havde været indklaget for Sundhedsvæsenets Patientklagenævn,

Læs mere

Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en borger

Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en borger Statsforvaltningen Hovedstadens udtalelse til en borger Resumé: Statsforvaltningen fandt ikke grundlag for at antage, at Hillerød Kommunes beslutning om at tilbagekalde meddelte bevillinger af lån til

Læs mere

Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed

Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed Internt materiale bliver eksternt ved fremsendelse til den kommunale tilsynsmyndighed Udtalt, at det ikke var i overensstemmelse med motiverne til offentlighedsloven at antage - således som Indenrigsministeriet

Læs mere

Anette Ravnholt Kontorchef Klaus Josefsen Specialkonsulent

Anette Ravnholt Kontorchef Klaus Josefsen Specialkonsulent X dagblad v/journalist NN Ved e-mail af 29. april 2009 rettede du henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland angående Z Kommunes afgørelse af samme dato på aktindsigt efter offentlighedsloven i forhenværende

Læs mere

I to breve til ombudsmanden præciserede kommunen, hvordan de fremadrettede begrænsninger nærmere skulle forstås.

I to breve til ombudsmanden præciserede kommunen, hvordan de fremadrettede begrænsninger nærmere skulle forstås. 2015-46 Advarsel til kommunalt ansat opfyldte ikke de almindelige krav om klarhed En kommunalt ansat fik en skriftlig advarsel, med den begrundelse at hun ikke forvaltede sin faglige rolle professionelt.

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Aktindsigt i lovsag. Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret. 30. juni 2009

Aktindsigt i lovsag. Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret. 30. juni 2009 2009 1-2 Aktindsigt i lovsag Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret Et forbund bad Beskæftigelsesministeriet om aktindsigt i to lovsager og tilhørende aktlister. Begge sager drejede sig om ændring

Læs mere

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende.

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende. 2012-6 Regler om dokumenter, der ikke underskrives, skal fastsættes i bekendtgørelsesform Med hjemmel i skatteforvaltningsloven havde Skatteministeriet i en bekendtgørelse fastsat regler om digital kommunikation

Læs mere

Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg

Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg Afstået fra at tage stilling til nogle klager over indenrigsministeriets (vejledende) udtalelser vedrørende kommunalbestyrelsesmedlemmers adgang til

Læs mere

Vi kan heller ikke tage stilling til om en kommunes afgørelse er i strid med anden lovgivning.

Vi kan heller ikke tage stilling til om en kommunes afgørelse er i strid med anden lovgivning. Dato 1. juli 2014 Dokument 14/07233 Side Klage over Kommunen tilbagekaldelse af tilladelse til udeservering på H Vej 4 Advokatfirma har på vegne af S klaget til Vejdirektoratet over Kommunens afgørelse

Læs mere

Her følger en gennemgang af sagen og en begrundelse for resultatet af min undersøgelse.

Her følger en gennemgang af sagen og en begrundelse for resultatet af min undersøgelse. FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammeltorv 22, 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Direktoratet for Kriminalforsorgen Strandgade 100 1401 København K Dato: J.nr.:

Læs mere

Begrænsninger i korrespondance mellem borger og myndighed. Behandling af ansøgninger. Bekendtgørelse

Begrænsninger i korrespondance mellem borger og myndighed. Behandling af ansøgninger. Bekendtgørelse FOB 05.584 Begrænsninger i korrespondance mellem borger og myndighed. Behandling af ansøgninger. Bekendtgørelse af beslutning En borger klagede over at kommunen ikke besvarede hendes ansøgninger om økonomisk

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

Tilbagekaldelse af afgørelse af den 13. november 2009

Tilbagekaldelse af afgørelse af den 13. november 2009 SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 19. december 2014 Sag 4/0720-0403-0178 Deres ref. LRN Tilbagekaldelse af afgørelse af den 13. november 2009 Sagens oplysninger Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Jette S. Linnemann Souschef

Jette S. Linnemann Souschef Mariagerfjord Byråd Nordre Kajgade 1 9500 Hobro 1. april 2011 TILSYNET Sagsbehandling overladt til Falck Hjælpemidler. Det Sociale Nævn har rettet henvendelse til det kommunale tilsyn i anledning af, at

Læs mere

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance FOB 2019-20 Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance om solceller Resumé Finansministeriet undtog i en afgørelse til en journalist en række oplysninger fra aktindsigt

Læs mere

Fri proces under anke til højesteret

Fri proces under anke til højesteret Fri proces under anke til højesteret Henstillet til justitsministeriet at meddele fri proces under anke til højesteret af en sag om den fremgangsmåde, der var fulgt ved overførsel af lokalplanlægningen

Læs mere

Aftale om understøttelsesordning for ikke-pensionssikret telefonistpersonale

Aftale om understøttelsesordning for ikke-pensionssikret telefonistpersonale Aftale om understøttelsesordning for ikke-pensionssikret telefonistpersonale Udtalt, at jeg måtte være af den opfattelse, at finansministeriet, lønnings- og pensionsdepartementet, ikke lovligt kunne tilbageholde

Læs mere

Aktindsigt i borgmesters kalender. Ombudsmandens udtalelse

Aktindsigt i borgmesters kalender. Ombudsmandens udtalelse 2009 20-5 Aktindsigt i borgmesters kalender En borger havde bedt om aktindsigt i en borgmesters kalender for en bestemt periode. Kommunen afslog borgerens anmodning da kommunen mente at borgeren skulle

Læs mere

Naturklagenævnets identifikation af hvilken sag henvendelser fra nævnet vedrører. Ombudsmandens udtalelse. Klagegebyr. 16.

