BECH-BRUUN. Region Nordjylland Niels Bohrs Vej Aalborg Ø. Indsigelse mod råstofplan -graveområdet Stærhøj

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BECH-BRUUN. Region Nordjylland Niels Bohrs Vej Aalborg Ø. Indsigelse mod råstofplan -graveområdet Stærhøj"

Transkript

1 Region Nordjylland Niels Bohrs Vej Aalborg Ø København 9. maj 2016 Håkun Djurhuus Partner, advokat (H) T Ø djur@bechbruun.com Sagsnr djur/jab/gsc Indsigelse mod råstofplan -graveområdet Stærhøj På vegne af Liff Knude, der ejer matr.nr. 1 a og 1 b, Klitgård, Sundby, og 12a, Fårtoft By, Sundby, skal vi hermed gøre indsigelse mod udlægningen af graveområde Stærhøj - Stærhøj Syd. Vores klient påføres som følge af en evt. råstofgravning betydelige tab, idet Klitgården ikke vil kunne sælges eller lejes ud, mens graveaktiviteterne pågår. Hertil kommer store tab på ejendomsværdien af den bortforpagtede landbrugsjord, som ikke vil kunne dyrkes i graveperioden, og som efterfølgende vil være stærkt præget af udgravningen. Vores klient vil desuden opleve meget store trafikale gener, herunder ved støj, støv og vibrationer, som følge af trafikken til og fra grusgraven, og vejene vil blive ødelagt og nedslidt. Den meget store påvirkning af landskabet og naturen er desuden en meget væsentlig årsag til, at råstofområdet helt bør opgives. Vi har noteret os, at regionsrådet har besluttet, at den nordvestlige del af graveområdet Stærhøj udgår af Råstofplan Beslutningen er begrundet med den meget væsentlige påvirkning af kystlandskabet og det geologiske landskab, som indvinding af moler i området vil medføre. Det er imidlertid vanskeligt at forstå, at den øvrige del af graveområdet (Stærhøj - Stærhøj Syd) opretholdes. På vegne af Liff Knude skal vi hermed gøre gældende, at den resterende del af graveområdet også skal udtages af råstofplanen. 1. De værnede interesser Region Nordjylland skal sikre, at udnyttelsen af råstoffer på land sker som led i en samlet bæredygtig udvikling, jf. råstoflovens 1, nr. 1. København Aarhus Shanghai Langelinie Alle 35 Værkmestergade 2 Suite 1818, i 8/F T Advokatfirma 2100 København Ø 8000 Aarhus C No. 699 ~~anjing Urfest Road F CVR-nr Danmark Danmark Jing an District, Shanghai, E info@bechbruun.com wvnv.bechbruun.com

2 2/9 Denne vurdering fastslås på baggrund af en afvejning af de hensyn, som er fastlagt i råstoflovens 3, hvilket bl.a. indebærer hensyntagen til miljøbeskyttelse, beskyttelse af arkæologiske og geologiske interesser, naturbeskyttelse, herunder bevarelsen af landskabelige værdier og videnskabelige interesser, rekreative interesser, en hensigtsmæssig byudvikling mv. Region Nordjylland bør udtage den resterende del af graveområdet, idet der under hensyntagen til de nævnte kriterier ikke sker en samlet bæredygtig udvikling af området, hvis der udgraves moler i Stærhøj. Dette vil vi begrunde nærmere i det følgende. 2. Den foretagne landskabsvurdering NIRAS har for Region Nordjylland foretaget en konsekvensvurdering af, hvordan natur og miljø, herunder landskabet, vil blive påvirket af molergravning i området.' Stærhøj er beliggende i et kystlandskab med særlige landskabstræk og oplevelsesværdier, der ligger til grund for udpegningen af de landskabelige beskyttelsesområder og landskabets værdi som geologisk interesseområde. Som det anføres af NIRAS er der tale om et markant kystlandskab, som er sårbart over for råstofgravning. Selv en mindre påvirkning vil blive anset som væsentlig pga. områdets sårbarhed overfor visuel påvirkning ved råstofindvinding. Den del af Stærhøjbuen, som på det foreliggende grundlag fortsat vif være udlagt som graveområde i råstofplanen, er en del af de udsigter, der opleves fra randmorænen/bakkekammen. Landskabet er væsentligt præget af udsigter mod kysten, og det er NIRAS'vurdering, at evt. graveaktiviteter Tområdet vil komme til at indgå i disse udsigter. Som det fremgår af NIRAS' konsekvensvurdering er dele af området i dag præget af tidligere graveaktivitet, og råstofindvinding er således allerede i dag en del af områdets historie. Men som det ligeledes anføres, er der meget stor forskel på tidligere tiders graveaktiviteter og moderne intensiv molerindvinding, som haren anderledes karakter. ' Vurdering af landskabelige forhold ved graveområdet Stærhøj af 5. oktober 2015, projekt nr

3 BECH-Bf~UUN 3/9 Dok. nr Nærmere om de værnede interesser 3.1 Kort om karakteren af de foreslåede aktiviteter Molerindinvinding vil normalt foregå hele året rundt i dagstimerne. Der forventes 20 transporter hver dag i 47 ugerom året. Aktiviteterne vil medføre betydelige støj, vibrationsog støvgener i området, og der vil opstå store trafikale gener. Trafikken vil gå igennem mindre byer og tæt bebyggede områder med store støv- og vibrationsgener til følge. Generne for Klitgården vil i realiteten gøre ejendommen værdiløs for såvel brugere som ejere. Udgravning af moler sker ved udgravning og pålæsning på lastbiler med henblik på videre forarbejdning, hvilket vil føre til en massiv afvikling af tung trafik på smalle og dårligt vedligeholdte veje. Specifikt er den eksisterende grusvej ned til gravestedet i Stærhøj ikke dimensioneret til denne type tung trafik, og trafikken vil som følge heraf blot bidrage yderligere til vejens dårlige stand. Det skal endvidere bemærkes, at ændringerne på grusvejen ned til den private bolig på Molervej 8 vil være til store gene for ejeren. 3.2 Landskabelige forhold Graveaktiviteterne idet område, som fortsat indgår i råstofplanen, vil være synlige i udsigterne, der præger baglandet. Der vil være tale om en markant forringelse af de væsentligste elementer i landskabets karakter og oplevelsen af Stærhøjbuen og kysten fra syd. Graveaktiviteterne vil ligeledes være synlige fra kysten og vandet, og de afledte effekter i form af bl.a. støvgener vil naturligvis påvirke oplevelsen af området, herunder utvivlsomt svække det samlede indtryk af landskabet, idet aktiviteterne, herunder navnlig grave- og transportaktiviteterne, ikke kan undgå at påføre et industrielt præg. Molerindvinding sker til stor dybde, og der vil i endnu højere grad end det allerede er tilfældet idag blive efterladt store ar i landskabet, som vil dominere et unikt dansk landskab. Udgravning af Stærhøj vil føre til en uacceptabel destruktion af kystens geologiske fortælling og de særlige visuelle oplevelsesværdier, som denne kyststrækning byder på. Betydningen af landskabet understreges desuden af, at Morsø Kommune i kommuneplanen for Q25 har udpeget området, hvori graveområdet er beliggende, som landskabeligt beskyttelsesområde.