Naturklagenævnets identifikation af hvilken sag henvendelser fra nævnet vedrører. Ombudsmandens udtalelse. Klagegebyr. 16. 2009 9-2 Naturklagenævnets identifikation af hvilken sag henvendelser fra nævnet vedrører Klagegebyr Et rådgivningsfirma klagede til ombudsmanden over at det ikke fremgik af en gebyropkrævning fra Naturklagenævnet

Læs mere

Ankestyrelsens brev til borgerens advokat Vedr. sagsnr Din henvendelse vedrørende Middelfart Kommune

Ankestyrelsens brev til borgerens advokat Vedr. sagsnr Din henvendelse vedrørende Middelfart Kommune Ankestyrelsens brev til borgerens advokat 2014-187674 Dato: 16-10-2017 Vedr. sagsnr. 100072 Din henvendelse vedrørende Middelfart Kommune Du har den 15. december 2014, som advokat for moderen til en dreng,

Læs mere

Familiestyrelsens afvisning af at behandle sent indkomne klager (2)

Familiestyrelsens afvisning af at behandle sent indkomne klager (2) 9-4 b. Familieret 3.4. Forvaltningsret 12.1 12.4 13.1. Familiestyrelsens afvisning af at behandle sent indkomne klager (2) (Se også sag 9-4 a foran denne sag) I to tilfælde har ombudsmanden taget stilling

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: Kendelse af 3. marts 2009 (J.nr. 2008-0017864) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedsloven 14. (Anders Hjulmand, Niels Bolt Jørgensen og Jan

Læs mere

Refusion af udgift til bankgaranti

Refusion af udgift til bankgaranti Refusion af udgift til bankgaranti Spørgsmål om refusion af en skatteyders udgift til bankgaranti som sikkerhed for pålignede skatter i et tilfælde, hvor en overordnet skattemyndighed havde annulleret

Læs mere

To kommuners behandling af en ansøgning om invalidepension

To kommuners behandling af en ansøgning om invalidepension To kommuners behandling af en ansøgning om invalidepension To kommuners behandling af en invalidepensionsansøgning gav på flere punkter anledning til kritik. FOB nr. 80.727 Henstillet, at behandlingen

Læs mere

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven.

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. 10-06- 2009 A har ved brev af x. xx 200x med bilag rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

14-1. Forvaltningsret 115.2 11.9 13.1. Ændring af skolebehandlingstilbud. Opsættende virkning af klage

14-1. Forvaltningsret 115.2 11.9 13.1. Ændring af skolebehandlingstilbud. Opsættende virkning af klage 14-1. Forvaltningsret 115.2 11.9 13.1. Ændring af skolebehandlingstilbud. Opsættende virkning af klage En dreng var efter et turbulent skoleforløb blevet placeret i et skolebehandlingstilbud på en specialskole

Læs mere

Tilsynssag om revalidering i Kerteminde Kommune

Tilsynssag om revalidering i Kerteminde Kommune Ankestyrelsens brev til Kerteminde Kommune Tilsynssag om revalidering i Kerteminde Kommune Det Faglige Hus har den 15. september 2017 skrevet til Ankestyrelsen om en mulig politisk beslutning i Kerteminde

Læs mere

AO 1. Der ønskes en begrundet forvaltningsretlig stillingtagen til det beskrevne hændelsesforløb. Vedlagt: Planlovens 19, stk. 1, og 58 (uddrag).

AO 1. Der ønskes en begrundet forvaltningsretlig stillingtagen til det beskrevne hændelsesforløb. Vedlagt: Planlovens 19, stk. 1, og 58 (uddrag). AO 1 Anders Andersen ansøgte den 9. februar 2011 Storby Kommune om dispensation fra den for området gældende lokalplan, jf. planlovens 19, stk. 1, således at han kunne opføre en mindre tilbygning til sit

Læs mere

Tilbagekaldelse af afgørelse for så vidt angår tidspunkt for ændring af børnebidrag

Tilbagekaldelse af afgørelse for så vidt angår tidspunkt for ændring af børnebidrag Tilbagekaldelse af afgørelse for så vidt angår tidspunkt for ændring af børnebidrag Udtalt, at Familieretsdirektoratet ikke i forhold til den ene part i en bidragssag var berettiget til at ændre en afgørelse,

Læs mere