4 4/9 Morsø Kommune har i kommuneplanens retningslinje 25 stillet krav om, at anlæg og nyt byggeri i området ikke må påvirke de særlige visuelle oplevelsesmuligheder, og at tilstanden ikke må påvirkes i negativ retning eller forstyrres. Samlet set vil der være tale om en massiv påvirkning af landskabelige og geologiske interesser af såvel midlertidig som permanent karakter. Selvom det vil være værst under indvindingen, vil en graveperiode på 20 år have en sådan langvarig karakter, at denne må tillægges afgørende betydning. Som det fremgår af WM-redegørelsen for indvinding af moler ved Stærhøj vil påvirkningen af området være stor og permanent, og den samlede miljøkonsekvensvurderes som væsentlig negativ. 3.3 Særligt om betydningen af strandbeskyttelseslinjen En tredjedel af graveområdet er beliggende bag strandbeskyttelseslinjen. Der er forbud mod at foretage ændring i tilstanden, herunder terrænændring, på dette område, medmindre Naturstyrelsen meddeler dispensation, jf. naturbeskyttelseslovens 15, stk. 1. Kystdirektoratet kan alene i sørlige ti/følde gøre undtagelse fra forbuddet. Praksis er særdeles restriktiv, hvilket blev forudsat i forarbejderne til loven. Forudsætningen for, at der kan meddeles dispensation er, at der er tale om helt ekstraordinære forhold, hvilket ikke gør sig gældende i det foreliggende tilfælde. Strandbeskyttelseslinjen og den dertil knyttede restriktive retspraksis skal sikre kystområderne mod indgreb, der ændrer tilstand og anvendelse ved varetagelsen af landskabelige, biologiske og rekreative hensyn. Det fremgår af forarbejderne, at strandbeskyttelseslinjen skal sikre oplevelsesmuligheder for befolkningen og hindre ændringer, der kan skæmme kystlandskabets karakter og hindre det fri udsyn. Strandbeskyttelseslinjen har til formål at holde kystlandskabet så intakt som muligt. det konkrete tilfælde er der tale om, at Region Nordjylland udlægger et graveområde i strid med strandbeskyttelseslinjen. Der foreligger ikke sådanne helt sørlige omstøndigheder, der kan begrunde, at Region Nordjylland udlægger graveområdet på arealer, der er omfattet af strandbeskyttelseslinjen, og det må anses som værende i strid med råstoflovens forudsætning om, at der ved administrationen af råstofloven skal lægges vægt på bevarelsen af bl.a. landskabelige værdier og rekreative interesser.

5 5/9 Qok.nr Lovgiver har ved naturbeskyttelseslovens 15, stk. 1, tilkendegivet, at arealer omfattet af strandbeskyttelseslinjen er særligt bevaringsværdige, hvilket Region Nordjylland er forpligtettil at tage hensyn til, når graveområder skal udlægges. Dette gør sig særligt gældende i dette meget karakteristiske landskab, som har stor bevaringsværdi, og som vil blive voldsomt påvirket i en driftsperiode på op til 20 år samt permanent efter graveperiodens ophør. 3.4 Særligt om betydningen af beskyttet natur -overdrev Der findes i graveområdet beskyttet natur i form af såvel en sø og et overdrev. Midt i graveområdet er et overdrev beliggende, som er beskyttet af naturbeskyttelseslovens 3, stk. 2, nr. 4, idet der i medfør af bestemmelsen gælder et forbud mod at foretage tilstandsændringer på denne natur. Der findes endvidere en sø, som er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3, stk. 1. Formålet med 3 er at beskytte de naturtyper, fordi de er af afgørende betydning for den biologiske mangfoldighed og for den landskabelige variation, ligesom de beskyttede naturtyper også spilleren rolle for friluftslivet. Kommunalbestyrelsen kan dispensere i medfør af naturbeskyttefseslovens 65, stk. 3, men det kan kun ske i særlige tilfælde. Det fremgår direkte af forarbejderne, at væsentlige jordbrugsinteresser eller andre økonomiske interesser ikke kan begrunde et indgreb i de naturbeskyttede naturtyper. Principielt gælder det således, at interessen i at bevare f.eks. en af de små naturlokaliteter ikke blot behøver at være den pågældende lokalitets værdi i sig selv som levested for planter og dyr. Interessen vil herudover ofte også knytte sig til, at der ikke bliver forøgede afstande til lignende lokaliteter og dermed forringede spredningsmuligheder for plante- og dyrelivet. Derfor må f.eks. også de små naturlokaliteter, der er beliggende spredt i jordbrugsområderne, generelt søges bevaret i størst mulig udstrækning. Det vil være en væsentlig negativ påvirkning, hvis der graves i naturområderne, deponeres jord på områderne eller de i længere perioder dækkes af støv fra indvindingen. Der vil endvidere være risiko for, at spredningskorridorer for dyr og planter bliver væsentligt forringede. Hvis der gennemføres råstofgravning vil såvel overdrevet som søen blive fjernet, hvilket må tages til udtryk for, at Region Nordjylland ikke i sin afvejning af hensynene efter råstoflovens 3 ikke har varetaget hensynet til naturbeskyttelsen.

6 6/9 Det skal ydermere bemærkes, at det fremgår af den udarbejdede WM-redegørelse, at der lægges vægt på, at de typiske arter, der karakterisere et overdrev, hurtigt vil kunne genindvandre og med tiden udvikle en bestand tilsvarende den i dag. Hertil skal bemærkes, at der typisk ikke vil indfinde sig en sammenhængende overdrevsvegetation på et areal, førend det har henligget uden intensiv opdyrkning i mindst år.z Der vil altså potentielt være tale om en periode på 70 år (20 års indvinding), inden området igen potentielt vil udgør et overdrevsareal. WM-redegørelsens konklusion om, at den bestående overdrevsnatur vil blive midlertidigt påvirket i indvindingsperioden forekommer således tendentiøs henset til, at der potentielt er tale om en periode på 70år, hvis den beskyttede natur overhovedet genopstår. 3.5 Bilag IV-arter Det fremgår af VVM-redegørelsen for indvinding af moler ved Stærhøj, at indvindingen vil føre til ødelæggelse af habitater for bilag IV-arten markfirben. Det fremgår dog ikke specifikt, om der er tale om yngle- eller rasteområder. Habitatbekendtgøre~sens ~ 10, stk. 1, nr. 1, bestemmer, at der ikke ved administration af de 7-8 nævnte bestemmelser, hvilke bl.a. omfatter udarbejdelse af råstofplaner efter råstoflovens 5 a såvel som tilladelse til råstofindvinding på land, dispensation fra naturbeskyttelseslovens ~ 3 samt dispensation fra strandbeskyttelseslinjen, kan gives tilladelse, dispensation godkendelse m.v., hvis det ansøgte kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for de dyrearter, der er optaget i habitatdirektivets bilag IV, litra a.3 Henset til ovenstående er udgangspunktet således, at råstofplanen ikke kan vedtages. For visse arter kan yngle- og rasteområder imidlertid bestå af flere lokaliteter, der tjener som levesteder for den samme bestand. Det antages, at denne bredere økologiske forståelse af yngle- og rasteområder giver mulighed foren mere fleksibel administration og planlægning i områder med især mere udbredte bilag IV-arter. Forudsætningen er dog, at den økologiske funktionalitet af et yngle- eller rasteområde for bilag IV-arter opretholdes på mindst samme niveau som hidtil. z Lovforslag nr. 146 til lov om ændring af lov om naturbeskyttelse, lov om planlægning, lov om vandløb og museumsloven, , 1. samling Bekendtgørelse nr. 188 af 26. februar 2016 om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområdersamt beskyttelse af visse arter

7 7/9 Det vil i nogle tilfælde betyde, at skade på et levested, der indgår i et netværk af levesteder, muligvis vil kunne afværges ved at fremme kvaliteten eller udstrækningen af levestederne andetsteds i netværket. Det fremgår ikke klart af WM-redegørelse eller Miljørapporten for molerindvinding ved Stærhøj, om det vurderes, at deriden konkrete sag er tale om et netværk af levesteder. Af WM-redegørelsen, der er af nyere dato end Miljørapporten, og derfor må antages at indeholde den nyeste viden om området, fremgår følgende i forbindelse med afsnit om biologisk mangfoldighed, fauna og flora under emnet afværge- eller kompenserende foranstaltninger: "Såfremt der er forekomst af markfirben bør det sikres, at ikke alle kolonier påvirkes samtidigt. Hvis der kun registreres enkelte eller få kolonier eller levesteder børgraveaktiviter i disse områder undgås i artens yngletid. Om muligt, bør det sikres at levesteder i naerliggende råstofgrave med forekomst af markfirben, ikke samtidig ødeløgges rent fysisk eller ved tilgroning eller bep/antning." Citatet fra WM-redegørelsen, der er dateret december 201 S, sår alvorlig tvivl om Regionens grundlag for at vedtage planen. Planen må som beskrevet ovenfor jf. habitatbekendtgørelsens 10, stk. 1, nr. 1, ikke vedtages, hvis den kan beskadige eller ødelægge yngleeller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde. Ud fra det anførte i WM-redegørelsen fremstår det som værende alt andet end sikkert, at dette ikke netop vil være konsekvensen af vedtagelsen af planen, og den efterfølgende råstofindvinding. Det skal endvidere anføres, at hvis levestederne, der vil lide skade som følge af råstofindvindingen, skal betragtes som en del af et netværk af levesteder, hvorved den økologiske funktionalitet kan opretholdes ved at fremme kvaliteten eller omfanget af levestederne andre steder i netværket, er det ikke tilnærmelsesvis tilstrækkeligt at anføre, at det om muligt bør sikres, at andre levesteder i netværket ikke ødelægges samtidigt. Det forekommer således stærkt tvivlsomt, hvorvidt den økologiske funktionalitet af yngleog rasteområder for bilag IV-arten markfirben opretholdes på mindst samme niveau som hidtil. På det foreliggende grundlag må det konstateres, at sagen, i hvert fald ikke ud fra det i WM-redegørelsen anførte, er tilstrækkeligt oplyst, så planen kan vedtages uden, at det vil være i strid med habitatbekendtgørelsens 10, stk. 1, nr. 1.

8 8/9 Dok.nr. i 5086 i Særligt om beskyttede sten- og jorddiger Der findesiden østlige del af det udlagte graveområde et jorddige, som er beskyttet af forbuddet mod indgreb i museumslovens 29a. Som det fremgår ovenfor, er regionsrådet ved råstofplanlægningen forpligtet til at varetage arkæologiske interesser ved afvejningen efter råstoflovens 3. Det følger af Natur- og Miljøklagenævnets praksis, at hensynet til arkæologiske interesser skal vejes meget tungt overfor interesser i råstofindvinding.4 Det er afgørende, at Region Nordjylland gennemfører en væsentlig indskrænkning af gravefeltet, som indebærer, at såvel den fysiske sikring som den visuelle oplevelse af det beskyttedejorddige sikres. 3.7 Særligt om jorddepot Det fremgår af WM-redegørelsen for indvinding af moler ved Stærhøj, at der vil skulle etableres et midlertidigt jorddepot i 10år. VVM-redegørelsen fastslår, at der vil skulle deponeresjord i opfil 8 meter højde. Det er den anledning vigtigt at fastslå, at deponeringsbekendtgørelsens 3, nr. 10, fastslår, at der vil være tale om et deponeringsanlæg, og at et sådant deponeringsanlæg imedfør af miljøbeskyttelseslovens 50, stk. 1, skal være offentligt ejet. )ordhåndteringen bliver således en væsentlig begrænsning i mulighederne for at indvinde de mængder, som er udlagt, idet overskudsjorden vil skulle håndteres løbende til efterbehandling af omg ådet, eller bortkører fra ejendommen med en meget væsentlig forøgelse af den trafikale belastning til følge. Region Nordjylland ses ikke i hverken konsekvensvurderingen eller SMV-screening at have forholdt sig til denne problemstilling, som naturligvis skal belyses til bunds, før regionsrådet kan foretage en reel vurdering af de mulige mængder, som kan indvindes, sammenholdt med de meget store indgreb i natur, miljø, landskab mv. 4. Opsummerende Molerindvinding er et stort indgreb i landskabet, som vil påvirke landskabet og det visuelle indtryk v~esentligt både under og efter indvindingen. Molerindvinding er særligt eksponeret 4 Naturklagenævnets afgørelse af 2. juli 2003, j.nr /

9 BECH-BF~UUN 9/9 i dette område, som er højt beliggende, og graveaktiviteterne bliver derfor i særlig grad synlig i lokalområdet og i forhold til naboer. Det kystnære bakkelandskab indeholder meget store landskabelige interesser, som mister sin særlige karakter under og efter graveaktiviteterne. De særlige visuelle oplevelsesmuligheder og karakteristiske landskabstræk vil gå tabt, hvis der tillades molerindvinding i Stærhøj. Naturbeskyttelseslovens forbud mod tilstandsændringer skal anses som normerende for regionsrådet afvejning af hensynene efter råstoflovens 3, når graveområder udpeges, og Region Nordjylland foretager ikke en saglig afvejning af hensynene, når graveområdet ikke helt udgår af råstofplanen. Region Nordjylland burde således sikre såvel kystlandskabet som natur og fortidsminder ved at lade graveområdet helt udgå. Regionens planlægning indebærer store indgreb i et unikt og værdifuldt landskab af national betydning, og planlægning sker uden respekt for den lovgivning, som selvstændigt har til formål at normere de væsentligste interesser, som fremgår af råstoflovens 3. Region Nordjylland tillægger således hensynet til at indvinde moler uforholdsmæssigt stor betydning på bekostning af meget svag vægtning af en flerhed af afgørende hensyn, herunder navnlig natur- og miljøbeskyttelse, arkæologiske interesser samt bevarelse af værdifuldt landskab. På den baggrund skal vi anmode om, at den resterende del af graveområdet Stærhøj ligeledes udgår af råstofplanen Det skal afslutningsvis bemærkes, at oplysningerne i WM-redegørelsen, der er fra december 2015, angående bilag IV-arten markfirben gør, at det i hvert fald på det foreliggende grundlag forekommer særdeles tvivlsomt, hvorvidt en vedtagelse af råstofplanen, der omfatter graveområdet ved Stærehøj, vil være i overensstemmelse med reglerne i habitatbekendtgørelse. Med venlig hilsen ~~ Håkun Djurhuus -~

VURDERING AF LANDSKABELIGE FORHOLD VED GRAVEOMRÅDET STÆRHØJ. Kort 1: Kort over graveområdet ved Stærhøj

VURDERING AF LANDSKABELIGE FORHOLD VED GRAVEOMRÅDET STÆRHØJ. Kort 1: Kort over graveområdet ved Stærhøj Notat VURDERING AF LANDSKABELIGE FORHOLD VED GRAVEOMRÅDET STÆRHØJ 5. oktober 2015 Projekt nr. 220849 Dokument nr. 1217606063 Version 2 Udarbejdet af SEH Kontrolleret af Godkendt af 1 BAGGRUND Graveområdet

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 9, Råstofindvinding ved Stærhøj

Kommuneplantillæg nr. 9, Råstofindvinding ved Stærhøj Kommuneplantillæg nr. 9, Råstofindvinding ved Stærhøj August 2016 INDHOLD 1 Baggrund... 3 2 Området... 5 3 Nye retningslinjer... 9 4 Redegørelse... 10 5 Bilag 1... 18 Side 2 af 19 1 Baggrund Lovgivning

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG FORSLAG

KOMMUNEPLANTILLÆG FORSLAG FORSLAG Forslag til Kommuneplantillæg nr. 12 for Kommuneplan 2013-2015 Molerindvinding ved Stærhøj Februar 2017 Morsø Kommune - www.morsoe.dk KOMMUNEPLANTILLÆG Hvad er et kommuneplantillæg? Behov for at

Læs mere

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan MILJØVURDERING Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 Munke Bjergby Delområde, gravefelt B. Mindre udvidelse mod vest Sorø Kommune Side 1 Beskrivelse af området Det foreslåede nye råstofgraveområde

Læs mere

FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2016

FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2016 NOTAT / BILAG 2 FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2016 Notatet præsenterer de væsentligste ændringer til forslag til Råstofplan 2016. De væsentligste ændringer omhandler retningslinjer og forudsætninger, en oversigt

Læs mere

Uddybende landskabelig beskrivelse og vurdering vedr. forslaget til udvidelse af graveområde Stærhøj, Morsø Kommune.

Uddybende landskabelig beskrivelse og vurdering vedr. forslaget til udvidelse af graveområde Stærhøj, Morsø Kommune. Uddybende landskabelig beskrivelse og vurdering vedr. forslaget til udvidelse af graveområde Stærhøj, Morsø Kommune. Baggrund I forbindelse med høringen af Forslag til Råstofplan 2012 for Region Nordjylland,

Læs mere

Regionernes råstofplanlægning på land

Regionernes råstofplanlægning på land NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-711-00027 Ref. thhvi Den 26. september 2014 Regionernes råstofplanlægning på land Råstofplan 2016 I henhold til råstoflovens 5 påhviler det regionsrådet at udarbejde

Læs mere

Davinde, Odense Kommune

Davinde, Odense Kommune Davinde, Odense Kommune 1 Ansøgning om graveområde Entreprenør Jørn Nielsen har foreslået et nyt graveområde på 2,1 ha på en del af matr.nr. 3ø Davinde By, Davinde. Arealet ligger umiddelbart nord for

Læs mere

Kontornotits. Emne: Råstofplan Stepping. Oversigt over området ved Stepping. Oversigtskort over det foreslåede råstofindvindingsområde Stepping

Kontornotits. Emne: Råstofplan Stepping. Oversigt over området ved Stepping. Oversigtskort over det foreslåede råstofindvindingsområde Stepping Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Industri Emne: Råstofplan 2016 - Stepping Oversigt over området ved Stepping Dato 5. juli 2016 Sagsnr. 16/9228 Løbenr. 110582/16 Rev. 2 Sagsbehandler Irene Samsøe

Læs mere

NOTAT. Korrespondance mellem Kalundborg Kommune og Naturstyrelsen vedr. efterbehandling af råstofgrave til natur

NOTAT. Korrespondance mellem Kalundborg Kommune og Naturstyrelsen vedr. efterbehandling af råstofgrave til natur Korrespondance mellem Kalundborg Kommune og Naturstyrelsen vedr. efterbehandling af råstofgrave til natur DATO 10. juni 2013 SAGS NR. Kalundborg Kommune. 31. oktober 2012: Jeg har et generelt spørgsmål

Læs mere

Regionernes råstofplanlægning på land

Regionernes råstofplanlægning på land NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-711-00027 Ref. thhvi Den 18. december 2014 Regionernes råstofplanlægning på land Råstofplan 2016 I henhold til råstoflovens 5 påhviler det regionsrådet at udarbejde

Læs mere

FORSLAG TIL ÆNDRINGER AF GRAVEOMRÅDER

FORSLAG TIL ÆNDRINGER AF GRAVEOMRÅDER Bilag 4 til Forslag til Råstofplan 2016 FORSLAG TIL ÆNDRINGER AF GRAVEOMRÅDER Oversigt over forslag til ændringer af graveområder indkommet i for-offentlighedsfasen Indeholder kort og indstillinger for

Læs mere

Gyngstrup, Nordfyns Kommune

Gyngstrup, Nordfyns Kommune Gyngstrup, Nordfyns Kommune 1 Ansøgning om graveområde Alex Andersen Ølund A/S har foreslået udvidelse af det eksisterende graveområde ved Krogsbølle inden for det nuværende interesseområde. Ansøger har

Læs mere

Rambøll har kigget nærmere på afslaget og har i det følgende kommenteret på afslaget og hvad, der taler for indvinding af råstoffer

Rambøll har kigget nærmere på afslaget og har i det følgende kommenteret på afslaget og hvad, der taler for indvinding af råstoffer NOTAT Projekt Grusgravning i Vester Hornstrup Kunde Jørgen og Peter Olesen Notat nr. 01 Dato 2012-02-06 Til Fra Kopi til Region Syddanmark, Andreas Blinkenberg Rambøll, Niels N. Christensen og Trine Mehlsen

Læs mere

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Allerød Kommune har vedtaget lokalplan nr Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej.

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Allerød Kommune har vedtaget lokalplan nr Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej. 10. maj 2017 Sagsnr. NMK-33-03550 KlageID: 93904 CLARI-NMKN AFGØRELSE i sag om Allerød Kommunes vedtagelse af lokalplan 1-135 - Teglværkskvarteret syd for Sortemosevej Planklagenævnet har modtaget en klage

Læs mere

retableringsplan for matr.nr. 5ao Tebbestrup By, Haslund af 27. november 2017 se

retableringsplan for matr.nr. 5ao Tebbestrup By, Haslund af 27. november 2017 se Udvikling, Miljø og Teknik Byg 0 Telefon +45 8915 1515 planteam@randers.dk www.randers.dk 29-10-2018 / 01.03.03-P19-103-17 Landzonetilladelse Du har fået landzonetilladelse til terrænregulering til slutregulering

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 1 Kommuneplan Molerindvinding ved Stærhøj Forslag: Juni 2014 Morsø Kommune FORSLAG KOMMUNEPLANTILLÆG

Kommuneplantillæg nr. 1 Kommuneplan Molerindvinding ved Stærhøj Forslag: Juni 2014 Morsø Kommune FORSLAG KOMMUNEPLANTILLÆG Kommuneplantillæg nr. 1 Kommuneplan 2013-2025 Molerindvinding ved Stærhøj Forslag: Juni 2014 Morsø Kommune FORSLAG KOMMUNEPLANTILLÆG Hvad er et kommuneplantillæg?? Behov for at ændre kommuneplanen kan

Læs mere

Kap Biologiske Interesser

Kap Biologiske Interesser Kap. 3.4. Biologiske Interesser Planmål - Køge Kommune vil: Sikre og forbedre naturen med dens bestand af vilde dyr og planter samt deres levesteder i et sammenhængende Grønt Danmarkskort, hvor i indgår

Læs mere

3. Ved gentableringen af diget, skal jordarbejdet ske fra vestsiden, således at der ikke køres unødvendigt i den østfor liggende strandeng.

3. Ved gentableringen af diget, skal jordarbejdet ske fra vestsiden, således at der ikke køres unødvendigt i den østfor liggende strandeng. Anders Holm Lilliensborgvej 40 Gylling 8300 Odder Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Henrik Søgaard Larsen Mail: hsl@niras.dk Landzonetilladelse til etablering af jordvold matr. nr. 36, Gylling By, Gylling

Læs mere

Administrationsgrundlag og kompetenceregler for ansøgninger om råstofgravetilladelser i Region Sjælland

Administrationsgrundlag og kompetenceregler for ansøgninger om råstofgravetilladelser i Region Sjælland Dato: 6. maj 2014 Brevid: 2294917 Udkast Administrationsgrundlag og kompetenceregler for ansøgninger om råstofgravetilladelser i Region Sjælland Råstofplanens og lovens rammer for behandling af ansøgninger

Læs mere

Projektets karakteristika

Projektets karakteristika Skema til brug ved screening af projekter på bilag 2 Kriterier iht. bilag 6 i lov nr. 425 af 18. maj 2016 Projektets karakteristika Projektbeskrivelse jf. ansøgningen Råstofgrav - Indvinding af ca. 100.000m3

Læs mere

Notat VURDERING AF KONSEKVENSER FOR KYSTLANDSKABET VED UDVIDELSE AF GRAVEOMRÅDET VED SKARREHAGE 1 BAGGRUND

Notat VURDERING AF KONSEKVENSER FOR KYSTLANDSKABET VED UDVIDELSE AF GRAVEOMRÅDET VED SKARREHAGE 1 BAGGRUND Notat VURDERING AF KONSEKVENSER FOR KYSTLANDSKABET VED UDVIDELSE AF GRAVEOMRÅDET VED SKARREHAGE 5. oktober 2015 Projekt nr. 220849 Dokument nr. 1217679221 Version 1 Udarbejdet af SEH Kontrolleret af BRE

Læs mere

Natura 2000, bilag IV og beskyttede arter. Lars Rudfeld, Naturstyrelsen

Natura 2000, bilag IV og beskyttede arter. Lars Rudfeld, Naturstyrelsen Natura 2000, bilag IV og beskyttede arter Lars Rudfeld, Naturstyrelsen Disposition 1. Kort intro til naturdirektiverne 2. Natura 2000 3. Bilag IV-arter og andre beskyttede arter 4. Andre beskyttede arter

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde.

På den baggrund vurderes det ikke muligt at opnå dispensation fra fredningerne til etablering af et nyt byområde. Bilag 8 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 16. august 2018 Notat om fredning og natur på Amager Fælleds sydlige del - udvidet område Sagsnr. 2017-0393605 Dokumentnr.

Læs mere

Allerød Kommune. Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Kongens Vænge Hillerød. Høringssvar Ideoplæg til Råstofplan 2016

Allerød Kommune. Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Kongens Vænge Hillerød. Høringssvar Ideoplæg til Råstofplan 2016 Allerød Kommune Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Åbningstider Mandag-Tirsdag 10-14 Onsdag lukket Torsdag 10-18 Fredag 10-12 Høringssvar Ideoplæg til Råstofplan

Læs mere

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Udvidelse af den eksisterende råstofindvinding ved Øde Hastrup, Roskilde Debatperiode fra den 16. marts til den 19. april 2015. Send dine idéer og

Læs mere

Kommunen har begrundet ønsket om reduktion med den administrative forenkling en reduktion vil medføre i kommunens sagsbehandling.

Kommunen har begrundet ønsket om reduktion med den administrative forenkling en reduktion vil medføre i kommunens sagsbehandling. Rebild Kommune Att. Toke Rinfeldt-Iversen Sendt pr. mail til tori@rebild.dk Landskab og Skov J. nr. MST-540-00107 Ref. IDAMG Dato 26. juli 2019 Afgørelse om reduktion af skovbyggelinjen inden for området

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse for Råstofplan

Sammenfattende miljøredegørelse for Råstofplan Dato: 28. oktober 2016 Sammenfattende miljøredegørelse for Råstofplan 2016-2027 Indledning og baggrund Denne sammenfattende miljøredegørelse indgår som bilag ved Regionsrådets beslutning om endelig vedtagelse

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Region Midtjylland

Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Region Midtjylland Bilag A VVM Myndighed Basis oplysninger Skema til brug for screening (VVM-pligt) Region Midtjylland Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Indvinding af sand, grus og sten på

Læs mere

AFGØRELSE i sag om råstofgravning i beskyttet overdrev i Morsø Kommune

AFGØRELSE i sag om råstofgravning i beskyttet overdrev i Morsø Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 20. juli 2016 J.nr.: NMK-510-00725 KlageID 64114 Ref.: MALUN AFGØRELSE i sag om råstofgravning i beskyttet overdrev i Morsø

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende Bekendtgørelse nr. x af x 2006 Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende I medfør af 29 b - 29 d, 29 l, stk. 2, 29 v, stk. 5, og 38 i lov nr. 473 af 7. juni 2001, museumslov, som senest

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan 2020 - hovedspørgsmål Region Syddanmark Klima og Ressourcer Januar 2019 Forord Råstoffer er nødvendige til store byggeprojekter som nye motorveje, jernbaner

Læs mere

Tjæreborg, Esbjerg Kommune

Tjæreborg, Esbjerg Kommune Tjæreborg, Esbjerg Kommune 1 Ansøgning om graveområde Tjæreborg Sten & Grus foreslår udvidelse af graveområdet ved Tjæreborg med et areal der tidligere har været gravet, men hvor ansøger vurderer at der

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV nmkn@nmkn.dk

Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV nmkn@nmkn.dk Natur- og Miljøklagenævnet Rentemestervej 8 2400 København NV nmkn@nmkn.dk Dato Klage over fredning ved Gl. Lejre og Ledreborg Allé FS 32/2012 Region Sjælland ønsker at indbringe Fredningsnævnet for Østsjællands

Læs mere

Tilladelsen meddeles på vilkår af, at saunaen fjernes fra området i perioden fra den 1. maj til den 31. august hvert år.

Tilladelsen meddeles på vilkår af, at saunaen fjernes fra området i perioden fra den 1. maj til den 31. august hvert år. 04. maj 2017 Sagsnr. NMK-500-00700 KlageID: 100422 LTP-NMKN AFGØRELSE i sag om en mobil sauna i Odder Kommune MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Hermed fremsendes klageskrivelse til Natur- og Miljøklagenævnet vedrørende råstofplan 2012.

Hermed fremsendes klageskrivelse til Natur- og Miljøklagenævnet vedrørende råstofplan 2012. Jura & Ejendom Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Aalborg, den 08.01.13 Vort j. nr. 60-32744 Dir. nr.:96345203 E-mail: hbm@agrinord.dk Fax nr.: 96345201 Vedr.: påklage af råstofplan.

Læs mere

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø Dagsorden AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget Mødet den 24.01.2018 kl. 13.00 Himmerland Golf & Spa Resort, Centervej 1, Gatten, 9640 Farsø Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Råstofplan områder, der har haft stor bevågenhed

Råstofplan områder, der har haft stor bevågenhed Regional Udvikling Jr. nr 2016-004030 29. marts 2017 NOTAT / BILAG 2 Råstofplan 2016 - områder, der har haft stor bevågenhed Nedenfor opsummeres den udvikling og debat, der har været i relation til forslag

Læs mere

Ansvarlig sagsbehandler

Ansvarlig sagsbehandler Beskrivelse af planforslag Klimatilpasningsplanen består af en baggrundsrapport og en decideret tillæg til Kommuneplan 2013. Begge dele skal miljøvurderes i forhold til lovgivningen omkring miljøvurdering

Læs mere

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET. OPHÆVELSE af dispensation til råstofgravning i beskyttet overdrev i Morsø Kommune

AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET. OPHÆVELSE af dispensation til råstofgravning i beskyttet overdrev i Morsø Kommune 18. januar 2019 Sagsnr. NMK-510-01097 (18/04751, 18/06569, 18/06570) LINMA AFGØRELSE FRA MILJØ- OG FØDEVAREKLAGENÆVNET OPHÆVELSE af dispensation til råstofgravning i beskyttet overdrev i Morsø Kommune

Læs mere

Bilag - Bemærkninger og lovgivning

Bilag - Bemærkninger og lovgivning Bilag - Bemærkninger og lovgivning (Jf. Kulturstyrelsens vejledning om beskyttede sten og jorddiger og Natur- og Miljøklagenævnets afgørelser) Sten- og jorddiger er kulturarv og fortæller historie. Sten-

Læs mere

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten Dagsorden AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Mødet den 24.01.2018 kl. 14.00 Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse og gennemgang af dagsorden 1 2 Godkendelse

Læs mere

Alslev, Varde Kommune

Alslev, Varde Kommune Alslev, Varde Kommune 1 Ansøgning om graveområde Styrup A/S Anlæg har fremsendt forslag til graveområde på matr.nr. 8a, 14e og 9cx Alslev By, Alslev. Området ligger 1 km sydøst for Alslev og 5 km sydvest

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 samt landzonetilladelse til udvidelse af regnvandsbassin

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 samt landzonetilladelse til udvidelse af regnvandsbassin Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Att. Malene Søndergaard Frederikshavn Spildevand A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn Sendt til: forsyningen@forsyningen.dk og masd@forsyningen.dk

Læs mere

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Dispensation til

Læs mere

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 MILJØVURDERING Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 Faxe Graveområde, mindre udvidelse mod sydvest Faxe Kommune Side 1 Beskrivelse af området Det foreslåede nye råstofgraveområde omfatter

Læs mere

Screening for miljøvurdering af:

Screening for miljøvurdering af: Screening for miljøvurdering af: Forslag til tillæg nr. 16 til spildevandsplan 2010 2020 Udarbejdet den 18. oktober 2017 S c r e e n i n g f o r m i l j ø v u r d e r i n g S i d e 2 I N D H O L D S F

Læs mere

Landzonetilladelse til arealoverførsel og lovliggørelse af udhus/garage på Slusebakken 2, 6094 Hejls

Landzonetilladelse til arealoverførsel og lovliggørelse af udhus/garage på Slusebakken 2, 6094 Hejls Peter Ahrenkiel Meier Slusebakken 2 6094 Hejls 8. februar 2019 - Sagsnr. 18/22879 - Løbenr. 228244/18 Landzonetilladelse til arealoverførsel og lovliggørelse af udhus/garage på Slusebakken 2, 6094 Hejls

Læs mere

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Kommuneplan 2017-2029 Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Marts 2018 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING... 2 Baggrund for kommuneplantillægget...

Læs mere

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst

Kommuneplan 2017 Tillæg nr Rekreativt område Gammelbrovej Øst Kommuneplan 2017 Tillæg nr. 4-2017 Rekreativt område Gammelbrovej Øst Status Plannavn Vedtaget Rekreativt område Gammelbrovej Øst Plannummmer 4-2017 Dato for offentliggørelse af forslag 11. september 2018

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 12 for Kommuneplan Molerindvinding ved Stærhøj August 2017 Morsø Kommune - KOMMUNEPLANTILLÆG

Kommuneplantillæg nr. 12 for Kommuneplan Molerindvinding ved Stærhøj August 2017 Morsø Kommune -   KOMMUNEPLANTILLÆG Kommuneplantillæg nr. 12 for Kommuneplan 2013-2015 Molerindvinding ved Stærhøj August 2017 Morsø Kommune - www.morsoe.dk KOMMUNEPLANTILLÆG Hvad er et kommuneplantillæg? Behov for at ændre kommuneplanen?

Læs mere

Afgørelse om reduktion af skovbyggelinjen samt åbeskyttelseslinjen inden for området for lokalplan nr i Silkeborg Kommune

Afgørelse om reduktion af skovbyggelinjen samt åbeskyttelseslinjen inden for området for lokalplan nr i Silkeborg Kommune Silkeborg Kommune Att.: Marie Sølgaard Bang Sendes pr mail til: MarieSolgaard.Bang@silkeborg.dk Naturforvaltning J.nr. SVANA-520-00033 Ref. APJEN Den 8. juli 2016 Afgørelse om reduktion af skovbyggelinjen

Læs mere

Godkendelse af høringssvar til Region Nordjylland om ikke at anbefale det foreslåede råstofområde ved Vester Hassing

Godkendelse af høringssvar til Region Nordjylland om ikke at anbefale det foreslåede råstofområde ved Vester Hassing Punkt 9. Godkendelse af høringssvar til Region Nordjylland om ikke at anbefale det foreslåede råstofområde ved Vester Hassing 2017-054657 By- og Landskabsforvaltningen og Miljø- og Energiforvaltningen

Læs mere

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer.

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer. SCREENING FOR MILJØVURDERING Ophævelse af lokalplan nr. 3.6 Baggrund og formål Det eksisterende erhvervsareal i Ravnkilde er ved at være solgt. Der er dog et markareal vest og nord for det eksisterende

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter naturbeskyttelseslovens 3. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 27. februar 2013 J.nr.: NMK-510-00302 Ref.: meh AFGØRELSE i sag om omlægning af Vasevej m.v. i Rudersdal Kommune Natur-

Læs mere

Højes Dong, Svendborg Kommune

Højes Dong, Svendborg Kommune Højes Dong, Svendborg Kommune 1 Ansøgning om graveområde Ejeren af matr.nr. 21a Gudbjerg by, Gudbjerg, Torben Birkholm, har foreslået nyt graveområde på 7 ha. Området ligger ved Bankevej 10 km nord for

Læs mere

Råstofplan 2016 supplerende høring

Råstofplan 2016 supplerende høring Regional Udvikling Ph.d. Geolog Rikke Ellemann-Biltoft Direkte +4597648284 rieb@rn.dk 30. august 2016 NOTAT Råstofplan 2016 supplerende høring Notat om bemærkninger og indsigelser til forslag til områder

Læs mere

Råstofplan 2016. #split# Høringssvar fra Brønderslev Kommune

Råstofplan 2016. #split# Høringssvar fra Brønderslev Kommune #split# Råstofplan 2016 Plan og Miljø Dato: 04-05-2016 Sags. nr.: 86.07.00-P17-1-15 Sagsbeh.: Gorm Pilgaard Jørgensen Lokaltlf.: +4599455109 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 9945 4545 Fax 9945

Læs mere

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Lokalplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer,

Læs mere

Vurdering af natur og recipienter.

Vurdering af natur og recipienter. 1 of 10 Vurdering af natur og recipienter. Novopan har søgt om etablering af et nyt grundvandskølingsanlæg på 800.000 m3/år. Hertil kommer, at virksomhedens nuværende indvindingstilladelse til proces-

Læs mere

Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering

Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering Scoping af planer og programmer i forhold til miljøvurdering Nedenstående matrice er et hjælpeværktøj særligt til scoping af planer og programmer, der er omfattet af lovens 3, stk. 1 nr. 1 og 3, stk. 1

Læs mere

Forslag til Råstofplan 2016: samlet høringssvar fra Kultur, Miljø og Erhverv (KME), Aabenraa Kommune.

Forslag til Råstofplan 2016: samlet høringssvar fra Kultur, Miljø og Erhverv (KME), Aabenraa Kommune. Miljø Dato: 23-06-2016 Sagsnr.: 15/583 Sagsbehandler: Lene Lyster Hansen Direkte tlf.: 7376 7044 E-mail: lha@aabenraa.dk Forslag til Råstofplan 2016: samlet høringssvar fra Kultur, Miljø og Erhverv (KME),

Læs mere

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 3 til Helsingør Kommunes spildevandsplan 2012-2026. Tillægget til spildevandsplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering

Læs mere

Øvrige områder RÅSTOFPLAN REGION SJÆLLAND

Øvrige områder RÅSTOFPLAN REGION SJÆLLAND Retningslinjer Generelle retningslinjer Graveområder Sand, sten, grus, kalk, kridt og ler skal primært graves indenfor de lokale eller regionale graveområder, som er angivet på figur 5. Graveområderne

Læs mere

VVM-screening af råstofindvinding ved Gøttrup

VVM-screening af råstofindvinding ved Gøttrup VVM-screening af råstofindvinding ved Gøttrup Notat om VVM-screening af råstofindvinding på Gøttrupvej, Gøttrup matr. nr. 25z Gøttrup by, Gøttrup og Gøttrupengevej, Gøttrup matr.nr. 27ai Gøttrup by, Gøttrup.

Læs mere

Væsentlig negativ indvirkning Skal anvendes, når planen medfører væsentlige ændringer i forhold til det bestående miljø.

Væsentlig negativ indvirkning Skal anvendes, når planen medfører væsentlige ændringer i forhold til det bestående miljø. 1/8 Screening for miljøvurdering af planforslag Rammeplan for grundvandsbeskyttelse i Skanderborg Kommune i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Udfyldning af skemaet Skemaet er udfyldt

Læs mere

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Udvidelse af den eksisterende råstofindvinding ved Gunderup

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Udvidelse af den eksisterende råstofindvinding ved Gunderup Indkaldelse af idéer og forslag Gunderup Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Udvidelse af den eksisterende råstofindvinding ved Gunderup Debatfase fra den 10. december 2014 til den

Læs mere

Lovliggørelse af landzonetilladelse til bålhytte på Ekkodalen 3A, 6000 Kolding

Lovliggørelse af landzonetilladelse til bålhytte på Ekkodalen 3A, 6000 Kolding Carsten Laurvig Skygebjerg Jensen Ekkodalen 23 6000 Kolding 7. december 2018 - Sagsnr. 18/28265 - Løbenr. 301597/18 Lovliggørelse af landzonetilladelse til bålhytte på Ekkodalen 3A, 6000 Kolding Kolding

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane, Kattesletsvejen

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane, Kattesletsvejen Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 25. maj 2012 J.nr.: NMK-31-00522 Ref.: MILMA AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommune, landzonetilladelse fodboldgolfbane,

Læs mere

Aalborg Kommunes høringssvar til Region Nordjyllands fornyede offentlige høring af Råstofplan Hvorupområdet

Aalborg Kommunes høringssvar til Region Nordjyllands fornyede offentlige høring af Råstofplan Hvorupområdet #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Aalborg Kommune, Direktøren Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby Region Nordjylland Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Øst raastoffer@rn.dk 13-12-2016

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Punkt nr. 1 - Orienteringssag: Mulighed for udtagning af interesse- og graveområde ved Dronningmølle Bilag 1 - Side -1 af 6

Punkt nr. 1 - Orienteringssag: Mulighed for udtagning af interesse- og graveområde ved Dronningmølle Bilag 1 - Side -1 af 6 Bilag 1 - Side -1 af 6 Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 38 66 50 00 Direkte 38665654 Web www.regionh.dk Ref.: Carsten Bagge Jensen/Mette Hald Simonsen Dato: 19. december

Læs mere

Kongens Vænge Hillerød

Kongens Vænge Hillerød Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød 5. oktober 2018 Bemærkninger til debatoplæg til Råstofplan 2020 Region Hovedstaden har offentliggjort et debatoplæg til Råstofplan 2020, hvor regionen indkalder

Læs mere

Standard for bådebroer og lignende anlæg i Skanderborg Kommune

Standard for bådebroer og lignende anlæg i Skanderborg Kommune Standard for bådebroer og lignende anlæg i Skanderborg Kommune herunder private broer, platforme, bolværk, fortøjningspæle og lignende. 1. Formål Standarden skal angive en administrationspraksis, der sikrer

Læs mere

Råstofgravning Bjerrede

Råstofgravning Bjerrede Råstofgravning Bjerrede Grundejermøde 15. januar 2014 Program 1. Velkomst og indledning 2. Råstofplan 2012-2023 3. Råstoftilladelser Sagsforløb og vilkår 4. Spørgsmål og bemærkninger 5. Afslutning Høring

Læs mere

Damolin A/S. Visualiseringer

Damolin A/S. Visualiseringer Damolin A/S. Visualiseringer Visualiseringerne for molerindvinding ved Stærhøj er udarbejdet for Damolin A/S i programmet 3DS-Max. Dette program kan ved hjælp af koordinater og højdekurver etablere projektforslagets

Læs mere

Tilladelsen til sand- og ralfodring må ikke benyttes før der foreligger en afgørelse fra kommunen herom.

Tilladelsen til sand- og ralfodring må ikke benyttes før der foreligger en afgørelse fra kommunen herom. Jes Anker Mikkelsen og Marlene Füchsel Mikkelsen Almevej 6 2900 Hellerup Kystdirektoratet J.nr. 14/00228-40 Ref. Marianne Jakobsen 08-04-2015 Tilladelse til sand- og ralfodring ud for matr.nr. 4s og 4dk

Læs mere

potentielle naturområder, økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser.

potentielle naturområder, økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser. Teknik og Miljø Rådhuset Torvet 1 5800 Nyborg SCREENING (FORUNDERSØGELSE) FOR MILJØVURDERING AF kommuneplantillæg nr. 11 for Grønt Danmarkskort i Nyborg Kommune Tlf. 6333 7000 Fa. 6333 7001 kommune@nyborg.dk

Læs mere

Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård

Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård 13 2013 Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Retningslinje for Ørskov Bæk, Hovedgård Status Kladde KOMPLAN_ID 1486324 Tillæg nummer 13 2013 Plannavn Gælder for hele kommunen? Formål Retningslinje for

Læs mere

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars Vesthimmerlands Kommune Trafik og Grønne områder Himmerlandsgade 27 9600 Aars Sendt til: jkr@vesthimmerland.dk Dato: 01. juni 2015 Teknik- og Økonomiforvaltningen, Farsø Sagsnr.: 820-2015-16385 Dokumentnr.:

Læs mere

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål

Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan hovedspørgsmål Indkaldelse af idéer og forslag til Råstofplan 2020 - hovedspørgsmål Region Syddanmark Klima og Ressourcer Januar 2019 Forord Råstoffer er nødvendige til store byggeprojekter som nye motorveje, jernbaner

Læs mere

Udkast til screening efter miljøvurderingsloven

Udkast til screening efter miljøvurderingsloven Udkast til screening efter miljøvurderingsloven (Lovbekendtgørelse nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer m. senere ændringer). Plan / program: Lokalplan nr. 396 med Kommuneplantillæg

Læs mere

Byrådet. Region Sjælland Alléen Sorø. UDKAST

Byrådet. Region Sjælland Alléen Sorø.   UDKAST Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø E-mail: naturmiljo@regionsjaelland.dk UDKAST Byrådet Roskilde Kommune Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 Fax: 46 31 31 31 kommunen@roskilde.dk

Læs mere

UDKAST MILJØVURDERING. Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan Hoby Graveområde - udvidelse Lolland Kommune

UDKAST MILJØVURDERING. Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan Hoby Graveområde - udvidelse Lolland Kommune MILJØVURDERING UDKAST Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016-2027 Hoby Graveområde - udvidelse Lolland Kommune Kort med udvalgte miljøparametre til forslag om udvidelse af graveområde, Hoby

Læs mere

Der konkluderes følgende vedrørende baggrunden for erstatningskravet:

Der konkluderes følgende vedrørende baggrunden for erstatningskravet: Indledning Fredningsnævnet for Fyn har den 1. maj 2014, til Middelfart Kommune, fremsendt kopi af det af Faurskov Gods A/S fremsatte erstatningskrav, og bedt om eventuelle bemærkninger inden for 3 uger.

Læs mere

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 2. Oversigt over delkonklusioner. Juni 2013

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 2. Oversigt over delkonklusioner. Juni 2013 Miljøministeriet Naturstyrelsen Måde Havnedeponi Bilag 2 Oversigt over delkonklusioner Juni 2013 Notat BILAG 2 Måde Havnedeponi Oversigt over delkonklusioner 21. maj 2013 Miljøer i anlægsfasen Projekt

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

Skema til projektafgrænsning

Skema til projektafgrænsning Skema til projektafgrænsning Projektets navn: Lokalplan 311 Off formål, børnehave Støvring Ådal, Støvring Projektansvarlig: Toke Rinfeldt-Iversen (TRI) Miljøvurdering er påbegyndt: 28. 04.17 Miljøvurdering

Læs mere

BILAG 3. Oversigt over retningslinieændringer FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2012 RETNINGSLINIEÆNDRINGER

BILAG 3. Oversigt over retningslinieændringer FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2012 RETNINGSLINIEÆNDRINGER BILAG 3 Oversigt over retningslinieændringer FORSLAG TIL RÅSTOFPLAN 2012 RETNINGSLINIEÆNDRINGER OVERSIGT OVER RETNINGSLINIEÆNDRINGER Kap. 4. Retningslinier for den fremtidige råstofforsyning Gældende retningslinier

Læs mere

Landzonetilladelse. Randers Kommune Laksetorvet / P

Landzonetilladelse. Randers Kommune Laksetorvet / P 1 - Landzonetilladelse sø - Oust Møllevej 11, 8920 Ran Hører til journalnummer: 01.03.03-P19-43-16 Randers Kommune Laksetorvet 1 8900 Randers C Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45

Læs mere

Screening for miljøvurdering af:

Screening for miljøvurdering af: Screening for miljøvurdering af: Forslag til tillæg nr. 13 til spildevandsplan 2010 2020 Udarbejdet den 18. januar 2017 S c r e e n i n g f o r m i l j ø v u r d e r i n g S i d e 2 I N D H O L D S F O

Læs mere

Foroffentlighedsfase Indkaldelse 1½ af idéer og forslag til Råstofplan status på råstofområdet og hovedspørgsmål

Foroffentlighedsfase Indkaldelse 1½ af idéer og forslag til Råstofplan status på råstofområdet og hovedspørgsmål Foroffentlighedsfase Indkaldelse 1½ af idéer og forslag til Råstofplan 2016 - status på råstofområdet og hovedspørgsmål December 2014 Forord Forsyning med råstoffer til byggeri, diger og infrastrukturanlæg

Læs mere

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven

Dispensation efter naturbeskyttelsesloven Snedker- og Tømrermester Aage Petersen & Søn Aps v/ Claus Petersen Dybesøvej 39 4581 Rørvig Sendt til info@aagepetersen.dk Den 25. august 2014 Dispensation efter naturbeskyttelsesloven Odsherred Kommune

Læs mere

Bilag 1. Tilladelse til erhvervsmæssig råstofindvinding på matr.nr. 2a St. Havelse By, Ølsted 24. feb Matr.nr. 2a er markeret med lilla og med g

Bilag 1. Tilladelse til erhvervsmæssig råstofindvinding på matr.nr. 2a St. Havelse By, Ølsted 24. feb Matr.nr. 2a er markeret med lilla og med g Bilag 1. Tilladelse til erhvervsmæssig råstofindvinding på matr.nr. 2a St. Havelse By, Ølsted 24. feb. 2011 Matr.nr. 2a er markeret med lilla og med graveområdet er rød skraveret. Miljø og Teknik Rådhuspladsen

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd By- og Landskabsudvalget Mødet den 24.01.2018 kl. 13.25-13.45 Himmerland Golf & Spa Resort A/S, Centervej 1, Gatten Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse og gennemgang

Læs mere

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø. DDO, Copyright COWI. Regionplan Tillæg nr. 11. Ændring af byvækstsgrænsen for Vemb

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø. DDO, Copyright COWI. Regionplan Tillæg nr. 11. Ændring af byvækstsgrænsen for Vemb Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø DDO, Copyright COWI Regionplan 2005 Tillæg nr. 11 Januar 2006 Datablad Udgiver: Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø Damstrædet 2 6950 Ringkøbing Udgivelsestidspunkt: Januar

Læs mere

Naturforvaltning J.nr. SVANA Ref. APJEN Den 1. november Silkeborg Kommune Att.: Peter Magnussen

Naturforvaltning J.nr. SVANA Ref. APJEN Den 1. november Silkeborg Kommune Att.: Peter Magnussen Silkeborg Kommune Att.: Peter Magnussen Sendes pr mail til: PeterOstenfeldt.Magnussen@silkeborg.dk Naturforvaltning J.nr. SVANA-520-00056 Ref. APJEN Den 1. november 2016 Afgørelse om reduktion af skovbyggelinjen

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screening/scooping afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til tillæg til lokalplan nr. 253 Go-kartbane i Hedeland Planens indhold Lokalplantillæg giver mulighed for at delområde

Læs mere

Tillæg nr til Kommuneplan Udvidelse af boligområde Egenappevej. d la d

Tillæg nr til Kommuneplan Udvidelse af boligområde Egenappevej. d la d Tillæg nr. 2017.19 til Kommuneplan 2017-2029 Udvidelse af boligområde Egenappevej K e d la d Udvidelse af boligområde Egenappevej Udvidelse af boligområde Egenappevej Status Plannavn Kladde Udvidelse af

Læs mere